Terénní výjezd Doksy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Terénní výjezd 15. - 19.10. 2012 Doksy"

Transkript

1 Terénní výjezd Doksy Tento časopis vznikl na terénním podzimním výjezdu do Doks v rámci přírodovědného projektu evim výuka interaktivní moderní financovaného z prostředků Evropské unie a rozpočtu ČR (číslo projektu: CZ 1.07/1.1.06/0.3/0057), kterého se zúčastnilo 96 studentů a 9 pedagogů Dvořákova gymnázia v Kralupech nad Vltavou

2 Jak to vidíme Vojta Míša Tomáš Artur Od evimu si slibuji nové vědomosti, které obohatí mou mysl. Nejvíce se těším na vyučování s paní profesorkou Brysovou. Na evim se těším už od Vánoc. Byl to nejlepší dárek pod stromeček. Těším na vyučování s paní profesorkou Brysovou, jelikož velmi zajímavě přednáší :)) Od evimu očekávám zajímavé zkušenosti s prací se sondami a zajisté i spousty zábavy. Na evim jsem se hlavně těšil kvůli tomu že se nemusím učit ale stačilo mi jen uslyšet jaký tu bude mimo učebny plán a hned jsem si řek jo tak to bude pohoda. A doufám že se tu něco naučím. I měření zvukových vln může být zábavné James Bond, utečeš kulce? :D Fyzikalní sondy, pro jednotlivá měření. Fyzikální vtip: Je farmář a tomu ne a ne snášet slepice, tak si na pomoc zavolají fyzika a ten po několika dnech prohlásí: Mám nějaké řešení, ale platí jenom pro kulovitý slepice ve vakuu. Ve třídě pana profesora Kubíčka se dělalo toto: Pokus resonance (do ladičky se bouchlo silně > zvuk rychle odezněl, když něžněji > zvuk zněl delší dobu). Složený kmitavý pohyb-rozhoupávání závaží a pozorování jeho pohybu. Ve třídě paní profesorky Vomáčkové se dělalo toto: Sledování stínu a polostínu Vnímání zvuku a hlasitosti měření (hluku, ticha, tlumeného hovoru) Měření třetího Newtonova zákonu pomocí siloměru.

3 Biologická hodinka Jeden den pod drobnohledem Práce biologické skupiny evim Procházka okolo Máchova jezera bylo pro nás zajímavou podívanou, a to nejen z hlediska přírodního, ale také ze zábavy nad potulujícími se studenty, kteří jsou svým počínáním sami udiveni. Skupinka sklánějící se nad mapou se zdá být překvapená méně než-li skupina, která v biologické učebně shlíží nad papírem, kterému ale totálně nerozumí. Výsledkem tohoto zmatku je synchronizovaná práce, jejímž výsledkem je organizace jednotlivých skupin. SKUPINOVKY Ach, ta příroda Po cestě k učebnám biologie jsme byli šokováni přírodou okolo nás. Jelikož jsme s sebou měli fotoaparát tak jsme vyfotili pár zdejších skvostů. Byla to nuda.^^ ZÁŽIVNÁ HODINA Malá skupinka biologů dostala nakopírované listy s objasněným termínem Fytocenologický snímek. Podle chápajících výrazů ve tváři můžeme snadno usoudit, že teď už všichni určitě ví.

4 Jeden den pod drobnohledem Když robot hledá magnet... Právě se vracíme z procházky po okolí s panem profesorem Volákem, kde jsme poznávali houby a stromy. Nejvíce se mi zatím líbila volnočasová aktivita nízké lanové překážky. Včera jsem byla s paní profesorkou Knoppovou a měřili jsm ph vody. Zuzka I houby nám stačí ke štěstí... Dnes se studenty měříme impuls síly, skládání sil a závislost intenzity hluku na vzdálenosti. Doufám, že se studenti lépe seznámí s programem LoggerPro a že se naučí měřit i jiné vzdálenosti, než jen časové teď budou například měřit intenzitu hluku. Na začátku dnešní hodiny jsme používali čidlo pro měření síly stisku ruky. Výsledkem dnešního měření bude vyplněný pracovní list, studenti by měli vypracovat i protokol, pokud to stihnou. Nejvíce se těším na to, až mi na konci výjezdu studenti z mé skupiny poreferují, co dělali s ostatními učiteli. S paní profesorkou Popovou programujeme robota, který má najít magnet pod plastovou skořápkou. Celkově mě zajímají všechny projekty, nejvíc se těším na biologii a na aktivity od agentury Spofesta, konkrétně mě zaujaly taneční podložky. Včera se mi nejvíce líbila diskotéka. V. Dnes jsem s paní profesorkou Vomáčkovou a děláme skládání sil. Nejvíce jsem se těšil na fyziku, kterou jsem měl včera s panem profesorem Kubíčkem. Zkoumali jsme, jak záleží vnímání zvuku na úhlu, pod kterým se k nám šíří. Filip paní profesorka Jana Vomáčková Když se plížíme, abychom nevyplašili zvuk... Za úkol jsme dostali natočit a sestříhat záznam dění z dnešního dopoledne. Zpět ve střižně jsme materiál zpracovali a vytvořili krátký film. Práce to byla zajímavá Ondra Práce dokumentaristů umí být těžká... i zábavná

5 DEN DRUHÝ (ODPOLEDNE) - JEŠTĚ JSME NEUTEKLI Cesta na Bezděz Skupiny B, C se vydali měřit teplotu, tlak, vlhkost vzduchu a výskyt CO2 podle nadmořské výšky. Hlavním zjištěním byl 5x větší výskyt CO2 ve třídě, než v lese. Samozřejmě jsme jako hrdí vlastenci na vrcholu kopce vztyčily vlajku ČR a EU. Profesorka Knoppová: Cestou, tam jsme se zapotili, ale zpátky už to bylo dobré. Skvělé klima bylo hlavně v restauraci Profesorka Nováková: Bylo příjemné dostat se do přírody plné podzimu na 6 hodin s nadšenou třídou, která unavené výrazy jen předstírala. (my víme) CHEMIE PROJEKT č.1 Poslechnout si naši oblíbenou muziku jsme dostali příležitost při měření hladiny intenzity zvuku, závislé na vzdálenosti. Využili jsme sondy měřící PROJEKT č.2 db a zjišťovali jsme jak se Skupina našich zdatmění hlasitost AC/DC po ných chlapců se pustila 10 cm. do měření intenzity světla ve stínu. Jako stínidlo využili koule pana profesora Kubíčka. Poté pomocí sondy měřili světlo na stěně a z grafu četli souvislosti stínu, polostínu a světla.

6 Třetí kritický den nám přinesl první sluneční paprsky za dobu našeho dosavadního pobytu. Sice probuzení bylo opět do chladného rána, ale během dopoledne nám na sluníčku už rozmrzají prsty. Sluníčko si zatím studenti moc neužijí, protože pilně pracují na svých projektech. Ale vsadíme se s vámi, že jakmile odbije čtvrtá hodina, celý areál ožije. Věřme, že toto počasí nám vydrží až do našeho odjezdu a my si užijeme do sytosti všech možných venkovních aktivit. Dojde to k tomu, že nás bude mrzet absence plavek? Ve všech skupinách se pilně pracovalo, ovšem až na jednu skupinku, která včera podnikla výstup na Bezděz a tím přišla o oběd (rajská s knedlíky). Někteří členové nesli tuto ztrátu velmi těžko a svačinový balíček nebyl pro ně dostačující. Vůdce vzbouřené tlupy Knedlíkový král (vlevo) to nenechal jen tak. S pomocí kuličkových zbraní zajali ostatní studenty a požadovali náhradu v podobě velmi bohaté sva- činy. Ale pro jejich smůlu se svačina už použila na pokusy s fyziky. Smutnou zprávou je, že do konce pobytu u na jídelníčku žádné knedlíky nejsou. A s touto bombou končíme. Co jsme zaslechli: My tady děláme vědu. - M. B. Jaký zajímavý pokusy? My jsme zajímavý sami o sobě. - Z. K. Já se na ni usměju a ona to schválí - S. T. Praxe je nejlepší učitelka.

7 NA HODINĚ FYZIKY SE STŘÍLELO!!! měříme rychlost Ve středu dopoledne se skupina C vrhla na zkoumání fyzikálních jevů spolu s panem profesorem Kubíčkem. Hlavním tématem je vlnění a kmitání. Rozdělujeme se do čtyř badatelských skupin a začínáme pracovat na projektech. Sledujeme kmitání pružiny, zakreslujeme grafy a střílíme z pistolí. Vlnová délka Impuls síly Tuhost pružiny Rychlost První měření probíhá venku. Tam na nás už čeká kuličková Třetí stanoviště nám dává Značně posílení se pouštíme Za pomoci bedniček a naše- pistole spolu s měřícími pří- pořádně zabrat. Na stole na- do posledního pokusu. Pan ho sluchu zjišťujeme vzdále- stroji. Toto měření zahajuje- cházíme zavěšenou pružinu a profesor bere dvě vzduchov- nost mezi bedničkami tak, me házením kuličky do písku přístroje na měření kmitání a ky a my techniku. Schovává- aby se frekvence zvuku sešli, a zjišťujeme impuls síly a vlnění. Chvíli si hrajeme s me se mezi chatkami, roze- co nejlépe. Vzdálenost a rychlost dopadu. Po vykres- aparaturou a poté zkoumáme stavujeme techniku a Adamo- frekvence zanášíme do grafu lení grafu přecházíme na vlastnosti pružiny. Zjišťujeme vé dostávají do rukou zbraně. v programu Logger.Pro. Vy- zajímavější pokus. S pomocí její tuhost a periodu kmitání. Po úspěšné střelbě zazname- nášíme hyperbolu a odečítá- pistole na kuličky se strefuje- Zkoumáme jak ovlivňuje dél- náváme výsledky a pouštíme me vlnovou délku. Dokonču- me do písku a poté vypočítá- ka pružinky kmitání. Opět se do výpočtů rychlosti dia- jeme práci na stanovišti, váme rychlost kuličky. Ta vykreslujeme grafy a odečítá- bolky. Dostáváme se přes uklízíme aparaturu a vyráží- nám vychází přibližně 26 me hodnoty. A následuje záludné překážky k správným me na další stanoviště. metrů za sekundu. svačina! výsledkům a k závěru, že vzduchovka Popi je rychlejší než vzduchovka Vomi.

8 Ve středu odpoledne se počasí konečně vyjasnilo, a tak mohla skupina biologů vyrazit na fytocenologický průzkum, jenž byl spojen s návštěvou nedalekého města Doksy. Fytocenologie zkoumá jednotlivá společenství rostlin v různých lokalitách, např. my jsme si tento druh biologického průzkumu vyzkoušeli ve zdejším lese, v němž jsme zjistili, že tato krajina skýtá velmi dobré podmínky pro růst borovic, dubů, brusinek, borůvčí nebo vřesu. V Doksech jsme se obdivovali velkolepé secesní architektuře, a zejména pak jistému obchodu, o kterém pojednává stať v kategorii volný čas. Většina z nás si cestou zpět, díky obětavé paní profesorce, procvičila své znalosti ohledně dřevin. Odpolední část výuky paní profesorka zakončila větným ekvivalentem: Hurá Večer jsme se všichni sešli ve společenské místnosti, abychom si vyslechli Jana Malínského a jeho vyčerpávající přednášku o využití fluorescenční mikroskopie v buněčné biologii. Většina z nás ztichla údivem, když před nás předstoupil muž s divokýma očima a nezkrotným plnovousem. Pan ředitel ho představil jako svého dobrého parťáka a bývalého studenta Dvořákova gymnázia. Po ukončení gymnasia pokračoval studiem na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Po krátkém úvodu, přednáška začala. Pan Malínský nám začal vysvětlovat různé metody využití fluorescence tj. schopnosti světélkovat, v buněčné biologii. Pak se pustil do obšírného výkladu týkajícího se spojování a také recyklace jednotlivých skupin proteinů v Cajalově tělísku, (zhruba v této části většina studentů rezignovala a usnula). Probudil nás hned o několik vět později, když jen tak mimochodem řekl, že objevil novou organelu, tím naše davy uchvátil a upoutal naši pozornost až do úplného konce. Za tento heroický výkon pan Malínský obdržel náš obdiv a potlesk. A my mu touto cestou ještě jednou děkujeme. VOLNÝ ČAS Odpoledne byly pro studenty stejně jako každý den připraveny volnočasové aktivity. Nejvíce zúčastněných bylo na střeleckém odpoledni, kde jsme mohli vyzkoušet střelbu ze čtyř různých zbraní: ze dvou druhů vzduchovek, foukačky a luku. Vzduchovka a luk asi nikoho nepřekvapily, ale foukačku držela v puse většina z nás poprvé v životě. Velký obdiv sklidila paní profesorka Popová, které nastřílela vzduchovkou skoro plný počet bodů. O něco později se konal turnaj v tanci na tanečních podložkách, kde všechny velice překvapil student 7. G Martin Molek, který přestože se nezúčastnil cvičných kol, zvítězil na plné čáře. Na výletě v Doksech nás velice pobavil nápis na jednom z tamějších obchodů Drogerie a kosimetika Hláška dne Andrej Plecháček je fyzik tělem i vlasy. Poslův Mlýn Doksy / Projekt: Dokumentace, ved. projektu: I.Fričová /na tvorbě se podíleli studenti 2.A, 3.A, 6.G a 7.G / říjen 2012

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku Zvukové jevy Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku 2. musí existovat látkové prostředí, kterým se zvuk šíří - ve vakuu se zvuk nešíří! 3.

Více

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Vlny kolem nás Vlnění Jiří Kvapil renata.holubova@upol.cz Žáci rozeznají typy vlnění a podstatu vlnění v každodenním životě

Více

Mozaika. Cirkus Berousek

Mozaika. Cirkus Berousek 1 Úvodník Loňští deváťáci nás ujišťovali, že nám devítka uteče jako voda. Teď už vidíme, že měli pravdu. Než jsme se rozkoukali, už máme za sebou první čtvrtletí. A co je neméně důležité, uplynulo i dalších

Více

Zadávací dokumentace. Výběrové řízení na dodavatele čidel do biologie, chemie a fyziky

Zadávací dokumentace. Výběrové řízení na dodavatele čidel do biologie, chemie a fyziky Zadávací dokumentace Dvořákovo gymnázium a SOŠE, Kralupy nad Vltavou Výběrové řízení na dodavatele čidel do biologie, chemie a fyziky Číslo zakázky : CZ.1.07/1.1.06/03.0057 2/6 Název projektu: e-vim (výuka

Více

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Pro potřeby této práce jsem pozorovala dvě vyučovací hodiny ve dvou třídách

Více

TILIA. Školní časopis

TILIA. Školní časopis Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov Školní časopis TILIA Redakční rada: Mgr. Tomáš Zajíček Mgr. Petr Galečka Mgr. Dobroslava Jagošová Mgr. Eva Ondrušová Mgr. Zdeňka Veverková Náklad:

Více

PROSINEC MIKULÁŠ VE ŠKOLE

PROSINEC MIKULÁŠ VE ŠKOLE PROSINEC Poslední měsíc roku se nesl i ve škole především ve znamení čekání a těšení se na vánoce. Ať už to byl Mikuláš, Den školy s tradičními trhy, divadelním představením a cheerleadingovým vystoupením

Více

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Zadavatel: Reg. číslo projektu: Název projektu: Základní škola a Mateřská škola Lichnov,

Více

Laboratorní práce ve výuce fyziky

Laboratorní práce ve výuce fyziky Laboratorní práce ve výuce fyziky Jaroslav Reichl Střední průmyslová škola sdělovací techniky, Panská 3, Praha; reichl@panska.cz Sousloví laboratorní práce vyvolává u žáků nechuť pracovat, neboť tuší nutnost

Více

Objevy Geologického klubu

Objevy Geologického klubu Objevy Geologického klubu Geologický Klub ZŠ Chomutov, Zahradní 5265, Chomutov Školní rok 2013-2014 Vítáme Vás u našich objevů.. v projektu Objevy čekají na Tebe Náš první objev jsme zažili na : Gepfertovo

Více

K. Dvorníková, VIII.A 2/09. červen. Časopis vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel školy.

K. Dvorníková, VIII.A 2/09. červen. Časopis vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel školy. Školní časopis ZŠ Mikoláše Alše ve Zlíně K. Dvorníková, VIII.A 2/09 červen Časopis vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel školy. Vážení rodiče, žáci, milí čtenáři. Končí další školní rok.

Více

14. června 2005. 16. června 2005

14. června 2005. 16. června 2005 14. června 2005 jsme s tátou dosmolili a odeslali naše vyjádření k psychologickýmu posudku. 16. června 2005 Včera Kili usnul vyčerpáním až poté, kdy jsem ho půl hodiny zdárně ignorovala a předstírala jsem,

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

ÚNOR To to letí, začalo nám už 2. pololetí! A s ním již 3. projektový a oborový den, další ze zajímavých matematických workshopů, recitační soutěž a mnoho dalšího! MASOPUST V 1.A Ani v posledním zimním

Více

LISTOPAD V listopadu proběhl druhý oborový a projektový den, vrátily se oblíbené sportovní turnaje, tentokrát ve florbalu! Také jsme ke konci roku oficiálně úspěšně ukončili program Bezpečné cesty do školy!

Více

Na titulní stránce práce žákyně z 5.B Veroniky Šefrnové, která získala 1.místo ve výtvarné soutěži Voda pro potraviny. Gratulujeme!!!

Na titulní stránce práce žákyně z 5.B Veroniky Šefrnové, která získala 1.místo ve výtvarné soutěži Voda pro potraviny. Gratulujeme!!! 1 6.číslo časopisu Školáček je věnováno nejen EKOABECEDĚ. Naše škola se účastní recyklohraní. Co to je? Recyklohraní je školní recyklační program pod záštitou MŠMT České republiky, jehož cílem je prohloubit

Více

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu V sobotu ráno jsme vyrazili od školy na procházku městem. Na chvíli jsme se zastavili v obchodním centru. Prohlídli

Více

Netlumené kmitání tělesa zavěšeného na pružině

Netlumené kmitání tělesa zavěšeného na pružině Netlumené kmitání tělesa zavěšeného na pružině Kmitavý pohyb patří k relativně jednoduchým pohybům, které lze analyzovat s použitím jednoduchých fyzikálních zákonů a matematických vztahů. Zároveň je tento

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

Turnaj mladých fyziků

Turnaj mladých fyziků Turnaj mladých fyziků Letošní rok jsme měli opět velkou čest zúčastnit se náročné vědecké soutěže, která i po celostátním kole pokračuje ve světovém měřítku Turnaje mladých fyziků. Náš tým se skládal z

Více

Experimentální analýza hluku

Experimentální analýza hluku Experimentální analýza hluku Mezi nejčastěji měřené akustické veličiny patří akustický tlak, akustický výkon a intenzita zvuku (resp. jejich hladiny). Vedle členění dle měřené veličiny lze měření v akustice

Více

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic Ročník: 2003 Číslo: 17 Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic 1 Prázdninový pozdrav Není ani jediný kdo by neznal prázdniny, Němci, Maďaři, Slováci a Češi, každý z nás se na ně těší Letní slunce,

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci"

Výsledek dotazníku - Klima školy - žáci Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci" Tabulka 1 Přehled dle kategorií [%] ne ne Prostředí, materiální zázemí 54,2 31,8 2,5 8,6 2,8 81,5 % Lidé 35,7 43,2 11,1 7,9 2,0 75,7 % Komunikace, vztahy 37,2

Více

2. ZŠ Schwarzova, Plzeň. Dráček. Vůně cukroví, koledy...jsou tady Vánoce :) Listopad-prosinec

2. ZŠ Schwarzova, Plzeň. Dráček. Vůně cukroví, koledy...jsou tady Vánoce :) Listopad-prosinec Vůně cukroví, koledy...jsou tady Vánoce :) 2 OBSAH: Úvodní slovo a poděkování 3 Den pro dětskou knihu 4 Zubní hygiena 5 Čtení pomáhá 6 Florbal 7 Pasování na čtenáře 8 Anglická strana 9 Kino 10 Škola v

Více

Co nám přinese rok 2011

Co nám přinese rok 2011 Obsah Co nám přinese rok 2011 2 Školní zpravodaj 3 Ptáme se vedení školy 6 Svět ICT 7 Třetí výtisk už se nese! Co nám přinese rok 2011 Na podzim roku 2010 se již začala naplno využívat nová počítačová

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Vlnění a optika 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 2 mechanické kmitání a vlnění - základní druhy mechanického vlnění a jejich

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první 1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první společnou školu v přírodě v Jizbici pod Blaníkem velice užili. Velký dík patří naší vychovatelce Terezce a ostatním instruktorům,

Více

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři,

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři, ZŠ Brněnec 3. číslo časopisu Školák školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz Vážení čtenáři, právě držíte v ruce třetí číslo školního časopisu ve školním roce 2015 / 2016. Redakce školního časopisu si

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

14.vydání - březen 2009

14.vydání - březen 2009 14.vydání - březen 2009 Zájezd na dětskou lední revue v Hradci Králové Všichni jsme ( alespoň si to myslíme ) pracovali podle svých sil, a proto si na závěr prvního pololetí také zasloužíme odpovídající

Více

Počítačem podporované experimenty ve výuce

Počítačem podporované experimenty ve výuce Počítačem podporované experimenty ve výuce Naše škola se od března letošního roku stala partnerem projektu Podpora inovativních metod a forem výuky přírodovědných předmětů na základních školách, jehož

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

1.2.9 Tahové a tlakové síly

1.2.9 Tahové a tlakové síly 129 Tahové a tlakové síly Předpoklady: 1201, 1203, 1207 Teď když známe Newtonovy pohybové zákony, můžeme si trochu zrevidovat a zopakovat naše znalosti o silách Podmínky pro uznání síly: Existuje původce

Více

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )#

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150304# # Dnes jsme si volně stavěli jen chviličku. Našemu přání před prázdninami, zahrát si opět strategickou hru, Martin I. vyhověl. Dalo

Více

Další využití expediční práce z let 2013 a 2014

Další využití expediční práce z let 2013 a 2014 Další využití expediční práce z let 2013 a 2014 tvorba dokumentárních filmů a podkladů pro informační tabule Matyáš Kadlčík profilová práce Autor: Matyáš Kadlčík Datum odevzdání práce: Vedoucí práce: Mgr.

Více

Závěrečná zpráva: Zážitkový vzdělávací program Odyssea Alfa stmelovací kurz pro 6. třídu

Závěrečná zpráva: Zážitkový vzdělávací program Odyssea Alfa stmelovací kurz pro 6. třídu Závěrečná zpráva: Zážitkový vzdělávací program Odyssea Alfa stmelovací kurz pro 6. třídu ZŠ Šestajovice, 23. 24. 9. 2011 Obsah Úvod.....2 Cíle kurzu..2 Časová organizace a obsah programových bloků.3 Postřehy

Více

Příprava na hodinu Fyziky s využitím tabletu

Příprava na hodinu Fyziky s využitím tabletu Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024 Příprava na hodinu Fyziky s využitím tabletu Jméno a příjmení autora: Mgr. Zdeňka Horská Škola: Základní škola, Klášterec nad Ohří, Krátká 676, okres Chomutov

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

Školní noviny. 6. a 7. číslo Duben a Květen 2015 Vydalo Žákovské shromáždění 1. stupně ZŠ Kladno, Norská

Školní noviny. 6. a 7. číslo Duben a Květen 2015 Vydalo Žákovské shromáždění 1. stupně ZŠ Kladno, Norská Školní noviny 6. a 7. číslo Duben a Květen 2015 Vydalo Žákovské shromáždění 1. stupně ZŠ Kladno, Norská Redakční rada, reportéři a technická podpora: Zaměstnanci školy: Paní učitelka Ludmila Fraňková Paní

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. x m. Ne čas!

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. x m. Ne čas! MECHANICKÉ VLNĚNÍ I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í uveďte rozdíly mezi mechanickým a elektromagnetickým vlněním zdroj mechanického vlnění musí. a to musí být přenášeno vhodným prostředím,

Více

N-trophy. kvalifikace KVÍK! Soòa Dvoøáèková - Kristýna Fousková - Martin Hanžl. Gymnázium, Brno-Øeèkovice. http://kvik.wz.cz

N-trophy. kvalifikace KVÍK! Soòa Dvoøáèková - Kristýna Fousková - Martin Hanžl. Gymnázium, Brno-Øeèkovice. http://kvik.wz.cz N-trophy kvalifikace KVÍK! Gymnázium, Brno-Øeèkovice http://kvik.wz.cz KVÍK! O svíèce a plamínku Svíèky jsou vyrábìny z velkého množství rùzných látek, resp. smìsí. Zhruba mùžeme svíèky rozdìlit na parafínové,

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 05_2_Kinematika hmotného bodu Ing. Jakub Ulmann 2 Kinematika hmotného bodu Nejstarším odvětvím fyziky,

Více

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA školní rok 2015/2016, číslo 1 ÚVODNÍK Již je tomu několik měsíců, co vyšlo poslední číslo školního časopisu Sovík. Tak jsme se rozhodli, že na tuto krásnou tradici navážeme.

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

ZÁŘÍ Začal nám nový školní rok! A jaký bude? Určitě plný zážitků nejen ve školních lavicích, sportů, tradičních akcí, zajímavých exkurzí a výletů do přírody i za kulturou Chodit na Táborskou se prostě

Více

vyučující. Dopad projektu byl zjišťován pomocí dotazníkového šetření. Dotazníky

vyučující. Dopad projektu byl zjišťován pomocí dotazníkového šetření. Dotazníky 1. Evaluace projektu Cílem evaluace projektu bylo analyzovat a zhodnotit dopad projektu na účastníky žáky a vyučující. Dopad projektu byl zjišťován pomocí dotazníkového šetření. Dotazníky umožňovaly porovnat

Více

POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK

POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK Ondřej Košek Jaroslav Vyskočil OBSAH Jaké místo má počítačem podporovaný experiment ve výuce? Konkrétní měřící systémy, jejich představení

Více

Soustředění v Lublině - Ondra Polcar

Soustředění v Lublině - Ondra Polcar Soustředění v Lublině - Ondra Polcar Ve dnech 13.3. 15.3. jsme se zúčastnili s naším oddílem SK Pavlíkov fotbalového soustředění v Liblíně. Byli jsme tam my, mladší žáci společně s mužstvem starších žáků.

Více

Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z.

Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z. Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z. Mechanické vlnění představte si závaží na pružině, které

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633. Autor: Mgr. Hana Kotíková

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633. Autor: Mgr. Hana Kotíková Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Hana Kotíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_Z.6.Kot.01_Plan_arealu_skoly Datum: 17. 8. 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast:

Více

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa Měsíc duben přinesl celou řadu akcí. Hned na začátku měsíce dne 4. 4. vyrazili žáci devátých tříd na exkurzi do Jaderné elektrárny v Dukovanech. Tuto exkurzi každoročně organizuje komise fyziky. V informačním

Více

Školní družina při ZŠ Liptál

Školní družina při ZŠ Liptál Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní družina při ZŠ Liptál Verze č. III Platnost od: 1.9. 2015 Zpracovala: Petra Pilná vychovatelka Charakteristika ŠVP pro ŠD vychází z ŠVP ZŠ Liptál,

Více

Časopis MŠ. Říjen 2015

Časopis MŠ. Říjen 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Říjen 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 8 Téma: Měření hladiny intenzity zvuku Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost

www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 8 Téma: Měření hladiny intenzity zvuku Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 8 Téma: Měření hladiny intenzity zvuku Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Měření hladiny intenzity

Více

Filip Mudroch český student v německé škole

Filip Mudroch český student v německé škole Filip Mudroch český student v německé škole Jeden jediný školní rok se učil německy a hned se rozhodl, že půjde studovat do Německa. Takovou odvahu projevil Filip Mudroch, bývalý student Gymnázia Václava

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová,

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Hanka Šinkorová co už to umí, mohou sami do časopisu přispívat.

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

NĚKTERÉ Z MOŽNOSTÍ VYUŽITÍ POČÍTAČE OVLÁDANÉHO HLASEM VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE

NĚKTERÉ Z MOŽNOSTÍ VYUŽITÍ POČÍTAČE OVLÁDANÉHO HLASEM VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE NĚKTERÉ Z MOŽNOSTÍ VYUŽITÍ POČÍTAČE OVLÁDANÉHO HLASEM VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE Věra Strnadová - Jan Nouza Když byl na konferenci Handicap 94 " na liberecké Technické univerzitě předveden prototyp systému

Více

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah 9 FYZIKA 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu je vytvořen na základě rozpracování oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání

Více

Ohlédnutí za létem - výjezd 2. skupiny.

Ohlédnutí za létem - výjezd 2. skupiny. Ohlédnutí za létem - výjezd 2. skupiny. Koncem června odjely děti z 2. skupiny a tři děti z 1.skupiny na týdenní letní pobyt do Tisé u Děčína. Byli jsme ubytováni v Horolezecké chatě, která stála na konci

Více

ŠKOLNÍ LISTY ÚVODNÍK. Vítáme Vás u prvníhovydání parlameňťáckých. z článků. To by pro začátek mohlo stačit, přejeme. vám příjemné počtení.

ŠKOLNÍ LISTY ÚVODNÍK. Vítáme Vás u prvníhovydání parlameňťáckých. z článků. To by pro začátek mohlo stačit, přejeme. vám příjemné počtení. Senožaty září listopad 2015 ŠKOLNÍ LISTY ÚVODNÍK z článků. To by pro začátek mohlo stačit, přejeme vám příjemné počtení. Gabriela Pohanová 9. ročník Vítáme Vás u prvníhovydání parlameňťáckých novin. V

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009)

Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Již při plánování výletu v Ústí jsme počítali s tím, že na Lofotech chytíme nějakou tu rybu, jako zpestření

Více

Školní chemické pokusy Tomáš Hudec

Školní chemické pokusy Tomáš Hudec EdLAb v chemii Školní chemické pokusy Tomáš Hudec Funkce školního chemického pokusu informativní funkce pokusu: soubor informací, které žáci v průběhu všech fázi chemického pokusu získávají formativní

Více

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Naše Valašsko, 04.03.2013, JOSEF BENEŠ, str. 12, Valašsko http://www.vlp.cz V seriálu Valašský GEN vám dnes představujeme učitelku

Více

Časopis o životě v našem domově

Časopis o životě v našem domově Domov Odry, příspěvková organizace, Hranická 56, 742 35 Odry www.ddodry.cz Poskytované služby: Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem ALDa Časopis o životě v našem domově Duben květen červen 2012

Více

Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě. Závěrečná zpráva 2007/2008

Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě. Závěrečná zpráva 2007/2008 Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě Závěrečná zpráva 2007/2008 ANOMALY, o.s. ŠKOLNÍ 416 TANVALD 468 41 Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě, která pracovala dle pravidel

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Č.j.: Vypracoval: Schválil: Základní škola Litvínov-Hamr, Mládežnická 220, okres Most ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 21. PROVOZNÍ ŘÁD S/294/2015 Pedagogická rada projednala dne 26.8.2015 Směrnice nabývá platnosti

Více

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Listopad 2014 Motto: Učíme se pro život Obsah : 2. sportovně zábavné odpoledne...1 Vůně koření...2 Návštěva DDM Duchcov.....3

Více

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky?

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky? Děvčata k přípravě na soutěž a účasti v ní přistupovala zodpovědně. Slovo šéfredaktora: Je měsíc únor a my vás opět vítáme u dalšího dílu školního časopisu Smajlík. Uplynulo pololetí a žáci dostávali vysvědčení,

Více

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku!

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! www.sport-jedlova.cz fb: Sportovní areál Jedlová tel.: 722 233 322, e-mail: simona@sport-jedlova.cz, bara@sport-jedlova.cz

Více

Školní rok 2012/2013 ŠKOLNÍ NOVINY LEDEN

Školní rok 2012/2013 ŠKOLNÍ NOVINY LEDEN Školní rok 2012/2013 ŠKOLNÍ NOVINY LEDEN Vítejte do nového roku s obrazem Sáry Sotonové!! Pokud toto čtete, prázdniny zaručeně skončily, ba i novoroční projev Václava Klause. Všechno jednou skončí, ale

Více

Provozní řád mateřské školy

Provozní řád mateřské školy Základní škola a Mateřská škola, Štefcova 1092, Hradec Králové Mateřská škola Mrštíkova 752 a Mateřská škola Štefcova 1128 Provozní řád mateřské školy Č.j.: STEFC/767/2015 Na provozní poradě projednáno

Více

SMÍCHOVINY. Časopis, který se umí smát.. Časopis J&G Společnosti. Úvod aneb pár slov na začátek

SMÍCHOVINY. Časopis, který se umí smát.. Časopis J&G Společnosti. Úvod aneb pár slov na začátek S VAZEK 1, VYDÁNÍ 1 P OČET VÝTISKŮ 40 SMÍCHOVINY Časopis, který se umí smát.. V YDÁNO DNE 8.1.2013 Časopis J&G Společnosti Uvnitř tohoto vydání: Úvod 1 Ohlédnutí za minulým měsícem Projekt 2013 Za zábavou

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu 3 Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu nacvičoval větu: Mám rakovinu mozku, došel jsem k názoru,

Více

Časopis MŠ. Listopad 2015

Časopis MŠ. Listopad 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Listopad 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

Projektový časopis 6.třídy

Projektový časopis 6.třídy Projektový časopis 6.třídy ZŠ Nové Hrady číslo 1. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Projekt nesoucí název Školy na hranici, který má tento

Více

imagine explore learn www.einsteinworld.cz

imagine explore learn www.einsteinworld.cz imagine explore learn www.einsteinworld.cz Gratulujeme vám k zakoupení měřícího rozhraní einstein LabMate+, které je navrženo tak, aby z kteréhokoliv tabletu či počítače vytvořilo nástroj pro pokročilé

Více

sc.gajdosik@seznam.cz

sc.gajdosik@seznam.cz Základní škola Ostrava, Gajdošova 9, příspěvková organizace I letos bude vycházet náš školní časopis Gajdošík. Tým redaktorů bude tvořen z řad žáků a učitelů naší školy. Chtěli bychom tímto požádat všechny

Více

Podle chemických vlastností vody 1. sladkovodní jezera 2. slaná jezera 3. brakická jezera 4. smíšená jezera 5. hořká jezera

Podle chemických vlastností vody 1. sladkovodní jezera 2. slaná jezera 3. brakická jezera 4. smíšená jezera 5. hořká jezera JEZERA Jezero je vodní nádrž, jež se nedá jednoduchým způsobem vypustit (na rozdíl od přehradních nádrží a rybníků), je napájena povrchovou vodou přítoky řek, podzemní vodou a není součástí světového oceánu.

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Fakultní základní škola a mateřská škola Barrandov II při PedF UK Praha 152 00 Praha 5 Hlubočepy, V Remízku 7/919, pracoviště Peškova 963

Fakultní základní škola a mateřská škola Barrandov II při PedF UK Praha 152 00 Praha 5 Hlubočepy, V Remízku 7/919, pracoviště Peškova 963 Fakultní základní škola a mateřská škola Barrandov II při PedF UK Praha 152 00 Praha 5 Hlubočepy, V Remízku 7/919, pracoviště Peškova 963 Putování za duhou Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání.

Více

Click here to get your free novapdf Lite registration key

Click here to get your free novapdf Lite registration key Slovo šerifa Ahoj Kamarádi. Tak nám jaro už pomalu končí a konečně držíte v rukou další číslo oddílového obšťastníku, které je ta trochu šité horkou jehlou. Ono bylo už skoro hotové, ale nějak se nedostalo

Více

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř Závěrečná zpráva projektu Voda živá tok Barovka 1 Předmluva Vážení čtenáři, právě čtete závěrečnou zprávu obsahující naše poznatky z výzkumu na toku Barovka,

Více

Vážená paní vrchní ředitelko, 1. potřebnost a udržitelný rozvoj společnosti. 2. zdravotní rizika

Vážená paní vrchní ředitelko, 1. potřebnost a udržitelný rozvoj společnosti. 2. zdravotní rizika Vážená paní vrchní ředitelka Ing. Jaroslava Honová Sekce technické ochrany životního prostředí Ministerstvo životního prostředí ČR Vršovická 1442/65 100 10 Praha 10 V Líbeznicích 5. srpna 2013 Vážená paní

Více

Listopad 2010 TANEČNÍ PRO DEVÁTÉ TŘÍDY. Do tanečních jsme začali chodit v říjnu, tradičně do našeho divadla ve škole.

Listopad 2010 TANEČNÍ PRO DEVÁTÉ TŘÍDY. Do tanečních jsme začali chodit v říjnu, tradičně do našeho divadla ve škole. Listopad 2010 Akcí v tomto měsíci nebylo mnoho, skoro to vypadalo na klid před prosincovou bouří. V prosinci naopak jedna akce stíhá druhou. Přesto to, co se událo v listopadu, skutečně stojí za zmínku.

Více

PERSPEKTIVY A MOŽNOSTI ZLEPŠENI STUDIJNÍCH PODMÍNEK PRO VYSOKOŠKOLSKÉ STUDENTY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM

PERSPEKTIVY A MOŽNOSTI ZLEPŠENI STUDIJNÍCH PODMÍNEK PRO VYSOKOŠKOLSKÉ STUDENTY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM PERSPEKTIVY A MOŽNOSTI ZLEPŠENI STUDIJNÍCH PODMÍNEK PRO VYSOKOŠKOLSKÉ STUDENTY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM Beata Krahulcová V souladu s konstatováním obsaženém v Národním plánu opatření pro snížení negativních

Více

Dotazník č. 2. DOTAZNÍK č. 2. Cílová skupina: rodiny s dětmi. Počet vyplněných dotazníků: 209

Dotazník č. 2. DOTAZNÍK č. 2. Cílová skupina: rodiny s dětmi. Počet vyplněných dotazníků: 209 Dotazník č. DOTAZNÍK č. Cílová skupina: rodiny s dětmi Počet vyplněných dotazníků: 9 Dotazníky byly občanům distribuovány prostřednictvím: Základní školy K. H. Máchy, Základní školy a Mateřské školy Doksy

Více

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník Na Týřově A. Herinková V neděli jsme byli s maminkou, tatínkem a Adélkou na Týřově. Je to zřícenina středověkého hradu. Stojí nad soutokem berounky s Úpočským potokem. Jsou odtud krásné výhledy do okolí.

Více

Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace

Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace Zpráva ze zahraniční stáže (Šablona č. 3 Stínování (shadowing) pro pedagogy cizích jazyků, matematiky, přírodovědných a technických předmětů v zahraničí) Základní informace o projektu Číslo Prioritní osy:

Více

Pohyby těles. Příprava učitele před projektem. První hodina (hodina fyziky - přípravná hodina) Organizační část projektu

Pohyby těles. Příprava učitele před projektem. První hodina (hodina fyziky - přípravná hodina) Organizační část projektu Pohyby těles Tento projekt byl realizován v hodinách předmětů fyzika, multimediální výchova a informatika. V rámci tohoto projektu žáci 8. ročníku na konci školního roku natočili videa pohybů různých těles

Více

Výroční zpráva. školní rok 2010/11

Výroční zpráva. školní rok 2010/11 Základní škola Kralupy nad Vltavou, Komenského náměstí 198 okres Mělník, příspěvková organizace Výroční zpráva školní rok 2010/11 O B S A H: I. Základní údaje II. III. IV. Rámcový popis personálního zabezpečení

Více