ZELENÝ RŮST. TÉMA: Materiálové využití odpadů. ZELENÝ RŮST a naši zákazníci Procter&Gamble Rakona s.r.o. Schreiber Czech Republic s.r.o.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZELENÝ RŮST. TÉMA: Materiálové využití odpadů. ZELENÝ RŮST a naši zákazníci Procter&Gamble Rakona s.r.o. Schreiber Czech Republic s.r.o."

Transkript

1 ZELENÝ RŮST Bulletin pro udržitelné nakládání s odpady Jaro 2014 SITA CZ a.s. TÉMA: Materiálové využití odpadů ZELENÝ RŮST a naši zákazníci Procter&Gamble Rakona s.r.o. Schreiber Czech Republic s.r.o. ODPADY A PRÁVNÍ PŘEDPISY: Elektronická evidence přepravy nebezpečných odpadů

2 TÉMA MATERIÁLOVÉ VYUŽITÍ ODPADŮ SITA CZ obsluhuje více než průmyslových a komerčních zákazníků. Především od těchto zákazníků získané odpady z kategorie druhotné suroviny v maximální míře předáváme k dalšímu využití. Po dotřídění na třídících linkách přicházejí v našich provozech na řadu technologie pro úpravu a zmenšení objemu dané suroviny lisy na papír, drtiče různých druhů plastů, styropaktory ke zpracování polystyrenu, drtiče a štěpkovače na dřevo. Některé odpady sami zhodnocujeme v nových výrobcích v kompostárnách vyrábíme z biodpadu kvalitní komposty a substráty, z dřevního odpadu pak štěpku. Jiné odpady upravujeme pro další zpracovatele například do podoby PET drtě. Maximální třídění a materiálové využití je odpovědné ve vztahu k životnímu prostředí a zároveň přináší pozitivní efekty pro naše zákazníky, původce odpadu. Konkrétní příklady najdete v článcích o dvou našich významných zákaznících Schreiber Foods a Procter&Gamble Rakona. Ke zvýšení materiálového využití odpadů investuje SITA CZ do technologií a provozního zázemí. V logistických centrech v Brně a Ostravě tak byly instalovány nové velkokapacitní automatické lisy, takže v souladu s celoevropským trendem zvyšujeme podíl třídění a recyklace odpadu především papíru, fólie a jiných plastů, které lisy hutní a formují do balíků. Obě logistická centra tak mohou přijmout mnohem více tříděných odpadů a efektivněji je přepravovat k dalším zpracovatelům, kteří se podílejí na recyklaci odpadu. V plzeňském areálu jsme vybudovali novou víceúčelovou halu o ploše m 2, která vznikla z nevyužívaného prostoru bývalé truhlárny. Hala umožňuje příjem většího množství druhotných surovin a jejich úpravu před finálním využitím u dalších zpracovatelů. Odpad je přijímán, vážen, tříděn a upravován přímo na ploše haly. Po roztřídění se zde lisují především odpadní papír, plasty a nápojové kartony. Ve vyhrazeném prostoru bude zároveň prováděna ruční demontáž elektrozařízení a chladících zařízení. Nová hala umožňuje vytřídit a zpracovat zhruba čtyřikrát více druhotných surovin než dosud. NÁŠ CÍL: Zvyšovat podíl materiálově a energeticky využitých odpadů a přinášet zákazníkům ekoinovativní řešení. VÍTE, že v EU28 se podle Eurostatu za rok 2012 vyprodukovalo 492 kg komunálního odpadu na osobu. Jak se s těmito odpady naložilo? 34 % odpadů bylo uloženo na skládky, 24 % bylo spáleno, 27 % recyklováno a 15 % kompostováno. Mezi lety 1995 až 2012 došlo ke zvýšení podílu odpadu, který byl recyklován a kompostován, z 19 % v roce 1995 na 42 % v roce V ČR činí tento podíl 24%. Porovnání ČR a EU28 Množství zpracovaného komunálního odpadu Recyklace % Kompostování % Skládkování % Spálování % EU ČR

3 ZELENÝ RŮST Procter&Gamble Rakona s.r.o. Historie společnosti Společnost Procter&Gamble založili v roce 1837 výrobce svíček William Procter a výrobce mýdla James Gamble v americkém Ohiu. O necelých 40 let později, v roce 1875, František Otta otevírá v českém Rakovníku svou první mýdlárnu předchůdkyni dnešní Rakony. Tyto tři zakladatele spojuje i podobný recept na úspěšné podnikání: chovat se čestně a proti konkurenci bojovat především špičkovou kvalitou výrobků s co nejnižšími výrobními náklady. Ačkoliv výrobní závod prošel rozsáhlou modernizací, ve znaku P&G Rakona dodnes zůstává symbol raka z dob Františka Otty coby důkaz úcty k jeho historickému odkazu. P&G Rakona trvale udržitelné podnikání P&G Rakona je 10. největší továrna společnosti Procter & Gamble a je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. V současnosti přímo zaměstnává více než 700 lidí, ale svým působením v Rakovníku vytváří další pracovní pozice spoluprací s regionálními firmami. Technické centrum, které bylo v Rakoně založeno v roce 2007, je zodpovědné za vývoj a implementaci nových technologií ve výrobních závodech ve střední a východní Evropě, Středním Východě a Africe (Jihoafrická republika, Maroko, Pákistán, Rusko, Turecko a řada dalších). ZELENÝ RŮST NULA SKLÁDKOVANÝCH ODPADŮ Aleš Brand, oblastní manažer obchodu SITA CZ Aleš Brand, oblastní manažer obchodu SITA CZ: Ještě před zahájením spolupráce s rakovnickou pobočkou společnosti Procter&Gamble Rakona jsme byli detailně obeznámeni s vysokými nároky zákazníka v oblasti environmentu a požadavky v oblasti trvalé udržitelnosti ve všech oborech, kterými se P&G zabývá. SITA CZ se ve spolupráci s firmou Éltex stará o odpadové hospodářství Procter&Gamble Rakona už od roku 2010 a snaží se být Rakoně spolehlivým partnerem při zlepšování enviromentálního profilu. Za tímto účelem jsou nastaveny příslušné cíle v nakládání s odpady. Jedním z nejodvážnějších cílů byla eliminace skládkování jako jednoho ze způsobů koncového nakládání s odpadem. SITA CZ tento cíl dokázala naplnit díky vlastním koncovým zařízením pro využívání odpadů, takže nyní již žádný z odpadů produkovaný v Rakoně nekončí na skládce. Převažujícím způsobem konečného odstranění odpadů je materiálové a energetické využití, dalšími pak fyzikálně-chemická úprava a stabilizace odpadů. Takovým výsledkem se může pochlubit málokterá továrna srovnatelné velikosti a zaměření. Spolupráci se snažíme rozšířit tím, že SITA CZ usiluje o získání funkce odpadového hospodáře pro rakovnickou továrnu, dodává Aleš Brand.

4 ZELENÝ RŮST Schreiber Foods V roce 1990 navázal francouzský potravinářský koncern Danone spolupráci s benešovskou mlékárnou, kde začal následně od roku 1992 vyrábět své produkty. Od února tohoto roku je novým vlastníkem benešovské mlékárny americká společnost Schreiber Foods, která ji od společnosti Danone koupila. Schreiber Foods je výrobcem čerstvých mléčných výrobků a je blízkým obchodním partnerem Danone například v USA. Společnost Schreiber Foods převzala stávající sortiment, zachovala zaměstnanost v závodě a dále pokračuje ve spolupráci s českými farmáři. Benešovský závod zaměstnává okolo 170 lidí. Provoz společnosti Schreiber Foods dříve Danone v Benešově obsluhuje SITA CZ od roku Už na počátku spolupráce stál závazek, že v provozu dojde díky službám poskytovaným firmou SITA ke snížení odpadů a naopak ke zvýšení podílu druhotných surovin. Miroslav Tůma, manažer obchodní skupiny divize Střed společnosti SITA CZ Dnes pracovníci SITA CZ operují přímo ve výrobním provozu a odpady zde třídí, lisují a drtí. Jedná se především o plastové kelímky a papír. Jednoduchá myšlenka třídění přímo ve výrobě snížila množství odpadů o 15 %. Díky důkladnému třídění se tak více odpadu stává znovu využitelnou surovinou. Nezanedbatelná část odpadu, který dříve končil na skládce, teď může být recyklována, a bilanci se snažíme dále vylepšovat. V letošním roce máme před sebou další výzvu v podobě recyklace znečištěných obalů od výrobků. Chceme dosáhnout snížení odpadů o dalších minimálně 15 %, říká Miroslav Tůma, manažer obchodní skupiny divize Střed společnosti SITA CZ. Zákazník si takových služeb zeleného růstu cení, což potvrzuje dlouholetá spolupráce a nedávné přizvání do tříkolového výběrového řízení pro některé oblasti facility managementu. SITA CZ vzešla z tohoto tendru jako vítěz a poskytuje nyní společnosti Schreiber Czech Republic s.r.o. také služby facility managementu úklid vnitřních prostor, zimní a letní údržbu a údržbu zeleně.

5 ZELENÝ RŮST Elektronická evidence přepravy nebezpečných odpadů dobrá myšlenka s nesmyslným legislativním nastavením. Bude či nebude od ? Takzvaná Ekoauditová novela zákona o odpadech č. 169/2013 Sb. přinesla do českého odpadového hospodářství velmi pěknou myšlenku elektronickou evidenci nebezpečných odpadů po území ČR, která má platit od Bohužel, jak to bývá, spojil se dobrý nápad s naprosto v praxi nepoužitelným nastavením v 40 novelizovaného zákona o odpadech. Základní nastavení této zatím neúčinné novely je v současném znění takovéto: Evidence při přepravě se vede elektronicky prostřednictvím ISPOP ( Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností ) ELPNO ( Evidenční list pro přepravu nebezpečných odpadů) se vyplňuje v ISPOP před zahájením přepravy Odesilatel nebezpečného odpadu kontroluje, zda ELPNO je v souladu se skutečně přepravovaným nákladem Do 24 hodin bude možné ELPNO a ISPOP stornovat Příjemce musí do konce následujícího pracovního dne po převzetí nebezpečného odpadu potvrdit v ISPOP převzetí Pokud se příjemcem upraví deklarovaná hmotnost, tak odesilatel bude moci v ISPOP potvrdit nebo zamítnout změnu hmotnosti do konce následujícího dne od změny příjemcem Pokud náklad nesouhlasí s ELPNO, tak ho musí příjemce odmítnout, vyznačit ve vytisknutém ELPNO a ve stejný den nahlásit do ISPOP Petr Špičák, technický ředitel SITA CZ a.s. V čem je problém? K 40 zákona o odpadech neexistuje prováděcí předpis a v současné době není jakákoliv možnost se na provedení v praxi prostřednictvím ISPOP připravit Termíny stanovené v zákoně na doplnění a ověření přepravy jsou prakticky nerealizovatelné Poměrně velká skupina odesilatelů nebezpečných odpadů není schopna elektronicky řešit (např. lékaři) ISPOP není jakkoliv připraven pro SW řešení elektronické evidence Reálně MŽP uvažuje o výrazné změně 40 a termínovému posunutí Závěr: Dobrá myšlenka je v současném nastavení v praxi nepoužitelná a je nezbytné toto nastavení upravit a termínově posunout.

6 ZOOM Zaměřeno na služby & technologie SITA CZ Zpracování kapalných odpadů SITA CZ provozuje zařízení pro zpracování nebezpečných kapalných odpadů a odpadních vod, zejména kyselých, alkalických, kyanidových a jiných roztoků a emulzí. Používáme metody fyzikálně-chemického odloučení ropných uhlovodíků, těžkých kovů a jiných polutantů pomocí neutralizace a srážecích procesů. Celkově provozujeme 3 technologie deemulgační a neutralizační stanice a 3 gravitační separace s celkovou kapacitou 47 tis. tun ročně. CHOMUTOV ÚSTÍ NAD LABEM S většinou průmyslových kapalných odpadů si biologické čističky neporadí Tomáš Doležal, technicko provozní manažer DIVIZE ZÁPAD CENTRÁLA PRAHA 2 PRAHA 10 BENEŠOV TEMELÍN PARDUBICE DIVIZE JIH JIHLAVA BOSKOVICE BRNO RAPOTÍN DIVIZE SEVER DOLNÍ SUKOLOM HODONÍN OLOMOUC OTROKOVICE OSTRAVA DIVIZE VÝCHOD ODRY FRÝDEK-MÍSTEK VSETÍN ZLÍN Provozy SITA CZ s technologiemi pro zpracování kapalných odpadů (vyznačené oranžově) Odpadní vody a kapalné odpady lze v závislosti na jejich kvalitě a charakteru odstranit fyzikálně-chemickou cestou pomocí neutralizačních a deemulgačních stanic (NS/DS) nebo cestou biologickou (biologické čistírny odpadních vod městské BČOV). Použití vhodné technologie (NS/DS nebo BČOV) je zcela odvislé od charakteru znečištěné vody (kapalného odpadu). Drtivá většina produkovaných průmyslových kapalných odpadů je však vzhledem ke své toxicitě nevhodná k přímému odstranění na BČOV. Je tedy nutná jejich předúprava pomocí neutralizace nebo deemulgace. Vody bez předchozí úpravy na NS/DS, s přímým odstraněním na městské BČOV, mohou být přijaty na tato zařízení pouze v případě, že splňují limity kanalizačního řádu. Zároveň je příjem vod na městské BČOV v drtivé většině omezen pouze na vody klasifikované v režimu zákona o vodách (tj. odpadní vody). V případě snahy odstranění kapalného odpadu, klasifikovaného dle zákona o odpadech (tj. nesoucího své katalogové číslo) na městské BČOV je nutné kontrolovat zda je příjemce odpadů vlastníkem povolení k odstranění/využití odpadů, vydaného v souladu se zákonem o odpadech. Více o službě zpracování kapalných odpadů na

7 KRÁTKÉ ZPRÁVY SITA CZ SE PODÍLÍ NA SANAČNÍM PROJEKTU V LIBANONU SUEZ Environnement, mateřská společnost SITA CZ, uzavřela v červnu 2013 významný kontrakt v Libanonu, kde bylo třeba řešit ekologickou zátěž v podobě městské skládky na pobřeží Středozemního moře s milionem metrů krychlových odpadu, který se zde hromadil téměř 40 let. Již v úvodu bylo rozhodnuto, že po technické stránce zaštítí projekt v katastru města Saida (Sidon) odborníci ze SITA CZ. Sanační práce postupují rychlým tempem, a tak se nyní dokončuje výstavba třetí kazety skládky. Dokončení této fáze očekáváme do května. Po odtěžení všech odpadů se na místě původní skládky zahájí výstavba městského parku. SITA CZ a Masarykova univerzita připravily knihu ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI Odbornou publikaci na téma odpadového hospodářství vydala Masarykova univerzita, Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí a SITA CZ a.s. Kniha se z pohledu reálné praxe vyjadřuje k trendům zpracování a využití odpadů v České republice a v mezinárodním srovnání. Podkladem pro její vydání byly přednášky, které vedli přední odborníci SITA CZ po několik semestrů na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Knihu vydalo na přelomu roku nakladatelství MUNI Press. Studenti z Lotrinské univerzity navštívili spalovnu SITA CZ v Ostravě Skupina osmnácti studentů z Lotrinské univerzity v Nancy navštívila Moravskoslezský kraj. Během studijní cesty, kterou zorganizoval Moravskoslezský kraj v rámci svého partnerství s regionem Lotrinsko, navštívili studenti několik vybraných podniků, mezi nimi i spalovnu průmyslových odpadů SITA CZ v Ostravě - Mariánských Horách. Cílem této týdenní studijní stáže je srovnání fungování podniků a organizací v uvedených oblastech s fungováním obdobných struktur ve Francii. Získané informace budou základem pro závěrečné studijní práce studentů. Zástupci společnosti SITA CZ přiblížili studentům odpadové hospodářství v České republice a ukázali jim chod spalovny, která dokáže za hodinu zpracovat 2,65 t odpadu. Odborně se zde odstraňují průmyslové nebezpečné odpady, odpady ze zdravotní a veterinární péče a chemikálie, pro které je řízený proces spalování nejvhodnější způsob odstranění.

8 NAŠE PROJEKTY SOUTĚŽ SPORTUJEME JEDNA BÁSEŇ Projektový tým SITA Dobrý zaměstnavatel připravuje ce loročně pro zaměstnance SITA CZ v České i Slovenské republice nejrůznější akce, soutěže a ankety. Do roku 2014 jsme vstoupili se soutěží SPORTU- JEME JEDNA BÁSEŇ, která spojuje téma sportu s tradičními hodnotami projektu SITA Dobrého zaměstnavatele a byla pro zaměstnance opravdovou výzvou. Úkolem bylo napsat báseň, která by obsahovala slova: SITA, ZDRAVÍ, KRÁSA, EKOLOGIE a SPORT či jejich odvozeniny. Do soutěže se zapojili nápaditými i vtipnými básněmi na zadané téma zaměstnanci z řad řidičů a dělníků, správců provozu, zástupci obchodního a finančního oddělení, regionálních divizí i korporátu. Planeta SITA Stanislav Lukš, chemik, spalovna Ostrava Planeta co obíhá a čistí, z odpadů je surovina, kompost z listí. Před ní výzva jasná ekologů sen, za ní flóra krásná radost vyjít ven. Planeta, z níž prší benefity, Siťáci jsou hraví, tím jsou dány priority, sportem tuží zdraví. Jako z rána slunce stejně tak je mladá, trumfy drží v ruce večer nezapadá. Pro životní prostředí zásluha to jistá, snad to rovněž ocení komise i bohemista. Přejeme našim zákazníkům a partnerům krásné a inspirativní jaro! Oddělení marketingové komunikace SITA CZ a.s. Hlavní poskytované služby SITA CZ v odpadovém hospodářství Kompletní outsourcing odpadového hospodářství Odvoz průmyslových odpadů Odvoz komunálních odpadů Výkup a zpracování druhotných surovin Skartace dokumentů Čištění zařízení a objektů Sanační práce Stálá havarijní služba Facility služby Technické služby údržby Svoz a odstraňování vedlejších živočišných produktů Prodej ekologických prostředků Poradenství v oblasti životního prostředí a udržitelné spotřeby a výroby Zavádění systémů řízení dle ČSN EN ISO 9001, ISO 14001, OHSAS Přejete si dostávat tento bulletin v elektronické podobě? Přihlaste se k odběru na Na Vaše podněty k bulletinu Zelený růst se těšíme na bulletin@sita.cz.

PREZENTACE SITA CS 2009/2010. člen skupiny SUEZ ENVIRONNEMENT SPOLEČNĚ ČISTÍME SVĚT

PREZENTACE SITA CS 2009/2010. člen skupiny SUEZ ENVIRONNEMENT SPOLEČNĚ ČISTÍME SVĚT PREZENTACE SITA CS 2009/2010 člen skupiny SUEZ ENVIRONNEMENT SPOLEČNĚ ČISTÍME SVĚT 04/05/2011 SKUPINA SITA ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA 2009/2010 Sídlo společnosti: SITA CZ a.s. Španělská 10/1073 120 00

Více

AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Rumunská 1, 120 00 Praha 2, T: +420 / 222 074 401, F: +420 / 222 074 403, www.avecz.cz Společnost skupiny AVE

AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Rumunská 1, 120 00 Praha 2, T: +420 / 222 074 401, F: +420 / 222 074 403, www.avecz.cz Společnost skupiny AVE Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. AVE - kdo jsme Značka AVE patří pod rakouský infrastrukturní koncern Energie AG Oberösterreich, jehož majoritním vlastníkem je spolková země

Více

Recyklace a využití odpadů Česká republika. SUEZ Využití zdrojů a.s. ROČENKA.

Recyklace a využití odpadů Česká republika. SUEZ Využití zdrojů a.s. ROČENKA. Recyklace a využití odpadů Česká republika SUEZ Využití zdrojů a.s. ROČENKA www.suez-zdroje.cz w.sue zdr e.c STYL BUDOUCNOSTI STYL SUEZ Vážení přátelé, naše otázka Jste připraveni na revoluci zdrojů?,

Více

Představení společnosti

Představení společnosti Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. AVE - kdo jsme Značka AVE patří pod rakouský infrastrukturní koncern Energie AG Oberösterreich, jehož majoritním vlastníkem je spolková země

Více

AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Rumunská 1, 120 00 Praha 2, T: +420 / 222 074 401, F: +420 / 222 074 403, www.avecz.cz Společnost skupiny AVE

AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Rumunská 1, 120 00 Praha 2, T: +420 / 222 074 401, F: +420 / 222 074 403, www.avecz.cz Společnost skupiny AVE Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. AVE - kdo jsme Značka AVE patří pod rakouský infrastrukturní koncern Energie AG Oberösterreich, jehož majoritním vlastníkem je spolková země

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 Tomáš Kovařík Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Biomasa & Energetika, 24. listopadu

Více

odpadové NEBO oběhové hospodářství, to je oč tu běží? Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s.

odpadové NEBO oběhové hospodářství, to je oč tu běží? Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s. odpadové NEBO oběhové hospodářství, to je oč tu běží? Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s. SUEZ ready for the resource revolution zastoupení v 70 zemích 81 000 zaměstnanců obrat 15,1

Více

SUEZ Využití zdrojů a.s. přehled aktivit 2016

SUEZ Využití zdrojů a.s. přehled aktivit 2016 www.suez-zdroje.cz Recyklace a využití odpadů Česká republika SUEZ Využití zdrojů a.s. přehled aktivit 2016 STYL BUDOUCNOSTI STYL SUEZ Vážení přátelé, stále intenzivněji se přesvědčujeme, jak úzce propojený

Více

Příprava Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje 2015-2025

Příprava Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje 2015-2025 Příprava Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje 2015-2025 Zpracoval: Ing. Michal Rásocha Datum: 15. dubna 2015 POH MSK Strategický dokument kraje v oblasti OH. Vyhlášen 29. října 2004 s

Více

Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR. Ing. Kateřina Sobková

Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR. Ing. Kateřina Sobková Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR Ing. Kateřina Sobková Praha, 17.9.2013 Produkce odpadů 2008 2009 2010 2011 2012 * Celková produkce odpadů tis. t 30 782 32 267 31 811 30 672 31 007 Celková

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. AVE - kdo jsme Značka AVE patří pod rakouský infrastrukturní koncern Energie AG Oberösterreich ODPADY = ENERGIE VODA Zastřešuje veškeré aktivity

Více

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s.

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s. Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci Petr Balner EKO-KOM,a.s. Závazky ČR vůči EU Hlavní cíle plynoucí ze směrnic: Rámcová směrnice o odpadech (50 % využití některých odpadů

Více

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. a mateřského koncernu ENERGIE AG Oberösterreich

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. a mateřského koncernu ENERGIE AG Oberösterreich Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. a mateřského koncernu ENERGIE AG Oberösterreich Energie AG Oberösterreich INFRASTRUKTURNÍ KONCERN ČÍSLO 1 Mateřský koncern ENERGIE AG Oberösterreich

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOČESKÉHO KRAJE TÁBOR

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOČESKÉHO KRAJE TÁBOR ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOČESKÉHO KRAJE 17.1.2019 TÁBOR OBSAH PREZENTACE Shrnutí povinností obcí současné a připravované Evidence odpadů a ohlašování Přeprava

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST VIII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY PRAHA

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST VIII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY PRAHA ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST VIII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY 01.-02.4.2019 PRAHA LINEÁRNÍ EKONOMIKA ZÁKLADNÍ PRINCIPY OBĚHOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Hospodářský model

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Více

12. Moderní trendy v odpadovém hospodářství

12. Moderní trendy v odpadovém hospodářství 12. Moderní trendy v odpadovém Ivan Holoubek Zdeněk Horsák RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox.muni.cz; http://recetox.muni.cz Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním

Více

MOŽNOSTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM PO ROCE 2024

MOŽNOSTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM PO ROCE 2024 MOŽNOSTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM PO ROCE 2024 Mgr. Pavel Drahovzal výkonný ředitel 1 PRÁVNÍ RÁMEC ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ Zákon č.185/2001 Sb. Významné omezení skládkování odpadů v ČR Zákaz skládkování

Více

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY VELKÁ NOVELA ZÁKONA O ODPADECH RNDr. Martin Bursík MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY Hlavní cíle velké novely 1. Usnadnit občanům třídění odpadů 2. Ekonomicky zvýhodnit recyklaci před spalováním

Více

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Mgr. Pavel Drahovzal starosta obce Velký Osek Výkonný ředitel Kanceláře Svazu měst a obcí České republiky Legisla(va odpadového hospodářství - východiskem

Více

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. a mateřského koncernu ENERGIE AG Oberösterreich

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. a mateřského koncernu ENERGIE AG Oberösterreich Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. a mateřského koncernu ENERGIE AG Oberösterreich Mateřský koncern ENERGIE AG Oberösterreich AVE CZ je dceřinou společností předního rakouského

Více

EKOR, s.r.o. Řešení pro Vaše odpady

EKOR, s.r.o. Řešení pro Vaše odpady Řešení pro Vaše odpady ODLOUČEN ENÍ HODNOTNÝCH SUROVIN zařízen zení pro látkovl tková využit ití aneb: CO DĚLÁME D S KOMUNÁLN LNÍM M ODPADEM NA JIŽNÍ MORAVĚ ZÁKLADNÍ ÚDAJE místo podnikání ZÁKLADNÍ ÚDAJE

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Analytika odpadů Litomyšl, 21. 11. 2018 NOVÁ EVROPSKÁ LEGISLATIVA SCHVÁLENÝ BALÍČEK

Více

SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI VE VAZBĚ NA LEGISLATIVU ČR A EU

SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI VE VAZBĚ NA LEGISLATIVU ČR A EU SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI VE VAZBĚ NA LEGISLATIVU ČR A EU Evropská legislativa a související normy ČR směrnice o odpadech 2008/98/ES (zákon o odpadech č. 185/2001 Sb.) směrnice

Více

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU Sídlo/kancelář: Březinova 42, Brno Pobočka: Místecká 901, Paskov Česká Republika eveco@evecobrno.cz www.evecobrno.cz INTRODUCTION Společnost EVECO

Více

Studie pro energetické využití odpadů ve Zlínském kraji, Příloha Manažerský souhrn

Studie pro energetické využití odpadů ve Zlínském kraji, Příloha Manažerský souhrn Manažerský souhrn Nakládání s komunálním odpadem není v současné době ve Zlínském kraji nijak výrazně odlišné od situace v ostatních krajích České republiky. Výjimkou jsou kraj Liberecký a Jihomoravský

Více

BRO Předpisy EU. RNDr. Dragica Matulová, CSc. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. M., v.v.i. Centrum pro hospodaření s odpady

BRO Předpisy EU. RNDr. Dragica Matulová, CSc. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. M., v.v.i. Centrum pro hospodaření s odpady BRO Předpisy EU RNDr. Dragica Matulová, CSc. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. M., v.v.i. Centrum pro hospodaření s odpady Evropská Směrnice o bioodpadech první návrh směrnice o bioodpadu-2000 druhý

Více

Systém odpadového hospodářství

Systém odpadového hospodářství Systém odpadového hospodářství Obce Prackovice nad Labem a místní části Litochovice nad Labem (nastaven od 1.4.2015) Vstupní srovnávací data Data za rok 2015: 01-03/2015 starý systém 04-12/2015 nový systém

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

DOTAZNÍK ZA ROK 2016

DOTAZNÍK ZA ROK 2016 Strana 1 z 5 1a) IDENTIFIKAČNÍ A KONTAKTNÍ ÚDAJE IČ obce ev. č. v systému EKO-KOM typ obce název obce okres WWW STATUTÁRNÍ ZÁSTUPCE REKREAČNÍ OBJEKTY jméno příjmení titul číslo datové schránky ová adresa

Více

k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti.

k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti. LII. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti. Ministerstvo životního prostředí vyhlašuje prostřednictvím Státního fondu

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy Ing. Petra Paulová ODPAD ve smyslu zákona Výjimky, na které se zákon o odpadech nevztahuje: a1 Léčiva Radioaktivní odpady Mrtvá těla,

Více

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období 2016-2026 Zpracoval(a): Zpracoval: Mgr. Daniel Havlík Datum: 19. 4. 2016 Základní informace souhlasné stanovisko SEA vydáno MŽP dne 22. prosince

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Ministerstvo životního prostředí Ing. Andrea Hilčerová Odbor odpadů

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Ministerstvo životního prostředí Ing. Andrea Hilčerová Odbor odpadů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014-2020 Ministerstvo životního prostředí Ing. Andrea Hilčerová Odbor odpadů OPŽP 2014-2020 Navrženo 6 prioritních os PO 1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika

Více

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti.

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Zákon 185/2001 Sb. jednoznačně ve svých přílohách či v prováděcích předpisech stanovuje co je nebezpečný odpad základním

Více

SSOS_ZE_3.07 Komunální odpady

SSOS_ZE_3.07 Komunální odpady Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.07

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne ,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne , OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne 14. 9. 2004, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje Zastupitelstvo Jihočeského kraje se usneslo dne

Více

zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech

zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech definují se v něm pojmy odpad komunální odpad nakládání s odpady obec je původcem komunálního odpadu vznikajícího na jejím území, který má původ v činnosti fyzických osob

Více

Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP. Ing. Pavel Omelka

Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP. Ing. Pavel Omelka Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP Ing. Pavel Omelka Hospodaření s bioodpady 1) Kompostování komunitní a malé kompostárny < 150 t odpadu/rok

Více

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO:

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO: SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO: VÝSLEDKY PROJEKTU NA LOKALITĚ TIŠNOV SITA CZ a.s. ECO - Management s.r.o. 21/09/2009 ÚKOL VAV č. SLII2f1-30-70 Projekt součástí úkolu VaV č. SLII2f1-30-70: Výzkum integrovaného

Více

Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LXIV. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 4

Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LXIV. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 4 Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LXIV. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 4 ZVEŘEJNĚNO DNE 3. 1. 2 Výběrová (hodnoticí) kritéria v Operačním programu

Více

Dotace nového programovacího období 2014-2020

Dotace nového programovacího období 2014-2020 Dotace nového programovacího období 2014-2020 Předpokládané podpory v odpadovém hospodářství OP přeshraniční spolupráce SR-ČR Program OPŽP PRIORITNÍ OSA 3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže

Více

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2014

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2014 SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2014 Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období 1991-2014. Za více než dvě desítky let trvání jednotného systému se třídění využitelných

Více

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství 14.11.2013 Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Legislativa Zákon č. 185/2001

Více

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech.

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 9 z 10 obyvatel České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 30 % domácností v České republice považuje objem odpadu, který produkují, za příliš velký. 59 Jak se vyvíjelo

Více

Plán odpadového hospodářství města Dubňany Směrná část

Plán odpadového hospodářství města Dubňany Směrná část Plán odpadového hospodářství města Dubňany 2017-2026 Směrná část Objednatel Zhotovitel Město Dubňany ECO Management, s.r.o. Náměstí 15. dubna 1149 K Západi 2033/54 696 03 Dubňany 621 00 Brno IČ 00284882

Více

VRACÍME OBALY DO ŽIVOTA

VRACÍME OBALY DO ŽIVOTA VRACÍME OBALY DO ŽIVOTA SPOLEČNOST EKO KOM Autorizovaná obalová společnost EKO KOM byla před třinácti lety založena průmyslovými podniky vyrábějícími balené zboží. Tato nezisková akciová společnost vytvořila

Více

Konkrétní kroky pro naplňování cílů odpadového hospodářství v kraji. Ing. Pavel Pustějovský Zastupitel Zlínského kraje

Konkrétní kroky pro naplňování cílů odpadového hospodářství v kraji. Ing. Pavel Pustějovský Zastupitel Zlínského kraje Konkrétní kroky pro naplňování cílů odpadového hospodářství v kraji Ing. Pavel Pustějovský Zastupitel Zlínského kraje Odpad je vedlejší produkt existence lidské civilizace a jeho objem vzrůstá s tím, jak

Více

A. Definice projektu

A. Definice projektu A. Definice projektu Záměrem města Velká Bíteš je vybudovat Regionální odpadové centrum Velká Bíteš jako nejdůležitější součást krajského integrovaného systému nakládání s komunálními odpady v daném regionu.

Více

budoucnost odpadového hospodářství /se zaměřením na komunální odpady/

budoucnost odpadového hospodářství /se zaměřením na komunální odpady/ Aktuální novela zákona o odpadech a budoucnost odpadového hospodářství /se zaměřením na komunální odpady/ Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů - účinnost od 1.1.2002 1 -

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Co je to odpad? je movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo

Více

Energetické využívání odpadů připravovaná legislativa. Jana Střihavková odbor odpadů

Energetické využívání odpadů připravovaná legislativa. Jana Střihavková odbor odpadů Energetické využívání odpadů připravovaná legislativa Jana Střihavková odbor odpadů Zákon č. 185/2001 Sb. 23 spalování odpadů odstraňování D10 využívání R1 Energetické využívání odpadů podle zákona o odpadech

Více

Jak je to s odpady v ČR a v Plzeňském kraji? Realita odpadů, cesta k modernímu systému využívání komunálních odpadů v Plzeňském kraji

Jak je to s odpady v ČR a v Plzeňském kraji? Realita odpadů, cesta k modernímu systému využívání komunálních odpadů v Plzeňském kraji Jak je to s odpady v ČR a v Plzeňském kraji? Realita odpadů, cesta k modernímu systému využívání komunálních odpadů v Plzeňském kraji O čem se bavíme? o tzv. komunálních odpadech, tedy o odpadech, které

Více

Zpráva o vlivu na životní prostředí za rok 2012

Zpráva o vlivu na životní prostředí za rok 2012 Zpráva o vlivu na životní prostředí za rok 2012 Úvod Společnost CHEMOTEX Děčín a.s. má zaveden systém ekologického managementu dle normy ISO 14001:2005. Tento systém byl ověřen a certifikován obnovovacím

Více

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Energetická bezpečnost Prahy & Odpad jako energie Praha, 18. května 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU

Více

Návrh legislativních opatření k zapojení živnostníků do systému obce a k podpoře materiálového využití živnostenských odpadů

Návrh legislativních opatření k zapojení živnostníků do systému obce a k podpoře materiálového využití živnostenských odpadů Příloha č. 5 Zprávy za rok 2008 k projektu SPII2f1207 Návrh legislativních opatření k zapojení živnostníků do systému obce a k podpoře materiálového využití živnostenských odpadů OBSAH: 1. Zjištění z průzkumu

Více

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Prof. Ing. Petr Stehlík, CSc. Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství Ing.

Více

Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Přínosy odděleného soustřeďování odpadů v obci pro obec a region, občany

Více

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Profil firmy Firma Ing. Petr Švec PENTA s.r.o. byla založena v roce 1990 a od počátku je ryze českou soukromou firmou. Od 1. ledna 2014 byla

Více

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů 16.2.2010 Bc. Jan Tomek Pozice kuchyňského odpadu BRO BRKO KUCHYŇSKÉ BIOODPADY VŽP Kuchyňské odpady Legislativa Evropské Unie Směrnice Rady (ES) č. 98/2008

Více

Energetická centra recyklace bioodpadů ECR RAPOTÍN je projektem společnosti IS ENVIRONMENT SE 2014

Energetická centra recyklace bioodpadů ECR RAPOTÍN je projektem společnosti IS ENVIRONMENT SE 2014 Pomáháme planetě lépe dýchat Energetická centra recyklace bioodpadů ECR RAPOTÍN je projektem společnosti IS ENVIRONMENT SE 2014 Základní informace o projektu Naše společnost Fainstav, s.r.o., se investorsky

Více

O bioodpadech v ČR. Ing. Květuše Hejátková Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura

O bioodpadech v ČR. Ing. Květuše Hejátková Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura O bioodpadech v ČR Ing. Květuše Hejátková Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura Vstup ČeskéRepubliky do Evropské Unie Povinnost implementovat a naplňovat také tyto

Více

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Mgr. Pavel Drahovzal předseda Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky Ing. Bc. Barbora Fűrstová Oddělení legislativně-právní

Více

Nový zákon o odpadech - vyšší podíl recyklace

Nový zákon o odpadech - vyšší podíl recyklace Nový zákon o odpadech - vyšší podíl recyklace Na skládkách končí 71 % odpadů z českých domácností, téměř nevyužit zůstává bioodpad. Ve využívání odpadu jsme pozadu za vyspělými státy Poměr využití a skládkování

Více

Místo zpětného odběru elektrozařízení vybraných kolektivních systémů

Místo zpětného odběru elektrozařízení vybraných kolektivních systémů Je určen pro odpady komunální včetně nebezpečných. IČZ CZH 00376 Místo zpětného odběru elektrozařízení vybraných kolektivních systémů Výkupna druhotných surovin : IČZ CZH 00377 Papír, folie Vedoucí : Hrouda

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2008

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2008 Technické služby Jeseník a.s., Otakara Březiny 168, Jeseník 79 1 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech -28 Od roku, tedy již 18 let, se provádí separování využitelných složek

Více

Jak chytře snižovat množství směsného komunálního odpadu v praxi

Jak chytře snižovat množství směsného komunálního odpadu v praxi Jak chytře snižovat množství směsného komunálního odpadu v praxi Proč? Fyzická analýza potenciálu SKO Vývoj skládkování a poplatku za uložení na skládku -zdroj MŽP, únor 2019 Poplatkové období v roce Dílčí

Více

41. výzva Ministerstva životního prostředí

41. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_16_41 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_41. výzva PO3, SC 3.2, kolová 41. výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu

Více

Udržitelné odpadové hospodářství z pohledu obcí Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR. Mgr. Barbora Němcová Svaz měst a obcí ČR

Udržitelné odpadové hospodářství z pohledu obcí Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR. Mgr. Barbora Němcová Svaz měst a obcí ČR Udržitelné odpadové hospodářství z pohledu obcí Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR Mgr. Barbora Němcová Svaz měst a obcí ČR Svaz měst a obcí České republiky Svaz měst a obcí České

Více

Oběhové hospodářství

Oběhové hospodářství Oběhové hospodářství Prioritní strategie EU pro nakládání s odpady Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Ekomonitor Praha, 9. 11. 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU pro odpadové

Více

Regionální svazky obcí pro odpadové hospodářství

Regionální svazky obcí pro odpadové hospodářství Regionální svazky obcí pro odpadové hospodářství Exkurze zástupců obcí Moravskoslezského a Olomouckého kraje do Rakouska za účelem seznámení se systémem hospodaření s komunálními odpady ve spolkové zemi

Více

Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně

Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně Ing. Adam Moravec (CZ Biom) research and innovation programme under grant agreement No 646443. Obsah

Více

MBÚ a energetické využívání odpadů OPŽP

MBÚ a energetické využívání odpadů OPŽP MBÚ a energetické využívání odpadů OPŽP Jana Střihavková odbor odpadů MBÚ Zařízení k mechanicko biologické úpravě odpadů Účelem zařízení je mechanické oddělení výhřevné složky od biologické složky. Zařízení

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

85. výzva Ministerstva životního prostředí

85. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_17_085 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_85. výzva PO3, SC 3.2, průběžná 85. výzva Ministerstva životního prostředí pro ITI stanovující pravidla pro předkládání žádostí o poskytnutí

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Regionální svazky obcí pro odpadové hospodářství

Regionální svazky obcí pro odpadové hospodářství Regionální svazky obcí pro odpadové hospodářství Exkurze zástupců obcí Moravskoslezského a Olomouckého kraje do Rakouska za účelem seznámení se systémem hospodaření s komunálními odpady ve spolkové zemi

Více

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Obsah prezentace Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Zkušenosti z konkrétních kontrol + výsledky některých správních řízení Nakládání

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 22. dubna 2015 Odpady v ČR probuzeny Zákon

Více

Příloha č. 1. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. čtvrtletí roku

Příloha č. 1. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. čtvrtletí roku 3.7xls Běžný VÝKAZ o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích za čtvrtletí roku Dodavatel výkazu: (obec popř. svoz. firma) Adresa sídla: Adresa provozovny: : :

Více

Systém elektronické evidence výsypu odpadových nádob Hrušovany u Brna

Systém elektronické evidence výsypu odpadových nádob Hrušovany u Brna Systém elektronické evidence výsypu Hrušovany u Brna Autor Datum Důvod vzniku systému předpoklad trvalého růstu nákladů na likvidaci odpadů minimalizace, resp. eliminace dopadu zvyšování cen za likvidaci

Více

Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity. Tomáš Aulický

Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity. Tomáš Aulický Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity Tomáš Aulický CO JE NAŠE MYŠLENKA? ČEMU CHCEME ZAMEZIT? KROK ZA KROKEM I. STUDIE A ANALÝZA ODPADŮ II. BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ ODPADY RODINNÉ DOMY

Více

Témata k opravným zkouškám a zkouškám v náhradním termínu

Témata k opravným zkouškám a zkouškám v náhradním termínu Témata k opravným zkouškám a zkouškám v náhradním termínu Marcela Pohanková EKP 1.A Organismus a prostředí - abiotické faktory, biotické faktory - populace, vztahy mezi populacemi, společenstva, ekosystém

Více

DISKUZNÍ KULATÝ STŮL MOŽNOSTI A PŘEKÁŽKY ZAVEDENÍ DOBROVOLNÉHO SYSTÉMU ZPĚTNÉHO ODBĚRU PLOCHÉHO SKLA V ČESKÉ REPUBLICE

DISKUZNÍ KULATÝ STŮL MOŽNOSTI A PŘEKÁŽKY ZAVEDENÍ DOBROVOLNÉHO SYSTÉMU ZPĚTNÉHO ODBĚRU PLOCHÉHO SKLA V ČESKÉ REPUBLICE DISKUZNÍ KULATÝ STŮL MOŽNOSTI A PŘEKÁŽKY ZAVEDENÍ DOBROVOLNÉHO SYSTÉMU ZPĚTNÉHO ODBĚRU PLOCHÉHO SKLA V ČESKÉ REPUBLICE 5.dubna 2018 Recyklace plastových oken Zdroj: https://www.google.com/search Strana

Více

Odpadové hospodářství. Jana Soukopová

Odpadové hospodářství. Jana Soukopová Odpadové hospodářství Jana Soukopová Obsah přednášky Stav životního prostředí ČR Odpadové hospodářství obecně Odpadové hospodářství města Brna Zájmové skupiny a efektivnost v OH Odpady Odpady představují

Více

Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR

Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR Konference Odpady 2011 Plzeň, 15. 11. 2011 Pohled měst a obcí na udržitelné odpadové hospodářství:

Více

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje Tábor,

Více

ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI

ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI ZKUŠENOSTI SE SPOLUPRACÍ S KOLEKTIVNÍMI SYSTÉMY NAKLÁDÁNÍ SE SUROVINAMI VZNIKLÝCH Z ELEKTROODPADŮ NAKLÁDÁNÍ S ELEKTROODPADY DOPADY AKTUÁLNÍ LEGISLATIVY DO PRAXE 24.9.2015

Více

Produkce, využití a odstranění odpadu a produkce druhotných surovin v roce 2016

Produkce, využití a odstranění odpadu a produkce druhotných surovin v roce 2016 Produkce, využití a odstranění odpadu a produkce druhotných surovin v roce 2016 Český statistický úřad provádí každoročně zjišťování o produkci odpadů a nakládání s odpady již od roku 1992. Rozsah a uspořádání

Více

Práva a povinnosti při nakládání s odpady

Práva a povinnosti při nakládání s odpady Snížení rizik ohrožení zdraví člověka a životního prostředí podporou výuky chemie na ZŠ Práva a povinnosti při nakládání s odpady Ing. Tomáš Buriánek burianek@spschbr.cz 1 Odpadová legislativa zákon č.

Více

Obecně závazná vyhláška obce Písečná č. 3/2009,

Obecně závazná vyhláška obce Písečná č. 3/2009, Obecně závazná vyhláška obce Písečná č. 3/2009, o nakládání s komunálním a stavebním odpadem na území obce Písečná vznikajícím na území obce Písečná Zastupitelstvo obce Písečná se na svém zasedání konaném

Více

Plán odpadového hospodářství obce

Plán odpadového hospodářství obce Plán odpadového hospodářství obce Zpracoval(a): Zpracoval: Ing. Jana Helllemannová Datum: 3. 5. 2016 Základní informace Produkce nad 10 t nebezpečných odpadů Produkce nad 1000 t odpadu kategorie ostatní

Více

Nakládání s komunálním odpadem v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2014

Nakládání s komunálním odpadem v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2014 Výsledky sledování indikátoru: Nakládání s komunálním odpadem v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2014 Vydala: Mikroregion Drahanská vrchovina Zpracovala: Mgr. František Vlk 2015 Za obsah tohoto

Více

Česká asociace odpadového hospodářství. Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČAOH

Česká asociace odpadového hospodářství. Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČAOH Česká asociace odpadového hospodářství Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČAOH OBSAH PREZENTACE Oběhové hospodářství a cíle Výsledky odpadového hospodářství v ČR Produkce odpadů a nakládání s nimi Srovnání

Více