Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Raketová technika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Raketová technika"

Transkript

1 Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Raketová technika Číslo Otázka Odpovědi otázky 1. Tah raketového motoru závisí na a) hmotnostním průtoku plynu tryskou a na výtokové rychlosti proudu plynu z trysky raketového motoru; 2. Měrný impuls raketového motoru b) hmotnostním průtoku plynu tryskou raketového motoru a na vlastnostech okolního prostředí; c) na hmotnostním průtoku plynu tryskou raketového motoru. a) poměr celkového impulsu a počáteční hmotnosti rakety; b) poměr celkového impulsu a hmotnosti pohonné hmoty; c) poměr celkového impulsu a konečné hmotnosti rakety. 3. Činnost raketového motoru a) nezávisí na prostředí, raketový motor může pracovat i ve vakuu; 4. Palubní souřadnicová soustava rakety je souřadnicová soustava, která má 5. Geometrická tryska raketového motoru slouží především 6. Centrální tryska raketového motoru na tuhou pohonnou hmotu může být konstrukčně provedena ve formě 7. Zákon hoření tuhé pohonné hmoty b) částečně závisí na prostředí; c) závisí na prostředí, v němž se raketa pohybuje. a) počátek nehybně spojený s raketou a osu x určenou vektorem rychlosti letu rakety; b) počátek nehybně spojen s raketou a osu x rovněž nehybně spojenou s raketou; c) počátek nehybně spojený s raketou a osu x určenou vektorem výsledné aerodynamické síly. a) k usměrnění proudu zplodin hoření; b) k urychlení proudu zplodin hoření na nadzvukovou rychlost a usměrnění proudu; c) k urychlení proudu zplodin hoření na rychlost blížící se místní rychlosti zvuku. a) vnořené trysky, vnější trysky nebo trysky s plynovodem; b) vnější kuželové nebo profilované trysky; c) tryskového dna nebo reverzního tryskového dna. a) závislost rychlosti hoření na velikosti ohřívaného povrchu náplně; b) závislost rychlosti hoření na tlaku, počáteční teplotě náplně a rychlosti proudu podél povrchu náplně; c) závislost tlaku na teplotě hoření tuhé pohonné hmoty.

2 8. Aerodynamickým uspořádáním rakety se rozumí 9. Tlak plynů ve spalovací komoře v průběhu činnosti raketového motoru na tuhou pohonnou hmotu 10. Výsledná aerodynamická síla působí 11. V raketovém motoru na kapalné pohonné hmoty je kapalná pohonná hmota 12. Tuhá pohonná hmota je za normálních podmínek 13. Náplně tuhé pohonné hmoty se dělí podle tvaru ohřívaného povrchu na náplně hořící 14. Základní způsoby vypouštění raket jsou 15. Základní části vypouštěcích zařízení se šikmým startem jsou a) volba tvaru těla rakety s cílem minimalizace čelního odporu rakety; b) vhodné a plynulé spojení funkčních částí rakety; c) vhodný výběr vzájemného rozmístění a tvarů těla rakety, křídel, kormidel a stabilizátorů s cílem nejlepšího splnění požadavků na letové vlastnosti rakety. a) se mění v závislosti na použitém druhu a tvaru náplně tuhé pohonné hmoty; b) je vždy konstantní a nezávisí na tvaru náplně tuhé pohonné hmoty; c) je vždy regulován vhodným regulačním zařízením. a) v těžišti rakety; b) v geometrickém středu jednotlivých ploch rakety; c) v působišti aerodynamické síly závislém na rozložení jednotlivých obtékaných částí rakety. a) uložena celá ve spalovací komoře; b) umístěna v nádržích a je do spalovací komory dodávána v průběhu činnosti; c) umístěna tak, že jedna složka je uložena ve spalovací komoře a druhá dodávána do spalovací komory v průběhu činnosti. a) látka velmi citlivá na okolní podněty, která je schopna i při slabých podnětech okamžité výbušné reakce; b) fyzikálně a chemicky stabilní látka, která patří mezi výbušniny, a to do skupiny střelivin; c) látka necitlivá, která nepatří mezi výbušniny. a) na čelním, celém bočním, vnějším bočním, vnitřním bočním nebo speciálně upraveném povrchu; b) jen na bočním, a to celém, vnějším nebo vnitřním povrchu; c) na čelním nebo speciálně upraveném povrchu. a) šikmý a svislý; b) šikmý, svislý a vodorovný; c) šikmý, svislý a kolmý. a) raketnice a vrchní lafeta; b) raketnice, vrchní lafeta, spodní lafeta, náměrový a odměrový mechanismus; c) raketnice, odměrový a náměrový mechanismus.

3 16. Hlavní části raketnice tvoří a) vedení, nosná část a pomocné zařízení; 17. Vedení raketnice má následující konstrukční tvary 18. Raketnicové čepy jsou konstruovány jako 19. Podle konstrukčního provedení dělíme zadržovací mechanismy na 20. Velikost zadržovací síly zadržovacího mechanismu je dána součinem 21. Způsoby opuštění vedení raketnice dělíme na 22. Konstrukční provedení vrchních lafet může být 23. Konstrukční provedení náměrových mechanismů dělíme na 24. Odměrové mechanismy dělíme z hlediska konstrukce na b) vedení, nosná část a zadržovací mechanismus; c) vedení, nosná část, raketnicové čepy, zadržovací mechanismus a pomocné zařízení. a) trubkové, klecové, krabicové, drážkové a lištové; b) trubkové, klecové, kontejnerové, drážkové a lištové; c) rourové a kontejnerové. a) krátké, střední a dlouhé; b) krátké, dlouhé a prodloužené; c) krátké, dlouhé a dlouhé se zesílenými konzolami. a) jednostupňové, dvoustupňové a třístupňové; b) aktivní, pasivní a kombinované; c) odpružené, střižné, protahovací a blokovací. a) tahu raketového motoru a tíhové síly rakety; b) tahu raketového motoru a konstanty zadržovacího mechanismu; c) tíhové síly rakety a aerodynamické síly rakety. a) stupňovité a okamžité; b) postupné a současné; c) pozvolné a náhlé. a) s dlouhým nebo krátkým pivotem; b) s dlouhým nebo krátkým pivotem, s kombinovaným uložením; c) s dlouhým nebo krátkým pivotem, s valivým ložiskem, s kombinovaným uložením. a) zubatkové, zvedákové a vzpěrové; b) zubatkové, zvedákové, šroubové a hydraulické; c) zubatkové, zvedákové, šroubové, hydraulické a vzpěrové. a) táhlové, zubatkové a vzpěrové; b) táhlové a zubatkové; c) šroubové, hydraulické a táhlové. 25. Vyvažovače dělíme na a) s tlačnými a tažnými pružinami a pneumatické; b) s torzními a spirálovými pružinami a pneumatické; c) pružinové a pneumatické.

4 Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Raketová technika Číslo Otázka Odpovědi otázky 1. Tah raketového motoru závisí na a) hmotnostním průtoku plynu tryskou a na výtokové rychlosti proudu plynu z trysky raketového motoru; 2. Měrný impuls raketového motoru b) hmotnostním průtoku plynu tryskou raketového motoru a na vlastnostech okolního prostředí; c) na hmotnostním průtoku plynu tryskou raketového motoru. a) poměr celkového impulsu a počáteční hmotnosti rakety; b) poměr celkového impulsu a hmotnosti pohonné hmoty; c) poměr celkového impulsu a konečné hmotnosti rakety. 3. Činnost raketového motoru a) nezávisí na prostředí, raketový motor může pracovat i ve vakuu; 4. Palubní souřadnicová soustava rakety je souřadnicová soustava, která má 5. Geometrická tryska raketového motoru slouží především 6. Centrální tryska raketového motoru na tuhou pohonnou hmotu může být konstrukčně provedena ve formě 7. Zákon hoření tuhé pohonné hmoty b) částečně závisí na prostředí; c) závisí na prostředí, v němž se raketa pohybuje. a) počátek nehybně spojený s raketou a osu x určenou vektorem rychlosti letu rakety; b) počátek nehybně spojen s raketou a osu x rovněž nehybně spojenou s raketou; c) počátek nehybně spojený s raketou a osu x určenou vektorem výsledné aerodynamické síly. a) k usměrnění proudu zplodin hoření; b) k urychlení proudu zplodin hoření na nadzvukovou rychlost a usměrnění proudu; c) k urychlení proudu zplodin hoření na rychlost blížící se místní rychlosti zvuku. a) vnořené trysky, vnější trysky nebo trysky s plynovodem; b) vnější kuželové nebo profilované trysky; c) tryskového dna nebo reverzního tryskového dna. a) závislost rychlosti hoření na velikosti ohřívaného povrchu náplně; b) závislost rychlosti hoření na tlaku, počáteční teplotě náplně a rychlosti proudu podél povrchu náplně; c) závislost tlaku na teplotě hoření tuhé pohonné hmoty.

5 8. Aerodynamickým uspořádáním rakety se rozumí 9. Tlak plynů ve spalovací komoře v průběhu činnosti raketového motoru na tuhou pohonnou hmotu 10. Výsledná aerodynamická síla působí 11. V raketovém motoru na kapalné pohonné hmoty je kapalná pohonná hmota 12. Tuhá pohonná hmota je za normálních podmínek 13. Náplně tuhé pohonné hmoty se dělí podle tvaru ohřívaného povrchu na náplně hořící 14. Základní způsoby vypouštění raket jsou 15. Základní části vypouštěcích zařízení se šikmým startem jsou a) volba tvaru těla rakety s cílem minimalizace čelního odporu rakety; b) vhodné a plynulé spojení funkčních částí rakety; c) vhodný výběr vzájemného rozmístění a tvarů těla rakety, křídel, kormidel a stabilizátorů s cílem nejlepšího splnění požadavků na letové vlastnosti rakety. a) se mění v závislosti na použitém druhu a tvaru náplně tuhé pohonné hmoty; b) je vždy konstantní a nezávisí na tvaru náplně tuhé pohonné hmoty; c) je vždy regulován vhodným regulačním zařízením. a) v těžišti rakety; b) v geometrickém středu jednotlivých ploch rakety; c) v působišti aerodynamické síly závislém na rozložení jednotlivých obtékaných částí rakety. a) uložena celá ve spalovací komoře; b) umístěna v nádržích a je do spalovací komory dodávána v průběhu činnosti; c) umístěna tak, že jedna složka je uložena ve spalovací komoře a druhá dodávána do spalovací komory v průběhu činnosti. a) látka velmi citlivá na okolní podněty, která je schopna i při slabých podnětech okamžité výbušné reakce; b) fyzikálně a chemicky stabilní látka, která patří mezi výbušniny, a to do skupiny střelivin; c) látka necitlivá, která nepatří mezi výbušniny. a) na čelním, celém bočním, vnějším bočním, vnitřním bočním nebo speciálně upraveném povrchu; b) jen na bočním, a to celém, vnějším nebo vnitřním povrchu; c) na čelním nebo speciálně upraveném povrchu. a) šikmý a svislý; b) šikmý, svislý a vodorovný; c) šikmý, svislý a kolmý. a) raketnice a vrchní lafeta; b) raketnice, vrchní lafeta, spodní lafeta, náměrový a odměrový mechanismus; c) raketnice, odměrový a náměrový mechanismus.

6 16. Hlavní části raketnice tvoří a) vedení, nosná část a pomocné zařízení; 17. Vedení raketnice má následující konstrukční tvary 18. Raketnicové čepy jsou konstruovány jako 19. Podle konstrukčního provedení dělíme zadržovací mechanismy na 20. Velikost zadržovací síly zadržovacího mechanismu je dána součinem 21. Způsoby opuštění vedení raketnice dělíme na 22. Konstrukční provedení vrchních lafet může být 23. Konstrukční provedení náměrových mechanismů dělíme na 24. Odměrové mechanismy dělíme z hlediska konstrukce na b) vedení, nosná část a zadržovací mechanismus; c) vedení, nosná část, raketnicové čepy, zadržovací mechanismus a pomocné zařízení. a) trubkové, klecové, krabicové, drážkové a lištové; b) trubkové, klecové, kontejnerové, drážkové a lištové; c) rourové a kontejnerové. a) krátké, střední a dlouhé; b) krátké, dlouhé a prodloužené; c) krátké, dlouhé a dlouhé se zesílenými konzolami. a) jednostupňové, dvoustupňové a třístupňové; b) aktivní, pasivní a kombinované; c) odpružené, střižné, protahovací a blokovací. a) tahu raketového motoru a tíhové síly rakety; b) tahu raketového motoru a konstanty zadržovacího mechanismu; c) tíhové síly rakety a aerodynamické síly rakety. a) stupňovité a okamžité; b) postupné a současné; c) pozvolné a náhlé. a) s dlouhým nebo krátkým pivotem; b) s dlouhým nebo krátkým pivotem, s kombinovaným uložením; c) s dlouhým nebo krátkým pivotem, s valivým ložiskem, s kombinovaným uložením. a) zubatkové, zvedákové a vzpěrové; b) zubatkové, zvedákové, šroubové a hydraulické; c) zubatkové, zvedákové, šroubové, hydraulické a vzpěrové. a) táhlové, zubatkové a vzpěrové; b) táhlové a zubatkové; c) šroubové, hydraulické a táhlové. 25. Vyvažovače dělíme na a) s tlačnými a tažnými pružinami a pneumatické; b) s torzními a spirálovými pružinami a pneumatické; c) pružinové a pneumatické.

Přijímací odborná zkouška pro MgN studium AR 2016/2017 Letecká a raketová technika Modul Letecká technika

Přijímací odborná zkouška pro MgN studium AR 2016/2017 Letecká a raketová technika Modul Letecká technika Přijímací odborná zkouška pro MgN studium AR 2016/2017 Letecká a raketová technika Modul Letecká technika Číslo Otázka otázky 1. Kritickým stavem při proudění stlačitelné tekutiny je označován stav, kdy

Více

Sachs planetové - Z M S. menší hluk - vyšší komfort. Dvouhmotové setrvaèníky Sachs pro autobusy a tìžká užitková vozidla

Sachs planetové - Z M S. menší hluk - vyšší komfort. Dvouhmotové setrvaèníky Sachs pro autobusy a tìžká užitková vozidla Sachs planetové - Z M S menší hluk - vyšší komfort Dvouhmotové setrvaèníky Sachs pro autobusy a tìžká užitková vozidla ÚLOHA: Hnací soustava motorového vozidla je nerovnomìrným rotaèním pohybem motoru

Více

Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Letecká technika

Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Letecká technika Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Letecká technika Číslo Otázka otázky 1. Kritickým stavem při proudění stlačitelné tekutiny je označován stav, kdy rychlost

Více

Spouštěcí obvod. Spouštěč. Základní parametry spouštěče

Spouštěcí obvod. Spouštěč. Základní parametry spouštěče Spouštěcí obvod Pod tímto pojmem se rozumí nejen vlastní elektrické spouštěcí zařízení k přímému mechanickému uvedení motoru do pohybu, ale také pomocná zařízení, která jsou pro spouštění motoru vhodná

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní. Semestrální práce z Matematického Modelování

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní. Semestrální práce z Matematického Modelování Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní Semestrální práce z Matematického Modelování Dynamika pohybu rakety v 1D Vypracoval: Pavel Roud Obor: Technologie obrábění e mail:stu85@seznam.cz 1 1.Úvod...

Více

Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika

Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013 GEOMETRICKÉ TRYSKY (GT) RAKETOVÝCH MOTORŮ (RM) PRO POTŘEBY KOSMONAUTIKY A JEJICH VLIV NA NOSNOU

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

p V = n R T Při stlačování vkládáme do systému práci a tím se podle 1. věty termodynamické zvyšuje vnitřní energie systému U = q + w

p V = n R T Při stlačování vkládáme do systému práci a tím se podle 1. věty termodynamické zvyšuje vnitřní energie systému U = q + w 3. DOPRAVA PLYNŮ Ve výrobních procesech se často dopravují a zpracovávají plyny za tlaků odlišných od tlaku atmosférického. Podle poměru stlačení, tj. poměru tlaků před a po kompresi, jsou stroje na dopravu

Více

1 MECHANISMY A JEJICH SOUČÁSTI

1 MECHANISMY A JEJICH SOUČÁSTI 1 MECHANISMY A JEJICH SOUČÁSTI Účel mechanismů Vykonávat pohyb, který je nutný pro zamýšlenou funkci stroje. Poznámka : Například klika (1) (klikový kotouč) se otáčí a pomocí ojnice posouvá vratným pohybem

Více

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.8.2013 Název zpracovaného celku: Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Pohyblivé části motoru rozdělíme na dvě skupiny:

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

BUBEN A JEHO VESTAVBY Vývoj funkce bubnu

BUBEN A JEHO VESTAVBY Vývoj funkce bubnu BUBEN A JEHO VESTAVBY Vývoj funkce bubnu U kotlů vodotrubných ztrácí původní funkci výparné plochy Tvoří buben spojovací prvek pro varnice a spádové trubky Do bubnu se napájí Z bubnu se kotel odluhuje

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 8 Vstřikovací

Více

Teorie reaktivního pohonu

Teorie reaktivního pohonu Teorie reaktivního pohonu David Klusáček MFF UK 3.11.211 brmlab.cz/user/david 1 Úroveň na které se budeme pohybovat Poloha Je funkce r : R R 3. V čase t leží bod na souřadnicích r(t) = (r x (t), r y (t),

Více

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU OBSH 1 ÚVODEM............................................ 7 1.1 Stručná historie vývoje automobilů......................... 7 1.2 Identifikace silničních vozidel............................. 9 1.2.1 Individuální

Více

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje MODUL 03-TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ing. Jan

Více

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE 1.A. VALIVÁ LOŽISKA a) dělení ložisek b) skladba ložisek c) definice základních pojmů d) výpočet ložisek d) volba ložisek 1.B. POHYBLIVÉ ČÁSTI PÍSTOVÉHO STROJE a) schéma pohyblivých částí klikového mechanismu

Více

Radiální - pásové, čelisťové - špalíkové, bubnové. Axiální - čelisťové kotoučové

Radiální - pásové, čelisťové - špalíkové, bubnové. Axiální - čelisťové kotoučové zapis_casti_stroju_brzdy 08/2012 STR Bd 1 z 5 14. Brzdy Funkce: slouží ke #1 pohybu, příp. jeho (u vozidel) #2 k zajištění #3 polohy (např. břemene u jeřábů, výtahů) Rozdělení: a) #4 brzdy b) #6 brzdy

Více

Výkonové vypínače jsou určeny ke spínání jmenovitého i zkratového proudu.

Výkonové vypínače jsou určeny ke spínání jmenovitého i zkratového proudu. Výkonové vypínače Výkonové vypínače jsou určeny ke spínání jmenovitého i zkratového proudu. Podle principu můžeme vypínače rozdělit na: magnetické kapalinové (kotlové, máloolejové, vodní) tlakovzdušné

Více

Obsah. Obsah. 1B Bìžná údržba a opravy - vznìtové motory... 44 Obsah... 44

Obsah. Obsah. 1B Bìžná údržba a opravy - vznìtové motory... 44 Obsah... 44 6 1B Bìžná údržba a opravy - vznìtové motory... 44... 44 Pøedstavujeme vozidlo Peugeot 306... 11 Bezpeènost pøedevším!... 12 Závady pøi startování motoru... 13 Nouzové startování... 14 Výmìna kola... 15

Více

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc.

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. SPALOVACÍ MOTORY Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. Rozdělení Podle způsobu práce: Objemové (pístové) Dynamické Podle uspořádání: S vnitřním spalováním S vnějším přívodem tepla Ideální oběhy pístových spalovacích

Více

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/12

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/12 Q-HYDRAULIKA LAMELOVÁ ČERPADLA V3/12 velikost 12 do 10 MPa 13 dm 3 /min WK 102/21012 2004 Lamelová čerpadla typu PV slouží jako zdroj tlakového oleje v hydraulických systémech. VÝHODY snadné spuštění díky

Více

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I Rozdělení zatížení - Letová a pozemní letová = aerodyn.síly, hmotové síly (tíha + setrvačné síly), tah pohon. jednotky + speciální zatížení (střet s ptákem, pozemní = aerodyn. síly,

Více

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí...

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... Obsah Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... 13 Opravy na silnici... 15 Nelze nastartovat motor, startér se neotáčí... 15 Nelze nastartovat motor, i když startér normálně

Více

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II. Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007. Sylabus tématu

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II. Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007. Sylabus tématu Stýskala, 2006 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007 Sylabus tématu 1. Elektromagnetické

Více

VI. BUBNOVÉ MOTORY VÁLEČKY SE ZABUDOVANÝM MOTOREM. Stránka. Bubnový motor TM 114 1. Válečky se zabudovaným motorem Typ 840 50 2 4

VI. BUBNOVÉ MOTORY VÁLEČKY SE ZABUDOVANÝM MOTOREM. Stránka. Bubnový motor TM 114 1. Válečky se zabudovaným motorem Typ 840 50 2 4 VI. BUBNOVÉ MOTORY VÁLEČKY SE ZABUDOVANÝM MOTOREM Stránka Bubnový motor TM 114 1 Válečky se zabudovaným motorem Typ 840 50 2 4 Bubnový motor Typ 850 89 5-6 Typová řada TM 114 Bubnové motory typové řady

Více

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/63

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/63 Q-HYDRAULIKA LAMELOVÁ ČERPADLA V3/63 velikost 63 do 10 MPa 63 dm 3 /min WK 102/21063 2004 Lamelová čerpadla typu PV slouží jako zdroj tlakového oleje v hydraulických systémech. VÝHODY snadné spuštění díky

Více

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006. Mazání motoru

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006. Mazání motoru Mazání motoru Soustava mazání motoru musí zásobovat součásti motoru dostatečným množstvím mazacího oleje a přitom musí být zajištěn správný tlak oleje. Úkolem mazací soustavy je: - mazání snížení tření

Více

KLUZNÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

KLUZNÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích KLUZNÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Obrazový slovník výkladový Komponenty pro pneumatiku a hydrauliku

Obrazový slovník výkladový Komponenty pro pneumatiku a hydrauliku Registrační číslo projektu: Název projektu: Produkt č. 10 CZ.1.07/1.1.16/02.0119 Automatizace názorně Obrazový slovník výkladový Komponenty pro pneumatiku a hydrauliku Anglický jazyk Kolektiv autorů 2014

Více

12.12.2015. Schéma výtopny. Kotel, jeho funkce a začlenění v oběhu výtopny. Hořáky na spalování plynu. Atmosférický plynový hořák

12.12.2015. Schéma výtopny. Kotel, jeho funkce a začlenění v oběhu výtopny. Hořáky na spalování plynu. Atmosférický plynový hořák Schéma výtopny Kotel, jeho funkce a začlenění v oběhu výtopny kotle přívodní větev spotřebiče oběhové čerpadlo vratná větev Hořáky na spalování plynu Existuje celá řada kritérií pro jejich dělení, nejdůležitější

Více

Podle druhu paliva a spalovacího zařízení; Podle pracovního média; Podle tlaku spalin v ohništi; Podle materiálu kotlového tělesa;

Podle druhu paliva a spalovacího zařízení; Podle pracovního média; Podle tlaku spalin v ohništi; Podle materiálu kotlového tělesa; Přednáška č. 1 Kotle, hořáky, spalovací zařízení [1] Kotle rozdělení: Podle druhu paliva a spalovacího zařízení; Podle pracovního média; Podle tlaku spalin v ohništi; Podle kotlové konstrukce; Podle materiálu

Více

ARC-H Welding s.r.o. přímé zastoupení KOIKE EUROPE B.V. v České republice a na Slovensku

ARC-H Welding s.r.o. přímé zastoupení KOIKE EUROPE B.V. v České republice a na Slovensku ARC-H Welding s.r.o. přímé zastoupení KOIKE EUROPE B.V. v České republice a na Slovensku MONOGRAPH 1250 MODEL MONOGRAPH 1250 Pálící šířka Pálící délka Pohyb v ose Z Pálící rychlost Rychlost rychloposuvu

Více

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci,

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.10.2015 C(2015) 6823 final ANNEX 1 PART 9/11 PŘÍLOHA nařízení Komise v přenesené pravomoci, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 428/2009, kterým se zavádí režim Společenství

Více

Orientační (domácí) přepočet na MWh. Co je 1 MWh zemního plynu? Jak se zákazník dozví skutečnou hodnotu spalného tepla v jeho obci a městě?

Orientační (domácí) přepočet na MWh. Co je 1 MWh zemního plynu? Jak se zákazník dozví skutečnou hodnotu spalného tepla v jeho obci a městě? ZEMNÍ PLYN Spotřeba se i nadále měří v m 3, ale při fakturaci je spotřeba přepočítávána na MWh. 1 MWh zemního plynu je takové jeho množství, které odpovídá 1 MWh tepelné energie uvolněné jeho dokonalým

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 26. července 2002,

VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 26. července 2002, Stránka č. 1 z 6 371 VYHLÁŠKA Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 26. července 2002, kterou se stanoví postup při znehodnocování a ničení zbraně, střeliva a výrobě jejich řezů Ministerstvo průmyslu

Více

ˇevní s ˇte ˇpku a pelety BioMatic 220-500

ˇevní s ˇte ˇpku a pelety BioMatic 220-500 Kotel na dřevní štěpku a pelety BioMatic 220-500 Přednosti kotle HERZ BioMatic... Informace o firmě HERZ: Zařízení na spalování biomasy pro dřevní štěpku nebo pelety BioMatic BioControl 220 (Rozsah tepelného

Více

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní snímače průtoku Rychlostní snímače průtoku vyhodnocují průtok nepřímo měřením střední rychlosti proudu tekutiny v STŘ. Ta závisí vzhledem k rychlostnímu

Více

PÍSTOVÁ ČERPADLA. Jan Kurčík 3DT

PÍSTOVÁ ČERPADLA. Jan Kurčík 3DT PÍSTOVÁ ČERPADLA Jan Kurčík 3DT CHARAKTERISTIKA PÍSTOVÝCH ČERPADEL Pístová čerpadla jsou vhodná pro čerpání menších objemů kapalin, při vyšších tlacích. Hlavním znakem pístových čerpadel je převod rotačního

Více

Článek 282 - VŠEOBECNÉ PŘEDPISY PRO TERÉNNÍ VOZY

Článek 282 - VŠEOBECNÉ PŘEDPISY PRO TERÉNNÍ VOZY Článek 282 2016 - VŠEOBECNÉ PŘEDPISY PRO TERÉNNÍ VOZY 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Jakákoli změna je zakázána, pokud není výslovně povolena zvláštními předpisy skupiny, do které je vůz zařazen nebo dále uvedenými

Více

ND K M11,M13. Sklad Položka Název položky

ND K M11,M13. Sklad Položka Název položky ND K M11,M13 Sklad Položka Název položky 195600025020102 ZÁVLAČKA 2,5X20 195380518500300 ŠROUB 195460217565000 MATICE 195460203084000 ŠROUB 195341080010800 PODLOŽKA 195360606001500 POJISTKA 195375215560000

Více

Elektrický náboj, Elektrické pole Elektrický potenciál a elektrické napětí Kapacita vodiče

Elektrický náboj, Elektrické pole Elektrický potenciál a elektrické napětí Kapacita vodiče Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole Elektrický potenciál a elektrické napětí Kapacita vodiče Elektrický náboj Elektrování těles: a) třením b) přímým dotykem jevy = elektrické příčinou - elektrický

Více

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly Kontrolní test 1. Samonosná karoserie má: a) žebřinový rám b) nemá rám c) plošinový rám 2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

Více

SERVISNÍ BULLETIN ZVLÁŠTNÍ KONTROLA PRO PRODLOUŽENÍ TBO MOTORU ROTAX TYPU 912 A SB-912-005 R3

SERVISNÍ BULLETIN ZVLÁŠTNÍ KONTROLA PRO PRODLOUŽENÍ TBO MOTORU ROTAX TYPU 912 A SB-912-005 R3 NEZÁVAZNÉ SERVISNÍ BULLETIN ZVLÁŠTNÍ KONTROLA PRO PRODLOUŽENÍ TBO MOTORU ROTAX TYPU 912 A SB-912-005 R3 Opakované symboly Věnujte pozornost následujícím symbolům, které odlišují důležitost některých sdělení:

Více

Témata semestrálních prací:

Témata semestrálních prací: Témata semestrálních prací: 1. Balistická raketa v gravitačním poli Země zadal Jiří Novák Popište pohyb balistické rakety vystřelené ze zemského povrchu v gravitačním poli Země. Sestavte model této situace

Více

4 Spojovací a kloubové hřídele

4 Spojovací a kloubové hřídele 4 Spojovací a kloubové hřídele Spojovací a kloubové hřídele jsou určeny ke stálému přenosu točivého momentu mezi jednotlivými částmi převodného ústrojí. 4.1 Spojovací hřídele Spojovací hřídele zajišťují

Více

Spolupracovník/ci: Téma: Měření setrvačné hmotnosti Úkoly:

Spolupracovník/ci: Téma: Měření setrvačné hmotnosti Úkoly: Projekt Efektivní Učení Reformou oblastí gymnaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pracovní list - Laboratorní práce č. 4 Jméno: Třída:

Více

KTERÁ SEKAČKA JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ?

KTERÁ SEKAČKA JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ? Trávník pro radost Pomoc při výběru sekačky na trávu KTERÁ SEKAČKA JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ? 1. JAK VELKÝ TRÁVNÍK CHCETE SEKAT? Na obrázku napravo zjistíte, která sekačka nejlépe odpovídá velikosti vašeho

Více

12. Hydraulické pohony

12. Hydraulické pohony ydraulika 07 1 z 9 12. Hydraulické pohony Rozdělení: Převádí tlakovou energii hydraulické kapaliny na pohyb Při přeměně energie dochází ke ztrátám ztrátová energie se mění na teplo a) válce výsledkem je

Více

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače 1. povinná zkouška Stavba a provoz strojů 1. Pružiny 2. Převody ozubenými koly 3.

Více

FYZIKA na LF MU cvičná. 1. Který z následujících souborů jednotek neobsahuje jen základní nebo odvozené jednotky soustavy SI?

FYZIKA na LF MU cvičná. 1. Který z následujících souborů jednotek neobsahuje jen základní nebo odvozené jednotky soustavy SI? FYZIKA na LF MU cvičná 1. Který z následujících souborů jednotek neobsahuje jen základní nebo odvozené jednotky soustavy SI? A. kandela, sekunda, kilogram, joule B. metr, joule, kalorie, newton C. sekunda,

Více

Dynamika soustav hmotných bodů

Dynamika soustav hmotných bodů Dynamika soustav hmotných bodů Mechanický model, jehož pohyb je charakterizován pohybem dvou nebo více bodů, nazýváme soustavu hmotných bodů. Pro každý hmotný bod můžeme napsat pohybovou rovnici. Tedy

Více

Přijímací odborná zkouška do DSP 2014 Letecká a raketová technika Část Letecká technika

Přijímací odborná zkouška do DSP 2014 Letecká a raketová technika Část Letecká technika Přijímací odborná zkouška do DSP 2014 Letecká a raketová technika Část Letecká technika Ot. č. Otázka Odpovědi 1. Aerodynamická síla se vyjadřuje jako součin a) součinitele síly, kinetického tlaku a charakteristické

Více

II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO

II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO 2.1 Vnitřní energie tělesa a) celková energie (termodynamické) soustavy E tvořena kinetickou energií E k jejího makroskopického pohybu jako celku potenciální energií

Více

Obr.94. Tečná reakce T r musí být menší nebo rovna třecí síle F t

Obr.94. Tečná reakce T r musí být menší nebo rovna třecí síle F t 7.3 Odpory při valení Valení je definováno tak, že dotykové body valícího se tělesa a podložky jsou v relativním klidu. Je zaručeno příkladně tak, že těleso omotáme dvěma vlákny, která jsou upevněna na

Více

Tr idic e s lineárními kmity Tr idic e s kruhovy mi kmity

Tr idic e s lineárními kmity Tr idic e s kruhovy mi kmity Rezonanc ní tr idic e Tr idic e s lineárními kmity Tr idic e s kruhovy mi kmity we process the future Úpravnická technika REZONANČNI TŘIDIČE ÚLOHA Rezonanční třidiče se používají zejména pro zpracovávání

Více

Spalovací motory. Palivové soustavy

Spalovací motory. Palivové soustavy 1 Spalovací motory Palivové soustavy Úkolem palivové soustavy je přivést, ve vhodný okamžik vzhledem k poloze pístu potřebné množství paliva do spalovacího prostoru nebo sacího potrubí. Zážehové motory

Více

PRIMA DUO Uzavírací klapky s dvojitou excentricitou typ L 32.7

PRIMA DUO Uzavírací klapky s dvojitou excentricitou typ L 32.7 Všeobecné informace : Uzavírací klapky jsou moderní průmyslové armatury, které v současné sobě stále více nahrazují šoupátka, ventily a kulové kohouty v nižších tlacích. Provozují se hlavně kvůli takovým

Více

TESS 140 STÍNÍCÍ SYSTÉMY S PŘEDEPNUTOU TEXTILIÍ S VODÍCÍ NEREZOVOU STRUNOU

TESS 140 STÍNÍCÍ SYSTÉMY S PŘEDEPNUTOU TEXTILIÍ S VODÍCÍ NEREZOVOU STRUNOU CZ TESS 140 STÍNÍCÍ SYSTÉMY S PŘEDEPNUTOU TEXTILIÍ S VODÍCÍ NEREZOVOU STRUNOU 1 VYUŽITÍ Tess systém stínící techniky byl vyvinut, aby uspokojil poptávku po výsuvném slunečním stínění pro vodorovné i šikmé

Více

GRUNDFOS ODPADNÍ VODA. Ponorná čerpadla na neupravené a odpadní vody 1.65-29 kw řady S

GRUNDFOS ODPADNÍ VODA. Ponorná čerpadla na neupravené a odpadní vody 1.65-29 kw řady S GRUNDFOS ODPADNÍ VODA Ponorná čerpadla na neupravené a odpadní vody 1.65-29 kw řady S 25 Grundfos Výkonná čerpadla pro čerpání nepředčištěných surových komunálních odpadních vod Grundfos nabízí kompletní

Více

Ložiskové jednotky se snímači... 957. Elektronické ovládací moduly steer-by-wire... 967. Jednotky pro řízení výšky zdvihu rámu...

Ložiskové jednotky se snímači... 957. Elektronické ovládací moduly steer-by-wire... 967. Jednotky pro řízení výšky zdvihu rámu... Mechatronika Ložiskové jednotky se snímači... 957 Elektronické ovládací moduly steer-by-wire... 967 Jednotky pro řízení výšky zdvihu rámu... 969 Další jednotky vybavené snímači... 971 955 Ložiskové jednotky

Více

VŘS PŘISTÁVÁNÍ RAKETY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ

VŘS PŘISTÁVÁNÍ RAKETY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ VŘS PŘISTÁVÁNÍ RAKETY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ Tomáš Dvořák A05051 tdvorak@students.zcu.cz 23.8.2009 Zadání Přistávání rakety v gravitačním poli země Gravitační síla působící na těleso o hmotnosti m ve

Více

Gravitační pole manuál Jan Hrnčíř, Martin Klejch, 2005. Gravitační pole. Využití multimédií při výuce fyziky. Manuál k multimediální prezentaci

Gravitační pole manuál Jan Hrnčíř, Martin Klejch, 2005. Gravitační pole. Využití multimédií při výuce fyziky. Manuál k multimediální prezentaci Gravitační pole Využití multimédií při výuce fyziky Manuál k multimediální prezentaci Jan Hrnčíř jan.hrncir@gfxs.cz Martin Klejch martin.klejch@gfxs.cz Gymnázium F. X. Šaldy Liberec Obsah Obsah... 1 Úvod...

Více

Signálové a mezisystémové převodníky

Signálové a mezisystémové převodníky Signálové a mezisystémové převodníky Tyto převodníky slouží pro generování jednotného nebo unifikovaného signálu z přirozených signálů vznikajících v čidlech. Často jsou nazývány vysílači příslušné fyzikální

Více

45746 - GROZ VÝDEJNÍ PISTOLE S MĚŘÁKEM OM- 10/OGY/RN/N

45746 - GROZ VÝDEJNÍ PISTOLE S MĚŘÁKEM OM- 10/OGY/RN/N Návod k použití 45746 - GROZ VÝDEJNÍ PISTOLE S MĚŘÁKEM OM- 10/OGY/RN/N NEODKAPÁVACÍ TRYSKA PRŮTOKOVÝ MĚŘIČ NÁSTAVEC S HADIČKOU OCELOVÝ NÁSTAVEC POUTKO SPOUŠŤ POJISTNÁ PÁČKA PRO NEPŘETRŽITÝ TOK RUKOJEŤ

Více

TRYSKOVÉ MOTORY. Turbínové motory. Bezturbínové motory. Raketové motory. Turbokompresorový motor (jednoproudový)

TRYSKOVÉ MOTORY. Turbínové motory. Bezturbínové motory. Raketové motory. Turbokompresorový motor (jednoproudový) Turbínové motory TRYSKOVÉ MOTORY Turbokompresorové (jednoproudové) Turbodmychadlové (dvouproudové) Turbovrtulové Bezturbínové motory Náporové Raketové motory Na tuhé pohonné látky Na kapalné pohonné látky

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření otáček a úhlové rychlosti

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření otáček a úhlové rychlosti Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření otáček a úhlové rychlosti Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k principu měření otáček a úhlové rychlosti

Více

Sběrací koš má široký výhozový otvor

Sběrací koš má široký výhozový otvor PROGRAM 2012 16 17 TRAVNÍ SEKAČKY VÝHODY EXCELENTNÍ SBĚR A MUL- ČOVÁNÍ ZADNÍ DEFLEKTOR PRO SEČENÍ VYSOKÉ TRÁVY HEAVY-DUTY POZINKOVA- NÉ ŠASI PRO MAXIMÁLNÍ ODOLNOST A ŽIVOTNOST KOMPOZITOVÝ PLÁŠŤ SLOUŽÍCÍ

Více

Technické podmínky pro cisternové automobilové stříkačky se zařízením pro řezání vodním paprskem

Technické podmínky pro cisternové automobilové stříkačky se zařízením pro řezání vodním paprskem Příloha č. 1 k zadávací dokumentaci čj.: MV-17912-5/PO-PSM-2014 Počet listů:8 Technické podmínky pro cisternové automobilové stříkačky se zařízením pro řezání vodním paprskem 1. Tyto technické podmínky

Více

Pokyny k hledání a odstraňování závad v řízení traktorů ZETOR UŘ II. Výpis z technických údajů výrobce servořízení

Pokyny k hledání a odstraňování závad v řízení traktorů ZETOR UŘ II. Výpis z technických údajů výrobce servořízení Pokyny k hledání a odstraňování závad v řízení traktorů ZETOR UŘ II Při hledání příčiny závad v servořízení 8011 8045 traktorů ZETOR UŘ II se doporučuje prověřit ještě před demontáží všechny části řízení.

Více

Vzduchový odpínač typu NAL pro vnitřní montáž Vzduchový odpínač typu NALF pro vnitřní montáž

Vzduchový odpínač typu NAL pro vnitřní montáž Vzduchový odpínač typu NALF pro vnitřní montáž Vzduchový odpínač typu NAL pro vnitřní montáž Vzduchový odpínač typu NALF pro vnitřní montáž 12, 17,5, 25 a 36 kv, 400A, 630A a 1250A pro vnitřní montáž Obsah NAL/NALF 12-17,5-25 1. Všeobecně... 3 2. Standardní

Více

KONSTRUKCE KŘÍDLA - I

KONSTRUKCE KŘÍDLA - I Konstrukční prvky KONSTRUKCE KŘÍDLA - I - Podélné nosné prvky (podélný nosný systém) nosníky, podélné výztuhy - Příčné nosné prvky žebra - Potah - Závěsy, spojovací kování Nosníky přenos zatížení ohybové

Více

MBU SIGMA PUMPY HRANICE 426 2.98 27.13

MBU SIGMA PUMPY HRANICE 426 2.98 27.13 SIGMA PUMPY HRANICE MEMBRÁNOVÁ ÈERPADLA MBU SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 605, 753 01 Hranice tel.: 581 661 111, fax: 581 602 587 Email: sigmahra@sigmahra.cz 426 2.98 27.13 Použití Membránová èerpadla

Více

Obsah Orientace v knize Zapalovací svíčky Popis vozidla Vložka vzduchového fi ltru Kontrola opotřebení zadních brzdových čelistí a bubnů

Obsah Orientace v knize Zapalovací svíčky Popis vozidla Vložka vzduchového fi ltru Kontrola opotřebení zadních brzdových čelistí a bubnů Prelims Obsah 5 Obsah Orientace v knize... 10 Popis vozidla... 11 Bezpečnostní pokyny... 12 Opravy během jízdy... 13 Nouzové startování... 14 Výměna kola... 15 Hledání netěsností... 16 Odtahování vozidla...

Více

SERVO 6.50. PÖTTINGER polonesené pluhy 97+212.CS.0115

SERVO 6.50. PÖTTINGER polonesené pluhy 97+212.CS.0115 SERVO 6.50 PÖTTINGER polonesené pluhy 97+212.CS.0115 Silák pro velké plochy SERVO 6.50 Polonesené pluhy SERVO 6.50 účelně spojují dobré charakteristiky nesených a polonesených pluhů. Tažné síly se přenášejí

Více

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ Šrotování (drcení krmiv) je prakticky využíváno relativně krátkou historickou dobu. Největšího rozmachu a technického zdokonalování toto odvětví zažilo až v průběhu

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/5 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Strojnictví Studijní obor: 23-45-L/001 Mechanik seřizovač Školní rok: 2012 2013 Témata: 1. Výroba surového

Více

Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14

Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14 Technický lexikon Pojmy z techniky měření sil a točivých momentů a d a tových listů GTM Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14 Úvod V tomto Technickém lexikonu najdete vysvětlení pojmů z techniky měření síly

Více

AXIÁLNÍ PÍSTOVÁ ČERPADLA OBECNÉ INFORMACE

AXIÁLNÍ PÍSTOVÁ ČERPADLA OBECNÉ INFORMACE AXIÁLNÍ PÍSTOVÁ ČERPADLA OBECNÉ INFORMACE POPIS Princip pístových čerpadel je samozřejmě založen na posuvném pohybu pístu ve válci, jejich zdvih je poháněn rotující hřídelí s externím pohonem. Dalším významným

Více

ÚVOD PNEUMATICKÉ VÁLCE. Jednočinné pneumatické válce

ÚVOD PNEUMATICKÉ VÁLCE. Jednočinné pneumatické válce PNEUMATICKÉ KOMPONENTY VÁLCE A PŘÍSLUŠENSTVÍ UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU MECHATRONIKY 1 OBSAH: Úvod... 3 Pneumatické válce... 3 Jednočinné pneumatické válce... 3 Dvojčinné pneumatické válce... 4 Speciální pneumatické

Více

Podvozky (pojezdy) železničních vozidel. Volné materiály k předmětu MZV

Podvozky (pojezdy) železničních vozidel. Volné materiály k předmětu MZV Podvozky (pojezdy) železničních vozidel Volné materiály k předmětu MZV Ing. Marcel Mityska, CSc. 2012 1 Podvozky (pojezdy) železničních vozidel Základní rozdělení pojezdů je na: RÁMOVÉ a PODVOZKOVÉ. Chování

Více

Zpráva pevnostní analýzy

Zpráva pevnostní analýzy 1 z 26 18.6.2015 9:52 Analyzovaný soubor: MKP_vidlička1.iam Verze aplikace Autodesk Inventor: 2015 SP1 (Build 190203100, 203) Datum vyhotovení: 18.6.2015, 9:51 Autor simulace: Souhrn: Václav Široký MKP

Více

ZVLÁŠTNOSTI : UTAHOVACÍ MOMENTY (dan.m)

ZVLÁŠTNOSTI : UTAHOVACÍ MOMENTY (dan.m) Motory : NFV NFZ Zavěšení poháněcí soustavy 1 2 5,5 ± 0,5 3 4 6,5 ± 0,6 5 2,2 ± 0,2 6 3,3 ± 0,3 7 2,7 ± 0,2 8 4,6 ± 0,4 9 10 4,5 ± 0,4 Použít tuk G7 : 3 gramy v místě «a». B1BP21HP 94 Motory : NFU N6A

Více

Kotel na dřevní štěpku

Kotel na dřevní štěpku Kotel na dřevní štěpku 20 - Kvalita je náš úspěch... Firma HERZ Armaturen Ges.m.b.H., založena v roce 1896 disponuje víc jak 110 letou historií působení na trhu. HERZ Armaturen Ges.m.b.H. má v Rakousku

Více

UTAHOVACÍ MOMENTY ZAVĚŠENÍ MOTORU

UTAHOVACÍ MOMENTY ZAVĚŠENÍ MOTORU UTAHOVACÍ MOMENTY ZAVĚŠENÍ MOTORU Motor : RFJ (dan.m.) Závěs celku motoru s převodovkou na pravé straně Závěs celku motoru s převodovkou s táhlem záchytu reakce 1 5 ± 0,5 7 8,7 ± 0,8 2 4,5 ± 0,5 8 6 ±

Více

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Přednáška 7 Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Senzory a aktuátory používané v robotických systémech. Regulace otáček stejnosměrných motorů (aktuátorů) Pro pohon jednotlivých os robota jsou často

Více

www.drasar.cz modulární dopravníkový systém

www.drasar.cz modulární dopravníkový systém 2009 modulární dopravníkový systém www.drasar.cz Ložiska Drašar s.r.o., K Rychtě 187, 35703 Svatava tel.: 352 605 348, fax: 352 604 449, e-mail: info@drasar.cz Modulární dopravníkový systém FlexMove Je

Více

5. Pneumatické pohony

5. Pneumatické pohony zapis_pneumatika_valce - Strana 1 z 8 5. Pneumatické pohony Mění energii stlačeného vzduchu na #1 (mechanickou energii) Rozdělení: a) #2 pro přímé (lineární) pohyby b) #3 pro točivý pohyb - pro šroubování,

Více

PowerMax UŽIVATELSKÁ A INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA. Elektricky stavitelné letecké vrtule. Výrobní číslo vrtule:.

PowerMax UŽIVATELSKÁ A INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA. Elektricky stavitelné letecké vrtule. Výrobní číslo vrtule:. UŽIVATELSKÁ A INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA Elektricky stavitelné letecké vrtule PowerMax Výrobní číslo vrtule:. TL-ULTRALIGHTs.r.o. Letiště 515, Pouchov 503 41 Hradec Králové Česká Republika Tel.: +420 495 218

Více

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí)

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) TEKUTINOVÉ POHONY TEKUTINOVÉ POHONY Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) Přednosti: dobrá realizace přímočarých pohybů dobrá regulace síly, která je vyvozena motorem (píst,

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů Autor Číslo materiálu Mgr. Vladimír Hradecký 8_F_1_13 Datum vytvoření 2. 11. 2011 Druh učebního materiálu

Více

ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE. Ing. M. Bešta

ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE. Ing. M. Bešta ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE Elektrické přístroje jsou určené ke spínání jištění, ochraně, spouštění a řízení zdrojů, elektrických spotřebičů a vedení. Vlastnosti elektrických přístrojjů musí zajistit spolehlivost

Více

Odstavení traktoru 153 Preventivní denní údržba 153 Motory traktorů Zetor UŘ 1 157 Všeobecné údaje o motorech 157 Přehled motorů používaných v

Odstavení traktoru 153 Preventivní denní údržba 153 Motory traktorů Zetor UŘ 1 157 Všeobecné údaje o motorech 157 Přehled motorů používaných v Obsah Úvodem 9 Historie traktorů Zetor 10 Traktory Zetor UŘ I 13 Přehled výroby traktorů Zetor v letech 1946-2008 17 Počet vyrobených traktorů Zetor podle typů 17 Vyobrazení traktorů Zetor vyráběných v

Více

Technické podmínky pro pořízení požárního kontejnerového nosiče

Technické podmínky pro pořízení požárního kontejnerového nosiče Technické podmínky pro pořízení požárního kontejnerového nosiče 1. Předmětem technických podmínek je požární kontejnerový nosič kategorie podvozku 2 a hmotnostní třídy S, určený v taktickém celku s kontejnerem

Více

KINAX WT 711 Programovatelný převodník úhlu otočení

KINAX WT 711 Programovatelný převodník úhlu otočení Vestavný přístroj Použití Převodník KINAX WT 711 (obr. 1 a 2) snímá bezkontaktně úhlovou polohu hřídele a převádí ji na vnucený stejnosměrný proud přímo úměrný měřené hodnotě. Díky své kompaktní konstrukci

Více

Učební texty Montáže Brzdy

Učební texty Montáže Brzdy Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe 2. ročník Fleišman Luděk 29.7.2012 Název zpracovaného celku: Učební texty Montáže Brzdy Brzdy Úkolem brzd je zajistit spolehlivé zpomalování vozidla, přibrzďování

Více

TM3 OBSAH. Katalog zubových motorů Obsah

TM3 OBSAH. Katalog zubových motorů Obsah OBSAH Obsah POPIS... 2 ZÁKADNÍ DÍY MOTOU... 2 TABUKA PAAMETŮ... 3 VZOCE POUŽITÉ PO VÝPOČET... 4 ÚČINNOSTI MOTOU... 4 PACOVNÍ KAPAINA... 5 TAKOVÉ ZATÍŽENÍ... 5 SMĚ OTÁČENÍ... 6 EVEZNÍ POVEDENÍ... 6 MOTO

Více

VENTILÁTORY RADIÁLNÍ RVI/2 1600 až 2500 oboustranně sací

VENTILÁTORY RADIÁLNÍ RVI/2 1600 až 2500 oboustranně sací Katalogový list Strana: 1/9 VENTILÁTORY RADIÁLNÍ RVI/2 1600 až 2500 oboustranně sací Hlavní části: 1. Spirální skříň 6. Spojka 2. Oběžné kolo 7. Chladící kotouč 3. Sací komora 8. Elektromotor 4. Hřídel

Více

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem Uspořádání převodového ústrojí se řídí podle základní konstrukční koncepce automobilu. Ve většině

Více