Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace"

Transkript

1 Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace Zápis ze 7. kola jednání Národní inovační platformy III. Výroba dopravních prostředků Místo konání: Datum a čas konání: Velké kolegium, MD od 10:00 do 12:00 hod Účastníci: Přítomni: ÚV ČR: Mgr. Klára Slanařová, Ing. Jana Fišerová, Ing. Alena Svobodová, Mgr. Jan Bilík Svaz průmyslu a dopravy: Ing. Jan Proksch MŠMT: Ing. Veronika Czesaná MPO: Ing. Petr Tůma, Ing. Anna Nykodýmová TA ČR: Ing. Jiří Plešek, CSc. Krajští zástupci: Mgr. Jakub Hudec CDV: Ing. Rudolf Cholava CI: Mgr. Erik Bolebruch Nanoprogress: Škoda auto: Doc. Ing. Jaroslav Machan, CSc. Sdružení automobilového průmyslu: Ing. Lucie Krčmářová Asociace leteckých výrobců ČR/Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLU): Ing. Josef Kašpar, Ing. Zbyněk Hruška AERO Vodochody AEROSPACE a.s.: Ing. Petr Řehoř Svaz průmyslu dopravy: Ing. Jan Proksch ČVUT - Centrum vozidel udržitelné mobility: Ing. Oldřich Vítek Univerzita Pardubice - Dopravní fakulta - Elektrotechnika, elektronika a zabezpečovací technika: Ing. Petr Sýkora ČVUT - Katedra elektrických pohonů a trakce: prof. Ing. Jiří Lettl, CSc. UTB Zlín -centrum polymerních materiálů: ČVUT TPSD: Ing. Petr Bouchner MD: Ing. Václav Kobera Omluveni: AV ČR: prof. RNDr. Petr Heinzel, Dr.Sc. MPO: Ing. Martin Hronza, Ing. Martin Švolba, Mgr. Jan Kulík Praha: Ing. Jakub Pechlát, Mgr. Vít Čaban Tatra Trucks a.s.: Ing. Pavel Jiráček, Martin Šustek Svaz českého leteckého průmyslu: Alice Undusová Škoda Transportation: Ing. Zdeněk Sváta ACRI: Ing. Alžběta Vopálenská, Ing. Martin Volf Continental Barum s.r.o.: Ing. Libor Láznička Vysoké učení Technické v Brně - Ústav automobilního a dopravního inženýrství: prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. VUT Brno - Fakulta strojního inženýrství - Institut leteckého inženýrství: doc. Ing. Jaroslav Juračka, PhD. TUL - Fakulta strojní - části mechanismů strojů: prof. Ing. Lubobír Pešík, CSc. UTB Zlín -centrum polymerních materiálů: prof. Ing. Petr Sáha, CSc.

2 2 Program jednání 1. Úvod 2. Priority RIS3 strategie pro rok Krátké shrnutí aktuálních a plánovaných intervencí pro NIP III. (OP PIK, TA ČR CK, GAMA, EPSILON) 4. Podpora NIP v operačních a národních programech podpory 5. Relevantní CZ-NACE stručný komentář 6. Revize Karet: Automotive Železniční a kolejová vozidla Letecký a kosmický průmysl 7. Závěr - dotazy pro NIP z 11-12/2017 Zápis z jednání 1) Zahájení úvodní slovo vedoucí oddělení S3 strategie Mgr. Kláry Slanařové Mgr. Klára Slanařová, (ÚV ČR) přivítala účastníky jednání a seznámila je s programem jednání. Informovala účastníky, že s účinností od byla usnesením vlády CŘ ze dne zrušena Sekce pro vědu, výzkum a inovace, a s tím také došlo ke zrušení pracovního místa náměstka místopředsedy vláda pro výzkum, vývoj a inovace. Nově vznikl Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Ředitelem tohoto odboru je Ing. Jan Marek, CSc. Pod tento odbor spadá Oddělení strategie S3. Dále účastníky informovala, že od je vedoucí Oddělení strategie S3 Mgr. Klára Slanařová. Dále sdělila účastníkům, že od bude oddělení S3 strategie spadat pod Sekci technologií 4.0 Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kterou řídí pověřený náměstek Ing. Martin Hronza. Představila účastníkům priority RIS3 strategie pro rok 2018: proces aktualizace RIS3 strategie; proces evaluace (Hodnotící zpráva termín , Zpráva o pokroku předkládá MMR EK, za RIS3 kapitola v této zprávě souhrnná evaluace); budoucnost RIS3 strategie v plánech Evropské komise pro období po roce V souvislosti s aktualizací RIS3 strategie vedoucí odděleni (dále jen VO) upozornila na konec programovacího období v roce Evropská komise (dále jen EK ) v následujícím období po roce 2020 i dále počítá s implementací RIS3 strategie. Strana 2 (celkem 10)

3 3 Koncept však není ještě zcela jasný. EK byla obecně ceněna především provázanost Národní RIS3 strategie s její krajskou dimenzí. Dále poděkovala členům NIP Výroba dopravních prostředků za revizi Karet. Dodala, že tato revize je důležitá z hlediska nastavení nových preferovaných aplikačních odvětví a znalostních domén RIS3 strategie. Na základě těchto priorit mají plynout intervence z operačních programů OP (dále jen OP), ale i programu podpory (dále jen PP), které by se měly touto strategií postupně řídit. 2) Krátké shrnutí aktuálních a plánovaných intervencí pro NIP III. Výroba dopravních prostředků (OP PIK, TA ČR) Mgr. Klára Slanařová, (ÚV ČR) vyzvala zástupce jednotlivých rezortů, aby krátce shrnuly aktuální a plánované intervence z jednotlivých OP a PP. OP PIK Zástupce za MPO informoval účastníky, že v průběhu měsíců listopadu a prosince došlo k vyjednávání s EK ohledně 15 bodů OP PIK. Nejdůležitějším bodem byla realokace v PO 1 a v PO 3. Z PO 1 se realokovalo z podpory programů Služby Infrastruktury a Znalostního transferu do programů Inovace, Potenciál, Aplikace. U těchto programů podpory došlo k navýšení alokace a to o víc jak 99 mil EUR. Ke zvýšení alokace také došlo u PO 3 v programu Nízkouhlíkové technologie, kde MPO podporuje elektromobily apod. Plán na rok 2018 bude znám na Monitorovacím výboru, který bude zasedat v průběhu měsíci května. TA ČR Zástupce za TA ČR informoval účastníky, o připravovaném programu Gama II. Program Gama je využívám nejvíce zejména výzkumnými organizacemi. Dále informoval účastníky o otevření veřejné soutěže NCK Na tuto soutěž připadá 1,83 mld. CZK do roku Dodal, že pro Automotive jsou významná CK a program Epsilon, která je v souladu s prioritami RIS3 strategie (chytrá vozidla ). Strana 3 (celkem 10)

4 4 3) Představení grafů prezentace za období 2015 říjen 2017 (OP), 2016 říjen 2017 (PP) Mgr. Klára Slanařová, (ÚV ČR) představila grafy, které se týkaly podpory Národních inovačních platforem v OP a v PP ohledně výdajů a nákladů na jednotlivá aplikační odvětví. Mgr. Klára Slanařová, (ÚV ČR) představila grafy, které se týkaly podpory Národní inovační platformy NIP III. Výroba dopravních prostředků v OP a v PP ohledně výdajů a nákladů na jednotlivá aplikační odvětví a programy. Dodala, že se monitoring vztahuje jen na projekty s vydaným právním aktem. 4) CZ-NACE 21 komentář Ing. Alena Svobodová, (ÚV ČR) stručně seznámila přítomné se základními hlavními ukazateli CZ- NACE AUTOMOTIVE NACE Výroba motorových vozidel (kromě motocyklů), přívěsů a návěsů Průměrné výdaje na VaVaI činí 20% - Přidaná hodnota - Produktivita práce - Počet podniků - Počet zaměstnanců na FTE CZ-NACE 30. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (letectví a kosmický průmysl; železniční a kolejová vozidla) Průměrné výdaje na VaVaI činí 3,5% - Přidaná hodnota - Produktivita práce - Počet podniků - Počet zaměstnanců na FTE viz prezentace 5) Revize karty Výroba dopravních prostředků Mgr. Klára Slanařová, (ÚV ČR) požádala Mgr. Jana Bilíka (ÚV ČR) o shrnutí revizních připomínek v Kartách Automotive, Železniční a kolejová vozidla, Letecký a kosmický průmysl. Strana 4 (celkem 10)

5 5 Automotive Mgr. Jan Bilík (UV ČR) seznámil zúčastněné s revizními připomínkami, které zaslali členové NIP e-cestou k zapracování. Poté požádal účastníky o vznesení další případných připomínek, které byly zapracovány přímo na jednání. Jednalo se zejména o tyto připomínky, které navrhlo SAP, a jsou v souladu se světovými trendy: - člověk v dopravním provozu - v oblasti ekologie (zelená mobilita, e-mobilní technologie, alternativní pohony) - bezpečnost systémů - elektronické datové databáze - energetické toky ve vozidlech - virtuální vývoj - řízení optimalizace energetických toků - softwarové toky Možné změny priorit Připomínka, která byla zmíněna, se týkala možných změn priorit v oblasti Automotive (př. různé typy pohonů, elektromobilitu, apod.). Reakce Tato připomínka byla podpořena, s tím, že rozvoj Automotive (především za oblast autonomních systémů) je velice intenzivní. Aktuálnost dat Připomínka se týkala upozornění aktuálnosti statistických dat v materiálu. Reakce Strana 5 (celkem 10)

6 6 Aktualizace dat proběhne v poslední fázi finalizace karet, momentálně se řeší pouze věcné připomínky. Připomínky ve spolupráci SAP/MD Mgr. Jan Bilík (ÚV ČR) uvedl návrhy/připomínky, které zaslal SAP. Návrhy se týkají: opatření NP VaVaI opatření č. 15 (jde o doplnění podpořit excelentní pracoviště) a nově navržené opatření č. 30 (jde o doplnění navrhované aplikace AP sdružení automobilového průmyslu/ vláda ČR). Připomínky, které uvedl SAP v Kartě Automotive byly akceptovány a zapracovány do Karty. Mgr. Jan Bilík (ÚV ČR) dodal, že připomínky, které se týkají NP VaVaI budou předány na patřičné oddělení, které se zabývá NP VaVaI, aby se k tomuto vyjádřili. Zástupce SAP uvedl, že Usnesením vlády ČR č. 686 ze dne , vláda schválila Memorandum o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR a Akční plán o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR. Dokumentu jsou v souladu s RIS3 strategií, tak, aby programy, které budou vypisované, zahrnovaly ty oblasti, které vláda podepsala se SAP. Doplnění nové znalostní domény Řídící a komunikační systémy vozidel jako součásti dopravní infrastruktury. Mgr. Jan Bilík (UV ČR) uvedl návrh na doplnění nové znalostní domény Řídící a komunikační systémy vozidel jako součásti dopravní infrastruktury. Reakce Jedná se o společný návrh MD a SAP, kteří tuto připomínku podpořili - nová znalostní domény Řídící a komunikační systémy vozidel jako součásti dopravní infrastruktury. Mgr. Jan Bilík (ÚV ČR) vysvětlil rozdíl mezi znalostními doménami a aplikačními odvětvími viz vertikalizační matice dokument Národní RIS3 strategie. Znalostní doména je obecná pro všechna aplikační odvětví. Tento návrh by zahrnoval pouze jedno aplikační odvětví. Z tohoto důvodu vyvstává otázka pohledu ohledně znalostních domén - řádků. Zástupce MD trvá na připomínce ponechat tento návrh ve znalostních doménách (řádky). Strana 6 (celkem 10)

7 7 Zástupce za MPO poznamenal, že seznam znalostních domén je nastaven mezinárodně. Znalostní domény jsou uznávané celou mezinárodní VaVaI společností. Z tohoto důvodu nelze přidávat nové. K aktualizacím znalostních domén se vyjadřuje EK, a jedná se o složitý proces jednání. Řekl, že tento návrh by se mohl schovat pod Pokročilé výrobní technologie. Návrh zařadit do témat VaVaI v Kartách. Mgr. Klára Slanařová, (ÚV ČR) navrhla nový návrh mezi výzkumná témata, nový návrh spadá do výzkumných oblastí. Zástupce za SAP řekl, že nový návrh zahrnuje širší pojem než auta, zahrnuje i integraci do dopravy. Mgr. Jan Bilík (ÚV ČR) požádal SAP, o sepsání silnější argumentace, proč zařadit z jejich pohledu právě tuto novou znalostní domén pro předložení návrhu EK. Dalším podnětem, kam zařadit nový návrh byl, že se mohl zařadit do oblasti Digitální ekonomiky, digitálního obsahu. Auto jako celek Mgr. Jan Bilík (ÚV ČR) řekl, že v Kartě u bodu Popis potřeb a jejich řešení byla uvedena pouze hnací jednotka, ale nebylo myšleno auto jako celek. Reakce Zástupce za SAP, že k této připomínce/změně v Kartě bylo podpořeno koncepcí NP VaVaI, kde se jedná o celé auto jako celek/produkt, nejen o součásti j jako je na hnací agregát, elektroniku, karoserii. Autonomní řízení Mgr. Jan Bilík (ÚV ČR) informoval účastníky o zařazení nové oblasti, která se týká autonomního řízení vozidla. Zástupce za SAP podpořil novou oblast - autonomní řízení vozidla. Zástupce za ČVUT podpořil novou oblast - autonomní řízení vozidla. Strana 7 (celkem 10)

8 8 Železniční a kolejová vozidla Mgr. Jan Bilík (UV ČR) seznámil zúčastněné s revizními připomínkami, které zaslali členové NIP e-cestou k zapracování. Poté požádal účastníky o vznesení další případných připomínek, které byly zapracovány přímo na jednání. Veškeré připomínky byly akceptovány a následně zapracovány. Letecký a kosmický průmysl Mgr. Jan Bilík (ÚV ČR) seznámil zúčastněné s revizními připomínkami, které zaslali členové NIP e-cestou k zapracování. Poté požádal účastníky o vznesení další případných připomínek, které byly zapracovány přímo na jednání. Veškeré připomínky byly akceptovány a následně zapracovány. Závěr: Veškeré návrhy/připomínky v proběhlé revizi byly doplněny, zformulovány a přidány do Karet: Automotive, Železniční a kolejová vozidla, Letecký a kosmický průmysl. Revize Karty se týkaly těchto návrhů: Automotive Připomínky, které se týkají NP VaVaI budou předány na patřičné oddělení, které se zabývá NP VaVaI, aby se k tomuto vyjádřili. Doplnění nové znalostní domény Řídící a komunikační systémy vozidel jako součásti dopravní infrastruktury. Mgr. Jan Bilík (ÚV ČR) požádal SAP, o sepsání silnější argumentace, proč zařadit z jejich pohledu právě tuto novou znalostní domén pro předložení návrhu EK. Liberecký kraj upřesní připomínky z důvodu neúčasti na jednání Liberecký kraj upřesní připomínky - autosedačka je komponent či návazný komponent MD doplní - navázání na proces dopravy jako celku Strana 8 (celkem 10)

9 9 Letecký a kosmický průmysl Liberecký kraj upřesní připomínky v oddíle Karty Popis potřeb a jejich řešení 6) Dotazy pro NIP Mgr. Klára Slanařová, (ÚV ČR) zopakovala dotazy z minulého roku, které byly zaslány účastníkům NIP. Odpovědi na tyto dotazy by se měly objevit pomocí revizí v Kartách. Veškeré texty v kartách jsou následně využity poskytovateli, hodnotiteli a žadateli v nových vyhlašovaných programech. 1. Jsou témata (kap Priority výzkumu, vývoje a inovací zjištěné prostřednictvím EDP v rámci NIP) uvedená v RIS3 strategii stále aktuální? 2. Jsou aktuální zahraniční trendy srovnatelné s prioritami ČR v RIS3 strategii? 3. Změnily se ve Vaší oblasti/odvětví priority? 7) Závěr Veškeré návrhy/připomínky v proběhlé revizi byly doplněny, zformulovány a přidány do Karet: Automotive, Železniční a kolejová vozidla, Letecký a kosmický průmysl. Revize Karty se týkaly těchto návrhů: Automotive Připomínky, které se týkají NP VaVaI budou předány na patřičné oddělení, které se zabývá NP VaVaI, aby se k tomuto vyjádřili. Doplnění nové znalostní domény Řídící a komunikační systémy vozidel jako součásti dopravní infrastruktury. Mgr. Jan Bilík (ÚV ČR) požádal SAP, o sepsání silnější argumentace, proč zařadit z jejich pohledu právě tuto novou znalostní domén pro předložení návrhu EK. Liberecký kraj upřesní připomínky z důvodu neúčasti na jednání. Liberecký kraj upřesní připomínky - autosedačka je komponent či návazný komponent. MD doplní - navázání na proces dopravy jako celku. Strana 9 (celkem 10)

10 10 Letecký a kosmický průmysl Liberecký kraj upřesní připomínky v oddíle Karty Popis potřeb a jejich řešení. Obecné V červnu 2018 dojde k upřesnění karet. Na podzim 2018 dojde k finalizaci Karet. Prioritizovat témata v kartách. Možnost zasílání připomínek do června. Zpracoval: Ing. Jana Fišerová Schválil: Mgr. Klára Slanařová vedoucí oddělení S3 strategie Strana 10 (celkem 10)

Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace Zápis ze 7. kola jednání Národní inovační platformy VII. Společenské výzvy Místo konání: Datum a čas konání: Velké kolegium v budově Ministerstva

Více

ZÁPIS z 6. kola jednání. Národní inovační platforma I. Strojírenství, energetika a hutnictví

ZÁPIS z 6. kola jednání. Národní inovační platforma I. Strojírenství, energetika a hutnictví ZÁPIS z 6. kola jednání Národní inovační platforma I. Strojírenství, energetika a hutnictví Národní inovační platforma III. Výroba dopravních prostředků Místo konání: Zasedací místnost v budově Ministerstva

Více

Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace Zápis ze 7. kola jednání Národní inovační platformy I. Strojírenství, Energetika, Hutnictví Místo konání: Datum a čas konání: Zasedací

Více

Národní inovační platformy 12. prosince 2017

Národní inovační platformy 12. prosince 2017 Národní inovační platformy 12. prosince 2017 1 PROGRAM JEDNÁNÍ 1) Informace o plnění RIS3 2) Aktualizace RIS3 strategie 3) Národní centra kompetence 4) Různé 2 NEJVÍCE PODPOŘENÉ CÍLE NÁRODNÍ RIS3 STRATEGIE

Více

Dotační tituly MPO, jejichž výzvy budou vyhlášeny v období 10-12/2016

Dotační tituly MPO, jejichž výzvy budou vyhlášeny v období 10-12/2016 Dotační tituly MPO, jejichž výzvy budou vyhlášeny v období 10-12/2016 Ing. Petr Tůma Odbor koordinace strukturálních fondů MPO Křižíkovy pavilony, Výstaviště Praha 26. říjen 2016 OP PIK v kostce Podpora

Více

Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace Zápis ze 7. kola jednání Národní inovační platformy VI. Zemědělství a životní prostředí Místo konání: Datum a čas konání: Velké kolegium

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility Mgr. Pavlína Janová Odbor výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu 9.-10. března 2017 4. ročník konference Čisté mobility

Více

Podpora výzkumu a vývoje v oblasti čisté mobility na Ministerstvu průmyslu a obchodu

Podpora výzkumu a vývoje v oblasti čisté mobility na Ministerstvu průmyslu a obchodu Podpora výzkumu a vývoje v oblasti čisté mobility na Ministerstvu průmyslu a obchodu Ing. Martin Švolba ředitel Odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu Úkoly MPO v oblasti VaVaI

Více

4. září (Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32) Mgr. Klára Slanařová Národní RIS3 manažer

4. září (Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32) Mgr. Klára Slanařová Národní RIS3 manažer Aktualizace Národní RIS3 strategie 2018 Národní inovační platforma IV. Péče o zdraví a pokročilá medicína Národní inovační platforma VII. Společenské výzvy 4. září 2018 10.00-12.00 (Ministerstvo průmyslu

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ. Jednání NIP II., NIP V. a NIP VI.

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ. Jednání NIP II., NIP V. a NIP VI. PRO VNITŘNÍ POTŘEBU ZÁPIS Z JEDNÁNÍ Číslo jednací Klikněte sem a zadejte text. Datum 11. 9. 2018 Zpracoval Ing. Alena Svobodová Linka Klikněte sem a zadejte text. Útvar S3-71310 PID Předmět /program jednání

Více

ZÁPIS z 5. kola jednání. Národní inovační platformy II. Elektronika, elektrotechnika a ICT

ZÁPIS z 5. kola jednání. Národní inovační platformy II. Elektronika, elektrotechnika a ICT ZÁPIS z 5. kola jednání Národní inovační platformy II. Elektronika, elektrotechnika a ICT Místo konání: Velké kolegium v budově Ministerstva dopravy Datum a čas konání: 13. 2. 2017, od 10h do 12h Účastníci:

Více

11. Náklady/výdaje na VaVaI v rámci RIS3 strategie v období

11. Náklady/výdaje na VaVaI v rámci RIS3 strategie v období 11. Náklady/výdaje na VaVaI v rámci RIS3 strategie v období 2014 31.12.2017 Implementace Národní RIS3 strategie je přímo navázána na relevantní výzvy následujících dotačních zdrojů: Operační program Podnikání

Více

Zápis z 54. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR

Zápis z 54. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Zápis z 54. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Místo jednání: sídlo TA ČR, Evropská 37, Praha 6 Datum: 6.10. 2015 Čas: Přítomni: Omluveni: Hosté: 9.00 11.30 hodin prof. Ing. Vladimír Mařík,

Více

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR 1 TA ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR KDO JSME A CO DĚLÁME organizační složka státu a správce rozpočtové kapitoly připravujeme a spravujeme programy státní podpory, jejichž smyslem je podnítit

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Ing. Martin Švolba ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu Úkoly MPO v oblasti VaVaI realizovat podporu

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací

Podpora výzkumu, vývoje a inovací Podpora výzkumu, vývoje a inovací Ing. Martin Štícha Ministerstvo průmyslu a obchodu Zkušenosti MPO s operačními programy OPPP 2004-2006 Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPI 2007-2013

Více

Sekce Technologie 4.0

Sekce Technologie 4.0 Sekce Technologie 4.0 Strategické priority ve vztahu k OP PIK Výroční konference OP PIK 10. 12. 2018 Ing. Petr Očko, Ph.D., náměstek MPO Sekce Technologie 4.0 Základní agendy sekce Digitální ekonomika

Více

Zápis z 4. jednání Řídicího a koordinačního výboru

Zápis z 4. jednání Řídicího a koordinačního výboru Zápis z 4. jednání Řídicího a koordinačního výboru Jednání řídil: Zapsala: Ověřil: Mgr. Radko Martínek, předseda ŘKV ministr pro místní rozvoj Lucie Aschenbrennerová, sekretariát ŘKV odbor RPS Mgr. Arnošt

Více

Zápis ze 77. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR

Zápis ze 77. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Zápis ze 77. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Místo jednání: sídlo TA ČR, Evropská 37, Praha 6 Datum: 10. 11. 2017 Čas: Přítomni: Omluveni: Hosté: 9.00 11.30 hodin prof. Ing. Vladimír Mařík,

Více

Smart Cities a čistá mobilita. Brno, 2. března Ing. Eduard Muřický náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu

Smart Cities a čistá mobilita. Brno, 2. března Ing. Eduard Muřický náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu a čistá mobilita Brno, 2. března 2017 a čistá mobilita 1 a čistá mobilita 2 Pracovní skupina pro Založena v roce 2016 pod Výborem pro udržitelné municipality Rady vlády pro udržitelný rozvoj jako reakce

Více

Statut Řídicího výboru RIS3

Statut Řídicího výboru RIS3 Vydáno jako příloha Opatření č. 11/2018 ministryně průmyslu a obchodu Statut Řídicího výboru RIS3 Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Národní výzkumná a inovační strategie pro inteligentní specializaci České

Více

Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace Zápis ze 7. kola jednání Národní inovační platformy II. Elektrotechnika, elektronika a ICT Národní inovační platformy V. Kulturní a kreativní

Více

Výdaje na VaVaI. Rozpočet na rok 2017 s výhledem do roku 2021

Výdaje na VaVaI. Rozpočet na rok 2017 s výhledem do roku 2021 Výdaje na VaVaI Rozpočet na rok 2017 s výhledem do roku 2021 1 mil. Kč % HDP CELKOVÉ VÝDAJE NA VÝZKUM A VÝVOJ 90 000 2,00 80 000 70 000 1,50 60 000 50 000 40 000 1,00 30 000 20 000 0,50 10 000 0 2000 2001

Více

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu 1 Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR Čistá mobilita, Loučeň 9. března 2017 Projekty v programech TA ČR Struktura účastníků v projektech Očekávané výsledky v programech

Více

Jednání zahájil předseda správní rady Ing. Mikulík, CSc. v 16.00.

Jednání zahájil předseda správní rady Ing. Mikulík, CSc. v 16.00. Zápis 4. valné hromady TPSD Datum konání: 18.8. 2010 Místo konání: hotel Constans, Břetislavova 309, Praha 1 - Malá Strana Přítomni: dle prezenční listiny Nepřítomni: omluveni Ing. Tunkl, Svaz dovozců

Více

Technologické platformy v OPPI. Mgr. Marie Danišová projektový manažer Praha, 21. února 2013

Technologické platformy v OPPI. Mgr. Marie Danišová projektový manažer Praha, 21. února 2013 Technologické platformy v OPPI Mgr. Marie Danišová projektový manažer Praha, 21. února 2013 Program Spolupráce - program podporuje vznik a rozvoj klastrů a technologických platforem (TP) - kooperační odvětvová

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK)

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) RIS3 strategie 19. května 2014, Ostrava 9. září 2014, Brno Kritéria MMR-NOK pro zahájení implementace operačních programů schválení

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací

Podpora výzkumu, vývoje a inovací Podpora výzkumu, vývoje a inovací Ing. Martin Štícha Ministerstvo průmyslu a obchodu Zkušenosti MPO s operačními programy OPPP 2004-2006 Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPI 2007-2013

Více

Zápis 6. zasedání Regionální stálé konference Moravskoslezského kraje

Zápis 6. zasedání Regionální stálé konference Moravskoslezského kraje Zápis 6. zasedání Regionální stálé konference Moravskoslezského kraje Den konání: 1. března 2017 Místo: předsálí zastupitelstva kraje Účastníci konference: 34 účastníků (viz prezenční listina) - členové

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PŘEDSEDNICTVA TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR č. 244

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PŘEDSEDNICTVA TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR č. 244 Datum: 12. 2. 2015 Místo: Kancelář TA ČR, Evropská 37, Praha 6 ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PŘEDSEDNICTVA TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR č. 244 Od do: 9:15 13:30 h Přítomni: Ing. Rut Bízková (RB), Ing. Miroslav Janeček,

Více

Inovační strategie a podpora malých a střední podnikatelů v Libereckém kraji

Inovační strategie a podpora malých a střední podnikatelů v Libereckém kraji Inovační strategie a podpora malých a střední podnikatelů v Libereckém kraji Konference Průmyslová inovace a transfer technologií v praxi Membránové inovační centrum MemBrain 19. března 2014, Stráž pod

Více

Technologické platformy a dopravní výzkum. Ing. Václav Fencl, CSc. Technologická platforma silniční doprava

Technologické platformy a dopravní výzkum. Ing. Václav Fencl, CSc. Technologická platforma silniční doprava Technologické platformy a dopravní výzkum Ing. Václav Fencl, CSc. Technologická platforma silniční doprava Evropské technologické platformy vznikaly před cca deseti lety s cílem zohlednit potřeby průmyslu

Více

Podpora inovačních podniků z OP Praha - pól růstu ČR 2014-2020

Podpora inovačních podniků z OP Praha - pól růstu ČR 2014-2020 Podpora inovačních podniků z OP Praha - pól růstu ČR 2014-2020 Ing. Jakub Pechlát Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Kancelář výzkumu, vývoje a inovací Seminář Financování firemních inovací s výhledem

Více

Zápis ze 78. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR

Zápis ze 78. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Zápis ze 78. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Místo jednání: sídlo TA ČR, Evropská 37, Praha 6 Datum: 15. 12. 2017 Čas: Přítomni: Omluveni: 9.00 12.30 hodin prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc.,

Více

Zápis z 2. pracovního jednání Regionální stále konference pro území Jihomoravského kraje (dále jen RSK JMK )

Zápis z 2. pracovního jednání Regionální stále konference pro území Jihomoravského kraje (dále jen RSK JMK ) Zápis z 2. pracovního jednání Regionální stále konference pro území Jihomoravského kraje (dále jen RSK JMK ) Termín jednání: 12. prosince 2014, čas 10:05 11:45 Místo jednání: Krajský úřad Jihomoravského

Více

Zápis č. 6. ze zasedání Rady vlády pro veřejnou správu konaného dne v 9.30 hod

Zápis č. 6. ze zasedání Rady vlády pro veřejnou správu konaného dne v 9.30 hod Zápis č. 6 ze zasedání Rady vlády pro veřejnou správu konaného dne 5. 12. 2014 v 9.30 hod Přítomni: viz prezenční listina Omluveni: viz prezenční listina Průběh jednání 1. Zahájení jednání Jednání zahájila

Více

Priority podpory aplikovaného výzkumu z pohledu MPO

Priority podpory aplikovaného výzkumu z pohledu MPO Priority podpory aplikovaného výzkumu z pohledu MPO Ing. Martin Švolba ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu 26. října 2017, Brno Obsah I. Priority a úkoly MPO v oblasti

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝZKUMNÉ RADY TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝZKUMNÉ RADY TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝZKUMNÉ RADY TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR č. 36 Datum: 7. 3. 2014 Od do: 9.00 13.30 hodin Místo: Sídlo TA ČR, Evropská 37, Praha 6 VR TA ČR Přítomni: Omluveni: prof. Ing. Vladimír Mařík,

Více

Zápis 7. zasedání Regionální stálé konference Moravskoslezského kraje

Zápis 7. zasedání Regionální stálé konference Moravskoslezského kraje Zápis 7. zasedání Regionální stálé konference Moravskoslezského kraje Den konání: 25. září 2017 Místo: předsálí zastupitelstva kraje Účastníci konference: 33 účastníků (viz prezenční listina) - členové

Více

Zápis z 18. zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Životní prostředí , konaného dne 23. listopadu 2015 v TOP Hotelu Praha

Zápis z 18. zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Životní prostředí , konaného dne 23. listopadu 2015 v TOP Hotelu Praha Ministerstvo životního prostředí odbor fondů EU Č. j.: 1666/300/15 83201/ENV/15 Zápis z 18. zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Životní prostředí 2007 2013, konaného dne 23. listopadu 2015

Více

Připravena další verze programového dokumentu OP PIK. Termín odeslání na EK: konec února 2014 Probíhá ex-ante a SEA hodnocení programu.

Připravena další verze programového dokumentu OP PIK. Termín odeslání na EK: konec února 2014 Probíhá ex-ante a SEA hodnocení programu. Připravena další verze programového dokumentu OP PIK. Termín odeslání na EK: konec února 2014 Probíhá ex-ante a SEA hodnocení programu. Dohoda o partnerství: koncem března začátkem dubna by měla být předána

Více

ITI HRADECKO-PARDUBICKÉ AGLOMERACE

ITI HRADECKO-PARDUBICKÉ AGLOMERACE ITI HRADECKO-PARDUBICKÉ AGLOMERACE TOMÁŠ KOŘÍNEK RSK KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 26. ZÁŘÍ 2016 OBSAH PREZENTACE 1. Strategie ITI Hradecko-pardubické aglomerace 2. Stav přípravy ITI Hradecko-pardubické aglomerace

Více

Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR. Setkání technologických platforem Praha, 19. září 2014

Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR. Setkání technologických platforem Praha, 19. září 2014 Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR Setkání technologických platforem Praha, 19. září 2014 MŠMT odpovědnost za vysoké školství, vzdělávání a výzkum Systém podpory VaVaI v ČR Rozpočet TA ČR Výdaje

Více

Nástroje pro urychlení rozvoje. elektromobility v gesci MPO

Nástroje pro urychlení rozvoje. elektromobility v gesci MPO elektromobility v gesci MPO 26. března 2019 Smart City Plzeň 2019 TOP EXPO elektromobility v gesci MPO 1 Přezkum cíle 2030 Limity CO 2 pro nová osobní a lehká užitková vozidla po roce 2020 Přechod z NEDC

Více

Zápis 2. zasedání Regionální stálé konference Moravskoslezského kraje

Zápis 2. zasedání Regionální stálé konference Moravskoslezského kraje Zápis 2. zasedání Regionální stálé konference Moravskoslezského kraje Den konání: 22. června 2015 Místo: Kulturní a společenské středisko Střelnice, Český Těšín Účastníci konference: 34 účastníků (viz

Více

Ing. Marian Piecha Ph.D. LLM

Ing. Marian Piecha Ph.D. LLM Ing. Marian Piecha Ph.D. LLM Ředitel odboru podpory MSP 5. května 2016, Praha Zkušenosti MPO s podporou z Evropských strukturálních a investičních fondů již od roku 2004 OP PIK OPPP 2004-2006 Důraz na

Více

Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR. Stráž pod Ralskem 19. března 2014

Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR. Stráž pod Ralskem 19. března 2014 Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR Stráž pod Ralskem 19. března 2014 MŠMT odpovědnost za vysoké školství, vzdělávání a výzkum Systém podpory VaVaI v ČR Technologická agentura ČR organizační složka

Více

Zápis ze zasedání Vědecké rady vysokoškolského ústavu Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně dne 21.

Zápis ze zasedání Vědecké rady vysokoškolského ústavu Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně dne 21. Zápis ze zasedání Vědecké rady vysokoškolského ústavu Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně dne 21. března 2018 Zapsala: Ing. Lenka Danielová, Ph.D. Zápis ze zasedání Vědecké rady

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝZKUMNÉ RADY TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝZKUMNÉ RADY TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝZKUMNÉ RADY TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR č. 34 Datum: 10. 1. 2014 Od do: 9.00 12.00 hodin Místo: Sídlo TA ČR, Evropská 37, Praha 6 VR TA ČR Přítomni: Omluveni: Hosté: prof. Ing. Vladimír

Více

Výzvu PŘEDAPLIKAČNÍ VÝZKUM

Výzvu PŘEDAPLIKAČNÍ VÝZKUM ČR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j.: MSMT 37451/2016-3 V Praze dne 2. února 2017 ŘÍDICÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ vyhlašuje Výzvu PŘEDAPLIKAČNÍ VÝZKUM k předkládání

Více

VÝZVU Předaplikační výzkum

VÝZVU Předaplikační výzkum Č. j.: MSMT 37451/2016 V Praze dne ČR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ŘÍDICÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ vyhlašuje VÝZVU Předaplikační výzkum k předkládání žádostí

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014 Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu Senát PČR 10. 4. 2014 Systém výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI) v ČR Legislativa VaVaI zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experiment. vývoje

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace fondů EU Informace o schválení programů pro programové období

Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace fondů EU Informace o schválení programů pro programové období Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace fondů EU Informace o schválení programů pro programové období 2014 2020 Podklad pro jednání 120. Plenární schůze RHSD ČR Červenec 2015 Úvod Ministerstvo

Více

Strategie inteligentní specializace Regionální stálá konference Liberec,

Strategie inteligentní specializace Regionální stálá konference Liberec, Strategie inteligentní specializace Regionální stálá konference Liberec, 14.9.2015 Kontext inteligentní specializace EVROPA 2020 - smart, sustainable and inclusive economy Smart znalosti a inovace Sustainable

Více

Zápis z jednání Finančního výboru ZHMP konaného dne

Zápis z jednání Finančního výboru ZHMP konaného dne Zápis z jednání Finančního výboru ZHMP konaného dne 23. 5. 2011 Přítomni: dle prezenční listiny: přítomno 11 ze 13 členů výboru a tajemník výboru. U hlasování č. 1 přítomno 9 ze 13 členů výboru. Od hlasování

Více

ZÁPIS ze zasedání Řídicího výboru OP Životní prostředí konaného dne 11. ledna 2011 v budově Ministerstva životního prostředí, Praha

ZÁPIS ze zasedání Řídicího výboru OP Životní prostředí konaného dne 11. ledna 2011 v budově Ministerstva životního prostředí, Praha Č.j.: 279/330/11 3855/ENV/11 ZÁPIS ze zasedání Řídicího výboru OP Životní prostředí konaného dne 11. ledna 2011 v budově Ministerstva životního prostředí, Praha Přítomni: dle prezenční listiny Jednání

Více

ZÁPIS Z 13. ZASEDÁNÍ VÝBORU REGIONÁLNÍ RADY REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROVÝCHOD Dne 23. ledna 2009 v Pardubicích

ZÁPIS Z 13. ZASEDÁNÍ VÝBORU REGIONÁLNÍ RADY REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROVÝCHOD Dne 23. ledna 2009 v Pardubicích ZÁPIS Z 13. ZASEDÁNÍ VÝBORU REGIONÁLNÍ RADY REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROVÝCHOD Dne 23. ledna 2009 v Pardubicích 13. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudrţnosti Severovýchod se uskutečnilo v pátek

Více

Automobilový průmysl v České republice Bohdan Wojnar prezident AutoSAP Brno

Automobilový průmysl v České republice Bohdan Wojnar prezident AutoSAP Brno Automobilový průmysl v České republice 2017 Bohdan Wojnar prezident AutoSAP Brno 25.10.2017 1. Ekonomické výsledky 2. Od Kolokvia k Memorandu 3. Trendy budoucnosti v podmínkách ČR Automobilový průmysl

Více

Z á p i s. ze 6. zasedání Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci

Z á p i s. ze 6. zasedání Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Z á p i s ze 6. zasedání Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Datum a místo zasedání: Dne 17. června 2005 v budově Ministerstva práce a sociálních věcí od 10.00 hod. do 14.00 hod. Přítomni:

Více

Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014-2020

Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014-2020 ESF ERDF Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014-2020 Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů Magistrát hl. města Prahy Východiska z programového

Více

ITI HRADECKO-PARDUBICKÉ AGLOMERACE RSK KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 16. LEDNA 2017

ITI HRADECKO-PARDUBICKÉ AGLOMERACE RSK KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 16. LEDNA 2017 ITI HRADECKO-PARDUBICKÉ AGLOMERACE RSK KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 16. LEDNA 2017 OBSAH PREZENTACE 1. ITI Hradecko-pardubické aglomerace 2. Předpokládaný harmonogram výzev ITI pro IROP a OPD 3. Informace z

Více

Výroční konference OP PIK 2018

Výroční konference OP PIK 2018 Výroční konference OP PIK 2018 Kongresový sál Hotel Olšanka, Praha 10. prosince 2018 Program Výroční konference OP PIK 10:00 Zahájení a úvodní slovo 10:15 Pokrok v implementaci OP PIK, aktuální stav implementace,

Více

Zápis z 57. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR

Zápis z 57. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Zápis z 57. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Místo jednání: sídlo TA ČR, Evropská 37, Praha 6 Datum: 15. 1. 2016 Čas: Přítomni: Omluveni: Hosté: 9.00 12.00 hodin prof. Ing. Vladimír Mařík,

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 51 ze dne 22. srpna 2013 ke změně Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

Regionální inovační strategie (RIS3 MSK) Ostrava,

Regionální inovační strategie (RIS3 MSK) Ostrava, Regionální inovační strategie (RIS3 MSK) Ostrava, 24.2.2014 RIS3? S3? RIS? Co je to RIS3? Strategie inteligentní výzkumné specializace (smart specialisation strategy) Zaměření na VaV oblasti se silným

Více

Zápis 5. valné hromady Technologické platformy silniční doprava - návrh. Místo konání: hotel Constans, Břetislavova 309, Praha 1 - Malá Strana

Zápis 5. valné hromady Technologické platformy silniční doprava - návrh. Místo konání: hotel Constans, Břetislavova 309, Praha 1 - Malá Strana Zápis 5. valné hromady Technologické platformy silniční doprava - návrh Datum konání: 24.2. 2011 Místo konání: hotel Constans, Břetislavova 309, Praha 1 - Malá Strana Přítomni: Ing. Josef Mikulík, CSc.,

Více

Zápis č. 1/2018 ze zasedání Správní rady Vysoké školy polytechnické Jihlava

Zápis č. 1/2018 ze zasedání Správní rady Vysoké školy polytechnické Jihlava Správní rada Vysoké školy polytechnické Jihlava Zápis č. 1/2018 ze zasedání Správní rady Vysoké školy polytechnické Jihlava Termín zasedání: 12. dubna 2018 Přítomni: prof. MVDr. Vladimír Večerek, CSc.,

Více

Zápis. Program: K bodu 2. Schválení programu jednání, účasti hostů a ověřovatele zápisu.

Zápis. Program: K bodu 2. Schválení programu jednání, účasti hostů a ověřovatele zápisu. Zápis z 18. jednání Výboru pro sport, tělovýchovu a volnočasové aktivity Zastupitelstva Královéhradeckého kraje, konaného dne 14. 10. 2010 od 15:00 hodin v zasedací místnosti N2.903 v RegioCentru Nový

Více

RSK a RAP jako nový nástroj pro programové období

RSK a RAP jako nový nástroj pro programové období RSK a RAP jako nový nástroj pro programové období 2014-2020 Školení NS MAS Svitavy 25. 11. 2014 Ing. Pavel Kalivoda, vedoucí odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Programové období 2014-2020

Více

Tematický operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) a jeho příprava na Vysokém učení technickém

Tematický operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) a jeho příprava na Vysokém učení technickém Tematický operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) a jeho příprava na Vysokém učení technickém v Brně, ÚK FSI 25. března 2015 OP VVV a OP PIK na VUT koordinátor projektů Mgr. Michal Šedivý

Více

Setkání regionálních partnerů HLAVNÍ TITULEK PREZENTACE

Setkání regionálních partnerů HLAVNÍ TITULEK PREZENTACE Setkání regionálních partnerů HLAVNÍ TITULEK PREZENTACE Regionální stálá konference podtitulek Královéhradeckého kraje 20. června 2014 ve 12:30 hod. PROGRAM Aktuální informace o stavu přípravy čerpání

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o plnění předběžných podmínek

Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o plnění předběžných podmínek Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o předběžných podmínek Podklad pro jednání 133. Plenární schůze RHSD ČR Říjen 2016 Předběžné podmínky 1. Čtvrtletní reporting a mechanismus

Více

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí VEŔEJNÁ SOUTĚŽ VE VÝZKUMU A VÝVOJI VYHLAŠOVANÁ MPO ČR Chlumský Miroslav - MPO ČR, Praha, e-mail : chlumskym@mpo.cz Jedna z důležitých aktivit Ministerstva průmyslu a obchodu ve vztahu k podnikatelské sféře

Více

MV 14 04 pril 1. Zápis z 13. Zasedání Monitorovacího výboru

MV 14 04 pril 1. Zápis z 13. Zasedání Monitorovacího výboru MV 14 04 pril 1 Zápis z 13. Zasedání Monitorovacího výboru BRNO KVĚTEN 2012 Téma jednání: Zápis z 13. zasedání Monitorovacího výboru Datum konání: 23. 5. 2012 Místo konání: Jihlava Přítomni: MUDr. Jiří

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Z Á P I S

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Z Á P I S ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Akademický senát Fakulty strojní ČVUT v Praze Č.j. ASFS/14-16/Z/18 Z Á P I S z 18. zasedání Akademického senátu Fakulty strojní ČVUT v Praze konaného

Více

Zápis z jednání Komise Geotermálního projektu Litoměřice. konaného dne 10.6. 2014, od 15,30 hodin v kanceláři starosty města Litoměřice

Zápis z jednání Komise Geotermálního projektu Litoměřice. konaného dne 10.6. 2014, od 15,30 hodin v kanceláři starosty města Litoměřice Zápis z jednání Komise Geotermálního projektu Litoměřice konaného dne 10.6. 2014, od 15,30 hodin v kanceláři starosty města Litoměřice Přítomní členové komise GTE: Ladislav Chlupáč, Radek Lončák, Jiří

Více

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu Sekce fondů EU, VaVaI a investičních pobídek 13. 14. června 2016, Ústí nad Labem Strategie

Více

NOVINKY V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ V ROCE 2015 A STŘEDNĚDOBÉM VÝHLEDU

NOVINKY V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ V ROCE 2015 A STŘEDNĚDOBÉM VÝHLEDU NOVINKY V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ V ROCE 2015 A STŘEDNĚDOBÉM VÝHLEDU Ing. Dagmar Korbelová, CSc. ředitelka Odboru analýz a koordinace vědy, výzkumu a inovací OBSAH PREZENTACE I. Nová organizační

Více

Odborná konference Ekonomika podnikání teorie a praxe

Odborná konference Ekonomika podnikání teorie a praxe Odborná konference Ekonomika podnikání teorie a praxe Je pořádána v pátek 23. února 2018 Institutem personalistiky Masarykova ústavu vyšších studií Českého vysokého učení technického v Praze a Katedrou

Více

Problematika výzkumu a vývoje obranného a bezpečnostního průmyslu

Problematika výzkumu a vývoje obranného a bezpečnostního průmyslu Problematika výzkumu a vývoje obranného a bezpečnostního průmyslu Kulatý stůl Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Mgr. Lukáš Bumbálek tel.: +420 224 815 557 Obsah 1. Alokace pro ČR 2. Alokace

Více

Operační program Podnikání a inovace

Operační program Podnikání a inovace Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-20200 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra pro oblast fondů EU, výzkumu a vývoje, MPO 10. září 2014 Kohezní politika 2014+

Více

Zápis z 396. zasedání předsednictva TA ČR

Zápis z 396. zasedání předsednictva TA ČR Zápis z 396. zasedání předsednictva TA ČR Číslo jednací TACR/15-33/2018 Datum a čas: 29. 11. 2018, 10:00 12:55 h Místo konání: Kancelář TA ČR, Evropská 37, Praha 6 Přítomni: Petr Konvalinka, Pavel Komárek,

Více

CzechInvest a podpora technologických platforem. Mgr. Marie Danišová projektová manažerka Praha, 19. září 2014

CzechInvest a podpora technologických platforem. Mgr. Marie Danišová projektová manažerka Praha, 19. září 2014 CzechInvest a podpora technologických platforem Mgr. Marie Danišová projektová manažerka Praha, 19. září 2014 Technologické platformy (TP) TP je kooperační oborové seskupení sdružující: Klíčové podniky,

Více

Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost

Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost Studentská 95, 532 10 Pardubice http://www.perner.cz e-mail: perner@perner.cz IČO: 2591 6050 DIČ: CZ 2591 6050 Program činnosti a rozpočet Institutu Jana

Více

Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci

Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci Mgr. Kateřina Neveselá, ředitelka Odboru řízení a koordinace fondů EU 8.

Více

PRACOVNÍ SKUPINA INOVACE REGIONÁLNÍ STÁLÉ KONFERENCE

PRACOVNÍ SKUPINA INOVACE REGIONÁLNÍ STÁLÉ KONFERENCE PRACOVNÍ SKUPINA INOVACE REGIONÁLNÍ STÁLÉ KONFERENCE Jednání Regionální stálé konference Libereckého kraje 3. března 2017 Krajský úřad Libereckého kraje U Nisy 642/2a, Liberec Pracovní skupina Inovace

Více

Zápis z 71. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR

Zápis z 71. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Zápis z 71. jednání výzkumné rady Technologické agentury ČR Místo jednání: sídlo TA ČR, Evropská 37, Praha 6 Datum: 12. 4. 2017 Čas: Přítomni: Omluveni: 9.00 11.30 hodin prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc.,

Více

OP Meziregionální spolupráce. 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR

OP Meziregionální spolupráce. 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR OP Meziregionální spolupráce 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR 1 říjen 2010 Počet projektových partnerů v předložených projektech srovnání 1., 2., 3.

Více

ZÁPIS. z 1. ustavujícího jednání Regionální stálé konference

ZÁPIS. z 1. ustavujícího jednání Regionální stálé konference ZÁPIS z 1. ustavujícího jednání Regionální stálé konference Termín: 12.11.2014 Místo: zasedací místnost č. 326, Krajský úřad Libereckého kraje Čas zahájení jednání: 12:00 hodin Čas ukončení jednání: Přítomni

Více

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Zastupitelstvo hlavního města Prahy. Výbor pro evropské fondy ZHMP

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Zastupitelstvo hlavního města Prahy. Výbor pro evropské fondy ZHMP HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Zastupitelstvo hlavního města Prahy Výbor pro evropské fondy ZHMP ZÁPIS z 13. jednání Výboru pro evropské fondy ZHMP konaného dne. 7. 9. 2017 v 15:00 hod. Velký salonek, 1. patro, místnost

Více

AKADEMICKÝ SENÁT FAKULTY LOGISTIKY A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ UTB VE ZLÍNĚ

AKADEMICKÝ SENÁT FAKULTY LOGISTIKY A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ UTB VE ZLÍNĚ AKADEMICKÝ SENÁT FAKULTY LOGISTIKY A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ UTB VE ZLÍNĚ Zápis č. 1/2015 (92) z řádného zasedání Akademického senátu FLKŘ konaného dne 8. ledna 2015 v zasedací místnosti fakulty, budova UH 1,

Více

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky SEKCE MÍSTOPŘEDSEDY VLÁDY PRO VĚDU, VÝZKUM A INOVACE Úřad vlády České republiky Pavel Bělobrádek místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Věda není náklad,

Více

Z á p i s. z 24. zasedání Akademické rady AV ČR, konaného dne 11. ledna 2011

Z á p i s. z 24. zasedání Akademické rady AV ČR, konaného dne 11. ledna 2011 Z á p i s z 24. zasedání Akademické rady AV ČR, konaného dne 11. ledna 2011 Zasedání Akademické rady AV ČR zahájil a řídil předseda AV ČR Jiří Drahoš. I. Ověření zápisu z 23. zasedání Akademické rady AV

Více

Návaznost na S3 (principy)

Návaznost na S3 (principy) Návaznost na S3 (principy) Příprava projektů do výzvy Twinning 13. dubna 2015 Doplňkovost s ESIF Politika soudržnosti (kohezní politika) - realizována prostřednictvím Evropských strukturálních a investičních

Více

Programy podpory v TA ČR podporující využití výsledků výzkumu a vývoje v praxi se zaměřením na proof of concept. Praha

Programy podpory v TA ČR podporující využití výsledků výzkumu a vývoje v praxi se zaměřením na proof of concept. Praha 1 2 Programy podpory v TA ČR podporující využití výsledků výzkumu a vývoje v praxi se zaměřením na proof of concept Praha 15.5.2019 3 O TA ČR organizační složka státu a správce rozpočtové kapitoly připravujeme

Více

Zápis ze zasedání Vědecké rady UK FHS ze dne 20. září 2012

Zápis ze zasedání Vědecké rady UK FHS ze dne 20. září 2012 Zápis ze zasedání Vědecké rady UK FHS ze dne 20. září 2012 PROJEDNANÉ BODY PROGRAMU: 1. Schválení zápisu ze zasedání Vědecké rady UK FHS, které se uskutečnilo 21. června 2012 - zápis byl Vědeckou radou

Více

od myšlenek k aplikacím

od myšlenek k aplikacím od myšlenek k aplikacím Miroslav Janeček člen předsednictva Současné aktivity Technologické agentury ČR 3. dubna 2014 Systém podpory VaVaI v ČR Organizační struktura TA ČR od 1. 3. 2014 Rozpočet TA ČR

Více

Výzvu PŘEDAPLIKAČNÍ VÝZKUM PRO ITI

Výzvu PŘEDAPLIKAČNÍ VÝZKUM PRO ITI ČR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j.: MSMT 37452/2016-3 V Praze dne 10. února 2017 ŘÍDICÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ vyhlašuje Výzvu PŘEDAPLIKAČNÍ VÝZKUM PRO

Více

Z á p i s. z 12. zasedání Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci

Z á p i s. z 12. zasedání Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Z á p i s z 12. zasedání Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Datum a místo zasedání: Dne 8. prosince 2006 v budově Ministerstva práce a sociálních věcí ČR od 9.30 hod. do 14.00 hod. Přítomni:

Více

Zápis č. 16 z řádného jednání Akademického senátu EkF VŠB-TUO konaného dne

Zápis č. 16 z řádného jednání Akademického senátu EkF VŠB-TUO konaného dne Zápis č. 16 z řádného jednání Akademického senátu EkF VŠB-TUO konaného dne 06. 06. 2017 Počet přítomných senátorů: 11 Omluveni: 2 Neomluveni: 0 Ukončení mandátu: 2 Hosté: prof. Dr. Ing. Zdeněk Zmeškal,

Více