Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek"

Transkript

1 Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek Písek, duben 2015

2 Motta: Neštěstí nechodí po horách ale po obcích. Pozdě bycha honiti. Kdo je připraven, není událostí zaskočen.

3 Nepříznivé události Mimořádná situace Řešena obvyklým způsobem složkami IZS a příslušnými orgány za použití jejich běžných oprávnění a postupů a na úrovni běžné spolupráce bez vyhlášení krizových stavů. [podle zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému] Krizová situace Mimořádná situace, v jejímž důsledku je vyhlášen krizový stav. Jsou ohroženy důležité hodnoty, hrozící nebezpečí nelze odvrátit a způsobené škody odstranit běžnou činností složek IZS a orgánů veřejné moci. [podle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení]

4 Krizové stavy Stav nebezpečí vyhlašuje hejtman na území kraje nebo jeho části na dobu 30 dnů; Nouzový stav vyhlašuje vláda na území celého státu nebo jeho části na dobu 30 dnů; Stav ohrožení státu vyhlašuje parlament; Válečný stav vyhlašuje parlament.

5 Krizový stav vyhlášení krizového stavu je právním aktem měnícím právní prostředí od do; nařízení o jeho vyhlášení se vyvěšuje na úřední desky obecních úřadů; umožňuje v době jeho platnosti zavádění krizových opatření, včetně opatření, jimiž se zasahuje do práv a povinností osob (nařízení pracovní povinnosti, pracovní výpomoci, dodání věcného prostředku, nařízení plošné evakuace, uzavírání oblastí, regulační opatření, čerpání finančních prostředků z mimořádných zdrojů apod.).

6 Starosta ORP a OÚ ORP za krizového stavu zřizuje krizový štáb ORP pro území správního obvodu ORP (je současně KŠ pro území správního obvodu obce); zajišťuje za krizové situace provedení stanovených opatření v podmínkách správního obvodu ORP; správní úřady se sídlem na území správního obvodu ORP a PaPFO jsou povinny stanovená krizová opatření plnit; plní úkoly stanovené hejtmanem a orgány krizového řízení; plní úkoly podle Krizového plánu ORP Písek; vede evidenci údajů o přechodných změnách pobytu osob a předává je HZS JčK.

7 Krizový štáb ORP Písek pracuje v době vyhlášení krizového stavu; při nepříznivých událostech velké intenzity a dopadů, pracuje nepřetržitě; při událostech menší intenzity, odeznění akutního nebezpečí, může pracovat v omezenou dobu (obce o ní budou informovány); probíhá přes něj spolupráce při řešení situace ve správním obvodu; předává pravidelná hlášení o situaci ve správním obvodu na KŠ kraje, proto potřebuje informace o dění v obcích; zvláštní případ povodně při řešení stupňů povodňové aktivity situaci řeší povodňová komise ORP, po vyhlášení krizového stavu se stává součástí krizového štábu ORP.

8 Co může krizový štáb ORP obcím v krizovém stavu nabídnout koordinaci prací ve správním obvodu; informování o celkové situaci a jejím předpokládaném vývoji; sběr požadavků na věcné zdroje k řešení krizové situace, které jsou v obci nedostupné a jejich řešení; konzultace k řešení situací; usměrňování nabízené humanitární pomoci v rámci správního obvodu.

9 Pracoviště krizového štábu ORP Písek pracoviště se nachází v Písku, Budovcova 207, 1. poschodí, č. dveří 138 (na konci chodby); telefon: , ; fax: ; krizovy.stab@mupisek.cz; mobil: (Ing. Kudlák) hromadné SMS zprávy:

10 Orgány obce při přípravě a řešení krizové situace uvedeny v 21, 21a, 22 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení; úkoly uloženy starostovi obce a obecnímu úřadu; starosta obce zajišťuje připravenost obce na řešení krizových situací; ostatní orgány obce (obecní úřad, rada obce, obecní policie) se na této připravenosti podílejí.

11 Starosta obce za účelem přípravy na krizové situace a jejich řešení může zřídit krizový štáb obce jako svůj pracovní orgán; zajišťuje za krizové situace provedení stanovených krizových opatření v podmínkách správního území obce; správní úřady se sídlem na území obce, právnické a podnikající fyzické osoby jsou povinny stanovená krizová opatření splnit; plní úkoly stanovené starostou ORP a orgány krizového řízení při přípravě na krizové situace a při jejich řešení a úkoly a opatření uvedené v krizovém plánu ORP; odpovídá za využívání informačních a komunikačních prostředků a pomůcek krizového řízení určených Ministerstvem vnitra.

12 V době krizového stavu starosta obce zabezpečuje varování a informování osob nacházejících se na území obce před hrozícím nebezpečím a vyrozumění orgánů krizového řízení, pokud tak již neučinil HZS JčK; nařizuje a organizuje evakuaci (tj. krizové opatření) osob z ohroženého území obce; organizuje činnost obce v podmínkách nouzového přežití obyvatelstva; zajišťuje organizaci a provedení krizových a dalších opatření nezbytných pro řešení krizové situace.

13 Kroky při neplnění úkolů starosty obce Hejtman může převést jeho výkon na předem stanovenou dobu na zmocněnce (úředník krajského úřadu), kterého za tím účelem jmenuje. O této skutečnosti neprodleně informuje obec a ministra vnitra, který může rozhodnutí hejtmana zrušit.

14 Obecní úřad organizuje přípravu obce na krizové situace; poskytuje obecnímu úřadu ORP podklady a informace potřebné ke zpracování krizového plánu ORP; vede evidenci údajů o přechodných změnách pobytu osob, pro kterou shromažďuje údaje, a předává je v ní vedené obecnímu úřadu ORP, v jehož správním obvodu se nachází; podílí se na zajištění veřejného pořádku; plní úkoly stanovené krizovým plánem ORP při přípravě na krizové situace a jejich řešení; seznamuje PaFO způsobem v místě obvyklým s charakterem možného ohrožení a s připravenými krizovými opatřeními a se způsobem jejich provedení.

15 Rada obce popř. starosta Je-li nutné v době krizového stavu vydat nařízení obce, nabývá účinnosti okamžikem jeho vyvěšení na úřední desce obecního úřadu. Obecní úřad Nařízení obce se zveřejní též dalšími způsoby v místě obvyklými, zejména prostřednictvím hromadných informačních prostředků a místního rozhlasu (obdobné při vyhlašování změn obsahu již vydaného nařízení obce). Obec Náklady vynaložené na provedení krizových opatření stanovených obcí uhrazuje obec z obecního rozpočtu.

16 Příprava obce na plnění úkolů ujasnění si rizik na území obce, jejich scénářů a možných dopadů; vytvoření řídících týmů pro řešení situací, tj. krizových štábů (počet členů úměrný počtu obyvatel obce), mít na ně kontakty, zastupitelnost, jmenování krizového manažera obce pro spolupráci s ORP; členy instruovat, proškolit, popř. procvičit (možná spolupráce s pracovištěm krizového řízení ORP Písek); připravit si pracoviště krizového řízení, tj. místnost, kde bude krizový štáb pracovat a vybavit ji potřebným materiálem (komunikační prostředky, kancelářská technika, nouzové osvětlení, provizorní lůžka apod.); zpracovat jednoduchou dokumentaci k řešení situací - Plán krizové připravenosti obce - osnova bude upřesněna (možno využít pomůcku vydanou pro obce); dokumentaci průběžně aktualizovat a upřesňovat, změny hlásit krizovému pracovišti ORP Písek a ÚO Písek HZS JčK. Při plnění úkolů se vyhněte formalismu!!!

17 Možné složení krizového štábu obce Počet členů by měl být úměrný velikosti obce, možno využít tyto osoby: starosta (předseda krizového štábu); místostarosta; tajemník (tam kde je); vedoucí některých odborů (tam kde jsou); zastupitel obce; zaměstnanec(i) ObÚ; dobrovolný hasič; aktivní schopné osoby v obci, které s tím budou souhlasit.

18 Dokumentace obce pro řešení MU a KS (ještě bude upřesněno) základní údaje o obci; organizace krizového řízení (složení KŠ, umístění pracoviště, jeho vybavení), metodika činnosti; výčet krizových ohrožení v obci, jejich dopady; plán krizových opatření k řešením krizových stavů; zdroje na území obce využitelné k řešení situace (lidské, materiální) + kontakty na ně; plány spojení, topografické mapy, plány; další dokumentace pro řešení krizových stavů, zejména statuty, jednací řády, vzory hlášení, předpisy, dohody o spolupráci; pomůcku možno zaslat elektronicky (zavěsit na web města).

19 Obec při řešení krizové situace (algoritmus - podrobněji uvedeno v dokumentaci) převzít zprávu o vyhlášení krizového stavu; zpohotovení krizového štábu obce (pokud již není zpohotoven); úvodní jednání krizového štábu analýza události a jejích dopadů v obci, předpokládaný vývoj, posouzení nutnosti přijímaných opatření; navázat kontakt s krizovým štábem ORP Písek; vyvěsit Nařízení o vyhlášení krizového stavu na úřední desce obecního úřadu, seznámit obyvatele s jeho vyhlášením dalšími v místě obvyklými způsoby;

20 řešit situaci na území obce, reagovat na vývoj vzniklé situace, realizovat krizová opatření; v případě potřeby zavádět opatření na ochranu obyvatel; získávat zdroje pro řešení situace (lidské, materiální, informační, finanční apod.); komunikovat s krizovým štábem ORP, vzájemná výměna informací; v případě potřeby zajistit nepřetržitou službu na pracovišti KŠ obce.

21 Zdroje k řešení situací v obci integrovaný záchranný systém, tj. základní i ostatní složky (nasazení koordinováno v rámci správního obvodu); JSDH obce (JPO); právnické a podnikající fyzické osoby v obci (materiál, technika, ubytovací kapacity); materiál v obci připravený k řešení krizové situace; nářadí a drobný materiál (nákup, materiál fyzických osob v obci); dobrovolníci; charitativní organizace; materiál a technika Správy státních hmotných rezerv; pracovní povinnost, pracovní výpomoc; pomoc nabídnutá vyššími či jinými složkami; zavádění regulačních opatření; humanitární pomoc.

22 Komunikace KŠ ORP KŠ obce varování - tiskopisy (mohou přijít i z HZS JčK, popř. ČHMÚ, Povodí); výstrahy - tiskopisy (mohou přijít i z HZS JčK, popř. ČHMÚ, Povodí); formuláře s vyhlášením krizového stavu a jeho odvoláním; Nařízení hejtmana; informace o vývoji situace; žádosti KŠ ORP o dodání požadovaných informací; nabídky humanitární pomoci (pokud se dárce obrátí na KŠ ORP).

23 Komunikace KŠ obce KŠ ORP prvotní navázání kontaktu, úvodní hlášení; informování o situaci; podávání požadovaných údajů pro pravidelné hlášení; žádosti o poskytnutí zdrojů pro řešení situace, které se obci nedostávají; přehled osob, které v době trvaní krizového stavu změnily bydliště (formulář bude součástí připravované dokumentace).

24 Prostředky komunikace telefon pevná linka; mobilní telefon (běžná komunikace); (upozornění, výstrahy, formuláře hlášení); fax; rozesílání hromadných SMS zpráv (krátké zprávy, upozornění na došlou elektronickou poštu nebo fax); kurýr.

25 Obsah úvodního hlášení (max. do 5 hodin po varování obyvatel nebo svolání krizového štábu obce) zda je svolán krizový štáb obce; stručný popis situace v obci; počet ohrožených postižených (popř. raněných, mrtvých, pohřešovaných); zasažená plocha, nemovitosti; zda proběhlo varování obyvatelstva; prováděná opatření; klimatické podmínky; další hrozící nebezpečí.

26 Pravidelná hlášení (situace a stav k 06:00 a 16:00 h) základní údaje o vývoji události, prováděných opatřeních; postižené území popis dopadů události (např. počet zaplavených domů, nemovitostí, poškozených domů apod.); zda proběhla evakuace, počet evakuovaných, místa hromadného ubytování v obci, požadavky na zabezpečení evakuovaných; přerušení dopravy (silnice, železnice); požadavky na síly a prostředky, ostatní požadavky (úklidové a desinfekční prostředky, humanitární pomoc, odvoz odpadu atd.); doplňující údaje.

27 Údaje požadované při povodních za každou obec (příklad dalších požadovaných informací) počty zaplavených trvale obydlených domů po kategoriích, tj. rodinné domy, bytové domy, domy s pečovatelskou službou, dále školská zařízení, studny, vodovodní řady (rozlišení zaplavené domy, poškozené domy); počty zaplavených neobydlených domů; zaplavené chatové osady a rekreační zařízení; počty evakuovaných, navrácených apod.; požadavky na poskytnutí pomoci (mycí, čistící a dezinfekční prostředky, košťata, rukavice, hrábě, lopaty, kolečka, krumpáče, pytle, vysoušeče, ventilátory, pitná voda apod.).

28 Příprava na krizové situace pracoviště krizového řízení ORP Písek je připraveno pomoci obcím ve správním obvodu při přípravě na řešení těchto situací (konzultační činnost při zpracovávání dokumentace apod.); obce mohou využít ustanovení 15, odst. 4, písm. a) zákona č. 240/2000 Sb. - HZS kraje seznamuje obce a právnické a fyzické osoby na jejich žádost s charakterem možného ohrožení, s připravenými krizovými opatřeními a se způsobem jejich provedení ; pravidelná školení starostů obcí v rámci ORP Písek - předpokládaný rozsah cca 1 hodina ročně, 1 x za 4 roky (po volbách do zastupitelstev obcí) cca 6 hodin; bude-li u některých obcí zájem, je možno zorganizovat společné cvičení.

29 Kontroly 33 krizového zákona Orgány krizového řízení jsou oprávněny v mezích své působnosti kontrolovat dodržování krizového zákona a předpisů vydaných k jeho provedení. Kontrolu vykonává u obcí hasičský záchranný sbor kraje v součinnosti s obecním úřadem obce s rozšířenou působností.

30 Povodně Mimo krizové stavy jsou povodně řešeny povodňovými komisemi podle povodňových plánů obcí. Povodňová komise ORP Písek: Ing. Naděžda Černická Ladislav Hořejší pevná linka

31 Děkuji za pozornost!

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ. školení starostů obcí 2015

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ. školení starostů obcí 2015 KRIZOVÉ ŘÍZENÍ školení starostů obcí 2015 1 OBSAH definice orgány krizového řízení bezpečností rady krizové štáby krizové stavy povinnosti starosty kontrola 2 DEFINICE Krizové řízení je souhrn řídících

Více

Krizové řízení v obci Písty

Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení je nedílnou součástí řízení státu, organizace čí jiné instituce, které mají zájem na svém rozvoji. Jeho cílem je předcházet vzniku možných kritických situací,

Více

ORGÁNY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ

ORGÁNY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ ORGÁNY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ Oprávnění Zákon č. 240/2000 Sb. Vláda Poznámka Omezení: - práva na nedotknutelnost osoby a obydlí při evakuaci z místa, na kterém je bezprostředně ohrožena na životě nebo zdraví,

Více

D O K U M E N T. k zabezpečení úkolů požární ochrany pro období stavu ohrožení státu a válečného stavu

D O K U M E N T. k zabezpečení úkolů požární ochrany pro období stavu ohrožení státu a válečného stavu Zastupitelstvo obce Nové Dvory v souladu s 29, odst. 3, písm. b), zákona č. 133/85 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o PO ), v návaznosti na 16 Nařízení vlády č. 498

Více

D O K U M E N T. k zabezpečení úkolů požární ochrany pro období stavu ohrožení státu a válečného stavu. Účel

D O K U M E N T. k zabezpečení úkolů požární ochrany pro období stavu ohrožení státu a válečného stavu. Účel Zastupitelstvo obce Obrnice v souladu s 29, odst. 3, písm. b), zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, v úplném znění č. 67/2001 Sb. (dále jen zákon o PO ), v návaznosti

Více

Právní prostředí pro krizové řízení

Právní prostředí pro krizové řízení 1 Právní prostředí pro krizové řízení Ústava České republiky (ústavní zákon č. 1/1993 Sb.) Zákon o krizovém řízení (zákon č. 240/2000 Sb.) Zákon o bezpečnosti ČR (ústavní zákon č. 110/1998 Sb.) Zákon o

Více

STATUT Krizového štábu ORP Rosice

STATUT Krizového štábu ORP Rosice STATUT Krizového štábu ORP Rosice Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Krizový štáb obce s rozšířenou působností Rosice (dále jen Štáb ) je stálým pracovním orgánem starosty obce s rozšířenou působností k řešení

Více

PŘIPRAVENOST OBCE NA ŘEŠENÍ KRIZOVÝCH SITUACÍ

PŘIPRAVENOST OBCE NA ŘEŠENÍ KRIZOVÝCH SITUACÍ PŘIPRAVENOST OBCE NA ŘEŠENÍ KRIZOVÝCH SITUACÍ Jiří Čermák, Bc. Marcel Kucr DiS., Ing. Drahoslav Tesař odbor kanceláře hejtmana pracoviště krizového řízení 1 OBSAH Důležité kontakty Krizové řízení Krizové

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Úloha starosty obce s rozšířenou působností při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich

Více

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007 V souladu s ustanovením 28 odst. 1 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a ustanovením 12, 13 a 14 nařízení

Více

Úloha HZS při řešení povodní

Úloha HZS při řešení povodní Úloha HZS při řešení povodní 1. PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÁ SLUŽBA Službu zabezpečuje Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se správci povodí. - na základě smlouvy uzavřené mezi ČHMÚ (MZe) a GŘ HZS ČR

Více

Statut Krizového štábu Královéhradeckého kraje

Statut Krizového štábu Královéhradeckého kraje Statut Krizového štábu Královéhradeckého kraje Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Krizový štáb Královéhradeckého kraje (dále i KŠKhK) podle 14 odst. 2 písm. b) Zákona č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení a o změně

Více

ORGANIZACE KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ U MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 11

ORGANIZACE KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ U MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 11 ORGANIZACE KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ U MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 11 Podle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) ve znění pozdějších předpisů se krizovým řízením rozumí souhrn

Více

Nařízení STATUT A JEDNACÍ ŘÁD KRIZOVÉHO ŠTÁBU OBCE OPATOVICE NAD LABEM. Statut a jednací řád Krizového štábu obce Opatovice nad Labem

Nařízení STATUT A JEDNACÍ ŘÁD KRIZOVÉHO ŠTÁBU OBCE OPATOVICE NAD LABEM. Statut a jednací řád Krizového štábu obce Opatovice nad Labem Nařízení starosty obce Opatovice nad Labem č. 1 / 2014 ze dne 6. ledna 2014 STATUT A JEDNACÍ ŘÁD KRIZOVÉHO ŠTÁBU OBCE OPATOVICE NAD LABEM V souladu s ustanovením 106 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích,

Více

Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek. Písek, duben 2015

Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek. Písek, duben 2015 Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek Písek, duben 2015 Motta: Neštěstí nechodí po horách, ale po obcích. Pozdě bycha honiti. Kdo je připraven, není událostí zaskočen. Finanční

Více

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb.

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. 239/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA KLATOV V Klatovech dne STATUT KRIZOVÉHO ŠTÁBU

BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA KLATOV V Klatovech dne STATUT KRIZOVÉHO ŠTÁBU BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA KLATOV ------------------------------------------------- V Klatovech dne 30.6.2008 STATUT KRIZOVÉHO ŠTÁBU OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ KLATOVY Článek 1 10 Úvodní ustanovení 1. Krizový

Více

P ř í l o h a č. 7 S t a t u t u m ě s t a B r n a. Zajišťování krizového řízení při krizových situacích

P ř í l o h a č. 7 S t a t u t u m ě s t a B r n a. Zajišťování krizového řízení při krizových situacích P ř í l o h a č. 7 S t a t u t u m ě s t a B r n a Zajišťování krizového řízení při krizových situacích Část I primátor města Brna Část II starosta Část III město Část I PRIMÁTOR MĚSTA BRNA 1. V době nouzového

Více

PLÁN ČINNOSTI. orgánů obce při vzniku mimořádné události. Obec Nenkovice Nenkovice IČ: Schvaluje: Petr Zálešák starosta obce

PLÁN ČINNOSTI. orgánů obce při vzniku mimořádné události. Obec Nenkovice Nenkovice IČ: Schvaluje: Petr Zálešák starosta obce Obec Nenkovice Nenkovice 37 696 37 IČ: 00488852 Schvaluje: Petr Zálešák starosta obce V Nenkovicích dne 1.1.2015 PLÁN ČINNOSTI orgánů obce při vzniku mimořádné události Plán činnosti orgánů obce Nenkovice

Více

Statut. Krizového štábu města Ivančice

Statut. Krizového štábu města Ivančice MĚSTO IVANČICE STAROSTA MĚSTA N A Ř Í Z E N Í starosty města Ivančice č. 3 /2003 V souladu s ustanovením zákona č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) zákona č. 128/2000

Více

H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje

H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje Příloha 2 k j. HSKL 3897-1/ KŘ Počet listů: 7 H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje Zpracoval: plk. RNDr. Tomáš Holec ředitel

Více

Krizové situace ve městech a obcích

Krizové situace ve městech a obcích Krizové situace ve městech a obcích práva a povinnosti starostů při jejich odstraňování Praha 16. dubna 2015 Krizové řízení souhrn řídících činností orgánů krizového řízení zaměřených na analýzu a vyhodnocení

Více

KRIZOVÝ ŠTÁB KRAJE OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ A OBCE

KRIZOVÝ ŠTÁB KRAJE OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ A OBCE PARDUBICKÝ KRAJ Krajský úřad oddělení krizového řízení METODICKÉ MATERIÁLY srpen 2012 KRIZOVÝ ŠTÁB KRAJE OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ A OBCE PRACOVNÍ ORGÁNY HEJTMANA A STAROSTŮ Kontakt: Ing. Aleš Boňatovský

Více

Obec a její finanční zabezpečení krizových situací. Aleš Kudlák Město Písek

Obec a její finanční zabezpečení krizových situací. Aleš Kudlák Město Písek Obec a její finanční zabezpečení krizových situací Aleš Kudlák Město Písek 1 Motta: Neštěstí (povodeň) nechodí po horách, ale po obcích. Pozdě bycha honiti. Kdo je připraven, není povodní zaskočen. Protipovodňové

Více

Krizové stavy, činnost krizových štábů. Ing. Martin Řehák

Krizové stavy, činnost krizových štábů. Ing. Martin Řehák Krizové stavy, činnost krizových štábů Ing. Martin Řehák Krizová situace Krizová situace je nepředvídatelný nebo obtížně předvídatelný průběh skutečností po narušení rovnovážných přírodních, technologických

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE ZASTUPITELSTVO MĚSTA

STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE ZASTUPITELSTVO MĚSTA STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE ZASTUPITELSTVO MĚSTA OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 9/2011 KTEROU SE MĚNÍ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 12/2006, KTEROU SE VYDÁVÁ STATUT MĚSTA PARDUBIC, VE ZNĚNÍ OBECNĚ ZÁVAZNÝCH VYHLÁŠEK

Více

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1.

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1. TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 1. Plán krizové připravenosti je: 1) plánem krizových opatření obcí nebo právnických a podnikajících fyzických osob, kterým to uložil příslušný zpracovatel

Více

462 Nařízení vlády. ze dne 22. listopadu 2000

462 Nařízení vlády. ze dne 22. listopadu 2000 SBÍRKA ZÁKONŮ částka 132 rozeslána dne 29.12.2000 462 Nařízení vlády ze dne 22. listopadu 2000 k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový

Více

S T A R O S T A M Ě S T A M I L E V S K A. nám. E. Beneše 420, Milevsko, tel , fax: STATUT

S T A R O S T A M Ě S T A M I L E V S K A. nám. E. Beneše 420, Milevsko, tel , fax: STATUT S T A R O S T A M Ě S T A M I L E V S K A nám. E. Beneše 420, 399 01 Milevsko, tel. 382 504 111, fax: 382 521 879 Příloha č. 1 ROZ/2/OVV K č.j.: BO/29/2011-19337 Výtisk jediný Počet listů: 2 Počet příloh:

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

Krizová karta obce Lipová

Krizová karta obce Lipová Krizová karta obce Lipová Informace o charakteru možného ohrožení, připravených záchranných a likvidačních pracích při vzniku mimořádné události v obci Přehled možných zdrojů rizik na katastrálním území

Více

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Činnost jednotek požární ochrany při povodních plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje 1 Bezpečnost komplexně Úkolem vlády ČR a orgánů všech územních samosprávných celků

Více

Bezpečností rady Krizové štáby Povodňové komise

Bezpečností rady Krizové štáby Povodňové komise Bezpečností rady Krizové štáby Povodňové komise HZS Zlínského kraje, odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Pavel Řezníček tel.: 950 670 330, 777 364 153 email: pavel.reznicek@zlk.izscr.cz Legislativní

Více

OCHRANA OBYVATELSTVA. Jánské Koupele 20.5.2011. Plk. Ing. Václav Hrubý HZS Olomouckého kraje

OCHRANA OBYVATELSTVA. Jánské Koupele 20.5.2011. Plk. Ing. Václav Hrubý HZS Olomouckého kraje OCHRANA OBYVATELSTVA Jánské Koupele 20.5.2011 Plk. Ing. Václav Hrubý HZS Olomouckého kraje Zákon č.239/2000 Sb., o IZS, zákon č.133/1985 Sb., o PO a problematika ochrany obyvatelstva Zákon o IZS: Stanoví

Více

Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO

Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO Legislativní předpisy: zák. 133/1985 Sb. o požární ochraně vyhl. 247/2001 Sb. o organizaci a činnosti JPO NV č. 172/2001 Sb., k provedení zákona o požární

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

11. řádné jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje dubna 2012 PARDUBICKÝ KRAJ U S N E S E N Í. Bezpečnostní rady Pardubického kraje

11. řádné jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje dubna 2012 PARDUBICKÝ KRAJ U S N E S E N Í. Bezpečnostní rady Pardubického kraje 11. řádné jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje - 16. dubna 2012 PARDUBICKÝ KRAJ U S N E S E N Í Bezpečnostní rady Pardubického kraje BRPK / 74 / 2012 ze dne 16. dubna 2012 Novelizace Statutu Krizového

Více

DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ

DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ OBEC: Heřmanice I. SPOJENÍ, KONTAKTY 1. KRIZOVÝ ŠTÁB OBCE Jméno, příjmení Funkce Telefon zaměstnání Krizové pracoviště Trvalé bydliště

Více

Povinnosti a kompetence v oblasti integrovaného záchranného systému, ochrany obyvatelstva, krizového řízení a ochrana před povodněmi

Povinnosti a kompetence v oblasti integrovaného záchranného systému, ochrany obyvatelstva, krizového řízení a ochrana před povodněmi Povinnosti a kompetence v oblasti integrovaného záchranného systému, ochrany obyvatelstva, krizového řízení a ochrana před povodněmi 1. Úroveň obcí (měst, městysů a městských a místních částí statutárního

Více

Ochrana obyvatelstva. Školení starostů obcí v Jihočeském kraji v r. 2015

Ochrana obyvatelstva. Školení starostů obcí v Jihočeském kraji v r. 2015 Ochrana obyvatelstva Školení starostů obcí v Jihočeském kraji v r. 2015 Základní principy OOB ústředním orgánem je ministerstvo vnitra odpovědnost za OOB je rozložena na všechny úrovně veřejné správy,

Více

Interní normativní akt volených orgánů kraje statut STATUT PANELU NNO JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

Interní normativní akt volených orgánů kraje statut STATUT PANELU NNO JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje Žerotínovo nám. 3/5 Brno Interní normativní akt volených orgánů kraje statut STATUT PANELU NNO JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Evidenční číslo 55/INA-VOK Číslo

Více

Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor kancelář hejtmana oddělení krizového řízení. Školení starostů - 2015

Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor kancelář hejtmana oddělení krizového řízení. Školení starostů - 2015 Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor kancelář hejtmana oddělení krizového řízení Školení starostů - 2015 Krajský úřad Královéhradeckého kraje odbor kancelář hejtmana oddělení krizového řízení JUDr.

Více

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností kpt. Ing. Jan Pecl MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR 3/2011 1 Některé

Více

Příloha k č.j. HSPM-5070-3/2014 ÚPP Počet listů: 9 Příloha: 1/5

Příloha k č.j. HSPM-5070-3/2014 ÚPP Počet listů: 9 Příloha: 1/5 Příloha k č.j. HSPM-5070-3/2014 ÚPP Počet listů: 9 Příloha: 1/5 6 PLÁN EVAKUACE OBYVATELSTVA OBSAH : a) Zásady provádění evakuace 3 Základní zásady provádění evakuace 3 Členění evakuace podle hledisek

Více

Výpis z Havarijního plánu Plzeňského kraje pro obec s rozšířenou působností NEPOMUK

Výpis z Havarijního plánu Plzeňského kraje pro obec s rozšířenou působností NEPOMUK Č. j.: HSPM-6335-3/2016 ÚPP Počet listů: 9 Přílohy: 6 PLÁN EVAKUACE OBYVATELSTVA Výpis z Havarijního plánu Plzeňského kraje pro obec s rozšířenou působností NEPOMUK Obsah a) Zásady provádění evakuace...

Více

Interní normativní akt volených orgánů kraje směrnice STATUT KRIZOVÉHO ŠTÁBU. Statut krizového štábu Jihomoravského kraje

Interní normativní akt volených orgánů kraje směrnice STATUT KRIZOVÉHO ŠTÁBU. Statut krizového štábu Jihomoravského kraje Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje Žerotínovo nám. 3/5 Brno Interní normativní akt volených orgánů kraje směrnice STATUT KRIZOVÉHO ŠTÁBU Evidenční číslo 10/INA-VOK Číslo vydání: 4 Účinnost

Více

Statut Krizového štábu Jihočeského kraje. vydaný

Statut Krizového štábu Jihočeského kraje. vydaný Statut Krizového štábu Jihočeského kraje vydaný v souladu s 14, odst. 2, písmeno b) a 24b zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) ve znění pozdějších předpisů,

Více

PROBLEMATIKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Kopanice, Žítková 25. května 2016

PROBLEMATIKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Kopanice, Žítková 25. května 2016 PROBLEMATIKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ Pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Kopanice, Žítková 25. května 2016 Úvod Zákon č. 240/2000 Sb., krizový zákon, v platném znění, 21, 21a, 22, 25. Povědomí

Více

DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ

DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ OBEC: Heřmanice I. SPOJENÍ, KONTAKTY. KRIZOVÝ ŠTÁB OBCE Jméno, příjmení Funkce Telefon zaměstnání Krizové pracoviště Trvalé bydliště

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 2/2004

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 2/2004 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2004 Zastupitelstvo obce Dlouhá Brtnice vydává dne 24. 5. 2004, na základě ust. 29 odst. 1 písm o) bod 1 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů

Více

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje Poplachové plány 5 Poplachový plán je dokument, který upravuje povolávání záchranných složek při organizaci záchranných a likvidačních prací. Poplachový plán se zpracovává vždy pro územní celek. Rozlišujeme

Více

12. Nařízení, kterým se vydává požární poplachový plán hlavního města Prahy

12. Nařízení, kterým se vydává požární poplachový plán hlavního města Prahy 12. Nařízení, kterým se vydává požární poplachový plán hlavního města Prahy Rada hlavního města Prahy se usnesla dne 28. 6. 2011 vydat podle 44 odst. 2 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve

Více

PLÁN ČINNOSTI. orgánů obce při vzniku mimořádné události

PLÁN ČINNOSTI. orgánů obce při vzniku mimořádné události Městský úřad Miletín nám. K.J.Erbena 99 507 71 Schvaluji : Bc. Nosek Miroslav starosta města V Miletíně. dne 9.ledna 2007 PLÁN ČINNOSTI orgánů obce při vzniku mimořádné události Plán činnosti orgánů obce

Více

VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE Částka 3 Rozesláno dne Rok 2013

VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE Částka 3 Rozesláno dne Rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE Částka 3 Rozesláno dne 3. 6. 2013 Rok 2013 Obsah: 1. Rozhodnutí hejtmana Jihočeského kraje č. 2/2013 k zajištění provedení krizových opatření v době nouzového stavu 1 ROZHODNUTÍ

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS Odbor operačního řízení a komunikačních a informačních systémů odpovídá za plnění úkolů v rámci operačního řízení jednotek PO a složek IZS, za výstavbu

Více

Příloha č.7. Dokument doplňuje povodňový plán obce Drnovice. Doporučené vybavení osoby vykonávající povodňovou službu: tento výtah

Příloha č.7. Dokument doplňuje povodňový plán obce Drnovice. Doporučené vybavení osoby vykonávající povodňovou službu: tento výtah Výtah z povodňového plánu Dokument doplňuje povodňový plán obce Drnovice. Doporučené vybavení osoby vykonávající povodňovou službu: tento výtah počítač s připojením na internet datový nosič s dpp (uloženou

Více

TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912

TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912 TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912 Varianta:0 1. Kolik existuje stupňů povodňové aktivity a jak se nazývají: 1) dva stupně, 1. stupeň značí voda stoupá, 2. stupeň značí voda klesá 2) čtyři stupně,

Více

Ochrana obyvatelstva

Ochrana obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Název opory - INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM, VÝZNAM A ÚKOLY doc. Ing. Josef Kellner, CSc. josef.kellner@unob.cz, telefon: 973 44 36 65 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL

INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL Pracovní setkání starostů ORP UH Hospůdka na Haldě, Boršice 3.-4. 5. 2018 Ing. Lumír Lacka ORGÁNY OBCE A KRIZOVÉ ZÁKONY Zákon č. 240/2000 Sb., krizový

Více

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY MIGRAČNÍ VLNY VELKÉHO ROZSAHU

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY MIGRAČNÍ VLNY VELKÉHO ROZSAHU KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY 10.7. MIGRAČNÍ VLNY VELKÉHO ROZSAHU OBSAH A. OBECNÁ ČÁST strana 1. Stručný popis krizové situace na území ORP... 3 2. Možné dopady vzniklé krizové situace

Více

Článek 2 Činnost komise 1. Je dána statutem, schváleným povodňovou komisí obce Sudkov

Článek 2 Činnost komise 1. Je dána statutem, schváleným povodňovou komisí obce Sudkov Článek 1 Základní ustanovení 1. Předsedou povodňové komise je podle zák. o vodách starosta obce Sudkov 2. Členové komise jsou jmenováni a odvoláváni předsedou komise 3. Komise je v době povodně povodňovým

Více

Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností a starostů městských částí hl. m. Prahy březen 2015

Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností a starostů městských částí hl. m. Prahy březen 2015 Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností a starostů městských částí hl. m. Prahy březen 2015 BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČR, KRIZOVÉ ŘÍZENÍ, OCHRANA OBYVATELSTVA, VZDĚLÁVÁNÍ A PREVENTIVNĚ VÝCHOVNÁ ČINNOST

Více

Metodika zpracování krizových plánů dle 15 a 16 nařízení vlády č. 462/2000 Sb., ve znění nařízení vlády č. 36/2003 Sb. čl. 1.

Metodika zpracování krizových plánů dle 15 a 16 nařízení vlády č. 462/2000 Sb., ve znění nařízení vlády č. 36/2003 Sb. čl. 1. Metodika zpracování krizových plánů dle 15 a 16 nařízení vlády č. 462/2000 Sb., ve znění nařízení vlády č. 36/2003 Sb. čl. 1 Úvodní ustanovení 1. Metodika stanoví postup při zpracování krizového plánu

Více

Statut Ústředního krizového štábu. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Štábu

Statut Ústředního krizového štábu. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Štábu VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 24. listopadu 2008 č. 1500 Statut Ústředního krizového štábu Článek 1 Úvodní ustanovení Ústřední krizový štáb (dále jen Štáb ) je pracovním orgánem

Více

Úvodní ustanovení. Čl. 2 Základní pojmy

Úvodní ustanovení. Čl. 2 Základní pojmy 39 P O K Y N generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 2. října 2012, kterým se stanovují pravidla provádění kontrol hasičskými záchrannými sbory krajů podle 33 zákona č.

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 1/2015 ze dne 5. 2. 2015, kterým se vydává požární poplachový plán Jihočeského kraje Rada Jihočeského kraje v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ

DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ OBEC : Slaná I. SPOJENÍ, KONTAKTY 1 KRIZOVÝ ŠTÁB OBCE příjmení Funkce Vlastimil vedoucí KŠ Schovánek starosta Vladimír zást. Ved.

Více

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN OBSAH A: INFORMAČNÍ ČÁST ÚVOD... 2 INFORMAČNÍ ČÁST... 3 1. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA JE TEMELÍN... 3 2. VÝSLEDKY ANALÝZ MOŽNÝCH RADIAČNÍCH HAVÁRIÍ A MOŽNÝCH

Více

METODICKÉ MATERIÁLY červenec 2015

METODICKÉ MATERIÁLY červenec 2015 PARDUBICKÝ KRAJ Krajský úřad oddělení krizového řízení METODICKÉ MATERIÁLY červenec 2015 POSTUP PRO ZAVEDENÍ REGULAČNÍCH OPATŘENÍ v souladu s ustanovením zákona č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatření

Více

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Krizové řízení Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 3/2017

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 3/2017 NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 3/2017 ze dne 17. 8. 2017, kterým se vydává požární poplachový plán Jihočeského kraje Rada Jihočeského kraje v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

Ochrana obyvatelstva Témata:

Ochrana obyvatelstva Témata: Ochrana obyvatelstva Témata: Činnost obce při mimořádných událostech Povinnosti starosty a obce Zabezpečení jednotlivých ochranných opatření Preventivně výchovná činnost Organizace ochrany obyvatelstva

Více

Možnosti a způsoby informování právnických a fyzických osob o charakteru možného ohrožení obyvatel ve správním obvodu městské části Praha

Možnosti a způsoby informování právnických a fyzických osob o charakteru možného ohrožení obyvatel ve správním obvodu městské části Praha Možnosti a způsoby informování právnických a fyzických osob o charakteru možného ohrožení obyvatel ve správním obvodu městské části Praha Místní úřad Praha 9 Úkoly ORP dle 12 odst. 1.z.č. 239/2000 Sb.,

Více

Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí

Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a plánování Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí METODICKÁ POMŮCKA pro management

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 14/2013 POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA PLZNĚ

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 14/2013 POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA PLZNĚ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 14/2013 Zastupitelstvo města Plzně schválilo svým usnesením číslo 679 ze dne 12. prosince 2013 na základě 29 odst. 1 písm. o), bod 1 a 2 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

Úloha vedoucího organizace při řešení mimořádných událostí a krizových situací

Úloha vedoucího organizace při řešení mimořádných událostí a krizových situací Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a plánování Úloha vedoucího organizace při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro management právnických

Více

HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Předmět úpravy

HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Předmět úpravy Metodika zpracování krizových plánů podle 15 až 16 nařízení vlády č. 462/2000 Sb., k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon),

Více

TEST:Mgr0915CNP Varianta:3 Tisknuto:28/08/2015

TEST:Mgr0915CNP Varianta:3 Tisknuto:28/08/2015 TEST:Mgr0915CNP Varianta:3 Tisknuto:28/08/2015 1. Ze kterých objektů, či prostorů se neplánuje evakuace: 1) ze zón havarijního plánování objektů nebo zařízení s biologickými agens a toxiny 2) ze zón havarijního

Více

TEST:Mgr0915CNP Varianta:1 Tisknuto:28/08/2015

TEST:Mgr0915CNP Varianta:1 Tisknuto:28/08/2015 TEST:Mgr0915CNP Varianta:1 Tisknuto:28/08/2015 1. Podle zákona č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy, jsou zásoby pro humanitární pomoc určeny: 1) fyzickým a právnickým sobám vážně

Více

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-86739-1/PO-IZS-2013 Kódové označení: T OOB - 16 Praha 25. července 2013 listů: 10 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba generální

Více

V/6 Záchranné a likvidační práce, ochrana obyvatel, požární ochrana

V/6 Záchranné a likvidační práce, ochrana obyvatel, požární ochrana V/6 Záchranné a likvidační práce, ochrana obyvatel, požární ochrana V/6 Záchranné a likvidační práce, ochrana obyvatel, požární ochrana Cíl kapitoly Seznámit vedoucí úředníky s legislativou řešící přípravu

Více

Jednací řád krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek

Jednací řád krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek DATUM: 02.01.2012 ČÍSLO JEDNACÍ: VÝTISK ČÍSLO: BR-1/2012-3 Jediný POČET LISTŮ (STRAN): 5/2 (7) Jednací řád krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Jednací řád krizového

Více

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 22. listopadu 2000

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 22. listopadu 2000 462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. listopadu 2000 k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) Změna: 36/2003 Sb. Změna:

Více

Statut Bezpečnostní rady Města Vlašim

Statut Bezpečnostní rady Města Vlašim Statut Bezpečnostní rady Města Vlašim Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Bezpečnostní rada Města Vlašim ( dále jen bezpečnostní rada ) byla zřízena starostou Města Vlašim v souladu s ustanovením zákona č. 240/2000

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j.: PO-293-27/OOB-2003 Praha 16. prosince 2003 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán generální ředitel HZS ČR a náměstek

Více

OBEC OKROUHLO. Obecně závazná vyhláška Obce Okrouhlo

OBEC OKROUHLO. Obecně závazná vyhláška Obce Okrouhlo OBEC OKROUHLO Obecně závazná vyhláška Obce Okrouhlo č. 3/2016 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE Zastupitelstvo obce Okrouhlo se na svém zasedání konaném dne 23.11.2016 usnesením č. IV. usneslo vydat na

Více

Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D.

Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D. Krizové plánov nování Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070) Charakteristika

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA č. j. MV /PO-OKR-2013 ze dne 7. listopadu 2013

SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA č. j. MV /PO-OKR-2013 ze dne 7. listopadu 2013 Strana 167 SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA č. j. MV- 55649-19/PO-OKR-2013 ze dne 7. listopadu 2013 o stanovení postupů a působností orgánů obce a orgánů kraje při vedení evidence údajů o přechodných změnách

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém v ČR. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém v ČR. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Integrovaný záchranný systém v ČR. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

OBEC OTOVICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2016, kterou se vydává. Požární řád obce

OBEC OTOVICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2016, kterou se vydává. Požární řád obce OBEC OTOVICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2016, kterou se vydává Požární řád obce Zastupitelstvo obce Otovice se na svém zasedání konaném dne 15. 6. 2016 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o) bod

Více

KRIZOVÝ ŠTÁB OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ NEPOMUK Náměstí Augustina Němejce 63, Nepomuk

KRIZOVÝ ŠTÁB OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ NEPOMUK Náměstí Augustina Němejce 63, Nepomuk KRIZOVÝ ŠTÁB OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ NEPOMUK Náměstí Augustina Němejce 63, 335 01 Nepomuk Č. j.: BR/10/14 Nepomuk 06.11.2014 Výtisk jediný Počet stran: 12 + 1 příloha Schvaluji:... Ing. Jiří Švec

Více

NAŘÍZENÍ Jihočeského kraje č. 3/2003 ze dne Požární poplachový plán kraje

NAŘÍZENÍ Jihočeského kraje č. 3/2003 ze dne Požární poplachový plán kraje NAŘÍZENÍ Jihočeského kraje č. 3/2003 ze dne 2.12.2003 Rada Jihočeského kraje vydává na základě 27 odst. 2 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů ( dále jen zákon

Více

Typový plán pro řešení krizové situace Dlouhodobé sucho

Typový plán pro řešení krizové situace Dlouhodobé sucho Typový plán pro řešení krizové situace Dlouhodobé sucho Jana Tejkalová Seminář Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření Praha, 30. 5. 2018 Obsah prezentace 1. Typové plány 2. Typový plán

Více

1. Činnost předsedy PK Města Nové Město na Moravě za povodně řídí činnost PK

1. Činnost předsedy PK Města Nové Město na Moravě za povodně řídí činnost PK Pokud starosta obce - předseda povodňové komise správního obvodu ORP Nové Město na Moravě a zároveň předseda povodňové komise Města Nové Město na Moravě rozhodne o spojeném zasedání obou PK a společné

Více

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra TEST: CNP (2017) Varianta:0 1. Která odpověď dle zákona č. 239/2000 Sb. je nesprávná? Ministerstvo vnitra zabezpečuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, jestliže: 1) je vyhlášen stav

Více

OBEC Babice Zastupitelstvo obce Babice Obecně závazná vyhláška č. 6/2016 kterou se vydává požární řád obce

OBEC Babice Zastupitelstvo obce Babice Obecně závazná vyhláška č. 6/2016 kterou se vydává požární řád obce OBEC Babice Zastupitelstvo obce Babice Obecně závazná vyhláška č. 6/2016 kterou se vydává požární řád obce Zastupitelstvo obce Babice se na svém zasedání dne 14. 11. 2016 usnesením č. 2/16/2016 usneslo

Více

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY 10.1. POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU OBSAH strana A. OBECNÁ ČÁST 1. Stručný popis krizové situace na území ORP... 3 2. Možné dopady vzniklé krizové situace ve správním

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán v.r. generální ředitel

Více