XII. KRAJSKOU KONFERENCI o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "XII. KRAJSKOU KONFERENCI o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji"

Transkript

1 Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Zlínského kraje, Líska občanské sdružení pro environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu ve Zlínském kraji, ALCEDO středisko volného času Vsetín Dům kultury Uherské Hradiště srdečně zveme učitele a ředitele škol a školských zařízení, pracovníky a dobrovolníky středisek ekologické výchovy a ekoporaden, neziskových organizací, pracovníky úřadů a institucí, studenty, rodiče a další zájemce na XII. KRAJSKOU KONFERENCI o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji Hlavní témata: Zahrada v přírodním stylu - učebna na dosah ruky. Projektová a tematická výuka v denní praxi. Uherské Hradiště, velký sál Reduty čtvrtek 22. listopadu 2012, 9 16 hodin

2 Program konference: hodin Prezence účastníků. Instalace výstav a prodejních prezentací v prostorách Reduty (prostory k dispozici od 7 hod). Ranní fairtradová káva a čaj. Prodej tomboly hodin - společné jednání, blok I Zahájení konference, představení hostů a lektorů, vystoupení hostů, organizační pokyny. Malé nahlédnutí do historie i současnosti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve Zlínském kraji RNDr. Jarmila Dupejová, Krajský úřad Zlínského kraje DĚTSKÁ HŘIŠTĚ V PŘÍRODNÍM STYLU (NEJEN) V MATEŘSKÝCH ŠKOLÁCH (20 minut) Co je přírodní hřiště a jaký má význam přírodní zahrada pro celostní rozvoj dítěte. Ing. Arch. Dana Václavíková Přírodní zahrada v mateřské škole (7 minut) Příklad budovaní zahrady v přírodním stylu a aktivit, které se v ní konají. Edita Votrubová, MŠ Na Zahradách, Rožnov p.r., p.o., odloučené pracoviště Tylovice 1877 PROJEKTOVÁ A TEMATICKÁ VÝUKA (20 minut) Projektová a tematická výuka je mezi nimi rozdíl? Praktické zkušenosti z projektové výuky. Mgr. Jana Kindlmannová Projektová a tematická výuka v ZŠ Vsetín, Sychrov (7 minut) Jak začlenit prvky projektové a tematické výuky do běžného vyučování v ZŠ tak, aby se forma předkládání učiva nestala cílem, ale hlavně vhodným a dobře zvoleným prostředkem. Mgr. Jaroslava Ševčíková, ZŠ Vsetín, Sychrov 97 Co může učitelům přinést projekt E-DUR? (7 minut) Nové publikace, pomůcky a materiály z dílny Sluňákova - Zlatá nit, Udržitelný rozvoj. Mgr. Zdenka Štefanidesová, Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. Projekt Průřezová témata a čtenářství (7 minut) Jak efektivně vyučovat průřezová témata a současně rozvíjet čtenářství. Alena Kohoutová, Sdružení TEREZA Praha Projekt Global Curriculum a nabídka programů Agentury rozvojové a humanitární pomoci Olomouckého kraje (ARPOK) (7 minut) Mezinárodní vzdělávací projekt Global Curriculum a činnosti ARPOKu spolu s nabídkou seminářů pro učitele, programů pro žáky a výukových materiálů. Bc. Kristýna Tillová, Mgr. Petra Dostálová, ARPOK, o.p.s. Jak se žije ve světové škole? (7 minut) Jak se stát Fairtradovou školou. Informace (nejen) o světové škole a projektu LaNgonpo. Mgr. Bohuslav Sedláček, ZŠ Rokytnice, Vsetín

3 Zapojení Střední školy MESIT, o.p.s., v mezinárodní soutěži Evropská kvetoucí sídla (7 minut) V letošním roce město Uh. Hradiště reprezentovalo Českou republiku v mezinárodní soutěži Evropská kvetoucí sídla. V současnosti se účastní soutěže dvanáct zemí. Uherské Hradiště komisaři navštívili v srpnu, výsledky soutěže byly pak vyhlášeny v září v belgickém městě Venlo. Uherské Hradiště získalo stříbrné ocenění. Důraz byl kladen nejen na květinovou výsadbu, pořádek a čistotu měst, ale také na kvalitu a rozsah environmentální výchovy a spolupráci mezi sdruženími a státní správou. A tak i žáci a zaměstnanci naší školy měli možnost se do reprezentace města zapojit. Komisaři si prohlédli zahradu, obdivovali kvetoucí záhony a slunečnice, nové skleníky s výsadbou. Živě se zajímali, jak zavádíme environmentální výchovu do výuky různých předmětů. Mgr. Irena Pořízková, Střední škola MESIT, o.p.s., Družstevní 818, Uh. Hradiště Ohlédnutí za projektem Školní program EVVO krok za krokem - další vzdělávání pedagogů při zajišťování EVVO v MŠ, ZŠ a SŠ (7 minut) Co projekt nabídl pedagogům ve Zlínském kraji a co plánujeme v dalším vzdělávání dál. Mgr. Marie Kordulová, Líska o.s. pro EVVO ve Zlínském kraji Prezentace a příklady dobré praxe a nabídky škol, středisek ekologické výchovy a dalších subjektů. (Svou prezentaci můžete přihlásit prostřednictvím návratky.) hod přestávka/prodej TOMBOLY hodin - společné jednání, blok II Vylosování organizace, která získá sadu materiálů na podporu EVVO. Nominace a předání XII. Ceny EVVO ceny za přínos k rozvoji EVVO ve Zlínském kraji za rok Minutové představení pracovních dílen hodin - TISKOVÁ KONFERENCE s pořadateli a nositeli Ceny EVVO hodin - přestávka na oběd Vyzvednutí TOMBOLY. Prostor na prohlídku výstav škol a neziskových organizací. Těšit se můžete na férové výrobky a potraviny, mošty a další dobroty z Hostětína, biopotraviny, místní produkty, ručně šité textilní Lukášovy hračky, publikace a pomůcky z REZEKVÍTKU atd hodin - Práce v dílnách, blok A dílny 1, 2, 3, 4, hodin - přestávka hodin - Práce v dílnách, blok B dílny 2, 6, 7, 8, hod Závěr konference, hodnocení hod odjezd autobusu do Valašského Meziříčí - přes Zlín, Vizovice, Vsetín Pořadatel si vyhrazuje právo provést v programu změny.

4 Nabídka dílen blok A: Dílna č. 1: Tematická a projektová výuka Společně dojdeme k tomu, jaké jsou hlavní rozdíly mezi projektem a tematickou výukou a co mohou každá z těchto typů výuky přinést jak žákům, tak pedagogům. Budeme sdílet naše zkušenosti a na jejich základě pak vyvozovat, co nejlépe dělat pro to, aby projektová výuka na školách fungovala. Doporučeno: všem účastníkům konference Lektorka: Mgr. Jana Kindlmannová Dílna č. 2: Co potkalo mého ptáčka část I Dílna je věnována tvorbě tématických celků (popř. výukových programů) s využitím artefiletiky (osobnostně orientované výchovy uměním). Rozdělena je na teoretickou a praktickou část. Účastníci se seznámí s integrovaným blokem na téma ptáci v zimě, kdy si krok za krokem projdou jeho vznik od úvodní motivace až po závěrečnou reflexi. Ukážeme si, jak vzniká tématický celek s využitím principů konstruktivistického učení a objasníme si pojmy evokace ukotvení reflexe. POZOR tato dílna zasahuje do bloku A i B: 2x 90 minut Doporučeno: pro učitelky a učitele MŠ, ale i všechny pedagogy, kteří pracují s dětmi předškolního věku. Lektor: Bc. Eva Sůrová, Ekoškolka Rozárka, Praha (provozovatel Ekocentrum Podhoubí, o.s.) Dílna číslo 3: Zlatá nit Téma Slunce z různých úhlů pohledu, skrze různé vyučovací předměty. V kapitolách Slunce naše hvězda, náš malíř, náš hodinář, naše počasí, naše energie, náš přítel, budete seznámeni s pracovními listy, pohybovými i výtvarnými aktivitami, fyzikálními pokusy a experimenty, které napomáhají pochopení významu Slunce pro náš život na planetě Zemi. Pro svou školu získáte knihu a kufr plný pomůcek zdarma. Doporučeno: učitelé ZŠ, SŠ, vedení škol, pracovníci SEV a NNO Lektorka: Mgr. Helena Nováčková, Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. Dílna č. 4: Barevný rok Dílna je zaměřena na tvorbu jednoduchého scénáře tematického dne pro nejmenší děti a na výtvarné aktivity spojené s některými doporučenými tematickými dny pro MŠ. Během semináře budou účastníci pracovat s jednoduchým manuálem využitelným při tvorbě tematických dnů, budou jim přestaveny tradiční i méně tradiční výtvarné techniky na ukázkách prací dětí. V závěru bude i příležitost pro vlastní výtvarnou tvorbu. Doporučeno: učitelky MŠ, pedagogové SVČ, ŠD, ŠK, učitelé I.stupně ZŠ, pracovníci SEV, NNO Lektorka: Mgr. Zdenka Štefanidesová, Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s.

5 Dílna č. 5: Pozvěte Les do vaší školy Představení nových metodik a nového dlouhodobého programu pro ZŠ Les ve škole Sdružení TEREZA, jehož hlavním cílem je přiblížit les dětem, učit je o lese přímo v lese, nebudou chybět ani praktické ukázky aktivit z metodik. Doporučeno: pedagogové SVČ, ŠD, ŠK, učitelé I. i II. stupně ZŠ, pracovníci SEV, NNO Lektor: Alena Kohoutová, Sdružení TEREZA Praha Nabídka dílen blok B: Dílna č. 2: Co potkalo mého ptáčka část II Dílna je věnována tvorbě tématických celků (popř. výukových programů) s využitím artefiletiky (osobnostně orientované výchovy uměním). Rozdělena je na teoretickou a praktickou část. Účastníci se seznámí s integrovaným blokem na téma ptáci v zimě, kdy si krok za krokem projdou jeho vznik od úvodní motivace až po závěrečnou reflexi. Ukážeme si, jak vzniká tématický celek s využitím principů konstruktivistického učení a objasníme si pojmy evokace ukotvení reflexe. POZOR tato dílna zasahuje do bloku A i B: 2x 90 minut Doporučeno: pro učitelky a učitele MŠ, ale i všechny pedagogy, kteří pracují s dětmi předškolního věku. Lektor: Bc. Eva Sůrová, Ekoškolka Rozárka, Praha (provozovatel Ekocentrum Podhoubí, o.s.) Dílna č 6: Zahrada smyslů přírodní zahrada jako učebna. Příklad budování zahrady Waldorfské základní školy a mateřské školy v Brně. Obnova zahrady WZŠaMŠ v Brně od roku Příklad budování zahrady v přírodním stylu u MŠ Na Zahradách v Rožnově p.r. pracovišti Tylovice. Děti a rodiče na školní zahradě. Doporučeno: všem účastníkům konference Lektor: Ing. Arch. Dana Václavíková, Edita Votrubová Dílna č. 7: Na STOPĚ začleňování globálních témat do výuky dílna nabízí praktickou inspiraci pro začleňování globálních témat, jako jsou ničení životního prostředí, udržitelný rozvoj, chudoba, migrace či světový obchod, do výuky. Účastníci si sami vyzkouší některé z aktivit, které jsou součástí příručky projektu Global Curriculum. Představené aktivity vznikaly za spolupráce ARPOKu a učitelů pilotních škol projektu a jsou již ozkoušené samotnými učiteli. Příručku účastníci dílny obdrží zdarma. Doporučeno: učitelé a vedení II. stupně ZŠ, SŠ, pracovníci SEV, SVČ, NNO Lektoři: Bc. Kristýna Tillová, Mgr. Petra Dostálová, ARPOK, o.p.s.

6 Dílna číslo 8: Metodický kurz k využití sady výukových pomůcek Krabice naší vlasti ve školní výuce. Během dílny se seznámíte se sadou výukových pomůcek Rezekvítku. Na vlastní kůži si vyzkoušíme jak s jednotlivými aktivitami pracovat, povíme si některé tipy a zkušenosti z využití pro výuku. Doporučeno: učitelé II. stupně ZŠ, pracovníci SEV a NNO Lektor: Petr Laštůvka, REZEKVÍTEK Brno Dílna číslo 9: Environmentální aktivity nedílná součást života školy Podobně jako na jiných školách, tak i na Střední škole MESIT, o.p.s., diskutujeme často o tom, jak environmentální výchovu a vzdělávání učinit zajímavější pro žáky, jak docílit toho, aby se aktivně účastnili výuky a získané poznatky využili v praxi. Nabízíme Vám ukázku aktivit, které žáky i pedagogy naší školy v minulosti zaujaly: půlroční projekt Mařatice Rochus (terénní exkurze, pracovní listy, besedy, dotazníky, workshopy), vytváření výukových materiálů s environmentální tématikou v rámci projektu Ruku v ruce s přírodou, vzdělávání pedagogů v rámci projektu SEVER školám, školy sobě, ukázku spolupráce s jinými sdruženími a organizacemi, pořádání workshopů pro základní školy, nabídku vzdělávání pro žáky a pedagogy Skupinou ČEZ. Doporučeno: učitelé II. stupně ZŠ, SŠ, pracovníci SEV, NNO Lektor: Mgr. Irena Pořízková, Střední škola MESIT, o.p.s., Družstevní 818, Uh. Hradiště

7 Organizační pokyny: Místo konání: Uherské Hradiště, REDUTA velký sál Pro účastníky bude vypraven autobus CK Valaška trasa Valašské Meziříčí (AN, 6.00) Vsetín (hotel Vsacan, 6.30) Vizovice (aut. nádr. 6.50) - Zlín (středisko ABS, podchod u Svitu, směr Otrokovice, 7.15 hod) Uh. Hradiště a zpět. Zájem vyznačte, prosím, v přihlášce. Autobus bude viditelně označen nápisem Krajská konference EVVO Počet účastníků konference je omezen. Prosím, dodržujte termín pro podání přihlášek. Přihlášky přijímáme v ové i písemné podobě. Doručené přihlášky pořadatel zpravidla nepotvrzuje. Nabízíme možnost představit Vaše aktivity a projekty. Možné formy: slovní vystoupení v programu (blok I, rozsah do 5-7 minut), využití panelu či stolu v předsálí, vložení Vašich materiálů do konferenčních složek (nabídky programů, pomůcek, publikací a projektů - tištěná podoba či na CD). Materiály v počtu 120 ks zašlete do na adresu ALCEDA SVČ Vsetín. Své požadavky uveďte, prosím, v přihlášce, příp. kontaktujte organizátory akce. Pracovní dílny budou otevřeny dle zájmu účastníků. Některé dílny mohou být v případě velkého zájmu zařazeny do bloku A i B. Ranní fairtradovou kávu a čaj zajistí pořadatelé před zahájením konference a v přestávkách dle programu. Polední občerstvení je zajištěno v místě konání. Vše je zahrnuto v účastnickém poplatku. Stravenky Vám budou předány u prezence. Na základě Vaší přihlášky Vám připravíme podklady pro úhradu účastnického poplatku budou Vám předány u prezence, příp. zaslány poštou. Věnujte, prosím, pozornost správnému vyplnění přihlášky, vč. dodržení termínu. Vzdělávací akce probíhá v rámci akreditovaného vzdělávacího programu ALCEDA Vsetín a náklady s ní spojené je možné hradit z prostředků určených na DVPP. V případě, že se přihlásíte a nebudete se moci akce zúčastnit, oznamte tuto skutečnost nejpozději do na adresu ALCEDA. Akceptujeme telefonické i ové oznámení. Pokud tak neučiníte, budou Vám zaslány podklady k úhradě nákladů, jako byste se akce zúčastnili. Při prezenci Vám bude vydána konferenční složka s programem a materiály. Po absolvování celodenního programu získáte osvědčení to bude vydáváno u prezence od 15 hodin, prosím, nepožadujte jeho vydání dříve. V tuto dobu můžete také spolu s osvědčením získat materiály do výuky poukázku na odběr získáte ráno u prezence. Děkujeme za odevzdání evaluačního dotazníku, je to pro nás cenný zdroj informací. Na konferenci proběhne tombola. Ceny tvoří zejména výrobky a služby středisek ekologické výchovy, ekoporaden a našich členů a partnerů. Výtěžek je určen na spolufinancování Ceny EVVO Prodej bude zahájen před začátkem konference a potrvá cca do hodin. Po dobu konání konference bude možné zakoupit publikace, výrobky zn. Fair trade, biopotraviny, místní produkty, textilní Lukášovy hračky apod.

8 Účastnický poplatek. 400 Kč Zvýhodněný účastnický poplatek mohou uplatnit: členové sítě M.R.K.E.V a MRKVIČKA ve Zlínském kraji Kč členové Lísky o.s. pro EVVO ve Zlínském kraji 350 Kč žáci, studenti, senioři, rodičovská dovolená Kč (v tomto případě lze SLEVU uplatnit jen pokud se jedná o samoplátce, tedy nejsou vysíláni organizací) účastníci nominovaní na Cenu EVVO (obdrželi pozvánku pořadatelů).. bez poplatku Poplatek zahrnuje občerstvení, dopravu, výukové materiály, náklady na program akce. Přihlášky zasílejte, prosím, na adresu: ALCEDO středisko volného času Vsetín, Z. Kalandry 1095, Vsetín. Informace k obsahu konference: Iva Koutná, , koutna.iva@seznam.cz Přihlášky přijímáme do 16. listopadu Pokud nám bude přihláška doručena po uvedeném datu, či se přihlásíte na místě, bude Vám stanoven jednotný účastnický poplatek ve výši 450 Kč. V přihlášce, prosím, uveďte číslo dílny, které se chcete zúčastnit, vč. čísla dílny náhradní. Těšíme se na setkání s Vámi v Uherském Hradišti. Mgr. Iva Koutná Líska o.s. pro EVVO ve Zlínském kraji

9 Závazná přihláška na XII. Krajskou konferenci o EVVO ve ZK konanou v Uherském Hradišti dne Přihlašuji se závazně na XII. Krajskou konferenci o EVVO a souhlasím s úhradou stanoveného účastnického poplatku. Jméno a příjmení, titul :... Rodné číslo/datum narození: Název a adresa organizace pro fakturaci.. PSČ. IČ:..číslo účtu:.. Telefon kde jste aktuálně k zastižení (důležité zejména kvůli koordinaci dopravy):... Naše škola je zapojena do sítě M.R.K.E.V./MRKVIČKA: ano ne *) zakroužkujte, prosím Žák/student/senior/rodičovská dovolená ano ne *) Člen Lísky ano ne *) Nominace na CENU EVVO ano ne *) Mám zájem o dopravu autobusem: ano ne *) Místo nástupu:.. Mám zájem o účast v pracovní dílně: blok A, dílna č. /případně:. /, blok B, dílna č.../případně: /.. Prosím, uveďte na 2. a 3. místě další pro Vás přijatelnou alternativu! Mám zájem o vystoupení v programu konference: ano ne *) V případě, že odpovíte ano - mé téma je:. (maximální doba pro vystoupení je 5 minut bude aktuálně upraveno) Mám zájem o prezentaci naší školy: ano ne *) V případě, že odpovíte ano - požaduji: stůl*) panel*) *) Máme zájem o vložení našich materiálů do konferenčních složek: ano ne *) V případě, že odpovíte ano, nezapomeňte je zaslat na adresu ALCEDA do Účastnický poplatek budu hradit: na základě vystavené faktury/na místě *) Účastník potvrzuje svým podpisem, že se seznámil s podmínkami účasti, a že souhlasí s využitím uvedených osobních údajů pro zpracování přihlášek a vystavení osvědčení. Upozornění: v případě, že se přihlásíte po uvedeném termínu, tzn. přihláška bude doručena po , bude Vám stanoven jednotný účast. poplatek ve výši 450 Kč. Ve... dne... podpis a razítko vysílající organizace

10

XIII. Krajskou konferenci o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji

XIII. Krajskou konferenci o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji Akreditovaný vzdělávací program Lísky - o.s. pro EVVO ve Zlínském kraji Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Zlínského kraje, Líska o.s. pro environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu

Více

X. KRAJSKOU KONFERENCI o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji

X. KRAJSKOU KONFERENCI o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji ORGANIZAČNÍ POKYNY: Místo konání: Uherské Hradiště, REDUTA velký sál Pro účastníky bude vypraven autobus CK Valaška trasa Valašské Meziříčí (AN, 6.15) Vsetín (hotel Vsacan, 6.45) Vizovice (aut. nádr. 7.05)

Více

XIII. Krajskou konferenci o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji

XIII. Krajskou konferenci o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji Akreditovaný vzdělávací program Lísky - o.s. pro EVVO ve Zlínském kraji Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Zlínského kraje, Líska o.s. pro environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu

Více

XI. KRAJSKOU KONFERENCI o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji

XI. KRAJSKOU KONFERENCI o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Zlínského kraje, Líska občanské sdružení pro environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu ve Zlínském kraji, ALCEDO středisko volného času Vsetín

Více

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. LÍSKA je regionální neziskovou organizací zabývající se environmentální výchovou, vzděláváním a osvětou. Naší

Více

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2015

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2015 SEMINÁŘ - ÚVOD DO KRITICKÉHO MYŠLENÍ Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2015 Konference je podporována Libereckým krajem. Téma: Tvoříme, bádáme a učíme

Více

a workshop MANAGEMENT KULTURNÍ KRAJINY

a workshop MANAGEMENT KULTURNÍ KRAJINY P O Z V Á N K A V s o u v i s l o s t i s X. v ý r o č í m p o d p i s u E v r o p s k é ú m l u v y o k r a j i n ě F L O R E N C E + 1 0 s i v á s d o v o l u j e m e p o z v a t n a t ř e t í a workshop

Více

Vyhlášení veřejného příslibu. Zelená škola Olomouckého kraje ve školním roce 2016/2017 (dále též jen veřejný příslib, ocenění )

Vyhlášení veřejného příslibu. Zelená škola Olomouckého kraje ve školním roce 2016/2017 (dále též jen veřejný příslib, ocenění ) Vyhlášení veřejného příslibu Olomoucký kraj vyhlašuje ve smyslu ust. 887 a násl. zákona č. 89/0 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, veřejný příslib odměny vypsáním ceny za nejlepší výsledky

Více

Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání

Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání nabízí Praktické kompetence pro začínající učitele v roce 2012 akreditováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Dalšího vzdělávání

Více

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 Základní škola Vsetín, Sychrov 97 Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 zpracovala koordinátorka EVVO schválil ředitel ZŠ Vsetín, Sychrov 97 PhDr. Jaroslava Ševčíková Mgr. Michal Molek

Více

si Vás dovolují pozvat na: Národní konferenci VENKOV 2010 na téma Rozvoj venkova po roce 2013

si Vás dovolují pozvat na: Národní konferenci VENKOV 2010 na téma Rozvoj venkova po roce 2013 Ministerstvo zemědělství v rámci Celostátní sítě pro venkov Krajské sdružení NS MAS ČR, o.s., v Královéhradeckém kraji, Národní síť Místních akčních skupin ČR, o.s., Spolek pro obnova venkova ČR, Agrární

Více

Udržitelná sídla / Sustainable Settlement

Udržitelná sídla / Sustainable Settlement Srdečně zveme na mezinárodní workshop Udržitelná sídla / Sustainable Settlement 18.-19. října 2011 Hostětín, Bílé Karpaty Workshop je otevřený všem, kdo se zajímají o problematiku udržitelných sídel a

Více

Seminář k průřezovému tématu Člověk a životní prostředí

Seminář k průřezovému tématu Člověk a životní prostředí Seminář k průřezovému tématu Člověk a životní prostředí Místo: Ekologické centrum Pasíčka u Proseče Termín: 7.6. 9.6. 2012 Lektoři: PhDr.RNDr.Danuše Kvasničková, CSc., Mgr.Josef Vozanka (SZeŠ a VOŠ Chrudim)

Více

Udržitelný rozvoj nové trendy a výzvy

Udržitelný rozvoj nové trendy a výzvy Udržitelný rozvoj nové trendy a výzvy Konference s mezinárodní účastí Pořadatelé: Katedra geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (v rámci projektu ESF Inovace studijního oboru

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

Vyhlášení veřejného příslibu

Vyhlášení veřejného příslibu ZELENÁ ŠKOLA OLOMOUCKÉHO KRAJE VE ŠKOLNÍM ROCE 07/08 Vyhlášení veřejného příslibu Olomoucký kraj vyhlašuje ve smyslu ust. 887 a násl. zákona č. 89/0 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů,

Více

100 let chovu kamzíka horského v Jeseníkách

100 let chovu kamzíka horského v Jeseníkách Občanské sdružení Jesenický kamzík ve spolupráci s Muzeem v Bruntále a Jesenickou lesnickou společností Vás srdečně zvou na mezinárodní konferenci pořádanou pod záštitou ministra zemědělství ČR, hejtmana

Více

ODBORNOSTNÍ SETKÁNÍ. v rámci Průběžného vzdělávání v projektu Klíče pro život

ODBORNOSTNÍ SETKÁNÍ. v rámci Průběžného vzdělávání v projektu Klíče pro život ODBORNOSTNÍ SETKÁNÍ (předávání a získávání zkušeností, nápadů a námětů ověřených v praxi při práci s dětmi a mládeží) v rámci Průběžného vzdělávání v projektu Klíče pro život jsou setkání pedagogických

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Dotazník a závěrečnou zprávu připravila: Mgr. Zdeňka Vostrovská, 12. listopadu 2018 v Praze, KMS 1 1. Úvod Dne 31. října

Více

Výuka k rozvoji tvořivosti učitelek MŠ TU.MŠ

Výuka k rozvoji tvořivosti učitelek MŠ TU.MŠ Výuka k rozvoji tvořivosti učitelek MŠ TU.MŠ CZ 1.07/1.3.07/04.0005 v rámci grantového projektu OPVK podpořeného v globálním grantu - oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Více

Tři kroky k aktivnímu vyučování v Environmentální výchově

Tři kroky k aktivnímu vyučování v Environmentální výchově Tři kroky k aktivnímu vyučování v Environmentální výchově Představení metodiky tvorby vyučovacích hodin z projektu Tři kroky k aktivnímu vyučování Sdružení TEREZA - vyzkoušíte si výukovou hodinu, který

Více

Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta

Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta 2016 2018 Obsah Seznam použitých zkratek... 3 1. Úvod... 4 1.1. Účel akčního plánu EVVO... 4 1.2. Zpracovatelé

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

POZVÁNKA A ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA

POZVÁNKA A ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA POZVÁNKA A ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA 2. BĚH ŠKOLENÍ Česká betonářská společnost ČSSI www.cbsbeton.eu a ČBS Servis, s. r. o. www.cbsservis.eu ve spolupráci s Kloknerovým ústavem ČVUT v Praze Školení ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH

Více

Po absolvování semináře obdrží účastníci certifikát.

Po absolvování semináře obdrží účastníci certifikát. Seminář je určen provozovatelům, vlastníkům a zaměstnancům ČOV a týká se povinností, které vyplývají ze zákoníku práce, zákona č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany

Více

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017 Roční plán pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Eva Svobodová Zpracováno na základně metodického pokynu MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (), JAKO PŘÍLOHA K DLOUHODOBÉMU

Více

Mendelova univerzita v Brně

Mendelova univerzita v Brně Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání nabízí Zvládání náročných a krizových situací v práci pedagoga středních odborných škol od počátku roku 2012 akreditováno Ministerstvem školství,

Více

TEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ I.

TEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ I. Pozvánka na TEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ I. Milí přátelé, studenti, pedagogové, srdečně Vás zveme na zajímavé víkendové soustředění, které pořádají Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. a Krajská hvezdáreň v Ţiline

Více

Po ukončení semináře obdrží účastníci certifikát o absolvování školení.

Po ukončení semináře obdrží účastníci certifikát o absolvování školení. Seminář je určen provozovatelům, vlastníkům a zaměstnancům ČOV a týká se povinností, které vyplývají ze zákoníku práce, zákona č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany

Více

ORGANIZACE A PROGRAM SOUTĚŽE:

ORGANIZACE A PROGRAM SOUTĚŽE: ORGANIZACE A PROGRAM SOUTĚŽE: 12. května 2014 do 17:00 příjezd účastníků a jejich ubytování 18:00-18:30 večeře všech účastníků 19:00 porada pedagogického doprovodu 1.patro DM žáci - osobní volno 22:00

Více

EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - II

EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - II Pozvánka na netradiční vzdělávací akci EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - II Milí přátelé, srdečně Vás zveme na netradiční víkendovou prakticky orientovanou vzdělávací akci, kterou pořádají a Krajská

Více

Specializační studium

Specializační studium Specializační studium pro dobrou praxi EVVO na školách V tomto dokumentu se dozvíte: jak rozumět hlavním pojmům jak budou semináře organizovány podmínky účasti pro školu (účastníky) vč. cenových podmínek

Více

Projekt Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy. Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání

Projekt Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy. Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání Projekt Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání Cíle projektu Podpořit výuku témat vzdělávání k udržitelnému rozvoji na SŠ Skrze příklady

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY SOUTĚŽE Soutěž bude probíhat na VOŠ a SPŠ ve Žďáře nad Sázavou v prostředí ateliérů vybavených celkem 32 žákovskými pracovišti. K d

TECHNICKÉ PODMÍNKY SOUTĚŽE Soutěž bude probíhat na VOŠ a SPŠ ve Žďáře nad Sázavou v prostředí ateliérů vybavených celkem 32 žákovskými pracovišti. K d Soutěž dětí a mládeže v programování 2016/2017 p r o p o z i c e 31. ročník - okresní kolo 7. 3. 2017 Žďár nad Sázavou Termín pro odevzdání přihlášek do okresního kola: nejpozději do 28. 2. 2017 na adresu:

Více

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce První etapa projektu Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Průběh realizace říjen 2006 duben 2007 Realizátor

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, na které je možné se hlásit. Můžete se stát pořádající školou. V takovém případě se spojte s lektorem zvoleného kurzu a dohodněte si s ním termín jeho pořádání.

Více

KONSTRUKCE 2014. Konference České asociace ocelových konstrukcí. a Generální shromáždění ČAOK (7. listopadu 2014)

KONSTRUKCE 2014. Konference České asociace ocelových konstrukcí. a Generální shromáždění ČAOK (7. listopadu 2014) KONSTRUKCE 2014 Konference České asociace ocelových konstrukcí a Generální shromáždění ČAOK (7. listopadu 2014) 6. listopadu 2014, Clarion Congress Hotel Ostrava Zkrácená 2703, 700 30 Ostrava-Zábřeh Pozvánka

Více

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 METODIKA PRO ŽADATELE O NADAČNÍ PODPORU Nadace Proměny (dále jen nadace ) vyhlašuje Grantovou výzvu 2015 v programu Zahrada hrou (dále jen grantová výzva ). Program Zahrada

Více

Kategorie: I. vokální A. sólový zpěv B. komorní zpěv

Kategorie: I. vokální A. sólový zpěv B. komorní zpěv ZUŠ BOHUSLAVA MARTINŮ POLIČKA VYHLAŠUJE PŘEHLÍDKU 5. 8. 5. 2014 Cílem této přehlídky je podpora interpretace skladeb Bohuslava Martinů a tvůrčí činnosti, kterou jeho dílo inspiruje. Pro účastníky přehlídky

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Elektrotechnologie 2011 u příležitosti 50. výročí založení Katedry elektrotechnologie FE VUT v Brně

Elektrotechnologie 2011 u příležitosti 50. výročí založení Katedry elektrotechnologie FE VUT v Brně ÚSTAV ELEKTROTECHNOLOGIE Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně zve srdečně na konferenci s mezinárodní účastí Elektrotechnologie 2011 u příležitosti 50.

Více

TEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ II.

TEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ II. Pozvánka TEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ II. Milí studenti, pedagogové, přátelé a zájemci o přírodní vědy, srdečně Vás zveme na mimořádně zajímavé víkendové soustředění tentokrát zaměřené na geologii, paleontologii

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

GRAMOTNOST VE ŠKOLE doc. Ing. Vladimír Jehlička, CSc., MUDr. Zdeněk Fink,

GRAMOTNOST VE ŠKOLE doc. Ing. Vladimír Jehlička, CSc., MUDr. Zdeněk Fink, Katedra českého jazyka a literatury Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové ve spolupráci s Českou pedagogickou společností pořádá vědeckou konferenci GRAMOTNOST VE ŠKOLE Cílem konference spolupořádané

Více

Revize ISO 9001:2000. Komentované vydání návrhu normy ISO/FDIS 9001:2008

Revize ISO 9001:2000. Komentované vydání návrhu normy ISO/FDIS 9001:2008 ČESKÁ SPOLEČNOST PRO JAKOST Novotného lávka 5, 116 68 Praha 1 si Vás dovolují pozvat na seminář Revize ISO 9001:2000 Komentované vydání návrhu normy ISO/FDIS 9001:2008 Seminář se koná dne 4. února 2009

Více

Environmentální výchova. Úvodní informace. Požadavky na zápočet: - seminární práce. (seminárních prací sebe i ostatních)

Environmentální výchova. Úvodní informace. Požadavky na zápočet: - seminární práce. (seminárních prací sebe i ostatních) Úvodní informace Environmentální výchova Přednášející: Kontakt: Mgr. Jana Modrá jana.modra@tul.cz www.janamodra@cz Požadavky na zápočet: -min. 75% účast (povinná exkurze do ekocentra) - seminární práce

Více

Metodika jak na to je právě uváděna do praxe. VÁS ZVE NA WORKSHOP. úterý 15. listopadu 2011 Hradec Králové, Hotel Tereziánský dvůr

Metodika jak na to je právě uváděna do praxe. VÁS ZVE NA WORKSHOP. úterý 15. listopadu 2011 Hradec Králové, Hotel Tereziánský dvůr SPOLEČNOST VODNÍ ZDROJE EKOMONITOR SPOL. S R.O. AKREDITOVANÁ U MINISTERSTVA VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ A ČLEN ASOCIACE INSTITUCÍ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH VÁS ZVE NA

Více

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ TÜV. Vážená paní / Vážený pane,

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ TÜV. Vážená paní / Vážený pane, TÜV NORD Czech, s.r.o. Českomoravská 2420/15 190 00 Praha 9 - Libeň Tel: (00420) 296 587 201-5 Fax: (00420) 296 587 240 tuev-nord@tuev-nord.cz www.tuev-nord.cz TÜV Vážená paní / Vážený pane, POZVÁNKA NA

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, které je možné si přes uvedený kontakt objednat pro vaši školu. Obsah i časový rozsah kurzů je možné na základě dohody přizpůsobit. Kromě pořádání kurzu na

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Seminář výchovných poradců ZŠ Valašské Meziříčí 14. 10. 2014 Zlín 15. 10. 2014 Uherské Hradiště 16. 10. 2014 Vsetín 21. 10. 2014 Kroměříž 22. 10. 2014 Osnova 1.

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz Člen sdružení EUROCAL pořádá seminář Kalibrace momentových klíčů Teorie kalibrace, praktické problémy při kalibraci, předvádění a procvičování

Více

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Projekt je zaměřen na rozvoj odborných i pedagogických kompetencí učitelů ve středním

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Seminář výchovných poradců ZŠ Valašské Meziříčí 6. 10. 2015 Kroměříž 8. 10. 2015 Vsetín 13. 10. 2015 Zlín 14. 10. 2015 Uherské Hradiště 15. 10. 2015 Osnova 1.

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

Stav a vývoj kvality ovzduší Ústeckého kraje

Stav a vývoj kvality ovzduší Ústeckého kraje Pozvánka na konferenci pořádanou za finanční podpory Ústeckého kraje (č. dotace 15/SML0773), Severočeských dolů a.s. a statutárního města Mostu Stav a vývoj kvality ovzduší Ústeckého kraje 19. listopadu

Více

Informace z Oddělení mládeže, sportu a RLZ

Informace z Oddělení mládeže, sportu a RLZ Informace z Oddělení mládeže, sportu a RLZ Otrokovice, 30. 4. 2013 Filip Pastuszek CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ (připravovaný projekt) Projekt Zlínského kraje pro podporu přírodovědného a technického vzdělávání Zdroj:

Více

VYJEDNÁVÁNÍ PRO NÁKUPNÍ ÚTVARY

VYJEDNÁVÁNÍ PRO NÁKUPNÍ ÚTVARY Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu Tel. 606628873 NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM VYJEDNÁVÁNÍ PRO NÁKUPNÍ ÚTVARY Vyjednávání je základní proces nákupu, který rozhoduje krátkodobě i dlouhodobě

Více

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu)

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Jakub Marinov, Centrum podpory SRP Olomouc Ředitelská akademie, 9. listopadu 2018 Reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_001/0000283

Více

EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - I

EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - I Pozvánka na netradiční vzdělávací akci EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - I Milí přátelé, srdečně Vás zveme na netradiční víkendovou prakticky orientovanou vzdělávací akci, kterou pořádají Hvězdárna

Více

SEDIMENTY A ZEMINY 2015

SEDIMENTY A ZEMINY 2015 EMPLA spol. s r. o. Hradec Králové Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví ve spolupráci s Asociací ekologických expertů, o. s. POŘÁDÁ odborný workshop 1. prosince 2015 BRNO

Více

Zákon č. 561/2004 Sb., (školský zákon); 1. 1. 2012 novelizován zákonem č. 472/2011 Sb.

Zákon č. 561/2004 Sb., (školský zákon); 1. 1. 2012 novelizován zákonem č. 472/2011 Sb. PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Seminář výchovných poradců ZŠ Kroměříž 22. 10. 2013 Uherské Hradiště 31. 10. 2013 Valašské Meziříčí 5. 11. 2013 Zlín 6. 11. 2013 Vsetín 11. 11. 2013 Osnova 1.

Více

Vážené kolegyně, vážení kolegové! Cílem konference s mezinárodní účastí je diskuse nad aktuálními problémy vzdělávání učitelů primární a preprimární p

Vážené kolegyně, vážení kolegové! Cílem konference s mezinárodní účastí je diskuse nad aktuálními problémy vzdělávání učitelů primární a preprimární p Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky si Vás dovoluje pozvat na konferenci s mezinárodní účastí ZA KVALITOU VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ PRIMÁRNÍ A PREPRIMÁRNÍ PEDAGOGIKY

Více

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ??

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané. Jan Ámos Komenský Místo konání : Velká Hradební 3118/48, Ústí nad Labem, prostory Krajského úřadu Ústeckého

Více

Představení projektu

Představení projektu Představení projektu ŠANCE PRO VENKOVSKÉ ŠKOLY - ZNALOSTI, SCHOPNOSTI, DOVEDNOSTI Malenice, 28. 5. 2009 Vladimír Drye O projektu Realizátor projektu: MAS Chance in nature Partneři projektu: Základní škola

Více

Hradec Králové, středa 25. dubna 2012 Kongresové, výstavní a společenské centrum Aldis

Hradec Králové, středa 25. dubna 2012 Kongresové, výstavní a společenské centrum Aldis SPOLEČNOST VODNÍ ZDROJE EKOMONITOR SPOL. S R.O. AKREDITOVANÁ U MINISTERSTVA ČESKÉ REPUBLIKY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ A ČLEN ASOCIACE INSTITUCÍ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH VÁS ZVE NA SEMINÁŘ

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz pořádá seminář Kalibrace pracovních měřidel z oboru délka 17. 9. 2013 Český metrologický institut Brno, Okružní 31 Vážení přátelé, České

Více

KRÁTKODOBÝ P R O G R A M E N V I R O N M E N T Á L N Í H O V D Ě L Á V Á N Í. pokyn MŠMT č.j. 16745/2008-22

KRÁTKODOBÝ P R O G R A M E N V I R O N M E N T Á L N Í H O V D Ě L Á V Á N Í. pokyn MŠMT č.j. 16745/2008-22 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Sušice U Kapličky 761, 342 01 Sušice KRÁTKODOBÝ P R O G R A M E N V I R O N M E N T Á L N Í H O V D Ě L Á V Á N Í pokyn MŠMT č.j. 16745/2008-22 Školní rok

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ v rámci projektu "Nové výukové metody a využití informačních technologií při realizaci školního vzdělávacího programu na základních a středních školách Jihočeského kraje registrační

Více

ODPADY novinky a připravované změny v roce 2016

ODPADY novinky a připravované změny v roce 2016 EMPLA spol. s r. o. Hradec Králové Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví ve spolupráci s Asociací ekologických expertů, o. s. POŘÁDÁ odborný seminář Moravská zemská knihovna,

Více

Místní Akční Plán. rozvoje vzdělávání ORP Kroměříž

Místní Akční Plán. rozvoje vzdělávání ORP Kroměříž CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000125 Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání ORP Kroměříž Je realizován v období 1.9.2016 29.6.2018 Co se nám podařilo za uplynulých 9 měsíců? Konkrétní aktivity projektu - Dohoda

Více

16. 18. června 2009 HOTEL HORAL VELKÉ KARLOVICE ČESKÁ REPUBLIKA

16. 18. června 2009 HOTEL HORAL VELKÉ KARLOVICE ČESKÁ REPUBLIKA GLASS SERVICE Aplikace 10. modelovánípři 2. MEZINÁRODNÍ konstrukci, modelování Workshopo SEMINÁŘ optimalizacia řízení sklářských pecí tvarovacího procesu skla 2009 Glass Service, a.s. 16. 18. června 2009

Více

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu Tel/fax 469311851, mobil 606628873 NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TIME MANAGEMENT 4. GENERACE Cíl kurzu : Budete mít možnost v klidu rozebrat svoji situaci

Více

KATALOG SEMINÁŘŮ SRPEN

KATALOG SEMINÁŘŮ SRPEN vzdělávací agentura KATALOG SEMINÁŘŮ SRPEN 2013 www.profesim.cz Vzdělávací agentura PROFESIM, akreditovaná instituce MV ČR a MPSV ČR, si Vás dovoluje pozvat na semináře konané v Olomouci a v Brně. Akreditované

Více

- občanské sdružení pro pomoc náhradním rodinám se sídlem v Olomouci ZPRAVODAJ č. 16 (květen 2012)

- občanské sdružení pro pomoc náhradním rodinám se sídlem v Olomouci ZPRAVODAJ č. 16 (květen 2012) - občanské sdružení pro pomoc náhradním rodinám se sídlem v Olomouci ZPRAVODAJ č. 16 (květen 2012) Vážení členové občanského sdružení ISIS, vážení přátelé! Přinášíme Vám informace důležité pro řádný chod

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

VÝTVARNÉ HRÁTKY S ODPADEM - MÁME RÁDI ZVÍŘATA

VÝTVARNÉ HRÁTKY S ODPADEM - MÁME RÁDI ZVÍŘATA VÝTVARNÉ HRÁTKY S ODPADEM - MÁME RÁDI ZVÍŘATA Vážení pedagogové, vedoucí, studenti a děti, Rádi bychom Vás pozvali k zapojení se do projektu pořádaného Jihočeským krajem a společností Hlavním tématem tohoto

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

KUDY KAM orientace žáků Olomouckého a Zlínského kraje v systému veřejné správy

KUDY KAM orientace žáků Olomouckého a Zlínského kraje v systému veřejné správy KUDY KAM orientace žáků Olomouckého a Zlínského kraje v systému veřejné správy CZ.1.07/1.1.00/26.0057 7. 11. 2013 Ing. Radovan Výsmek POPIS PROJEKTU Základní informace Realizátor: Zlínský kraj Partner:

Více

Kraj Vysočina a. ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ AKADEMIE V HUMPOLCI, střední škola,

Kraj Vysočina a. ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ AKADEMIE V HUMPOLCI, střední škola, Kraj Vysočina a ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ AKADEMIE V HUMPOLCI, střední škola, VYHLAŠUJE CELOSTÁTNÍ ODBORNOU SOUTĚŽ žáků oboru vzdělání OPRAVÁŘ ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ ČZA v Humpolci, střední škola, pracoviště Světlá

Více

POŘÁDÁ ODBORNÝ SEMINÁŘ INTERNÍ AUDITOR EMS. 7. března 2019 Hradec Králové. Přednáškový sál EMPLA spol. s r.o. Hradec Králové

POŘÁDÁ ODBORNÝ SEMINÁŘ INTERNÍ AUDITOR EMS. 7. března 2019 Hradec Králové. Přednáškový sál EMPLA spol. s r.o. Hradec Králové EMPLA spol. s r. o. Hradec Králové Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví ve spolupráci s Asociací ekologických expertů, o. s. POŘÁDÁ ODBORNÝ SEMINÁŘ INTERNÍ AUDITOR EMS

Více

Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ. Druh výsledku

Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ. Druh výsledku Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ Druh výsledku Hneleg - výsledky promítnuté do směrnic a předpisů nelegislativní povahy závazných v rámci kompetence příslušného poskytovatele Popis výsledku

Více

Líska občanské sdružení pro environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu ve Zlínském kraji. Výroční zpráva Lísky za rok 2007

Líska občanské sdružení pro environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu ve Zlínském kraji. Výroční zpráva Lísky za rok 2007 Líska občanské sdružení pro environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu ve Zlínském kraji Výroční zpráva Lísky za rok 2007 1 Líska se představuje Líska sdružuje nositele environmentálního vzdělávání,

Více

ORGANIZAČNÍ MANUÁL PRO ÚČASTNÍKY

ORGANIZAČNÍ MANUÁL PRO ÚČASTNÍKY Vzdělávací program Management a udržitelnost NNO je pořádaný v rámci projektu Sítě mateřských center o.s. Trvalé vzdělávání pro rozvoj a zachování konkurenceschopnosti v kraji Vysočina. Termín realizace

Více

AGE MANAGEMENT V ČESKÝCH ORGANIZACÍCH

AGE MANAGEMENT V ČESKÝCH ORGANIZACÍCH ČESKÁ SPOLEČNOST PRO JAKOST Novotného lávka 5, 116 68 Praha 1 Ve spolupráci s si Vás dovoluje pozvat na seminář AGE MANAGEMENT V ČESKÝCH ORGANIZACÍCH Pořádaný v rámci akcí Evropského roku aktivního stárnutí

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Pořadové číslo: 20 1. Název

Více

KONFERENCE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY A NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ PRACOVNÍKY

KONFERENCE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY A NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ PRACOVNÍKY KONFERENCE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY A NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ PRACOVNÍKY Téma : Komunikace bez problémů : Umění úspěšné komunikace Vážené dámy a vážení pánové, dovolujeme si Vás pozvat na odbornou konferenci,

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně:

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně: MOZAIKOVNÍK školní rok 2009 / 2010 Pracoviště I. stupně: Základní škola Mozaika, o.p.s. U Stadionu 1166 516 01 Rychnov nad Kněžnou tel.: 732 234 209 (sborovna) 739 007 826 603 709 174 (p. ředitelka) Pracoviště

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 Organizace školního roku 2008/2009 Zahájení školního roku 1. září 2008 Ukončení 1.pololetí 29. ledna 2009 Ukončení 2. pololetí 29. června 2009 PRÁZDNINY Podzimní prázdniny

Více

10. ročník. Konference je součásti cyklu. Pozvánka a přihláška

10. ročník. Konference je součásti cyklu. Pozvánka a přihláška 10. ročník Pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Svazu měst a obcí České republiky, Hospodářské komory České republiky a města Hradec Králové. Pořádá EKO-KOM, a. s., ve spolupráci s ASEKOL,

Více

KONFERENCE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY A NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ PRACOVNÍKY. kritiky a hněvu.

KONFERENCE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY A NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ PRACOVNÍKY. kritiky a hněvu. KONFERENCE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY A NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ PRACOVNÍKY Téma : Komunikace bez problémů : Jak zvládat komunikační bariéry + vhodné používání Vážené dámy a vážení pánové, kritiky a hněvu. dovolujeme

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CO VÁM KURZ PŘINESE?

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CO VÁM KURZ PŘINESE? OLOMOUC TRAINING CENTRE s.r.o., pobočka Hlinsko, 539 71 Holetín 26 tel / fax 469 311 851, mobil 603 185 084, e mail otc.hl@otc-olomouc.cz N A B Í Z Í M E V Á M VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TIME MANAGEMENT 4. GENERACE

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického

Více

EMPLA spol. s r. o. Hradec Králové Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví. (aplikace procesu posuzování v praxi)

EMPLA spol. s r. o. Hradec Králové Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví. (aplikace procesu posuzování v praxi) EMPLA spol. s r. o. Hradec Králové Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví pořádá odborný seminář EIA - POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (aplikace procesu posuzování

Více

Základní škola Svitavy, nám. Míru 73

Základní škola Svitavy, nám. Míru 73 Základní škola Svitavy, nám. Míru 73 vyhlašuje soutěž v rámci projektu Cesta objevování povolání (COP), pro všechny žáky základních škol a studenty středních škol Pardubického kraje v těchto oborech: 1)

Více

NABÍZÍME VÁM KURZ INFORMACE OD SPECIALISTY BOZP ROBERTA KŘEPINSKÉHO

NABÍZÍME VÁM KURZ INFORMACE OD SPECIALISTY BOZP ROBERTA KŘEPINSKÉHO Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu Tel. 606628873 NABÍZÍME VÁM KURZ INFORMACE OD SPECIALISTY BOZP ROBERTA KŘEPINSKÉHO POVINNOSTI VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ V OBLASTI BOZP, CELKOVÝ PŘEHLED DLE AKTUÁLNÍ

Více

NABÍZÍME VÁM KURZ INFORMACE OD SPECIALISTY BOZP ROBERTA KŘEPINSKÉHO

NABÍZÍME VÁM KURZ INFORMACE OD SPECIALISTY BOZP ROBERTA KŘEPINSKÉHO Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu Tel. 606 628 873 NABÍZÍME VÁM KURZ INFORMACE OD SPECIALISTY BOZP ROBERTA KŘEPINSKÉHO PRACOVNĚLÉKAŘSKÉ SLUŽBY 2017 - ZABEZPEČENÍ POVINNOSTÍ ZAMĚSTNAVATELE V

Více

RÁMCOVÝ PROGRAM. Datum a místo konání: 13. - 15. listopad 2013 Městské divadlo Dr. Josefa Čížka. pořadatel: EDUMED s.r.o.

RÁMCOVÝ PROGRAM. Datum a místo konání: 13. - 15. listopad 2013 Městské divadlo Dr. Josefa Čížka. pořadatel: EDUMED s.r.o. VIII. ročník odborné konference RÁMCOVÝ PROGRAM Datum a místo konání: 13. - 15. listopad 2013 Městské divadlo Dr. Josefa Čížka pořadatel: EDUMED s.r.o. Rámcový program Středa 13. listopadu 2013 16:00 19:00

Více