Problematika měření ozubených řemenů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Problematika měření ozubených řemenů"

Transkript

1 Problematika měření ozubených řemenů Inovace ve vývoji ozubených řemenů směřují ke zlepšení vlastností profilu a materiálu: cílem je zlepšit chování v záběru, zvýšit přenášený krouticí moment, zlepšit stabilitu zubu, zlepšit složení materiálu, zvýšit odolnost vůči opotřebení a prodloužit životnost. Tyto extrémní požadavky již nelze splnit jen jedním typem řemenů. Řemeny určené pro vysoké krouticí momenty, které jsou schopny přenášet nejvyšší síly v tahu při malých rychlostech, nejsou vhodné pro přenos vysokých obvodových rychlostí. Naopak řemeny a profily pro vysoké dynamické zatížení a nejvyšší obvodové rychlosti nejsou vhodné pro přenos nejvyšších krouticích momentů.výsledkem je rozdělení typů na dvě oblasti z hlediska zatížení. Prvním typem jsou tzv. pomaloběžné pohony s maximálním krouticím momentem, které charakterizuje vysoký krouticí moment při nízké rychlosti řemenu, nízkých otáčkách. Představiteli této skupiny jsou řemeny ContiTech Synchroforce CXAIII a ContiTech Synchroforce Extreme. Pro přenos vysokého výkonu při vysokých rychlostech řemenu, vysokých otáčkách, slouží tzv. rychloběžné pohony s maximálním přenášeným výkonem, např. řemeny ContiTech Synchroforce CXPIII a ContiTech Synchroforce Supreme. Řemeny umožňují přenášet obvodové rychlosti až do 60 m.s - 1. Teplotní odolnost podle způsobu použití od -20 do +100 C a elektrická vodivost podle ISO Dostupné profily řemenů jsou HTD 8M, HTD14M, STD S8M. Ozubené řemeny se vyrábějí buď neoprénové (standardní) pro menší zátěže a nižší počet motohodin, se skelnými vlákny pro středně velká a velká zatížení bez nutnosti servisu a konečně polyuretanové pro největší zatížení, přenášení velkých výkonů a kroutících momentů. Elastomerová vnější strana chrání kord proti okolním nečistotám a opotřebení třením. Spirálově vinutý kord zaručuje velkou pevnost, a zároveň pevnost a odolnost proti prodlužování. Nylonová úprava lícové části zabraňuje vzniku třecích složek a tím tak chrání povrch zubů proti opotřebení. Tento typ řemenů nevyžaduje jakékoli mazání. Obr. 1 Řez ozubeným řemen typu PowerGrip GT3 Obrázek 2 ukazuje srovnání různých druhů řemenů stejných rozměrů. Výrobce zajímalo, který druh řemenů snese největší zatížení při 10 7 cyklech. Z výsledku testovaných řemenů je patrné, že typ řemenu, který je použitý i na tomto konkrétním měřícím zařízení snese zatížení cca 65 Nm při 10 7 cyklů.

2 Je potřeba nahlížet na výsledky tohoto testu jen jako na velmi orientační, s nízkou vypovídající schopností, o které se nelze stoprocentně opírat a zakládat na nich vědecké poznatky. Jejich data jsou však přínosná pro prvotní srovnání kvality nabízených řemenů na našem i evropském trhu. Obr. 2 Výsledky testů různých druhů ozubených řemenů Synchronizační řemeny pryž Pryžové synchronizační řemeny s několika typy ozubení. Historicky nejstarší je lichoběžníkové ozubení s rozměry v palcích, velmi rozšířené je oblé ozubení HTD a nejdokonalejší je oblé ozubení modernizovaného tvaru GT. Řemeny s modernizovaným ozubením se vyrábějí z pevnějších a odolnějších materiálů. Převody s jejich použitím jsou podstatně menší a lehčí, řemenice užší. Pryžové řemeny obsahují tažnou vrstvu z lanek ze skleněných vláken. Od standardních pryžových řemenů jsou odvozeny řemeny pro zvláštní aplikace a prostředí. PowerGrip Řemeny PowerGrip se vyrábějí v palcových roztečích v profilech: XL, L, H, XH a XXH podle ISO Přenesou nízký výkon, ale jsou vysoce ohebné. Užívají se z dědičných důvodů. PowerGrip GT3 Nejvýkonnější vyráběný pryžový řemen. Řemeny s roztečemi 3 a 5 mm mají vysokou přesnost při řízení polohy. Rozteč 2 mm je určena pro přístroje. Řemen typu PowerGrip GT3 s kevlarovou tažnou vrstvou je upraven pro dopravní válečkové tratě. PowerGrip MXL Profil řemenu Mini-Pitch s palcovou roztečí přibližně 2 mm má označení MXL. Používá se v přístrojích.

3 PowerGrip HTD Řemeny s profilem 3M a 5M jsou určeny pro vysoké rychlosti do ot/min. a 80 m/s s přenosem výkonu do 10 kw. Řemeny s profilem 8M,14M a 20M jsou určeny pro vysoké výkony do kw. PowerPainT Použije se ve válečkových dopravních pásech v lakovnách automobilek a lakovnách výrobců spotřebního zboží, kde musí být záruka, že nedojde ke znečištění lakovaných výrobků. TransMotion Řemen typu PowerGrip GT3 s kevlarovou tažnou vrstvou je upraven pro dopravní válečkové tratě. Long Length Řemeny v rolích 30 m nebo nařezané na požadovanou délku. Slouží pro přímočaré pohyby. Twin Power Twin Power je vyráběn s ozubením typu PowerGrip a PowerGrip HTD. Řemeny s oboustranným ozubením pro serpentinové převody. PowerGrip PowerGrip je vývojově první typ synchroního řemenu. Použití má ve starších a dědičných konstrukcích, kde spolehlivě funguje.v nových konstrukcích neumožňuje dosáhnout současnou špičkovou technickou úroveň pohonu, tj. přesnost, minimální rozměry a optimální cenu.výkony do 150 kw, rychlosti do ot/min a 40 m/s. Pro nové konstrukce doporučujeme řemen PowerGrip GT3.Díky vysoké ohebnosti lze použít řemenice velmi malých průměrů. Konstrukce řemenu PowerGrip - Klasické trapézové ozubení - Skleněná vlákna v tažné vrstvě. - Povrch zubů - nylonová tkanina chrání zuby před poškozením.

4 Základní rozměry a označení řemenu PowerGrip Profil rozteč [inch] T [mm] B [mm] délka [mm] vyráběné šířky [mm] XL 1/5 1,27 2,3 116, ,8 6,4 / 7,9 / 9,5 L 3/8 1,91 3,5 314, ,4 12,7 / 19,1 / 25,4 H 1/2 2,29 4,0 609,6-4318,0 19,1 / 25,4 / 38,1 / 50,8 / 76,2 XH 7/8 6,35 11,4 1289, ,0 50,8 / 76,2 / 101,6 / 127 XXH 1 1/4 9,53 15,2 1778,0-4572,0 50,8 / 76,2 / 101,6 / 127 Pro převody s velmi malými řemenicemi, bez větších požadavků na přenášený výkon a na šetření prostorem. Užívají se z dědičných důvodů a jako náhradní díly. PowerGrip GT3 PowerGrip GT 2MGT, 3MGT, 5MGT, 8MGT, 14MGT je dosud technologicky nejdokonalejší synchronizační řemen odvozený z řemenů PowerGrip HTD. Oproti řemeni PowerGrip HTD přenese o % vyšší výkon při stejných rozměrech pohonu. Je vhodný i pro malé rychlosti a vyšší kroutící momenty. Má o 50-90% vyšší odolnost proti přeskočení přes zuby řemenice. Přesnost převodu je podstatně vyšší, 0.06 mm oproti 0.24 mm pro rozteč 3 mm. Hluk řemenu při vysokých rychlostech je nejnižší z vyráběných synchronizačních řemenů. Skleněná spirálovitě vinutá lanka vytváří tahový prvek řemenu a tím jeho nejdůležitější vnitřní část. Vyznačuje se velkou pevností v tahu, mimořádně dobrou ohebností a velkou podélnou tuhostí. Vrstva obklopující skleněné tažné vlákno má trvanlivou ohybovou poddajnost, protože je složena z upraveného polychlóroprénu s vysokou adhezí k tažné vrstvě má přiměřenou ohybovou poddajnost. Chrání proti minerálním olejům v malém množství. Zuby jsou z polychloroprenové směsi, která je odolná a pevná ve střihu, a jsou navulkanizovány k vrstvě hřbetu tak, že tvoří kompaktní celek. Aby byl zaručen dokonalý záběr se zubní mezerou řemenice, mají polychloroprenové zuby přesný tvar zubu a rozteč, při čemž záběrová křivka řemenu se shoduje přesně se záběrovou křivkou řemenice. Spodní stranu řemenu pokrývá houževnatá a otěruvzdorná nylonová tkanina, která chrání zuby před opotřebením, podobně jako povrchové vytvrzení u ozubených kol. Tato speciální tkanina má velmi malý součinitel tření a po určité době je povlak vyleštěn.

5 Elektrostatická vodivost dle ISO 8435 zajišťuje použití v prostředí s nebezpečím výbuchu. Všechny dodávané řemeny 8MGT a 14 MGT jsou standardně vodivé. Ostatní řemeny s elektrostatickou vodivostí se vyrábějí na objednávku. Základní rozměry a označení řemenu PowerGrip GT3 Označení na hřbetu řemenu informuje o rozteči zubů, délce a šířce. Řemenice se označují roztečí, počtem zubů a šířkou (př. 5MR-36-09). Řemeny 8MGT a 14 MGT běží na řemenicích s ozubením tvaru M, tj. 8M, 14M, které jsou vhodné i pro řemeny HTD. Ostatní řemeny GT3 vyžadují řemenice s ozubením tvaru MR. Profil rozteč [mm] T [mm] B [mm] délka [mm] vyráběné šířky [mm] 2MGT 2,0 0,71 1, / 6 / 9 3MGT 3,0 1,12 2, / 9 / 15 5MGT 5,0 1,92 3, / 15 / 25 8MGT 8,0 3,40 5, / 30 / 50 / 85 14MGT 14,0 6,00 10, / 55 / 85 / 115 / 170 Výhody řemenu PowerGrip GT3 Optimální poměr cena / výkon. Výkony do 525 kw. - Přesnost převodu je podstatně vyšší, 0.06 mm oproti 0.24 mm u řemenu HTD, obojí při rozteči 3 mm. - Vyšší odolnost o 50-90% proti přeskočení přes zuby řemenice ve srovnání s typem HTD. - Je vhodný i pro malé rychlosti a vyšší kroutící momenty. - Oproti řemeni typu HTD přenese o % vyšší výkon při stejných rozměrech pohonu. - Hluk řemenu při vysokých rychlostech je nejnižší z vyráběných synchronizačních řemenů. - Vlastnosti menších profilů jsou optimalizovány pro použití v přesných převodech, v ručním nářadí, kancelářských strojích, převodech na inkrementální čidla a v přesných servopohonech. - Vlastnosti větších profilů jsou optimalizovány pro použití v pohonech vřeten obráběcích strojů, pohonech ventilátorů, čerpadel, kompresorů. PowerGrip GT

6 umožní konstrukci extrémně kompaktních pohonů s efektem snížené ceny a hmotnosti. - Oproti klínovým řemenům má PowerGrip GT podstatně nižší nároky na údržbu, zejména nevyžaduje dopínání a snižuje tak náklady na údržbu v nepřístupných místech a nepřetržitých provozech. - Hluk pohonu při rychlostech nad 5000 ot/min vzniká vytlačováním vzduchu ze zubových mezer řemenice a je proto nutně vyšší v porovnání s klínovými řemeny. Hluk lze snížit rozdělením širokého řemenu na užší paralelní větve. Používají se v nových konstrukcích, kde je kritériem cena převodu včetně řemenic. Převody zaujímají nejmenší prostor dosažitelný pryžovými řemeny. Řemeny s roztečemi 2, 3, 5 mm přenášejí polohu s nejvyšší dosažitelnou přesností v oblasti řemenových převodů. Řemeny s roztečemi 8, 14 mm mohou běžet na řemenicích s ozubením pro HTD, na kterých tak lze přechodem z řemenů HTD zvýšit dosažitelný výkon nebo dobu života. Standardní řemeny s roztečemi 8, 14 mm sou vhodné i pro prostředí s nebezpečím výbuchu. Synchronizační řemeny polyuretan Polyuretanové řemeny palcových i metrických profilů. Nejvýkonější řemen PolyChain. Řemeny nekonečné, řemeny v metráži i svařené. Některé řemeny je možno opatřit vodícím klínem, který zabezpečí stabilní chod řemenu na řemenici, odpadá použití bočnic na řemenici.

7

8 Stanovení správného předpětí řemenu Nejprve je třeba stanovit správné předpětí řemenu. Je zde použito mechanického přístroje na měření napnutí řemenů, který ukáže sílu potřebnou na vyvození předepsaného průhybu řemenu v polovině roztečné vzdálenosti L f, viz obr.3, 4. Podle typu a skutečné šířky řemenu je zjištěna potřebná síla průhybu F e. Z katalogu firmy ContiTech byla pro šířku řemenu 25mm typu 8M odečtena přípustná obvodová síla F u =550N. Obr. 3 Rozměry potřebné pro stanovení správného předpětí Z grafu na obr. 4 lze odečíst hodnotu poměru (t e /L f )*1000. Ze znalosti tohoto poměru lze snadno vypočítat hodnotu průhybu řemenu t e způsobeného silou F e. Roztečná vzdálenost je L f = 235 mm. Hodnota průhybu vychází t e = 7mm. Nastaví-li se ve spodní části siloměru,velký kroužek na hodnotu 7mm, a zatlačí se seshora na siloměr, tak v okamžiku zákrytu kroužku, ukazujícího velikost průhybu s hranou přiloženého pravítka musí stlačení siloměru (malý kroužek) ukazovat hodnotu F e = 75N. Pokud tomu tak je, lze považovat řemen za správně předepnutý, viz obr.5.

9 Obr. 4Průběhy předpětí v závislosti na obvodové síle (převzato z katalogu firmy ContiTech)

10 Obr. 5 Mechanický přístroj na měření napnutí řemenů TYMA BELT CONTROL Obr. 6 Hlukový vibrometr Gates sonic tension meter 507C

Klasické drážkové řemeny

Klasické drážkové řemeny Klasické drážkové řemeny Klasické ozubené řemeny Challenge Klasické ozubené řemeny Challenge jsou vyráběný podle normy ISO 5296 ve čtyřech palcových rozměrech. Rozměry řemenu XL L H XH Extra lehký Lehký

Více

Ozubené řemeny 1.1. Informace o produktu 1.2 Ozubené řemeny. Nekonečné profil T Nekonečné profil AT Nekonečné profil palcový 1.

Ozubené řemeny 1.1. Informace o produktu 1.2 Ozubené řemeny. Nekonečné profil T Nekonečné profil AT Nekonečné profil palcový 1. Strana Informace o produktu.2 Ozubené řemeny Nekonečné profil T.0 Nekonečné profil AT.5 Nekonečné profil palcový.8 Nekonečné profil HTD.30 Nekonečné PowerGrip GT3.40 Nekonečné Poly Chain.47 Nekonečné oboustranné.52

Více

Ozubené tyče. Ozubené tyče POLY CHAIN GT str. 312. Ozubené tyče profil - MXL, XL, L str. 313. Ozubené tyče HTD profil - 5M, 8M str.

Ozubené tyče. Ozubené tyče POLY CHAIN GT str. 312. Ozubené tyče profil - MXL, XL, L str. 313. Ozubené tyče HTD profil - 5M, 8M str. Ozubené tyče Ozubené tyče POLY CHAIN GT str. 312 Ozubené tyče profil - MXL, XL, L str. 313 Ozubené tyče HTD profil - 5M, 8M str. 316 Ozubené tyče GT profil - 5M, 8M str. 316 Ozubené tyče GT profil - 3MR,

Více

1 MECHANICKÉ PŘEVODY D 1. (funkce, převodový poměr, druhy, třecí, řemenové a řetězové převody, části, použití,

1 MECHANICKÉ PŘEVODY D 1. (funkce, převodový poměr, druhy, třecí, řemenové a řetězové převody, části, použití, 1 MECHANICKÉ PŘEVODY (funkce, převodový poměr, druhy, třecí, řemenové a řetězové převody, části, použití, montáž) Mechanické převody jsou určeny : k přenosu rotačního pohybu a točivého momentu, ke změně

Více

TYMA CZ, s.r.o. řemeny, převody a lineární technika. Přehled sortimentu

TYMA CZ, s.r.o. řemeny, převody a lineární technika. Přehled sortimentu TYMA CZ, s.r.o. řemeny, převody a lineární technika Přehled sortimentu O firmě TYMA TEAM Technický pokrok, vývoj nových materiálů, technologií a konstrukcí přináší neustálé zvyšování výkonnosti a přesnosti

Více

W.H.MÜLLER, s.r.o. KATALOG VÝROBKŮ

W.H.MÜLLER, s.r.o. KATALOG VÝROBKŮ W.H.MÜLLER, s.r.o. KATALOG VÝROBKŮ W.H.MÜLLER, s.r.o. Na základě mnohaletých zkušeností svého hlavního partnera firmy Wilhelm Herm. Müller Garbsen GmbH Mulco Gruppe, vám nabízíme rozsáhlou pomoc v oboru

Více

INFORMACE O VÝROBKU. Profily ozubených řemenů. Výška. Výška Typ Rozteč Výška zubu PowerGrip GT (3) Typ Rozteč Výška zubu.

INFORMACE O VÝROBKU. Profily ozubených řemenů. Výška. Výška Typ Rozteč Výška zubu PowerGrip GT (3) Typ Rozteč Výška zubu. INFORMACE O VÝROBKU Profily ozubených řemenů Výška Typ Rozteč Výška zubu PowerGrip GT (3) 2MGT 2 1.52 0.71 3MGT 3 2.41 1.12 5MGT 5 3.81 1.91 8MGT 8 5.60 3.40 14MGT 14 10.00 6.00 Výška Typ Rozteč Výška

Více

185H075 185H100 185H150 185H200 225 H

185H075 185H100 185H150 185H200 225 H Ozubené řemeny H H 185 H 100 t = 12,7 mm 185... Délka řemenu v 1/10 palce / Belt length 1/10 inch hs = 4,3 mm H... Profil, rozteč zubů / tooth pitch 100... Šířka řemenu v 1/100 palce/ belt width 1/100

Více

HŘÍDELOVÉ SPOJKY A BRZDY

HŘÍDELOVÉ SPOJKY A BRZDY HŘÍDELOVÉ SPOJKY A BRZDY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Řemeny SKF Xtra Power. Klínové řemeny navržené pro nejvyšší výkony

Řemeny SKF Xtra Power. Klínové řemeny navržené pro nejvyšší výkony Řemeny SKF Xtra Power Klínové řemeny navržené pro nejvyšší výkony 1 Obsah Značka SKF se v současné době těší značné důvěře zákazníků, kterým nabízí širokou škálu produktů a služeb. Skupina SKF si udržuje

Více

ISORAN SYNCHRÓNNE REMENE. Neoprenové nekonečné ozubené remene

ISORAN SYNCHRÓNNE REMENE. Neoprenové nekonečné ozubené remene ISORAN SYNCHRÓNNE REMENE Neoprenové nekonečné ozubené remene 18 ISORAN SYNCHRONNÍ ŘEMENY MEGADYNE GUMOVÉ OZUBENÉ ŘEMENY se dodávají buď s jednostranným nebo oboustranným ozubením, s klasickými nebo RPP

Více

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES Verze 1.6 (10.08.2005) ROZTEČ 8 1/19

Více

Obsah: O nás Nekonečné polyuretanové ozubené řemeny Polyuretanové řemeny v metráži 10 CHIORINO FLEX - ozubené

Obsah: O nás Nekonečné polyuretanové ozubené řemeny Polyuretanové řemeny v metráži 10 CHIORINO FLEX - ozubené 1 Stabilní česká společnost orientovaná na konkrétní řešení specifických požadavků ve všech odvětvích. Využívání našich produktů zkvalitňuje a zrychluje práci ostatním. Obsah: 2 O nás 4 Nekonečné polyuretanové

Více

Vysokovýkonné válečkové řetězy IWIS

Vysokovýkonné válečkové řetězy IWIS Vysokovýkonné válečkové řetězy IWIS - Všechny komponenty jsou vyrobeny z vysokojakostních ušlechtilých ocelí s maximální přesností. V souladu s předpokládaným namáháním komponentu jsou tepelně zušlechtěny

Více

VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL

VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL uskutečnění výměny obsahu válce (spaliny nahradit čerstvou palivovou směsí nebo vzduchem). DRUHY dnes výhradně u 4-dobých motorů ventily ovládané rozvodem OHC, OHV. ČASOVÁNÍ VENTILŮ

Více

Nová generace vroubkovaných klínových řemenů společnosti Gates

Nová generace vroubkovaných klínových řemenů společnosti Gates E16/20174 Quad-Power III Nová generace vroubkovaných klínových řemenů společnosti Gates Z důvodu současných zvyšujících se nákladů na údržbu a energii se průmysl stále více zabývá způsoby zvýšení účinnosti

Více

Ozubené řemeny HTD. Ozubené řemeny s metrickou roztečí. Provedení HTD. Konstrukční charakteristiky. Rozměrové charakteristiky

Ozubené řemeny HTD. Ozubené řemeny s metrickou roztečí. Provedení HTD. Konstrukční charakteristiky. Rozměrové charakteristiky Provedení Ozubené řemeny s metrickou roztečí Konstrukční charakteristiky Rozvodové řemeny jsou z konstrukčního hlediska složeny z následujících částí a prvků viz obrázek: A) Tažné vlákno B) Polychloroprenový

Více

POLY CHAIN CARBON VOLT BEZKONKURENČNÍ VÝKON V DOKONALÉM ANTISTATICKÉM PROVEDENÍ

POLY CHAIN CARBON VOLT BEZKONKURENČNÍ VÝKON V DOKONALÉM ANTISTATICKÉM PROVEDENÍ POLY CHAIN CARBON VOLT BEZKONKURENČNÍ VÝKON V DOKONALÉM ANTISTATICKÉM PROVEDENÍ CO JE ATEX? ATEX (zkratka z Atmosphères Explosibles) odkazuje na evropský regulační rámec pro výrobu, montáž a používání

Více

LINEÁRNÍ JEDNOTKY LJHR ECO

LINEÁRNÍ JEDNOTKY LJHR ECO HENNLICH LINEÁRNÍ JEDNOTK LINEÁRNÍ JEDNOTK LJHR ECO IDEÁLNÍ ŘEŠENÍ PRO RCHLÉ POSUV VSOKÁ OPKOVTELNÁ PŘESNOST PRECIZNÍ LINEÁRNÍ KULIČKOVÉ VEDENÍ HENNLICH s.r.o. tel.: 6 11 346 fax: 6 11 999 e-mail: lin-tech@hennlich.cz

Více

INOVACE A DOKONALOST CNC VERTIKÁLNÍ OBRÁBĚCÍ CENTRA NBP VB TV. www.feeler-cnc.cz

INOVACE A DOKONALOST CNC VERTIKÁLNÍ OBRÁBĚCÍ CENTRA NBP VB TV. www.feeler-cnc.cz INOVACE A DOKONALOST CNC VERTIKÁLNÍ OBRÁBĚCÍ CENTRA NBP VB TV www.feeler-cnc.cz CNC vertikální obráběcí centra řady NBP NBP-1300A Robustní základ stroje (u modelů NBP-1000/1300 se 4 lineárními vedeními)

Více

International Head Office: Ammeraal Beltech Holding B.V. Handelsstraat 1 P.O. Box 38 1700 AA Heerhugowaard The Netherlands

International Head Office: Ammeraal Beltech Holding B.V. Handelsstraat 1 P.O. Box 38 1700 AA Heerhugowaard The Netherlands Inovace a servis Ammeraal Beltech ve světě International Head Office: Ammeraal Beltech Holding B.V. Handelsstraat 1 P.O. Box 38 1700 AA Heerhugowaard The Netherlands CZ CZ Ammeraal Beltech T +31 72 5751212

Více

SILOVÁ POWER CHUCKS SKLÍČIDLA A HYDRAULICKÉ VÁLCE

SILOVÁ POWER CHUCKS SKLÍČIDLA A HYDRAULICKÉ VÁLCE SILOVÁ SKLÍČIDLA A HYDRAULICKÉ UPÍNACÍ VÁLCE SILOVÁ POWER CHUCKS SKLÍČIDLA A HYDRAULICKÉ VÁLCE POWER CHUCKS http://www.zjp.cz, e-mail: zjp@zjp.cz, tel.+40 583 41 057, fax +40 583 450 364 95 SILOVÁ SKLÍČIDLA

Více

Axiální zajištění ložisek... 199 Způsoby zajištění... 199 Připojovací rozměry... 202. Konstrukce souvisejících dílů... 204

Axiální zajištění ložisek... 199 Způsoby zajištění... 199 Připojovací rozměry... 202. Konstrukce souvisejících dílů... 204 Použití ložisek Uspořádání ložisek... 160 Uspořádání s axiálně vodícím a axiálně volným ložiskem... 160 Souměrné uspořádání ložisek... 162 Plovoucí uspořádání ložisek... 162 Radiální zajištění ložisek...

Více

Ozubené emeny. Správná volba pro synchronizovanou epravu, krokování a p enos síly.

Ozubené emeny. Správná volba pro synchronizovanou epravu, krokování a p enos síly. CZ Ozubené emeny Správná volba pro synchronizovanou epravu, krokování a p enos síly. 1 Aplikace Obory jako logistika i p eprava materiálu stále více spoléhají na výhody, které jsou schopny nabídnout ozubené

Více

Gates Průmyslové Výrobky Pro Přenos Výkonu

Gates Průmyslové Výrobky Pro Přenos Výkonu E16/20069 ED 2008 Gates Průmyslové Výrobky Pro Přenos Výkonu Úplný sortiment výrobků Gates Výrobky Pro Průmyslové Pohony Řešení pro přenos výkonu Naše zkušenosti s přenosem výkonu sahají až do roku 1911.

Více

SVAŘOVANÉ METRÁŽE V OZUBENÉ ŘEMENY V. Oblast použití. Dodávané typy, varianty. Konstrukce. Dobrá rada OZUBENÉ. Standardně.

SVAŘOVANÉ METRÁŽE V OZUBENÉ ŘEMENY V. Oblast použití. Dodávané typy, varianty. Konstrukce. Dobrá rada OZUBENÉ. Standardně. ŘEMEY EKOEČÉ, SVAŘEÉ Z METRÁŽÍ SVAŘOVAÉ METRÁŽE CR - neoprenové ekonečné ozubené řemeny V se vyrábí svařováním konců PU metráží. Takto lze vyrobit řemen jakékoliv délky. Minimální délka je limitována pouze

Více

POLY CHAIN GT CARBON polyuretanový synchronizační řemen s patentovaným karbonovým tažným kordem

POLY CHAIN GT CARBON polyuretanový synchronizační řemen s patentovaným karbonovým tažným kordem POLY CHAIN GT CARBON polyuretanový synchronizační řemen s patentovaným karbonovým tažným kordem Výhody a konstrukce POSOUVÁ HRANICE ŘEŠENÍ VAŠICH PŘEVODŮ A POHONŮ Firma Gates, dlouhodobý celosvětový lídr

Více

Více než 100-letá zkušenost ve výrobě ě a vývoji kotoučových č štěpkovačů.

Více než 100-letá zkušenost ve výrobě ě a vývoji kotoučových č štěpkovačů. Informace o produktech 2008-2009 kotoučové č éštěpkovače č JENSEN Více než 100-letá zkušenost ve výrobě ě a vývoji kotoučových č štěpkovačů. Výrobní závod JENSEN byl založen panem Peterem Jensenem v roce

Více

Soustruh na dřevo. Technická fakulta ČZU Praha Autor: Václav Číhal Školní rok: 2008/2009 (letní semestr) Popis:

Soustruh na dřevo. Technická fakulta ČZU Praha Autor: Václav Číhal Školní rok: 2008/2009 (letní semestr) Popis: Technická fakulta ČZU Praha Autor: Václav Číhal Školní rok: 008/009 (letní semestr) Soustruh na dřevo Popis: Jednoduchý soustruh na dřevo s použítím běžně dostupných materiálů. Soustruh by měl být vzhledem

Více

E16/70439 ROZVODOVÉ ŘEMENY POWERGRIP SPOLEČNOSTI GATES

E16/70439 ROZVODOVÉ ŘEMENY POWERGRIP SPOLEČNOSTI GATES E16/70439 ROZVODOVÉ ŘEMENY POWERGRIP SPOLEČNOSTI GATES Rozvodové řemeny PowerGrip společnosti Gates Více než 100 milionů vozů v Evropě je vybaveno rozvodovým řemenem. Rozvodové řemeny nahradily řetězy

Více

VI. BUBNOVÉ MOTORY VÁLEČKY SE ZABUDOVANÝM MOTOREM. Stránka. Bubnový motor TM 114 1. Válečky se zabudovaným motorem Typ 840 50 2 4

VI. BUBNOVÉ MOTORY VÁLEČKY SE ZABUDOVANÝM MOTOREM. Stránka. Bubnový motor TM 114 1. Válečky se zabudovaným motorem Typ 840 50 2 4 VI. BUBNOVÉ MOTORY VÁLEČKY SE ZABUDOVANÝM MOTOREM Stránka Bubnový motor TM 114 1 Válečky se zabudovaným motorem Typ 840 50 2 4 Bubnový motor Typ 850 89 5-6 Typová řada TM 114 Bubnové motory typové řady

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 27

Více

Specializovaný výrobce v oblasti kaučuku a plastů CONTITECH SUITE

Specializovaný výrobce v oblasti kaučuku a plastů CONTITECH SUITE 1 ContiTech AG Specializovaný výrobce v oblasti kaučuku a plastů CONTITECH SUITE Program k výpočtu řemenových převodů 2 ContiTech AG CONTITECH SUITE - Program k výpočtu řemenových převodů Profesionální

Více

Technika pohonů ozubenými řetězy Rexroth

Technika pohonů ozubenými řetězy Rexroth Electric Drives Linear Motion and and Controls Hydraulics Assembly Technologies Pneumatics Service Technika pohonů ozubenými řetězy Rexroth Ozubené řetězy Rexroth pro náročné pohony 2 Rychle, precizně

Více

PŘEHLED POLYURETANOVÝCH ŘEMENŮ

PŘEHLED POLYURETANOVÝCH ŘEMENŮ PŘEHLED POLYURETANOVÝCH ŘEMENŮ KONSTRUKCE OZUBENÝCH POLYURETANOVÝCH ŘEMENŮ Tažné kordy zajišťují potřebnou pevnost a odolnost proti prodloužení. Řemeny jsou standardně dodávány s ocelovým tažným kordem,

Více

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER -GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER -GATES Verze 1.6 (10.08.2005) ROZTEČ 3 a 5 1/16 TPRV STANDARD

Více

NÁVOD K PROVOZU. Planetové převodovky pro servomotory. 4152 758 901b22

NÁVOD K PROVOZU. Planetové převodovky pro servomotory. 4152 758 901b22 NÁVOD K PROVOZU Planetové převodovky pro servomotory 4152 758 901b22 Změny vyhrazeny Copyright ZF Tento návod k provozu je chráněn podle autorského práva. Rozmnožování a rozšiřování této příručky v jakékoli

Více

Mechanické převody ČÁSTI STROJŮ R

Mechanické převody ČÁSTI STROJŮ R Mechanické převody ČÁSTI STROJŮ CÍLE PŘEDNÁŠKY Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod do problematiky mechanických spojů. OBSAH PŘEDNÁŠKY 1. Dokončení spojů

Více

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE 1.A. VALIVÁ LOŽISKA a) dělení ložisek b) skladba ložisek c) definice základních pojmů d) výpočet ložisek d) volba ložisek 1.B. POHYBLIVÉ ČÁSTI PÍSTOVÉHO STROJE a) schéma pohyblivých částí klikového mechanismu

Více

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ mechanismy. Přednáška 9

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ mechanismy. Přednáška 9 Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ mechanismy Přednáška 9 Převody s nestandardními ozubenými koly Obsah Převody s nestandardními ozubenými koly Základní rozdělení

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNVERZTA V PLZN FAKULTA STROJNÍ Studijní program Studijní zaměření N 230 Strojní inženýrství Stavba výrobních strojů a zařízení DPLOMOVÁ PRÁCE Návrh hlavního pohonu soustružnického vřetena

Více

ROZMĚRY. Výška těla (mm) H 1. Rozteč (mm) t. Výška zubu (mm) H 2 1, , , ,6 0,76 1,23 1,4 2,1 4,9 0,8 1,14 1,57 1,9 3 5,3

ROZMĚRY. Výška těla (mm) H 1. Rozteč (mm) t. Výška zubu (mm) H 2 1, , , ,6 0,76 1,23 1,4 2,1 4,9 0,8 1,14 1,57 1,9 3 5,3 ÚVOD Neoprenové řemeny (Super Torque Drive), mají unikátní parabolický tvar s tichým a přesným náběhem. Řemeny byly vyvinuty firmou GoodYear v roce 1976. Díky preciznímu časování se řemeny používají ve

Více

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES Verze 1.6 (10.08.2005) ROZTEČ 14 1/21

Více

izolace a mikroventilace střechy Teknoroof

izolace a mikroventilace střechy Teknoroof izolace a mikroventilace střechy Teknoroof Teknoroof - tepelně izolační panely pro odvětrávané střechy. Tepelně izolační panel umožňující snadnou, rychlou, bezpečnou a účinnou mikroventilaci šikmých střech.

Více

MEZIPŘÍRUBOVÉ UZAVÍRACÍ KLAPKY S TĚSNĚNÍM PTFE

MEZIPŘÍRUBOVÉ UZAVÍRACÍ KLAPKY S TĚSNĚNÍM PTFE ABsOlute flow control SÉRIE 500 // PN 6/10/16/Class 150 // 50-200 (2-8 ) // Chemický průmysl // Agresivní kapaliny // Kyseliny MEZIPŘÍRUBOVÉ UZAVÍRACÍ KLAPKY S TĚSNĚNÍM PTFE WWW.ABOVALVE.COM OBECNÉ INFORMACE

Více

CTR 750 EV NABÍDKOVÝ LIST. Pilous. 4140 34 0,9 1,1 mm

CTR 750 EV NABÍDKOVÝ LIST. Pilous. 4140 34 0,9 1,1 mm NABÍDKOVÝ LIST Pilous CTR 750 EV Železná 9, 619 00 Brno, Czech Republic Tel.: +420 543 25 20 10 e-mail: wood@pilous.cz, www.pilous.cz Max. (mm) 4140 34 0,9 1,1 mm 750 640 530 530 Max. průměr kmene 750

Více

ŽEBROVÉ ŘEMENY ŽEBROVÉ ŘEMENY. Oblast použití. Konstrukce. Dodávané typy, varianty. Dobrá rada ŽEBROVÉ

ŽEBROVÉ ŘEMENY ŽEBROVÉ ŘEMENY. Oblast použití. Konstrukce. Dodávané typy, varianty. Dobrá rada ŽEBROVÉ ŘEMENY ÚVOD ŘEMENY h Žebrové (drážkové, micro-v, poly-v, multi-rib, V- belt, V-ribbed) řemeny mají spodní stranu osazenu podélnými klínovými žebry. Slučují v sobě vlastnosti plochých a klínových řemenů.

Více

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER -GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER -GATES Verze 1.6 (10.08.2005) 1/38 TPRV STANDARD ROZMĚRŮ,

Více

Lisy na kulaté balíky s konstantní komorou na balíky

Lisy na kulaté balíky s konstantní komorou na balíky Lisy na kulaté balíky s konstantní komorou na balíky 1250 / 1550 CZ Round Pack perfektní pro senáž, seno a slámu! Pádné argumenty! Konstantní komora na balíky Round Pack 1250: Balíky Ø 1,25 x 1,20 m Round

Více

Ozubené řemenice T 2.5 Rozteč 2.5 mm DIN 7721

Ozubené řemenice T 2.5 Rozteč 2.5 mm DIN 7721 Ozubené řemenice T 2.5 Rozteč 2.5 mm DIN 7721 Hliník Pro šířku řemene 6 mm Provedení 1F Provedení 2F Provedení 2 Počet Prove- Výpočto- přes Předvrta- Značení zubů dení vý bočnice ný otvor Obj. číslo z

Více

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Přednáška 7 Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Senzory a aktuátory používané v robotických systémech. Regulace otáček stejnosměrných motorů (aktuátorů) Pro pohon jednotlivých os robota jsou často

Více

Výpočet únosnosti šnekového soukolí (Výukový text výběr z normy DIN 3996)

Výpočet únosnosti šnekového soukolí (Výukový text výběr z normy DIN 3996) Technická univerzita v Liberci Fakulta strojní Katedra částí a mechanismů strojů Výpočet únosnosti šnekového soukolí (Výukový text výběr z normy DIN 3996) Zpracoval: doc. Ing. Ludvík Prášil, CSc. Liberec

Více

TMV-1350A/ 1600A CNC vertikální obráběcí centrum

TMV-1350A/ 1600A CNC vertikální obráběcí centrum TMV-1350A/ 1600A CNC vertikální obráběcí centrum - Určeno pro přesné a silové obrábění - Tuhá konstrukce, kluzné vodící plochy - Ergonomický design a komfortní obsluha - Systém upínání BT50 nebo HSK- A100

Více

Lineární pohon s ozubeným řemenem

Lineární pohon s ozubeným řemenem A1P559D00DZ00X Technické změny vyhrazeny Veličiny Veličiny Značka Jednotka Poznámka Všeobecně Název Lineární pohon s ozubeným řemenem Typ OSP-E..B Upevnění viz výkresy Rozsah teplot ϑ min C -30 ϑ max C

Více

Členění legendy. Hasáky

Členění legendy. Hasáky Hasáky RIDGID jsou světoznámé pro svou nepřekonatelnou pevnost a praktičnost. Originální hasák pro velké zatížení, který je níže vyobrazený, si za více než 80 let získal důvěru profesionálů, protože hned

Více

Základní diagnostická měření

Základní diagnostická měření TECHNIKU A TECHNOLOGII České vysoké učení technické v Praze, fakulta strojní Horská 3, 128 00 Praha 2, tel.: +420 221 990 900, fax: +420 221 990 999 www.rcmt.cvut.cz Základní diagnostická měření P.Bach

Více

18. Kinematické mechanismy

18. Kinematické mechanismy zapis_kinematicke_mechanismy_108/2012 STR Cc 1 z 6 18. Kinematické mechanismy Přenáší pohyb a zároveň mění jeho a #1 #2 18.1. Hřebenové ozubení mění pohyb pastorku na #3 #4 pohyb hřebenu nebo naopak vznikne

Více

Nejen rychlý, ale i perfektní střih

Nejen rychlý, ale i perfektní střih 12 Sekačky s čelním žacím ústrojím Nejen rychlý, ale i perfektní střih Profesionální rotační žací stroje John Deere nabízejí vynikající kombinaci rychlosti a kvality střihu. Díky vysokokapacitním žacím

Více

P O N U K O V Ý L I S T

P O N U K O V Ý L I S T NABÍDKOVÝ LIST CTR 550 Pilous Železná 9, 619 00 Brno, Czech Republic Tel.: +420 543 25 20 10 e-mail: wood@pilous.cz, www.pilous.cz Max. (mm) 3110 27 35 0,9 mm 550 400 365 365 Max. průměr kmene 550 mm Délka

Více

RASACUT Modulární řezací centra orientovaná na budoucnost

RASACUT Modulární řezací centra orientovaná na budoucnost RASACUT Modulární řezací centra orientovaná na budoucnost MODULÁRNÍ SYSTÉM BEZPEČNOST PROCESU SILNY VYKON VYSOKÁ ŽIVOTNOST HOSPODÁRNOST Vysoce výkonné pily, které se přizpůsobí budoucnosti. Vysoká životnost

Více

Dlouhá životnost Vysoká spolehlivost Vynikající výkon. Gumové pásy Bridgestone

Dlouhá životnost Vysoká spolehlivost Vynikající výkon. Gumové pásy Bridgestone Dlouhá životnost Vysoká spolehlivost Vynikající výkon Gumové pásy Bridgestone SVĚTOVÁ JEDNIČKA V GUMÁRENSKÉM PRŮMYSLU Společnost Bridgestone byla založena v roce 1931 a v průběhu dalších let se stala se

Více

Firma Hoxter Výhody Hoxter Krby Teplovodní krby Akumulační kamna Příslušenství Technická data

Firma Hoxter Výhody Hoxter Krby Teplovodní krby Akumulační kamna Příslušenství Technická data CZ 4 8 12 24 38 42 46 Firma Hoxter Výhody Hoxter Krby Teplovodní krby Akumulační kamna Příslušenství Technická data Firma Hoxter Specialista na teplo Nositel hodnot Hoxter Lední medvěd je opravdovým specialistou

Více

VÝZKUMNÁ ZPRÁVA NÁVRH TECHNOLOGIE PRO POHONNÉ JEDNOTKY SPECIÁLNÍCH ŘETĚZOVÝCH DOPRAVNÍKŮ

VÝZKUMNÁ ZPRÁVA NÁVRH TECHNOLOGIE PRO POHONNÉ JEDNOTKY SPECIÁLNÍCH ŘETĚZOVÝCH DOPRAVNÍKŮ KATEDRA KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA NÁVRH TECHNOLOGIE PRO POHONNÉ JEDNOTKY SPECIÁLNÍCH ŘETĚZOVÝCH DOPRAVNÍKŮ Autor: doc. Ing. Jaroslav Krátký, Ph.D. Ing. Eva Krónerová, Ph.D. Číslo projektu: Číslo

Více

Flamco. Program pro odvzdušňování a odkalování FLEXVENT FLAMCOVENT FLAMCOVENT CLEAN FLEXAIR FLAMCO CLEAN FLAMCO A-S ODVZDUŠŇOVAČ A ODKALOVAČ

Flamco. Program pro odvzdušňování a odkalování FLEXVENT FLAMCOVENT FLAMCOVENT CLEAN FLEXAIR FLAMCO CLEAN FLAMCO A-S ODVZDUŠŇOVAČ A ODKALOVAČ ODVZDUŠŇOVAČ A ODKALOVAČ 7 Flamco Program pro odvzdušňování a odkalování FLEXVENT FLAMCOVENT FLAMCOVENT CLEAN FLEXAIR FLAMCO CLEAN Vydání 2007 / CZ FLAMCO A-S Plovákový odvzdušňovač Flexvent : spolehlivý

Více

Převodové mechanismy

Převodové mechanismy Převodové mechanismy Převodové mechanismy jsou mezi motorem a výkonným orgánem stroje a slouží k přeměně parametrů pohybu frekvence otáčení n, krouticí moment M k tak, aby motory pracovaly v oblasti parametrů

Více

ROZMĚRY. Rozteč (mm) Výška těla (mm) Výška zubu (mm) H 2 H 1 0,7 1,22 1,93 3,28 5,84 8,4 1,9 3,2 5,6 2,1 3,4 6

ROZMĚRY. Rozteč (mm) Výška těla (mm) Výška zubu (mm) H 2 H 1 0,7 1,22 1,93 3,28 5,84 8,4 1,9 3,2 5,6 2,1 3,4 6 ÚVOD HTD (HPPD, RPP) Neoprenové řemeny HTD jsou v současné době nejuniverzálnějším typem synchronních ozubených řemenů. Řemeny mají výborné časování, nejsou hlučné, pracují při vysokých otáčkách. Někteří

Více

Petr Macher Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika

Petr Macher Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika KONSTRUKČNÍ NÁVRH PŘEVODOVKY PRO POHON DVOJKOLÍ REGIONÁLNÍHO VOZIDLA S ELEKTRICKÝM MOTOREM SVOČ FST 2014 Petr Macher Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT

Více

Válcování drážek VÁLCOVÁNÍ DRÁŽEK. Velikost trubky Strana. Poč. modelů. Typ

Válcování drážek VÁLCOVÁNÍ DRÁŽEK. Velikost trubky Strana. Poč. modelů. Typ Válcování drážek Určeno ke zvýšení rychlosti a výkonnosti pro požární sprinklery a ostatní průmyslové instalace. Široký sortiment mechanických a hydraulických zařízení pro aplikace do průměru 24". Typ

Více

5. Pneumatické pohony

5. Pneumatické pohony zapis_pneumatika_valce - Strana 1 z 8 5. Pneumatické pohony Mění energii stlačeného vzduchu na #1 (mechanickou energii) Rozdělení: a) #2 pro přímé (lineární) pohyby b) #3 pro točivý pohyb - pro šroubování,

Více

Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele. Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček

Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele. Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček Technické inovace motorových vozidel - Přednáška 07 1 Důvod inovace Jedná se o využití energie výfukových

Více

Výroba závitů. a) Vnější závit. Druhy závitů

Výroba závitů. a) Vnější závit. Druhy závitů Výroba závitů Druhy závitů Metrický - 60 [M] Whitworthův - 55 [W] Trubkový válcový - 55 [G] Lichoběžníkový - 30 [Tr] (trapézový) Oblý - 30 [Rd] Základním prvkem šroubu nebo matice je jeho šroubová plocha.

Více

Hřídelové spojky. Spojky přenáší krouticí moment mezi hnacím a hnaným strojem nebo mezi jednotlivými částmi stroje či mechanismu.

Hřídelové spojky. Spojky přenáší krouticí moment mezi hnacím a hnaným strojem nebo mezi jednotlivými částmi stroje či mechanismu. Hřídelové spojky Spojky přenáší krouticí moment mezi hnacím a hnaným strojem nebo mezi jednotlivými částmi stroje či mechanismu. Další funkce spojek přerušení nebo omezení přenosu M k jako ochrana před

Více

ROST Group TRADING & SERVICES

ROST Group TRADING & SERVICES ROST Group TRADING & SERVICES Průmyslové pogumování PLOŠNÉ POGUMOVÁNÍ PRODLOUŽENÍ ŽIVOTNOSTI ZAŘÍZENÍ Provádíme průmyslové pogumování kvalitními a vyzkoušenými materiály renomovaného evropského výrobce

Více

Zabezpečovací pohon výrobního zařízení se šnekovou převodovkou a pojistnou spojkou. Pavla Hradilová

Zabezpečovací pohon výrobního zařízení se šnekovou převodovkou a pojistnou spojkou. Pavla Hradilová Zabezpečovací pohon výrobního zařízení se šnekovou převodovkou a pojistnou spojkou Pavla Hradilová Bakalářská práce 2013 ABSTRAKT Ve své bakalářské práci se zaměřuji na ozubené převody a to konkrétně

Více

Charakteristika. Použití VLASTNOSTI MOLDMAXXL FYZIKÁLNÍ ÚDAJE

Charakteristika. Použití VLASTNOSTI MOLDMAXXL FYZIKÁLNÍ ÚDAJE 1 MOLDMAXXL 2 Charakteristika MOLDMAX XL je vysoce pevná slitina mědi s vysokou vodivostí, vyrobená firmou Brush Wellman Inc. MOLDMAX XL se používá pro výrobu různých tvarovek z plastu. Vyznačuje se následujícími

Více

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík 10 10.1 Úvod Obecná představa o chování dřeva při požáru bývá často zkreslená. Dřevo lze zapálit, může vyživovat oheň a dále ho šířit pomocí prchavých plynů, vznikajících při vysoké teplotě. Proces zuhelnatění

Více

Tiskové chyby vyhrazeny. Obrázky mají informativní charakter.

Tiskové chyby vyhrazeny. Obrázky mají informativní charakter. Technický přehled Čelní převodovky ROBUS Snadná kontrola a údržba. Minimální nároky na údržbu. Převodovky všech rozměrů jsou dodávány se syntetickým olejem s dlouhou životností. IEC příruba a dutá hřídel.

Více

V čem spočívá výhoda rotačních kompresorů firmy COMPAIR?

V čem spočívá výhoda rotačních kompresorů firmy COMPAIR? V čem spočívá výhoda rotačních kompresorů firmy COMPAIR? Tuto otázku musíme zodpovídat velmi často, protože většina ostatních výrobců nabízí tradičně pouze šroubové a pístové kompresory. COMPAIR je však

Více

2 Materiály, krytí výztuže betonem

2 Materiály, krytí výztuže betonem 2 Materiály, krytí výztuže betonem 2.1 Beton V ČSN EN 1992-1-1 jsou běžné třídy betonu (C12/15, C16/20, C20/25, C25/30, C30/37, C35/45, C40/50, C45/55, C50/60) rozšířeny o tzv. vysokopevnostní třídy (C55/67,

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta stavební MANUÁL K PROGRAMU POPÍLEK

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta stavební MANUÁL K PROGRAMU POPÍLEK ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební MANUÁL K PROGRAMU POPÍLEK Manuál k programu Popílek A.1 O programu Program Popílek vznikl v rámci diplomové práce na katedře Betonových a zděných konstrukcí.

Více

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Podklady k přednáškám část F4 Prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. a kol. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním

Více

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, E.ON ČR, Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv PNE 34 8211 3. vydání Odsouhlasení

Více

Elektrické stroje řady ALLROUNDER

Elektrické stroje řady ALLROUNDER V centru pozornosti Elektrické stroje řady ALLROUNDER Vstřikovací stroje pro výrobu náročných součástí www.arburg.com Přehled řešení [s] 1 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 ALLDRIVE EDRIVE hydraulický 370 470 520 2

Více

6 PROTIPOŽÁRNÍ DESKOVÉ OBKLADY

6 PROTIPOŽÁRNÍ DESKOVÉ OBKLADY 6 PROTIPOŽÁRNÍ DESKOVÉ OBKLADY Ve srovnání s protipožárními nátěry a nástřiky, které slouží především pro zvýšení požární odolnosti nosných, zejména tyčových prvků, mohou být protipožární deskové obklady

Více

zapažovací systémy pro studny na vodu

zapažovací systémy pro studny na vodu VŠEOBECNÉ ÚDAJE strana: PVC Chemické vlastnosti PVC Fyzikální vlastnosti Požadavky na kvalitu POPIS VÝROBKŮ strana: Zapažovací trubky Filtrační trubky Vršky a zátky zapažovacího potrubí Filtry se souvislou

Více

Prachovky. Materiál Kůže. Pro jednoduchý hřídelový kloub. Svěrná spona. Pro dvojitý hřídelový kloub. Svěrná spona. Pro výsuvné kloubové hřídele

Prachovky. Materiál Kůže. Pro jednoduchý hřídelový kloub. Svěrná spona. Pro dvojitý hřídelový kloub. Svěrná spona. Pro výsuvné kloubové hřídele Prachovky Kůže Pro jednoduchý hřídelový kloub Počet Obj. číslo D1 D2 L2 L1 záhybů g T 17701 13 30 42 12 2 4 T 64196 16 32 40 15 2 6 T 17702 16 32 52 15 2 5 T 17703 20 35 62 20 2 5 T 17704 25 40 74 20 3

Více

Český výrobce řetězových. a ozubených převodů. Řetězy. Řetězová kola. Ozubené hřebeny Ozubená kola. Řemenice Řemeny.

Český výrobce řetězových. a ozubených převodů. Řetězy. Řetězová kola. Ozubené hřebeny Ozubená kola. Řemenice Řemeny. Řetězy Řetězová kola Ozubené hřebeny Ozubená kola Řemenice Řemeny Zakázková výroba Český výrobce řetězových Doplňkový sortiment a ozubených převodů MORAVIA ŘETĚZY český výrobce řetězových a ozubených převodů

Více

Obsah. Ozubené hřebeny 290. Čelní kola a hřebeny s šikmým ozubením 292. Čelní ozubená kola. Čelní ozubená kola plastová 305.

Obsah. Ozubené hřebeny 290. Čelní kola a hřebeny s šikmým ozubením 292. Čelní ozubená kola. Čelní ozubená kola plastová 305. Převody a ozubení Obsah Ozubené hřebeny 290 Čelní kola a hřebeny s šikmým ozubením 292 Čelní ozubená kola Ocelová s nábojem 293 Ocelová bez náboje 302 Nerezová 312 Čelní ozubená kola plastová 305 Kuželová

Více

GRUNDFOS ODPADNÍ VODA. Ponorná čerpadla na neupravené a odpadní vody 1.65-29 kw řady S

GRUNDFOS ODPADNÍ VODA. Ponorná čerpadla na neupravené a odpadní vody 1.65-29 kw řady S GRUNDFOS ODPADNÍ VODA Ponorná čerpadla na neupravené a odpadní vody 1.65-29 kw řady S 25 Grundfos Výkonná čerpadla pro čerpání nepředčištěných surových komunálních odpadních vod Grundfos nabízí kompletní

Více

AKČNÍ KATALOG 2012 TRAVNÍ SEKAČKY KULTIVÁTORY DRTIČE DŘEVA KŘOVINOŘEZY ŘETĚZOVÉ PILY

AKČNÍ KATALOG 2012 TRAVNÍ SEKAČKY KULTIVÁTORY DRTIČE DŘEVA KŘOVINOŘEZY ŘETĚZOVÉ PILY AKČNÍ KATALOG 2012 TRAVNÍ SEKAČKY KULTIVÁTORY DRTIČE DŘEVA KŘOVINOŘEZY ŘETĚZOVÉ PILY Tradice z Nizozemí od roku 1906 Rotační travní sekačky s pojezdem U multifunkčních sekaček někdy bývá problém, že zvládají

Více

OZUBENÉ METRÁŽE M OZUBENÉ METRÁŽE. Oblast použití. Dodávané typy, varianty. Konstrukce OZUBENÉ. Standardně. Na poptávku

OZUBENÉ METRÁŽE M OZUBENÉ METRÁŽE. Oblast použití. Dodávané typy, varianty. Konstrukce OZUBENÉ. Standardně. Na poptávku OZUBEÉ METRÁŽE ÚVOD OZUBEÉ METRÁŽE PU - plyureanové CR - ové Ozubené jsou primárně určeny pro pohony lineárních zařízení. Vyrábí se z polyureanu nebo u ve sejných profilech jako běžné nekonečné řemeny.

Více

Toto jsou důvody, které mluví pro vibrační desky Wacker Neuson. Kompetence pro hutnění v každém detailu. Všechny vibrační desky v kostce

Toto jsou důvody, které mluví pro vibrační desky Wacker Neuson. Kompetence pro hutnění v každém detailu. Všechny vibrační desky v kostce Vibrační desky Toto jsou důvody, které mluví pro vibrační desky Wacker Neuson. Kompetence pro hutnění v každém detailu. 1. Hospodárnost bez kompromisů! S inovacemi pro optimální hutnicí výkon. Vysoký výkon,

Více

K 9 MANIPULAČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HUTNÍ PRŮMYSL

K 9 MANIPULAČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HUTNÍ PRŮMYSL Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K 9 MANIPULAČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HUTNÍ PRŮMYSL 2. VÝPOČTOVÁ ZPRÁVA doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

SEKČNÍ VRATA ALUTECH

SEKČNÍ VRATA ALUTECH SEKČNÍ VRATA ALUTECH - technické vlastnosti - sedvičové panely alutech - prvky vratového křídla alutech - konstrukce vestevěných dveří - mechanizmus bočního vedení a závěsu - systém vyvažování křídla -

Více

AKČNÍ KATALOG TRAVNÍ SEKAČKY KULTIVÁTORY DRTIČE DŘEVA VYŽÍNAČE KŘOVINOŘEZY ŘETĚZOVÉ PILY. Tradice z Nizozemí od roku 1906

AKČNÍ KATALOG TRAVNÍ SEKAČKY KULTIVÁTORY DRTIČE DŘEVA VYŽÍNAČE KŘOVINOŘEZY ŘETĚZOVÉ PILY. Tradice z Nizozemí od roku 1906 AKČNÍ KATALOG 2014 TRAVNÍ SEKAČKY KULTIVÁTORY DRTIČE DŘEVA VYŽÍNAČE KŘOVINOŘEZY ŘETĚZOVÉ PILY Tradice z Nizozemí od roku 1906 Rotační travní sekačky s pojezdem U multifunkčních sekaček někdy bývá problém,

Více

DRIVEN BY QUALITY NOVÉ MOTORY EURO 6 TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM

DRIVEN BY QUALITY NOVÉ MOTORY EURO 6 TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM NOVÉ MOTORY EURO 6 SÍLA EFEKTIVITY Nové modely DAF XF, CF a LF Euro 6 dostanou kompletně novou řadu špičkových motorů PACCAR. Od nejmenšího motoru PX-5 pro řadu LF po nejvýkonnější typ MX-13 s výkonem

Více

OPTIMALIZACE DOPRAVNÍCH TRAS PÁSOVÉ DOPRAVY

OPTIMALIZACE DOPRAVNÍCH TRAS PÁSOVÉ DOPRAVY The International Journal of TRANSPORT & LOGISTICS Medzinárodný časopis DOPRAVA A LOGISTIKA OPTIMALIZACE DOPRAVNÍCH TRAS PÁSOVÉ DOPRAVY ISSN 1451-107X Horst Gondek 1, Jan Šamárek 2, Wladyslaw Bochenek

Více

Vibrační pěchy Originál. Od vynálezce a lídra na světovém trhu

Vibrační pěchy Originál. Od vynálezce a lídra na světovém trhu TECHNICKÉ ÚDAJE BS 65-V Délka x šířka x výška mm 673 x 343 x 965 Přepravní rozměry (d x š x v) mm 690 x 380 x 990 Velikost hutnicího nástavce (š x d) mm 280 x 336 Provozní hmotnost kg 68 Přepravní hmotnost

Více

APSOdrive Řešení pohonů

APSOdrive Řešení pohonů APSOdrive Řešení pohonů APSOdrive od vývoje výrobků dle zákaznických specifikací až po hromadnou výrobu Volba správných materiálů, komponent a konfigurací je komplexní, časově náročnou činností, která

Více

AXIÁLNÍ VENTILÁTORY TYPU TTT NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ

AXIÁLNÍ VENTILÁTORY TYPU TTT NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ Boleslavova 15, 140 00 Praha 4, tel. 41001010, fax 41001090 AXIÁLNÍ VENTILÁTORY TYPU TTT NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ POPIS Potrubní axiální ventilátory modelové řady TTT s řemenovým náhonem pro zvláštní použití

Více