Bezpečnostní list podle (ES) č. 1907/ ISO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bezpečnostní list podle (ES) č. 1907/2006 - ISO 11014-1"

Transkript

1 Bezpečnostní list podle (ES) č. 1907/ ISO Ferrolix 332 Strana 1 z 5 Č. SDB : Datum revize: Datum výtisku: Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Obchodní jméno: Ferrolix 332 Předpokládané použití: Produkt pro úpravu vody Označení firmy: BK Giulini GmbH Works Ludwigshafen, Giulinistrasse 2 D Ludwigshafen DE Tel.: / Fax. č.: / Odpovědnost za bezpečnostní list: Business Unit APW Works Ladenburg Phone / Works Ludwigshafen Phone / r.gitzing@bk-giulini.com Telefonní číslo pro mimořádné situace: Works Ladenburg Phone / Works Ludwigshafen Phone / Údaje o nebezpečnosti přípravku Žádné, je-li užit k zamýšlenému účelu. Produkt nemá charakter nebezpečného přípravku ve smyslu platných zákonů. Výrobek obsahuje tyto nebezpečné látky: anorganické soli Organické soli inhibitory organické polymery 3. Informace o složení přípravku Prohlášení o složkách podle ES/1907/2006: Neobsahuje nebezpečné složky přesahující mezní hodnoty směrnice ES 4. Pokyny pro první pomoc Expozice vdechováním: Postiženého vyveďte na čerstvý vzduch, vyhledejte lékařskou pomoc. Kontakt s kůží: Omyjte tekoucí vodou a mýdlem. Ošetřete pokožku. Odstraňte kontaminovaný oděv.

2 Ferrolix 332 Strana 2 z 5 Kontakt s očima: Okamžitě vypláchněte oči velkým množstvím tekoucí vody po dobu cca 10 min. Víčka držte otevřená. Přetrvávají-li potíže, vyhledejte lékařskou pomoc. Po požití: Vypláchněte ústa, vypijte 1-2 sklenice vody, nevyvolávejte zvracení, vyhledejte lékařskou pomoc. 5. Opatření pro hasební zásah Nebezpečí způsobené expozicí přípravku: Není hořlavý (vodný roztok). V případě požáru se mohou po vypaření vody a dalším zahřátí uvolňovat toxické plyny. Vhodná hasiva: Všechna běžná hasiva jsou vhodná. Hasiva, které nelze z bezpečnostních důvodů použít: Neznámé Zvláštní ochranné pomůcky při hašení požáru: Použijte dýchací přístroj. Dodatečné pokyny: Ohrožené obaly s produktem ochlazujte vodní sprchou. Preventivní opatření pro ochranu osob: Není nutné. 6. Opatření v případě náhodného úniku látky nebo přípravku Preventivní opatření pro ochranu životního prostředí: Zamezte úniku produktu do kanalizace, kontaminaci povrchových či podzemních vod. Čistící metody: Odstraňujte absorbčním materiálem (např. písek, rašelina, piliny), pak mechanicky odstraňte. Zbytky spláchněte velkým množstvím vody. Zacházení: Nejsou nutná žádná zvláštní opatření. Skladování: Skladujte v uzavřených, originálních obalech. Obal s produktem uchovávejte těsně uzavřený. Skladujte na chladném místě, neskladujte na mrazu. 7. Pokyny pro zacházení a skladování 8. Omezování expozice látkou nebo přípravkem a ochrana osob Složky s mezními hodnotami kontrolovanými na pracovišti: Platí pro DE Podklad neobsahuje žádné látky Omezování expozice: Zajistěte dostatečné větrání/odsávání pracoviště. Ochrana dýchacích cest: při rozprašování/rozstřikování

3 Ferrolix 332 Strana 3 z 5 Ochrana rukou: Ochranné rukavice odolné proti chemickým látkám (norma EN 374). Vhodné materiály pro krátkodobý kontakt resp. potřísnění (doporučeno: minimální index ochrany 2, odpovídá > 30 minutám pronikání podle EN 374): polychloroprén (CR; tloušťka vrstvy >= 1 mm) nebo přírodní pryž (NR; tloušťka vrstvy >=1 mm) Vhodné materiály pro dlouhodobější, přímý kontakt (doporučuje se: index ochrany 6, doba iniciace > 480 min. podle EN 374): polychloroprén (CR; tloušťka vrstvy >= 1 mm) nebo přírodní pryž (NR; tloušťka vrstvy >=1 mm) Tyto údaje pocházejí z literatury a z informací výrobců rukavic nebo jsou analogicky odvozeny od podobných látek. Je třeba vědět, že doba použití ochranné rukavice proti chemikáliím může být v praxi z důvodu mnoha ovlivňujících činitelů (např. teplota) zřetelně kratší než doba pronikání stanovená podle EN 374. Při příznacích opotřebení je třeba rukavice vyměnit. Ochrana očí: Ochranné brýle 9. Informace o fyzikálních a chemických vlastnostech látky nebo přípravku Všeobecné vlastnosti: Vzhled Zápach: kapalina slabě zakalený světležlutý žádná hodnota Fyzikálně chemické vlastnosti: Hodnota ph (20 C (68 F); Konc.: 1 % produktu; Rozp.: demineralizovaná voda) Bod vzplanutí Tenze par Hustota (20 C (68 F)) Kvalitativní rozpustnost (20 C (68 F); Rozp.: voda) Obsah VOC (EC) 8,1-8,7 Žádný bod vzplanutí do 100 C. Vodnatý přípravek. vodný roztok 1,08-1,12 g/cm3 mísí se neomezeně 0 % Podmínky, kterým je třeba zamezit: Nerozkládá se, je-li užit podle předpisů. Látky, kterým je třeba zabránit: Žádné, je-li užit k zamyšlenému účelu. Nebezpečné produkty rozkladu: Neznámé 10. Informace o stabilitě a reaktivitě látky nebo přípravku 11. Informace o toxikologických vlastnostech látky nebo přípravku Všeobecné informace o toxikologii: Nejsou známy žádné škodlivé účinky, je-li s produktem zacházeno podle předpisů. Akutní orální toxicita: Akutní orální toxicita: LD50 > 2000 mg/kg tělesné váhy (výpočet). 12. Ekologické informace o látce nebo přípravku Ekotoxicita Akutní toxicita pro ryby: Akutní toxicita pro bakterie: LC50 > 100 mg výrobku/l. EC50 > 100 mg výrobku/l.

4 Ferrolix 332 Strana 4 z 5 Persistence a rozložitelnost: Konečná biodegradabilita: V testech rychlé odbouratelnosti ( např. OECD testy 301) jsou výsledky biologické odbouratelnosti organických složek výrobku > 60 % BOD/COD nebo volný CO2 nebo >70% DOC odstranění v testech rychlé odbouratelnosti. Všeobecné informace o ekologii: Ekologické hodnocení produktu se opírá o data materiálů a/nebo srovnatelných látek. Další informace: V případě vypouštění kyselého či zásaditého produktu do kanalizačního systému musí být ph v rozmezí 6-10 neboť vyšší a nižší hodnoty ph mohou způsobit škody na kanalizačním systému, nebo poškodit biologickou rovnováhu. Dodržujte místní předpisy. Likvidace produktu: Likvidujte v souladu s předpisy. 13. Pokyny pro odstraňování látky nebo přípravku Evropské číslo odpadu(ewc ): Kód odpadů EWC se nevztahuje k produktu, ale k původu. Výrobce proto nemůže zadat kód odpadu u produktů, které se používají v nejrůznějších oborech. Uvedené EWC kódy je třeba chápat jako doporučení pro uživatele. EWC/EAK Doporučené čistící prostředky: Obaly čistěte vodou. 14. Informace pro přepravu látky nebo přípravku Všeobecné pokyny: Nejedná se o nebezpečný přípravek dle RID, ADR, ADNR, IMDG, IATA-DGR. Značení nebezpečnosti: Není klasifikován ve smyslu platných předpisů. 15. Informace o právních předpisech vztahující se k látce nebo přípravku R-věty: neaplikovatelné S-věty: neaplikovatelné Narodni predpisy/pokyny: WGK (třída ohrožení vody): WGK= 1 (mírně ohrožující vodu). Klasifikace na základě kombinace směrnic v Německu VwVwS předpis ze 17.května Skladovací třída VCI (německá norma): 10

5 Ferrolix 332 Strana 5 z Další informace vztahující se k látce nebo přípravku Další informace: Údaje vycházejí z dnešního stavu našich znalostí a vztahují se k výrobku v dodaném stavu. Mají popisovat naše výrobky z hlediska požadavků na bezpečnost a nikoliv zaručovat určité vlastnosti.