Jak na úpravu mašin 754, aby měly pěkná okna, poziční světla, naklápěly se v zatáčkách a spotřebovávaly naftu?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak na úpravu mašin 754, aby měly pěkná okna, poziční světla, naklápěly se v zatáčkách a spotřebovávaly naftu?"

Transkript

1 Jak na úpravu mašin 754, aby měly pěkná okna, poziční světla, naklápěly se v zatáčkách a spotřebovávaly naftu?

2 1. Současný stav, aneb co si domů přinesete? V současné době, pokud mám dobré informace, existují dva modely lokomotivy 754. Jeden ten původní od pana Starého (k dispozici zde: viz Přílohy Původní model) dostupný na v sekci Download a druhý již s upravenými okny (viz přílohy) dostupný z: a. Neupravený model Když se podíváte do složky modelu (pro TRS04 je to [Adresář_TRS04]\Dispatcher\Downloads\kuid ; pro TRS06 je potřeba přes SSP model vyhledat a dát Otevřít pro úpravy), najdete zhruba toto: V souboru config.txt zcela jistě bude chybět sekce mesh-table, která je však pro tyto úpravy velmi důležitá. Původní config.txt viz.přílohy na konci tohoto textu. Podobně chudý (prosím nebrat pejorativně!) je i obsah složky cd_754_msts_body: Jsou zde však všechny soubory potřebné pro správnou funkčnost modelu. b. Upravený model Po otevření složky s upraveným modelem se na první pohled ve složce nic nezměnilo. Ale na ten druhý Něco málo přibylo v config.txt: mesh-table { default { mesh "cd_754_msts_body/cd_754_msts_body.pm" shadow { mesh "cd_754_msts_shadow/cd_754_msts_shadow.pm" auto-create 0 sklo { mesh "cd_754_msts_body/mesh_sklo.im" To hlavní je, že přibyl tag mesh-table. Pokusím se rozebrat, o co zhruba jde:

3 mesh-table je název tagu v config.txt, kde se uvádějí meshe, což jsou různé části modelu (3D modelu) mašiny, vagonu, obecně objektu. default jak už název do češtiny přeložený napovídá standardní (základní, ) v této sekci je uveden soubor.im nebo.pm (pro starší modely, dnes už NEPOUŽíVAT v nových modelech, TRS06 už ho otevře s poznámkami a TRC kdoví, zda vůbec). mesh zde je konkrétní jméno souboru s modelem nebo jeho částí. auto-create říká, zda se má mesh zobrazit automaticky (1), či nikoli (0). Dále pak následuje výčet meshů, které už mohou být libovolně pojmenovány. Důležité ale je, aby hra vždy našla soubor, na který se odkazuje. Zásadně v určení cesty k souboru NEPOUŽÍVEJTE opačné lomítko \! (Toto lomítko se v programování používá pro zobrazení nějakého řídícího znaku, zde by napáchalo jen a jen škodu. Možná by fungovalo použití \\ čili dvou těchto lomítek, ale nikdy jsem to neviděl použito.) shadow tato sekce se používá pro zobrazení stínu lokomotivy. Každý model by měl obsahovat v mesh-table právě tyto dvě podsekce, tj. default (povinně!) a shadow. Dále pak mohou následovat podsekce libovolných jmen. Jinými slovy tedy byla přidána sekce mesh-table a v ní nadefinovány součásti lokomotivy (modelu). Dále přibyly soubory ve složce cd_754_msts_body - viz. obrázek: Všimněte si, prosím, že ze souboru maska.tga se stal soubor maska.bmp a v souboru 754tr.texture.txt je tento rozdíl rovněž patrný. Dále přibyly soubory mesh_sklo.im, sklo.tga, sklo.texture.tga, sky.tga a sky.texture.tga. c. Shrnutí Pokud jste si stáhli model od pana Starého, máte doma čistou práci, ve druhém případě už máte práci poněkud usnadněnu. Já osobně jsem ale začínal při úpravách na čistém modelu pana Starého. 2. Proč???!!! Zde se pokusím napsat odpovědi na otázky typu Proč to nejde, Proč se to musí dělat takhle a podobně.

4 V prvé řadě je třeba říci, že pokud jste si stáhli model Mikitrainze, tak VŠECHNY reskiny lokomotiv, které odkazují na KUID PŘESTANOU FUNGOVAT! Jak je vidět, změnil se config.txt modelu, ze kterého jsou ostatní odvozeny. Hra tedy neví, co dělat. Jinými slovy reskin nemá sekci mesh-table. Zde je onen kámen úrazu, protože soubor config.txt původního modelu a reskinu se liší víc, nežli je pro hru zdrávo! Stejný problém ale nastává, i když zkusíte sekci meshtable přidat do reskinu a nedat do config.txt původního modelu. TOTO OBECNÉ PRAVIDLO PLATÍ PRO VŠECHNY MODELY! Z výše napsaného tedy plyne, že MESH-TABLE U MODELU I U RESKINU MUSÍ OBSAHOVAT NAVLAS STEJNÉ ÚDAJE! A TAKÉ, ŽE MUSÍ BÝT PŘÍTOMNA V CONFIG.TXT MODELU I RESKINU NEBO V ŽÁDNÉM Z NICH! Tento odstavec píši jako radu reskinářům a také, protože různými experimenty jsem ztratil několik hodin! Kdo mi nevěří, nechť se přesvědčí sám, ale předem říkám, že tvrdě narazí ;-) 3. Úprava modelu pana Starého Na úvod je třeba říci, že nejjednodušší cesta k úspěchu je stáhnout opravu od MikiTrainze, ale proč nevyzkoušet i jiný postup Ještě si dovolím jednu radu pro případ, že by něco nevyšlo, si zazálohujte původní modely(kuid ) Pokud chcete začít s úpravou na zelené louce, budete mít trochu složitější cestu, ale ke stejnému výsledku se doberete. Nejprve si musíte sehnat soubory, které byly do modelu přidány, tedy tyto: mesh_sklo.im, sklo.tga, sklo.texture.tga, sky.tga a sky.texture.tga. Pokud máte nainstalovánu opravu lokomotivy 750 z mých stránek stačí uvedené soubory zkopírovat ze složky modelu 750 (na mém počítači je to složka: E:\TRS2004\World\Dispatcher\Downloads\kuid \cd_750_body), pokud chcete, lze tyto soubory vykopírovat také z upraveného modelu 753 od JendyEnglisu (oprava lokomotivy 753 od Jendyenglisu, buď sekce Download Free, či přímo u mě: E:\TRS2004\World\Dispatcher\Downloads\kuid \cd_753_body. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli možnost, neprohloupíte, soubory jsou totožné a. Krok první úprava maska.tga Soubor maska.tga obsahuje alpha-masku pro vymaskování neboli zprůhlednění oken. Proto, aby zafungovala správně opravená okna, potřebujeme původní okna odstranit a nebo ještě lépe pomocí masky vymazat. Potup je jednoduchý, ale někdy pracný. Soubor maska.tga otevřete v jakémkoli editoru obrázků já používám GIMP nebo Photoshop. A nyní nastupuje hrubá síla. Je potřeba, aby ty části, které mají zůstat, byly bílé a ty, co se mají smazat byly černé. V obrázku maska.tga se tedy musí vyskytovat POUZE dvě barvy bílá a černá!

5 V tomto úsilí by mohla pomoci malá utilitka, kterou jsem si napsal. Nazval jsem si ji PrahKonvertor, protože provádí úpravu obrazu metodou prahování. Převede všechny body obrazu jen na černou a bílou podle zadaného prahu. Prahkonvertor je k dispozici ke stažení zde: Jen pozor - zatím umí upravovat jen soubory.bmp. Postup při použití PrahKonveroru je tedy tento: soubor maska.tga převedete na soubor.bmp. Pak spustíte prahkonveror, zvolíte nově vytvořený soubor.bmp a vytvoříte nový. Ten pak opět převedete na maska.tga. A tím je hotový soubor, který se zbavíme starých oken. Nyní jsou na místě dva obrázky: Před Po Zatímco na obrázku vlevo jsou ještě stará okna, která by prosvítala a lokomotiva by vypadala hrozně, na pravém obrázku jsou již původní okna odstraněna. Nyní tedy přidáme k modelu nová okna. b. Krok druhý přidání nových oken V tuto chvíli máme to nejhorší za sebou. Pokud již máte nakopírovány soubory mesh_sklo.im, sklo.tga, sklo.texture.tga, sky.tga a sky.texture.tga do složky modelu, tj. KUID \cd_754_msts_body, přejděte k úpravě config.txt, který je o složku výše. Opět to nebude nic těžkého přidáte již dříve zmiňovanou sekci mesh-table. Do config.txt přidáte tyto řádky (nejlépe někam na konec souboru usnadňuje to pak orientaci.): mesh-table { default { mesh "cd_754_msts_body/cd_754_msts_body.pm" shadow { mesh "cd_754_msts_shadow/cd_754_msts_shadow.pm"

6 auto-create 0 sklo { mesh "cd_754_msts_body/mesh_sklo.im" Nyní stačí uložit config.txt, vymazat cache soubory, tj. soubory s příponou.chump, které jsou ve složce [Složka_TRAINZ]\Cache (platí pro TRS04), pokud vlastníte TRS06, pak stačí dát po uložení config.txt Ctrl+M a nová data se zapíší. A takto již vypadá 754 pana Starého po úpravě oken. Je to lepší, že ;-)? c. Krok třetí světla a skript Tento kro je společný pro obě verze modelu, proto se, prosím, podívejte o kapitolku dále. 4. Úprava modelu od MikiTrainze V případě, že jste se rozhodli použít model od MikiTrainze, pak jste si ušetřili jednu kapitolu tohoto návodu. Nyní tedy chceme k modelu přidat ještě poziční světla a skript. Toto s sebou přináší i to, že lokomotiva bude spotřebovávat naftu a naklápět skříň v zatáčkách. Obě tato vylepšení jdou samoskou vypnout, resp. v případě spotřeby nafty nezapnout. A jak na to?

7 V prvé řadě budete potřebovat soubory se světly. Ty se dají zkopírovat buď z mé úpravy lokomotivy 750 pana Starého, nebo jdou stáhnout v souboru: V archivu soubory.zip se nachází složka soubory, která obsahuje soubory brzda.wav a dieselfulelloco.gse a také podložku body. Obsah podsložky body tedy nakopírujte do adresáře modelu, do podsložky cd_754_msts_body. Zbylé dva soubory pak o složku výše, tj. tak, kde se nalézá i soubor config.txt. Jeho úpravou budete dále pokračovat. Sekci mesh-table již máte zcela jistě vytvořenu. Do ní tedy přidejte následují řádky, které zajistí přidání pozičních světel na model přidávejte na konec mesh-table před poslední složenou závorku : svetla1 { mesh "cd_754_msts_body/svetlaa.im" att "a.limfront" att-parent "default" effects { s1bilaa { att "a.s1bilaa" s1bilab { att "a.s1bilab" s1cerva { att "a.s1cerva" s1cervb { att "a.s1cervb" svetla2 { mesh "cd_754_msts_body/svetlab.im" att "a.limback" att-parent "default" effects { s2bilaa {

8 att "a.s2bilaa" s2bilab { att "a.s2bilab" s2cerva { att "a.s2cerva" s2cervb { att "a.s2cervb" Nyní zbývá přidat skript k modelu. Zajistí to dva řádky, které přidáte do config.txt: script class "DieselFuelLoco" "DieselFuelLoco" Tyto řádky klidně přidejte za sekci mesh-table. Nyní přidáte sekce kuid-table a queues: kuid-table { 0 <kuid:46823:5> 1 <kuid:46823:50002> 2 <kuid:-10:167> 3 <kuid:46823:51004> 4 <kuid:-1: > 5 <kuid:-1: > 6 <kuid:-3:10011> 7 <kuid:86105:60600> corona_red <kuid:258803:24103> corona_white <kuid:258803:24104> queues { load-diesel { size 4000 initial-count 2800 product-kuid <kuid:86105:60600> allowed-products { 0 <kuid:86105:60600> 1 <kuid:-3:10011>

9 V sekci kuid-table jsou zapsána potřebná KUID, která jsou potřeba pro správný chod modelu. Zvláště důležité pro tento model jsou řádky corona_red a corona_white. Na tyto se totiž odkazuje skript, pokud by v kuid-table nebyly, mohlo by to způsobit až pád hry! Další sekce sekce queues značí, jaké produkty může lokomotiva převážet zde se jedná o naftu, kterou bude lokomotiva v průběhu cesty spotřebovávat. A toto byla poslední úprava config.txt u tohoto modelu. Nyní stačí config.txt uložit a vymazat cache soubory, nebo zmáčnout Ctrl+M a můžete se podívat na váš výtvor ;-) Pokud vše dopadlo správně, měli byste ve Vaší sbírce vidět asi toto: pochopitelně bez červeného zvýraznění ;-) a když dáte lokomotivy na trať, pak to může ve hře vypadat asi takto:

10 K poslednímu obrázku ale musím dodat, že touto úpravou prošly všichni mí Brejlovci! A jak se dělá tato úprava u reskinů, to popíši v další kapitolce. 5. a co na to reskin? Vycházím z toho, že již máte upraven model cd_754_msts (kuid ), pokud ne, upravte si jej, jinak nemá smysl dále ani číst. U reskinu bude postup velmi podobný, opět budete upravovat config.txt a kopírovat soubory. Začnete tedy kopírováním souborů. Do složky, kde máte reskin (v mém případě např. kuid ) překopírujete tyto soubory: sklo.tga, sklo.texture.tga, sky.tga, sky.texture.tga,svetla.tga, svetla.texture.txt, brzda.wav a dieselfuelloco.gse. Pokud někde existuje soubor dieselfuelloco.gs, BEZ MILOSTI JEJ SMAŽTE(Hra by nevěděla, který soubor se skriptem použít.)! Ostatní soubory klidně přepište. Dále se vrhnete na úpravu souboru maska.bmp nebo maska.tga, jak jsem již pospal dříve. Je důležité po skončení úpravy tohoto souboru zachovat koncovku, kterou měl, jinak by se okna správně nesmazala. Nyní tedy máte všechny soubory na svých místech a můžete přikročit k úpravě config.txt. Tam opět přidáte sekci mesh-table, kuid-table, tagy skript a class (pokud již v config.txt nejsou) a queues. Celkově budete přidávat toto: mesh-table { default { mesh "cd_754_msts_body/cd_754_msts_body.pm" shadow { mesh "cd_754_msts_shadow/cd_754_msts_shadow.pm" auto-create 0 sklo { mesh "cd_754_msts_body/mesh_sklo.im" svetla1 { mesh "cd_754_msts_body/svetlaa.im" att "a.limfront" att-parent "default" effects { s1bilaa { att "a.s1bilaa" s1bilab { att "a.s1bilab"

11 s1cerva { att "a.s1cerva" s1cervb { att "a.s1cervb" svetla2 { mesh "cd_754_msts_body/svetlab.im" att "a.limback" att-parent "default" effects { s2bilaa { att "a.s2bilaa" s2bilab { att "a.s2bilab" s2cerva { att "a.s2cerva" s2cervb { att "a.s2cervb" script class kuid-table { "DieselFuelLoco" "DieselFuelLoco"

12 0 <kuid:46823:5> 1 <kuid:46823:50002> 2 <kuid:-10:167> 3 <kuid:46823:51004> 4 <kuid:-1: > 5 <kuid:-1: > 6 <kuid:-3:10011> 7 <kuid:86105:60600> corona_red <kuid:258803:24103> corona_white <kuid:258803:24104> queues { load-diesel { size 4000 initial-count 2800 product-kuid <kuid:86105:60600> allowed-products { 0 <kuid:86105:60600> 1 <kuid:-3:10011> A to je u reskinu vše, co je potřeba doplnit, aby fungoval na opravený model lokomotivy řady 754. Ještě by bylo dobré doplnit do kuid-table správné kuidy odpovídající aktuálnímu reskinu. Jediné, co neměňte, jsou kuidy u corona_red a corona_white. Pokud byste chtěli mít moje reskiny opravené takříkajíc bez práce, dočasně jsem umístil balík svých (NENÍ TAM ÚPRAVA MAŠINA PANA STARÉHO!!!) na svůj web. Odkaz na balík je zde: Pokud jej využijete doporučuji nejdříve smazat všechny stávající mé lokomotivy 754, tj kuidy , , , , , , , Přílohy, odkazy Původní model: Upravený model od Mikitrainze:

13 Původní config.txt od pana Starého: 7. Závěrem Pokud jste postupovali správně dle instrukcí, měly by vám lokomotivy po úpravách fungovat napoprvé. Pokud by se vyskytly nějaké problémy, pište je, prosím, do fóra na mých stránkách resp. nebo do fóra na Tímto vám tedy děkuji za přečtení toho sáhodlouhého návodu, doufám, že veškeré úpravy modelů půjdou dle vašich představ a přeji mnoho šťastných kilometrů s upravenými stroji Brejlovci řady 754. Saša Sašule KUID