Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova)"

Transkript

1 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova) Kraj: Moravskoslezský Zpracoval /jméno a funkce/: Mgr. Jitka Marková Projednáno a/nebo schváleno (kým): Mgr. Michalem Potockým, vedoucím oddělení rozvoje sociálních služeb Odkaz na internetovou prezentaci kraje, věnovanou drogám: Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji je určena pro laickou i odbornou veřejnost. Je zdrojem základních informací o koordinaci a institucionálním zajištění protidrogové politiky a politiky v oblasti hazardního hraní v kraji, koncepčních opatřeních, spolupráci s obcemi, finančním zajištění a finančních deficitech protidrogové politiky, charakteristice drogové scény a situace v oblasti hazardního hraní, síti služeb pro uživatele drog a problémové/patologické hráče 1 a aktivitách realizovaných kraji v oblasti protidrogové politiky (např. vzdělávání, analýzy, rozvojové projekty apod.). Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji je jedním ze zdrojů při vytváření Souhrnné zprávy o realizaci protidrogové politiky v krajích, Výroční zprávy o stavu ve věcech drog v ČR a Výroční zprávy o hazardním hraní v ČR a jeho dopadech. Zároveň je také důležitým informačním materiálem pro politiky na místní, krajské i centrální úrovni. 1 Termín problémový hráč je širší zahrnuje osoby v riziku rozvoje patologického hráčství i osoby s diagnózou patologický hráč (dg. F 63.0). Strana 1 (celkem 44)

2 Souhrn Protidrogová politika v roce 2014 byla realizována v souladu se schválenou Strategií protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období Pracovní skupina protidrogové prevence ve spolupráci se zástupci obcí, poskytovateli služeb pro uživatele návykových látek a ostatními zainteresovanými subjekty se intenzivně věnovala zpracování návazného strategického dokumentu Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období , která byla zastupitelstvem kraje schválena v září Nejčastější zneužívanou návykovou látkou zůstává alkohol, z nelegálních drog je to pervitin společně s marihuanou. I v roce 2014 pokračoval v Moravskoslezském kraji trend zneužívání fentanylových náplastí, kdy byly zaznamenány dva případy úmrtí. Stejně jako v minulých letech byl v Moravskoslezském kraji monitorován počet dětí v péči oddělení sociálně právně ochrany dětí, které mají problém s návykovými látkami. Z dodaných podkladů lze konstatovat, že stoupá počet mladistvých v péči OSPOD jež mají problém s THC a s pervitinem. Síť služeb pro uživatele návykových látek je stabilizovaná a rozvíjí se dle definovaných potřeb. Služby se rozvíjí v návaznosti na proces střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb, jež Moravskoslezský kraj metodicky vede a koordinuje. V roce 2014 se rozšířila nabídka služeb tím, že se prostřednictvím individuálního projektu kraje v Ostravě rozšířili možnosti práce s mladistvými, jež zneužívají nebo experimentují s návykovými látkami. Tato skutečnost reaguje na nedostatek ambulantních i pobytových služeb pro tuto cílovou skupinu. Svou působností se rozšířili také terénní programy pro uživatele návykových látek a to do měst Vrbno pod Pradědem, Kravaře, Frýdlantu nad Ostravicí a do Českého Těšína. Ze strany poskytovatelů sociálních služeb zaznívá, že se stále více klientů vybraných služeb má problém s návykovými látkami. Jedná se především o azylové domy pro jednotlivce, azylové domy pro matky s dětmi a domy na půl cesty. Nejvyšší podíl uživatelů drog se vyskytuje u osob s nejnižším vzděláním a mezi nezaměstnanými. V Moravskoslezském kraji je evidentní absence bydlení pro nízkopříjmovou skupinu obyvatel, absence pracovních příležitostí pro uživatelé návykových látek po léčbě. V této souvislosti se jako problém jeví ubytovávání lidí v komerčních ubytovnách, kde dle údajů poskytovatelů služeb, také často dochází ke zneužívání návykových látek. Strana 2 (celkem 44)

3 Obsah a struktura výroční zprávy: 1 Drogová scéna situace v kraji Koordinace protidrogové politiky Institucionální zajištění Krajské institucionální zajištění koordinace Místní zajištění koordinace protidrogové politiky Strategické dokumenty protidrogové politiky kraje Koncepce, strategie, akční plány a jejich zaměření Hodnocení strategických dokumentů/protidrogové politiky kraje Zadané/realizované analýzy/studie v oblasti drogové politiky a drogové situace Další významné aktivity v oblasti protidrogové politiky v r na krajské i místní úrovni Finanční zajištění služeb pro uživatele drog Služby poskytované uživatelům drog a osobám ohroženým drogami Různé - další údaje Strana 3 (celkem 44)

4 1 Drogová scéna situace v kraji Nejčastější zneužívanou návykovou látkou stále zůstává metamfetamin (pervitin), společně s cannabisovými produkty a poté heroin. Hlavními vstupními surovinami při výrobě metamfetaminu jsou zahraniční farmaceutické přípravky obsahující pseudoefedrin, které si pachatelé obstarávají nákupem v Polsku. Stále se vyskytovaly případy, že dovozcem těchto farmaceutických přípravků na naše území jsou občané Bulharska. Pervitin vyrobený na území kraje se distribuuje zejména na tuzemském trhu. V průběhu roku 2014 se objevilo celkem 5 (-3) případů úmrtí po požití omamných a psychotropních látek, z těchto případů se ve třech případech jednalo o úmrtí po požití pervitinu, jeden případ po požití fentanylu a jeden případ úmrtí po užití kombinace látek fentanylu a pervitinu. 3 úmrtí na základě předávkování byly zaznamenány v Ostravě, 1 v Novém Jičíně a jeden v Třinci. V roce 2014 se v Moravskoslezském kraji podařilo se odhalit 32 varen drog (+6) a 65 pěstíren konopí (-1). Stejně jako v minulých letech byl v Moravskoslezském kraji monitorován počet dětí v péči oddělení sociálně právně ochrany dětí, které mají problém s návykovými látkami. Počty dětí a mladistvých s problémem zneužívání nebo užívání návykových látek v péči oddělení sociálně právní ochrany dětí v Moravskoslezském kraji v roce 2014 obec s rozšířenou působností počet nezletilců v péči OSPOD počet nezletilců s opakovanou zkušností s užíváním návykovývh látek alkohol opakovaně alkohol jednorázově THC pervitin jiné Bílovec % Bohumín % Bruntál % Český Těšín % Frenštát p. R % Frýdek-Místek % Frýdlant n. O % Havířov % Hlučín % Jablunkov % Karviná % Kopřivnice % Kravaře % Krnov % Nový Jičín % Odry % Opava % Orlová % Ostrava % Rýmařov % Třinec % Vítkov % celkem % Strana 4 (celkem 44)

5 1.1 Hazardní hraní Na úrovni kraje nebyla v roce 2014 systematicky sledována problematika hazardního hraní. Incidence-gambling/patologické hráčství Moravskoslezský kraj 2014 okres absolutní počet rel./ obyvatel Bruntál Frýdek-Místek Karviná Nový Jičín Opava ,3 Ostrava ,4 10,7 celkem Moravskoslezský kraj ,4 *Zdroj Krajská hygienická stanice 1.2 Drogová kriminalita: Hlavní kriminogenní faktory v Moravskoslezském kraji: příhraniční oblast s Polskou a Slovenskou republikou, velký počet zahraničních dělníků, prostituce, vysoká míra nezaměstnanosti - v kraji je k evidovaných 9,8% nezaměstnaných 2. místo v ČR, okres Bruntál 13,5% (1. místo), okres Karviná 12% (4. místo), okres Ostrava 11% (5. místo), vysoký podíl obyvatelstva s nízkým právním vědomím a nižší úrovní vzdělanosti, sociálně vyloučené lokality, rasová nesnášenlivost, aktivní vystupování pravicových extremistů, vysoký počet restauračních zařízení a heren s nonstop provozem, alkoholismus, gamblerství, značné množství super a hypermarketů, velký počet oficiálních kulturně-společenských a sportovních akcí, i neoficiálních (technoparty), velké množství rekreačních objektů, vysoký podíl (76,1% ) recidivistů na objasněné trestné činnosti, vysoký podíl násilné kriminality (o 1/3 větší nápad než v Praze), zvyšující se brutalita útoků, divácké násilí (i v nižších soutěžích), silně rozšířená toxikomanie ve větších městech (mládež), sofistikované pěstování marihuany, přejímání nesprávných vzorců chování u mladé generace, velké množství přestupků v dopravě spojených s řízením pod vlivem alkoholu a drog. Strana 5 (celkem 44)

6 Na úseku drogové kriminality bylo v roce 2014 evidováno 441 trestných činů (+94, tj. +27,1%), s tímto růstem počtu trestných činů souvisí také větší objasněnost a větší počet stíhaných osob. Na dané problematice jde nikoliv o negativní společenský jev, ale o výrazně lepší práci Policie ČR na této problematice (operativní rozpracování, odhalování větší organizovanosti, efektivnější a kvalitnější využívání operativní techniky apod.). K tomu všemu přispívá také existence pracovní skupiny TOXI, úzká specializace jednotlivých pracovníků jednotlivých územních odborů a MŘP Ostrava. V rámci potírání drogové trestné činnosti bylo zadrženo 375 pachatelů a provedeno 313 zásahů. Cena jednoho gramu cannabisu se pohybuje při pouličním prodeji mezi Kč. Náplast fentanylu lze pořídit od Kč. Jeden gram heroinu stojí cca 1000 Kč a gram metamfetaminu lze nakoupit v rozmezí mezi Kč. Spáchané trestné činy dle zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, v platném znění (MSK) nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu šíření toxikomanie 288 výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem 0 celkem Tabulka 1-1: Počet pachatelů přestupků projednaných v r podle 30, odst. 1, písm. j) zákona č. 200/1990 Sb. v rozdělení podle věku pachatele a druhu drogy: Přestupky držení drog 30 odst. 1, písm. j Konopné drogy Pervitin Extáze Heroin Kokain Subutex/Suboxone Houby obsahující OPL Jiná OPL Do 18 let Věk osoby Přes 18 let Celkem osob Strana 6 (celkem 44)

7 Tabulka 1-2: Počet pachatelů přestupků projednaných v r podle 30, odst. 1, písm. k) zákona č. 200/1990 Sb. podle věku pachatele a druhu drogy: Přestupky pěstování rostlin a hub 30 odst. 1, písm. k Rostliny konopí Jiné rostliny nebo houby obsahující OPL Do 18 let Věk osoby Přes 18 let Celkem osob Koordinace protidrogové politiky 2.1 Institucionální zajištění Krajské institucionální zajištění koordinace Krajský protidrogový koordinátor - Jméno Mgr. Jitka Marková - Kontaktní údaje: tel: , jitka.markova@kr-moravskoslezsky.cz - Vykonává funkci KPK: od data: Zařazení ve struktuře úřadu kraje: referent pro sociální služby, odbor sociálních věcí - Přímý nadřízený (jméno, funkce): Mgr. Michal Potocký, vedoucí oddělení rozvoje sociálních služeb, - Velikost pracovního úvazku KPK: 0,5 - Jiné agendy vykonávané KPK: služby sociální prevence, odborný garant projektů realizovaných v rámci OP LZZ na podporu služeb a aktivit v oblasti sociální prevence - změny v r (změna postavení, zařazení KPK, změna úvazku apod.) V roce 2014 nedošlo v agendě krajského protidrogového koordinátora k žádným změnám Krajská protidrogová komise V Moravskoslezském kraji není zřízena protidrogová komise Přehled pracovních skupin v oblasti protidrogové politiky Za účelem řešení protidrogové problematiky a naplňování strategických materiálů v oblasti návykových látek byla ustanovena Pracovní skupina protidrogové prevence v Moravskoslezském kraji. Název skupiny: Pracovní skupina protidrogové prevence v Moravskoslezském kraji Jde o: stálou skupinu ad-hoc skupinu Rok vzniku skupiny: 2003 Zabývá se prac. skupina problematikou alkoholu? ano ne Zabývá se prac. skupina problematikou hazardního hraní? ano ne Strana 7 (celkem 44)

8 Počet jednání v r. 2014: 5 Stručný popis její činnosti: Pracovní skupina protidrogové prevence v Moravskoslezském kraji je včleněna do organizační struktury procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb a ze své činnosti je odpovědna Pracovní skupině pro vznik a realizaci střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji (tzv. Řídící skupině ), jež byla ustanovena Radou Moravskoslezského kraje. Protidrogová problematika Moravskoslezského kraje je tedy jedním z témat procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v kraji. V Pracovní skupině protidrogové prevence v Moravskoslezském kraji jsou zastoupeni odborníci zabývající se realizací protidrogové politiky (místní protidrogový koordinátor obce s rozšířenou působností, zástupce Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, lékař-psychiatr, odborník na specifickou primární prevenci, zástupce za odbor zdravotnictví KÚ MSK, zástupce za oblast sociálně právní ochrany dětí, zástupci nestátních neziskových organizací poskytujících služby protidrogové prevence, krajský protidrogový koordinátor a členka Výboru sociálního, neboť náležitosti týkající se drogové problematiky jsou projednávány v poradním orgánu zastupitelstva kraje, Výboru sociálním). Hlavní aktivitou této skupiny v roce 2014 byla příprava návazného strategického dokumentu Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období , zajištění činností plynoucích ze Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období V roce 2014 v pracovní skupině nebyl zastoupen zástupce poskytovatelů za oblast harm-reduction. Jeho zastoupení se podařilo vyjednat až počátkem roku Složení pracovní skupiny (seznam členů): Jméno a příjmení Instituce Funkce v instituci Mgr. Jana Kupková (vedoucí pracovní skupiny) David Kondělka (zástupce vedoucí pracovní skupiny) Mgr. Marie Monsportová Modrý Kříž v České republice Renarkon o. p. s. Výbor sociální zastupitelstva Moravskoslezského kraje náměstek pro sociální práci, manažer kvality sociálních služeb, manažer projektu, adiktolog zástupce ředitele společnosti Renarkon o. p. s členka Výboru sociálního zastupitelstva kraje Mgr. Andrea Matějková Mgr. Jana Kanichová Mgr. Štěpán Vozárik Kpt. Mgr. Michal Kasper MUDr. Tomáš Javůrek Mgr. Michal Fabian, DiS. Mgr. Šárka Chytilová Krajský úřad Moravskoslezského kraje Krajský úřad Moravskoslezského kraje Magistrát města Ostravy Krajské ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Psychiatrická nemocnice Opava Centrum drogové pomoci Havířov Magistrát města Ostravy zástupce odboru školství, mládeže a sportu KÚ MSK (primární prevence) zástupce odboru zdravotnictví KÚ MSK (oblast léčby) místní protidrogový koordinátor vrchní komisař psychiatr vedoucí zařízení metodická a kontrolní činnost na úseku sociálně právní ochrany dětí Strana 8 (celkem 44)

9 Mgr. Jitka Marková Krajský úřad Moravskoslezského kraje krajský protidrogový koordinátor Vzájemná spolupráce subjektů protidrogové politiky na krajské úrovni Manažer prevence kriminality Mgr. Petra Havláková, tel : , .: petra.havlakova@kr-moravskoslezsky.cz V oblasti prevence kriminality je radou kraje zřízena Pracovní skupina prevence kriminality. Hlavní náplní činnosti této skupiny je spolupráce zainteresovaných subjektů při přípravě koncepce a realizaci preventivních aktivit a opatření v rámci kraje. Koordinátor pro národnostní menšiny a romské záležitosti Mgr. Daniel Vrána, tel.: , .: daniel.vrana@kr-moravskoslezsky.cz Do této agendy mimo jiné spadá koordinace činností ve prospěch integrace romského etnika a koordinace aktivit s cílem snížení sociálního vyloučení. Koordinátor střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb Mgr. Jaroslava Krömerová tel.: jaroslava.kromerova@kr-moravskoslezsky.cz Vzhledem ke skutečnosti, že agenda koordinátora pro národnostní menšiny a romské záležitosti, agenda prevence kriminality, problematika střednědobého plánování sociálních služeb i agenda protidrogové koordinace jsou organizačně zařazeny na odboru sociálních věcí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, je zajištěna velmi dobrá a flexibilní spolupráce v oblasti sociální prevence a plánování. Od zastává tuto pozici Mgr. Daniel Vrána. Krajský metodik pro oblast prevence rizikových projevů chování ve školách a školských zařízeních Mgr. Andrea Matějková tel.: , andrea.matějkova@kr-moravskoslezsky.cz Hlavní činností koordinátora pro oblast prevence rizikového chování je metodické vedení metodiků prevence v pedagogicko-psychologických poradnách a školních metodiků prevence působících na základních a středních školách Moravskoslezského kraje. Mimo dalších aktivit vyhodnocuje a monitoruje výskyt rizikového chování na školách a v návaznosti na to, navrhuje účinná preventivní opatření. Ve struktuře Krajského úřadu Moravskoslezského kraje působí krajský metodik pro oblast prevence rizikových projevů chování na odboru školství mládeže a sportu. Spolupráce mezi odbory školství mládeže a sportu, odborem zdravotnictví a odborem sociálních věcí KÚ MSK v rámci protidrogové problematiky probíhala standardně a je na dobré úrovni Místní zajištění koordinace protidrogové politiky počet obcí s rozšířenou působností v kraji 22 počet obcí s rozšířenou působností, ve kterých je pozice místního MPK 17 vyjmenujte obce s rozšířenou působností, kde nejsou MPK - Bílovec, Bohumín, Kravaře, Krnov, Odry a Rýmařov Místní protidrogoví koordinátoři, (ve smyslu 23 zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, v platném znění) působí jen v některých v obcích s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje. Ve většině případů se nejedná o protidrogové koordinátory jako takové, ale jde o pracovníky v oblasti sociální prevence a sociálních služeb, popř. školství, kteří mají protidrogovou koordinaci kumulovanou s jinou činností (např. prevence kriminality, sociální kuratela, komunitní plánování, sociálně právní ochrana dětí apod). Strana 9 (celkem 44)

10 Pouze některé obce s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje zpracovávají samostatný strategický materiál zaměřený na protidrogovou prevenci. Tato problematika je většinou zapracována do koncepčních materiálů zaměřených na prevenci kriminality, popř. na prevenci sociálně nežádoucích jevů. V mnoha případech je pak oblast protidrogové prevence zohledněna ve střednědobých plánech rozvoje sociálních služeb, které v současné době mají vypracovány ve většině obcí s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje. Samostatný strategický dokument věnující se problematice drog mají zpracovaný ve městě Frýdek-Místek (Strategie protidrogové politiky města Frýdek-Místek na období ), v Kopřivnici (Plán prevence kriminality a protidrogové prevence v Kopřivnici na léta nebo např. v Bruntále (Plán protidrogové politiky města Bruntál na období ). Spolupráce krajského protidrogového koordinátora s místními protidrogovými koordinátory a s pracovníky v oblasti sociální prevence funguje na standardní úrovni. V roce 2014 se pracovníci na obcích aktivně spolupodíleli na vzniku Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období Strana 10 (celkem 44)

11 Seznam místních protidrogových koordinátorů popř. pracovníků za oblast sociální prevence v Moravskoslezském kraji (stav k ) Obec s rozšířenou působností Jméno Úvazek Zařazení ve struktuře obecního úřadu Bílovec Bohumín Bruntál Český Těšín Frenštát pod Radhoštěm Frýdek-Místek Frýdlant nad Ostravicí Havířov Hlučín Jablunkov Karviná Kopřivnice Mgr. Tereza Raabová Mgr. Andrea Beličinová Ing. Helena Nedvědová Bc. Petra Nováková Bc. Pavla Jandačková, DiS. Bc. Monika Krpelíková Ing. Tereza Kubinová Bc. Josef Grochal Bc. Stanislav Koudelka Mgr. Blanka Mikundová 0,2 odbor sociálních věcí Kontakt tereza.raabova@mubruntal.cz odbor sociální belicinova@tesin.cz Městská policie Frenštát pod helena.nedvedova@mufrenstat.cz Radhoštěm odbor sociálních služeb novakova.petra@frydekmistek.cz odbor sociálních věcí pjandackova@frydlantno.cz Městská policie Havířov krpelikova.monika@havirov-city.cz odbor výstavby odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městská policie Karviná odbor sociálních věcí a zdravotnictví kubinova@hlucin.cz josef.grochal@jablunkov.cz stanislav.koudelka@karvina.cz blanka.mikundova@koprivnice.cz Kravaře Krnov Nový Jičín Mgr. Daniela odbor sociálních Susíková věcí dsusikova@novyjicin-town.cz Odry Opava Bc. Dagmar Polášková, DiS. Orlová Mgr. David Pěntka 0,5 Ostrava Mgr. Štěpán Vozárik 0,5 odbor školství 1,0 odbor školství, kultury a sportu odbor sociálních věcí, zdravotnictví a vzdělanosti Rýmařov odbor sociálních Třinec věcí Vítkov Bc. Milena Haškovcová Dobromila Putková odbor sociálních věcí dagmar.polaskova@opava-city.cz , david.pentka@muor.cz svozarik@ostrava.cz milena.haskovcova@trinecko.cz putkova@vitkov.info Strana 11 (celkem 44)

12 2.2 Strategické dokumenty protidrogové politiky kraje Koncepce, strategie, akční plány a jejich zaměření Specifické strategické dokumenty protidrogové politiky kraje Název: Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období Období platnosti: Schváleno dne: , usnesením zastupitelstva kraje č. 16/1420 www stránky dokumentu ke stažení: Stručná charakteristika dokumentu: Základní vizí schváleného strategického dokumentu v oblasti protidrogové politiky Moravskoslezského kraje je zachovávat stávající síť služeb pro uživatele návykových látek a rozvíjet v oblasti protidrogové prevence takové aktivity a služby, jež povedou k postupnému snižování užívání návykových látek v Moravskoslezském kraji a ke snižování rizik, které mohou v souvislosti s jejich abúzem nastat. Zastřešujícím krajským strategickým dokumentem v oblasti rozvoje sociálních služeb v roce 2014 byl Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na léta Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském určuje jasný směr v oblasti rozvoje stávajících i nových sociálních služeb. Cílem plánování rozvoje sociálních služeb je poskytovat a podporovat v obcích, resp. v kraji jen ty sociální služby, které vycházejí ze zjištěných potřeb obyvatel. V této souvislosti je tedy klíčové, aby informace o drogové scéně a potřeby z terénu byly prostřednictvím poskytovatelů soc. služeb, popř. prostřednictvím jiných zainteresovaných subjektů (např. samotní uživatelé drog, Policie ČR) přenášeny na úroveň obcí, a aby tyto informace byly zohledňovány v procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb těchto obcí. Hlavními cíli Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období byly: Vytvářet podmínky pro efektivní primární prevenci závislostí Dostupnými nástroji snižovat rizika související s užíváním nelegálních drog Monitorovat dostupné možnosti léčby osob závislých na legálních i nelegálních drogách a realizovat kroky vedoucí k optimalizaci sítě těchto léčebných zařízení a léčebných programů Prosazovat mechanismy vedoucí k efektivní koordinaci a vzájemné komunikaci mezi všemi subjekty zapojenými do protidrogové problematiky Uvedený strategický dokument se zabývá problematikou nelegálních drog ano ne Uvedený strategický dokument se zabývá problematikou alkoholu ano ne Uvedený strategický dokument se zabývá problematikou tabáku ano ne Uvedený strategický dokument se zabývá problematikou hazardního hraní ano ne Dne 11. září 2014 byla Zastupitelstvem Moravskoslezského kraje schválena usnesením č. 11/946 Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na léta Strana 12 (celkem 44)

13 Strategické dokumenty kraje se širším kontextem obsahující také otázky protidrogové politiky - zajímají nás dokumenty např. k rizikovému chování, školské prevenci, HIV, prevenci kriminality, zdravotnímu stavu). Jak je v těchto dokumentech obsažena/adresována protidrogová politika? Název: Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Období platnosti: Schváleno dne: , usnesením zastupitelstva kraje č. 13/1209 www stránky dokumentu ke stažení: Stručná charakteristika dokumentu: Hlavním cílem Střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb je vytvoření kvalitních a dostupných sociálních služeb na základě potřeb identifikovaných obcemi nebo kraje a nastavení jejího efektivního financování, včetně udržitelného rozvoje. V tomto dokumentu je vymezena i cílová skupina osob ohrožených návykovými látkami a osoby na návykových látkách závislé. Tato cílová skupina je plně etablovaná v procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb a návazných aktivit Moravskoslezského kraje. Uvedený strategický dokument se zabývá problematikou nelegálních drog ano ne Uvedený strategický dokument se zabývá problematikou alkoholu ano ne Uvedený strategický dokument se zabývá problematikou tabáku ano ne Uvedený strategický dokument se zabývá problematikou hazardního hraní ano ne Dne 11. září 2014 byl Zastupitelstvem Moravskoslezského kraje schválen usnesením č. 11/944 Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na období Další strategické dokumenty Moravskoslezského kraje z oblasti sociální prevence platné v roce Strategie integrace romské komunity Moravskoslezského kraje na období Koncepce prevence kriminality Moravskoslezského kraje Strategie prevence rizikového chování u dětí a mládeže v Moravskoslezském kraji na období Hodnocení strategických dokumentů/protidrogové politiky kraje Typ hodnocení: průběžně externí závěrečně interní kombinace obou Všechny výše uvedené strategické dokumenty Moravskoslezského kraje jsou hodnoceny průběžně v rámci příslušných odborů a v rámci pracovních skupin, ustanovených za účelem implementace zpracovaných strategických dokumentů do praxe. Hodnocení strategických dokumentů probíhá vždy minimálně jednou ročně. Strana 13 (celkem 44)

14 2.3 Zadané/realizované analýzy/studie v oblasti drogové politiky a drogové situace Uveďte, zda byly v r zadané/realizované nějaké analýzy/studie v oblasti legálních, nelegálních drog a hazardního hraní v kraji Název: Stanovení nezákonných drog a jejich metabolitů v komunálních odpadních vodách nový nástroj pro doplnění údajů o spotřebě drog v České republice Realizátor: Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, veřejná výzkumná instituce Více zde: Popis: Cílem je zpracování metodického postupu pro odhad množství spotřebovaných drog se zaměřením na jednotlivá klíčová místa uzly kanalizační sítě velkých aglomerací pomocí sledování obsahu drog a jejich metabolitů v surové komunální odpadní vodě Stručné výsledky/závěry: Ze získaných výsledků sledování byla odhadnuta množství spotřebovaných drog v jednotlivých městech Moravskoslezského kraje v určitém časovém horizontu 2.4 Další významné aktivity v oblasti protidrogové politiky v r na krajské i místní úrovni Uvádějte nejlépe v následující struktuře: Tabulka 2-1: Aktivity v oblasti protidrogové politiky (např. konference, semináře, včetně vzdělávání pořádané v rámci kraje např. pro místní koordinátory, poskytovatele služeb, úředníky atp.) Název aktivity Realizátor Cílová skupina Popis aktivity VII. Krajská konference primární prevence v Moravskoslezském kraji Moravskoslezský kraj metodici prevence v pedagogickopsychologických poradnách, školní metodici prevence, školní psychologové, speciální pedagogové a výchovní poradci ředitelé škol učitelé 3 Finanční zajištění služeb pro uživatele návykových látek a osoby ohrožené problémovým hráčstvím 3.1 Způsob financování služeb krajem Moravskoslezský kraj stejně tak jako v předchozích letech podporoval i v roce 2014 programy protidrogové prevence zejména prostřednictvím specifického dotačního programu Program protidrogové politiky kraje na rok Strana 14 (celkem 44)

15 Program protidrogové politiky kraje na rok 2014 Finanční prostředky uvolněné v rámci dotačního programu v oblasti protidrogové politiky kraje sloužily v převážné míře k dofinancování provozních nákladů poskytovatelů sociálních služeb v oblasti protidrogové prevence. Tyto programy v oblasti protidrogové prevence v Moravskoslezském kraji nepodléhají víceletému financování. Dotační program je vyhlašován vždy jednou za rok v návaznosti na rozpočet kraje. Vyhlášený dotační program v roce 2014 by určen poskytovatelům sociálních služeb, kteří poskytují sociální služby dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro osoby závislé na drogách nebo jiných návykových látkách a pro podporu jejich rodin a blízkých. Jedná se o kontaktní centra, terénní programy, terapeutické komunity, programy odborného sociálního poradenství a následné péče. Poskytnuté dotace byly určeny na dofinancování nákladů poskytovatelů registrovaných sociálních služeb pro osoby závislé na návykových látkách v roce 2014, kteří poskytují sociální služby dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Žádosti byly vyhodnocovány na základě výsledků dotačního řízení Ministerstva práce a sociálních věcí na rok 2014 a Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky v roce 2014 s přihlédnutím k dlouhodobé udržitelnosti poskytované služby. V roce 2014 byli prostřednictvím tohoto dotačního titulu podpořeni poskytovatelé služeb pro uživatele návykových látek v celkové hodnotě Kč. Další preventivní dotační tituly, vyhlášené Moravskoslezským krajem: Dotační program Podpora aktivit v oblasti prevence rizikového chování dětí a mládeže pro školní rok 2014/2015 (dotační program se vztahuje na školní rok) V rámci tohoto dotačního programu byly podporovány: Projekty zaměřené na všeobecnou specifickou primární prevenci rizikových projevů chování (určeno pouze pro školy a školská zařízení) Projekty zaměřené na včasnou intervenci v oblasti selektivní a indikované specifické primární prevence rizikových projevů chování (určeno pro obecně prospěšné společnosti, občanská sdružení, školy a školská zařízení) Projekty zaměřené na zvyšování odborných znalostí a kompetencí pedagogů v problematice prevence a řešení rizikových projevů chování (určeno pro obecně prospěšné společnosti, občanská sdružení, školy a školská zařízení) Dotační program je vyhlašován jednou za dva roky a časový rozsah realizace podpořených aktivit kopíruje vždy školní rok, nikoliv rok kalendářní. Program na podporu neinvestičních aktivit z oblasti prevence kriminality na rok 2014 V rámci tohoto dotačního programu byly podporovány letní pobytové tábory, víkendové pobyty nebo jednorázové akce pro děti a mládež, ohrožené společensky nežádoucími jevy, probační programy zaměřené na sociální začleňování mladistvých pachatelů trestných činů v návaznosti na zákon č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže, v platném znění a resocializační aktivity zaměřené na sociální začleňování dospělých pachatelů, tematicky zaměřené vzdělávací, přednáškové a informační aktivity (účinné prvky ochrany před trestnou činností včetně extremismu, prevence zadlužování, ochrana obětí domácího násilí a sexuálního komerčního zneužívání, kyberšikana). Strana 15 (celkem 44)

16 3.2 Způsob zajištění financování drogových služeb ze strany obcí Všechny obce Moravskoslezského kraje, ve kterých působí nějaký poskytovatel služeb pro uživatele návykových látek, se spolupodílí na financování sociálních služeb, jako zadavatelé těchto služeb. Obce se na spolufinancování zpravidla nepodílí pouze v případě, že poskytovatel financuje provoz služby výhradně prostřednictví evropského projektu (ESF, OPLZZ) i tak je však ze strany Moravskoslezského kraje kladen důraz na vyjednání dlouhodobé udržitelnosti podporované aktivity. 3.3 Financování služeb evropskými fondy Financování protidrogových programů a služeb z evropských fondů: Individuální projekty Moravskoslezského kraje realizované v roce 2014 (čerpáno z Evropského sociálního fondu, Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost) Optimalizace sítě služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji v letech V rámci tohoto krajského projektu byl v roce 2014 podporován pouze terénní program pro uživatele drog v Krnově. Tuto službu poskytoval Krystal Help o.s. Podpora sociálních služeb v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje II V rámci tohoto projektu byl v roce 2014 podporován terénní program pro uživatele návykových látek v sociálně vyloučených lokalitách v Ostravě. Tuto službu poskytovala ARKA CZ. Specifické intervence pro mladistvé závislé na návykových látkách ( ) Cílem tohoto projektu, jehož realizace začala v září 2014 je zajistit odpovídající aktivity pro dotčenou cílovou skupinou mladistvých starších 15 let v rámci terénních a poradenských služeb. Jedná se např. o adiktologické služby, o přímou práci v terénu s cílenou depistáží rizikových skupin mladistvých v obcích Moravskoslezského kraje a jejich další provázanost na následnou odbornou pomoc. Záměrem bylo aktivity projektu zacílit do obcí (měst) s vyšším indexem kriminality mládeže, s vysokou nezaměstnaností a s vysokým podílem rizikových projevů chování, aby se snížilo riziko ohrožení sociálně nežádoucími jevy (zejména závislostním chováním). V roce 2014 byla prostřednictvím tohoto projektu podpořena terénní sociální práce s mladistvými ohroženými závislostmi v Ostravě a poskytování případových intervencí právě mladistvým, jež experimentují s návykovými látkami a pro jejich blízké a rodinné příslušníky. Tyto služby poskytovali ARKA CZ a Modrý kříž v České republice. Evaluace poskytování sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Dlouhodobým záměrem tohoto projektu je regulace sítě sociálních služeb v Moravskoslezském kraji, kdy je záměrem kraje podporovat pouze ty služby, které mají svého zadavatele, které jsou efektivní a reagují na skutečné potřeby občanů v daném území. Prostřednictvím výstupů projektu chceme dosáhnout optimalizace sociálních služeb z pohledu území, činností a nastavit transparentní systém hodnocení výkonnosti sociálních služeb, který povede k efektivnímu rozdělování finančních prostředků těmto službám. V rámci tohoto projektu byly v roce 2014 evaluovány i sociální služby pro uživatele návykových látek a osoby ohrožené závislostmi na návykových látkách. Strana 16 (celkem 44)

17 Individuální projekty (granty) poskytovatelů služeb v oblasti protidrogové prevence realizované v roce 2014 Renarkon o. p. s. Balíček první pomoci k přežití ve světě bez drog Doba realizace: červenec květen 2014 Hlavním cílem projektu je realizace podpůrného vzdělávacího a poradenského balíčku, který pomůže cílové skupině překlenout první největší překážky stojící v cestě při hledání pracovního uplatnění a zapojení se do nového života "bez drog" (řešení bydlení, dluhů, péče o zdraví, vytvoření zdravého vztahu k okolí, orientace na trhu práce ap.) a jejichž "vypořádání" jim umožní srovnat svou pozici s ostatními uchazeči o zaměstnání "bez handicapu" a zaměřit tak svou pozornost pouze na hledání pracovního uplatnění. Aktivně za novou prací II. Doba realizace: duben duben 2015 Strategickým tohoto cílem projektu je zvýšit zaměstnatelnost a podpořit zaměstnanost osob znevýhodněných na trhu práce se zvláštním důrazem na specifickou cílovou skupinu osob závislých na návykových látkách, které absolvovaly nebo absolvují ústavní, popř. ambulantní léčbu a osob, které abstinují. Osoby podporované v rámci projektu jsou zejména klienti Renarkon o.p.s., ale také i z jiných neziskových organizací z Ostravy a okolí. Zpět do společnosti, zpět do práce Doba realizace: leden červen 2015 Sociální a pracovní začleňování sociálně vyloučených osob - osob závislých na návykových látkách, které absolvovaly nebo absolvují ústavní, popř. ambulantní léčbu a osob, které abstinují. Cíl 1 - Vytvořit a zavést do praxe komplexní metodiku adaptačního programu řešícího problematiku sociálního a pracovního uplatnění bývalých uživatelů drog. Cíl 2 - Podpořit motivaci cílové skupiny a pomocí cílených vzdělávacích aktivit a individuálního poradenství umožnit osobám z cílové skupiny zapojení do společnosti a návrat na trh práce. Cílovou skupinou projektu jsou klienti následné péče, tzn. Doléčovacího centra Renarkon, kteří potřebují pomoc při přechodu z léčby do běžného života, potřebují stabilizovat v novém životním stylu, potřebují podpořit na cestě k samostatnosti a nezávislosti na cizí pomoci a v neposlední řadě potřebují připravit na problémy spojené se získáváním zaměstnání. Modrý kříž v České republice o. s. Stabilizace a rozvoj sítě služeb následné péče v Moravskoslezském kraji Doba realizace: leden 2013 červen 2015 Hlavním cílem projektu je kvalitní poskytování služeb následné péče a jejich stabilizace v některých městech Moravskoslezského kraje. V rámci poskytování služby je poskytována podpora klientům ve smyslu udržení pozitivních změn v chování a životním stylu, ke kterým došlo v souvislosti s abstinencí. Důraz je kladen na komplexní sociální začlenění jedince, jeho návrat nebo udržení na trhu práce. Strana 17 (celkem 44)

18 Armáda spásy v ČR Nová šance i pro ženy Doba realizace: leden březen 2015 Hlavním cílem tohoto projektu je rozšíření stávající registrované sociální služby následné péče o službu ženám závislým na alkoholu, které se rozhodly vrátit se do společnosti a na trh práce. Pomoc a podpora je poskytována abstinujícím klientkám v bezpečném prostředí, které napomůže k jejich stabilitě a usnadní návrat do společnosti. Základem této služby jsou 4 pilíře, kterých se každá klientka účastní: 1. Individuální práce (sestavení písemného individuálního plánu, individuální sezení se socioterapeutem a psychoterapeutem) 2. Skupinová práce (účast na komunitě, socioterapeutické i psychoterapeutické skupině) 3. Pracovní terapie (seznámení se všemi činnostmi terapie, pomáhá blíže seznámit s ostatními klientkami) 4. Volnočasová aktivita (posiluje odolnost, stmeluje skupinu a je inspirací pro trávení volného času po ukončení programu) 3.4 Analýza finančních potřeb drogových služeb kraje 3.5 Uveďte, zda byla provedená analýza finančních potřeb drogových služeb kraje v r V roce 2014 ani v předchozích letech nebyla provedena žádná analýza finančních potřeb drogových služeb. Plánování služeb pro uživatele drog a osoby ohrožené závislostmi na návykových látkách probíhá v rámci procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb. Jednotlivé potřeby jsou přenášeny z úrovně municipalit na úroveň krajskou. Ve všech 22 obcích s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb probíhá a kraj toto plánování koordinuje a metodicky vede. 3.6 Pokud ano, uveďte informace v následující doporučené struktuře: Název analýzy: - Realizátor: - www stránky analýzy/studie ke stažení: - Hlavní výsledky: - Strana 18 (celkem 44)

19 3.7 Rozpočtové výdaje na protidrogovou politiku v kraji Tabulka 3-1: Rozpočtové zdroje kraje na protidrogovou politiku v roce 2014 Rozpočtový zdroj Popis Výše výdajů (v Kč) na návykové látky Výše výdajů (v Kč) na hazardní hraní Program protidrogové politiky kraje na rok 2014 Program, prostřednictvím kterého jsou financovány provozní náklady poskytovatelů služeb v oblasti protidrogové prevence (registrované sociální služby, dle zákona o sociálních službách) letní pobytové tábory a vícedenní akce pro děti a mládež ze společensky znevýhodněného prostředí. Krajský program na podporu neinvestičních aktivit v oblasti prevence kriminality 2014 motivační a vzdělávací programy realizované ve spolupráci s Probační a mediační službou, zaměřené na mladistvé a dospělé pachatele trestných činů, jejichž záměrem je dosažení opětovného začlenění těchto osob do společnosti vzdělávací, přednáškové a informační aktivity Dotační program Podpora aktivit v oblasti prevence rizikového chování dětí a mládeže pro školní rok 2014/ Financování protialkoholních záchytných stanic Celkem Tabulka 3-2: Výdaje z rozpočtu obcí v roce 2014 Obec Frýdek-Místek Havířov Popis (typ podporované aktivity) Kontaktní centrum Frýdek - Místek Kontaktní a poradenské centrum v Havířově Centrum prevence Výše výdajů (v Kč) na protidrogovou politiku Výše výdajů (v Kč) na hazardní hraní Služba následné péče Strana 19 (celkem 44)

20 "Dům pod svahem" KRYSTAL HELP - sdružení pro podporu Krnov prevence a práce s drogově závislými Opava Krizové a kontaktní centrum "Pod slunečníkem" Orlová Kontaktní centrum Kontaktní centrum Ostrava Terénní program Ostrava Centrum primární prevence Preventivní program pro 1. stupeň ZŠ Ostrava Doléčovací centrum s chráněným bydlením Terapeutická komunita Adiktologická poradna "Denní stacionář pro osoby závislé na návykových látkách a hráče" Terénní programy působící na území více obcí Odborné sociální poradenství působící na úrovni více obcí Primární prevence na úrovni obcí Celkem Tabulka 3-3: Výdaje z rozpočtu evropských fondů v roce 2014 Zde uveďte souhrnnou výši spolufinancování protidrogové politiky za jednotlivé operační programy a jejich nástroje. Operační program OP LZZ Nástroj Individuální projekty kraje Celková výše výdajů (v Kč) za kraj Výše výdajů (v Kč) na protidrogovou politiku Výše výdajů (v Kč) na hazardní hraní OP LZZ Globální granty Celkem Strana 20 (celkem 44)

21 Tabulka 3-4: Souhrn výdajů podle typu služeb/podle účelu (v Kč) Typ služeb rozpočty rozpočty Evropské fondy Evropské fondy krajů obcí krajů obcí Primární prevence* Primárně-preventivní programy realizované školami a školskými zařízeními Primárně-preventivní programy realizované jinými subjekty Jiné a nezařazené preventivní programy Harm reduction Terénní programy Kontaktní centra Sloučené programy kontaktních center a 0 terénních programů Jiné a nezařazené harm reduction programy 0 Ambulantní služby Ambulantní služby zdravotní Ambulantní služby sociální Jiné a nezařazené ambulantní služby Preventivní a léčebné služby ve vězení Rezidenční služby Lůžkové zdravotní služby 0 Terapeutické komunity Jiné a nezařazené rezidenční služby Služby následná péče Následná péče ambulantní Následná péče pobytová Jiné a nezařazené služby následné péče Sociální podniky Záchytné stanice a ošetření intoxikovaných osob Prevence drogové kriminality Koordinace/výzkum/info rmace Jiné nezařazené*** CELKEM *** Krajský program na podporu neinvestičních aktivit v oblasti prevence kriminality 2014 Strana 21 (celkem 44)

22 Výdaje na protidrogovou politiku kraje z veřejných zdrojů Moravskoslezský kraj 2014 Evropský sociální fond (individuální projekty kraje, individuální granty NNO) Moravskoslezský kraj Úřad vlády (Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo zdravotnictví Obce celkem Strana 22 (celkem 44)

23 3.8 Další důležité informace / změny proběhlé v r Služby poskytované uživatelům návykových látek, problémovým hráčům a osobám závislostí ohroženým 4.1 Uveďte, zda je definována síť služeb pro uživatele drog ve vašem kraji: V Moravskoslezském kraji nebyla definovaná síť služeb pro uživatele drog a návykových látek 4.2 Popis situace podle jednotlivých typů (standardů) služeb Oblast primární prevence Tabulka 4-1: Programy primární prevence realizované v r (mimo prevence realizované školami a školskými zařízeními) (Uvádějte prosím přehled programů ne realizátorů primární prevence) Název projektu/programu Realizátor Typ služby* Cílová skupina Charakteristika aktivit Počet akcí/os ob Certifikace (ano/ne) šikana a extrémní projevy agrese, kyberšikana Rasismus a xenofobie Dlouhodobý preventivní program Buď OK Renarkon, o.p.s VP Žáci 1. až 3. třídy Žáci 4. a 5. třídy Žáci 2. Stupně Žáci středních škol Negativní působení sekt Sexuální rizikové chování Prevence v adiktologii kouření, alkohol, léky a netolerované drogy, hráčství, jiné návykové látky Spektrum poruch příjmu potravy ANO Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování Intervenční program Renarkon, o.p.s SP Žáci 4. a 5. třídy Žáci 2. stupně Žáci středních škol šikana a extrémní projevy agrese, kyberšikana Prevence v adiktologii kouření, alkohol, léky a netolerované drogy, hráčství, jiné návykové látky ANO ŠKOLA Centrum pro VP Žáci 4. až 5. Sexuální rizikové ANO Strana 23 (celkem 44)

24 OSOBNÍHO ŽIVOTA program školské primární prevence rodinu a sociální péči z. s. třídy ZŠ Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol chování Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování Právní vědomí napříč typy rizikového chování Prekriminální a kriminální chování napříč typy rizikového chování Růstová skupina Sdružení Ave IP Žáci 1 až 3. třídy ZŠ Žáci 4. a 5. třídy ZŠ Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol Šikana a extrémní projevy agrese, kyberšikana Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování ANO Škola do života Sdružení Ave SP Žáci 1 až 3. třídy ZŠ Žáci 4. a 5. třídy ZŠ Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol Šikana a extrémní projevy agrese, kyberšikana Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování Záškoláctví Šikana a extrémní projevy agrese, kyberšikana Pro programy školské všeobecné primární prevence Open house, o.p.s VP Žáci 1. a 3. třídy Žáci 4. a 5. třídy Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol Rasismus xenofobie Sexuální chování a rizikové Prevence v adiktologii kouření, alkohol, léky a netolerované drogy, hráčství, jiné návykové chování Spektrum poruch příjmu potravy ANO Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování Dlouhodobý program primární prevence a prevence Prevalis, z.s. VP Žáci 4. a 5. třídy Žáci 2. stupně Šikana a extrémní projevy agrese, kyberšikana Rasismus a ANO Strana 24 (celkem 44)

25 kriminality ZŠ xenofobie Žáci středních škol Sexuální rizikové chování Prevence v adiktologii kouření, alkohol, léky a netolerované drogy, hráčství, jiní návykové látky Spektrum poruch příjmu potravy Okruh poruch a problémů spojených se syndromem CAN Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování Právní vědomí napříč typy rizikového chování Prekriminální a kriminální chování napříč typy rizikového chování Šikana a extrémní projevy agrese, kyberšikana Program osobního rozvoje a růstu Prevalis, z.s. SP Žáci 4. a 5. třídy Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol Rasismus a xenofobie Prevence v adiktologii kouření, alkohol, léky a netolerované drogy, hráčství, jiné návykové chování Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování ANO Šikana a extrémní projevy agrese, kyberšikana Žáci předškolní Rasismus a xenofobie Žáci 1. až 3. třídy ZŠ Sexuální rizikové chování Centrum prevence Centrum drogové pomoci VP Žáci 4. a 5. třídy ZŠ Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol Prevence v adiktologii kouření, alkohol, léky a netolerované drogy, hráčství, jiné návykové látky Spektrum poruch příjmu potravy ANO Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování Strana 25 (celkem 44)

26 Program primární prevence nežádoucích jevů Faust, o. s. VP 1.stupně ZŠ Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování NE Prevence rizikového chování Policie ČR VP Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol Problematika ve věcech drog NE Prožitkové programy Centrum nové naděje, Frýdek Místek, VP Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování NE Program primární prevence Kontaktní centrum Orlová VP Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol Problematika ve věcech drog NE Program primární prevence Bílý nosorožec, o.p.s VP Žáci 2. stupně ZŠ Žáci středních škol Základní vzorce bezpečného chování napříč typy rizikového chování NE * VP všeobecná prevence, SP selektivní prevence, IP indikovaná prevence Mimo neziskové organizace a organizační složku státu (Policie ČR) programy primární prevence zajišťují I Pedagogicko-psychologické poradny prostřednictvím metodiků prevence v PPP (ad vyhláška 72/2005 o poskytování poradenských služeb ve školách a školských zařízeních). Mimo to, jako doplňující programy PP zajišťují i střediska výchovné péče. Strategií Moravskoslezského kraje v oblasti primární prevence je zvyšování kompetencí poradenských pracovníků ve školách (školní metodiků prevence, výchovné poradce, školní psychology a školní speciální pedagog) a podpora vzdělávání celých sboroven s cílem primární soběstačnosti škol v oblasti primární prevence rizikového chování. Nutno konstatovat, že všechny subjekty popsané ve výše uvedené tabulce, poskytují své programy v širším spektru rizikového chování, protidrogová primární prevence je tedy součástí celého komplexu prevence a nelze ji samostatně oddělovat od ostatních rizikových projevů chování dětí. V tabulce nejsou uvedeny subjekty, které se zaměřují na kyberprostor. Programy primární prevence jsou poskytovány na celém území Moravskoslezského kraje. Optimálně je zajištěn okres Ostrava, Bruntál, Opava, Frýdek-Místek. Posílení v oblasti primární prevence na školách by zasluhoval okres Nový Jičín a Karviná. V roce 2014 zanikl program primární prevence v okrese Bruntál Citadela, o. s, a program primární prevence poskytovaný při kontaktním centru NET Karviná. Co se týče primární prevence realizované Policií ČR, zaznamenala v roce 2014 moravskoslezská policie na úseku prevence mimořádný úspěch, a to vydáním unikátní publikace Policejní pohádky. Knížka vznikla díky podpoře Moravskoslezského kraje. Obsahuje 16 pohádek a příběhů, určených předškolákům i mladším školákům. Její součástí je i CD a děti obdrží také doprovodný materiál (rozvrhy hodin, pexesa ). Mezi další nově realizované projekty patří premiéry dvou výukových filmů Drogová závislost aneb droga až na 1. místě a Virtuální nápadník (oba ve spolupráci s Ostravskou univerzitou). Strana 26 (celkem 44)

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Dne: Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Bod programu: 14. 12. 2015 45. Věc: Informace o stavu a naplňování opatření v rámci Strategie protidrogové politiky Ústeckého kraje na období 2015 2018 Důvod

Více

Akční plán realizace protidrogové politiky v Olomouckém kraji na období 2015 2016

Akční plán realizace protidrogové politiky v Olomouckém kraji na období 2015 2016 Akční plán realizace protidrogové politiky v Olomouckém kraji na období 2015 2016 Zpracovali: Mgr. Zuzana Starostová PhDr. Ladislav Spurný Strana 1 (celkem 10) Základním strategickým dokumentem Olomouckého

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova)

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova) Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova) Kraj: Královéhradecký Zpracoval /jméno a funkce/: Mgr. Zuzana Machová, krajská protidrogová koordinátorka Projednáno a/nebo

Více

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Relevantní strategické dokumenty na krajské, regionální a lokální úrovni nejsou v rozporu se Strategií komunitně vedeného místního rozvoje

Více

Strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže v působnosti Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Moravskoslezského

Strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže v působnosti Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Moravskoslezského Strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže v působnosti Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje na období 2003-2004 Odbor školství, mládeže a sportu,

Více

Strategie integrace romské komunity Moravskoslezského kraje na období 2015-2020

Strategie integrace romské komunity Moravskoslezského kraje na období 2015-2020 Strategie integrace romské komunity Moravskoslezského kraje na období 2015-2020 Moravskoslezský kraj Krajský úřad Moravskoslezského kraje Odbor sociálních věcí Obsah 1. Základní demografická charakteristika

Více

Souhrnné stanovisko kraje k projektům protidrogové politiky na rok 2008

Souhrnné stanovisko kraje k projektům protidrogové politiky na rok 2008 SOUHRNNÉ STANOVISKO KRAJE K PROJEKTŮM PROTIDROGOVÉ POLITIKY PŘEDKLÁDANÝM V RÁMCI DOTAČNÍHO ŘÍZENÍ RADY VLÁDY PRO KOORDINACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY NA ROK I. KRAJ: VYBRANÉ CHARAKTERISTIKY KRAJE Rok Počet

Více

KONCEPCE PREVENCE KRIMINALITY KRAJE VYSOČINA na léta 2013-2016

KONCEPCE PREVENCE KRIMINALITY KRAJE VYSOČINA na léta 2013-2016 KONCEPCE PREVENCE KRIMINALITY KRAJE VYSOČINA na léta 2013-2016 1 Koncepce prevence kriminality Kraje Vysočina na léta 2013 až 2016 1. Východiska Koncepce je navržena na základě: Strategie prevence kriminality

Více

Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích v r. 2014

Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích v r. 2014 Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích v r. 2014 Zpracovali: L. Kiššová, T. Černíková, D. Dárek, T. Klíma srpen 2015 Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky http://rvkpp.vlada.cz

Více

PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014 ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne 01.07.2015 PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU

Více

DOPORUČENÝ POSTUP Č. 1/2012

DOPORUČENÝ POSTUP Č. 1/2012 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR odbor sociálních služeb a sociální práce DOPORUČENÝ POSTUP Č. 1/2012 K REALIZACI ČINNOSTÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE NA OBECNÍCH ÚŘADECH TYPU II., TYPU III., ÚJEZDNÍCH A KRAJSKÝCH

Více

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ I. AKTUÁLNÍ DROGOVÁ SCÉNA V ČR II. NÁVYKOVÉ LÁTKY A LEGISLATIVA III. NÁVYKOVÉ LÁTKY VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ IV.

Více

Vyhodnocení čerpání financí z rozpočtu města na podporu realizace 1. Komunitního plánu sociálních služeb města Český Krumlov v roce 2006

Vyhodnocení čerpání financí z rozpočtu města na podporu realizace 1. Komunitního plánu sociálních služeb města Český Krumlov v roce 2006 Vyhodnocení čerpání financí z rozpočtu města na podporu realizace 1. Komunitního plánu sociálních služeb města Český Krumlov v roce 2006 Obsah: str. 1. Souhrnná tabulka čerpání z městského rozpočtu na

Více

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ I. AKTUÁLNÍ DROGOVÁ SCÉNA V ČR II. NÁVYKOVÉ LÁTKY A LEGISLATIVA III. NÁVYKOVÉ LÁTKY VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ IV.

Více

AKČNÍ PLÁN REALIZACE NÁRODNÍ STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY na období 2005 až 2006

AKČNÍ PLÁN REALIZACE NÁRODNÍ STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY na období 2005 až 2006 AKČNÍ PLÁN REALIZACE NÁRODNÍ STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY na období 2005 až 2006 ODBOR PRO KOORDINACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY AKČNÍ PLÁN REALIZACE NÁRODNÍ STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ MĚSTA SOKOLOVA

KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ MĚSTA SOKOLOVA KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ MĚSTA SOKOLOVA Katalog vznikl během realizace projektu CZ.1.07/1.2.00/27.0024 Tvorba pilotních vzdělávacích koncepcí v sedmi obcích, podporujících rovný

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 29

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 29 MATERIÁL BEZ OSOBNÍCH ÚDAJŮ MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 29 DNE: 16.11.2015 JEDNACÍ ČÍSLO: 437/2015/OS NÁZEV: Spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování ANOTACE: Město Žďár nad Sázavou má zájem řešit

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A PŘIDRUŽENÝCH SLUŽEB MĚSTA MILOVICE NA OBDOBÍ 2013-2016

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A PŘIDRUŽENÝCH SLUŽEB MĚSTA MILOVICE NA OBDOBÍ 2013-2016 STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A PŘIDRUŽENÝCH SLUŽEB MĚSTA MILOVICE NA OBDOBÍ 2013-2016 Komunitní plánování města Milovice Obsah Obsah...2 Úvod...3 Slovník pojmů...6 Seznam použitých zkratek...8 Společné

Více

Školní preventivní strategie. Gymnázia a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, příspěvkové organizace. na roky 2015 2018

Školní preventivní strategie. Gymnázia a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, příspěvkové organizace. na roky 2015 2018 Školní preventivní strategie Gymnázia a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, příspěvkové organizace na roky 2015 2018 Zpracovaly: Mgr. Hana Konečná metodik prevence pro obor vzdělání Gymnázium Mgr. Milena

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA ENERGETICKÁ A STAVEBNÍ, CHOMUTOV, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ŠKOLA ENERGETICKÁ A STAVEBNÍ, CHOMUTOV, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace Koncepce školního poradenského střediska: pedagogicko psychologické poradenství RaDoSt (Rada dostupná studentům) 8-HP01-028/REV0 Strana 1 (celkem14) Základní charakteristika poradenských služeb ve škole

Více

Monitorovací zpráva o plnění Akčního plánu Střednědobého plánu sociálních služeb a souvisejících aktivit pro Hlučínsko za rok 2012

Monitorovací zpráva o plnění Akčního plánu Střednědobého plánu sociálních služeb a souvisejících aktivit pro Hlučínsko za rok 2012 Monitorovací zpráva o plnění Akčního plánu Střednědobého plánu sociálních služeb a souvisejících aktivit pro Hlučínsko za rok 2012 Listopad 2012 OBECNÉ CÍLE Cíl 1: USILOVAT O DOSTATEČNOU INFORMOVANOST.

Více

ZÁVAZNÁ METODIKA SYSTÉMU VČASNÉ INTERVENCE

ZÁVAZNÁ METODIKA SYSTÉMU VČASNÉ INTERVENCE Příloha č. 3 ZÁVAZNÁ METODIKA SYSTÉMU VČASNÉ INTERVENCE A TÝMŮ PRO MLÁDEŽ pro rok 2007 Resumé OBSAH Úvod I. Principy Systému včasné intervence 1. Cíle SVI 2. Zásady práce SVI 3. Cílové skupiny klientů

Více

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K 31.12.2014. ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K 31.12.2014. ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 AKČNÍ PLÁN ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 STAV PLNĚNÍ K 31.12.2014 Zpracoval: Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský krajský koordinátor

Více

WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Působnost veřejné správy v systému komunitního plánování sociálních služeb Otrokovice 11. září 2009 Radoslava Matuszková starostka města Otrokovice Působnost

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A PŘIDRUŽENÝCH SLUŽEB MĚSTA MILOVICE NA OBDOBÍ 2014-2017

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A PŘIDRUŽENÝCH SLUŽEB MĚSTA MILOVICE NA OBDOBÍ 2014-2017 STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A PŘIDRUŽENÝCH SLUŽEB MĚSTA MILOVICE NA OBDOBÍ 2014-2017 Komunitní plánování města Milovice Obsah Obsah...2 Úvod...3 Slovník pojmů...6 Seznam použitých zkratek...8 Společné

Více

ZK-05-2008-18, př. 1 Počet stran: 56. Bezpečnostní analýza kraje Vysočina

ZK-05-2008-18, př. 1 Počet stran: 56. Bezpečnostní analýza kraje Vysočina ZK-05-2008-18, př. 1 Počet stran: 56 Bezpečnostní analýza kraje Vysočina 1 Obsah I. Úvod II. Legislativa a vymezení základních pojmů III. Doporučení k prevenci kriminality v kraji IV. Bezpečnostní analýza

Více

Prevence kriminality v Karlovarském kraji, rizikové lokality, priority pro rok 2014, krajský projekt prevence kriminality v roce 2014

Prevence kriminality v Karlovarském kraji, rizikové lokality, priority pro rok 2014, krajský projekt prevence kriminality v roce 2014 Prevence kriminality v Karlovarském kraji, rizikové lokality, priority pro rok 2014, krajský projekt prevence kriminality v roce 2014 IV. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování Karlovy

Více

Základní teze analýzy potřeb v území. v rámci Krajského akčního plánování vzdělávání Středočeského kraje. Únor 2016

Základní teze analýzy potřeb v území. v rámci Krajského akčního plánování vzdělávání Středočeského kraje. Únor 2016 Základní teze analýzy potřeb v území v rámci Krajského akčního plánování vzdělávání Středočeského kraje Únor 2016 1. Které jsou rozvojové priority kraje a jak se promítají do oblasti vzdělávání? 2. Které

Více

Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011. Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Radek Jiránek

Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011. Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Radek Jiránek Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Radek Jiránek Obsah prezentace 1. Východiska strategie 2. Priority, principy a okruhy strategie 3. Nový

Více

Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostrava na období 2016-2020

Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostrava na období 2016-2020 Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostrava na období 2016-2020 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ STRATEGIE... 4 3. SYSTÉM PROTIDROGOVÉ POLITIKY A KOORDINACE V ČESKÉ REPUBLICE A

Více

Vybrané aktuality z MZ ČR. v oblasti podpory zdraví

Vybrané aktuality z MZ ČR. v oblasti podpory zdraví Vybrané aktuality z MZ ČR v oblasti podpory zdraví MUDr. Stanislav Wasserbauer Ředitel odboru strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví Centra podpory zdraví CPZ Projektový záměr ve fázi přípravy

Více

Mgr. Jarmila Višňovcová

Mgr. Jarmila Višňovcová Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice Koncepce poradenských služeb poskytovaných v základní škole Mgr. Jarmila Višňovcová 15 Škola. Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2,okres

Více

1 PLÁN PREVENTIVNÍCH AKTIVIT MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 14 PRO ROK

1 PLÁN PREVENTIVNÍCH AKTIVIT MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 14 PRO ROK příloha č. 1 PLÁN PREVENTIVNÍCH AKTIVIT MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 14 PRO ROK 2016. Priority a aktivity v oblasti protidrogové prevence dle přijatých koncepčních materiálů. 1. Úvod Plán preventivních aktivit

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE STANDARDY PRIMÁRNÍ PREVENCE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE STANDARDY PRIMÁRNÍ PREVENCE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE STANDARDY PRIMÁRNÍ PREVENCE Zpracovatel: Moravskoslezský kraj (odbor školství, mládeže a sportu) Název projektu: Vytváření pozitivního sociálního prostředí ve školách Registrační

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2016 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2011

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2011 Třinec březen 2012 1. Základní údaje o společnosti Název společnosti: Kvalifikační a personální agentura, o. p. s. Sídlo: Závodní 815, 739 61 Třinec Rok založení: 2000 Zakladatelé:

Více

Institut projektového řízení a. s.

Institut projektového řízení a. s. Institut projektového řízení a. s. www.institutpr.eu Návrh systému spolupráce subjektů v oblasti sociální práce s dospělými a v oblasti ochrany dětí 2015 Návrh systému spolupráce subjektů v oblasti sociální

Více

PŘEDMLUVA...2 I.. ÚVOD.DO.PROBLEMATIKY...3

PŘEDMLUVA...2 I.. ÚVOD.DO.PROBLEMATIKY...3 Strategie integrace romské komunity Moravskoslezského kraje na období 2006-2009 Obsah PŘEDMLUVA...2 I. ÚVOD DO PROBLEMATIKY...3 1. VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ...3 2. ZÁMĚR STRATEGIE...5 II. ANALYTICKÁ ČÁST...6

Více

MĚSTO CHEB. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Metodický dokument: KONCEPCE SPOLUPRÁCE

MĚSTO CHEB. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Metodický dokument: KONCEPCE SPOLUPRÁCE MĚSTO CHEB Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Metodický dokument: KONCEPCE SPOLUPRÁCE v rámci projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel města, zejména

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2013

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2013 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2013 Kraj: Moravskoslezský Zpracovala: Mgr. Jitka Marková, referent pro sociální služby, krajský protidrogový koordinátor Schváleno: Mgr.

Více

1 Statistika kriminality

1 Statistika kriminality POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE PLZEŇSKÉHO KRAJE kancelář ředitele krajského ředitelství preventivně informační oddělení 1 Statistika kriminality Za dvanáct měsíců loňského roku evidují

Více

3DØWgPØØØ3 I. Souhrnné informace o projektu. Projekt. Finální verze (VK-IP) Unikátní kód žádosti: Název operačního programu: CZ.1.07 7.

3DØWgPØØØ3 I. Souhrnné informace o projektu. Projekt. Finální verze (VK-IP) Unikátní kód žádosti: Název operačního programu: CZ.1.07 7. Unikátní kód žádosti: 3DØWgPØØØ3 I. Souhrnné informace o projektu Číslo operačního programu: Název operačního programu: Číslo prioritní osy: Název prioritní osy: Číslo oblasti podpory: Název oblasti podpory:

Více

Služby drogové prevence OPEN HOUSE

Služby drogové prevence OPEN HOUSE Stránka1 Koncepce rozvoje Služeb drogové prevence OPEN HOUSE Název poskytovatele: OPEN HOUSE o.p.s. Sídlo: Dr. E. Beneše 47, 792 01 Bruntál IČ: 706 45 671 Právní forma: Obecně prospěšná společnost Datum

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola a Mateřská škola Staré Město, okr. Šumperk Minimální preventivní program Nikola Bechrová Školní rok 2015/2016 Dokument, jimž se řídí realizace školní prevence, je Metodické doporučení k

Více

Návrh modelu sociální služby CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ

Návrh modelu sociální služby CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ Návrh modelu sociální služby CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 2 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Struktura modelu: 1.

Více

Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace 2015)

Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace 2015) Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje (aktualizace 2015) Obsah Úvod... 3 Vybrané sociodemografické ukazatele Moravskoslezského kraje... 4 Obyvatelstvo... 4 Nezaměstnanost... 5 Další jevy... 5 Institucionální

Více

Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2005

Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2005 Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2005 NÁRODNÍ MONITOROVACÍ STŘEDISKO PRO DROGY A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2005 Viktor

Více

Vyhodnocený platný komunitní plán sociálních služeb

Vyhodnocený platný komunitní plán sociálních služeb Vyhodnocený platný komunitní plán sociálních služeb I. Společné cíle, opatření a aktivity Priorita 1: Zajištění investic do sociální infrastruktury 1.1 Podpora investičních záměrů dle priorit jednotlivých

Více

Odbor pro sociální začleňování v romských lokalitách ( Agentura )

Odbor pro sociální začleňování v romských lokalitách ( Agentura ) Odbor pro sociální začleňování v romských lokalitách ( Agentura ) Strategický plán sociálního začleňování v Toužimi a Teplé - 2013 Obsah: ÚVOD... 3 VIZE... 3 STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ... 3 POPIS SITUACE...

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Zlínského kraje

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Zlínského kraje Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Zlínského kraje 2006 Mgr. Josef Slovák náměstek hejtmana Zlínského kraje pro oblast školství, mládež a sport Vážené dámy, vážení pánové, po třech

Více

VÝSTUPY Z REGIONÁLNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU KOMUNITNÍCH SLUŽEB ÚSTÍ NAD LABEM (RISK) DATA ZA ROK 2012

VÝSTUPY Z REGIONÁLNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU KOMUNITNÍCH SLUŽEB ÚSTÍ NAD LABEM (RISK) DATA ZA ROK 2012 VÝSTUPY Z REGIONÁLNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU KOMUNITNÍCH SLUŽEB ÚSTÍ NAD LABEM (RISK) DATA ZA ROK 0 www.socialni-sluzby-usti.cz Zpracoval: Oddělení podpory školství, kultury, sportu a sociálních služeb

Více

Z P R Á V A. o stavu veřejného pořádku a trestné činnosti v územním obvodě obvodního oddělení PČR Olomouc 3 v roce 2014. Olomouc 9.

Z P R Á V A. o stavu veřejného pořádku a trestné činnosti v územním obvodě obvodního oddělení PČR Olomouc 3 v roce 2014. Olomouc 9. POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE OLOMOUCKÉHO KRAJE Územní odbor Olomouc obvodní oddělení Olomouc 3 Olomouc 9. února 2015 Z P R Á V A o stavu veřejného pořádku a trestné činnosti v územním

Více

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ I. AKTUÁLNÍ DROGOVÁ SCÉNA V ČR II. NÁVYKOVÉ LÁTKY A LEGISLATIVA III. NÁVYKOVÉ LÁTKY VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ DROGOVÁ

Více

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2014 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2014 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2014 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky PRŮBĚŽNÁ Průběžná zpráva 01.01.2014 31.12.2014 Všechny informace a data uvedená v průběžné/závěrečné

Více

Počet podpořených projektů, výše finanční dotace. Zvýšená dostupnost programů primární prevence pro školy v KHK. Vytvořená analýza

Počet podpořených projektů, výše finanční dotace. Zvýšená dostupnost programů primární prevence pro školy v KHK. Vytvořená analýza 4.1 Primární V rámci dotačního řízení Královéhradeckého kraje bylo pro dotační programy Podpora a rozvoj zdravého životního stylu (č. 11SMP02, 12SMP02, 13SMP02) a Programy zaměřené na prevenci rizikového

Více

KA02 INKLUZE VE VZDĚLÁNÍ

KA02 INKLUZE VE VZDĚLÁNÍ KA02 INKLUZE VE VZDĚLÁNÍ STUDIUM K VÝKONU SPECIALIZOVANÝCH ČINNOSTÍ PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE V PODMÍNKÁCH ŠKOLY A JEJÍ ZAŘAZENÍ DO ŠKOLNÍCH PORADENSKÝCH SLUŽEB Mgr. Jiřina

Více

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na léta 2010 2014

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na léta 2010 2014 Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na léta Schváleno zastupitelstvem Moravskoslezského kraje dne. 9. usnesením č. /9 Zpracovatel: Pracovní skupina pro vznik a realizaci

Více

AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A NÁVAZNÝCH SLUŽEB V NYMBURCE PRO ROK 2014

AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A NÁVAZNÝCH SLUŽEB V NYMBURCE PRO ROK 2014 AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A NÁVAZNÝCH SLUŽEB V NYMBURCE PRO ROK 2014 ZPRACOVAL: Bc. Ivana Bohuslavová koordinátor komunitního plánování sociálních služeb Tel.: 325 501 249, 722 967 429 Email: kpssnymburk@gmail.com

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ROŽNOV POD RADHOŠTĚM VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SOCIÁLNÍHO ODBORU ZA ROK 2010

MĚSTSKÝ ÚŘAD ROŽNOV POD RADHOŠTĚM VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SOCIÁLNÍHO ODBORU ZA ROK 2010 MĚSTSKÝ ÚŘAD ROŽNOV POD RADHOŠTĚM SOCIÁLNÍ ODBOR VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SOCIÁLNÍHO ODBORU ZA ROK 2010 LEDEN 2011 Předkládá : Mgr. EVA URBANOVÁ VEDOUCÍ SOCIÁLNÍHO ODBORU 1. Základní charakteristika činnosti

Více

Výroční zpráva za rok 2015

Výroční zpráva za rok 2015 Výroční zpráva za rok 2015 Květen 2016 Obsah: 1. Základní údaje o spolku 2. Poslání, cíle a činnost spolku 3. Transformace na zapsaný spolek 4. Pracovníci spolku 5. Služba následné péče Pavučina 6. Další

Více

Úvod... 3. 1. Prevence kriminality... 4. 1.1. Struktura prevence kriminality... 4. 1.2. Priority a cílové skupiny aktivit prevence kriminality...

Úvod... 3. 1. Prevence kriminality... 4. 1.1. Struktura prevence kriminality... 4. 1.2. Priority a cílové skupiny aktivit prevence kriminality... PLÁN PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA ZÁBŘEH 2016 2019 Obsah Úvod... 3 1. Prevence kriminality... 4 1.1. Struktura prevence kriminality... 4 1.2. Priority a cílové skupiny aktivit prevence kriminality... 4 2.

Více

Výzva k předkládání žádostí o podporu

Výzva k předkládání žádostí o podporu Výzva k předkládání žádostí o podporu Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor realizace projektů ESF sociální začleňování vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí o podporu v rámci Operačního programu

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA KONCEPCE ODDĚLENÍ PREVENCE A HUMANITNÍCH ČINNOSTÍ 2012-2014 ZA ROK 2012 O PLNĚNÍ

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA KONCEPCE ODDĚLENÍ PREVENCE A HUMANITNÍCH ČINNOSTÍ 2012-2014 ZA ROK 2012 O PLNĚNÍ Schváleno usnesením zastupitelstva Jihočeského kraje č. XX/2013/ZK-XX ze dne 16. 5. 2013 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O PLNĚNÍ KONCEPCE ODDĚLENÍ PREVENCE A HUMANITNÍCH ČINNOSTÍ 2012-2014 ZA ROK 2012 Koncepce OPHČ

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2017 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

MOŽNOSTI ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST (OP Z) (aktuální verze OP Z schválená 6.5.

MOŽNOSTI ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST (OP Z) (aktuální verze OP Z schválená 6.5. MOŽNOSTI ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST (OP Z) (aktuální verze OP Z schválená 6.5.2015) V rámci MAS Lednicko-valtický areál, z.s je identifikována 1

Více

PLÁN PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA HORNÍ BENEŠOV NA OBDOBÍ 2012 2016

PLÁN PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA HORNÍ BENEŠOV NA OBDOBÍ 2012 2016 PLÁN PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA HORNÍ BENEŠOV NA OBDOBÍ 2012 2016 Město Horní Benešov, Masarykova 32, 793 12 Horní Benešov, IČ 00296007, tel: 554 773 080, fax: 554 773 081, www.hbenesov.cz, podatelna@hbenesov.cz

Více

Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016

Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016 Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016 Popis výchozí, současné situace sociálně vyloučených romských lokalit Město Velká Bystřice

Více

Materiál pro schůzi zastupitelstva města dne 19.12.2012. Program podpory sociálních a souvisejících služeb pro rok 2013

Materiál pro schůzi zastupitelstva města dne 19.12.2012. Program podpory sociálních a souvisejících služeb pro rok 2013 Materiál pro schůzi zastupitelstva města dne 19.12.2012 Program podpory sociálních a souvisejících služeb pro rok 2013 Obsah: I. Důvodová zpráva II. Přílohy: č. 1 Program podpory sociálních a souvisejících

Více

Koordinovaný přístup - Brno. Mgr. Jan Mochťák

Koordinovaný přístup - Brno. Mgr. Jan Mochťák Koordinovaný přístup - Brno Mgr. Jan Mochťák Výhody SPSZ a KPSVL Komplexní přístup k řešení sociálního vyloučení na území statutárního města Brna. Odpovídající alokace finančních prostředků na lokálně

Více

Koncepce protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014

Koncepce protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 Koncepce protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 Zpracováno: květen - listopad 2010 Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský, krajský protidrogový koordinátor Karla Kopečná, metodik

Více

Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje TISKOVÁ KONFERENCE VYHODNOCENÍ ROKU 2011

Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje TISKOVÁ KONFERENCE VYHODNOCENÍ ROKU 2011 Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje TISKOVÁ KONFERENCE VYHODNOCENÍ ROKU 2011 Hradec Králové 30. 1. 2012 Dámy a pánové, vážení hosté, začátkem každého roku Vám již tradičně předkládáme informace

Více

ANALÝZA POTŘEB OBČANŮ NA ÚZEMÍ OKRESU BENEŠOV

ANALÝZA POTŘEB OBČANŮ NA ÚZEMÍ OKRESU BENEŠOV Analýza neprošla jazykovou korekturou ANALÝZA POTŘEB OBČANŮ NA ÚZEMÍ OKRESU BENEŠOV se zaměřením na potřeby občanů v nepříznivé sociální situaci Autor: Mgr. Petra Dobiášová 1 ANALÝZA POTŘEB OBČANŮOKRESU

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA K. J. ERBENA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KORÁLKA MILETÍN

ZÁKLADNÍ ŠKOLA K. J. ERBENA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KORÁLKA MILETÍN ZÁKLADNÍ ŠKOLA K. J. ERBENA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KORÁLKA MILETÍN STRATEGIE SYSTÉMOVÉHO ŘEŠENÍ PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2014-2017 STRATEGIE SYSTÉMOVÉHO ŘEŠENÍ PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí ministra o vydání Dodatku k Metodickému pokynu. Č.j.: 15450/2008-72. Metodický pokyn

Příloha č. 2 k rozhodnutí ministra o vydání Dodatku k Metodickému pokynu. Č.j.: 15450/2008-72. Metodický pokyn Č.j.: 15450/2008-72 Metodický pokyn Ministerstva pro místní rozvoj k hlavním zásadám pro přípravu, hodnocení a schvalování Integrovaného plánu rozvoje města (na základě Usnesení vlády ČR ze dne 13. srpna

Více

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 8. října 2003 č. 991 + P

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 8. října 2003 č. 991 + P Dokumentace: Zadání: V l á d a A k č n í p l á n Státního programu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v České republice na léta 2004 až 2006 Implementace v Královéhradeckém kraji USNESENÍ VLÁDY

Více

Představení Koordinovaného přístupu k SVL

Představení Koordinovaného přístupu k SVL Představení Koordinovaného přístupu k SVL Olomouc 16. 9. 2015 Radka Soukupová Co je Agentura pro sociální začleňování Odbor Úřadu vlády, sekce lidských práv ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier Poslání

Více

Souhrnný výstup z realizovaného projektu. Evaluace poskytování sociálních služeb v Moravskoslezském kraji

Souhrnný výstup z realizovaného projektu. Evaluace poskytování sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Souhrnný výstup z realizovaného projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v Moravskoslezském kraji 1 2 S využitím zpracovaných výstupů Závěrečných zpráv a záznamů z diskusních fór realizovaných v

Více

5. Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření

5. Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření C. STRATEGICKÁ ČÁST 5. Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření Tato kapitola představuje klíčovou část strategické části SCLLD MAS ORLICKO. V celém procesu zpracování SCLLD se zaměřuje

Více

PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA O PLNĚNÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT PROJEKTU

PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA O PLNĚNÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT PROJEKTU PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA O PLNĚNÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT PROJEKTU KOMPLEXNÍ PROGRAM INTEGRACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH A SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM OHROŽENÝCH OBYVATEL MĚSTA MOSTU DO SPOLEČNOSTI Reg.č. CZ.1.04/3.2.00/55.00005

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj VÝZKUMNÝ PROGRAM MINISTERSTVA PRO MÍSTNÍ ROZVOJ NA LÉTA 200 2011 Název: VÝZKUM PRO ŘEŠENÍ REGIONÁLNÍCH DISPARIT ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VEŘEJNOU SOUTĚŽ VE VÝZKUMU A VÝVOJI

Více

Program prevence rizikového chování

Program prevence rizikového chování Program prevence rizikového chování na roky 2012 2015 Jednotlivé aktivity a jejich vyhodnocení k 31. 12. 2015 1. Program prevence rizikového chování dotační titul města Pro roky 2012-2015 byla pro oblast

Více

KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBERCE

KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBERCE KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBERCE Katalog vznikl během realizace projektu CZ.1.07/1.2.00/27.0024 Tvorba pilotních vzdělávacích koncepcí v sedmi obcích, podporujících

Více

VYHLAŠOVATEL Středočeský kraj. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Krajský úřad Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje. vyhlašuje kolovou VÝZVU

VYHLAŠOVATEL Středočeský kraj. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Krajský úřad Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje. vyhlašuje kolovou VÝZVU VYHLAŠOVATEL Středočeský kraj BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Krajský úřad Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje ZPROSTŘEDKUJÍCÍ SUBJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (DÁLE

Více

Komunitní plán sociálních služeb na území města Česká Lípa 2016 2020

Komunitní plán sociálních služeb na území města Česká Lípa 2016 2020 Komunitní plán sociálních služeb na území města Česká Lípa 2016 2020 1 Obsah Úvod... 3 A. Analytická část... 4 A. 1 Východiska zpracování, podklady a vstupy... 4 A. 2 Základní demografické a socioekonomické

Více

Aktivity Zprostředkujícího subjektu odbor implementace fondů EU

Aktivity Zprostředkujícího subjektu odbor implementace fondů EU Aktivity Zprostředkujícího subjektu odbor implementace fondů EU Ing. Ivana Projsová odbor implementace fondů EU MPSV ČR Olomouc, 12. října 2011 Praha, 19. října 2011 Role Zprostředkujícího subjektu V oblasti

Více

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2013-2014

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2013-2014 Výchovný ústav, SVP HELP, ZŠ a SŠ Střílky, Zámecká 107 Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2013-2014 Středisko výchovné péče HELP Zelené náměstí 1292 686 01 Uherské Hradiště Zpracoval: Mgr. Karel Opravil

Více

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016 Pražská deklarace My, delegace národních vlád členských států regionu Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN), dále jen region, jakož

Více

Program realizace specifických opatření Moravskoslezského krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením na rok 2008

Program realizace specifických opatření Moravskoslezského krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením na rok 2008 Strana 1 Poskytnutí účelových dotací z rozpočtu Moravskoslezského kraje na rok 2008 v Programu specifických opatření Moravskoslezského krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním

Více

Dle zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.

Dle zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Výzva k předkládání žádostí o podporu Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor realizace programů ESF sociální začleňování vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí o podporu v rámci Operačního programu

Více

LOKÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO MĚSTO BÍLINA

LOKÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO MĚSTO BÍLINA LOKÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO MĚSTO BÍLINA Katalog vznikl během realizace projektu CZ.1.07/1.2.00/27.0024 Tvorba pilotních vzdělávacích koncepcí v sedmi obcích, podporujících rovný přístup ke vzdělávání.

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Havlíčkův Brod

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Havlíčkův Brod Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Havlíčkův Brod Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního

Více

Formulář žádosti o finanční podporu z OP RLZ

Formulář žádosti o finanční podporu z OP RLZ Formulář žádosti o finanční podporu z OP RLZ Registrační číslo CZ.4.1.3/2.1.15.3 Unikátní kód žádosti Název žadatele Vysočina, kraj se sídlem v Jihlavě Název projektu Další profesní vzdělávání pečovatelek

Více

6. KRÁTKODOBÁ A STŘEDNĚDOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE

6. KRÁTKODOBÁ A STŘEDNĚDOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE 6. KRÁTKODOBÁ A STŘEDNĚDOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE Krátkodobá a střednědobá léčba závislých na alkoholu, jiných návykových látkách a patologických hráčů v rámci lůžkové péče na samostatných specializovaných odděleních

Více

zajišťovat bezpečí rodin obětí lichvy. Usilovnou prací policejních asistentek došlo ke snížení této trestné činnosti.

zajišťovat bezpečí rodin obětí lichvy. Usilovnou prací policejních asistentek došlo ke snížení této trestné činnosti. Zpráva o činnosti pracovní skupiny pro spolupráci s národnostními menšinami v Ostravě za rok 2008 Policejní asistent pro práci v sociálně vyloučených romských komunitách byl v rámci Národní strategie pro

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY ZLÍNSKÉHO KRAJE ZA ROK 2010

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY ZLÍNSKÉHO KRAJE ZA ROK 2010 VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY ZLÍNSKÉHO KRAJE ZA ROK 2010 Zpracoval : březen - květen 2011 Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský, krajský protidrogový

Více

MĚSTO FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ. 2. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Města Frýdlant nad Ostravicí na období 2014-2017

MĚSTO FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ. 2. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Města Frýdlant nad Ostravicí na období 2014-2017 MĚSTO FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ 2. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Města Frýdlant nad Ostravicí na období 2014-2017 1 1. Úvod 1.1. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Komunitní plánování

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava Koaliční partneři politické hnutí ANO 2011 (ANO), Česká strana sociálně demokratická

Více

Projekt Děti patří do rodiny

Projekt Děti patří do rodiny Projekt Děti patří do rodiny Za finanční podporu projektu, bez které bychom nebyli schopni projekt realizovat, děkujeme Nadaci rozvoje občanské společnosti Cíl a moto Týmu Hnízdo: Děti patří do rodiny"

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Informační a poradenské centrum Vysočina o.p.s. Motto: Vzděláním k pestřejšímu a kvalitnějšímu pracovnímu životu.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Informační a poradenské centrum Vysočina o.p.s. Motto: Vzděláním k pestřejšímu a kvalitnějšímu pracovnímu životu. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Informační a poradenské centrum Vysočina o.p.s. Motto: Vzděláním k pestřejšímu a kvalitnějšímu pracovnímu životu. 1 OBSAH Informační a poradenské centrum Vysočina o.p.s.... 1 OBSAH...

Více