NÁVOD K OBSLUZE. Diktafon M-Voice 32. Obj. č.:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁVOD K OBSLUZE. Diktafon M-Voice 32. Obj. č.: 77 35 27"

Transkript

1 NÁVOD K OBSLUZE Diktafon M-Voice 32 Obj. č.:

2 OBSAH: 2 Str.: OBECNĚ... 2 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... 3 UVEDENÍ DO PROVOZU... 4 POHLED NA PŘÍSTROJ... 4 POHLED NA DISPLEJ... 4 FUNKCE... 4 VLOŽENÍ / VÝMĚNA BATERIÍ... 4 ZAPNUTÍ... 5 PŘEZKOUŠENÍ BATERIE... 5 OSTATNÍ FUNKCE... 5 VYPÍNACÍ AUTOMATIKA PŘI NEPOUŽÍVÁNÍ (APO)... 5 BLOKOVÁNÍ KLÁVESNICE (HOLD)... 6 POTVRZOVACÍ TÓN TLAČÍTEK ZAPNUTO/VYPNUTO... 6 HLASITOST REPRODUKCE, NASTAVENÍ... 6 ZÁZNAM... 6 ČAS ZÁZNAMU... 6 POŘADAČ...7 REPRODUKCE... 7 PŘERUŠENÍ REPRODUKCE (PAUZA)... 8 VYMAZÁNÍ ZPRÁV... 8 VYMAZÁNÍ ČÍSEL ZPRÁV (ERASE)... 8 VYMAZÁNÍ VŠECH ZPRÁV... 8 NASTAVENÍ ČASU A ALARMU... 8 NASTAVENÍ ČASU... 9 ZAPNUTÍ / VYPNUTÍ ALARMU... 9 NASTAVENÍ ALARMU... 9 VYPNUTÍ ALARMU TECHNICKÉ ÚDAJE PROHLÁŠENÍ O SHODĚ ZÁRUČNÍ PODMÍNKY ZÁRUČNÍ LIST OBECNĚ Máte-li pochybnosti o způsobu práce, bezpečnosti nebo připojení přístroje, obraťte se na odborníka. Pokud se do přístroje dostane nějaký předmět nebo tekutina, vyjměte baterie a nechejte přístroj přezkoušet kvalifikovaným odborníkem, než jej budete dále používat.

3 Zamezte silnému mechanickému zatížení přístroje. Nevystavujte přístroj vysokým teplotám, silným vibracím nebo vysoké vlhkosti. Nikdy nestavte přístroj na nestabilní podklad. Spadnutím z výšky by mohlo dojít ke zranění osob. Dbejte také bezpečnostních pokynů a návodů k obsluze ostatních přístrojů, na které je přístroj připojen. Nikdy nenechávejte balicí materiál ležet bez dozoru, plastikové folie/sáčky, styroporové díly, apod. by se mohly stát dětem nebezpečnou hračkou. Přístroj nepatří do dětských rukou. Není žádnou hračkou. V průmyslových zařízeních musí být respektovány bezpečnostní předpisy Spolku průmyslových profesních sdružení pro elektrická zařízení a provozní prostředky. Ve školách, vzdělávacích zařízeních, kutilských a svépomocných dílnách musí být provozování elektronických produktů odpovědně dozorováno školeným personálem. Pokud vám nebude jasné správné připojení nebo by jste měli nějaké otázky, které nejsou v rámci návodu k obsluze zodpovězeny, obraťte se prosím na naší technickou poradnu nebo jiného odborníka. 3 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Prosím respektujte při používání přístroje: Nenechte přístroj spadnout a netřepte jím. Toto by mohlo vést k poruchám. Nepoužívejte popř. neskladujte přístroj za následujících podmínek / na následujících místech: Při vysokých teplotách (nad 60 ) Na přímém slunečním záření nebo blízko topení. Ve vozidle s uzavřenými okny (speciálně v létě). V místnostech s vysokou vlhkostí vzduchu jako je např. v koupelně. Na prašných místech. Nadměrný tlak na LCD-displej by mohl displej poškodit. Neuchovávejte žádné magnetické karty, jako např. kreditní karty v blízkosti reproduktoru, mohly by se poškodit magnetické pásky. Prodávající nepřebírá žádnou odpovědnost za škody, které by mohly vzniknout používáním přístroje, jakož i za reklamace jiné osoby. Prodávající nepřebírá žádnou odpovědnost za škody, které vzniknou ztracenými zprávami, i když byla ztráta zpráv způsobena poruchami, opravou nebo jinak. Přístroj není určen pro síťové připojení, nepřivádět žádný cizí napětí. Autorské právo Přehrávání zaznamenaných zpráv bez povolení, kromě soukromých účelů, je zákonem zakázáno.

4 UVEDENÍ DO PROVOZU 4 Pohled na přístroj Hold-přepínač Vymazávací (erase) tlačítko Tlačítko pro záznam/stop Zdířka pro sluchátka Kontrolka záznamu LED Mikrofon LC-displej Nastavení hlasitosti Tlačítko menu Tlačítko reprodukce/pausy REV.-tlačítko FFW.-tlačítko Reproduktor Pohled na displej Pořadač Záznam Číslo zprávy / hodiny Stop Pauza Vymazání Tlačítko potvrzovacího tónu Reprodukce Část dne (dopoledne/odpoledne) Sekundy Počet zpráv / minut Alarm zapnuto/vypnuto Alarm Stav baterie Funkce Až 99 zpráv ve 2 pořadačích, individuálně selektovatelné a jednotlivě přehrávatelné Automatické číslování záznamu Funkce pauzy Blokování klávesnice (hold) Potvrzovací tón tlačítka Integrované hodiny s funkcí alarmu Přípojná zdířka pro externí sluchátka Vestavěný přímý omni-mikrofon Vložení / výměna baterií Před vložením/výměnou baterií stiskněte tlačítko REC/STOP. Otevřete bateriovou přihrádku tak, že lehkým stiskem na označené prohloubení krytu bateriové přihrádky odsunete kryt dolů.

5 Vložte dvě AAA (mikro) baterie s ohledem na správnou polaritu +/- do bateriové přihrádky, a uzavřete kryt. Je-li výměna baterií provedena během 5 sekund, zůstanou zachována všechna nastavení. Zůstane-li přístroj déle než 5 sekund bez dostatečného bateriového napětí, ztratí se nastavení času, alarmového času, potvrzovací tón klávesnice a navrátí se zpět na původní nastavení od výrobního závodu. Zaznamenané informace se neztratí. 5 Zapnutí Posuňte přepínač-hold do pozice OFF a stiskněte tlačítko na přední straně, pro zapnutí přístroje. Přístroj se nyní nachází v režimu STOP. Na displeji se nyní zobrazí následující informace: STOP, aktuální záznam, počet záznamů v paměti a kapacita baterií. Přezkoušení baterie Zapněte přístroj a zkontrolujte symbol baterie na displeji. Baterie plné Obnovení baterií Když se indikace nerozsvítí, ačkoliv byly vloženy nové baterie, zkontrolujte prosím obratem, zda je správná polarita +/- baterií. Pokud i potom nebude indikace aktivována, vyjměte baterie a promluvte si s vaším prodejcem. Nevyjmutí baterií by mohlo způsobit vzrůst teploty nebo požár. OSTATNÍ FUNKCE Vypínací automatika při nepoužívání (APO) Vypínací automatika při nepoužívání (APO) Pokud nebude do 3 minut stisknuto žádné tlačítko, přístroj se automaticky vypne, na displeji se objeví čas.

6 6 Blokování klávesnice (HOLD) Blokování klávesnice Klávesnici můžete zablokovat proti nechtěnému přestavení tak, že posunete přepínač HOLD (na pravé straně přístroje) ve směru šipky (pozice ON). Na displeji se na 3 sekundy rozsvítí nápis HoLd, potom se opět objeví na displeji při stisknutí libovolného tlačítka. Pokud se přístroj při stisknutí přepínače HOLD pohybuje na záznamu, potom zaznamenává přístroj i nadále a nemůže být vypnut. Pro opětné zrušení blokování klávesnice, posuňte přepínač HOLD dolů (na levé straně přístroje). Potvrzovací tón tlačítek zapnuto/vypnuto Potvrzovací tón tlačítek zapnuto/vypnuto Pro zapnutí/vypnutí potvrzovacího tónu tlačítek, stiskněte tlačítko MENU po dobu ca. 3 sekund, dokud na displeji nebliká indikace hodin. Stiskněte tlačítko MENU ještě 4x krátce, na displeji nyní bliká symbol not. S tlačítky REV nebo FFW můžete nyní zvolit mezi ON (zapnuto) nebo OFF (vypnuto). Hlasitost reprodukce, nastavení Nastavení hlasitosti reprodukce Hlasitost může být nastavena pomocí nastavitelného kolečka na pravé straně. ZÁZNAM Čas záznamu Záznam se provádí prostřednictvím vestavěného mikrofonu. Postupujte následovně: 1. Posuňte přepínač HOLD do pozice OFF a stiskněte libovolné tlačítko diktafonu M-Voice 32, pro zapnutí přístroje. Displej se přepne z času na pořadač A. Současně vidíte na displeji počet zpráv, které byly dosud zaznamenány, na pravé straně displeje a index poslední zaznamenané zprávy. Je-li indikace např , potom byly dosud zaznamenány 3 zprávy (indikace vpravo) a nacházíte se u 3. záznamu (indikace vlevo). 2. S tlačítkem MENU (na pravé straně přístroje) zvolte pořadač, do kterého chcete uložit vaší zprávu. Opakovaným stisknutím tlačítka MENU je přepínáno mezi

7 pořadači A, B a časem. Zda se nacházíte v pořadači nebo v režimu UHRZEIT uvidíte na displeji. 3. Přiveďte mikrofon do blízkosti zvukového zdroje a stiskněte tlačítko REC/STOP na pravé straně přístroje. 4. Na displeji se objeví REC a rozsvítí se kontrolka záznamu LED, nyní se na displeji zobrazí záznamový režim a žas záznamu. Pro ukončení záznamu stiskněte znovu tlačítko REC/STOP. Když uvedete přepínač HOLD během záznamu do pozice ON, nebude záznam zastaven, i když bude stisknuto libovolné tlačítko. 7 Pořadač Pro uspořádání záznamů podle témat jsou vám k dispozici 2 pořadače (A,B). Zvolte s tlačítkem MENU (na pravé straně přístroje) ordner, ve kterém chcete vaší zprávu uložit. Opakovaným stisknutím tlačítka MENU je přepojeno mezi pořadači A,B a časem. Ve kterém pořadači se právě nacházíte můžete sledovat na displeji. REPRODUKCE POZOR! Během záznamu nikdy nevyjímejte baterie. Toto by mohlo mít za následek smazání všech zaznamenaných zpráv nebo chybovou funkci. Když je dosažen maximální čas záznamu nebo je kompletně zaznamenáno 99 zpráv, není již možný žádný záznam, na displeji se objeví FULL. Než začnete s dalšími záznamy, smažte prosím již nepotřebné zprávy (viz. Vymazání zpráv). 1. Posuňte přepínač HOLD do pozice OFF a stiskněte libovolné tlačítko na přední straně M-Voice 32, pro zapnutí přístroje. 2. Pomocí tlačítka MENU (na pravé straně přístroje) zvolte pořadač, ze kterého byste chtěli zprávu slyšet. Opakovaným stisknutím tlačítka MENU je přepojeno mezi pořadači A, B a časem. Ve kterém pořadači se právě nacházíte, můžete vidět na displeji. 3. Nyní stiskněte tlačítko PLAY/PAUSE (na přední straně přístroje). Pokud bude zvolena určitá zpráva pro reprodukci, spustí se reprodukce u poslední odposlouchané zprávy. Na displeji se objeví PLAY. Zaznamenané zprávy si můžete odposlechnout prostřednictvím vestavěného reproduktoru. Pokud se vám reprodukovaná hlasitost nebude zdát dostačující,potom použijte sluchátka, které jsou v dodávce obsažena. Pro zastavení reprodukce stiskněte tlačítko REC/STOP (na přední straně přístroje). Na displeji se zobrazí číslo naposledy zaznamenané zprávy.

8 Nebude-li po stisknutí tlačítka REC/STOP po dobu více než 3 minuty stisknuto žádné tlačítko, přepne se přístroj automaticky do režimu Uhrzeit (čas), tzn. potom je zobrazen čas. 8 Přerušení reprodukce (pauza) Během reprodukce stiskněte tlačítko PLAY/PAUSE, nastane pauza. Pro pokračování reprodukce stiskněte opět tlačítko PLAY/PAUSE. VYMAZÁNÍ ZPRÁV Vymazávací funkce může být aktivní jen režimu STOP. Máte možnost, vyřadit jednotlivé zprávy a vymazat nebo všechny uložené zprávy současně odstranit. Vymazání čísel zpráv (ERASE) Stiskněte opakovaně tlačítko REV nebo FFW (na přední straně přístroje), pro dospění ke zprávě (číslo zprávy), kterou chcete vymazat. Když dospějete ke zprávě, kterou chcete vymazat, potom stiskněte krátce tlačítko ERASE (na levé straně přístroje). Na displeji se zobrazí číslo zprávy, a text ERASE bliká po dobu 3 sekund. Pro definitivní vymazání zprávy stiskněte opět tlačítko ERASE (na přední straně přístroje), zatímco na displeji bliká ERASE. Jakmile je nyní zpráva vymazána, posunou se všechna čísla automaticky dozadu, tzn. nejblíže následující zpráva obsahuje číslo již vymazané zprávy. Vymazání všech zpráv Stiskněte tlačítko ERASE po dobu více než 3 sekundy, dokud se na displeji neobjeví ALL a bliká text ERASE. Pro definitivní vymazání všech zpráv, stiskněte opět tlačítko ERASE (zatímco bliká na displeji ERASE). Pokud byste přesto nechtěli všechny zprávy vymazat, stiskněte prosím libovolné jiné tlačítko nebo počkejte ca. 5 sekund, dokud se přístroj automaticky opět nepřepne do režimu STOP. NASTAVENÍ ČASU A ALARMU Vestavěné hodiny v M-Voice 32 mají 12-hodinovou indikaci. Pro rozlišení je zobrazeno od 12 hod. v poledne do 24 hod. v noci PM a od 0 hod. do 12 hod. v poledne AM. Stiskněte tlačítko MENU po dobu více než 3 sekund, dokud nebliká indikace hodin.

9 Pokyn: Pokud přitom po dobu 10 sekund nebude stisknuto žádné tlačítko nebo stisknuto tlačítko REC/STOP, bude opuštěn programovací režim a opět bude zobrazen čas. 9 Nastavení času Opakovaným stisknutím tlačítka REV nebo FFW můžete nastavit hodinu. Bude-li indikace hodin menší než 1 nebo větší než 12, vymění se navíc ještě indikace části dne PM/AM. Když jste nastavili hodinu, stiskněte tlačítko MENU, opět během 10 sekund, abyste dospěli do indikace minut. Bliká Indikace minut. Opakovaným stisknutím tlačítek REV nebo FFW můžete nastavit minuty. Opětným potvrzením tlačítka MENU, během 10 sekund, se ukončí nastavení minut a vymění se k indikaci sekund. Bliká indikace sekund. Opět mohou být nastaveny sekundy opakovaným stisknutím tlačítek REW nebo FFW. Opakovaným stisknutím tlačítka MENU dospějete k nastavení pro část dne PM/AM. Toto nastavení je nastaveno tlačítky REV nebo FFW. Opakovaným stisknutím tlačítka MENU dospějete k nastavení pro potvrzovací tón tlačítek (viz. str. 8). Zapnutí / vypnutí alarmu Nastavení alarmu Je-li tlačítko MENU opět stisknuto, dospějete k nastavení alarmu. Funkci alarmu můžete vypnout popř. zapnout s tlačítky REV nebo FFW. Přitom bliká indikace alarmu dole vpravo na displeji a zamění se indikace mezi ON (zapnuto) a OFF (vypnuto). Jeli indikace alarmu zapnuta (ON), dospějete opětným stisknutím tlačítka MENU k nastavení času alarmu. Bliká indikace hodin. Opakovaným stisknutím tlačítek REV nebo FFW můžete nastavit hodinu alarmu. Stiskněte opět tlačítko MENU po dobu 10 sekund. Bliká indikace minut. Opakovaným stisknutím tlačítek REV nebo FFW můžete nastavit minutu alarmu. Opětným stisknutím tlačítka MENU dospějete k nastavení pro část dne PM/AM. Toto nastavení je nastaveno tlačítky REV nebo FFW. Menu opustíte opětným stisknutím tlačítka MENU nebo tím, že 10 sekund nestisknete žádné tlačítko. Nakonec se opět na displeji objeví čas.

10 10 Vypnutí alarmu Když zazní alarm, bliká na displeji znak alarmu po dobu 30 sekund. Potom se automaticky vypne. Během 30 sekund může být alarm stisknutím libovolného tlačítka okamžitě vypnut. Je-li přístroj v režimu záznamu popř. reprodukce, bude alarm signalizován jen na displeji, bez signálního tónu. Když je záznam popř. reprodukce zastavena, zazní nyní také akustický alarm pro zbývajících 30 sekund. TECHNICKÉ ÚDAJE Čas záznamu: Čas záznamu max. 32 minut, 16 minut v každém pořadači LC-displej: Indikace počtu záznamů do max. 99 Pořadač (A,B) Čas záznamu/reprodukce Zprávy Stav baterií Ext. Přípoje: Zdířka pro sluchátka 3,5 mm mono Reproduktor: 23 mm, 8 ohm, dynamický reproduktor Příkon: Vestavěná kondenzátorový mikrofon Napájení: 3V s 2 ks AAA baterií Obslužné prvky: Tlačítka Záznam/přerušení Reprodukce /pauza Menu Vymazání Posuvný přepínač hold Regulátor: Regulátor hlasitosti Hmotnost: Ca. 39 g bez baterií Rozměry: 26x126x16 mm (šxvxh) Dodané příslušenství: Návod k obsluze, sluchátka

11 11 Prohlášení o shodě EC- prohlášení o shodě CE označení Výrobce / dovozce Dnt Drahtlose Nachrichtentechnik Entwicklungs- und Vertriebs GmbH Voltastr, 4 D Dietzenbach, Německo Prohlašuje, že produkt M-Voice32 je shodný se Směrnicí 89/336/EEC (EMC směrnice) EN55022: 1998 třída B EN50024: 1998 Kontaktní osoba: Helmut Flugel, tel.: +49(0) Fax: +49(0) helmut.flugel@dnt.de Dietzenbach, (podpis) H. Flugel Záruční podmínky 1. Zákonná záruční doba začíná s předáním přístroje. V případě záruky musí být s přístrojem doručen prodejní doklad (pokladní lístek, účtenka aj.) se správně vyplněným záručním listem a přesným popisem závady. Bez těchto dokladů nejsme zavázáni k poskytnutí záruky.

12 2. Během záruční doby odstraníme bezplatně všechny nedostatky, pokud se vztahují na závadu materiálu nebo výroby. Výrobce může defektní díly / přístroje vyměnit nebo nahradit jinými. Pokračující nároky, nezávisle jakého druhu, jsou vyloučeny. Vyměněné díly přecházejí do našeho majetku. Nepřebíráme ručení za škody z následků. 3. Zásahy do přístroje jinou firmou / osobou, která není námi pověřená, vedou automaticky k zániku garančního nároku. 4. Ze záruky jsou vyjmuty všechny škody, které vzniknou neodborným zacházením, nedodržením návodu k obsluze, výtokem akumulátorů / baterií a opotřebením podmíněným provozem. 5. Opravou nebo náhradou dílů nebude původní záruční doba prodloužena. 6. tyto záruční podmínky platí jen v Německé spolkové republice. 12 Záruční list Dnt M-Voice 32 Drahtlose nachrichtentechnik Entwicklugs- und vertiebs GmbH Voltastraße 4 D Dietzenbach Tel.: +49(0) Fax: +49(0) Internet: dnt@dnt.de Číslo série: Kupní datum: Razítko a podpis obchodníka