Bakalářská práce na ÚK. Myslete na budoucnost

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bakalářská práce na ÚK. Myslete na budoucnost"

Transkript

1 Myslete na budoucnost

2 Co je to bakalářská práce? Charakter bakalářské práce Student prokazuje schopnost řešit a prezentovat zadaný problém a obhájit své vlastní přístupy k řešení. Úpravu, odevzdání, zveřejňování a termíny upravují směrnice rektora a děkana, další podmínky stanovuje garantující ústav. Bakalářská práce v oboru strojní inženýrství má charakter rešeršní, konstrukční nebo analytický. Práce musí obsahovat vlastní závěry studenta. Předběžnézadánímáobecný charakter a sloužíjako nabídka studentům pro výběr tématu. Od budou předběžná zadání zobrazena studentům v IS Studis. Volbou tématu se student může (ale nemusí) profilovat pro budoucí NMGR studium Konstrukční inženýrství na ÚK. Práce se tak může stát prvním krokem k budoucí diplomové práci na dané téma. Státní závěrečná zkouška proběhne před komisí a bude mít dvě části obhajobu a rozpravu.

3 CAE, Rapid Prototyping, Optická digitalizace, Inženýrské analýzy Vedoucí práce: Doc. Ing. Martin Hartl, Ph.D. Vysokorychlostní strojové vidění ve strojírenství -rešeršnípráce. Užití postupů vysokorychlostního digitálního záznamu obrazu při konstruování strojů. Vedoucí práce: Ing. Martin Vrbka, Ph.D. Výpočtové systémy na bázi MKP určené pro konstruktéry - rešeršnípráce. Současný přehled a využití výpočtových systémů na bázi metody konečných prvků, určených primárně pro konstruktéry. Vedoucí práce: Ing. Michal Vaverka, Ph.D. Výpočtové modelování přenosu tepla v MKP programech pro konstruktéry - rešeršní práce. Přenos tepla a možností jeho řešení ve výpočtových systémech pro konstruktéry na bázi MKP, např. Ansys Workbench, příp. Cosmos DesignSTAR.

4 Vedoucí práce: Ing. David Paloušek 1. Datové přenosové formáty v oblasti CAD -rešeršnípráce. Popis standardizovaných přenosových formátů a jejich porovnání dle zvolených kriterií. 2. Digitalizace lidských tkání - rešeršní práce. Způsoby digitalizace a získání geometrického popisu vnějšího tvaru těla a kostí. Vedoucí práce: Ing. Daniel Koutný 1. Metody Reverse engineeringu -rešeršnípráce. Vymezení oblasti označované jako reverse engineering a zpracování přehledu k tomu využívaných technologií. 2. Optické scanovací systémy -rešeršnípráce. Zpracování přehledu scanovacích systémů, možnosti jejich využití.a vzájemné porovnání funkčnosti a ceny systémů dostupných v ČR. Vedoucí práce: Ing. Pavel Ždímal, CSc. Využití MKP ve výpočtu ozubených kol - rešeršní práce. Zhodnocení výpočetních systémů využívajících metodu MKP pro pevnostní výpočty ozubených kol.

5 Tribologie, mikro a nanotechnika Vedoucí práce: Prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. 1) Tribologie mikroelektromechanických systémů (MEMS) - rešeršní práce. Tření, mazání a opotřebení v systémech tvořených miniaturními mechanickými komponenty a elektronickými obvody. 2) Mazání vačkových mechanismů -rešeršnípráce. Utváření mazacího filmu u kontaktů s proměnnou rychlostí, zatížením a geometrií.

6 Vedoucí práce: Doc. Ing. Ivan Křupka, Ph.D. 1) Mazání vznětových a zážehových motorů - rešeršní práce. Přístupy k mazání obou typů motorů. Podstata utváření mazacích filmů. Využití mazivostních přísad a dalších možností snižování tření a opotřebování třecích povrchů. 2) Maziva pro 21.století - rešeršní práce. Aktuální trendy v oblasti tuhých, kapalinových a plastických maziv a jejich přísad pro různé průmyslové aplikace. Biomaziva, využití nanočástic apod. Vedoucí práce: Ing. Martin Vrbka, Ph.D. Experimentální studium kontaktní únavy za podmínek EHD mazání - rešeršní práce. Stručný přehled současného poznání v oblasti experimentálního studia kontaktní únavy nekonformních povrchů při plném a smíšeném EHD mazání. Vedoucí práce: Ing. Michal Vaverka, Ph.D. Experimentální studium mazacích filmů v kontaktu strojních součástí s nekonformními povrchy rešeršní práce. Základní přehled experimentálních metod pro zjišťování tloušťky mazacího filmu, velikosti a rozložení kontaktního tlaku v kontaktu strojních součástí s nekonformně zakřivenými povrchy.

7 Konstrukce strojů a zařízení Vedoucí práce: Ing. Jan Brandejs, CSc. Malé sněhové frézy rešeršnípráce. Možnosti a principy odstraňování čerstvého sněhu z komunikací a chodníků v hustě zastavěných lokalitách. Návrh principu nového zařízení. Vedoucí práce: Dr. Ing. Jiří Venclík 1. Čelní ozubená kola z plastů rešeršní práce. Návrh plastových ozubených kol z hlediska geometrického, pevnostního a materiálového. 2. Alternativní zdroje energie pro zahradní a rekreační domy rešeršnípráce. Alternativní zdroje energie a možnosti jejich získání v množství pro zahradní nebo rekreační dům.

8 Vedoucí práce: Ing. František Prokeš 1. Vytápěcí zařízení pro obytné prostory konstrukční práce. Topidla na tuhá paliva pro domácnosti. Návrh teplovzdušných kamen na dřevo. 2. Pohony otvírání vrat průmyslových pecí konstrukční práce. Porovnání pohonů a různých způsobů otvírání vrat velkých průmyslových pecí pro tepelné zpracování. Návrh otvíracího mechanismu pro konkrétní pec. Vedoucí práce: Ing. Pavel Ždímal, CSc. Infuzní pumpy rešeršnípráce. Přehled vyráběných infuzních pump a zhodnocení kvality jejich konstrukčního řešení z hlediska použitého pohybového mechanismu. Vedoucí práce: Doc. RNDr. Ing. Josef Nevrlý, CSc. Věž extrémně vysoké větrné elektrárny rešeršnípráce. Studium konstrukcí, materiálů, předpisů, montáže Vedoucí práce: Ing. David Paloušek Transtibiální protézy rešeršnípráce. Studium konstrukčních řešení transtibiálních protéz dolní končetiny. Klasifikace, rozdělení, použití. Vedoucí práce: Ing. Jiří Dvořáček Spojková ložiska rešeršní práce. Přehled a porovnání spojkových ložisek používaných v automobilovém průmyslu.

9 Diagnostika, testování, telemetrie, měření Vedoucí práce: Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. 1. Přípravek pro měření časování vačkových hřídelí konstrukční práce. Význam časování pro funkci sportovních motorů. Návrh přípravku. 2. Metoda pro kontrolu úchylek tvaru ojnice konstrukční práce. Význam vlastností ojnice pro funkci sportovních motorů. Návrh přípravku. 3. Bezdrátový přenos měřených dat na testeru rešeršnípráce. Možnosti bezdrátového přenosu dat na krátké vzdálenosti. Návrh řešení pro dílenský tester. 4. Seřizovatelný klikový mechanismus pro tester tlumičů konstrukční práce. Význam tlumičů odpružení pro bezpečnost provozu. Návrh rekonstrukce testeru. 5. Rekonstrukce kompresoru pro pohon elektromotorem konstrukční práce. Mobilní kompresory pro plnění tlakových nádob. Návrh rekonstrukce kompresoru MK 100.

10 Vedoucí práce: Doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. 1. Možnosti zjišťování základních únavových parametrů konstrukcí rešeršnípráce. Přehled základních parametrů používaných pro hodnocení únavových vlastností při mechanickém namáhání konstrukcí a způsoby jejich získávání na moderních mechanických a hydraulických zkušebních zařízeních. 2. Způsoby měření kontaktní únavy rešeršnípráce. Přehled základních postupů a zkušebních zařízení určených pro identifikaci kontaktní únavy materiálů používaných zejména při výrobě valivých ložisek. 3. Průmyslové aplikace metody akustické emise rešeršnípráce. Analýza současných možností a reálného stavu aplikace metody akustické emise vprůmyslové praxi. Vedoucí práce: Doc. Ing. Michal Černý, CSc. Současné trendy v určování struktury povrchu rešeršnípráce. Fyzikální možnosti určování profilu obráběné plochy součásti (laserinterferometrie, indukce, třírozměrná analýza apod.) a jejich realizace z pohledu normativních přístupů a předpisů. Přehled základních (během studia získaných) znalostí o měření a předepisování struktury povrchu, aktuální metody měření podle norem ISO, EN, ČSN.

11 Vedoucí práce: Ing. Pavel Svoboda, CSc. Funkční plochy a struktura povrchu rešeršnípráce. Struktura povrchu v novém pojetí charakterizovaná odlišností specifikace struktury povrchu podle dřívějších a současných norem. Základní charakteristiky struktury povrchu funkčních ploch. Vedoucí práce Doc. RNDr. Ing. Josef Nevrlý, CSc. 1. Inovace hydraulického obvodu pro zařízení k únavovým zkouškám rešeršnípráce. Současný a výhledový stav laboratorního zařízení, které zahrnuje i technicko-ekonomická hlediska a posouzení trendů u zařízení tohoto druhu. 2. Vývoj tlumičů vibrací a možnosti inovace laboratorního stendu rešeršní práce. Přehled tlumičů a návrh variant možností inovace stávajícího školního laboratorního zařízení na Ústavu konstruování.

12 Inovační technologie a progresivní konstrukční materiály Vedoucí práce: Ing. Jan Brandejs, CSc. 1. Ukončení životnosti pneumatik rešeršnípráce Různé způsoby nakládání s pneumatikami po ukončení jejich životnosti s ohledem na nejmenší negativní vliv na životní prostředí. 2. Ozónová degradace pryže z pneumatik rešeršnípráce Publikace a patenty z oblasti ozónové destrukce pryže se zaměřením na pneumatiky. Vedoucí práce: Ing. Jiří Dvořáček Nové trendy v ložiskovém průmyslu rešeršnípráce Zhodnocení současných trendů v konstrukci ložisek. Nové materiály, typy a parametry.

13 Kontakt Témata bakalářských prací jsou zveřejněna na webových stránkách Ústavu konstruování

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Projektově orientovaná výuka Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Více

Interní doktorandi. Interní zaměstnanci. Externí doktorandi. Odbor metodiky konstruování. Personální zabezpečení

Interní doktorandi. Interní zaměstnanci. Externí doktorandi. Odbor metodiky konstruování. Personální zabezpečení Personální zabezpečení Interní zaměstnanci Ing. Brandejs Jan, CSc. doc. Ing. Černý Michal, CSc. doc. Ing. Křupka Ivan, Ph.D. doc. Ing. Mazal Pavel, CSc. prof. RNDr. Ing. Josef Nevrlý, CSc. Ing. Dvořáček

Více

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ. Učíme věci jinak

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ. Učíme věci jinak KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ Učíme věci jinak Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět. Paul Allaire OBOR KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ Konstrukční inženýrství je obor kombinující teoretické znalosti

Více

Doktorské studium na Ústavu konstruování v akademickém roku 2010/2011

Doktorské studium na Ústavu konstruování v akademickém roku 2010/2011 Doktorské studium na Ústavu konstruování v akademickém roku 2010/2011 Ústav konstruování, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně www.uk.fme.vutbr.cz Aplikace megnetoreologických kapalin

Více

Konstrukční inženýrství

Konstrukční inženýrství [ M] Konstrukční inženýrství Konstrukční inženýrství poskytuje budoucím inženýrům potřebné znalosti a dovednosti, které využijí ve všech strojírenských oborech. Studenti se seznámí především s pokročilými

Více

v akademickém roku 2009/2010 Ústav konstruování, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně

v akademickém roku 2009/2010 Ústav konstruování, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně Doktorské ké studium na Ústavu konstruování v akademickém roku 2009/2010 Ústav konstruování, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně www.uk.fme.vutbr.cz Rychlý řešič EHD problémů Další

Více

Témata doktorského studia pro akademický rok 2011/2012

Témata doktorského studia pro akademický rok 2011/2012 Prezentace Ústavu konstruování 2011 Témata doktorského studia pro akademický rok 2011/2012 Proč jít na doktorské studium na Ústav konstruování? Kolektiv mladých lidí se zájmem o věc Záruka získání PhD

Více

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ UČÍME VĚCI JINAK

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ UČÍME VĚCI JINAK KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ UČÍME VĚCI JINAK Cílem oboru je osvojení konstrukčních principů a návrhových metod, které absolventi využijí při vývoji nových produktů a zařízení v široké škále strojírenských

Více

Prezentace odboru metodiky konstruování

Prezentace odboru metodiky konstruování Prezentace odboru metodiky konstruování Jan Brandejs Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Personální zabezpečení Interní zaměstnanci

Více

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Konstrukční inženýrství učíme věci jinak Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické

Více

Odbor metodiky konstruování. Historie. Historické názvy Všeobecné strojnictví Základy strojnictví Základy konstruování

Odbor metodiky konstruování. Historie. Historické názvy Všeobecné strojnictví Základy strojnictví Základy konstruování Historie Historické názvy Všeobecné strojnictví Základy strojnictví Základy konstruování Současnost Odbor metodiky konstruování 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10.. 23 Dlouhodobé cíle Pedagogické Kvalitní vzdělávání

Více

Témata doktorského studia pro akademický rok 2014/2015

Témata doktorského studia pro akademický rok 2014/2015 Prezentace Ústavu konstruování 2014 Témata doktorského studia pro akademický rok 2014/2015 Ústav konstruování Posláním ÚK je zajištění vysoké kvality vzdělávání, výzkumu a komplexních služeb v oblasti

Více

Témata doktorského studia pro akademický rok 2014/2015

Témata doktorského studia pro akademický rok 2014/2015 Prezentace Ústavu konstruování 2014 Témata doktorského studia pro akademický rok 2014/2015 Ústav konstruování Posláním ÚK je zajištění vysoké kvality vzdělávání, výzkumu a komplexních služeb v oblasti

Více

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ. Učíme věci jinak

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ. Učíme věci jinak KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ Učíme věci jinak Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět. Paul Allaire 2/## projektově a badatelsky orientovaná výuka řešení multidisciplinárních projektů inženýrský

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ univerzita založena v roce 1899 nejstarší česká brněnská vysoká škola, druhá nejstarší a největší vysoká škola v České republice 8 fakult, 3 vysokoškolské ústavy 7 center

Více

[D] Konstrukční a procesní inženýrství.

[D] Konstrukční a procesní inženýrství. Tématické okruhy doktorského studia: Tribologie Diagnostika Únavové vlastnosti Konstrukce a virtuální navrhování Průmyslový design Tématický okruh: Tribologie 3D optický profilometr pro měření modifikovaných

Více

Konstrukce a virtuální navrhování. CAD, CAE, konstrukce, realizace VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ

Konstrukce a virtuální navrhování. CAD, CAE, konstrukce, realizace VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ Konstrukce a virtuální navrhování CAD, CAE, konstrukce, realizace VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ 00 Základní informace Založeno: listopad 00 Počet členů: zaměstnanců, studenti

Více

1. Buchta Tomáš 8.00 8.30 Sklápěcí mechanismus mobilní satelitní antény. 2. Falta Jan 8.30 9.00 Obracecí kříž pro flexotiskový stroj

1. Buchta Tomáš 8.00 8.30 Sklápěcí mechanismus mobilní satelitní antény. 2. Falta Jan 8.30 9.00 Obracecí kříž pro flexotiskový stroj Státní závěrečné zkoušky a obhajoby bakalářských prací Obor Strojní inženýrství, 15.6.2015 Místnost A2/415 Komise č. 125 (doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D., doc. Ing. Jan Brandejs, CSc., prof. RNDr. Ing. Josef

Více

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ univerzita založena v roce 1899 nejstarší česká brněnská vysoká škola, druhá nejstarší a největší vysoká škola

Více

Michal Vaverka: Přehled řešených projektů

Michal Vaverka: Přehled řešených projektů 15. seminář ÚK Michal Vaverka: Přehled řešených projektů FSI VUT v Brně Ústav konstruování Technická 2896/2 616 69 Brno Česká republika http://uk.fme.vutbr.cz/ e-mail: vaverka@fme.vutbr.cz 21.dubna.2006

Více

Témata doktorského studia pro akademický rok 2013/2014

Témata doktorského studia pro akademický rok 2013/2014 Prezentace Ústavu konstruování 2013 Témata doktorského studia pro akademický rok 2013/2014 Proč jít na doktorské studium na Ústav konstruování? Kolektiv mladých lidí se zájmem o věc Záruka získání PhD

Více

Plán přednášek a úkolů z předmětu /01

Plán přednášek a úkolů z předmětu /01 Plán přednášek a úkolů z předmětu 347-0304/01 ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ Rozsah... 20, zápočet, kombinovaná zkouška, 6 kreditů Ročník... 2. ročník kombinovaného bakalářského studia Studijní program... B2341

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Vliv povrchových nerovností na utváření velmi tenkých mazacích filmů na hranici přechodu do smíšeného mazání

Vliv povrchových nerovností na utváření velmi tenkých mazacích filmů na hranici přechodu do smíšeného mazání Vliv povrchových nerovností na utváření velmi tenkých mazacích filmů na hranici přechodu do smíšeného mazání Ing. Tomáš Zapletal Vedoucí práce: Ing. Petr Šperka, PhD. Ústav konstruování Fakulta strojního

Více

Konstrukční inženýrství Prezentace oboru 1/39.

Konstrukční inženýrství Prezentace oboru 1/39. Prezentace oboru 1/39 www.uk.fme.vutbr.cz Prezentace oboru 2/39 Poznejte své schopnosti a možnosti Konstrukční a experimentální inženýrství 3/39 Konstrukční inženýrství Koncepce, konstrukce, prototyp Konstrukce

Více

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ ÚK

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ ÚK ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ ÚK Experimentální studium mazacích filmů při nestacionárních provozních podmínkách řešitelé: Ing. Martin Zimmerman Ing. Petr Svoboda obor: Konstrukční a procesní inženýrství předpoklád.

Více

Studium přechodových p v mazacích ch filmech vysokorychlostní barevnou kamerou

Studium přechodových p v mazacích ch filmech vysokorychlostní barevnou kamerou Ing. Petr Svoboda, FSI VUT v Brně, Ústav konstruování Studium přechodových p jevů v mazacích ch filmech vysokorychlostní barevnou kamerou Školitel: Doc. Ing. Ivan Křupka, Ph.D. VUT Brno, FSI 2008 Obsah

Více

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, VUT BRNO NETME Centre

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, VUT BRNO NETME Centre Quality control Robotic machining Rapid prototyping 3D optical digitalization Additive manufacturing of metal parts Mechanical and industrial design Obsah prezentace Představení pracoviště Laboratoře Vývoj

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Projektově orientovaná výuka ve strojírenství

Projektově orientovaná výuka ve strojírenství Projektově orientovaná výuka ve strojírenství Koutný, D. Paloušek, D. We learn by example and by direct experience because there are real limits to the adequacy of verbal instruction. Malcolm Gladwell,

Více

Mechanická modifikace topografie strojních součástí

Mechanická modifikace topografie strojních součástí Mechanická modifikace topografie strojních součástí, M.Omasta Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně, vytvořeno v rámci projektu FRVŠ

Více

Výzkumná skupina Únavové vlastnosti výsledky 2010 a perspektivy 2011 Pavel Mazal

Výzkumná skupina Únavové vlastnosti výsledky 2010 a perspektivy 2011 Pavel Mazal Výzkumná skupina Únavové vlastnosti výsledky 2010 a perspektivy 2011 Nenacházíme vůbec žádné lidi se zdravým rozumem kromě těch, kteří souhlasí s našimi názory Francois de la Rochefoucauld 2 /17 STRUKTURA

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Metody modifikace topografie strojních prvků

Metody modifikace topografie strojních prvků Metody modifikace topografie strojních prvků, M.Omasta Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně, vytvořeno v rámci projektu FRVŠ 2452/2010

Více

Nové trendy v konstrukci pístů spalovacích motorů z hlediska tribologie

Nové trendy v konstrukci pístů spalovacích motorů z hlediska tribologie Tribologie Nové trendy v konstrukci pístů spalovacích motorů z hlediska tribologie (Prezentace přehledového článku) Autor práce: Vedoucí práce: Pavel Chlup prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. Obsah 1. Tření

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 31

Více

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní Výzkumné centrum RTI Regionální technologický institut - RTI je výzkumné centrum Fakulty strojní Západočeské univerzity

Více

Identifikace změn parametrů signálu akustické emise jako důsledku mechanického poškození

Identifikace změn parametrů signálu akustické emise jako důsledku mechanického poškození Identifikace změn parametrů signálu akustické emise jako důsledku mechanického poškození L Ing. Nohál, Libor F NOHÁL Hort, P Mazal Školitel: doc. Ing. Pavel Mazal, Csc. Ústav konstruování Odbor metodiky

Více

Problematika disertační práce a současný stav řešení

Problematika disertační práce a současný stav řešení Problematika disertační práce a současný stav řešení Školitel: prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler. Albert Einstein 2/8 OBSAH Téma disertační

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ROUDNICE nad Labem, Neklanova Profilová část maturitní zkoušky studijního oboru

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ROUDNICE nad Labem, Neklanova Profilová část maturitní zkoušky studijního oboru Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ROUDNICE nad Labem, Neklanova 1806 Obor vzdělávání, kód a název: 23 45 - M/01 - Dopravní prostředky Profilová část maturitní zkoušky studijního oboru DOPRAVNÍ

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE 1. Mechanické vlastnosti materiálů, zkouška pevnosti v tahu 2. Mechanické

Více

Experimentální studium chování mazacích filmů kontaminovaných vodou. Ing. Daniel Koutný

Experimentální studium chování mazacích filmů kontaminovaných vodou. Ing. Daniel Koutný Experimentální studium chování mazacích filmů Ing. Daniel Koutný VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ 15. 6. 2007 Osnova Současný stav poznání Cíle dizertační práce Dosažené výsledky

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ROUDNICE nad Labem, Neklanova Profilová část maturitní zkoušky studijního oboru

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ROUDNICE nad Labem, Neklanova Profilová část maturitní zkoušky studijního oboru Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ROUDNICE nad Labem, Neklanova 1806 Obor vzdělávání, kód a název: 23-45-M/01 - Dopravní prostředky Profilová část maturitní zkoušky studijního oboru DOPRAVNÍ

Více

PjBL projektově orientovaná výuka

PjBL projektově orientovaná výuka PjBL projektově orientovaná výuka Slyším a zapomenu, vidím a pamatuji si, pracuji a porozumím. Konfucius PjBL Projektově orientovaná výuka 2 /15 OBSAH Co je to PjBL? Proč PjBL? Zkušenosti ze zahraničí.

Více

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ 1. Spoje a spojovací součásti rozdělení spojů z hlediska rozebíratelnosti rozdělení spojů z hlediska fyzikální podstaty funkce 2. Spoje se silovým stykem šroubové

Více

Získejte znalosti, které určují směr VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ

Získejte znalosti, které určují směr VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Získejte znalosti, které určují směr VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ 2006 ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ - ÚK Cíle ústavu Dlouhodobým globálním cílem Ústavu konstruování

Více

JAK MĚNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE VÝUKU?

JAK MĚNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE VÝUKU? JAK MĚNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE VÝUKU? Martin Hartl, prof. Ing., Ph.D. ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně FSI VUT v Brně, 10. 5. 2018 Strojírenské fórum moderní výrobní technologie

Více

Vliv složení třecí vrstvy na tribologii kontaktu kola a kolejnice

Vliv složení třecí vrstvy na tribologii kontaktu kola a kolejnice Vliv složení třecí vrstvy na tribologii kontaktu kola a kolejnice Daniel Kvarda, Ing. ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Brno, 26.2.2018 Obsah 2/17 Úvod Přírodní kontaminanty Modifikátory

Více

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Ing. 1 /12 Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Školitel: doc.ing. Pavel Mazal CSc Ing. 2 /12 Obsah Úvod do problematiky

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu zástavby jednotlivých prvků technického zařízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Konstrukce optického mikroviskozimetru

Konstrukce optického mikroviskozimetru Ing. Jan Medlík, FSI VUT v Brně, Ústav konstruování Konstrukce optického mikroviskozimetru Školitel: prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. VUT Brno, FSI 2009 Obsah Úvod Formulace problému Shrnutí současného stavu

Více

ČÁST 1 - KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ

ČÁST 1 - KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ ČÁST 1 - KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ 1) Tolerování délkových rozměrů soustava tolerancí a uložení ISO, mezní úchylky, rozměrová tolerance, soustava jednotné díry, soustava jednotného hřídele, pravidla pro stanovení

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2013 v oboru: 26-46-M/001 OBRAZOVÁ A ZVUKOVÁ TECHNIKA TECHNICKÉ ZAMĚŘENÍ

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2013 v oboru: 26-46-M/001 OBRAZOVÁ A ZVUKOVÁ TECHNIKA TECHNICKÉ ZAMĚŘENÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2013 v oboru: 26-46-M/001 OBRAZOVÁ A ZVUKOVÁ TECHNIKA TECHNICKÉ ZAMĚŘENÍ Ředitel školy vyhlašuje v souladu s 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

KONSTRUKČNÍ NÁVRH PŘÍPRAVKŮ PRO ZMĚNU VÝROBNÍHO POSTUPU TLAKOVÝCH ZÁSOBNÍKŮ COMMON RAIL

KONSTRUKČNÍ NÁVRH PŘÍPRAVKŮ PRO ZMĚNU VÝROBNÍHO POSTUPU TLAKOVÝCH ZÁSOBNÍKŮ COMMON RAIL VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Strojní součásti ČÁSTI STROJŮ R

Strojní součásti ČÁSTI STROJŮ R Strojní součásti ČÁSTI STROJŮ CÍLE PŘEDNÁŠKY Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení hřídele, uložení a spojky. OBSAH PŘEDNÁŠKY 1. Strojní součásti. 2. Hřídele a čepy.

Více

EXPERIMENTÁLNÍ STUDIUM CHOVÁNÍ MAZACÍCH FILMŮ KONTAMINOVANÝCH VODOU

EXPERIMENTÁLNÍ STUDIUM CHOVÁNÍ MAZACÍCH FILMŮ KONTAMINOVANÝCH VODOU EXPERIMENTÁLNÍ STUDIUM CHOVÁNÍ MAZACÍCH FILMŮ KONTAMINOVANÝCH VODOU Ing. Daniel Koutný Experimental study of lubrication films contaminated by water VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ

Více

1 ÚVOD 14 2 KDEZAČÍT SE SPOLEHLIVOSTÍASYNCHRONNÍCH ELEKTROMOTORŮ 16 3 BEZDEMONTÁŽNÍ TECHNICKÁDIAGNOSTIKA 17

1 ÚVOD 14 2 KDEZAČÍT SE SPOLEHLIVOSTÍASYNCHRONNÍCH ELEKTROMOTORŮ 16 3 BEZDEMONTÁŽNÍ TECHNICKÁDIAGNOSTIKA 17 Obsah 1 ÚVOD 14 2 KDEZAČÍT SE SPOLEHLIVOSTÍASYNCHRONNÍCH ELEKTROMOTORŮ 16 3 BEZDEMONTÁŽNÍ TECHNICKÁDIAGNOSTIKA 17 3.1 MOŽNOSTI POSUZOVÁNÍ TECHNICKÉHO STAVU ASYNCHRONNÍCH ELEKTROMOTORŮ 23 3.2 ZAČLENĚNÍ

Více

Problematika disertační práce a současný stav řešení

Problematika disertační práce a současný stav řešení Problematika disertační práce a současný stav řešení Otakar Šamánek "Myslím si, že na celosvětovém trhu je místo maximálně pro 5 počítačů." Thomas Watson, ředitel společnosti IBM, 1943 2 /13 OSNOVA Formulace

Více

Korelace změny signálu AE s rozvojem kontaktního poškození

Korelace změny signálu AE s rozvojem kontaktního poškození Korelace změny signálu AE s rozvojem kontaktního poškození L Libor Nohál, Nohál F Hort, P Mazal Prezentace k obhajobě doktorské dizertační práce 27. 05. 2015 Bearings don t commit suicide! (Dr. Kenred

Více

OPAKOVACÍ OKRUHY STROJÍRENSTVÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V EU

OPAKOVACÍ OKRUHY STROJÍRENSTVÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V EU OPAKOVACÍ OKRUHY STROJÍRENSTVÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V EU Hřídele a ložiska druhy hřídelí, nosné hřídele, pevnostní výpočty hybné hřídele a hřídelové čepy, pevnostní výpočty materiály hřídelů kluzná ložiska,

Více

Formování tloušťky filmu v elastohydrodynamicky mazaných poddajných kontaktech

Formování tloušťky filmu v elastohydrodynamicky mazaných poddajných kontaktech Formování tloušťky filmu v elastohydrodynamicky mazaných poddajných kontaktech Jiří Křupka ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně V Brně, 23. 4. 2018 OBSAH Motivace pro řešení problému

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/5 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Strojnictví Studijní obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení Školní rok: 2012 2013 Témata: 1. Výroba

Více

Přehled činnosti na FSI VUT v Brně

Přehled činnosti na FSI VUT v Brně 18. seminář ÚK Marcela Šlechtová Přehled činnosti na FSI VUT v Brně Aneb: Trocha biomechaniky nikoho nezabije. FSI VUT v Brně Ústav konstruování Technická 2896/2 616 69 Brno Česká republika http://uk.fme.vutbr.cz/

Více

ODBOR ČÁ STÍ A MECHANISMŮ STROJŮ

ODBOR ČÁ STÍ A MECHANISMŮ STROJŮ Zá kladní informace ODBOR ČÁ STÍ A MECHANISMŮ STROJŮ Změny za poslední tři roky 1 2 3 4 5 6 7 8 9 31 Zaměstnanci 2 3 4 5 6 7 8 9 10 31 Zaměstnaci a doktorandi Externí vyučující: Ing. Stanislav Jansa, CSc.

Více

In-situ studium změny topografie třecích povrchů v elastohydrodynamickém kontaktu

In-situ studium změny topografie třecích povrchů v elastohydrodynamickém kontaktu In-situ studium změny topografie třecích povrchů v elastohydrodynamickém kontaktu Ing. Petr Šperka Školitel: prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. Ústav konstruování Odbor konstruování strojů Fakulta strojního

Více

VÝVOJ NOVÉ GENERACE ZAŘÍZENÍ S POKROČILOU DIAGNOSTIKOU PRO STANOVENÍ KONTAKTNÍ DEGRADACE

VÝVOJ NOVÉ GENERACE ZAŘÍZENÍ S POKROČILOU DIAGNOSTIKOU PRO STANOVENÍ KONTAKTNÍ DEGRADACE VÝVOJ NOVÉ GENERACE ZAŘÍZENÍ S POKROČILOU DIAGNOSTIKOU PRO STANOVENÍ KONTAKTNÍ DEGRADACE Jiří Dvořáček Prezentace k obhajobě doktorské dizertační práce Institute of Machine and Industrial Design Faculty

Více

ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ III

ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ III Plán přednášek a cvičení a zadání úkolů z předmětu ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ III Rozsah... 1+3, klasifikovaný zápočet; Ročník... 1. ročník prezenčního magisterského studia Školní rok... 2015/2016 zimní

Více

Experimentální studium chování mazacích filmů kontaminovaných vodou

Experimentální studium chování mazacích filmů kontaminovaných vodou Experimentální studium chování mazacích filmů kontaminovaných vodou Pojednání ke státní doktorské zkoušce Ing. Daniel Koutný VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ 27. 6. 2006 Experimentální

Více

Výzkumná skupina Jarní vánek

Výzkumná skupina Jarní vánek Výzkumná skupina Jarní vánek Laboratoř technické diagnostiky budova B1, přízemí Ivan Mazůrek Aleš Dočkal Interní doktorandi: František Pražák Jakub Novák Cyril Kuruc Milan Klapka Petr Dvořáček Externí

Více

Provozní pevnost a životnost dopravní techniky. - úvod do předmětu

Provozní pevnost a životnost dopravní techniky. - úvod do předmětu Provozní pevnost a životnost dopravní techniky - úvod do předmětu doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. ZČU v Plzni, Fakulta strojní, Katedra konstruování strojů Provozní pevnost a životnost dopravní techniky

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP16VaV: Zdokonalení ozubených převodů pro vyšší trvanlivost, nízkou hmotnost a nízký hluk Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoká škola báňská - Technická univerzita

Více

1 Studijní program: N2301 Strojní inženýrství

1 Studijní program: N2301 Strojní inženýrství 1 Obsah 1 N2301 Strojní inženýrství 2 1.1 2301T001-Dopravní a manipulační technika (prezenční)....................... 2 1.2 2302T040-Konstrukce zdravotnické techniky (prezenční).......................

Více

mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni

mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 12. a 13. května 2016, angelo HOTEL PILSEN, Plzeň 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni Nezanedbatelná pozice společností

Více

PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ. Magisterské studium

PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ. Magisterské studium PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ Magisterské studium CHARAKTERISTIKA OBORU Obor Průmyslový design ve strojírenství spojuje teorii, dovednosti a praxi v oblasti designu s důrazem na estetické, technické,

Více

Kontaktní osoby: Česká republika Ing. Lucie Stavařová Project manager - Optical measurement

Kontaktní osoby: Česká republika Ing. Lucie Stavařová Project manager - Optical measurement Kontaktní osoby: Česká republika Ing. Lucie Stavařová Project manager - Optical measurement SKF Ložiska, a.s. Technologická 372/2 708 00 Ostrava - Pustkovec, Česká Republika Tel: +420 597 305 968 Mobile:

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ 4.2.Uložení Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Pro otočné uložení hřídelí, hřídelových čepů se používají ložiska. K realizaci posuvného přímočarého

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Stavba a provoz strojů

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Stavba a provoz strojů ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Stavba a provoz strojů 1. Šroubové spoje 2. Čepové a kolíkové spoje 3. Spoje pery, klíny a drážkové spoje 4. Lisované a svěrné spoje 5. Svarové a pájené spoje

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Součásti točivého a přímočarého pohybu Druhy tření,

Více

NETME Centre New Technologies for Mechanical Engineering

NETME Centre New Technologies for Mechanical Engineering NETME Centre Petr Stehlík Brno, 11. 1. 2012 NETME Centre Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství Technická 2896/2, 616 69 Brno Obsah Co je NETME Centre Náš cíl + Na čem stavíme Časová

Více

Problematika disertační práce a současný stav řešení. Filip Hort

Problematika disertační práce a současný stav řešení. Filip Hort Problematika disertační práce a současný stav řešení školitel: doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. 2 /18 OBSAH Téma disertační práce Zdroje AE na ložiscích Úprava zkušebního zařízení Vyhodnocování experimentálních

Více

Experimentální studium utváření mazacích filmů při reverzaci a rozběhu třecích povrchů

Experimentální studium utváření mazacích filmů při reverzaci a rozběhu třecích povrchů Experimentální studium utváření mazacích filmů při reverzaci a rozběhu třecích povrchů Experimental Study of Lubrication Films Formation During Start up and Reversal Motion of Rubbing Surfaces Ing. Petr

Více

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače 1. povinná zkouška Stavba a provoz strojů 1. Pružiny 2. Převody ozubenými koly 3.

Více

TRIBOLOGIE. představení výzkumné skupiny. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v BRNĚ

TRIBOLOGIE. představení výzkumné skupiny. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v BRNĚ TRIBOLOGIE představení výzkumné skupiny VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v BRNĚ 4. 3. 2009 Tým zaměstnanci doktorandi 4. rok 3. rok 2. rok ext. Projekty Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR ME905 2007-2011

Více

PRACOVNÍK VÝZKUMU NEBO PRACOVNÍK VĚDY A VÝZKUMU

PRACOVNÍK VÝZKUMU NEBO PRACOVNÍK VĚDY A VÝZKUMU PRACOVNÍK VÝZKUMU NEBO PRACOVNÍK VĚDY A VÝZKUMU DO ODDĚLENÍ PRŮMYSLOVÝCH TECHNOLOGIÍ - 8440 Odborný pracovník do Laboratoře progresívních strojírenských technologií Vývoj a výzkum v oblasti technologií

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MACHINE AND INDUSTRIAL DESIGN DESIGN PC MONITORU

Více

Téma doktorských prací pro akademický rok 2019/2020. Pavel Novotný

Téma doktorských prací pro akademický rok 2019/2020. Pavel Novotný Téma doktorských prací pro akademický rok 2019/2020 Pavel Novotný Představení školitele Vývoj výpočtových a experimentálních přístupů pro popis vibrací a souvisejícího hluku pohonných jednotek a tribologie

Více

Mechanika s Inventorem

Mechanika s Inventorem CAD Mechanika s Inventorem 1. Úvodní pojednání Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace 1 Obsah přednášky: Cíl projektu 3 Význam mechanických analýz

Více

Ústav automobilního a dopravního. inženýrství

Ústav automobilního a dopravního. inženýrství Ústav automobilního a dopravního Ústav automobilního a inženýrství Technická 2896/2 616 69 Brno tel: +420 541 142 271 fax: +420 541 143 354 e-mail: pistek.v@fme.vutbr.cz web: www.udt.fme.vutbr.cz Pracoviště

Více

EXPERIMENTÁLNÍ STUDIUM CHOVÁNÍ MAZACÍCH FILMŮ KONTAMINOVANÝCH VODOU

EXPERIMENTÁLNÍ STUDIUM CHOVÁNÍ MAZACÍCH FILMŮ KONTAMINOVANÝCH VODOU EXPERIMENTÁLNÍ STUDIUM CHOVÁNÍ MAZACÍCH FILMŮ KONTAMINOVANÝCH VODOU Ing. Daniel Koutný Experimental study of lubrication films contaminated by water VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ

Více

Problematika dizertační práce a současný stav řešení

Problematika dizertační práce a současný stav řešení J.Dvořáček Problematika dizertační práce a současný stav řešení Kdybych žil ještě jednou, dopustil bych se stejných hloupostí a chyb, ale snažil bych se je udělat dřív Bertrand Russel Hlavní J.Dvořáček

Více

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. 0185 Moderní škola 21. století Číslo a název šablony V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřují ke zkvalitnění odborných klíčové aktivity

Více

vibrodiagnostika: v kritických bodech se měří a vyhodnocuje mechanické kmitání,

vibrodiagnostika: v kritických bodech se měří a vyhodnocuje mechanické kmitání, vibrodiagnostika: v kritických bodech se měří a vyhodnocuje mechanické kmitání, diagnostika modální analýzou: měří se a vyhodnocují vlastní frekvence mechanické konstrukce a jejich tlumení, hluková diagnostika:

Více

Téma doktorských prací pro akademický rok 2018/2019. Pavel Novotný

Téma doktorských prací pro akademický rok 2018/2019. Pavel Novotný Téma doktorských prací pro akademický rok 2018/2019 Pavel Novotný Představení školitele Vývoj výpočtových a experimentálních přístupů pro popis vibrací a souvisejícího hluku pohonných jednotek a tribologie

Více

Mechanika s Inventorem

Mechanika s Inventorem Mechanika s Inventorem 1. Úvodní pojednání CAD data FEM výpočty Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Optimalizace Tomáš MATOVIČ, publikace 1 Obsah přednášky: Cíl projektu

Více

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Bakalářský studijní program B-SEE Bakalářský studijní program

Více

Czech Raildays 2010 MODIFIKACE OZUBENÍ

Czech Raildays 2010 MODIFIKACE OZUBENÍ MODIFIKACE OZUBENÍ Milan Doležal Martin Sychrovský - DŮVODY KE STANOVENÍ MODIFIKACÍ OZUBENÍ - VÝHODY MODIFIKACÍ - PROVEDENÍ MODIFIKACÍ OZUBENÍ - VÝPOČET MODIFIKACÍ OZUBENÍ - EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ PARAMETRŮ

Více

Téma doktorských prací pro rok Pavel Novotný

Téma doktorských prací pro rok Pavel Novotný Téma doktorských prací pro rok 2018 Pavel Novotný Představení školitele Vývoj výpočtových a experimentálních přístupů pro popis vibrací a souvisejícího hluku pohonných jednotek a tribologie tepelně a mechanicky

Více

Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti

Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti Úvod» Novinky» Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti 17. 02. 2012 Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti Valivá ložiska a energetická účinnost tyto dva pojmy lze používat

Více

Členové konsorcia podílející se na pracovním balíčku. Hlavní cíl balíčku. Dílčí cíle balíčku pro nejbližší období

Členové konsorcia podílející se na pracovním balíčku. Hlavní cíl balíčku. Dílčí cíle balíčku pro nejbližší období WP10: Konstrukce cenově příznivých motorů pro rozvíjející se trhy a prodlužovače dojezdu elektromobilů Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku ŠKODA AUTO, a.s. Ing. Jan Pavlíček Členové konsorcia

Více

Přehled navržených témat STČ na FVT UO pro akademický rok 2014/2015

Přehled navržených témat STČ na FVT UO pro akademický rok 2014/2015 Přehled navržených témat STČ na FVT UO pro akademický rok 2014/2015 1. Využití vibrodiagnostiky pro hodnocení technického stavu převodového ústrojí BSV Cílem práce je provést analýzu možností vibrodiagnostiky

Více