RNDr. Božena Rytířová. Základy měření (laboratorní práce)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "RNDr. Božena Rytířová. Základy měření (laboratorní práce)"

Transkript

1 Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: RNDr. Božena Rytířová Základy měření (laboratorní práce) Měření rozměrů tělesa posuvným a mikrometrickým měřidlem Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož žáci provádějí měření v laboratorním cvičení. Materiál je možné vytisknout a řešit úkoly v něm obsažené. Lze ho využít i jako protokol z laboratorní práce. Vytvořeno v dubnu Použité zdroje a odkazy: BEDNAŘÍK, Milan, ŠIROKÁ, Miroslava. Fyzika pro gymnázia Mechanika. Dotisk 3. vydání Praha : Prometheus, ISBN Obr. 1 dostupný na WWW ( ): Obr. 2 dostupný na WWW ( ): mikrometricka-meridla.html

2 Jméno a příjmení: Třída: Laboratorní práce z fyziky Název práce: Měření rozměrů tělesa posuvným a mikrometrickým měřidlem Spolupracovali: Datum: Teorie: Posuvné měřidlo, lidově nazývané šuplera, se používá na měření rozměrů těles s přesností na 0,1 m. Skládá se ze dvou částí, jedna část je posuvná, druhá pevná, každá z těchto částí má dvě stupnice, vrchní je pro měření v palcích, spodní pro měření v milimetrech. Na posuvném ramenu je umístěna druhá stupnice, tzv. nonius. Nonius je na našem posuvném měřítku rozdělen na padesát dílků. To znamená, že nejmenší dílek stupnice je mm, tj. 0,02 mm. Nultá ryska nonia určuje celý počet milimetrů, zlomky milimetrů určujeme podle čísla rysky, která splývá s některou ryskou hlavní stupnice. Obr. 1 Mikrometrické měřidlo měří s přesností na 0,01 mm, přičemž ještě můžeme odhadnout i 0,005 mm. Měřidlo má dva doteky, z nichž jeden je pohyblivý. Ten se posouvá otáčením válcové části na pravé straně, tzv. bubínku. Chceme-li rychle posouvat čelistí, otáčíme malým vroubkovaným průměrem, při pomalém posuvu, když chceme s citem sevřít měřenou součást, použijeme vroubkování na bubínku. To má i tu výhodu, že bubínek je opatřen spojkou (řehtačkou), která vyvine tlak potřebný k měření a při větším začne prokluzovat. Při každém měření je tak vyvozován stejný tlak doteků.

3 Změřený rozměr odečítáme na dvou stupnicích. Jedna je vodorovná a dvojitá s vzájemným přesazením o polovinu dílku. To proto, že druhá stupnice po obvodu bubínku má pouze 50 dílků (pro posun o 1 mm musíme tedy otočit 2krát kolem dokola). Naměřenou hodnotu nejprve odečítáme na vodorovné stupnici v celých milimetrech, pokud se ukáže také ryska spodního dílku, připočítáme ještě 0,5 mm. K tomu musíme ještě připočítat údaj na stupnici po obvodu bubínku. Obr. 2 Úkol: Změřte průměr válečku posuvným měřidlem a mikrometrickým měřidlem, určete aritmetický průměr a odchylku měření a porovnejte přesnost měření těmito měřidly. Pomůcky: posuvné měřidlo, mikrometrický šroub, těleso tvaru válce

4 Postup: 1. Na různých místech válečku změřte desetkrát jeho průměr, nejdříve posuvným, potom mikrometrickým měřidlem. Naměřené hodnoty zapište do tabulky. 2. Vypočítejte aritmetický průměr. 3. Vypočítejte odchylky naměřených hodnot od hodnoty průměrné. 4. Vypočítejte průměrnou odchylku a zaokrouhlete ji na jednu platnou číslici. 5. Podle odchylky zaokrouhlete průměrnou hodnotu naměřené veličiny. 6. Vypočítejte relativní odchylku. 7. Zapište výsledek měření ve tvaru ( ) Výsledky měření: 1. měření posuvným měřidlem číslo měření d (mm) d (mm) průměr d Výpočet relativní chyby: d.100 % d Zápis výsledku: ( )

5 2. měření mikrometrickým měřidlem číslo měření d (mm) d (mm) průměr d Výpočet relativní chyby: d.100 % d Zápis výsledku: ( ) Závěr: Pokuste se porovnat, jak přesná byla jednotlivá měření podle relativních chyb.