ELIET E 750. Návod k obsluze. ELIET nv Zwevegemstraat Otegem, Belgium Tel (0) Fax + 32 (0) ,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ELIET E 750. Návod k obsluze. ELIET nv Zwevegemstraat 136 8553 Otegem, Belgium Tel. + 32 (0) 56 77 70 88 Fax + 32 (0) 56 77 52 13, www.eliet."

Transkript

1 Návod k obsluze Výobce: Výhadní zastoupení ELIET nv v ČR: ELIET nv Zwevegemstaat Otegem, Belgium Tel (0) Fax + 32 (0) , AGROCAR s..o. Česká Kopřivnice Tel Fax ,

2 2 Obsah OBSAH BEZPEČNOST BEZPEČNOSTNÍ POKYNY POUŽITÉ SYMBOLY NASTAVENÍ PŘED UVEDENÍM DO PROVOZU 5.3 SPOUŠTĚNÍ STROJE PRÁCE S VERTIKUTÁTOREM VŠEOBECNÝ POPIS A FUNKCE RÁM NOŽE A POHON NASTAVOVÁNÍ TLAČNÉ DRŽADLO A OVLÁDACÍ PÁKA TECHNICKÉ ÚDAJE PŘEMÍSŤOVÁNÍ UKONČENÍ PRÁCE A ODSTAVENÍ STROJE ZASTAVENÍ ODSTAVENÍ ÚDRŽBA SCHÉMA ÚDRŽBY POSTUPY UVEDENÍ VERTIKUTÁTORU DO PROVOZU PRVNÍ UVEDENÍ DO PROVOZU ZÁRUČNÍ PODMÍNKY ZÁRUČNÍ LIST TABULKA ÚDRŽBY Bezpečnost 1.1 Bezpečnostní pokyny Při návhu stoje jsme vycházeli z bezpečnosti uživatele a sevisní obsluhy. Vedlo to k několika zvláštním bezpečnostním opatřením: Ovládací páka: Při zatažení za páku se spustí pohon nožů. Když páku pustíte, nože se přestanou otáčet. Kyty pohonu Jednoduché nastavování hloubky Kycí plechy: Vetikutáto je zakyt kycími plechy, kteé slouží jako ochana poti odlétávajícímu mechu a távě. Dbejte opatnosti a vyhýbejte se nebezpečným situacím. Dříve než stoj spustíte, přečtěte si pozoně uvedené pokyny a dodžujte je. Stoj slouží pouze k odstaňování mechu z vašeho távníku. Se stojem nesmí pacovat osoby mladší šestnácti let. Montážní a demontážní páce smí povádět pouze uznaný odboný sevis. Se stojem mohou pacovat pouze osoby v dobé fyzické kondici. Se stojem mohou pacovat pouze technicky znalé osoby. Údžbářské páce musí povádět technicky kvalifikovaný odboný sevis. Dbejte na to, aby se v pacovním postou nepohybovaly děti a zvířata.

3 3 Noste vždy pevnou obuv a dlouhé kalhoty. Vyhýbejte se volnému oděvu a otevřené obuvi. Nepacujte nikdy naboso. Před použitím vetikutátou pečlivě odstaňte dř.nálety, kamení, dáty odpady apod. z pacovní plochy. Při nastavování hloubky vždy vypněte moto. Nespouštějte nikdy moto v uzavřené místnosti ani jej nenechávejte v uzavřené místnosti běžet. Pacujte vždy při dobém osvětlení (min. 500 luxů). Při nepavidelnostech vždy vypněte moto a zkontolujte nože zda nejsou poškozeny. Při pacích na údžbě stoje vypněte vždy moto a zapalovací kabel. 1.2 Použité symboly Níže uvedený seznam obsahuje symboly použité na stoji. Nebezpečí Noste vždy chániče sluchu Dbejte návodu k použití Noste vždy pacovní ukavice Noste vždy ochanné býle Nepřibližujte se ukama k otáčejícím se nožům

4 4 2. Všeobecný popis a funkce Vetikutátoem ELIET můžete z vašeho távníku odstaňovat mech a zaplstěnou távu. Vetikutáto se skládá z následujících dílů: ám nože a pohon nastavovací zařízení tlačné madlo s ovládací pákou Tyto díly jsou popsány níže. 2.1 Rám Na ámu jsou namontovány ůzné díly. Kola jsou upevněna po stanách. Moto je uložen na ámu a ám tvoří skříň po nože. 2.2 Nože a pohon Moto je namontován na ámu. Nožový hřídel je poháněn převodem s klínovým řemenem. Po pohon je použit buď elektomoto nebo benzínový moto. Moto vždy běží na plné obátky (neexistuje egulace otáček). Nožový hřídel pod ámem se může skládat z pevných, volných nebo dvoubřitých nožů. 2.4 Tlačné madlo a ovládací páka Nahoře na tlačném džadle na zadní staně vetikutátou se nachází páka, kteou je ovládán pohon. Při zatažení za páku se napne klínový řemen. Při povolení ovládací páky se nožový hřídel zastaví. 2.3 Nastavování hloubky záběu Hloubka záběu se nastavuje na přední staně vetikutátou. Při nastavování hloubky se kola pohybují pomocí učeného nastavovacího zařízení hloubky nahou nebo dolů.

5 5 3. Technické údaje Pacovní zábě Pevné nože 75 cm 25 ks o tloušťce 3 mm s navařeným tvdokovem Volné nože Rozteč nožů Kola Nastavování hloubky Blokování hloubky Napínání řemenu Tlačná páka Hmotnost Moto - volba 48 ks o tloušťce 2,5 mm s navařeným tvdokovem. Upevnění pomocí nylonových závěsů 25 mm plastová kola / hliníková kola s válečkovými ložisky plynulé ychlým ovládáním automatickým blokováním napínací kladkou plovoucí 80 kg B&S 9k. Vanguad Honda 9k., GX 270 Maximální otáčky motou 3200 ot./min

6 6 4. Přemísťování Při páci s vetikutátoem, musí být nože položeny hlouběji než kola cca 2-5 mm (viz Povoz). Přemísťování vetikutátou na kátké vzdálenosti během páce je možné. Postupujte podle níže uvedených koků: 1. Vypněte moto. 2. Zatlačte tlačné madlo směem dolů, aby se přední pojezdová kola zvedla 10 cm nad teén. 3. Pojíždějte vetikutátoem v požadovaném směu. 4. Postavte vetikutáto na távník. 5. Spusťte vetikutáto. 5. Uvedení vetikutátou do povozu 5.1 Pvní uvedení do povozu Vetikutátoy jsou dodávány vždy bez oleje a paliva. Naplňte olejovou nádž motoovým olejem typu SAE 20W-40, (SAE 20W-50, SAE 30). Naplňte palivovou nádž bezolovnatým benzínem (viz Návod k použití motou). Nikdy nekuřte při plnění palivové nádže. 5.2 Nastavení před uvedením do povozu Dříve než vetikutáto spustíte, nastavte spávnou hloubku nožů. Hloubku nožů v závislosti na typu můžete libovolně nastavit dle požadované hloubky vetikutace. Noste vždy ukavice. 1. Vypněte moto 2. Stáhněte zapalovací kabel z motou (viz Návod k použití motou) 3. Postavte stoj na plochý teén (beton, asfalt,...) 4. Otáčejte nožovým hřídelem tahem za klínový řemen (46), aby se hoty nožů dostaly do nejnižšího bodu. Je možné, že se přední kola už nebudou dotýkat teénu. 5. Odstup mezi předními koly a teénem učuje hloubku nožů za povozu (cca. 2-5mm) 6. Zatáhněte za páku blokovacího systému, aby se hvězdicovým učním kolečkem mohlo otáčet. 7. Pohybujte otáčením hvězdicového kolečka (52) koly nahou nebo dolů: otáčením doleva: nože se zatahují nebo pacují mělčeji otáčením dopava: nože se vysunují nebo pacují hlouběji vlhká období: nastavte hloubku nožů na 5 mm suchá období: nastavte hloubku nožů na 2 mm 8. Povolte páku blokovacího systému, aby se hvězdicové kolečko zablokovalo. 9. Zastčte zapalovací kabel na původní místo. Přibližuje-li se hvězdicové kolečko příliš blízko k ámu a ám se vpředu (1 až 2 cm) téměř dotýká půdy (1 až 2 cm), musíte zadní kola zvýšit (stoj se bude obtížněji tlačit dopředu). 1. Povolte šoub (39) příslušnou maticí. 2. Pootočte kolem 1 otvoem nahou a upevněte jej šoubem (39) příslušnou maticí. 3. Spusťte přední kola dolů otáčením hvězdicového kolečka doleva. 4. Povolte páku blokovacího systému, aby se hvězdicové kolečko zablokovalo.

7 7

8 8 5.3 Spouštění stoje Dříve, než začnete se stojem pacovat, dbejte následujících pokynů: 1. Postavte stoj na távník 2. Spusťte moto. Netahejte za ovládací páku (Viz návod k použití motou). 3. Tlačte tlačné madlo směem dolů. 4. Zatáhněte ovládací páku k sobě, aby se nože dostaly do otáček. 5. Pomalu spouštějte přední kola, aby se nože zařezávaly do távníku. 6. Tlačte vetikutáto pomalu dopředu. 6. Páce s vetikutátoem Pacujte s vetikutátoem jako s tavní sekačkou. Pojeďte távníkem jedním směem. Mech a távu pak shábněte na homadu. V případě potřeby pojeďte távníkem ještě jednou, ale tentokát v příčném směu. Je možné, že během povozu budete muset opět nastavit hloubku vetikutace. Postupujte přitom podle pokynů uvedených v kapitole 5. Dbejte vždy o to, aby nože nepřišly do styku s kameny nebo se ztvdlou půdou. Noste vždy ochanný oděv a chániče sluchu. 7. Ukončení páce a odstavení stoje. 7.1 Vypnutí Po ukončení páce musíte vetikutáto vypnout. Dbejte níže uvedených pokynů. 1. Stlačte tlačné džadlo dolů, tak aby otáčející se nože vyčnívaly z távy. 2. Zatlačte vetikutáto kousek dopředu, aby kolem nožů nebyl žádný mech. 3. Povolte ovládací páku, zatímco nože stále ještě stojí nad távou. 4. Zastavte pohyb nožů. 5. Zatáhněte nože dovnitř tak, abyste mohli vetikutátoem pojíždět po tvdém teénu, aniž by se ho dotýkaly nože (Viz kapitola 5). 6. Poznamenejte si povozní hodiny. 7. Poovnejte tyto povozní hodiny s hodinami plánu údžby a poveďte potřebnou údžbu. 7.2 Odstavení Před odstavením je třeba se řídit následujícími body: 1. Poveďte potřebnou údžbu, včetně čištění. 2. Před zimní přestávkou musíte z palivové nádže a z motou odstanit palivo. 3. Nechte moto běžet, až se vlivem nedostatku paliva zastaví. 4. Postavte vetikutáto vodoovně.

9 9 8. Údžba Údžbu je nutno povádět vždy podle pavidel odboných znalostí. 8.1 Schéma údžby Úkon 10 hodin po povozu po 10 hodinách po 25 hodinách Moto Stav oleje motou Kontola Výměna Vzduchový filt Čištění Mazání Klínový řemen Nože Celková kontola Čištění 8.2 Postupy 1. MOTOR Údžba motou je podobně popsána v návodu k použití motou. 2. STAV OLEJE MOTORU Kontola: Stav oleje nutno kontolovat podle popisu uvedeného v návodu k použití motou. V případě potřeby je nutné doplnit motoový olej. Výměna: Motoový olej se musí po pvních 10 hodinách a po každých dalších 25 hodinách vyměnit. Dbejte pokynů uvedených v návodu k použití motou. Používejte olej viz st VZDUCHOVÝ FILTR Čištění: Každých 25 hodin povozu se musí vzduchový filt vyčistit. V návodu k použití motou najdete pokyny, kteé je nutno dodžovat. Znečištěný filt nutno vyměnit (bez závislosti na počtu povozních hodin) 4. MAZÁNÍ Po každém povozu se musí díly mazat. Před mazáním vetikutáto vyčistěte. Je nutné mazat následující díly: * kola * ovládací částí * seřizovací šouby, pohybující se části * ložiska nožového hřídele 5. KLÍNOVÝ ŘEMEN Po čase může napnutí klínového řemene poklesnout. Při napnutí klínového řemene postupujte takto: 1. Vypněte moto a odstaňte zapalovací kabel z motou. 2. Napněte klínový řemen. (montáž+demontáž ochanného kytu) 3. Upevněte kabel zapalování zpět na původní místo. Při výměně klínového řemene postupujte takto: 1. Vypněte moto a sejměte kabel zapalování z motou.

10 10 2. Demontujte ochanný kyt povolením šoubů. 3. Sejměte klínový řemen z klínové řemenice. 4. Namontujte nový klínový řemen. 5. Namontujte ochanný kyt zpět. 6. Upevněte zapalovací kabel zpět. 6. NOŽE Je nutné pavidelně kontolovat účinnost nožů. V případě potřeby lze nože vyměnit takto: Pevné nože 1. Vypněte moto a odstaňte zapalovací kabel z motou. 2. Uvolněte nožový hřídel z ámu vyšoubováním šoubů z ložisek. 3. Demontujte ložisko na staně bez klínové řemenice. 4. Stáhněte nože postupně z hřídele spolu s ozpěnými (dist.) koužky. 5. Namontujte nové nože stejným způsobem. Nože montujte s čepelí směřující dopředu. 6. Namontujte ložisko opět na hřídel. 7. Namontujte celek zpět do ámu. 8. Upevněte zapalovací kabel zpět na své místo. Volné nože Je možno je nahazovat odděleně. Dopoučuje se však vyměnit současně všechny nože. Dbejte níže uvedených pokynů. 1. Postavte vetikutáto na jeho úzkou stanu se vzduchovým filtem nahou. 2. Povolujte nože postupně povolením šoubů (60) a nože vyměňte. 3. Postavte vetikutáto zpět do svislé polohy. Dvoubřité nože Viz "Pevné nože". 7. CELKOVÁ KONTROLA Po 10 povozních hodinách nutno vetikutáto kontolovat na opotřebení a závady. Zkontolujte přitom všechny spoje a závěsy. Dbejte na to, aby vše bylo v napostém pořádku a byly zkontolovány veškeé funkce vetikutátou. 8. ČIŠTĚNÍ Po každém použití nutno vetikutáto vyčistit. Odstaňte všechny nečistoty a zbytky mechu z motou. Používejte k tomu tvdý katáč. Na čištění částí motou nepoužívejte vodu, ostatní části vetikutátou můžete čistit poudem vody.

11 11 9. Záuční podmínky Záuční list se skládá ze dvou částí: záuční list zákazníka záuční list výobce Záuční list zákazníka je přísně osobní. Zůstává v džení zákazníka. Tímto záučním listem poskytuje výobce ELIET nv: 2 oky záuky po hobby použití 12 měsíců záuky po pofesionální použití a ponájem Záuční doba začíná datem, kdy byl stoj zakoupen a platí pouze tehdy, jsou-li přesně dodžovány záuční podmínky. Záuční list výobce nutno zaslat na níže uvedenou adesu. Podepsání tohoto listu znamená potvzení převzetí návodu k použití, jakož i potvzení, že návod k použití byl spávně pochopen. Uživatel je povinen tyto pokyny k používání dodžovat. Nedodžení tohoto návodu k použití může vést k nejistým situacím. Každé použití stoje, kteé přesahuje podmínky popsané v návodu k použití, vyžaduje souhlas výobce. Záuka neplatí po škody dílů příslušenství, kteé podléhají nomálnímu opotřebení, a to: nože, řemen, ložiska, koncová část, řetěz, řetězová kola. Každá demontáž, změna nebo přidání neoiginálních dílů příslušenství uší platnost záuky. Toto platí také po jakékoliv škody, kteé vyplývají z nedodžení pokynů k používání a údžbě obsažených v návodu k použití. Výobce ELIET nv si v každém případě vyhazuje pávo, aby sám ozhodl, zda zákazník odpovídá záučním podmínkám po 2 oky nebo 12 měsíců. Bude-li záuka výobcem ELIET nv definitivně odmítnuta, zbavuje se výobce jakéhokoliv finančního odškodnění za páce na opavě nebo z nich vyplývající náklady. Pokud byly díly příslušenství během záuční doby nahazeny, platí po tyto nové díly původní záuční doba (tj. začínající datem, ke kteému byl stoj zakoupen). Záuční řízení: - Úplný záuční list (2 díly) se přesně a pavdivě vyplní v den dodání. - Oba díly opatří odboný podejce azítkem a budou podepsány jak odboným podejcem tak zákazníkem. - Záuční list výobce se bezpostředně po dodání odešle na adesu uvedenou na záučním listu. - V případě závady během záuční doby se zákazník dostaví se záučním listem a se svým stojem do odboného sevisu ke kontole. - Odboný podejce pak zažádá poštou o záuku ve pospěch zákazníka. (K dopisu se přiloží kopie záučního listu). - Vadný díl bude odboným sevisem demontován a odeslán na níže uvedenou adesu. - Společnost ELIET nv potom náok na záuku potvdí nebo zamítne.

12 12 Záuční list Zákazník Jméno a příjmení:... Adesa:... Tel.:... Typ: E750 Moto: Honda GX270 Výobní číslo: Rok výoby: Datum zakoupení:... Číslo účtu:... Razítko autoizovaného podejce Podpis autoizovaného podejce Podpis zákazníka Záuční list Výobce Jméno a příjmení:... Adesa:... Tel.:... Typ: E750 Moto: Honda GX270 Výobní číslo: Rok výoby: Datum zakoupení:... Číslo účtu:... Razítko autoizovaného podejce Podpis autoizovaného podejce Podpis zákazníka

13 Zaslat zpět na adesu : AGROCAR s..o., Česká 685, CZ Kopřivnice.

14 Tabulka údžby Datum úkonu Hodina povozu Hodin celkem Poznámky

15 PROHLÁŠENÍ O SHODĚ Společnost ELIET nv/sa, Zwevegemstaat 136, B-8553 Otegem, Belgie, pohlašuje, zcela na vlastní odpovědnost, že výobek Vetikutáto : Typ: ELIET E750 na kteý se toto pohlášení vztahuje, odpovídá následujícím nomám. EN EN EN 294 pen708 pen 811 pen 953 pen 1553 EN podle ustanovení směnice 89/392/EEG, změněné směnicí 91/368/EEG, 93/44/EEG a 93/68/EEG. Belgie Datum Zmocněnec společnosti ELIET nv/sa E. Lietae, jednatel spol. ELIET nv/sa