Základní škola Rakovského v Praze 12

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní škola Rakovského v Praze 12"

Transkript

1 Základní škola Rakovského v Praze 12 Š K O L N Í Ř Á D pro škol. rok Škola je výchovná a vzdělávací instituce, kde se všichni zúčastnění chovají tak, aby mezi nimi nedocházelo k nedorozumění, vzájemně se tolerují a jednají čestně, pravdivě a zodpovědně a vytvářejí příznivou pracovní atmosféru nutnou pro splnění požadavků na ni kladených. Podmínkou vzájemného soužití je dodržování pravidel daných školním řádem. Obecná část: Práva dítěte: - Dítě má právo na vzdělání v případě nemoci má žák právo na odklad zkoušení a na pomoc při doplňování učiva. - Žák trpící zdravotními potížemi má právo požádat ředitelku školy prostřednictvím písemné žádosti rodičů a na základě lékařského doporučení o úlevy, případně o uvolnění z hodin TV. - Žák má právo konzultovat po domluvě s vyučujícím konkrétní otázky a problémy učiva. - Žák má právo vhodnou formou požádat vyučujícího o opravné přezkoušení. - Dítě má právo na svobodu projevu, jehož forma a obsah by se ovšem neměly dotýkat osobnosti jiných lidí, na svobodu myšlení a vyznání. - Děti musí být chráněny před vlivy návykových látek (drog, alkoholu, kouření) a nesmí být využívány při jejich distribuci. Při zjištění kouření cigaret, pití alkoholu a užívání omamných látek budou: 1. vyrozuměni rodiče, případně Policie ČR 2. žáci potrestáni sníženou známkou z chování - Děti mají právo na odpočinek a volný čas, na hru a oddechové činnosti jejich věku. Povinnosti žáka ZŠ: - Žák je povinen dodržovat ve škole pravidla slušného chování v jednání s vyučujícími, s dospělými osobami ve škole i se spolužáky (pozdrav, slušná forma dotazu, prosby, námitky, poděkování). - Žák je povinen dbát pokynů pedagogických pracovníků i ostatních zaměstanaců školy, a tak chránit zdraví své i ostatních spolužáků.

2 - Žák je povinen chodit do školy pravidelně a včas (tj. tak, aby v 7:55 hod. byl již ve třídě na svém místě a připraven na vyučování) a účastnit se činností organizovaných školou. Pozdní příchody do školy i na hodinu jsou považovány za porušení školního řádu a při opakování přestupku budou trestány, pokud dítě nemá ke zpoždění objektivní důvody. - Žák je povinen se po vstupu do budovy v šatně přezout do vhodné obuvi. - Každému žáku od ročníku je poskytnuta šatní skříňka. Žák za zálohu 20 Kč dostává klíček, za který zodpovídá podobně jako za skříňku. Při případném přestupu na jinou školu klíč odevzdává a je mu vrácena záloha. V případě potřeby má škola právo požádat žáka o přestěhování jeho osobních věcí do jiné skříňky, kterou škola přidělí. Žák je v takovém případě povinen pokynu uposlechnout a svoje věci za dohledu pracovníka školy přemístit. Při ztrátě klíče pořídí žák nový na své náklady. Žák také hradí škody, které budou případně na skříňce způsobeny a následně opraveny školou. - Žák je povinen zacházet s učebnicemi a školními potřebami šetrně, udržovat své místo, třídu a ostatní školní prostory v čistotě a pořádku, chránit majetek školy, svůj i spolužáků před poškozením. Každé poškození neprodleně nahlásí vyučujícímu, případně jinému zaměstnanci školy. Úmyslné poškození znamená účast viníka nebo zákonného zástupce na odstranění škod. - Žáci mají povinnost nosit do školy učebnice a školní potřeby. Jestliže některou z pomůcek, případně domácí úkol zapomenou, omlouvají se vyučujícímu na začátku hodiny. Opakované zapomínání úkolů a pomůcek je postihováno opatřeními k posílení kázně. - Žák nesmí nosit do školy zbraně, ani jiné předměty, které by mohly způsobit zranění. - Žák nesmí nosit do školy cenné předměty, větší finanční částky, mobilní telefon musí být ve vyučování vypnutý za jeho ztrátu škola neručí. - Žák nesmí kouřit, pít alkohol a užívat jiné návykové látky, ani je nesmí mít u sebe. - Žák nesmí ničit cizí i školní majetek, krást, podvádět, týrat zvířata. Přihlížení a zatajování je u těchto činů také nepřípustné. - Žák nesmí nikomu ubližovat, urážet jeho důstojnost, zesměšňovat ani šikanovat. - V případě úrazu či nevolnosti je žák (spolužák) povinen toto neprodleně oznámit nejbližšímu učiteli nebo jinému pracovníku školy, podobně ohlásí vyučujícímu i ztrátu. - Žákovská knížka je majetkem školy a úřední doklad, kdokoli z pedagogického sboru ji může na žákovi vyžadovat, žák ji má na lavici připravenou na každou hodinu, ztráta ŽK je závažným přestupkem (žák si koupí novou a je potrestán napomenutím třídního učitele). - Žák nesmí během vyučování opustit třídu, ani budovu školy bez vědomí a souhlasu třídního učitele, případně vyučujících. - Žák nesmí bez souhlasu vyučujícího otevírat okna a manipulovat se žaluziemi, z oken nesmí nic vyhazovat. - Rvačka ani jiný způsob ubližování druhému není řešením sporu. - Bez svolení majitele si nelze brát ani půjčovat cizí věci.

3 Organizace vyučování: - Příchod žáci přicházejí do školy v době od 7:40 do 7:55 hodin, přezují se a odloží si ve své šatně. V 7:55 již musí být ve třídě na svém místě a připravit se na vyučování. Ve stejné době se také uzavírá prostor šaten. - Zvonění: 0. hodina 7:00-7:45 příprava na vyučování 7:55 1. hodina 8:00-8:45 příprava na vyučování 9:00 2. hodina 9:05-9:50 3. hodina 10:00-10:45 4. hodina 11:00-11:45 5. hodina 11:55-12:40 6. hodina 12:50-13:55 7. hodina 13:45-14:30 8. hodina 14:40-15:20 9. hodina 15:35-16:20 - Po zvonění je žák připraven na výuku. - Po příchodu a odchodu učitele zdraví žáci povstáním, stejně tak při vstupu jiné dospělé osoby, při pohybu po budově žáci zdraví hlasitým pozdravem, při organizovaném přechodu celé třídy zdraví nahlas jen první dvojice, ostatní děti pak jen pokývnutím hlavy. - Nedostaví-li se vyučující do 5 minut do hodiny, zástupce třídy ho vyhledá, pokud není úspěšný, oznámí to vedení školy. - Třídní knihu přináší do první hodiny vyučující, vyučující poslední hodiny ji vrací do sborovny, do zbývajících hodin přenáší TK k tomu určená služba,podobně jako do dělených hodin, za zápis do TK odpovídá vyučující. Organizace přestávek: - Přestávky využívají žáci k přechodu do učebny na další vyučovací hodinu, ke svačině, kterou mají mj. možnost zakoupit ve školním bufetu, k relaxaci, k použití WC, k rozhovoru se spolužáky a k přípravě na hodinu. Po chodbách přecházejí ukázněně, dbají na bezpečnost svou i svých spolužáků - Větrání tříd probíhá podle potřeby a pouze za přítomnosti pedagoga, žákům je zakázáno manipulovat s okny a žaluziemi, sedat nebo stoupat na skříňky pod okny, případně na jiný nábytek. - Bez vyučujícího není žákům dovolen vstup do tělocvičen, odborných pracoven, kabinetů a kanceláří. - Do všech místností vstupují žáci až po zaklepání a vyzvání ke vstupu. - Úřední hodiny v kanceláři hospodářky jsou pro žáky v době hlavní přestávnky, případně po vyučování.

4 Ukončení vyučování: - Po skončení vyučování žáci pod dohledem vyučujícího uklidí třídu, zvednou židle a smažou tabuli. - Vyučující dohlédne na zavření oken, zamkne třídu a odvede žáky do prostoru šaten a obědvající žáky do ŠJ. - Všichni žáci v šatnách a ve ŠJ dbají pokynů paní šatnářky a dozoru. - Z bezpečnostních důvodů není dovoleno zdržovat se po skončení vyučování v budově školy, vyjímku tvoří pobyt ve školní družině a účast na zájmové činnosti v prostorách školy. - Na odpolední vyučování přicházejí žáci do budovy nejdříve 5 minut před koncem předcházející hodiny a ke třídě mohou až po jejím závěrečném zvonění. - Do školní jídelny přicházejí žáci v doprovodu vyučujícího po poslední hodině, respektují pedagogy vykonávající dozor, pracovnice ŠJ a pravidla slušného chování. - Není dovoleno vynášet nádobí z jídelny. Třídní samospráva: - Každá třída si zvolí zástupce, kteří pak mají právo zastupovat třídu na jednáních s vedením školy i s pedagogy a kteří pomáhají třídnímu učiteli v organizačních věcech. - Třídní učitel může zvolit i další zástupce pro různé oblasti života třídy (sport, kultura, finance, studium aj.) - Třídní učitel také určuje žáky, kteří odpovídají za pořádek ve třídě, v šatně, za TK, za květiny apod. Služba určená vždy na týden zodpovídá za smazanou tabuli, za křídu a houbu v učebně. Závady řeší s vyučujícím. Spolupráce s rodiči: - Průběžné informace o prospěchu a chování žáků se rodiče dozvídají při pravidelné kontrole ŽK, kterou potvrzují svým podpisem nebo parafou. - Další důležité informace o životě školy, nejen o chování a prospěchu dětí, se rodičům dostávají na pravidelných třídních schůzkách a v konzultačních hodinách oznámených v ŽK. - K návštěvě školy mohou rodiče využít kterýkoliv jiný vhodný termín, ovšem nejlépe po předběžné domluvě s učitelem. - Rodiče jsou písemně informováni o slabém prospěchu a kázeňských opatřeních, které přijala ped. rada na svých zasedáních. - Škola poskytuje rodičům poradu o volbě povolání prostřednictvím výchovné poradkyně v jejích konzultačních hodinách (po domluvě). - Škola poskytuje rodičům poradu a pomoc při problémech, které se vztahují k výchovným a vzdělávacím otázkám jejich dětí, prostřednictvím třídních učitelů,

5 výchovné poradkyně, protidrogového koordinátora a Pedagogicko-psychologické poradny aj. - Škola poskytuje rodičům poradu a pomoc při problémech, které se vztahují k výchovným a vzdělávacím otázkám jejich dětí prostřednictvím třídních učitelů, výchovné poradkyně, metodika školní prevence a školní psycholožky. - Škola jako výchovně vzdělávací zařízení může po vyhodnocení situace k řešení problému přizvat organizaci zajišťující odborné řešení. Rodiče žáků budou v případě zájmu seznámeni s výsledky. - Rodiče jsou ze zákona povinni dbát o řádnou docházku dítěte do školy, dbají na jeho domácí přípravu do školy a na to, aby žák nosil do školy věci potřebné do vyučování. - Rodiče jsou povinni každou absenci dítěte ve škole řádně a včas omluvit (školský zákon č. 561/2004 sb.) Omlouvání absence žáka: a) předem známou absenci oznamuje žák učiteli ústně nebo písemně formou žádosti rodičů o uvolnění, b) rodiče omlouvají škole absenci dítěte nejpozději do 72 hodin (ústně nebo písemně), V obou případech musí být absence písemně omluvena v ŽK nejpozději do 1 dne po návratu žáka do školy! - V odůvodněných případech si může škola vyžádat lékařské potvrzení. - Jestliže žák reprezentuje školu a není přítomen na vyučování, je zapsán v TK jako nepřítomný, ale v poznámce je reprezentace školy a hodiny se do součtu zameškaných hodin nepočítají. - Pokud se žák neúčastní školní akce mimo budovu školy, zapojí se do vyučování v náhradním třídním kolektivu. Uvolňování žáka z vyučování: - Bez písemné žádosti rodičů nemůže být žák uvolněn! - Pokud má být žák uvolněn z vyučování pro nevolnost, musí si ho rodiče nebo jejich zástupci ve škole na telefonickou výzvu osobně vyzvednout Doporučujeme tedy děti se zdravotními obtížemi do školy raději neposílat. - Na žádost o jednorázové uvolnění z vyučování uvádějí rodiče kromě běžných formulací ještě doložku, že po opuštění budovy školy přebírají za dítě odpovědnost oni. - Na žádost rodičů může být žák uvolněn z výuky i v době mimo prázdniny na dobu kratší 1 týdne uvolňuje třídní učitel, na dobu 1 týdne a více uvolňuje na základě písemné žádosti a vyjádření třídního učitele ředitelka školy. V takovém případě má žák povinnost zameškané učivo doplnit.

6 Klasifikace: - Všichni vyučující se řídí klasifikačním řádem. - K hodnocení chování využívají všech dostupných prostředků odměn i trestů. - Pochvaly: a) písemnou nebo ústní formou od vyučujícího b) písemnou formou od třídního učitele c) písemnou formou ředitelkou školy d) písemnou pochvalou ředitelkou školy s věcným darem - Prostředky k posílení kázně: a) ústní napomenutí (drobný přestupek) b) zvláštní pohovor s vyučujícím nebo třídním učitelem c) písemné napomenutí třídního učitele d) důtka třídního učitele e) důtka ředitele školy f) jednání výchovné komise 3. stupeň z chování bude bez předchozích opatření udělen za zvláště závažné přestupky: - šikanování - úmyslné ublížení na zdraví s následky - distribuce drog - úmyslné ničení školního zařízení, majetku spolužáků - závažné krádeže - hrubé a vulgární vystupování k pedagogům a pracovníkům školy - při opětovné zjištění kouření cigaret, pití alkoholu a užívání omamných látek V Praze dne 1. září 2009