Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení"

Transkript

1 Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení 10/2013 Jan Snopek

2 Struktura prezentace 1. Proč je nejvyšší čas zaobírat se sociálním bydlením? 2. Co se aktuálně děje ve vztahu k sociálnímu bydlení na centrální úrovni? a. Koncepce bydlení ČR do roku 2020 b. Komplexní řešení sociálního bydlení 3. Proč je třeba zvláštní zákon o sociálním bydlení? 4. Co by měl zákon o sociálním bydlení obsahovat?

3 1. Proč je nejvyšší čas zaobírat se sociálním bydlením? 1. MPSV a MMR aktuálně tuto problematiku řeší. Možnost ovlivnit řešení. 2. Aktuálně se připravují nové program. dokumenty strukturál. fondů EU. Možnost zajistit financování sociálního bydlení. 3. Zvyšuje se finanční nedostupnost bydlení: Nájemné a platby za služby stále více zatěžují rozpočty domácností. Problém v někt. případech zcela neřeší ani stávající konstrukce dávek určených na bydlení, takže domácnostem po zaplacení nákladů na bydlení nezůstává částka živobytí. Otázka kauce: její platba pro nemalé množství domácností představuje nepřekročitelný práh na cestě k pronájmu bytu. Změny 1. fáze soc. reformy: Soc. dávky na bydlení se budou vyplácet jen po omezenou dobu (84 měsíců z 10 let). Záměr: Změna pojetí funkce dávky jako dávky stabilizační na dávku motivační. X Bez ohledu na svoji moment. ekonom. situaci domácnosti nebudou mít po 3 roky nárok na dávky na bydlení.

4 1. Proč je nejvyšší čas zaobírat se sociálním bydlením? 4. Diskriminace ze strany pronajímatelů: Diskriminace některých kategorií obyvatel v přístupu k bydlení je v současnosti velmi běžná. Bez ohledu na to, kdo pronajímatelem, existuje jediný, soukromoprávní nástroj ochrany antidiskriminační zákon, kt. zakazuje diskriminaci též při přístupu ke zboží a službám, včetně bydlení, pokud jsou nabízeny veřejnosti. Zákon vypočítává tzv. zakázané diskriminační důvody (rasa, etn. původ, národnost, pohlaví, sex. orientace, věk, zdrav. postižení, nábož. vyznání, víra či svět. názor). X Některé osoby, např. mladé rodiny, osoby na výstupu z ústavní výchovy apod., sem podřadit nelze. Další slabinou zákona soukromoprávní povaha: je na oběti diskriminace, aby se bránila a to u soudu žalobou. Soud však nemůže škůdce donutit k uzavření smlouvy, může pouze nařídit upuštění od diskriminace, odstranění následků a přiznat zadostiučinění, příp. náhradu nemajetkové újmy v penězích.

5 1. Proč je nejvyšší čas zaobírat se sociálním bydlením? 5. Blížící se účinnost Nového občanského zákoníku ( ): Všechny výpovědi budou bez přivolení soudu. Břemeno podat žalobu tak ve všech případech bude přeneseno na nájemce. Řada občanů přitom nemá dostatečné kompetence aktivně hájit svá práva v soudním procesu (především ve lhůtě podat bezvadnou žalobu ). Vyloučení jakékoli výpovědní lhůty v případě, že nájemce poruší (tj. stačí jedno porušení) svou povinnost zvlášť závažným způsobem, za což se má mj. i nynější výpovědní důvody dluhu na nájemném a zálohách na služby ve výši trojnásobku této měsíční platby. Zcela se ruší institut bytových náhrad, aniž by byly čímkoli nahrazen. Maximální možná výše kauce se zvyšuje na šestinásobek měsíčního nájemného (nejsou však na druhou stranu započítány zálohy na služby ). Jako byt bude možné pronajmout i jiný než obytný prostor. Dávky (PnB i DnB) ovšem budou nadále moci být vypláceny pouze na prostor zkolaudovaný jako byt.

6 2. Co se aktuálně děje ve vztahu k soc. bydlení na centrální úrovni? Vládou schváleny tři důležité koncepční dokumenty vztahující se k bydlení: Koncepce bydlení ČR do roku 2020 (MMR, 2011) Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 až 2015 (Agentura, 2011). Koncepce řešení bezdomovectví (MPSV, 2013) První dokument rámec pro dva další.

7 2. a Koncepce bydlení ČR do roku 2020 úkoly: návrh úpravy stávajících podpor poskytovaných státem, případně jejich úplné zrušení, nahrazení či doplnění podporami novými (MMR, SFRB; termín: průběžně, nejpozději do úkol nebyl dosud splněn) analýza stávajícího legislativ. prostředí v oblasti péče o sociálně ohrožené skupiny obyvatel s vyšším prahem dostupnosti kvalitního bydlení a návrh jeho úpravy s cílem zvýšení dostupnosti podpory bydlení v této oblasti (MPSV společně s MMR, SFRB a ZLP; termín: úkol splněn) v rámci novely zákona o soc. službách rozšířit nabídku pobyt. soc. služeb (odpovědnost: MPSV ve spolupráci s MMR; termín: úkol nebyl dosud splněn)

8 2. a Koncepce bydlení ČR do roku 2020 úkoly: zahrnutí podpory bydlení mezi intervence v rámci přípravy rozvojových priorit ČR pro budoucí programové období (MMR, SFRB; termín splnění: průběžně, kontrolní termín vždy zároveň s předkládáním informace vládě o stavu přípravy na čerpání evropských fondů v období , úkol je plněn) pilotní prověření možného využití finančního nástroje JESSICA v oblasti bydlení, kde SFRB bude vystupovat jako fond rozvoje měst nebo holdingový fond na národní úrovni (SFRB, MMR; termín splnění: úkol byl dosud splněn pouze částečně) návrh legislativních změn směřujících k vyššímu zapojení obcí do zajišťování bytových potřeb (MMR ve spolupráci s MV; termín: úkol nebyl dosud splněn)

9 2. a Koncepce bydlení ČR do roku 2020 úkoly: analýza a případná revize soc. dávek v oblasti bydlení, analýza možného převodu fin. prostředků spolu se zakotvením komplexní kompetence obcí v otázkách bydlení (odpovědnost: MPSV ve spolupráci s MMR; termín splnění: v rámci plnění úkolu byly připraveny novely zákonů o státní sociální podpoře a o pomoci v hmotné nouzi, jež však nebyly poslaneckou sněmovnou schváleny.) návrh Komplex. řešení soc. bydlení s využitím institutu tzv. bytové nouze (soc. situace, ve které se osoby nacházejí ve spojení s neuspokojenou byt. potřebou). (MPSV, MMR; termín: termín zčásti posunut na , ve kterém MPSV předložilo svůj návrh vymezení osob v bytové nouzi, zčásti na , do kdy má MMR předložit samotný návrh komplex. řešení soc. bydlení s využitím institutu tzv. bytové nouze)

10 2.b Komplexní řešení sociálního bydlení s využitím institutu tzv. bytové nouze Jaro 2013 MPSV připravilo vymezení domácností v bytové nouze (cílové skupiny, jež by měla mít nárok na pomoc ze strany státu). Z vymezení de facto byli vyloučeni mnozí sociálně vyloučení (či sociálním vyloučením ohrožení) obyvatelé. Definice rovněž legitimizovala ubytovny jako adekvátní formu řešení bytové nouze. Rozsáhlá kritika ze strany odborníků. MPSV návrh stáhlo, aniž jej nahradilo. Podzim 2013 MPSV s MMR připravily návrh Komplexní řešení sociálního bydlení. Aktuálně návrh konzultují s různými zainteresovanými aktéry. Dle Agentury nemá návrh potenciál změnit negativní trendy v oblasti bezdomovectví a vyloučení z bydlení (viz dále).

11 2.b Komplexní řešení sociálního bydlení s využitím institutu tzv. bytové nouze připomínky Agentury k návrhu Chybí vymezení cílové skupina, které má být sociální bydlení určeno. Chybí stanovení kompetencí/povinností dokument neurčuje, kdo by měl sociální bydlení plánovat, garantovat, poskytovat. Řešení počítá s podporou ubytoven (rekonstrukcí stávajících a výstavbou nových). Návrhová část v některých částech pouze opět odsouvá řešení do budoucna. Materiál nepočítá s přijetím zákona o sociálním bydlení.

12 3. Proč je třeba zákon o sociálním bydlení? SB lze zajistit různými způsoby, za nejlepší variantou jeho ukotvení v legislativě, ideálně v samostatném Zákoně o sociálním bydlení. Pro to existují tyto důvody: Zákon umožní vyžadovat po obcích jeho naplnění (tuto povinnost mohou delegovat na jiný subjekt). Zákon jasně specifikuje cíl. domácnosti všech následných spec. programů a podpor a zabrání obnovení plošných programů známých z transformační bytové politiky dosud (např. necílené programy výstavby obec. bytů). Zákon může stanovit obecně platné minimální technické standardy soc. bydlení, na které pak může být navázána podpora MMR (granty na modernizaci) a MPSV (poskytování příspěvku na bydlení). Majitelé, pokud své byty budou chtít vůbec pronajmout, je budou muset dát do souladu s těmito normami. Stát by neměl prostředky posílat na účet pronajímatelů, kteří využívají znevýhodnění svých nájemníků na trhu bydlení a účtují nepřiměřené nájemné v hygienicky nevyhovujícím bydlení.

13 3. Proč je třeba zákon o sociálním bydlení? Zákon umožní snadnější směřování českých i evropských dotací. Bude jasné zacílení na skupinu domácností, které si nemohou dovolit bydlení na volném trhu a jsou na něm zároveň znevýhodněny. Podle rozhodnutí EK se v takovém případě nemusí jednat o nepovolenou veřejnou podporu a nemusí být poskytována v rámci de minimis. Zákon dá všem subjektům (soukromým, neziskovým) jednoznačnou definici sociálního bydlení; což zpřehlední stávající nepřehledné a nesystematické úpravy různých programů různých resortů. Nejedná se o zploštění do jednoho nástroje, ale stanovení zacílení (cílové skupiny), minimálních technických standardů, povinností a práv provozovatelů i nájemníků, a případně též základních forem soc. bydlení. Právě neexistence zákona je spatřována jako hlavní důvod toho, že dosud systém sociálního bydlení není upraven.

14 4. Co by měl zákon o sociálním bydlení obsahovat? Zákon by měl: definovat bytovou nouzi (cílovou skupinu), definovat aktéry a jejich povinnosti (především povinnost státu a obcí), upravovat otázku financování sociálního bydlení, určit minimální standard bydlení, upravovat otázku správního dohledu a sankcí v případě nedodržování povinností stanovených zákonem, řešit vazby na související právní předpisy (zejm. zákon o obcích, občanský zákoník, zákon o pomoci v HN a zákon o existenčním a životním minimu, zákon o evidenci obyvatel).

15 Děkuji za pozornost! Více informací:

Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení a příklady možného fungování. 10/2013 Jan Snopek, Karel A. Novák www.socialni-zaclenovani.

Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení a příklady možného fungování. 10/2013 Jan Snopek, Karel A. Novák www.socialni-zaclenovani. Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení a příklady možného fungování 10/2013 Jan Snopek, Karel A. Novák Premisy Zvyšuje se počet osob a celých skupin, které nemají přístup k adekvátnímu bydlení, musí

Více

Počet osob s PnB 222.815 osob, s DnB 74.206 osob a počet se neustále zvyšuje. Výše průměrné dávky PnB 3.200 Kč, DnB 3.603 Kč.

Počet osob s PnB 222.815 osob, s DnB 74.206 osob a počet se neustále zvyšuje. Výše průměrné dávky PnB 3.200 Kč, DnB 3.603 Kč. 1 Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti až o 2.500 Kč Počet osob s PnB 222.815 osob, s DnB 74.206 osob a počet se neustále zvyšuje.

Více

Současná situace sociálního bydlení v Česku

Současná situace sociálního bydlení v Česku Současná situace sociálního bydlení v Česku 06/2014 Roman Matoušek Struktura prezentace 1. Co je sociální bydlení? 2. Bytové politiky v Česku po roce 1989 a sociální bydlení: vývoj a současný stav 3. Připravované

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Příspěvek pro Konferenci Progresívne, cenovo dostupné bývanie Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálního rozvoja Slovenskej republiky Informace o plnění úkolu Návrh komplexního řešení sociálního bydlení

Více

Počet osob s příspěvkem na bydlení 222.815 osob, s doplatkem na bydlení 74.206 osob, počet se neustále zvyšuje.

Počet osob s příspěvkem na bydlení 222.815 osob, s doplatkem na bydlení 74.206 osob, počet se neustále zvyšuje. 1 Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti až o 2.500 Kč Počet osob s příspěvkem na bydlení 222.815 osob, s doplatkem na bydlení 74.206

Více

Zákaz diskriminace v českém právu. Jana Kvasnicová

Zákaz diskriminace v českém právu. Jana Kvasnicová Zákaz diskriminace v českém právu Jana Kvasnicová Případy diskriminace Pokuste se u následujících případů určit, zda došlo k diskriminaci či nikoliv Pokuste se odpovědět na související otázky Některé případy

Více

Koncepci připravilo MPSV jako hlavní gestor, spolugestoremmmr a ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. 12.

Koncepci připravilo MPSV jako hlavní gestor, spolugestoremmmr a ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. 12. Koncepce sociálního bydlení České republiky 2015-2025 Současný stav Návrh koncepce sociálního bydlení Role obcí Otázky a odpovědi Současná situace v oblasti sociálního bydlení Koncepci připravilo MPSV

Více

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Roman Matoušek Problémy dosavadních přístupů na co Koncepce reaguje? Podpora na straně poptávky (dávky) nepropojená s adekvátní nabídkou

Více

Petr Polák Jiří Fuchs JE TŘEBA NOVELIZOVAT ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON?

Petr Polák Jiří Fuchs JE TŘEBA NOVELIZOVAT ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON? Petr Polák Jiří Fuchs JE TŘEBA NOVELIZOVAT ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON? 10 LET ANTIDISKRIMINAČNÍHO ZÁKONA 2019 Co změnit přímo v ADZ? ZAKÁZANÉ DISKRIMINAČNÍ DŮVODY Dle ADZ je nepřípustné diskriminovat na základě:

Více

Návrh koncepce sociálního bydlení ČR 2015-2025

Návrh koncepce sociálního bydlení ČR 2015-2025 Návrh koncepce sociálního bydlení ČR 2015-2025 Současný stav Návrh koncepce sociálního bydlení Role obcí Otázky a odpovědi Současná situace v oblasti sociálního bydlení Koncepci připravuje MPSV jako hlavní

Více

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Jana Kvasnicová Obsah Rovné zacházení a zákaz diskriminace Antidiskriminační zákon Pojem zdravotního postižení Pojem diskriminace Ochránce

Více

Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu

Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu Mgr. Martina Baranová ACCENDO - Centrum pro vědu a výzkum, o.p.s. E-mail: martina.baranova@accendo.cz Tel.: + 420 603 520 577 Web: www.accendo.cz

Více

Monitoring soudních rozhodnutí

Monitoring soudních rozhodnutí Monitoring soudních rozhodnutí Konference Diskriminace v ČR: oběť diskriminace a její překážky v přístupu ke spravedlnosti 1. července 2015, Brno Jiří Šamánek Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XV Autoři jednotlivých pasáží... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XIX Předmluva... XXII

OBSAH. Seznam zkratek... XV Autoři jednotlivých pasáží... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XIX Předmluva... XXII OBSAH Seznam zkratek................................................ XV Autoři jednotlivých pasáží...................................... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři..........................

Více

Spolupráce při poskytování podpory lidem ohroženým ztrátou bydlení

Spolupráce při poskytování podpory lidem ohroženým ztrátou bydlení Spolupráce při poskytování podpory lidem ohroženým ztrátou bydlení Krajský workshop Plzeň 22. 5. 2019 Mgr. Jakub Dutka oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování MPSV Sociální bydlení situace

Více

Diskriminace z důvodu romské etnicity

Diskriminace z důvodu romské etnicity Diskriminace z důvodu romské etnicity 22. dubna 2014, Kancelář veřejného ochránce práv, Brno Mgr. Olga Rosenkranzová, Ph.D Mgr. Eva Nehudková Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce

Více

Rovnost v odměňování právo versus praxe. Mgr. Veronika Bazalová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv

Rovnost v odměňování právo versus praxe. Mgr. Veronika Bazalová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Rovnost v odměňování právo versus praxe Mgr. Veronika Bazalová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Co je to rovnost? nedosažitelný ideál, ale zároveň hodnota, která se stala právním

Více

Bytová politika města Plzně. Domov jako taneční sál pro

Bytová politika města Plzně. Domov jako taneční sál pro Bytová politika města Plzně Domov jako taneční sál pro duši 21. 6. 2017 Mgr. Karolína Vodičková, MBA Odbor sociálních služeb MMP Struktura městských bytů na území města Plzně je 73 158 obydlených bytů

Více

BYTOVÁ POLITIKA V ČR. Ing. Milan Taraba

BYTOVÁ POLITIKA V ČR. Ing. Milan Taraba BYTOVÁ POLITIKA V ČR Vymezení problematiky Na vládní úrovni Koncepce bytové politiky, usnesení 292/2005 Respektujeme zásadu, že občan má právo na důstojné bydlení a že jde o podmínku nutnou pro život Pro

Více

Nájemní bydlení jak dál?

Nájemní bydlení jak dál? Nájemní bydlení jak dál? Ing. Mgr. Martin LUX, Ph.D. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i Jilská1 110 00 Praha 1 martin.lux@soc.cas.cz http://seb.soc.cas.cz Východiska SFRB a podpora výstavby nájemních bytů

Více

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno BRNO 2016 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení Martin Freund, Statutární město Brno Struktura prezentace Stručná analýza Změna přístupu k sociálnímu bydlení v Brně Priority v oblasti

Více

Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon

Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon Současný stav Návrh koncepce sociálního bydlení Role obcí Otázky a odpovědi Současná situace v oblasti sociálního bydlení Koncepci připravilo MPSV jako

Více

Státní fond rozvoje bydlení

Státní fond rozvoje bydlení Státní fond rozvoje bydlení SFRB dnes a zítra Podpora bydlení 2012 + 7. února 2012 PROGRAMY FONDU ÚVĚRY ZÁRUKY DOTACE z 2011 Úvěry na výstavbu nájemních bytů (NV 284/2011 Sb.,) Úvěry obcím na opravy a

Více

Zákon o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení

Zákon o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení Zákon o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení David Pospíšil Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly se zástupci KÚ, VOP, SMO, KSM, SMS, MF, MMR a dalších 6. září 2016 Současný stav zákona

Více

Individuální projekt OP LZZ

Individuální projekt OP LZZ Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel odboru rodiny a ochrany práv dětí Reforma systému

Více

PRAVIDLA přidělování obecních bytů. Ing. Bc. Miroslav Veselý odbor veřejné správy, dozoru a kontroly

PRAVIDLA přidělování obecních bytů. Ing. Bc. Miroslav Veselý odbor veřejné správy, dozoru a kontroly PRAVIDLA přidělování obecních bytů Ing. Bc. Miroslav Veselý odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 POSTAVENÍ OBCÍ V OBLASTI BYTOVÉ POLITIKY Obec v samostatné působnosti ve svém územním obvodu dále pečuje

Více

Věková diskriminace v zaměstnání

Věková diskriminace v zaměstnání Věková diskriminace v zaměstnání Mezinárodní konference Age management v praxi: české a zahraniční zkušenosti a nástroje proti věkové diskriminaci Mgr. Petr Polák Obsah Úvod do problematiky, základní definice

Více

Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence

Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence Služby sociální prevence 53 Služby sociální prevence napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob, které jsou tímto

Více

1. Kulatý stůl k revizi dávek na bydlení

1. Kulatý stůl k revizi dávek na bydlení 1. Kulatý stůl k revizi dávek na bydlení Ministerstvo práce a sociálních věcí 4. března 2019 Východiska pro diskuzi Zjednodušení systému dávek na bydlení Aktivizace jako předpoklad výplaty dávek v hmotné

Více

Je to na Vás? Role neziskového sektoru v systému ochrany práv dětí

Je to na Vás? Role neziskového sektoru v systému ochrany práv dětí Je to na Vás? Role neziskového sektoru v systému ochrany práv dětí Odbor rodiny a ochrany práv dětí Proces změn aktuální informace Změna systému práce orgánů sociálně-právní ochrany a soudů Vytváření sítě

Více

Sociální bydlení v České republice: představení zákona Mgr. Jitka Modlitbová

Sociální bydlení v České republice: představení zákona Mgr. Jitka Modlitbová Sociální bydlení v České republice: představení zákona Mgr. Jitka Modlitbová Současný stav zákona o sociálním bydlení 2. února 2017 byl návrh zákona o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení předložen

Více

V l á d n í n á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce. Čl. I

V l á d n í n á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce. Čl. I V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2005, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím antidiskriminačního zákona Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornaj6kqxi9) Důvodová zpráva

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornaj6kqxi9) Důvodová zpráva Důvodová zpráva IV. Obecná část A. Zhodnocení platného právního stavu, včetně zhodnocení současného stavu ve vztahu k zákazu diskriminace a ve vztahu k rovnosti mužů a žen Změna zákona o státní sociální

Více

Ústavněprávní východiska práva na bydlení a možnosti jeho realizace: od vyplácení dávek po zajištění důstojného bydlení.

Ústavněprávní východiska práva na bydlení a možnosti jeho realizace: od vyplácení dávek po zajištění důstojného bydlení. Ústavněprávní východiska práva na bydlení a možnosti jeho realizace: od vyplácení dávek po zajištění důstojného bydlení Ivo Pospíšil Osnova Teze vystoupení Sociální bytová politika a právo na bydlení Právo

Více

Národní strategie ochrany práv dětí Právo na dětství

Národní strategie ochrany práv dětí Právo na dětství Národní strategie ochrany práv dětí Právo na dětství Mgr. Kristýna Jůzová Kotalová, 22. listopadu 2017, Praha Systémový projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí Transformace

Více

Zahraniční praxe v soc. bydlení. Finsko

Zahraniční praxe v soc. bydlení. Finsko Zahraniční praxe v soc. bydlení Finsko 22. 8. 2017 Oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování MPSV Sociální bydlení ve Finsku Bytový fond ze 70. let, 15 % sociální bydlení Provozovateli jsou

Více

Vyhodnocení průzkumu bezdomovectví v obcích s rozšířenou působností

Vyhodnocení průzkumu bezdomovectví v obcích s rozšířenou působností Vyhodnocení průzkumu bezdomovectví v obcích s rozšířenou působností Průzkum o bezdomovectví 28. srpna 2013 - Schválení Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví v České republice do roku 2020

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+2,který je umístěn v 1

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou. byt č.9, ulice Na Vápence čp.769, Železný Brod o velikosti 1+1

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou. byt č.9, ulice Na Vápence čp.769, Železný Brod o velikosti 1+1 MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č.9, ulice Na Vápence čp.769, Železný Brod o velikosti 1+1 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+1,který je umístěn v 5 patře

Více

Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze

Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze Roman Matoušek, Magdalena Opletalová Konference České evaluační společnosti Praha, 28. 5. 2019 1 Zaměření prezentace Cíle a nástroje řešení

Více

NÁVRH METOD PREVENCE ZTRÁTY BYDLENÍ

NÁVRH METOD PREVENCE ZTRÁTY BYDLENÍ 2019 NÁVRH METOD PREVENCE ZTRÁTY BYDLENÍ MAGISTRÁT MĚSTA CHOMUTOVA, ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, ODDĚLENÍ TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE FIALOVÁ PETRA, DIS. Název projektu: Pilotní ověření implementace systému sociálního

Více

Sociální bydlení v Koncepci sociálního bydlení ČR

Sociální bydlení v Koncepci sociálního bydlení ČR Sociální bydlení v Koncepci sociálního bydlení ČR 2015-2025 Sociální bydlení je bydlení poskytované osobám v bytové nouzi nebo bytovou nouzí bezprostředně ohroženým (lidé vynakládající na bydlení nepřiměřenou

Více

Systém péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji

Systém péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji Systém péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji Dokumenty vztahující se ke změnám v systému péče o ohrožené děti 2 Úmluva o právech dítěte (ratifikovaná ČR 1994) Evropská úmluva o lidských právech Národní

Více

Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Sexuální obtěžování Nerovné zacházení Nároky z diskriminace Obrácení důkazního břemene

Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Sexuální obtěžování Nerovné zacházení Nároky z diskriminace Obrácení důkazního břemene doc. JUDr. Petr Hůrka, Ph.D. Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Sexuální obtěžování Nerovné zacházení Nároky z diskriminace Obrácení důkazního břemene 1 Definice - EU Článek 2 ods.t1 písm.a) Směrnice

Více

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Obsah Hodnocení a aktualizace...2 Případové studie...2 Indikátory pro měření změny udržitelnosti lokálního systému sociálního

Více

Založení a správa základního hospodaření domácnosti

Založení a správa základního hospodaření domácnosti Založení a správa základního hospodaření domácnosti Pořízení bytu formou nájmu/ podnájmu Nájemní vztah vzniká na základě písemné smlouvy, kterou pronajímatel (vlastník) přenechává nájemci do užívání, a

Více

Statutární město Most

Statutární město Most Komplexní program integrace sociálně vyloučených a sociálním vyloučením ohrožených obyvatel města Mostu do společnosti Reg. č. CZ.1.04/3.2.00/55.00005 Statutární město Most Program prevence ztráty bydlení

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+2,který je umístěn v 1

Více

Sociální bydlení: potřebnost, cíle, principy, možnosti financování

Sociální bydlení: potřebnost, cíle, principy, možnosti financování Sociální bydlení: potřebnost, cíle, principy, možnosti financování Roman Matoušek Struktura prezentace 1) Principy a cíle sociálního bydlení 2) (Ne)dostupnost bydlení v Česku 3) Schválené a připravované

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou. byt č 16, ulice Vaněčkova čp. 407, Železný Brod o velikosti 1+3

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou. byt č 16, ulice Vaněčkova čp. 407, Železný Brod o velikosti 1+3 MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č 16, ulice Vaněčkova čp. 407, Železný Brod o velikosti 1+3 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+3,který je umístěn v 4 patře

Více

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky Sine 39/2015-OKK V Praze 9. června 2015 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí k úkolu definovat věcné zadání problematiky rozkrývání nejasné vlastnické struktury obchodních

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. Vybavení bytu

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. Vybavení bytu MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č. 3, ulice Masarykova, čp. 357, Železný Brod o velikosti 1+3 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+3,který je umístěn v 3.

Více

Individuální projekt OP LZZ

Individuální projekt OP LZZ Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Karlovy Vary, 8. říjen 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel odboru rodiny a ochrany práv dětí Reforma systému

Více

FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - MĚSTA A OBCE. I n g. J I Ř Í H O R E C K Ý, P h. D., M B A

FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - MĚSTA A OBCE. I n g. J I Ř Í H O R E C K Ý, P h. D., M B A FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - MĚSTA A OBCE I n g. J I Ř Í H O R E C K Ý, P h. D., M B A P R E Z I D E N T A S O C I A C E P O S K Y T O V A T E L Ů S O C I Á L N Í C H S L U Ž E B Č R P R E Z I D E N

Více

Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období

Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období 2014-2020 Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec Ministerstvo vnitra Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly e-mail: tomas.jirovec@mvcr.cz tel.:

Více

MPSV dokončilo práce na změně sociálního systému

MPSV dokončilo práce na změně sociálního systému Tisková zpráva Datum: 16. 5. 2005 MPSV dokončilo práce na změně sociálního systému Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) dokončilo v rámci vnitřního připomínkového řízení práce na návrzích zákonů

Více

SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - PŘÍPRAVA PROJEKTŮ

SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - PŘÍPRAVA PROJEKTŮ Veronika Lípová FA ČVUT SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - PŘÍPRAVA PROJEKTŮ KVANTIFIKACE POTŘEB V OBCI PRVNÍ FÁZE STANOVENÍ ZÁMĚRU A/ ZÁMĚR A.1/ Kvantifikace potřeb A.2/ Provozní modely / forma zajištění / strategie

Více

Workshop: Pravidla pro přidělování sociálních bytů

Workshop: Pravidla pro přidělování sociálních bytů Workshop: Pravidla pro přidělování sociálních bytů 29. listopad 2018 Praha MPSV 15 podnětů k sociálnímu bydlení 3 PODNĚTY VZEŠLÉ Z KULATÉHO STOLU 10. 9. 2018 Podnět Zodpovědný rezort 1. Regulovat pronájem

Více

Systém prostupného bydlení

Systém prostupného bydlení Systém prostupného bydlení 2012, Jan Snopek, analytik pro oblast bydlení Struktura prezentace 1. Úvod: Sociální bydlení v ČR 2. Systém prostupného bydlení účel a principy 3. Stupně prostupného bydlení

Více

Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni

Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni 15.3. 2017 Mgr. Karolína Vodičková, MBA Odbor sociálních služeb MMP Základní informace o projektu Název projektu: Pilotní testování koncepce sociálního

Více

Legislativní změny připravované odborem veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

Legislativní změny připravované odborem veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Legislativní změny připravované odborem veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra 1 část první zlepšení provazby zákona o obcích a občanského zákoníku Dopady občanského zákoníku do zákona o

Více

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno BRNO 2016 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení Martin Freund, Statutární město Brno Struktura prezentace Stručná analýza Změna přístupu k sociálnímu bydlení v Brně Priority v oblasti

Více

ZÁKON. ze dne kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I

ZÁKON. ze dne kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I ZÁKON ze dne. 2013 kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I V 33 zákona č. 111/2006 Sb., o

Více

SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE

SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE Bydlení a soužití obyvatel v kontextu sociálního vyloučení Mgr. Martin Klika, MBA, DBA náměstek hejtmana Ústeckého kraje Kompetence: sociální věci a bezpečnost Trochu statistiky

Více

Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst. Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda

Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst. Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda Sociální bydlení: ANO či NE? Jak má vypadat obec v ČR (včetně malých obcí) a co má občanům poskytovat? SMS

Více

Underreporting a pohled české veřejnosti na možnosti institucionální obrany proti diskriminaci

Underreporting a pohled české veřejnosti na možnosti institucionální obrany proti diskriminaci Underreporting a pohled české veřejnosti na možnosti institucionální obrany proti diskriminaci Marína Urbániková (KVOP) 1. července 2015. Copyright Veřejný ochránce práv, 2015 Příjemce a realizátor projektu

Více

Pomoc v hmotné nouzi

Pomoc v hmotné nouzi Pomoc v hmotné nouzi KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU PŘIPRAVIT PRO ŽIVOT (CZ.1.07/1.3.46/01.0019) TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR. Systém pomoci v

Více

NABÍDKA VOLNÉHO BYTU V UBYTOVNĚ soc. byt pro mladé (startovací)

NABÍDKA VOLNÉHO BYTU V UBYTOVNĚ soc. byt pro mladé (startovací) NABÍDKA VOLNÉHO BYTU V UBYTOVNĚ soc. byt pro mladé (startovací) byt č. 10 na ul. Albrechtická 100A velikost 0 + 1, 33,24 m 2, 2. NP Nájem (40,-- Kč/m2) 1.350,-- 1.430,-- (každá další Kč 390,--) 2.780,--

Více

Současná legislativa

Současná legislativa Současná legislativa Mgr. Ludmila Němcová Svaz měst a obcí České republiky XIII. Sněm Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, 8. dubna 2011, Plzeň Centralizace veřejné správy Novela stavebního zákona Návrh

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 40/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 40/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 40/0 Návrh poslanců Davida Kádnera, Tomia Okamury, Radima Fialy, Petra Adama, Augustina Karla Andrleho Sylora, Marka Černocha, Karla Fiedlera,

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304 Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

Sociální dávky v ČR Alena Zieglerová Institut pro sociální inkluzi

Sociální dávky v ČR Alena Zieglerová Institut pro sociální inkluzi Sociální dávky v ČR Alena Zieglerová Institut pro sociální inkluzi Kulatý stůl Revize dávkového systému v ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 9. dubna 2019 Sociální dávky v ČR od kolébky po hrob 11 životních

Více

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou)

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Odbor sociálních služeb, MěÚ Hodonín, 2014 Sociální komise, 13.3.2014 Schváleno Radou města Hodonína dne

Více

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/6

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/6 Příloha č. 2 Podporované cílové skupiny Cílovou skupinou v IP 2.3 jsou osoby sociálně vyloučené a osoby sociálním vyloučením ohrožené, uchazeči a zájemci o zaměstnání, neaktivní osoby a zaměstnanci místních

Více

1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA

1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA 1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA Prioritní oblast Cíl Úkol Indikátor 1. Včasná péče Zvýšit účast sociálně dětí v předškolním vzdělávání. Vytvoření komplexního

Více

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI Obsah prezentace Digitální Česko Nedotační opatření na podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací Národní plán pro gigabitovou společnost Digitální

Více

Nástroje na zvýšení finanční dostupnosti bydlení a posílení migrace za prací - aplikace

Nástroje na zvýšení finanční dostupnosti bydlení a posílení migrace za prací - aplikace Nástroje na zvýšení finanční dostupnosti bydlení a posílení migrace za prací - aplikace 12. koordinační schůzka řešitelů projektu Beroun, 2.-3.12. 2010 Oddělení socioekonomie bydlení Hlavní nástroje systém

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/kornakjgxpqd) Důvodová zpráva

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/kornakjgxpqd) Důvodová zpráva Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/kornakjgxpqd) Důvodová zpráva Obecná část A. Zhodnocení platného právního stavu, včetně zhodnocení současného stavu ve vztahu

Více

Město OTROKOVICE Březen 2018

Město OTROKOVICE Březen 2018 Město OTROKOVICE Březen 2018 Projekt CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_128/0006182 Pilotní ověření sociálního bydlení v Otrokovicích Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky

Více

Představení projektu Metodika

Představení projektu Metodika Představení projektu Metodika přípravy veřejných strategií Strategické plánování a řízení v obcích metody, zkušenosti, spolupráce Tematická sekce Národní sítě Zdravých měst Praha, 10. května 2012 Obsah

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. Vybavení bytu

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. Vybavení bytu MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č. 3, ulice Masarykova, čp. 357, Železný Brod o velikosti 1+3 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+3,který je umístěn v 3.

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou. byt č. 3, ulice Husova čp. 590, Železný Brod o velikosti 1+1

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou. byt č. 3, ulice Husova čp. 590, Železný Brod o velikosti 1+1 MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č. 3, ulice Husova čp. 590, Železný Brod o velikosti 1+1 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+1,který je umístěn v 3 patře

Více

Aktuální stav financování státní správy v přenesené působnosti a diskuse k legislativním změnám a novelizaci zákonů o územních samosprávných celcích

Aktuální stav financování státní správy v přenesené působnosti a diskuse k legislativním změnám a novelizaci zákonů o územních samosprávných celcích Aktuální stav financování státní správy v přenesené působnosti a diskuse k legislativním změnám a novelizaci zákonů o územních samosprávných celcích VI. Národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů České

Více

Opatření k podpoře rodin s dětmi 2004-2013. Ministerstvo práce a sociálních věcí

Opatření k podpoře rodin s dětmi 2004-2013. Ministerstvo práce a sociálních věcí Opatření k podpoře rodin s dětmi 2004-2013 Ministerstvo práce a sociálních věcí Oblasti Dokumenty k rodinné politice Usnesení vlády k oblasti služeb péče o děti Návrhy právní úpravy v oblasti služeb péče

Více

Pravidla pro hospodaření s byty ve vlastnictví města

Pravidla pro hospodaření s byty ve vlastnictví města Město Kralupy nad Vltavou Městský úřad Kralupy nad Vltavou Palackého nám. 1, 278 01 Kralupy nad Vltavou tel.: 315 739 854, fax: 315 723 479, e-mail: mesto@mestokralupy.cz č. RM 19/8/5/7 Pravidla pro hospodaření

Více

Systém sociální práce a pomoci lidem v nepříznivé situaci z pohledu krajského úřadu

Systém sociální práce a pomoci lidem v nepříznivé situaci z pohledu krajského úřadu Systém sociální práce a pomoci lidem v nepříznivé situaci z pohledu krajského úřadu Zbyněk Vočka Odbor sociálních věcí Krajský úřad Olomouckého kraje sociální pomoc nemá v ČR legální definici definuje

Více

Úspěchy & Plány Ministerstva financí

Úspěchy & Plány Ministerstva financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Úspěchy & Plány Ministerstva financí 8. dubna 2016 Andrej Babiš, ministr financí ČR Ministerstvo financí 2 Úspěchy MF

Více

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ Sociální reformy VÝPLATA DÁVEK Od 1. ledna 2012 dojde v rámci celkové sociální reformy k podstatným změnám v oblasti dávek: - pro osoby zdravotně postižené, - pro osoby, které jsou příjemci příspěvku na

Více

Asociace občanských poraden

Asociace občanských poraden Asociace občanských poraden AOP je nezisková organizace založena v roce 1997, AOP je servisní a zastřešující organizací pro jednotlivé občanské poradny, k 31.10. 2018 je v AOP sdruženo 38 poraden působících

Více

Spolupráce pracovníků stavebních úřadů a Úřadu práce ČR

Spolupráce pracovníků stavebních úřadů a Úřadu práce ČR Spolupráce pracovníků stavebních úřadů a Úřadu práce ČR Dvě dávky na bydlení Úřad práce ČR zajišťuje výplatu dávek na bydlení ze dvou systémů: příspěvek na bydlení dávka ze systému státní sociální podpory

Více

Prezentace projektu Systémová podpora sociální práce v obcích

Prezentace projektu Systémová podpora sociální práce v obcích Prezentace projektu Systémová podpora sociální práce v obcích Mgr. Klára Holanová, Mgr. Eva Capicarová Odbor sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení, MPSV 2. června 2017, Brno HLAVNÍ TÉMATA

Více

Nejdůležitější případy řešené ochráncem v oblasti rovného zacházení a jeho aktivita na poli legislativním

Nejdůležitější případy řešené ochráncem v oblasti rovného zacházení a jeho aktivita na poli legislativním Nejdůležitější případy řešené ochráncem v oblasti rovného zacházení a jeho aktivita na poli legislativním Petr Polák, Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného

Více

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OSTRAVA. Pracovní skupina: Občané ohrožení sociálním vyloučením a sociálně vyloučení

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OSTRAVA. Pracovní skupina: Občané ohrožení sociálním vyloučením a sociálně vyloučení KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OSTRAVA Pracovní skupina: Občané ohrožení sociálním vyloučením a sociálně vyloučení Témata pro 4. komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě

Více

Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené)

Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené) Město Broumov Třída Masarykova 239, 550 14 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název : Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené) Číslo dokumentu: SRM/15 Vydání č.: 01 Výtisk č.: 1 Účinnost

Více

N á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna antidiskriminačního zákona. Čl. I

N á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna antidiskriminačního zákona. Čl. I III. N á v r h ZÁKON ze dne, kterým se mění zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění

Více

FINANCOVÁNÍ SLUŽEB SOCIÁLNÍ PREVENCE

FINANCOVÁNÍ SLUŽEB SOCIÁLNÍ PREVENCE FINANCOVÁNÍ SLUŽEB SOCIÁLNÍ PREVENCE I N G. J I Ř Í H O R E C K Ý, M B A P R E Z I D E N T A S O C I A C E P O S K Y T O V A T E L Ů S O C I Á L N Í C H S L U Ž E B Č R Financování všeobecná východiska

Více

Sociální bytová politika v Praze 2 zatím bez zákona o sociálním bydlení. Kateřina Jechová MČ Praha 2

Sociální bytová politika v Praze 2 zatím bez zákona o sociálním bydlení. Kateřina Jechová MČ Praha 2 Sociální bytová politika v Praze 2 zatím bez zákona o sociálním bydlení Kateřina Jechová MČ Praha 2 Praha 2 charakteristika obce Rozloha 418 ha Počet obyvatel cca 50 tis. 4 katastrální území Nové Město

Více

Diskriminace ve vzdělávání

Diskriminace ve vzdělávání Diskriminace ve vzdělávání Veřejný ochránce práv a jeho působnost v oblasti školství, úvod do problematiky diskriminace Petr Polák, Hana Puzoňová Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce

Více

Sociální bydlení: Kam kráčí česká města a jakou státní politiku potřebujeme k opravdovému řešení bytové nouze?

Sociální bydlení: Kam kráčí česká města a jakou státní politiku potřebujeme k opravdovému řešení bytové nouze? Sociální bydlení: Kam kráčí česká města a jakou státní politiku potřebujeme k opravdovému řešení bytové nouze? Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení předseda Konference Dobrá praxe v sociálním

Více

DISKRIMINACE V PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAZÍCH

DISKRIMINACE V PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAZÍCH DISKRIMINACE V PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAZÍCH Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_PRA0106.docx Autor

Více