k zajištění přípravy na konání didaktických testů a písemných prací SČ jaro 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "k zajištění přípravy na konání didaktických testů a písemných prací SČ jaro 2013"

Transkript

1 AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E Platné od k zajištění přípravy na konání didaktických testů a písemných prací SČ jaro 20 Před termínem konání písemných zkoušek společné části MZ zajistěte: místnost pro uložení zásilky se zkušební dokumentací zaslanou CERMATem (dle pravidel stanovených vyhláškou). informování zadavatelů o nutnosti mít s sebou v den konání zkoušek jmenování (pokud jste zadavatelům jmenování předali). seznámení žáků s podmínkami konání zkoušek a možnostmi použití povolených pomůcek (viz následující tabulka). Povolené pomůcky (vyjma psacích potřeb) k písemným zkouškám SČ intaktních žáků Český jazyk a literatura Matematika Cizí jazyk (AJ, NJ, FJ, ŠJ, RJ) písemná práce písemná práce žádné pomůcky Pravidla českého pravopisu (cizinci navíc překladový slovník a Slovník spisovné češtiny) matematické, fyzikální a chemické tabulky, rýsovací potřeby a kalkulátor bez grafického režimu, řešení rovnic a úprav algebraických výrazů žádné pomůcky slovník bez přílohy věnované písemnému projevu přípravu na poslechové subtesty z cizích jazyků (tj. vyzkoušení a případné finální instalování zvukové soustavy, především CD přehrávače, viz blíže kapitola A). vytištění záznamů o předání zkušební dokumentace a záznamu o zaplombování bezpečnostní bedny (připraveny k vytištění jsou v IS CERTIS v Knihovně obecné, viz blíže kapitola B). vytištění, vyplnění a následně vyvěšení jmenných seznamů žáků na učebny a vývěsku školy (připraveny k vytištění jsou v IS CERTIS v Knihovně projektu MZ20, tisk lze provést způsobem uvedeným v kapitole B). Vyplnění spočívá v přiřazení učebny uvedené v IS CERTIS pro danou zkoušku skutečné místnosti ve škole (dle rozhodnutí ředitele školy). V případě potřeby lze do jedné skutečné místnosti ve škole zařadit žáky z více učeben vytvořených v IS CERTIS. Je však třeba dodržet pravidla uvedená v kapitole C. vytištění částí posudků žáků s PUP MZ z IS CERTIS (viz blíže kapitola D). přípravu učeben určených pro žáky s PUP MZ (respektujte požadavky uvedené v posudku žáka ze školského poradenského zařízení). jednu náhradní černě nebo modře píšící propisovací tužku pro každou učebnu. jednu sadu povolených pomůcek na danou zkoušku (resp. dílčí zkoušku) pro každou učebnu (slovník, kalkulátor, rýsovací potřeby atp.; viz katalog požadavků daného předmětu a výše uvedená tabulka), nůžky a hodiny; jste-li se zadavateli domluven, že budou připraveny v učebně, zajistěte jejich umístění do učeben. přiřazení funkce Pořizovač hodnocení PP vybraným osobám v IS CERTIS (viz blíže kapitola E).

2 A. Příprava učeben na poslechové subtesty z cizích jazyků Nejprve je nutno připomenout, že z cizího jazyka je složen ze dvou samostatných subtestů subtestu poslech a subtestu čtení a jazyková kompetence. Pro z konkrétního cizího jazyka je v rámci jednotného zkušebního schématu vymezen jeden časový úsek. Mezi jednotlivými subtesty žáci nemají přestávku, během níž by bylo možné opustit učebnu. Z tohoto důvodu se obě části subtestu konají ve stejné učebně. V dostatečném předstihu před konáním didaktických testů z cizích jazyků zajistěte: dostatečný počet vhodných CD přehrávačů pro všechny zkušební učebny. (Možné je i použití notebooků. V tomto případě je však nezbytné vybavit notebook přídavnými reproduktory.) o Za vhodný přehrávač lze považovat takový, který obsahuje: sledování stop, základní ovládací prvky PLAY, PAUSE, ovládání hlasitosti VOLUME a možnost přehrávání dopředu a zpět. Současně doporučujeme, aby bylo možné přehrávač napájet pomocí baterií, a to pro případ náhlého výpadku elektrického proudu v průběhu zadávání. překontrolování CD přehrávačů, které budou použity během testování, z pohledu: o funkčnosti přehrávání CD, zvukový záznam je nahrán ve formátu CD audio (cda); o kvality přenosu zvukového záznamu ve zkušebních učebnách určených pro konání písemné zkoušky z cizího jazyka; o připravenosti na případný nenadálý výpadek elektrického proudu (např. kontrola záložních baterií). záložní přehrávač (ideálně náhradní přehrávač na každých 5 využitých přehrávačů). učebny, které mají vhodné akustické parametry pro poslechový subtest a zároveň splňují podmínky pro klid v učebně během poslechového subtestu. obeznámení zadavatelů s obsluhou CD přehrávačů. Nejpozději v den konání písemné zkoušky z cizích jazyků dále zajistěte: jeden funkční CD přehrávač (s náhradními funkčními bateriemi, pokud je na baterie) v každé učebně určené pro realizaci poslechového subtestu. V každé škole (resp. zkušebním místě) doporučujeme mít k dispozici na ředitelem stanoveném místě v ideálním případě na každých 5 využitých přehrávačů alespoň jeden přehrávač náhradní. informování zadavatelů o umístění záložního CD přehrávače pro případ nenadálého selhání přístroje, o postupu při nutné výměně CD přehrávače během poslechového subtestu a o postupu při přerušení dodávky elektrického proudu. vypnutí školního rozhlasu a zvonku během zadávání zkoušek v učebně. 2

3 B. Tisk dokumentace z IS CERTIS Pro potřeby předávání zkušební dokumentace ve škole v rámci konání didaktických testů a písemných prací je třeba mít k dispozici příslušné záznamy o předání. Dále je nutné písemně evidovat i zaplombování bezpečnostní bedny se zkušební dokumentací. CERMAT pro tyto potřeby vytvořil a uložil do Knihovny projektu MZ20 v IS CERTIS následující záznamy (školy si však mohou vytvořit vlastní): záznam o zaplombování bezpečnostní bedny; název souboru: MZ20_Zaznam-o-zaplombovani-bedny.pdf záznam o předání zkušební dokumentace pro učebnu; název souboru: MZ20_Zaznam-o-predani-zkusebni-dokumentace.pdf záznam o předání zkušební dokumentace pro didaktické testy žáků s PUP MZ (vedení daného záznamu není z pohledu platné legislativy nezbytné). název souboru: MZ20_Zaznam-o-predani-zkusebni-dokumentace_PUP.pdf záznam o předání zkušební dokumentace pro záznamové archy PP ČJL název souboru: MZ20_Zaznam-o-predani-ZA-PP_CJL.pdf Před konáním písemných zkoušek společné části je třeba vytisknout, vyplnit a nejpozději jeden pracovní den před konáním zkoušky vyvěsit jmenné seznamy žáků na učebny a vývěsku školy. CERMAT pro tyto potřeby vytvořil a uložil do Knihovny projektu MZ20 následující soubor: jmenné seznamy žáků v učebně Uvedené dokumenty budou v IS CERTIS zpřístupněny nejpozději od V levém menu zvolte odkaz. Knihovna projektu. V seznamu (tabulce) dokumentů vyhledejte požadovaný dokument a klikněte na volbu stáhnout v pravém sloupci vybraného řádku. Pro snadnější vyhledání požadovaného dokumentu lze využít funkci filtrování dle postupu uvedeného v metodickém pokynu Obecné funkcionality IS CERTIS Příloha k postupům pro ředitele školy uloženém v Knihovně obecné IS CERTIS. Klikněte na Otevřít. V otevřeném dokumentu klikněte na ikonu tiskárny v levém horním rohu a poté na tlačítko OK. Vyčkejte na vytištění dokumentu. Dokumenty se nedigitalizují, je proto možné použít jakoukoli tiskárnu. C. Sloučení žáků z více učeben V případě potřeby lze do jedné skutečné místnosti ve škole zařadit žáky z více učeben vytvořených v IS CERTIS. Je však třeba dodržet níže uvedená pravidla a zajistit, aby nedošlo k promíchání zkušební dokumentace jak při zadávání zkoušky v učebně (více prezenčních listin, více protokolů z učebny atp.), tak při jejím následném zpracování, digitalizaci nevyjímaje. Za organizaci a sloučení odpovídá ředitel školy.

4 Pravidla pro sloučení žáků do jedné skutečné učebny: žáci s PUP MZ nesmějí sedět v jedné učebně se žáky intaktními; žáci s PUP MZ ve skupině nesmějí sedět se žáky ve skupině 2 a ve skupině ; žáci se sluchovým postižením nesmějí sedět v jedné učebně se žáky z ostatních skupin; žáci se sluchovým postižením nesmějí při didaktickém testu z cizího jazyka sedět se žáky s jiným druhem postižení; žáci se sluchovým postižením ve skupině nesmějí při zkoušce z českého jazyka sedět s jinými žáky; v jedné učebně by neměli sedět žáci s různým navýšením časového limitu; při slučování žáků s PUP MZ do jedné učebny je třeba brát ohled na přítomnost asistentů a individuální kompenzační pomůcky jednotlivých žáků (žáci se nesmí navzájem rušit); do jedné učebny lze slučovat pouze zkoušky začínající ve stejném čase dle jednotného zkušebního schématu; do jedné učebny nelze slučovat žáky s PUP MZ, kteří konají různé zkoušky; do jedné učebny nelze slučovat žáky (intaktní ani s PUP MZ), kteří mají ke zkoušce určeny jiné pokyny pro zadavatele. Pro zkoušky existují následující verze pokynů pro zadavatele. Pokyny pro intaktní žáky Písemná práce z ČJL Písemná práce z CJ Didaktický test z ČJL Didaktický test z CJ Didaktický test z MA Pokyny pro žáky s PUP MZ Písemná práce z ČJL vyjma SP- Písemná práce z ČJL pro SP- a písemná práce z CJ Didaktický test z ČJL vyjma SP- a z CJ pro SP- a SP-2 Didaktický test z CJ vyjma SP Didaktický test z AJ pro SP- a z ČJL pro SP- Didaktický test z MA D. Tisk částí posudků žáků s PUP MZ Pro řádný průběh zkoušek společné části maturitní zkoušky je potřeba zadavatelům předat i vytištěné posudky žáků s PUP MZ. Není nutné zadavatelům tisknout celý posudek, je možné jim předat pouze část odpovídající dané dílčí zkoušce, kterou zadávají. Tisk částí posudků může provést ředitel školy nebo statutární zástupce podle následujících pokynů. 2 V levém menu zvolte Registrace a vstup do EP, označte řádek s projektem MZ20 a klikněte na tlačítko Vstoupit do projektu. V levém menu zvolte odkaz Žáci. Označte řádek s požadovaným žákem a klikněte na tlačítko Tisk části posudku PUP. V nově otevřeném seznamu vyberte, jaké části posudku chcete tisknout, a klikněte na tlačítko Posudek PDF. Požadovanou část posudku žáka ve formátu PDF standardním způsobem vytiskněte.

5 E. Přiřazení funkce Pořizovač hodnocení PP Předání výsledků hodnocení písemných prací z českého jazyka a literatury CERMATu školou se uskuteční prostřednictvím IS CERTIS. K těmto účelům je třeba vybrané/ým osobě/ám přidělit v IS CERTIS funkci Pořizovač hodnocení PP. Pouze osoba s touto funkcí bude oprávněna zapisovat do IS CERTIS hodnocení písemných prací z českého jazyka a literatury. Výběr a počet osob, jimž bude funkce pořizovače hodnocení PP přidělena, je na vlastním zvážení ředitele školy. 2 V levé liště zvolte odkaz Osoby (Nominace) a dále zvolte dílčí odkaz Zařazení. Stiskněte tlačítko Nové zařazení. 5 V nově otevřeném okně zvolte ve výběrovém poli osobu, které chcete přiřadit funkci pořizovače hodnocení PP, a v druhém řádku funkci Pořizovač hodnocení PP. Stiskněte tlačítko Uložit. Osoba, které chcete funkci přiřadit, musí být zavedena v IS CERTIS. V opačném případě je třeba nejprve danou osobu do systému zavést [Osoby (Nominace) Osoby tlačítko Nová + a přiřadit jí uživatelské jméno *Osoby (Nominace) Osoby tlačítko Vytvořit login +. Osobám, kterým jste přiřadili funkci Pořizovač hodnocení PP předejte metodické pokyny, které naleznete v Knihovně obecné IS CERTIS pod názvem souboru MZ20_Metodika-pisemne-zkousky_porizovac hodnoceni_pp. SEZNAM ZKRATEK: CERMAT Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání; CJ cizí jazyk; ČJL český jazyk a literatura; DT ; IS CERTIS informační systém CERMATu; JZS jednotné zkušební schéma; PP písemná práce; PUP MZ přiznané uzpůsobení podmínek pro konání MZ; ŘED ředitel školy Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT Jankovcova 9/6, Praha 7, tel.:

POKYNY PRO ŘEDITELE. k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části

POKYNY PRO ŘEDITELE. k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části Platné od. 5. 20 POKYNY PRO ŘEDITELE k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části Níže uvedené může kromě ředitele školy zajistit statutární zástupce, resp. osoba, která má tuto roli uvedenu

Více

k archivaci dokumentů k maturitní zkoušce jaro 2013 UMÍSTĚNÍ DOKUMENTU PŘIHLAŠOVÁNÍ libovolná tiskárna IS CERTIS libovolná tiskárna IS CERTIS

k archivaci dokumentů k maturitní zkoušce jaro 2013 UMÍSTĚNÍ DOKUMENTU PŘIHLAŠOVÁNÍ libovolná tiskárna IS CERTIS libovolná tiskárna IS CERTIS P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E POKYNY PRO ŘEDITELE k archivaci dokumentů k maturitní zkoušce jaro 2013 k archivaci dokumentů k maturitní zkoušce jaro 2013 NÁZEV Přihláška k MZ Posudek pro žáka s PUP

Více

KONZULTAČNÍ SEMINÁŘ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE

KONZULTAČNÍ SEMINÁŘ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE KONZULTAČNÍ SEMINÁŘ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE 3. února 28. března 2014 Přednášející: PROGRAM Právní předpisy Novinky v organizaci MZ Informace k e-learningovým modulům Pravidla pro zadávání Maturita

Více

POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT

POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 15. 4. 2013 POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části jaro 2013 Oprávněná osoba na DDT zajišťuje procesy digitalizace

Více

P O K Y N Y P R O Z A D A V A T E L E

P O K Y N Y P R O Z A D A V A T E L E AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 15.. 01 P O K Y N Y P R O Z A D A V A T E L E (vyjma pokynů pro zadávání zkoušek v učebně) jaro 01 A. Činnosti vykonávané před zahájením zkoušky (před vstupem

Více

P O K Y N Y P R O Z A D A V A T E L E

P O K Y N Y P R O Z A D A V A T E L E AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od.. 05 P O K Y N Y P R O Z A D A V A T E L E (vyjma pokynů pro zadávání zkoušek v učebně) jaro 05 A. Činnosti vykonávané před zahájením zkoušky (před vstupem do

Více

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E Platné od.. 0 p.č. 8 účastník A. Činnosti vykonávané před zadáváním písemných zkoušek Překontrolujte první den konání písemných zkoušek před jejich započetím platnost

Více

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E k zajištění písemných zkoušek společné části MZ ve škole Platné od 5. 2011 A. Činnosti vykonávané před zadáváním didaktických testů a písemných prací p. č. 3. účastník

Více

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 5. 4. 0 P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E k zajištění písemných zkoušek společné části MZ ve škole jaro 0 A. Činnosti vykonávané před zadáváním didaktických testů

Více

Maturitní. zpravodaj. CERMAT informuje o nové maturitní zkoušce

Maturitní. zpravodaj. CERMAT informuje o nové maturitní zkoušce Maturitní zpravodaj CERMAT informuje o nové maturitní zkoušce 10 /2011 www.novamaturita.cz řili sami. Ředitel doplní vygenerované 1., 2. a 4. části pracovních listů dodaných CERMATem třetími částmi pracovních

Více

MATURITY JARO 2016 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, LITTROWA 122, HORŠOVSKÝ TÝN 30.3.2016

MATURITY JARO 2016 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, LITTROWA 122, HORŠOVSKÝ TÝN 30.3.2016 MATURITY JARO 2016 30.3.2016 1. PRÁVNÍ PŘEDPISY K MATURITNÍM ZKOUŠKÁM Školský zákon č. 561/2004, Vyhláška ke šk. zákonu č. 177/2009, Vyhláška o některých dokladech o vzdělání č. 3/20015, vše v platném

Více

K PÍSEMNÝM ZKOUŠKÁM SČ MZ

K PÍSEMNÝM ZKOUŠKÁM SČ MZ ZÁKLADNÍ INFORMACE K PÍSEMNÝM ZKOUŠKÁM SČ MZ (PODZIMNÍ TERMÍN MZ 2013) Kdy: od 16. 8. 2013 Kdo: POZVÁNKY k písemným zkouškám SČ MZ Pozvánky předává/zasílá emailem ředitel školy. Kdy: 2. 9. 5. 9. 2013 DIDAKTICKÝ

Více

MZ 2016 zkoušky a předměty

MZ 2016 zkoušky a předměty MZ 2016 zkoušky a předměty Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura je povinným zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. Maturitní zkouška z českého jazyka a literatury je zkouškou

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2017

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2017 Podrobné JZS_Písemné společné části maturitní 2017 - jaro Příloha 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2017 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu

Více

MATURITA 2020 Gymnázium Tišnov, příspěvková organizace. aktuální stav říjen 2019

MATURITA 2020 Gymnázium Tišnov, příspěvková organizace. aktuální stav říjen 2019 MATURITA 2020 Gymnázium Tišnov, příspěvková organizace aktuální stav říjen 2019 STRUKTURA MATURITNÍ ZKOUŠKY Maturitní zkouška (MZ) Společná část MZ Profilová část MZ Český jazyk a literatura volba z nabídky

Více

A. NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY Z KONZULTAČNÍCH SEMINÁŘŮ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE jaro 2013

A. NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY Z KONZULTAČNÍCH SEMINÁŘŮ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE jaro 2013 A. NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY Z KONZULTAČNÍCH SEMINÁŘŮ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE jaro 2013 P.č. Dotaz, podnět Odpověď 1 Zadavatelé si nejsou jistí, jak psát do Protokolu o průběhu Do protokolu o průběhu zkoušky

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2018

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2018 Příloha 9 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2018 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, zadavatelům a žákům časové údaje jednotlivých

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2019

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2019 Příloha 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2019 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, zadavatelům a žákům časové údaje jednotlivých

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2015

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2015 Příloha 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2015 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, zadavatelům a žákům časové údaje jednotlivých

Více

d) žáci s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky kategorie a skupiny SP-1

d) žáci s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky kategorie a skupiny SP-1 Sdělení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se určuje časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací (jednotné zkušební schéma) společné části maturitní a centrálně administrované

Více

ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ

ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ Bezpečnostní incident Organizační incident Mimořádná událost s nutností kontaktovat CZVV Mimořádná událost v řešení školy č. INCIDENT ŘEŠENÍ POZNÁMKA ZADÁVÁNÍ

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2017

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2017 Příloha č. 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2017 Tabulka u každé /dílčí obsahuje celkem 9 sloupců, jejichž význam je vysvětlen níže. 1) Ve sloupci jsou uvedeny

Více

10. DUBNA 2019 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

10. DUBNA 2019 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Podrobné JZS - Písemné společné části maturitní 2019 - jaro 10. dubna 2019 10. DUBNA 2019 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA - písemná práce / / / 12:30 15 110 (12:45-14:35) 5 vzdělávání v zahr. * 12:30 15 155 (12:45-15:20)

Více

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Softwarová podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Verze 1.3 Zpracováno v rámci projektu CZ.1.04/4.1.00/62.00008 ELEKTRONICKÁ

Více

Zkrácený uživatelský manuál ÚVOD

Zkrácený uživatelský manuál ÚVOD POSTUP PRO PŘIHLÁŠENÍ K PROJEKTU MAG 10 Zkrácený uživatelský manuál ÚVOD Tento dokument slouží jako stručný návod pro přihlášení škol a jejich žáků k projektu MAG 10 (tj. zadání žáků a jimi vybraných zkoušek

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2018

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2018 Příloha 9 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2018 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, zadavatelům a žákům časové údaje jednotlivých

Více

POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT

POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT Platné od 1. 5. 2011 POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části Oprávněná osoba na DDT zajišťuje procesy digitalizace v rámci konání profilových zkoušek a

Více

POKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek SČ MZ jaro 2014 POKYNY PRO KOMISAŘE

POKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek SČ MZ jaro 2014 POKYNY PRO KOMISAŘE AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 1. 4. 014 POKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky jaro 014 V IS CERTIS v odkazu Zkušební místa je pod tlačítkem JZS

Více

POSTUP PRO ŘEDITELE k přihlašování žáků k MZ jaro 2014

POSTUP PRO ŘEDITELE k přihlašování žáků k MZ jaro 2014 POSTUP PRO ŘEDITELE k přihlašování žáků k MZ jaro 04 AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE P O S T U P P R O Ř E D I T E L E k přihlašování žáků k MZ jaro 04 Platné od.. 0 OBSAH ZMĚNY V PROCESU PŘIHLAŠOVÁNÍ

Více

Podrobné JZS_Písemné zkoušky společné části maturitní zkoušky jaro 11. dubna DUBNA ČESKÝ JAZYK A LITERATURA - písemná práce

Podrobné JZS_Písemné zkoušky společné části maturitní zkoušky jaro 11. dubna DUBNA ČESKÝ JAZYK A LITERATURA - písemná práce Podrobné JZS_Písemné společné části maturitní 2018 - jaro 11. dubna 2018 11. DUBNA 2018 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA - písemná práce (ČJL PP) /předpoklad /předpoklad /předpoklad 12:00 10 20 5 90 (12:35-14:05)

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2016

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2016 Příloha 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2016 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, zadavatelům a žákům časové údaje jednotlivých

Více

CISKOM 6. LOGISTIKA 6.1 ORGANIZACE MZ

CISKOM 6. LOGISTIKA 6.1 ORGANIZACE MZ CISKOM 6. LOGISTIKA 6.1 ORGANIZACE MZ PC, tiskárna a dokumentový skener Školní maturitní komisař 2018 Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání verze 8.1 Informace o modulu Kód modulu: 6.1.6 Cíl modulu:

Více

CISKOM 6. LOGISTIKA 6.1 ORGANIZACE MZ

CISKOM 6. LOGISTIKA 6.1 ORGANIZACE MZ CISKOM 6. LOGISTIKA 6.1 ORGANIZACE MZ verze 8.1 Informace o modulu Kód modulu: 6.1.3. Cíl modulu: Seznámit se s veškerými druhy dokumentů pro zajištění společné části maturitní zkoušky Cílová skupina:

Více

P O K Y N Y P R O K O M I S A Ř E

P O K Y N Y P R O K O M I S A Ř E P O K Y N Y P R O K O M I S A Ř E Platné od 1. 1. 2011 ZÁKLADNÍ POVINNOSTI KOMISAŘE Zabezpečuje řádný průběh konání didaktických testů a písemných prací ve zkušebním místě. Řídí a kontroluje činnost zadavatelů

Více

POKYNY K ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ jaro 2014

POKYNY K ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ jaro 2014 AKTUALIZAE JSOU VYZNAČENY MODŘE. Platné od.. 0 POKYNY K ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ jaro 0 Bezpečnostní incident Organizační incident Mimořádná událost s nutností kontaktovat CERMAT

Více

Organizace, průběh a hodnocení maturitních zkoušek v roce 2016

Organizace, průběh a hodnocení maturitních zkoušek v roce 2016 Organizace, průběh a hodnocení maturitních zkoušek v roce 2016 Tento dokument doplňuje a vychází ze zákona 561/2044 Sb., "školský zákon", vyhlášky 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání

Více

PRAVIDLA PRO POUŽITÍ TECHNICKÝCH KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK V RÁMCI MATURITNÍ ZKOUŠKY

PRAVIDLA PRO POUŽITÍ TECHNICKÝCH KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK V RÁMCI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRAVIDLA PRO POUŽITÍ TECHNICKÝCH KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK V RÁMCI MATURITNÍ ZKOUŠKY Žáci s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání MZ mají v odůvodněných případech (na základě posudku školského poradenského

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2019

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2019 Příloha 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2019 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, zadavatelům a žákům časové údaje jednotlivých

Více

d) žáci s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky kategorie a skupiny SP-1

d) žáci s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky kategorie a skupiny SP-1 Sdělení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se určuje časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací (jednotné zkušební schéma) společné části maturitní a centrálně administrované

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2014

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2014 Příloha 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro jarní zkušební období MZ v roce 2014 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, zadavatelům a žákům časové údaje jednotlivých

Více

Informace k maturitní zkoušce MZ 2016

Informace k maturitní zkoušce MZ 2016 Informace k maturitní zkoušce MZ 2016 ŽÁCI MATURUJÍCÍ V ROCE 2016 Třída Počet žáků 4.A 31 4.B 19 MATURITNÍ ZKOUŠKA 2016 JARNÍ TERMÍN Dílčí zkoušky konané formou didaktických testů a ústní formou může žák

Více

Procesy zpracování dokumentace po zadávání zkoušek. krok za krokem

Procesy zpracování dokumentace po zadávání zkoušek. krok za krokem Procesy zpracování dokumentace po zadávání zkoušek krok za krokem Procesy zpracování zkušební dokumentace po zadávání zkoušek ve zkušebních učebnách lze rozdělit dle typů zkoušek na: Procesy zpracování

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2014

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2014 Příloha 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2014 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, zadavatelům a žákům časové údaje jednotlivých

Více

INFORMACE PRO UCHAZEČE

INFORMACE PRO UCHAZEČE INFORMACE PRO UCHAZEČE Přihlašování Uchazeči o středoškolské studium podávají školám přihlášku k přijímacímu řízení nejpozději do 15. března 2016. Vzor přihlášky byl stanoven Ministerstvem školství, mládeže

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2013

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2013 Příloha 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2013 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, školním maturitním komisařům, zadavatelům

Více

TESTY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY LIBERECKÝ KRAJ - 2012

TESTY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY LIBERECKÝ KRAJ - 2012 TESTY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY LIBERECKÝ KRAJ - 2012 REKAPITULACE NABÍDKY CERMATU PO ZAPRACOVÁNÍ VÝSLEDKŮ DISKUSE S ŘEDITELI ŠKOL A PRACOVNÍKY OŠMS KÚ SKLADBA ZKOUŠEK: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 30% otevřených

Více

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2015

Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2015 Příloha 8 Podrobné jednotné zkušební schéma (JZS) pro podzimní zkušební období MZ v roce 2015 Cílem zveřejnění podrobného JZS je zpřehlednit managementu škol, zadavatelům a žákům časové údaje jednotlivých

Více

PRŮVODCE PŘIHLAŠOVÁNÍM K MATURITNÍ ZKOUŠCE PRO JARNÍ TERMÍN ROKU 2011

PRŮVODCE PŘIHLAŠOVÁNÍM K MATURITNÍ ZKOUŠCE PRO JARNÍ TERMÍN ROKU 2011 PRŮVODCE PŘIHLAŠOVÁNÍM K MATURITNÍ ZKOUŠCE PRO JARNÍ TERMÍN ROKU 2011 platné od 1. 11. 2010 ÚVOD Tento dokument slouží jako stručný návod pro přihlášení škol a jejich žáků k maturitní zkoušce, která se

Více

3. ZÁŘÍ Administrace (min) administrace (min) (min)/předpoklad. Výběr zadání (ČJL PP) (min) Zkouška - poslech (min)/předpoklad

3. ZÁŘÍ Administrace (min) administrace (min) (min)/předpoklad. Výběr zadání (ČJL PP) (min) Zkouška - poslech (min)/předpoklad Podrobné JZS_Písemné společné části maturitní 2018 - podzim 3. září 2018 3. ZÁŘÍ 2018 FRANCOUZSKÝ JAZYK - písemná práce /předpoklad /předpoklad /předpoklad ANGLICKÝ JAZYK - písemná práce ŠPANĚLSKÝ JAZYK

Více

Maturitní zkouška v souvislostech

Maturitní zkouška v souvislostech Maturitní zkouška v souvislostech 140509 8.1.1 Maturitní zkouška v souvislostech CSPPT_V1.0_KROK Náběhová fáze pro školní roky 2009/10 a 2010/11 Povinné zkoušky (Z/V): ČJL a MA, nebo ČJL a CJ Nepovinné

Více

Maturitní zkouška

Maturitní zkouška Maturitní zkouška 2017-2018 www.novamaturita.cz 561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) Vyhláška č. 177/2009 Sb.,

Více

POKYNY PRO HODNOTITELE

POKYNY PRO HODNOTITELE POKYNY PRO HODNOTITELE k ústním zkouškám společné části Platné od 1. 5. 2011 A. Činnosti před konáním dílčích ústních zkoušek společné části p.č. 1 účastník činnosti HOD + PZMK 2 HOD Činnosti pro hodnotitele

Více

ZÁVĚREČNÉ PRÁCE manuál pro vyučující. Systém. informační. Studijní

ZÁVĚREČNÉ PRÁCE manuál pro vyučující. Systém. informační. Studijní PRÁCE manuál pro vyučující Systém informační Studijní Vkládání závěrečných prací do SIS Oddíl 1.01 Přihlášení (a) Login (číslo osoby nebo alias) Heslo (heslo nastavené přes LDAP) (b) K přihlášení je také

Více

REFORMA MATURITNÍ ZKOUŠKY jak bude nová maturita probíhat v roce 2010

REFORMA MATURITNÍ ZKOUŠKY jak bude nová maturita probíhat v roce 2010 REFORMA MATURITNÍ ZKOUŠKY jak bude nová maturita probíhat v roce 2010 základní model nové maturity jaké typy zkoušek bude nová maturita obsahovat maturita bez hendikepů kdy bude maturita probíhat maturitní

Více

Porada ředitelů základních škol Pardubický kraj

Porada ředitelů základních škol Pardubický kraj Porada ředitelů základních škol Pardubický kraj Pilotní ověřování organizace přijímacího řízení s využitím centrálně zadávaných jednotných testů 27. listopadu 2014 Ústupky u Seče hotel Jezerka Centrum

Více

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne kterou se stanoví podrobnosti o ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen ministerstvo ) stanoví podle 81

Více

Informace o maturitě 2019

Informace o maturitě 2019 Informace o maturitě 2019 Podmínka připuštění k maturitě!!! úspěšné ukončení 4. ročníku!!! (5 nebo N... nepřipuštěn) Společná část ( státní ) Český jazyk a literatura Matematika nebo Cizí jazyk (A, N,

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

Maturitní zkoušky 2018

Maturitní zkoušky 2018 Maturitní zkoušky 2018 Písemné zkoušky profilové části 9. 4. Písemná zkouška z anglického jazyka 15 minut administrace 8:00-8:15 120 minut didaktický test 8:15-10:20 90 minut písemná práce 10:50-12:20

Více

Uživatelská příručka pro Příkazce / Správce zdrojů financování. Projekt DMS modul Faktury

Uživatelská příručka pro Příkazce / Správce zdrojů financování. Projekt DMS modul Faktury S Y C O N I X, a. s. Freyova 12 Telefon: +420 2 83 10 90 10 190 00 Praha 9 Fax: +420 2 83 10 90 11 Česká republika w w w. s y c o n i x. c z pro Příkazce / Správce zdrojů financování Projekt DMS modul

Více

Dokumentace. k projektu Czech POINT. Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Provozní řád

Dokumentace. k projektu Czech POINT. Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Provozní řád Dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 18.6.2009 Aktualizováno: 23.6.2009 Verze: 1.0 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení

Více

P OKYNY PRO KOMISAŘE

P OKYNY PRO KOMISAŘE AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 1. 4. 016 P OKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky jaro 016 Důležitá aktualizace: U didaktického testu z matematiky

Více

Vyplnění Roční zprávy v IS FKVS

Vyplnění Roční zprávy v IS FKVS Vyplnění Roční zprávy v IS FKVS Přístup do IS FKVS Spusťte prohlížeč Internet Explorer. Existují 2 způsoby spuštění IS FKVS: 1. přímo zadáním adresy http://app.mfcr.cz/fkvs 2. přes internetové stránky

Více

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Word 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Přehled funkcí a vlastností nejnovější verze textového editoru Word Jak psát na počítači správně, úpravy a formátování textu a stránky Zpracování dalších objektů

Více

TISK, KOPÍROVÁNÍ A SKENOVÁNÍ NA AMU

TISK, KOPÍROVÁNÍ A SKENOVÁNÍ NA AMU TISK, KOPÍROVÁNÍ A SKENOVÁNÍ NA AMU! PAMATUJTE, ŽE DLE AUTORSKÉHO ZÁKONA JE ZAKÁZÁNO KOPÍROVAT NOTOVÉ MATERIÁLY! 1. První nezbytnou podmínkou je mít platný studentský nebo zaměstnanecký průkaz AMU případně

Více

Maturita bez handicapu. Podrobná charakteristika uzpůsobení podmínek pro konání maturitní zkoušky žáky s PUP MZ

Maturita bez handicapu. Podrobná charakteristika uzpůsobení podmínek pro konání maturitní zkoušky žáky s PUP MZ Maturita bez handicapu Podrobná charakteristika uzpůsobení podmínek pro konání maturitní zkoušky žáky s PUP MZ m at u r i ta 2 P o d r o b n á c h a r a k t e r i s t i k a u z p ů s o b e n í p o d m

Více

SPOLEČNÁ ČÁST MZ - HRUBÁ NEÚSPĚŠNOST STAV PO PODZIMNÍM TERMÍNU 2015 (2014), PODLE OBORU VZDĚLÁNÍ

SPOLEČNÁ ČÁST MZ - HRUBÁ NEÚSPĚŠNOST STAV PO PODZIMNÍM TERMÍNU 2015 (2014), PODLE OBORU VZDĚLÁNÍ SPOLEČNÁ ČÁST MZ - HRUBÁ NEÚSPĚŠNOST STAV PO PODZIMNÍM TERMÍNU 15 (14), PODLE OBORU VZDĚLÁNÍ SPOLEČNÁ ČÁST MZ - HRUBÁ NEÚSPĚŠNOST STAV PO PODZIMNÍM TERMÍNU 15 A 14 - PODLE SMO16 6 PODÍL NEÚSPĚŠNÝCH A NEKONAJÍCÍCH

Více

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o.

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o. 21.10.2013 2 Obsah 1 KEOX - Volby 4 2 Postup zpracování 5 3 Číselníky a parametry 9 3.1 Číselníky-přehled... 9 3.2 Číselníky-popis... 9 3.3 Parametry... 10 4 Metodika a legislativa 12 4.1 Úvod... 12 pojmy

Více

Postup objednávky www.akreditovanekurzy.cz

Postup objednávky www.akreditovanekurzy.cz Postup objednávky www.akreditovanekurzy.cz Objednávku e-learningových kurzů je možné provést: 1. Přihlášení přes záložku Personalista (Postup pro personalistu s jedinečnými přihl.údaji) 2. Přihlášení přímo

Více

Maturitní zkoušky 2019

Maturitní zkoušky 2019 Maturitní zkoušky 2019 Písemné zkoušky profilové části 9. 4. Písemné zkoušky z francouzštiny, němčiny a španělštiny 15 minut administrace 8:00-8:15 90 minut didaktický test 8:15-9:45 60 minut písemná práce

Více

Google Apps. kontakty 2. verze 2012

Google Apps. kontakty 2. verze 2012 Google Apps kontakty verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Skupiny... Vytvoření skupiny... Přidání kontaktů do skupiny... Vložení více nových kontaktů najednou... Odebrání kontaktů ze skupiny... 6 Použití skupiny

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy č. j.: MSMT-13449/2016-1. V Praze dne 3. června 2016

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy č. j.: MSMT-13449/2016-1. V Praze dne 3. června 2016 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy č. j.: MSMT-13449/2016-1 V Praze dne 3. června 2016 Vyhlášení rozvojového programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na rok 2016 na podporu organizace

Více

Maturitní zkouška

Maturitní zkouška Maturitní zkouška 2018-2019 www.novamaturita.cz 561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) Vyhláška č. 177/2009 Sb.,

Více

Komplexní zkouška. z cizího jazyka společné části maturitní zkoušky

Komplexní zkouška. z cizího jazyka společné části maturitní zkoušky Komplexní zkouška z cizího jazyka společné části maturitní zkoušky Informační podpora učitelů cizího jazyka k nové maturitní zkoušce CENTRUM PRO ZJIŠŤ OVÁNÍ VÝSLEDKŮ VZDĚ LÁVÁNÍ cermat Úvod 2 Postavení

Více

Univerzální dálkové ovládání CV 150-2

Univerzální dálkové ovládání CV 150-2 NÁVOD K OBSLUZE Univerzální dálkové ovládání CV 150-2 Objednací číslo: 35 03 81 Toto dálkové univerzální ovládání (infračervené) nahradí dva originální dálkové ovladače: Můžete s ním ovládat televizní

Více

Jak přihlásit památky ke Dnům evropského dědictví 2011 (EHD)? (Návod od Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, garanta EHD v ČR)

Jak přihlásit památky ke Dnům evropského dědictví 2011 (EHD)? (Návod od Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, garanta EHD v ČR) Jak přihlásit památky ke Dnům evropského dědictví 2011 (EHD)? (Návod od Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, garanta EHD v ČR) Dny evropského dědictví / EHD 2011 proběhnou v České republice

Více

POKYNY PRO KOMISAŘE. k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky ZÁKLADNÍ POVINNOSTI KOMISAŘE

POKYNY PRO KOMISAŘE. k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky ZÁKLADNÍ POVINNOSTI KOMISAŘE POKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky Platné od 1. 5. 2011 ZÁKLADNÍ POVINNOSTI KOMISAŘE Zabezpečuje řádný průběh konání didaktických testů a písemných prací

Více

Informace k přijímacím zkouškám 2016

Informace k přijímacím zkouškám 2016 Informace k přijímacím zkouškám 2016 Podání přihlášek Také letos platí možnost podat přihlášky na dvě střední školy (ev. dva obory vzdělání na jedné škole). V případě podání přihlášky na školu s talentovými

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

Elektronická spisová služba

Elektronická spisová služba Uživatelská příručka Vytvořeno dne: 17.5.2012 Aktualizováno: 28.11.2014 2014, a.s. Obsah 1. O aplikaci... 4 1.1. 2. Obecný postup práce s Elektronickou spisovou službou... 5 2.1. Přihlášení... 5 2.2. Uspořádání

Více

CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle. Příprava a tisk osvědčení o způsobilosti k výkonu funkce HODNOTITELE

CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle. Příprava a tisk osvědčení o způsobilosti k výkonu funkce HODNOTITELE Příprava a tisk osvědčení HOD CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle Příprava a tisk osvědčení o způsobilosti k výkonu funkce HODNOTITELE 2014 CZVV Obsah 1. PŘEHLED PRO HODNOTITELE... 3 2. PŘÍPRAVA

Více

Jednotné zkušební schéma písemných částí maturitních zkoušek MZ 2015 P

Jednotné zkušební schéma písemných částí maturitních zkoušek MZ 2015 P Jednotné zkušební schéma písemných částí maturitních zkoušek MZ 2015 P Informace pro žáky maturující ve spádové škole Didaktické testy a písemné práce se budou konat v budově školy - ISŠ hotelového provozu,

Více

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+ červenec 2010 edávky elektronické odesílání dávek Pro letní aktualizaci jsme pro Vás připravili revoluční novinku elektronického odesílání dávek. Zkuste si vytvořit a poslat celé vyúčtování jednoduše stiskem

Více

Společná část Max. 2 nepovinné zkoušky: Ma, Cj (pro nepovinnou zkoušku se nemůže zvolit stejný předmět jako pro zkoušku povinnou)

Společná část Max. 2 nepovinné zkoušky: Ma, Cj (pro nepovinnou zkoušku se nemůže zvolit stejný předmět jako pro zkoušku povinnou) Maturitní model Maturitní zkouška se skládá ze dvou částí společné (státní) a profilové (školní). Aby žák uspěl u maturity, musí úspěšně složit povinné zkoušky obou těchto částí. Pokud je zkouška zkouškou

Více

KONZULTAČNÍ SEMINÁŘ PRO KÚ

KONZULTAČNÍ SEMINÁŘ PRO KÚ 1 KONZULTAČNÍ SEMINÁŘ PRO KÚ 23. a 24. listopadu 2016 Aktualizováno k 20. 4. 2017 2 Obsah Maturitní zkouška právní předpisy MZ vyhlášení PO pro zkoušku Matematika+ problematika žáků s PUP MZ novinky v

Více

Maturitní zkoušky 2015

Maturitní zkoušky 2015 Maturitní zkoušky 2015 Písemné zkoušky společné části 4. 5. matematika, anglický jazyk, španělský jazyk (písemná práce) 5. 5. český jazyk (didaktický test, písemná práce) 6. 5. anglický jazyk (didaktický

Více

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí MLE2 a MLE8 Datalogery událostí Zapisovač počtu pulsů a událostí Návod k obsluze modelů MLE2 MLE8 Doporučujeme vytisknout tento soubor, abyste jej mohli používat, když se budete učit zacházet se zapisovačem.

Více

Informační a vzdělávací portál Jihomoravského kraje. VYTVÁŘENÍ DOKUMENTŮ Manuál tvorby dokumentů a pravidla pro zveřejňování příspěvků na portál

Informační a vzdělávací portál Jihomoravského kraje. VYTVÁŘENÍ DOKUMENTŮ Manuál tvorby dokumentů a pravidla pro zveřejňování příspěvků na portál Informační a vzdělávací portál Jihomoravského kraje VYTVÁŘENÍ DOKUMENTŮ Manuál tvorby dokumentů a pravidla pro zveřejňování příspěvků na portál verze 3.1 duben 2014 Obsah 1. Terminologie... 3 Pracovní

Více

REFORMA MATURITNÍ ZKOUŠKY jak bude nová maturita probíhat v roce 2010 základní model nové maturity jaké typy zkoušek bude nová maturita obsahovat maturita bez hendikepů kdy bude maturita probíhat maturitní

Více

Bezpečnostní upozornění: Při používání elektrického zařízení dodržujte prosím následující zásady. Před použitím: Popis částí zařízení:

Bezpečnostní upozornění: Při používání elektrického zařízení dodržujte prosím následující zásady. Před použitím: Popis částí zařízení: Návod k použití Bezpečnostní upozornění: Při používání elektrického zařízení dodržujte prosím následující zásady 1. Před prvním použitím zařízení se seznamte s tímto návodem. 2. Uchovejte si tento návod

Více

CLAVIUS REKS: JAK NA TO

CLAVIUS REKS: JAK NA TO 2010 Městská knihovna Ústí nad Orlicí Lanius s. r. o. Josef Moravec Aktualizováno 17. 1. 2014 CLAVIUS REKS: JAK NA TO Obsah Přihlášení do systému Clavius REKS... 2 Katalogizace... 4 Postup vkládání knih

Více

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Objednávky OBX Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Obsah Úvod Instalace aplikace, spuštění Konfigurace aplikace První načtení ceníku Principy ovládání

Více

Maturita Společná část. Profilová část. 2 zkoušky. 2 zkoušky

Maturita Společná část. Profilová část. 2 zkoušky. 2 zkoušky Maturita 2019 Maturita 2019 Společná část 2 zkoušky Profilová část 2 zkoušky Společná část MZ Český jazyk a literatura Volitelná zkouška Cizí jazyk (angličtina, němčina, francouzština, ruština, španělština)

Více

Manuál pro žadatele OBSAH

Manuál pro žadatele OBSAH Manuál pro žadatele OBSAH 1. Úvod... 2 2. Registrace žadatele do systému... 3 3. Přihlášení... 5 4. Změna hesla... 6 5. Obnova zapomenutého hesla... 7 6. Vyplňování formuláře žádosti o dotaci... 8 6.1.

Více

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e 1 / 24 1 Úvod Program OpusBenefit byl vytvořen proto, aby naši obchodní partneři mohli sledovat aktivity svých zákazníků (nákupy v jejich obchodech, využívání jejich služeb, návštěvy jejich zařízení),

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

Uživatelská příručka ISKP14+ pro Integrované nástroje: Žádost o podporu strategie ITI/IPRÚ

Uživatelská příručka ISKP14+ pro Integrované nástroje: Žádost o podporu strategie ITI/IPRÚ Uživatelská příručka ISKP14+ pro Integrované nástroje: Žádost o podporu strategie ITI/IPRÚ Verze: 1.0 Listopad 2015 1 Obsah 1 Přehled provedených změn... 3 2 Žádost o integrovanou strategii... 4 2.1. Registrace

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více