Úloha č.4 PŘIPOJOVÁNÍ VODIČŮ 1.OBJASNĚNÍ PROBLEMATIKY. Shrneme-li uvedené poznatky, můžeme kovové spoje v elektrických obvodech rozdělit takto:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úloha č.4 PŘIPOJOVÁNÍ VODIČŮ 1.OBJASNĚNÍ PROBLEMATIKY. Shrneme-li uvedené poznatky, můžeme kovové spoje v elektrických obvodech rozdělit takto:"

Transkript

1 1.OBJASNĚNÍ PROBLEMATIKY 1.1. Rozdělení spojů Úloha č.4 PŘIPOJOVÁNÍ VODIČŮ Elektrický obvod je ve své podstatě a z teoretického pohledu velmi jednoduchý objekt. Zdroj, spotřebič a ekvipotenciální propojení mezi nimi. V rámci tohoto cvičení bude naše pozornost zaměřena. na body, v nichž jsou kovové vodiče, zajišťující ono ekvipotenciální propojení, připojené ke spotřebiči či zdroji, nebo v nichž jsou kratší úseky delšího vedení vzájemně spojeny. Máme na mysli mechanický a tím též elektrický spoj dvou kovových častí, z nichž alespoň jednu tvoří vodič vedení. Tyto spoje svými vlastnostmi značně ovlivňují kvalitu, spolehlivost a životnost elektrického obvodu, i když v jednoduchém teoretickém např.spolehlivostním modelu se s tím vůbec nepočítá. To je jeden z důležitých rozdílů mezi teoretickým a praktickým pohledem na elektrický obvod. Spotřebič není zpravidla připojen ke zdroji natrvalo, ale může být v libovolný okamžik odpojen a opět připojen. Mezi něj a zdroj je vřazován přístroj (vypínač, stykač,jistič, odpojovač apod.), který tuto činnost zajistí. Spojení či rozpojení obvodu je pak realizováno kovovými částmi, zvanými elektrické kontakty, které tvoří samostatnou kapitolu problematiky elektrických přístrojů. Jsou navrženy tak, aby zajišťovaly snadné, rychlé a mnohonásobně opakovatelné spojení a rozpojení elektrického obvodu. To je jejich funkční poslání. Takové spoje nemáme v rámci této úlohy na mysli. Zcela opačným případem jsou spoje nerozebíratelné. Vzniknou pájením (měkkým, tvrdým), svařováním nebo lisováním za studena (dnes preferovaným a stale rozšiřovaným), případně snýtováním. Takto je proveden např. spoj mezi koncem vodiče a kabelovým okem, mechanicky pevný spoj dvou dílčích častí vedení (třeba podzemního kabelu) nebo spoj mezi fázovými cívkami vinutí elektrického stroje spod. Třetí skupinou spojů, velmi pestrou a obsáhlou, jsou spoje rozebíratelné. Jejich hlavním posláním je zajistit kvalitní a trvalé propojení obvodu, přičemž mohou být snadno a nedestruktivně rozpojeny a znovu obnoveny. Ve srovnaní s kontakty elektrických spínačů se ovšem nepředpokládá časté a mžikové spojovaní a rozpojovaní a ani to, že jeden i druhý pochod bude realizován pod napětím. Spoje tohoto typu jsou nejčastější a setkáváme se s nimi zejména v místě připojení nejrůznějších elektrických předmětů. Tak je tomu u rozvaděčů, u bytových a průmyslových rozvodů, u vnitřní elektrické instalace strojů a vozidel atd. Konečně i výše zmíněné vypínače a stykače, jakož i všechny jistící prvky, jsou připojované tímto způsobem. Této skupině spojů se budeme věnovat podrobněji. Shrneme-li uvedené poznatky, můžeme kovové spoje v elektrických obvodech rozdělit takto:

2 Pozn. Jsme si vědomi, že spojení či rozpojení elektrického obvodu zajišťují často také polovodičové spínací prvky. Ty ovšem nebyly začleněny do uvedeného přehledu jen proto, že se u nich nejedná o styk dvou kovů, což má rozhodující praktický význam Připojovací prvky pro rozebíratelné spoje Podstata všech rozpojitelných spojů je velmi jednoduchá. Kovové části jsou udržovány ve vzájemném mechanickém styku a tím též elektrickém kontaktu vnějším tlakem. Ten je vždy vyvozen nějakým pružným prvkem. Aby ovšem tlak mezi spojujícími se částmi mohl vzniknout a mohl být trvale udržován, musí se tyto části nacházet uvnitř nějaké objímky, která potřebné sevření umožní. Takové objímce říkáme nejčastěji svorka. Umožňuje připojit vodič k elektrickému přístroji nebo propojit dva či více vodičů mezi sebou. Její konstrukční řešení je rozmanité a určuje i samotné rozdělení rozebíratelných spojů. Připojovacími jednotkami jsou: - šroubové svorky, - bezšroubové svorky, - upínací jednotky prorážející izolaci, - nasunovací svorky, - ploché násuvné spoje Šroubové svorky Jsou stále velmi rozšířeným připojovacím zařízením, mají největší rozsah pokud jde o velikost připojovaného vodiče, a tím i rozsah proudový. Dosud jsou to hlavně svorky šroubové, kterými se připojují pomocí kabelových ok a vodivých pásů nevýkonnější energetická zařízení. Podle konstrukce je můžeme rozdělit do těchto podskupin:

3 Zdířkové svorky (obr.1) Vodič se nachází v dutině klasické objímky, je stlačován dříkem šroubu přímo nebo prostřednictvím mezilehlé části. Obr.l. Zdířkové svorky. V-prostor pro vodič, 1-část přístroje s vybráním pro svorku, 2- pevná část, 3-upevňovací objímka. Hlavičkové svorky (obr.2) Tlak na vodič je vyvozen hlavou šroubu bud' přímo, nebo prostřednictvím mezilehlé části, kterou může být podložka, příložka nebo díl zabraňující vysmeknutí vodiče. Obr.2. Hlavičkové svorky. V-prostor pro vodič, 1-pevná (základní) část svorky, 2-podložka nebo příložka, 3-díl zabraňující vysmeknutí vodiče.

4 Svorníkové svorky (obr.3) Od hlavičkových svorek se liší tím, že funkci šroubu zde zastává svorník a tlak na vodič je vyvozován maticí. Tlak může být přenášen přímo, je-li matice vhodně tvarově přizpůsobena, nebo prostřednictvím podložky, příložky či dílu, který zabraňuje vysmeknutí vodiče. Obr.3. Svorníkové svorky. V-prostor pro vodič, 1-pevná část, 2-podložka nebo příložka, 3-díl zabraňující vysmeknutí vodiče, 4-svorník. Plášťové svorky (obr.4) Sestávají ze svorníku poměrně velkého průměru a vnější matice, která je často jednostranně uzavřena, může však být i průchozí. Svorník je proříznut za účelem uložení vodiče. Tlak na vodič vytváří matice ponejvíce ve svém středu prostřednictvím vloženého kovového dílu. Tlak může být vyvozen i plochou jejího vnějšího mezikruží. Obr.4. Plášťové svorky. V-prostor pro vodič, 1-pevná část, 2-uzavřená plášťová matice, 3- vnitřní tlačný díl, 4-část přístroje s vybráním pro svorku, 5-průchozí plášťová matice. Příložkové svorky (obr.5) Vodič je svírán mezi pevnou částí svorky a příložkou pomocí dvou nebo více šroubů či svorníků s maticemi. Obr.5. Příložkové svorky. V- prostor pro vodič, 1-příložka, - pevná část, 3-šroub nebo svorník. Sevření kabelových ok a pásů (obr.6) Jedná se o klasická spojení dvou plochých částí šroubem nebo svorníkem. V případě pásů může být šroubů (svorníků) více. Materiálem pásu bývá často hliník. U těchto spojů je nezbytné

5 použít pružnou podložku, pod kterou je třeba ještě umístit běžnou podložku tuhou. Pásy spojené přeplátováním tvoří rozebíratelný spoji v obvodech s největšími proudy. Obr.6. Šroubové spojení kabelového oka nebo pásu s pásem. 1-pevná část, 2-kabelové oko nebo pás, 3-pružná podložka, 4-svorník Bezšroubové svorky Umožňují odpojitelné připojení vodičů a jejich upevnění jinými prostředky než jsou šrouby nebo matice. Přitom stačí konce vodičů pouze odizolovat, s jejich zvláštní úpravou se nepočítá. Svorka musí být konstrukčně navržena tak, aby odpojení vodiče nebylo možné jeho pouhým vytažením. Je dovoleno použít univerzálního nástroje nebo vhodného zařízení, které je součástí svorky k jejímu uvolnění při zasouvání nebo vytahování vodiče. Tři základní principy konstrukce těchto svorek zachycuje obr.7. Obr.7. Příklady konstrukčního řešení bezšroubových svorek: a) s nepřímým tlakem, b) s přímým tlakem, c) s uvolňovacím prvkem Upínací jednotky prorážející izolaci (Obr.8) Toto připojovací zařízení, označované IPCD (insulation piercing connecting devices), umožňuje připojit izolované neupravené vodiče tím, že prorazí, prořízne či jinak znehodnotí funkci izolace v místě kontaktu s vodičem. Podle provedení může být připojen jeden nebo i více vodičů.

6 Obr.8. Příklad upínací jednotky prorážející izolaci. 1-tělo svorky 2-spojovací kovový můstek, Jednotky IPCD mají také rozdílné provedení podle toho, kolik vodičů mohou připojit, jaké typy vodičů to mohou být (plné, slaněné, ohebné) a o jakou izolaci vodiče se jedná. Jedno konstrukční řešení vhodné pro silnoproudé spoje zachycuje obr Nasunovací svorky Jsou určeny k vzájemnému spojení dvou nebo více měděných vodičů o průměru 0,5 m 2 až 16 mm 2, přičemž celkový průřez spojených vodičů může být max. 35 mm 2. Používají se v obvodech s napětím do 1000 V st a rozpojitelný spoj vzniká tím, že se na odizolované konce vodičů svorka nasouvá, lépe řečeno natáčí šroubovitým pohybem. Z toho plyne i označení TOCD (twist-on connecting device). Na konce vodičů se svorka natáčí většinou ručně. Konstrukce svorky je zřejmá z obr.9. Izolační těleso ve tvaru dutého komolého kuželu má na plášti vnitřní kuželovité dutiny vytvořenou šroubovitou drážku, která se uplatňuje při natáčení svorky na konce vodičů. Ty se vzájemně zkrucují a současně se svým vnějším obvodem zařezávají do drážky a vnikají tak do svorky, podobně jako šroub do matice. Při vhodné délce odizolovaných konců vodičů vnikne do spodní rozšířené části svorky i začátek izolace vodičů, čímž je vyloučena možnost dotknout se obnažených konců. Za účelem lepšího vnikáni vodičů a jejich dokonalého propojení je uvnitř svorky ještě kovové pero. Vzdáleně připomíná ocelovou pružinu, je ovšem vytvořeno z drátu čtvercového profilu, takže dobře zapadá do drážky svorky. Svou vnitřní hranou se pak zařezává do vodičů a zlepšuje jejich spojení. Obr.9. Nasunovací svorka včetně spojených vodičů. 1- tvrdý termoplastický plášť, 2-kovové pero, 3- hluboká vstupní část s vnitřním otvorem, 4-vnitřní závit na vstupu do svorky

7 Ploché násuvné spoje Pojmem plochý násuvný spoj se označuje sestava tvořená pružnou kovovou dutinkou a plochým tuhým kolíkem (obr.10), který lze do dutinky zasunout. Tím vznikne trvalé mechanické a elektrické spojení mezi vnitřními plochami dutinky a vnějšími plochami kolíku, jak je patrné z obr. l l. Při vytažení kolíku je spoj rozpojen. Aby ovšem nežádoucí rozpojení nenastalo např. jen tahem vodiče, je násuvný spoj vybaven zarážkou, která zajišťuje vzájemnou polohu obou součástek při jejich úplném zasunutí. Jde o vyhloubení, důlek nebo otvor v kolíku, do něhož zapadá výstupek na dutince. Obr.10. Konstrukční řešení kolíku a dutinky plochého násuvného spoje. w jmenovitá šířka kolíku, 1- lůžko pro zalisování jádra vodiče, 2-praporky pro uchopení vodiče vně izolace. Důležitým průvodním znakem násuvného spoje je způsob připojení vodiče. Jedná se o lisovaný spoj (též zamačkávaný nebo svíraný), vytvořený tlakem pomocí speciálních lisovacích kleští, jinak řečeno též zamačkávacích či krimpovacích kleští. Spojení vodiče se součástkou nastává v lůžku pro vodič, které se nachází mezi dvěma křidélky (obr. 10). Ty se při lisování ohnou a těsně přimáčknou k odizolovanému konci vodiče. Vodič je pak sevřen ve vytvořené tuhé kovové objímce.vzniká pevný nerozpojitelný spoj, k čemuž významně přispívá rýhování lůžka pro vodič. Během zamačkávání vodiče do lůžka jsou totiž jednotlivé drátky, případně vnější vrstvy vodivé žíly zatlačeny do rýh, takže vzrůst odolnosti proti vytažení vodiče je zajištěn. Dutinky a kolíky jsou většinou určené pro spojení s izolovanými vodiči. Proto bývají vybaveny ještě druhým párem praporků, které slouží k obejmutí izolace vodiče. Tím je vlastní lisovaný spoj odlehčen od mechanického tahu. Ploché násuvné spoje (flat quick-connect terminations - FQCT) se rozdělují do čtyř velikostních tříd: 2,8; 4,8; 6,3 a 9,5 mm. Kritériem dělení je velikost kolíku, přesněji řečeno šířka jeho ploché aktivní části v mm. Kolíky mají též definovanou tloušťku, která se šířkou kolíku vytváří tyto kombinace: 2,8x0,5; 2,8x0,8; 4,8x0,5; 4,8x0,8; 6,3x0,8; 9,5x1,2 mm. V rámci každé z těchto tříd jsou vyráběny dutinky i kolíky různých typů s ohledem na velikost

8 vodiče, který lze připojit. Souvislost mezi velikostí připojitelných vodičů a šířkou kolíku je podle IEC 1210 zachycena v tab. 1. Je třeba jí rozumnět takto: ne každý díl FQCT, např. o velikosti 6,3 mm, je vhodný pro připojení libovolně silného vodiče (0,5 až 6 mm 2 ), ale vyrábí se takový typ, který zahrnuje možnost připojit vodiče 0,5 mm 2, jiný typ pak zahrnuje možnost připojit vodiče 1,5 mm 2 atd. Většinou každý tento typ umožňuje připojit vodiče dvou až tří sousedních průřezů (např. 1,0 až 2,5 mm 2 ). Poněvadž násuvné spoje jsou celkem univerzálním kontaktním systémem a vyhovují často i požadavkům slaboproudé techniky, vyrábějí se i takové typy FQCT, které umožňují připojovat vodiče již od 0,05 mm 2. Zpravidla se připojují vodiče vícedrátové; u vodičů jednodrátových je připojitelnost omezena průřezem 2,5 mm 2. Přesnou informaci o připojitelnosti vodičů pro ten který typ součástky musí poskytnout vždy výrobce. Tabulka 1. Průřez vodiče (mm 2 ) Jmenovitá šířka kolíku (mm) 0,5 2,8/4,8/6,3 0,75 2,8/4,8/6,3 1,0 2,8/4,8/6,3 1,5 4,8/6,3 2,5 4,8/6,3 4,0 6,3/9,5 6,0 6,3/9,5 Materiálem plochých násuvných spojů je obvykle mosaz a cínová bronz, méně často ocel. Povrch kovů bývá pocínován, poniklován, postříbřen a někdy dokonce i pozlacen. Ocel bývá nejčastěji poniklováná, měděné slitiny nemusí být ochráněny vůbec. Na materiálu a jeho povrchovém zušlechtění závisí použitelná provozní teplota takto: - holá mosaz nebo bronz C - pocínovaná mosaz nebo bronz C - postříbřená mosaz nebo bronz C - poniklovaná ocel C Použití plochých násuvných spojů není omezeno jen na spojení dvou či více vodičů, jak může vyplývat z dosud uvedeného popisu spojovacích dutinek a kolíků. Spíše naopak. Častěji se vyskytují ve funkci připojovací jednotky u nejrůznějších přístrojů a spotřebičů, u nichž je

9 připojovacím bodem právě plochý kolík. Zde se jedná o integrovaný nebo též přístrojový kolík vyráběný v různých tvarech, jak ukazuje obr. 11. Tímto řešením se dnes často nahrazují dříve hojně používané šroubové svorky. Obr.11. Různé tvary přístrojových kolíků. Typy a) až d) obsahují otvor pro šroub, provedení e), f) je určeno pro zapájení do desky plošných spojů. Rozebíratelný spoj, vytvořený dosud popsaným plochým kolíkem a dutinkou, má jistou nevýhodu, která je patrně zřejmá, i když nebyla vyslovena. Není izolován vůči vnějšímu dotyku. Tento nedostatek můžeme odstranit, použijeme-li jednu z těchto třech možností: - převlečnou izolační trubičku, - izolační návleky nebo izolační kryty, - izolované dutinky a kolíky. Obr.12. Ochranné izolační kryty pro násuvný spoj. a) izolační návlek na dutinku resp. kolík, b) izolační kryt na spoj dutinka - kolík První možnost je nejjednodušší a současně nejlevnější a není třeba ji blíže objasňovat. Jako výhodná se jeví trubička smrštitelná. Druhou možnost osvětluje obr.12. Izolační návlek pro dutinku i kolík je v tomto konstrukčním řešení tvarově stejný. Přizpůsobeny jsou jen rozměry obdélníkového profilu tak aby díly mohly být do sebe zasunuty. Na dutinku i kolík se nasouvají zezadu, tzn. že musí být nasunuty na vodič před vytvořením lisovaného spoje. Funkce izolačního krytu je zřejmá z obrázku. Izolované ploché dutinky a kolíky tvoří samostatný soubor výrobků v rámci plochých násuvných spojů. Jejich povrch je zčásti nebo zcela opatřen těsným izolačním pláštěm (vždy s výjimkou plochého nože kolíku), takže při jejich spojení není obnažena žádná kovová část spoje. Zalisováni vodivé žíly do kovového lůžka, jakož i sevření izolace vodiče se realizuje přes izolační plášť součástky. To přináší tyto

10 dvě skutečnosti: materiál izolačního pláště musí vykazovat dobrou tuhost a k vytvoření lisovaného spoje je třeba použít speciální lisovací nářadí. Lisovací kleště pro neizolované násuvné spoje použít nelze Vodiče a nástroje Vodiče V rámci této úlohy máme zájem se zabývat jen takovými rozpojitelnými spoji, které lze realizovat a zkoušet v laboratoři katedry. Je zřejmé, že to mohou být, posuzováno v zorném úhlu celé silnoproudé a rozvodné techniky, jen spoje "nízkoproudové". Nad tímto omezením není třeba truchlit. Spíše naopak. Dostáváme se totiž k pestřejší a zajímavější paletě spojů, s nimiž se v běžném životě i profesní činnosti setkáváme nejčastěji. Z uvedeného omezení plynou tyto skutečnosti: - Používané vodiče jsou měděné. U nás dosud ještě používané A1 vodiče menších průřezů nejsou perspektivní a nebudeme s nimi v této úloze počítat. - Největší průřez vodičů uvažujeme 35 mm 2. Tento rozsah pozůstává z následujících jmenovitých velikostí průřezu: 0,5; 0,75; 1,0; 1,5; 2,5; 4; 6; 10; 16; 25; 35 mm 2. - Vodivá žíla má vždy kruhový průřez a podle jejího provedení rozeznáváme vodiče: - tuhé plné (jednodrátové) - tuhé slaněné (vícedrátové, zpravidla sedmidrátové) - ohebné (vícedrátové, složené z většího počtu tenkých drátků). - Izolace vodičů je dimenzovaná na nízké napětí (1000 Vst resp Vss) a bývá většinou celoplastová (nejčastěji z PVC), což je výhodné při jejím odstraňování na koncích vodičů. - Konce vodičů nemusí být upravovány, tzn. propájeny nebo ukončeny kabelovým okem, háčkem, kolíkem příp. zpevněny koncovou dutinkou. Pro zlepšení kvality spoje realizovaného vícedrátovými vodiči pomocí šroubových svorek, zejména svorek zdířkového typu, u nichž dřík šroubu vniká do vodiče, se dobře uplatní žílové koncové trubičky (dutinky), které se na odizolované konce vodičů nalisují tlakem pomocí speciálních kleští. Tím se vodič zpevní, podobně jako při propájení. Při utahování šroubu se pak jednotlivé drátky nemohou rozestupovat a spoj je pevnější. Tyto trubičky se vyrábějí z mědi, jsou většinou pocínované, mají velmi jednoduchý tvar (obr.13) a jsou bud' neizolované, nebo zčásti izolované. Obr.13. Koncová žílové dutinka. a) neizolovaná, b) izolovaná: 1-kovová trubička, 2-izolační kroužek.

11 Nástroje Moderní technologie rozebíratelných spojů v silových obvodech je charakterizovaná těmito znaky: - zaváděním nových připojovacích jednotek (násuvné spoje, TOCD, IPCD), - preferováním lisovaného spoje, - výrazným rozvojem a nasazením speciálních nástrojů, - vývojem a uplatňováním nových materiálů, pomůcek a přípravků, - používáním nových (rychlejších a méně destruktivních) postupů, při odstraňování izolace jednotlivých vodičů i plášťů kabelů. Věnujme nyní pozornost dvěma nejčastěji se vyskytujícím, a tím též nedůležitějším technologickým postupům. Jedná se o odizolování vodičů s plastovou izolací a o spojování vodičů s částmi kontaktního systému lisováním (svíráním či zamačkáváním). V obou případech jsou k dispozici speciální nástroje. Pro odizolování konců vodičů se používají většinou ruční odizolování (stripovací) kleště jednoduchého nebo složitějšího provedení. Kleště jednoduchého provedení mají polokruhovité břity se středovým otvorem, který se zhruba shoduje s průměrem vodivé žíly. Stlačením kleští je tedy izolace radiálně proříznuta bez poškození vodivého jádra a může být odstraněna (stáhnuta) vytažením vodiče z kleští. Zcela běžně bývají kleště vybaveny více břity s různými otvory tak, aby byly použitelné u několika různě silných vodičů. U dokonalejšího provedení kleští je vodič nejdříve čelistmi uchopen, načež je izolace proříznuta a ještě z konce vodiče stažena. Po uvolnění kleští získáme tedy vodič s holým koncem. Kleště mohou mít také zařízení pro nastavení délky odizolování. Ruční odizolování kleště se používají běžně do průřezu vodiče 6 mm 2 a celý rozsah 0,5 až 6 mm 2 může pokrýt jeden nástroj. Nabízeny jsou i kleště pro rozsah 6 až 16 mm 2. Pro silnější vodiče (zhruba od 10 m m 2), jakož i pro pláště kabelů jsou k dispozici odizolování nástroje rozličných konstrukcí. Jednoduchý a často používaný ruční odizolování nástroj je řešen ve tvaru rukojeti, která na jednom svém konci unáší malý vysouvatelný nožík a proti němu vodicí lištu tvaru V. Po uložení vodiče (kabelu) mezi lištu a čepel následuje otáčení rukojetí v rovině kolmé k ose vodiče, čímž čepel, je-li správně nastavena, prořízne radiálně izolaci až těsně k samotnému povrchu vodivé žíly. Potom lze ještě podélným tahem směrem ke konci vodiče izolační plášť podélně rozříznout. Pak je možné izolaci snadno svléknout. Pro produktivní způsob odstraňování izolace z konců vodičů (např. při výrobě kabelových svazků, rozvaděčů

12 apod.) jsou na trhu k dispozici odizolování stroje, které kontinuálně zaváděný vodič odměří, odizolují a odstříhnou. Pokud jde o vytvoření lisovaného spoje vodiče s částí kontaktního systému je situace podstatně komplikovanější i když připojovací rozsah vodičů je v tomto případě většinou omezen průřezem 6 mm 2. Je to dáno těmito skutečnostmi: - kromě zalisování vodiče do lůžka kontaktní části je třeba ještě přimáčknout praporky k izolaci vodiče, - kontaktní systémy, využívající tohoto spojení s vodičem, se vyrábějí v různých velikostech, - v případě násuvných spojů jsou vedle neizolovaných dutinek a kolíků též tyto díly v izolovaném provedení. 2.OVĚŘOVÁNÍ KVALITY ROZEBÍRATELNÝCH SPOJŮ Aby výše popsané prvky a jimi vytvořené spoje obstály v náročné praxi být jejich funkce bezpečná a spolehlivá.to lze posoudit jedině prověřením vlastností,které musí vykazovat.těch je ovšem požehnaně takže není možné se všemi zabývat prakticky v rámci tohoto cvičení.uveďme si alespoň jejich heslovitý přehled. 2.1.Požadované vlastnosti připojovacích jednotek Všeobecně požadované vlastnosti zahrnující všechny skupiny připojovacích jednotek jsou: Značení, připojování vodičů, konstrukce, ochrana před úrazem elektrickým proudem, odolnost proti stárnutí a vlhkosti, izolační odpor a elektrická odolnost, oteplení, odolnost proti teplu a odolnost proti nadměrnému teplu a ohni Ověřování kvality spojů Popíšeme si podrobněji kontrolní měřicí metody, umožňující posoudit kvalitu připojovacích jednotek a jimi vytvořených spojů z hlediska elektrického a mechanického. Vybrané zkoušky patří k nejdůležitějším a jsou časově nenáročné, což je důležité, mají-li být realizovány v laboratorním cvičení. Z důvodů pedagogických budou jednotlivé zkoušky provedeny povětšině s jedním zkoušeným vzorkem a

13 nikoliv s tím předepsaným počtem,uvedeným v normách, který se u jednotlivých připojovacích prvků i jednotlivých zkoušek těchto prvků liší a je většinou vyšší než všeobecně stanovený minimální počet 3. Zkoušky týka jící se připojovacích prvků kromě FQCT Zkouška oteplení Hodnocený spoj, vytvořený definovaným způsobem, se nachází v obvodu, kterým protéká střídavý proud podle tab.2. Tím se teplota spoje zvyšuje, až dosáhne maximální, ustálené hodnoty, jejíž rozdíl s teplotou okolí je žádaná velikost oteplení ϑ. Ustálený stav nastane, nezvýší-li se ϑ o 1 K za hodinu. Teplotu lze měřit jemnými termočlánky, připravenými a umístěnými tak, aby nevznikly nezanedbatelné chyby měření. Teplota spoje i teplota okolí jsou sledovány průběžně. Okolní teplota se musí udržovat v rozmezí (20±5) C resp. (T±2) C podle toho, je-li jmenovitá teplota připojovacího prvku do 40 C nebo vyšší. Vyhovující svorky jsou ty, jejichž části vedoucí proud dosahují ϑ 45 K. Tabulka 2 Jmenov. připojovací průřez v mm 2 0,5 0,75 1,0 1,5 2, Zkušební proud v A ,5 17, Jestliže podstata zkoušky mohla být sdělena jednoduše, s připojením svorek je to složitější. Výjimkou je jen délka připojovacích vodičů. Je bud' 1 m nebo 2 m podle toho, je-li průřez vodiče (daný velikostí svorky) do 10 mm 2 nebo větší. Jinak každý druh připojovací jednotky vyžaduje specifický přístup, odvozený z její konstrukce. Jde např. o různě velké utahovací momenty u různých typů šroubových svorek pro stejný průřez vodiče, o příp. ohledy na typ vodičů (tuhý, ohebný), o počty vodičů, o volbu vhodných průřezů atd. Popisovat tyto specifické požadavky by bylo náročné a málo užitečné. Vhodnějším řešením bude sdělit potřebné údaje, týkající se konkrétní svorky, vybrané k měření, až v laboratoři katedry Měření úbytku napětí Vedle velikosti oteplení je úbytek napětí druhým nedůležitějším kritériem pro hodnocení elektrické kvalit vodičem a připojovací jednotkou. Změřit napětí je velmi jednoduchý, rychlý a přesný úkon. Patrně z tohoto důvodu hodnocení stavu kontaktu po aplikované procedůře teplotních nebo proudových cyklů. Tak je tomu u bezšroubových TOCD. Vystavit spoje periodicky proměnnému působení zvýšené teploty či zvýšeného proudu nebo proměnn současném trvalém zvýšení teploty, má společný důvod. Jde o vytvoření náročných podmínek, při nichž, zásluho roztažnosti použitých materiálů, může nastat např. úbytek sevření vodiče, a tím ztráta elektrické kvality spoje. Nejjednodušší proces, spojený s ohřevem spoje a následným měřením DU, se vyžaduje u bezšroubových svorek. Spojem protéká střídavý proud po dobu 1 h, načež se při jeho nezměněné velikosti zjistí úbytek napětí. Neměl by překročit 15 mv. Velikost proudu stanoví předmětová norma.

14 Zkouška se provede současně se dvěma skupinami stejných svorek, přičemž k jedné z nich se připojí vodiče nejmenšího průřezu, k druhé pak vodiče největšího připojitelného průřezu Kontrola sevření a neporušenosti vodiče v důsledku jeho připojení Připojovací prvky musí být navrženy a vyrobeny tak, aby sevření vodiče bylo trvalé a dostatečné i při jeho vychylování do stran, a to bez jeho nepřiměřeného poškození. Ke kontrole slouží zařízení, uvedené na obr. 14. Vodič o délce (H+75)mm je horním koncem připojen v testované svorce, spodním koncem je provlečen průchodkou a zatížen závažím. Délka H, velikost otvoru průchodky a hmotnost závaží jsou předepsány. Zařízení způsobuje periodické stranové vytáčení vodiče při jeho současném napnutí tíhou závaží. Deska s průchodkou se otáčí v horizontální rovině rychlostí (10±2) min. - 1 po dobu 15 min. V otvoru průchodky musí vodič hladce klouzat, aby při otáčení desky nebyl zkrucován. Zkouška je úspěšná, pokud vodič ze svorky nevyklouzne nebo se v její blízkostí nezlomí (nepřetrhne), příp. se nepoškodí do té míry, že by nemohl být dále použit. Připojovací jednotky s daným jmenovitým připojovacím průřezem je třeba zkoušet s vodiči nejmenšího a největšího připojitelného průřezu. Jedná-li se o šroubovou svorku, musí být utažení šroubu nebo matice provedeno předepsaným kroutícím momentem. TOCD uvádí tab.3. Obr.14.Princip zařízení pro zkoušku sevření a neporušenosti vodiče 1-kontrolovaná svorka, 2-upínací přípravek, 3-otočná deska, 4-průchodka, 5-závaží Kontrola upevnění vodiče Jedná se o zkoušku tahem, jejímž cílem je ověřit, zda svorka dokáže dostatečně pevně a spolehlivě sevřít vodiče těch velikostí, pro které je specifikována. Jedná-li se o svorku šroubovou, je třeba opět dodržet předepsaný utahovací moment. Při zkoušce působíme na vodič plynulou tahovou silou (bez trhání) ve směru jeho osy po dobu 1 minuty. Zkouška je úspěšná, pokud vodič ze svorky nevyklouzne. Velikost síly pro připojovací prvky kromě

15 Tabulka 3 Průřez v mm 2 0,5 0,75 1,0 1,5 2, Síla v tahu v N Zkoušky týkající se plochých násuvných spojů Zkouška oteplení prvků FQCT Podstatu zkoušky lze popsat stejně, jak bylo uvedeno v bodě Rozdílná, a to nižší je velikost proudu, uvedená v tab.4., nižší je též povolená velikost oteplení. Ta je 30 K. Tabulka 4 Průřez v mm 2 0,5 0,75 1,0 1,5 2,5 4 6 Zkušební proud v A 4 5,5 7, Zaměříme-li se na zkoušení dutinek, musíme začít u zkušební sestavy nakreslené na obr.15.dutinky jsou propojené vodičem největšího připojitelného průřezu o délce 178 mm (7"). Na oba odizolované konce vodiče musí být dutinky nalisovány nejdéle do 1 h po odstranění izolace. Zkušební sestavy dutinek se zapojují do serie a podle norem IEC jich má být šest.při našem skromnějším přístupu vystačíme s jednou sestavou,která bude do obvodu zapojena podle Obr.16.Teplota bude měřena termočlánky umístěnými do oblasti lůžka pro vodič,jak znázorňuje Obr.17. Obr.15. Zkušební sestava dutinek Obr.16. Zapojení zkušební sestavy při zkoušce oteplení. 1-základová deska přípravku, 2-svorníky s oboustrannými kolíky, 3-zkušební sestava dutinek, 4-termočlánky, 5-pomocné sestavy dutinek, 6-přívod ke zdroji proudu

16 Obr.17. Umístění termočlánků. A-oblast jejich kontaktování,1-zkušební kolík,2-dutinka,3-vodič Měření úbytků napětí u prvků FQCT Podle dosud používaných norem ČSN se el. vlastnosti násuvných spojů nehodnotí podle oteplení ϑ, ale podle úbytků napětí U. Přitom způsob provedení zkoušky je v podstatě shodný s výše popsaným způsobem měření ϑ, nebereme-li v úvahu skutečnost, že se úbytek napětí měří až po dvoudenní expozici kontaktů v prostředí solné mlhy. Jinak normalizované sestavy, jejich počet i zapojení, jakož i přípravek s oboustrannými kolíky zůstávají v platnosti. Jen místo termočlánků jsou připojené potenciálové vodiče pro snímání napětí a dutinky jsou propojené vodičem nejmenšího připojitelného průřezu. Schéma pracoviště je na obr.18. Velikost zkušebního proudu je normalizovaná a závisí na jmenovité velikostí násuvného spoje (šířce kolíku) a na rozmezí připojitelného průřezu vodiče.je uvedena v tab.5. Proud je dodáván střídavým zdrojem, jehož napětí naprázdno nesmí přestoupit 6 V. Měřením získáme dva úbytky napětí U 1,(přesněji řečeno U 11 a U 12 ) a úbytek U 2, kde U 1 je úbytek napětí na styku kolík-dutinka, U 2 je součet úbytků napětí na dvou lisovaných spojích dutinky s vodičem a úbytku napětí na vodiči samotném.úbytek na vodiči se zpravidla určí výpočtem pomocí tab.6. Při předepsaném zkušebním proudu by neměl úbytek U, překročit 10 mv a úbytek na obou lisovaných spojích by neměl překročit 20 mv. Jak je z uvedeného jistě zřejmé, má měření úbytků napětí jistou výhodu ve srovnání s měřením ϑ. Umožňuje totiž posoudit odděleně elektrické vlastnosti obou existujících a sériově zapojených spojů.

17 Obr.8. Měření úbytků napětí u plochých násuvných spojů. 1-zkušební sestava dutinek, 2-kolík Velikost spoje Připojitelný průřez vodičů v mm2 Proud v A 2,8 0,25-0,5 2 2,8 0,5-1,0 4 2,8 0,75-1,0 6 6,3 0,5-1,0 4 6,3 0, ,3 1,0-1,5 10 6,3 1,5-2,5 16 6,3 4,0-6,0 25 Tab.5.Velikost proudu při měření U Průřez v mm2 Odpor v mω 0,5 6 0, ,5 2 2,5 1,2 4 0,75 Tab.6.Odpor vodičů délky l = 180 mm Zkouška odolnosti v tahu lisovaného spoje K vytvoření lisovaného spoje dutinky či kolíku s vodičem je třeba použít doporučený typ vodiče a vhodnou velikost lisovacích (zamačkávacích) kleští, nejlépe podle návodu výrobce násuvného spoje. Protože se zkouška týká jen samotného dílu plochého spoje s jádrem vodiče, musí být vyloučena z činnosti ta jeho část, která slouží k zachycení izolace vodiče. U daného typu FQCT je třeba zkoušku realizovat se všemi připojitelnými průřezy vodičů. Provedení samotné zkoušky je velmi jednoduché. Vodič se snažíme vytáhnout ze zalisovaného spoje plynule působící silou, jejíž velikost závisí na průřezu vodiče a je uvedená v tab.7. Síla působí po dobu 1 min. a může být vyvozena strojem na zkoušení pevnosti v tahu, běžně zvaným trhačka. Zkouška je úspěšná, neprojeví-li se mechanické uvolnění spoje. Tabulka 7 Průřez vodiče v mm 2 0,5 0,75 1,0 1,5 2,5 4 6 Tahová síla v N ZADÁNÍ ÚKOLU a) Osvojte si prakticky funkci a použití odizolovacích a štípacích kleští, jakož i momentového utahovacího nástroje a lisovacích kleští pro koncové žílové dutinky.počáteční instrukci provede učitel.

18 b) Připojte ohebný vodič s neupraveným koncem a s koncem opatřeným žílovou dutinkou k vybranému typu šroubové svorky a výsledek porovnejte. c) Proveďte kontrolu upevnění vodiče u vybraného druhu šroubové svorky způsobem popsaným v podkap d) Ověřte elektrickou kvalitu plochých násuvných dutinek měřením úbytků napětí podle e) Realizujte zkoušku odolnosti v tahu vlastnoručně provedeného lisovaného spoje u vybraného typu plochého násuvného kolíku dle bodu f) Proveďte zkoušku oteplení bezšroubové svorky,vyrobené pro připojování tuhých měděných vodičů průřezu 1,5 mm 2.Podmínky zkoušky jsou uvedené v podkap a je třeba je dodržet.průběh oteplení bude zaznamenán na liniovém zapisovači.

MECHANICKÉ SPOJE ZHOTOVENÍ, MĚŘENÍ

MECHANICKÉ SPOJE ZHOTOVENÍ, MĚŘENÍ MECHANICKÉ SPOJE ZHOTOVENÍ, MĚŘENÍ 1. OBJASNĚNÍ PROBLEMATIKY Mechanické spoje lze charakterizovat jako spojení dvou nejčastěji kovových elektrovodných dílů, které jsou k sobě přitlačovány určitou silou.

Více

ESII-2.3.1 Spojovací prvky

ESII-2.3.1 Spojovací prvky Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.3.1 Spojovací prvky Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1. Spojovací

Více

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) ( 1» ) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ. (51) Int. СГ H 01 В 17/26. (22) Přihlášeno 21 06 85 (21) PV 4558-85

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) ( 1» ) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ. (51) Int. СГ H 01 В 17/26. (22) Přihlášeno 21 06 85 (21) PV 4558-85 ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A ( 1» ) POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 254373 OD (Bl) (22) Přihlášeno 21 06 85 (21) PV 4558-85 (51) Int. СГ H 01 В 17/26 ÚftAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY

Více

UKONČOVÁNÍ OPTICKÝCH VLÁKEN KONEKTORY

UKONČOVÁNÍ OPTICKÝCH VLÁKEN KONEKTORY UKONČOVÁNÍ OPTICKÝCH VLÁKEN KONEKTORY 1. Rozdělení a provedení optických vláken (OV) Prvořadým hlediskem, podle něhož jsou světlovodná vlákna rozdělena do třech skupin a které ovlivňuje jejich konstrukční

Více

Délka závitu. 27 (40) mm. 27 (44) mm. 27 (40) mm. 34 (50) mm. 34 (49) mm. 39 (60) mm. 39 (54) mm

Délka závitu. 27 (40) mm. 27 (44) mm. 27 (40) mm. 34 (50) mm. 34 (49) mm. 39 (60) mm. 39 (54) mm Válcový indukční snímač s velkým dosahem E2A Velké vzdálenosti pro vyšší ochranu a výkon čidla indukční čidla s trojnásobným dosahem, pro zapuštěnou montáž, navrženo a testováno pro dosažení dlouhé životnosti..

Více

VŠEOBECNĚ NORMY A PŘEDPISY PRACOVNÍ PODMÍNKY POPIS ODPOJOVAČE QAS

VŠEOBECNĚ NORMY A PŘEDPISY PRACOVNÍ PODMÍNKY POPIS ODPOJOVAČE QAS PRŮVODNÍ DOKUMENTACE 019/06/2014 VNITŘNÍ ODPOJOVAČE SE SUVNÝM POHYBEM NOŽŮ pro napětí 25 kv ISO 9001:2009 ISO 14001:2005 TYP QAS VŠEOBECNĚ Odpojovače typu QAS jsou speciální spínací přístroje. Jsou standardně

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě venkovních vypínačů GVR Recloser Hawker Siddeley Switchgear

Návod k montáži, obsluze a údržbě venkovních vypínačů GVR Recloser Hawker Siddeley Switchgear Návod k montáži, obsluze a údržbě venkovních vypínačů GVR Recloser Hawker Siddeley Switchgear pro montáž na betonový sloup nebo příhradový stožár jmenovité napětí 15, 27 a 38 kv jmenovitý proud 630 A Venkovní

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 15. DIMENZOVÁNÍ A JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH VEDENÍ Obsah: 1. Úvod 2. podle přípustného oteplení 3. s ohledem na hospodárnost

Více

www.prowatt.eu www.prowatt.cz

www.prowatt.eu www.prowatt.cz Katalog výrobků PROWATT www.prowatt.eu OBSAH DELTA DELTA 110 DELTA 210 DELTA 310 03 06 DELTA Compact DELTA 110 C DELTA 210 C DELTA 305 C 07 10 PROFX PW PW 30 PW PW 50 11 12 PROFX PA PA 30 PA PA 50 13 15

Více

Dimenzování vodičů v rozvodech NN

Dimenzování vodičů v rozvodech NN Dimenzování vodičů v rozvodech NN Kritéria pro dimenzování vodičů: přípustné oteplení hospodárnost mechanické namáhání dovolený úbytek napětí účinky zkratových proudů správná funkce ochrany před úrazem

Více

Tato příručka je přílohou k návodu k použití a je poskytována pouze na vyžádání. Vysvětlení pojmů (názvosloví dle normy EN 50438)...

Tato příručka je přílohou k návodu k použití a je poskytována pouze na vyžádání. Vysvětlení pojmů (názvosloví dle normy EN 50438)... Příručka pro připojení elektrického generátoru HERON 8896311, 8896312, 8896313, 8896314, 8896315, 8896315, 8896316 do domovní elektrické instalace pro zálohování dodávky elektrického proudu popř. ostrovní

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_7_Domovní elektrické

Více

Panty s vestavěným bezpečnostním spínačem

Panty s vestavěným bezpečnostním spínačem Panty s vestavěným bezpečnostním spínačem Panty s vestavěným bezpečnostním vícenásobným spínačem Nové panty CFSW. s vestavěným vícenásobným spínačem (ELESA patent) jsou bezpečnostním zařízením. V případě

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_9_Průmyslové instalace montáž

Více

BRUSKY. a) Brusky pro postupný úběr materiálu - mnoha třískami, přičemž pracují velkým posuvem a malým přísuvem.

BRUSKY. a) Brusky pro postupný úběr materiálu - mnoha třískami, přičemž pracují velkým posuvem a malým přísuvem. BRUSKY Broušení je nejčastěji používanou dokončovací operací s ohledem geometrickou i rozměrovou přesnost a drsnost povrchu. Přídavek na opracování bývá podle velikosti obrobku a s ohledem na použitou

Více

ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 NÁVOD K OBSLUZE NEVÝBUŠNÁ KABELOVÁ RYCHLOSPOJKA TYP NKR 1000 / 360

ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 NÁVOD K OBSLUZE NEVÝBUŠNÁ KABELOVÁ RYCHLOSPOJKA TYP NKR 1000 / 360 ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 NÁVOD K OBSLUZE NEVÝBUŠNÁ KABELOVÁ RYCHLOSPOJKA TYP NKR 1000 / 360 Číslo dokumentace 201 15 Tato uživatelská příručka obsahuje: Návod pro montáž,

Více

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, E.ON ČR, Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv PNE 34 8211 3. vydání Odsouhlasení

Více

Pomocné relé RP 701 RP 701 KCU RP 701 S9 KCU RP 701 S4 PC RP 701 V

Pomocné relé RP 701 RP 701 KCU RP 701 S9 KCU RP 701 S4 PC RP 701 V RP 701 KCU - průmyslové relé v modulovém neprůhledném krytu se šroubovými svorkami (S9 je speciální stejnosměrné provedení s malou spotřebou, určené pro přímé připojení v tranzistorových obvodech) RP 701

Více

STANDARD DÍL 23 BUDOVÁNÍ A REKONSTRUKCE ZÁKLADŮ TOČIVÝCH STROJŮ ZÁKLADOVÉ DESKY

STANDARD DÍL 23 BUDOVÁNÍ A REKONSTRUKCE ZÁKLADŮ TOČIVÝCH STROJŮ ZÁKLADOVÉ DESKY STANDARD DÍL 23 BUDOVÁNÍ A REKONSTRUKCE ZÁKLADŮ TOČIVÝCH STROJŮ ZÁKLADOVÉ DESKY STANDARD 23 Strana: 1/15 STANDARD DÍL 23 BUDOVÁNÍ A REKONSTRUKCE ZÁKLADŮ TOČIVÝCH STROJŮ ZÁKLADOVÉ DESKY PROVÁDĚNÍ, PODÍNKY,

Více

10 Navrhování na účinky požáru

10 Navrhování na účinky požáru 10 Navrhování na účinky požáru 10.1 Úvod Zásady navrhování konstrukcí jsou uvedeny v normě ČSN EN 1990[1]; zatížení konstrukcí je uvedeno v souboru norem ČSN 1991. Na tyto základní normy navazují pak jednotlivé

Více

Kapitola 6.6. Ustanovení pro stavbu a zkoušky velkých obalů

Kapitola 6.6. Ustanovení pro stavbu a zkoušky velkých obalů Kapitola 6.6 Ustanovení pro stavbu a zkoušky velkých obalů 6.6.1 Všeobecné 6.6.1.1 Ustanovení této kapitoly neplatí pro: obaly pro třídu 2, vyjma velkých obalů pro předměty třídy 2, včetně obalů na aerosoly;

Více

Základní technické pojmy

Základní technické pojmy bsah Základní technické pojmy...- Výběrová tabulka koncových spínačů firmy Crouzet...4- Koncové spínače řady 880...-7 Koncové spínače řady 88...8-9 Rozměry koncových spínačů řady 880 a 88...- Koncové spínače

Více

ZÁRUČNÍ LIST ELEKTRICKÁ AKUMULAČNÍ KAMNA. Návod na montáž a obsluhu. Typ: U 20 ES, U 30 ES, U 40 ES, U 50 ES, U 60 ES, U 75 ES TYP: VÝKON: NAPĚTÍ:

ZÁRUČNÍ LIST ELEKTRICKÁ AKUMULAČNÍ KAMNA. Návod na montáž a obsluhu. Typ: U 20 ES, U 30 ES, U 40 ES, U 50 ES, U 60 ES, U 75 ES TYP: VÝKON: NAPĚTÍ: ZÁRUČNÍ LIST TYP: výrobní číslo VÝKON: NAPĚTÍ: TŘÍDA JAKOSTI: datum, razítko a podpis výstupní kontroly Návod na montáž a obsluhu ELEKTRICKÁ AKUMULAČNÍ KAMNA datum prodeje: datum expedice: Typ: U 20 ES,

Více

CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Spoje ocelových konstrukcí Ověřování spolehlivé únosnosti spojů náleží do skupiny mezních stavů únosnosti. Posouzení je tedy nutno provádět na rozhodující kombinace

Více

Konstrukce soustružnického nože s VBD pomocí SW Catia V5 SVOČ FST 2009. Marek Urban (marekurban@seznam.cz)

Konstrukce soustružnického nože s VBD pomocí SW Catia V5 SVOČ FST 2009. Marek Urban (marekurban@seznam.cz) Konstrukce soustružnického nože s VBD pomocí SW Catia V5 SVOČ FST 2009 Marek Urban (marekurban@seznam.cz) 1 Úvod Z mnoha pohledů je soustružení nejjednodušší formou obrábění, kde pomocí jednobřitého nástroje

Více

3.6 Připojení kotle k rozvodu plynu

3.6 Připojení kotle k rozvodu plynu 3.5.3 Expanzní nádoba Kotle řady CLN a TCLN jsou standardně vybaveny integrovanou expanzní nádobou topného systému o objemu 8 l (23 kw). Uvedené objemy expanzních nádob jsou ve většině případů dostačující

Více

HOME plus service. s.r.o. Novohradská 745/21 370 08 České Budějovice PRŮTOČNÝ OHŘÍVAČ V - 01 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ

HOME plus service. s.r.o. Novohradská 745/21 370 08 České Budějovice PRŮTOČNÝ OHŘÍVAČ V - 01 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ HOME plus service. s.r.o. Novohradská 745/21 370 08 České Budějovice PRŮTOČNÝ OHŘÍVAČ V - 01 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ 03/2011 OBSAH 1. VŠEOBECNĚ... 3 1.1 POUŽITÍ... 3 1.2 ZNAČENÍ... 3 1.3 POPIS... 3 1.4 BEZPEČNOSTNÍ

Více

MEP POSTØELMOV, a.s. Odporníky Odporové spouštìèe

MEP POSTØELMOV, a.s. Odporníky Odporové spouštìèe MEP POSTØELMOV, a.s. Odporníky Odporové spouštìèe www.mep.cz ODPORNÍKY ŘADY R1P Odporníky R1P jsou stavebnicové, přirozeně chlazené odporníky pro vyšší výkony. Podle počtu použitých odporových bloků je

Více

Úvod. Úvod. Všeobecně 4. Spojovací systém nn 7. Ukončovací systém vn 8. Spojovací systém vn 9. Řízení elektrického pole v kabelových souborech 10

Úvod. Úvod. Všeobecně 4. Spojovací systém nn 7. Ukončovací systém vn 8. Spojovací systém vn 9. Řízení elektrického pole v kabelových souborech 10 2 Úvod Úvod Všeobecně 4 Spojovací systém nn 7 Ukončovací systém vn 8 Spojovací systém vn 9 Řízení elektrického pole v kabelových souborech 10 Odolnost vůči prostředí a stárnutí 11 Technologie teplem smrštitelných

Více

TYP 4206. ohřev vody a podobných kapalin TYP. ohřev vody a podobných kapalin

TYP 4206. ohřev vody a podobných kapalin TYP. ohřev vody a podobných kapalin TYP 4206 ohřev vody a podobných kapalin TYP 4407 ohřev vody a podobných kapalin L 420690210 230 1500 270 420690220 230 2000 270 420690230 230 2400 290 420690240 230 3000 240 420690250 230 4000 315 420690260

Více

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce E.ON Czech Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče PNE 35 7030 První vydání Odsouhlasení normy Konečný návrh podnikové

Více

Sylabus k přednášce předmětu BK1 SCHODIŠTĚ Ing. Hana Hanzlová, CSc., Ing. Jitka Vašková, CSc.

Sylabus k přednášce předmětu BK1 SCHODIŠTĚ Ing. Hana Hanzlová, CSc., Ing. Jitka Vašková, CSc. Schodiště jsou souborem stavebních prvků (schodišťová ramena, podesty, mezipodesty, podestové nosníky, schodnice a schodišťové stěny), které umožňují komunikační spojení různých výškových úrovní. V budovách

Více

Základní informace... 258 Prostřed montáže... 258 Příprava k montáži a demontáži... 258 Manipulace s ložisky... 260

Základní informace... 258 Prostřed montáže... 258 Příprava k montáži a demontáži... 258 Manipulace s ložisky... 260 Montáž a demontáž Základní informace... 258 Prostřed montáže... 258 Příprava k montáži a demontáži... 258 Manipulace s ložisky... 260 Montáž... 261 Montáž ložisek s válcovou dírou... 261 Nastavení ložisek...

Více

KAPACITNÍ SNÍMAČ CLS 53 NÁVOD K OBSLUZE

KAPACITNÍ SNÍMAČ CLS 53 NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE KAPACITNÍ SNÍMAČ CLS 53 Před prvním použitím jednotky si důkladně přečtěte pokyny uvedené v tomto návodu a pečlivě si jej uschovejte. Výrobce si vyhrazuje právo provádět změny bez předchozího

Více

Měřicí lišta MEgML. Měřící Energetické Aparáty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika

Měřicí lišta MEgML. Měřící Energetické Aparáty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Měřicí lišta MEgML Měřící Energetické Aparáty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Měřicí lišta MEgML Měřicí lišta MEgML 1/ Účel a použití Měřicí lišta MEgML se instaluje mezi sběrny a pojistkové nebo

Více

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Základní metody broušení závitů

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Základní metody broušení závitů Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRA- NAS 3.roč Antonín Dombek 26.10.2012 Název zpracovaného celku: Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů Základní metody broušení závitů Závity lze brousit

Více

Kovově kryté rozvaděče VN

Kovově kryté rozvaděče VN Příloha 2 Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Kovově kryté rozvaděče VN Zpracovatel: Jan Vrzal, E.ON Česká republika, s.r.o. /981-3233 Platnost od: Revize: Technický list 1. POPIS PŘEDMĚTU Specifikace

Více

Typ : EV 5N (2,5, 10)

Typ : EV 5N (2,5, 10) ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ELEKTOMAGNETICKÝ VENTIL NEVÝBUŠNÝ Typ : EV 5N (2,5, 10) Číslo dokumentace : 9803 Tato uživatelská příručka obsahuje: Návod

Více

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V 1. Jako prostředek základní ochrany v instalacích za normálních podmínek je možné použít: (ČSN 33 2000-4-41, příloha A) A ochrana polohou a izolací B izolací živých částí a přepážky nebo kryty C ochrana

Více

Technologické procesy (Tváření)

Technologické procesy (Tváření) Otázky a odpovědi Technologické procesy (Tváření) 1) Co je to plasticita kovů Schopnost zůstat neporušený po deformaci 2) Jak vzniká plastická deformace Nad mezi kluzu 3) Co jsou to dislokace Porucha krystalové

Více

KOS8 NÁVOD K OBSLUZE UNIVERSÁLNÍ OBRUBOVACÍ STROJ KOS 8 ZÁRUČNÍ LIST

KOS8 NÁVOD K OBSLUZE UNIVERSÁLNÍ OBRUBOVACÍ STROJ KOS 8 ZÁRUČNÍ LIST ZÁRUČNÍ LIST 1. Na nářadí a stroje KH Trading je poskytována záruka 6/24 měsíců od data prodeje dle obchodního nebo občanského zákona a vztahuje se na prokazatelné vady materiálu (datum prodeje je nutno

Více

Axiální zajištění ložisek... 199 Způsoby zajištění... 199 Připojovací rozměry... 202. Konstrukce souvisejících dílů... 204

Axiální zajištění ložisek... 199 Způsoby zajištění... 199 Připojovací rozměry... 202. Konstrukce souvisejících dílů... 204 Použití ložisek Uspořádání ložisek... 160 Uspořádání s axiálně vodícím a axiálně volným ložiskem... 160 Souměrné uspořádání ložisek... 162 Plovoucí uspořádání ložisek... 162 Radiální zajištění ložisek...

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Základy frézování

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Základy frézování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základy frézování Podstata frézování - při frézování se nástroj otáčí, zatímco obrobek se obvykle pohybuje

Více

speciální topné kabely

speciální topné kabely speciální topné kabely KABELOVÉ TOPNÉ SYSTÉMY SR samoregulační topný kabel - popis SR samoregulační topný kabel - oblast použití FTS0 kabel pro vysoké teploty - popis FTS0 kabel pro vysoké teploty - oblast

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 298

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 298 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 298 PŘÍSTROJ PRO REVIZE SVAŘOVACÍCH ZAŘÍZENÍ 1. Základní informace:... 2 2. Popis přístroje:... 2 3. Podmínky použití PU298... 3 4. Technické parametry:... 3 5. Postup při nastavení

Více

ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. Ovládací skříň osvětlení stroje SV-03-01

ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. Ovládací skříň osvětlení stroje SV-03-01 ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Ovládací skříň osvětlení stroje SV-03-01 číslo dokumentace: 212 24-14 Tato uživatelská příručka obsahuje: Návod pro montáž,

Více

Ruční zpracování kovů, zaškrabávání

Ruční zpracování kovů, zaškrabávání Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRA- NAS 3.roč Antonín Dombek 29.5.2013 Název zpracovaného celku: Ruční zpracování kovů, zaškrabávání Zaškrabávání Zaškrabávání (obr.č.208 A) je ubírání jemných třísek

Více

1 Pružinové klece Pokyny pro projektování

1 Pružinové klece Pokyny pro projektování Pokyny pro projektování 1.1 Použití Použití pružinových závěsů a podpěr je nutné v případech, kde pomocí pevných konstrukcí není možné zachytit svislé nebo velké vodorovné vynucené posuvy potrubí. Pružinové

Více

MONTÁŽ SMT A THT - PÁJENÍ

MONTÁŽ SMT A THT - PÁJENÍ MONTÁŽ SMT A THT - PÁJENÍ 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1.1. Měkké pájení Měkké pájení (do 450 C) je jednou z metalurgických metod spojování. V montáži elektronických obvodů a zařízení je převažující technologií.

Více

BEZ TRANSFORMÁTORY, a.s.

BEZ TRANSFORMÁTORY, a.s. BEZ TRANSFORMÁTORY, a.s. člen skupiny International BEZ Group Rybničná 40, 835 54 Bratislava Slovenská republika Spoločnosť je registrovaná Okresným súdom Bratislava I. oddiel: Sa, vložka číslo: 760/B

Více

Vybavené NTC-čidlem pro připojení na plynové závěsné kotle Junkers ST 120-1 Z...

Vybavené NTC-čidlem pro připojení na plynové závěsné kotle Junkers ST 120-1 Z... Návod k instalaci, k obsluze a údržbě Nepřímo vytápěný zásobník teplé vody STORACELL Vybavené NTC-čidlem pro připojení na plynové závěsné kotle Junkers ST 120-1 E ST 160-1 E ST 160-1 EO ST 120-1 Z... Bezvadná

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM Úkoly měření: 1. Změřte převodní charakteristiku deformačního snímače síly v rozsahu 0 10 kg 1. 2. Určete hmotnost neznámého závaží. 3. Ověřte, zda lze měření zpřesnit

Více

Tyče Tanga jsou uspořádány do X a hřídel má 5 klidových poloh. Rozsah otáčení hřídele je ±120.

Tyče Tanga jsou uspořádány do X a hřídel má 5 klidových poloh. Rozsah otáčení hřídele je ±120. Tango Koncový spínač Tango je určen ke kontrole pohybů mostových jeřábů, kladkostrojů a podobných částí pracovních strojů. Jako pomocný ovladač se podílí na řízení kontrolních obvodů napájení (stykače,

Více

Tab.1 Základní znaky zařízení jednotlivých tříd a opatření pro zajištění bezpečnosti

Tab.1 Základní znaky zařízení jednotlivých tříd a opatření pro zajištění bezpečnosti Všeobecně V České republice byly v platnosti téměř 30 let normy týkající se bezpečnosti při práci na elektrických zařízeních. Od té doby došlo k závažným změnám v oblasti ochrany před úrazem elektrickým

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

Strojní zařízení, které je poprvé uvedeno do oběhu na evropský trh před. od 29.12.2009, musí odpovídat směrnici pro strojní zařízení 2006/42/ES.

Strojní zařízení, které je poprvé uvedeno do oběhu na evropský trh před. od 29.12.2009, musí odpovídat směrnici pro strojní zařízení 2006/42/ES. 1. Obecný výklad pojmů Kdy? Strojní zařízení, které je poprvé uvedeno do oběhu na evropský trh před 29.12.2009, musí odpovídat směrnici pro strojní zařízení 98/37/ES. (Není poskytnuta žádná výjimka, pokud

Více

Systémy vyrovnání potenciálů

Systémy vyrovnání potenciálů Pro eliminaci nekontrolovan ch pfieskokû v domovní instalaci se musí v echny kovové ãásti, v echna elektrická zafiízení a také zafiízení ochrany pfied bleskem, vzájemnû propojit. Toto vyrovnání potenciálû

Více

G3PB. Struktura číselného značení modelů. Informace pro objednávání. Relé SSR (jednofázová) Legenda číselného označení modelu.

G3PB. Struktura číselného značení modelů. Informace pro objednávání. Relé SSR (jednofázová) Legenda číselného označení modelu. Relé SSR (jednofázová) G3PB Kompaktní polovodičové úzkého profilu s chladičem pro řízení topných těles pro jmenovité napětí 48 V AC Kompaktní konstrukce díky optimálnímu tvaru chladiče. Možná montáž na

Více

Návod ke spojování vícevrstvých trubek ALPEX, TURATEC s tvarovkami typu IVAR.PUSH

Návod ke spojování vícevrstvých trubek ALPEX, TURATEC s tvarovkami typu IVAR.PUSH Návod ke spojování vícevrstvých trubek ALPEX, TURATEC s tvarovkami typu IVAR.PUSH 1. Všeobecné požadavky na montáž 1.1 Pro realizaci rozvodů ze systému vícevrstvých trubek musí být použito komponentů,

Více

Spouštěcí obvod. Spouštěč. Základní parametry spouštěče

Spouštěcí obvod. Spouštěč. Základní parametry spouštěče Spouštěcí obvod Pod tímto pojmem se rozumí nejen vlastní elektrické spouštěcí zařízení k přímému mechanickému uvedení motoru do pohybu, ale také pomocná zařízení, která jsou pro spouštění motoru vhodná

Více

PROVOZNĚ TECHNICKÝ NÁVOD pro motory s namontovanou brzdou typu HPS

PROVOZNĚ TECHNICKÝ NÁVOD pro motory s namontovanou brzdou typu HPS ELEKTROPOHONY spol. s r.o. Závodí 234, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm, Czech Republic Tel.:+420 556 880 611, Fax: +420 556 880 698 http: www.epo.cz e-mail: info@epo.cz PROVOZNĚ TECHNICKÝ NÁVOD pro motory

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.8 Rozvaděče Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1. Rozvaděč...

Více

Zařízení pro obloukové svařování kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu ČSN EN 60974-4

Zařízení pro obloukové svařování kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu ČSN EN 60974-4 Bezpečnosť práce na elektrických zariadeniach 2009 Ing. Antonín Ševčík Metra Blansko, a.s. ČR Zařízení pro obloukové svařování kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu ČSN EN 60974-4 Tato část

Více

ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE VODY NEPŘÍMOTOPNÉ

ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE VODY NEPŘÍMOTOPNÉ Návod k obsluze a instalaci ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE VODY NEPŘÍMOTOPNÉ OKH 100 NTR/HV OKH 125 NTR/HV OKH 100 NTR OKH 125 NTR OKH 160 NTR Družstevní závody Dražice strojírna s.r.o. Dražice 69 294 71 Benátky

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_3_Domovní elektrické

Více

Indikátor stavu pojistky MEg72. Uživatelská příručka

Indikátor stavu pojistky MEg72. Uživatelská příručka Indikátor stavu pojistky MEg72 Uživatelská příručka MEg Měřící Energetické paráty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Indikátor stavu pojistkymeg72 uživatelská příručka Indikátor stavu pojistky MEg72

Více

Technický katalog kompaktních rozváděčových skříní AE

Technický katalog kompaktních rozváděčových skříní AE Technický katalog kompaktních rozváděčových skříní AE Kompaktní rozváděčové skříně AE 3 4 1 6 3 4 8 7 5 2 Originální provedení s mezinárodními certifikáty k dispozici skladem. Díky mnoha praktickým rozměrům

Více

Dokonalé označovací systémy

Dokonalé označovací systémy CAB 3 TM, Mémocab TM, Duplix TM Dokonalé označovací systémy > CAB 3 TM Stejné označení vodičů, kabelů nebo řadových svorek: univerzální označovací systém CAB 3 TM pro celý rozváděč. Řada CAB 3 TM obsahuje

Více

Spojky nn. Teplem smrštitelné spojky nn. Spojky pro kabely s plastovou izolací 48. Spojky pro kabely s papírovou izolací 50

Spojky nn. Teplem smrštitelné spojky nn. Spojky pro kabely s plastovou izolací 48. Spojky pro kabely s papírovou izolací 50 4 6 Spojky nn Teplem smrštitelné spojky nn Spojky pro kabely s plastovou izolací 48 Spojky pro kabely s papírovou izolací 50 Přechodové spojky pro kabely s plastovou izolací a kabely s papírovou izolací

Více

Témata pro přípravu k praktické maturitní zkoušce z odborných předmětů obor strojírenství, zaměření počítačová grafika

Témata pro přípravu k praktické maturitní zkoušce z odborných předmětů obor strojírenství, zaměření počítačová grafika Témata pro přípravu k praktické maturitní zkoušce z odborných předmětů obor strojírenství, zaměření počítačová grafika Práce budou provedeny na PC pomocí CAD, CAM, Word a vytištěny. Součástí práce může

Více

DLAŽEBNÍ DESKY. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

DLAŽEBNÍ DESKY. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Betonovými dlažebními deskami jsou označovány betonové dlaždice, jejichž celková délka nepřesahuje 1000 mm a jejichž celková délka vydělená tloušťkou je větší než čtyři. Betonové dlažební desky mají delší

Více

INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA Jméno žáka: CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY 757 01 Valašské Meziříčí, Palackého49 Třída: Elektrické přístroje - skripta

INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA Jméno žáka: CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY 757 01 Valašské Meziříčí, Palackého49 Třída: Elektrické přístroje - skripta Modul: Elementární modul: Obor: Ročník: Zaměření: INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA Jméno žáka: CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY 757 01 Valašské Meziříčí, Palackého49 Třída: SKRIPTA Školní rok : 2005/ 2006 ELEKTRICKÉ

Více

Požární kabelové přepážky a ucpávky 02/2015 - aktualizace katalogu Požární bezpečnost staveb dle EN - 4. vydání

Požární kabelové přepážky a ucpávky 02/2015 - aktualizace katalogu Požární bezpečnost staveb dle EN - 4. vydání Požární kabelové přepážky a ucpávky 0/0 - aktualizace katalogu Požární bezpečnost staveb dle EN -. vydání Požární bezpečnost staveb Požární kabelové přepážky a ucpávky PROMASTOP utěsnění prostupů instalací,

Více

Návod k obsluze zařízení

Návod k obsluze zařízení Návod k obsluze zařízení HST CEBORA CZ/2008 NÁVOD K OBSLUZE PRO ODPOROVÝ SVAŘOVACÍ ZDROJ CEBORA SPOT 2500 S DIGITÁLNÍM OVLÁDÁNÍM Důležité : Před zapnutím přístroje si přečtěte obsah tohoto návodu, který

Více

KURZ. průvarového bodového svařování obalenou elektrodou ČSN 050705 - ZP 111 9 W11. 1. Princip průvarového bodového svařování obalenou elektrodou.

KURZ. průvarového bodového svařování obalenou elektrodou ČSN 050705 - ZP 111 9 W11. 1. Princip průvarového bodového svařování obalenou elektrodou. KURZ průvarového bodového svařování obalenou elektrodou ČSN 050705 - ZP 111 9 W11 1. Princip průvarového bodového svařování obalenou elektrodou. Průvarová technologie umožňuje bodové spojení tenkých ocelových

Více

Montér kabelových technologií pro silnoproud (kód: 26-013-H) Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Montér kabelových technologií pro silnoproud (kód: 26-013-H) Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Montér kabelových technologií pro silnoproud (kód: 26-013-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká se povolání:

Více

Bronpi Monza ČESKÝ NÁVOD K INSTALACI A OBSLUZE Návod k instalaci zařízení - Všechny místní předpisy, včetně předpisů, které se týkají národních a evropských norem, musí být při montáži spotřebiče dodrženy

Více

DEMONSTRAČNÍ JÍZDY Volný závod rallycross

DEMONSTRAČNÍ JÍZDY Volný závod rallycross DEMONSTRAČNÍ JÍZDY Volný závod rallycross 1.1 Definice V roce 2013 bude vypsán volný podnik demonstrační jízda v rallycrossu, kde mohou startovat rallycrossové speciály s výjimkou vozu Supercars a Super

Více

Vzduchové clony VIENTO Návod k používání 04/2001 (CZ) Vzduchové clony VIENTO - 04/2001(CZ)

Vzduchové clony VIENTO Návod k používání 04/2001 (CZ) Vzduchové clony VIENTO - 04/2001(CZ) Vzduchové clony VIENTO Návod k používání 04/2001 (CZ) Vzduchové clony VIENTO - 04/2001(CZ) PB Obsah 1 Důležité informace 1.1 Symboly..................... 3 1.2 Kvalifikace.................... 3 1.3 Odborníci

Více

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ 5 KOMUTÁTOROVÉ STROJE MĚNIČE JIŘÍ LIBRA UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU ELEKTROTECHNICKÝCH OBORŮ 1 Obsah 1. Úvod k elektrickým strojům... 4 2. Stejnosměrné stroje... 5 2.1. Úvod ke stejnosměrným

Více

Systémy vyrovnání potenciálů

Systémy vyrovnání potenciálů Pro eliminaci nekontrolovan ch pfieskokû v domovní instalaci musí b t v echny kovové ãásti, v echna elektrická zafiízení a zafiízení ochrany pfied bleskem vzájemnû propojeny. Toto vyrovnání potenciálû

Více

Plena Výkonové zesilovače

Plena Výkonové zesilovače Plena Výkonové zesilovače Návod k instalaci a obsluze LBB 1930 LBB 1935 LBB 1938 Pravidla bezpečnosti 1. Přečtěte si návod - Před uvedením přístroje do provozu si přečtěte všechna bezpečnostní upozornění

Více

Minia. PROUDOVÉ CHRÁNIČE Minia

Minia. PROUDOVÉ CHRÁNIČE Minia s nadproudovou ochranou OLE (6 ka)... C2 s nadproudovou ochranou OLI (0 ka)... C6 Příslušenství pro OLE, OLI... C2 OFE (6 ka)... C4 OFI (0 ka)... C7 Příslušenství pro OFE, OFI... C22 Základní pojmy, značky

Více

Spojovací součásti a spoje

Spojovací součásti a spoje Spojovací součásti a spoje Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_653_Spojovací součásti a spoje_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY. S Y K Y a S Y K F Y. č. TP 31.30.13 - KD - 02/97. Kabely pro vnitřní instalace a propojení typu

TECHNICKÉ PODMÍNKY. S Y K Y a S Y K F Y. č. TP 31.30.13 - KD - 02/97. Kabely pro vnitřní instalace a propojení typu TECHNICKÉ PODMÍNKY č. TP 31.30.13 - KD - 02/97 Kabely pro vnitřní instalace a propojení typu S Y K Y a S Y K F Y Děčín, září 1997 O B S A H ÚVOD...1 1. všeobecně...1 strana 1.1 Značení kabelů...1 1.2

Více

Kabelová desková přepážka PROMASTOP -I (PROMASTOP, typ P)

Kabelová desková přepážka PROMASTOP -I (PROMASTOP, typ P) Kabelová desková přepážka PROMASTOP -I (PROMASTOP, typ P) EI 90 až EI 80 0.0 a masivní stěna d 0 mm, objemová hmotnost 0 kg/m b lehká příčka d 00 mm c šachtová příčka d 9 mm masivní strop d 0 mm, objemová

Více

OSM. Venkovní výkonové vypínače 12kV,...20kA,...630A 15kV,...16kA,...630A 27kV,...12.5kA,...630A

OSM. Venkovní výkonové vypínače 12kV,...20kA,...630A 15kV,...16kA,...630A 27kV,...12.5kA,...630A OSM Venkovní výkonové vypínače 12kV,...20kA,...630A 15kV,...16kA,...630A 27kV,...12.5kA,...630A Venkovní výkonový vypínač (OSM) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Mechanický kontakt 2. Šest HV průchodek 3. Napěťové

Více

Odběrná zařízení v distribuční soustavě NN - odběratelské rozváděče NN-

Odběrná zařízení v distribuční soustavě NN - odběratelské rozváděče NN- ECR-TNS-AO-64 7400.00 Odběrná zařízení v distribuční soustavě NN - odběratelské e NN- Technická norma společnosti E.ON Česká republika, a.s. Zpracovatel: Schválil: František Kojan / 981-3255, tým Standardizace

Více

Průmyslové vzduchové clony

Průmyslové vzduchové clony OBSAH ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE...3 Použití... 3 Provozní podmínky... 3 Materiály a konstrukce... 3 Rozměrová a výkonová řada...3 Značení... 3 Ochrana ventilátorů clony... 3 Ochrana elektrických ohřívačů

Více

O b s a h O SPOLEČNOSTI FELS 3 TROLEJ MOBILIS ELITE 4 VŠEOBECNÁ TECHNICKÁ DATA 5 VÝPOČET TROLEJE 9 POPTÁVKOVÝ FORMULÁŘ 13 ZÁKLADNÍ DÍLY PŘÍMÉ 14

O b s a h O SPOLEČNOSTI FELS 3 TROLEJ MOBILIS ELITE 4 VŠEOBECNÁ TECHNICKÁ DATA 5 VÝPOČET TROLEJE 9 POPTÁVKOVÝ FORMULÁŘ 13 ZÁKLADNÍ DÍLY PŘÍMÉ 14 Napájecí troleje 2 O b s a h O SPOLEČNOSTI FELS 3 TROLEJ MOBILIS ELITE 4 VŠEOBECNÁ TECHNICKÁ DATA 5 VÝPOČET TROLEJE 9 POPTÁVKOVÝ FORMULÁŘ 13 ZÁKLADNÍ DÍLY PŘÍMÉ 14 PŘÍSLUŠENSTVÍ 15 NAPÁJECÍ DÍLY 16 ZAVÁDĚCÍ

Více

Objednací specifikační kód (typové označení) G 300 X X X X. Způsob dodávky: S: složený stav R: rozložený stav

Objednací specifikační kód (typové označení) G 300 X X X X. Způsob dodávky: S: složený stav R: rozložený stav Obsah: str. 1. Technické údaje kotle VIADRUS G 300...3 2. Všeobecně...4 3. Montáž kotle...6 3.1 Montáž kotlového tělesa...6 3.1.1 Potřeba součástí:...6 3.1.2 Postup práce:...6 3.2 Tlakování kotlového tělesa...6

Více

Rázový utahovák. Návod k obsluze PROHLÁŠENÍ O SOULADU S EC

Rázový utahovák. Návod k obsluze PROHLÁŠENÍ O SOULADU S EC PROHLÁŠENÍ O SOULADU S EC Prohlašujeme na naši vlastní odpovědnost, že tento produkt je v souladu s dále uvedenými normami nebo normalizovanými dokumenty: HD400, EN50144, EN55014, EN61000 Podle Směrnice

Více

SVODIDLA. Základní informace o svodidlových systémech 1 a 3 od firmy voestalpine

SVODIDLA. Základní informace o svodidlových systémech 1 a 3 od firmy voestalpine Základní informace o svodidlových systémech 1 a 3 od firmy voestalpine Na následujících stránkách najdete výrobní program svodidel od firmy voestalpine. Svodidla voestalpine jsou v České republice povolena

Více

Tepelnětechnické údaje. Použití. Výhody. Požární odolnost. Dodávka. Technické údaje. Použití

Tepelnětechnické údaje. Použití. Výhody. Požární odolnost. Dodávka. Technické údaje. Použití Žaluziové a roletové překlady HELUZ Žaluziové a roletové překlady HELUZ Použití stejná. Překlady se vyrábí v jednotné výšce mm a v délkách od 1 250 mm až do 4 250 mm v modulu po 250 mm. beton C 20/25 výztuž

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052 OBSAH STRANA 1. Určení.. 3 2. Popis... 3 3. Montáž 4 3.1 Montáž elektro 4 3.2 Montáž servomotoru MK-CN. 5 3.3 Instalace čidla TA.. 5 3.4

Více

Katalog. Průmyslové vidlice a zásuvky Kompletní sortiment

Katalog. Průmyslové vidlice a zásuvky Kompletní sortiment Katalog Průmyslové vidlice a zásuvky Kompletní sortiment Obsah Typ Strana Úvod... 4 Hodinový diagram IEC 60 309-2... 5 Přehled produktů Kritické a bezpečné... 6 Náročné a bezpečné... 7 Jednoduché a bezpečné...

Více

ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ. Kabelový nosný systém

ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ. Kabelový nosný systém ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ Kabelový nosný systém Obsah 1. Úvod...3 2. Životnost...4 3. Porovnání kapacity...7 4. Způsoby uchycení...8 Uchycení na rovnou stěnu...8 Uchycení na stojinu strop -

Více

Obr. 1 Stavební hřebík. Hřebíky se zarážejí do dřeva ručně nebo přenosnými pneumatickými hřebíkovačkami.

Obr. 1 Stavební hřebík. Hřebíky se zarážejí do dřeva ručně nebo přenosnými pneumatickými hřebíkovačkami. cvičení Dřevěné konstrukce Hřebíkové spoje Základní pojmy. Návrh spojovacího prostředku Na hřebíkové spoje se nejčastěji používají ocelové stavební hřebíky s hladkým dříkem kruhového průřezu se zápustnou

Více