Správa LIDAR datových sad

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Správa LIDAR datových sad"

Transkript

1 Správa LIDAR datových sad LIDAR data kompletně reprezentují informace o topografii povrchu. Mohou obsahovat hodnoty času, odezev, počtu a intenzity a zároveň i 3-dimenzionální informaci o poloze (X, Y, Z). LIDAR data jsou běžně shromážděna jako tzv. point cloud (mračna bodů), nebo jako jednotlivé body v dané oblasti. Čas: Při snímkování LIDAR nebo jiným typem DPZ se jedná o časový interval mezi vysláním paprsku (start pulse) laserovým skenerem a čas přijetí (return pulse). Hodiny které tento čas měří jsou v laserovém skeneru. Odezvy jsou počet signálů přijatých při jednom pulsu. Laser generovaný LIDAR systémem se odráží od objektů na zemi i nad zemí což zahrnuje vegetaci, stavby, mosty. Každý generovaný puls, který zaznamená vícenásobné odrazy od objektů cestou k povrchu, se rozdělí na tolik odezev podle toho, od kolika povrchů se odrazí. Mračno bodů je velká množina multidimenzionálních LIDAR dat, které reprezentují povrch, stavby, dálniční nadjezdy, lesy a cokoliv dalšího, co laserový paprsek zaznamená.

2 Obr. 1 Mračno bodů na ortofoto snímku LIDAR data jsou typicky velmi velké (až několik terabytů), nepravidelné s nerovnoměrnou hustotou bodů, které se obtížně zpracovávají. Extrakce informace o prvcích nebo provádění GIS analýz může být s LIDAR daty velmi obtížné. V rámci tohoto cvičení si vyzkoušíme jak efektivně procházet a organizovat LIDAR data. Jakým způsobem jsou LIDAR data dodána? Mračna bodů jsou běžně dodána, nebo uložena jako v různých datových formátech, jako např. LAS nebo ASCII. S ohledem na možnosti surových dat ve formě mračen bodů, mohou dodavatelé dat poskytovat jiné formáty dat, jako např. vrstevnice nebo lomové linie. Požadavky se definují na základě zpracovávaného projektu. Při zpracování LIDAR dat je důležité porozumět jejich specifikaci (rozlišení, počty odezev), informace o hlavičce souboru pro každou odezvu (x, y, z souřadnice, intenzita), metadata, atd. Je také důležité porozumět požadavkům projektu: finanční náklady, které jsou spojené s projektem, využití dat, stupeň vhodného pracování dat.

3 Obr. 2 ASCII soubor s LIDAR daty souřadnice x, y, z a intenzita Obr. 3 Data uložená ve formátu LAS - vpravo je ukázána hlavička souboru (typy uložených vlastností) Jak se nahrávají LIDAR data? Datové sady LIDAR dat jsou většinou velmi objemné (soubor LIDAR dat může mít 60 až 100MB). Tato data obsahují miliardy bodů, které jsou od sebe vzdáleny méně než 1m. Když bychom tato data nahráli do tabulky, získáme miliony záznamů, což produkuje velké objemy dat a tím vzniká problém při správě dat. Problém může být vyřešen spojením LIDAR bodů do tzv. multipoints a jejich uložením do geodatabáze. Každý multipoint obsahuje mnoho bodů a přitom zabírá pouze jednu řádku v tabulce databáze to šetří místo a zvyšuje rychlost přístupu k datům.

4 Obr. 4 Uložení multipoints v databázi Cvičení prozkoumání metadat u LIDAR měření a založení nové geodatabáze Pro cvičení máme k dispozici data ve formátu LAS, které reprezentují část Charlotte, North Carolina. Data budeme chtít do jednoduchého a srozumitelného systému, aby bylo možné data použít ke studiu urbanistického vývoje oblasti. Obr. 5 Vymezení oblasti Stažení dat: Data jsou k dispozici na síťovém disku adresář DPZ Nastavení pracovního prostředí: Zapnout ArcCatalog Z Customize menu vybrat ArcCatalog Options V dolní části záložky General, odškrtnout volbu Hide File Extension a kliknout OK

5 Zapneme ArcMap a vypneme procesy na pozadí Z lišty vybereme Geoprocessing a vybereme volbu dole Geoprocessing options V okně odškrtneme volbu Enable a klikneme OK Otevřeme Catalog Windows a najdeme si náš pracovní adresář Prohlížení metadat Metadata (data o datech) popisují jak, kdy, kde, kým a jak přesně byly data pořízeny. Znalost toho co je v metadatech nám umožní odpovědět otázky o dostupnosti, rozložení, souřadnicovém systému, přesnosti, atd. Podíváme se na metadata našich dat ve formátu LAS, která budeme používat v rámci tohoto cvičení V ArcMap, v Customize menu, vyberte ArcMap Options. V ArcMap Options dialog box, klikneme na kartu Metadata. Rozbalíme nabídku a vybereme ISO Metadata Implementation Specification Díky tomu uvidíme více informací v metadatech.

6 V Catalog Window navigujeme do adresáře..\lidar_manag_cviceni\data\ Adresář Data obsahuje další adresář LAS rozbalme ho I když se zdá adresář být prázdný, obsahuje metadata klikneme na něj pravým tlačítkem a zvolíme Item Description Pro více informací klikneme na FGDC Meadata link Rozbalte každou položku a zjistěte následující informace: o Kde byla data pořízena? o Kdy byla data pořízena? o Jaký je horizontální a vertikální souřadnicový systém dat? o V jakých jednotkách jsou data? o Jaké je horizontální a vertikální rozlišení dat? Vytvoření nové geodatabáze Pro uložení dat je potřeba založit novou geodatabázi: Na adresář Data klikneme pravým tlačítkem a vybereme New -> File Geodatabase GDB nazveme LidarTerrain GDB nastavíme jako výchozí pravý klik na GDB a vybereme Make Default Geodatabase Vytvoření nového feature datasetu V Catalog Window klikneme pravým tlačítkem na LidarTerrain.gdb a dáme New- >Feature Dataset Nazveme ho TerrainData a dáme Další Naše data jsou ve State Plane Coordinate System 1983 a jejich jednotky jsou US feet (viz metadata). Jako souř. systém tedy nastavíme Projected Coordinate Systems > UTM > NAD 1983 a vybereme NAD 1983 UTM Zone 17N.

7 Dále je nutné nastavit souřadnicový systém výšky (Z) rozbalíme nabídku Vertical Coordinate Systems > NorthAmerica a vybereme NAVD Nyní bude třeba nastavit XY a Z toleranci Pro XY a Z nastavíme toleranci 0.1 Potvrdíme nastavení pro M toleranci Odškrtneme Accept default resolution and domain extent

8 Nyní bude nutné zadat hodnoty rozlišení. Hodnoty rozlišení nastavené uživatelem jsou důležité při zpracování LIDAR dat, protože se od nich dále odvíjí nároky na použité místo (paměťové místo v počítači). Defaultně nastavená tolerance XY je 10x větší defaultní XY rozlišení a toto je doporučené pro většinu případů. Pokud je vaše XY tolerance příliš veliká, souřadnice prvků se mohou navzájem dostat do kolize a to způsobí pokles přesnosti dat. Hodnoty pro rozlišení XY a Z nastavíme na 0.01 Potvrdíme a klikneme na Finish Příprava LIDAR dat Když máme připravenou GDB pro nahrání dat, je potřeba zjistit důležité informace o datech: Jakou oblast data pokrývají? Jaká je hustota bodů? Mám dostatek dat pro dokončení projektu? Mám nějakou informaci navíc (mimo oblast zájmu), kterou nepotřebuji ukládat do paměti PC? V rámci tohoto cvičení si data prohlédneme a zaměříme se pouze na oblast našeho zájmu. Dále vyhodnotíme extent (rozlohu oblasti) a rozmístění bodů v rámci souboru LAS. Vytvoříme také vrstvu, která definuje naší oblast zájmu. Z našeho pracovního adresáře načteme podkladové snímky..\lidar_manag_cviceni\data\images a Za pomoci nástrojů prohlížení dat si data prohlédneme. Pro další práci je nutné mít povolený 3D Analyst extensit Výpočet základních statistik datové sady Jako první použijeme nástroj Point File Information, který je k dispozici v 3D Analyst Conversion toolset. Spuštěním této funkce vytvoříme novou vrstvu, která obsahuje statistickou informaci o LIDAR datech. Použijeme Search okno, abychom lokalizovali nástroj Point File Information. Do Search okna zadáme Point File Information, necháme vyhledat a klikem spustíme. V rámci funkce nastavíme: o Pro vstup dat (Input) zvolíme Browse a navigujeme do..\lidar_manag_cviceni\data\las a otevřeme soubory LAS a LAS

9 o Jako výstup (Output Feature Class) nastavíme adresář..\lidar_manag_cviceni\data\mywork a název souboru na PtfileInfo a klikneme Save. o Jako File Suffix (koncovku), napíšeme LAS o Pro Input Coordinate System, přejdeme do Projected Coordinate Systems > State Plane > NAD 1983 (US Feet). o Tady vybereme NAD 1983 StatePlane North Carolina FIPS 3200 (US Feet).prj a klikneme OK. Klikneme OK a spustíme Point File Information Vytvoří se nám nová vrstva, která má stejnou rozlohu jako vstupní data.

10 Obr. 6 Nová vrstva, která obsahuje statistické informace o rozložení bodů Otevřeme si atributovou tabulku vrstvy PtfileInfo a koukneme se na statistické údaje dat Jaké informace jsou v tabulce obsaženy? Obr. 7 Statistické informace vstupních bodů Pro zachování integrity dat importujeme vrstvu PtfileInfo do vytvořené GDB klikneme pravým tlačítkem na TerrainData feature dataset a vybereme Import -> FeatureClass (Single) Zde na vstupu bude..\lidar_manag_cviceni\data\mywork\ptfileinfo Výstupní umístění..\lidar_manag_cviceni\data\lidarterrain.gdb\terraindata Název FeatureClass: PtfileInformation Abychom zbytečně neuchovávali množství nepotřebných dat, je důležité definovat oblast zájmu. V rámci naší GDB vytvoříme nový Feature Class, který bude definovat oblast zájmu: Na TerrainData feature dataset dáme pravé tlačítko -> New -> Feature Class a vytvoříme polygonovou vrstvu Lidar_Subset. Do nově vytvořené vrstvy vektorizujeme oblast zájmu:

11 Výpočet hustoty bodů a import LIDAR dat do GDB Na úvod cvičení budeme chtít data redukovat na pozemní body (bare earth) a body mimo zem (non-ground points) v rámci naší oblasti zájmu. Dále zkusíme vyhodnotit hustotu bodů a zhodnotit, jestli je dostatečná pro potřeby projektu. Budeme využívat data, která jsme připravili v rámci předchozích cvičení. Nahrajeme data z LAS souborů, abychom v rámci naší oblasti zájmu vytvořili mulipoints. Dále z dat vyfiltrujeme bare-earth data (data reprezentující povrch vegetace a ostatní antropogenní prvky jsou odstraněny) a non-ground body (data nad zemí zahrnují vegetaci a objekty vytvořené člověkem). V pravé liště ArcMap otevřeme Search Windows a vyhledáme funkci LAS to Multipoint Pomocí této funkce můžeme vytvářet multipoints klasifikované jako non-ground, bare earth na základě přiřazených kódů. Kódy jednotlivých tří jsou většinou specifikované dodavatelem dat. Naše data mají následující kódy pro jednotlivé třídy, které byly získány od dodavatele dat: Class code Definice 1 Neklasifikováno nebo non-ground 2 Ground nebo bare-earth 3 Datový šum (všechna data která degradují kvalitu dat) Do funkce LAS to Multipoint zadáme následující parametry: o Vybereme tlačítko Browse a navigujeme do:..\lidar_manag_cviceni\data\ a vybereme adresář LAS

12 o Jako Output feature class navigujeme do:..\lidar_manag_cviceni\data\mywork\ a výstupní vrstvu nazveme Meck_mlt_nonground o Average point spacing: 1.4 Průměrné rozložení bodů (Average point spacing) vrstvy PtfileInformation je 4.6 stop (feet). S ohledem k tomu, že tento feature class je v jednotkách stopy, je zde nutný převod na metry (1m = stopy) -> 1.4. o Input class code: 1 (1 vyjadřuje non-ground points.) o Pod Input Return Values, ujistěte se, že je zaškrtnuto ANY_RETURNS Nastavení Input Coordinate Systém: o Navigujeme do Projected Coordinate Systems folder > State Plane > NAD 1983 (US Feet). o Vybereme NAD 1983 StatePlane North Carolina FIPS 3200 (US Feet).prj. o V okně Spatial Reference Properties vybereme kartu Z Coordinate System a klikneme na Select button. o Vybereme Vertical Coordinate Systems folder > North America and add NAVD 1988.prj. o Klikneme na OK a zavřeme okno

13 Abychom extrahovali pouze body z naší zájmové oblasti, je potřeba nastavit extent na rozlohu Lidar_Subset feature class. Klikneme tedy na tlačítko Environments Rozbalíme nabídku Processing Extent Z rozbalovací nabídky vybereme Same as layer Lidar_subset a klikneme na OK Spustíme funkci LAS to Multipoint

14 Obr. 8 Non-ground body importované ze souboru LAS Nyní si zkusíme vytvořit body pro typ bare-earth. Opět otevřeme funkci LAS to Multipoint Podle postupu z předchozí části cvičení vytvoříme vrstvu Meck_mlt_bareearth Po dokončení zpracování dat provedeme vizuální kontrolu dat: Jaký význam má vizuální inspekce dat? Jak jsou body rozloženy? Jakou výhodu přinášejí hustá data? Co může způsobit oblasti s nižší hustotou dat? Co může způsobit oblasti s vyšší hustotou dat? Výpočet hustoty bodů pro non-ground multipoints V rámci tohoto kroku dokončíme přípravu dat tím, že spočítáme přesnou hustotu bodů v naší zájmové oblasti. V Search window najdeme funkci Point to Raster (Conversion) tool

15 S použitím nástroje Point to Raster můžeme vypočítat hustotu bodů v rámci naší oblasti zájmu. Funkce konvertuje body (nebo multipoints) do rastru a spočítá množství bodů, které spadají do jedné buňky rastru. Můžeme vyhodnotit hustotu celého datasetu, nebo pouze vybrané odezvy. Do funkce Point to Raster nastavíme následující hodnoty: o Input features: Meck_mlt_nonground o Value field: FID o Output Raster dataset:..\lidar_manag_cviceni\data\mywork\nonground_ras o Cell Assignment type: Count Když nastavíme Cell Ass. na count, nemusíme vyplňovat pole Value o Cellsize: 6 Obr. 9 Nastavení funkce Point to Raster Pokud bychom použili hodnotu 1.4 jako průměrné rozmístění bodů, tak ve výsledku získáme příliš prázdných buněk rastru (NoData), protože LIDAR data nejsou rovnoměrně rozmístěna. Namísto toho je vhodné použít velikost buňky, která je několikrát větší průměrné rozmístění bodů, ale stále dost malá na to, abychom byli schopni identifikovat mezery v bodech, které požadují další pozornost. Vhodná velikost je cca 4x vzdálenost bodů. Pokud nastavíme velikost buňky na 6 (cca 4x1.4), můžeme očekávat průměrně 24 bodů v jedné buňce. Kliknutím na OK spustíme funkci výsledný rastr je automaticky přidaný do seznamu vrstev Pro rastr nastavíme v záložce Symbology obarvení viz Obr. 10.

16 Obr. 10 Nastavení barevné palety výsledného rastru Obr. 11 Obarvení výsledného rastru hustoty non-ground bodů Klikneme na vrstvu Nonground_Ras pravým tlačítkem a otevřeme atributovou tabulku V tabulce máme sloupce Value a Count. Value reprezentuje počet bodů a Count počet buněk, které mají tento počet Zaměřte se na rozložení hodnot bodů v jednotlivých buňkách rastru Nyní aplikujeme ten samý postup na bare-earth multipoints. Použijeme funkci Point to Raster a výslednou vrstvu nazveme Bareearth_ras (viz Obr. 12)

17 Obr. 12 Nastaveni funkce Point to Raster pro bare-earth body Obr. 13 Pro vizualizaci hustoty bare-earth bodů zvolíme vhodnou symbologii Výpočet hustoty bodů pro celý LIDAR dataset

18 Dosud jsme spočítali dva rastry, které odpovídají hustotě bodů non-ground a bare-earth. Nyní spočítáme hustotu bodů pro celý LIDAR dataset. Výpočet je založen na celkové hustotě bodů (bare-earth a non-ground). Je to také kontrola pokrytí celé oblasti nasnímanými body. V Search window najdeme funkci Plus ta nám umožní sečíst dvě rastrové vrstvy Zadáme následující hodnoty: o o o Input raster or constant value 1: Nonground_ras Input raster or constant value 2: Bareearth_ras Output raster:..\lidar_manag_cviceni\data\mywork\data_aoi Obr. 14 Nastevení funkce Plus Obr. 15 Výsledek funkce Plus

19 Uprostřed si můžeme všimnout pruhu, který má vyšší hodnotu bodů proč? Překryvný pruh umožňuje vizuální analýzu letových linií. Typický překryt je 10 až 20%. Větší překryt zvyšuje cenu sběru dat, protože zvyšuje letovou dobu. Někteří dodavatelé dat překryty odstraňují, někteří ne a někteří uživatelé tato data vyžadují a jiní ne. I když přeryvný pruh má vyšší hustotu bodů, jsou tam buňky s nižší hodnotou bodů. Je to způsobeno výškovými překážkami, které brání v průchodu laserového paprsku. Otevřeme si atributou tabulku vrstvy Data_AOI a podíváme se, jak jsou body rozloženy v buňkách rastru. Tímto krokem jsme dokončili přípravu LIDAR dat. Nyní můžeme data importovat do GDB. Import multipoints do GDB Nyní naimportujeme vytvořené multipoints do GDB. V Catalog window navigujeme do..\lidar_manag_cviceni\data\lidarterrain.gdb Klikneme pravým tlačítkem na TerrainData feature dataset a vybereme Import -> FeatureClass (Single). Nastavíme parametry dle Obr. 16 Obr. 16 Import dat do GDB Stejným způsobem importujeme non-ground body a vrstvu nazveme Mult_NonGround Nyní máme data importovaná v GDB. Můžeme vytvářet tzv. terrain dataset, které definují modely terénu založené na vektorových datových modelech, digitální modely terénu, digitální modely povrchu, TIN, vrstevnice a další odvozené povrchy z DMR.

20 Zpracování LIDAR dat V ArcGIS můžeme LIDAR data zpracovat do tří typů reprezentací digitálního modelu terénu rastry, triangulované sítě (TIN) a tzv. terrain dataset. V minulosti jsme se setkali mnohokráte z tvorbou TIN a výškových rastrů, ale jejich tvorba z LIDAR dat může být pro dnešní hardware a software výpočetně velmi náročná. Stejně náročný může být jejich update při editaci vstupních dat. Řešením jak se těmto problémům vyhnout je vytvoření terrain dataset. V tomto cvičení se zaměřímo no to, jak vytvořit, vizualizovat a analyzovat terrain dataset v prostředí ArcGIS. Co je to terrain dataset? Terrain dataset je povrch založený na principu TIN, který je vytvořen na základě měření uložených jako prvky f geodatabázi. Pomocí terrain dataset můžeme lépe reprezentovat a modelovat zemský povrch, provádět mnoho 3D analýz a tvořit odvozené povrchy z DMT. Z terrain dataset můžeme vytvořit výškové rastry nebo TIN pro definovanou oblast a požadovanou úroveň detailu. Obr. 17 Terrain dataset tvořený prvky v geodatabázi Tvorba terrain pyramids pro zvýšení efektivity Terrain pyramids jsou úrovně detailu vytvořené v rámci terrain datasetu ke zvýšení efektivity pro určité aplikace. Pyramidy můžeme využít např. pro rychlé získání dat vybrané oblasti v požadované úrovni detailů. Tvorba pyramid je výpočetně náročná, proto je důležité volit vhodné nastavení pro vybraný typ využití. Pyramidy tak tvoříme např. v následujících případech: vylepšit výkonnost (paměťovou, výpočetní) pomocí rozsahu měřítek, vytvořit rastr nebo TIN z terrain dataset, provést analýzu DMT.

21 Obr. 18 Terrain dataset ve třech rozdílných měřítcích s použitím terrain pyramids Terrain pyramids jsou vytvářeny metodou redukcí bodů, což snižuje množství bodů nebo měření, na základě kterých se tvoří reprezentace povrchu. Jednotlivé úrovně ukazuje následující tabulka: Heavy thinning Light thinning Nejméně detailů Více detailů No thinning Plné rozlišení Tab. 1 Tvorba terrain pyramids Využívají se dva typy tvorby pyramid: Z-tolerance a Windows size. Z-tolerance algoritmus se využívá pro data bare-earth (holá zem). Nedostatečně zpracovává oblasti se zástavbou a vegetací, má delší čas výstavby pyramid a neměl by se používat s první odezvou LIDAR dat. Window size typ pyramid je efektivní pro všechny typy dat, může se používat i pro první odezvy a má rychlejší čas výstavby pyramid. Metoda z-tolerance využívá vertikální přesnost dat v rámci prostorového rozlišení dané oblasti. Každá pyramida je aproximace vertikální přesnosti dat v plném rozlišení. Metoda window-size ředí body pro každou pyramidu tak, že rozdělí oblast na stejné čtverce a z každého čtverce vybere jeden nebo dva body. Z-tolerance algoritmus je schopný za hodinu zpracovat 80 milionů bodů, zatímco window-size filtr jich zpracuje až 400 milionů.

22 Obr. 19 Metoda window-size Zpracování terrain dataset S terrain dataset se dají provádět stejné operace jako s výškovým rastrem. Můžeme tak vytvořit analýzu viditelnosti, počítat odvozené povrchy, převádět data na TIN nebo rastr. Obr. 20 Tvorba digitálního modelu terénu - vlevo (bare-earth data) a dig. modelu povchu - vpravo (první odezvy) z terrain dataset Tvorba rastrů a TIN přímo z LIDAR dat může mít špatný vliv na výsledek. Např. šum v LIDAR datech může způsobovat nepřesnosti ve výpočtech sklonu svahu a vrstevnice o špatné kvalitě. Hustá LIDAR data mohou způsobovat to, že se měřené body zobrazí nad, nebo pod reálným terénem. Vertikální přesnost se většinou pohybuje mezi 12 a 15 cm. Tzn. že v rámci změřených dat (mezi sousedními body) může být náhodný rozdíl ve výše 24 a 30 cm. Když před tvorbou TIN nebo rastru z LIDAR dat vytvoříme terrain dataset, nejen že předejdeme výše zmíněným problémům, ale také můžeme využít další výhody ve výkonnosti a kvalitě. Např. ředěním bodů při tvorbě terrain dataset redukuje šum v datech a tím odstraníme nevhodné nebo duplicitní body. Interpolace dat může kompenzovat nerovnoměrné rozložení vstupních bodů, což nám vytvoří hladší povrch.

23 Obr. 21 Výškový rastr vytvořený přímo z LIDAR dat (vlevo) a z terrain dataset (vpravo) Obr. 22 Rastr sklonů a vrstevnice vytvořené přímo z LIDAR dat (vlevo) a z terrain dataset (vpravo) Cvičení tvorba terrain dataset Na úvod je potřeba stáhnout data pro cvičení. Data jsou k dispozici na síťovém disku: adresář DPZ\Lidar_terrain_dataset_cviceni Na úvod je nutné, abychom porozuměli vstupním datům je potřeba zjistit jaké prvkové třídy (feature class) jsou připraveny, jaká je vertikální přesnost dat, uložení, souřadnicový systém, atd. Většinu důležitých otázek bychom měli najít v metadatech. Provedeme tedy následující kroky: V ArcMap, v Customize menu, vyberte ArcMap Options. V ArcMap Options dialog box, klikneme na kartu Metadata. Rozbalíme nabídku a vybereme ISO Metadata Implementation Specification Díky tomu uvidíme více informací v metadatech.

24 V Catalog Window navigujeme do adresáře..\ Lidar_terrain_dataset_cviceni\ Build_Terrain\Data V tomto pracovním adresáři máme připravenou geodatabázi LidarTerrain. Rozbalme tuto GDB a podíváme se, jaké obsahuje datové sady a prvky (feature dataset, feture class). Tyto tři prvkové třídy (feature classes) zajišťují data pro vybudování terrain dataset v rámci tohoto cvičení: lomové hrany (breaklines), výškové body (mass points) a hranice zájmové oblasti. Výškové body využijeme jako zdroje dat pro vrcholy jednotlivých trojúhelníků v TIN, lomové hrany jako povinné hrany pro trojúhelníky a vymezení oblasti ořízne výsledný TIN. V Catalog window klikneme pravým tlačítkem na TerrainData feature dataset a vybereme Properties Prozkoumejte záložky a zjistěte následující informace: o Jaká je XY a Z tolerance? o Jaký mají data horizontální a vertikální souřadnicový systém? o Jaké je XY a Z rozlišení tohoto feature dataset? Zavřete okno a klikněte pravým tlačítkem na Napa_Masspoints a vybere položku Item description Zde vyberte FGDC Metadata link. Rozbalte všechny položky a zjistěte následující informace: o Kde byla data pořízena? o Jaké jednotky data používají? Tvorba terénu V Catalog window klikneme pravým tlačítkem na TerrainData dataset ->New -> Terrain V dialogovém okně nastavíme následující parametry (Obr. 23) o Name: Napa_Terrain o Klikneme na Select All, abychom vybrali všechny dostupné vrstvy Napa_Masspoints, Napa_Breaklines, a Napa_Studyareaclip o Jako průměrnou vzdálenost bodů nastavíme 4.6 (Approximate point spacing). Tato informace je získána od dodavatele dat. o Klikneme Další

25 Obr. 23 Tvorba Terrain dataset V rámci datové sady máme k dispozici Napa_Studyareaclip, který obsahuje 2D polygon a slouží k ořezu dané oblasti. Je vhodné takový typ dat použít při tvorbě libovolného terénu. Sloupec SFType (typ vstupních dat) definuje roli každé vrstvy při tvorbě terénu: o Multipoint feature class bude použita jako výškové body o Soft clip ořízne terén podle tvaru vybrané vrstvy o Hard line reprezentují povinné hrany v terénu hřbetnice, údolnice, koryta řek nebo antropogenní prvky jako např. silnice. Obr. 24 Tvorba Terrain dataset

26 o Klikneme Advanced, abychom zobrazili sloupeček Overview Terrain (Obr. 24) Sloupec Overview Terrain ukazuje jak se každá vrstva podílí na tvorbě přehledky oblasti. Přehledka je vysoce generalizovaná verze terénu a používá se jako náhled pro rychlé prohlížení. Breaklines jsou příliš detailní a proto se pro tvorbu přehledky nebudou používat.. o Klikneme NextI abychom definovali typ pyramid, které budeme používat při tvorbě terénu. Použijeme metodu window-size pro tvorbu pyramid a funkci nastavíme podle Obr. 25. Obr. 25 Tvorba pyramid o Z mean odstraní extrémní hodnoty, které nemusely být nasnímány dobře o Thining method Moderate omezí šum v rovinatých oblastech. Klikneme Next a nastavíme počet úrovní pro tvorbu pyramid a hraniční měřítka pro jednotlivá rozlišení. Klikneme na Add 3x Hodnoty velikosti oken a maximální měřítko jsou pouze hrubé aproximace, které SW vytváří na základě průměrné vzdálenosti bodů a horizontální a vertikální rozloze oblasti. Je doporučeno, aby pyramida s nejvyšším rozlišením používala velikost okna, která je dvojnásobek průměrné vzdálenosti bodů. Nastavíme vše podle Obr. 26.

27 Obr. 26 Tvorba pyramid Klikněte na tlačítko Resolution Bounds Setting abychom určili úrovně pyramid pro Napa_Breaklines a Napa_Studyareaclip. Lomové hrany mohou být obsaženy ve více úrovních. Nastavením window size můžeme kontrolovat měřítko, kde chceme aby byly použity tyto lomové hrany. Nastavte Max Window pro Napa_Breaklines na 10. Lomové hrany budou tedy viditelné pro úroveň pyramid s oknem o velikosti větší než 0 a méně než 10, nebo v měřítku větším než 1:5000. Polygon pro ořez je použitý ve všech měřítkách. Obr. 27 Nastavení rozlišení pyramid Klikneme na Accept a následně na OK. Při kliknu na Next můžeme zkontrolovat nastavení tvorby terénu (Obr. 28) Pokud jsou všechna nastavení v pořádku, klikneme na Finish

28 Obr. 28 Nastavení tvorby terénu Po vytvoření nového terénu ho můžeme vizuálně prozkoumat.

Projekt Pospolu. Zpracování tachymetrie kompletně Obor 36-47-M/01 Stavebnictví

Projekt Pospolu. Zpracování tachymetrie kompletně Obor 36-47-M/01 Stavebnictví Projekt Pospolu Zpracování tachymetrie kompletně Obor 36-47-M/01 Stavebnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Blanka Roučková, Ph.D. Tutorial 4 Zpracování tachymetrie

Více

GIS1-7. cvičení. listopad 2008. ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie. Obsah. Založení nového souboru s vektorovými daty

GIS1-7. cvičení. listopad 2008. ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie. Obsah. Založení nového souboru s vektorovými daty ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie listopad 2008 Obsah prezentace 1 2 3 4 5 6 Měli bychom umět pracovat s rastrovými daty rozumět problematice vektorových dat u obou typů dat

Více

Digitální kartografie 10

Digitální kartografie 10 Digitální kartografie 10 Možnosti vizualizace geodat v ESRI ArcGIS Digitální kartografie 10 Digitální model terénu v geodatabázi Tvorba příčných profilů 3D vizualizace DMT v geodatabázi strana 2 Založte

Více

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Petr Pala Copyright 2008 CENIA, laboratoř GIS 1. Úvod 1. Systémové požadavky 2. Části základního okna aplikace 1. Menu 1.1. File 1.2. Tools 1.3. Hlavní lišta 2. Editor

Více

Možnosti vizualizace geodat v ESRI ArcGIS strana 2

Možnosti vizualizace geodat v ESRI ArcGIS strana 2 Brno, 2015 Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Cvičení č. 10 Digitální kartografie Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 6

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 6 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 6 Lubomír Vašek Zlín 2013 Obsah... 3 1. Základní pojmy... 3 2. Princip rastrové reprezentace... 3 2.1 Užívané

Více

1. Vizuální porovnání. pouze vytvoření výkresu, nutno mít 2 datové rámce a nastaveno stejné měřítko u dat. Rámců (Data Frame Properties)

1. Vizuální porovnání. pouze vytvoření výkresu, nutno mít 2 datové rámce a nastaveno stejné měřítko u dat. Rámců (Data Frame Properties) 1. Vizuální porovnání pouze vytvoření výkresu, nutno mít 2 datové rámce a nastaveno stejné měřítko u dat. Rámců (Data Frame Properties) 1 2. Roztřídění dle krajinného krytu Pouze úprava legendy a vytvoření

Více

Nástroj pro výpočet času vítěze tratě v orientačním běhu.

Nástroj pro výpočet času vítěze tratě v orientačním běhu. Uživatelský manuál pro práci s nástrojem pro výpočet času vítěze tratě v orientačním běhu v prostředí ArcGIS Desktop 10.1 Nástroj pro výpočet času vítěze tratě v orientačním běhu. Martin KLÍCHA Olomouc,

Více

Digitální kartografie 3

Digitální kartografie 3 Digitální kartografie 3 základy práce v ESRI ArcGIS strana 2 Založení nového projektu v aplikaci ArcMap 1. Spuštění aplikace ArcMap v menu Start Programy ArcGIS. 2. Volba Blank map pro založení nového

Více

Tvorba geometrického modelu a modelové sítě.

Tvorba geometrického modelu a modelové sítě. Tvorba geometrického modelu a modelové sítě. Návod krok za krokem, jak postupovat při vytváření modelové geometrie ze zadaných geografických a geologických dat Pro řešitele bakalářských projektů!!! Nejprve

Více

GIS. Cvičení 3. Sběr vektorových dat v ArcGIS

GIS. Cvičení 3. Sběr vektorových dat v ArcGIS GIS Cvičení 3. Sběr vektorových dat v ArcGIS Vektorové modely v ArcGIS Jedním způsobem reprezentace geografických jevů je použití bodů, linií a polygonů. Tento způsob reprezentace se nazývá vektorový datový

Více

Digitální kartografie

Digitální kartografie Brno, 2015 Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Cvičení č. 8 Digitální kartografie Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na

Více

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Příkazy v nabídce Předmět Volba rastru rychlá klávesa F4 Příkaz otevře vybraný rastr; tj. zobrazí ho v předmětu zájmu. Po vyvolání příkazu se objeví

Více

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová Tvorba nových dat Vektor Rastr Geodatabáze Prezentace prostorových dat Vektorová Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon Uložení atributů v tabulce Příklad vektorových dat Výhody/nevýhody použití

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 12

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 12 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 12 Lubomír Vašek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu (ESF)

Více

Hodnocení vývoj krajiny pomocí VEKTOROVÝCH DAT

Hodnocení vývoj krajiny pomocí VEKTOROVÝCH DAT Hodnocení vývoj krajiny pomocí VKTOROVÝCH DAT odernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJP 1. Vizuální porovnání vytvoření výkresu s tolika datovými rámci, kolik je roků pro hodnocení. Je

Více

Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností programu.

Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností programu. Školení programu TopoL xt Přechod na TopoL xt z programu TopoL pro Windows Cíl: Obsah: Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností

Více

Projekt Atlasu znečištění ovzduší

Projekt Atlasu znečištění ovzduší Projekt Atlasu znečištění ovzduší Tak jak bylo zmíněno na konci první kapitoly, budeme v následujících cvičeních pracovat na samostatném projektu. Cílem projektu je vytvořit jednoduchý atlas znečištění

Více

Rastrové digitální modely terénu

Rastrové digitální modely terénu Rastrové digitální modely terénu Rastr je tvořen maticí buněk (pixelů), které obsahují určitou informaci. Stejně, jako mohou touto informací být typ vegetace, poloha sídel nebo kvalita ovzduší, může každá

Více

Digitální kartografie 4

Digitální kartografie 4 Digitální kartografie 4 tvorba vektorových dat Vytváření liniových dat 1. Příprava Otevření aplikace ArcCatalog v menu Start Programy ArcGIS ArcCatalog, nebo přímo z ArcMapu kliknutím na ikonu v nástrojové

Více

Cvičení č. 1 Začátek práce s GIS

Cvičení č. 1 Začátek práce s GIS Cvičení č. 1 Začátek práce s GIS 1. Aplikace ArcMap Obrázek 1. Prázdné prostředí ArcMap 2. Přidání dat do prostředí ArcMap V levé části okna je umístěn Obsah (Table Of Contents), lze ho však přemístit

Více

a autentizovaná proxy

a autentizovaná proxy Mendelova univerzita v Brně Virtuální privátní síť a autentizovaná proxy Verze: 1.2 Datum: 5. dubna 2011 Autor: Martin Tyllich, Aleš Vincenc, Stratos Zerdaloglu 2 Obsah 1 Připojení pomocí proxy serveru

Více

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní.

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Zapnutí a vypnutí panelů nástrojů Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Úkol: Vyzkoušejte si zapnout a vypnout všechny panely nástrojů. Nechte zapnutý panely nástrojů Formátování

Více

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 2012 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tomto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 01/2012 (SPIRIT 2012 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r.

Více

Workshop Příprava mapových podkladů , Penzion Školka, Velké Karlovice

Workshop Příprava mapových podkladů , Penzion Školka, Velké Karlovice Praktická činnost Zpracování vrstevnic, stínování, sklonitosti svahů a výšky vegetace z produktů DMR 5G, DMR 1P, LLS-všechny třídy (OCAD, OL Laser) Úkol: Chystáte projekt OB mapy v okolí Českých Milov

Více

Vyšetření charakteristik velmi malého povodí v ArcGIS

Vyšetření charakteristik velmi malého povodí v ArcGIS Vyšetření charakteristik velmi malého povodí v ArcGIS Níže popsaný postup je pouze jeden z mnoha možných, osobní invenci se tedy meze nekladou. Vrstvu vrstevnic a digitálního modelu terénu obdrženou k

Více

Digitální kartografie 8

Digitální kartografie 8 Digitální kartografie 8 souborová geodatabáze ESRI ArcGIS strana 2 ArcGIS 10.0 podporuje uložení dat v: - souborové geodatabázi (File Geodatabase) - osobní geodatabázi (Personal Geodatabase) - shapefile

Více

Protierozní ochrana 5. cvičení Téma: GIS řešení USLE stanovení faktorů LS a K. Výpočet ztráty půdy a určení erozní ohroženosti

Protierozní ochrana 5. cvičení Téma: GIS řešení USLE stanovení faktorů LS a K. Výpočet ztráty půdy a určení erozní ohroženosti Protierozní ochrana 5. cvičení Téma: GIS řešení USLE stanovení faktorů LS a K. Výpočet ztráty půdy a určení erozní ohroženosti 143YPEO ZS 2017/2018 2 + 3; z,zk Zadání č. 5: Pro všechny erozní celky vypočtěte

Více

ESET Mobile Antivirus

ESET Mobile Antivirus ESET Mobile Antivirus Uživatelská příručka chráníme vaše digitální světy ESET Mobile Antivirus Copyright ESET, spol. s r. o. ESET software spol. s r. o. Meteor Centre Office Park Sokolovská 100/94 180

Více

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1 Manuál správce VNI 5.1 verze 0.2 Manuál správce VNI 5.1 VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 655 (pracovní doba 7:30 15:00) www.variant.cz isb@variant.cz

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky Zpracoval: ing. Jaroslav Chlubný Počítačová grafika Počítačová grafika a digitální fotografie zaujímá v současnosti stále významnější místo v našem životě. Uveďme si jen několik

Více

2. cvičení: Základní kroky v programu ArcGIS GIS1 tvorba map

2. cvičení: Základní kroky v programu ArcGIS GIS1 tvorba map Klasifikace dat 1. Změna symbolu Změnu symboliky lze provést dvěma způsoby. Buď klikneme na název vrstvy v části Obsah pravým tlačítkem myši a zvolíme Properties. Zobrazí se nám nová tabulka, kde se přepneme

Více

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální modely terénu jsou dnes v geoinformačních systémech hojně využívány pro různé účely. Naměřená terénní data jsou často zpracována do podoby

Více

Laserové skenování pro tvorbu 3D modelu terénu vybrané části NP České Švýcarsko

Laserové skenování pro tvorbu 3D modelu terénu vybrané části NP České Švýcarsko Diplomová práce FŽP UJEP obor Revitalizace krajiny 2006 Laserové skenování pro tvorbu 3D modelu terénu vybrané části NP České Švýcarsko Autor: Marek Gąsior Vedoucí práce: Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D. Úkoly

Více

KIG/1GIS2. Geografické informační systémy. rozsah: 2 hod přednáška, 2 hod cvičení způsob ukončení: zápočet + zkouška

KIG/1GIS2. Geografické informační systémy. rozsah: 2 hod přednáška, 2 hod cvičení způsob ukončení: zápočet + zkouška Geografické informační systémy KIG/1GIS2 rozsah: 2 hod přednáška, 2 hod cvičení způsob ukončení: zápočet + zkouška vyučující: e-mail: Ing. Jitka Elznicová, Ph.D. jitka.elznicova@ujep.cz Konzultační hodiny:

Více

Jak georeferencovat snímky stabilního katastru?

Jak georeferencovat snímky stabilního katastru? Jak georeferencovat snímky stabilního katastru? Georeferencování snímků je proces určení polohy snímků (přiřazení souřadnic snímkům) ve vybraném souřadnicovém systému. Jinými slovy, obrázkům znázorňujícím

Více

3D modelování. Výška objektů

3D modelování. Výška objektů terénu a objektů na něm bude předvedeno v produktu ESRI ArcGIS 3D Analyst, který zahrnuje i aplikace ArcGlobe a ArcScene. Pomocí nich lze na své zájmové území podívat z ptačí perspektivy. Na plasticky

Více

INSTALACE DATABÁZE ORACLE A SYSTÉMU ABRA NA OS WINDOWS

INSTALACE DATABÁZE ORACLE A SYSTÉMU ABRA NA OS WINDOWS INSTALACE DATABÁZE ORACLE A SYSTÉMU ABRA NA OS WINDOWS 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Instalace Oracle verze 11.02. 64 bit... 2 Instalace Listeneru... 8 Vytvoření instance databáze... 10 Úprava konfigurace

Více

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 OBSAH 1 Zabezpečení systému... 3 1.1 Přístup do systému... 3 1.2 První přihlášení... 3 1.3 Heslo nefunguje nebo jej uživatel

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved.

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved. Obsah Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování WWW.INVENTORCAM.CZ 1995-2009 SolidCAM All Rights Reserved. 1 2 2 Obsah Obsah 1. Přehled modulů InvnetorCAMu... 11 1.1 2.5D Frézování... 12 1.2 Obrábění

Více

Příklad bezprostředně navazuje na předchozí příklad č. 17. Bez zvládnutí příkladu č. 17 není možné pokračovat

Příklad bezprostředně navazuje na předchozí příklad č. 17. Bez zvládnutí příkladu č. 17 není možné pokračovat Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafi cká úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru Instalace obslužného programu: 1) Zapněte počítač a nechte naběhnout systémový obslužný program PC. Na monitoru bude základní obrazovka systému.

Více

WEBOVÁ APLIKACE GEOPORTÁL ŘSD ČR

WEBOVÁ APLIKACE GEOPORTÁL ŘSD ČR Uživatelská dokumentace Datum: 3. 5. 2016 Verze: 1.2 WEBOVÁ APLIKACE GEOPORTÁL ŘSD ČR Zpracoval VARS BRNO a.s. A:: Kroftova 3167/80c 616 00 Brno T:: +420 515 514 111 E:: info@vars.cz IČ:: 634 819 01 DIČ::

Více

Airborne Laser Scanning (ASL) - LIDAR (light detection and ranging)

Airborne Laser Scanning (ASL) - LIDAR (light detection and ranging) Airborne Laser Scanning (ASL) - LIDAR (light detection and ranging) Základní komponenty: laserový skener navigační systém (GPS) a INS. laserové paprsky časový interval mezi vysláním a přijetím paprskem

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Základní informace pro každého Následující popis je určen pro stručné a rychlé seznámení s programem a jeho ovládáním. Detailnější vysvětlení funkcí programu naleznete v českém i

Více

VYUŽITÍ ARCSCAN PŘI VEKTORIZACI GEOMORFOLOGICKÉ MAPY VYSOKÝCH TATER.

VYUŽITÍ ARCSCAN PŘI VEKTORIZACI GEOMORFOLOGICKÉ MAPY VYSOKÝCH TATER. VYUŽITÍ ARCSCAN PŘI VEKTORIZACI GEOMORFOLOGICKÉ MAPY VYSOKÝCH TATER. Semestrální práce z předmětu Algoritmy prostorových analýz (KMA/APA) Autor: Pavel Batko Západočeská univerzita, Fakulta pedagogická

Více

Základy práce v programu ArcGIS 3D Analyst

Základy práce v programu ArcGIS 3D Analyst Základy práce 3D Analyst patří do skupiny nadstaveb systému ArcGIS. Jeho sadu nástrojů lze využívat v prostředí aplikace ArcMap nebo v aplikacích ArcScene a ArcGlobe, které umožňují prostorové zobrazení

Více

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6 Obsah POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2 Barvy 2 Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6 Změna velikosti fotografie 6 Ořezání obrázku 7 TRANSFORMACE 9 Rotace 9 Překlopení 11 Perspektiva

Více

b. Souřadný systém nastavit na JTSK Krovak Pravým na Layers/properties/Coordinate Systém/S-JTSK Krovak EastNorth (NE fero)

b. Souřadný systém nastavit na JTSK Krovak Pravým na Layers/properties/Coordinate Systém/S-JTSK Krovak EastNorth (NE fero) GIS_zadání1_Slavičín Pozor - názvy bez mezer, diakritiky - struktura souboru: o zapocet (slozka) data (slozka) moje vrstvy, NE ty původní!!! + projekt.mxd Excel soubor - NASTAVIT RELATIVNÍ CESTU NA ZAČÁTKU!!!!

Více

Vypracoval: Datum: Název projektu (oblast, číslo mapy) Závěrečná zpráva

Vypracoval: Datum: Název projektu (oblast, číslo mapy) Závěrečná zpráva Vypracoval: Datum: Název projektu (oblast, číslo mapy) Závěrečná zpráva Zadání a nastínění postupu práce: Proveďte pohledové analýzy pro existující větrnou elektrárnu v ČR (dle vlastního výběru). Použijte

Více

Rektifikace rastrových dat

Rektifikace rastrových dat Rektifikace rastrových dat Při rektifikaci převádíme rastrová data do příslušného souřadného systému tak, aby byly na svém správném místě a bylo možné tyto data kombinovat s jinými daty. Například letecký

Více

Instalační manual LiveQ IPTV UB110

Instalační manual LiveQ IPTV UB110 Instalační manual LiveQ IPTV UB110 Obsah V1.2 Kapitola 1 : Hardwarová Instalace LiveQ IPTV UB110...2 1.1 Obsah balení...2 1.2 Systémové požadavky...2 1.3 Hardwarová Instalace...2 Kapitola 2 : Rychlá Instalace

Více

Data Transfer Software

Data Transfer Software Data Transfer Software Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 TYPY PODPOROVANÝCH PŘÍSTROJŮ... 3 2 POUŽITÍ DATA TRANSFER... 4 2.1 SPUŠTĚNÍ DATA TRANSFER UTILITY... 4 2.2 PŘENOS SOUBORŮ... 4 2.2.1 Přenos z GIS přijímače

Více

Obsah. Základy práce s rastry. GIS1-5. cvičení. ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie

Obsah. Základy práce s rastry. GIS1-5. cvičení. ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie říjen 2010 Obsah prezentace 1 2 3 4 Měli bychom umět ovládat prostorové analýzy překryvné (overlay) a bĺızkostní (buffer) funkce umět kombinovat

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Diplomová práce

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Diplomová práce Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky Diplomová práce Ověření účinnosti zpřesnění digitálního modelu reliéfu ZABAGED podle koncepce Zeměměřického úřadu v zastavěném

Více

Digitální kartografie 5

Digitální kartografie 5 Digitální kartografie 5 strana 2 Zadání atributů pro jednotlivé plochy při vytvoření nového souboru shapefile se nám automaticky vytvoří také databázový soubor *.dbf, který obsahuje atributovou tabulku

Více

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako GSWEB Nápověda 1. Mapové okno Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně 2. Ovládací panel a panel vrstev Panel Ovládání Panel Vrstvy 3. GSWeb - roletové menu Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

Více

Metody zpracování výškopisu

Metody zpracování výškopisu Workshop Příprava mapových podkladů chata Junior, Kunčice u Starého Města pod Sněžníkem 24.-25. 1. 2015 1 Metody zpracování výškopisu Způsoby zobrazení Zdroje pro OB Laserscan princip, formáty Výškopis

Více

Manuál k aplikaci WANAS

Manuál k aplikaci WANAS Manuál k aplikaci WANAS OBSAH 1 DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO PRÁCI V NOVÉ VERZI APLIKACE WANAS.. 2 2 PROSTOROVÁ DATA... 3 2.1 POPIS HLAVNÍCH FUNKCÍ... 3 2.2 PRÁCE S DEFINIČNÍM BODEM SEGMENTU... 4 2.3 PRÁCE S

Více

METROLOGIC INSTRUMENTS, INC. OPTIMIZER UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

METROLOGIC INSTRUMENTS, INC. OPTIMIZER UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA METROLOGIC INSTRUMENTS, INC. OPTIMIZER UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 1 2 Obsah Úvod.. 5 Pomocné programy 5 Společné pojmy 6 Jak začít.. 7 Soubor.. 8 Jazyk... 8 Nástroje 9 Pomoc... 9 Vytvoření aplikace.. 10 FORMULÁŘ.

Více

Objednejte si Microsoft Office Professional Plus 2013 na domácí počítač za necelých 400 Kč!

Objednejte si Microsoft Office Professional Plus 2013 na domácí počítač za necelých 400 Kč! Objednejte si Microsoft Office Professional Plus 2013 na domácí počítač za necelých 400 Kč! Díky výhodné smlouvě se společností Microsoft si můžete objednat nejvyšší a nejnovější sadu Microsoft Office

Více

Free and open source v geoinformatice. Příloha 1 - Praktické cvičení QGIS

Free and open source v geoinformatice. Příloha 1 - Praktické cvičení QGIS Free and open source v geoinformatice Příloha 1 - Praktické cvičení QGIS Data: vrstva okresů z ArcČR v 3.1 (data ke stažení na http://www.geoinformatics.upol.cz/foss/) Krok 1: Zapneme aplikaci QGIS a prozkoumáme

Více

VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti. Úvod do MKP Napěťová analýza maticového klíče

VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti. Úvod do MKP Napěťová analýza maticového klíče VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti Úvod do MKP Napěťová analýza maticového klíče Autor: Michal Šofer Verze 0 Ostrava 2011 Zadání: Proveďte napěťovou analýzu

Více

Rastrová reprezentace geoprvků model polí Porovnání rastrové a vektorové reprezentace geoprvků Digitální model terénu GIS 1 153GS01 / 153GIS1

Rastrová reprezentace geoprvků model polí Porovnání rastrové a vektorové reprezentace geoprvků Digitální model terénu GIS 1 153GS01 / 153GIS1 GIS 1 153GS01 / 153GIS1 Martin Landa Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební 14.11.2013 Copyright c 2013 Martin Landa Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under

Více

8. přednáška z předmětu GIS1 Rastrový datový model a mapová algebra

8. přednáška z předmětu GIS1 Rastrový datový model a mapová algebra 8. přednáška z předmětu GIS1 Rastrový datový model a mapová algebra Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky z www.gis.zcu.cz Předmět KMA/UGI,

Více

Newsletter Knihy jízd. Červen / 2013. Upozornění na překročení rychlosti v oblasti

Newsletter Knihy jízd. Červen / 2013. Upozornění na překročení rychlosti v oblasti Newsletter Knihy jízd Červen / 2013 Upozornění na překročení rychlosti v oblasti Ve firemních areálech bývá často omezena rychlost vozidel, především z důvodu bezpečnosti chodců. Aplikace Kniha jízd umožňuje

Více

ArcGIS Desktop 10. Nástroje pro správu, editaci a analýzu prostorových dat

ArcGIS Desktop 10. Nástroje pro správu, editaci a analýzu prostorových dat ArcGIS Desktop 10 Nástroje pro správu, editaci a analýzu prostorových dat ArcGIS Desktop 10 Software ArcGIS Desktop 10 nabízí širokou paletu nástrojů pro všechny, kdo pracují s informacemi se vztahem k

Více

M ě r n á t e p e l n á k a p a c i t a p e v n ý c h l á t e k

M ě r n á t e p e l n á k a p a c i t a p e v n ý c h l á t e k M ě r n á t e p e l n á k a p a c i t a p e v n ý c h l á t e k Ú k o l : Určit měrné tepelné kapacity vybraných pevných látek pomocí kalorimetru. P o t ř e b y : Viz seznam v deskách u úlohy na pracovním

Více

Databáze ROMARIN (WIPO)

Databáze ROMARIN (WIPO) Databáze ROMARIN (WIPO) 1. Otevření databáze (Open database) Označíme nabízenou databázi (U:\) a potvrdíme výběr kliknutím na OK. 2. Výběr databáze (Database overview) Vybereme databázi, se kterou chceme

Více

Manuál programu HPSim

Manuál programu HPSim Manuál programu HPSim Základní informace o programu HPSim Program si můžete zdarma stáhnou z domovské stránky tohoto programu na adrese: http://www.winpesim.de. Tento software je volně šiřitelný pro potřeby

Více

Cílem cvičení je procvičení předchozích zkušeností tvorby 3D modelu rotační součásti a zhotovení jejího výrobního výkresu..

Cílem cvičení je procvičení předchozích zkušeností tvorby 3D modelu rotační součásti a zhotovení jejího výrobního výkresu.. ROTAČNÍ SOUČÁST - 3D MODEL Pro/ENGINEER - Wildfire Cílem cvičení je procvičení předchozích zkušeností tvorby 3D modelu rotační součásti a zhotovení jejího výrobního výkresu.. Sestrojte model a výrobní

Více

Úvod do GIS. Prostorová data II. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium.

Úvod do GIS. Prostorová data II. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Úvod do GIS Prostorová data II. část Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Karel Jedlička Prostorová data Analogová prostorová data Digitální

Více

Návod na vkládání videogalerií na stránky klubu SIG-N.A.L. Třebíč

Návod na vkládání videogalerií na stránky klubu SIG-N.A.L. Třebíč Návod na vkládání videogalerií na stránky klubu SIG-N.A.L. Třebíč Část první: Čeho vlastně chceme dosáhnout. Chtěli bychom vytvořit videogalerii, která bude mít příznačný název a v hlavičce se zobrazí

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 5

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 5 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 5 Praktické zvládnutí software Geomedia Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013

Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013 Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013 Obsah WEBOVÝ PORTÁL A PROVOZ JDTM ZK VYUŽITÍ MOBILNÍHO MAPOVÁNÍ PŘI AKTUALIZACI TECHNICKÉ

Více

Geografické informační systémy GIS

Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy GIS Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více

Technologie počítačových sítí 1. cvičení

Technologie počítačových sítí 1. cvičení Technologie počítačových sítí 1. cvičení Obsah prvního cvičení Microsoft Windows 2003 server Operační systém Windows 2003 server - Vytvoření nového virtuálního stroje pro instalaci Windows 98 - Příprava

Více

Stručný návod na program COMSOL, řešení příkladu 6 z Tepelných procesů.

Stručný návod na program COMSOL, řešení příkladu 6 z Tepelných procesů. Stručný návod na program COMSOL, řešení příkladu 6 z Tepelných procesů. Zadání: Implementujte problém neustáleného vedení tepla v prostorově 1D systému v programu COMSOL. Ujistěte se, že v ustáleném stavu

Více

Dobrý den, dámy a pánové, rád bych vás seznámil s posledními trendy v oblasti sběru a zpracování účelových map velkých měřítek, a to zejména

Dobrý den, dámy a pánové, rád bych vás seznámil s posledními trendy v oblasti sběru a zpracování účelových map velkých měřítek, a to zejména Dobrý den, dámy a pánové, rád bych vás seznámil s posledními trendy v oblasti sběru a zpracování účelových map velkých měřítek, a to zejména digitální technické mapy jako jedné ze součástí DMVS. 1 Posledním

Více

SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Martin Štroner, Bronislav Koska 1

SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Martin Štroner, Bronislav Koska 1 SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ SOFTWARE FOR PROCESSING OF POINT CLOUDS FROM LASER SCANNING Martin Štroner, Bronislav Koska 1 Abstract At the department of special geodesy is

Více

MIDI kontrolér (speciálně pro ovládání nahrávacího SW Ableton Live )

MIDI kontrolér (speciálně pro ovládání nahrávacího SW Ableton Live ) MIDI kontrolér (speciálně pro ovládání nahrávacího SW Ableton Live ) Stručný návod k okamžitému použití přístroje Tento návod v českém jazyce je majetkem společnosti K-AUDIO Impex s.r.o. Kardašovská 626,

Více

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah:

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Návod k obsluze 1. Charakteristika tloušťkoměru MG-401... 1 2. Použitelnost přístroje... 2 3. Vnější vzhled... 2 4. Technické parametry... 4 5. Zapnutí a vypnutí přístroje...

Více

Výzva k předložení nabídky na zpracování dodavatelské služby: DIGITÁLNÍ TERÉNNÍ MODEL REFERENČNÍ OBLASTI PROJEKTU ARCHAEOMONTAN, č. projekt: 100099134

Výzva k předložení nabídky na zpracování dodavatelské služby: DIGITÁLNÍ TERÉNNÍ MODEL REFERENČNÍ OBLASTI PROJEKTU ARCHAEOMONTAN, č. projekt: 100099134 Výzva k předložení nabídky na zpracování dodavatelské služby: DIGITÁLNÍ TERÉNNÍ MODEL REFERENČNÍ OBLASTI PROJEKTU ARCHAEOMONTAN, č. projekt: 100099134 1. Název zakázky, kód 2. Údaje o zadavateli sídlo

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA ATMOSFÉRICKÉ A TOPOGRAFICKÉ KOREKCE DIGITÁLNÍHO OBRAZU ZE SYSTÉMU SPOT 5 V HORSKÝCH OBLASTECH

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA ATMOSFÉRICKÉ A TOPOGRAFICKÉ KOREKCE DIGITÁLNÍHO OBRAZU ZE SYSTÉMU SPOT 5 V HORSKÝCH OBLASTECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta Institut geoinformatiky ATMOSFÉRICKÉ A TOPOGRAFICKÉ KOREKCE DIGITÁLNÍHO OBRAZU ZE SYSTÉMU SPOT 5 V HORSKÝCH OBLASTECH příspěvek

Více

Cvičení č. 2 : POLITICKÁ MAPA VYBRANÉHO KONTINENTU

Cvičení č. 2 : POLITICKÁ MAPA VYBRANÉHO KONTINENTU Cvičení č. 2 : POLITICKÁ MAPA VYBRANÉHO KONTINENTU - Procvičení práce v programu AEJEE, tvorba vlastního projektu V tomto cvičení se naučíte vytvářet vlastní projekt. Hlavním cílem je naučit se přidat

Více

Analýza dat na PC I.

Analýza dat na PC I. Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Analýza dat na PC I. Základy programu STATISTICA IBA výuka 2008/2009 StatSoft, Inc., http://www.statsoft.com/, http://www.statsoft.cz Verze pro

Více

10.12.2015. Co je Geoinformatika a GIT Přehled vybraných GIT GIS. GEOI NF ORM AČ NÍ T ECHNOL OGI E David Vojtek

10.12.2015. Co je Geoinformatika a GIT Přehled vybraných GIT GIS. GEOI NF ORM AČ NÍ T ECHNOL OGI E David Vojtek GEOI NF ORM AČ NÍ T ECHNOL OGI E David Vojtek In s ti t u t g e o i n fo r m a ti k y Vy s o k á š k o l a b á ň s k á Te c h n i c k á u n i v e r z i ta O s tr a v a Co je Geoinformatika a GIT Přehled

Více

PŘÍPRAVA PODKLADŮ. Bc. Ivana JANKOVIČOVÁ Geografický ústav Masarykovy univerzity Brno 2015-1 -

PŘÍPRAVA PODKLADŮ. Bc. Ivana JANKOVIČOVÁ Geografický ústav Masarykovy univerzity Brno 2015-1 - PŘÍPRAVA PODKLADŮ Bc. Ivana JANKOVIČOVÁ Geografický ústav Masarykovy univerzity Brno 2015-1 - Obsah OBSAH...- 2-1 VÝBĚR A POŘÍZENÍ PODKLADŮ...- 4-1.1 Dostupné podklady v ČR...- 4-1.1.1 ČÚZK... - 4-1.1.1.1

Více

Bezpečnostní upozornění: Při používání elektrického zařízení dodržujte prosím následující zásady. Před použitím: Popis částí zařízení:

Bezpečnostní upozornění: Při používání elektrického zařízení dodržujte prosím následující zásady. Před použitím: Popis částí zařízení: Návod k použití Bezpečnostní upozornění: Při používání elektrického zařízení dodržujte prosím následující zásady 1. Před prvním použitím zařízení se seznamte s tímto návodem. 2. Uchovejte si tento návod

Více

Návod na použití FEM programu RillFEM 5.01. Jevy na chladiči

Návod na použití FEM programu RillFEM 5.01. Jevy na chladiči Návod na použití FEM programu RillFEM 5.01 Jevy na chladiči Freewarové FEM programy (FEM - metoda konečných prvků) jsou velice univerzální, ale jejich nevýhodou je poměrně složité nastavení a programování

Více

GIS. Cvičení 7. Interakční modelování v ArcGIS

GIS. Cvičení 7. Interakční modelování v ArcGIS GIS Cvičení 7. Interakční modelování v ArcGIS Interakční modelování Najděte vhodné místo pro založení nové lesní školky na zpracovaném mapovém listu ZM 10 24-32-05 1. Které podmínky musí být při p i tom

Více

Datové modelování. Datové modely v GIS. Úrovně abstrakce reality

Datové modelování. Datové modely v GIS. Úrovně abstrakce reality Datové modelování Úrovně abstrakce reality Reálný svět Datový model Datová struktura Struktura datových souborů Datové modely v GIS Klasické datové modely (vznikly jako výsledek transformace mapy do GIS)

Více

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování.

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. 4 Přesné modelování Sice můžete změnit toleranci až během práce, ale objekty, vytvořené před touto změnou, nebudou změnou tolerance dotčeny. Cvičení

Více

Tvorba povrchů pomocí interpolací

Tvorba povrchů pomocí interpolací Tvorba povrchů pomocí interpolací Rastrová data, která souvisle zobrazují průběh hodnot nějakého měřitelného fenoménu, jsou zpravidla vypočítávána pomocí interpolací naměřených hodnot vztažených k bodům

Více

Tvorba digitálního modelu terénu

Tvorba digitálního modelu terénu Tvorba digitálního modelu terénu V závěrečné fázi našeho projektu využijeme programu k vizualizaci těchto dat DMT a také k jejich porovnání Spojení druhu bodů Z důvodu exportu bodů je nutné spojit druhy

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 33 PRŮVODCE VKLÁDÁNÍ MODELŮ ZE 3D]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 33 PRŮVODCE VKLÁDÁNÍ MODELŮ ZE 3D] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 33 PRŮVODCE VKLÁDÁNÍ MODELŮ ZE 3D] 1 ÚVOD Úloha 33 popisuje oblast programu Solid Edge V20 zabývající se tvorbou výkresu převodem

Více

Základní ovládání a práce s programem CorelDraw 11

Základní ovládání a práce s programem CorelDraw 11 2. Základní ovládání a práce s programem CorelDraw 11 Základní informace Program Corel Draw je produktem kanadské společnosti Corel corporation a je jedním z mnoha programů které při zakoupení balíku Corel

Více