HLAS JAKO NÁSTROJ KOMUNIKACE S TÍM, CO ČLOVĚKA PŘESAHUJE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HLAS JAKO NÁSTROJ KOMUNIKACE S TÍM, CO ČLOVĚKA PŘESAHUJE"

Transkript

1 KONFERENCE HLASOHLED 2014 HLAS JAKO NÁSTROJ KOMUNIKACE S TÍM, CO ČLOVĚKA PŘESAHUJE sobota 8. a neděle 9.listopadu 10-17h sál Galerie, HAMU, Malostranské náměstí 13, Praha 1 VSTUP ZDARMA PROGRAM SOBOTA: 10:00 BOŽE MŮJ, BOŽE MŮJ LIDOVÉ PÍSNĚ JAKO PÉČE O SEBE I O VZTAH KE SVĚTU - Mgr. Zuzana Vlčinská (Česká republika) Důvodem ke zpěvu může být potřeba spojit se se sebou a spojit se se světem. Toto spojení probíhá na mnoha rovinách a může mít velmi hojivý účinek i v hlubokých vrstvách psychiky. Lidové písně jako integrální součást života našich předků postihují celou lidskou pocitovou a emocionální zkušenost v její komplexitě a mnohobarevnosti. Mezi písně a popěvky komunikující s přesahovou silou v nás i mimo nás patří některé písně lyrické, balady a písně k obřadům. Mgr. Zuzana Vlčinská - muzikoložka, terapeutka a lektorka české Orffovy společnosti. V průběhu více než dvacetileté práce se širokou zpěváckou veřejností i s nezpěváky dospěla k vlastní svébytné pedagogicko-terapeutické metodě nazvané Prožitkové zpívání. Ve svém přístupu spojuje muzikalitu, pohyb, imaginaci, hru a práci s hlasem a emocemi. Pro společné zpívání upravuje staré lidové písně ze slovanského okruhu s těžištěm v moravském folklóru.

2 11:30 ŽENSKÝ HLAS JAKO PROSTŘEDEK PRO POSVÁTNOU KOMUNIKACI A LÉČITELSTVÍ V MAĎARSKU - MINULOST A SOUČASNOST - Dr. Irén Lovász Ph.D. (Maďarsko) Během několika posledních let jsem nejen jako zpěvačka, ale i jako kulturní antropoložka zkoumala do jaké míry dokáže lidský hlas nápomocně posloužit v otázkách života a smrti. V různých tradičních kulturách, stejně tak i v maďarském folklóru, se dají nalézt písně, jejichž recitace pomáhala během staletí při obnovování psychického a mentálního zdraví. Hlavní tématem mého zkoumání je následující myšlenka: lidský hlas má ohromnou sílu k duchovní a posvátné komunikaci s cílem ozdravení individálního těla a duše, a toto se může vztahovat i na celou společnost. Vyslovení posvátných slov a nebo už jen vydávání patřičných zvuků může mít účinnou moc. Z lingvistického i z antropologického pohledu mne zajímá, co se dá vyjádřit vyslovením určité skupiny slov nebo dalších hlásek a zvuků. Kromě tohoto tématu při přednášce představím různé etnografické údaje vztahující se k využívání zejména ženského hlasu pro terapeutické účely a pro komunikaci s nadpřirozeným a posvátným v maďarské kulturní tradici. Seznámím Vás také s teoriemi a metodami, které použivám při vedení mého experimentálního terapeutického pěveckého kroužku, v rámci kterého se setkáváme každý týden v Budapešti. Přednáška představí různé podoby využití tradičních lidových zpěvů a lidského hlasu pro náboženskou a duchovní komunikaci a také pro léčebné cíle. Dr. Irén Lovász Ph. D. není jen jednou z nejuznávanějších maďarských lidových zpěvaček ve světě, ale také akademickou badatelkou na poli věd o člověku. V osmdesátých letech patřila k maďarskému lidovému revivalu, tak zvanému maďarskému hnutí Táncház (doslovně tanečnímu domu - tradičí taneční maďarské události), která se stala světovně uznávanou poté, co byla přijata mezi nehmotné památky UNESCO po čtyřiceti letech existence. Byla nejaktivnější zpěvačkou, která dodržovala původní lidové tradice a její aktivita se postupně přesunula ke studiu, výuce, či prezentaci ryzích lidových písní. V roce 1995 získala titul Ph.D. v oboru etnografie za disertační práci Duchovní komunikace - antroplogická studie lidových modliteb. Přes 15 let přednášela kulturní antropologii a od roku 2010 přednáší jako hostující profesorka na katedře sociálních věd a Institutu uměleckých studií při univerzitě Károla Gaspára v Budapešti.Jako zpěvačka vydala během posledních patnácti let třináct sólových desek a získala několik ocenění v Maďarsku i v zahraničí. Spolupracovala s mnoha maďarskými i zahraničními skupinami na poli lidové hudby, etnické hudby, jazzu a world-music.

3 14:00 ZPĚVEM POHNOUT NEBEM: ETNOMUZIKOLOGICKÝ PŘÍSPĚVEK K TÉMATU HUDBA A SPIRITUALITA - Doc. PhDr. Zuzana Jurková, Ph.D. (Česká republika) O hudbě po celém světě nebo spíš o hudbách se toho dá říct jen málo společného. Jedna věc ale přece: že velice často doprovázejí projevy spirituality. Jako by se lidé všude na světě shodovali v tom, že hudba je klíč k nebesům. Proč pak ale znějí zpěvy Haré Kršna tak jinak než gregoriánský chorál nebo obřadní zpěvy indiánů? Nebo jsou v jakémsi hlubším smyslu přece jen podobné? Doc. PhDr. Zuzana Jurková, Ph.D. je vedoucí Institutu etnomuzikologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Dlouhodobě se věnuje jednak hudbě menšin, zejména Romů (naposledy například Tóny z okrajů: hudba a marginalita, viz jednak hudbě v městském prostředí. V nakladatelství Karolinum právě vycházejí Pražské hudební světy, v nichž se spolu se svými studenty dívá z etnomuzikologické perspektivy na hudební události dnešní Prahy. 15:30 TĚLO JAKO POSVÁTNÝ NÁSTROJ HLASU: VLIV OSOBNÍHO A SPOLEČENSKÉHO KONTEXTU NA PODOBU PĚVECKÉHO A MLUVNÍHO HLASU - Imke McMurtrie (Německo) Doc. Imke McMurtrie (Německo) V prastarých kulturách po celém světě byl zpěv vždy spojený s náboženstvím. Byl vnímán nejen v nebi, ale i jako živoucí realita mezi lidskými bytostmi, mocí přírody a duchovním světem. Nicméně ve středověku, kdy jsme začali vnímat božské oddděleně od pozemského, přenesli jsme sílu našich modliteb na kněze a církevní hodnostáře. A tak jsme svým způsobem ztratili svůj vlastní hlas, náš přímý a soukromý způsob komunikace s Bohem. Během mé přednášky se budeme zajímat o hlas jako mnohostranný příklad, skrze nějž můžeme získat hlubší vhled do intimního vztahu lidských bytostí s duchovní podstatou duší. V současnosti, kdy se lidé pokoušejí najít spojení se svým hlasem, většina z nich intuitivně nabývá zpět své dědictví k vyjádření nejniternějších pravd skrze své tělo a zpěv. Domorodí lidé nikdy neztratili tuto svoji schopnost a tak jsem se vydala na cesty, abych se setkala s etnickými zpěváky, pocházejícími z různých kultur a ti mne naučili nejen své libozvučné písně ale i svůj fyzický, emocionální a duchovní přístup ke zpěvu. Musíte intenzivně vnímat, ani ne tak v duševním smyslu, ale ve ztělesněném smyslu vědomí, toto se velmi těžko vysvětluje západními pojmy. V podstatě je to úrověň blízkého a pronikavého propojení, takto je lidské tělo

4 nastaveno v souladu s prostředím ve kterém se nalézá. Máme vrozený dar ducha, a pokud mu dovolíme působit a nebudeme se řídit jednoduše jen hlavou, přiblíží nás k vyrovnání se stvořením. Ze své čtyřicetileté praxe s prací s lidmi a jejich schopnostmi znovu uvěřit svým hlasům se zaměřím na to jak se původ této znalosti v západní civilizaci téměř vytratil, jak přežil a jak musíme hlas znovu objevovat. Hlas jako mocný nástroj v průběhu osobní, společenské a duchovní transformace. Imke McMurtrie je zpěvačka, autorka a hlasová a dechová pedagožka. Studovala pedagogiku, hudbu a divadlo na univerzitě v Berlíně a v Mnichově. V letech působila v mezinárodně proslulém souboru Living Theatre (Judith Malina a Julian Beck, USA). Studovala tělové uvědomování (body-awareness) u Friedy Goralewski a Miriam Goldbergové podle tradice Elsy Gindlerové. V roce 1997 se na festivalu Sacred Voice ve Walesu setkala se souborem Mtiebi and Edisher Garakanidze. Od té doby čerpá inspiraci z gruzínského harmonického zpěvu jako nástroje sociální harmonizace a léčení. Působí jako hlasový kouč na katedře muzikoterapie na státní konzervatoři "Hochschule für Musik und Theater v Hamburgu a na Evropské Akademii Healing Arts v severním Německu. Svou práci zaměřuje na uvolnění vibrační a resonanční kapacity těla pomocí zpívání. Má soukromou praxi v Hamburgu a vede mezinárodní kurzy zaměřené na práci s dechem a hlasem a léčivou sílou etnického zpěvu. Vystupuje sólově a je spoluzakladatelkou souboru etnické hudby Shen. PROGRAM NEDĚLE: 10:00 HLAS A NEVIDITELNÉ, OD PALEOLITU PO STŘEDOVĚK - Prof. Iegor Reznikoff (Francie) Budeme se zabývat vztahem mezi zvukem a tělem a obzvláště vztahem mezi lidským hlasem a hlubokými úrovněmi vědomí. Budeme diskutovat o důležitosti ozvěny jako takové a zaměříme se na prostory paleolitických malovaných jeskyní, pravěkých chrámů a středověkých katedrál. Na závěr si objasníme, proč dnes zmizelo se současných liturgií Neviditelné. Iegor Reznikoff, emeritní profesor na Université de Paris a odborník v oblasti staré hudby, poprvé koncertně vystoupil a přednesl křesťanské liturgické zpěvy v roce Dnes je mezinárodně uznávaným hudebníkem věnujícím se poučené interpretaci starých liturgií a současně s tím se také na toto téma zabývá teoretickým a historickým bádáním. Odborná teoretická práce silně ovlivnila jeho náhled a intepretaci především co se týče gregoriánského chorálu. Jeho bádání na poli hudební vědy a zvukové antropologie otevřelo nové cesty pro další vědní disciplíny související se zvukem a hudbou.

5 11:30 ZPÍVANÉ ZRCADLO MODLITBY: HLAS V BAROKNÍ HUDBĚ - Michael Pospíšil, badatel a hudebník (Česká republika) Muzika tedy to, co Muzika je (nahrávky všeho druhu už muzikou nejsou) je jev neukončený, z principu nedokonalý, nebo dokonalý právě sám v sobě svou nedokončeností. Budeme-li si chtít udělat pořádek v tom, co vlastně duchovní muzika a zpěv jsou a co nejsou, nevyhneme se črtám historických souvislostí. Ty nám totiž pomáhají vysvětlit, proč ta která skladba vlastně vznikla. Protože je ovšem propastný rozdíl mezi hudební gramatikou a hudební fonetikou, není možné přeskočit klíčový fenomén tzv. Manýry (z italského la maniera = střih, šablona), která stála u zrodu skladeb a jejich zápisu, která zjednodušovala a vtipně skrývala vše nezapsatelné do zkratek, kterou musíme my nyní a vždy a znovu používat ke správnému rozbalování vzkazu co se skladbou máme vlastně dělat. Přitom komerční autentická či poučená interpretace je většinou dobové praxi, původnímu vnímání, potřebám, cílům a prostředkům na hony vzdálená. Je někdy modlou. Je tedy modlitbou, nebo není? Těmto provokujícím pozorováním se budeme věnovat, budeme je sledovat prismatem zanedbané řeči, řeči témbru lidského hlasu a jeho změn, a to v samém srdci Evropy. Michael Pospíšil studoval na hudbymilovném Gymnasiu Jana Nerudy v Praze, na Pražské konzervatoři, navštěvoval mistrovské interpretační kursy, které vedli Holger Eichhorn, Steven Stubbs, Marius van Altena, aj. Záhy s těmito hudebníky začal pracovat jako kolega v souboru i ve vyučování. Od r jako hudebník ve svobodném povolání, specializace na dávnou hudbu vyučoval na konzervatoři v Pardubicích zpěv a obligátní klavír. Krátce studoval na Masarykově Universitě v Brně muzikologii, ale současný stav vedení naší muzikologie, jako z gruntu špatně zaměřený a neuspokojivý, raději nahradil o to intenzivnější vlastní soukromou badatelskou prací. V roce 1993 založil evolučně vlastní soubor :II:RITORNELLO:II:, v r v Jičíně nad Cidlinou obnovil (císařem Josefem II. v roce 1785 zrušený) soubor»literácy«. Intensivní badatelskou práci s originálními prameny zúročuje kromě práce s těmito dvěma vlastními soubory jako zpěvák-sólista, instrumentalista, dramaturg a editor na různých projektech, koncertech, festivalech, nahráváních a filmováních, spolupracuje s dalšími sólisty, dirigenty a ansámbly. Organizuje a vede interpretační semináře a dílny, jako host vede výchovné koncerty, přednáší na různých školách od mateřských školek po university doma i za Velkou Louží. Natočil dosud 85 gramodesek a CD. Byl od samého začátku u projektů obnovy kulturní krajiny na Broumovsku, v Českém Ráji, V posledních letech se intensivně zabývá hledáním pravé tváře historického folklóru v Českých zemích a na Slovensku.

6 14:00 ZPĚV JAKO JAZYK DUŠE: ZKUŠENOST S MUZIKOTERAPEUTICKOU PRACÍ S HLASEM PŘI OSLOVOVÁNÍ BOŽSKÉHO A PŘI ZKOUMÁNÍ SMRTI A POSMRTNÉ EXISTENCE V HOSPICOVÉM ZAŘÍZENÍ - Signe Marie Lindstrøm MA (Dánsko) Lektorka nás seznámí s několika příklady z jejího působení muzikoterapeutky v hospicu. Příběhy, malba, zvuková pásma, básně a písně od pacientů v různých stádiích zachycují značný potenciál při využití hlasu a při překonávání hranic mezi dimenzemi. Tyto případy dokládají jak společnou práci s hlasem pacienta a muzikoterapeuta, tak i pacientovo napojení se na terapeutovu práci s hlasem. Signe se podělí o také o několik jednoduchých cvičení a terapeutických technik. Představená bude více než patnáctiletá zkušenost s "voice therapy" - lektorka pracuje s hlasem jako se zdrojem energie, duchovního růstu, meditace, harmonizace čaker a nervového systému, dorozumívání se s vyšším já a napojení na prvotní síly. Spoluúčastnila se řady hlasových seminářů a kurzů s dánskými a mezinárodními učiteli např. v divadle Roye Harta (Francie), archetypální prací s hlasem (Kathrine Faber), tradičním laponský zpěvem joik (Mari Boine). Signe absolvovala pětiletý magisterský studijní program Muzikoterapie na univerzitě v Aalborgu v Dánsku. Působí jako muzikoterapeutka s vážně nemocnými nebo umírajícími pacienty a s jejich rodinami v hospicu Kamillianer Gårdens. Čtyři roky se věnuje práci s ženskou skupinou a s mládeží a věnuje se i individuální terapii v Centru pro rehabilitaci traumatizovaných uprchlíků. Svoji práci představila během posledních pěti let na několika národních a mezinárodních konferencích v Dánsku, Anglii a v Itálii. V poslední době vyučovala v Bielle v Itálii odborný předmět Muzikoterapie v onkologii. Signe se zabývá zkoumáním hlasu od dětství. Byla sólistkou už jako desetiletá (1988) v poloprofesionálních dětských kapelách a souborech. Od té doby působila v nepřeberném množství kapel různých žánrů: rocku, popu, muzikálu i jazzu. Skládá hudbu pro různé interprety a také se zabývá etnickou lidovou hudbou. 15:30 INDICKÉ MANTRY ZÁKLADY TEORIE A PRAXE - ing. Jiří Mazánek (Česká republika) Přednáška objasní historický původ manter, smysl jejich užívání z hlediska terapeutického a duchovního a ukáže na citacích ze starých písem jógy jejich praktické užití a vliv na mysl a tělo. Jiří Mazánek vystudoval VŠCHT v Pardubicích, obor analytická chemie, ale již na střední škole se věnoval hudbě sólově hrou na kytaru. V 16 letech začal cvičit jógu a po dvou letech se jeho hra změnila na vyloženě duchovní zkušenost práce s tóny a hlasem. Působil ve Sdružení Šafrán a ve skupině Amalgam s Vlastimilem Markem,

7 která se zabývala meditační hudbou. V roce 1979 zakládají s Karlem Babuljakem a Vlastislavem Matouškem skupinu Relaxace, která v tomto složení hraje dodnes a stále se zabývá relaxační a meditační hudbou. V roce 1996 zakládají s Igorem Angelovem soubor Alikvotní 4, který se zabývá duchovní hudbou využívající prvky alikvotního a starokřesťanského zpěvu. V tomtéž roce také vzniká skupina Extatic Trans Music pracující v improvizacích s extatickými prvky hráčů a jejich vlivu na posluchače.

Kalendář Meditační hudba relaxační hudba

Kalendář Meditační hudba relaxační hudba Únor 2016 Čt 25.02.2016 Čt 18.02.2016 Čt 11.02.2016 Čt 04.02.2016 Leden 2016 Čt 28.01.2016 INDICKÁ FILOSOFIE A ZPĚV MANTER Čt 21.01.2016 INDICKÁ FILOSOFIE A ZPĚV MANTER Čt 14.01.2016 INDICKÁ FILOSOFIE

Více

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D).

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D). Autor: Vzdělávací oblast: Téma: Zuzana Štichová Umění a kultura hudební výchova hudební pojmy Ročník: 8. Datum vytvoření: prosinec 2012 Materiál: Anotace: Metodické pokyny: Pomůcky: VY_32_INOVACE_S2.2_HV.8.15

Více

MUZIKOTERAPEUTICKÉ CENTRUM PAEDDR. LUBOMÍRA HOLZERA

MUZIKOTERAPEUTICKÉ CENTRUM PAEDDR. LUBOMÍRA HOLZERA MUZIKOTERAPEUTICKÉ CENTRUM PAEDDR. LUBOMÍRA HOLZERA www.muzikoterapie.net Lubomír Holzer je speciální pedagog, muzikoterapeut, profesionální umělec (hudebník, zpěvák, herec, skladatel, textař, libretista

Více

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ Zámecké saxofonové kvarteto 3. 7. 2012 / 17.00 kostel sv. Anny (Anenské náměstí) Zámecké saxofonové kvarteto vzniklo spojením zkušených hudebníků pohybujících se již mnoho let po známých českých orchestrech.

Více

XIX. Co se nevešlo do škatulek. Obal CD, na němž zpívá Lena Romanoff populární písně a šansony z dvacátých a třicátých let 20.

XIX. Co se nevešlo do škatulek. Obal CD, na němž zpívá Lena Romanoff populární písně a šansony z dvacátých a třicátých let 20. Hudební dění v Polné a okolí 349 XIX. Co se nevešlo do škatulek Není bez zajímavosti, že se někteří z polenských rodáků prosadili v populární hudbě v zahraničí. Touto první je: Alena Jacob Narodila se

Více

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Ing. Jitka Gajdoštinová + Ing. Lenka Křesadlova Ph.D. - NPÚ ÚOP v Kroměříži

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Vyučovací předmět Hudební výchova, 1. - 3. ročník, strana 1 - zazpívat jednoduché písně - rozlišit sílu zvuku - soustředit se na poslech a krátké skladby - správně a hospodárně dýchat - zazpívat krátkou

Více

grafickým záznamem vokálně-instrumentálních

grafickým záznamem vokálně-instrumentálních Vyučovací předmět: Hudební výchova Ročník : kvinta, 1. Ročník Téma: Školní výstup- žák: Učivo: ( PT, TO, INT, PRO) Vokální činnosti - Uplatňuje zásady hlasové hygieny v běžném životě - Využívá svého individuálního

Více

Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.

Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1. Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) Muzikoterapie Definice MT Muzikoterapie je cíleně řízený proces

Více

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY CENTRUM LOCIKA VÁS SRDEČNĚ VÍTÁ NA KONFERENCI DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY AKCE SE KONÁ POD ZÁŠTITOU MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ PROFILY VYSTUPUJÍCÍCH A ANOTACE PŘÍSPĚVKŮ PŘÍBĚH O LOCICE

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase. Rytmizuje a melodizuje jednoduché texty. Vokální činnosti Využití vokální činnosti Pěvecký a mluvený projev Nácvik správného

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST UMĚNÍ A KULTURA VZDĚLÁVACÍ OBOR HUDEBNÍ VÝCHOVA VYUČOVACÍ PŘEDMĚT HUDEBNÍ VÝCHOVA

VZDĚLÁVACÍ OBLAST UMĚNÍ A KULTURA VZDĚLÁVACÍ OBOR HUDEBNÍ VÝCHOVA VYUČOVACÍ PŘEDMĚT HUDEBNÍ VÝCHOVA VZDĚLÁVACÍ OBLAST UMĚNÍ A KULTURA VZDĚLÁVACÍ OBOR HUDEBNÍ VÝCHOVA VYUČOVACÍ PŘEDMĚT HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni ZŠ: Hudební výchova svým obsahem navazuje na vzdělávací

Více

Kocianova houslová soutěž

Kocianova houslová soutěž Kocianova houslová soutěž 60. ročník 8. 12. května 2018 Ústí nad Orlicí Jaroslav Kocian * 22. února 1883 Ústí nad Orlicí 7. března 1950 Praha houslista, hudební skladatel, pedagog Jaroslav se narodil v

Více

Do Čj (1. ročník): Hlasová výchova. KOMPETENCE K ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ UČITEL umožňuje žákům zažít úspěch

Do Čj (1. ročník): Hlasová výchova. KOMPETENCE K ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ UČITEL umožňuje žákům zažít úspěch 1.1.1. HUDEBNÍ VÝCHOVA I. ST. - ve znění dodatků č.33 - platný od 1.9.2011, č.34 - platný od 1.9.2011, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010, změn platných od 1.9.2013 Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

MUZIKOTERAPEUTICKÉ CENTRUM. PaedDr. LUBOMÍRA HOLZERA

MUZIKOTERAPEUTICKÉ CENTRUM. PaedDr. LUBOMÍRA HOLZERA MUZIKOTERAPEUTICKÉ CENTRUM PaedDr. LUBOMÍRA HOLZERA Nabídka programů z produkce Dr. Lubomíra Holzera. Holistická muzikoterapie, studium, výuka, kurzy a semináře muzikoterapie, šamanství, bubnování - džembé,

Více

Ústav jižní a centrální Asie obor indologie

Ústav jižní a centrální Asie obor indologie obor indologie Indologie se specializací bengálština (bakalářské studium) Obsah prezentace - Charakteristika studia - Bengálština a bengálská kultura - Tradice a současnost oboru na FF UK - Průběh studia

Více

získat základní poznatky o terapeutickém vlivu hudby na získat představu o možnostech využívání hudby pro různé

získat základní poznatky o terapeutickém vlivu hudby na získat představu o možnostech využívání hudby pro různé Muzikoterapie Cíle semináře MT získat základní poznatky o terapeutickém vlivu hudby na člověka získat představu o možnostech využívání hudby pro různé sociální skupiny získat poznatky o nejdůležitějších

Více

Music Memory. Hlavní organizátor: Český partner: Financování:

Music Memory. Hlavní organizátor: Český partner: Financování: 15. 9. 2016 Music Memory Hlavní organizátor: Český partner: Financování: Spolek Zaedno zaedno.org Zaedno je spolek Bulharů a přátel Bulharska v ČR. Hlavním cílem spolku je rozvoj multikulturní společnosti

Více

Akce v Uherském Hradišti, týden Kunovské léto

Akce v Uherském Hradišti, týden Kunovské léto Akce v Uherském Hradišti, týden 24. 15. - 19.6.2016 Kunovské léto Dětský folklorní festival vznikl v roce 1994 z iniciativy bývalých členů folklorního souboru Kunovjan se snahou o vytvoření nové tradice

Více

Petra Vlčková je mladá začínající

Petra Vlčková je mladá začínající Dialog s akordeonem Petra Vlčková & Petr Přibyl Petra Vlčková je mladá začínající akordeonistka. Úspěšně absolvovala Západočeskou univerzitu v Plzni, kde vystudovala hru na akordeon společně s učitelstvím

Více

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy OSVOBOZENÉ DIVADLO POČÁTKY SOUBORU Počátky Osvobozeného divadla sahají do 20. let minulého století, kdy byl založeno sdružení literárních a divadelních umělců s názvem Devětsil (podzim 1920). Mezi členy

Více

Základy vokologie diagnostika, prevence a rehabilitace hlasu

Základy vokologie diagnostika, prevence a rehabilitace hlasu Základy vokologie diagnostika, prevence a rehabilitace hlasu Datum: 11. 12. října 2019 Pořádá: Výzkumné centrum hudební akustiky HAMU v Praze Spolupořádá: ORL amb.-centrum léčby hlasových poruch, Svatohavelská

Více

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP Městské Filozofická fakulta UJEP www.ff.ujep.cz Katedra germanistiky FF UJEP Pasteurova 13 400 96 Ústí n./l. ul. České mláděže ul. Klíšská UJEP MHD Mánesovy Sady B. Smetany Mírové náměstí Hlavní Katedra

Více

Bc. a navazující Mgr. studium

Bc. a navazující Mgr. studium Ústav hudební vědy Hudební věda Bc. a navazující Mgr. studium Den otevřených dveří FF UK 13. 1. 2018 Hudební věda teoretická reflexe hudby v kultuře a společnosti jako univerzitní obor od druhé poloviny

Více

Hudební výchova ročník TÉMA

Hudební výchova ročník TÉMA Hudební výchova ročník TÉMA 1-4 Hudební a hudebně pohybová výchova 1-4 dovedností dětí orientuje se v současné hudební kultuře a její historii; analyzuje hudební díla z hlediska jejich historického zařazení,

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ-DRAMATICKÝ OBOR Pozn.: platné učební plány VO viz Vzdělávací

Více

B. Smetana, A. Dvořák, L. Janáček, B. Martinů v programech našich divadelních scén

B. Smetana, A. Dvořák, L. Janáček, B. Martinů v programech našich divadelních scén Popularizace hudby a organizace hudebního života Složení komise: předseda: PhDr. Lenka Přibylová, Ph. D. Doc. PhDr. Ivana Ašenbrenerová, Ph. D.. členové: doc. PhDr. Dagmar Zelenková, Ph.D. JUDr. Jana Sokolová

Více

KATALOG KARLOVSKÝCH AKTIVIT Nabídka doprovodných akcí

KATALOG KARLOVSKÝCH AKTIVIT Nabídka doprovodných akcí KATALOG KARLOVSKÝCH AKTIVIT Nabídka doprovodných akcí EXKLUZIVNÍ AKCE STVOŘENÉ NA MÍRU PRO OSLAVY 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. V ROZSAHU OD AKTIVIT PODPORUJÍCÍ CESTOVNÍ RUCH AŽ PO JEDINEČNÁ UMĚLECKÁ

Více

Duchovní doprovázení Zájmový kurz celoživotního vzdělávání v r. 2016/2017

Duchovní doprovázení Zájmový kurz celoživotního vzdělávání v r. 2016/2017 Duchovní doprovázení Zájmový kurz celoživotního vzdělávání v r. 2016/2017 Pod záštitou děkana CMTF UP v Olomouci prof. Ing. Mgr. et Mgr. Petera Tavela, Ph.D. Mgr. František Hylmar SJ Licenciát ze spirituální

Více

školní rok 2012/2013

školní rok 2012/2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ŽLUTICE za školní rok 2012/2013 Úvod výroční zprávy: Výroční zpráva ZUŠ je zpracována podle zákona č564/90 Sb. Se změnou 131/95 Sb. Tato zpráva poskytuje informace

Více

Studijní program Hudební umění. Obor Hudební teorie

Studijní program Hudební umění. Obor Hudební teorie Studijní program Hudební umění Obor Hudební teorie Doktorský studijní program je zaměřen na samostatnou badatelskou práci, založenou na teoreticko-metodologickém výzkumu nebo na výzkum a vývoj prostřednictvím

Více

14. èervna 2003 - JIHLAVA

14. èervna 2003 - JIHLAVA 14. èervna 2003 - JIHLAVA 18. CELOSTÁTNÍ PØEHLÍDKA ÈESKÝCH A MORAVSKÝCH DÌTSKÝCH FOLKLORNÍCH SOUBORÙ JIHLAVA 2003 Z povìøení a za finanèního pøispìní Ministerstva kultury ÈR poøádá IPOS-ARTAMA DKO s.r.o.

Více

Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho

Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho Společný projekt barokního souboru Hof-Musici a občanského sdružení Teatro alla Moda, pod záštitou paní Livie Klausové a

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2005 / 2006

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2005 / 2006 Základní škola,mateřská škola a Základní umělecká škola Jablonec nad Jizerou Odloučené pracoviště : Základní umělecká škola Jablonec n.jiz. 512 43 Jablonec nad Jizerou, Letná 439 481 591 338, e-mail zus-jablonecnj@netair.cz

Více

Léčba stresu. Eva Kubenková, Michal Chýlek

Léčba stresu. Eva Kubenková, Michal Chýlek Eva Kubenková, Michal Chýlek 2013 Podrobné informace k programu Léčby stresu, informace o lektorech Léčby stresu a technické informace o místu konání, termínech, cenách, platbách a kontaktech. Podrobný

Více

Hudební výchova ročník TÉMA

Hudební výchova ročník TÉMA Hudební výchova CASOVÁ DOTACE 1- Hudební a hudebně pohybová výchova 1- dovedností dětí 1- VÝSTUP žák: orientuje se v současné hudební kultuře a její historii; analyzuje hudební díla z hlediska jejich historického

Více

Duchovní inspirace pro vychovatele

Duchovní inspirace pro vychovatele Duchovní inspirace pro vychovatele Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Duchovní inspirace pro vychovatele Z díla Rudolfa Steinera vybral a sestavil Přeložil Radomil Hradil KATALOGIZACE

Více

Průvodce studiem. Podpůrná pedagogika pro učitele základních škol. Akademie waldorfské pedagogiky. pro studijní program

Průvodce studiem. Podpůrná pedagogika pro učitele základních škol. Akademie waldorfské pedagogiky. pro studijní program Akademie waldorfské pedagogiky ve spolupráci se Sdružením pro antroposofickou medicínu a Základní školou a střední školou waldorfskou v Praze na Opatově Průvodce studiem pro studijní program Podpůrná pedagogika

Více

34 šestidenních výukových rozvrhů x (40-58 školních hodin týdně)

34 šestidenních výukových rozvrhů x (40-58 školních hodin týdně) Povinně vyučované předměty 34 šestidenních výukových rozvrhů x (40-8 školních hodin týdně) Kategorie a názvy vyučovacích předmětů Počet týdenních vyučovaných hodin ročníky. 2. 3. 4.. 6. 7. 8. týdně Vyučované

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY Z Á K L A D N Í U M Ě L E C K Á Š K O L A Ž I R O V N I C E VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY PEDAGOGICKÁ ČÁST ŠKOLNÍ ROK 2011-2012 V ŽIROVNICI DNE 30. 6. 2012 a/ Charakteristika školy: V Základní umělecké

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata. výstupy učivo přesahy průřezová témata Hudební nauka

Učební plán předmětu. Průřezová témata. výstupy učivo přesahy průřezová témata Hudební nauka Hudební výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 8 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA: - Etnický

Více

Stavební úpravy ( otevírání arkád ) v atriovém dvoře muzea - býv. piaristické koleje.

Stavební úpravy ( otevírání arkád ) v atriovém dvoře muzea - býv. piaristické koleje. ZPRAVODAJ Č. 6/2014 Vážení přátelé slánského muzea, věříme, že si vyberete z naší červnové programové nabídky. Zahájíme další uměleckou výstavu, představíme novou expozici v Národopisném muzeu ve Třebízi

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR 1995 Přípravné studium: pro děti 5 7 leté HUDEBNÍ

Více

V.7 Umění a kultura V.7.1 Hudební výchova

V.7 Umění a kultura V.7.1 Hudební výchova 1/7 V.7 Umění a kultura V.7.1 Hudební výchova V.7.1.I 1. stupeň V.7.1. I. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Žáci se v hudební výchově seznamují prostřednictvím činností

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT s.r.o.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT s.r.o. VÝROČNÍ ZPRÁVA společnosti NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT s.r.o. Čerchovská 1981/6, 120 00 Praha 2, Vinohrady IČO 264 31 017 2 0 1 1 Název účetní jednotky: Sídlo účetní jednotky: NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 5. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 5. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 5 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

HUDEBNÍ ZAMĚŘENÍ (79-41-K/81): (hudební třída s osmiletým studijním cyklem)

HUDEBNÍ ZAMĚŘENÍ (79-41-K/81): (hudební třída s osmiletým studijním cyklem) HUDEBNÍ ZAMĚŘENÍ (79-41-K/81): (hudební třída s osmiletým studijním cyklem) OBECNÉ INFORMACE: Koncepce tohoto studia jevytvořena ve spolupráci Gymnázia Jana Nerudy, Hudební školy hl. města Prahy a pedagogů

Více

Ondřej Tichý. Hudební výchova napříč předměty

Ondřej Tichý. Hudební výchova napříč předměty Ondřej Tichý Hudební výchova napříč předměty HUDBA a její místo ve výchově a vzdělávání rodina-škola-dospělost Co to vlastně je a proč? Hudba je skutečně neuvěřitelný dar (komplexní činnost), která může

Více

Lektoráty českého jazyka a literatury v akademickém roce 2011/2012

Lektoráty českého jazyka a literatury v akademickém roce 2011/2012 Lektoráty českého jazyka a literatury v akademickém roce 2011/2012 Katolická univerzita Pétera Pázmánye v Pilišské Čabě (Piliscsaba) Maďarsko Mgr. Markéta Schürz Pochylová, Ph.D. 1 KONTAKTNÍ INFORMACE...

Více

vernisáž uvede Mgr. Čeněk Hlavatý a hudebně doprovodí skupina Milánosz

vernisáž uvede Mgr. Čeněk Hlavatý a hudebně doprovodí skupina Milánosz Mělnické kulturní Tisková zpráva 2. 3. 2016 SILVIA GAJDOŠÍKOVÁ-BELIS: OBRAZY ZPOD KŮRY Dřevěné plastiky, objekty, intarzie a komiks galerie Ve Věži Mělník otevřeno denně mimo pondělí 14 23 h vstup volný

Více

VOLITELNÝ PŘEDMĚT SEMINÁŘ ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ

VOLITELNÝ PŘEDMĚT SEMINÁŘ ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Consultum bene iuventae est Mládí v dobrých rukou Dodatek pro školní rok 2013/2014 31.8.2013 VOLITELNÝ PŘEDMĚT SEMINÁŘ ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a

Více

Mezinárodní festival. Romale

Mezinárodní festival. Romale Mezinárodní festival Romale Naši drazí přátelé a milovníci romské hudby, dovolte, abych vás všechny tímto pozvala na další ročník mezinárodního romského festivalu "ROMALE" romská oslava / Gypsy Celebration,

Více

ŘÍJEN 2009 SEZÓNA KONCERTŮ Z A H A J U J E TĚŠÍME SE NA SETKÁNÍ S VÁMI! Čtvrtek 1.10. 15:30 Refektář TANČÍRNA Oslava Mezinárodního dne seniorů K tanci a poslechu hraje Sparaťanka evergreeny z různých dob

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Hispanistika urs.ff.cuni.cz

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Hispanistika urs.ff.cuni.cz ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ Hispanistika urs.ff.cuni.cz ODDĚLENÍ HISPANISTIKY Hispanistika s dlouhou tradicí Zaměření na Španělsko i Hispánskou Ameriku Výuka, studentské práce a atestace v českém a španělském

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

Hudební výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata,

Hudební výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, Hudební výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, Využívá své individuální hudební schopnosti a dovednosti při hudebních aktivitách. Uplatňuje získané

Více

Ročník , Brno 21. číslo. Datum Akce Čas Místo ÚNOR

Ročník , Brno 21. číslo. Datum Akce Čas Místo ÚNOR Ročník 13. 4. 2. 2019, Brno 21. číslo Datum Akce Čas Místo ÚNOR čt 7. 2. Seminář z cyklu Waldorf učení pro 18.30 20.30 jídelna budoucnost Tomáš Boněk Skrytá síla příběhů pá 8. 10. 2. Síly stárnutí a zmlazování

Více

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020 STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY sezona 2019/2020 SKUPINA K Předplatné divadla skupiny K Cena předplatného 960,- Kč za 6 koncertů (160,- Kč za jeden koncert) Výhody předplatného:

Více

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi 18. června 2005 1. ročník hudebního festivalu We rocked HARD 18. června 2005. Od časného dopoledne bylo v řevnickém Lesním divadle živo.

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

16. Hudební výchova 195

16. Hudební výchova 195 16. Hudební výchova 195 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Vyučovací předmět: Hudební výchova 1. NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: HUDEBNÍ VÝCHOVA 2. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO

Více

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav!

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! KRUH PŘÁTEL HUDBY Koncertní sezóna 2019 Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! 22. ledna 2019, 18:00 Dům kultury neabonentní VERONIKA A VAŠEK ŘIHÁKOVI A W-BAND 17. února 2019, 19:00

Více

Tematický plán. Střední škola AGC a.s., Rooseveltovo nám. 5, Teplice TEMATICKÝ PLÁN. Hudební výchova s metodikou HVM první 20 konzultací za rok

Tematický plán. Střední škola AGC a.s., Rooseveltovo nám. 5, Teplice TEMATICKÝ PLÁN. Hudební výchova s metodikou HVM první 20 konzultací za rok TEMATICKÝ PLÁN Vyučující: Mgr. Chloubová Klára Školní rok: 2014/2015 Třída: 1D Předmět: Značka osnov: Ročník: Hodin týdně/rok: Hudební výchova s metodikou HVM první 20 konzultací za rok Charakteristika

Více

Studijní program Hudební umění. Obor Interpretace a teorie interpretace

Studijní program Hudební umění. Obor Interpretace a teorie interpretace Studijní program Hudební umění Obor Interpretace a teorie interpretace Doktorský studijní program je zaměřen na samostatnou badatelskou práci, založenou na teoreticko-metodologickém výzkumu nebo na výzkum

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně a rytmicky čistě, v jednohlase či dvojhlase v durových i mollových tóninách Žák využívá jednoduché hudební nástroje k doprovodné hře Vokální činnosti Instrumentální

Více

Worklife balance. Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208

Worklife balance. Projekt Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Worklife balance Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Tento projekt je financováno z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

Charakteristika předmětu Hudební výchova

Charakteristika předmětu Hudební výchova Charakteristika předmětu Vyučovací předmět se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací: v 1. 5. ročníku 1 hodina týdně Výuka probíhá ve třídách. Tento předmět vede žáky k porozumění

Více

MusicOlomouc, spolek Výroční zpráva 2016

MusicOlomouc, spolek Výroční zpráva 2016 MusicOlomouc, spolek Výroční zpráva 2016 1 Historie a poslání Spolek MusicOlomouc vznikl registrací u Ministerstva vnitra dne 15. září 2011 s cílem podporovat soudobou hudbu, zejména prostřednictvím organizace

Více

Vnímání přátelství na internetových sociálních sítích mezi žáky a učiteli z pohledů učitelů

Vnímání přátelství na internetových sociálních sítích mezi žáky a učiteli z pohledů učitelů Vnímání přátelství na internetových sociálních sítích mezi žáky a učiteli z pohledů učitelů Cíle: - zjistit, jak vnímají různí pedagogové přátelství na sociálních sítích a seznámit se s jejich osobními

Více

Léčivé Madony. Brány světla, milosti a lásky

Léčivé Madony. Brány světla, milosti a lásky Léčivé Madony Brány světla, milosti a lásky Léčivé Madony jsou tvořeny se záměrem přinášet očišťující, uzdravující a vyživující energii duši člověka i místům, které obývá. Ztělesňují esenci ochrany, milosti

Více

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů Přednáška s besedou V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů od pravěku, přes starověk, středověk a renesanci do současnosti Přednáška seznamuje s historií vývoje hudebních nástrojů, sleduje jejich

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Hodnocení hudebního semináře Putování za folklórem aneb Na lidovú notečku,

Hodnocení hudebního semináře Putování za folklórem aneb Na lidovú notečku, Hodnocení hudebního semináře Putování za folklórem aneb Na lidovú notečku, který se uskutečnil v Knihovně Jiřího Mahena v Brně 28. 29. 4.2009 za finanční podpory Ministerstva kultury ČR z grantového programu

Více

Zpět k přírodě, zpět k sobě: přes jógu, byliny a duchovno

Zpět k přírodě, zpět k sobě: přes jógu, byliny a duchovno Daniela Pilařová 02. 04. 2013 Pocházím ze Zlína, na severní Moravu jsem přišla studovat a nyní žiju v Rychvaldu. Už třináct let provozuji agenturu Redigo, ve které společně se svými externisty připravuji

Více

58. FESTIVAL SBOROVÉHO UMĚNÍ JIHLAVA 2015

58. FESTIVAL SBOROVÉHO UMĚNÍ JIHLAVA 2015 58. FESTIVAL SBOROVÉHO UMĚNÍ JIHLAVA 2015 5. 7. června 2015, Jihlava Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádají NIPOS-ARTAMA Praha a Společnost pro FSU, o. s., Jihlava. I. CHARAKTERISTIKA

Více

NABÍZÍME VÁM Náš repertoár je různorodý, každý si z něj může vybrat podle charakteru připravované akce a prostorových možností.

NABÍZÍME VÁM Náš repertoár je různorodý, každý si z něj může vybrat podle charakteru připravované akce a prostorových možností. PROGRAMOVÁ NABÍDKA 2017 Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ je poloprofesionální umělecké těleso zřizované Ministerstvem obrany ČR. Zpracovává především materiál etnografických regionů České republiky, nebojí

Více

Alternativní religiozita a psychoterapie

Alternativní religiozita a psychoterapie Alternativní religiozita a psychoterapie 2010 předběžný rozvrh seminární práce 1. Úvod, spiritualita a psychoterapie, 25. února spiritualita v psychoterapii 2. Nové myšlení a techniky sebezlepšení 4. března

Více

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Každý týden pravidelně probíhá: -PO-PÁ - každé ráno od 8 hod rozcvička, po rozcvičce zpěv na oddělení -PO-ČT - pracovnice soc. péče - práce s

Více

K OTÁZCE Č. 14 DIDAKTICKÉ VYUŽITÍ ARTIFICIÁLNÍ A NEARTIFICIÁLNÍ HUDBY V HUDEBNÍ VÝCHOVĚ

K OTÁZCE Č. 14 DIDAKTICKÉ VYUŽITÍ ARTIFICIÁLNÍ A NEARTIFICIÁLNÍ HUDBY V HUDEBNÍ VÝCHOVĚ K OTÁZCE Č. 14 DIDAKTICKÉ VYUŽITÍ ARTIFICIÁLNÍ A NEARTIFICIÁLNÍ HUDBY V HUDEBNÍ VÝCHOVĚ znaky artificiální hudby uzavřenost a stálost (potlačuje moment předělávek, improvizace) většinou jen 1 skladatel

Více

5. 5 UMĚNÍ A KULTURA

5. 5 UMĚNÍ A KULTURA 5. 5 UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Tato oblast umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu. Kulturu,

Více

5.1.16 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ SÓLOVÝ ZPĚV CHARAKTERISTIKA:

5.1.16 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ SÓLOVÝ ZPĚV CHARAKTERISTIKA: 5.1.16 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ SÓLOVÝ ZPĚV CHARAKTERISTIKA: Zpěv provází člověka od počátků civilizace a je jedním ze základních způsobů vyjadřování vnitřních prožitků a emocí. Studium sólového zpěvu nabízí

Více

Techniky. interpretace

Techniky. interpretace Techniky interpretace Metody muzikoterapie Improvizace Interpretace Kompozice Poslechu Tyto metody existují v mnoha variacích. Praktikují se v rámci určité procedury. Uvnitř každého procedurálního kroku

Více

Bi, ČJ, TV, D. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Sborový zpěv 1

Bi, ČJ, TV, D. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Sborový zpěv 1 Vyučovací předmět Sborový zpěv Týdenní hodinová dotace 5 hodin Ročník Kvinta Roční hodinová dotace 72 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy uplatňuje zásady hlasové hygieny v běžném

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Soukromé základní školy PIANETA

VÝROČNÍ ZPRÁVA Soukromé základní školy PIANETA VÝROČNÍ ZPRÁVA Soukromé základní školy PIANETA Školní rok 2013/2014 počet stran: 12 Obsah: 1. Základní charakteristika školy... 3 1.1. Obecná charakteristika školy... 3 1.2. Název a sídlo právnické osoby

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Smíšeného pěveckého sboru

Smíšeného pěveckého sboru Přehled koncertů, akcí a vystoupení Smíšeného pěveckého sboru VOŠP a SPgŠ Litomyšl za školní rok 2007/08 zpracováno 19. 6. 2008 PODZIM 2007 20. 9. 2007 Koncert pro Městský úřad Litomyšl, Zámecké divadélko,

Více

studijní obor čas místnost Pedagogika volného času se zaměřením na tělesnou výchovu a sport 9:00 A10

studijní obor čas místnost Pedagogika volného času se zaměřením na tělesnou výchovu a sport 9:00 A10 Bakalářské a magisterské studijní obory B7310 Filologie Cizí jazyky pro cestovní ruch - anglický jazyk Cizí jazyky pro cestovní ruch - francouzský jazyk A23 Cizí jazyky pro cestovní ruch - německý jazyk

Více

DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Potvrzení o účasti na dnech otevřených dveří získají návštěvníci u přednášejících

DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Potvrzení o účasti na dnech otevřených dveří získají návštěvníci u přednášejících DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Katedra dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci nabízí ve dnech 18. - 21. 11. 2014 všem zájemcům o studium dějin umění volný vstup do přednášek, seminářů a

Více

Logopedie Logopedie se zabývá nápravou vrozených či získaných poruch komunikačních schopností. Na rozvoj komunikačních dovedností se zaměřujeme v předmětu Řečová výchova. Žákům s rozsáhlejšími řečovými

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, KONCERT PRO ŽÁKY 5. TŘÍD ZŠ Ten vánoční čas, aneb Jak Anděl málem propadl dovolujeme si Vám nabídnout výchovné koncerty, které základní umělecká škola Bedřicha

Více

Nové vedení Domu umění města Brna

Nové vedení Domu umění města Brna Nové vedení Domu umění města Brna Tisková konference 19 03 (2013) v 11 h Dům umění města Brna Malinovského nám. 2 Od 1. března 2013 vede Dům umění města Brna jeho dlouhodobá spolupracovnice, kurátorka

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Studijní zaměření Hra na mandolínu

Studijní zaměření Hra na mandolínu Studijní zaměření Hra na mandolínu Mandolína je melodický, drnkací nástroj. Má zdvojené struny, které odpovídají strunám houslí, proto je možno vedle původních skladeb pro mandolínu čerpat také z houslové

Více

Výroční zpráva o činnosti školy ve školním roce 2012/2013

Výroční zpráva o činnosti školy ve školním roce 2012/2013 Základní umělecká škola, Praha 7, Šimáčkova 16 Výroční zpráva o činnosti školy ve školním roce 2012/2013 Praha 2. 10. 2013 I. Základní údaje o škole 1. Název školy: Základní umělecká škola, Praha 7, Šimáčkova

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 1 týdně, povinný Hudební formy a skladebné postupy Žák: vnímá a postihuje rozdíly mezi tvořením tónu u operního zpěváka a zpěváka rockové a jazzové hudby zrapuje krátký text v týmu zpracujíe projekt na

Více

Veřejný program 2009

Veřejný program 2009 Veřejný program 2009 Centrum Bavaria Bohemia Freyung 1 92539 Schönsee Tel.: +49(0)9674-92 48 77 Fax: +49(0)9674 91 30 67 email: info@cebb.de Internet: www.bbkult.net Leden 2009 11.01.09 Cyklus Objevy :

Více

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 Středy 2. a 16. listopadu 9.30 11.30 hudební sál MKD TERAPIE BARVAMI Otevřený relaxační kurz s A. Rohde Kabele. Vstupné 50 Kč Středa 2. listopadu v 19.30 hodin hudební sál MKD

Více