SEŠIT PLNÝ NÁMĚTŮ KERAMICKÉ TECHNIKY. Vytvořila: Mgr.B.Vyskočilová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SEŠIT PLNÝ NÁMĚTŮ KERAMICKÉ TECHNIKY. Vytvořila: Mgr.B.Vyskočilová"

Transkript

1 SEŠIT PLNÝ NÁMĚTŮ KERAMICKÉ TECHNIKY Vytvořila: Mgr.B.Vyskočilová Grantový projekt OPVK - Už vím,čím budu? Aneb co se v mládí naučíš, CZ.1. 07/1.1.32/ ZŠ a MŠ Jince

2 Obsah 1. Kachel s andělem 2. Provázkový kachel 3. Keramická rybka na vonné tyčinky 4. Keramické stromy z válečků 5. Keramický svícen 6. Keramické vázy ploché 7. Keramická miska vymačkávaná 8. Motýl z válečků 9. Točená miska 10. Zahradní lucerna 11. Zpívající andělé z plátu 12. Váza s krajkovým dekorem 13. Podnos s rostlinnými motivy 14. Krmítko pro ptáčky závěsné 15. Velký komplet s rytým dekorem 16. Novinová schránka 17. Aromadomeček 18. Misky na sukulenty 19. Oválný pruhovaný set

3 20. Obal na květník 21. Štrůdláky, podélné tácy 22. Modré mraky s obláčky 23. Motýlci z plátu 24. Naše stopy 25. Štíhlé vázy 26. Vánoční zvony a zvonky 27. Závěsný obrázek s květinou 28. Keramické pítko pro ptáčky 29. Misky lepené z drobných tvarů 30. Ptáčci 31. Velké vázy licí keramické hmoty Použité fotografie jsou z archívu autorky nápadníku.

4 Kachel s andělem potřeby: 1. keramická hlína 2. strunka 3. váleček 4. burel 5. houbička 6. licí hmota 7. lahvička s tenkým hrotem postup: 1. Pomocí strunky si uřízneme větší kus hlíny. 2. Vyválíme válečkem plát silný asi 1 cm.

5 3. Pomocí houbičky naneseme místy burel. 4. Licí hmotou z tuby nakreslíme anděla. Nezapomeneme na otvory pro zavěšení. Kachel sušíme pod igelitem. Pálíme na teplotu určenou výrobcem hlíny.

6 Provázkový kachel potřeby: 1. červená hlína 2. váleček 3. tlustý provázek 4. lepidlo Herkules 5. špejle 6. nůžky 7. nůž 8. kartón 9. houbička 10. bílá glazura postup: 1. Na tvrdý kartón si nakreslíme tužkou obrázek konvice a poté na kresbu použijeme lepidlo Herkules. 2. Provázek stříháme podle potřeby a lepíme jej v místech lepidlové kresby.

7 3. Provázek je potřeba po přiložení na lepidlovou linku chvíli přidržet a trochu přitlačit. 4. Z hlíny vyválíme za častého obracení plát silný necelý 1 cm. 5. Po zaschnutí lepidla provázkový obrázek přiložíme na vyválený plát hlíny a přejedeme několikrát silně válečkem. 6. Podle kartónu okraje plátu odřízneme nožíkem. 7. Po odstranění kartónu můžeme vidět, jak se nám silný provázek do hlíny pěkně otisknul.

8 8. Kraje zařízneme dokulata a uhladíme houbičkou. 9. Nakonec uděláme špejlí otvory na pověšení. Po prvním vypálení - přežahu (cca 800 C) vetřeme do provázkové linky bílou glazuru. Zbytek kachle očistíme houbičkou. Vypálíme znovu..

9 Keramická rybka na vonné tyčinky Keramická rybka poslouží jako stojánek na vonné tyčinky potřeby: 1. keramická hlína 2. váleček 3. nůž 4. špejle 5. štětec 6. šlikr 7. předměty k otisknutí 8. modrá a bílá glazura postup: 1. Z hlíny vyválíme placku silnou asi 0,5 cm, naznačíme tvar ryby a nožem vyřízneme. 2. Šlikrem přilepíme oko, nožem nebo špejlí vyryjeme ploutve a pusu. 3. Šupiny naznačíme otisknutím např. vršku od fixy.

10 4.V přední části uděláme špejlí otvor na zasunutí vonné tyčinky. Výrobek necháme vyschnout a vypálíme na přežah. Dekor Rybu pomalujeme modrou glazurou a do otisknutých koleček kápneme bílou glazuru. Vypálíme podruhé na ostrý výpal.

11 Keramické stromy z válečků potřeby: 1. světlá hlína 2. podložka 3. šlikr 4. štětec 5. burel postup: 1. Hlínu si dobře propracujeme a vyvaluje dlouhé hady. 2. Místa spojů naškrabeme nožíkem a slepíme šlikrem. Nejprve vytvoříme obvodový ovál či kruh. Spoj uhladíme houbičkou.

12 3. Z hlíny vytvarujeme např. malé ptáčky 4. Necháme pod igelitem schnout. 5. Burelování 6. Přežah a lze ponechat i přírodní i různě lehce přetřít či nastínovat a znovu vypálit.

13 Keramický svícen potřeby: 1. červená hlína 2. podložka 3. váleček 4. řezák 5. šlikr 6. štětec 7. glazury postup: 1. Hlínu si dobře propracujeme a zbavíme ji tak vzduchových bublin. 2.Vyválíme plát silný asi 0,6 cm. 3. Spodní stranu uřízneme rovně a strany seřízneme do oblouku podle obrázku.

14 2. Plát podélně svineme. Místa spoje naškrabeme nožíkem a slepíme šlikrem. Spoj uhladíme houbičkou. 3. Z kuličky hlíny vytvarujeme vymačkáváním do stran malou mističku. 4. Spodní stranu narýhujeme, potřeme šlikrem.

15 5. Mističku přilepíme nahoru na svícen tak, aby na něm dobře seděla. 6. Z plátu hlíny vyřízneme trojúhelník, uřízneme mu špičku a širší konec přilepíme známým způsobem na svícen, prohneme ho, bude tvořit ucho. 7. Necháme pod igelitem schnout. 8. Přežah a lze tak ponechat, přírodní. 9. Dekor - polijeme nebo namalujeme glazurou.

16 Keramické vázy ploché potřeby: 1. červená hlína 2. tvarové předlohy 3. váleček 4. řezák 5. šlikr 6. štětec 7. glazury postup: 1. Hlínu si dobře propracujeme a zbavíme ji tak vzduchových bublin. 2. Vyválíme plát silný asi 0,6 až 1 cm. 3. Spodní stranu uřízneme rovně a strany seřízneme do tvarů podle zvolených předloh.

17 4.. Místa spojů naškrabeme nožem, lepíme šlikrem a přitlačujeme jak ukazuje obrázek, pro dutý tvar si vypomůžeme na chvíli třeba i papírovou výplní. 5. Spodní stranu narýhujeme, potřeme šlikrem. Spoj uhladíme houbičkou

18 . Necháme pod igelitem schnout. Připravíme na přežah. Dekor - vnitřek vylijeme glazurou a dále zdobíme např. poléváním glazurou či více glazurami nebo namalujeme glazurou.

19 Variace

20 Keramická miska vymačkávaná potřeby: 1. Keramická hlína šamotka 2. Vidlička 3. Špejle 4. Provázek Postup: 1. Z koule hlíny vymačkáváním vymodelujeme misku. 2. Povrch misky uhladíme vlhkou houbičkou. 3. Vnitřek misky ozdobíme vyrytím proužků pomocí vidličky.

21 4. Špejlí provrtáme otvory asi 2cm od okraje. Hotovou misku necháme vyschnout a poté ji vypálíme v keramické peci. Provrtanými otvory opleteme okraj misky provázkem nebo barevnou prýmkou, dle fantazie. Ukončíme uzlem a na volné konce navlečeme korálky....a finální výrobek

22 Motýl z válečků potřeby: 1. Keramická hmota 2. Engoby 3. Transparentní glazura 4. Šlikr 5. Jehlice 6. Štětce 7. Špachtle Postup: Z kousku hlíny si vyválíme váleček o průměru asi 2 cm a délce 15 cm (tělo). Tělíčko motýla na jedné straně válením zúžíme do špičky. Celé pak vyhladíme. Na silnějším konci jehlicí naškrábeme. Připravíme si kuličku (hlava motýla) a naškrábeme si ji. Natřeme šlikrem. Přilepíme a spoj uhladíme do ztracena.

23 Připravíme si dva válečky na tykadla, šlikrem přilepíme a uhladíme opět spoj do ztracena. Vyválíme si dvě kuličky, naškrábeme, šlikrem přilepíme a opět uhladíme. Na křídla si vyválíme dva delší a dva kratší válečky o průměru asi 1 cm. Válečky namažeme šlikrem pro jednodušší smotávání a svineme je do šnečků. Na příslušných místech naškrábeme tělíčko i křídla a vše slepíme šlikrem. Motýla si otočíme a zespoda všechny spoje důkladně zaretušujeme špachtlí.

24 Hotového motýla ihned po vymodelování barvíme engobami. Po důkladném vyschnutí pálíme na 850 C. Poté glazujeme transparentní glazurou a pálíme podle typu glazury. A takto vypadá hotový výrobek. Lze i poprvé vypálit a pak zdobit glazurami, a poté teprve provést ostrý výpal.

25 Točení - Miska potřeby: 1. Hlína 2. Telefonní kartu 3. Hrnčířský kruh Postup: 1. Hlínu si propracujeme, hodíme na kruh a vycentrujeme. 2. Začneme tvořit dno misky, musí mít všude stejnou tloušťku. 3. Zvolna taháme okraje nahoru a druhou rukou z vnitřní strany hlídáme tloušťku stěny.

26 4. Povrch vyhladíme již zmíněnou pomůckou-telefonní kartou. 5. Misku necháme "zavadnout" (proschnout). 6. Misku položíme na kruh dnem vzhůru a očkem uděláme u dna žlábek a vydlábneme kolečko. Aby nám miska pevně seděla na kruhu, zajistíme ji kousky hlíny po stranách.

27 Zahradní lucerna potřeby: 1. Keramická hlína 2. Strunka nebo nůž na uříznutí hlíny 3. Nůžky 4. Dřívko 5. Lepící páska 6. Noviny postup: 1. Strunkou nebo nožem uřízneme větší kus hlíny. 2. Připravíme si větší množství stejně velkých kousků. Z kousků hlíny vyválíme válečky. 3. Z válečků vytvarujeme rohlíčky a ty naklepeme dřívkem naplacato. 4. Z novin vytvoříme kužel, který oblepíme lepící páskou. Hliněné rohlíčky skládáme kolem papírové formy odspodu. Spoje naškrabeme nožíkem a pořádně přimáčkneme.

28 5. Postupně lepíme rohlíčky řadu po řadě, místy můžeme udělat okýnka větší. Lucernu občas naklepeme dřívkem, aby se jednotlivé články lépe spojily a držely dobře tvar. 6. Celou lucernu pak znovu naklepeme dřívkem a podle potřeby dotvarujeme.... několik svíček, a světlo prozáří celou lucernu

29 Zpívající andělé z plátu potřeby: 1. keramická hlína 2. nůž 3. vidlička 4. šlikr 5. předměty k otisknutí 6. barvy na malování 7. bílá glazura Postup: 1. Vyválíme plát. Podle šablony vykrojíme z plátu hlíny kolo o průměru 25 cm. 2. Překrojíme jej na polovinu a z každé poloviny ještě ukrojíme klínek o velikosti asi 30 (viz obr.) tak, že z jednoho kola můžeme udělat 2 andílky. Jeden díl stočíme do tvaru kornoutu, poškrabeme a slepíme spoj šlikrem. Tím nám vzniknou šatičky.

30 Z kuličky hlíny vytvoříme hlavičku, do ní oči, nos, pusinku a přilepíme k šatičkám. Vlásky vyrobíme z kousku plátku měkké hlíny. Přilepíme šlikrem na hlavičku a vytvarujeme. Vyválíme tenký plát hlíny a vykrojíme 2 malé obdélníčky, asi 4x5 cm. Vytvarujeme ruličku a opět slepíme. Vzniknou rukávy, které přilepíme k šatičkám. Vykrojíme podle své fantazie tvar křídel. Poškrabeme je z obou stran a šlikrem přilepíme k šatičkám. Hotového anděla podle fantazie dozdobíme např. vyškrabáním hvězdiček a jiných ornamentů.. Po přežahu můžeme použít např. engoby, železo, burel a průhlednou glazuru.

31 Další varianty :... keramický andělíček. Po vypálení ponechán z větší části přírodní, na zbytek použity glazury, hlavně bílá.

32 Váza s krajkovým dekorem potřeby: keram. hlína tvarové předlohy váleček řezák šlikr štětec glazury zbytky krajky či hrubé pletené textilie postup: 1. Hlínu si dobře propracujeme a zbavíme ji tak vzduchových bublin. 2. Vyválíme plát silný asi 0,6 až 1 cm. 3. Spodní stranu uřízneme rovně a strany seřízneme do tvarů podle zvolených předloh. 4. Místa spojů naškrabeme nožem, lepíme šlikrem a přitlačujeme. Pro větší dutý tvar si vypomůžeme na chvíli třeba i papírovou výplní. Spoje uhladíme houbičkou a připravíme si krajku, kterou namáčíme v ředěné keramické hmotě.

33 stejný dekor použit i na misce Po uschnutí a po prvním přežahu nutno pracovat velice opatrně, aby jemné části neopadaly, vše se zpevní až glazurou a výpalem.

34 detail horní části vázy Vždy podporuji vlastní individuální tvorbu k určitému zadání, lze dodávat krajce další hliněný obal i štětcem. Necháme pod igelitem schnout. Připravíme velice opatrně na přežah. Další glazování musí být velice opatrné, ale ostrým výpalem dojde k úplnému zpevnění.

35 Podnos s rostlinnými motivy potřeby: 1. keram. hlína 2. tvarové předlohy 3. váleček 4. šlikr 5. štětec 6. burel, tmavší glazury 7. listy různých rostlin postup Hlínu si dobře propracujeme a zbavíme ji tak vzduchových bublin. Vyválíme plát, ořízneme do požadovaných tvarů připomínajících tvar listu. Otiskneme listy a nebo pak vyřízneme tvary dle nich z hlíny a přišlikrujeme.

36 Po prvním výpalu lze zdobit burelem a vymývat dle požadovaných odstínů.

37 Lze i zdobit i glazurami.

38 Krmítko pro ptáčky se dvěma až čtyřmi vlety, závěsné potřeby: 1. keram. hlína 2. tvarové předlohy 3. váleček 4. řezák 5. šlikr 6. štětec 7. glazury 8. materiál na vytvoření závěsů postup: 1. Hlínu si dobře propracujeme a zbavíme ji tak vzduchových bublin. 2. Vyválíme plát silný asi 0,6 až 1 cm. 3. Spodní stranu vyřízneme dle zvoleného průměru a strany vyřízneme do tvarů podle zvolených předloh. 4. Horní část musí mít větší průměr než základna, nezapomeneme na otvor pro budoucí ukotvení závěsu, lze i ale potom použít zavěšení průvlekem jednotlivých vletových okýnek. vzory průměr 18 cm,výška 19 cm, čtyři vlety, glazované

39 dva vlety krmítko pro ptáčky průměr 15 cm výška 17 cm Dva základní tvary, lepení a vletové otvory pomalé sušení pod igelitovou fólií

40 zdobení, výpaly třívletové krmítko Zavěšení ve školní zahradě,

41 Velký komplet s rytým dekorem potřeby: 1. světlá keramická hlína 2. nůž 3. jemná rydla 4. šlikr 5. noviny 6. barvy na malování 7. transparentní glazura Postup: nutno vytvořit si velké stejně silné pláty a zjistit maximální rozměrové možnosti vypalovací pece ponechán viditelně spoj a ještě zvýrazněm přeškrabání

42 noviny pomáhají přidržovat stěny i spoj stěn zdůrazněn stejným způsobem jako u vázy rytí ozdobných rostlinných motivů do polouschlého výrobku Sušení je velmi důležitá fáze při výrobě keramiky. Platí zásada- NESPĚCHAT! Délka sušení záleží na vlhkosti použité hlíny, síle střepu, tvaru výrobku a jeho členitosti. Také na teplotě v místnosti.

43 první výpal spolupráce je samozřejmá zdobení barvou po přežahu a ještě transparentní glazura

44 hotovo ocenění práce jistě zasloužené, foto z akce prezentování školních aktivit

45 Novinová schránka potřeby: 1. Světlá nebo červená keramická hlína 2. nůž 3. obdélníkové předlohy a ukázkový výrobek 4. rydla 5. šlikr 6. noviny 7. barvy na malování 8. glazury Postup: ukázkový výrobek, plánek na vlastní novinovou schránku, barevná a velikostní vhodnost ke konkrétnímu místu

46 Jiné varianty Čištění, nebo-li retuš provádíme velmi opatrně, protože suché výrobky jsou křehké. Nejlepší čas pro retušování je druhý den po vymodelování, kdy je výrobek zaschlý do tvz. "koženého stavu". V ruce se nebortí, ale není ještě tak křehký, protože má v sobě ještě dost vlhkosti. K uhlazení nerovností používáme navlhčenou houbičku, nebo jen prsty.

47 čištění po prvním výpalu přírodní barva Zdobení glazurami

48 Aromadomeček potřeby: 1. keramická hlína 2. váleček 3. nůžky a papírové šablony 4. nůž 5. kartón 6. houbička 7. glazury postup Čtyři různé strany a vše šlikrem spojit postupně, vysoký vnitřek lze i vyztužovat pomocí zmačkaných novin až do zaschnutí

49 tvarově lze volit hranatou podobu nebo lze udělat válcovitou věžovitou podobu je to lehčí - stočit plát do válce zde obtisknuta látka typu manchesteru - řádky po přežahu dobarvit glazurami dle fantazie a provést ostrý výpal

50 M i s k y na sukulenty a kaktusy potřeby: 1. hlína burelka 2. váleček 3. špejle 4. nůž 5. kartón 6. šlikr 7. houbička 8. modrá glazura 9. různé engoby příprava hlíny máme oglazováno, dvakrát vypáleno

51 zbývá osadit sukulenty I jiné varianty - např. šňůrkově a pak třeba oglazovat střídavě žluto hnědě

52 Oválný pruhovaný set potřeby: 1. světlá hlína 2. váleček 3. nůž 4. šablony 5. příslušný šlikr 6. houbička 7. žlutá a hnědá glazura příprava plátů - použité papírové předlohy pro malé a velké ovály důkladné přišlikrování! - dlouhé pásy hlíny pro boky, nutno naměřit délku

53 Přežah,í opětovné očištění a glazury pro zvolený d e k o r a ostrý výpal lze pruhovaný dekor provést rovnoběžně i úhlopříčně

54 Obal na květník potřeby: 1. světlá hlína 2. váleček 3. obal od versatilky 4. nůž 5. houbička 6. bílá, zelená a žlutá glazura Postup: Začínáme z plátu Papírová šablona ve tvaru lichoběžníku Podél základny střídavě uděláme otvory Spojíme šlicováním a celé pak přišlikrujeme na kulatou podstavu z téže hlíny Můžeme domodelovat a trochu zprohýbat, dle vlastní fantazie Po přežahu naglazuje zde mapovitě žlitozeleně

55 I bílá glazura je efektní, možno i domodelované ozdůbky

56 Štrůdláky, dlouhé tácy potřeby: 1. šamotová hlína 2. váleček 3. tvarové dekorační válečky a tiskátka 4. šablony 1.příprava plátů obdélníkových tvarů 2. oválné či odbélníkové šablony 3. tiskátkový motiv 3. zde dlouhý váleček na obrubu

57 Jiný tvar a zdobení, z kraje zvedlá ucha Další možnosti dekoru i tvaru a úchytů

58 Vše v rámci oválu, ponecháno přírodně zabarvené Doporučení z hlediska mytí lépe oglazovat alespoň transparentní glazurou a nebo barevnou glazurou

59 Modré mraky s obláčky potřeby: 1. světlá keramická hlína 2. váleček 3. nůžky a papírové šablony 4. nůž 5. houbička 6. glazury modré, bílé, 7. burel, engoba 8. slabá jehlice 9. slabý bílý provázek nebo silonový vlasec postup: dle šablon a vzorů postupně z plátu vykrájet tvar mraků a tři nebo čtyři malé obláčky dle počtu obláčků nutnou velkého udělat otvory pro budoucí závěs i malý každý obláček musí mít dirku pro navlečení provázku do měkkého tvaru velkého mraku vyrýt obličej velké oči, ústa Jinou variantou jsou mraky s kapkami deště uválíme kuličku, protáhneme do kapkovitého tvaru a ve špičce uděláme otvor pro budoucí zavěšení Zdobení modrá glazura světlá a tmavá, bílá glazura, červená engoba

60 Motýlci potřeby: červená keramická hlína váleček papírové šablony nůž houbička glazury burel, engoba slabá jehlice Postup: výroba z plátu, rytí a mačkání dle fantazie a zadané předlohy v případě uvažovaného závěsu nezapomenout na otvor

61 Po přežahu zdobení burelem, bílou, žlutou a pinkovou glazurou Možno udělat poté jako závěs nebo přilepit na pevnou podložku a udělat např. zarámovaný obrázek jiné šablony

62 Naše stopy potřeby: světlá keramická hlína váleček nůž houbička engoby bílé, modré, žluté slabá jehlice vykrajovací tvary Postup: vyválíme plát, otiskneme svou ruku a svou nohu, ořízneme podle právítek do tvaru obdélníku protlačíme dostatečně

63 Obrátíme, tvořítky vytlačíme, ale jemně zvolené tvary, například hvězdičky a barvíme engobou a vyryjeme případné své iniciály či jiné texty.

64 Štíhlé vázy potřeby: světlá keramická hlína váleček nůž houbička Postup: Vyválíme pláty, tvar obdélníku a dle obrázku svineme do uzší roličky, přišlikrujeme k malému kulatému dnu a můžeme v horní části zmáčknout více a povytáhnout v uzší hrdlo Nerovnosti mohou sloužit i jako záměr, nezařízneme, nebo i naopak

65 Obrázky ukazují, že lze i nepravidelné okraje z plátu obdélníkového tvaru nechat i vytvořit jako ozdobu, pozor na dobré přitlačení našlikrovaných ploch další variantou je vytvoření malého válečku a vlepení úzkého hrdla hotový výrobek se suchou dekorací divoké levandule a barvenou makovicí

66 Vánoční zvony a zvonky potřeby: červená keramická hlína váleček papírové šablony nůž houbička glazury korálky postup: vytvoříme si nejprve papírové šablony Vyválíme větší silnější pláty přiložíme šablonu a vyřízneme

67 nezapomeneme pro otvor na zavěšení Vtlačujeme korálky Vypalováním poté se korálky částečně roztaví

68 jinou variantou mohou být čisté vypálené zvonky, které potom naglazujeme modrou glazurou a provedeme ostrý výpal

69 Závěsný obrázek s květinou potřeby: 1. keramická hlína 2. váleček 3. pravítka 4. nůž 5. houbička 6. žlutá, zelená a bílá glazura 7. burel, engoba 8. štětce 9. slabá jehlice postup: výroba z plátu, nákres obvodového rámečku dle pravítek rytí podle zadané předlohy v případě závěsu nezapomenout na dva otvory U varianty plastického obrázku s květinou kombinace rytí a modelování květiny z plátu zdobeného otiskem látky, dozdobení i jemnými válečky, Nutno dbát na dobré přišlikrování jednotlivostí ke keramické základové podložce, možno nechat už přírodní a nebo jednotlivé květy i stonek naglazovat.

70 přírodní vyryté a plošky potom natřeny bílou a žlutou glazurou okraje vymalovány ostře zelenou glazurou plasticky provedeno

71 Keramické pítko pro ptáčky, závěsné potřeby: 1. keram. hlína 2. tvarové předlohy 3. váleček 4. řezák 5. šlikr 6. štětec 7. glazury 8. materiál na vytvoření závěsů postup: 1. Hlínu si dobře propracujeme a zbavíme ji tak vzduchových bublin. 2. Vyválíme plát silný asi 0,6 až 1 cm,lze použít krajkový pás átky pro vytlačený dekor 3. Spodní stranu vyřízneme dle zvoleného 4. Na vrchní část dobře přišlikrujeme tři nebo čtyři stočené pásky jako pozdější místa závěsu vzor průměr 17 cm ploché základní tvary, pásky stočíme a opravdu velmi pečlivě přišlikrujeme k základnímu kulatému tvaru

72 okraje ohneme nahoru, abychom vytvořili mělkou misku pomalé sušení pod igelitovou fólií Zavěšení ve školní zahradě, i jiná inspirace v přírodních barvách

73 Misky lepené z drobných tvarů potřeby: keramická hlína váleček vykrajovátka houbička štětce plochá plácačka smirkový papír glazury dle volby postup: vyválíme plát či pláty, dle množství potřebných dílků, zvolených malých tvarů

74 Zpevnění dna plácáním na miskovém podkladu po prvním přežahu zde jsou tvary velmi jemné a je nutné precizní a pomalé slepování

75 Velká oválná mísa potřeby: keramická hlína váleček houbička štětce oválné předlohy glazury dle volby postup: vyválíme ze zvolené hlíny velké a poměrně silné pláty a vykrojíme podle velké oválné předlohy základní ovál, dno Pak pás či pásy na boky a zvolíme přišlikrování, buď pěkně čisté a nebo naopak s místy úmyslně zvýrazněnými Vše velmi dobře spojit a začistit, a pohlídat několikrát při pomalém sušení pod folií.

76 Nutné důkladné očištění, zarovnání dna na smirkovém papíře Radost při vyndavání po přežahu, vše drží. a pak už jen zvolit barevné provedení. Zelená glazura vnitřek, boční části pouze nepravidelně polité

77 Ptáčci potřeby: bílá keramická licí hmota houbička formy gumičky podkladové tácy glazury dle volby postup: příprava licí keramické hmoty příprava formy tři ptáčci gumičky na přichycení částí formy Nalít a stanoveném čase zbytek hmoty vylít Po částečném zaschnutí lze vyjmout, odkrojit přebytečnou část, nechat schnout. Přežahy. Očištění a zabroušení míst spojů.

78 Zvolit barvu lze malovat, lze máčet v glazuře, zvýraznit oči, zobáčky, záleží na fantazii A nebo si pořídit např. kosa s kosicí černá lesklá a černá matná

79 Velké vázy - licí keramická hmota potřeby: bílá keramická licí hmota houbička formy gumičky podkladové tácy glazury dle volby postup: dobře očištěné formy Náročné hlavně u forem s odděleným dnem.

80 Dobré sestavení a upevnění gumiček. Správné nalití a po správné době vylití přebytečné hmoty, sledovat sílu stěny u velkých věcí. Čištění a úprava polotovarů před přežahem

81 Ukázka možného konečného glazování - vnitřek vylít plně glazurou - horní část pak namočit z části do glazury a postupně vytahovat - spodní část také nanáčet, postupně vytahovat - očistit dno - pro ozdobu pocákat glazurou Cílem kroužku je zapojit děti do ruční práce v keramické dílně, postupně je učit dovednostem keramické práce s licí hmotou i hlínou. Seznámit je prakticky s postupy výroby.

82

Keramické tvoření pro každého Keramické tvorenie pre všetkých

Keramické tvoření pro každého Keramické tvorenie pre všetkých Cena 75 Kč / Price 2,90 EUR Keramické tvoření pro každého Keramické tvorenie pre všetkých 19 originálních nápadů Keramika Hany Benešové Modelovaná koule Keramická spona na pásek Kočičí miska Hrnky a cihly

Více

Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Autor: Jaromír Janout

Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Autor: Jaromír Janout Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Autor: Jaromír Janout Svět je velice různorodý, plný překvapení, ale není vždy ke všem zcela spravedlivý. Každému není dáno

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY LEDEN 2016

VÝTVARNÉ NÁPADY LEDEN 2016 VÝTVARNÉ NÁPADY LEDEN 2016 Jana Podzemná magické sopky (nebo aromalampy) nory pro zvířátka -pokus s výbuchem sopky -práce s keramickou hlínou -modelování -barvení a glazování magická sopka Náročnost: ***

Více

Adventní věnec (metodický list č. 1)

Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Papír Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh Papír Adventní

Více

METODICKÝ LIST č. 11

METODICKÝ LIST č. 11 METODICKÝ LIST č. 11 CZ.1.07/1.2.37/01.0003 Uplatňování nových forem a metod práce při vzdělávání dětí a žáků se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením a autismem v základní škole speciální.

Více

VÝVĚSNÍ ŠTÍT VELIKOST: 54 x 21 cm SPOTŘEBA: karton, bílá a modrá barva, štětec, lepidlo zn. Herkules, řezací nůž Podle předlohy A

VÝVĚSNÍ ŠTÍT VELIKOST: 54 x 21 cm SPOTŘEBA: karton, bílá a modrá barva, štětec, lepidlo zn. Herkules, řezací nůž Podle předlohy A VÝVĚSNÍ ŠTÍT VELIKOST: 54 x 21 cm SPOTŘEBA: karton, bílá a modrá barva, štětec, lepidlo zn. Herkules, řezací nůž Podle předlohy A vyřízneme z kartonu před- ní stranu, na zadní stranu stejný tvar vysoký

Více

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák.

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák. Kuřátko Roztomilá kuřátka jsou přímo stvořená pro oslavu jara a probouzejícího se nového života. Malé žluté hejno se báječně hodí nejen na výzdobu domova a zejména velikonočního košíčku, ale i na dárky.

Více

Pohádkové postavičky

Pohádkové postavičky Pohádkové postavičky Čarodějnice, čertík a vodník z punčoch Andělíček se sáňkami Skřítek Podzimníček Sněhuláčci Čarodějnice, čertík a vodník z punčoch Budete potřebovat: punčochy ohebný drát větší jehlu

Více

Každému hrnčíři zůstává při práci spousta zbytků

Každému hrnčíři zůstává při práci spousta zbytků RECYKLACE HLÍNY Každému hrnčíři zůstává při práci spousta zbytků hlíny. Ten, kdo se točit teprve učí, obvykle víc hlíny odloží ve zbytcích, než kolik jí skončí v peci, protože opravdu nějakou dobu trvá,

Více

Ptáček (metodický list č. 1)

Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Dřevo a příbuzné materiály Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh

Více

Výtvarný materiál DEKORAČNÍ MATERIÁL. K1 0038 27,- Kč 1,08 EUR

Výtvarný materiál DEKORAČNÍ MATERIÁL. K1 0038 27,- Kč 1,08 EUR Bambulky 00 barevných bambulek o průměru cm na knoflíky, očička, nosíky apod.. K 0 Barevné. K 0 Zvířecí,- Kč,0 EUR DEKORAČNÍ MATERIÁL. Pohádková vlna Balíček barevného ovčího rouna o hmotnosti 0 g. Jedná

Více

10 Kočka nebo koťátko

10 Kočka nebo koťátko Kočka nebo koťátko Cíle výtvarné lekce: rozvíjení fantazie a kreativity při tvorbě s atypickými výtvarnými materiály: s plastovým kelímkem, drátěnkou, drátky, rozšíření znalostí o životě koček. Pomůcky

Více

Je dobré vědět. Příběh jesliček

Je dobré vědět. Příběh jesliček Je dobré vědět 118 Příběh jesliček První obrazné znázornění narození Ježíše Krista bylo nalezeno v hrobce křesťanské rodiny ze 4. století. Ovšem teprve svatý František z Assissi zavedl ve 13. století v

Více

J.W" . ----II' "'_"""", ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo;

J.W . ----II' '_, ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo; Veletrh ndpadfl učitelů fyziky Střípky Z laboratoře malých debruiárů Věra Bdinková DíRKOVÁ KOMORA JEDNODUŠE Potřeby: Kelímek od jogurtu (nejlépe Danone - lze ho snadno propíchnout), černá temperová barva,

Více

Pletení košíků z papírových pramenů

Pletení košíků z papírových pramenů Pletení košíků z papírových pramenů Monika Králiková Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4376. publikaci

Více

PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI MATERIÁLY

PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI MATERIÁLY 2017 OBSAH Práce s recyklovatelnými materiály... 2 Materiál... 3 Pomůcky... 4 Kouzelníkova kytka... 5-6 Beránek... 7-8 Tučňák... 9-10 Včelka... 11-12 Pirátská loď...13-14 Slepička...15-16 PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI

Více

KERAMIKA. Jitka Ščerbová

KERAMIKA. Jitka Ščerbová KERAMIKA od jara do zimy Jitka Ščerbová Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D

Více

Pracovně-technický kroužek

Pracovně-technický kroužek Pracovně-technický kroužek Tematický plán kroužku pro 1. 2. st. ZŠ Autor: Mgr. Radka Lavičková DUHOVÁ ŠKOLA Inovace výchovně vzdělávací strategie ZŠ Kaznějov reg. číslo: CZ.1.07/1.1.30/01.0021 ZÁKLADNÍ

Více

PUZETY. Růžové puzety

PUZETY. Růžové puzety PUZETY Červenočirá kolečka puzety Červenovínové puzety Růžové puzety 19 Červenočirá kolečka puzety 20 Červenočirá kolečka puzety Materiál: 2 PET lahve různých barev (obr. 1) 2 kusy nerezového drátu osteofixu

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 9 2 0 1 0 Pletení košíků z papírových

Více

SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU

SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU VELIKOST: výška 27 cm SPOTŘEBA: 120 150 ruliček cca 45 cm dlouhých, předem namořených, tekuté lepidlo, drát 1 1,3 mm, dvě kulaté formy na tělo a hlavičku obvod 31 a 42 cm (polystyrénové

Více

Splávky na řeku. Takže pojďme do toho! MATERIÁL: balsová deska tloušťky 15 nebo 20 mm (prodejna pro modeláře)

Splávky na řeku. Takže pojďme do toho! MATERIÁL: balsová deska tloušťky 15 nebo 20 mm (prodejna pro modeláře) Splávky na řeku mihy.san: Tento článek je kompletním návodem na výrobu splávků na řeku. Ono na řeku není třeba brát doslovně. Rybáři, kteří nepoužívají anglické splávky waglery, si takto můžou vyrobit

Více

Tvoøení slov. Využití: Pomùcky a potøeby:

Tvoøení slov. Využití: Pomùcky a potøeby: II. st. 3 Tvoøení slov OSV VDO EGS MKV ENV MED Klíèové pojmy: Pomùcky a potøeby: Cvièení se dá použít v kterémkoliv roèníku pøi opakování tvoøení slov. K tomu se dají využít i jiné úkoly, napø. slovní

Více

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi Veletrh nápadů učitel!! /ljziky I!'IH!'!lIMre!II'!!lI!l!l ~i ~ fy:dhu Věra Bdlnková, J. Šimečková, Z. Bobek 1. Toncicí potápěč (karteziónek) Potřeby: plastová láhev (1,5 I), kapátko, kádinka S obarvenou

Více

ČAJOVÁ SOUPRAVA. Dekor: otisky houbičky s modrým barvítkem na bílé glazuře

ČAJOVÁ SOUPRAVA. Dekor: otisky houbičky s modrým barvítkem na bílé glazuře JARO ČAJOVÁ SOUPRAVA ČAJOVÁ SOUPRAVA 10 Dekor: otisky houbičky s modrým barvítkem na bílé glazuře KONVIČKA S POKLIČKOU S POKLIČKOU TÉMA: sesazování více vytočených kusů větší kus hlíny a vycentrujte ho

Více

Návod na velikonoční ošatku zajíček

Návod na velikonoční ošatku zajíček PROJEKTY Návod na velikonoční ošatku zajíček Potřeby: miska o průměru 15 cm namořené ruličky (přibližně 70ks) lepidlo na papír nůžky tavicí pistole velikonoční ozdoby mašličky lak na dřevo pro konečné

Více

TEXTILNÍ. Marta Drozdová Marie Kilebusová

TEXTILNÍ. Marta Drozdová Marie Kilebusová TEXTILNÍ šperky a doplnky Marta Drozdová Marie Kilebusová Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a

Více

Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak

Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak Komorový drak je vysokou zárukou pohodového létání, tudíž budete se svou stavbou spokojeni a Vás potomek nebude určitě šetřit chválou.

Více

Výtvarné nápady na celý rok

Výtvarné nápady na celý rok Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová CPress, Brno 2014 Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová Fotografie: Petra Vondrová Jazyková korektura: Michal Bečvář Vnitřní úprava, sazba a obal: Karel

Více

Obsah 1. MOŘSKÝ RÁJ V MUŠLIČKOVÉM RÁMU...3 2. HVĚZDA V RÁMU...6 3. VĚJÍŘ V JEMNÉM RÁMU...11 4. POKRESLENÝ POHÁDKOVÝ RÁM...15 5. RÁM Z KLÍČŮ...

Obsah 1. MOŘSKÝ RÁJ V MUŠLIČKOVÉM RÁMU...3 2. HVĚZDA V RÁMU...6 3. VĚJÍŘ V JEMNÉM RÁMU...11 4. POKRESLENÝ POHÁDKOVÝ RÁM...15 5. RÁM Z KLÍČŮ... Obsah 1. MOŘSKÝ RÁJ V MUŠLIČKOVÉM RÁMU...3 2. HVĚZDA V RÁMU...6 3. VĚJÍŘ V JEMNÉM RÁMU...11 4. POKRESLENÝ POHÁDKOVÝ RÁM...15 5. RÁM Z KLÍČŮ...18 6. PASTELKOVÝ RÁM...21 7. TAM ZA VODOU V RÁKOSÍ...23 8.

Více

zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na 1. pololetí ŠR 2015/2016

zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na 1. pololetí ŠR 2015/2016 Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno www.sssbrno.cz zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na

Více

TÉMA: ŘADA NAPĚTÍ KOVŮ. Pokus experimentální odvození řady napětí kovů

TÉMA: ŘADA NAPĚTÍ KOVŮ. Pokus experimentální odvození řady napětí kovů TÉMA: ŘADA NAPĚTÍ KOVŮ Pokus experimentální odvození řady napětí kovů Pomůcky: Petriho miska (o průměru 10 cm), laboratorní voltmetr, 2 zkušební hroty se spojovacími vodiči, filtrační papír, nůžky, jemný

Více

Horní část střechy Spodní část střechy

Horní část střechy Spodní část střechy NÁVOD: Před zahájením práce na sestavení vystřihovánky si připravíme nezbytné nástroje a pomůcky. Budeme potřebovat řezák (odlamovací nůž), nůžky, nůž s tupou špičkou (pro nařezávání hran), ocelové pravítko,

Více

e POMŮCKY Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! 1 Přehni karton na polovinu a na 2 Vystřihni dinosaura z obou

e POMŮCKY Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! 1 Přehni karton na polovinu a na 2 Vystřihni dinosaura z obou Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! Dinosauři jsou zpět! e POMŮCKY Zelený karton Růžový hedvábný papír Černý špičatý fix Nůžky Lepidlo 1 1 Přehni karton na polovinu

Více

Výtvarné nápady březen 2018

Výtvarné nápady březen 2018 Výtvarné nápady březen 2018 Jana Podzemná chrastící příšerky chrastící přáníčka tisk z polystyrenové destičky chrastící příšerky -kreslení -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

A OHNĚ Tematická oblast (odbornost)

A OHNĚ Tematická oblast (odbornost) Název příkladu dobré praxe VYUŽITÍ TÉMATU VODY A OHNĚ Tematická oblast (odbornost) Keramika Autor Odbornostní setkání Eva Olivová Pardubický kraj a Vysočina Místo konání Havlíčkův Brod 2011 Průřezové téma,

Více

Krajkový 1. K zabalení dárku potřebujeme: papírové krajkové. 2. Dárek zabalíme do balicího papíru. Kulatou krajkovou

Krajkový 1. K zabalení dárku potřebujeme: papírové krajkové. 2. Dárek zabalíme do balicího papíru. Kulatou krajkovou Krajkový 1. K zabalení dárku potřebujeme: papírové krajkové podložky, balicí papír, lepidlo, stuhu, nůžky a děrovačku. Papírové krajkové podložky zakoupíme v supermarketech nebo papírnictvích. 2. Dárek

Více

Učitelství 1. stupně ZŠ

Učitelství 1. stupně ZŠ MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Poříčí 7, 603 00 Brno KATEDRA BIOLOGIE PRACOVIŠTĚ KEJBALY Učitelství 1. stupně ZŠ magisterské studium TÉMA: Svátek svatého Mikuláše Předmět: Aranţování a úprava

Více

HROZEN PLNÝ NÁPADŮ CHARAKTERISTIKA PROJEKTU:

HROZEN PLNÝ NÁPADŮ CHARAKTERISTIKA PROJEKTU: Název projektu: HROZEN PLNÝ NÁPADŮ Termín realizace projektu: 3.1.2007 21.12.2007 Realizátor projektu: CHARAKTERISTIKA PROJEKTU: Město Hluboká nad Vltavou - Osadní výbor Hroznějovice Garant projektu: Mgr.

Více

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9.

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9. ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9. Úvodní hodina, pomůcky a bezpečnost v hodinách Vzpomínky na léto kresba Otisky štětce dekor: řazení barev pravidelně za sebou zdobíme vázu

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY ZÁŘÍ 2013

VÝTVARNÉ NÁPADY ZÁŘÍ 2013 VÝTVARNÉ NÁPADY ZÁŘÍ 2013 Jana Podzemná fotorámečky aneb elegantní stojánky na fotografie www.batelier.cz www.vytvarne-navody.cz Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat při výukové

Více

Plstěná srdíčka. Materiál. Plstěná srdíčka 23

Plstěná srdíčka. Materiál. Plstěná srdíčka 23 Plstěná srdíčka Materiál Tři odstíny červené nebo růžové vlny na plstění, plstící jehla, pěnová houbička na nádobí nebo kousek molitanu, vykrajovátka na cukroví, korálky, jehla, nit, červené stužky. Plstěná

Více

Výtvarné nápady únor 2018

Výtvarné nápady únor 2018 Výtvarné nápady únor 2018 Jana Podzemná masky recyklované krabičky a amulety s ozdobným dekorem masky -malování a kreslení -práce s barvou -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

Výtvarný PESTRÉ TVOŘENÍ PO CELÝ ROK. výtvarné techniky a náměty pro děti

Výtvarný PESTRÉ TVOŘENÍ PO CELÝ ROK. výtvarné techniky a náměty pro děti Výtvarný PESTRÉ TVOŘENÍ PO CELÝ ROK výtvarné techniky a náměty pro děti Jana Podzemná 1 Ve druhé části knihy jsou uvedeny ukázky nápadů na tvoření s dětmi na všechna roční období, najdete i kapitolu auta

Více

Centrování krok za krokem

Centrování krok za krokem Centrování krok za krokem Než začne hlína dostávat tvar, je třeba ji nejdřív vycentrovat; jinak by bylo velmi obtížné ji tvarovat. Abyste nepravidelný tvar hlíny dostali do homogenního zpracovatelného

Více

METODICKÝ LIST č. 5. Metodický list č. 5 / anotace

METODICKÝ LIST č. 5. Metodický list č. 5 / anotace METODICKÝ LIST č. 5 Uplatňování nových forem a metod práce při vzdělávání dětí a žáků se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením a autismem v základní škole speciální. Škola: Jméno autora: Název

Více

1. Květináč na osení z pet lahve

1. Květináč na osení z pet lahve 1. Květináč na osení z pet lahve (recyklace plastové lahve, jednoduché zdobení, sázení osení) Náročnost: *** Věk: 4+ s asistencí dospělého (řezání lahve) Potřeby: - pet lahev (barevná nebo i průsvitná)

Více

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky První část Nauč se tvořit r vé p sto m sky aňá Postupy SoumĚrnost Přehni papír napůl. Nakresli na něj libovolný tvar končící na přehybu a vystřihni ho. Až vystřižený papír narovnáš, uvidíš, že máš dva

Více

Základní postup Při fládrování je nejprve třeba očištěný a dohladka obroušený, případně tmelením vyspravený předmět natřít základní podkladovou

Základní postup Při fládrování je nejprve třeba očištěný a dohladka obroušený, případně tmelením vyspravený předmět natřít základní podkladovou Fládrování Stačí dva odstíny barev a gumová stěrka a starší dřevěný nábytek může znovu zdobit byt i chalupu fládrování je technika původně používaná k renovaci dřevěného nábytku a dveří nebo jako levnější

Více

Jekorová ramena. sepsal: Tomš Papilus Maximus

Jekorová ramena. sepsal: Tomš Papilus Maximus Jekorová ramena sepsal: Tomš Papilus Maximus V tomto článečku si podrobně ukážeme, jak si z jekoru vyrobit zbroj na ramena. Chytrým hlavičkám jistě rychle dojde, že stejná metoda se dá použít na výrobu

Více

Pedig, miska na vodu, nůžky, provázek nebo drátek, korálek ( dřevěný či keramický ).

Pedig, miska na vodu, nůžky, provázek nebo drátek, korálek ( dřevěný či keramický ). Práce s pedigem I. PEDIG II. Užití pedigu při výrobě předmětů a dekorací. Pedig je přírodní materiál, který se k nám dováží ze subtropického pásma. Jedná se o vzdušné kořeny palmy - calamus rotang. VĚNEČEK

Více

Instrukce pro lepení tapet Vinyl a Vinyl Premium

Instrukce pro lepení tapet Vinyl a Vinyl Premium Instrukce pro lepení tapet Vinyl a Vinyl Premium Před tím, než začnete lepit, ujistěte se, že je stěna čistá a suchá. Všechny díry zaplňte a stěnu vyrovnejte k tomu určeným preperátem nebo zředěným lepidlem.

Více

MOZAIKOVÁNÍ. mozaika pro každého. Kateřina Konířová

MOZAIKOVÁNÍ. mozaika pro každého. Kateřina Konířová MOZAIKOVÁNÍ mozaika pro každého Kateřina Konířová Kateřina Konířová Mozaikování/mozaika pro každého Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014

VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014 VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014 Jana Podzemná PTAČÍ BUDKY Z PAPÍRU I HLÍNY Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat při výukové činnosti. (Pokud si myslíte, že by to někoho mohlo zajímat,

Více

Smyčkový kvítek. Paprskové kolečko. Postup: Postup:

Smyčkový kvítek. Paprskové kolečko. Postup: Postup: Smyčkový kvítek Velmi rychle a snadno uháčkovaný kvítek jistě využiješ při mnoha příležitostech. Uháčkuj 8 řetízkových ok a spoj je pevným okem do kroužku. První řada: o kroužku uháčkuj 12 krátkých sloupků.

Více

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ Program odpolední aktivity v rámci projektu Víme jak na to, aneb škola je kamarád Zpracovala a realizovala Jana Dušková a Jarmila Štěpánová Základní škola, Vítkov,

Více

Oprava pantů kormidel kompozitových modelů.

Oprava pantů kormidel kompozitových modelů. Oprava pantů kormidel kompozitových modelů. U kompozitových křídel a ocasních ploch, se jako pant kormidel, často používá nylonová (strhávací) tkanina 93g/m2, kevlar 60g/m2, nebo několik vrstev tenké silonové

Více

Zařízení pro šablonový tisk SABTISK 01. Popis s návod k obsluze. SMTplus.CZ, s.r.o., Údolní 53, 602 00, Brno

Zařízení pro šablonový tisk SABTISK 01. Popis s návod k obsluze. SMTplus.CZ, s.r.o., Údolní 53, 602 00, Brno Zařízení pro šablonový tisk SABTISK 01 Popis s návod k obsluze SMTplus.CZ, s.r.o., Údolní 53, 602 00, Brno www.smtplus.cz Zařízení pro šablonový tisk SABTISK 01 Zařízení slouží pro použití v elektrotechnice

Více

Minecraft - figurky. Návrh rozměrů a konstrukce

Minecraft - figurky. Návrh rozměrů a konstrukce Minecraft - figurky Kdo by neznal fenomenální hru Minecraft a její postavičky? Pojďte si vyrobit známé postavičky dle uvedeného návodu, nebo na info@drevodilnakulicka.cz požádejte o jejich vyrobení a namalujte

Více

Vázu Kabelku Čertíka Zvonek na vánoční stromeček Tohle jsem já!

Vázu Kabelku Čertíka Zvonek na vánoční stromeček Tohle jsem já! Výtvarné éhrátky éhátk splas plastem Plastové kelímky, plastové láhve, víčka, obaly to všechno jsou věci, se kterými se setkáváme snad každý den. Z plastu se vyrábějí hračky, různé součástky i nádobí.

Více

Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu.

Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu. Decoupage rýžovými papíry a 2-krokovým krakelováním Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu. Budeme

Více

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Název školy Registrační číslo projektu Název projektu Jméno autora Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Blíž k řemeslům a technickým oborům Mgr. Jana Kristková Ročník 5., 6. Vzdělávací

Více

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová NADPIS KORÁLKOVÉ nápady Marie Kielbusová 1 Marie Kielbusová Korálkové nápady Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264

Více

číslo 1. cena 75 Kč / Price 2,90 EUR MK ČR E 14941 módní brož z plsti hračka pro děti z barevného skla

číslo 1. cena 75 Kč / Price 2,90 EUR MK ČR E 14941 módní brož z plsti hračka pro děti z barevného skla číslo 1. ročník IX. / jaro 2012 čtvrtletník cena 75 Kč / Price 2,90 EUR módní brož z plsti a peří 12 fusekláček - originální hračka pro děti 15 mozaikové lampičky z barevného skla 30 Inspirace pro vaši

Více

Barevné pergamano pomocí fixů Perga colours exclusive

Barevné pergamano pomocí fixů Perga colours exclusive Barevné pergamano pomocí fixů Perga colours exclusive Tyto speciální inkoustové fixy byly vyvinuty přímo pro techniku pergamano. Jsou určeny k malování přímo na pergamenový papír nebo k nanášení na pergamen

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_OvCu.

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_OvCu. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_OvCu. 3/02/02/19 Autor Obor; předmět, ročník Tematická

Více

Pro soutěžní účely lze použít pouze verzi C která má rozpětí 850mm. Verze H1 má velké rozpětí, které nevyhovuje pravidlům.

Pro soutěžní účely lze použít pouze verzi C která má rozpětí 850mm. Verze H1 má velké rozpětí, které nevyhovuje pravidlům. TA 152 C (TA 152 H1) Podklady pro stavbu kombatového modelu kategorie EPA a ESA. Pro soutěžní účely lze použít pouze verzi C která má rozpětí 850mm. Verze H1 má velké rozpětí, které nevyhovuje pravidlům.

Více

Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny,

Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny, Kapitola druhá N a s l a v n o s t n í n o t u Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny, křtiny, výročí svatby, promoce a tradiční svátky roku. Někdy zčistajasna dostaneme chuť

Více

QUILLING. papírový filigrán nejen pro svátek. Jana Maiksnar Vašíčková

QUILLING. papírový filigrán nejen pro svátek. Jana Maiksnar Vašíčková QUILLING papírový filigrán nejen pro svátek Jana Maiksnar Vašíčková QUILLING papírový filigrán nejen pro svátek Jana Maiksnar Vašíčková ZÁKLADNÍ POSTUPY Jana Maiksnar Vašíčková Quilling papírový filigrán

Více

PULT PRO VELKÉ UMYVADLO KROK 1. Stavba umyvadlového pultu je nesmírně jednoduchá a zábavná práce, kterou zvládneme hravě svépomocí.

PULT PRO VELKÉ UMYVADLO KROK 1. Stavba umyvadlového pultu je nesmírně jednoduchá a zábavná práce, kterou zvládneme hravě svépomocí. PULT PRO VELKÉ UMYVADLO Stavba umyvadlového pultu je nesmírně jednoduchá a zábavná práce, kterou zvládneme hravě svépomocí. Potřebujeme k tomu: 4 tvárnice Ytong P2-500 (150) o rozměrech 150x249x599 mm

Více

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu.

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. výzkumný úkol 07 LÁVOVÁ LAMPA Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. větší skleněná nádoba (třeba lahev od okurek) voda olej

Více

100 ks. www.nomiland.cz / bezplatná infolinka 800 60 60 50 JO1020

100 ks. www.nomiland.cz / bezplatná infolinka 800 60 60 50 JO1020 JO1010 17 Kč Křídy - bílé Bezprašné, kompaktné a na dotek velmi příjemné křídy. Nepoškrábou tabuly a mají dobrou krycí schopnost. Na rukou zanechávají jen minimální množství prachu. Balení obsahuje 10

Více

Papírové korálky. Autor, foto / redakce

Papírové korálky. Autor, foto / redakce 2 OBSAH 3 Papírové korálky 4 Umělcem v Malajsii 7 Mořské akvárium 8 Pistáciová kytka 10 Péřový náhrdelník 12 Tisk na tričko 13 hrady a zámky 14 na vlnách léta 16 Vosková batika - polštář 18 Paper maché

Více

Co budeme potřebovat:

Co budeme potřebovat: Vajíčka ve veselých barvách Co budeme potřebovat: vajíčka kulatý pilník špejle nebo jehlice větší misku akrylové barvy štětce tavicí pistoli barevné stužky, krajky, provázky nebo lýka různé knoflíčky a

Více

Vystřihovánka SPYKER 14/18 HP OPEN TOURER - 1906

Vystřihovánka SPYKER 14/18 HP OPEN TOURER - 1906 Vystřihovánka SPYKER 14/18 HP OPEN TOURER - 1906 Jedinou automobilkou v Holandsku byla dlouho firma Spyker, založená na konci 19. století bratry Spijkerovými. Ačkoliv se výroba rozvíjela pomalu, zapsala

Více

zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy

zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno Hybešova 15, 602 00 Brno zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy Taneční a pohybová výchova pro předškoláky

Více

KNÍŽKA PLNÁ TVOŘENÍ KERAMIKA II

KNÍŽKA PLNÁ TVOŘENÍ KERAMIKA II KNÍŽKA PLNÁ TVOŘENÍ KERAMIKA II Vypracovala: Mgr. Anna Nováčková Grantový projekt OPVK - Už vím,čím budu? Aneb co se v mládí naučíš, CZ.1. 07/1.1.32/01.0038 ZŠ a MŠ Jince Jmenný seznam Šnek na květník..

Více

1. dopravní prostředky 2. silnice (dálnice, železnice, křižovatka...)

1. dopravní prostředky 2. silnice (dálnice, železnice, křižovatka...) Obsah úvod táta kutil...2 Poklady z hrabacích krabiček...3 Tipy na využítí zbytků papírů:...3 Postupy a návody:...3 1. dopravní prostředky...3 koláže z geometrických tvarů...3 Stavíme silnici společně...4

Více

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ.

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ. E N C Y K L O P E D I E Z O N E R P R E S S KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ Klára Žejdlová www.zonerpress.cz OBSAH 1. Na vhodný drátek navlékneme korálky. 2. Necháme asi 10 cm drátku volného, odpočítáme

Více

Návod na výrobu seker Sepsal Tomš Papilus Maximus, upravil Jake a Caesar

Návod na výrobu seker Sepsal Tomš Papilus Maximus, upravil Jake a Caesar Návod na výrobu seker Sepsal Tomš Papilus Maximus, upravil Jake a Caesar 1. Výroba seker a) Materiál a nářadí Jasanová větev, obyč hladká karimatka 12mm (je zbytečné na čepel používat EVA karimatku, je

Více

Stavebnicové zásuvkové jednotky MEDIK

Stavebnicové zásuvkové jednotky MEDIK Stavebnicové zásuvkové jednotky MEDIK jsou vhodné pro vybavení interiéru lékáren, obchodů a skladů. Používají se pro skladování drobného, hlavně lékárnického zboží. Lze je jednoduše spojovat do rozličných

Více

Ukázka zpracování učebních osnov vybraných předmětů. Škola Jaroslava Ježka základní škola pro zrakově postižené

Ukázka zpracování učebních osnov vybraných předmětů. Škola Jaroslava Ježka základní škola pro zrakově postižené Ukázka zpracování učebních osnov vybraných předmětů Škola Jaroslava Ježka základní škola pro zrakově postižené Škola má deset ročníků, 1.stupeň tvoří 1. až 6., 2.stupeň 7. až 10.ročník. V charakteristice

Více

silniční fréza Wirtgen W 2000 Papírový model 1:100 www.z-modely.ic.cz

silniční fréza Wirtgen W 2000 Papírový model 1:100 www.z-modely.ic.cz silniční fréza Wirtgen W 2000 Papírový model 1:100 www.z-modely.ic.cz Wirtgen W 2000 Základní technické informace Silniční fréza na housenkovém podvozku je určená odstraňování vozovkových souvrství převážně

Více

Inspira vní TIPY. s tónovacími barvami

Inspira vní TIPY. s tónovacími barvami Inspira vní TIPY s tónovacími barvami 12 inspira vních pů s tónovacími barvami Jak si doma užít ods ny všech chu Pro obarvování malířských nátěrových hmot Vysoká barevná stálost Pro vnitřní i vnější použití

Více

KYTKA Z RULIČEK TOALETNÍHO PAPÍRU

KYTKA Z RULIČEK TOALETNÍHO PAPÍRU KYTKA Z RULIČEK TOALETNÍHO PAPÍRU Pomůcky: 4 ruličky toaletního papíru : špejle : temperové barvy : štětec : kelímek na vodu : sešívačka : tavná pistole : květináček 1 Pracovní postup: - špejli obarvíme

Více

LABORATORNÍ POMŮCKY. Pro přípravu mikroskopického preparátu a vlastní mikroskopování jsou nutné tyto laboratorní pomůcky: 1.

LABORATORNÍ POMŮCKY. Pro přípravu mikroskopického preparátu a vlastní mikroskopování jsou nutné tyto laboratorní pomůcky: 1. LABORATORNÍ POMŮCKY Pro přípravu mikroskopického preparátu a vlastní mikroskopování jsou nutné tyto laboratorní pomůcky: 1. KAPÁTKO Obr. č. 1 Kapátko slouží k nasátí malého množství vody či jiného roztoku

Více

Výtvarná výchova. 240 ks. Pěnová fólie

Výtvarná výchova. 240 ks. Pěnová fólie Výtvarná výchova TSTSACF 275 Kč Samolepící pěnová fólie Pěnová fólie se snadno vystřihne do požadovaného tvaru a jednoduše se přilepí. Balení obsahuje 10 ks v různých barvách. Tloušťka pěny je 2 mm. Rozměr:

Více

Pomůcky: Tvrdý papír A4, barevný papír A4, lepidlo, nůžky, obyčejná tužka, černá tuš, redispero s násadkou, pravítko.

Pomůcky: Tvrdý papír A4, barevný papír A4, lepidlo, nůžky, obyčejná tužka, černá tuš, redispero s násadkou, pravítko. - Pomůcky: Tvrdý papír A4, barevný papír A4, lepidlo, nůžky, obyčejná tužka, černá tuš, redispero s násadkou, pravítko. Pracovní postup: Podle listu stromu si vytvoříme maketu listu, ten obkreslíme na

Více

Teplé housky s překvapením. Anglické rohlíky. Ingredience

Teplé housky s překvapením. Anglické rohlíky. Ingredience Anglické rohlíky těsto: 175 ml vlažné vody, 120 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 2 lžíce sušené bramborové kaše, 400 g hladké mouky, 1 kostka čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného

Více

LAURA LAURA. spol. s r.o. www.laurapraha.cz

LAURA LAURA. spol. s r.o. www.laurapraha.cz LAURA www.laurapraha.cz spol. s r.o. velkoobchod školní, kancelářské a výtvarné potřeby, párty program LAURA SKOLA Pražská Kostelec nad Černými lesy Telefon: Telefax: E-mail: info@laurapraha.cz Internet:

Více

Foto návod na slepení modelu nákladního vozu řady Sgnss.

Foto návod na slepení modelu nákladního vozu řady Sgnss. Foto návod na slepení modelu nákladního vozu řady Sgnss. Tento model lze zařadit do V provozní epochy. Lze se s ním potkat ponejvíce na hlavních tazích a to v soupravách kontejnerových vlaků. Stavebnice

Více

Dobrý den, Činnosti pro prezentaci nového jazyka.

Dobrý den, Činnosti pro prezentaci nového jazyka. WATTSENGLISH POSTER ACTIVITIES Dobrý den, doufáme, že se Vám plakát líbí. V naší publikaci Průvodce metodikou výuky angličtiny v mateřské škole I., která byla vytvořena ve spolupráci s VÚP a MŠMT jsme

Více

Odkaz na loga: Manuál JVS JMK http://www.kr-jihomoravsky.cz/default.aspx?id=2650&typeid=2. počet kusů

Odkaz na loga: Manuál JVS JMK http://www.kr-jihomoravsky.cz/default.aspx?id=2650&typeid=2. počet kusů Příloha smlouvy 1.1. Kupující: Jihomoravský kraj Žerotínovo nám. 3/5, 601 82 Brno Odbor kancelář ředitelky KrÚ JMK Odpovědná osoba kupujícího ve věcech technických: Lenka Nečasová tel.: + 420 541 658 851

Více

TLAČENÍ A TAHÁNÍ VYUŽÍVÁNÍ TLAKU

TLAČENÍ A TAHÁNÍ VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Pohybujícího se vzduchu nebo vody lze použít na práci, nebo dokonce na výrobu elektřiny. Úkolem je pomocí pokusů zjistit více o vodě a o síle vzduchu. 1. Vodní tryskáčový pokus Potřeby: prázdnou láhev

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI l. - 3. ROČNÍK Žák pozná různé druhy materiálu, jeho vlastnosti a různé způsoby zacházení. Porovná vlastnosti zpracovaného materiálu Ověří si vlastnosti materiálu v praxi. Dokáže zhotovit

Více

jak tapetovat vliesové tapety návod

jak tapetovat vliesové tapety návod ? jak tapetovat vliesové tapety návod Budeme potřebovat: 01 penetrační nátěr, 02 lepidlo, 03 ochrannou fólii, 04 nádobu na lepidlo, 05 váleček nebo štětku na lepidlo, 06 řezák, 07 tenčí štětec, 08 úzký

Více

ABSOLVENTSKÉ PEČETĚ Potřeby a pomůcky: červená hlína, malý váleček na vyvalování na formě, sádrová forma s logem školy,transparentní glazura,

ABSOLVENTSKÉ PEČETĚ Potřeby a pomůcky: červená hlína, malý váleček na vyvalování na formě, sádrová forma s logem školy,transparentní glazura, ABSOLVENTSKÉ PEČETĚ Potřeby a pomůcky: červená hlína, malý váleček na vyvalování na formě, sádrová forma s logem školy,transparentní glazura, sklenička na kruhový tvar, razidlo na otvor pro stužku, houbička

Více

NUNO FILCOVÁNÍ. tkaninové plstění ALENA ISABELLA GRIMMICHOVÁ

NUNO FILCOVÁNÍ. tkaninové plstění ALENA ISABELLA GRIMMICHOVÁ NUNO FILCOVÁNÍ tkaninové plstění ALENA ISABELLA GRIMMICHOVÁ 6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:n NUNO FILCOVÁNÍ

Více

Nejstarší křivky. prehistorické vzory

Nejstarší křivky. prehistorické vzory Úvod Nutkání zdobit a zkrášlovat posvátné věci i obyčejné předměty je všeobecné. Starodávné mýty z celého světa zmiňují symboliku přírody a její ornamentální význam. Stromy života, olistěné koruny, bohatě

Více

Nauka o zpracování surovin V kožešnickém oboru jde o zpracování surových kožek V konfekční výrobě o zpracování vyčiněných a zušlechtěných kožešin

Nauka o zpracování surovin V kožešnickém oboru jde o zpracování surových kožek V konfekční výrobě o zpracování vyčiněných a zušlechtěných kožešin Úvod Nauka o zpracování surovin V kožešnickém oboru jde o zpracování surových kožek V konfekční výrobě o zpracování vyčiněných a zušlechtěných kožešin Zušlechtěné znamená: Vyčiněné kožešiny Obarvené Přibarvené

Více