ROČNÍ VÝCHOVNĚ - VZDĚLÁVACÍ PLÁN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROČNÍ VÝCHOVNĚ - VZDĚLÁVACÍ PLÁN"

Transkript

1 Školní rok 2013/2014 ROČNÍ VÝCHOVNĚ - VZDĚLÁVACÍ PLÁN ZELENÉ TŘÍDY Vypracovala: Lenka Vašíčková a Ivanka Janačíková, DiS.

2 I. INFORMACE O TŘÍDĚ Provoz třídy: celodenní od 7.30 hod. do hod. Třídní učitelky: Lenka Vašíčková a Ivanka Janačíková, DiS. Počet dětí a jejich skladba: 25 dětí, z toho 12 dívek a 13 chlapců. Třída je smíšená, ve věku 3-6 let II.SOUČASNÝ STAV PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ VĚCNÉ PODMÍNKY : Na letošní školní rok jsme dětem zachovaly koutek pro předškoláky, kde si mohou o samotě plnit svoje úkoly, prohlížet knížky a časopisy, skládat skládanky, které jsme dětem přemístily do policového regálu, kde k nim mají lepší přístup. Dopravní koutek se osvědčil, tak jej nadále zachováme, jen obnovíme hračky, zakoupíme nová autíčka, rozšíříme dopravní dřevěnou sestavu. Kadeřnictví se osvědčilo a tak ještě dokoupíme další materiál na tvoření účesů. Letos jsme vytvořily nový koutek pro výtvarné a pracovní činnosti a umístily jsme do něho i zvláštní stůl pro práci dětí. Dále jsme dětem připravily jako novinku do tohoto koutku improvizovanou pískovničku. Podařilo se nám založit experimentální a přírodovědný koutek, do kterého jsme umístily terárium s africkými šneky Achatina Achatina. Děti se tak budou učit starat o svěřeného tvora, který je nenáročný na chov, starost o něj nezatěžuje běžnou výuku, je vhodný i pro děti trpící různými alergiemi a nestojí mnoho peněz. Děti zde mají také k dispozici ke zkoumání lupu a mikroskop. Hračky a pomůcky jsou umístěny tak, aby jejich rozmístění vyhovovalo všem dětem, byly volně dostupné a neohrožovaly bezpečnost dětí. Děti mají dostatek prostoru k prezentaci své práce. Vše je umístěno tak, aby mohly být vedeny k sebeobsluze polic, volných prostor. K vystavování slouží také nástěnky v šatně, radiátory v šatně a ve třídě, popřípadě natažený provaz, na který si děti samy kolíčky na prádlo připevňují své výtvory. Využíváme prostor širokých parapetů oken ve třídě a v šatně, kde děti vystavují svoje výrobky z modelování a skládání z papíru.

3 ŽIVOTOSPRÁVA: Ve třídě vytváříme vhodné hygienické podmínky větráním, otužováním vzduchem, přiměřenou hlučnost při hře, společně s dětmi průběžně vytváříme pravidla, podle kterých se dětí učí řídit a korigovat svoji hru a chování. Snažíme se zajistit bezpečí a spokojenost všech dětí ve třídě, poskytujeme dětem pocit jistoty. Novým dětem a rodičům umožňujeme individuální adaptační režim. Děti mají zajištěnou plnohodnotnou a vyváženou stravu, stravují se třikrát denně, svačinky mají volný charakter, mezi jednotlivými jídly dodržujeme tříhodinovou pauzu. Vedeme děti ke kultuře stolování, stolují s ubrousky, starší děti používají příbor a samy si nalévají polévku. Starší děti mají možnost sebeobsluhy při mazání pomazánek u ranní svačiny. Do jídla děti nenutíme, vedeme je k výběru alespoň části jídla a jeho ochutnávky. U dětí s adaptačními problémy se radíme s rodiči na postupu. Pitný režim je zajištěn, k pití mají děti ovocné a bylinné čaje, vodu a rozpustné koncentrované džusy. Tento rok nám bude k volnému pitnému režimu školní jídelna opět dodávat i mléko. Vedeme děti k osvojení si pravidelného pitného režimu bez připomínání. Venku tráví děti dvě hodiny dopoledne podle počasí, stejně tak v teplých měsících i odpoledne. K volnému pohybu využíváme školní zahradu, přilehlý zámecký park, malé hřiště za čističkou odpadních vod a okolí MŠ k vycházkám. Po obědě děti odpočívají v ložnicích při poslechu pohádek, relaxační hudby apod., předškolní děti odpočívají dle vlastní potřeby, ke spánku děti nenutíme. Které dítě neusne, má možnost se ve třídě věnovat různým klidovým činnostem. PSYCHOSOCIÁLNÍ PODMÍNKY: Respektujeme potřeby dětí, snažíme se vytvářet klidnou a pohodovou atmosféru ve třídě, aby prostředí bylo přehledné, srozumitelné a příjemné. Přitom zohledňujeme věkové a individuální zvláštnosti dětí. Děti se snažíme povzbuzovat v jejich aktivitách, usilujeme o to, aby se samostatně věnovaly činnostem, které je těší a baví, které znají a zvládají je. Dětmi nemanipulujeme, nezesměšňujeme, ale snažíme se vyvarovat nezdravé soutěživosti. Vedeme děti prosociálně, podporujeme je při hrách, ke konstruktivnímu řešení jednoduchých problémů, toleranci vůči odlišnostem u ostatních dětí a snažíme se vytvořit ve třídě kolektiv kamarádů. Jako loni, máme svoje tradice a rituály, které dodržujeme. ORGANIZACE: Denní řád je pružný, reagujeme na individuální možnosti dětí, na aktuální změněné potřeby. Využíváme prožitkové učení, poměr her spontánních a řízených je vyvážený. Zařazujeme více experimentů. Děti mají dostatek prostoru pro spontánní hru, mají možnost ji kdykoliv dokončit nebo v ní pokračovat. Děti pracují svým tempem, podněcujeme je k vlastní aktivitě a zbytečně je neorganizujeme. Vytváříme dětem dostatek prostoru pro individuální a skupinovou činnost. Do žádných aktivit děti nenutíme.

4 ŘÍZENÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY: Ve třídě máme každá svoje povinnosti, pracujeme jako tým. Zveme rodiče ke spolupráci. Ředitelka nám ponechává dostatek pravomocí a respektuje náš názor, motivuje nás a podporuje v naší práci. Spolupracujeme se ZŠ, ZUŠ a jinými institucemi. PERSONÁLNÍ A PEDAGOGICKÉ ZAJIŠTĚNÍ: V naší třídě máme obě učitelky pedagogické vzdělání. Pracujeme a jednáme v duchu se společenskými pravidly a pedagogickými zásadami. Účastníme se dalšího vzdělávání v rámci DVPP a sebevzdělávání četbou odborných časopisů a knih. Pí. uč. Janačíková v letošním roce ukončila dálkové studium Vyšší odborné pedagogické školy v Litomyšli. Chováme se profesionálním způsobem v každé situaci. SPOLUÚČAST RODIČŮ: Spolupracujeme s rodiči a jsme si partnery. Zapojujeme rodiče do dění třídy, do akcí školy. Pravidelně informujeme rodiče o všem co se děje ve třídě i ve škole. Chráníme soukromí rodin a soukromá data dětí. Máme vytvořeny www stránky, kde jsou rodiče také informováni. Pokusíme se zapojit rodiče do procesu plánování programu MŠ, popř. třídy. PROCES VZDĚLÁVÁNÍ PŘÍPRAVA A NÁVAZNOST: Ve vzdělávací činnosti máme jasně formulované cíle a prostředky. Ve vzdělávacím obsahu využíváme citových prožitků, zkušeností, vědomostí, dovedností a návyků. Činnosti máme promyšlené, nápadité, pestré a pro děti přitažlivé. Pomůcky máme korespondující s tématem, přiměřené a v dostatečném množství. ORGANIZOVÁNÍ A METODY: Organizace dne je flexibilní, beze spěchu, stresů, a neúměrné zátěže. Využíváme všech prostor třídy a školy. Vytváříme prostor pro individuální, skupinové i frontální činnosti. Dbáme na úklid, uspořádání a vedeme děti k dodržování bezpečnostních a hygienických zásad. Zařazujeme více experimentů. Používáme adekvátních metod vzhledem k individuálním a věkovým zvláštnostem, možnostem a potřebám dětí.

5 MOTIVACE A HODNOCENÍ: Motivujeme pochvalou a povzbuzením. Posilujeme samostatnost a sebevědomí dětí. Vedeme děti k sebehodnocení i hodnocení ostatních. Provádíme motivující hodnocení s konkrétními pozitivy a negativy v závěru činnosti společně s dětmi. INTERAKCE A KOMUNIKACE Všem dětem se dostatečně věnujeme, řešíme nepředvídatelné situace a konflikty. Vedeme děti k prosociálním vztahům tzn. důvěře, ohleduplnosti, toleranci, zdvořilosti, vzájemné pomoci a podpoře. Mluvíme srozumitelně, pracujeme s hlasem, poskytujeme správný a spisovný řečový vzor. Využíváme vzájemnou oboustrannou komunikaci a kooperaci učitelka x dítě. Vytváříme prostor pro rozvoj vzájemné komunikace mezi dětmi při spontánních a řízených činnostech.

6 III. VLATNÍ ROČNÍ PLÁN Plánování je cílené k rozvoji kompetencí dítěte, formou situačního učení. Situace je vždy spojená se vzdělávací potřebou. Součástí plánu je také prevence sociálně patologických jevů, program protidrogová prevence, sexuální a ekologické výchovy a plán akcí na další školní rok. Tento roční plán jsme pojaly jako projekt. Projekt nabízí mnoho různorodých činností, které jsou připraveny v souladu se ŠVP MŠ. Do tohoto ročního plánu jsme zařadily čtyři podtémata dle ŠVP a dále je rozvedly do bloků, které jsou také orientačně časově rozpracovány. Jako průvodce těmito bloky jsme zvolily maňásky, Buma a Báce, které děti již znají z minulého školního roku, protože jsme je používaly k motivaci na určité téma. Očekávané kompetence děti získávají činnostmi ze všech okruhů dle plánu v tématickém celku. V plánování je ponechána možnost změny tematického bloku dle aktuální potřeby, potřeb a nápadů dětí a uvážení učitelky. HLAVNÍ TÉMA TOHOTO ŠKOLNÍHO ROKU: S Bumem a Bácem poznáváme duhový svět. PODTÉMATA: 1. BARVY SPADLÉHO LISTÍ 2. PANÍ ZIMA BÍLOU ZÁŘÍ 3. JARO V BAREVNÉM KABÁTKU 4. LÉTO SE ZLATÝMI PAPRSKY

7 1. PODTÉMA - BARVY SPADLÉHO LISTÍ Časový rozsah: září - listopad Bum a Bác s kamarády ve školce Časový rozsah: 2 týdny S Bumem a Bácem čarujeme s podzimem Časový rozsah: 8 týdnů Adaptace na nové prostředí a nové kamarády, soužití ve skupině. Budeme děti seznamovat s prostředím třídy, s vybavením koutů, pomocí her budeme upevňovat znalost jmen kamarádů, učitelek, seznámíme děti se značkami, představíme místo pro hygienu a odpočinek, začneme společně vytvářet pravidla chování ve skupině, domluvíme si pozdrav, seznámíme se s pravidly při stolování a domluvíme si přání dobré chuti, seznámíme se s bezpečným chováním ve třídě, na zahradě a vycházce, v prostorách MŠ, začneme s postupným utvářením povědomí o časových pojmech v rámci pobytu v MŠ a ve spojení s činnostmi, které v této době děláme. Společně se pustíme do poznávání a pojmenovávání ovoce a zeleniny, zapojování smyslů při rozlišování vnímaných jevů, seznámíme se s významem vitamínů pro naše zdraví, společně vyrazíme na vycházky do polí a k zahrádkám, nahlédneme do obchodu s ovocem a zeleninou, pokusíme se o vytvoření zdravých pokrmů z ovoce a zeleniny, vyrobíme draky na výzdobu celé školičky, na vycházkách budeme sledovat změny v počasí, přírodu v souvislosti se změnami počasí, nasbíráme přírodniny, ze kterých budeme vyrábět různé Podzimníčky, s rodiči připravíme školní zahradu na zimu a zavřeme ji při akci Dýňová slavnost, v lese budeme pozorovat listnaté a jehličnaté stromy, co s nimi udělá zima, jak se chovají zvířátka před příchodem zimy, jak se chovají lidé a povíme si něco o ekologickém chování. Dále se seznámíme s tím, jaký vliv má počasí na zdraví člověka. Budeme si povídat o zdraví a nemocech, prevence, zahrajeme si na lékaře, podíváme se, kde je Zdravotní středisko. Dílčí vzdělávací cíle a vzdělávací nabídka viz. ŠVP

8 2. PODTÉMA - PANÍ ZIMA BÍLOU ZÁŘÍ Časový rozsah: prosinec - únor Těšíme se na Vánoce s Bumem a Bácem Časový rozsah: 4 týdny Bílá zima s Bumem a Bácem Časový rozsah: 4 týdny Bum a Bác ve světě lidí Časový rozsah: 4 týdny Společně s dětmi se vydáme do kouzelného světa adventní doby prakticky si přiblížíme vánoční zvyky a tradice, koledy a vánoční písně, vyzdobíme si celou MŠ výrobky dětí, připravíme se na návštěvu Mikuláše a jeho pomocníků. Budeme si povídat o tom, jaké to je, pomáhat těm, co pomoc potřebují, jak můžeme pomáhat doma rodičům, jak se v rodině připravují na vánoční svátky. Při divadelním představení povedeme děti k rozvoji fantazie, k rozvoji pozorovacích a řečových dovedností. Společně nazdobíme vánoční stromeček nejen ve třídě, ale i v lese zvířátkům. Příchod Vánoc oslavíme společně s rodiči u vánočního stromečku. Po prázdninách budeme sledovat zimní počasí, přírodu, povíme si, jak se chovají zvířata v lese a jak jim můžeme pomoci, prohlédneme si krmítka a krmelce. Pokud počasí dovolí, vyzkoušíme si zimní sporty. Provedeme pokusy se sněhem a ledem. Zjistíme, jak se v zimě oblékáme, jak je pro zdraví člověka důležité otužování, jak si můžeme upevnit zdraví. Budeme si povídat o těle, části těla, důležité životní orgány, o zdraví, jak předcházet nemocem, úrazům. Společně s předškoláky navštívíme ZŠ, kam půjdou k zápisu, přiblížíme dětem roli školáka, navštívíme kamarády v 1. třídě. Zaměříme se na rozvoj komunikativních a řečových dovedností, rytmizování slov, na hry se slovy, určování hlásek ve slově, budeme třídit, popisovat, porovnávat, přeměřovat, určovat geometrické tvary, určovat polohu předmětů, používat předložky místa, počítat do 10, určovat a orientovat se v číselné a normální řadě. Pomocí grafomotorických cviků procvičíme jemnou motoriku ruky, správné vyslovování atd. Navštívíme různá místa, kde se děti seznámí s pracovními profesemi lidí, s materiály, z kterých se vyrábí předměty denní potřeby. Přiblížíme si časové pojmy ve spojení s činnostmi, které v tuto dobu provádíme, jaký je rozdíl mezi hrou a prací. Dílčí vzdělávací cíle a vzdělávací nabídka viz. ŠVP.

9 3. PODTÉMA JARO V BAREVNÉM KABÁTKU Časový rozsah: březen květen Jaro s Bumem a Bácem Časový rozsah: 4 5 týdnů S Bumem a Bácem poznáváme naši Zemi Časový rozsah: 3 týdny S Bumem a Bácem za zvířátky Časový rozsah: 3 týdny Bum a Bác u nás doma Časový rozsah: 2 týdny Budeme vyrábět masky na karneval, seznámíme se s Masopustem. Na začátku jara budeme v přírodě pozorovat změny v počasí, změny na rostlinách, prohlédneme si první jarní kytky a vytvoříme si vlastní herbář. Navštívíme statek, kde si prohlédneme domácí zvířata a jejich mláďata, povíme si o jejich užitku pro člověka, zemědělské stroje na přípravu polí na jarní setí. Povíme si o lidových tradicích Vyhánění zimy, připravíme školku na příchod jara jarní výzdobou, oslavíme společně Velikonoce a otevřeme zahradu. Budeme si povídat o tom, kde žijeme, o našem městě, co se nám v našem městě líbí, povedeme děti k tomu, aby poznaly rozdíl mezi životem ve městě a na vesnici, jaká je architektura bydlení apod., prohlédneme si instituce a známá místa v obci, seznámíme se názvem republiky, státními symboly, hlavním městem. Dále si budeme povídat o ekologii, třídění odpadu, seznámíme se s planetou Země. Společně se vypravíme na výlet. Podle možností navštívíme ZOO, kde se seznámíme s exotickými zvířaty a jejich mláďaty. Budeme dbát na správné vyjadřování, dodržování základních společenských pravidel a zdokonalení jemné a hrubé motoriky. Povíme si o rodině, funkci rodiny, kdo s námi bydlí a co dělají jednotliví členové rodiny, a také o vzájemných vztazích v rodině. Zahrajeme si s dětmi na rodinu. Maminkám přichystáme oslavu k jejich svátku, vyrobíme jim dárečky. Dílčí vzdělávací cíle a vzdělávací nabídka viz. ŠVP.

10 4. PODTÉMA - LÉTO SE ZLATÝMI PAPRSKY Časový rozsah: červen S Bumem a Bácem za dětmi celého světa Časový rozsah: 2 týdny S Bumem a Bácem se těšíme na prázdniny Časový rozsah: 4 týdny Oslavíme Den dětí, řekneme si o lidských rasách, kdo pochází z jakého místa na Zemi, že lidé žijí v různých kulturách, že svátek slaví všechny děti na celé Zemi a připravíme pro děti oslavu v cukrárně. Společně se vypravíme na výlet do údolí řeky Oslavy, podle možností zajedeme celá škola do zábavního parku Bongo v Brně. Budeme pozorovat dopravní prostředky, navštívíme autobusové a vlakové nádraží, prohlédneme si dopravní značky a procvičíme dopravní předpisy a bezpečnost. Povíme si, jakými dopravními prostředky lidé jezdí na výlety, dovolené, jak se bezpečně chováme o prázdninách, co bychom o prázdninách chtěli podniknout. Na závěr školního roku se rozloučíme s předškoláky slavnostním pasováním a nezapomeneme si zopakovat všechno, co jsme se za celý rok naučili. Dílčí vzdělávací cíle a vzdělávací nabídka viz. ŠVP.

11 IV. EVALUACE V rámci třídy hodnotíme: Třídní vzdělávací program 1x ročně učitelky písemně - naplnění požadavků ŠVP Tématické bloky po ukončení učitelky písemně - tématické části hodnotící list Podtémata průběžně učitelky ústně - dílčí vzdělávací cíle Autoevaluace po ukončení učitelky písemnětématické části hodnotící list Diagnostika dětí 2x ročně učitelky písemně IVP 1 x za 2 měsíce učitelky písemně Mimoto budeme společně rozebírat různé pedagogické situace s dětmi, s rodiči i učitelkami z ostatních tříd. Závěry zohledníme při dalším plánování. Na závěr školního roku zhodnotíme roční plán jako výchozí analýzu pro další školní rok. Zhodnotíme úroveň osvojení kompetencí u dětí a zúčastníme se evaluace v rámci celé MŠ.

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Břežánek Obsah : 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Třídní vzdělávací program školní rok 2012/2013

Třídní vzdělávací program školní rok 2012/2013 Oranžová třída Třídní vzdělávací program školní rok 2012/2013 Název třídy: ORANŽOVÁ Třídní učitelky: Hana Mičková, Kateřina Krausová Analýza skupiny: Počet dětí: 25 Věkové složení dětí: 3 6 let Specifika

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka,, SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Janinka 1 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ Vypracovala: Hana Stránská 30. 6. 2007 ÚVOD: Evaluace je neustálý proces vyhodnocování podmínek vzdělávání a vzdělávacího procesu v MŠ. Jedná se o systematické

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Mateřská škola Přepeře,okres Semily příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NÁZEV: PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY TÉMATA ŠKOLNÍHO PLÁNU PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY SKŘÍTEK VODNÍ OBLASTI počasí, změny počasí, vodní

Více

Dana Bařinová ředitelka mateřské školy

Dana Bařinová ředitelka mateřské školy Dana Bařinová ředitelka mateřské školy Jsme v provozu od 6. 00 hodin do 16. 30 hodin. Není to však doba, po kterou musí dítě pobývat v mateřské škole. Rodiče se s třídními učitelkami domlouvají o aktuální

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Třídní vzdělávací program

Třídní vzdělávací program Žlutá třída Třídní vzdělávací program Název třídy: Žlutá Třídní učitelky: Ladislava Nováková, Bc. Nikola Radová Analýza skupiny: Počet dětí:28 Věkové složení:2,5-7 Předškolní děti:4 Odkladové děti:2 Mladší

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 - 1 - Základní škola a mateřská škola, Ostrava- Hrabůvka, Mitušova 8, příspěvková organizace Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 Obsah: I. Hlavní cíl výchovné činnosti pro šk.r.2011/ 2012

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Kdo si hraje, nezlobí

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Kdo si hraje, nezlobí ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Kdo si hraje, nezlobí Základní škola a Mateřská škola Lochovice, okres Beroun Školní družina Adresa : Základní a mateřská škola Lochovice náměstí Republiky 3 267 23 Lochovice

Více

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Název programu : POZNÁVÁME SVĚT KOLEM NÁS Jedna, dva, tři, čtyři, pět, poznáváme ten náš svět, postavíme z kostek hrady, najdeme si kamarády, zpívání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ 1. Identifikační údaje o škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 3.1 Materiální podmínky 3.2 Životospráva 3.3 Psychosociální podmínky 3.4 Organizace 3.5

Více

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL:

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL: PLÁN VÝCHOVY A PÉČE - JUSTINKA Dětská skupina Ministerstva spravedlnosti ČR JUSTINKA (dále jen,,justinka ) se nachází v budově Ministerstva spravedlnosti ČR, se sídlem v ulici Vyšehradská 16, 128 10 Praha

Více

Koncepce rozvoje Mateřské školy

Koncepce rozvoje Mateřské školy Základní škola a Mateřská škola Březí, příspěvková organizace, Školní 194, 691 81 Březí Pracoviště Mateřská škola, U Školky 258, Březí 691 81 Koncepce rozvoje Mateřské školy Název mateřské školy Základní

Více

Výroční zpráva. Mateřské školy v Dobrém Poli. ve školním roce 2015/2016. o činnosti

Výroční zpráva. Mateřské školy v Dobrém Poli. ve školním roce 2015/2016. o činnosti Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy v Dobrém Poli ve školním roce 2015/2016 Zprávu předkládá vedoucí učitelka MŠ: Mgr. Radislava Fantová V Dobrém Poli 16.9.2015 OBSAH: I. Základní údaje o mateřské

Více

Charakteristika a zaměření tematických bloků

Charakteristika a zaměření tematických bloků ŠKOLNÍ DRUŽINA A PLÁN ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Činnost školní družiny se řídí ŠVP ŠD při Základní škole Dubnice. ŠVP se řídí mottem: Jaro, léto, podzim, zima v družině je vždycky prima Programy

Více

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Předmět evaluace Cíle evaluace Podmínky vzdělávání: Věcné podmínky 1. Vhodnost dětského nábytku 2. Struktura v prostoru pro děti s PAS 3. Materiální

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás Na kluky a na holčičky čeká dráček u školičky. Učí se tu barvičky, zpívají se písničky, ještě

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu 1. základní škola Cheb, Americká 36 Identifikační údaje Název programu: název školy 1. základní škola Cheb, Americká 36 REDIZO IČ 70987211 adresa školy Americká 36, Cheb 350 02 ředitel Mgr. Miroslav Janoušek

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání zpracovaný podle RVP ZV s názvem : Člověk přírodě - příroda člověku ZÁKLADNÍ ŠKOLA okres Praha-východ ODOLENA VODA, Školní 200 Příloha 2 1.1.1 Školní vzdělávací

Více

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Jeden za všechny, všichni za jednoho Školní vzdělávací program ŠD Základní škola Bystřice n.p., Nádražní 615 Jeden za všechny, všichni za jednoho Obsah školního vzdělávacího programu 1. Charakteristika školního vzdělávacího programu - Název

Více

ŽIVOT JE TAM, KDE SE TVOŘÍ, ZPÍVÁ, TANČÍ A CVIČÍ

ŽIVOT JE TAM, KDE SE TVOŘÍ, ZPÍVÁ, TANČÍ A CVIČÍ Školní vzdělávací plán pro předškolní vzdělávání ŽIVOT JE TAM, KDE SE TVOŘÍ, ZPÍVÁ, TANČÍ A CVIČÍ Mateřská škola, Praha 10, Ve Stínu 10/2103 Sídlo: 100 00 Praha 10, Ve Stínu 10/2103 IČO: 709 24 341 Právní

Více

PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY

PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Škola : Základní škola a Mateřská škola Frymburk Mateřská škola Frymburk PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY I. Údaje o zařízení Základní škola a Mateřská škola Frymburk Mateřská škola Frymburk Adresa školy: Frymburk

Více

Září, Ferda má nové kamarády

Září, Ferda má nové kamarády I. téma: Září, Ferda má nové kamarády - seznamování s prostředím školy - seznamování s kamarády - seznamování se zaměstnanci školy - seznamování se základními pravidly chování - seznamování s režimem školy

Více

Třídní vzdělávací program. Školní rok Rok s medvědem. Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž

Třídní vzdělávací program. Školní rok Rok s medvědem. Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž Třídní vzdělávací program Školní rok 2015-2016 Rok s medvědem Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž Věkové složení dětí ve školním roce 2015-2016 6-7 let nar. 1.9.2008 31.8.2009-1 5-6. let nar. 1.9.2009

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS Identifikační údaje: Název zřizovatele: Spolek pro Hvězdičku Právní forma zřizovatele: zapsaný spolek Telefon: +420 604 287 375 Adresa provozovny: Kovářova

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno Školní rok: 2017/2018 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno 616 00 I. Provoz mateřské školy - pondělí pátek 7,00-17,00 hod. - je možné předem dohodnout individuální dobu vyzvednutí

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

Plán výchovy a péče o dítě Dětská skupina Školička Grébovka. se sídlem Rybalkova 186/33, Praha 10 - Vršovice, název: Strom a květiny

Plán výchovy a péče o dítě Dětská skupina Školička Grébovka. se sídlem Rybalkova 186/33, Praha 10 - Vršovice, název: Strom a květiny Plán výchovy a péče o dítě Dětská skupina Školička Grébovka se sídlem Rybalkova 186/33, Praha 10 - Vršovice, 101 00 název: Strom a květiny Vypracovala: Mgr. Zuzana Vinšová Obsah: 1. Představení Školičky

Více

Identifikační údaje organizace:

Identifikační údaje organizace: Identifikační údaje organizace: Název: Základní škola a Mateřská škola Zvole, okr.praha-západ Ulice: J. Štulíka 39 Obec: Zvole PSČ: 252 45 Kraj: Středočeský IČO: 71 00 79 03 E-mail: zszvole@seznam.cz Web:

Více

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Projekt Příprava dětí na povinnou školní docházku v posledním roce před zahájením povinné školní docházky dle očekávaných

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

Celoroční plán školní družiny

Celoroční plán školní družiny Mateřská a Základní škola Hronov -Velký Dřevíč, okres Náchod Celoroční plán školní družiny Jaro, Léto, podzim, zima v družině je vždycky prima! Školní rok 2017 /2018 CELOROČNÍ PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ DRUŽINY

Více

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou Dodatek k ŠVP Tematický plán Putování s Machem a Šebestovou ZÁŘÍ Naše družina Představujeme si Macha a Šebestovou Cíl: Děti zdokonalily vzájemnou komunikaci a vyjadřovací schopnosti. seznámení s řádem,

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání Třída plná pohody ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD J ŠTULÍKA 39, ZVOLE Obsah: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika školy

Více

Dodatek k ŠVP PV č. 2

Dodatek k ŠVP PV č. 2 Dodatek k ŠVP PV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Čas plný her a objevování Škola: Základní a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Ředitelka školy: RNDr. Jana Kalandrová

Více

Mateřská škola Třebíz Třebíz 6

Mateřská škola Třebíz Třebíz 6 Mateřská škola Třebíz Třebíz 6 Č.j. : /15 Skartační znak: A 10 Spisový znak: A.1.5. Účinnost od : 12. 1. 2015 INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE 1. Název a sídlo: MATEŘSKÁ ŠKOLA TŘEBÍZ Třebíz 6 2. Datum vzniku:

Více

Základní škola Mjr. Ambrože Bílka a Mateřská škola Metylovice, příspěvková organizace se sídlem Metylovice 620. Provozní řád mateřské školy

Základní škola Mjr. Ambrože Bílka a Mateřská škola Metylovice, příspěvková organizace se sídlem Metylovice 620. Provozní řád mateřské školy Základní škola Mjr. Ambrože Bílka a Mateřská škola Metylovice, příspěvková organizace se sídlem 73949 Metylovice 620 Provozní řád mateřské školy Údaje o zařízení: Základní škola Mjr. Ambrože Bílka a Mateřská

Více

vytvoření základních předpokladů pro pokračování dítěte ve vzdělávání.

vytvoření základních předpokladů pro pokračování dítěte ve vzdělávání. Výroční zpráva mateřské školy za školní rok 2013/2014 1. Základní údaje o škole zřizovatel školy: Brandýs nad Labem Stará Boleslav název školy: Základní škola a Mateřská škola Brandýs n. L. St. Boleslav

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY

Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY Základní škola a Mateřská škola Šakvice příspěvková organizace Hlavní 41, 691 67 Šakvice, IČO 708 261 129 1 Identifikační údaje: Název programu:

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Projekt ZDRAVÁ ABECEDA v MŠ Vlkava

Projekt ZDRAVÁ ABECEDA v MŠ Vlkava Projekt ZDRAVÁ ABECEDA v MŠ Vlkava Ve školním roce 2014/25 se Mateřská škola Vlkava připojila jako partnerská školka do programu ZDRAVÁ ABECEDA (více na www.zdravaabeceda.cz). Jde o projekt zaměřený na

Více

Provozní řád mateřské školy

Provozní řád mateřské školy Provozní řád mateřské školy I. Údaje o řízení Ředitelka školy Mgr. Alena Vrbická Vedoucí učitelka školy Ivana Pavlová Telefonní číslo školy a do třídy Motýlků 567 219 316 Mobilní telefon do třídy Berušky

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník září říjen a. Pč - Skládačky z papíru pejsek, kočička (příloha 1 a 2) b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písní 3. Tělovýchovná - Seznamovací

Více

Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, p. Jedovnice

Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, p. Jedovnice Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, 679 06 p. Jedovnice IC: 750 21 897, Tel:731518175, e-mail:mssenetarov@seznam.cz Koncepce školy V Senetářově 1.9.2015 ředitelka

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ HAVRÁNEK

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ HAVRÁNEK PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ HAVRÁNEK 1. Plán výchovy a péče Plán výchovy a péče stanovuje základní požadavky a podmínky, za nichž je poskytována služba péče o dítě v Dětské skupině Havránek. Činnost

Více

Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou. Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019

Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou. Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019 Bc. Jana Peklová Vychovatelka Ing. Petr Martínek ředitel ZŠ CÍLE VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍ PRÁCE Hlavním posláním

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Portusáček

Plán výchovy a péče Dětská skupina Portusáček Plán výchovy a péče Dětská skupina Portusáček Příloha č. 2 ke Smlouvě o poskytnutí péče o dítě Plán výchovy a péče v dětské skupině Portusáček Každé dítě je individualitou, každé dítě je originálem při

Více

VLASTNÍ HODNOCENÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY HUNTÍŘOV ZA ŠKOLNÍ ROK 2011-2012

VLASTNÍ HODNOCENÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY HUNTÍŘOV ZA ŠKOLNÍ ROK 2011-2012 VLASTNÍ HODNOCENÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY HUNTÍŘOV ZA ŠKOLNÍ ROK 2011-2012 Zpracovala a předkládá: Dana Miřejovská Místo a datum zpracování: Huntířov, 30.8.2012 Základní údaje o škole Název: Sídlo: Právní forma:

Více

Třídní vzdělávací plán

Třídní vzdělávací plán Třídní vzdělávací plán Třída: BROUČCI Integrované bloky 1. Mám nové kamarády 2. Podzimní čarování 3. Vánoční zvonění 4. Co přináší zima 5. Příroda se probouzí 6. Jarní svátky 7. Letní pohoda 1. Mám nové

Více

Výroční zpráva. Mateřské školy v Dobrém Poli. ve školním roce 2015/2016. o činnosti

Výroční zpráva. Mateřské školy v Dobrém Poli. ve školním roce 2015/2016. o činnosti Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy v Dobrém Poli ve školním roce 2015/2016 Zprávu předkládá vedoucí učitelka MŠ: Mgr. Radislava Fantová V Dobrém Poli 30.9.2016 OBSAH: I. Základní údaje o mateřské

Více

Celoroční plán školní družiny 2016/2017. Celoroční plán je otevřený dokument, který lze během školního roku upravovat.

Celoroční plán školní družiny 2016/2017. Celoroční plán je otevřený dokument, který lze během školního roku upravovat. Celoroční plán školní družiny 2016/2017 Celoroční plán je otevřený dokument, který lze během školního roku upravovat. Tento dokument obsahuje aktivity pro všechny oddělení školní družiny, oddělení spolu

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Ve školním roce bude školní klub plnit úkoly vyplývající z ŠVP. V průběhu celého školního roku budeme dbát na bezpečnosti děti při všech činnostech. Budeme

Více

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014 Školní vzdělávací program Mateřská škola Chotusice školní rok 2013/2014 Stránka 1 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Název: S MATYLDOU PO ČESKÉM RÁJI CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Název : S Matyldou po Českém ráji Záměrem ŠVP je rozvíjet každé dítě po stránce fyzické, psychické i sociální

Více

CELOROČNĚ. - Rozvíjení dovednosti v ICT v počítačové učebně - Tvořivá dílna - Akce společné pro všechna oddělení ŠD. Řízené činnosti rozvíjejí:

CELOROČNĚ. - Rozvíjení dovednosti v ICT v počítačové učebně - Tvořivá dílna - Akce společné pro všechna oddělení ŠD. Řízené činnosti rozvíjejí: CELOROČNĚ - Tématické vycházky do přírody - Rozvíjení kamarádských a mezilidských vztahů, pomoc při práci - Seznamování se základy 1.pomoci - Sebeobslužná činnost oblékání, stolování, hygiena, - Ochrana

Více

Školní vzdělávací program pro ŠD

Školní vzdělávací program pro ŠD Školní vzdělávací program pro ŠD Zpracovaly: PhDr. Zuzana Sniegoňová a Bc. Michaela Vágovszká Dvořáková Aktualizace č.1 platná od 1. 9. 2018 Mgr. Andrea Hrabáková, ředitelka školy Nabývá účinnosti dne:

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí, s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního prostředí.

Více

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Vnitřní směrnice: ŠKOLNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Obsah:

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy.

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. Základní škola a Mateřská škola Lukavice,okres Rychnov nad Kněžnou Plán práce Školní rok 2015 2016 Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. V mateřské škole se vyučuje podle ŠVP Studánky

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ:

PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ: Mateřská škola Varnsdorf Nezvalova 2024 příspěvková organizace PSČ 407 47 Telefon: 412 371 113 E- mail: 14msvdf@tiscali.cz www.msctyrlistek-vdf.cz Č.j.: 3/2012 PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ: Věcné vybavení mateřské

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA Údaje o škole Zřizovatel: Obec Roztoky Název organizace: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY Adresa: V Zahrádkách 230.

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 053 116/99-1002 Signatura: be3as106 Oblastní pracoviště č. 5 Karlovy Vary Okresní pracoviště Sokolov INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Identifikátor ředitelství: IZO: Ředitelka

Více

Výroční zpráva za školní rok

Výroční zpráva za školní rok Výroční zpráva za školní rok 2015-201 Zpracovala Mgr. Iva Burdová, MBA 31. 8.201 Projednáno se zřizovatelem 31. 8. 201 Projednáno pedagogickou radou 30. 11. 201 Obsah Výroční zpráva... 3 Charakteristika

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ROK V MATEŘSKÉ ŠKOLE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ROK V MATEŘSKÉ ŠKOLE Mateřská škola Krčmaň, příspěvková organizace Olomoucká 85, Krčmaň, 779 00, IČO 709 844 76 tel. 585 393 030, www.mskrcman.cz, e-mail:,mskrcman@seznam.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ PLATNOST OD 1. ZÁŘÍ 2011 Obsah 1.1 Identifikační údaje...2 1.2 Charakteristika zařízení...3 1.3 Konkrétní cíle vzdělávání...3 1.4 Délka

Více

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary 1. Identifikační údaje Oficiální název : Školní vzdělávací program pro

Více

,, JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA- V NAŠÍ ŠKOLCE JE NÁM PRIMA!''

,, JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA- V NAŠÍ ŠKOLCE JE NÁM PRIMA!'' Motto:,, Řekni mi a zapomenu, ukaž mi a budu si pamatovat, nech mě udělat, porozumím!,, JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA- V NAŠÍ ŠKOLCE JE NÁM PRIMA!'' 4 Integrované bloky: Jaro je zelené Léto je príma Podzim

Více

Identifikační údaje o mateřské škole Mateřská škola Městečko, okres Rakovník Městečko 80, Křivoklát

Identifikační údaje o mateřské škole Mateřská škola Městečko, okres Rakovník Městečko 80, Křivoklát Identifikační údaje o mateřské škole Mateřská škola Městečko, okres Rakovník Městečko 80, 270 23 Křivoklát IČO : 709 88 226 č.tel.: 313 558 007 e-mail: ms.mestecko@centrum.cz Ředitel MŠ : Jana Fikejzová,

Více

Výzdoba tříd a přilehlých prostor je velkou měrou zastoupena výtvarnými pracemi dětí.

Výzdoba tříd a přilehlých prostor je velkou měrou zastoupena výtvarnými pracemi dětí. II. PODMÍNKY PRO VZDĚLÁVÁNÍ 1. Vybavení a vnitřní prostory MŠ Vnitřní prostory a vybavení nábytkem Vnitřní prostory jsou vhodně členěny a uspořádány tak, aby bylo možno rozvíjet hlavně kreativitu a osobní

Více

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Tematický plán školní družiny 2019/2020 II. oddělení Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Děti bude každý měsíc provázet jiná pohádka, z které si vždy vytvoří obrázek. V červnu bude

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZÁKLADNÍ ŠKOLA VÍTĚZSLAVA HÁLKA Školní 200, 250 70 Odolena Voda Tel. 283 971 282, 736 752 156 Email: reditelna@zsodolenavoda.cz, www.zsodolenavoda.cz Školní vzdělávací program pro školní družinu č.j. 223/2016

Více

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Městská mateřská škola Hořovice, Jiráskova 602, 268 01 Hořovice ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Motto: Kdo rozumí přírodě a světu, porozumí lépe i sám sobě Koordinátor: Bc. Iveta Matějková Cílové skupiny:

Více

Základní škola a mateřská škola Palkovice, okres Frýdek Místek, příspěvková organizace. Provozní řád

Základní škola a mateřská škola Palkovice, okres Frýdek Místek, příspěvková organizace. Provozní řád Základní škola a mateřská škola Palkovice, okres Frýdek Místek, příspěvková organizace Provozní řád Č.j.: Účinnost od: 1.9.2015 Spisový znak: Počet příloh: Základní škola a mateřská škola Palkovice, okres

Více

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 Ve školním roce bude školní klub plnit úkoly vyplývající z ŠVP. V průběhu celého školního roku budeme dbát na bezpečnosti děti při všech činnostech. Budeme

Více

JÁ A SVĚT KOLEM MĚ OBJEVUJI SVĚT S KRTKEM

JÁ A SVĚT KOLEM MĚ OBJEVUJI SVĚT S KRTKEM ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY V PŘEDMĚŘICÍCH n/j JÁ A SVĚT KOLEM MĚ OBJEVUJI SVĚT S KRTKEM OBSAH: 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 5. Organizace vzdělávání

Více

Základní škola a Mateřská škola Lichnov, okres Bruntál, příspěvková organizace, Lichnov 46. Celoroční plán práce Školní rok 2018/2019

Základní škola a Mateřská škola Lichnov, okres Bruntál, příspěvková organizace, Lichnov 46. Celoroční plán práce Školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Lichnov, okres Bruntál, příspěvková organizace, 793 15 Lichnov 46. Celoroční plán práce Školní rok 2018/2019 Pracoviště mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Lichnov,

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Základní vize Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí,s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 115 16/99-11073 Signatura: bk5as108 Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Mateřská škola Poděšín Poděšín/45,

Více

PROVOZNÍ ŘÁD I. ÚDAJE O ZAŘÍZENÍ

PROVOZNÍ ŘÁD I. ÚDAJE O ZAŘÍZENÍ PROVOZNÍ ŘÁD Základní škola a mateřská škola Aš, Okružní 57, okres Cheb (dle zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů a dalších předpisů v pozdějším znění)

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětské skupiny Mateří doušky

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětské skupiny Mateří doušky PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětské skupiny Mateří doušky 1. Obecná charakteristika dětské skupiny Mateří doušky Provoz dětské skupiny pro 8 dětí je zajištěn v bytovém prostoru budovy Základní školy,

Více

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní program EVVO je nedílnou součástí a přílohou Školního vzdělávacího programu Schola Viva 1/2007 č. j. 5 457/2007-21 ŠKOLA PRO ŽIVOT.

Více

Na budovu mateřské školy bezprostředně navazuje zahrada, která je vybavena pískovištěm a prolézačkami.

Na budovu mateřské školy bezprostředně navazuje zahrada, která je vybavena pískovištěm a prolézačkami. 3. PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ 3.1. Věcné (materiální) podmínky Mateřská škola má dostatečné prostory a takové prostorové uspořádání, které vyhovuje skupinovým i individuálním činnostem dětí. Dětský nábytek, tělocvičné

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Charakteristika předmětu Pracovní činnosti Vyučovací předmět Pracovní činnosti je součástí vzdělávací oblasti Svět práce. Vyučuje

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Č. j.: Spisový a skartační znak: Základní škola ZaHRAda, Hornická 900, 666 03 Tišnov, místo vzdělávání Riegrova 312, 666 01 Tišnov Školní vzdělávací program školní družiny Datum Podpis Vydává Schválil

Více

Roční plán práce školní družiny

Roční plán práce školní družiny Roční plán práce školní družiny 2015 / 16 Motto: Ať je léto nebo zima, v družině je stále prima Při tvorbě plánu se zaměřujeme na pestrost jednotlivých činností a akcí. Plán je dělen do tématických týdnů.

Více

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 BAREVNÁ OKNA ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní družina ul. Sv. Čecha 565 Příbor 742 58 tel. 556 725 595 Naše školní družina má vlastní domek se zahradou. Z toho vychází i

Více

Roční tematický plán školní družiny 2018/2019

Roční tematický plán školní družiny 2018/2019 Roční tematický plán školní družiny 2018/2019 Základní škola Vojkovice Nádražní 169 Vojkovice 667 01 Vychovatelky: Hana Judasová - I. odd. Mgr. Alena Kasalová - II. odd. OBSAH: ŠVP pro ŠD při ZŠ Vojkovice

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Předmět: PRVOUKA Ročník: 1. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Vyznačí

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více