Pro spravedlivou společnost

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pro spravedlivou společnost"

Transkript

1 ZMĚNA 77 Možná si řeknete, že toto není ucelený volební program, ale jen jednotlivé ZMĚNY. A máte pravdu. Soustředili jsme se na to, čemu rozumíme, co známe z vlastní praxe a co nám přijde opravdu důležité. Proto vám předkládáme těchto 11 7 změn, které budeme prosazovat a z části již prosazujeme jako aktivní občané, pracovníci neziskových organizací nebo místní zastupitelé. Vedle programu jsou pro nás stejně důležité i hodnoty, na kterých stojí naše práce, proto budeme rádi, když se s nim též seznámíte. A jaké změny chceme prosazovat?

2 Pro spravedlivou společnost 1. Budeme vždy vystupovat proti diskriminaci a extremismu. Silná slova nebo násilí nic neřeší, ať už se jedná o útoky proti nezaměstnaným, Romům, státním úředníkům, homosexuálům či živnostníkům. 2. Chceme, aby stát šel v dodržování práva a spravedlivého přístupu k řešení problémů příkladem budeme proto prosazovat vyšší odpovědnost úřadů a úředníků za chyby a způsobené škody. 3. Podpoříme takové změny ve fungování justice, aby se zkrátily neúměrně dlouhé doby projednávání jednotlivých případů a aby se zvýšila odpovědnost soudců za jejich práci, při zachování nezávislosti jejich rozhodování miliard Kč, které byly v rámci divoké privatizace vyvedeny ze státního důchodového účtu na sanaci vytunelovaných bank, chceme na důchodový účet postupně vrátit zdaněním vybraných bankovních operací, ze zisků státních firem a výnosů státního majetku. 5. Budeme prosazovat administrativně jednodušší systém čerpání evropských dotací v příštím programovacím období tak, aby byly přístupné i menším obcím a neziskovým organizacím. 6. Podporujeme důchodový systém na jednom státním pilíři, s možností připojištění. Jsme proti vyvádění peněz na důchody do tzv. druhého pilíře. Chceme oddělit důchodový účet od státního rozpočtu. 7. Daňové zákony je potřeba zjednodušit a výběr daní zefektivnit, aby daně neplatili jen drobní plátci a poctivci, ale pokud možno všichni, kdo je platit mají. Jsme pro aktivní a razantní přístup ve věci zrušení tzv. daňových rájů.

3 Pro sociálně citlivou společnost 8. Chceme sociální politiku řešit zejména podporou jednotlivců, rodin a komunit v místě, kde žijí. Ústavní péče musí být až poslední a výjimečné, pokud možno přechodné řešení. 9. Podpoříme obce v pořizování sociálních bytů (nikoliv hromadných ubytoven), včetně startovacích bytů pro začínající rodiny. Chceme aktivně bránit vzniku sociálně vyloučených lokalit. 10. Stát musí jít příkladem v tvorbě pracovních míst pro zdravotně postižené a sociálně vyloučené měl by zvýšit podíl a počet těchto míst. 11. Podpoříme zařízení a opatření, která umožňují kvalitní a důstojnou péči o seniory a handicapované, ať už v odborných zařízeních nebo v rámci domácí péče s tím, že rozhodnutí rodiny pečovat doma o potřebnou osobu nemá být existenčně likvidační. 12. Chceme více podpořit hospicovou péči, ústavní i domácí, pro zajištění důstojných podmínek ve fázi umírání jako důležité etapy celého života. 13. Alimenty, které matky samoživitelky, případně otcové, nemohou získat od druhého rodiče, bude platit ČSSZ, která je následně bude vymáhat po druhém rodiči, který na své děti nepřispívá. Není přijatelné, aby na neplatícího rodiče doplácely děti. 14. Prosazujeme zajištění podmínek pro společné vzdělávání všech dětí bez ohledu na původ, zdravotní stav nebo sociální prostředí.

4 Pro zdravý život 15. Chceme prosadit zefektivnění systému kontroly kvality potravin, zpřísnit postihy za nepravdivé a zavádějící informace, navýšit počet akreditovaných laboratoří a počet odebraných vzorků a znovuzavést české státní normy pro vybrané potraviny. 16. Podporujeme psychosomatickou medicínu jako plnohodnotný lékařský obor. Chceme podpořit komplexní přístup k pacientovi zavedením psychosomatiky do vzdělávacích programů všech zdravotnických pracovníků. 17. Podporujeme právo žen vybrat si způsob porodu. Systém je potřeba přizpůsobit požadavkům žen, nikoliv požadavkům zdravotnictví. Podporujeme vznik porodních domů i práci porodních asistentek. 18. Chceme zachovat páteřní síť nemocnic ve veřejném vlastnictví, např. formou neziskových organizací. Chceme zefektnivnit systém financování veřejného zdravotnictví, zejména formou nového ceníku výkonů, větší transparentností zdravotnických zařízení a porovnávání kvality zdravotní péče. Nebudeme zvyšovat spoluúčast pacientů. 19. Jsme pro znovuzavedení povinné preventivní zubní prohlídky u dětí v rámci školní docházky. 20. Navrhujeme zpřístupnit léčebné konopí pro pacienty a podpořit výzkum léčebného potenciálu konopných produktů. 21. Budeme podporovat terénní péči přímo v domovech pacientů, pokud to bude jejich stav a prostředí umožňovat.

5 Proti parazitům 22. Budeme prosazovat efektivnější fungování orgánů regulujících monopolní ceny elektřiny, vodného, stočného a tepla. Podpoříme občanské iniciativy proti vodárenským gigantům a zrušení nevýhodných smluv mezi municipalitami a vodárenskými společnostmi. 23. Podpoříme tvrdou regulaci hazardu. Základní financování tělovýchovy a sportu, zejména dětí a mládeže, musí jít ze státního rozpočtu. Budeme prosazovat maximální využití zisků zbytku státem regulovaného hazardního průmyslu, peníze z hazardu chceme využít na širší spektrum veřejně prospěšných aktivit prostřednictvím renomovaných českých nadací. 24. Chceme zavést regulaci poplatků placených právníkům za exekuce tak, aby jejich odměny dosahovaly jen poměrné a přiměřené části vymáhaného dluhu. 25. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi navrhneme vznik a dlouhodobé a udržitelné fungování finančního a spotřebitelského ombudsmana. 26. Půjčování peněz musí dostat jasná pravidla, trestný čin lichvy musí být rozšířen a aktualizován tak, aby byl trestněprávně uplatnitelný i v současné době. 27. Pro exekuce by měly být zavedeny limity podle výše dluhu, aby nebylo možné zabavit rodinný dům za jednu jízdu na černo. Přehmaty exekutorů by měly být trestány exekucí jejich majetku. 28. Chceme podporovat zvyšování finanční gramotnosti obyvatel, rozšíření sítě občanských poraden, bezplatného právního poradenství jako prevence i možná záchrany od dluhových pastí.

6 Pro demokracii 29. Podpoříme přijetí zákona o celostátním referendu. Zlepšíme a zjednodušíme podmínky pro pořádání místních referend, zejména budeme prosazovat zrušení 35% hranice pro platnost místního referenda. 30. Chceme zkvalitnit proces tvorby zákonů, dbát na stabilitu a vymahatelnost práva. Budeme hodnotit dopady návrhů zákonů na míru regulace občanů a samospráv, zavedeme test veřejné potřebnosti. Úřady musejí být schopny jasně a úplně informovat občany o jejich právních povinnostech. 31. Jsme pro postupné zavedení přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů. Jsme zároveň pro odvolatelnost politiků, ale za jasně stanovených podmínek. 32. Budeme podporovat větší zastoupení žen v politice, protože to může mimo jiné přispět k její kultivaci. Sami jdeme příkladem, polovina našich lídrů a polovina všech kandidátů jsou ženy. 33. Budeme prosazovat větší zapojení občanů do rozhodování o veřejných rozpočtech, např. formou tzv. participativních rozpočtů. 34. Jsme pro úpravy volebního systému, který omezí moc stranických kádrů, partikulárních zájmů a hlasovacích mašinerií a zvýší zastoupení skutečných osobností v politice. 35. Změníme financování politických stran tak, aby příspěvek od státu činil maximálně 50 % současného stavu a aby každý občan mohl při podání danového přiznání rozhodnout, kterou stranu chce ze svých daní v daném roce podpořit paušální částkou ve výši např. 100 Kč ročně.

7 Proti korupci 36. Na zvýšení kapacit protikorupční policie a protikorupčních organizací vyčleníme minimálně 1 miliardu Kč navíc oproti současnosti. Bereme to jako dobrou investici. 37. Připravíme projekt na vznik 13 nezávislých regionálních protikorupčních center založených na principu neziskových organizací podle vzoru Nadačního fondu pro boj proti korupci. Půjde o obdobu dobrovolných hasičů, jen v tomto případě hasičů zaměřených na jiné nebezpečí. 38. Jsme pro přijetí zákona o prokázání nabytí majetku nad 10 milionů Kč s možností jeho zabavení či zdanění. Podpoříme uzákonění transparentního účetnictví stran pobírajících státní příspěvek. 39. Odměny ve státní správě mají být veřejné u všech zaměstnanců a na všechna vedoucí místa mají být vypsána výběrová řízení. Navrhneme povinná majetková přiznání i pro vedoucí úředníky. 40. Chceme minimalizovat rozsah víceprací u veřejných zakázek zvýšením odpovědnosti dodavatelů projektové dokumentace i stavebních prací, např. formou zavedení institutu komerčního pojištění na vícepráce tak, aby toto riziko nenesl stát či obec. 41. Podporujeme projekt protikorupčních organizací Rekonstrukce státu. Podporujeme zveřejnování veřejných rozpočtů, smluv, platů politiků a vedoucích úředníků formou podrobných rozklikávacích rozpočtů. 42. Jednoznačně se postavíme za oddělení státní správy a samosprávy tak, aby politici nemohli ovlivňovat rozhodování úřadů, které mají hájit veřejný zájem.

8 Pro místní ekonomiku 43. Podporujeme nižší sazbu DPH u základních potravin, léků a energií pro domácnost. 44. Budeme podporovat rozvoj farmářských a regionálních trhů a dalších systému lokální výroby, distribuce a spotřeby. Podporujeme i vyšší zastoupení potravin vyrobených v ČR v nabídce obchodů, ale vždy musí být hlavním kritériem jejich kvalita. 45. Dostavbu jaderné elektrárny Temelín v současnosti a ve střednědobém horizontu vnímáme jako ekonomicky, ale i z dalších důvodů, jako rizikovou, a proto ji nepodporujeme. Jsme proti utopení desítek miliard ve výstavbě vodního kanálu Dunaj Odra Labe, který by zbytečně poškodil krajinu. Zejména jsme proti tomu, aby tyto megalomanské a drahé stavby odčerpaly finance nutné na jiné investice. 46. Budeme prosazovat takovou změnu zákona o veřejných zakázkách, aby nejnižší nabídková cena nebyla jediným kritériem, ale aby šlo více o ekonomickou výhodnost nabídky s vyšším důrazem na kvalitu. Na zakázky nad 100 mil. Kč navrhujeme architektonické soutěže. 47. Podpoříme takové změny ve fungování a managementu společností České dráhy a ČD Cargo, aby se tyto společnosti dostaly na kvalitu fungování srovnatelnou se společností Budvar s. p. Státní nemusí být vždy špatné. 48. Podpoříme přesun nákladní dopravy ze silnic na železnici. Ve státních lesích budeme prosazovat minitendry chceme dát práci venkovu. 49. Jsme nyní proti zvyšování daní, a to do té doby, než se zásadně omezí korupce a než se zlepší efektivita výběru daní. Zahájíme veřejnou diskusi, jakou úroveň veřejných služeb a z jak velkých daní chceme zajistit.

9 Pro kvalitní život 50. Podpoříme systémy celostátního vzdělávání, a to nejen v oblasti technického, odborného či manažerského vzdělávání, ale také v oblasti osobního a duchovního růstu. Chceme podpořit podmínky pro svobodný rozvoj žáků a umožnit rozvoj alternativních způsobů vzdělávání. Za klíčový považujeme rozvoj komunikačních dovedností a podporu spolupráce. 51. Podpoříme rozšíření nedostatečných kapacit podpůrných, poradenských a terapeutických center pro lidi v obtížných až krizových životních situacích. Deprese úzkosti a závislosti jsou závažné problémy moderní doby. 52. Podpoříme větší využití biopotravin a lokálních potravin v síti státních škol, nemocnic a dalších zařízení. Biopotraviny se postupně mají stát standardem, nikoliv luxusním zbožím. 53. Jsme pro zvýšení minimální mzdy a její navázání na mzdu průměrnou, a to tak, aby byla zvyšována průběžně a nezávisle na rozhodování politiků jednou za několik let. Chceme prověřit možnost nahradit složitý systém sociálních dávek systémem tzv. základního příjmu. 54. Stát má zajistit dostatek míst v mateřských školách v rámci celé ČR, včetně rozvoje alternativních školek a škol. Jsme pro změnu zastaralých výživových tabulek a spotřebních košů ve školním stravování. 55. Jsme pro zákaz kouření v restauracích bez výjimek a pro důslednější vymáhání zákazu na veřejných místech. 56. Budeme podporovat vyčlenění 1% státního rozpočtu na kulturu, podporu umění a ochranu památek, jako důležitých předpokladů kvalitního života v moderní společnosti.

10 Pro ekologii životní prostředí 57. V nakládání s odpady budeme prosazovat politiku, že na prvním místě je prevence, na druhém třídění a recyklace, na třetím spalování a na posledním skládkování. Podporujeme zavedení spravedlivého poplatku za odpady, a to podle skutečné produkce odpadů. Chceme omezit využívání nevratných plastových obalů a nahradit je vratnými. 58. Chceme přísnější ochranu zemědělského půdního fondu před zástavbou logistických center, skladů a dalších hypermarketů a vyšší využití brownfieldů. Budeme prosazovat důslednější ochranu zeleně a rovněž ochranu nejcennějších krajinných celků formou chráněných krajinných oblastí a národních parků. 59. Budeme iniciovat programy na zlepšení retenční schopnosti české krajiny, jako jedné z klíčových věcí pro zmírnění následků povodní. Je třeba začít řešit příčiny, ne stále pouze důsledky. 60. Chceme zlepšit podmínky pro hospodářská zvířata ve velkochovech, chceme otevřít problém, před kterým většina společnosti zavírá oči. To, jak vyrábíme maso, je v mnoha případech neomluvitelné a zbytečné týrání zvířat. 61. Podpoříme hospodaření v lesích a takové formy zemědělství a biozemědělství, které budou bližší přírodě a s důrazem na podporu biodiverzity a ochranu před erozemi a povodněmi. Budeme prosazovat aktivnější roli českého zástupce při jednáních v rámci Společné zemědělské politiky EU při prosazování této priority na úkor průmyslového zemědělství. 62. Postupující klimatická změna vyžaduje neodkládat účinná řešení v mezinárodní součinnosti, zejména s ohledem na budoucnost dalších generací. Změna bude prosazovat aktivnější přístup k této v ČR podceňované problematice. 63. Chceme prosadit úpravu zákona o ochraně ovzduší, která bude navracet poplatky za znečištění do postižených krajů. Podpoříme dotace na výměnu ekologicky vhodnějších typů kotlů a budeme prosazovat větší osvětu zejména v menších sídlech o negativních dopadech pálení odpadu v lokálních topeništích.

11 Pro neziskový sektor 64. Prosadíme víceleté financování neziskových, v první řadě zejména sociálních organizací, aby nemusely každoročně pracovat v nejistotě, zda nebudou muset své služby omezit či ukončit. 65. Část zisků státních podniků použijeme na posílení nadačního jmění vybraných renomovaných českých nadací s celostátní působností a alespoň desetiletou historií. 66. Chceme využít část evropských dotací v příštím projektovacím období pro posílení technické, finanční a personální kapacity jednotlivých neziskových organizací tak, aby se tyto organizace mohly více soustředit na své poslání a ne na neustálé zajištování prostředků pro holé přežití. 67. Vyzveme církve k jednání o změně dohody o církevních restitucích tak, aby se o část peněz, které mají církve z rozpočtu v příštích letech získat, církve rozdělily s dalšími necírkevními neziskovými organizacemi, které pracují zejména v sociální, zdravotní a výchovné oblasti. Pokud dohody nedosáhneme, budeme pro tento účel hledat jiné zdroje. 68. Zjednodušíme systém čerpání evropských dotací, aby na ně dosáhli i ti, kteří je potřebují nejvíce a kterým jsou nedostupné, protože nemají dostatečnou finanční kapacitu jedná se o většinu neziskových organizací. 69. Budeme podporovat větší transparentnost neziskových organizací, které jsou příjemci státní či veřejné podpory. Chceme omezit praxi, kdy se část těchto organizací zakládá účelově pouze pro využití evropských dotací. 70. Chceme prosadit, aby neziskové organizace mohly opakovaně využívat pomoci nezaměstnaných v rámci tzv. veřejně prospěšných prací.

12 Pro budoucnost 71. Jako chceme zvýšit podíl žen v politice, tak stejně chceme zvýšit podíl mužů ve školství. Učitel by mělo být váženým a respektovaným povoláním. 72. Prosazujeme úplný zákaz reklamy na léky na předpis, na tvrdý alkohol a cigarety. Alkoholismus a nikotinismum patří mezi hlavní zdravotní problémy naši společnosti, které navíc leží stranou zájmu největších politických stran. 73. Podporujeme hospodářskou decentralizaci, jejíž páteří by měla být decentralizace energetická, zejména pomocí obnovitelných zdrojů energie. Obnovitelné zdroje jsou důležité nejen z ekologického hlediska, ale i z hlediska zaměstnanosti, bezpečnosti provozu, minimalizace odpadů či lokální tvorby hodnot. 74. Navrhneme zpoplatnění dálnic a silnic I. třídy pomocí mýtného (místo nespravedlivých dálničních známek) a postupně i dalších silnic z výtěžku podpoříme přesun nákladní dopravy na železnici. 75. Chceme více investovat do integrovaného systému veřejné dopravy, mimo jiné proto, že hluk, polétavý prach, špatné ozvduší a ulice plné aut jsou jednou z častých nemocí českých měst a obcí. 76. Podporujeme takové změny v územním plánování, které upřednostní kvalitu života a trvale udržitelný rozvoj a které zvýší vliv obyvatel na tento proces. 77. Navrhneme regulaci pornografie pro děti a mladistvé pomocí povinného značení těchto programů a stránek, aby je odpovědný rodič mohl zablokovat. Jsme pro zahájení celospolečenské diskuse o hodnotách lásky, tolerance, porozumění, komunity a rodiny, i když to někomu může připadat patetické.

25.3.2013 AGENDA 2014. 25. března 2013. www.ods.cz

25.3.2013 AGENDA 2014. 25. března 2013. www.ods.cz AGENDA 2014 25. března 2013 1 Agenda 2014 stanovuje program, který ODS bude prosazovat do konce řádného volebního období, tedy v letech 2013 a 2014. 2 Hlavní cíle, kterými se chceme řídit v následujícím

Více

1 Veřejný sektor a veřejná správa

1 Veřejný sektor a veřejná správa OBSAH 1 Veřejný sektor a veřejná správa.................................. 13 1.1 Státní zásahy příčiny a důsledky, vznik veřejného sektoru......... 14 1.2 Rozhodování o netržních aktivitách. Teorie veřejné

Více

po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa

po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa Společně Plus pro nová pracovní místa Mgr. Petr Gandalovič volební lídr Ústeckého kraje Nezaměstnanost nepovažujeme jen za ekonomický, ale hlavně

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Integrovaný regionální operační program

Integrovaný regionální operační program Integrovaný regionální operační program Přehled specifických cílů IROP dle identifikace územní dimenze X / 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

PROGRAM ZMĚNY A NADĚJE LEPŠÍ BUDOUCNOST PRO OBYČEJNÉ LIDI

PROGRAM ZMĚNY A NADĚJE LEPŠÍ BUDOUCNOST PRO OBYČEJNÉ LIDI PROGRAM ZMĚNY A NADĚJE LEPŠÍ BUDOUCNOST PRO OBYČEJNÉ LIDI www.cssd.cz LEPŠÍ BUDOUCNOST PRO OBYČEJNÉ LIDI Bojujeme za práva obyčejných lidí ČSSD jde do voleb s jasným cílem: bojovat za práva obyčejných

Více

Milan Chovanec MINISTR VNITRA

Milan Chovanec MINISTR VNITRA Milan Chovanec MINISTR VNITRA Hlavní úspěchy Stabilizace Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR vyřešení dvojvládí, personální stabilizace, narovnání platů, investice Transparentní veřejná správa

Více

Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost

Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR České nemocnice - ZAMĚSTNANCI stresující pracovní podmínky

Více

Dobrá země pro život Volební program ČSSD pro volby 2017

Dobrá země pro život Volební program ČSSD pro volby 2017 Dobrá země pro život Volební program ČSSD pro volby 2017 Česká republika, náš domov Česká republika má za sebou díky vládě ČSSD několik roků stability a hospodářského růstu. Ne všichni z toho ovšem těží

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Úspěchy & Plány Ministerstva financí

Úspěchy & Plány Ministerstva financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Úspěchy & Plány Ministerstva financí 8. dubna 2016 Andrej Babiš, ministr financí ČR Ministerstvo financí 2 Úspěchy MF

Více

Návrh změny systému zdravotního zabezpečení v České republice. MUDr. Tomáš Julínek

Návrh změny systému zdravotního zabezpečení v České republice. MUDr. Tomáš Julínek Návrh změny systému zdravotního zabezpečení v České republice MUDr. Tomáš Julínek DNEŠNÍ PROGRAM Důvody pro změnu Návrh nového systému Postup realizace nového systému 1 NUTNOST ZMĚNY Krize institucí v

Více

Studijní obor VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Témata bakalářských prací Stav k 21. září 2010

Studijní obor VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Témata bakalářských prací Stav k 21. září 2010 Studijní obor VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Témata bakalářských prací Stav k 21. září 2010 Název tématu Postavení obcí v systému veřejné správy v České republice a jejich vztah k orgánům státní správy Analýza

Více

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3 Srovnání návrhu rozpočtu se schváleným rozpočtem Příloha č. 3 Samospráva - ORJ 91 9153 - grantová a dotační politika 3399 Ostatní záležitosti kultury, církví a sdělovacích prostředků (v tis. Kč) 522 Neinvestiční

Více

po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání

po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání Společně Plus pro ekonomiku a podnikání Ing. Vlastimil Tlustý, stínový ministr financí Není náhoda, že nejrychleji rostoucími ekonomikami v Evropě

Více

PROGRAMOVÉ P R O H L Á Š E N Í K O A L I C E

PROGRAMOVÉ P R O H L Á Š E N Í K O A L I C E PROGRAMOVÉ P R O H L Á Š E N Í K O A L I C E 2014-2018 Politické hnutí ANO Semily (ANO) Volba pro město hnutí SPOLU Česká strana sociálně demokratická Semily (ČSSD) SEMILÁCI + KDU-ČSL navazuje na uzavřenou

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO)

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) Odborový svaz ECHO (dále jen svaz) je svobodné, demokratické, otevřené a na principech

Více

Koncepce dotační politiky městské části Praha 3 pro období

Koncepce dotační politiky městské části Praha 3 pro období Koncepce dotační politiky městské části Praha 3 pro období 2019-2022 Zpracovali: Jiří Svrček, Štěpán Štrébl, Helena Ganická, Matěj Michalk Žaloudek, Michal Vronský, Robert Pecka Praha 2019 Koncepce dotační

Více

Zdravotnictví Pardubice 4.2.2010 Tomáš Julínek

Zdravotnictví Pardubice 4.2.2010 Tomáš Julínek Zdravotnictví Pardubice 4.2.2010 Tomáš Julínek ODS má návrh reformy zdravotnictví ODS jako jediná strana připravila návrh reformy zdravotnictví Návrh je v paragrafovém znění a prošel legislativním procesem

Více

SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE

SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE Exekuce a zadluženost v regionu a jejich vliv na sociální statut obyvatel Gabriela Nekolová, DiS. náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí předsedkyně HSR-ÚK zástupkyně

Více

Pracovní verze K veřejnému připomínkovému řízení (30.8.2014 19.9.2014)

Pracovní verze K veřejnému připomínkovému řízení (30.8.2014 19.9.2014) Pracovní verze K veřejnému připomínkovému řízení (30.8.2014 19.9.2014) 1 4.2. Návrh konkrétních opatření Fungující systém sociálních, doprovodných a navazujících služeb v území 1.1. Zvýšit kapacitu a efektivitu

Více

PLÁN KONTROLNÍ ČINNOSTI NA ROK 2017

PLÁN KONTROLNÍ ČINNOSTI NA ROK 2017 PLÁN KONTROLNÍ ČINNOSTI NA ROK 2017 LISTOPAD 2016 Kontrolní akce zařazené do plánu kontrolní činnosti 17/01 Peněžní prostředky státu poskytované z Programu záchrany architektonického dědictví na záchranu

Více

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Název ORP Počet odpovědí Chomutov 15 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V čem spatřujete největší výhody spolupráce mezi

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

Volební program sdružení ML100

Volební program sdružení ML100 Volební program sdružení ML100 verze 20. 8. 2014 ML100 Město na 100% www.ml100.cz strana 1 z 5 Transparentní radnice spolupracující s občany Radnice by měla fungovat jako živá organizace, kde všichni pracují

Více

Venkov 2011 Workshop B: Venkov, tradice, rodina

Venkov 2011 Workshop B: Venkov, tradice, rodina Národní konference Venkov 2011 Workshop B: Venkov, tradice, rodina Workshop B Venkov, tradice, rodina Václav Pošmurný Bohuslava Zemanová Pondělí 14. 11. 2011 Počet účastníků workshopu > 40 Počet panelistů

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ČR Mgr. Ivana Štěpánková

PRÁVNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ČR Mgr. Ivana Štěpánková PRÁVNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ČR Mgr. Ivana Štěpánková SPOLEČNÝ ZÁKLAD Zákon FS ČSSR č.100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení Zákon ČNR č. 114/1988 Sb., o působnosti orgánů ČR v sociálním zabezpečení

Více

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument.

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument. Určení prioritních oblastí a identifikace hlavních oblastí podpory s uvedením vazby na Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020 a na regionální strategické y Kraj: Plzeňský kraj Prioritní oblast

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

2008-2010 PŘÍLOHA 3: PROVÁZANOST OPATŘENÍ PRIORIT PROGRAMU S VYBRANÝMI KONCEPCEMI A PLÁNY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

2008-2010 PŘÍLOHA 3: PROVÁZANOST OPATŘENÍ PRIORIT PROGRAMU S VYBRANÝMI KONCEPCEMI A PLÁNY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Program rozvoje Královéhradeckého 2008-2010 I. Priorita Podnikání a zaměstnanost Priority / opatření PRK A) Podpora stávajících firem jako stabilizujícího prvku regionální ekonomiky a zaměstnanosti 1.

Více

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Výstupy v roce 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sítě odborného sociálního poradenství Cíl D.1 Zajistit síť krizových poradenských

Více

Konkurenceschopnost a potenciál prostorových dat a služeb

Konkurenceschopnost a potenciál prostorových dat a služeb Konkurenceschopnost a potenciál prostorových dat a služeb Drahomíra Zedníčková dzednickova@geodis.cz 724 013 046 strategie mezinárodní konkurenceschopnosti Pro nové programové období 2014-2020 Rada pro

Více

Obce a evropské fondy v období 2014-2020. Mgr. František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj

Obce a evropské fondy v období 2014-2020. Mgr. František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Obce a evropské fondy v období 2014-2020 Mgr. František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské strukturální a investiční fondy 2014

Více

Celkové agregované vyhodnocení 58,99 87,51 82,10 57,91 56,06 24,11 67,55

Celkové agregované vyhodnocení 58,99 87,51 82,10 57,91 56,06 24,11 67,55 Strategický plán města Ústí nad Labem Strategický plán města Ústí nad Labem byl schválen v prosinci 2007 zastupitelstvem města o počtu 37 členů, z toho 9 žen tj. 24%. Podrobné generové vyhodnocení cílů

Více

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Fondy EU programové období 2014-2020 Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Dohoda o partnerství Návrh: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) Národní orgán pro koordinaci

Více

INSTITUT ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

INSTITUT ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA INSTITUT ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Praha 2018 OBSAH Úvodní slovo 4 Základní informace o ústavu 5 Cíle ústavu 6 Předmět činnosti a poskytovaných služeb 7 Orgány

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 25.5.2005 KOM(2005) 218 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj CS CS SDĚLENÍ

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ. VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 23. července 2008 č. 917

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ. VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 23. července 2008 č. 917 VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 23. července 2008 č. 917 ke zprávě o plnění úkolů uložených vládou s termínem plnění od 1. června do 30. června 2008 Vláda souhlasí 1. se změnou

Více

ICT UNIE Sdružení pro informační technologie a telekomunikace

ICT UNIE Sdružení pro informační technologie a telekomunikace Rozvoj digitální agendy v ČR: příležitosti a překážky Klíčová témata ICT průmyslu ICT UNIE Sdružení pro informační technologie a telekomunikace Svatoslav Novák Konkurenceschopnost ČR za využití ICT VÝVOJ-VÝZKUM

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

NÁRODNÍ STRATEGICKÝ PLÁN LEADER VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU

NÁRODNÍ STRATEGICKÝ PLÁN LEADER VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU NÁRODNÍ STRATEGICKÝ PLÁN LEADER 2014+ VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU 1 STRATEGICKÝ POZIČNÍ DOKUMENT NÁRODNÍ SÍTĚ MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ČESKÉ REPUBLIKY PRO PŘÍPRAVU POLITIK ROZVOJE VENKOVA V RÁMCI PROGRAMOVACÍHO

Více

X. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ PARDUBICKÉHO KRAJE

X. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ PARDUBICKÉHO KRAJE X. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ PARDUBICKÉHO KRAJE Mgr. Tomáš Nezmeškal BDO Czech Republic EU Office s. r. o. 27. listopad 2014 Obecné informace k aktuální situaci Pro Českou republiku byly pro období

Více

Komunitní plánování - věc veřejná

Komunitní plánování - věc veřejná Komunitní plánování - věc veřejná Jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci? Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného

Více

ZELENÁ PRO ZAMÌSTNANCE KLIDNÁ SÍLA

ZELENÁ PRO ZAMÌSTNANCE KLIDNÁ SÍLA KLIDNÁ SÍLA WWW.KDU.CZ KDU-ČSL prosazuje: Vyvážený partnerský vztah mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, který nebude podvazovat podnikatelské aktivity zaměstnavatelů a zaměstnancům zaručí jistotu ocenění

Více

Organizace zabezpečování veřejných statků a služeb (1) Ekonomie veřejného sektoru

Organizace zabezpečování veřejných statků a služeb (1) Ekonomie veřejného sektoru Organizace zabezpečování veřejných statků a služeb (1) Ekonomie veřejného sektoru 1 Mechanismy zabezpečování veřejných statků a služeb Tržní selhání --- veřejný sektor Veřejné statky, služby někdo je musí

Více

Čerpání rozpočtu výdajů

Čerpání rozpočtu výdajů Čerpání rozpočtu výdajů upravený rozpočet skutečnost I. hledisko třídění výdajů 1. kapitálové výdaje 4 741 000,00 Kč 4 966 979,66 Kč 104,77 % 2. běžné (provozní) výdaje 83 241 404,55 Kč 82 989 249,83 Kč

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání

Více

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Relevantní strategické dokumenty na krajské, regionální a lokální úrovni nejsou v rozporu se Strategií komunitně vedeného místního rozvoje

Více

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018 NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018 (návrh rozpočtu v užším rozsahu pro úřední desku v souladu s ust. 11 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU

Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU Praha 10.května 2012 L 1 STRATEGICKÝ POZIČNÍ DOKUMENT OBCE PRO PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 20 2 CO NÁS TRÁPÍ? CO POTŘEBUJEME? Postrádáme

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant

Více

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Program rozvoje venkova Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Obsah prezentace 1) Vyhodnocení PRV 2007-2013 2) PRV 2014-2020 3) CLLD pro zemědělce 4) Změny po roce 2017 a budoucnost SZP

Více

ODS pro seniory Praha, 13. května 2010

ODS pro seniory Praha, 13. května 2010 ODS pro seniory Východiska Řešení důsledků pozitivního jevu prodlužování střední délky života a dlouhověkost je jednou z hlavních výzev, před kterou stojíme Pokles podílu ekonomicky aktivních lidí Extrémní

Více

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2019

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2019 NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2019 (návrh rozpočtu v užším rozsahu pro úřední desku v souladu s ust. 11 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších

Více

Fiskální teorie a politika LS 2016

Fiskální teorie a politika LS 2016 Fiskální teorie a politika LS 2016 RUD 2016 Vyhláška č. 213/2015 Sb. o podílu jednotlivých obcí na stanovených procentních částech celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů podíl

Více

PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA. Databanka projektů na období 2012 až 2016

PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA. Databanka projektů na období 2012 až 2016 PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA Databanka projektů na období 2012 až 2016 0 Zpracovatelský tým: PhDr. Leona Kupčíková (Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.) Mgr. Lucie Hanková (Město Krásná Lípa) Hana

Více

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky Ondřej Mátl Praha, 30. března 2006 Postavení zdravotnictví v Evropské unii Národní nebo evropská záležitost? 0% 20% 40% 60%

Více

Oblastní charita Most

Oblastní charita Most Zápis z jednání PRACOVNÍ SKUPINY pro oblast sociální práce, vzdělávání, neziskový sektor Strategie komunitně vedeného místního rozvoje ze dne 10. ledna 2017 Přítomni: dle prezenční listiny Datum a čas:

Více

IX. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ ZLÍNSKÉHO KRAJE

IX. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ ZLÍNSKÉHO KRAJE IX. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ ZLÍNSKÉHO KRAJE Mgr. Tomáš Nezmeškal BDO Czech Republic EU Office s. r. o. 20. listopad 2014 Obecné informace k aktuální situaci Pro Českou republiku byly pro období

Více

Sociální kvóta. b) další veřejné výdaje na vzdělání, podpora spoření c) daňové výdaje daňové úlevy ze sociálních důvodů

Sociální kvóta. b) další veřejné výdaje na vzdělání, podpora spoření c) daňové výdaje daňové úlevy ze sociálních důvodů analogie s daňovou kvótou podílový ukazatel = sociální výdaje / HDP Sociální kvóta vazba na GINI koeficient sociální výdaje a) veřejné výdaje na sociální zabezpečení - výdaje na: zdraví (tj. zdravotní

Více

Vyhláška rektora č. 3/2012 Přihlašování k tématům bakalářských prací a realizace odborných praxí v akademickém roce 2012/2013

Vyhláška rektora č. 3/2012 Přihlašování k tématům bakalářských prací a realizace odborných praxí v akademickém roce 2012/2013 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. Vysoká škola sociálně-správní, Havířov Vyhláška rektora č. 3/2012 Přihlašování k tématům bakalářských prací a realizace odborných

Více

Financování českého neziskového sektoru z veřejných rozpočtů

Financování českého neziskového sektoru z veřejných rozpočtů Ekonomicko-správní fakulta Masarykova Univerzita Financování českého neziskového sektoru z veřejných rozpočtů Zuzana Prouzová 12. 5. 2014, Praha Struktura zdrojů NISD v r. 2011 (ČSÚ - SÚNI) Vývoj veřejných

Více

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, 18. 10. 2018, Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě k udržitelnému bydlení Oleksandra Burdová,

Více

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006 Všudepřítomná Evropská unie Dopad politik EU / ES na zdravotnictví Pracovní

Více

Spojujeme středočeský venkov. přehled dotačních fondů Středočeského kraje v roce 2018

Spojujeme středočeský venkov. přehled dotačních fondů Středočeského kraje v roce 2018 1 Spojujeme středočeský venkov přehled dotačních fondů Středočeského kraje v roce 2018 2 1. Středočeský Fond hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof 2. Středočeský Fond podpory dobrovolných hasičů

Více

Protikorupční politika Jihomoravského kraje

Protikorupční politika Jihomoravského kraje Protikorupční politika Jihomoravského kraje (aktivity Jihomoravského kraje v oblasti boje s korupcí) 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2. 2013, Brno Mgr. Hana Bočková, Ing. Jarmila Beránková,

Více

REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ - ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. PhDr. Lucie Bryndová

REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ - ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. PhDr. Lucie Bryndová REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ - ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ PhDr. Lucie Bryndová 17. 10. 2007 PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE Fáze reformy zdravotnictví Opatření v oblasti zdravotního pojištění Opatření

Více

www.survio.com Souˇ casn a kvalita ˇ zivota ve Vaˇsem mˇ estˇ e

www.survio.com Souˇ casn a kvalita ˇ zivota ve Vaˇsem mˇ estˇ e www.survio.com Současná kvalita života ve Vašem městě Obsah 1 Základní údaje 3 2 Náhled dotazníku 4 3 Statistika respondentů 7 4 Přehled odpovědí 8 1. Váš věk.......................................................

Více

Statutární město Olomouc. Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014 2018

Statutární město Olomouc. Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014 2018 Statutární město Olomouc Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014 2018 Schválené Radou města Olomouce dne 25. března 2015 Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014 2018 Schválené

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI)

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) 7. 1. 2005 NÁVRH ZPRÁVY o sdělení Komise Radě, Evropskému parlamentu, Evropskému hospodářskému

Více

EKONOMICKÝ VÝVOJ A VEŘEJNÉ FINANCE V ČESKÉ REPUBLICE

EKONOMICKÝ VÝVOJ A VEŘEJNÉ FINANCE V ČESKÉ REPUBLICE EKONOMICKÝ VÝVOJ A VEŘEJNÉ FINANCE V ČESKÉ REPUBLICE VIII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY I 1. 2. DUBNA 2019 Alena SCHILLEROVÁ Ekonomický vývoj 2 VÝVOJ ČESKÉ EKONOMIKY růst

Více

Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období

Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období Priority a možnosti v programovém období 2014-2020 a hlavní změny oproti programovému období 2007-2013 Ondřej Pergl odbor regionální politiky 15. 5. 2015, RSK LBK Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské

Více

Způsoby realizace (na příkladu starobních důchodů) PRŮBĚŽNÉ FINANCOVÁNÍ (pay as you go PAYG systém)

Způsoby realizace (na příkladu starobních důchodů) PRŮBĚŽNÉ FINANCOVÁNÍ (pay as you go PAYG systém) Způsoby realizace (na příkladu starobních důchodů) PRŮBĚŽNÉ FINANCOVÁNÍ (pay as you go PAYG systém) zdroj financování pojistné, daně vlastnosti: plátci a příjemci rozdílné osoby běžné výdaje roku financovány

Více

Dotační příležitosti a příprava na nové dotační období 40. dny malých obcí, Prostějov

Dotační příležitosti a příprava na nové dotační období 40. dny malých obcí, Prostějov Dotační příležitosti a příprava na nové dotační období 40. dny malých obcí, Prostějov Tomáš Vacenovský 31. října 2013 Obsah prezentace Aktuální dotační příležitosti pro obce OP Životní prostředí Norské

Více

Sociální reformy. Zhoršení stavu předvolebním zvýšením mandatorních výdajů o 68 miliard Kč

Sociální reformy. Zhoršení stavu předvolebním zvýšením mandatorních výdajů o 68 miliard Kč Sociální reformy Petr Nečas Hlavní cíl zastavení tempa zadlužování země Hlavní problém prudké tempo zadlužování státu růstem mandatorních výdajů především v posledních dvou letech vlády Jiřího Paroubka

Více

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy Systém péče v ČR Systém péče v České republice se dělí na dvě základní skupiny. Do první skupiny patří zařízení, která pracují s klienty v rámci preventivní péče. Druhá skupina zařízení se již věnuje dětem,

Více

Volební program Starostové ProOlomoucký kraj. Volební program pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2016

Volební program Starostové ProOlomoucký kraj. Volební program pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2016 Volební program Starostové ProOlomoucký kraj Volební program pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2016 Živé město + Živý venkov = ŽIVÝ KRAJ Olomoucký kraj je dobrým místem k životu, kde se snoubí

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

VĚSTNÍK NEJVYŠŠÍHO KONTROLNÍHO ÚŘADU 2015

VĚSTNÍK NEJVYŠŠÍHO KONTROLNÍHO ÚŘADU 2015 VĚSTNÍK NEJVYŠŠÍHO KONTROLNÍHO ÚŘADU 2015 ČÁSTKA 4/2015 Věstník NKÚ 4/2015 569 OBSAH Část A: Plán kontrolní činnosti 8. Plán kontrolní činnosti NKÚ 571 570 Věstník NKÚ 4/2015 Věstník NKÚ, plán kontrolní

Více

Představení programu FNNO HANA ŠILHÁNOVÁ, NROS MIROSLAV KUNDRATA, NADACE PARTNERSTVÍ

Představení programu FNNO HANA ŠILHÁNOVÁ, NROS MIROSLAV KUNDRATA, NADACE PARTNERSTVÍ Představení programu FNNO HANA ŠILHÁNOVÁ, NROS MIROSLAV KUNDRATA, NADACE PARTNERSTVÍ ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROGRAMU FNNO, 24. 9. 2013 Zprostředkovatel Nadace rozvoje občanské společnosti (hlavní partner)

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Zpracovala: Ing. Petra Koudelková Datum: 28-29.2.2008, Biomasa jako zdroj energie II Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce

Více

Strategický dokument se v současné době tvoří.

Strategický dokument se v současné době tvoří. Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.9 Elektronizace odvětví: ejustice Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo vnitra

Více

Jednotné výplatní místo a Karta sociálních systémů

Jednotné výplatní místo a Karta sociálních systémů Jednotné výplatní místo a Karta sociálních systémů Workshop pro členy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Vladimír Šiška, I. náměstek ministra, MPSV O čem dnes budeme mluvit Karta sociálních systémů jako

Více

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter 20.10.2011 CO JE TO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA? Místní komunitní skupina působící na definovaném území,

Více

Problematika čerpání z ROP a pohled na budoucí podobu regionálního programu - Integrovaného regionálního operačního programu z pozice regionů

Problematika čerpání z ROP a pohled na budoucí podobu regionálního programu - Integrovaného regionálního operačního programu z pozice regionů 4. ročník odborné konference EVROPSKÉ FONDY 2014 20. února 2014, zastupitelský sál MHMP Problematika čerpání z ROP a pohled na budoucí podobu regionálního programu - Integrovaného regionálního operačního

Více

DOTAZNÍK. sloužící jako zpráva o vzdělávání od

DOTAZNÍK. sloužící jako zpráva o vzdělávání od MV-139/ODK-217 DOTAZNÍK sloužící jako zpráva o vzdělávání od 1. 1. 31. 12. 216 podle 39 zákona č. 312/22 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů (dále jen zákon ) 1. Název

Více

Program ODS Adresné dávky a podpora rodiny

Program ODS Adresné dávky a podpora rodiny Program ODS Adresné dávky a podpora rodiny 3. března 2012 Adresný sociální systém 1) V prohlubování adresnosti sociálního systému budeme pokračovat Prosazujeme prohlubování adresného vyplácení sociálních

Více

Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Ing. Ondřej Ptáček odbor inovačního podnikání a investic 22. května 2014, Praha Konference Financování

Více

RNDr. Mgr. Petr Soudek, Ph.D. koordinátor expertní skupiny ŽP (Stř. kraj) petr.soudek@stc.top09.cz 605 47 80 09

RNDr. Mgr. Petr Soudek, Ph.D. koordinátor expertní skupiny ŽP (Stř. kraj) petr.soudek@stc.top09.cz 605 47 80 09 RNDr. Mgr. Petr Soudek, Ph.D. koordinátor expertní skupiny ŽP (Stř. kraj) petr.soudek@stc.top09.cz 605 47 80 09 R.J. Dubos Koncept člověka, kterému byla Bohem svěřena Země, aby se o ni staral a tím na

Více

Deset důležitých splněných závazků z volebního programu ČSSD

Deset důležitých splněných závazků z volebního programu ČSSD Deset důležitých splněných závazků z volebního programu ČSSD 1. Zvýšení minimální mzdy o 700 korun na 9 200 Kč 15. 9. 2014 vláda schválila návrh nařízení vlády předložený ministryní práce a sociálních

Více

REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ VV. Konkurence ve zdravotnictví ANO, divoká privatzace NE

REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ VV. Konkurence ve zdravotnictví ANO, divoká privatzace NE REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ VV Konkurence ve zdravotnictví ANO, divoká privatzace NE Věci veřejné reforma zdravotnictví Konkurence ve zdravotnictví ANO, divoká privatzace NE Navrhujeme jasnou koncepci zdravotnictví

Více

V. ročník konference o rozpočtech a financování územních samospráv

V. ročník konference o rozpočtech a financování územních samospráv V. ročník konference o rozpočtech a financování územních samospráv Změna zákona o RUD v souvislosti se změnami v sazbách DPH Návrh státního rozpočtu na rok 2012 Ministerstvo financí ČR září 2011 Změna

Více

Pěstounská péče a práva dětí. Georgette Mulheir Ředitelka pro odbornou činnost Lumos

Pěstounská péče a práva dětí. Georgette Mulheir Ředitelka pro odbornou činnost Lumos Pěstounská péče a práva dětí Georgette Mulheir Ředitelka pro odbornou činnost Lumos Národní akční plán (NAP) Český Národní akční plán příležitost pro tisíce dětí, které se nacházejí v tíživé životní situaci

Více

Dobrá praxe v sociálním bydlení Systém prostupného bydlení

Dobrá praxe v sociálním bydlení Systém prostupného bydlení Dobrá praxe v sociálním bydlení Systém prostupného bydlení 05.12.2018 1 Otevřená společnost, o.p.s. nevládní, nezisková organizace založená v roce 1999, která se dlouhodobě a koncepčně věnuje prosazování

Více

Zvýšení transparentnosti právnických osob v důsledku rekodifikace soukromého práva

Zvýšení transparentnosti právnických osob v důsledku rekodifikace soukromého práva Zvýšení transparentnosti právnických osob v důsledku rekodifikace soukromého práva Občanský zákoník Zákon o statusu veřejné prospěšnosti Zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob Účinnost

Více

Prvních 100 dnů vlády kabinetu premiéra Petra Nečase

Prvních 100 dnů vlády kabinetu premiéra Petra Nečase Prvních 100 dnů vlády kabinetu premiéra Petra Nečase O co nám jde Česká země a půda naše nejcennější dědictví Dostatek kvalitních potravin Prosperita venkova a zemědělství 5 hlavních priorit ministra zemědělství

Více

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace ORLICKO V ROCE 2020 Pracovní verze K veřejnému připomínkovému řízení Na základě analýzy území, založené na studiu jeho sociálních, ekonomických a environmentálních charakteristik a poznatcích potřeb, přání

Více