VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze. ÚNOR až ČERVEN 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze. ÚNOR až ČERVEN 2012"

Transkript

1 VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI v Národní galerii v Praze ÚNOR až ČERVEN 2012 Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského umění od starověku po současnost a nabízejí nejen inspiraci k přemýšlení, ale i zážitek z vlastní tvorby. Změna programu vyhrazena. V ceně je zahrnuto vstupné, poplatek za lektorské služby a veškerý výtvarný materiál, pokud není uvedeno jinak. Hlavní partner NG

2 ADAM A EVA Co je rajský dvůr a co refektář? Sbírka 19. století se nachází v budově kláštera svatého Jiří, seznámíme se s historií této nádherné stavby a nahlédneme do klášterního života. Na co všechno nesměl architekt zapomenout při navrhování kláštera? Dvě bílé, vysoko se tyčící věže baziliky sv. Jiří, nesou jména biblických postav Adama a Evy. Jaký tvar byste pro věže vymysleli vy, kdybyste byli architekty, a jak byste je pojmenovali? V TRŽNICI Byli jste někdy nakupovat v tržnici a překvapilo vás, co všechno se tam dá sehnat? Vydáme se na fiktivní nákup do tohoto pestrého prostředí a prozkoumáme jeho skrytá zákoutí. To, co objevíme a co bychom si třeba chtěli koupit, pak ztvárníme v koláži na pomezí obrazu a reliéfu. Ateliér se vztahuje k výstavě finalistů Ceny NG 333, k dílu Vojtěcha Horálka Tržnice z cyklu obrazů China Town. ČÍNSKÝ BÁJNÝ PTÁK FÉNIX Fénix je bájný pták, který provází čínské umění od nejstarších dob, je prastarým symbolem jihu, aktivní mužské síly jang a je spojován se sluncem a červenou barvou. Jakožto jedno ze čtyř bájných zvířat se fénix podle legendy zjevuje v dobách míru a prosperity a dokumentuje tak vládu dobrého a spravedlivého panovníka. Zobrazení fénixe zpracujeme kombinovanou technikou koláže, asambláže a kresby tuší. TALÍŘ Z ÁGRY VZPOMÍNKA NA TÁDŽ MAHAL Pačíkárí je technika inkrustace polodrahokamy v mramoru či alabastru, která našla široké uplatnění v indickém uměleckém řemesle, ať již na drobných dekoračních předmětech nebo na stěnách slavného Tádž Mahalu. Květinové motivy z alabastrového talíře z Ágry z 19. století použijeme na dekoraci šanonu na spisy, pracujeme kombinovanou technikou, koláží z vlizelínu a kresbou fixem.

3 ILUMINÁTOŘI SV. ANEŽKY Pořad pro děti a rodiče s výtvarnou dílnou o písařích a iluminátorech, kteří mohli pracovat v klášteře Na Františku. Jaké to bylo, když se psalo místo na počítači husím brkem? Jak dlouho trvalo namalovat iluminaci a sepsat knihu? A věděli jste, že ručně psaná a zdobená kniha stála ve středověku celé jmění? Prohlédneme si vystavené středověké rukopisy a povíme si, jak vznikal středověký kodex. V dětském ateliéru se z nás stanou iluminátoři učedníci, pracující v klášterním skriptoriu. První z řady výtvarných dílen na výstavě REMBRANDT & CO. Příběhy umění ve století blahobytu. Nechme se zlákat příběhy obrazů zlatého věku. Cestujme holandskou krajinou i po moři, nahlédněme do radovánek vznešené společnosti, vychutnejme dokonalost zátiší malovaných největšími mistry své doby. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech , ORCHIDEJ, KVĚTINA PLNÁ TAJEMSTVÍ Ve východní Asii je orchidej květinou vyjadřující lásku a přání životní harmonie. Malování orchidejí se v Číně vyvinulo v samostatný žánr, oblíbený nejen mezi literáty, ale i mezi vzdělanými ženami. Podobu čínské divoké orchideje zachytíme malbou na textilní taštičku. OŽIVLÉ KRAJINY Poznáte poslepu různé předměty a materiály? Vydejte se s námi do různých přírodních krajin, které necháme na chvíli ožít pomocí zvuků nebo atmosférickými proměnami barevných filtrů. Vytvoříte si vlastní krajinu technikou koláže.

4 LEGENDA O SV. ANEŽCE ANEB DRUHÝ ŽIVOT SLAVNÉ PŘEMYSLOVNY Pořad pro děti a rodiče s výtvarnou dílnou o skutečném i legendárním životě sv. Anežky České a o klášteře, který ve 13. století založila. Hledání skutečného i legendického života přemyslovské princezny a zakladatelky špitálu a kláštera klarisek, jejíž 800. výročí narození si připomínáme. Proč Anežka patří mezi nejvýraznější ženy své doby? Jak asi vypadala? A jak jí poznáme na uměleckých dílech? Odpověď na tyto otázky budeme hledat při prohlídce výstavy i při výtvarné hře v dětském ateliéru. ŽIVÉ OBRAZY MĚSTA Viděli jste někdy v popraskaných stěnách, ve skvrnách na silnici či ve spojích asfaltových chodníků neobvyklé obrazy? Jak vypadaly? Byly něčemu podobné? Společně objevené obrazy oživíme a zkusíme proměnit náš pohled na šeď velkoměsta. Ateliér je inspirován dílem Vladimíra Boudníka. SLIVOŇ, DLOUHO OČEKÁVANÝ PŘÍSLIB JARA Slivoň patří mezi stromy, které jsou pro čínské umění velmi inspirativní. Je zobrazována v různých podobách, ať již jako samostatný námět obrazu nebo ve stylizované podobě jako dekorativní prvek.vybraný motiv čínské malby zpracujeme technikou voskové rezervy. ANEŽČIN POKLAD Pořad pro děti a rodiče s výtvarnou dílnou o středověkých pokladech a drahocenných schránkách, z nichž některé se nacházely v klášteře klarisek a františkánů. Víte, jaké drahocenné předměty Anežka ve svém klášteře chudých sester sv. Kláry shromáždila? A co vlastně patřilo ve středověku mezi nejvzácnější poklady? A už jste slyšeli o zázraku, který se v klášteře stal Karlu IV.? Na povídání o uměleckém řemesle, zlatnictví a významu relikvií (nejen) ve středověku naváže výtvarná činnost v dětském ateliéru. SNĚŽNÝ LEV VĚNOVÁNO TIBETU Mýtický sněžný lev s bílým tělem a tyrkysovou hřívou, symbol nebojácnosti, je nejen národním zvířetem Tibetu, ale i jízdním zvířetem některých tibetských božstev. Inspirací pro výtvarnou dílnu bude bronzová plastika ochránce kláštera Pehara, který sedí na tibetském lvu. V ateliéru vytvoříme drobnou keramickou plastiku z bílé kameniny.

5 Druhá z řady výtvarných dílen na výstavě REMBRANDT & CO. Příběhy umění ve století blahobytu. Nechme se zlákat příběhy obrazů zlatého věku. Cestujme holandskou krajinou i po moři, nahlédněme do radovánek vznešené společnosti, vychutnejme dokonalost zátiší malovaných největšími mistry své doby. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech , HANAMI, SLAVNOST KVETOUCÍCH SAKUR Pro Japonce je krása nepostradatelnou potravou ducha. Putovali proto od dávných dob do hor, jejichž svahy byly pokryté divoce rostoucími sakurami. Zde je obdivovali. Květ třešně zachytíme tušovou malbou. NEOMEZENÝ PROSTOR Veletržní palác je monumentální funkcionalistická budova. Seznámíme vás s její historií i prostory, o kterých jste možná ani netušili. Stanete se architekty a ovlivníte atmosféru části budovy. Budete mít možnost vytvořit velkolepou instalaci, ale i drobné předměty, které oživí exteriér či interiér budovy. SOKOLNÍK NA KONI Součástí íránské architektury byly již od 12. století polévané dlaždice, které chránily stavbu před povětrnostním vlivy. V 19. století se tato tradice uplatnila ve výrobě jednotlivých polychromních dlaždic s figurálními motivy modelovanými v nízkém reliéfu.

6 Třetí z řady výtvarných dílen na výstavě REMBRANDT & CO. Příběhy umění ve století blahobytu. Nechme se zlákat příběhy obrazů zlatého věku. Cestujme holandskou krajinou i po moři, nahlédněme do radovánek vznešené společnosti, vychutnejme dokonalost zátiší malovaných největšími mistry své doby. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech , ČÍNSKÉ OZDOBY ÚČESU Čínské krasavice nosily složité účesy, které podléhaly dobové módě. Vlasy si bohatě zdobily květy a nejrůznějšími šperky. Inspirováni díly čínského malířství a uměleckého řemesla vyrobíme stylizovanou ozdobu do vlasů. TAJEMSTVÍ MISTRA HANUŠE Pořad pro děti a rodiče s výtvarnou dílnou spojený s návštěvou staroměstského orloje. Vydejte se s námi na procházku po stopách mistra Hanuše, který na sklonku středověku zhotovil vzácnou památku hodinářského umění. Je pražský orloj jen obří časomírou nebo ukrývá i nějaká tajemná znamení? Jakou mocí vládne strašlivý kostlivec a kam původně vedla okénka, která dnes každou hodinu ukazují pohybující se postavy apoštolů? A nepřáli byste si je vidět zblízka? Při výtvarné práci v ateliéru se inspirujeme tvorbou mistrů hodinářského umění.

7 DRAK VETKANÝ DO OSNOVY K nejpoutavějším motivům na orientálních kobercích a kilimech patří drak. Inspirováni kavkazským kilimem verni vytvoříme textilní ozdobu na klíče nebo pouzdro na mobil. SVĚTELNÉ PROMĚNY Lze zachytit prchavý okamžik světla? Prozkoumejte s námi, jak se vypořádali moderní a současní umělci se zhmotněním světla ve svých dílech, a poté zkuste svůj um i vy. KDYŽ I PÁN JEŽÍŠ CHODIL BOSKY RUKAMA NOHAMA ANEB SÍLA GEST Pořad pro děti a rodiče s výtvarnou dílnou zaměřený na význam gest a řeč těla ve středověkém umění. Už jste někdy přemýšleli o tom, zda je možné hovořit i beze slov? Myslíte si, že je možné pouhým pohybem ruky či postavením těla vyjádřit své pocity a nálady? Přesvědčte se o tom, že středověcí umělci takové schopnosti měli. Na příkladu vybraných děl si ukážeme, jak důležitou roli hrály gesta a posunky ve středověkém umění. Na naše povídání naváže výtvarná práce v ateliéru.

8 KOUZLO SMALTOVÁNÍ Nahlédněme do expozice barokního uměleckého řemesla. Mezi dalšími skvosty nalezneme také předměty zdobené em smaltem. Technika smaltu byla známa a využívána již ve starověku, ve středověku smalt dekoroval i královské koruny a smaltování je oblíbenou a využívanou technikou dodnes. Mezi exponáty ve Schwarzenberském paláci zdobené smaltem objevíme šperky, liturgické předměty, číše na víno, nábytek... S touto efektní technikou pracují umělci, šperkaři a zlatníci. Staňte se uměleckými řemeslníky i vy a seznamte se na květnové dílně s kouzlem smaltování. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech , DARY HOLUBICE Pořad s výtvarnou dílnou pro děti a rodiče vztahující se k nejvýznamnějším svátkům v roce. Pojďme si spolu vyprávět příběh svátku letnic, kdy Duch svatý sestoupil na apoštoly a věnoval jim vzácný dar. Dar vzácnější než zlato nebo drahé kamení, dar Ducha svatého, dar jazyka. Zamyslíme se spolu se středověkými umělci nad významem gramotnosti, pokusíme se vyluštit pár tajemných nápisů a v dílně si vytvoříme holubici symbol Ducha svatého.

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ Program je určen všem věkovým skupinám, pro všechny typy škol. Náročnost techniky a programu bude přizpůsobena věku skupiny. Cena všech programů 30,-

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro a nižší stupeň víceletých gymnázií září prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec Týdenní dotace: 1h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Erberová, Mgr. Věra Antalová, Mgr. Vladimíra Hryzlíková, Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1. O) Školní rok 2016/2017 UČIVO 1. Zjišťování výtvarných dovedností - volná

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro leden červen 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 495

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495

Více

Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii září 2014 / leden 2015

Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii září 2014 / leden 2015 Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii září 2014 / leden 2015 Zveme vás do světa umění! Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského

Více

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE 2012

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE 2012 TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE 2012 Zveme všechny děti ve věku 6-16 let, které mají chuť tvořit, inspirovat se výtvarným uměním a vyzkoušet si různé techniky, jichž využívají

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. únor červen 2012

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. únor červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY únor červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

RADOST. Akce. DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava. Programy se konají po pá 8 18 h. galerie kavárna knihovna facebook.com/gvuostrava gvuo.

RADOST. Akce. DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava. Programy se konají po pá 8 18 h. galerie kavárna knihovna facebook.com/gvuostrava gvuo. vlastní TVORBA RADOST komunikace ZÁŽITEK Akce inspirace poznání Orientace kontakt s uměleckým dílem Informace DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava Programy se konají po pá 8 18 h galerie kavárna knihovna DŮM

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 1. ročník a kvinta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán N a b í d k a Karviná. Město v kráse památek Zaniklý zámek Ráj v osudech staletí Lottyhaus. Vedlejší křídlo zámku Fryštát v Karviné Příběh manželství Larisch-Mönnichů Minulostí zámeckých parků v Karviné

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015!

Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015! Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015! V termínu od 22. do 23. října 2015 se na výstavišti v pražských Holešovicích uskuteční 4. ročník mezioborového veletrhu obnovy, financování, využití

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. III. - rozeznává různé přírodní materiály - seznamuje se s rozličnými technikami přechází od hry k experimentu Experimenty s nástroji - kresba: rukou, tužkou, rudkou, uhlem, dřívkem, fixy, malba

Více

Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO II. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO II. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO II. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Těšíme se na vás! Lektorský tým Moravské galerie Autorky edukačních programů: Martina Kopecká, Markéta Skotáková,

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník 2 hodiny týdně

Více

stories stories květen Intimní prostor: Koupelna architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories květen Intimní prostor: Koupelna architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects Intimní prostor: Koupelna květen 2015 09 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED 3 EDITORIAL 4 ZAMYŠLENÍ A PŘÍSTUP K NAVRHOVÁNÍ KOUPELEN 5 PROSTOR A JEHO PROMĚNA 6 JAK VYPADALA

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

www.prim.cz www.prim.cz www.prim.cz www.prim.cz www.prim.cz www.prim.cz www.prim.cz www.prim.cz MANUFAKTURA - 140 součástek je potřeba na výrobu mechanických hodinek PRIM -97% součástek vyrobíme přímo

Více

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe 1 Výtvarná výchova Výtvarná výchova Učivo Barevný svět kolem nás, barvy které známe Barvy základní, podvojné a jejich uplatnění při VOV, možnost použití redukované né škály Barvy lazurní/husté; odstíny,

Více

St S ř t e ř d e o d v o ě v k ě k

St S ř t e ř d e o d v o ě v k ě k Středověk Byzantske umeni ˇ Byzanc je označení Západořímské říše od roku 476 (pád Západořímské říše) do roku 1453, kdy podlehla Tureckým nájezdníkům. Byzanc byla v této době nejrozvinutější říší Evropy,

Více

BUTTERFLY Servis, s.r.o. Podhorská 32, Jablonec nad Nisou, telefon: ,

BUTTERFLY Servis, s.r.o. Podhorská 32, Jablonec nad Nisou, telefon: , BUTTERFLY Servis, s.r.o. Podhorská 32, 466 01 Jablonec nad Nisou, telefon: +420 484847 931, servis@butterfly.cz, www.butterfly.cz Představuje exkluzivní kolekci skleněné mozaiky v barvách drahých kovů.

Více

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 pro organizované skupiny, příměstské tábory, DD, kolektivy dětí a mládeže atd. www.muzeumhk.cz Stezky muzejní budovou 1) Stezky po muzeu Účastníci tohoto putování muzejní

Více

VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze ZVEME VÁS DO SVĚTA UMĚNÍ! Změna programu vyhrazena.

VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze ZVEME VÁS DO SVĚTA UMĚNÍ! Změna programu vyhrazena. VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI v Národní galerii v Praze ÚNOR 2014 ČERVEN 2014 ZVEME VÁS DO SVĚTA UMĚNÍ! Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s Letní univerzita pro každého 2016 Již 5. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou

Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou Jiný pohled na Káhiru prostřednictvím několika desítek fotografických obrazů Jana Brodského nabízí výstava, kterou

Více

Výstava POHYB VÝRAZ EMOCE / Figury a figurky v českém sklářském umění a řemesle 22. května 4. října 2015, hlavní budova muzea

Výstava POHYB VÝRAZ EMOCE / Figury a figurky v českém sklářském umění a řemesle 22. května 4. října 2015, hlavní budova muzea FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST Výstava GLASS X MASS Skleněné vánoční ozdoby pro zámoří do 29. března 2015, Galerie Belveder Výstava ZEMĚ ORNAMENTU Spínadla a šperky z Balkánského poloostrova

Více

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv.

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. 1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. Markéty (Dienzenhofer!), románská krypta z 11. století a barokní

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

Programová činnost je zaměřena na dvě základní skupiny/ aktivity pro individuální návštěvníky a aktivity pro školy a zájmové skupiny

Programová činnost je zaměřena na dvě základní skupiny/ aktivity pro individuální návštěvníky a aktivity pro školy a zájmové skupiny Programová činnost je zaměřena na dvě základní skupiny/ aktivity pro individuální návštěvníky a aktivity pro školy a zájmové skupiny Více podrobností na: http://www.ngprague.cz/cz/11/sekce/doprovodne-programy/

Více

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1.

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Ročník: 1. - rozpozná a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty), porovnává je a třídí na základě odlišností vycházejících z jeho zkušeností, vjemů, zážitků

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník září říjen a. Pč - Skládání z papíru b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Písničky z prázdnin 2. Literární - Moje oblíbená kniha 3. Tělovýchovná

Více

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice:

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice: Tématický plán Předmět Výtvarná výchova Vyučující PhDr. Eva Bomerová Školní rok 2016/2017 Ročník IV. A hod./týd. 2 Učebnice: Doplňkové učebnice: Cikánová, K.: Kreslete si s námi. Aventinum Praha, 1997.

Více

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Mgr. Drahomíra Juřicová 599 522 303 Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Lekce informačního vzdělávání pro 1. stupeň LETEM SVĚTEM S VEČERNÍČKEM Určeno pro: 1. třídy ZŠ Děti se seznámí s nejznámějšími

Více

Lidé a jejich míry Kánon lidské postavy podle Leonarda da V. kresba tužkou Leonardo da V. video (dokument BBC) beseda

Lidé a jejich míry Kánon lidské postavy podle Leonarda da V. kresba tužkou Leonardo da V. video (dokument BBC) beseda smyslové citlivosti IX. Lidé a jejich míry Kánon lidské postavy podle Leonarda da V. kresba tužkou Leonardo da V. video (dokument BBC) beseda Odvodí na živém modelu základní proporce lidské postavy. Zjistí

Více

Zkrácený obsah učiva a hodinová dotace

Zkrácený obsah učiva a hodinová dotace Prima A 2 hodiny týdně Zkrácený obsah učiva a hodinová dotace Jmenovka linie, bod, plocha, písmo Portrét kresba, šrafování, kánon lidské hlavy Keramika modelování základních tvarů, lepení, glazování; plastika

Více

Ilustrace: Vendulka Chalánková MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

Ilustrace: Vendulka Chalánková MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY Ilustrace: Vendulka Chalánková MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY Těšíme se na vás! Lektorský tým Moravské galerie Autorky edukačních programů: Martina Kopecká, Markéta Skotáková, Silvie

Více

BOD, LINIE, PLOCHA - (příklady tvorby plošnými výtvarnými prostředky)

BOD, LINIE, PLOCHA - (příklady tvorby plošnými výtvarnými prostředky) BOD, LINIE, PLOCHA - (příklady tvorby plošnými výtvarnými prostředky) Hana Stadlerová Zimní inspirace mohou vycházet z proměn přírody i ze situací, které děti v zimě prožívají. Opět chceme naznačit, že

Více

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Žák při vlastních tvůrčích činnostech pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční ) Žák využívá a kombinuje prvky vizuálně obrazného vyjádření ve vztahu

Více

Designové styly. a jejich kombinace

Designové styly. a jejich kombinace a jejich kombinace Stále častější součástí dnešního životního stylu je snaha zařizovat interiéry inspirované přírodou s ohedem na životní prostředí. Nejde ani tak o konkrétní vzhled, ale o použití zejména

Více

Tajemství největší knihy světa

Tajemství největší knihy světa Tajemství největší knihy světa Na počátku 13. století bylo v Čechách vytvořeno pozoruhodné literární dílo. Minulé věky jej právem pojmenovaly jako Ďáblova bible, Codex gigas, Liber pergrandis či Gigas

Více

MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL. Ilustrace: Jan Střelec

MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL. Ilustrace: Jan Střelec EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Ilustrace: Jan Střelec? KDE? CO? JAK? Kde? V Moravské galerii se setkáte se starým uměním (Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1a), moderním a současným

Více

LEDEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

LEDEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 LEDEN Diptych vídeňský Pavlína Rejtharová Dřevěné destičky plátnem potažené, křídový podklad s vyrytou a černě vytaženou kresbou, tempera. Pravděpodobně cestovní oltářík. Levá strana představuje matku

Více

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN Maria Theresien-Platz Metro: linka U2 do stanice Museumsquartier, nebo U3 na Volkstheater Autobus: linka 48A, 57A Denně kromě pondělí 10 18 hod. Čtvrtek 10 21 hod. červen

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona Označení materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Pap020 Vypracoval(a),

Více

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: VÝTVARNÉ ČINNOSTI A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Volitelný předmět Výtvarné činnosti má časovou dotaci 2 hodiny v u. Výuka

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem úterý 25. 12. 1. svátek vánoční 10:00 10:45 Rozcvička Ranní protažení celého těla Tělocvična s Mamutíkem 11:00 12:30 Andělíček strážníček Tvoříme závěsné třpytivé andělíčky Dětský svět z papíru a vaty

Více

Po stopách bruselského stylu v architektuře v Brně

Po stopách bruselského stylu v architektuře v Brně Po stopách bruselského stylu v architektuře v Brně Během krátké návštěvy Brna jsem navštívila několik míst spojených s bruselským stylem. Většina těchto míst se nachází v centru Brna. Navštívila jsem dva

Více

šperk 10+ 10- šperk vnitřek pravá Dokresli svůj secesní šperk.

šperk 10+ 10- šperk vnitřek pravá Dokresli svůj secesní šperk. vnitřek levá vnitřek pravá zadní Dokresli svůj secesní. Informace k notýsku Šperk Úvod: Devatenácté století přineslo významné změny ve skladbě obyvatel a ve struktuře majetku. Zatímco v předchozích staletích

Více

UMĚNÍ VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE

UMĚNÍ VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE UMĚNÍ VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE Výtvarné umění zahrnuje složku 1. monumentální (kamenná církevní architektura, freska) 2. užitou (zlatnictví, kovářství) ARCHITEKTURA Mikulčická trojlodní bazilika Velkomoravský

Více

Volitelné dějiny umění

Volitelné dějiny umění školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY září prosinec 2011 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Eva Julius Lněničková SMALTOVANÉ ŠPERKY

Eva Julius Lněničková SMALTOVANÉ ŠPERKY Eva Julius Lněničková SMALTOVANÉ ŠPERKY Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D

Více

Objevte. vánoční nabídku

Objevte. vánoční nabídku Objevte vánoční nabídku Vánoce jsou již za dveřmi Přemýšlíte nad tím, čím překvapit vaše milované? Hledáte nápad na dokonalý a stylový dárek? Vytvořte si svou osobní sadu nebo si vyberte z jedné z našich

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny...

DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny... DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny... Vydejte se do tajů výtvarného umění a dětské fantazie Navštivte se svými žáky Galerii moderního umění v Hradci Králové, kde mají děti možnost objevovat

Více

KURZ MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ

KURZ MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ KURZY V DUBNU 2014 V DOMĚ POD JASANEM KURZ MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ 6. listopadu 2014 320,- Seznámení s historií hedvábí, pomůckami a materiály, povídání o technikách včetně ukázek. Na kurzu se naučíte míchat

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK 2019/2020 Národní galerie Praha připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci

Více

Muzeum regionu Boskovicka Hradní 642/1, Boskovice, telefon: , web:

Muzeum regionu Boskovicka Hradní 642/1, Boskovice, telefon: , web: Programy ke stálým expozicím ve školním roce 2017/2018 1. Pravěk Boskovicka Program může být zaměřen na celé období pravěku nebo jen na jeho konkrétní období. Seznámíme se s vývojem pravěkých kultur v

Více

Město mnoha tváří

Město mnoha tváří Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou sgrafitové fasády, dominanta zámecké věže, výstavy současných umělců, pěvecká vystoupení hvězd

Více

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda Jaroslav Pivoda Procházky životem počet stran 178, plnobarevný tisk vazba pevná běžná cena 499 Kč včetně DPH naše cena 449 Kč včetně DPH cena K M K 399 Kč včetně DPH ISBN 978-80-86930-64-0 Vydal Jaroslav

Více

Věčná krása 10 DŮVODŮ, PROČ POUŽÍVAT MĚĎ

Věčná krása 10 DŮVODŮ, PROČ POUŽÍVAT MĚĎ Věčná krása 10 DŮVODŮ, PROČ POUŽÍVAT MĚĎ 1 Trvanlivý, spolehlivý materiál s dlouhou životností Měď volíte jednou navždy! Trvanlivost mědi, jako vnějšího obkladu budov je dokázána svým užíváním přes staletí.

Více

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální Do 12. dubna

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie II, pro děti ve věku 11 14 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům

Více

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Ve školním roce 2014-15 probíhala výuka výtvarné výuky v časových dotacích: Prima celá třída, 2 hodiny týdně Sekunda celá třída, 2

Více

Pražská muzejní noc 2015 Program Národní galerie v Praze

Pražská muzejní noc 2015 Program Národní galerie v Praze Pražská muzejní noc 2015 Program Národní galerie v Praze Datum a čas: sobota 13. června 2015 od 19:00 do 01:00 Místo: objekty Národní galerie v Praze Valdštejnská jízdárna, palác Kinských, klášter Sv.

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT. Výtvarná výchova Třída V.A, 1.A Téma hodiny

CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT. Výtvarná výchova Třída V.A, 1.A Téma hodiny Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_And001 Vypracoval(a),

Více

Kongresový sál. Přijď si vyrobit super 3D vločku z papíru. Sraz na Wellness recepci

Kongresový sál. Přijď si vyrobit super 3D vločku z papíru. Sraz na Wellness recepci 11:00 12:00 Relax yourself Papírové kouzlení Přijď si vyrobit super 3D vločku z papíru. 15:00 16:00 Relax yourself Land Art V zimě není venku jen mráz. I zimní příroda má své kouzlo. Přijď si vytvořit

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED ČESKÉHO GOTICKÉHO MALÍŘSTVÍ MISTR THEODORIK EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky MISTR THEODORIK Theo = Bůh => božský mistr první český umělec, kterého známe

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

PROGRAMY PRO ŠKOLNÍ A ZÁJMOVÉ SKUPINY A LETNÍ TÁBORY

PROGRAMY PRO ŠKOLNÍ A ZÁJMOVÉ SKUPINY A LETNÍ TÁBORY PROGRAMY PRO ŠKOLNÍ A ZÁJMOVÉ SKUPINY A LETNÍ TÁBORY S POTVRZENOU REZERVACÍ do 30.9. Programy pro mateřské školy a pro 1. stupeň základní školy KOMPONOVANÉ POŘADY Pracovní oblečení a výtvarné potřeby s

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Ing. Ladislav Straka ZÁTIŠÍ Zátiší je umělecké dílo, které vkusně zobrazuje neživé

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

18. října 15. podzimní zavírání Hamzova parku a arboreta

18. října 15. podzimní zavírání Hamzova parku a arboreta prof. Dr. František Hamza, 150 let od narození - výstava o životě a díle prof. Dr. Hamzy Foyer pavilónů FAB - otevřeno denně od 8.00 do 17.00 hodin vyhlašujeme doplňovací slosovatelnou soutěž. Slosovatelné

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen TEMATICKÝ PLÁN Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Roubalová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 UČIVO 1. Ve světě

Více

Svět prožitků. House of MEISSEN

Svět prožitků. House of MEISSEN Svět prožitků House of MEISSEN Manufaktura od roku 1710 Ukázkové dílny Nedaleko od Drážďan, přímo vedle míšeňské manufaktury, stojí Svět prožitků House of MEISSEN, který zve k objevení světoznámého míšeňského

Více

PADRINO Promo. originální dárky s lidskou duší

PADRINO Promo. originální dárky s lidskou duší PADRINO Promo originální dárky s lidskou duší Projekt PADRINO realizujeme již čtvrtým rokem Projekt PADRINO identifikoval nové potřeby našich klientů Projekt PADRINO je skvělý nástroj na budování sociálního

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

MATURITNÍ PRÁCE Z VÝTVARNÉ VÝCHOVY A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ

MATURITNÍ PRÁCE Z VÝTVARNÉ VÝCHOVY A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ MATURITNÍ PRÁCE Z VÝTVARNÉ VÝCHOVY A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ školní rok: 2018-2019 studium: čtyřleté 1 Téma maturitní práce: Identita. Reflexe a sebereflexe. Okruhy ke zpracování tématu maturitní

Více

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč Zámek Litomyšl Víte, že tento krásný zámek postavil Vratislav II. z Pernštejna jako svatební dar pro svou manželku, kterou si přivezl až z dalekého Španělska? Pojeďte si s námi prohlédnout jeden z nejkrásnějších

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST

FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST Výstava SKLENĚNÉ VÁNOČNÍ OZDOBY. Minulost, současnost, vize Hlavní budova muzea, 18. listopadu 2010-15. května 2011 Výstava Otcové města Jablonce VII. Výstava

Více

Čas pivoněk. Stařík s pivoňkou. ORIENTační list 2.

Čas pivoněk. Stařík s pivoňkou. ORIENTační list 2. ORIENTační list 2. Jarní itinerář artreku expozicí Umění Asie Lektorské oddělení Sbírky orientálního umění NG Čas pivoněk Pro jarní návštěvy expozice Umění Asie v paláci Kinských jsme vám připravili itinerář

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

Velké šelmy v Beskydech

Velké šelmy v Beskydech V roce 2011 Ekocentrum Radhošť nabízí pro školy tyto výukové programy: 1. Odlévání stop živočichů ze sádry (medvěd, vlk, rys) 2. Ruční výroba svíček 3. Není les jako les - NOVINKA 4. Odkud kam teče voda?

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

Znáte to čím větší, tím lepší

Znáte to čím větší, tím lepší Shop Znáte to čím větší, tím lepší S originální fototapetou oslníte každou návštěvu Staňte se designérem svého domova. Vyberte si vzhled, který nemá nikdo jiný. Zvolit si můžete z předvybraných motivů

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE

SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE Doc. PhDr. Jiří Šetlík, CSc. (nar. 1929) je uznávaným českým historikem umění. V šedesátých. letech byl vedoucím sbírky moderního umění Národní galerie v Praze a v závěru 60. let

Více