Mgr. Blanka Antošová Kejíková. Recenze na knihu PhotoTherapy Techniques od Judy Weiser

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mgr. Blanka Antošová Kejíková. Recenze na knihu PhotoTherapy Techniques od Judy Weiser"

Transkript

1 Mgr. Blanka Antošová Kejíková Recenze na knihu PhotoTherapy Techniques od Judy Weiser Název: PhotoTherapy Techniques Exploring the Secrets od Personál Snapshots and Family Albums Autor: Judy Weiser Rok vydání: vydání Místo: Vancouver, Canada ISBN: X Počet stran: 384 Náhoda necíleného klikání na různé odkazy ohledně arteterapie mě zavedla na stránky a odtud byl už jen krůček ke knize, která mě zaujala svojí obsáhlostí a konkrétními návody, jak zacházet s fotografiemi v rámci terapeutického působení. Autorka se pokusila shrnout to, co na své životní cestě nashromáždila i jako fotografka i jako terapeutka. Hned v předmluvě upozorňuje na skutečnost, která se možná v dnešní době 10 let po druhém vydání knihy, zdá ještě naléhavější. A to sice na vliv technického pokroku na rozvoj této terapeutické metody a využití jejích potenciálů i v rámci on-line nebo chcete-li kyberterapie. Techniky fotoarteterapie (název používám na základě malého lingvistického zamyšlení pro usnadnění orientace v tématu) mají schopnost expandovat do různých postmoderních přístupů v terapii, nicméně síla individuálních sezení je stále mocná. Fotoarteterapie může najít využití ve více pomáhajících profesích psychologové, terapeuti, psychiatři, sociální pracovníci, poradci atd., ale může být přínosná i pro práci speciálních pedagogů, učitelů jazyka, vědců z transkulturálních oblastí, antropologů, sociologů a dalších. Kniha je psaná samozřejmě pro tu první skupinu lidí. Není to ale návod, jak se stát terapeutem a to autorka hned v předmluvě zdůrazňuje, ale může být návodem, jak zlepšit terapeutickou práci. Jak ji s pomocí tohoto fotoarteterapeutického nástroje učinit ještě trochu lepší. Také upozorňuje na často kladenou otázku, která se týká fotografického vzdělání. Její zkušenost je ta, že odborné umělecké vzdělání je spíše na obtíž, než že by pomáhalo nebo bylo dokonce nutné. Fotografie, která byla pořízena ve špatném světle a s nedokonalým zaostřením je pro fotoarteterapii stejně cenná, jako ta, která byla pořízena s uměleckým záměrem a řemeslnou dokonalostí. Píše, že dělání terapie a dělání dobré terapie je už uměním samo o sobě. Všechny kapitoly knihy jsou věnovány prezentaci různých fotoarteterapeutických technik z různých pohledů: - co se děje, když se díváte na nějakou fotografii (fotoprojektivní techniky) - vaše interakce s fotografií, když můžete kontrolovat vznik obrázku (vlastní portrét) - fotky, kde vás fotil někdo jiný spontánní i aranžované (fotky snímané další osobou) - fotky, které fotil klient sám anebo sbíral fotky jiných autorů (fotky dělané nebo shromážděné klientem) - fotky dělané jako dokumentární různé rodinné a osobní (fotky z rodinných alb)

2 Každá kapitola obsahuje různé ukázky, které ilustrují terapeutovy i klientovy zkušenosti a hlavně nabízí bezpočet jednoduchých návodů na počáteční cvičení, na počáteční kontakt s metodou. Má být nápomocná terapeutům začít techniky používat v praxi a porozumět jim. Autorka sama uvádí, že se právě z výše uvedeného důvodu nevěnovala historii fotoarteterapie ani různým srovnávacím studiím nebo filozofickým východiskům. Tento zdánlivý deficit nahrazuje v závěru knihy velmi obsáhlým seznamem doporučené literatury asi 320 odkazů. První kapitola je nazvaná Fotografie jako terapeutické nástroje. V úvodu je naznačeno, co vlastně fotografie může být může to být stopa našich myšlenek, zrcadlo našich životů, reflexe našich srdcí, vzpomínky, které můžeme v rozjímavém tichu držet v rukách tak dlouho, jak si přejeme. Dokumentují nejen to, co bylo, ale i to, co by mohlo být. Ať už si to uvědomujeme nebo ne. Všechno, co vidíme na fotkách je najednou zpátky tady a teď, byť jsou to třeba i generace předešlé a vzdálené. Fotografie jsou emocionálně nabité a je až neskutečné, jakou sílu může tento kousek papíru v sobě nést. Člověk, který fotografuje, se snaží co nejlépe a nejvěrněji zachytit konkrétní okamžik. Ten člověk má určitá očekávání a tak výsledný snímek vypovídá o něm samém. Také lidé, kteří pozují fotografovi mají nějakou představu a očekávání týkající se konečného obrázku. Potom lze pomocí otázek zjistit, jak sami sebe hodnotí, jaké měli a mají pocity. Často se stává, že i na velké fotografii je nějaké jedno konkrétní místo, které je pro celé vnímání a prožívání nejdůležitější. A může to být i místo, které jakoby beze slov promlouvá uvnitř nich samých v nějaké vizuálně symbolické formě, v osobní metafoře. Nehledě na to, že někdy je dokonce víc důležité to, co na fotografii není než to, co tam je. Stejně tak jako může být v terapeutickém rozhovoru důležitější to, o čem klient nehovoří než to, o čem se zmiňuje. Autorka při práci s fotografiemi využívá různé terapeutické přístupy hypnozu, gestalt, hraní rolí, arteterapii, práci se sny apod., ale nikdy nepracuje podle stejného schematu. Tvrdí, že dobrý terapeut neulpívá na jednom směru, na jedné metodě. S každým klientem přichází nový jedinečný cíl, nová jedinečná potřeba. Velmi příhodně to srovnává s fotografováním, kdy ani fotograf nepoužívá jen jeden objektiv nebo malíř jen jednu barvu. Vychází z toho, že každý klient je unikátní a potřebuje si zažít jak kognitivní zpracování, tak i emocionální prožitek. Paměť je součástí klientova těla stejně tak, jako celé jeho myšlení a propojení s emocemi může navodit podmínky pro osobnostní změnu. Pro práci s nevědomými složkami je dobré používat neverbální techniky a techniky založené na smyslovém vnímání. V závěru první kapitoly se autorka pokouší hledat styčné body i rozdíly mezi fotarteterapií a arteterapií. Poznamenává, že u fotografií se těžko postihují jednotlivé vývojové momenty, tak jak je známe z malování a kreslení. Zajímavý je její názor, že v arteterapii je cílem hotový produkt, kdežto při práci s fotografiemi je kladen větší důraz na proces vzniku snímku. Druhá kapitola se jmenuje Pět technik fotoarteterapie. Základní techniky jsou přímo spojeny s předpokládaným vztahem mezi osobou a fotoaparátem a osobou a fotografií. Vzniká tak pět oblastí. - projektivní proces - práce s autoportréty - práce s fotkami klienta, které snímala další osoba - práce se snímky, které dělal a shromáždil klient - práce s rodinnými alby a jinými autobiografickými fotkami Každá z těchto oblastí reprezentuje jednu ze základních technik fotoarteterapie, přičemž v každé z nich se využívá projektivního procesu, který nastupuje jako důsledek prohlížení snímků. Většina toho, co si myslíme, že vidíme ve skutečnosti vychází z nás. Díváme se na určitou fotografii a vnímáme náš vlastní význam, který mohl, ale také nemusel být záměrem při vzniku snímku. To, čeho si člověk všimne, je vždycky zrcadlem jeho vnitřní mapy, kterou

3 používá při uspořádání a porozumění tomu, co mu jeho smysly zprostředkovávají. Autorka klade důraz na respektování klientova rámce a jedinečných vnitřních map a také na nebezpečí hodnotících výroků co je dobře a co špatně. Také upozorňuje na to, že úvodní rozdělení na čtyři základní oblasti je jen orientační a během terapie ve skutečnosti dochází k jejich prolínání a kreativnímu propojování. Součástí této kapitoly jsou také praktické návody a kazuistiky včetně jejích vlastních fotografií a příběhů s nimi spojených. Třetí kapitola je věnována projektivnímu procesu a přibližuje, jak využít fotografie k odkrytí klientova vnímání, hodnot a očekávání. Jsou zde předloženy různé cesty zpracování spontánních asociativních procesů, které vycházejí z vizuálního vnímání a následných vědomých a nevědomých obsahů. Metaforicky i doslovně vidíme, v co věříme a věříme tomu, co vidíme. Často bývá slovo vidět užíváno jako synonymum ke slovu vědět. Autorka opět nabízí konkrétní příklady ze své praxe. Uvádí terapeutem kladené dotazy i klientovy odpovědi včetně návodu, jak to všechno integrovat do terapeutického procesu. Také vysvětluje svoje důvody ke kladení těchto kontrétních dotazů. V závěru kapitoly je nabídnuto několik stran cvičení, jak se dá s fotografiemi pracovat. Je možné vyzvat klienta k použití mnoha fotografií ty mohou být jeho vlastní nebo i z časopisů a ty dál rozděluje do skupin, pro která si sám vytvoří kriteria. Může také vybrat fotografii, která reprezentuje jeho samotného a s tou se dále pracuje podle toho, jestli je na ní on sám nebo nějaká jiná postava nebo nějaký abstraktní objekt. Autorka ke každému výběru nabízí řadu možných dotazů a poznámek. Čtvrtá kapitola je věnována práci s vlastními portréty. Je to druhá největší oblast, která pomáhá odkrýt obrazy, které o sobě klient má. Pomáhá pracovat s tématy jeho sebevědomí, sebehodnocení, sebepřijetí apod. Tyto techniky jsou zaměřené na klientovo vnímání sebe sama, své individuální identity bez ohledu na sociální rámec. Některé autoportréty mohou vznikat spontánně, některé vznikají jako důsledek terapeutovy intervence, ale vždycky jsou součástí určitého procesu a aktivní diskuze po jejich vytvoření. Doporučuje vést rozhovor v pozitivním duchu a uvádí, že sama většinou začíná rozhovor nabídkou, aby klient uvedl 3 věci, které se mu na autoportrétu líbí. Pokud má klient problém najít pozitivní věci, pokouší se ho povzbudit k další práci co by se mělo na snímku změnit, aby s ním byl spokojený apod. Skrytým poselstvím této situace je, že někdy si lidé myslí, že nejsou dostatečně dobří takoví, jací jsou. Autorka opět nabízí jednoduchá cvičení a rozebírá jejich možný průběh, tak jak to zná ze svých vlastních zkušeností. Pátá kapitola je věnována fotografiím klienta, které jsou snímány nějakou jinou osobou. Všímá si pocitů klienta jako objektu fotografování. Jestli jsou jeho pocity a tělesný postoj stejné, jako kdyby ho nikdo nefotil. Máme možnost se dozvědět, jak se klient vnímá i jaká je jeho neverbální komunikace s ostatními. Také se objevuje diskuze o tom, jaký je vliv fotografa a jaká je jeho zodpovědnost za výsledný snímek. Pro terapeuty systemicky orientované je to také oblast, ve které mohou více pracovat s fotografiemi ostatních členů rodiny nebo určité skupiny. Klient může být také požádán, aby se nechal vyfotit s někým z rodiny, se psem, s cizím člověkem, v práci, doma, apod. Může pracovat s časovou linií, vytvářet koláže, vizuální příběhy, komiksy, scénáře Šestá kapitola popisuje práci s fotografiemi, které dělal klient sám anebo které má doma uložené. Mohou mít metaforický význam a také vypovídají o zaměření a pozornosti klienta. Je zajímavé vědět, co vedlo klienta k uchování fotografií. Jaký je jejich emocionální význam a celkový vizuální obsah v určitém rámci klientova života. Nemusí je zpočátku vnímat ani tak, že o něm něco vypovídají, že mohou mít symbolický obsah. Klient může být také vyzván, aby

4 popsal neviditelné anebo neexistující fotografie nebo ty, které si sice pamatuje, ale jsou ztracené. Sedmá kapitola je věnována práci s alby a rodinnými snímky. Zasazuje jedince do systému rodiny. Čtenář se dozvídá výhody využití rodinných fotografií pro zobrazení rodinného příběhu. Důležitá je i role toho, kdo alba uchovává. Je to strážce rodinného příběhu. Zdůrazněný je i význam chybějících fotografií. V této souvislosti je zmíněný i systemický přístup jako teoretický rámec práce s těmito snímky. Osmá kapitola pojednává o využití fotoarteterapie k uzdravování a osobnostnímu růstu. Autorka je přesvědčená, že prohlížení osobních fotografií nás může naučit spoustu o nás samotných. Některé věci můžeme odhalit až po nějaké době prohlížení, protože naše nastavení je vždy nové a neopakovatelné. Fotografie nás jemně upozorňují nebo i bezpečně konfrontují s minulostí. Pomáhají nám najít, co čekáme od života. Naše, někdy i skryté, hodnoty, které ovlivňují naše rozhodování. Přibližují nám naše pocity a vlastní jedinečné symboly, které mají ten správný význam jen pro nás. Využíváním fotoarteterapie se můžeme naučit víc o skrytých, tajemných a tichých místech, která jsou v našem jádru sebepoznání a promítají se do komunikace s ostatními. Závěr knihy je povzbuzením pro terapeuty i klienty k odkrývání tajemství fotografií a tím i samotného života. Autorka věří, že po jejím přečtení se už nikdo nikdy nebude dívat na vlastní fotografie stejně jako před jejím přečtením. A tak trochu varuje, že jakmile jednou začneme s fotografiemi pracovat, vydáváme se na nikdy nekončící cestu. I když kniha poprvé vyšla už před 15 lety, je stále přínosná svým praktickým zaměřením a konkrétními návody, jak metodu zvládnout a využívat ve prospěch klientů i nás samých. Malé lingvistické zamyšlení nad českým označením metody s anglickým názvem PhotoTherapy. Už při výběru tohoto tématu jsem narazila na terminologické otázky a hlavně problém, jak metodu s názvem PhotoTherapy nazvat výstižně česky. Z webových stránek vyplývá, že podobnou otázku si kladli i v anglicky mluvících zemích, kde se nakonec ustálil název PhotoTherapy (k odlišení od fototherapy využili velkého písmene uprostřed slova) Je to metoda, která používá rodinné fotografie a osobní snímky v rámci odborně vedené psychoterapie, kdy je terapeut vzdělaný v nějaké terapeutické metodě a nepotřebuje žádné umělecké vzdělání. Důraz je kladem na terapii. Existuje ale ještě metoda Therapeutic Photography, což je označení pro aktivity využívající fotografií, ale bez odborného terapeutického vedení. Zde je cílem osobní růst, vhled a posílení osobnostní změny. Člověk praktikující tuto metodu by měl být vzdělaný v oblasti fotografování, ale nemusí mít žádnou psychoterapeutickou průpravu. Důraz je kladený na fotografie. Třetí oblastí, která s předcházejícími dvěma úzce souvisí, je Photo Art Therapy. To je metoda, kde jsou fotografie používány jako medium terapeutem, který je proškolený v

5 arteterapii a tudíž má i psychoterapeutické znalosti i znalosti týkající se fotografování. Nicméně na snímky není pohlíženo jako na umění. Může se zdát, že rozdíly mezi jednotlivými směry jsou trošku uměle vytvořené. K tomuto vymezení pojmů došlo na základě diskuzí na International symposium of PhotoTherapy and Therapeutic Photography, které se konalo v roce 2008 ve Finsku. Toto vydefinování bylo pravděpodobně nutné z důvodů vymezení kompetencí lidí z pomáhajích profesí, kteří jednotlivé metody používají. Zajímala jsem se, jak si s označením poradili v jiných zemích, kde je metoda již nějakou dobu zavedená a má tudíž i pojmové zázemí. Jednou ze zemí, kde má metoda letitou tradici a vývoj, je právě Finsko. Tam využili specifika svého jazyka a nazvali ji Valokuvaterapia. Kuva znamená obrázek a valokuva je potom označení pro fotografii. Také se tam vyskytuje název Fotosynteesi, ale ten je spojený více s uměleckou oblastí než s ryze terapeutickou. Další zemí, kde si museli terminologicky poradit, je Izrael. Tam se metoda označuje mezinárodním výrazem Fototerapia, přičemž fotografie se hebrejsky řekne tmuna (sg.), tmunot (pl.) a terapia se ve významu terapie vůbec nepoužívá. Hebrejský termín je tipul, což znamená také lékařský úkon, léčení. V češtině je termín fototerapie zatím jednoznačně zavedený jako odborný název pro léčbu světlem. Je to oblast medicíny, ve které jsou pacienti léčeni světelnými paprsky. Využití tohoto pojmu pro označení metody PhotoTherapy, se tak jeví spíše jako nevhodné. Jeden z možných termínů, který by mohl tuto metodu označovat je fotoarteterapie. Sice až tak úplně nekopíruje označení v anglicky mluvících zemích, ale po diskuzích s lingvisty i terapeuty na toto téma, se mi tento název zdá jako nejvhodnější. Je to však stále otevřené téma, které se možná začne více vyjasňovat se širším zavedením Photo Therapy nebo chcete-li fotoarteterapie, do českého terapeutického povědomí.

FOTO-TERAPIE. Mgr. Štěpán Borkovec (TK Sejřek) (verze bez portrétních fotografií)

FOTO-TERAPIE. Mgr. Štěpán Borkovec (TK Sejřek) (verze bez portrétních fotografií) FOTO-TERAPIE jak využít fotografie při práci s klienty Mgr. Štěpán Borkovec (TK Sejřek) (verze bez portrétních fotografií) FOTOTERAPIE Je založen na domněnce, že každý snímek, momentka, fotografický záznam

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

PŘEDMLUVA ÚVOD 13

PŘEDMLUVA ÚVOD 13 / 5 OBSAH PŘEDMLUVA 11 1. ÚVOD 13 1.1 Původ a krátká historie transakční analýzy 13 1.1.1 Berneho kritika a nové myšlenky 13 1.1.2 Vývoj transakční analýzy 14 1.1.3 Transakční analýza dnes 14 1.2 Pohled

Více

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá)

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) (Recenze - Mgr. J. Šupa) Kniha nese podtitul - průvodce světem vašeho dítěte a už obrázek na obalu slibuje,

Více

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoterapeutické směry MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 16 Název materiálu: Psychoterapeutické

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Intervenční dimenze dramatické výchovy Dramatická výchova/ve speciální pedagogice dramika je pedagogickou disciplínou, která - využívá metody dramatického

Více

Spolek TREMEDIAS je držitelem akreditace MPSV ČR pro vzdělávání cílové skupiny sociálních pracovníků, a to v tématech, které uvádíme níže:

Spolek TREMEDIAS je držitelem akreditace MPSV ČR pro vzdělávání cílové skupiny sociálních pracovníků, a to v tématech, které uvádíme níže: Spolek TREMEDIAS je držitelem akreditace MPSV ČR pro vzdělávání cílové skupiny sociálních pracovníků, a to v tématech, které uvádíme níže: Využití socioterapie při práci s rodinou a dítětem, Základy správního

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

Tibor A. Brečka Psychologie katastrof

Tibor A. Brečka Psychologie katastrof Tibor A. Brečka Psychologie katastrof Poděkování patří šéfredaktorovi časopisu Rescue report Radku Kislingerovi, příslušníkům složek Integrovaného záchranného systému České republiky, všem, kteří se podíleli

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Pod pojmem užívání drog rozumíme širokou škálu drogového vývoje od fáze experimentování,

Více

Kognitivní restrukturalizace. MUDr. Petr Možný

Kognitivní restrukturalizace. MUDr. Petr Možný Kognitivní restrukturalizace MUDr. Petr Možný Edukace klienta Co jsou to emoce Pojmenování emocí Vztah mezi emocemi a myšlenkami Myšlenky automatické a volní Myšlenky primární a sekundární Myšlenky chladné

Více

4. Učitel jako předpoklad kvalitní výuky

4. Učitel jako předpoklad kvalitní výuky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Podklad pro diskuzi ke Strategii vzdělávací politiky do roku 2020 4. Učitel jako předpoklad kvalitní výuky Praha, březen 2013 Úvod V lednu 2013 zahájilo Ministerstvo

Více

výcvik integrace v psychoterapii

výcvik integrace v psychoterapii výcvik integrace v psychoterapii OBSAH VÝCVIKU Základní charakteristika Výcvik integrace v psychoterapii je připravován a organizován Katedrou psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Více

Úvod 7. Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8

Úvod 7. Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8 Svatební tradice, které nesmí na vašich fotografiích chybět 11 Před obřadem 11 Po obřadu 12 Na hostině 12 Jak současný vývoj fotografické techniky

Více

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce SEKCE IVU SDRUK Činnost sekce INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ záplava informací kritické myšlení celoživotní vzdělávání společnost znalostí INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ 7. ročník konference Informační

Více

Věznice Příbram. Ing. Mgr. Zdeněk KILIAN Věznice Příbram

Věznice Příbram. Ing. Mgr. Zdeněk KILIAN Věznice Příbram Věznice Příbram Terapeutické programy Specializované oddělení pro odsouzené s poruchou osobnosti a chování v důsledku d užíváníu psychotropních látek 40 odsouzených mužů umístěných ve věznici s ostrahou

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 4 3 KOMUNIKACE PRO ZDRAVOTNÍ

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

1. Emo ní inteligence: p ehled základních p ístup a aplikací. 2. Poradenská psychologie pro d ti a mládež.

1. Emo ní inteligence: p ehled základních p ístup a aplikací. 2. Poradenská psychologie pro d ti a mládež. 1. Emoční inteligence: přehled základních přístupů a aplikací. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 367 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-229-4 emoce; inteligence; sociální komunikace; dovednost; interpersonální vztahy;

Více

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Mgr. Kateřina Svěcená ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Co jsou kognitivní

Více

Kurz Efektivní komunikace ve výuce budoucích pedagogů konaný ve dnech 26. 28. 9. 2014

Kurz Efektivní komunikace ve výuce budoucích pedagogů konaný ve dnech 26. 28. 9. 2014 Kurz Efektivní komunikace ve výuce budoucích pedagogů konaný ve dnech 26. 28. 9. 2014 lektor: PhDr. Mgr. Tomáš Komárek Cíl kurzu: Kurz Efektivní komunikace ve výuce pořádaný v rámci projektu Inovace studijních

Více

Vzdělávací program "STA DARDY PRAKTICKY A EB JAK SE DOMLOUVAT A DOMLUVIT S KLIE TEM"

Vzdělávací program STA DARDY PRAKTICKY A EB JAK SE DOMLOUVAT A DOMLUVIT S KLIE TEM Vzdělávací program "STA DARDY PRAKTICKY A EB JAK SE DOMLOUVAT A DOMLUVIT S KLIE TEM" Zpracoval: GI projekt o.p.s., Žďár 58, Protivín (Autoři: Slabová Kateřina, Šimková Lenka, Syrový Jan) Leden 2011 Den

Více

V. 10 Osobnostní a sociální výchova

V. 10 Osobnostní a sociální výchova 1/7 V. 10 Osobnostní a sociální výchova V.10. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Osobnostní a sociální výchova rozvíjí praktické dovednosti, které žáci mohou využít v běžném

Více

Základní kurz barbaričovsko-ericksonovské hypnózy

Základní kurz barbaričovsko-ericksonovské hypnózy Základní kurz barbaričovsko-ericksonovské hypnózy A. Úvod Mnoho let jsem se nějakému kurzu, který by byl zaměřený pouze na hypnózu, bránil. Důvod je podle mého názoru prostý. Totiž, i k mému velkému překvapení,

Více

METODY PSYCHOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr.

METODY PSYCHOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. METODY PSYCHOLOGIE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Leden 2011 Mgr. Monika Řezáčová Psychologie je empirická věda, která disponuje souborem

Více

Dlouhý Milan Dragoun Milan

Dlouhý Milan Dragoun Milan Dlouhý Milan Na letošní výstavu jsem připravil ukázkové tisky z nástěnného kalendáře Tajemné Petrovicko 2015. Tento kalendář byl vydán ve spolupráci s obcí Petrovice. Celý kalendář byl koncipován tak,

Více

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog)

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) 12. 11. 2013 O čem to dnes bude? Co vlastně psycholog v léčebně dělá? Proč děláme vyšetření, v čem se to liší

Více

PPP PRAHY 6 VOKOVICKÁ 3, PRAHA 6, 160 00 220 612 131, WWW.PPP6.CZ

PPP PRAHY 6 VOKOVICKÁ 3, PRAHA 6, 160 00 220 612 131, WWW.PPP6.CZ PPP PRAHY 6 VOKOVICKÁ 3, PRAHA 6, 160 00 220 612 131, WWW.PPP6.CZ NAŠE ČINNOST: skupina pro žáky 1.stupně skupina pro žáky 2.stupně rodičovská skupina artefiletická skupina pro středoškoláky artefiletická

Více

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence

Více

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka Obsah příspěvku Cerebrum kdo jsme, co děláme Jak vnímáme trénink kognitivních funkcí Čeho chceme tréninkem dosáhnout Komponenty

Více

IN/visible FOTOfestival Olomouc 08

IN/visible FOTOfestival Olomouc 08 IN/visible Je neviditelný. Chceme ukázat divákovi neviděné i neviditelné. Neviditelná místa, která ve svém městě ještě nikdy nespatřil. Neviditelné soukromí cizích lidí. Neviditelné autory, kteří jsou

Více

Efektivní komunikace ve výuce budoucích pedagogů

Efektivní komunikace ve výuce budoucích pedagogů Efektivní komunikace ve výuce budoucích pedagogů Lektor: PhDr. Mgr. Tomáš Komárek Struktura: 1) Úvod do teorie a historie gestalt terapie. 2) Základní principy gestalt terapie s přesahem do přípravy budoucích

Více

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ I Rovina čtenářské gramotnosti Vztah ke čtení Kritéria Vnímání čtení jako zdroje vnitřních zážitků a prožitků. Indikátory 1 Žák je podněcován k četbě i ve svém

Více

Sociální práce a systemika 2010 sociologické šetření. Lenka Šimková, Lenka Mašindová

Sociální práce a systemika 2010 sociologické šetření. Lenka Šimková, Lenka Mašindová Sociální práce a systemika 2010 sociologické šetření Lenka Šimková, Lenka Mašindová Systemická sociální práce: 20 let praxe, 20 let zkušeností G&I, Praha, 23.11.2010 Základní údaje: Cíl šetření: zmapovat

Více

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová V rámci teorií sp považovány oba směry za humanistické. Soustředění na člověka jako autonomní osobnost, která má hodnotu za všech okolností. Zaměření na vnitřní

Více

Kasuistika z pohledu PBSP. Eva Svačinková, DiS. Terapeutka TK Magdaléna & PhDr. Pavla Doležalová Krajská protidrogová koordinátorka, Středočeský kraj

Kasuistika z pohledu PBSP. Eva Svačinková, DiS. Terapeutka TK Magdaléna & PhDr. Pavla Doležalová Krajská protidrogová koordinátorka, Středočeský kraj Kasuistika z pohledu PBSP Eva Svačinková, DiS. Terapeutka TK Magdaléna & PhDr. Pavla Doležalová Krajská protidrogová koordinátorka, Středočeský kraj Obsah Proč kasuistika z pohledu PBSP? Teoretické vymezení

Více

BUDOUCÍ SCÉNÁŘE. Metoda scénáře sestává ze tří fází:

BUDOUCÍ SCÉNÁŘE. Metoda scénáře sestává ze tří fází: BUDOUCÍ SCÉNÁŘE Cíl Rozvíjením scénářů pro budoucnost školy jsou účastníci vyzváni k tomu, aby identifikovali způsob, jakým trendy ve společnosti a ve školách ovlivňují školy a kvality, které učitelé potřebují.

Více

Anežka Mičková, těší mě.

Anežka Mičková, těší mě. Anežka Mičková, těší mě. Profese finančního poradce je v České republice ještě v plenkách. Vždyť finanční poradci začali mít u nás význam až po revoluci v 89 roce, kdy se otevřel trh a lidé si měli z čeho

Více

Proč číst zrovna tenhle e-book?

Proč číst zrovna tenhle e-book? Proč číst zrovna tenhle e-book? Máte zájem se dozvědět, proč námitky ve skutečnosti vznikají? Jak na nich vydělat, zvládnout je a jak co nejvíce omezit ty zbytečné, rýpavé, jedovaté a ponižující. Je to

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Handicap není překážkou ve vzdělávání PORTFOLIO

Handicap není překážkou ve vzdělávání PORTFOLIO Handicap není překážkou ve vzdělávání PORTFOLIO 2011-2012 Martin Gábor Martin, 15 let 1. Charakteristika Martin má diagnostikováno tělesné postižení svalová dystrofie Duchennova typu, progresivní onemocnění.

Více

Realizace modelových kolekcí

Realizace modelových kolekcí Realizace modelových kolekcí výukový modul Renata Pušová HLEDÁNÍ INSPIRACE Inspiraci můžete najít všude kolem vás. Je důležité všechno vnímat. Co se jednomu může zdát hloupé a neuchopitelné, může druhý

Více

Kvalita života, životní styl a vrstevníci v obci. Petra Domkařová

Kvalita života, životní styl a vrstevníci v obci. Petra Domkařová Kvalita života, životní styl a vrstevníci v obci Petra Domkařová Zakladatel pojmu a školy individuální psychologie Alfred Adler (1870-1937) důraz na jedinečnost každého člověka osobnost jako celek zasazená

Více

Náš příběh. Od APLA Praha k NAUTISU.

Náš příběh. Od APLA Praha k NAUTISU. Náš příběh Od APLA Praha k NAUTISU. Naše organizace vznikla v roce 2003 na základě dlouhodobé spolupráce odborníků (psychologů, psychiatrů, terapeutů a pedagogů) s rodinami dětí s poruchou autistického

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_02 Sada: Digitální fotografie Téma: Základy ovládání digitálního fotoaparátu Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití:

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Obrázky z pohádek Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 2. ročník

Více

Stati a zprávy z výzkumu. Marie Beníčková, Zdeněk Vilímek

Stati a zprávy z výzkumu. Marie Beníčková, Zdeněk Vilímek Stati a zprávy z výzkumu HUDBA TĚLA - ČESKÁ MUZIKOTERAPEUTICKÁ METODIKA* (1. díl) Marie Beníčková, Zdeněk Vilímek Anotace: První díl článku popisuje základní koncepci české muzikoterapeutické metodiky

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Kurz je doporučen odbornou radou SOFT (Society of Family Therapy) v rámci tzv. malých programů. Kurz je akreditován MPSV. Východiska kurzu : Základním východiskem rodinného poradenství/terapie je předpoklad,

Více

Modely inkluzivní praxe v základní škole

Modely inkluzivní praxe v základní škole Modely inkluzivní praxe v základní škole Metodický materiál projektu Modely inkluzivní praxe v základní škole CZ.1.07/1.2.00/14.0125 Základní škola Staňkova 14, Brno 12.11.2012 Integrace Rozdílnost ve

Více

Kogn ogn t i ivn vn rest s ruk u t k ur u ali al z i ace

Kogn ogn t i ivn vn rest s ruk u t k ur u ali al z i ace Kognitivní restrukturalizace MUDr. Petr Možný Úvod - edukace klienta Co jsou to emoce Pojmenování emocí Vztah mezi emocemi a myšlenkami Myšlenky automatické a volní Myšlenky primární a sekundární Myšlenky

Více

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 OBSAH Úvod 7 Komu je kniha určena 7 Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 Čím se liší fotografování noční oblohy od běžného fotografování 10 Nejlepším prostředím je černočerná tma 10 I ta nejjasnější

Více

Uvědomění ve vztazích - Uvědomění v emocích - Uvědomění v mysli- Uvědomění v srdci - Uvědomění v přijetí, Soucit, Přítomnost

Uvědomění ve vztazích - Uvědomění v emocích - Uvědomění v mysli- Uvědomění v srdci - Uvědomění v přijetí, Soucit, Přítomnost Nacházíme se v nejcennější a nejkrásnější fázi našich životů. Velmi dlouhou dobu jsme se připravovali všemi našimi osudy na tento okamžik, pro který jsme nyní tady. Příležitost k duchovnímu osvobození

Více

aneb Snadné psaní bez pravidel Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

aneb Snadné psaní bez pravidel Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 aneb Snadné psaní bez pravidel Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Finanční trh je přesycen finančními poradci a zprostředkovali pojištění. Určitě využíváte všechny dostupné aplikace

Více

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING.

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. ALENA STŘELCOVÁ Autismus činí člověka osamělým. S pocitem vlastní jinakosti se

Více

Hodnoticí standard. Fotoreportér (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Fotoreportér (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Fotoreportér (kód: 34-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Fotograf Kvalifikační

Více

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění,

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění, Popis realizace poskytování sociálních služeb Centrum psychologické podpory,z.s. 1/Cíle, principy, veřejný závazek, okruh osob Centrum psychologické podpory,z.s. je nestátní nezisková organizace, která

Více

Ředitel jako průvodce pedagogů po trnité cestě k moudrosti. Miroslav Hřebecký, EDUin, o.p.s

Ředitel jako průvodce pedagogů po trnité cestě k moudrosti. Miroslav Hřebecký, EDUin, o.p.s Ředitel jako průvodce pedagogů po trnité cestě k moudrosti Miroslav Hřebecký, EDUin, o.p.s. 22. 4. 2016 Čas nezastavíš Nechcete být léčeni 30 let starými metodami? Projde něco takového dnes lékařům? Proč

Více

Aktuální trendy v řízení mateřské školy

Aktuální trendy v řízení mateřské školy Aktuální trendy v řízení mateřské školy Centrum školského managementu Pedagogická fakulta UK v Praze Úvodní brainstorming Co očekáváte od tohoto semináře? Na co bychom neměli zapomenout? Jak nejlépe využít

Více

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT Slezská univerzita v Opavě Fakulta veřejných politik v Opavě PROJEKTOVÝ MANAGEMENT Distanční studijní opora Iva Tichá Miroslava Vaštíková Karviná 2013 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176) Rozvoj

Více

Metody sociální práce. PhDr. Jana Novotná

Metody sociální práce. PhDr. Jana Novotná Metody sociální práce 4 PhDr. Jana Novotná Pojmy v sociální práci Lidský vztah jako součást profese Pojmy v sociální práci AKCEPTACE Akceptace je bezvýhradné přijetí vedeného. Je považována za první základní

Více

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 k učení 6 vyhledává a třídí informace efektně je využívá v procesu

Více

Proč se mnoho lidí nemůže náklonnosti takřka ubránit,

Proč se mnoho lidí nemůže náklonnosti takřka ubránit, TAJEMSTVÍ PŘITAŽLIVOSTI SRDCE Přitažlivost Proč se mnoho lidí nemůže náklonnosti takřka ubránit, zatímco jiní o lásku usilují? Proč vás určitý typ muže nebo ženy skoro magicky přitahuje a jiný, ačkoli

Více

Informatika - 7. ročník

Informatika - 7. ročník Informatika - 7. ročník Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby, průřezová témata I. čtvrtletí - 9 h upravuje si základní uživatelské nastavení počítače, nastavuje si plochu, spořič,

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

To zrcadlo je ve skutečnosti okno aneb Na co se díváme a co vidíme, když supervidujeme Bohumila Baštecká, Milan Kinkor Supervize obecně

To zrcadlo je ve skutečnosti okno aneb Na co se díváme a co vidíme, když supervidujeme Bohumila Baštecká, Milan Kinkor Supervize obecně Pohled vzdělavatele v oblasti supervize: To zrcadlo je ve skutečnosti okno aneb Na co se díváme a co vidíme, když supervidujeme Bohumila Baštecká, Milan Kinkor Supervize obecně Supervize znamená nadhled

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 13-ŠVP-Výtvarná výchova-p,s,t,k strana 1 (celkem 6) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Cílem předmětu je postupně seznamovat žáky s výrazovými výtvarnými, technikami

Více

Struktura seminární práce

Struktura seminární práce Struktura seminární práce Úvodní strana Velikost písma zde užíváte podle vlastního uvážení. Důležité je, aby největší byl nadpis pro práci, druhý největší byl název školy a menší písmo je dobré použít

Více

Motivace ve výchově a vyučování. Pedagogická diagnostika.

Motivace ve výchově a vyučování. Pedagogická diagnostika. Motivace ve výchově a vyučování. Pedagogická diagnostika. Motivace = souhrn hybných činitelů, který jedince podněcuje, podporuje, aktivizuje, dodává mu energii k určité činnosti či chování k sobě i ostatním,

Více

Psychologické základy vzdělávání dospělých

Psychologické základy vzdělávání dospělých Psychologické základy vzdělávání dospělých PhDr. Antonín Indrák Mgr. Marta Kocvrlichová Úvod Tento studijní materiál vznikl jako stručný průvodce po některých základních tématech psychologie. Snažili jsme

Více

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová Psychodynamické perspektivy Psychoanalytické a psychoterapeutické směry, které čerpají z Freuda. Vliv na formování sp zejména na počátku 20. st., v současné době

Více

Zpráva o průběhu a zkušenostech z realizace 6 čtenářských dílen

Zpráva o průběhu a zkušenostech z realizace 6 čtenářských dílen Zpráva o průběhu a zkušenostech z realizace 6 čtenářských dílen Název projektu : Čtenářské dílny pro jazykovou komunikaci Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.1.00/56.0054 Realizátor projektu : Střední

Více

Období dospívání. VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318)

Období dospívání. VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) Období dospívání Eriksonův pohled na dospívání

Více

Zdravé klima ve škole komunikační situace a jejich aspekty

Zdravé klima ve škole komunikační situace a jejich aspekty komunikační situace a jejich aspekty Vzdělávání pro celou sborovnu nebo část dané střední školy Mgr. Karel Opravil opravil.karel@seznam.cz Financováno z projektu Cesta rozvoje středních škol v JmK č. CZ.1.07/1.3.10/02.0041

Více

Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka.

Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka. Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka. Předmluva Svatebních fotografů je v dnešní době na trhu opravdu hodně. Ale kdo se má vyznat v tom,

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání SZŠ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0358 Název školy Střední zdravotnická škola, Turnov, 28.

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Tento dokument byl vytvořen v rámci projektu ESF OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/36073 Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok

Tento dokument byl vytvořen v rámci projektu ESF OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/36073 Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok Tento dokument byl vytvořen v rámci projektu ESF OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/36073 Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok financovaného Evropským sociálním fondem. Aktivizace osob

Více

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PRO PORADENSKOU PRAXI NENÍ NIC PRAKTIČTĚJŠÍHO NEŢ DOBRÁ TEORIE Proto odborná výuka poradců má obsahovat především teoretické principy, na jejichţ základě lze

Více

Sebepoznání, sebereflexe a duševní hygiena zdravotnického pracovníka - prezentace

Sebepoznání, sebereflexe a duševní hygiena zdravotnického pracovníka - prezentace Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2. Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV-3-1-01 VV-3-1-02 rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty);

Více

PŘEHLED PSYCHOLOGICKÉHO PORADENSTVÍ NA VŠ V ČR. 1. Obecný přehled poskytování psychologického poradenství na VŠ v ČR

PŘEHLED PSYCHOLOGICKÉHO PORADENSTVÍ NA VŠ V ČR. 1. Obecný přehled poskytování psychologického poradenství na VŠ v ČR PŘEHLED PSYCHOLOGICKÉHO PORADENSTVÍ NA VŠ V ČR Předkládaná zpráva přináší výsledky výzkumu mapujícího psychologické poradenství poskytovaného na českých vysokých školách. Jeho cílem bylo zjistit, jaké

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Kompozice hudby. Cíle ve skupině Sdílení pocitů, myšlenek a zkušeností Kooperativní učení

Kompozice hudby. Cíle ve skupině Sdílení pocitů, myšlenek a zkušeností Kooperativní učení Kompozice a poslech Kompozice hudby Obecné cíle Rozvoj dovednosti kreativně řešit problémy Rozvoj schopnosti zaznamenat vnitřní prožitky Vyjádření pocitů Integrovat části do celku Cíle ve skupině Sdílení

Více

Malá didaktika innostního u ení.

Malá didaktika innostního u ení. 1. Malá didaktika činnostního učení. / Zdena Rosecká. -- 2., upr. a dopl. vyd. Brno: Tvořivá škola 2006. 98 s. -- cze. ISBN 80-903397-2-7 činná škola; vzdělávání; vyučovací metoda; vzdělávací program;

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

WEBOVÝ PORÁL PRO DĚTI VE VĚKU 6 AŽ 15 LET A JEJICH RODIČE, KTERÝ NABÍZÍ MOŽNOST ROZVÍJET DOVEDNOSTI POTŘEBNÉ PRO ÚSPĚŠNÝ A SPOKOJENÝ ŽIVOT.

WEBOVÝ PORÁL PRO DĚTI VE VĚKU 6 AŽ 15 LET A JEJICH RODIČE, KTERÝ NABÍZÍ MOŽNOST ROZVÍJET DOVEDNOSTI POTŘEBNÉ PRO ÚSPĚŠNÝ A SPOKOJENÝ ŽIVOT. WEBOVÝ PORÁL PRO DĚTI VE VĚKU 6 AŽ 15 LET A JEJICH RODIČE, KTERÝ NABÍZÍ MOŽNOST ROZVÍJET DOVEDNOSTI POTŘEBNÉ PRO ÚSPĚŠNÝ A SPOKOJENÝ ŽIVOT. Webový portál DRUHÁ NOHA vytvořila společnost Scio především

Více

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti Zpráva o zájemci o pěstounství Tento materiál vznikl v Amalthea o. s. z podkladů organizace British Association for Adoption & Fostering (2008) v rámci spolupráce s Pardubickým krajem, Nadací LUMOS, Centrem

Více

Sociální práce se skupinami. Pomoc jednotlivci ve skupině

Sociální práce se skupinami. Pomoc jednotlivci ve skupině Sociální práce se skupinami Pomoc jednotlivci ve skupině Úvod Tradiční metoda sociální práce Poznatky o skupinovém chování byly významně ovlivněny sociálními psychology a sociology. Základní literatura

Více

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV)

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvůrčí činnosti tvorbu, vnímání a interpretaci

Více

UMĚNÍ A KULTURA. VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2.stupeň ZŠ

UMĚNÍ A KULTURA. VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2.stupeň ZŠ 348 Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2.stupeň ZŠ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU Obsahové, časové a organizační vymezení Ročník 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Dotace 1 1 1 2 2 2 1 1

Více

Výběr z nových knih 4/2014 psychologie

Výběr z nových knih 4/2014 psychologie Výběr z nových knih 4/2014 psychologie 1. Emoční inteligence dítěte a její rozvoj / Lawrence E. Shapiro ; [z anglického originálu... přeložila Hana Kašparovská] -- Vyd. 3. Praha : Portál, 2009 -- 267 s.

Více

Arteterapie a Artefiletika

Arteterapie a Artefiletika Arteterapie a Artefiletika Arteterapie: Vymezení pojmu: Léčba uměním (hudba, poezie, próza, divadlo, tanec, výtvarné umění) léčebný postup, který využívá výtvarného projevu jako hlavního prostředku poznání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY Základní škola a mateřská škola Veleň, Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění

Více

ANALÝZA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Fakultní základní školy Olomouc, Tererovo nám. 1, příspěvková organizace

ANALÝZA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Fakultní základní školy Olomouc, Tererovo nám. 1, příspěvková organizace Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0030 Centrum pro rozvoj a podporu regionů, o.p.s. Olomouc ANALÝZA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Fakultní základní školy Olomouc, Tererovo nám. 1, příspěvková organizace

Více

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŽIVOT

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŽIVOT INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŽIVOT OBSAH /konkrétní studijní cíle lekcí víte, co chcete děti naučit?/ FORMA /lekce plnohodnotná učebná jednotka, která navazuje na ŠVP dané školy/ VÝSTUPY /vyhodnocení efektivity

Více

Septima, oktáva. Číslo projektu: Číslo materiálu: Název materiálu: Název školy: Autor: Tematický celek: Ročník: Datum vytvoření: 11. 1. 2014.

Septima, oktáva. Číslo projektu: Číslo materiálu: Název materiálu: Název školy: Autor: Tematický celek: Ročník: Datum vytvoření: 11. 1. 2014. Číslo projektu: Číslo materiálu: Název materiálu: Název školy: Autor: Tematický celek: CZ.1.07/1.5.00/34.0690 VY_32_INOVACE_GFP_32_05_1.12 Význam pedagogické praxe pro úspěšné zvládnutí profese učitele

Více

Diabasis občanské sdružení

Diabasis občanské sdružení Psychospirituální krize Michael Vančura Diabasis občanské sdružení Posláním o. s. Diabasis je zajišťovat pomoc lidem v krizové situaci, i která se projevuje j neobvyklými prožitky v oblasti duševního zdraví.

Více

Eko - Enviro. 1 Globální výchova. 2 Environmentální výchova

Eko - Enviro. 1 Globální výchova. 2 Environmentální výchova Eko - Enviro Pobyt v přírodě, a tedy přímý kontakt s krajinou, je jedním z metod SVM (skautské výchovné metody). Skauting nám svým zcela běžným rámcem může pomoci právě v budování vztahu k přírodě a krajině,

Více