CZ.1.07/1.1.16/ Technické školky Podpora vzdělávání žáků ZŠ v technických a přírodních vědách STROMY. Pracovní listy a šablony pro

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CZ.1.07/1.1.16/02.0041 Technické školky Podpora vzdělávání žáků ZŠ v technických a přírodních vědách STROMY. Pracovní listy a šablony pro"

Transkript

1 STROMY Pracovní listy a šablony pro METODICKÝ MANUÁL s prvky ekologie VÝSTUP PROJEKTU CZ.1.07/1.1.16/

2 1. STROMY

3 DOPIS - pracovní list 1 Podle tečkovaných čar rozstřihni a dopis znovu slož.... Milí žáci! září je významný den.... Slaví se Mezinárodní den stromů.... To znamená, že si připomínáme jejich význam pro lidstvo a přírodu.... Stromy jsou nejen důležité pro vznik kyslíku, ale jsou domovem mnoha živočichů.... Stromy nám také dávají stín a udržují v zemi vláhu.... Prosím, chraňme stromy, chraňme přírodu.... Nezapomínejte na to, děti....

4 PAMÁTNÝ STROM V MÉM OKOLÍ pracovní list 2 Pokus se ve svém okolí najít památný strom a zjisti o něm informace. NÁZEV: STÁŘÍ: UMÍSTĚNÍ: Památný strom si nakresli, nebo si pořiď jeho fotografii.

5 POČÍTÁME S VÝŠKOU STROMŮ - pracovní list 3 Vypočítej a dopiš do tabulky, kolik metrů mohou měřit jednotlivé druhy stromů: NÁZEV STROMU VÝŠKA STROMU V METRECH Smrk ztepilý 150 : 3 = Borovice lesní 90 x 50 : 100 = Modřín opadavý : 40 = Jedle bělokorá : 80 = Bříza bělokorá 100 : 4 = Lípa malolistá 270 : 9 = Dub zimní 700 : 20 = Buk lesní 90 : 2 = Javor 900 : 30 = Vrba 30 x 4 : 10 = Jírovec maďal 750 : 3 = Ořešák královský : 90 = Strom, který dosahuje nejvyšší výšky, vybarvi červeně, nejnižší modře. Vypočítej rozdíl výšky nejvyššího a nejnižšího stromu. Vymysli úlohu pro svého kamaráda a dej mu ji k řešení:

6 SOUŘADNICE A OSA SOUMĚRNOSTI pracovní list 4 Vybarvi čtverečky podle pokynů pod tabulkou Hnědá: [6,1], [6,3], [6,4], [6,2] Zelená: [6,9], [6,7], [6,6], [4,7], [4,10], [5,7], [5,9], [6,8], [3,7], [4,6], [6,10], [6,12], [3,9], [4,9], [5,5], [3,8], [6,5], [5,8], [6,11], [5,11] Doplň druhou polovinu osově souměrného obrázku a zapiš souřadnice:

7 Připrav podobný úkol pro kamaráda. Dávej pozor, aby neviděl tvoji přípravu. Vybarvi čtverečky podle pokynů pod tabulkou Místo pro přípravu tvého úkolu: Souřadnice a barvy:

8 VÝPOČET VÝŠKY, STÁŘÍ A TLOUŠŤKY STROMU - pracovní list 1 Název stromu: OŘEŠÁK KRÁLOVSKÝ Příklad 1: Urči výšku stromu, když vedle něj stojí dítě vysoké 140 cm. Jeho výška se vejde do výšky stromu 8x. výška člověka vejde se výška stromu? Odhadovaná výška stromu je m. Příklad 2: Urči přibližné stáří stromu, je-li jeho obvod kmene 90 cm. Přibližné stáří stromu je roků. Příklad 3: Vypočítej pomocí kalkulačky přibližnou tloušťku (průměr) kmene, je li jeho obvod kmene 90 cm. Přibližná tloušťka kmene je cm.

9 VÝPOČET VÝŠKY, STÁŘÍ A TLOUŠŤKY STROMU - pracovní list 2 ÚKOL: Najdi si v okolí školy strom a pokus se u něj zjistit výšku, stáří a tloušťku stromu. Název stromu: Příklad 1: Urči výšku stromu, když vedle něj stojí dítě vysoké 140 cm. Jeho výška se vejde do výšky stromu 8x. výška člověka vejde se výška stromu? Odhadovaná výška stromu je m. Příklad 2: Urči přibližné stáří stromu, je-li jeho obvod kmene 90 cm. Přibližné stáří stromu je roků. Příklad 3: Vypočítej pomocí kalkulačky přibližnou tloušťku (průměr) kmene, je li jeho obvod kmene 90 cm. Přibližná tloušťka kmene je cm.

10 2. ATLAS STROMŮ

11 POČÍTÁNI S LISTY - pracovní list 1 VYPOČÍTEJ. VÝSLEDEK ZAPIŠ DO LISTU STEJNÉHO STROMU. KTERÉ ČÍSLO SCHOVAL STROM?

12 CZ.1. 07/1.1.16/ / POČÍTÁNÍ S LISTY - pracovní list 2 VYPOČÍTEJ A VYBARVI LISTY STEJNOU BARVOU, JAKO STROM SE STEJNÝM VÝSLEDKEM.

13 POČÍTÁNÍ S LISTY - pracovní list 3 VYPOČÍTEJ A DO LISTŮ NAPIŠ VÝSLEDEK

14 PLODY - pracovní list 4 SPOJ BAREVNĚ LISTY SE SPRÁVNÝMI PLODY.

15 SPOJ BODY SPOJOVAČKA LIST - pracovní list 5 NAPIŠ NÁZEV STROMU, KTERÉMU LIST PATŘÍ.

16 JEHLIČNANY OSOVÁ SOUMĚRNOST - pracovní list 1 Dokresli stromek tak, aby byl osově souměrný Pokus se zakreslit i těžší smrček

17 PŮL A PŮL OSOVÁ SOUMĚRNOST - pracovní list 2 Dokresli druhou půlku listu tak, aby byl osově souměrný Zapiš název listu

18 K O R U N A - pracovní list 3 1. ČTI A OBTAHUJ PÍSMENA. VĚTY OPIŠ NA LINKU. TO JE LÍPA. TO JE KRÁL. LÍPA MÁ KORUNU. KRÁL MÁ TAKY KORUNU. 2. NAJDI MEZI PÍSMENY STROMY. BAREVNĚ JE OBTÁHNI. KMSLÍPAVOZPJAVORFNEOSBUK 3. NAMALUJ OBRÁZEK K VĚTĚ: TO JE KORUNA.

19 STROM STROMEK - pracovní list 4 Hry se slovy Vymysli slovo na dané písmeno a utvoř větu k tématu STROMY A LES. S T R O M E Č E K HLEDÁČEK Hledej a vyznač ve větě schovaný název stromu. Název zapiš na řádek. KÁJA VORLOVÁ JE DOMA. BOBŘI ZASE POSTAVILI HRÁZ. VE STŘEDU BEN DONESE ÚKOL. PROTIKLADY Doplň vhodné slovo z nápovědy. Strom je. Stromek je. vysoký nízký Strom roste. Stromek roste. rychle pomalu Strom má korunu. Stromek má korunu. Hádej protiklady.

20 CZ.1.07/1.1.16/ STROMY JAKO DOMY - pracovní list 5 (Poznávejte malé i drobné obyvatelé stromů.) Čtěte pozorně a ve větách doplňte i,í / y,ý. Kul-šek nejmenší je malá sov-čka. Hnízdí v-soko v dutinách stromů. Často b-vá v-dět i ve dne. Má s-lné nohy a uloví i většího ptáka. Mládě sov-čky je ochm-řené jemným chm-řím. L-kožrout smrkový je drobný brouk. B-vá ob-čejně zavrtaný pod kůrou smrků. Je to škůdce a živí se l-kem. L-ku lidé říkají lýčí. Strom napadený l-kožroutem postupně us-chá a hyne. S-kora babka je m-rum-lovný ptáček. Ob-vá především l-stnaté stromy. Hnízdo si dělá v-soko v koruně stromu a taky v budkách. Jí hm-z a semena. VÍM, že kulíšek je a chmýří je. že lýku lidé také říkají. že lýkožrout je a živí se. že mezi jehličnany patří. že slovo lýkožrout vzniklo ze slova a. Vymýšlejte nový název pro zvíře, které vznikne spojením slov KULÍŠKA A SÝKORY SÝKORY A LÝKOŽROUTA Vymyšlené zvíře nakresli.

21 STROMY UMÍ - pracovní list 6 Čtěte. Za každou větu napište, z kolika slov se skládá. CO JEŠTĚ O STROMECH NEVÍTE? slov BUK ZAŽENE BOLESTI HLAVY A ÚNAVU. slov JEDLE ZLEPŠUJE DÝCHÁNÍ. slova DUB DÁVÁ ŽIVOTNÍ ENERGII A JISTOTU. slov BOROVICE ZASE ODSTRAŇUJE KAŠEL. slova LÍPA OMLAZUJE. slova Věty oznamovací opište a naznačte dělení slov na slabiky. Nejdelší slovo v textu je. Má písmen. První věta je, má na konci. Z textu vypište názvy stromů. Seřaďte názvy stromů podle abecedy.

22 VTIPNÝ STROM - pracovní list 7 1. Čti věty a odpověz ano ne. Odpověď zapiš na linku. STROM MÁ LISTY. STROM MÁ SUK. STROM MÁ NOHY. STROM MÁ VODU. STROM MÁ ROHY. STROM MÁ BRÝLE. 2. Vyber si 2 věty a opiš je na volné řádky. 3. Hledej v každé řádce označené slovo. STROM ROMTS STROM TROMS SUK KUS KSU SUK KMEN KNEM KMEN MENK 4. Hledá se slovo strom. Zeleně je podtrhávej a počítej. POČET ZAPIŠ NA LINKU Na druhou stranu nakresli svůj vtipný strom.

23 B Ř Í Z A - pracovní list 8 POZOR! Šotek nám ukradl z textu u-ú-ů. Doplňuj správně u-ú-ů zpátky do slov ve větách. Bříza je listnatý strom a má bílou k-r-. Roste taky v Pramínk-. Některé dr-hy mají k-r- hnědou. K-ra dobře hoří i mokrá. V pravěk- z něj lidé vyráběli boty a nádobí. Z březových pr-t- se dělají košťata, kterými se zametá dv-r. Květy břízy jsou jehnědy. Jehnědy jsou kočičky. Březová šťáva léčí vyrážk- na k-ži a čaj z list- léčí ledviny. POZOR! Šotek se ptá. Čti pozorně a odpovídej celou větou. Přesné odpovědi na otázky hledej v textu a piš na volný řádek. 1. Co je bříza? 2. Co to jsou jehnědy? 3. Co vyráběli lidé z kůry břízy v pravěku? 4. Co léčí šťáva a co léčí čaj? POZOR! Šotek zase řádil a smazal skoro celý text. Doplňuj u-ú-ů a piš podle vzoru. jeden b-k hodně buků jeden d-b sto jeden dv-r mnoho jeden pr-t tisíc Nakresli obrázek KOČIČKY NA STROMĚ

24 MAZLIVÝ BUK - pracovní list 9 Čti básničku pozorně. Přepiš básničku a podtržené slovo piš s dvojhláskou ou. BUK Rostl tady jeden buk, BOUČEK Rostl tady jeden bouček, byl na něm i suk.... K buku přišel kluk,... asi dědův vnuk.... Kluk lezl na buk,... podívat se na suk.... A tak kluk vnuk,... objevil ten suk.... PAMATUJ Slova bouček, klouček, vnouček a souček jsou CITOVĚ ZABARVENÁ a mazlivá slova. Vymýšlej, počítej a hledej. Piš citově zabarvená slova mazlivá. větev -, list -, vítr -, haluz -. Vymysli k nové básničce i jiný nadpis:.

25 Počítej verše. Básnička má veršů. Vypiš z básně BUK rýmy. -, -, -, HLEDÁČEK Jaké je to slovo? 1. verš 3. slovo, 3. verš 4. slovo. 6. verš 4. slovo, poslední verš 1. slovo. Poskládej z hledaných slov větu. Větu napiš na řádek.. VÍC SE MI LÍBILA BÁSNIČKA, PROTOŽE. Nakresli ilustraci k básničce

26 LÍPA - pracovní list 10 Čti pozorně a doplňuj do textu i,í /y,ý. Lípa je listnat- strom. Byla posvátn-m stromem naš-ch předků. Některé lípy jsou staré i stovk- let. Z lipového květu je výborn- čaj-ček. Omlazuje. Je dobr- i pro staré nož-čk-. Dřevo lípy je měkké a světlé, dobře se opracovává, a proto se využ-vá v řezbářství. Lípa je náš národn- strom. Spočítej věty. V textu je. vět. Vypiš z textu větu jednoduchou. Vypiš z textu souvětí. Hledej a vypiš z textu zdrobnělá slova.. a. Piš zdrobnělá slova ke slovům strom -, lípa -, květ - Jaká je lípa podle textu? Co má lípa podle textu? Lípa je. Lípa je. Vymýšlej, co by mohlo být Lípa má. Lípa má. Na stromě je Pod stromem. Za stromem Vedle stromu. U stromu Nad stromem. Obkresluj listy z lípy a tvoř obrázek.

27 1. Ztratilo se písmeno. Doplň ho! SAD - pracovní list 11 S D, S A -, - A D, - - -, 2. Spoj čarou správné pokračování věty. JABLOŇ MÁ OŘECH. HRUŠEŇ MÁ JABLKO. OŘEŠÁK MÁ HRUŠKU. BROSKVOŇ MÁ ŠVESTKU. ŠVESTKA MÁ BROSKEV. 3. Dopiš správné slovo do věty. JABLOŇ MÁ.... HRUŠEŇ MÁ... OŘEŠÁK MÁ... BROSKVOŇ MÁ... ŠVESTKA MÁ Vítr spřeházel písmena. Napiš slova správně. Jsou to stromy. OŘEKÁŠ.. RUŠEŇH. BLOŇJA.. ROJÍVEC. 5. Nakresli si svůj strom a vyprávěj o něm.

28 BŘÍZA - pracovní list 1 Doplň do textu vhodná i,í/y,ý. Bříza je strom s b_lou kůrou, to v_me všichni. Ale pozor! Některé druhy mohou m_t kůru hnědou až hnědočernou. Kůra se používá při táboření na podpal, protože dobře hoří i mokrá. V pravěku ji l_dé používali na v_robu bot a nádob. Z l_ka se v_rábělo oblečení. Na jaře si trháme rozkvetlé větvičky do vázy a často ani nev_me, že se květenství naz_vá jehnědy. Jarními větv_čkami se také šlehal dobytek, ab_ b_l po celý rok svěží a zdravý. U bab_čky zas možná objevíte košťata v_robená z březových prutů, která b_la symbolem čistoty a kterými se zametal nejen dvůr, ale i posvátná m_sta. L_sty se používají jako léčivé b_l_ny na čaj při onemocnění ledv_n a močových cest. Březová sťáva pak při léčbě v_rážek na kůži a na v_živu vlasové pokožky. Jedna bájná postava našich národních dějin nosila lýčené střevíce tedy boty pletené z lýka, možná byly březové. Jak se tato postava jmenovala? Doplň správná í/ý a slova vysvětli pomocí synonyma: Děj l_čený strýcem Frantou byl velmi napínavý. Dům mého dědečka byl nal_čený bílou barvou. Vypiš slova s předponou vy-/vý- a vymysli k nim alespoň jedno slovo příbuzné, ve kterém nebude tato předpona vy-/vý použita:

29 DVA STROMY NA TŘI - pracovní list 2 Zadání křížovky zní: listnatý strom. Kouknu na počet políček, do kterých mám název napsat. Jsou tři. Hm, to by mohl být. U. anebo. U., pomyslím si. Co je ale správně, to nevím. Kdyby tak byla nějaká nápověda... třeba: Tento strom má plody, kterým říkáme žaludy. To bych hned věděla, že jde o. U.. Žaludy přece sbíráme na podzim s dědou v lese a nosíme je pak v zimě divokým prasatům a veverkám, aby neměly hlad, když všechno pokryje sníh. Listy má. U. takové krásně vykrajované a někdy je na nich přilepená kulička, které se říká duběnka. Když jsem byla malá, myslela jsem si, že ji tam přilepil nějaký lesní skřítek, ale děda mi vysvětlil, že je to vlastně domeček, který si kolem sebe vytváří drobná muška žlabatka. Samička žlabatky naklade do listu vajíčko, kolem kterého vznikne kulička = duběnka. V ní se vyvine z vajíčka larvička, která dospěje v mušku a duběnku opustí. Takových žlabatek je mnoho druhů a jejich domečky můžeme najít i na jiných rostlinách. Jen už nejsou tak hezky kulaté, ale spíš nepořádné a střapaté jako ty na šípkových růžích.. U. je ale důležitý i pro jiné zástupce hmyzu. V jeho tlejícím dřevě se vyvíjejí larvy brouka tesaříka, kterého poznáme podle dlouhých tykadel, a našeho největšího brouka roháče. Ten dostal jméno podle svých obřích kusadel, kterými se pyšní samci. Kusadla však nejsou nebezpečná, samci je používají k zápasu mezi sebou, podobně jako jeleni svá paroží. Ale co když do křížovky patří strom, jehož plody se nazývají bukvice? To by pak byl. U.. I na bukvicích si s chutí pochutnají divoká prasata a veverky. Listy. U. ů jsou jednoduchého vejčitého tvaru. Tyto stromy mají na svých kmenech hladkou šedou kůru, a když kolem nich procházím, mám pocit, jako bych se ocitla mezi obrovskými slony, z kterých vidím jen jejich dlouhé do nebes trčící nohy. Žlabatky, sloni, roháči... no dobře, co mám ale doplnit do té křížovky? Doplňte do textu vhodné názvy stromů. Podtrhněte pravdivá tvrzení vyplývající z textu: a) V lese žijí sloni. b) Žlabatka je druh brouka. c) Divoká prasata a veverky se živí žaludy, ale bukvicemi ne. d) Pro vývoj některých brouků je důležité tlející dřevo dubů. e) Z bukvic a žaludů můžeme vyrábět různá zvířátka a postavičky. f) Duběnka je plod dubu. g) Žlabatka se vyvíjí v duběnce. h) Dub a buk mají podobné listy. i) Ze dřeva dubu i buku se vyrábí nábytek.

30 Do tabulky napište informace, které jste se dozvěděli v textu: Informace týkající se pouze dubu. Informace, které jsou společné pro dub i buk. Informace týkající se pouze buku. Označte název stromu, jeho list a plod stejnou barvou: BUK DUB

31 CZ.1.07/1.1.16/ JAVOR - pracovní list 3 Najdi v textu chyby (10), označ je a oznámkuj. Javor patří mezi lystnaté stromy, které se na našem ůzemí vyskitují dosela často. Najdeme je témněř všude. Javor mléč má na listech vikrojené samé háčky. Javor klen se nazívá také javor horský a javor babyka mývá listy menčí. Tvrdé javorové dřevo používají truhláři na výrobu nábitku, ale vyrábí se z něj i hudební nástroje - zadní desky houslí, viol a kytar. Jaký stát má ve znaku javorový list? Vyhledej v textu synonyma ke slovům: skoro = Vyhledej v textu antonyma ke slovům: jmenuje se = nikde x Vypiš z textu: měkké x přídavná jména (3) zájmena (3) příslovce (3) předložky (3) Vypiš z textu druhy našich javorů a napiš je pod obrázky listů.

32 JÍROVEC MAĎAL - pracovní list 4 Jírovec je obrovský strom pěstovaný jako okrasná rostlina parků a alejí. Rádi sedáváme v jeho stínu a obdivujeme nádherná květenství drobných kvítků, které lákají svým sladkým nektarem včely a z kterých se vytvoří nám dobře známé plody kaštany. Ano, mluvím o stromu, kterému se říká také kaštan koňský, a když si babička v lékárně koupí koňskou mast na bolavé klouby, nejde o mast z nebohého koně, ale z nezralých plodů našich známých kaštanů. V posledních letech vidíme často listy jírovce zkroucené a seschlé. To způsobují larvy klíněnky jírovcové, malého denního motýlka. Housenky motýla se živí vnitřním pletivem listů a způsobují zahnědnutí listů a jejich předčasný opad. Pokud při předvánočních procházkách městem narazíte na pečené kaštany, nespleťte si je s těmi, které sbíráte na podzim cestou ze školy a z kterých si vyrábíte zvířátka. Jde o strom kaštanovník setý nazývaný též jedlý. Jeho plody kaštany se používají po semletí na mouku i při přípravě pečených zákusků. JÍROVEC MAĎAL KAŠTANOVNÍK SETÝ Proč se v článku vyskytují informace o kaštanu koňském a o kaštanovníku setém? a) Protože jde o jeden a tentýž strom, jen pro něj existují dva názvy. b) Protože se plody obou stromů používají na pečení. c) Protože si máme uvědomit, že jde o různé stromy, jejichž plody se jmenují shodně - kaštany. d) Protože oba stromy mají společný název jírovec maďal.

33 Zamysli se nad tím, co se v článku říká o klíněnce, a rozhodni, zda je pro jírovec tento motýl užitečný nebo škodlivý. Své rozhodnutí zdůvodni. Najdi a opiš větný celek, který popisuje, co způsobují housenky klíněnky jírovcové. Urči, zda se jedná o větu jednoduchou nebo souvětí. Vyber tvrzení, která vyplývají z článku: a) Jírovec pochází z Maďarska. b) Jírovec se jmenuje také kaštan koňský. c) Jírovec se používá i k léčbě. d) Včely často opylují květy jírovce. e) Z plodů kaštanovníku setého vyrábíme zvířátka. f) Klíněnka opyluje květy jírovce. g) Mouka se mele z plodů kaštanovníku setého. Uveď 3 důvody, které podle tebe vedou lidi k vysazování jírovců:

34 LÍPA - pracovní list 5 Doplň do textu vhodná i,í/y,ý. L_pa b_ la posvátným stromem našich předků. Patří k naší h_storii už odedávna. Některé l_p_ jsou staré stovky let a zažily i hus_tské války. Brněnským nejstarším stromem je památná l_pa v B_strci. Je stará asi (20 x 20=) let. Její kmen je dutý a v_růstají v něm kmeny nové. Obl_bu l_p u nás dokazují i mnohé názv_ obcí a měst. Napiš správně velká písmena: ČESKÁ LÍPA, LÍPA NAD DŘEVNICÍ, KRÁSNÁ LÍPA Dřevo l_p_ je měkké a světlé, dobře se opracovává, a proto se v_užívá v řezbářstv_. Květ l_p_ se na jaře sb_rá, suší a v z_mě se pak používá jako čaj při nachlazení, zánětech a chrapotu. Také l_pový med, který vzniká tak, že se včel_ pasou na rozkvetlých l_pách a berou si z nich nektar a p_l, patří k těm nejlepším lékům,... pokud tedy nejste alergičtí na med. Napiš název státu, ve kterém je lípa národním stromem: Co ti připomíná tvar listu lípy? Nakresli si ho. Vypiš z textu různé předložky (6), zájmena (7). Vymysli 4 přídavná jména ke slovu LÍPA Vymysli 4 slova podřazená ke slovnímu spojení LISTNATÉ STROMY

35 OŘEŠÁK - pracovní list 6 Doplň do textu vhodná i,í/y,ý. Co m_sl_te, že b_ mohl b_t OŘEŠÁK? Napadá mě, že b_ mohlo jít o vel_kánský ořech, ptáka živ_cího se ořechy nebo snad strašáka v_robeného z ořechů. Ve skutečnosti jde o název stromu, jehož plody jsou vlašské ořechy. Jde o strom nenáročný a vel_ce rychle rostoucí. Jeho dřevo je v_soce kval_tní a v_rábí se z něj např. náb_tek, ale i pažby pušek. Jeho l_sty jsou složené a v_luh z nich připravený zm_rňuje záněty kůže a v_padávání vlasů. L_sty, kůru a nezralé plody můžeme použít i k barvení látek. Dostaneme tak různé odstíny hnědé barvy. Vyhledej v 1. odstavci podstatná jména, doplň je do tabulky a urči u nich mluvnické kategorie. Podstatné jméno rod číslo pád vzor Podstatné jméno rod číslo pád vzor Vyhledej ve 2. a 3. odstavci: 4 přídavná jména 3 zájmena 4 slovesa 3 příslovce 3 předložky, 3 spojky Popiš, jak by mohl vypadat pták ořešák nebo strašák ořešák. Podle svého popisu jej pak dej nakreslit kamarádovi.

36 VRBA - pracovní list 7 Doplň do textu vhodná i,í/y,ý. Kdo b_ neznal vrbu? Zp_váme si o ní i v koledě: Stojí vrba košatá, hej, hej, koleda... Ale o které vrbě to vlastně zp_váme? O vrbě b_lé nebo nachové? Či vrbě košíkářské, kterou používáme kromě v_roby košíků i na pletení pomlázek? Jisto jistě to nev_m, ale mohlo b_ jít o vrbu ušatou. Košatá a ušatá se k sobě přece hodí. O košících jsem se už zm_nila, ale málokdo ví, že z vrbového dřeva se v_rábí i s_rky a dříve se používalo na došky, kterými se pokrývaly střechy. Na vrbě s obl_bou sedává. Nemá to domů daleko, vrba totiž m_luje vodu, proto ji nejčastěji v_dáme podél řek nebo na břehu rybníka. V textu vyhledej synonyma ke slovům: zápalka = Podstatné jméno rozvětvená = Podtržená podstatná jména doplň do tabulky a urči mluvnické kategorie. rod číslo pád vzor Podstatné jméno rod číslo pád vzor Vyhledej v textu: 4 přídavná jména 4 zájmena 4 slovesa 4 předložky, 1 citoslovce

37 JEHLIČNATÉ STROMY - pracovní list 8 Vzpomeň si na jehličnaté stromy, které znáš, a napiš o nich vše, na co si vzpomeneš. Přečti si následující text a označ si v něm modře, co jsi už věděl/a, červeně, co je pro tebe nové a zeleně, čemu jsi neporozuměl/a a na co se chceš zeptat. Jaké znáte jehličnaté stromy? To je častá otázka kladená žákům ve škole. Já vás z nich ale teď zkoušet nehodlám, jen bych chtěla, abychom se na ně trošku podívali, a protože mám k dispozici jen tento papír, nebude to prohlídka hmatatelná, ale spíše čtenářská. Nejčastěji se vyskytujícím jehličnatým stromem v našich lesích je bezesporu smrk. Jeho jehlice jsou krátké, vyrůstají kolem větvičky jednotlivě a píchají. Šiška je podlouhlá a visí z větve dolů (malá pomůcka: smrk smrká šišku). Byl a je často vysazován jako monokultura, což znamená, že les je tvořen jen samými smrky. Odpověď na otázku, proč tomu tak je, je jednoduchá. Lidé potřebují stále víc a víc dřeva na výrobu nábytku, papíru a na vytápění. Smrkové dříví se využívá i ve stavebnictví. K tomuto všemu připočtěme, že smrky i rychle rostou a máme zde vysvětlení, proč je lidé s takovou oblibou vysazují. Smrk však stejně jako ostatní jehličnany patří do vyšších nadmořských

38 poloh a jeho neuvážené celoplošné vysazování vede k různým nepříjemnostem. Dochází k jeho hromadnému napadání různými škůdci, z nichž je nejznámější lýkožrout smrkový, který dokáže při svém přemnožení zlikvidovat i celý les. Smrky mají krátké kořeny a to má za následek nejen jejich snadné vyvrácení, ale i to, že se v takovémto lese zadrží při vydatných deštích jen menší množství vody, zatímco velká část se splaví rovnou do potoků a řek, což může přispět ke vzniku povodní. Často se v lese setkáme také s borovicí. Na rozdíl od smrku jsou její jehlice delší a vyrůstají ve svazečcích nejčastěji po dvou (v závislosti na druhu). Při utržení pak tvoří jakousi vidlici. Šišky jsou ale drobnější a kulaté. Smolnaté dřevo dobře odolává vlhku a využívá se ve stavebnictví, na výrobu pražců, ale je vhodným materiálem i na výrobu lodí. Má jeden hlavní dlouhý kůlový kořen a spousty kratších kořenů postranních, proto se nesnadno vyvrátí, a při velkých vichřicích se spíše celý kmen zlomí. V pořadí již třetím nejčastějším jehličnatým stromem rostoucím běžně v našich lesích je modřín. Jeho jehličky jsou krátké, jemné a vyrůstají v hustých svazečcích. Jako jediný z těchto stromů jej nemíváme jako vánoční stromeček, protože mu na podzim všechny jehličky opadají a moc parády by nám tedy o Vánocích neudělal. Šištičky má oválné a drobné, zůstávají na větvičce i několik let. Jeho dřevo je podobně jako u borovice poměrně voděodolné a používá se ve stavebnictví, v loďařství, vyrábí se z něj zahradní nábytek, obklady stěn a dýha, což je tenká vrstva dřeva, kterou se potahuje nábytek. Posledním zde zmiňovaným jehličnatým stromem je jedle. Ve druhé polovině minulého století došlo na našem území k ekologické katastrofě úhynu velkého množství jedlí. Příčinou byly tak zvané kyselé deště, které vznikaly velkým znečištěním vzduchu. Zplodiny produkovaly hlavně tepelné elektrárny při spalování méně kvalitního hnědého uhlí. Tyto plyny (oxidy síry a dusíku) byly vypouštěny bez předčištění do ovzduší, kde reagovaly s vodou za vzniku kyselin, které ve formě dešťových srážek způsobily úhyn jedlí. V posledních letech je jedle znovu vysazována a její porosty jsou obnovovány. Jehlice má jedle ploché, nepíchající. Na spodní straně jsou zřetelné dva bílé proužky. Šiška je podlouhlá a na rozdíl od smrku roste směrem nahoru. Nikdy ji však nenajdete spadlou pod stromem, protože se již na větvi rozpadá a zbyde z ní pouze prostřední vřeteno bez šupin. Vzhledem k malému počtu vzrostlých stromů v naší republice se dřevo jedlí využívá málo. Vyrábějí se z něj hudební nástroje, využívá se při rekonstrukci krovů historických staveb a staveb dřevěných, vyráběly se z něj šindele (dřevěná krytina střech) a sudy. Podobně jako borovice má i jedle dlouhý kůlový kořen, takže se nevyvrací. Pokud jsi v textu něčemu nerozuměl/a, poraď se nejdříve se svými spolužáky a až potom s učitelem.

39 Do tabulky si heslovitě vypiš nové informace z článku: SMRK BOROVICE MODŘÍN JEDLE

40 3. POPIS STROMU

41 POPIS STROMU - pracovní list 1 POPIŠ STROM - KORUNA, KMEN, KOŘEN, VĚTVE

42 KOŘENY - pracovní list 2 Jaký mají kořeny význam? Jakou funkci má kořenová špička? Jakou funkci mají kořenové vlásky?

43 KMEN - pracovní list 3 Jaký má kmen význam? 1. NESE Z KOŘENŮ vede... (bělové dřevo). 3. Z LISTŮ vede...(lýko). 4. ZDROJ... K čemu slouží kůra (borka)?

44 KŮRA - pracovní list 4 Doplň do textu vynechaná slova z nápovědy Zimou, hladkou, kůže, horkem, poraněním, popraskanou, dorůstá, koření, silnější, dekorační předměty, korek. KŮRA JE... STROMŮ. CHRÁNÍ STROMY PŘED... CHRÁNÍ STROMY PŘED... A... MLADÝ STROM MÁ... KŮRU. STARÝ STROM MÁ... KŮRU. KŮRA STÁLE... A JE.... Z KŮRY SE VYRÁBÍ:. SKOŘICE ZÁTKA SRDÍČKO

45 ŘEZ KMENEM - pracovní list 5 Vybarvi v obrázku: 1. DŘEŇ - oranžová 2. JÁDRO - hnědá 3. BĚL - bílá 4. KAMBIUM - zelená 5. LÝKO - žlutá 6. BORKA - černohnědá Podle letokruhů urči stáří stromu: STROM JE STARÝ... LET.

46 KORUNA - pracovní list 6 Do obrázku koruny jabloně dokresli květy a plody. Jaký význam pro strom mají: VĚTVE -... LISTY -... KVĚTY -... PLODY -...

47 PUPENY - pracovní list 7 Jaký mají pupeny význam pro strom? UKRÝVAJÍ V SOBĚ ZÁKLADY Čím jsou pupeny chráněny?... ROZLIŠUJEME DVA DRUHY PUPENŮ (vstřícné a střídavé). Napiš k jednotlivým druhům pupenů jejich zástupce: VSTŘÍCNÉ (proti sobě)... STŘÍDAVÉ

48 UKÁZKY PUPENŮ - pracovní list 8 Podle ukázek větviček označ v tabulce druhy pupenů jednotlivých stromů. NÁZEV STROMU STŘÍDAVÉ PUPENY VSTŘÍCNÉ PUPENY JAVOR LÍPA BUK OŘEŠÁK DUB VRBA JÍROVEC BŘÍZA * Políčko odpovídající druhu pupenu označ barevně, kontrola dle úvodního textu - UKÁZKY PUPENŮ. Nakresli: pupen JÍROVCE a pupen BUKU Nalep si 2 ukázky pupenů s kouskem větvičky a napiš k nim název stromu Neoznačené větvičky přiřaď k označeným větvičkám. Pak je dejte do vody a pozorujte, co se bude dít s pupeny v teple.

49 LISTY (fotosyntéza) - pracovní list 9 Jaký význam mají listy pro strom?... Proč jsou listy důležité pro nás?... FOTOSYNTÉZA - probíhá pouze v zelených částech rostlin (listech) Napiš, co všechno je potřeba k fotosyntéze:... Co vzniká při fotosyntéze?...

50 LISTY (stavba) - pracovní list 10 Popiš list: žilnatina, čepel, řapík Listy rozdělujeme podle tvaru na JEDNODUCHÉ a SLOŽENÉ. Napiš k JEDNODUCHÝM listům názvy stromů, ke kterým patří VEJČITÝ TROJÚHELNÍKOVÝ SRDČITÝ LALOČNATÝ Napiš ke SLOŽENÝM listům názvy stromů, ke kterým patří ROSTOU V PÁRECH VYRŮSTAJÍ Z JEDNOHO BODU

51 JEHLIČÍ - pracovní list 11 Proč jehličí v zimě neopadává?... Kterému jehličnanu jehličí na podzim opadává a proč?... Obrázky označ písmenem, které patří ke správné charakteristice jehličí. Pod větvičku napiš název stromu, ke kterému patří. A - Jehlice rostou po jedné, jsou pichlavé, na větvičce rostou do všech stran. B - Jehlice rostou po dvou, jsou pichlavé a dlouhé. C - Jehlice rostou po jedné, nejsou pichlavé, na větvičce rostou na dvě strany. D - Jehlice rostou ve svazečcích po několika, nejsou pichlavé.

52 KVĚT (popis) - pracovní list 12 Popiš květ, použij názvy z nápovědy: Prašník, semeník, blizna, čnělka, okvětní lístek, okvětní plátek. Doplň text. Samčí orgány PRAŠNÍKY obsahují.... Samičí orgán SEMENÍK obsahuje.... Po opylení vzniknou z vajíček.... Jak mohou být květy opyleny?...

53 Rozdělení stromů PODLE KVĚTŮ - pracovní list 13 Doplň text slovy z nápovědy: jednodomé, oboupohlavné, dvoudomé, jednopohlavné Květy, které mají samčí i samičí orgány se nazývají... např. LÍPA, JAVOR, JÍROVEC Květy, které mají pouze samčí nebo samičí orgány se nazývají... např. DUB, BUK, BŘÍZA, OŘEŠÁK, VRBA, JEHLIČNANY Stromy, které mají oboupohlavné květy nebo dva druhy květů na jedné rostlině se nazývají... např. JEHLIČNANY, LÍPA, JAVOR, JÍROVEC, DUB, BUK, BŘÍZA, OŘEŠÁK Stromy, které mají jednopohlavné květy na 2 různých stromech (samice a samec)se nazývají např. VRBA...

54 PLODY - pracovní list 14 K čemu slouží plody?... Co v sobě obsahují?... Plody rozděluje na dvě skupiny na DUŽNATÉ a SUCHÉ. Napiš, jaké druhy dužnatých plodů znáš + některé zástupce: Napiš názvy suchých plodů: Na jaře si některý plod zasaďte a pozorujte, za jak dlouho vyklíčí.

55 ŠIŠKY - pracovní list 15 Napiš k šiškám názvy stromů, ke kterým patří. Jak se semínka ukrytá v šišce roznáší do okolí?... Zralé šišky se otevřou a vypadnou z nich semínka, je - li teplo a sucho! Vezmi si otevřenou borovou šišku a ponoř ji do vody. Zjisti, za jak dlouho se šiška zavře. Výsledek zapiš:

56 5. VYUŽITÍ DŘEVA

57 VÝROBKY ZE DŘEVA - pracovní list 1 Napiš všechny věci ze dřeva, které jsou ve třídě: Který dřevěný předmět ve třídě je: NEJVĚTŠÍ -... NEJMENŠÍ -... Jaký dřevěný předmět máš doma nejraději:... Nakresli nějaký dřevěný předmět, který lze najít u vás doma:

58 MUSÍ SE KÁCET STROMY, ABYCHOM SI MOHLI NAPSAT PÍSEMKU? - pracovní list 2 Zkus odpovědět na otázku v nadpise, svoji odpověď zdůvodni. Doplň chybějící í,í/y,ý ve slovech. K v_robě pap_ru se v_užívá dřevo. Nekácí se však kdejaký les, kam chodíš na houb_. Pro tyto účel_ se většinou pěstují strom_ speciálně. Je to podobné, jako když na pol_ v_seješ ob_l_. Prostě zasadíš vedle sebe sazeničky stromů a čekáš a čekáš asi tak 40, 50 nebo 60 let než v_rostou a jsou dost tlusťoučké. Pak popadneš sekeru a motorovou p_lu a strom_ pokácíš. Ze dřeva stromů pak z_skáš vlákna, ze kterých v_robíš pap_r. Ale můžeš použít i bavlnu, len nebo konop_. Ze všeho nejlepší ale bude, když použiješ starý pap_r, protože na ten nemusíš čtyřicet let čekat, než Ti v_roste a ještě ho znovu v_užiješ, čímž snížíš množstv_ odpadu na Zem_ i na zem_. Tomu se říká R E C Y K L A C E. Doplň, co si myslíš, že by se dalo (znovu)vyrobit z dalšího odpadového materiálu, jakým je: SKLO PET LAHEV HLINÍK podstatné jméno Doplň si do tabulky slova podtržená v textu a urči mluvnické kategorie: rod číslo pád vzor podstatné jméno rod číslo pád vzor

59 JAK VZNIKÁ PAPÍR? - pracovní list 3 Pap_r se v_rábí zpracováním dřeva. Nově v_robený pap_r má v sobě vlákna o určité délce zaručující jeho kval_tu a pevnost. Pap_r můžeme úpěšně recyklovat. Při jeho recyklaci se však pap_rová vlákna zkracují a pap_r je méně kval_tní. Pap_r lze recyklovat maximálně 7x, pak už jsou vlákna tak krátká, že se znovu recyklovat nemohou. Ze samého recyklovaného pap_ru b_vají v_robeny obaly na vajíčka nebo toaletní pap_r. Tyto se už dál recyklovat nemohou. Doplň do textu vhodná i,í/y,ý. Jak souvisí papír se stromem? Vysvětli, co znamená slovo recyklovat: Které odpady dokáže člověk recyklovat a co z nich může díky recyklaci vyrobit (zkus dopsat do tabulky): druh odpadu papír další využití odpadu

60 Podtrhni v textu slovo recyklovat a všechna slova s tímto slovem příbuzná. Vypiš je a urči jejich slovní druh: Vyhledej v textu další slova a jejich slova příbuzná, která jsou jinými slovními druhy. Vypiš je a urči, o jaký slovní druh se jedná. Myslíš si, že je důležité třídit odpad? A proč ano/ne? Jaký odpad doma třídíte a jak to děláte/kam ho dáváte?

61 POČÍTÁME S PAPÍREM A JINÝMI ODPADY-pracovní list 4 Papírový odpad tvoří asi jednu šestinu z celkového množství domovního odpadu. Největší podíl papírového odpadu v běžné domácnosti tvoří tiskoviny a reklamní letáky. Pokud bychom se zaměřili na papírový odpad z různých výrobních podniků a obchodů, tvořily by nejvýznamnější část odpadového papíru obaly. Obaly tvoří asi jednu polovinu z celkové hmotnosti papírového odpadu, zbytek je směsný papír z domácností. Odpadový papír tvoří asi jednu třetinu surovin používaných při výrobě nového papíru a částečně tak nahrazuje dřevo. Napiš, jaký domovní odpad produkuje tvoje rodina (co můžeš najít ve vašem odpadkovém koši): Napiš, co se myslí pojmem tiskoviny : V textu se objevily názvy tří zlomků, vyhledej je a napiš pomocí číslic: Pokud by hmotnost domovního odpadu vaší rodiny za jeden měsíc byla 18kg, kolik by tvořil papír? (Vycházej z údajů v úvodním textu.)

62 Pokud by z celkové hmotnosti papírového odpadu bylo 120 kg papírových obalů, kolik kilogramů by vážil směsný papír z domácností? A kolik kilogramů by vážil papírový odpad celkem? Vypočítej v tabulce roční produkci odpadů průměrného občana ČR: papír 3 x 13 = kg drobný kov (100 51) : 7 = kg plast 96 : 3 = kg nápojové kartony 7 x 8 9 x 6 = kg sklo 2 x 11 = kg Napiš pořadí odpadů podle jeho množství vyprodukovaného průměrným obyvatelem ČR za rok

63 6. LES

64 - pracovní list 1 Přečti si celý text. Sedím na kopci a dívám se před sebe. Co vidím? Domy, pole, rybník, paneláky a v dálce smrkový les. Co asi viděli staří Slované, když přišli na konci 5. století na naše území? Troufám si říct, že nic. Tehdy bylo území Čech a Moravy z valné většiny pokryto listnatými lesy a neproniknutelnými houštinami. Zřejmě seděli pod vzrostlým bukem a viděli tak nanejvýš další z listnáčů, který byl typický pro naši krajinu. Mohlo se jednat o dub, lípu nebo javor. No jasan, zapomněla jsem na jasan! Před dvěma až třemi sty lety začali lidé vysazovat místo vykácených stromů rychle rostoucí smrky a na místech původních bučin tak začaly růst jehličnaté smrky. V současnosti lesy pokrývají pouze jednu třetinu našeho území a více než polovinu těchto lesů tvoří smrkové monokultury, které však nejsou přirozenými stromy nižších nadmořských výšek, ale patří spíše do oblastí horských. V důsledku vzniku takovýchto monokultur dochází k jednostrannému odčerpávání živin z půdy a oslabeným stromům pak hrozí větší nebezpečí napadení škůdci, kteří se rychle šíří mezi stejnými druhy stromů a jeden po druhém úspěšně likvidují. Smrky koření velice mělce. Jejich kořeny sahají do hloubky asi 30cm. Často se pak můžeme setkat s vyvrácenými smrky po silných vichřicích nebo po dlouhotrvajících deštích, kdy se vzrostlý strom v rozmáčené půdě neudrží. Naproti tomu borovici můžeme najít spíše zlomenou, protože její hlavní kůlový kořen sahá do značné hloubky a kmen se tak nevyvrátí ani při silném větru. Pokud bychom srovnali, jaký vliv mají původní bukové lesy a současné převažující lesy smrkové na množství vody zadržené při deštích půdou, stal by se vítězem buk. Díky jeho mohutným a dlouhým kořenům se voda z letošních jarních dešťů lépe vsákla do půdy a pronikla otvory po zetlelých kořenech až do hloubky, zatímco voda ve smrčinách sjela rychle po povrchu půdy do potoka a způsobila tak náhlé vzedmutí hladiny a následné zaplavení blízké vesnice. Na několika místech naší republiky nacházíme poslední zbytky speciálního druhu lesa lesa lužního. Tento les je tvořen stromy, které vyžadují dostatek vody a nevadí jim ani občasné záplavy. Zde se daří hlavně vrbám, topolům a olším, ale na místech sušších, kde bývá záplava jen krátkou dobu, můžeme obdivovat i jasany, duby, lípy, jilmy a javory. Význam takového lesa je obrovský. Pomáhá čistit vodu a vytvářet její zásoby v podzemí, nasákne jí jako houba, aby ji následně odpařil do ovzduší, kde z ní vzniknou nové dešťové mraky. Vyber, o jaký slohový útvar se jedná: a) Jde o úryvek z pohádky. c) Jedná se o naučný článek. b) Přečetl/a jsi bajku o stromu. d) Jde o příběh z prázdnin.

65 Vymysli vhodný název pro tento článek a napiš ho na linku nahoře. Každý odstavec označ vhodným písmenem tak, aby nadpis u písmene uvedený v tabulce, odpovídal obsahu tohoto odstavce: A B C D E Lužní les. Původní lesy na našem území byly listnaté. Kořeny. Vznik smrkových monokultur. Podtrhni správné tvrzení. Vliv různých druhů stromů na záplavy. Smrková monokultura je...skupina lidí, která smrká do rukávu....kmen domorodců obývající smrkové pralesy....plocha zalesněná jedním druhem stromu - smrky....kulturní dům vybavený nábytkem ze smrku. Vypiš všechny listnaté stromy, které se v článku vyskytují (8): Vyber pravdivá tvrzení: Článek pojednává o životě Slovanů, kteří přišli na naše území. Smrky v současnosti pokrývají 1/3 našeho území. Lidé začali místo pokácených stromů vysazovat smrky, protože rychle rostou. Škůdci se rychle šíří hlavně v místech, kde rostou různé druhy stromů, protože mají rádi pestrý jídelníček. Smrky mohou mít vliv na vznik záplav. V lužních lesích roste hodně hub. Hlavní vliv na šíření škůdců v lesích má zdravotní stav stromů a jejich druhová skladba. Lužní lesy jsou v ČR časté. Na množství vody, která se může v krátkém čase vsáknout do země, mají vliv druhy stromů, které tvoří les. Borovice se nevyvrátí. Lužní les můžeme přirovnat k houbě.

66 POČÍTÁME SE STROMY (voda) - pracovní list 2 Listnaté stromy hrají významnou úlohu při koloběhu vody v přírodě. Nasávají svými kořeny vodu z hloubky země a tu, kterou dále nespotřebují při fotosyntéze, odpaří pomocí listů do okolní atmosféry. Jde asi o 100 l denně u jednoho vzrostlého stromu. Kolik litrů vody odpaří les tvořený tisíci stromy za jeden den? Kolik je to hektolitrů? Kolik litrů vody se odpaří z jednoho stromu za týden a v průběhu všech tří letních měsíců? za týden: za letní měsíce: O kolik litrů vody méně se dostane do ovzduší, pokud v lese o třech tisících stromů pokácí tisíc stromů?

67 POČÍTÁME SE STROMY (kyslík) - pracovní list 3 Za jeden letní den vyprodukuje vzrostlý strom díky procesu fotosyntézy 1000 l kyslíku. Člověk za stejný den spotřebuje svým dýcháním 300 l kyslíku. Stromy samozřejmě také dýchají, ale jde o zanedbatelné množství kyslíku, který při něm spotřebují, a v naší úloze se jím nebudeme zabývat. Z uvedených údajů sestav dvě tabulky a zjištěné hodnoty nanes do grafů: 1. Tabulka závislosti množství kyslíku vyprodukovaného 1 stromem na počtu dní. počet dní 1 množství kyslíku vyprodukované 1 stromem v litrech (l) Graf závislosti množství kyslíku vyprodukovaného 1 stromem na počtu dní. počet dní množství kyslíku vyprodukované 1 stromem v litrech

68 2. Tabulku závislosti spotřeby kyslíku v litrech 1 člověkem na počtu dní počet dní 1 množství kyslíku spotřebovaného 1 člověkem v litrech (l) Graf závislosti spotřeby kyslíku v litrech 1 člověkem na počtu dní. počet dní množství kyslíku spotřebovaného 1 člověkem v litrech Prohlédni si oba grafy a napiš, co jsi zjistil/a:

69 BÁSEŇ - pracovní list 4 Přečti si básničku. Z básničky vypiš, co všechno nám dává les.

70 VÝZNAM LESA - pracovní list 5 Produkuje dřevo Vyrábí kyslík Ovlivňuje klima krajiny Ochraňuje půdu před erozí, vysycháním Zadržuje vodu Rekreace Léčebné a uklidňující účinky Sběr lesních plodin Domov pro různé druhy živočichů Napiš, které plodiny můžeme sbírat v lese. Napiš, která zvířata žijí v lese. Napiš, co všechno se vyrábí ze dřeva.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN. SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: V 18. STOLETÍ SE KVŮLI VELKÉ SPOTŘEBĚ DŘEVA ZAČALY ZAKLÁDAT UMĚLÉ LESY A TO ZE SMRKU, PROTOŽE TEN RYCHLE ROSTE A TO SE VYPLATÍ TĚM, KDO HO CHTĚJÍ RYCHLE

Více

Mgr. Gabriela Burešová

Mgr. Gabriela Burešová Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_12 Název vzdělávacího materiálu Stromy listnaté, jehličnaté Člověk a příroda Jméno autora Anotace

Více

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva Dřevo Dřevo je pevné pletivo stonků vyšších rostlin, které označujeme jako dřeviny. Dřevo je zahrnováno mezi obnovitelné zdroje energie, jako jeden z druhů biomasy. Je to snadno dostupný přírodní materiál,

Více

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE ETODIKA NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STRO TO POTŘEBUJE 3. 5. třída ZŠ 90 minut Velká myšlenka Ve vzduchu je neviditelný uhlík, který strom dokáže vstřebávat a přeměnit ho ve své zcela hmatatelné tělo listy a

Více

Čtenářská lekce: Putování přírodou

Čtenářská lekce: Putování přírodou Čtenářská lekce: Putování přírodou Zpracovatel: Mgr. Hana Kvapilová Ročník: 5. Časová náročnost: 3 vyučovací hodiny Cíle: Rozvíjet vzájemnou komunikaci a spolupráci mezi žáky Tvořit otázky a odpovědi (celou

Více

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2?

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? A dokážeš vysvětlit proč? Zkus to napsat nebo nakreslit sem Každé město má svá

Více

PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Mgr. Ludmila Svobodová & kolektiv PRACOVNÍ LISTY pro II. stupeň základních škol a víceletá gymnázia ČÁST BOTANICKÁ Připravili jsme pro vás pracovní listy s mnoha zajímavými úkoly. Můžete si tak ověřit

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 22 Javor Ing. Hana Márová

Více

Kryptomerie japonská

Kryptomerie japonská Pracovní listy pro žáky Název ekostezky nebo ekokoutku: Život stromu Škola:SOŠ Hamr - Litvínov Tvůrce pracovních listů: Fléglová Šárka, Mgr. 1 Pracovní list:1 Kryptomerie japonská 1. Co to je Kryptomerie

Více

Vrba jíva. Vrba jíva Salix Caprea L.

Vrba jíva. Vrba jíva Salix Caprea L. Vrba jíva VY_52_INOVACE_89 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Vrba jíva Salix Caprea L. Strom menšího vzrůstu nebo velký keř, s prohýbaným

Více

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU Rozeznávací znaky: - Na stojato odlišnosti jednotlivých znaků (kůra, listy, jehličí) - V řezu textura, barva, vůně - K přesnému určení slouží dendrologické klíče (vylučovací

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 17 Dub Ing. Hana Márová

Více

VY_52_INOVACE_85 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Javor mléčný

VY_52_INOVACE_85 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Javor mléčný VY_52_INOVACE_85 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Javor mléčný Javor mléčný, mléč Acer platanoides L. Strom statný středně velký s přímým

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 5 Části kmene Příčný

Více

JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY 1. Poznáš následující stromy podle nápovědy?

JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY 1. Poznáš následující stromy podle nápovědy? JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY 1. Poznáš následující stromy podle nápovědy? 1. Roste v mírném pásmu severní polokoule Roste na světlejších místech s písčitou půdou Jehlice vyrůstají po dvou Kořeny vrůstají

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 21 Buk Ing. Hana Márová

Více

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou Přírodní zahrada v mateřské škole Přírodní zahrada je velmi hodnotným životním prostorem. Představuje pestrý a biologicky

Více

Stromy. Řešení. Pracovní list

Stromy. Řešení. Pracovní list Stromy Anotace: seznamuje žáky s vnější a vnitřní stavbou stromu a se základními rozdíly mezi jehličnatými a listnatými, opadavými a Zároveň vysvětluje rozdíl mezi krytosemennými a nahosemennými rostlinami.

Více

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a I. Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a žďáření (vypalování) lesů, na jejichž místě byla

Více

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Identifikace školy, obec: Třídní kolektiv: 1. Velkým tématem prvního kola soutěže bude hmyz. Abyste věděli, jak se hmyz pozná, doplňte následující slova nebo slovní

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Stonek morfologie autor: MVDr. Alexandra Gajová vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo

Více

STAVBA ROSTLINNÉHO TĚLA

STAVBA ROSTLINNÉHO TĚLA STAVBA DŘEVA STAVBA ROSTLINNÉHO TĚLA JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY X DVOJDĚLOŽNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY palmy, bambus Nemohou druhotně tloustnout (přirůstat)!! DVOUDĚLOŽNÉ ROSTLINY mají sekundární dělivé

Více

Soubor pracovních listů pro BOTANICKOU ČÁST EXPOZICE Příroda a krajina Ostravska

Soubor pracovních listů pro BOTANICKOU ČÁST EXPOZICE Příroda a krajina Ostravska Soubor pracovních listů pro BOTANICKOU ČÁST EXPOZICE Příroda a krajina Ostravska Doporučeno pro žáky 2. stupně ZŠ, nižších ročníků víceletých gymnázií a 1. a 2. ročníků čtyřletých gymnázií. Pracovní listy

Více

Zde Vám představujeme základní české dřeviny. Smrk. Borovice. Modřín

Zde Vám představujeme základní české dřeviny. Smrk. Borovice. Modřín Zde Vám představujeme základní české dřeviny Smrk Dřevo smrku je smetanově bílé až nahnědlé, s výraznými letokruhy. Na všech třech řezech (příčný, podélný, tečný) snadno zaznamenáme zřetelné barevné odlišení

Více

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * *

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * * Hmyz * * * toto je pomoc pro ty, kdo byli vybráni do soutěže Poznej a chraň- téma všechno lítá co má i nemá peří Není nutné se naučit všechno!! Prostě se bavte a zajímejte, prohlédněte si to, co vás zajímá...

Více

Listnatý strom má, Na jaře, V létě, Na podzim, V zimě, To je (list, plod, strom, )

Listnatý strom má, Na jaře, V létě, Na podzim, V zimě, To je (list, plod, strom, ) Listnaté stromy Obsahový cíl: - Žák pojmenuje zástupce listnatých stromů. - Žák rozpozná listnaté stromy podle listu a plodu. - Žák popíše proměnu listnatého stromu v průběhu roku. Jazykový cíl: - Žák

Více

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing Elle a Anně Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA Grada Publishing Tato publikace vychází za podpory firem Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.13.4._PŘ TÉMA: společenstva lesů ČÍSLO PROJEKTU:

Více

Rostlinné orgány. Kořen (radix)

Rostlinné orgány. Kořen (radix) - jsou tvořeny soubory pletiv - vyznačují se určitou funkcí a stavbou Rostlinné orgány Rostlinné orgány vegetativní (vyživovací) kořen, stonek, list - funkce : zajištění výživy, růstu a výměny látek s

Více

TEORETICKÁ ČÁST test. V otázkách s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná.

TEORETICKÁ ČÁST test. V otázkách s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná. TEORETICKÁ ČÁST test V otázkách s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná. 1. Při botanickém průzkumu jisté lokality byly objeveny určité rostliny. a) Vyplň tabulku. A Druh:. Odkud získává tato rostlina

Více

- Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků.

- Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků. Jehličnaté stromy Obsahový cíl: - Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků. Jazykový cíl: - Žák používá slovní

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_61-80

Více

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová

Více

Stromy a keře - list č. 1

Stromy a keře - list č. 1 Stromy a keře - list č. 1 Určete, kterým stromům patří následující listy. Ty, které najdeš na stezce, pojmenuj, vylisuj a nalep na čtvrtku. 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 1 Stromy a keře - list č. 2 Určete, kterým stromům

Více

Připravujeme zahradu na zimu

Připravujeme zahradu na zimu Připravujeme zahradu na zimu 103 Petr Pasečný praktické rady v kostce co vysadit, přesadit, vysít které dřeviny řezat a tvarovat a jak jak chránit rostliny před sněhem Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi

Více

VY_52_INOVACE _86 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Habr obecný

VY_52_INOVACE _86 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Habr obecný VY_52_INOVACE _86 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Habr obecný Habr obecný Carpinus betulas L. Strom statný, s širokou a vysokou, poněkud

Více

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech.

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech. DRUHY OHNIŠŤ Bez ohně by nebylo života. Provázel lovce, zálesáky i táborníky nejen v okamžicích slavnostních, při přátelských posezeních, ale sloužil jim především jako zdroj tepla a bezpečí i k přípravě

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12 Číslo materiálu: Název materiálu: ROSTLINNÉ ORGÁNY Písemná práce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Marcela Kováříková JMÉNO: A 1. Jak se nazývá rostlinný orgán, který má rozmnožovací funkci

Více

Domalovánky o třídění odpadu

Domalovánky o třídění odpadu Domalovánky o třídění odpadu Ahoj, jmenuji se Doubek a říkají o mně, že toho hodně vím. Budu vás provázet domalovánkami o třídění a recyklaci odpadů. Dozvíte se, co je to recyklace a proč je tak důležité

Více

Biologická olympiáda, 47. ročník, školní rok 2012 2013, okresní kolo kategorie C. a)... b)..

Biologická olympiáda, 47. ročník, školní rok 2012 2013, okresní kolo kategorie C. a)... b).. TEORETICKÁ ČÁST test 1. Vylušti rodové názvy rostlin plovoucích na hladině: a) EEHKOŘK.. b) CIKOTVE.. c) KAPUKALNE.. d) AKVIZÁT.. 2. Napiš rodový i druhový název rostliny, která vytváří dvě formy. Jedna

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 12 Smrk Ing. Hana Márová

Více

Pracovní list: Hustota 1

Pracovní list: Hustota 1 Pracovní list: Hustota 1 1. Doplň zápis: g kg 1 = cm 3 m 3 2. Napiš, jak se čte jednotka hustoty: g.. cm 3 kg m 3 3. Doplň značky a základní jednotky fyzikálních veličin. Napiš měřidla hmotnosti a objemu.

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 3.2.08.9 pokračování rodu - rozeznáváme pohlavní a nepohlavní /střídají se v průběhu života každé rostliny/ - samčí a samičí buňky splynou /oplození/ = zygota, vzniká nová rostlina uložená v semeni

Více

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy)

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Mírný pás Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Podnebí Střídání čtyř ročních období Mírný pás Stepi ROSTLINY Stepi Pšenice Duté stéblo s kolénky. Plod obilka s výraznou rýhou. Kukuřice

Více

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese.

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. 25 JAK VYPADÁ RYS Víš, jak vypadá rys? Potom mu určitě vybereš

Více

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky.

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Některé druhy těchto masožravých rostlin vytvářejí pasti o objemu až 2 litry. G K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Její obvyklou kořistí je hmyz o velikosti

Více

Přijímací test z českého jazyka - osmileté studium

Přijímací test z českého jazyka - osmileté studium Přijímací test z českého jazyka - osmileté studium (1) Edudant a Francimor, s nimi školní mládež, osaměli v domě, kterýžto se nazývá Loupežnická beseda. (2) Pan loupežník Kokrhelini mínil, že by se měl

Více

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula)

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula) Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula) 24. 2. 2012 Autor školícího materiálu: Blanka Kocourková PP8: Mendelova univerzita

Více

Integrovaný vědní základ 3 Výukový program: Jehličnaté a listnaté stromy

Integrovaný vědní základ 3 Výukový program: Jehličnaté a listnaté stromy MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Integrovaný vědní základ 3 Výukový program: Jehličnaté a listnaté stromy Vypracovaly: Veronika Bořutová, UČO 253475 Olga Krejčí, UČO 322757 Edita Černá, UČO 191586

Více

TEORETICKÁ ČÁST test. 4. Podtrhni 3 kořenové poloparazity: ochmet, světlík, černýš, kokotice, jmelí, raflézie, kokrhel, podbílek

TEORETICKÁ ČÁST test. 4. Podtrhni 3 kořenové poloparazity: ochmet, světlík, černýš, kokotice, jmelí, raflézie, kokrhel, podbílek TEORETICKÁ ČÁST test 1. Vyber příklad mimeze: a) delfín podobající se tvarem těla rybě b) skunk produkující v ohrožení páchnoucí výměšek c) strašilka napodobující větvičku d) kuňka s výrazně zbarvenou

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 30 Okrasné jehličnaté

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

Z FARMY AŽ NA TALÍŘ VYBARVI OBRÁZEK FARMY. tady na farmě začíná cesta potravin. i koláčů? ano. Mouka, tvaroh i povidla jsou z farmy.

Z FARMY AŽ NA TALÍŘ VYBARVI OBRÁZEK FARMY. tady na farmě začíná cesta potravin. i koláčů? ano. Mouka, tvaroh i povidla jsou z farmy. Z FARMY AŽ NA TALÍŘ 1 VYBARVI OBRÁZEK FARMY. VÍTE, Z ČEHO SE DĚLÁ MOUKA, POVIDLA A TVAROH? POPOVÍDEJTE SI S PANÍ UČITELKOU, CO VŠECHNO SE NA FARMĚ VYRÁBÍ. tady na farmě začíná cesta potravin. i koláčů?

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Pracovní list č. 1 Čtení EU 2. ročník

Pracovní list č. 1 Čtení EU 2. ročník Jak jel Vítek do Prahy Pracovní listy pro 2. ročník Autor: Mgr. Andrea Starečková Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory CZ.1.07/1.4.00/21.0867 Zlepšení podmínek výuky Základní

Více

Čteme se skřítkem Alfrédem

Čteme se skřítkem Alfrédem Jiřina Bednářová Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Edika Brno 2012 Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Jiřina Bednářová Odborná korektura: Alena

Více

NENÍ VČELA, JAKO VČELA...

NENÍ VČELA, JAKO VČELA... JAK PŘICHÁZÍ VČELA NA SVĚT? Než přijde včela na svět, čeká ji několik proměn. Očísluj obrázky podle toho, jak se včela vyvíjí. 1. VAJÍČKO 2. LARVA 3. KUKLA NENÍ VČELA, JAKO VČELA... Ve včelím roji se můžeš

Více

Pravopisný text pro přijímací zkoušky z českého jazyka

Pravopisný text pro přijímací zkoušky z českého jazyka 1. Doplňte chybějící písmena Pravopisný text pro přijímací zkoušky z českého jazyka Čechy b l - pro Evropu odjakživa d ležitým územ m. Proto se říká, že jsou sr cem Evrop - Tudy vedl - významné - vropské

Více

Na jehličnanech se vyskytují nejobávanější škůdci lesního hospodářství.

Na jehličnanech se vyskytují nejobávanější škůdci lesního hospodářství. Škůdci na smrku Rozsáhlé monokultury jehličnanů pěstované v nepřirozených podmínkách, často ve špatném zdravotním stavu, poskytují škůdcům bohatou nabídku potravy a příhodné podmínky k rozsáhlým gradacím

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 20 Akát Ing. Hana Márová

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 2 Rozmnožování rostlin

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Začínáme strana 1. Proč včelařské arboretum strana 1. Co u nás najdete strana 2. Listnaté stromy strana 2. Jehličnaté stromy strana 3

Začínáme strana 1. Proč včelařské arboretum strana 1. Co u nás najdete strana 2. Listnaté stromy strana 2. Jehličnaté stromy strana 3 1. vydání Střední odborné učiliště včelařské - Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s., Slatiňanská 135 www.souvnasavrky.cz, e-mailová adresa: info@souvnasavrky.cz, telefon: 469 677 128 V TOMTO ČÍSLE NAJDETE

Více

Zdeněk Kučera (zdenek.kucera@natur.cuni.cz), Jiří Riezner (jiri.riezner@ujep.cz), Silvie R. Kučerová (silvie.kucerova@ujep.cz)

Zdeněk Kučera (zdenek.kucera@natur.cuni.cz), Jiří Riezner (jiri.riezner@ujep.cz), Silvie R. Kučerová (silvie.kucerova@ujep.cz) Zdeněk Kučera (zdenek.kucera@natur.cuni.cz), Jiří Riezner (jiri.riezner@ujep.cz), Silvie R. Kučerová (silvie.kucerova@ujep.cz) Tento dokument obsahuje autorské řešení vybraných úloh, jejichž zadání je

Více

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo TEORETICKÁ ČÁST test 1. Žlutočerně zbarvenou pestřenku obvykle predátoři neloví, protože: a) Její tělní tekutina obsahuje jedovatou látku. b) Má ţihadlo. c) Má ostrá kusadla. d) Ji povaţují za nebezpečnou

Více

Písemná zkouška z českého jazyka

Písemná zkouška z českého jazyka Písemná zkouška z českého jazyka Diktát. Do světa. Po vyučení se dříve řemeslníci vydávali do světa na zkušenou. Chtěli se ve svém řemesle zdokonalit, ale lákaly je i cizí kraje. Vytrvalí Češi a Slováci

Více

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní NA LOUCE živočichové- bezobratlí Na loukách se vyskytují převážně zástupci ze světa hmyzu. Všimneme si včel a čmeláků, ale nektarem a pylem se živí daleko větší množství bezobratlých motýli a mnohé druhy

Více

Název materiálu: Nahosemenné rostliny

Název materiálu: Nahosemenné rostliny Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Lapací zařízení vznikla přeměnou jednoho orgánu rostliny. Jde o orgánu).

Lapací zařízení vznikla přeměnou jednoho orgánu rostliny. Jde o orgánu). Ekologie rostlin praktické cvičení Materiál: stonek hluchavky, lodyha prustky, stonek rozchodníku, list rozchodníku, list divizny, list puškvorce, jehlice borovice, list břečťanu Pomůcky: mikroskop, lupa,

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Rostliny na jaře VY_12_INOVACE_PRV.123.07

Rostliny na jaře VY_12_INOVACE_PRV.123.07 Rostliny na jaře VY_12_INOVACE_PRV.123.07 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma:Rostliny na jaře Podtéma: části rostlinného těla, jarní květiny, stromy na jaře a jejich

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.10.Bi.Nahosemenne_ rostliny Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření:

Více

Terénní tvary. Geomorfologie Hřebečského hřbetu PRACOVNÍ LIST

Terénní tvary. Geomorfologie Hřebečského hřbetu PRACOVNÍ LIST Autor: Mgr. Matěj Kunc I. stupeň Pracovní list 1A Terénní tvary PRACOVNÍ LIST ÚKOL č. 1 Pavouk má na končetinách pět názvů terénních tvarů. Tyto názvy jsou odvozeny od pojmenování určitých věcí a objektů.

Více

PES KOČKA SLEPICE KOZA KRÁVA KŮŇ KACHNA BERUŠKA PRASE

PES KOČKA SLEPICE KOZA KRÁVA KŮŇ KACHNA BERUŠKA PRASE SLOVNÍ ZÁSOBA Pojmenuj, co vidíš na každém obrázku. Zkus tleskáním naznačit slabiky. Řekni, jakou hlásku slyšíš na začátku (konci) slova. PES KOČKA SLEPICE KOZA KRÁVA KŮŇ KACHNA BERUŠKA PRASE Procvičujeme:

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Rostliny stavba těla Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Rostliny stavba těla Stručná anotace učební jednotky Ţáci se seznamují

Více

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda.

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. 157/3 Víte, že... 20 až 50 litrů je minimální množství vody, kterou člověk denně potřebuje pro své základní životní potřeby?... 575

Více

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky:

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Úvodní rozhovor - Motivace Celý den je možný pojmout jako soutěž mezi skupinami bodujte, jak uznáte za vhodné.

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Vydalo Město Mšeno ve spolupráci s CHKO Kokořínsko a ZŠ Mšeno. Vydáno: r. 2010 (ke stažení na stránkách CHKO Kokořínsko)

Vydalo Město Mšeno ve spolupráci s CHKO Kokořínsko a ZŠ Mšeno. Vydáno: r. 2010 (ke stažení na stránkách CHKO Kokořínsko) Vydalo Město Mšeno ve spolupráci s CHKO Kokořínsko a ZŠ Mšeno. Vydáno: r. 2010 (ke stažení na stránkách CHKO Kokořínsko) www.mseno.eu; www.kokorinsko.nature.cz Odpovědi na otázky z pracovních listů Pracovní

Více

Plán využití pomůcek. k projektu. Přírodní hřiště MŠ Luleč

Plán využití pomůcek. k projektu. Přírodní hřiště MŠ Luleč Plán využití pomůcek k projektu Přírodní hřiště MŠ Luleč Únor 2013 OBSAH 1. Herní prvky... 3 1.1. Pískoviště... 3 1.2. Prohazovadlo s kreslící tabulí... 4 1.3. Balanční prvek - Kladinky... 4 1.4. Pyramida...

Více

Podtéma: Stromy. Název práce: Javory x-krát jinak. Členové Přírodovědného kroužku Klubu NATURA při Gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem

Podtéma: Stromy. Název práce: Javory x-krát jinak. Členové Přírodovědného kroužku Klubu NATURA při Gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem GYMNÁZIUM DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM Odborná práce Přírodovědného kroužku Klubu NATURA při Gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem Člověk a příroda versus Příroda a člověk Podtéma: Stromy Název práce: Javory x-krát

Více

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň Dřeviny Širší stupeň Bučin tj. vyšších středních poloh Pozn.: Do širšího stupně bučin v přírodě zasahují dřeviny nižších poloh i druhy smrčin, uvedené v dalších souborech. V tomto souboru jsou uvedeny

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 31 Vady tvaru kmene

Více

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 Anotace: Šablona: I/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Ročník: Materiál obsahuje prezentaci zaměřenou na poznávání listnatých

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Více

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice Prir2-III-30 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Anotace: Materiál slouží jako pomůcka k probíranému tématu - tř. dvouděložné rostliny (7. ročník) třída: Dvouděložné rostliny čeleď: Pryskyřníkovité

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Potravní řetězce Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Potravní řetězce Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka si klade

Více

DŘEVO pracovní list II.

DŘEVO pracovní list II. DŘEVO pracovní list II. Autor : Marie Provázková Stručný popis : Pracovní list seznamující žáky s druhy dřeva, jeho stavbou a využitím. Obsahuje různé typy úkolů - doplňovačky, přivazovačku,výpočtovou

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace.

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace. Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" Stavba těla rostlin Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace Autor Mgr. Zuzana Drahotová

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. tř. ZŠ základní

Více

Napiš svoje jméno:... Kdo se v tvém okolí jmenuje stejně? Míša Suková se správně jmenuje: MI A Míša Suk by se správně jmenoval: MI L

Napiš svoje jméno:... Kdo se v tvém okolí jmenuje stejně? Míša Suková se správně jmenuje: MI A Míša Suk by se správně jmenoval: MI L JMÉNO PO MEDVĚDOVI Napiš svoje jméno:.... Kdo se v tvém okolí jmenuje stejně? Míša Suková se správně jmenuje: MI A Míša Suk by se správně jmenoval: MI L Vytvoř z jména MÍŠA jiné domácké křestní jméno tak,

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 8/14. Název materiálu: Stavba květu. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracovala: Mgr.

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 8/14. Název materiálu: Stavba květu. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracovala: Mgr. Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 8/14 Název materiálu: Stavba květu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Alena Přikrylová ANOTACE Škola: Vypracovala: Mgr. Alena Přikrylová Období vzniku

Více

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Téma: vánoční a předvánoční zvyky Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Autor: Lucia Baranová a Monika Beranová Cíle programu: seznámit se a připomenout si zvyky spojené s Vánocemi Aktivita 1 : poznávání

Více

Aplikovaná biologie. Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013

Aplikovaná biologie. Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013 Aplikovaná biologie Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013 Kebule korková, Anamirta cocculus, chebulovité statný keř z Indie (J Asie) užívá se sušených peckovic - chebulí neboli kebulí, obsahují jed cocculin

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z znát přírodní podmínky ČR, popsat povrch a jeho členitost - uvést hlavní údaje o rozmístění obyvatelstva

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z znát přírodní podmínky ČR, popsat povrch a jeho členitost - uvést hlavní údaje o rozmístění obyvatelstva č. 7 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 6. Podmínky ČR, rozmístění obyvatelstva, vesnice a města V pracovních listech žáci poznávají

Více