Bytová politika ČR v kontextu stárnutí populace MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bytová politika ČR v kontextu stárnutí populace MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR"

Transkript

1 Bytová politika ČR v kontextu stárnutí populace MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Alexandra Vobořilová vedoucí oddělení analýz odbor politiky bydlení

2 Současný stav podpory bydlení seniorů Úloha MMR při zajišťování bydlení seniorů je zejména koncepční a legislativní. Současně pro oblast bydlení MMR, resp. SFRB, poskytuje přímé investiční podpory. Těžiště realizace politiky bydlení je podle zákona č. 128/2000 Sb. na obcích, patří do jejich samostatné působnosti; MMR nemá možnost zasahovat obcím do způsobu jejich hospodaření s bytovým fondem. Podpůrnými nástroji však může aktivity ovlivňovat nepřímo.

3 Podpory seniorského bydlení - MMR Přehled počtu bytů pro seniory pořízených s dotací MMR v letech ( za r.2015 předběžné údaje). Typ bytu Počet bytů v letech Byty v DPS ( ) Pečovatelské byty ( ) Komunitní domy seniorů (2015) Celkem byty pro seniory a ZTP ( )

4 Podporované byty Pečovatelský byt Cíl: Zajištění bydlení pro osoby z cílové skupiny tak, aby došlo k získání nebo prodloužení jejich soběstačnosti a nezávislosti, a současně umožnění efektivního poskytování terénních služeb sociální péče. Podpora určena pro osoby, jejichž čistý peněžní příjem se nachází pod stanoveným limitem a jejichž snížená soběstačnost je způsobená: věkem jedná se o seniory ve věku 65 let a více (65+) nebo zdravotním stavem, kdy je osoba závislá na pomoci jiné fyzické osoby. Stavebně technické uspořádání pečovatelských bytů splňuje technické požadavky upravitelného bytu. Podlahová plocha pečovatelského bytu nesmí překročit 50 m2;

5 Podporované byty Pečovatelský byt Nájemní smlouvu k pečovatelskému bytu se uzavírá na dobu 2 let. V případě, že nájemce neoznámí, že nehodlá v nájemním vztahu pokračovat, nájem se automaticky obnovuje nejvíce o další dva roky; Nájemné za 1 m2 podlahové plochy nesmí překročit limit, který ke dni vyhlášení tohoto programu činí 57,20 Kč. V obci jsou dostupné terénní služby sociální péče.

6 Podporované byty Pečovatelský byt Výše dotace: 600 tisíc Kč jednu bytovou jednotku Dotace poskytována podle pravidla SGEI de minimis, kdy součet de minimis a SGEI de minimis v kterémkoliv tříletém období nesmí přesáhnout částku v Kč odpovídající EUR. Rozpočet na rok 2016: 130 mil. Kč

7 Nový nástroj: Komunitní dům seniorů Program byl poprvé otevřen v roce 2015 Nejde o náhradu stávající podpory nájemních bytů, ale o rozšíření nabídky forem bydlení, které budou reagovat na různorodé potřeby seniorů Alternativa k pobytovým sociálním službám, v nichž je základní podmínkou přijímání sociální služby, a k bydlení v běžných nájemních bytech. Typ bydlení běžný v zahraničí, dosud nebyl státem podporován. Podpora směřuje na objekt, nikoli pouze na byt jako u dosavadních programů..

8 Nový nástroj: Komunitní dům seniorů Bydlení založené na kombinaci samostatné bytové jednotky, (splňuje nároky na soukromí) se sdílením společných prostor (např. společná obývací místnost s jídelnou a kuchyň, prostory pro trávení volného času apod.). Jde o senior cohousing, který je řízený shora.

9 Nový nástroj: Komunitní dům seniorů Cíl: Zajištění nájemního bydlení pro osoby z cílové skupiny tak, aby došlo k uchování a prodloužení jejich soběstačnosti a nezávislosti, a současně aby byl umožněn komunitní způsob života na principu sousedské výpomoci. Podpora je určena pro osoby ve věku 60 let a více (60+), které prokáží, že jejich průměrný čistý měsíční příjem nedosahuje stanoveného limitu. Důraz je kladen na mezilidské vztahy a sousedskou podporu při zachování osobní nezávislosti každého jedince. Komunitní dům seniorů může vzniknout výstavbou nebo rekonstrukcí tak, aby vznikl funkčně jednotný bytový dům. V Komunitním domě seniorů musí být minimálně 10 bytů, maximálně však 25 bytů;

10 Nový nástroj: Komunitní dům seniorů Komunitní dům seniorů musí splňovat technické parametry bezbariérového užívání staveb. Stavebně technické uspořádání všech bytů v Komunitním domě seniorů splňuje technické požadavky upravitelného bytu. Podlahová plocha bytu v Komunitním domě seniorů nesmí překročit 45 m2. Plocha sdílených prostor musí odpovídat předpokládanému počtu obyvatel Komunitního domu seniorů, minimálně však musí činit 40 m2. Nájemné za 1 m2 podlahové plochy nesmí překročit limit 57,20 Kč nájemnému za plochu bytu, připočítává se část nájemného za sdílené prostory,, max. však 10 m2 na jeden byt. V Komunitním domě seniorů nelze poskytovat pobytové sociální služby. Sociální či zdravotní služby jsou dostupné a jsou poskytovány externě Jejich užívání.není povinné a zcela závisí na individuálních potřebách a prioritách obyvatel.

11 Nový nástroj: Komunitní dům seniorů Výše dotace: 600 tisíc Kč jednu bytovou jednotku. Dotace poskytována podle pravidla SGEI de minimis. Z dotace lze financovat výstavbu celého objektu Komunitního domu seniorů včetně sdílených prostor; Sdílené prostory nesmí být po dobu platnosti podmínek, za kterých byla poskytnuta dotace, komerčně využívány. Rozpočet na rok 2016: 200 mil. Kč

12 Nový nástroj: Bytové domy bez bariér Cíl: zkvalitnění bytového fondu odstraněním bariér při vstupu do bytového do domu a do výtahu a výstavbou výtahů v domech, které jím nejsou vybaveny a u kterých jsou k tomu stavebně technické předpoklady. Forma podpory: dotace Výše dotace: max. ve výši 50 % nákladů na realizaci akce, nejvíce však 200 tis. Kč v případě bezbariérových úprav přístupu do bytového domu a k výtahu, 800 tis. Kč v případě výstavby výtahu pro jeden vchod do bytového domu nebo 1000 tis. Kč v případě výstavby výtahu a zároveň bezbariérových úprav přístupu k němu.

13 Podpora seniorského bydlení - SFRB Podpora je určena na výstavbu nájemních bytů či na rekonstrukci a přestavby stávajících objektů, dále na stavební úpravy stávajícího velkého bytu, díky kterým vznikne alespoň jeden další nájemní byt. Nájemné v bytech není limitováno. Program rozlišuje dvě skupiny uživatelů nájemníků, a to: a) skupinu vymezených osob (seniory starší 65 let, sociálně či zdravotně znevýhodněné osoby), b) skupinu ostatních. Forma podpory: Nízkoúročený úvěr, výhodnější podmínky pro vymezenou skupinu osob (výše úrokové sazby od 2 %, fixace úrokové sazby na celou dobu splácení), splatnost úvěru je až 30 let od podpisu úvěrové smlouvy. Výše úvěru nesmí přesáhnout 70 % rozhodných výdajů. Za dobu trvání Programu Výstavby bylo uzavřeno 15 smluv ve výši 410 mil. Kč.

14 Podpora seniorského bydlení - SFRB Ve 2. čtvrtletí roku 2016 by měla vejít v platnost novelizace příslušného nařízení vlády. Mezi hlavní návrhy patří: Stanovení pouze jedné cílové skupiny (původní skupina vymezených osob rozšířená o mladé do 30 let věku). Snížení úrokové sazby z 2 % p. a. na minimálně základní referenční sazbu při dodržení podmínky de minimis. Změny výše úvěru ze 70 % na maximálně 90 % ze způsobilých výdajů. Prodloužení doby splatnosti úvěrů u výstavby: splatnost úvěru na maximálně 30 let od podpisu úvěrové smlouvy nebo od ukončení výstavby.

15 Rozsah problému bydlení seniorů SLDB 2011: domácností seniorů (65+), ve kterých žilo celkem osob. Vysoký podíl jednočlenných domácností (cca 470 tis. osob). Cca 95 % osob 70+ obývá byty, ostatní využívají zejména rezidenční sociální služby domovy pro seniory (těch bylo 507 v roce 2013) a domovy se zvláštním režimem (244 v roce 2013 ). Celkový počet lůžek v těchto zařízeních se podle údajů MPSV pohyboval kolem 48 tis., tj. 2,8% celkového počtu seniorů ve věku 65+. Včetně bytů pro seniory pořízených s podporou státu: (cca 9 tisíc) se jedná o 3,2%.

16 Rozsah problému bydlení seniorů V roce 2025 se bude činit počet osob letých letých a více letých Celkem ,2% z počtu osob 65+ v roce 2025: 66 tisíc lůžek v zařízeních rezidenčních sociálních služeb pro seniory a 11,8 bytů.

17 Faktory ovlivňující poptávku seniorů v oblasti bydlení Kvantitativní nárůst počtu seniorů Prodlužující se doba života: delší období snižující se soběstačnosti, růstu počtu osob bez bližších rodinných vazeb v místě, úbytek přímých sociálních kontaktů, změny možností a rolí tradiční rodiny. Soudobá rodina je charakterizována jako multigenerační a multilokální, členové žijí značně vzdáleni od sebe, což ztěžuje přímou podporu a mění podobu domácí rodinné péče.to zvýší atraktivitu různých forem sousedského bydlení. Proti tomuto trendu působí rezervovaný přístup ke komunitnímu životu. Nové požadavky na kvalitu života ve stáří: Současná věková struktura seniorů má dvě hlavní skupiny, které jsou v odlišné situaci a mají odlišné potřeby: 80+ osoby, které se narodily před válkou a za války, v současné době se nacházejí již ve stádiu křehkých seniorů a 60+ osoby, které se narodily po válce a do seniorského věku vstupují. Pro generaci baby boomers je příznačné očekávání aktivního prožívání poproduktivního věku a udržení životního stylu do pozdního věku.

18 Faktory ovlivňující poptávku seniorů v oblasti bydlení Důsledky privatizace bytového fondu: není stabilizované povědomí o důsledcích vlastnictví/spoluvlastnictví ve vztahu k záchovné péči o nemovitost, vzniká skupina tzv. chudých vlastníků. Nově přijatá legislativa v oblasti vlastnictví bytů není dosud stabilní. Nedostatek finančních prostředků na samostatný život ve stáří: v době socialismu neměli současní senioři možnost se na stáří finančně připravit, měli jen omezenou možnost kumulace prostředků. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení stoupá počet zadlužených domácnosti seniorů. Ke konci roku 2013 evidovala ČSSZ skoro 71 tis. domácností, jejichž důchod (starobní, invalidní i pozůstalostní) podléhá exekuční srážce. Nedostupnost informací o možném řešení nevyhovující bytové situace, neschopnost samostatného plnění povinností spojených s užíváním bytu (drobné opravy) zejména z důvodu organizačních, ale i realizačních. Nevyhovující kvalitativní charakteristiky stávajícího bytového fondu, zejména v panelových domech ((SLDB 2011: v bytech v panelových domech žilo více než 400 tis. domácností s osobami ve věku 60 a více let).

19 Priorita bytové politiky: Dostupnost Fyzická investiční podpora seniorského bydlení, rozšíření škály typů bydlení, nové způsoby financování. Finanční snižování energetické náročnosti budov, podpora poradenství pro seniory, legislativa upravující výdaje na bydlení. Projekt SFRB a ČVUT Vzorové projekty nájemních domů seniorského bydlení a jejich modelové parametry - koncept kvalitního urbanistického i architektonické řešení, které je přiměřené z pohledu investičních i provozních výdajů a počítá také s přijatelnou výší nájemného.

20 Priorita bytové politiky: Stabilita Občanský zákoník: Nájem bytu a bytové spoluvlastnictví - řada nejasností, vytipování okruhů, které je nutné řešit novelizací. Korporátní zákon: družstva, nájem družstevního bytu, sociální družstvo. Oblast družstevního bydlení byla analyzována ve spolupráci s družstevními svazy a byly vytvořeny podklady pro případnou novelizaci ZOK. Zákon o realitním zprostředkování: třeba provést rozbor Zákon o službách, vytvoření základů pro vyhlášku o teple - spravedlivější rozúčtování nákladů na teplo. Stavební předpisy: Vztah soukromého a veřejného práva soukromoprávní úpravy respektují autonomii vůle i při užívání prostor v rozporu s jejich kolaudačním určením, přičemž veřejnoprávní předpisy takové jednání sankcionují. Jednoznačné vymezení rozhraní mezi sociálními službami a službamí spojenými s bydlením.

21 Priorita bytové politiky: Kvalita Snižování investičního dluhu; Bezbariérovost novela vyhlášky 398; Ochrana zdraví v souvislosti s technologickými vadami a poruchami bytového fondu (azbest); Snižování energetické náročnosti budov (Panel 2013, IROP). Metodika možných úprav bytů v panelových domech i celých domů pro potřeby seniorského bydlení. Metodika by měla sloužit jako inspirace i jako referenční rámec pro zadávání projektů ze strany veřejné správy.

22 Děkuji za pozornost Ing. Alexandra Vobořilová

Bytová politika ČR v kontextu stárnutí populace

Bytová politika ČR v kontextu stárnutí populace Bytová politika ČR v kontextu stárnutí populace Podpora seniorů na úrovni obcí a měst 24. května 2016 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Alexandra Vobořilová vedoucí oddělení analýz odbor politiky

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Ing. David Koppitz Náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje Fórum Zlaté koruny 11. 12. 2018 KONCEPCE BYDLENÍ České republiky do roku 2020 (rev.) 27. července 2016 schválena

Více

PODPORA BYDLENÍ SENIORŮ. Seniorské bydlení: charita nebo byznys? Stavební fórum 22. ledna 2015

PODPORA BYDLENÍ SENIORŮ. Seniorské bydlení: charita nebo byznys? Stavební fórum 22. ledna 2015 PODPORA BYDLENÍ SENIORŮ Seniorské bydlení: charita nebo byznys? Stavební fórum 22. ledna 2015 Stávající podpora bydlení z rozpočtu MMR Program podpora bydlení Věcné cíle programu zaměřené na potřeby seniorů:

Více

PODPORABYDLENÍV GESCI MMR 2015

PODPORABYDLENÍV GESCI MMR 2015 DEVELOPERSKÁ INVESTICE S PODPOROU STÁTU (SEMINÁŘ STAVEBNÍHO FÓRA A SPOLEČNOSTI ENVI A. - 20. 11. 2014) PODPORABYDLENÍV GESCI MMR 2015 RNDr. Jiří Klíma (ředitel odboru politiky bydlení MMR) Program Podpora

Více

KONCEPCE BYDLENÍ ČR DO ROKU 2020 (REVIDOVANÁ) Investiční podpora bydlení pro osoby se zdravotním postižením a pro seniory

KONCEPCE BYDLENÍ ČR DO ROKU 2020 (REVIDOVANÁ) Investiční podpora bydlení pro osoby se zdravotním postižením a pro seniory KONCEPCE BYDLENÍ ČR DO ROKU 2020 (REVIDOVANÁ) Investiční podpora bydlení pro osoby se zdravotním postižením a pro seniory Mgr. Věra Pelíšková, Ing. arch. Petr Věrtelář, odbor politiky bydlení, Ministerstvo

Více

Vítáme vás na prezentaci provozovatele

Vítáme vás na prezentaci provozovatele Vítáme vás na prezentaci provozovatele KOMUNITNÍHO DOMU PRO SENIORY (ul. Břízova, Ivančice Brněnka) společnosti TERES PREMIUM, družstvo KOMUNITNÍ DŮM SENIORŮ KoDuS Ivančice - Brněnka KOMUNITNÍ DŮM SENIORŮ

Více

Podmínky Ministerstva pro místní rozvoj vztahující se k bydlení v I. etapě výstavby Areálu Čapí hnízdo Havířov, uvedené do provozu v srpnu roku 20161

Podmínky Ministerstva pro místní rozvoj vztahující se k bydlení v I. etapě výstavby Areálu Čapí hnízdo Havířov, uvedené do provozu v srpnu roku 20161 Podmínky Ministerstva pro místní rozvoj vztahující se k bydlení v I. etapě výstavby Areálu Čapí hnízdo Havířov, uvedené do provozu v srpnu roku 20161 Cílem podpory MMR je vznik podporovaných bytů na území

Více

Státní fond rozvoje bydlení

Státní fond rozvoje bydlení Státní fond rozvoje bydlení SFRB dnes a zítra Podpora bydlení 2012 + 7. února 2012 PROGRAMY FONDU ÚVĚRY ZÁRUKY DOTACE z 2011 Úvěry na výstavbu nájemních bytů (NV 284/2011 Sb.,) Úvěry obcím na opravy a

Více

Současný stav podpor do bydlení ze strany MMR ČR

Současný stav podpor do bydlení ze strany MMR ČR Současný stav podpor do bydlení ze strany MMR ČR Obsah Aktuální informace Aktivní podprogramy v oblasti bydlení Ostatní podprogramy v oblasti bydlení Demolice budov pro bydlení MMR poskytuje nenávratné

Více

Programy na podporu bydlení v roce Ing. Hana Pejpalová ředitelka SFRB

Programy na podporu bydlení v roce Ing. Hana Pejpalová ředitelka SFRB Programy na podporu bydlení v roce 2019 Ing. Hana Pejpalová ředitelka SFRB Aktivní programy Panel 2013+ PANEL 2013+ Úvěry na opravy a modernizace bytových domů Program je určen pro: vlastníky bytových

Více

PRAVIDLA. pro poskytování nájmu bytu v Komunitním domě pro seniory. v Řečanech nad Labem

PRAVIDLA. pro poskytování nájmu bytu v Komunitním domě pro seniory. v Řečanech nad Labem PRAVIDLA pro poskytování nájmu bytu v Komunitním domě pro seniory v Řečanech nad Labem 1. Úvodní ustanovení a) Těmito pravidly pro poskytování nájmu bytu v Komunitním domě pro seniory v majetku obce Řečany

Více

Současný stav podpor do bydlení ze strany MMR ČR

Současný stav podpor do bydlení ze strany MMR ČR Současný stav podpor do bydlení ze strany MMR ČR MMR poskytuje nenávratné dotace na rozvoj bydlení na území ČR. Cílem podpory je rozšiřování a regenerace bytového fondu včetně zkvalitňování veřejných prostranství

Více

PODPORY BYDLENÍ SFRB. Ing. Jiří Koliba, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení. 5. března 2013 Dny malých obcí, Praha

PODPORY BYDLENÍ SFRB. Ing. Jiří Koliba, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení. 5. března 2013 Dny malých obcí, Praha PODPORY BYDLENÍ SFRB Ing. Jiří Koliba, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení 5. března 2013 Dny malých obcí, Praha Koncepce bydlení zdroje a přístupy Programy podpory pro realizaci Koncepce bydlení Výstavba

Více

Současný stav podpor do bydlení ze strany MMR ČR

Současný stav podpor do bydlení ze strany MMR ČR Současný stav podpor do bydlení ze strany MMR ČR Program Podpora bydlení 2016-2020 Schválen MF 10/2015 Problémy při vyjednávání : Alokace ve střednědobém výhledu se snižuje Výběr dodavatele požadavek MF

Více

Nové a inovované programy podpory bydlení

Nové a inovované programy podpory bydlení Nové a inovované programy podpory bydlení NV 284/2011 Sb. NV 299/2001 Sb. NV 370/2004 Sb. Ing. František Hadáček ředitel sekce podpor SFRB AKTUÁLNÍ STAV Programy výstavby a rekonstrukcí Úvěry na výstavbu

Více

Fakulta stavební VŠB TUO

Fakulta stavební VŠB TUO Fakulta stavební VŠB TUO Hodnocení existujících nástrojů státu, které jsou zaměřeny na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení Renata Zdařilová

Více

Státní fond rozvoje bydlení

Státní fond rozvoje bydlení Státní fond rozvoje bydlení Programy a nástroje podpory SFRB Ing. František Hadáček X. Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje 29. 1.2015, Tábor Co děláme? Národní program podpory bydlení snížení

Více

Koncepce bydlení ČR do roku 2020

Koncepce bydlení ČR do roku 2020 Koncepce bydlení ČR do roku 2020 Konference Využití Evropských strukturálních a investičních fondů pro podporu sociálního bydlení v ČR Praha, 11.-12.2013 Koncepce bydlení ČR do roku 2020 Koncepce byla

Více

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Panel 2013+ Mgr. Karolína Smetanová, odbor komunikace SFRB Panel 2013+ PANEL 2013+ Úvěry na opravy a modernizace bytových domů Nařízení vlády č. 468/2012 Sb., ve znění pozdějších

Více

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Mgr. Marie Lukáčová, odbor komunikace SFRB PANEL 2013+ Úvěry na opravy a modernizace bytových domů Nařízení vlády č. 468/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů Program pro

Více

PANEL 2013 + Investiční potřeba do bydlení: 11 mld. Kč ročně z celkových 680 mld. Kč

PANEL 2013 + Investiční potřeba do bydlení: 11 mld. Kč ročně z celkových 680 mld. Kč STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ 8. LEDNA 2013 PANEL 2013 + Stále je potřeba opravit přes 1,5 milionu bytů z celkem 4,7 milionu bytů Investiční potřeba do bydlení: 11 mld. Kč ročně z celkových 680 mld. Kč STÁTNÍ

Více

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Panel 2013+ Mgr. Karolína Smetanová, odbor komunikace SFRB Poslání SFRB Podpora bydlení v ČR v souladu s vládní Koncepcí bytové politiky do roku 2020: kvalitní regenerace stávajícího

Více

Informace o národních programech MMR na rok 2018 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Informace o národních programech MMR na rok 2018 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Informace o národních programech MMR na rok 2018 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Zvíkovské Podhradí, 26. října 2017 Podpora obnovy a rozvoje venkova ze státní rozpočtu Dotace regionální politika Dotace

Více

Bytová politika města Plzně. Domov jako taneční sál pro

Bytová politika města Plzně. Domov jako taneční sál pro Bytová politika města Plzně Domov jako taneční sál pro duši 21. 6. 2017 Mgr. Karolína Vodičková, MBA Odbor sociálních služeb MMP Struktura městských bytů na území města Plzně je 73 158 obydlených bytů

Více

Bytová koncepce města Holýšova na roky

Bytová koncepce města Holýšova na roky Bytová koncepce města Holýšova na roky 2016 2019 Červen 2016 Zpracoval: Mgr. Bc. Kamil F. Šefl, místostarosta, 29. 5. 2016 Stránka 1 z 10 Obsah: Úvod - důvod zpracování bytové koncepce - legislativní rámec

Více

Analýza skutečné potřebnosti služeb pro cílovou skupinu seniorů

Analýza skutečné potřebnosti služeb pro cílovou skupinu seniorů Analýza skutečné potřebnosti služeb pro cílovou skupinu seniorů Zpracovatel: GI projekt o.p.s. Zadavatel: 14.9.2012 1 Cíle projektu Identifikace skutečných potřeb cílové skupiny seniorů v Libereckém kraji

Více

117D0640 Podporované byty 2016

117D0640 Podporované byty 2016 117D0640 Podporované byty 2016 Tento podprogram stanovuje podmínky pro přijímání žádostí na akce, které musí být zahájeny do konce roku 2016. Akce nesmí být ukončeny před vydání Rozhodnutí o poskytnutí

Více

PODMÍNKY DOTAČNÍHO TITULU MINISTERSTVA PRO MÍSTNÍ ROZVOJ PROGRAMY PODPORY BYDLENÍ

PODMÍNKY DOTAČNÍHO TITULU MINISTERSTVA PRO MÍSTNÍ ROZVOJ PROGRAMY PODPORY BYDLENÍ Příloha č. 1, opatření A01-1 PODMÍNKY DOTAČNÍHO TITULU MINISTERSTVA PRO MÍSTNÍ ROZVOJ PROGRAMY PODPORY BYDLENÍ PEČOVATELSKÉ BYTY: Cíl: Cílem výstavby pečovatelských bytů je zajištění sociálního bydlení

Více

Státní fond rozvoje bydlení

Státní fond rozvoje bydlení Státní fond rozvoje bydlení Realizace finančního nástroje JESSICA Mgr. Ing. František Steiner, PhD náměstek ředitele SFRB 11. září 2012 BYTOVÝ FOND ČR kde jsme výchozí situace ZANEDBANOST BYTOVÉHO FONDU

Více

NÁRODNÍ DOTAČNÍ PROGRAMY MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Ing. Klára Dostálová, 1. náměstkyně ministryně

NÁRODNÍ DOTAČNÍ PROGRAMY MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Ing. Klára Dostálová, 1. náměstkyně ministryně NÁRODNÍ DOTAČNÍ PROGRAMY MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Ing. Klára Dostálová, 1. náměstkyně ministryně Národní dotační programy Regionální politika Podpora obnovy a rozvoje venkova Obnova obecního a krajského

Více

Sociální bydlení a senioři

Sociální bydlení a senioři Sociální bydlení a senioři Současný stav Návrh koncepce sociálního bydlení Role obcí Otázky a odpovědi Současná situace v oblasti sociálního bydlení Koncepci připravilo MPSV jako hlavní gestor, spolugestorem

Více

REZIDENČNÍ PROJEKTY. Státní bytová politika změna k lepšímu? Ing. Jiří Koliba, ředitel SFRB. 18. října 2012

REZIDENČNÍ PROJEKTY. Státní bytová politika změna k lepšímu? Ing. Jiří Koliba, ředitel SFRB. 18. října 2012 REZIDENČNÍ PROJEKTY Státní bytová politika změna k lepšímu? Ing. Jiří Koliba, ředitel 18. října 2012 schválena 13. 7. 2011 usnesením vlády č. 524 Hlavní principy koncepce: Ekonomická přiměřenost Udržitelnost

Více

117D066 Bytové domy bez bariér

117D066 Bytové domy bez bariér 117D066 Bytové domy bez bariér Tento podprogram stanovuje podmínky pro přijímání žádostí na akce, které musí být zahájeny do konce roku 2017. Akce nesmí být ukončeny před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí

Více

Současná situace sociálního bydlení v Česku

Současná situace sociálního bydlení v Česku Současná situace sociálního bydlení v Česku 06/2014 Roman Matoušek Struktura prezentace 1. Co je sociální bydlení? 2. Bytové politiky v Česku po roce 1989 a sociální bydlení: vývoj a současný stav 3. Připravované

Více

Podpora bydlení v ČR z pohledu současného vývoje ekonomiky

Podpora bydlení v ČR z pohledu současného vývoje ekonomiky Podpora bydlení v ČR z pohledu současného vývoje ekonomiky Ministr pro místní rozvoj Únor 2010 www.mmr.cz 1 Bytová situace v ČR ČR disponuje 427 byty na 1000 obyvatel počet bytů je obdobný jako průměr

Více

FINANCOVÁNÍ VYBRANÝCH OBLASTÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU

FINANCOVÁNÍ VYBRANÝCH OBLASTÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU FINANCOVÁNÍ VYBRANÝCH OBLASTÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU Bydlení DŮVODY PRO VEŘEJNOU PODPORU BYDLENÍ Bydlení: veřejný i soukromý statek Externality, vyloučení z trhu Důležitost obydlí Základní lidská potřeba Součást

Více

Státní fond rozvoje bydlení

Státní fond rozvoje bydlení Státní fond rozvoje bydlení Realizace finančního nástroje JESSICA 11. září 2012 BYTOVÝ FOND ČR kde jsme výchozí situace ZANEDBANOST BYTOVÉHO FONDU CELKOVÁ INVESTIČNÍ POTŘEBA PRO SEKTOR BYDLENÍ NUTNÁ ROČNÍ

Více

4 Podmínky poskytnutí a použití úvěru Úvěr lze poskytnout, jsou-li splněny tyto podmínky:

4 Podmínky poskytnutí a použití úvěru Úvěr lze poskytnout, jsou-li splněny tyto podmínky: Strana 3653 284 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. září 2011 o podmínkách poskytnutí a použití finančních prostředků Státního fondu rozvoje bydlení formou úvěru na podporu výstavby nájemních bytů na území České

Více

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Programy a nástroje podpory SFRB XI. Setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje 12. 2. 2015, Praha Bc. Petr Fulín, SFRB Co děláme? Národní program podpory bydlení snížení

Více

Národní dotační programy

Národní dotační programy Národní dotační programy MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Odbor regionální politiky 23. září 2015, Ostrožská Nová Ves Regionální politika Cestovní ruch Bytová politika Národní dotační programy Podpora

Více

PODPORA OBNOVY BYTOVÉHO FONDU

PODPORA OBNOVY BYTOVÉHO FONDU PODPORA OBNOVY BYTOVÉHO FONDU Financování oprav bytového fondu pro období 2012-2020 Ing. Jiří Koliba, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení 11. září 2012 Koncepce bydlení České republiky do roku 2020

Více

KOMUNITA V ZAHRANIČÍ S T Á R N U T Í V K O M U N I T Ě

KOMUNITA V ZAHRANIČÍ S T Á R N U T Í V K O M U N I T Ě KOMUNITA V ZAHRANIČÍ S T Á R N U T Í V K O M U N I T Ě V e r o n i k a B E Š Ť Á K O V Á w w. c o h o u s i n g. c z O B S A H Ú V O D N U T N Ý E X K U R Z D O D E M O G R A F I C K É S I T U A C E K

Více

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Panel 2013+ Mgr. Marie Lukáčová, odbor komunikace SFRB Poslání SFRB Podpora bydlení v ČR v souladu s vládní Koncepcí bytové politiky do roku 2020: kvalitní regenerace stávajícího

Více

Zásady pro přidělování podporovaných bytů v Komunitním domě seniorů

Zásady pro přidělování podporovaných bytů v Komunitním domě seniorů Zásady pro přidělování podporovaných bytů v Komunitním domě seniorů Odbor sociálních věcí a školství, MěÚ Hodonín, 2019 Komise sociální a pro financování sociálních služeb a KPSS, 14.3.2019 Schváleno Radou

Více

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Panel 2013+ Mgr. Karolína Smetanová, odbor komunikace SFRB Poslání SFRB Podpora bydlení v ČR v souladu s vládní Koncepcí bytové politiky do roku 2020: kvalitní regenerace stávajícího

Více

Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb

Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb Domov pro osoby se zdravotním postižením, týdenní a denní stacionář Mája Dragounská 38, Cheb Plán rozvoje kvality poskytovaných

Více

Program JESSICA. Projekt rozvoje znevýhodněných městských zón

Program JESSICA. Projekt rozvoje znevýhodněných městských zón Program JESSICA Projekt rozvoje znevýhodněných městských zón JESSICA Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas Společná evropská podpora udržitelných investic do městských oblastí

Více

Nová zelená úsporám Projekční kancelář - JS Communication s.r.o.

Nová zelená úsporám Projekční kancelář - JS Communication s.r.o. www. jscom m.cz Nová zelená úsporám Projekční kancelář - JS Communication s.r.o. Od 23. ledna přijímá naše projekční kancelář nabídky na zpracování žádosti do programu Nová zelená úsporám. Projekční kancelář

Více

Zásady pro přidělování podporovaných bytů v Komunitním domě seniorů

Zásady pro přidělování podporovaných bytů v Komunitním domě seniorů Zásady pro přidělování podporovaných bytů v Komunitním domě seniorů Odbor sociálních věcí a školství, MěÚ Hodonín, 2016 Odbor právní, MěÚ Hodonín, 2016 Sociální komise, 10.11.2016 Schváleno Radou města

Více

Mgr. František Lukl, MPA

Mgr. František Lukl, MPA Čerpání EU fondů Zkrácení vázací doby u dotovaného bydlení Program JESSICA, program Panel 2013+ Technická novela zákona o veřejných zakázkách MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR ministr pro místní rozvoj

Více

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ 24. 2. 2017 Zpracováno pro Bankovní institut Vysoká Škola (Praha) VÝVOJ TRHU V REGIONU ZA POSLEDNÍ 2 ROKY Za poslední dva roky je vývoj téměř u všech segmentů nemovitostí

Více

pro rok 2000 ve znění Dodatku pro rok 2002

pro rok 2000 ve znění Dodatku pro rok 2002 pro rok 2000 ve znění Dodatku pro rok 2002 Ministerstvo pro místní rozvoj březen 2002 Program podpory výstavby domů s pečovatelskou službou pro rok 2000 D O D A T E K pro rok 2002 aktualizace žádostí přijatých

Více

Název materiálu: Bytový fond města a jeho další rozvoj

Název materiálu: Bytový fond města a jeho další rozvoj Podklady na zasedání ZM dne: 30.05.2019 Název materiálu: Bytový fond města a jeho další rozvoj Předkládá: Ing. Tomáš Hocke Vypracoval: Ing. Tomáš Hocke Zúčastní se projednávání v ZM: Předložení materiálu

Více

Koncepce řešení důsledků jednostranného zvýšení nájemného v obecních bytech Městské části Praha 5

Koncepce řešení důsledků jednostranného zvýšení nájemného v obecních bytech Městské části Praha 5 Koncepce řešení důsledků jednostranného zvýšení nájemného v obecních bytech Městské části Praha 5 1. Nastavení nájemného od 1. 12.2011 Nájemné v obecních bytech stanoví Rada městské části Praha 5 s výhledem

Více

Fakulta stavební VŠB TUO. Aktivita A 10102

Fakulta stavební VŠB TUO. Aktivita A 10102 Fakulta stavební VŠB TUO Katedra městského inţenýrství Aktivita A 10102 Nástroje politik ke zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení pro seniory

Více

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Co znamená Armáda spásy v ČR? Co znamená Armáda spásy v ČR? Komunitní centra poskytují jak registrované služby, tak volnočasové

Více

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ PROGRAM PANEL 2013 + / STARTOVNÍ PODMÍNKY

STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ PROGRAM PANEL 2013 + / STARTOVNÍ PODMÍNKY STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ PROGRAM PANEL 2013 + / STARTOVNÍ PODMÍNKY PANEL 2013 + (NAŘÍZENÍ VLÁDY Č. 468/2012 Sb.) - Příjem žádostí od 11. ledna 2013 - Finanční zdroje 210 mil. Kč startovací rozpočet

Více

Rozvoj, stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, Opava

Rozvoj, stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, Opava Rozvoj, stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, 747 05 Opava Obsah: 553 780 700 epodatelna@rozvojsbd.cz www.rozvojsbd.cz ZPRAVODAJ 1. Úvodní slovo předsedy

Více

Sociální bytová politika v Praze 2 zatím bez zákona o sociálním bydlení. Kateřina Jechová MČ Praha 2

Sociální bytová politika v Praze 2 zatím bez zákona o sociálním bydlení. Kateřina Jechová MČ Praha 2 Sociální bytová politika v Praze 2 zatím bez zákona o sociálním bydlení Kateřina Jechová MČ Praha 2 Praha 2 charakteristika obce Rozloha 418 ha Počet obyvatel cca 50 tis. 4 katastrální území Nové Město

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 24. února 2016,

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 24. února 2016, NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 24. února 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 284/2011 Sb., o podmínkách poskytnutí a použití finančních prostředků Státního fondu rozvoje bydlení formou úvěru na podporu výstavby

Více

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Roman Matoušek Problémy dosavadních přístupů na co Koncepce reaguje? Podpora na straně poptávky (dávky) nepropojená s adekvátní nabídkou

Více

Koncepce stárnutí populace ve Zdravém městě Valašské Meziříčí. Alena Střítezská, 6. června 2018

Koncepce stárnutí populace ve Zdravém městě Valašské Meziříčí. Alena Střítezská, 6. června 2018 Koncepce stárnutí populace ve Zdravém městě Valašské Meziříčí Alena Střítezská, 6. června 2018 Stárneme Česká republika Senioři 65+ : nejdynamičtěji rostoucí skupina obyvatel v ČR, 1/5 obyvatelstva ČR

Více

Národní dotační programy. 26. listopadu 2015 Doksy

Národní dotační programy. 26. listopadu 2015 Doksy Národní dotační programy 26. listopadu 2015 Doksy ü Regionální politika q q q ü Cestovní ruch q ü Bytová politika q q q q q Národní dotační programy Podpora obnovy a rozvoje venkova Obnova obecního a krajského

Více

Pravidla pro použití prostředků úvěrového fondu. 1. Prostředky úvěrového fondu lze použít

Pravidla pro použití prostředků úvěrového fondu. 1. Prostředky úvěrového fondu lze použít Pravidla Obce Velká Kraš o použití prostředků z úvěru na opravy a modernizaci bytů, poskytnutých obci Státním fondem rozvoje bydlení podle nařízení vlády č. 396/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů I.

Více

g_indikátory podle jednotlivých specifických cílů a opatření SCLLD_ MAS Český sever

g_indikátory podle jednotlivých specifických cílů a opatření SCLLD_ MAS Český sever g_indikátory podle jednotlivých specifických cílů a opatření SCLLD_20160115 MAS Český sever IDENTIFIKACE PROGRAMU Identifikace indikátorů Hodnoty indikátorů Specifický cíl SCLLD Opatření SCLLD Progr am

Více

Jak budeme financovat přechod k energeticky úsporným budovám?

Jak budeme financovat přechod k energeticky úsporným budovám? Jak budeme financovat přechod k energeticky úsporným budovám? CERPAD Tomáš Fendrych Seminář Šance pro budovy 16.4.2012SE 1 Bydlení je oblast veřejného zájmu Stát prohlašuje, že zajištění bydlení je osobní

Více

PRAVIDLA pro poskytování nájmu bytu zvláštního určení v domech s pečovatelskou službou v majetku Města Blansko

PRAVIDLA pro poskytování nájmu bytu zvláštního určení v domech s pečovatelskou službou v majetku Města Blansko M ě s t o B l a n s k o Rada města Blansko v y d á v á směrnici č. 5/2017 PRAVIDLA pro poskytování nájmu bytu zvláštního určení v domech s pečovatelskou službou v majetku Města Blansko Účinnost od 01.06.2017

Více

117D064 Podporované byty

117D064 Podporované byty 117D064 Podporované byty Tento podprogram stanovuje podmínky pro přijímání žádostí na akce, které musí být zahájeny do konce roku 2017. Akce nesmí být ukončeny před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace.

Více

Cohousing je koncept blízkého sousedského

Cohousing je koncept blízkého sousedského Cohousing je koncept blízkého sousedského bydlení určený lidem, pro které je důležité cítit se někde doma, cítit sounáležitost k místu i komunitě, která ho obývá. Hlavní princip cohousingu spočívá ve sdružení

Více

FINANCOVÁNÍ OPRAV BYTOVÉHO FONDU 2013-2020

FINANCOVÁNÍ OPRAV BYTOVÉHO FONDU 2013-2020 FINANCOVÁNÍ OPRAV BYTOVÉHO FONDU 2013-2020 Ing. Jiří Koliba ředitel 21. března 2013 Koncepce bydlení zdroje a přístupy Programy podpory pro realizaci Koncepce bydlení Výstavba nájemních bytů předně pro

Více

III. národní workshop - 21.9.2010

III. národní workshop - 21.9.2010 III. národní workshop - 21.9.2010 Mgr. Jiří Lahoda Vedoucí bytového odboru Magistrátu města Brna Základní údaje o bytovém fondu a problematice bydlení města Brna Analytické a koncepční materiály bydlení

Více

Jak se staráme o seniory? Mgr. Válková Monika

Jak se staráme o seniory? Mgr. Válková Monika Jak se staráme o seniory? Mgr. Válková Monika Demografický vývoj v ČR Dle prognózy EUROSTAT se předpokládá do r. 2050 dvojnásobný nárůst podílu nejstarší části populace: o 2007 podíl osob starších 65 let

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Příspěvek pro Konferenci Progresívne, cenovo dostupné bývanie Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálního rozvoja Slovenskej republiky Informace o plnění úkolu Návrh komplexního řešení sociálního bydlení

Více

Národní programy podpory regionálního rozvoje ve výhledu na rok 2012

Národní programy podpory regionálního rozvoje ve výhledu na rok 2012 Národní programy podpory regionálního rozvoje ve výhledu na rok 2012 RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj Národní programy v roce 2011 Program obnovy a rozvoje venkova Podpora revitalizace

Více

ČMZRB finanční nástroje

ČMZRB finanční nástroje Voroněž ČMZRB finanční nástroje Podpora rozvoje malých a středních podniků Únor 2019 Základní údaje o ČMZRB Plní roli národní rozvojové banky. Jediný akcionář ČR. Založení: 1992 Realizace programů vlády

Více

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A DOSTUPNOST BYDLENÍ V PRAZE

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A DOSTUPNOST BYDLENÍ V PRAZE DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A DOSTUPNOST BYDLENÍ V PRAZE Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Sekce strategií a politik, Kancelář analýz a prognóz Tomáš Brabec, Michal Němec 20. 10. 2016 Obsah prezentace Demografický

Více

Plánování a financování sociálních služeb. Konference samospráv Olomouc 13.května 2019

Plánování a financování sociálních služeb. Konference samospráv Olomouc 13.května 2019 Plánování a financování sociálních služeb Konference samospráv Olomouc 13.května 2019 Legislativní rámec Základní: Zákon o obcích a zákon o krajích obec a kraj pečuje o všestranný rozvoj svého území a

Více

Statut fondu rozvoje bydlení Obce Ratíškovice

Statut fondu rozvoje bydlení Obce Ratíškovice Statut fondu rozvoje bydlení Obce Ratíškovice Obec: R A T Í Š K O V I C E Adresa: 696 02 Ratíškovice, U Radnice 1300 Projednáno a schváleno ZO dne: 30.6.2014 Statut nabývá účinnosti: 30.6.2014 Čl. I Základní

Více

Možnosti zapojení finančních nástrojů do podpory sociálního bydlení Zpracováno ve spolupráci s generálním zmocněncem pro inovativní finanční nástroje

Možnosti zapojení finančních nástrojů do podpory sociálního bydlení Zpracováno ve spolupráci s generálním zmocněncem pro inovativní finanční nástroje Možnosti zapojení finančních nástrojů do podpory sociálního bydlení Zpracováno ve spolupráci s generálním zmocněncem pro inovativní finanční nástroje 4. 11. 2013 Agenda Cílem prezentace je: Na základě

Více

Programy podpory pro rok /2018 Odbor vývoje a metodiky

Programy podpory pro rok /2018 Odbor vývoje a metodiky Programy podpory pro rok 2018 06/2018 Odbor vývoje a metodiky 1 Přehled programů 1. EXPANZE (včetně změn k 3. 9.) 2. ÚSPORY ENERGIE 3. ENERG (změny k 3. 9.) 4. M-záruky za revolvingové úvěry 5. Záruka

Více

Pravidla pro použití prostředků úvěrového fondu

Pravidla pro použití prostředků úvěrového fondu P R A V I D L A Obce Velké Žernoseky o použití prostředků z úvěru na opravy a modernizaci bytů poskytnutých obci Státním fondem rozvoje bydlení Podle nařízení vlády č.396/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů

Více

Pravidla pro přidělování bytů v Domech se soustředěnou pečovatelskou službou ve městě Bílina

Pravidla pro přidělování bytů v Domech se soustředěnou pečovatelskou službou ve městě Bílina Pravidla pro přidělování bytů v Domech se soustředěnou pečovatelskou službou ve městě Bílina I. Úvodní ustanovení Tato pravidla se vztahují na byty v Domech se soustředěnou pečovatelskou službou (dále

Více

Pravidla pro nájem bytů v domě s pečovatelskou službou

Pravidla pro nájem bytů v domě s pečovatelskou službou Rada města Uherský Brod Pravidla pro nájem bytů v domě s pečovatelskou službou Rada města Uherský Brod stanovila usnesením č. 888/R2/ ze dne 9.0.20 podle 02 odst. 3 zákona č. 28/2000 Sb., o obcích (obecní

Více

Zaměstnanost sociální podnikání sociální bydlení společenská odpovědnost

Zaměstnanost sociální podnikání sociální bydlení společenská odpovědnost Zaměstnanost sociální podnikání sociální bydlení společenská odpovědnost S-záruka individuální záruka s finančním příspěvkem pro sociální podniky Kongresové centrum ALDIS, Hradec Králové, 11. května 2018

Více

Hlavní aktivity regionální politiky v roce 2012

Hlavní aktivity regionální politiky v roce 2012 Hlavní aktivity regionální politiky v roce 2012 Příprava a schválení Strategie regionálního rozvoje 2014+ Novela zákona o podpoře regionálního rozvoje Hlavní aktivity pro rok 2012 Příprava a schválení

Více

117D514 Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2015

117D514 Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2015 Podprogram Podpora výstavby podporovaných bytů stanovuje podmínky pro poskytování státních dotací na výstavbu a pořízení nájemních bytů určených k sociálnímu bydlení. Tento podprogram stanovuje podmínky

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ I. Oblast investiční politiky II. Oblast regionální politiky III. Oblast pohřebnictví IV. Oblast územního plánování a stavebního řádu V. Oblast politiky bydlení, rozvoje

Více

INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ. Koordinační schůzka k projektu Kutná Hora, 26. 27. 11. 2009

INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ. Koordinační schůzka k projektu Kutná Hora, 26. 27. 11. 2009 Nástroje ke zvýšení finanční a fyzické dostupnosti bydlení u domácností potenciálně i akutně ohrožených finanční nedostupností bydlení - senioři Ing. Milada Kadlecová, Ing. arch. Helena Vařejková Cíl zvýšit

Více

Bydlení pro seniory Diskusní setkání časopisu Stavební fórum

Bydlení pro seniory Diskusní setkání časopisu Stavební fórum Bydlení pro seniory Diskusní setkání časopisu Stavební fórum 6. 5. 2010 od 11:00 do 13:00 hodin, Hotel Beránek Petr Wija Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování, MPSV Expected increase in senior

Více

ČMZRB a podpora podnikání v ČR

ČMZRB a podpora podnikání v ČR ČMZRB a podpora podnikání v ČR Finanční zdroje pro podnikání nejen z národních a evropských programů České Budějovice, říjen 2017 ČMZRB základní údaje Založena 1992; jediný akcionář Česká republika Hlavní

Více

Finanční stabilita obcí - přístupy a produkty Komerční banky. Dny malých obcí Vyškov, Praha

Finanční stabilita obcí - přístupy a produkty Komerční banky. Dny malých obcí Vyškov, Praha Finanční stabilita obcí - přístupy a produkty Komerční banky Dny malých obcí Vyškov, Praha 1. a 3. listopadu 2011 Malé obce plní základní funkce ÚSC Zajišťování výkonu přenesené působnosti - rostoucí mandatorní

Více

Národní dotační programy

Národní dotační programy Národní dotační programy MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Miroslava Tichá odbor regionální politiky Regionální politika Podpora obnovy a rozvoje venkova Obnova obecního a krajského majetku po živelných

Více

PŘEHLED ZMĚN V PŮSOBNOSTI MPSV V ROCE 2011

PŘEHLED ZMĚN V PŮSOBNOSTI MPSV V ROCE 2011 Tisková zpráva 21. 12. 2010 PŘEHLED ZMĚN V PŮSOBNOSTI MPSV V ROCE 2011 V roce 2011 dochází k celé řadě změn v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). K 1. 1. 2011 se mění: Podpora v nezaměstnanosti

Více

Předběžné zhodnocení (Odborné stanovisko) revitalizace bytového domu s využitím státní dotace z programu Zelená úsporám a Nový panel

Předběžné zhodnocení (Odborné stanovisko) revitalizace bytového domu s využitím státní dotace z programu Zelená úsporám a Nový panel PORADENSKÉ CENTRUM ZELENÁ ÚSPORÁM Kontaktní osoba: Telefon: e-mail: Iva Rokytková 6668753 Předběžné zhodnocení (Odborné stanovisko) revitalizace bytového domu s využitím státní dotace z programu Zelená

Více

Kombinace podpory z programu NOVÝ PANEL a dotace z programu Zelená úsporám

Kombinace podpory z programu NOVÝ PANEL a dotace z programu Zelená úsporám Kombinace podpory z programu NOVÝ PANEL a dotace z programu Zelená úsporám 1. Režimy podpor # Program Zelená úsporám (ZÚ) umožňuje poskytovat dotace na opravy týkající se snižování spotřeby energie (zateplení)

Více

A) PROGRAMY PODPOR OPRAV BYTOVÝCH DOMŮ V GESCI SFŽP

A) PROGRAMY PODPOR OPRAV BYTOVÝCH DOMŮ V GESCI SFŽP A) PROGRAMY PODPOR OPRAV BYTOVÝCH DOMŮ V GESCI SFŽP MŽP a SFŽP připravují pokračování programu Zelená úsporám. Nový program je připravován pro období 2013 2020. V současné době se v pracovních verzích

Více

V OHROŽENÍ POTŘEBUJE OPRAVY

V OHROŽENÍ POTŘEBUJE OPRAVY 1,52 milionu bytů V OHROŽENÍ POTŘEBUJE OPRAVY za 680 miliard korun Státní fond rozvoje bydlení Ministerstvo pro místní rozvoj JESSICA 2013 Nový start pro české bydlení! BYTOVÝ FOND ČR KDE JSME VÝCHOZÍ

Více

Seznam právních předpisů MMR k I. Oblast investiční politiky

Seznam právních předpisů MMR k I. Oblast investiční politiky Seznam právních předpisů MMR k 31.12.2008 I. Oblast investiční politiky Zákon o veřejných zakázkách, ve znění zákona č. 110/2007 Sb., zákona č. 296/2007 Sb. a zákona č. 76/2008 Sb. Zákon, kterým se mění

Více

VYHLÁŠKA Ministerstva financí. č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb

VYHLÁŠKA Ministerstva financí. č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb VYHLÁŠKA Ministerstva financí č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb ze dne 27. března 2002 Ministerstvo financí stanoví podle 48 odst. 6 a 60 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech

Více

BYDLENÍ V ČESKÉ REPUBLICE V ČÍSLECH (září 2015) Rozvoj ve všech oblastech. www.mmr.cz

BYDLENÍ V ČESKÉ REPUBLICE V ČÍSLECH (září 2015) Rozvoj ve všech oblastech. www.mmr.cz BYDLENÍ V ČESKÉ REPUBLICE V ČÍSLECH (září 2015) Rozvoj ve všech oblastech www.mmr.cz BYDLENÍ V ČESKÉ REPUBLICE V ČÍSLECH (září 2015) Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Odbor politiky bydlení

Více