Domovský zpravodaj KVÍTKO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Domovský zpravodaj KVÍTKO"

Transkript

1 Domovský zpravodaj KVÍTKO Domov důchodců Šumperk, p.o. U Sanatoria 25, Šumperk Tel.: číslo Září 2014

2 Obsah Slovo ředitelky... 3 Co se událo... 4 Zprávy ze světa dobrovolníků... 8 Zprávy ze sociálního úseku Často se ptáte, my odpovídáme Příspěvky našich uživatelů Žlučníková dieta č Pohyb a cvičení pro seniory Služby na domově Společenská kronika Zábava... 18

3 Slovo ředitelky Vážené dámy, vážení pánové, otevíráte sedmé číslo Domovského zpravodaje Kvítka. Sedmička je pokládána za symbolické číslo nejen v náboženstvích, ale i v matematice a astronomii. Určitě znáte spojení sedm hubených a sedm tučných let z egyptské historie, nebo jste četli, jak Bůh požehnal sedmému dni a zasvětil ho, ale zcela jistě jste slyšeli spojení- šťastná sedmička. Doufám, že i toto vydání bude šťastné. Určitě vás těší, že náš Domov se postupně renovuje a získává zářivější tvář. Nepochybně je to pro vás náročné období, protože opravy zasáhly do vašeho soukromí i do rytmu dní. V plánu jsou ale ještě další akce, které také přispějí k celkové modernizaci, lepšímu vybavení i vzhledu Domova. Jistě jste si všimli, že ve funkci vedoucí sociálního úseku došlo ke změně a na místo Bc. Kateřiny Bílkové nastoupila Bc. Andrea Jenčková. V tomto čísle se vám představí společně s dalšími novými kolegyněmi ze svého úseku. V dalším čísle najdete pár řádků o nových tvářích z ošetřovatelského úseku. Věřím, že i přes všechny starosti a problémy, která vás potkaly, jste prožili i hezké chvíle, zejména na výletech po rozkvetlých lázeňských zahradách a těšíte se na další akce. Řada z vás se už dnes připravuje na sportovní hry, které stejně jako v letech minulých proběhnou za účasti spřátelených domovů z Libiny a ze Štítů. Vážené dámy, vážení pánové, přeji vám příjemné počtení sedmého čísla Kvítka určitě šťastného.

4 Co se událo Tak jako každý rok, tak i v roce 2014 jsme se snažili pro Vás zajistit co nejlepší vystoupení a snad se nám to i povedlo. V lednu sklidil velký úspěch sbor učitelek ze Zábřeha. Sbor je převážně ženský a na vystoupení u nás v DD se vždy těší, takže v tomto případě vzniká potěšení na obou stranách. S panem doktorem Přikrylem jsme v únoru procestovali Paříž a můžeme říct, že vždy hned po cestopisu se již těšíme na další. Únor však nebyl jen o cestování, ale také o velkém zápolení v Turnaji ve společenských hrách. V březnu sklidilo velký aplaus vystoupení Doktorů a jejich největší odměnou byl rozezpívaný sál. Hrály a zpívaly se písničky na přání, což bylo velmi příjemné. Josefovská zábava se letos z důvodu karantény v březnu nekonala. Náhradní termín byl stanoven na 23. dubna a dovolím si říct, že jsme se všichni pobavili tak jako by bylo 19. března. Harmonikářka z Olomoucké agentury VIOLA nám svým temperamentním vystoupením vlila elán a radost do žil. Tuto dávku energie jsme využili hned v závěru měsíce května na Májové veselici. První polovinu kulturního roku jsme uzavřeli na zpívánkách, které jsme pořádali na zahradě DD a pracovníci z údržby nám připravili chutnou mňamku z udírny. Na tradičních zpívánkách, které pořádáme ve spolupráci s výborem obyvatel, se všichni pobavíme téměř pravidelně v polovině každého měsíce. Vděčni jsme i za vystoupení dětí ze šumperských škol a družin, kteří nás chodí potěšit v období svátků, např. MDŽ, Svátku matek, vždyť přece platí, že dětský úsměv potěší každé srdce. Díky vedení města Šumperk jsme uspořádali 2 výlety do Arboreta v Bílé Lhotě a do lázní Velké Losiny. Oba výlety byly podařené, počasí nám přálo a prostředí bylo v obou případech skvělé! Po dovolenkové přestávce se opět těšíme na shledání s Vámi na kulturních pořadech, které obohacují Váš život v našem domově.

5 Veletrh sociálních služeb Zpívánky na zahradě DD Návštěva restaurace Pod kaštanem Turnaj ve společenských hrách Koncert Sboru učitelek ze Zábřehu Návštěva Arboreta v Bílé Lhotě Zpívánky na zahradě DD Letošní červen nás překvapil nádherným letním počasím. I proto jsme se jednoho krásného odpoledne sešli na zahradě domova důchodců, abychom si společně popovídali, zazpívali a poslechli si muziku. Pod altány na zahradě nás uvítalo letní sluníčko a vůně čerstvé kávy i dobrot z udírny. Sešlo se nás skutečně mnoho,

6 kdo by také odolal hudbě od naší oblíbené skupiny Kiks a od pana Záchy, kteří nám hráli jak k poslechu, tak ke zpěvu. Snad z každého koutu zahrady se ozýval smích a zpěv, až do chvíle než bylo hotové občerstvení a všichni se pustili do uzené dobroty. Když se odpoledne nachýlilo ke konci a bylo na čase jít zase zpátky domů, všichni jsme se těšili, až se zase příště společně sejdeme a zazpíváme si. Návštěva restaurace Pod Kaštanem Jedna česká pranostika zní: Když červenec pěkně hřeje, o vánocích se zima zaskvěje. Pokud je tato pranostika pravdivá, pak se tedy máme na co těšit, protože letošní červenec byl opravdu horký. Možná i kvůli dlouhodobě panujícím vysokým teplotám jsme dostali chuť na ledové osvěžení. Jenže kam pro něj? Rozhodli jsme se, že si zajdeme na kávu do nedaleké restaurace Pod Kaštanem. Komu již nohy neslouží tak dobře, aby mohl na místo určení dojít, mohl jet jedním z aut, kterými jsme zajeli až na parkoviště k restauraci. Ostatní si udělali krátkou procházku a všichni jsme se sešli na příjemné zahrádce pod slunečníky, kde jsme si vypili povzbuzující kávu a snědli sladkou dobrotu v podobě poháru či palačinky. Cesta zpátky domů nám utekla rychle a než jsme se nadáli, už jsme mohli ostatním vyprávět další krásný zážitek. Kuželky na zahradě První část letošního léta byla velmi teplá a suchá, svědčila proto různým venkovním radovánkám. Krom procházek přírodou si uživatelé mohli za pěkného počasí zahrát kuželky. Obsluha na kuželky byla zajištěna. Kuželky se velmi rychle staly hojně navštěvovanou zábavou, při které jsme se nasmáli a trochu si procvičili mušku.

7 Radost ze hry jsme měli všichni bez ohledu na výsledek našeho malého turnaje a vždy po ukončení hry jsme se již těšili na příští týden, až si půjdeme s ostatními zahrát. Výlet do Velkých Losin V pátek byl uspořádán další výlet z grantového projektu města Šumperk tentokrát do lázeňské zahrady ve Velkých Losinách. Ráno nás přivítalo slunečné počasí. Cestou v autobuse jsme se těšili na rozkvetlý park. Cesta rychle uběhla. Ve stínu stromů byl příjemný chládek a rozkvetlé keře všude kolem voněly. Vydali jsme se přímo k prameni. Kdo měl chuť, mohl ochutnat léčivou minerální vodu, chvíli posedět, odpočinout si a vyslechnout pár informací z historie lázní. Poté se naše výprava rozdělila na dvě skupiny. Jedna skupinka zamířila k lázeňské kavárně Eliška a druhá se vydala delší cestou parkem kolem Chaloupky (bývalého dětského oddělení). Nakonec se obě skupiny sešly v Elišce. V kavárničce s příjemnou obsluhou chutnalo všem, ať si vybral zákusek, kávu, zmrzlinový pohár nebo něco jiného. Při cestě domů jsme si povídali o výletě a přemýšleli o tom, co vše budeme vyprávět těm, co nemohli jet s námi. Návštěva Arboreta v Bílé Lhotě Ve středu jsme uspořádali výlet do Arboreta v Bílé Lhotě. Počasí nám od rána přálo. V autobuse, při zvuku harmoniky, zpěvu a smíchu nás všech, cesta pěkně ubíhala a než jsme se nadáli, byli jsme v Bílé Lhotě.

8 Přivítal nás krásný a tři hektary rozlehlý park. Arboretem nás provázela velmi příjemná průvodkyně. Přes štěrkovitou cestu, která dělala problémy nejen jednotlivcům, ale i lidem na invalidních vozících, jsme prohlídku zdárně zvládli. Viděli jsme na 300 různých druhů dřevin nejen z Evropy, ale i z Asie, Severní Ameriky či Mexika. Nebyla to jen pastva pro oči, ale i pro další smysly, čich a hmat. Nádhernou citronovou vůni kolem sebe šířil jehličnan, který pohladil i svým dotykem. Z Bílé Lhoty jsme se vypravili zpátky domů plni dojmů z barevných květin. Veletrh sociálních služeb Město Šumperk ve spolupráci s poskytovateli sociálních služeb v Šumperku a blízkého okolí uspořádalo 20. května 2. ročník Veletrhu sociálních služeb. Tato akce se konala v letním divadle Vily Doris a v přilehlém parku Sady 1. máje. Sešlo se mnoho organizací, které ve svém stánku nabízely informace o konkrétní službě v podobě letáčků a drobných dárků. Návštěvníci mohli shlédnout praktické ukázky z činnosti jednotlivých poskytovatelů, výrobky uživatelů, zdarma si nechat změřit krevní tlak či hladinu glykemie a dokonce si vyzkoušet nácvik resuscitace člověka. Součástí akce byl rovněž bohatý doprovodný program, kde náš domov skvěle reprezentovala hudební skupina KIKS. A na rozdíl od deštivého počasí v loňském roce i zářivé slunce přispělo ke zdárnému průběhu celé akce. E. Garguláková Zprávy ze světa dobrovolníků Jak jistě víte, do našeho domova dochází během celého roku několik dobrovolníků, kteří se nám ve svém volném čase věnují. Jistě vás zahřejí u srdce zprávy o oceněních, která naši dobrovolníci získali.

9 Cena Ď Dne se ve Vlastivědném muzeu v Olomouci konalo regionální kolo ceny Ď pro Olomoucký kraj, na kterou byl nominován dobrovolník Jiří Doskočil (na fotografii uprostřed). Jirka pracuje jako dobrovolník v Domově důchodců v Šumperku spolu se svojí maminkou, která je mu velkým vzorem a sama získala ocenění Křesadlo za svoje angažování v pomoci potřebným. Jiří pravidelně ministruje v bohoslužbách a často také pomáhá při větších akcích pro seniory. Jako dobrovolník se zúčastnil například vědomostní soutěže, Josefovské zábavy či sportovního odpoledne. Cena Ď a cena Křesadlo jsou ocenění udělované dobrovolníkům a mecenášům s cílem zviditelnit dobrovolnictví, neziskový sektor a vzbudit v lidech zájem o dobrovolnou činnost. Mezi držitele ceny Ď patří například prezident Václav Havel, norský předseda vlády Jens Stoltenberg a kardinál Dominik Duka. Mezinárodní kolo soutěže se konalo 24. Června v Praze, v tomto kole již Jiří nezvítězil, ale jak je nám známo, není důležité vyhrát ale zúčastnit se! Tímto bychom chtěli za celý kolektiv zaměstnanců i uživatelů DD Šumperk pogratulovat Jiřímu k úspěchu, kterého dosáhl a poděkovat mu za čas a úsilí, které nám věnuje. Cena Křesadlo Měla jsem tu čest zúčastnit se slavnostního udělování cen Křesadlo 2013, které je určeno pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci. Slavnostní předávání proběhlo 16. Prosince v Arcibiskupském paláci v Olomouci pod záštitou Olomouckého kraje spolu s Maltézskou pomocí o.p.s. Centrum Olomouc a s Unií nestátních neziskových organizací. V kategorii sociální služby získala ocenění Křesadlo paní Pavlína Doskočilová, která vykonává dobrovolnickou činnost

10 v Domově důchodců Šumperk. Křesadlo převzala z rukou hejtmana Olomouckého kraje, Ing. Jiřího Rozbořila. Ve třetím ročníku bylo v rámci kraje uděleno 8 křesadel v různých kategoriích. Slavnostní sál Arcibiskupského paláce a koncert charismatické Marty Kubišové vytvořil důstojný rámec pro ocenění záslužné a nezištné práce dobrovolníků. Ráda bych touto cestou vyjádřila své poděkování a úctu všem dobrovolníkům, kteří věnují svůj čas druhým lidem - našim seniorům a v neposlední řadě i Bc. Anetě Svozilové, koordinátorce dobrovolníků Maltézské pomoci, o.p.s., která paní Doskočilovou na ocenění navrhla. Věřím, že se dobrovolnictví postupně stane součástí každodenního života, protože jedině to, co člověk dává, je to, co má. Kateřina Bílková Zprávy ze sociálního úseku V minulých měsících nastalo několik změn v sociálním úseku, jednalo se především o příchod nových pracovníků, kteří se vám v následujícím textu krátce představí. Bc. Andrea Jenčková vedoucí sociálního úseku Po maturitě na SPŠ v Uničově jsem studovala Vyšší odbornou školu sociální v České Třebové. Po absolutoriu jsem v roce 2004 nastoupila jako sociální pracovnice o.p.s. Pontis v Šumperku. Mé první působiště bylo v Domech s pečovatelkou službou a Denním centru. V tomto krásném období jsem se vdala, s manželem jsme si pořídili krásný domek s velkou zahradou, dvě úžasné dětičky a pejska. Proto téměř veškerý volný čas trávím právě s nimi nebo s příjemnou

11 knihou. Po mateřské a rodičovské dovolené se mým chlebodárcem stala Charita Šumperk, kde jsem pracovala 2 roky opět v pozici sociální pracovnice a částečně také jako pracovník přímé péče. Jsem potěšena, že některé obyvatele DD Šumperk znám právě z mých dřívějších působišť. Ostatní uživatele našich služeb snad brzy poznám také, i když je Domov opravdu hodně velký. V kanceláři vedoucí sociálních služeb jsou vám všem dveře vždy otevřené. Ráda vás také navštívím ve vašich pokojích, kde je často k řešení různých záležitostí, nebo jen k popovídání, příjemnější atmosféra. Přeji nám všem společně pevné zdraví a pohodu a těším se na naši vzájemnou spolupráci. Marta Rýznarová asistent sociálního pracovníka Po maturitě na Střední ekonomické škole v Šumperku jsem nastoupila v n. p. Moravolen jako sekretářka ředitele. Po dvou letech jsem začala pracovat jako vedoucí skladu pomocného materiálu. Po mateřské dovolené jsem přešla do České spořitelny, kde jsem pracovala na oddělení běžných účtů, potom na oddělení marketingu. Před nástupem do DD Šumperk jsem měla na starosti vzdělávání pracovníků v oblasti prodejních dovedností. Jsem vdaná a mám 26tiletou dceru Kateřinu. Bydlím v Dolních Studénkách, kde jsem si s manželem postavila rodinný domek. Ve volném čase ráda čtu a věnuji se numerologii. Jana Kobzová Aktivizační pracovník Po maturitní zkoušce na Střední škole sociální péče a služeb v Zábřehu, jsem se rozhodla dále studovat na Univerzitě Palackého. Během studia

12 na vysoké škole jsem se aktivně věnovala dobrovolnictví především u dětí a u osob s tělesným postižením. Po dokončení studia jsem hned nastoupila zde v Domově důchodců Šumperk. Některé obyvatele domova znám již z dřívějších dob, kdy jsem sem jezdila coby malé dítě za prababičkou, která zde spoustu let žila. Hodně času trávím v přírodě, mám ráda zvířata a sama mám psa, který je v současné době u babičky, protože v bytě ve městě by zbytečně trpěl. Ve volném čase si ráda přečtu pěknou knihu, nebo si zajdu na dlouhou procházku. Vzhledem k mé zálibě v literatuře nabízím zájemcům z řad obyvatel domova čtení povídek nebo knih na pokračování. Pracovní doba na sociálním úseku: Pokladna úterý a čtvrtek 8:00 10:00 středa 14:00 16:00 V nutných případech je možné vybrat peníze i v jiné dny. Sociální pracovnice každý den 6:00 14:30 ve středu 6:00-16:00 Výplaty důchodů Výplata důchodů na našem Domově připadá na každý 15. den v měsíci. Pokud 15. připadá na sobotu, jsou důchody vypláceny v pátek, pokud je běžný termín v neděli, výplata se uskuteční v pondělí. Na Domově se zvláštním režimem a I. oddělení Domova pro seniory jsou důchody rozneseny po pokojích v dopoledních hodinách. Na II. oddělení si můžete důchody vyzvednout po obědě ve společenské místnosti, poté je rozneseme po pokojích II. a III. oddělení. Tento způsob výplaty důchodů se týká pouze těch uživatelů, jimž je výplata zajišťována prostřednictvím hromadného seznamu. Netýká se těch, kteří pobírají důchod na své běžné účty, na účty svých rodin nebo poštovní poukázkou.

13 Často se ptáte, my odpovídáme Kdy je možné využít fakultativní službu dopravy osobním automobilem na nákupy a jiné pochůzky? Vzhledem ke kapacitě zaměstnanců se tato služba poskytuje v nutných případech, např. návštěva úřadu za účelem vyřízení občanského či jiného průkazu apod. Není tedy možné využít službu dopravy za účelem nákupu a pochůzek. Je možné požadovat větší rozsah rehabilitací? V případě, že námi poskytovaná rehabilitace není v takovém rozsahu, aby Vám vyhovovala, je možné obrátit se na ošetřujícího lékaře, který může předepsat další rehabilitace na rehabilitačním oddělení např. Nemocnice Šumperk nebo jiného rehabilitačního zařízení. Dopravu do těchto zařízení je možné zajistit, na poukaz od ošetřujícího lékaře, sanitou. Další možností je přizvat si terénního pracovníka k lůžku (např. z Charity), tyto služby si uživatel musí hradí ze svých prostředků. Příspěvky našich uživatelů Chtěla bych vám napsat, jak jsme aktivní v naší dílně. Není to nic moc, ale snažíme se. Tak třeba naše Milka Janků, ta je nezmar, všechno vymaluje a snaží se všech sil. Další pracant je paní Balátová, ta zas motá klubíčka vlny z minulé generace a připravuje práce pro příští generaci. Další naše umělkyně je paní Komůrková. Ta se stará, abychom všechny byli IN. Navlíká korálky a náramky. Naše paní Bufková dělá ploty pro svá vnoučata, ale jde ji to pomalu, protože jí bolí ruce. Musela zajít za lékařskou vědou, dostala pár včeliček a už je to lepší,

14 tak i ploty budou do Vánoc hotové. A naše nejlepší kolegyně je Liduška Koukalová, ta co do ruky vezme, tak vše je originál, ať dělá kytičky nebo plete košíčky, ponožky radost se podívat. No a já, Trnková, se snažím také. Pletu koberečky pro vnoučata, pejsky a kočičky. Sem tam přijde kvalitářka paní Šumberová a zhodnotí nám práci a sama se pochlubí, jak daleko je s výšivkou na ubruse. Tak to je asi všechno, co tam děláme pod vedením paní J. Lepkové, ale jsou ještě i jiné činnosti. To byste se museli častěji přijít podívat. A. Trnková Žlučníková dieta č.4 Jak jistě všichni víme, ne všechny nemoci můžeme léčit tabletkami. Spousta nemocí vyžaduje i speciální stravování. Následující text vám představí žlučníkovou dietu, která se využívá při onemocnění žlučníku. U nás v domově se používá žlučníková dieta asi pro 37 klientů, dále je kombinována s dietou diabetickou a označuje se dieta č.9s. Tuto dietu odebírá asi 12 klientů. Žlučníková dieta se vyznačuje omezením tuků, dříve hrála zásadní význam při léčbě potíží, nyní má částečný význam v prevenci obtíží a symptomaticky nemocnému ulevuje. Tuto dietu podáváme při chronickém onemocnění žlučníku, po skončení akutních obtíží nebo po operaci žlučníku. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Snažíme se o to, aby byl jídelníček pestrý. Mezi nevhodné potraviny patří uzené, jitrnice, nakládané ryby, sardinky v oleji, zrající sýry (Hermelín, Niva, tvarůžky), kapusta, kyselé zelí, zelí hlávkové, luštěniny, ořechy, mák, zelená paprika, okurky salátové nebo ostré koření.

15 Jako vhodná potravina ze zeleniny se používá čínské zelí, z luštěnin je možné konzumovat cizrnu, která bývá také dobře snášena. Raději ale používat pouze do polévky. Tyto dvě potraviny se nesmí podávat bezprostředně po operaci. Nutriční terapeut Lenka Skřivánková Pohyb a cvičení pro seniory Na našem Domově probíhá pravidelné cvičení pro seniory. Cvičení pro seniory pomůže prodloužit váš aktivní život. Udává se, že člověk, kterému je 65 let, který cvičí a sportuje, má lepší kondici než o mnoho let mladší člověk, který se moc nehýbe. Cvičení pro seniory Vám zlepší kvalitu vašeho života a to hlavně do budoucna. S pohybem tělo stárne pomaleji. Lepší je vždy problémům aktivně předcházet. Cvičení pro seniory má pozitivní účinek na fyzickou kondici, snižujete také riziko osteoporózy, která je u starých lidí velmi častá, udržuje klouby v pohybu a zabraňuje rychlejšímu ochabování svalstva. Cvičení je také prevencí před obezitou, ze které plyne mnoho zdravotních problémů. Pravidelné cvičení také zlepšuje psychický stav člověka. Různé druhy cvičení pro seniory Cvičení pro seniory může mít různé podoby. Zde několik typů na některé z nich: Kondiční cvičení pro zlepšení základní kondice nebo udržení stávající Cvičení na fitballu - cvičení na velkém balónu, série různých cviků. Plavání - je dobré, protože vůbec nezatěžuje vaše klouby. Vhodné i pro obézní seniory, nebo lidi, kteří mají problémy s nosnými klouby (kolena, kyčle, kotníky). Turistika chození na různé výlety. Cvičení zábavnou formou. NordicWalking chůze s hůlkami.

16 Kondiční posilování posilování s lehkými zátěžemi, zátěž by měla být přiměřená stavu a věku Jóga - je velmi vhodná, zlepšuje i psychiku. Fyzioterapeut Daniel Slavík Služby na domově Poradní dny pro zdravotně postižené Poradní dny pro sluchově a tělesně postižené občany proběhnou ve dnech a Otevírací doba kantýny Během letních měsíců byla omezena provozní doba kantýny. Otevírací hodiny nadále zůstávají stejné jako v létě: Po 8:00 12:00 Út 8:00 12:00 St 8:00 12:00 13:00 16:00 Čt 8:00 12:00 Pá 8:00 12:00 So Zavřeno Ne 14:00 16:00

17 Společenská kronika V prvním pololetí roku 2014 k nám přišli: Vladimír Ošťádal Jana Hřibňáková Anežka Krobotová Věra Urbanová Anna Holoušová Milada Heděncová Věra Skálová Hana Vajcová Ilona Benešová Vlastimil Talanda Anděla Krestýnová Dobroslava Abšnajdrová Jana Birkásová Vlasta Svobodová Emilie Mičíková Ing. Alois Chalupa Rudolf Tisovský Božena Venosová Marie Hegerová Božena Pražáková František Hurský Jaroslav Pekař Zdenka Dubová Jaroslava Feráková Miroslav Hauser V prvním pololetí roku 2014 od nás odešli: Ludmila Urbanová MUDr. Miloslava Bočková Josef Pokorný Danuše Dudová Božena Potměšilová Marie Vorlíčková Jiřina Marečková Rostislav Novotný František Janků Miroslava Macková Karel Čunderle Rudolf Dostál David Őszi Anna Slabinová Anna Holoušová František Hurský Anastazie Mazáková Jiřina Lajtochová Marie Hájková Božena Janků Božena Růžičková Marie Kašparová

18 Zábava Přesmyčky - správně poskládejte slova: NDAKAMIRNA CHOTI - PEČKA MEAČOPRN - TERČÍK LINMAA - ČURKA TEKARAB - NOTACE PTESKOLE - Seřaďte jednotky délky vzestupně - od největší po nejmenší: a) 20 cm b) 145 mm c) 2,5 m d) 0,006 km e) 772 dm f) 0,8 m V levém sloupci je napsáno slovo a v pravém sloupci je v řadě písmen ukryto. Co nejrychleji slovo najděte a podtrhněte: AUTO LKRTPVXAUTOCBXEP POSTEL UEDSBIPOSTELNIKC HRNEK PEURIKHRNEKMXSEI POKUS - MYGESPOKUSXYBERA ŽENŠEN - ŽEŠNEŽNŠENŽENŠEN ČIVAVA ČIAVAAČVIČIVAVAV Doplňte správně číslice do početních operací: = = = = = = 88

19 Poskládejte řadu slov správně tak, jak jdou za sebou podle abecedy: KOLO, ZEBRA, RUČNÍK, VAJÍČKO, BATERKA, DĚLNÍK, OTOMAN, ANANAS, GUMA, INDIÁN, NOTA, TALISMAN, CITON, POPELNICE, EMENTÁL, JAVOR, CHAMELEON, FIALKA, UMYVADLO, HALENKA, LETADLO, MOUKA, QIDO, SALÁM, XENA. Najděte cestu bludištěm Otázka na závěr: Kolik musí být ve skupině lidí, aby se určitě alespoň dva z nich narodili ve stejném měsíci? Aktivizační pracovnice Katka Šuranská

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele LUXOR PODĚBRADY poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY Informace pro zájemce a žadatele Domov pro seniory Luxor Poděbrady Poskytuje sociální služby seniorům, kteří potřebují pomoc nebo celodenní

Více

Červenec prázdninový provoz

Červenec prázdninový provoz Červenec prázdninový provoz Začínají týdny zaslouženého odpočinku dovolená. Sluníčko vysílá hřejivé paprsky na všechny strany. Počasí vskutku odpovídá letnímu času. V SPR se vyhodnocují pololetní výsledky,

Více

Vítáme Vás u prezentace Oázy pokoje pro psychicky nemocné. domova se zvláštním režimem

Vítáme Vás u prezentace Oázy pokoje pro psychicky nemocné. domova se zvláštním režimem Vítáme Vás u prezentace Oázy pokoje pro psychicky nemocné domova se zvláštním režimem Naše moderní zařízení je situováno vblízkosti centra Frýdku-Místku. Chůzí do deseti minut můžete dojít: k Basilice

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní.

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Jaroslav Matějka se narodil v roce 1940 v Litomyšli. Od roku 1960 žije ve

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

INFORMACE PRO ZÁJEMCE. Centrum sociálních služeb Znojmo, p. o., U Lesíka 3547/11, 669 02 Znojmo

INFORMACE PRO ZÁJEMCE. Centrum sociálních služeb Znojmo, p. o., U Lesíka 3547/11, 669 02 Znojmo INFORMACE PRO ZÁJEMCE Centrum sociálních služeb Znojmo, p. o., U Lesíka 3547/11, 669 02 Znojmo CENTRUM DENNÍCH SLUŽEB, Mikulášské náměstí 482/12, 669 02 Znojmo Centrum denních služeb je zařízení s denním

Více

DOMOV DŮCHODCŮ Šumperk, příspěvková organizace. U sanatoria 25, 787 01 Šumperk DOMÁCÍ ŘÁD ALTERNATIVNÍ FORMA PRO DOMOV PRO SENIORY.

DOMOV DŮCHODCŮ Šumperk, příspěvková organizace. U sanatoria 25, 787 01 Šumperk DOMÁCÍ ŘÁD ALTERNATIVNÍ FORMA PRO DOMOV PRO SENIORY. DOMOV DŮCHODCŮ Šumperk, příspěvková organizace U sanatoria 25, 787 01 Šumperk DOMÁCÍ ŘÁD ALTERNATIVNÍ FORMA PRO DOMOV PRO SENIORY Obsah Článek 1 Základní ustanovení 2 Článek 2 Ubytování 2 Článek 3 Doba

Více

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele LUXOR PODĚBRADY poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY Informace pro zájemce a žadatele Domov pro seniory Luxor Poděbrady Poskytuje sociální služby seniorům, kteří potřebují v důsledku zhoršeného

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních 7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen 2019 Domov Srdce v dlaních V měsíci září narozeniny slaví: 2. září Tomašová Jana 13. září Špidlenová Jadwiga 15. září Soukupová Ludmila 16. září Polidová Alena 19.

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Sociální služby pro seniory Šumperk, příspěvková organizace. U sanatoria 25, Šumperk D O M Á C Í Ř Á D D O M O V P R O S E N I O R Y.

Sociální služby pro seniory Šumperk, příspěvková organizace. U sanatoria 25, Šumperk D O M Á C Í Ř Á D D O M O V P R O S E N I O R Y. Sociální služby pro seniory Šumperk, příspěvková organizace U sanatoria 25, 787 01 Šumperk D O M Á C Í Ř Á D A L T E R N A T I V N Í F O R M A P R O D O M O V P R O S E N I O R Y Obsah Článek 1 Základní

Více

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * *

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * KUL TURNI, KRONIKA Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * * * 2008 Centrum sociálních služeb Kojetín organizuje pro své obyvatele na domech s pecovatelskou službou a návštevníky Klubu duchodcu

Více

TyfloCentrum Brno, o. p. s.

TyfloCentrum Brno, o. p. s. 1. týden TyfloCentrum Brno, o. p. s. poskytovatel služeb pro zrakově postižené v Jihomoravském kraji Chaloupkova 3, 612 00 Brno, www.centrumpronevidome.cz, tel. 515 919 770, vedeni@tyflocentrumbrno.cz

Více

TyfloCentrum Brno, o. p. s.

TyfloCentrum Brno, o. p. s. TyfloCentrum Brno, o. p. s. poskytovatel služeb pro zrakově postižené v Jihomoravském kraji Chaloupkova 3, 612 00 Brno, www.centrumpronevidome.cz, tel. 515 919 770, vedeni@tyflocentrumbrno.cz Program aktivit

Více

Životický portál. Od 18. dubna do 24. dubna 2016

Životický portál. Od 18. dubna do 24. dubna 2016 Životický portál Od 18. dubna do 24. dubna 2016 B L A H O P Ř Á N Í v měsíci dubnu oslaví narozeniny Jméno Č.p. Věk DOŘIČÁKOVÁ Anna 48 95 MIČKOVÁ Olga 14 65 KLADIVA Antonín 136 55 RÝCOVÁ Alena 187 50 JÍDELNÍ

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

V Ř E S K O V Á K květen 2009

V Ř E S K O V Á K květen 2009 V Ř E S K O V Á K květen 2009 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, v úvodním slovu vás chci pochválit za dovoz dřevního odpadu ke spálení. Tentokrát se tam nacházel skutečně jen spalitelný odpad. Věřím, že

Více

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Str. 1 Dětské skupiny Kamenná informují Prosinec 2018 pro nás byl velice náročný. Venku jsme otestovali první sněhovou nadílku. V prostorách dětských skupin

Více

Zpravodaj obce Řepice

Zpravodaj obce Řepice Zpravodaj obce Řepice Ročník XVII číslo 1 leden 2019 Vpravo je část obálky z dopisu s vánočním a novoročním přáním od naší milé pošťačky Veroniky. Tak hodně štěstí a zdraví v tomto roce, Řepičáci. Veras

Více

PLÁNOVANÉ AKTIVITY KVĚTEN 2014. nám. Přerovského povstání 1 750 02 Přerov

PLÁNOVANÉ AKTIVITY KVĚTEN 2014. nám. Přerovského povstání 1 750 02 Přerov PLÁNOVANÉ AKTIVITY KVĚTEN 2014 nám. Přerovského povstání 1 750 02 Přerov tel. 581 204 437, mob. 777 929 215 e-mail: info.dusevnizdravi@gmail.com web: www.dusevnizdravi.com Ředitelka organizace: Bc. Kateřina

Více

KRONIKA PROSINEC 2016

KRONIKA PROSINEC 2016 KRONIKA PROSINEC 2016 ROZSVĚCENÍ VÁNOČNÍHO STROMEČKU U KAPLIČKY V neděli 4.12. děti ze ZŠ a MŠ zpívaly u kapličky. Místní se sešli na hezké akci, do které se pod záštitou obecního úřadu kromě školy zapojily

Více

Životický portál. Od 9. května do 15. května 2016

Životický portál. Od 9. května do 15. května 2016 Životický portál Od 9. května do 15. května 2016 B L A H O P Ř Á N Í v měsíci květnu oslaví narozeniny Jméno Č.p. Věk Jméno Č.p. Věk NEVLUDOVÁ Ludmila 135 94 ČERNOCHOVÁ Marcela 18 65 HIKEL Alois 130 83

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA. V týdnu proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4.

4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA. V týdnu proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4. Náš Domov 4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA V týdnu 25.4. 1.5. proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4. Ve dnech 26.4. 28.4. bude pokladna uzavřena -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí. Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem. Září 2015

Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí. Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem. Září 2015 Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem Září 2015 O čem si přečtete: Zahájení školního roku 2015/2016 Plavání Návštěva útulku

Více

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava 1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava Sleva 10% pro držitele VSTUPENKY v prodeji na webu www.vanocedetem.cz Dovolte nám, abychom se Vám představili. Jsme průvodci 1. veletrhu

Více

INFOKANÁL KABELOVÉ TELEVIZE

INFOKANÁL KABELOVÉ TELEVIZE INFOKANÁL KABELOVÉ TELEVIZE Obec Hvozdná Domovní odpad se odváží v úterý 21. února 2017. K cestě prosím přichystejte pouze plné popelnice. 15. 2. 2017 Říkanky a písničky Obec Hvozdná nabízí pronájem nebytových

Více

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha září 2011 8. ročník, č. 9 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha Milí přátelé, prázdniny utekly

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Informace www.gtmskola.cz Dvě první třídy a Mravenečci V letošním školním roce

Více

JE ZDE ZAZNAMENANÁ NABÍDKA SKUPINOVÉ ČINNOSTI/AKCÍ. PROGRAM PROBÍHÁ NA ZÁKLADĚ

JE ZDE ZAZNAMENANÁ NABÍDKA SKUPINOVÉ ČINNOSTI/AKCÍ. PROGRAM PROBÍHÁ NA ZÁKLADĚ DOBRÝ DEN! Tento program na ZÁŘÍ byl sestaven na základě individuálních plánů a současných možností centra. Program je orientační, JE ZDE ZAZNAMENANÁ NABÍDKA SKUPINOVÉ ČINNOSTI/AKCÍ. PROGRAM PROBÍHÁ NA

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA BŘEZEN 2017 ŠKOLNÍ PLES V pátek 3. března se konal v Kodymově národním domě v Opočně stužkovací ples naší školy, kde byli

Více

12/2016 PROSINEC Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není.

12/2016 PROSINEC Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není. Náš Domov 12/2016 PROSINEC 2016 Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není. Přeji Vám všem co nejvíce potřebujeme ZDRAVÍ, co stále hledáme

Více

INFORMAČNÍ BROŽURA zjednodušená forma Domov se zvláštním režimem MATYÁŠ v Nejdku, příspěvková organizace

INFORMAČNÍ BROŽURA zjednodušená forma Domov se zvláštním režimem MATYÁŠ v Nejdku, příspěvková organizace INFORMAČNÍ BROŽURA zjednodušená forma Domov se zvláštním režimem MATYÁŠ v Nejdku, příspěvková organizace Obyvatelé areálu Domova Naším posláním je poskytování komplexních celodenních sociálních služeb

Více

Brožura pro zájemce DOMOV. pro osoby se zdravotním postižením

Brožura pro zájemce DOMOV. pro osoby se zdravotním postižením Brožura pro zájemce DOMOV pro osoby se zdravotním postižením OBSAH s. 4 s. 5 s. 7 s. 8 Přinášíme světlo do života potřebným. motto Slezské diakonie s. 9 s. 13 s. 14 2 KDO? EBEN-EZER Český Těšín, domov

Více

Zpráva o činnosti v Domově pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa v roce 2010

Zpráva o činnosti v Domově pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa v roce 2010 Domovy pro osoby se zdravotním postižením Ústí nad Labem, p. o., středisko Domov pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa, Svojsíkova 2733/52, PSČ 400 11 Ústí nad Labem, tel.: 472 772 141, uspterasa@volny.cz,

Více

Program na leden 2014

Program na leden 2014 Program na leden 2014 Čt 2.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Čt 16.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Čt 30.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Pá 17.1. Pedikúra ( od 13.00 hod.) Čt 23.1. Kadeřnice ( od 10.00 hod.) Program

Více

Životický portál. Od 25. dubna do 1. května 2016

Životický portál. Od 25. dubna do 1. května 2016 Životický portál Od 25. dubna do 1. května 2016 B L A H O P Ř Á N Í v měsíci dubnu oslaví narozeniny Jméno Č.p. Věk DOŘIČÁKOVÁ Anna 48 95 MIČKOVÁ Olga 14 65 KLADIVA Antonín 136 55 RÝCOVÁ Alena 187 50 Oznámení

Více

TyfloCentrum Brno, o. p. s. kalendář akcí a služeb: duben - květen 2009

TyfloCentrum Brno, o. p. s. kalendář akcí a služeb: duben - květen 2009 14. týden St 1.4. Čt 2.4. TyfloCentrum Brno, o. p. s. kalendář akcí a služeb: duben - květen 2009 9:00 13:00 Kurz vaření pro přihlášené 7:45 17:00 VESELÝ APRÍLOVÝ VÝLET pro přihlášené 13:00 18:00 Psychologická

Více

Životický portál. Od 31. října do 6. října 2016

Životický portál. Od 31. října do 6. října 2016 Životický portál Od 31. října do 6. října 2016 B L A H O P Ř Á N Í v měsíci říjnu oslaví narozeniny Jméno Č.p. Věk ČERNÁ Růžena 49 91 LACINA Stanislav 15 75 ČERNOCH Jan 7 75 ŽERDÍK Miloslav 150 65 DAROŇ

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Více možností. Přihlásit

Více možností. Přihlásit 1 z 7 10.7.2013 12:47 Více možností Přihlásit Kam pojedete? Praha Střední Čechy Jižní Čechy Šumava Plzeňsko a Český les Západočeské lázně Severozápadní Čechy Českolipsko a Jizerské hory Český ráj Krkonoše

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

DOMOV DŮCHODCŮ U Zlatého kohouta Zborovská 857 Hluboká nad Vltavou

DOMOV DŮCHODCŮ U Zlatého kohouta Zborovská 857 Hluboká nad Vltavou DOMOV DŮCHODCŮ U Zlatého kohouta Zborovská 857 Hluboká nad Vltavou Poskytovatel sociálních služeb Motto: Ve stáří není lepší útěchy než to, že jsme celou sílu svého mládí vtělili do díla, které nestárne

Více

Pravidelné akce Klubu seniorů Krupka na rok 2015

Pravidelné akce Klubu seniorů Krupka na rok 2015 Pravidelné akce Klubu seniorů Krupka na rok 2015 Každé pondělí až čtvrtek je otevřen klub v DPS Dlouhá 636, Krupka vždy od 13,00 do 17,00 hodin. Možnost využití dvou počítačů včetně připojení na internet,

Více

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Příloha č. 3 kroniky obce Ludgeřovice za rok 2009 Vítání jara na Vrablovci Bylo to v pátek 24. dubna 2009 v sále místní hospody, pořádal Klub důchodců Vrablovec.

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Lůžkové a sociální centrum pro seniory o.p.s. Chrudim I, Resselovo náměstí čp.113 Výroční zpráva za rok 2014 Zpracoval : Ing.Milan Jiruška, ředitel o.p.s. e mail : domovsenioru1@chrudim.cz www.domovsenioruchrudim.cz

Více

V Ř E S K O V Á K prosinec 2013

V Ř E S K O V Á K prosinec 2013 V Ř E S K O V Á K prosinec 2013 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, nastal čas se ohlédnout a zhodnotit rok 2013. Myslím, že se nám podařilo splnit úkol, kterým byla největší investiční akce v historii obce.

Více

Životický portál. Od 30. března do 5. dubna 2015

Životický portál. Od 30. března do 5. dubna 2015 Životický portál Od 30. března do 5. dubna 2015 BLAHOPŘÁNÍ v měsíci dubnu oslaví narozeniny Jméno DOŘIČÁKOVÁ Anna ČERNÝ Oldřich SURÁK Vojtěch MIČKA Jiří DROZD Bohumír ZAHRADNÍKOVÁ Emilie Číslo popisné

Více

DOMOVNÍČEK. Číslo 1/2013. DS Věstonická Domovníček č. 1/2013 Stránka 1

DOMOVNÍČEK. Číslo 1/2013. DS Věstonická Domovníček č. 1/2013 Stránka 1 DOMOVNÍČEK Číslo 1/2013 DS Věstonická Domovníček č. 1/2013 Stránka 1 Slovo ředitele Domova pro seniory Věstonická Ing. Rudolfa Nytla Vážení čtenáři, dnes se Vám dostává do rukou první vydání našeho zpravodaje,

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

c) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti: upevňování získaných psychických a

c) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti: upevňování získaných psychických a Posláním služby je poskytnout osobám se zdravotním postižením, zejména pak s mentálním a kombinovaným postižením podporu a pomoc směřující k samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti. Poskytnout podporu

Více

Ve středu 21. května 2014 nás opět potěšili svojí návštěvou žáci ze Základní školy z Deblína. Klienti, kteří tráví rádi svůj čas v jejich

Ve středu 21. května 2014 nás opět potěšili svojí návštěvou žáci ze Základní školy z Deblína. Klienti, kteří tráví rádi svůj čas v jejich Ve středu 21. května 2014 nás opět potěšili svojí návštěvou žáci ze Základní školy z Deblína. Klienti, kteří tráví rádi svůj čas v jejich společnosti, si s nimi tentokrát zahráli venkovní hru Člověče,

Více

PROGRAM ÚTERÝ 22. listopadu 2016

PROGRAM ÚTERÝ 22. listopadu 2016 PROGRAM ÚTERÝ 22. listopadu 2016 09:00 otevření kulturního domu, coffee break, prezence 10:15 zahájení Podzimního semináře 10:30 12:00 Daně z příjmů I. část Ing. Kytler (90 min.) 12:00 13:00 oběd (60 min.)

Více

Činnost sdružení v roce 2002

Činnost sdružení v roce 2002 Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením) vzniklo v Soběslavi v březnu 2000. Cílem sdružení je pomáhat prosazovat zájmy dětí i dospělých s postižením a

Více

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM pondělí 3. 9. 2018 15:30 17:00 VOLEJBAL / sraz na recepci Libuše 15:30 17:00 PROCHÁZKA: ČERVENÝ LÁZEŇSKÝ OKRUH - HVĚZDA / sraz na recepci Libuše Střední náročnost, 3 400 m. Minimální účast 3 osoby. úterý

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE PLZEŇ 10. 11.11.2011 DLOUHODOBÁ PÉČE V POJETÍ CHARITY ANEB PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE FARNÍ CHARITA -20 LET NAŠÍ ORGANIZACE VE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍCH SLUŢBÁCH Ředitelka Miloslava

Více

Životický portál. Od 5. prosince do 11. prosince 2016

Životický portál. Od 5. prosince do 11. prosince 2016 Životický portál Od 5. prosince do 11. prosince 2016 B L A H O P Ř Á N Í v měsíci prosinci oslaví narozeniny Jméno Č.p. Věk KUNCOVÁ Věra 33 92 KROUTILOVÁ Vlasta 23 65 ŽLEBEK Jindřich 148 60 CÁBOVÁ Růžena

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

V Ř E S K O V Á K leden 2010

V Ř E S K O V Á K leden 2010 V Ř E S K O V Á K leden 2010 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, dočkali jsme se přívalu sněhu a tak okusili zase po dlouhé době pravou zimu. Největší radost mají samozřejmě děti, ale dospělým sníh přidělává

Více

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák č. 2/2012 Vážení a milí přátelé, rtuť teploměru, příjemné sluníčko i zpěv ptáků hlásí, že přichází dlouho očekávané a pro většinu z nás nejkrásnější roční období. Je to i čas pro vydání jarního čísla našeho

Více

Dotazník pro rodinné příslušníky obyvatel Domova důchodců Horní Planá - VÝSLEDKY

Dotazník pro rodinné příslušníky obyvatel Domova důchodců Horní Planá - VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ SPOKOJENOSTI SE SOCIÁLNÍ POBYTOVOU SLUŽBOU DOMOVA DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ Dotazník pro rodinné příslušníky Domova důchodců Horní Planá (dále jen Domov) Dotazník pro rodinné příslušníky

Více

- občanské sdružení pro pomoc náhradním rodinám se sídlem v Olomouci ZPRAVODAJ č. 16 (květen 2012)

- občanské sdružení pro pomoc náhradním rodinám se sídlem v Olomouci ZPRAVODAJ č. 16 (květen 2012) - občanské sdružení pro pomoc náhradním rodinám se sídlem v Olomouci ZPRAVODAJ č. 16 (květen 2012) Vážení členové občanského sdružení ISIS, vážení přátelé! Přinášíme Vám informace důležité pro řádný chod

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec

ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec NEDĚLĚ 21.9.2014 * odlet Praha Luton * transfer z letiště Luton Victoria * schůzka s organizátorkou (předání

Více

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři,

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři, Číslo 3 2015 1 Úvodem Vážení občané, vážení čtenáři, Letos se naposled setkáváme na stránkách našeho občasníku. Není to dlouho, co jsme pročítali stránky podzimního čísla a už je tady zimní vydání. Podzim

Více

- fakultativní služby, tedy služby, které si uživatelé hradí sami za úhradu, - služby poskytované bezplatně.

- fakultativní služby, tedy služby, které si uživatelé hradí sami za úhradu, - služby poskytované bezplatně. V Domově Na zámku poskytujeme dvě pobytové sociální služby: Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem. Poskytujeme základní služby: - poskytnutí ubytování za úhradu, - poskytnutí stravy za úhradu,

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

Životický portál. od 15. května do 21. května 2017

Životický portál. od 15. května do 21. května 2017 Životický portál od 15. května do 21. května 2017 B L A H O P Ř Á N Í v měsíci květnu oslaví narozeniny Jméno Č.p. Věk NEVLUDOVÁ Ludmila 135 95 HIKEL Alois 130 84 KUNCOVÁ Amalie 27 81 GERYKOVÁ Jiřina 8

Více

Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. Leden studený, duben zelený.

Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. Leden studený, duben zelený. JITŘENKA Leden 2017 Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. Leden studený, duben zelený. Když není konec ledna studený, únor to dvakrát nahradí. Lednový

Více

3. ročník BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC 2013

3. ročník BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC 2013 3. ročník BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC 2013 projekt zaštiťují Bc. Roman Onderka, MBA, primátor statutárního města Brna JUDr. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje projekt podporuje prof. Ing. Karel

Více

Občanské sdružení PROHANDICAP VÝROČNÍ ZPRÁVA

Občanské sdružení PROHANDICAP VÝROČNÍ ZPRÁVA Občanské sdružení PROHANDICAP VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Název: Občanské sdružení ProHandicap Právní forma: občanské sdružení Adresa: U Dubu 1562, 431 11 Jirkov Tel. 474684 432 Fax: 474684 308 Email: o.s.prohandicap@gmail.com

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Každý týden pravidelně probíhá: -PO-PÁ - každé ráno od 8 hod rozcvička, po rozcvičce zpěv na oddělení -PO-ČT - pracovnice soc. péče - práce s

Více

Závěrečná zpráva o realizaci projektu DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců Humpolec

Závěrečná zpráva o realizaci projektu DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců Humpolec Závěrečná zpráva o realizaci projektu DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců Humpolec Grantový program: Pro klienty, zaměření: Pro klienty Příjemce grantu a realizátor projektu: FOKUS Vysočina I.

Více

8. číslo Zpravodaj Září Domov Srdce v dlaních

8. číslo Zpravodaj Září Domov Srdce v dlaních 8. číslo Zpravodaj Září 2016 Domov Srdce v dlaních V měsíci říjnu narozeniny slaví: 02. října Jana Pazourková 04. října Ludmila Sobínová 08. října Milan Havlík 12. října Vítězslava Jelínková 15. října

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci,

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, DÍVEJTE SE KOLEM SEBE... DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, chudobě či přírodní katastrofě

Více

PLÁNOVANÉ AKTIVITY PROSINEC nám. Přerovského povstání Přerov

PLÁNOVANÉ AKTIVITY PROSINEC nám. Přerovského povstání Přerov PLÁNOVANÉ AKTIVITY PROSINEC 2016 nám. Přerovského povstání 1 750 02 Přerov tel. 581 204 437 kancelář sociálních pracovnic 777 92 92 15 soc. pracovnice Ing. Klára Henčlová 777 92 92 16 soc. pracovnice Bc.

Více

Základní informace pro žadatele

Základní informace pro žadatele Sněženková 2973/8 106 00 Praha 10 Zahradní Město Telefon: 272 654 151 3 e-mail: info@dszm.cz Základní informace pro žadatele Název zařízení: Domov pro seniory Zahradní Město Adresa, místo poskytování služby:

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

GOLFOVÉ NOVINKY Z BEŘOVIC

GOLFOVÉ NOVINKY Z BEŘOVIC GOLFOVÉ NOVINKY Z BEŘOVIC občasník s informacemi o Beřovickém golfu Říjen 2015 Všechny čtenáře chceme hned v úvodu ujistit, že našim cílem je pouze a jen poskytnout z času na čas několik informací a novinek,

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ŘÍJEN 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ŘÍJEN 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ŘÍJEN 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH Neděle 1.10.2017 8:30 17:00 *VÝLET DO OLOMOUCE. NÁVŠTĚVA KATEDRÁLY SV. VÁCLAVA, ARCIDIÉCÉZNÍHO

Více

Domov důchodců Libina, p.o., Libina 540, 788 05

Domov důchodců Libina, p.o., Libina 540, 788 05 Domov důchodců Libina, p.o., Libina 540, 788 05 Tel./fax 583 233 203-4 e-mail: ddlibina@ddlibina.cz Výroční zpráva o činnosti hospodaření za rok 2008 I. Sociální péče a služby 1. Klienti a zaměstnanci

Více

INFORMAČNÍ BULLETIN SPOLKU NESLYŠÍCÍCH BŘECLAV LEDEN 2017

INFORMAČNÍ BULLETIN SPOLKU NESLYŠÍCÍCH BŘECLAV LEDEN 2017 Spolek neslyšících Břeclav, z.s., Kapusty 282/12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332

Více

DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ

DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ Domov důchodců Ústí nad Orlicí poskytuje komplex sociálních služeb, které si kladou za cíl umožnit seniorům a osobám s demencí plnohodnotný život s přihlédnutím k individualitě

Více

Životický portál. Od 16. května do 22. května 2016

Životický portál. Od 16. května do 22. května 2016 Životický portál Od 16. května do 22. května 2016 B L A H O P Ř Á N Í v měsíci květnu oslaví narozeniny Jméno Č.p. Věk Jméno Č.p. Věk NEVLUDOVÁ Ludmila 135 94 ČERNOCHOVÁ Marcela 18 65 HIKEL Alois 130 83

Více

Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace

Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace Domov je držitelem certifikátu Vážka udělovaným Českou alzheimerovskou společností V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Rok 2013 Název organizace: Domov pro seniory

Více

2015 LEDEN BŘEZEN. Písek

2015 LEDEN BŘEZEN. Písek 2015 LEDEN BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, ráda bych Vám představila další číslo našeho zpravodaje. V tomto čísle představíme různé akce za období leden-březen 2015. Letošní zima je již za

Více

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT 2012 Statutární město Karlovy Vary Statutární město Karlovy Vary se v letošním roce již tradičně zapojilo do kampaní Evropský týden mobility a Evropský den

Více

Životický portál. Od 28. září do 5. října 2015

Životický portál. Od 28. září do 5. října 2015 Životický portál Od 28. září do 5. října 2015 BLAHOPŘÁNÍ v měsíci září oslaví narozeniny Jméno Č.p. Věk Jméno Č.p. Věk MACÍČKOVÁ Anna VOSOL Jaroslav ČERNOCH Miloslav 21 209 65 96 75 70 GERYKOVÁ Božena

Více