INFEKCE ASOCIOVANÉ SE SRDEČNÍMI IMPLANTÁTY MUDr. MARIÁN FEDORCO, PhD., FESC. I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc a LF UP Olomouc

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INFEKCE ASOCIOVANÉ SE SRDEČNÍMI IMPLANTÁTY MUDr. MARIÁN FEDORCO, PhD., FESC. I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc a LF UP Olomouc"

Transkript

1 INFEKCE ASOCIOVANÉ SE SRDEČNÍMI IMPLANTÁTY MUDr. MARIÁN FEDORCO, PhD., FESC. I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc a LF UP Olomouc

2 Nárůst počtu komplikací spojených se CIED Narůst počtu implantaci (bradykardie, tachykardie, srdeční selhání, ) Nárůst složitosti výkonů (PM, ICD, BiV ICD) Stárnutí populace Polymorbidita (DM, ledvinné selhání, ) Zlepšení aplikace guidelines Zlepšení dostupnosti zdravotní péče

3 INCIDENCE Incidence infekčních komplikací 0,13 19,9 %. Na základě 30 různých studií a metaanalýz je průměrný výskyt infekčních komplikací v 1,2 % s rozptylem od 0,5 do 4,8 %. Široký rozptyl = nesourodé skupiny pacientů + odlišná období studií + různá definice infekce. Obecně je výskyt infekce větší mezi pacienty s ICD a CRT. Incidence CDRIE je popisována mezi 0,06 0,6%/rok nebo 1,9 případů na přístrojů/ rok a představuje přibližně % případů infekčních komplikací.

4 PATOGENEZE Penetrace patogenů z kůže do kapsy přístroje Kontaminace kapsy během implantace Šíření infekce z kapsy podél elektrody k chlopní nebo endokardiálními povrchu Hematogenní infekce elektrod v důsledku bakteriemie

5 V závislosti na intenzitě bakteriemie, afinitě mikroorganizmů k cizorodému materiálu dochází ke 1. vzniku mikrotrombů shluku bakterií a trombocytů kdekoliv v průběhu elektrod, v oblasti trikuspidální chlopně či endokardu pravostranných srdečních oddílů. Patogény můžou 2. kolonizovat fibrinové nálety nebo trombotické vegetace. V okamžiku kdy jsou kolonizující mikroorganizmy překryty nálety trombocytů a fibrinových vláken, organizmus není schopen infekci odstranit. Mikroorganizmy se uvnitř trombu množí, čímž dochází ke zvětšování vegetace. S růstem vegetace stoupá riziko její embolizace do plic.

6 RIZIKOVÉ FAKTORY INFEKCE Rizikové faktory Ze strany pacienta Cukrovka Ledvinná nedostatečnost Srdeční selhání Antitrombotická léčba Kortikoterapie Horečka v posledních 24 hodinách Mimo pacienta Typ přístroje Typ výkonu (primoimplantaci/výměna) Počet implantovaných elektrod Potřeba dočasné kardiostimulace Nutnost revize/repozice elektrody Nepodání ATB profylaxe Zkušenost operatéra

7 ETIOLOGIE Nejčastějšími vyvolavateli jsou stafylokoky, v 60 80%. Zhruba ve 40 % jde o infekci tzv. koaguláza-negativními stafylokoky - velkou afinita k umělým povrchům. Infekce způsobené S. aureus jsou popisované asi ve 25 40%. V posledním desetiletí výrazně narůstá MRSA. Mykotická endokarditida nejčastěji u nemocných s těžkým imunodeficitem, u pacientů po narušení fyziologické mikroflory v důsledku protrahované ATB terapie nebo u pacientů se zavedeným centrálním žilním katetrem (Candida species). Polymikrobiální Gram - bacily 9% Ostatní Gram + koky Oxacilin rezistentní S. aureus 4% Mykotické 2% Oxacilin senzitivní S. Neznáme agens 7% Koagulaza negativní stafylokoky 42% Mikrobiologické spektrum původců infekce spojené se srdečním elektronickým implantátem (CIED). Jednoznačně dominuje stafylokoková infekce.

8 Povrchové kožní infekce Izolovaná infekce kapsy Izolovaná eroze kapsy Okultní bakteriemie s možnou CIED infekci INFEKČNÍ KOMPLIKACE Bakteriemie CDRIE + infekce kapsy CDRIE bez infekce kapsy Infekce kapsy + bakteriemie

9 INFEKCE KAPSY

10 CDRIE

11 INFEKCE KAPSY Lokální infekce implantátu je definovaná jako infekce omezená na kapsu implantátu. Zarudnutí, fluktuace, zvýšená lokální teplota, dehiscence rány, eroze kůže a hnisavá sekrece. DIAGNOSTIKA: lokální nález a stěry MANAGEMENT: kompletní explantace / extrakce systému ATB Zapomenutý tampón v kapse při výměně kardiostimulátoru, lokální infekce kapsy, (zdroj fotorchív autora)

12 EROZE KOŽNÍHO KRYTU MECHANICKÝ TLAK V OBLASTI KAPSY CHRONICKÁ POMALÁ INFEKCE (nejčastěji Staf. aureus koaguláza negativní) MANAGEMENT: kompletní extrakce systému ATB kontralaterální reimplantace nového systému PREVENCE: aseptický přístup u implantace optimální velikost kapsy, pozice elektrod a přístroje Eroze kožního krytu kapsy kardiostimulátoru s odhalením přístroje, typický nález pro pomalou infekci způsobenou koaguláza negativním S. aureus (fotoarchív autora)

13 INFEKČNÍ ENDOKARDITÍDA ASOCIOVANÁ S IMPLANTÁTEM (CDRIE) KLINICKÉ ZNÁMKY: Horečka a systémové známky zánětu (můžou často zcela chybět) Nevolnost, únava, hubnutí a snížení fyzické výkonnosti. Zásadně by se neměla provádět diagnostická punkce suspektního výpotku z kapsy přístroje pro riziko zanesení infekce! Vegetace na komorové elektrodě a trikuspidální chlopni, oblast přechodu PS a PK, TEE. V horní části obrázku je LS a v dolní části vlevo síňová část komorové elektrody s kulovitým útvarem spojeným s cípy trikuspidální chlopně (fotoarchív autora).

14 DIAGNOSTIKA ZOBRAZOVACÍ METODY TTE/TEE KLINICKÉ METODY PODEZŘENÍ/PRAVDĚPODOBNOST RIZIKOVÉ FAKTORY JINÉ BĚŽNÉ ZDROJE INFEKCE (RESPIRAČNÍ, MOČOVÉ, ) LOKÁLNÍ NÁLEZ PET CT S F-FDG, SPECT/CT, CT SRDCE MIKROBIOLOGICKÉ METODY STĚRY Z KAPSY HEMOKULTURY FRAGMENTY ELEKTROD, TKÁNÍ

15 MIKROBIOLOGICKÁ DIAGNOSTIKA Mikrobiologická diagnostika spočívá v odběru 3 sad hemokultur ve 30 minutových intervalech před nasazením ATB. (CAVE kontrolní stěry z kůže!!!!) Kolem 15% hemokultur bývá negativních. Stěry z rány, kapsy, fragmenty elektrod S negativními hemokulturami se setkáváme především u CDRIE způsobené mykotickými infekcemi či kultivačně náročnými bakteriemi, případně po předchozím podávání ATB.

16 ECHOKARDIOGRAFIE TTE (vysoká specificita, nízká senzitivita) TEE (zlatý standard) ICE by mělo být doplněno v případě negativního TEE s trvající PODEZŘENÍ na CDRIE. Jeho vysoká senzitivita (100%) umožňuje detekci již velmi malých vegetací. Jistou nevýhodu tohoto vyšetření představuje nízká specificita (83 %) a obtížné rozlišení vegetace od trombů, marantické endokarditidy či myxomatózně změněné chlopně. TTE/TEE hraje též důležitou roli v 1. identifikaci postižení chlopně, v 2. posouzení významnosti případné chlopenní vady nebo 3. pro vyloučení intrakardiálního abscesu.

17 PET/CT a SPECT/CT SPECT/CT se značenými leukocyty PET/ CT s F-FDG Vyšetření dovoluje zobrazení zánětlivých lézí v podobě tzv. horkých uzlů, ve kterých dochází k akumulaci radiofarmaka. Abnormální aktivita kolem elektrod je dle doporučení ESC nově zařazena mezi velká kritéria. Nukleárními metodami je možné diagnostikovat i embolické komplikace, jež jsou při současném výskytu lokálních známek infekce považovány též za velké kritérium.

18 Modifikovaná Duke kritéria

19 Podezření na CIED infekci: kapsy nebo systémovou Pozitivní hemokultury nebo předchozí ATB terapie Hemokultury Konzultace ATB centra Negativní hemokultury TEE TEE pokud je zvažovaná systémová infekce Pozitivní Negativní Vegetace na chlopni Vegetace na elektrodě Negativní TEE Známky infekce kapsy nebo eroze kapsy Extrakce CIED ATB 4-6 týdnů + - Extrakce CIED ATB 2-4 týdny Zvážit extrakci CIED v závislosti na kultivacích ATB 2 týdny ANO Extrakce CIED ATB 2 týdny NE Ukončení sledování Reimplantace CIED pokud jsou hemokultury nejméně 72 hod po extrakci negativní a pokud indikace k implantaci trvá Reimplantace CIED se specifickým načasováním v závislosti na klinický stav a pokud indikace k implantaci přetrvává

20 TERAPIE ATB EXTRAKCE primárně endovazálně (proximální, femorální přístup), kardiochirurgicky SPECIALIZOVANÁ CENTRA HYBRIDNÍ OPERAČNÍ SÁL + CHIRURGICKÝ BACK-UP NAČASOVÁNÍ individuální, stav pacienta (septický šok = urgentní výkon)

21

22 ANTIBIOTICKÁ TERAPIE Dlouhodobé podávání parenterálních baktericidních antibiotik dle citlivosti infekčního agens Zahajuje se empirická terapie Vancomycinem (1 g á 12 hod. i.v.), neboť CDRIE je až v 90 % případů způsobena G+ mikroorganismy. Ty jsou navíc často rezistentní na methicilin. Odpovídající alternativou je Daptomycin (4 mg/kg/24 hod. i.v). V ČR je možné zahájit terapii i Oxacilinem (4 12 g i.v./24 hod.), neboť se zde vyskytuje relativně málo kmenů methicilin rezistentních stafylokoků. Doporučená doba podávání ATB není pevně stanovena na základě randomizovaných klinických studií. Je výsledkem konsenzu odborníků a obvykle činí 4 6 týdnů.

23 EXTRAKCE CELÉHO SYSTÉMU Kompletní extrakce přístroje a elektrod. Důvodem je omezená účinnost samotné ATB terapie s následnou zvýšenou mortalitou. Extrakce celého systému je dokonce indikována i při podezření na zdroj nejasné infekce. Načasování extrakce závisí na klinickém stavu pacienta, optimálně po předléčení ATB nebo po dosažení kontroly infekce.

24 TECHNIKY EXTRAKCE ELEKTROD Trakce Mechanické extraktory Elektrokauterizační extraktory Laserové extraktory Kardiochirurgická extrakce

25 ENDOVAZÁLNÍ EXTRAKCE Analgosedace školená sestra (midazolam/fentanyl/propofol) IBPM - invazivní monitorace krevního tlaku (a. radialis) Centrální žilní linka Intrakardiální UZ - ICE via v. femoralis (lékař/elektrofyziolog) Dočasná kardiostimulace (VF, VJI), ponechána dle potřeby Set na perikardiocentezu Kardiochirurg na telefonu, připravený operační sál/team Mechanické, elektrokoagulační a laserové extraktory Locking stylety, sheathy Kompletně extrahovaná bipolární stimulační elektroda s aktivní fixaci, implantovaná 13 let. Na distální polovině elektrody je patrná vazivová tkáň, kterou byla elektroda fixovaná v žilní stěně a v srdečních strukturách (zdroj fotoarchív autora)

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 CHIRURGICKÁ EXTRAKCE K primárně chirurgické extrakci jsou indikováni pacienti 1. s vegetacemi > 20 mm a s vysokým embolizačním potenciálem. Další skupinou jsou pacienti s 2. významným postižením trikuspidální chlopně. 3. Selhání endovazální extrakce. Kompletně chirurgická extrakce stimulačního systému pro masivní vegetace asociované s elektrodami, střední sternotomie, mimotělní oběh (zdroj fotoarchív autora)

36 KARDIOCHIRURGICKÁ EXTRAKCE

37 ČASOVÁNÍ REIMPLANTACE Upraveno dle odborného stanoviska American Heart Association 3. Reimplantace Infekční komplikace Bez infekční komplikace Endokarditida Lokální infekce Bakteriemie bez známek aktivní infekce Velké vegetace CRT Stejnostranná reimplantace v týž den ano ne ne ano Závislý na stimulaci Závislý na stimulaci ne ano ano ne Kontralaterálně za >14 dnů Kontralaterálně za hodin Zvážit stejnostrannou reimplantaci za >14 dnů

38 ANALÝZA EXTRAKCÍ VE FN OLOMOUC CELKOVĚ 229 PACIENTŮ 139 PACIENTŮ (60,7 %) S INFEKČNÍ INDIKACI K EXTRAKCI CDRIE 63 PACIENTŮ (27,5 %) INFEKCE KAPSY (DEKUBITUS + HNISAVÁ SEKRECE) PACIENTŮ (33,2 %) PRŮMĚRNÝ POČET EXTRAHOVANÝCH ELEKTROD NA 0 Počet extrakci PACIENTA 1,

39 SUBANALÝZA EXTRAHOVANÝCH PACIENTŮ V OBDOBÍ EXTRAKCE 140 pacientů. U 66 pacientů byla indikace k extrakci neinfekční a byli ze souboru vyloučení. Celkově bylo analyzováno celkově 378 vzorků od 88 pacientů (65 mužů, 23 žen), průměrného věku 65,5 let (20-86 let). Odstraněných bylo celkově 183 elektrod (75 síňových, 40 pravokomorových stimulačních, 51 pravokomorových defibrilačních, 22 levokomorových elektrod). Pozitivní kultivační nález byl u 66 pacientů, u ostatních nebyl infekční agens prokázán. Jeden infekční agens byl prokázán u 56 pacientů, 2 u 7 pacientů a 3 patogeny byly prokázané u 2 nemocných.

40 SUBANALÝZA EXTRAHOVANÝCH PACIENTŮ V OBDOBÍ Nejčastějším prokázaným patogenem byly stafylokoky u 46 pacientů (69 %), především Staphylococcus aureus. Methicilin-rezistentní stafylococcus aureus (MRSA) byl 8% 5% Typ infekce vykultivován u jednoho pacienta. Mezi nejčastější původce CDRIE byly stafylokoky, stejně tak i vy 19% 42% případě akutní infekce kapsy. Nejčastější příčinou pomalé infekce s rozvojem dekubitu v oblasti kapsy byla infekce způsobená Stafylococcus species 26% CDRIE dekubitus infekce kapsy sepse fistula koaguláza negativní.

41 TAKE HOME MESSAGE Infekce asociované s implantáty jsou závažné a život ohrožující komplikace Klinické podezření Rizikové faktory, polymorbidita Hemokultury (3x á30min.) Echokardiografie preferenčně TEE ATB terapie cíleně i.v. 4-6 týdnů Kompletní extrakce, specializovaná centra, multidisciplinární přístup Prevence (hematom, antitrombotická terapie, ATB profylaxe u primoimplantace/reimplantace)

42 CENTRA PRO KOMPLEXNÍ EXTRAKCE NNH IKEM FN Olomouc

43 KONTAKTY I. INTERNÍ KLINIKA KARDIOLOGICKÁ, FAKUKTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PROFESOR MUDr. M. TABORSKÝ, CSc., MBA, FESC, FACC MUDR. MARIÁN FEDORCO, PhD., FESC Telefon: sekretariát kliniky prof. Táborský arytmologické sály

44 FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC

AKTUÁLNÍ DOPORUČENÍ MIKROBIOLOGICKÉ DIAGNOSTIKY A ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY 21ST COLOURS OF SEPSIS, OSTRAVA

AKTUÁLNÍ DOPORUČENÍ MIKROBIOLOGICKÉ DIAGNOSTIKY A ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY 21ST COLOURS OF SEPSIS, OSTRAVA AKTUÁLNÍ DOPORUČENÍ MIKROBIOLOGICKÉ DIAGNOSTIKY A ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY 21ST COLOURS OF SEPSIS, OSTRAVA Jiří Sagan Klinika infekčního lékařství FN Ostrava a LF OU Aktuální doporučení

Více

Infekční endokarditida pravého srdce - endokarditida na trikuspidální chlopni. H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3.

Infekční endokarditida pravého srdce - endokarditida na trikuspidální chlopni. H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3. Infekční endokarditida pravého srdce - endokarditida na trikuspidální chlopni H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3. LF UK Praha Infekční endokarditida pravého srdce vrozené vady, stimulační

Více

Protézová endokarditida -přehled problematiky. Petr Lupínek

Protézová endokarditida -přehled problematiky. Petr Lupínek Protézová endokarditida -přehled problematiky Petr Lupínek 25.02.2016 Úvod Protézová endokarditida (PVE) je obecně nejzávažnější formou IE. Představuje 10-30 % ze všech případů IE. V průběhu prvních 5

Více

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Eva Krejčí Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Infekce krevního řečiště

Více

POH O L H E L D E U D U M

POH O L H E L D E U D U M SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci K významným problémům současné medicíny patří bezesporu septické stavy z důvodu vysoké morbidity, mortality a současně

Více

Infekční endokarditida u intrakardiálních implantabilních přístrojů

Infekční endokarditida u intrakardiálních implantabilních přístrojů Infekční endokarditida u intrakardiálních implantabilních přístrojů Jana Bínová, Miloš Kubánek, Kamil Sedláček, Lukáš Krýže, Josef Kautzner Klinika kardiologie, Institut klinické a experimentální medicíny,

Více

VÍME VŠE O PREVENCI NEMOCNIČNÍ INFEKCÍ SPOJENÝCH S KATETRIZACÍ CENTRÁLNÍ ŽÍLY?

VÍME VŠE O PREVENCI NEMOCNIČNÍ INFEKCÍ SPOJENÝCH S KATETRIZACÍ CENTRÁLNÍ ŽÍLY? VÍME VŠE O PREVENCI NEMOCNIČNÍ INFEKCÍ SPOJENÝCH S KATETRIZACÍ CENTRÁLNÍ ŽÍLY? Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL VI. Markův den, Korunní pevnůstka Olomouc, 12.11.2015 KRITÉRIA CDC laboratorně

Více

Sepse a infekční endokarditida Michal Holub

Sepse a infekční endokarditida Michal Holub Sepse a infekční endokarditida Michal Holub Klinika infekčních nemocí 1.LF UK a ÚVN Definice sepse a septického šoku (Sepsis-3) sepse = život ohrožující orgánová dysfunkce způsobená aberantní odpovědí

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE Klinická mikrobiologie je medicínský obor - pojítko mezi

Více

Zkušenosti s diagnostikou sepse pomocí testu SeptiFast Test M GRADE. Zdeňka Doubková Klinická mikrobiologie a ATB centrum VFN Praha

Zkušenosti s diagnostikou sepse pomocí testu SeptiFast Test M GRADE. Zdeňka Doubková Klinická mikrobiologie a ATB centrum VFN Praha Zkušenosti s diagnostikou sepse pomocí testu SeptiFast Test M GRADE Zdeňka Doubková Klinická mikrobiologie a ATB centrum VFN Praha Definice: Sepse je definována jako syndrom systémové zánětlivé odpovědi

Více

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA Nové doporučené postupy. Jiří Beneš 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce Praha

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA Nové doporučené postupy. Jiří Beneš 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce Praha INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA Nové doporučené postupy Jiří Beneš 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce Praha Ostrava, 9.2.2017 Vývoj guidelines léčby IE USA: American Heart Association (AHA) postupně 8 verzí guidelines

Více

Chirurgická léčba infekční endokarditidy

Chirurgická léčba infekční endokarditidy Chirurgická léčba infekční endokarditidy Kurfirst Vojtěch, Mokráček Aleš Nemocnice České Budějovice, a.s. Hradec Králové, Sympózium chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti 25.2.2016 Referenční centra

Více

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči Marek Protuš Sepsis - 3 Sepse je definovaná jako život ohrožující orgánová dysfunkce způsobená dysregulovanou odpovědí

Více

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči Marek Protuš Sepsis - 3 Sepse je definovaná jako život ohrožující orgánová dysfunkce způsobená dysregulovanou odpovědí

Více

SeptiFast. rychlá detekce sepse. Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division

SeptiFast. rychlá detekce sepse. Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division SeptiFast rychlá detekce sepse Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division Požadavky kliniků Rychlá detekce a identifikace patogenů způsobujících sepsi Rychlé výsledky Výsledky do několika hodin Jednoznačné

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 PROBLEMATIKA INFEKCÍ HORNÍCH CEST DÝCHACÍCH DIAGNOSTIKA A LÉČBA TONSILITID, SINUSITID

Více

LÉČBA A ATB PROFYLAXE INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY (nové doporučené postupy) Jiří Beneš Infekční klinika 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha

LÉČBA A ATB PROFYLAXE INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY (nové doporučené postupy) Jiří Beneš Infekční klinika 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha LÉČBA A ATB PROFYLAXE INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY (nové doporučené postupy) Jiří Beneš Infekční klinika 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha Hradec Králové, 25.2.2016 Patogeneze IE, důsledky pro léčbu bakteriémie

Více

ANTIBIOTICKÉ LÉČBY V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ

ANTIBIOTICKÉ LÉČBY V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ PRINCIPY ANTIBIOTICKÉ LÉČBY V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Bakteriální infekce byly, jsou a s velkou pravděpodobností

Více

POH O L H E L D E U D U M

POH O L H E L D E U D U M SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci K významným problémům současné medicíny patří bezesporu septické stavy z důvodu vysoké morbidity, mortality a současně

Více

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA. Jiří Beneš Klinika infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA. Jiří Beneš Klinika infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA Jiří Beneš Klinika infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha Praha, 27.11.2014 Incidence Epidemiologie 20. století: 1,5-4,5 /100.000 obyv./rok přelom století: 5-6 /100.000

Více

Úloha specializované ambulance srdečního selhání v Kardiocentru IKEM. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM

Úloha specializované ambulance srdečního selhání v Kardiocentru IKEM. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Úloha specializované ambulance srdečního selhání v Kardiocentru IKEM Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Epidemiologie srdečního selhání v ČR 250 000 pacientů s CHSS 125 000 pacientů se systolickou

Více

kontaminovaných operačních výkonů, ale i u čistých operací, při kterých dochází k aplikaci

kontaminovaných operačních výkonů, ale i u čistých operací, při kterých dochází k aplikaci ANTIMIKROBNÍ PROFYLAXE Antibiotická profylaxe je aplikace vybraných antibakteriálních léčiv s cílem snížit výskyt infekcí v místě operačního výkonu. Použití profylaxe je indikováno nejen u kontaminovaných

Více

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Nejčastějšími bakteriálními původci infekcí horních a dolních cest dýchacích v komunitním prostředí jsou kmeny: Streptococcus

Více

Eva Krejčí. Antibiotické středisko, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity

Eva Krejčí. Antibiotické středisko, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Eva Krejčí Antibiotické středisko, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Jeden z problémů v pediatrické péči, jenž budou řešit naši nástupci, bude narůstající rezistence

Více

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Mgr. Irena Stašková Petra Lacinová Dialyzační středisko Praha Homolka B. Braun Avitum s.r.o. MRSA Methicilin rezistentní S. aureus Představuje významnou zdravotní

Více

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování preanalytické fáze Tamara Bergerová Ústav mikrobiologie FN Plzeň Mikrobiologické

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě

Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě J. MAŠATA Gynekologicko porodnická klinika VFN a 1. LF UK, Praha Definice infekce Kolonizace (colonisation) běžná přítomnost bakterie Kontaminace (contamination)

Více

9 Endokarditidy. Endokarditidy 9

9 Endokarditidy. Endokarditidy 9 9 Endokarditidy Echokardiografický průkaz typických vegetací a komplikací, které jsou spojeny s infekční endokarditidou, patří mezi základní kritéria pro stanovení této diagnózy. Endokarditidy vznikají

Více

PCT kontrolovaná ATB terapie nosokomiální pneumonie ventilovaných nemocných

PCT kontrolovaná ATB terapie nosokomiální pneumonie ventilovaných nemocných PCT kontrolovaná ATB terapie nosokomiální pneumonie ventilovaných nemocných Pavel Dostál Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci

Více

LÉČBA VENTILÁTOROVÉ PNEUMONIE SPOLUPRÁCE INTENZIVISTY A MIKROBIOLOGA

LÉČBA VENTILÁTOROVÉ PNEUMONIE SPOLUPRÁCE INTENZIVISTY A MIKROBIOLOGA LÉČBA VENTILÁTOROVÉ PNEUMONIE SPOLUPRÁCE INTENZIVISTY A MIKROBIOLOGA Chytra I 1., Bergerová T 2. ARK FN v Plzeň 1 Ústav mikrobiologie, FN Plzeň 2 VAP definice, rozdělení spolupráce intenzivisty a mikrobiologa

Více

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín Přehledy nejčastějších původců komunitních infekcí a jejich rezistence k antimikrobiálním látkám dle materiálů vyšetřených v mikrobiologické laboratoři v roce 2012. MUDr. Alžbeta Ouertani Říjen 2013 Respirační

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

KOMPLEXNÍ POSTIŽENÍ CHLOPNÍ LEVÉHO A PRAVÉHO SRDCE V TERÉNU REOPERACE Kazuistika

KOMPLEXNÍ POSTIŽENÍ CHLOPNÍ LEVÉHO A PRAVÉHO SRDCE V TERÉNU REOPERACE Kazuistika KOMPLEXNÍ POSTIŽENÍ CHLOPNÍ LEVÉHO A V TERÉNU REOPERACE Kazuistika kdy příliš je opravdu příliš a kdy ještě ne Štěpán ČERNÝ Kardiochirurgické oddělení Nemocnice Na Homolce Praha Před 3 lety disekce hrudní

Více

NÁRODNÍ REGISTR IMPLANTABILNÍCH KARDIOVERTER- DEFIBRILÁTORŮ

NÁRODNÍ REGISTR IMPLANTABILNÍCH KARDIOVERTER- DEFIBRILÁTORŮ NÁRODNÍ REGISTR IMPLANTABILNÍCH KARDIOVERTER- DEFIBRILÁTORŮ Souhrn dosavadních údajů z registru ICD od 1.1. do 31.12.2010 Export dat 26.1.2011 Odborná garance: MUDr. Jan Bytešník, CSc. V Brně, 24.6.2011

Více

Cizí těleso v srdci. Téma přednášky: Autor: Spoluautoři: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika

Cizí těleso v srdci. Téma přednášky: Autor: Spoluautoři: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika Téma přednášky: Cizí těleso v srdci Autor: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika Spoluautoři: doc. MUDr. Jan Harrer, Csc MUDr. Miroslav Brtko, Ph.D Iveta Najmanová Úvod: Otevřené poranění

Více

Metamorfózy SIRS pohled mikrobiologa. Dana Němcová Oddělení klinické mikrobiologie PLM IKEM Ostrava

Metamorfózy SIRS pohled mikrobiologa. Dana Němcová Oddělení klinické mikrobiologie PLM IKEM Ostrava Metamorfózy SIRS pohled mikrobiologa Dana Němcová Oddělení klinické mikrobiologie PLM IKEM Ostrava 2.2.2018 Jaké pacienty řeší mikrobiolog v IKEM Infekce pacientů s chronickým srdečním selháním Infekční

Více

Pacient se srdečním selháním v anamnéze a nízkou EF má mít speciální přípravu?

Pacient se srdečním selháním v anamnéze a nízkou EF má mít speciální přípravu? Pacient se srdečním selháním v anamnéze a nízkou EF má mít speciální přípravu? Hynek Říha Klinika anesteziologie a resuscitace, Kardiocentrum IKEM, Praha Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní

Více

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM 11. 4. 2014 Perikardiální výpotek příčiny Mechanické: komplikace katetrizačních výkonů, trauma, poststernotomický sy Závažná celková onemocnění: celkové

Více

Stafylokoky v současné době patří mezi důležité bakteriální patogeny. Např. u nozokomiálních infekcí krevního řečiště jsou spolu s enterokoky

Stafylokoky v současné době patří mezi důležité bakteriální patogeny. Např. u nozokomiálních infekcí krevního řečiště jsou spolu s enterokoky Grampozitivní bakterie Rod Staphylococcus Stafylokoky v současné době patří mezi důležité bakteriální patogeny. Např. u nozokomiálních infekcí krevního řečiště jsou spolu s enterokoky etiologickým agens

Více

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) Univerzita Karlova v Praze - 1. lékařská fakulta Důležité příznaky teplota (C o ) >38 nebo 90 Sepse a septický šok dechová frekvence (dechy/min.) >20 Michal Holub Klinika

Více

Úloha specializované ambulance v léčbě CHSS. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM

Úloha specializované ambulance v léčbě CHSS. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Úloha specializované ambulance v léčbě CHSS. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Organizace péče o nemocné s chronickým srdečním selháním. Praktický lékař Ambulance pro srdeční selhání, domácí péče

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum 1.LF UK a VFN, Praha. Colours of Sepsis; ATB STEWARDSHIP V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ, 30.1.

V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum 1.LF UK a VFN, Praha. Colours of Sepsis; ATB STEWARDSHIP V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ, 30.1. V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum 1.LF UK a VFN, Praha Colours of Sepsis; ATB STEWARDSHIP V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ, 30.1.2018 A) ANO B) NE C) nevím, co přesně znamená deeskalace V rámci ABS

Více

Ortopedické komplikace v souvislosti s tunelizovaným žilním katétrem

Ortopedické komplikace v souvislosti s tunelizovaným žilním katétrem Ortopedické komplikace v souvislosti s tunelizovaným žilním katétrem mezioborový rozbor kazuistiky T. Lena 1, V. Maňásek 2 1. Ortopedicko-traumatologické oddělení nemocnice Jihlava 2. Komplexní onkologické

Více

Sepse, septický šok úloha mikrobiologa

Sepse, septický šok úloha mikrobiologa Sepse, septický šok úloha mikrobiologa Otakar Nyč, Vlastimil Jindrák * Ústav lékařské mikrobiologie FN Motol, Praha * Oddělení klinické mikrobiologie a antibiotická stanice Nemocnice Na Homolce, Praha

Více

Komplexní řešení pacientky s HOCM a sekundárně vzniklou závažnou mitrální regurgitaci. MUDr.Darina Krausová,Kardiocentrum Třinec Podlesí

Komplexní řešení pacientky s HOCM a sekundárně vzniklou závažnou mitrální regurgitaci. MUDr.Darina Krausová,Kardiocentrum Třinec Podlesí Komplexní řešení pacientky s HOCM a sekundárně vzniklou závažnou mitrální regurgitaci MUDr.Darina Krausová,Kardiocentrum Třinec Podlesí Kazuistika Žena 77 let HOCM s těžkou klidovou obstrukci Arteriální

Více

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012 Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012 Bradykardie Definice bradykardie jsou definovány jako pomalý

Více

Městnavé srdeční selhání Centrální žilní tlak

Městnavé srdeční selhání Centrální žilní tlak Městnavé srdeční selhání Centrální žilní tlak Radovan Uvízl Klinika anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

Problematika epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů ve FNUSA

Problematika epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů ve FNUSA Problematika epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů ve FNUSA Jaromíra Kratochvílová XXII. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygieny Brno, Hotel Slovan 22. 23.9. září 2015 Epidemiologicky

Více

Problematika nozokomiálních pneumonií na ARO

Problematika nozokomiálních pneumonií na ARO MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY Problematika nozokomiálních pneumonií na ARO Jaromíra Kratochvílová Veronika Janásová, Jitka Dědinová 20. Mezinárodní konference Nemocniční

Více

Skalický Tomáš,Třeška V.,Liška V., Fichtl J., Brůha J. CHK LFUK a FN Plzeň Loket 2015

Skalický Tomáš,Třeška V.,Liška V., Fichtl J., Brůha J. CHK LFUK a FN Plzeň Loket 2015 Skalický Tomáš,Třeška V.,Liška V., Fichtl J., Brůha J. CHK LFUK a FN Plzeň Loket 2015 Kdy můžeme resekovat jaterní metastázy KRCa? 1. synchronně s primárním karcinomem 2. po resekci primárního karcinomu

Více

Prevence infekcí v místě chirurgického výkonu. Lenka Fiedlerová

Prevence infekcí v místě chirurgického výkonu. Lenka Fiedlerová Prevence infekcí v místě chirurgického výkonu Lenka Fiedlerová Infekce v místě chirurgického výkonu (IMCHV) Infekce, která se objeví do 30 dnů po operaci, v případě přítomnosti implantátů do 1 roku Patří

Více

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní nebo radiologický kmen v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Autor: Bc. Lucie Mosná. Péče o pacienty po implantaci se zaměřením na operační ránu

Autor: Bc. Lucie Mosná. Péče o pacienty po implantaci se zaměřením na operační ránu Autor: Bc. Lucie Mosná Péče o pacienty po implantaci se zaměřením na operační ránu Kardiostimulátor kardiostimulace je léčebnou metodou, jejíž podstatou je opakované rytmické dráždění srdce stejnosměrným

Více

Bc. Petra Kholová, Roberta Dlouhá. Interní JIP Klinika gerontologická a metabolická, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Bc. Petra Kholová, Roberta Dlouhá. Interní JIP Klinika gerontologická a metabolická, Fakultní nemocnice Hradec Králové Bc. Petra Kholová, Roberta Dlouhá Interní JIP Klinika gerontologická a metabolická, Fakultní nemocnice Hradec Králové žena,42 let Crohnova choroba stomie, perianální píštěl DPV syndrom krátkého střeva

Více

Sjezd Pracovní skupiny kardiovaskulární rehabilitace ČKS. Kardiovaskulární dny v Lázních Teplice nad Bečvou

Sjezd Pracovní skupiny kardiovaskulární rehabilitace ČKS. Kardiovaskulární dny v Lázních Teplice nad Bečvou Sjezd Pracovní skupiny kardiovaskulární rehabilitace ČKS Kardiovaskulární dny v Lázních Teplice nad Bečvou Harmonogram akce a program přednášek Programový výbor: prof. MUDr. Lenka Špinarová, Ph.D., FESC

Více

Kategorizace zdravotnického materiálu

Kategorizace zdravotnického materiálu Kategorizace zdravotnického materiálu Odborný seminář Kategorizace zdravotnické techniky a zdravotnických prostředků Zuzana Ticháčková VZP ČR, 28. 2. 2017 Osnova Členové pracovní skupiny Cíle kategorizace

Více

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči MUDr. Eva Míčková Intenzivní péče a infekce spojené se zdravotní péčí Jednotka intenzivní péče (JIP), anglicky intensive care unit (ICU),

Více

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu V. Pořízka, M. Želízko, R. Kočková, Klinika kardiologie IKEM XXIV. výroční sjezd ČKS, Brno 6.5.06

Více

Aplikace molekulárně biologických postupů v časné detekci sepse

Aplikace molekulárně biologických postupů v časné detekci sepse Aplikace molekulárně biologických postupů v časné detekci sepse Mgr. Jana Ždychová, Ph.D. IKEM PLM - LLG Sepse je častou příčinou úmrtí během hospitalizace. Včasné nasazení odpovídající ATB terapie je

Více

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie Strana č: 1 Kultivační vyšetření výtěrů z horních cest dýchacích Kultivační vyšetření materiálu z dolních cest dýchacích (mimo TBC) B01/LKM B06/LKM B02/LKM Kultivační semikvantitativní vyšetření moče Typ

Více

M KR K O R BI B OLO L GA

M KR K O R BI B OLO L GA SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie LF UP a FNOL Sepse patří k nejzávažnějším infekčním onemocněním a nadále představuje velký terapeutický problém. Sepsi lze definovat jako systémovou

Více

sepse = syndrom systémové zánětlivé odpovědi (SIRS) při infekci (SCCM/ACCP Consensus Conference 1992)

sepse = syndrom systémové zánětlivé odpovědi (SIRS) při infekci (SCCM/ACCP Consensus Conference 1992) Sepse sepse = syndrom systémové zánětlivé odpovědi (SIRS) při infekci (SCCM/ACCP Consensus Conference 1992) sepse = přítomnost ložiska bakteriální infekce v těle, ze kterého se uvolňují bakterie vyvolávající

Více

Kardio IKEM na evropské špičce. Obnova a rozšíření přístrojového a softwarového vybavení Kardiocentra IKEM (IOP)

Kardio IKEM na evropské špičce. Obnova a rozšíření přístrojového a softwarového vybavení Kardiocentra IKEM (IOP) Kardio IKEM na evropské špičce Obnova a rozšíření přístrojového a softwarového vybavení Kardiocentra IKEM (IOP) 18. 11. 2013 Kardiocentrum IKEM MUDr. Michael Želízko, CSc. náměstek pro léčebně preventivní

Více

NEMOCNICE JIHLAVA DODÁVKA PET/CT

NEMOCNICE JIHLAVA DODÁVKA PET/CT Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, (dále jen Zákon ), resp. dle 1, písm. a) d) vyhlášky č. 232/2012 Sb. Identifikace zakázky:

Více

Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva

Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva Sylva Janovská Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd Centralizovaný rozvojový projekt

Více

ANALÝZA VÝSKYTU JEDNOTLIVÝCH BAKTERIÁLNÍCH DRUHŮ NA POVRCHU CENTRÁLNÍCH ŽILNÍCH KATÉTRŮ Autor: Mudroch T.

ANALÝZA VÝSKYTU JEDNOTLIVÝCH BAKTERIÁLNÍCH DRUHŮ NA POVRCHU CENTRÁLNÍCH ŽILNÍCH KATÉTRŮ Autor: Mudroch T. ANALÝZA VÝSKYTU JEDNOTLIVÝCH BAKTERIÁLNÍCH DRUHŮ NA POVRCHU CENTRÁLNÍCH ŽILNÍCH KATÉTRŮ Autor: Mudroch T. Úvod Počet nákaz vzniklých v souvislosti s pobytem v nemocnici (tzv. nozokominální infekce) a způsobených

Více

Náhlá srdeční smrt ve sportu Hlavní příčiny a možnosti prevence

Náhlá srdeční smrt ve sportu Hlavní příčiny a možnosti prevence Náhlá srdeční smrt ve sportu Hlavní příčiny a možnosti prevence Doc. MUDr.Tomáš Kára,PhD, Prim. MUDr. Pavel Homolka, PhD, Prof. MUDr. Petr Dobšák, CSc., Prim. MUDr. Ladislav Groch, As. MUDr. Ota Hlinomaz,PhD,

Více

Racionalizace indikace echokardiografických vyšetření

Racionalizace indikace echokardiografických vyšetření základní principy doporučené postupy u vybraných diagnóz Oddělení neinvazivní kardiologie - Klinika kardiologie IKEM Únor 2009 Jednoznačné indikace : nový pacient Kliniky kardiologie ( Kardiocentra ) (akutní

Více

PYELONEFRITIDA A INTERSTICIÁLNÍ NEFRITIDY

PYELONEFRITIDA A INTERSTICIÁLNÍ NEFRITIDY PYELONEFRITIDA A INTERSTICIÁLNÍ NEFRITIDY Doc. MUDr. Květoslava Dostálová, CSc. Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ

VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ LABORATORNÍ LISTY Listopad č.29/2016 2016 Vážené kolegyně a kolegové, v tomto čísle našich Laboratorních listů Vám předkládáme statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme testovali

Více

PERTUSE diagnostika a klinické projevy. Vilma Marešová I.infekční klinika UK 2.LF a IPVZ FN Na Bulovce, Praha

PERTUSE diagnostika a klinické projevy. Vilma Marešová I.infekční klinika UK 2.LF a IPVZ FN Na Bulovce, Praha PERTUSE diagnostika a klinické projevy Vilma Marešová I.infekční klinika UK 2.LF a IPVZ FN Na Bulovce, Praha Pertuse Lidská endemická nákaza, přenos vzduchem Původce: Bordetella pertussis/b.parapertussis

Více

Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště v PKN v prvním pololetí roku 2009

Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště v PKN v prvním pololetí roku 2009 počet případů/1 OD Pardubická krajská nemocnice, a.s., Oddělení klinické mikrobiologie Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště 29 Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště v PKN v prvním

Více

Resynchronizační terapie při srdečním selhání u dětí s vrozenou srdeční vadou

Resynchronizační terapie při srdečním selhání u dětí s vrozenou srdeční vadou Resynchronizační terapie při srdečním selhání u dětí s vrozenou srdeční vadou O. Spurná, J. Hojerová, S. Dvořáková, P. Kubuš, Dětské kardiocentrum FN v Motole, Praha, 2016 Etiologie srdečního selhání dle

Více

Interaktivní echokvíz. Tomáš Paleček II. interní klinika kardiologie a angiologie, 1. LF UK a VFN, Praha

Interaktivní echokvíz. Tomáš Paleček II. interní klinika kardiologie a angiologie, 1. LF UK a VFN, Praha Interaktivní echokvíz Tomáš Paleček II. interní klinika kardiologie a angiologie, 1. LF UK a VFN, Praha Pacientka č. 1, PLAx projekce Normální jedinec Pacientka č. 1 Jaká struktura se u pacientky č. 1

Více

Případ č. 41. Klinická historie a anamnéza

Případ č. 41. Klinická historie a anamnéza Klinická historie a anamnéza Případ č. 41 NO: 62letý muž přijatý (na neurologickou kliniku) do nemocnice pro pravostrannou hemiparézu. Pacient byl v dobrém zdravorním stavu až do doby 3 měsíce před přijetím,

Více

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Lenka Rychetníková, Lenka Pleskotová Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny Fakultní nemocnice Hradec

Více

Ischemická cévní mozková příhoda a poruchy endotelu

Ischemická cévní mozková příhoda a poruchy endotelu Ischemická cévní mozková příhoda a poruchy endotelu Krčová V., Vlachová I.*, Slavík L., Hluší A., Novák P., Bártková A.*, Hemato-onkologická onkologická klinika FN Olomouc * Neurologická klinika FN Olomouc

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

ANTIBIOTICKÁ LÉČBA OFF-LABEL Z POHLEDU MIKROBIOLOGA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

ANTIBIOTICKÁ LÉČBA OFF-LABEL Z POHLEDU MIKROBIOLOGA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci ANTIBIOTICKÁ LÉČBA OFF-LABEL Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Septický pacient s nozokomiální pneumonií Endosekret: KLPN + ESCO Terapie: PPT + GEN INTERPRETACE?

Více

Dezinfekce rukou a přehled výskytu mikrobiální flory na rukou nemocničního personálu

Dezinfekce rukou a přehled výskytu mikrobiální flory na rukou nemocničního personálu Dezinfekce rukou a přehled výskytu mikrobiální flory na rukou nemocničního personálu Eva Padevětová MVDr. Petr Ježek Mikrobiologické oddělení E-mail: micvrch@onp.cz 30..2006 Úvod průzkum proběhl v Oblastní

Více

Centra pro implantaci umělého svěrače uretry AMS 800 u mužů s inkontinencí moče a statistické výsledky. Pokyny pro urologická pracoviště

Centra pro implantaci umělého svěrače uretry AMS 800 u mužů s inkontinencí moče a statistické výsledky. Pokyny pro urologická pracoviště Centra pro implantaci umělého svěrače uretry AMS 800 u mužů s inkontinencí moče a statistické výsledky Statistické výsledky budou prezentovány a jednou ročně aktualizovány na www stránkách Urologické kliniky

Více

AKUTNÍM SELHÁNÍM LEDVIN

AKUTNÍM SELHÁNÍM LEDVIN Co by měl mladý intenzivista vědět při péči o pacienta s AKUTNÍM SELHÁNÍM LEDVIN Jan Horák I. interní klinika FN Plzeň Biomedicínské Centrum LF v Plzni Definice AKI soubor syndromů, pro které je typický

Více

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zdravotnická péče, diagnostika a léčba je na interním oddělení poskytována ve třech úrovních, tzv. diferencovaná péče: na lůžkách jednotky intenzívní péče pro interní a neurologické pacienty na lůžkách

Více

DIAGNOSTIKA A PREVENCE HLUBOKÉ ŽILNÍ TROMBÓZY V INTENZIVNÍ PÉČI

DIAGNOSTIKA A PREVENCE HLUBOKÉ ŽILNÍ TROMBÓZY V INTENZIVNÍ PÉČI DIAGNOSTIKA A PREVENCE HLUBOKÉ ŽILNÍ TROMBÓZY V INTENZIVNÍ PÉČI MUDr. Ing. Jan Beneš Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Masarykova nemocnice

Více

Nozokomiální infekce. MUDr.Zuzana Kancelová, MUDr.Beáta Čečetková. Systém hlášení v Thomayerově nemocnici

Nozokomiální infekce. MUDr.Zuzana Kancelová, MUDr.Beáta Čečetková. Systém hlášení v Thomayerově nemocnici Nozokomiální infekce MUDr.Zuzana Kancelová, MUDr.Beáta Čečetková Systém hlášení v Thomayerově nemocnici Legislativa Zákon č.258/2000 Sb. 16 odst.2.osoba poskytující péči je povinna evidovat každou nemocniční

Více

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM 6.4.2013 Bradykardie Definice bradykardie jsou definovány jako pomalý komorový rytmus,

Více

Ladislav Plánka Klinika dětské chirurgie ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno

Ladislav Plánka Klinika dětské chirurgie ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno Poranění jater u dětí Slavnostní konference k 20. výročí vzniku Traumatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava Ladislav Plánka Klinika dětské chirurgie ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice

Více

Kazuistika 3. Blahut L., Vágnerová I., Štosová T. Colours of Sepsis, Ostrava 2019 FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC

Kazuistika 3. Blahut L., Vágnerová I., Štosová T. Colours of Sepsis, Ostrava 2019 FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC Kazuistika 3 Blahut L., Vágnerová I., Štosová T. FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC Colours of Sepsis, Ostrava 2019 R. R., žena, 53 let IPCHO: 11. 16.6.2018 Karcinomatosa peritonea; rozsáhlá cytoredukční operace

Více

SROVNÁNÍ KLINICKÉ A MIKROBIOLOGICKÉ ÚČINNOSTI KONTINUÁLNĚ A INTERMITENTNĚ APLIKOVANÉHO MEROPENEMU U KRITICKY NEMOCNÝCH předběžné výsledky

SROVNÁNÍ KLINICKÉ A MIKROBIOLOGICKÉ ÚČINNOSTI KONTINUÁLNĚ A INTERMITENTNĚ APLIKOVANÉHO MEROPENEMU U KRITICKY NEMOCNÝCH předběžné výsledky SROVNÁNÍ KLINICKÉ A MIKROBIOLOGICKÉ ÚČINNOSTI KONTINUÁLNĚ A INTERMITENTNĚ APLIKOVANÉHO MEROPENEMU U KRITICKY NEMOCNÝCH předběžné výsledky Chytra 1, Štěpán 1, Pelnář 1, Ţidková 1, Kasal 1, Bergerová 2 1

Více

INTERPRETACE VÝSLEDKŮ CITLIVOSTI NA ANTIBIOTIKA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice a LF UP v Olomouci

INTERPRETACE VÝSLEDKŮ CITLIVOSTI NA ANTIBIOTIKA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice a LF UP v Olomouci INTERPRETACE VÝSLEDKŮ CITLIVOSTI NA ANTIBIOTIKA Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice a LF UP v Olomouci Současná medicína je charakteristická svým multidisciplinárním přístupem k řešení mnoha

Více

Radionuklidová diagnostika u pacientů s horečnatým stavem

Radionuklidová diagnostika u pacientů s horečnatým stavem Radionuklidová diagnostika u pacientů s horečnatým stavem Materiál pro studenty medicíny MUDr. Otto Lang, PhD Doc. MUDr. Otakar Bělohlávek, CSc. KNM UK 3. LF a FNKV, Praha Horečka Nespecifická reakce organizmu

Více

VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ

VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ LABORATORNÍ LISTY Srpen č.27/2015 2015 Vážené kolegyně a kolegové, v tomto čísle našich Laboratorních listů Vám předkládáme statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme testovali standardní

Více

LABORATORNÍ LISTY Vážené kolegyně a kolegové,

LABORATORNÍ LISTY Vážené kolegyně a kolegové, LABORATORNÍ LISTY Červen Vážené kolegyně a kolegové, VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ Horní cesty dýchací Streptococcus pyogenes č. 19/2018 2018 v tomto čísle našich laboratorních listů Vám předkládáme

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným odběrem biologického materiálu a jeho správným

Více

infekční endokarditis Tomáš Paleček

infekční endokarditis Tomáš Paleček Chlopenní vady, infekční endokarditis Tomáš Paleček II. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha Chlopenní vady 1. Zúžení (stenóza) 2. Nedomykavost (regurgitace, insuficience) Symptomy: námahová dušnost stenokardie

Více

Nové technologie v mikrobiologické diagnostice a jejich přínos pro pacienty v intenzivní péči

Nové technologie v mikrobiologické diagnostice a jejich přínos pro pacienty v intenzivní péči B I O M E D I C AL Nové technologie v mikrobiologické diagnostice a jejich přínos pro pacienty v intenzivní péči Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE Obsah prezentace ČSIM 2016 Mikrobiologická

Více

CHRONICKY DIALYZOVANÝ PACIENT V INTENZIVNÍ PÉČI

CHRONICKY DIALYZOVANÝ PACIENT V INTENZIVNÍ PÉČI CHRONICKY DIALYZOVANÝ PACIENT V INTENZIVNÍ PÉČI MUDr. Ivo Valkovský, Ph.D. Interní klinika, Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařská fakulta Ostravské univerzity Úvod Vzhledem k narůstající prevalenci chronicky

Více

Výskyt multirezistentních bakteriálních kmenů produkujících betalaktamázy

Výskyt multirezistentních bakteriálních kmenů produkujících betalaktamázy Výskyt multirezistentních bakteriálních kmenů produkujících betalaktamázy Jaromíra Kratochvílová, Veronika Janásová 19. mezinárodní konference nemocniční epidemiologie a hygiena Mikulov 17. 18. dubna 2012

Více