a další svobodný software v předtiskové přípravě Zdeněk Wagner

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "a další svobodný software v předtiskové přípravě Zdeněk Wagner http://icebearsoft.euweb.cz"

Transkript

1 TEX a další svobodný software v předtiskové přípravě Zdeněk Wagner

2 Úvod Komerční software prošel výrazným vývojem, zlepšily se algoritmy řádkového zlomu. TEX je stále nepřekonatelný v matematické sazbě a v automatické sazbě výstupu z databází. Pracovníci DTP studií a školení grafici vědí, že TEX existuje, ale tím jejich znalosti končí. S konkrétním problémem nedovedou poradit. Práce s barvou přináší řadu problémů.

3 Obsah 1. Komerční a svobodný software, srovnání 2. PostScript versus PDF 3. Fonty 4. PDF/X 5. Barevný tisk 6. Přetisk černé 7. Odstraňování problémů 8. Závěr

4 Výhody a nevýhody komerčního software Výhody: pracovníci DTP studií a tiskáren jsou na komerční SW zvyklí, obvykle vědí, kdy a kam kliknout Nevýhody: cena, uzavřenost Upozornění: Komerční SW může být levnější než jedna zkažená zakázka!

5 Výhody a nevýhody svobodného software Nevýhody: Nemusí plně využívat možnosti hardware Nemusí existovat uživatelská podpora Výhody: Podpora komunity uživatelů Často multiplatformní

6 Srovnání technické podpory Hlášení chyb má často stejný účinek jako podání stížnosti v lampárně Hlavního nádraží. OpenSource: Vývojáři obvykle na hlášení chyb reagují. Uživatel má možnost opravit chybu sám. Opravu je možno poslat vývojářům.

7 Doporučení 1. Používat OpenSource v maximální míře. 2. Využít komerční software když: Nabízí spolehlivou funkci, která není dostupná v OpenSource Cena je adekvátní očekávanému přínosu a riziku Je výhodnější a levnější, když chybu v podkladech objevíme (třeba komerčním programem) před odesláním zakázky do tisku, ne až po vytištění celého nákladu knih.

8 PostScript versus PDF PostScript je programovací jazyk s těmito možnostmi: definice vzhledu stránky určení rozměrů stránky určení orientace stránky na ofsetovém filmu nastavení hustoty a úhlu rastru nastavení algoritmu rastrování nastavení přenosových funkcí (transfer functions) volba barevnosti: separace, nebo kompozitní barvy

9 PostScript versus PDF (pokračování) PDF je jazyk odvozený z PostScriptu s těmito odlišnostmi: nepovoluje definici uživatelských operátorů (maker) neobsahuje (obvykle) obsah závislý na HW komunikuje s osvitovou jednotkou a tiskárnou způsobem, kterému obsluha rozumí Při použití PDF uživatel nenastavuje hardwarově závislé parametry.

10 Fonty Specifikace: Každý PS RIP má 35 identických základních fontů. Každý interpret PDF má 14 identických základních fontů. Zkušenost: Tato tvrzení jsou nepravdivá! Pod stejnými názvy se v různých zařízeních vyskytují fonty s odlišnou kresbou znaků i s odlišnou metrikou (včetně fontů Helvetica a Times Roman). V různých verzích Times Roman se liší vzhled znaků dcaron a tcaron: ď, ť versus ď, ť

11 Doporučení pro použití fontů Vždy embedded nebo embedded subset! Kontrola: Acrobat Reader (Ctrl-D), pdffonts z balíku xpdf/poppler. $ pdffonts tex-prepress.pdf name type emb sub uni object ID SATEXV+DynaGroteskD Type 1 yes yes no 8 0 ARMTOH+DynaGroteskD-Bold Type 1 yes yes no 9 0 NJSHWF+DynaGroteskD-Italic Type 1 yes yes no 15 0 SATEXV+DynaGroteskD Type 1 yes yes no 20 0 LIJHEC+SFTT1095 Type 1 yes yes no 44 0

12 Možnosti updmap v TEX Live dvipsdownloadbase35: true false (default true) pdftexdownloadbase14: true false (default true) Poznámka Diakritika je nyní řešena pomocí virtuálních fontů, tj. stačí zavést jen raw fonty 8r. Nový C S TEX bude diakritiku řešit kódovacím vektorem, bude tedy nutno zavést další fonty (v TEX Live to bude řešeno výše zmíněnými parametry). Nejde o tisk na vlastní tiskárně, ale na výstupním zařízení, které nemáme pod kontrolou!

13 Fonty a grafika Některé programy vytvářejí EPS s nevloženými fonty, obvykle Helvetica nebo Times Roman. Program dvips tyto fonty sám nevloží. Možné řešení 1. epstopdf image.eps (ghostscript vloží fonty od URW) 2. (volitelně) pdftops -eps image.pdf (fonty zůstanou vloženy)

14 Požadavky na PDF pro tisk a osvit Obvykle požadováno PDF/X-1a (ISO standard) PDF 1.3 (bez průhlednosti, bez javascriptu) všechny fonty vloženy barevný prostor CMYK nebo Gray vložen ICC profil definován rendering intent PDF boxes (MediaBox, BleedBox, TrimBox) PDF title Metadata v XML

15 PDF/X a zwpagelayout Idea: neztratit kompatibilitu kvůli hloupým příčinám, plná podpora zatím není. nastavení verze PDF na 1.3 pouze pro pdflatex (použije se \pdfminorversion=3) definován rendering intent, vloženo pouze jméno ICC profilu PDF boxes (pdflatex, dvips), vypočtené hodnoty PDF title Balíček pdfx.sty s lepší podporou závisí na hyperref.sty, což je v některých případech nepoužitelné. Navíc má pevně dané rozměry boxů.

16 PDF boxes, pdfinfo (xpdf/poppler) $ pdfinfo -box potah-almanach.pdf Title: Almanach ceskych slechtickych a rytirskych rodu 2018: potah Author: Vavrinek Creator: TeX Producer: pdftex CreationDate: Fri Aug 17 23:15: ModDate: Fri Aug 17 23:15: Tagged: no Pages: 1 Encrypted: no Page size: x pts MediaBox: CropBox: BleedBox: TrimBox: ArtBox: File size: bytes Optimized: no PDF version: 1.3

17 PDF boxes, Acrobat Reader 9 a novější TrimBox BleedBox MediaBox

18 PDF boxes, ukázka tisku na spad

19 Důležité varování Adobe Distiller v. 9 nahlásí fatální chybu, pokud PS soubor obsahuje nastavení MediaBox, BleedBox a TrimBox. Možná řešení: 1. Na konverzi PS PDF použít ghostscript, tj. ps2pdf. 2. V balíčku zwpagelayout použít parametr nobboxes a smířit se s tím, že ve výsledném PDF boxy nebudou.

20 Aditivní a subtraktivní míchání barev Barvy na monitoru jsou míchány aditivně Tiskové barvy jsou míchány subtraktivně

21 Diagram CIE, gamut (rozsah zobrazitelných barev) Mícháním barevných světel můžeme dosáhnout pouze odstínů, které leží uvnitř trojúhelníka, jehož vrcholy tvoří zvolená světla. Těžiště trojúhelníka na obrázku vlevo leží mimo střed diagramu chromatičnosti CIE, proto smícháním stejného množství jednotlivých světel nezískáme neutrální šeď. Ilustrace z knihy Šmok J., Pecák J., Tausk P.: Barevná fotografie. Druhé, upravené vydání, SNTL, Praha 1978.

22 Co je bílá barva?

23 Práce s barvou barevné prostory Teoretické: CIE (XYZ), UVW (prostor konstantních barevných rozdílů), L a b (podobný prostoru HSV a prostoru používanému v barevné televizi) RGB: srgb pro monitor PC, Adobe RGB a Wide Gamut RGB pro tisk, Apple RGB pro počítače Macintosh,... CMYK: Euroscale Coated, Euroscale Uncoated, SWOP Coated, SWOP Uncoated,...

24 Naivní konverze barevných prostorů cyan = 1 red magenta = 1 green yellow = 1 blue Tyto rovnice jsou v praxi nepoužitelné! Skutečná barviva absorbují i v jiných vlnových délkách. Závislosti jsou silně nelineární. Kombinace stejného množství CMY není neutrálně šedá, ale hnědá, proto potřebujeme černou složku. Jedna barva (černá) schne rychleji než tři barvy (CMY).

25 Správná konverze barevných prostorů Konverze se provádí s použitím barevných profilů ICC, v Linuxu to umí např. Little CMS (LCMS). ICC profil je soubor obsahující několik interpolačních tabulek. Gamut různých barevných prostorů se navzájem liší, proto je nutno při konverzi určit rendering intent. Gamut tiskáren je menší než gamut monitorů.

26 Rendering intent Rozhoduje o tom, jak se zobrazí barvy, které jsou mimo rozsah zobrazitelných barev (gamut). Relative colorimetric barvy uvnitř cílového gamutu zachovány, barvy mimo gamut nahrazeny nejbližší barvou na hranici gamutu. Vede k posterizaci, např. v případě oblohy. Perceptual zdrojový gamut je mírně stlačen, aby jen malá část ležela mimo cílový gamut. Vede ke ztrátě sytosti. Chytré systémy mohou brát v úvahu aktuální obraz.

27 Rendering intent (pokračování) Absolute colorimetric přesná reprodukce barev, ale bez korekce na barvu zdroje světla (bílá barva papíru, teplota chromatičnosti monitoru). Vede k barevnému posunu. Saturation předchází ztrátě sytosti tím, že pozmění barvu tak, aby se vešla do cílového gamutu. Hodí se pro snímek sejmuté obrazovky, grafy apod., kdy barevný posun nevadí. Užitečný zdroj:

28 Kdy lze použít RGB v PDF pro tisk či osvit 1. Vložen ICC profil RGB obrázků. 2. Vložen ICC profil cílového zařízení. 3. Vložen rendering intent. V některých tiskových či osvitových zařízeních může být konverze barevného prostoru vypnuta!

29 Příčiny různé barevnosti zobrazení Obrázek musí být nejprve konvertován z barevného prostoru, v němž je uložen, do standardního RGB pro monitor, obvykle srgb. Tuto konverzi provádí aplikace. Konverze srgb RGB prostor monitoru: 1. GUI operačního systému 2. Ovladač grafické karty 3. Hardware monitoru (profesionální monitory EIZO) V některých systémech žádná správa barev není, v některých systémech je pevně zabudován nějaký profil, některé systémy umožnují vložení ICC profilu konkrétního monitoru.

30 Poor Man Calibration 1. Zkalibrovat skener kalibračním terčem IT8 nebo Q Vytisknout kalibrační terč na barevné tiskárně s vypnutým ICC profilem. 3. Nechat zaschnout 24 hodin. 4. Naskenovat kalibrovaným skenerem a vygenerovat ICC profil (profesionální verze programu VueScan). 5. Vložit ICC profil do ovladače tiskárny. 6. Vytisknout vhodnou barevnou tabulku, např. kalibrační terč, nechat schnout 24 hodin. 7. Při každé práci nastavit vizuálně monitor tak, aby tabulka vypadala stejně na monitoru i na papíře.

31 Kalibrační terč Q-60

32 Gray versus RGB Některé programy vytvářejí polotónové obrázky v prostoru RGB, tj. R = G = B. Takový obrázek vypadá jako šedý, ale ve skutečnosti je barevný. Domácí postscriptová tiskárna vytiskne takový obrázek přijatelně, osvitová jednotka většinou převede obrázek do nepoužitelných tónů. Na zvláštní přání lze zapnout i v osvitových jednotkách konverzi RGB na Gray.

33 TEX a barva TEX nepodporuje nativně barvu. S barvou se pracuje buď pomocí \special, nebo pomocí primitivů pdftexu. Všechny programy z TEXového světa nemusí podporovat color stack, závisí též na verzi programu. V následujícím kódu se někdy ztratí informace o barvě na zlomu stránky: \textcolor{green}{dlouhý text, který ve výsledku zabírá několik řádků a dojde v něm ke stránkovému zlomu. Zelený bude pouze text na následující straně, ale někdy to funguje správně.}

34 Barevný ofsetový tisk úhel rastru Poznámka: obrázky byly naprogramovány v PostScriptu.

35 Barevné separace Separovaný PostScript je zřídka vyžadován. Osvitové jednotky a digitální tiskové stroje provádějí separace samy. Princip činnosti postscriptového RIPu RIP = Raster Image Processor Vyrastrovaná stránka je postupně vytvářena v paměti Při rastrování daného objektu hodnoty příslušných pixelů přepíšou hodnoty dříve vyrastrovaných objektů Po vyrastrování všech objektů je celá stránka separována na CMYK a exponována či vytištěna

36 Ukázky tisku na barevné pozadí Kutub mínár क़ त ब म न र ر Zdeněk Wagner زد وا a द य क व न र भ रत क र ग رت ر BARVY INDIE Gra cká úprava a sazba: Zdeněk Wagner Zdrojový text pořízen v XML validace pomocí Relax NG transformace procesorem XSLT Saxon sazba provedena programem X L ATEX použita písma Hypatia Sans Pro, GNU FreeFont, Nafees Nastaleeq fotogra e zpracovány pomocí programů VueScan, GIMP a Li le CMS Tisk: Viaprint, Podrobné technické informace o knize: h p://icebearso.euweb.cz/bharat.php E

37 Přetisk černé black overprint Soutisk barev nikdy není absolutně přesný. Při tisku černého písma a tenkých černých linek dojde ke zbarvení okrajů. Pokud je při tisku černého písma či linek zapnut přetisk černé, nedojde k odbarvení ostatních separací.

38 Ukázky stránek vyžadujících přetisk černé Vrndávan व द वन Mathura मथ र Jméno Vrndávan vzniklo jako složenina dvou slov, vrnda (व द ) znamenající bazalka a van (वन) znamenající les. Slovo vrnda je dnes užíváno spíše ve významu mytologické rostliny. Bazalka pro kuchyňské potřeby je označována slovem tulsí (त लस ). Indové bez sanskrtského vzdělání nedovedou vyslovit vokalické (slabikotvorné) R. Jméno tohoto města tedy vysloví Vrindávan (a podobě vyslovují Krišna). Navíc dochází k proměnám hlásek V (व) a B (ब), a to nejen ve výslovnosti, ale i v psané podobě. Teoreticky jsou tedy možné čtyři varianty a všechny jsem na různých tabulích i směrových ukazatelích na silnicích viděl. V Indii se můžete setkat se jménem Brinda (ब द ), které nemá žádnou konotaci s češtinou, ale je to jen jiná hlásková podoba slova znamenajícího bazalka. Vrndávan leží severně od Mathury. Než se rozkoukáte na nádraží v Mathuře, objeví se několik taxíkářů a rikšáků s nabídkou cesty po chrámech v Mathuře i Vrndávanu za docela přijatelnou cenu. Vrndávan je město Kršnova dětství a mládí. Konal zde hrdinské skutky. Již jako chlapec přemohl devítihlavého vodního hada, který byl tak jedovatý, že veškerá voda v řece byla otrávená. Pásl zde své početné stádo krav a laškoval s pastýřkami. Například jim schoval šaty, když se koupaly v řece. Měl několik tisíc milenek, z nichž nejoblíbenější byla Rádha (र ध ). Všechny pastýřky byly nesmírně smutné, když musel Krš

39 Simulace přetisku černé při tisku na jednobarevnou plochu Příklad: žlutý podklad, CMYK = 0, 0, 1, 0 požadován černý tisk tiskneme barvou CMYK = 0, 0, 1, 1

40 Jak funguje přetisk? Barva podkladu i tištěného objektu musí být specifikována v prostoru CMYK. Zapne se parametr pro přetisk, který ovlivní algoritmus rastrování takto: Pokud je hodnota složky pixelu tištěného objektu nulová, hodnota dané složky v již vyrastrované stránce se nezmění. Pokud je hodnota složky pixelu tištěného objektu různá od nuly, hodnota dané složky v již vyrastrované stránce se nastaví na hodnotu určenou tištěným objektem. Černá = CMYK: 0, 0, 0, 1

41 Špatné použití přetisku Žlutý text na černé požadováno Žlutý text na černé výsledek Vysvětlení Přetisk lze zapnout pro libovolnou barvu, zde byl zapnut pro žlutou. Při kontrole na monitoru i pomocí Adobe Acrobat Professional bude vše vypadat dobře. Ofset obvykle tiskne v pořadí Cyan Magenta Yellow Black, takže žlutě vytištěný text se přetiskne černou plochou.

42 Proč přetisk černé nefunguje? Příkaz \color{black} Je interpretován: 0 setgray v PostScriptu 0 g 0 G v PDF Funkčnost přetisku vyžaduje: setcmykcolor v PostScriptu k K v PDF

43 Balíček overprint Nemá volnou licenci, ale dá se najít na internetu Řešení pouze pro dvips a pdftex

44 Implementace přetisku v balíčku zwpagelayout Licence LPPL, tj. je součástí distribucí TEX Live i MiKTEX Vypnuto, podporu je nutno zapnout pomocí parametru overprint Řešení pro dvips, pdftex, X TEX Volitelně lze zapnout předefinování standardních barev na CMYK E

45 Řešení průhlednosti a vrstev Adobe Acrobat Professional tuto funkci nabízí jako součást konverze do PDF/X. Tato funkce je velmi problematická! Vždy funguje rastrování do bitmapy (rozlišení min. 600 dpi) programem ghostscript. Řešení pomocí ghostscriptu ps2pdf13 transparent.pdf corrected.pdf

46 it can be said that, in these developments, the financial measures which taken by economic management after the March of 2009 became were effective. it can be said that, in these developments, the financial measures which taken by economic management after the March of 2009 became were effective. Northern Ireland, Denmark and Sweden), who had decided not to adopt the Euro, showed average growth in per capita GDP over the period of 2.2%. Growth in per capita GDP in the United States of America was at levels identical to the Eurozone during this period. The Eurozone as a whole thus continues to lag behind the US economy in terms of standard of living by almost a quarter (in terms of per capita GDP). Table 7 evaluates economic growth and other chief macroeconomic indicators for both periods under observation for countries in the Eurozone, the USA and individually for EU-15 countries outside the Eurozone (Denmark, Sweden and the UK). Northern Ireland, Denmark and Sweden), who had decided not to adopt the Euro, showed average growth in per capita GDP over the period of 2.2%. Growth in per capita GDP in the United States of America was at levels identical to the Eurozone during this period. The Eurozone as a whole thus continues to lag behind the US economy in terms of standard of living by almost a quarter (in terms of per capita GDP). Table 7 evaluates economic growth and other chief macroeconomic indicators for both periods under observation for countries in the Eurozone, the USA and individually for EU-15 countries outside the Eurozone (Denmark, Sweden and the UK). Oprava Opravaprogramem programemadobe AdobeAcrobat AcrobatProfessional Professional99 Average for Period Eurozone % change % change Real per cap. GDP Index, USA = 100 Unemployment Average for Period Denmark, Sweden, UK Budget deficit % GDP Total debt % GDP Table 7 Main Macroeconomic Indicators: Comparison Real GDP Real per cap. GDP % of workforce USA Eurozone Budget deficit % GDP Total debt % GDP Table 7 Main Macroeconomic Indicators: Comparison Real GDP % change Real per cap. GDP Index, USA = 100 Unemployment Source: EC (2008) Table 7 Main Macroeconomic Indicators: Comparison % change Real per cap. GDP % of workforce Denmark, Sweden, UK USA Source: EC (2008) Table 7 Main Macroeconomic Indicators: Comparison Source: EC (2008) Table 7 makes clear that in spite of the slowing pace of growth in real GDP, the first decade after introduction of the Euro saw a modest decrease in unemployment throughout the Eurozone (of around 1%). A similar trend may also be observed in the US economy and in countries outside Source: EC (2008) Table 7 makes clear that in spite of the slowing pace of growth in real GDP, the first decade after introduction of the Euro saw a modest decrease in unemployment throughout the Eurozone (of around 1%). A similar trend may also be observed in the US economy and in countries outside the Eurozone. countries were alsothe able(based to reduce under their budget deficits during the period state budget deficits period observation. ItPrices) must be Figure 41Figure ISE National 100during Index on the Closing 41 ISEAllNational 100 Index (Based onstate the Closing Prices) under observation. It must be noted, however, that despite the partial improvement, average the Eurozone. countries were alsothe able(based to reduce under their budget deficits during the period state budget deficits period observation. ItPrices) must be Figure 41Figure ISE National 100during Index on the Closing 41 ISEAllNational 100 Index (Based onstate the Closing Prices) under observation. It must be noted, however, that despite the partial improvement, average Source: The Undersecretariat Turkishimprovement, Treasury, Ekonomi Sunumu, Source: The Undersecretariat Turkishimprovement, Treasury, Ekonomi Sunumu, however, thatremained despitein the partial average values however, thatremained despitein the partial average values Turkish Treasury, Source: The Undersecretariat noted, Source: The Undersecretariat noted, Turkish Treasury, values for public budgets Ekonomi thesunumu, red and it was only positive growth in GDP which values for public budgets Ekonomi thesunumu, red and it was only positive growth in GDP which for publicahttp // budgets remained in in the red debt andindicators it was during only positive growth for publicahttp // budgets remained in the red debt andindicators it was during only positive growth prevented more pronounced worsening overall the period in question. prevented more pronounced worsening in overall the period in question. Statistics/EconomicIndicators/egosterge/Sunumlar/Ekonomi_ Statistics/EconomicIndicators/egosterge/Sunumlar/Ekonomi_ first decade may thus be evaluated as one in which expectations for accelerated first decade may thus be evaluated as one in which expectations for accelerated inthegdp which prevented a more pronounced worsening in overalleconomic debthttp:// inthegdp which prevented a more pronounced worsening in overalleconomic debt Sunumu_ENG.pdf, p. 129 Sunumu_ENG.pdf, p. 129 growth and strengthened coffers were not met. As developments this point growth and strengthened coffers were not met. As developments this point indicators during thepublic period in question. The first decadetomay thusinbethe indicators during thepublic period in question. The first decadetomay thusinbethe konomi_sunumu_eng.pdf, p.129 konomi_sunumu_eng.pdf, p.129 situation starting in the second half of 2008 make clear, however, the second decade of the situation starting in the second half of 2008 make clear, however, the second decade of the evaluated as one in expectations fortheaccelerated economic growth Eurozone's existence willwhich be strongly influenced by depth and length of the financial and and strengthened public coffers were not met. As to135 this economic crisis. It2:is anticipated that 2009 will witness a drop in developments economic growth throughout Figure An example of figure and table labels. the Eurozone 5%, with recent estimates the recovery place at a very slow point in theof situation starting inshowing the second halfwill of take 2008 make clear, evaluated as one in expectations fortheaccelerated economic growth Eurozone's existence willwhich be strongly influenced by depth and length of the financial and and strengthened public coffers were not met. As to135 this economic crisis. It2:is anticipated that 2009 will witness a drop in developments economic growth throughout Figure An example of figure and table labels. the Eurozone 5%, with recent estimates the recovery place at a very slow point in theof situation starting inshowing the second halfwill of take 2008 make clear, pace. One negative long-termofimpact from the economic crisis maylower be an overall drop into one positionedhowever, outside thesecond bounds A5. Bydevelopment using any value orstrongly equal the decade of the Eurozone s will be potential product (see Figure 1). Negative in existence economic growth brings with it a in the firstinfluenced declaration (for instance \width=0.5\textwidth) the problem is byinthe depth and length of the andmarkedly economic crigradual growth overall unemployment throughout the financial Eurozone, with asymmetric. As the economy effects. Eurozone as athat whole, 10% will unemployment in It In is the anticipated 2009 witnessisaexpected drop in economic growth avoided. sis. pace. One negative long-termofimpact from the economic crisis maylower be an overall drop into one positionedhowever, outside thesecond bounds A5. Bydevelopment using any value orstrongly equal the decade of the Eurozone s will be potential product (see Figure 1). Negative in existence economic growth brings with it a in the firstinfluenced declaration (for instance \width=0.5\textwidth) the problem is byinthe depth and length of the andmarkedly economic crigradual growth overall unemployment throughout the financial Eurozone, with asymmetric. As the economy effects. Eurozone as athat whole, 10% will unemployment in It In is the anticipated 2009 witnessisaexpected drop in economic growth avoided. sis. throughout the Eurozone of 5%, with recent estimates showing the recov Hereinafter referred to as the UK. ery will take place at a very slow pace. One negative long-term impact throughout the Eurozone of 5%, with recent estimates showing the recov Hereinafter referred to as the UK. ery will take place at a very slow pace. One negative long-term impact ( # % + % $ + % * % * 2 4, Tables from the economic crisis may be an overall drop in potential product < % = * $ # # % * * Tables were(see another we development had # to face when we finished with figures. Table challenge 7). Negative in economic growth brings with There % * * * C " # ", it!, - #. a gradualoptions growth in unemployment throughout Eurozone, were two principial in overall the matter: either convert all the of them to TEX or! +! L L, markedly asymmetric effects. In the Eurozone as a whole, 10% un- this safely cropwith them as we # did previously. Because my greatest achievement *!, ( * in employment is expected in declaration,. As the economy slowsall down, regard at that time was the {c c c} causing thebringing text in three columns to 15 bethis centered, and because several tables looked like even A3 format growth in unemployment, however, will not follow the same dynamic in all was too small to accomodate thewhich second way definitely preferred. countries of the Eurozone.them, Countries carried out was politically unpopular labor market reforms the past aimed first at achieving greater will beformat. better po-several The problems aroseinimmediately, of which wasflexibility the output sitioned against the fallout of the economic reception than countries in which the extremely large tables were divided on requisite two consecutive pages and therefore necessary reforms failed to find the political courage. Two extremes areneeded presented the German and Spanish economies. Although dropped much morethis on to be joined beforebywe were able to crop them at all. I GDP could not achieve rapidly in Germany in 2009 than it did in Spain, Spain s unemployment increased my non-widescreen monitor I set thethis page in Microsoft Word to an much more rapidly thanso Germany s. may format be explained by the traditionally share of permanent contracts Spain. These almost then extremely high large value (B0, oremployment mminwas sure toaccount work)forinstead, a third of all employment contracts (by comparison in the United States, permanent using a virtual printer PDFCreator7 to set the same output format and printed employment contracts make up only 5% of the total). The system of permanent to PDF. contracts is a motivating factor in acquiring employees during periods of economic Before I stumbled upon the correct value, though, some time has passed. In Adobe Acrobat, the resulting behemoth had to be scaled down for the lack of meters wide monitor in our possession. We were proud... until we found out the tables were not converted to the same format which required us to do just that and then repeat the process of virtual printing and cropping again. Fortunately, Martin Stříž came to our help and diligently sit through the task, helping us when we realized the results of several days worth of work are useless. ( # % + % $ + % * % * 2 4, Tables from the economic crisis may be an overall drop in potential product < % = * $ # # % * * Tables were(see another we development had # to face when we finished with figures. Table challenge 7). Negative in economic growth brings with There % * * * C " # ", it!, - #. a gradualoptions growth in unemployment throughout Eurozone, were two principial in overall the matter: either convert all the of them to TEX or! +! L L, markedly asymmetric effects. In the Eurozone as a whole, 10% un- this safely cropwith them as we # did previously. Because my greatest achievement *!, ( * in employment is expected in declaration,. As the economy slowsall down, regard at that time was the {c c c} causing thebringing text in three columns to 15 bethis centered, and because several tables looked like even A3 format growth in unemployment, however, will not follow the same dynamic in all was too small to accomodate thewhich second way definitely preferred. countries of the Eurozone.them, Countries carried out was politically unpopular labor market reforms the past aimed first at achieving greater will beformat. better po-several The problems aroseinimmediately, of which wasflexibility the output sitioned against the fallout of the economic reception than countries in which the extremely large tables were divided on requisite two consecutive pages and therefore necessary reforms failed to find the political courage. Two extremes areneeded presented the German and Spanish economies. Although dropped much morethis on to be joined beforebywe were able to crop them at all. I GDP could not achieve rapidly in Germany in 2009 than it did in Spain, Spain s unemployment increased my non-widescreen monitor I set thethis page in Microsoft Word to an much more rapidly thanso Germany s. may format be explained by the traditionally share of permanent contracts Spain. These almost then extremely high large value (B0, oremployment mminwas sure toaccount work)forinstead, a third of all employment contracts 7 (by comparison in the United States, permanent using a virtual printer PDFCreator to set the same output format and printed employment contracts make up only 5% of the total). The system of permanent to PDF. contracts is a motivating factor in acquiring employees during periods of economic Before I stumbled upon the correct value, though, some time has passed. In Adobe Acrobat, the resulting behemoth had to be scaled down for the lack of meters wide monitor in our possession. We were proud... until we found out the tables were not converted to the same format which required us to do just that and then repeat the process of virtual printing and cropping again. Fortunately, Martin Stříž came to our help and diligently sit through the task, helping us when we realized the results of several days worth of work are useless. Miscellaneous During the course of the work file management and naming were a constant issue. We had several versions of files, tables, figures, templates, working and Miscellaneous During the course of the work file management and naming were a constant issue. We had several versions of files, tables, figures, templates, working and originál po konverzi 57 57

Omyly, mýty a skutečnost

Omyly, mýty a skutečnost Omyly, mýty a skutečnost - není pouze jedno RGB - neexistuje cosi jako standardní CMYK - konverze RGB > CMYK není pouhým převodem - existuje cosi jako ICC profil tiskového papíru Color Management (CMS)

Více

DTP 2. Radek Fiala. fialar@kma.zcu.cz. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011. Radek Fiala DTP 2

DTP 2. Radek Fiala. fialar@kma.zcu.cz. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011. Radek Fiala DTP 2 DTP 2 Radek Fiala fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 PostScript Požadavky na obsah PS dokumentu PS dokument je program, který může být (stejně jako program v jiných programovacích jazycích)

Více

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika Barvy a barevné modely Počítačová grafika Barvy Barva základní atribut pro definici obrazu u každého bodu, křivky či výplně se definuje barva v rastrové i vektorové grafice všechny barvy, se kterými počítač

Více

Kapitola 11 / Barevný tisk

Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk Petr Lobaz, 2. 5. 2007 Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými

Více

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) Kapitola 11 / Barevný tisk s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými parametry (krytí,

Více

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ NAFOCENÉ FOTOGRAFIE Z DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU MŮŽEME NEJEN PROHLÍŽET, ALE TAKÉ UPRAVOVAT JAS KONTRAST BAREVNOST OŘÍZNUTÍ ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH

Více

Průvodce kvalitou barev

Průvodce kvalitou barev Stránka 1 z 5 Průvodce kvalitou barev Tento průvodce se snaží uživatelům vysvětlit operace, které jsou na tiskárně k dispozici a mohou být užity pro úpravu a přizpůsobení barevného výstupu. nabídka Kvalita

Více

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Arnošt Nečas Marketing manager GRAFIE CZ Jan Štor Odborný konzultant GRAFIE CZ Agenda Základy digitálních obrazů Kvalita obrazu

Více

Pokročilá správa barev pro digitální tiskové systémy

Pokročilá správa barev pro digitální tiskové systémy Pokročilá správa barev pro digitální tiskové systémy Arnošt Nečas Marketing manager GRAFIE CZ Jan Štor Odborný konzultant GRAFIE CZ Agenda Základy správy barev Volba ICC profilu a vložené ICC profily Výstupní

Více

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1 Základní dělení 3D grafika 2D grafika vektorová rastrová grafika 2/29 Vektorová grafika Jednotlivé objekty jsou tvořeny křivkami Využití: tvorba diagramů,

Více

CO JE TO POSTSCRIPT?

CO JE TO POSTSCRIPT? POSTSCRIPT & PDF { CO JE TO POSTSCRIPT? def PostScript { je programovací jazyk určený ke grafickému popisu tisknutelných dokumentů vyvinutý v roce 1985 firmou Adobe. Jeho hlavní výhodou je, že je nezávislý

Více

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw:

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Export PDF z Corelu Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Pokud potřebujete vytvořit PDF exportem z Corel Draw použijte popsané nastavení. Ideální postup je vytvořit vektorovou grafiku v Corelu,

Více

Práce na počítači. Bc. Veronika Tomsová

Práce na počítači. Bc. Veronika Tomsová Práce na počítači Bc. Veronika Tomsová Barvy Barvy v počítačové grafice I. nejčastější reprezentace barev: 1-bitová informace rozlišující černou a bílou barvu 0... bílá, 1... černá 8-bitové číslo určující

Více

Mýty a omyly v systému správy barev aneb dodržováním několika principů se správy barev nemusím bát

Mýty a omyly v systému správy barev aneb dodržováním několika principů se správy barev nemusím bát Mýty a omyly v systému správy barev aneb dodržováním několika principů se správy barev nemusím bát Jan Kaiser Fomei a.s., Hradec Králové Kaiser@fomei.com, +420 603 587 898 červen 2012 Který obraz je správný?

Více

Multimediální systémy. 02 Reprezentace barev v počítači

Multimediální systémy. 02 Reprezentace barev v počítači Multimediální systémy 02 Reprezentace barev v počítači Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Reprezentace barev v PC Způsoby míchání barev Barevné modely Bitová hloubka Barvy

Více

On-line škola mladých autorů , pořadatel: ČVUT FEL. Jak na obrázky? Martin Žáček

On-line škola mladých autorů , pořadatel: ČVUT FEL. Jak na obrázky? Martin Žáček On-line škola mladých autorů 20. 2. 18. 4. 2013, pořadatel: ČVUT FEL Jak na obrázky? Martin Žáček zacekm@fel.cvut.cz http://www.aldebaran.cz/onlineskola/ Jak na obrázky? Osnova 1. Co je to vůbec obrázek,

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk Petr Lobaz, 30. 4. 2009 Barva běžné světlo směs mnoha vlnových délek ~ 400 nm modrá ~ 550 nm zelená ~ 700 nm červená receptory v oku tyčinky

Více

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Počítačová grafika OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Vektorová grafika Vektorová grafika Příklad vektorové grafiky Zpět na Obsah Vektorová grafika Vektorový

Více

Lidé komunikují prostřednictvím dokumentů připravovaných elektronicky.

Lidé komunikují prostřednictvím dokumentů připravovaných elektronicky. PB029 Elektronická příprava dokumentů Anyone who would letterspace the lowercase would steal sheep. Frederick Goudy (1865 1947), when looking on a prize winner certificate You cannot not communicate. Paul

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 9 / Barevný tisk

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 9 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 9 / Barevný tisk Petr Lobaz, 18. 4. 2013 Barva běžné světlo směs mnoha vlnových délek ~ 400 nm modrá ~ 550 nm zelená ~ 700 nm červená receptory v oku tyčinky

Více

DUM 01 téma: Úvod do počítačové grafiky

DUM 01 téma: Úvod do počítačové grafiky DUM 01 téma: Úvod do počítačové grafiky ze sady: 02 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

Světlo. Podstata světla. Elektromagnetické záření Korpuskulární charakter. Rychlost světla. Vlnová délka. Vlnění, foton. c = 1 079 252 848,8 km/h

Světlo. Podstata světla. Elektromagnetické záření Korpuskulární charakter. Rychlost světla. Vlnová délka. Vlnění, foton. c = 1 079 252 848,8 km/h Světlo Světlo Podstata světla Elektromagnetické záření Korpuskulární charakter Vlnění, foton Rychlost světla c = 1 079 252 848,8 km/h Vlnová délka Elektromagnetické spektrum Rádiové vlny Mikrovlny Infračervené

Více

Správa barev. PS a PDF. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 13. února 2013. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 18 Název: PS a PDF

Správa barev. PS a PDF. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 13. února 2013. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 18 Název: PS a PDF PS a PDF www.isspolygr.cz Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 13. února 2013 Strana: 1/13 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP

Více

PŘEDVOLBY K TISKU. pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin. Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě.

PŘEDVOLBY K TISKU. pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin. Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě. PŘEDVOLBY K TISKU pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě. Nedoržení jednotlivých postupů může znamenat nekorektní zpracování zakázky.

Více

Color Management System

Color Management System Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Color Management System Autor: Lenka Bajusová, Stanislava Balcarová Editor: Václav Kysela Praha, červen 2010 Katedra mapování a kartografie

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Střední hotelová škola, s.r.o. Floriánské náměstí 350, 272 01 Kladno Digitální učební materiál Číslo projektu Název projektu Název školy Předmět Tematický okruh Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0112 Moderní škola

Více

1. Nastavení dokumentu

1. Nastavení dokumentu Obsah as a asta 2. Okno / více dokumentů otevírání, zavírání, vytváření nového, přepínání, ukládání 3. Barevný režim dokumentu 4. Zobrazení, vlastní pohledy 5. Objekty vkládání 1. Nastavení dokumentu Uprostřed

Více

Průvodce kvalitou barev

Průvodce kvalitou barev Stránka 1 z 6 Průvodce kvalitou barev Průvodce kvalitou barev pomáhá uživatelům vysvětlit operace, které jsou na tiskárně k dispozici a mohou být užity pro úpravu a přizpůsobení barevného výstupu. Nabídka

Více

Psaná podoba jazyka, slovní zásoba

Psaná podoba jazyka, slovní zásoba Šablona č. VI, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Anglický jazyk Anglický jazyk Psaná podoba jazyka, slovní zásoba Příběh Three little pigs Ročník 5. Anotace Materiál slouží

Více

Informace o písemných přijímacích zkouškách. Doktorské studijní programy Matematika

Informace o písemných přijímacích zkouškách. Doktorské studijní programy Matematika Informace o písemných přijímacích zkouškách (úplné zadání zkušebních otázek či příkladů, které jsou součástí přijímací zkoušky nebo její části, a u otázek s výběrem odpovědi správné řešení) Doktorské studijní

Více

Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin

Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Pravidla pro vytvoření korektního PostScriptu (PS) Pro vytvoření korektního PS souboru z grafických aplikací je možné použít originální postscriptový

Více

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 1. Write down the arithmetical problem according the dictation: 2. Translate the English words, you can use a dictionary: equations to solve solve inverse operation variable

Více

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný Počítačová grafika Studijní text Karel Novotný P 1 Počítačová grafika očítačová grafika je z technického hlediska obor informatiky 1, který používá počítače k tvorbě umělých grafických objektů a dále také

Více

Kde se používá počítačová grafika

Kde se používá počítačová grafika POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Kde se používá počítačová grafika Tiskoviny Reklama Média, televize, film Multimédia Internetové stránky 3D grafika Virtuální realita CAD / CAM projektování Hry Základní pojmy Rastrová

Více

O čem si něco povíme

O čem si něco povíme 1 O čem si něco povíme co to vlastně je předtisková příprava (prepress) různé způsoby tisku (offset, flexo, digital printing,...) správa barev inkousty, barevné prostory, profily RIP (raster image processor),

Více

Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji?

Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji? ? Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji? skener by měl maximálně zachovat barevnost skenovaného originálu monitor by měl zobrazovat

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Libuše Matulová Název materiálu: European Union Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MAT 22 Datum vytvoření:

Více

Postup objednávky Microsoft Action Pack Subscription

Postup objednávky Microsoft Action Pack Subscription Postup objednávky Microsoft Action Pack Subscription DŮLEŽITÉ: Pro objednání MAPS musíte být členem Microsoft Partner Programu na úrovni Registered Member. Postup registrace do Partnerského programu naleznete

Více

LOGOMANUÁL / LOGOMANUAL

LOGOMANUÁL / LOGOMANUAL LOGOMANUÁL / LOGOMANUAL OBSAH / CONTENTS 1 LOGOTYP 1.1 základní provedení logotypu s claimem 1.2 základní provedení logotypu bez claimu 1.3 zjednodušené provedení logotypu 1.4 jednobarevné a inverzní provedení

Více

Základy informatiky. 10 Počítačová grafika

Základy informatiky. 10 Počítačová grafika Základy informatiky 10 Počítačová grafika Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Reprezentace barev v PC Způsoby míchání barev Barevné modely Bitová hloubka Rastrová grafika

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Petr Lobaz,

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Petr Lobaz, DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování Petr Lobaz, 28. 2. 2007 Digitální grafický výstup složen z bodů bod černá/bílá rozlišení počet bodů na palec, dpi pro text alespoň

Více

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o.

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. Czech Republic EDUCAnet Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. ACCESS TO MODERN TECHNOLOGIES Do modern technologies influence our behavior? Of course in positive and negative way as well Modern technologies

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

DTP1. Digitální grafický výstup. ernobílé grafické objekty. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 8 / Obrázky a rastrování

DTP1. Digitální grafický výstup. ernobílé grafické objekty. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 8 / Obrázky a rastrování DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 8 / Obrázky a rastrování Petr Lobaz, 7. 4. 201i Digitální grafický výstup složen z bod bod erná/bílá rozlišení po et bod na palec, dpi pro text alespo 600

Více

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole INFORMATIKA Grafické studio ve škole LUKÁŠ RACHŮNEK Přírodovědecká fakulta UP, Olomouc V současné době školy všech typů často potřebují grafické práce. Jedná se například o prezentaci školy ve formě brožur,

Více

Scribus základní kurz

Scribus základní kurz Scribus základní kurz příručka pro školení Prokop Zelený www.kurzygrafiky.cz Poznámka: Žádná část této příručky nesmí být kopírována, nebo publikována bez výslovného souhlasu autora. TEORIE úvod do počítačové

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky elmag. záření s určitou vlnovou délkou dopadající na sítnici našeho oka vnímáme jako barvu v rámci viditelné části spektra je člověk schopen rozlišit přibližně 10 milionů barev

Více

Rozšíření bakalářské práce

Rozšíření bakalářské práce Rozšíření bakalářské práce Vojtěch Vlkovský 2011 1 Obsah Seznam obrázků... 3 1 Barevné modely... 4 1.1 RGB barevný model... 4 1.2 Barevný model CMY(K)... 4 1.3 Další barevné modely... 4 1.3.1 Model CIE

Více

Gymnázium, Brno, Slovanské nám. 7 WORKBOOK. Mathematics. Teacher: Student:

Gymnázium, Brno, Slovanské nám. 7 WORKBOOK.   Mathematics. Teacher: Student: WORKBOOK Subject: Teacher: Student: Mathematics.... School year:../ Conic section The conic sections are the nondegenerate curves generated by the intersections of a plane with one or two nappes of a cone.

Více

Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení

Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení Předtisková příprava a tisk 1. Ofsetový tisk Dva fakty o vlastnostech všech tiskařských strojů: a) Tiskařský stroj tiskne pouze barvy, nikoliv však jejich odstíny. b) Tiskařský stroj tiskne v daném čase

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování Petr Lobaz, 28. 2. 2007 Digitální grafický výstup složen z bodů bod černá/bílá rozlišení počet bodů na palec, dpi pro text alespoň

Více

Vaše uživatelský manuál OKI C9600 http://cs.yourpdfguides.com/dref/5633798

Vaše uživatelský manuál OKI C9600 http://cs.yourpdfguides.com/dref/5633798 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro OKI C9600. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se OKI C9600 v uživatelské příručce

Více

Barevné systémy 1995-2015 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha

Barevné systémy 1995-2015 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha Barevné systémy 1995-2015 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha pepca@cgg.mff.cuni.cz http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca/ Colors 2015 Josef Pelikán, http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca 1 / 21 Rozklad spektrálních barev

Více

Čtvrtý Pentagram The fourth Pentagram

Čtvrtý Pentagram The fourth Pentagram Energy News 4 1 Čtvrtý Pentagram The fourth Pentagram Na jaře příštího roku nabídneme našim zákazníkům již čtvrtý Pentagram a to Pentagram šamponů. K zavedení tohoto Pentagramu jsme se rozhodli na základě

Více

Vánoční sety Christmas sets

Vánoční sety Christmas sets Energy news 7 Inovace Innovations 1 Vánoční sety Christmas sets Na jaře tohoto roku jste byli informováni o připravované akci pro předvánoční období sety Pentagramu koncentrátů a Pentagramu krémů ve speciálních

Více

Předtisková příprava

Předtisková příprava ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Předtisková příprava semestrální práce Jindřich Dudek Kateřina Konečná V Praze dne 2. 6.

Více

Právní formy podnikání v ČR

Právní formy podnikání v ČR Bankovní institut vysoká škola Praha Právní formy podnikání v ČR Bakalářská práce Prokeš Václav Leden, 2009 Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra Bankovnictví Právní formy podnikání v ČR Bakalářská

Více

Optimalizace spotřeby tiskových barev. ApogeeX 4.0 OptiInk & IntelliTune

Optimalizace spotřeby tiskových barev. ApogeeX 4.0 OptiInk & IntelliTune Optimalizace spotřeby tiskových barev ApogeeX 4.0 OptiInk & IntelliTune Úvodem Optimalizace spotřeby barev - diskutované téma Důvody pro obecně vyšší spotřebu barev SW pro optimalizaci připomenutí základních

Více

Tvorba posterů v PowerPointu a InDesignu

Tvorba posterů v PowerPointu a InDesignu Tvorba posterů v PowerPointu a InDesignu Ivo Šnábl Web studio Institut biostatistiky a analýz MU snabl@iba.muni.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců

Více

thb STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD Kontrola dat: tel.: 569 664 151 e-mail: kontrola@thb.cz

thb STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD Kontrola dat: tel.: 569 664 151 e-mail: kontrola@thb.cz STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT thb TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD a k c i o v á s p o l e č n o s t Husova 1881 580 01 HAVLÍČKŮV BROD tel.: 569 664 110 e-mail: thb@thb.cz www.thb.cz Kontrola dat: tel.: 569 664

Více

Průvodce kvalitou barvy

Průvodce kvalitou barvy Stránka 1 z 6 Průvodce kvalitou barvy Průvodce kvalitou barvy se snaží uživatelům vysvětlit operace, které jsou na tiskárně k dispozici a mohou být užity pro úpravu a přizpůsobení barevného výstupu. Nabídka

Více

InD PS PDF. Vytvoření korektního InD dokumentu

InD PS PDF. Vytvoření korektního InD dokumentu 1. kontakt se zákazníkem Vytvoření korektního InD dokumentu 2. formát výsledného dokumentu čistý formát (ČF) 3. počet kusů náklad 4. potiskovaný materiál bod 2. až 4. volba tiskové techniky (TT) + barevnost

Více

Profesionální emulace HP Professional PANTONE Emulation

Profesionální emulace HP Professional PANTONE Emulation Profesionální emulace HP Professional PANTONE Emulation Situace Barevné vzorníky PANTONE jsou nezbytnou součástí jakéhokoliv nástroje pro grafické designéry a jsou základem pro výběr a určení přímých barev

Více

DC circuits with a single source

DC circuits with a single source Název projektu: utomatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech egistrační číslo: Z..07/..0/0.008 Příjemce: SPŠ strojnická a SOŠ profesora Švejcara Plzeň, Klatovská 09 Tento projekt je spolufinancován

Více

Reprodukce obrazových předloh

Reprodukce obrazových předloh fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Historie Reprodukční fotografie V reprodukční fotografii se používají různé postupy pro reprodukci pérovek (pouze černá a bílá) jednoduché (viz přednáška

Více

Barvy v počítačové grafice

Barvy v počítačové grafice Barvy v počítačové grafice KAPITOLA 4 V této kapitole: Reprezentace barev v počítači Barevné prostory Barvy na periferiích počítače Barvy a design webových stránek Počítačová grafika je velmi široký pojem

Více

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING Eva Minaříková Institute for Research in School Education, Faculty of Education, Masaryk University Structure of the presentation What can we as teachers

Více

Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi

Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi Program CEWE fotosvět profi Vám umožní pomocí Adobe InDesign objednat CEWE FOTOKNIHU. Abyste vše zvládli správně na první pokus, přečtěte si prosím níže

Více

Webové stránky. 6. Grafické formáty pro web. Datum vytvoření: 11. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz

Webové stránky. 6. Grafické formáty pro web. Datum vytvoření: 11. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz Webové stránky 6. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 11. 10. 2012 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1 Počítačová grafika 1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro nižší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

www.zlinskedumy.cz Informační a komunikační technologie Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Informační a komunikační technologie Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Obrazový materiál příjemná součást prezentace lépe zapamatovatelný často nahrazení

Více

Grafické systémy. Obrázek 1. Znázornění elektromagnetického spektra.

Grafické systémy. Obrázek 1. Znázornění elektromagnetického spektra. 1. 1.5 Světlo a vnímání barev Pro vnímání barev je nezbytné světlo. Viditelné světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce 400 750 nm. Různé frekvence světla vidíme jako barvy, od červeného světla

Více

Logo cz pl Grafické zásady

Logo cz pl Grafické zásady Logo cz pl 2014 2020 Grafické zásady 1 Obsah 2 Úvod 3 Logo cz pl Popis 4 Ochranná zóna 5 Umístění 6 Datové formáty loga 7 Barvy 8 Modrá 9 Oranžová 10 Monochromní varianta 11 Umístění 12 Logo cz pl + eu

Více

ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE V COLOR MANAGEMENTU

ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE V COLOR MANAGEMENTU ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE V COLOR MANAGEMENTU V Colormanagementu se neustále operuje s několika termíny: a) barevný gamut, b) barevné prostory CMYK a RGB, c) nezávislý barevný prostor, d) ICC profil S těmito

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

Jak importovat profily do Cura (Windows a

Jak importovat profily do Cura (Windows a Jak importovat profily do Cura (Windows a macos) Written By: Jakub Dolezal 2019 manual.prusa3d.com/ Page 1 of 10 Step 1 Stažení Cura profilů V tomto návodu se dozvíte, jak importovat a aktivovat nastavení

Více

Zubní pasty v pozměněném složení a novém designu

Zubní pasty v pozměněném složení a novém designu Energy news4 Energy News 04/2010 Inovace 1 Zubní pasty v pozměněném složení a novém designu Od října tohoto roku se začnete setkávat s našimi zubními pastami v pozměněném složení a ve zcela novém designu.

Více

Téma: Barevné modely, formáty souborů

Téma: Barevné modely, formáty souborů Téma: Barevné modely, formáty souborů Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Barevné modely

Více

CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS

CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS Platí od 1. 8. 2019 do vydání nového ceníku hudební celobarevná komerční celobarevná kód formát šířka výška umístění cena cena A1 1/1 202 285 zadní strana obálky 27050

Více

Referenční příručka barevného tisku v systému Fiery

Referenční příručka barevného tisku v systému Fiery Referenční příručka barevného tisku v systému Fiery 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 11 června 2014 Obsah 3 Obsah

Více

Database systems. Normal forms

Database systems. Normal forms Database systems Normal forms An example of a bad model SSN Surnam OfficeNo City Street No ZIP Region President_of_ Region 1001 Novák 238 Liteň Hlavní 10 26727 Středočeský Rath 1001 Novák 238 Bystřice

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Sky Mail2Fax postup převádění dokumentů do podporovaného formátu

Sky Mail2Fax postup převádění dokumentů do podporovaného formátu Stránka 1/6 Sky Mail2Fax postup převádění dokumentů do podporovaného formátu Služba Mail2Fax umožňuje zasílání faxové zprávy bez faxového zařízení. Místo odeslání zprávy pomocí faxového zařízení uživatel

Více

Specifika digitalizace v muzeích dvourozměrné předlohy. Praha 19. 5. 2010

Specifika digitalizace v muzeích dvourozměrné předlohy. Praha 19. 5. 2010 Specifika digitalizace v muzeích dvourozměrné předlohy Praha 19. 5. 2010 digitalizační projekt typy předloh volba hardwaru software parametry digitálního záznamu bitmapa vs. vektor rozlišení barevný režim

Více

Teorie barev. 1. Barvený model. 2. Gamut. 3. Barevný prostor. Barevný prostor různých zařízení

Teorie barev. 1. Barvený model. 2. Gamut. 3. Barevný prostor. Barevný prostor různých zařízení Teorie barev 1. Barvený model Barevný model představuje metodu (obvykle číselnou) popisu barev. Různé barevné modely popisují barvy, které vidíme a se kterými pracujeme v digitálních obrazech a při jejich

Více

Kde se používá počítačová grafika (PG)?

Kde se používá počítačová grafika (PG)? Počítačová grafika Kde se používá počítačová grafika (PG)? Tiskoviny - časopisy, noviny, letáky Reklama billboardy, propagační mat., reklamní spoty Média, televize, film titulky, efekty, triky Multimédia

Více

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03 Autor: Růžena Krupičková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

DESIGN A NÁSTROJE PREZENTACE INFORMACÍ

DESIGN A NÁSTROJE PREZENTACE INFORMACÍ DESIGN A NÁSTROJE PREZENTACE INFORMACÍ Název tématického celku: Cíl: Metodický list č. 1 Počítačová grafika a prezentace informací Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení úlohy a možností

Více

Specifikace potisku DVD 5

Specifikace potisku DVD 5 Strana 1 (celkem 5) Specifikace potisku DVD 5 Varianta 1 Varianta 2 Obrázek č. 1 Strana 2 (celkem 5) Specifikace potisku DVD 9 ø36 - ø118 mm Pokovená oblast min. ø19 mm max. ø118 mm Obrázek č. 2 Strana

Více

GUIDELINES FOR CONNECTION TO FTP SERVER TO TRANSFER PRINTING DATA

GUIDELINES FOR CONNECTION TO FTP SERVER TO TRANSFER PRINTING DATA GUIDELINES FOR CONNECTION TO FTP SERVER TO TRANSFER PRINTING DATA What is an FTP client and how to use it? FTP (File transport protocol) - A protocol used to transfer your printing data files to the MAFRAPRINT

Více

STUDY EDITS FOR BETTER TRANSPORT IN THE CENTRE OF NÁCHOD

STUDY EDITS FOR BETTER TRANSPORT IN THE CENTRE OF NÁCHOD CZECH TECHNICAL UNIVERSITY IN PRAGUE Faculty of transportation sciences Title of project STUDY EDITS FOR BETTER TRANSPORT IN THE CENTRE OF NÁCHOD 2006 Petr Kumpošt Basic information about town Náchod Náchod

Více

Adobe Photoshop 18. Ukládání dokumentu formáty

Adobe Photoshop 18. Ukládání dokumentu formáty Adobe Photoshop 18. Ukládání dokumentu formáty www.isspolygr.cz Vytvořila: Bc. Blažena Kondelíková Vytvořila dne: 20. 11. 2012 Strana: 1/5 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní

Více

Počítačová grafika - úvod

Počítačová grafika - úvod Autor: Mgr. Dana Kaprálová Počítačová grafika - úvod Datum (období) tvorby: listopad, prosinec 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: IVT 1 Anotace: Žáci se seznámí se základními pojmy počítačové grafiky,

Více

Správa barev při digitalizaci archiválií. Magdalena Buriánková

Správa barev při digitalizaci archiválií. Magdalena Buriánková Magdalena Buriánková 21. 6. 2012 Význam správy barev při digitalizaci archiválií Základní vlastnosti barev a práce s nimi Správa barev při digitalizaci archiválií v praxi Jedním z důležitých požadavků

Více

Správa barev pro digitální fotografii

Správa barev pro digitální fotografii Správa barev pro digitální fotografii Seminární cvičení Lukáš Cerman Czech Technical University, Faculty of Electrical Engineering Department of Cybernetics, Center for Machine Perception 121 35 Praha

Více

1. pololetí školního roku 2013/2014. Jazyk a jazyková komunikace. Cizí jazyk. Anglický jazyk

1. pololetí školního roku 2013/2014. Jazyk a jazyková komunikace. Cizí jazyk. Anglický jazyk Název vzdělávacího Viktoriánská Anglie, Britské impérium materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Mgr. Jarmila Iblerová Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací

Více

Olympus High Res Shot Raw File Photoshop Plug-in. Uživatelská příručka

Olympus High Res Shot Raw File Photoshop Plug-in. Uživatelská příručka Olympus High Res Shot Raw File Photoshop Plug-in Uživatelská příručka Úvod Děkujeme, že jste zakoupili tento výrobek společnosti Olympus. Modul "Olympus High Res Shot Raw File Photoshop Plug-in" slouží

Více

Muzea a digitalizace

Muzea a digitalizace Muzea a digitalizace specifika digitalizace dvourozměrných předloh Brno 12. 10. 2010 Magdalena Buriánková Národní technické muzeum magdalena.buriankova@ntm.cz digitalizační projekt typy předloh volba hardwaru

Více