AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, Ondřej Mirtes,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut."

Transkript

1 AVG_ANTIVIR Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, Ondřej Mirtes, Zadání Tento projekt se zabývá zpřístupněním uživatelského rozhraní antiviru AVG pro zrakově handicapované osoby. Vzhledem k této cílové skupině se nebudeme na uživatelské rozhraní zaměřovat z vizuálního hlediska, ale z hlediska přístupnosti pomocí klávesnice a čtečky obrazovky. Cílem je především definovat problémy stávajícího rozhraní a navrhnout vhodné změny. Při práci na projektu práci budeme používat čtečku JAWS, která je mezi nevidomými velmi rozšířená. Úvod Popis aplikace AVG Antivirus je aplikace, která chrání počítač před napadením viry, které se dnes šíří nejčastěji po Internetu. Antivir podporuje operační systém Microsoft Windows a jsou na něj vydávány automatické aktualizace. Popis cílové skupiny Cílová skupina jsou zcela nevidomí lidé, využívající při práci s počítačem čtečku monitoru. Měli by to být lidé, kteří aktivně používají počítač s přístupem k internetu s operačním systémem Microsoft Windows. Screener Krátký dotazník sloužící k výběru vhodných osob spadajících do cílové skupiny. Veřejná část Jaké máte zkušenosti s prací na PC? žádné nebo velmi malé standardní (Internet, , dokumenty) nadstandardní (živím se tím) Jaká je úroveň vašeho zraku (jaké pomůcky potřebujete k práci s PC)? Běžný zrak (bez brýlí či s brýlemi) Výrazně zhoršený zrak (softwarová lupa) Nevidomost (audio čtečka obrazovky)

2 Jaký používáte operační systém? Microsoft Windows Apple Mac OS X Linux Používáte antivirový software? Ano Ne Neveřejná část - rozhodovací kritéria Nevidomost Standardní znalosti PC, případně nadstandardní Microsoft Windows Používá antivirový software Interview Témata Seznámení, činnosti na PC Zkušenost s viry Používání antivirů Otázky Pracujete? Co děláte ve volném čase? Jaké činnosti na PC obvykle provádíte? Jaký používáte antivirus? Jak jste ho instaloval? Setkáváte se často s viry? Jak je řešíte? Vadí vám na vašem antiviru něco? Interview č. 1 Nevidomý uživatel, který v současnosti nejvíce času tráví se svým devítiměsíčním potomkem. Na počítači nejčastěji vyhledává informace na Internetu, čte knihy a odbornou literaturu. Knihy má ze speciální databáze slepecké knihovny.

3 Při práci s počítačem je maximálně opatrný, s virem se nesetkal. Maximálně narazí na weby, které jsou počítačem označeny jako podezřelé útočné stránky. Nedokázal ovšem určit, zdali je takto označil webový prohlížeč nebo antivirus. Uživatel používá operační systém Windows XP z důvodu kompatibility s pomůckami pro nevidomé a softwarovou čtečku JAWS. Pro čtení na webu používá webový prohlížeč Internet Explorer taktéž z důvodu kompatibility. JAWS obsahuje audio čtečku obrazovky a také část, která upravuje chování aplikací, které nejsou příliš optimalizovány pro nevidomé uživatele. Lze si v něm tak nadefinovat vlastní klávesové zkratky pro cokoli. V živé ukázce nám uživatel předvedl, jak může díky JAWS přeskakovat po hlavních nadpisech na webové stránce a lépe se tak na ní zorientovat. Některé ovládací skripty si psal sám, jedná se tedy o velmi pokročilého uživatele. Jako antivirus používá AVG, čehož jsme využili pro neformální otestování přístupnosti tohoto softwaru. Podle svých slov si ho nainstaloval sám. Žádný problém s procesem neměl, protože byl použit obvyklý instalátor aplikací na Windows. Uživatele jsme požádali, aby si zkusil aktualizovat virovou databázi. Po otevření okna AVG ovládání klávesnice přeskakovalo mezi položkami, mezi kterými možnost aktualizace nebyla. Okno obsahovalo přepínače do dalších nabídek, na které se ovšem nebylo možné dostat z klávesnice. Na naší radu se uživateli nakonec podařilo spustit aktualizaci z hlavního menu přístupného přes klávesu Alt. Čtečka JAWS při aktualizaci zachytila existenci progress baru a předčítala, kolik procent je z aktualizace hotových. Naposled ale vyřkla 30 procent a dále už nic. Aktualizace už byla dokončena, avšak uživatel se o tom nedozvěděl. Uživatel se poté pokoušel ovládat grafické rozhraní antiviru. Protože čtečka JAWS byla v rozhraní ztracena (četla nerelevantní informace pro akci, kterou jsme chtěli vykonat), uživatel ji přepnul do jednoduššího módu, kdy předčítá obrazovku řádek po řádku. V tomto módu se ovšem může stát, že čtečka přečte za sebou nesouvisející informace, např. text ze dvou sloupců, který leží ve stejné rovině. Položky menu v grafickém rozhraní antiviru JAWS označoval jako tlačítka, po jejich vybrání je ale z klávesnice nešlo aktivovat. Uživatel si na přístupnost uživatelského rozhraní nestěžoval, podle jeho slov je ještě celkem dobrá. Podle nás je to dáno tím, že jde o velmi pokročilého uživatele, který je v ovládání různých neoptimalizovaných aplikací zběhlý.

4 Interview č. 2 Nepodařilo se nám sehnat dalšího uživatele, který by splňoval naše kritéria. Kontaktovali jsme ovšem experta přes přístupnost softwaru pro nevidomé uživatele. Prozradil nám, že AVG antivirus je mezi českými nevidomými uživateli velice rozšířený, ale že jeho přístupnost s novějšími verzemi klesá, protože s graficky jednodušším softwarem si čtečky obrazovky dokázaly poradit lépe. Pro nevidomé uživatele je důležité podporovat standardní ovládání z klávesnice, např. skákání po tlačítkách a odkazech v logickém pořadí pomocí šipek a tabulátorem, potvrzování dialogů pomocí mezerníku či enteru, zavírání dialogů a oken klávesou escape. Analýza a interpretace získaných dat z interview Zjistili jsme, že současný stav uživatelského rozhraní antiviru AVG z hlediska přístupnosti nevidomým osobám je velmi špatný. Rozhraní zřejmě pro tento účel vůbec nebylo koncipováno, a proto je nevyhovující takřka celé. Problémem není vizuální stránka rozhraní, kterou pro přístupnost nevidomým nemusíme zvažovat, ale přístupnost za pomoci klávesnice a čtečky monitoru. Specifické pro naši práci je to, že nás až tak nezajímá grafická podoba rozhraní či rozmístění prvků v okně aplikace, ale implementační detaily, které napomáhájí přívětivému ovládání z klávesnice. Důraz by měl být kladen na to, aby vývojáři v uživatelském rozhraní použili takové komponenty, které čtečka dokáže správně interpretovat a které jdou ovládat standardním způsobem z klávesnice.

5 Sketches Naše představa o vnímání ruchu na ulici nevidomým Interakce nevidomého s počítačem braillův řádek, čtečka obrazovky, zpětná zvuková vazba

6 Storyboard

7 Případy užití UC1 Instalace 1. Uživatel si obstará instalátor zvolené verze antiviru AVG, např. z webu nebo z CD. 2. Uživatel spustí instalátor. 3. Systém uživateli přečte licenční podmínky. a. Uživatel s nimi nesouhlasí - konec případu užití. b. Uživatel s nimi souhlasí pokračování případu užití. 4. Systém uživateli nabídne výchozí adresář, kam se software nainstaluje. Uživatel ho může upravit. 5. AVG antivirus se nainstaluje do zvoleného adresáře. Zároveň se nastaví jeho automatické spouštění po startu systému. UC2 Nalezení viru při otevírání souboru či webové stránky 1. Antivir nalezne virus v datech, se kterými uživatel právě pracuje. 2. Antivir uživateli oznámí vir a cestu k napadenému souboru. 3. Antivir si od uživatele vyžádá potvrzení k vyléčení souboru. 4. Uživatel potvrdí vyléčení souboru. 5. Antivir vyléčí nakažený soubor. UC3 Automatická aktualizace 1. Antivir aktualizuje svoji virovou databázi sám bez vědomí uživatele ve vhodně zvoleném časovém intervalu UC4 Manuální aktualizace 1. Uživatel se rozhodne aktualizaci databáze provést sám, např. před kompletní kontrolou pevného disku. 2. Uživatel v antiviru zvolí aktualizaci virové databáze 3. Antivir uživateli oznámí výsledek operace: a. Antivir již obsahuje nejaktuálnější databázi. b. Aktualizace se zdařila. c. Aktualizace se nezdařila + důvod (nefunkční připojení k Internetu, údržba serverů provozovatele,...) UC5 Kompletní kontrola systému 1. Uživatel si všiml podivného chování svého počítače či náhlý pokles výkonu. Získá podezření na virus. 2. Uživatel v antiviru zvolí kompletní kontrolu systému. 3. Antivirus uživatele upozorní, že tato operace může trvat dlouho a započne ji. 4. Po dokončení antivirus uživateli prezentuje výsledky (počet nakažených souborů a jejich seznam) a vyžádá si potvrzení k jejich vyléčení. 5. Antivir vyléčí nakažené soubory.

8 Hierarchical Task Analysis AVG antivirus Nainstalovat antivirus Aktualizovat antivirus Odstranit virus Automaticky Manuálně Při práci s nakaženým souborem Při kompletní kontrole systému

9 Low-fidelity prototype Prototyp Low fidelity prototyp jsme vytvořili ve formě HTML. Simuluje základní činnosti, které uživatel s aplikací potřebuje provádět. Je velmi jednoduchý, protože je uzpůsobený pro korektní čtení čtečkou obrazovky. Nevýhodou tohoto prototypu je, že se stále jedná o prostředí webové stránky a čtečka tedy čte i informace, které jsou pro aplikaci nadbytečné. To by mohlo pro testované být lehce matoucí, proto je potřeba jim před testováním vše pečlivě vysvětlit. Samotný prototyp je přiložen ve formě archivu.zip. Use-cases pokryté prototypem Prototyp pokrývá několik základních use-cases potřebných pro základní práci s aplikací. Níže je podrobný rozpis jednotlivých případů užití. 1. Instalace antiviru AVG Spustit Instalátor AVG antivirus -> zvolit jazyk -> souhlasit s podmínkami -> zadat licenční číslo (cba) -> další -> zkontrolovat/upravit cílové umístění -> vybrat požadované komponenty -> další -> další -> (volitelně: dostávání informací, důvod pořízení) -> dokončit 2. Manuální aktualizaci virové databáze (spustit program) -> aktualizace -> aktualizovat virovou databázi -> zavřít 3. Kompletní kontrola systému (a opravení případných napadených souborů) (spustit program) -> kontrola systému -> vybrat sken celého systému -> spustit -> vyléčit soubory -> zavřít 4. Vyléčení infikovaného souboru Cíl testování (objeví se hlášení o nálezu zavirovaného souboru) -> Potvrdit vyléčení souboru -> zavřít Cílem testování je ověření přehlednosti aplikace z hlediska zvukové reprezentace čtečkou JAWS. Zajímá nás pouze dostupnost klávesnicí, nikoliv pak vizuální rozložení prvků ani jejich velikost či vzhled. Příprava testu Testování prototypu se zúčastnily 2 osoby. První osobou je muž středního věku, který je nevidomý od narození. S počítačem běžně pracuje a používá antivirus, ačkoliv si prý především dává pozor. Druhá osoba je muž mezi lety, který není nevidomý od narození. S počítačem pracuje běžně, před oslepnutím býval například správcem sítě, antivirus nepoužívá. Pro testování jsme použili notebook značky ASUS, ke kterému jsme připojili externí klávesnici, aby uživatelé nebyli zmateni nezvyklým rozložením klávesnice tohoto notebooku. Poté jsme spustili čtečku

10 JAWS 12.0 a nakonec jsme otevřeli webový prohlížeč nastavený na výchozí stránku prototypu, simulující plochu počítače s instalátorem antiviru AVG. Uživatelům jsme předem vysvětlili, jak je prototyp koncipován, aby nebyli zmateni čtením věcí typických pro webový prohlížeč. Přečetli jsme jim celý scénář testu (viz níže), aby měli představu, co je čeká, a poté jsme jim postupně zadávali jednotlivé úlohy. Nakonec jsme provedli s oběma uživateli post-test (viz níže). Scénář pro uživatele 1. Proveďte instalaci antiviru AVG 2. Spusťte program antivir AVG 3. Proveďte manuální aktualizaci virové databáze 4. Proveďte kompletní kontrolu systému (a opravte případné napadené soubory) 5. Ukončete program antivir AVG 6. Proveďte vyléčení infikovaného souboru Průběh testu První účastník Úloha 1 Úloha 2 Úloha 3 Úloha 4 Úloha 5 Úloha 6 Účastník prošel tuto úlohu bez komplikací, pouze měl připomínku k nápovědě u tlačítek (alt + tlačítko), která se mu jevila jako zbytečná až matoucí. Bez problému Bez problému Zde uživateli chybělo více možností, co udělat s infikovanými soubory a také možnost zvolit pro tuto akci jen některé soubory. Bez problému Bez problému, jen by uvítal více možností reakce na vir. Post-test 1. Hodnotil/a byste úkoly jako obtížné? ano ne 2. Popište, jak se vám orientovalo v aplikaci. Všechno bylo přehledné, jen menu na konci bych se vyhnul pomocí landmarků. 3. Popište, co vám dělalo největší potíže (a jak byste to změnil/a). Menu na konci.

11 Druhý účastník Úloha 1 Úloha 2 Úloha 3 Úloha 4 Úloha 5 Úloha 6 Účastník prošel tuto úlohu bez komplikací, pouze navrhoval změnu názvu tlačítka při posledním kroku instalace na Instalovat (místo Další ), aby to bylo jasné. Také považoval za nekorektní na konci instalace uvádět nabídku k odběru novinek AVG. Dále se divil, že není nucen vybrat si z možností rozbalovacího seznamu týkajícího se důvodu, proč si AVG antivirus vybral. Bez problému Průchod bez problému, jen si uživatel povšiml, že nemáme odlišené základní menu aplikace. Také se divil, že se aplikace podruhé ptá, jestli opravdu chce aktualizovat, když už jednou volbu Aktualizace vybral. Uživateli také chybělo více možností, co udělat s infikovanými soubory a také možnost zvolit pro tuto akci jen některé soubory. Nelíbil se mu název tlačítka Storno, který mu neříká, co přesně se stane. Opět uživatel omylem zabrousil do hlavního menu, umístěného na konci. Bez problému Bez problému, jen se také divil, že zde není nabídka více možností, co s infikovaným souborem provést. Mělo by to prý buď nabízet více možností, nebo jen vyhodit notifikační okénko Soubor byl vyléčen s OK tlačítkem. Post-test 1. Hodnotil/a byste úkoly jako obtížné? ano ne 2. Popište, jak se vám orientovalo v aplikaci. Je až příliš zjednodušená. 3. Popište, co vám dělalo největší potíže (a jak byste to změnil/a). Neoddělené menu a občas nevhodná terminologie. Výsledky testu a doporučení Výsledky testu jsou trochu rozporuplné. První účastník shledal vše velmi přehledným a v pořádku. Druhý účastník si stěžoval na přílišnou jednoduchost a nerealističnost prototypu, byl prý až příliš návodný. Místy prý mu také nevyhovovala terminologie. Ani jeden z účastníků se při testu neztratil a neměl problém se splněním úloh. Oba se shodli na tom, že by chtěli být na přítomnost infikovaných souborů upozorňováni a nechtěli by, aby se tento problém sám vyřešil, aniž by se o tom dozvěděli. Dále jasně vyplývá potřeba doplnění více možností manipulace s infikovanými soubory.

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut. AVG_ANTIVIR Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.cz Zadání Tento projekt se zabývá zpřístupněním uživatelského

Více

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut. AVG_ANTIVIR Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.cz Zadání Tento projekt se zabývá zpřístupněním uživatelského

Více

Zpřístupnění korporátního webu

Zpřístupnění korporátního webu [AVG#WEB] Zpřístupnění korporátního webu Vypracovali: Lukáš Kosina Jan Dvořák Zadání Cílem projektu je zpřístupnění korporátních stránek společnosti AVG ( http://www.avg.com) osobám postiženým úplnou ztrátou

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Instalace aplikačního a komunikačního serveru str. 03 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti str. 08 Aktivace produktu str. 11

Více

České vysoké učení technické v Praze

České vysoké učení technické v Praze České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování programu Free Easy CD/DVD Burner 5.1.0 Semestrální práce B2 z předmětu A7B39TUR Vypracovali: David Rozenberg Tomáš Pavlík Pavel Chráska

Více

QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe

QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe OBSAH Obsah QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe...4 Požadavky na systém...5 Požadavky na systém: Mac OS...5 Požadavky na systém: Windows...5 Instalování: Mac OS...6 Provedení

Více

QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe

QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe OBSAH Obsah QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe...4 Požadavky na systém...5 Požadavky na systém: Mac OS...5 Požadavky na systém: Windows...5 Instalování: Mac OS...7 Provedení

Více

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 Návod na instalaci Fuksa Ladislav Sedlčanská 1327/65 140 00 Praha 4 Tel. 223 010 785, 603 463 137 E-mail alfis@fksoft.cz Web www.alfis.cz, www.fksoft.cz

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

Návod na instalaci a popis změn

Návod na instalaci a popis změn Návod na instalaci a popis změn (popis změn je uveden v závěru dokumentu) 1. Instalace upgrade 2014.526 Upgrade je možné instalovat až po instalaci a zadání licenčního čísla (nahrání licenční diskety)

Více

První přihlášení do datové schránky krok za krokem

První přihlášení do datové schránky krok za krokem První přihlášení do datové schránky krok za krokem Dostali jste do rukou přístupové údaje ke vstupu do Vaší datové schránky a nevíte, kde začít? Stačí pět základních kroků, aby Vaše datová schránka byla

Více

Vítejte v průvodci instalace a ovládání výukového softwaru edu-learning pro českou verzi Microsoft Office 2007.

Vítejte v průvodci instalace a ovládání výukového softwaru edu-learning pro českou verzi Microsoft Office 2007. Vítejte v průvodci instalace a ovládání výukového softwaru edu-learning pro českou verzi Microsoft Office 2007. A. Požadavky před instalací... 2 Minimální konfigurace... 2 B. Postup instalace... 3 C. Spuštění

Více

Generování žádostí o certifikát Uživatelská příručka pro prohlížeč Apple Safari

Generování žádostí o certifikát Uživatelská příručka pro prohlížeč Apple Safari Generování žádostí o certifikát Uživatelská příručka pro prohlížeč Apple Safari První certifikační autorita, a.s. 12.8.2011 Verze 7.07 Obsah 1. Úvod... 3 2. Požadavky na software... 3 3. Instalace kořenového

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více

Zabezpečení Uživatelská příručka

Zabezpečení Uživatelská příručka Zabezpečení Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download)

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download) Uživatelský manuál A3600 DL ( Data Download) Aplikace : Jednoduchý program pro přenášení dat z on line monitorovacího systému A3600 Export měřených statických dat do souboru Zobrazení grafů naměřených

Více

Jak nasadit Windows 10 ve škole

Jak nasadit Windows 10 ve škole Jak nasadit ve škole Karel Klatovský PUBLIKOVÁNO: ÚNOR 2016 PRO AKTUÁLNÍ INFORMACE NAVŠTIVTE WEBOVÉ STRÁNKY WWW.MICROSOFT.CZ/SKOLSTVI Obsah Obsah...2 1. Úvod...3 2. Systémové požadavky... 4 3. Příprava

Více

ADMINISTRAČNÍ PŘIRUČKA verze 1.1.19. Strana 2 (celkem 20) Strana 3 (celkem 20) 1. Obsah 1. Obsah...3 2. Úvod...5 2.1. Požadavky na hardware...5 2.2. Požadavky na software...5 2.3. Instalace...5 2.4. Výchozí

Více

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012 Pro DataPage+ 2012 Poslední aktualizace: 29.srpna 2012 Obsah Instalace nezbytných komponentů... 1 Přehled... 1 Krok 1: Spusťte soubor setup.exe a otevřete Průvodce... 1 Krok 2: Odsouhlasení licenčních

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

OP - KINECT Vstup textu pomocí gest

OP - KINECT Vstup textu pomocí gest Martin Fous A4M39NUR OP - KINECT Vstup textu pomocí gest Zadání: Popis Cílová skupina Low -fid prototyp - navrhněte a otestujte sadu gest pro vstup textu pomocí ovladače Kinect - netechnicky vzdělaní mladí

Více

MS WINDOWS UŽIVATELÉ

MS WINDOWS UŽIVATELÉ uživatelské účty uživatelský profil práce s uživateli Maturitní otázka z POS - č. 16 MS WINDOWS UŽIVATELÉ Úvod Pro práci s počítačem v operačním systému MS Windows musíme mít založený účet, pod kterým

Více

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer 1 První certifikační autorita, a.s. 8.9.2011 Obsah 1. Úvod... 3 2. Požadavky na

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této dohody.

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 24.3.2009, verze 1.00 Konfigurace

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Online Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této

Více

NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod

NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod www.terra.cz info@terra.cz NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod Návod pro NET Client verze 5.3 Revize

Více

REVEXplus USB. Instalace USB ovladačů. Nastavení a používání programu Hyperterminál. Instalace a spuštění programu REVEXplusPC.

REVEXplus USB. Instalace USB ovladačů. Nastavení a používání programu Hyperterminál. Instalace a spuštění programu REVEXplusPC. REVEXplus USB Instalace USB ovladačů Nastavení a používání programu Hyperterminál Instalace a spuštění programu REVEXplusPC Řešení problémů Způsob komunikace s PC, příkazy pro ovládání přístroje z PC OBSAH

Více

Varování: před aktualizací odpojte ipod, během aktualizace nevypínejte přístroj a neodpojujte flash disk s aktualizačními soubory!

Varování: před aktualizací odpojte ipod, během aktualizace nevypínejte přístroj a neodpojujte flash disk s aktualizačními soubory! Aktualizace map přístrojů ZENEC Pro aktualizaci map na přístroje ZENEC budeme potřebovat na PC s přístupem k rychlému internetu, nainstalovaný naviextras Toolbox, který je ke stažení na adrese: https://www.naviextras.com/shop/portal/downloads

Více

Instalace MetaTrader na MAC krok za krokem

Instalace MetaTrader na MAC krok za krokem Instalace MetaTrader na MAC krok za krokem Instalace aplikace pro obchodovaní ( Obchodní terminál ) na počítačích MAC. Aplikaci Obchodní terminál lze nainstalovat a používat i na počítačích se systémem

Více

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu 1. Tento návod se soustředí na instalaci na terminálová server a Citrix, ale je použitelný pro jakoukoli instalaci,

Více

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Objednávky OBX Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Obsah Úvod Instalace aplikace, spuštění Konfigurace aplikace První načtení ceníku Principy ovládání

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

a autentizovaná proxy

a autentizovaná proxy Mendelova univerzita v Brně Virtuální privátní síť a autentizovaná proxy Verze: 1.2 Datum: 5. dubna 2011 Autor: Martin Tyllich, Aleš Vincenc, Stratos Zerdaloglu 2 Obsah 1 Připojení pomocí proxy serveru

Více

Aktivace Samostatné Licence Aktivace samostatné licence probíhá přes Internet. Pokud nemáte přístup k Internetu, čtěte na str. 2 jak postupovat.

Aktivace Samostatné Licence Aktivace samostatné licence probíhá přes Internet. Pokud nemáte přístup k Internetu, čtěte na str. 2 jak postupovat. Instalace samostatné licence Edgecam Tento dokument popisuje instalaci a aktivaci samostatné licence Edgecam. Obsahem dokumentu je i update licence (více na straně 4). Před aktivací licence si pozorně

Více

- doplnění dotazu před provedením výmazu dlaždice nebo všech dlaždic

- doplnění dotazu před provedením výmazu dlaždice nebo všech dlaždic V01.35-24 14.02.2015 - první uvolněná verze programu V01.35-25 15.02.2015 - doplnění dotazu před provedením výmazu dlaždice nebo všech dlaždic - po stisku pravého tlačítka myši s ukazatelem nad dlaždicí

Více

(NUR) Pavel Janovský, Martin Schaefer CVUT FEL, Otevřená informatika

(NUR) Pavel Janovský, Martin Schaefer CVUT FEL, Otevřená informatika Přístupnost AVG stránek Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelského rozhraní (NUR) CVUT FEL, Otevřená informatika 29. října 2011 1 Obsah 1 Deliverable 1 3 1.1 Školní zadání.......................................

Více

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB Upgrade na Windows 10 na tabletu ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB 16GB tablety mají běžně k dispozici pouze cca 10GB prostoru. Zbytek z celkové kapacity interního úložiště je vyhrazen

Více

Práce s velkými sestavami

Práce s velkými sestavami Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti

Více

Úvod...15. Používané konvence... 16. 1. Seznámení s Outlookem...17

Úvod...15. Používané konvence... 16. 1. Seznámení s Outlookem...17 Obsah Úvod...15 Používané konvence... 16 1. Seznámení s Outlookem...17 1.1 Novinky verze 2003... 17 1.1.1 Navigační podokno...17 1.1.2 Nabídka Přejít...17 1.1.3 Podokno pro čtení...18 1.1.4 Rozložení seznamu

Více

M I S Y S - W E B. Intranet řešení systému MISYS. Verze 9.00. Příručka uživatele

M I S Y S - W E B. Intranet řešení systému MISYS. Verze 9.00. Příručka uživatele M I S Y S - W E B Intranet řešení systému MISYS Verze 9.00 Příručka uživatele GEPRO s.r.o. Září 2008 Copyright GEPRO s.r.o. 2008 Ochranné známky GEPRO spol. s r.o. KOKEŠ, MISYS Ochranné známky Microsoft

Více

BankKlient. FAQs. verze 9.50

BankKlient. FAQs. verze 9.50 BankKlient FAQs verze 9.50 2 BankKlient Obsah: Úvod... 3 Instalace BankKlient možné problémy... 3 1. Nejsou instalovány požadované aktualizace systému Windows... 3 2. Instalační program hlásí, že nemáte

Více

Restaurator. Semestrání projekt předmětu PDA

Restaurator. Semestrání projekt předmětu PDA Restaurator Semestrání projekt předmětu PDA Restaurator...3 Profil uživatele...3 Akivity...3 Systémová podpora...4 Kontext...4 Prototyp...4 Start systému...4 Start aplikace...6 Manuální zadání pozice pro

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka 2 Obsah 6 Část I 1 HW/SW požadavky... 6 2 Instalace a... odinstalace 8 Lokální... Síťová... Vlastní SQL... server Databáze... 11 18 23 24 3 Použité zkratky... 26 4 Rozdíly verzí...

Více

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Udělejte ten krok Office 365 pro firmy vypadá jinak než Google Apps. Po přihlášení se vám ukáže tato obrazovka. Po několika prvních týdnech se po přihlášení

Více

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) Příprava Při instalaci elišky doporučujeme nemít spuštěné žádné další programy. Pro instalaci elišky je třeba mít administrátorská práva na daném počítači.

Více

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Technik PC a periferií (kód: 26-023-H) Autorizující orgán: Ministerstvo vnitra Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká se povolání: Technik PC a periférií Kvalifikační

Více

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP002 Sweex USB Internet Phone

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP002 Sweex USB Internet Phone IP002 Sweex USB Internet Phone Úvod Především vám mnohokrát děkujeme za zakoupení Sweex USB Internet Phone. Pomocí tohoto snadno zapojitelného telefonu můžete volat přes Internet. Pro dosažení bezchybné

Více

SB8485. Převodník USB na 8x RS485/RS422. 8. září 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0197.01.01

SB8485. Převodník USB na 8x RS485/RS422. 8. září 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0197.01.01 Převodník USB na 8x RS485/RS422 8. září 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0197.01.01 SB8485 Katalogový list Vytvořen: 12.10.2007 Poslední aktualizace: 8.9 2010 15:03 Počet stran: 20 2010 Adresa: Strašnická

Více

w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness

w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness Instalační příručka verze 11 Obsah Obsah 2 1. Instalace w1se od A do Z v pěti krocích... 3 I. Instalace Javy...

Více

Rychlý průvodce konfigurací LAN SUITE 2002

Rychlý průvodce konfigurací LAN SUITE 2002 LAN SUITE 2002 Obsah OBSAH... 1 NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA SERVERU... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA STANICÍCH V SÍTI... 3 INSTALACE LAN SUITE... 3 KONFIGURACE LAN SUITE... 4 PRŮVODCE KONFIGURACÍ...

Více

Úvod...12 Součásti aplikace... 12 Použité konvence... 13

Úvod...12 Součásti aplikace... 12 Použité konvence... 13 Obsah 1 2 Úvod...12 Součásti aplikace... 12 Použité konvence... 13 1. Instalace a nastavení...15 1.1 Než začnete instalovat... 16 1.2 Instalace... 16 Průběh... 17 1.3 Oprava instalace... 18 1.4 Odinstalování

Více

Automatický přenos dat z terminálů BM-Finger

Automatický přenos dat z terminálů BM-Finger Automatický přenos dat z terminálů BM-Finger Tento program při normálním používání docházky nepotřebujete. V docházce se v menu Firma / Terminály BM-Finger nastavuje automatické stahování dat v položce

Více

Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s.

Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s. Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s. Důležité upozornění: žádost o certifikát je nutné generovat na stejném počítači, na který budete následně vydaný

Více

Regionální knihovní systémy. Ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o.

Regionální knihovní systémy. Ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o. Regionální knihovní systémy Ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o. Regionální služby knihoven Krajská knihovna: Vyhodnocuje statistiku knihovnických činností za celý kraj. Provádí sběr dat za kraj, vytváří krajský

Více

INSTALACE BlueFRITZ! USB

INSTALACE BlueFRITZ! USB INSTALACE BlueFRITZ! USB Zkrácený návod k instalaci BlueFRITZ! USB - 1 - 1 Instalace BlueFRITZ! USB BlueFRITZ! USB může být nainstalován na operační systémy Windows XP / Me / 98 a 2000. 1.1 Propojení BlueFRITZ!

Více

Přehled verzí aplikace WinTechnol

Přehled verzí aplikace WinTechnol Přehled verzí aplikace WinTechnol Verze 2.0.16 5. 2. 2009 Opravena chyba, která znemožňovala ladění s DOS verzemi systému a WinCNC revize menší než 637. Opraveno nesprávné ukládání informace o aktuální

Více

1 Co je nového v aplikaci Filr 2.0 Desktop

1 Co je nového v aplikaci Filr 2.0 Desktop Poznámky k verzi aplikace Filr 2.0 Desktop Únor 2016 Aplikace Filr 2.0 Desktop zavádí funkci Soubory na vyžádání, která poskytuje konsolidované nebo virtuální zobrazení všech souborů na serveru Filr a

Více

Jak instalovat Windows? Pokusíme si to zde co nejlépe popsat. Při instalaci Windows vycházíme ze dvou zákaldních možností a to:

Jak instalovat Windows? Pokusíme si to zde co nejlépe popsat. Při instalaci Windows vycházíme ze dvou zákaldních možností a to: Jak instalovat Windows? Pokusíme si to zde co nejlépe popsat. Při instalaci Windows vycházíme ze dvou zákaldních možností a to: 1. Instalace pomocí spouštěcí diskety (nativně určeno pro OS Win 95, 98,

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz Instalace a první spuštění programu www.zoner.cz CZ Průvodce instalací Z nabídky instalačního CD vyberte Zoner Photo Studio 13 v požadované jazykové verzi * a klikněte na položku Instalace programu. Pokud

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET)

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) 1. Instalace plovoucí síťové verze zahrnuje dvě části: a) instalace serveru a b) lokální instalace na připojených pracovních

Více

Operační systémy Linux, Mac OS X a jejich srovnání

Operační systémy Linux, Mac OS X a jejich srovnání 5 5.1 Operační systémy Linux, Mac OS X a jejich srovnání Popište výhody programů OpenSource, čím se vyznačují OpenSource programy se vyznačují tím, že se dodávají i se zdrojovým kódem. S tímto kódem může

Více

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz Návrh a implementace uživatelského rozhraní (NUR) Zadání Navrhněte webový výstup zpravodajského serveru pro televizní prostředí řešte zejména

Více

Instalace aplikace Profibanka

Instalace aplikace Profibanka Instalace aplikace OBSAH STAŽENÍ A PŘÍPRAVA INSTALAČNÍCH SOUBORŮ... 2 Kliknutím na text se rychle Stažení instalačního zdroje... 2 dostanete na požadovanou Příprava instalačních souborů rozbalení... 3

Více

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž:

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: KAPITOLA 2 Začínáme V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: Jak ZoomText instalujete a aktivujete. Jak ZoomText spustíte a ukončíte. Jak ZoomText zapnete a vypnete. Jak

Více

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 16. listopadu 2015 Obsah 3 Obsah Fiery Driver Configurator...5 Systémové požadavky...5

Více

HP Backup and Recovery Manager

HP Backup and Recovery Manager HP Backup and Recovery Manager Příručka uživatele Verze 1.0 Obsah Úvod Instalace Postup při instalaci Jazyková podpora HP Backup and Recovery Manager Připomínky Naplánované zálohy Co je možné naplánovat?

Více

Program MediaLib. Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček.

Program MediaLib. Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček. LED Panely SW 2.3.2013, revize 1.0 Platné pro verzi programu 1.04 a vyšší. Program MediaLib Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček. Určí se celková délka smyčky

Více

Přímý kanál pro obchodníky - Informace pro příjemce platebních karet

Přímý kanál pro obchodníky - Informace pro příjemce platebních karet Vážení obchodní partneři, jsme rádi, že Vám můžeme nabídnout moderní a bezpečný způsob distribuce výpisů akceptace z platebních karet. V případě, že Vám budou výpisy z platebních karet předávány elektronickou

Více

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě.

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Uživatelská příručka Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla

Více

číslo aktuální verze programu instalační soubor programu M3

číslo aktuální verze programu instalační soubor programu M3 Průvodce převodem dat z programu Medicus 2 do programu Medicus 3 Komfort 1. O převodu V tomto průvodci vás krok za krokem seznámíme s postupem, jak převést data ze stávajícího programu Medicus 2 (dále

Více

DLS IV verze v1.61. Kromě klasické je dostupná i síťová verze Integrace posílání SMS zpráv (využívají se placené SMS brány)

DLS IV verze v1.61. Kromě klasické je dostupná i síťová verze Integrace posílání SMS zpráv (využívají se placené SMS brány) Novinky v DLS IV v1.61 DLS IV verze v1.61 Kromě klasické je dostupná i síťová verze Integrace posílání SMS zpráv (využívají se placené SMS brány) Síťová verze DLS IV Síťová verze DLS IV je určená pro malé

Více

Centrální evidence závětí NK ČR

Centrální evidence závětí NK ČR CIS NK ČR Centrální evidence závětí NK ČR Uživatelská příručka Dodavatel: Corpus Solutions a.s. V Praze dne 15. 4. 2005 Pod Pekařkou 1 Praha 4 Podolí Verze: 1.0 Obsah 1 Úvod...3 1.1 Přístup do aplikace...3

Více

SPRÁVA STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV

SPRÁVA STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV SPRÁVA STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV Příručka ke školení IS ARGIS 2.2- modul Hospodářská mobilizace pro Správu státních hmotných rezerv verze 1.0 Informační systém ARGIS Informační systém pro plánování civilních

Více

Aktualizace map přístrojů ZENEC ZE-NC5xx, ZE-NA2000, ZE-NA2000N

Aktualizace map přístrojů ZENEC ZE-NC5xx, ZE-NA2000, ZE-NA2000N Aktualizace map přístrojů ZENEC ZE-NC5xx, ZE-NA2000, ZE-NA2000N V 1.3 Obsah 1.1... Příprava na aktualizaci 1.2... Toolbox software 1.2.1... Požadavky 1.2.2... Spuštění Toolbox softwaru 1.2.3... Vytvoření

Více

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA Uživatelský manuál Verze 1.6.12-1- 2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA LuxRiot je softwarový balík, určený pro sledování a ukládání dat z kamer. Umožňuje přijímat data z IP kamer a video serverů

Více

ESET Mobile Antivirus

ESET Mobile Antivirus ESET Mobile Antivirus Uživatelská příručka chráníme vaše digitální světy ESET Mobile Antivirus Copyright ESET, spol. s r. o. ESET software spol. s r. o. Meteor Centre Office Park Sokolovská 100/94 180

Více

PROGRAM AZA Control návod k použití

PROGRAM AZA Control návod k použití PROGRAM AZA Control návod k použití AZA Control je uživatelský program určený ke správě přístupových práv, archivaci systémových událostí a konfiguraci elektromotorických zámků CERBERIUS pracujících v

Více

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka SPZ 2010 13.13 Uživatelská příručka Listopad, 2010 Obsah Obsah ÚVOD... 2 Nápověda programu... 2 POŽADAVKY... 2 INSTALACE... 3 ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ... 5 PRVNÍ NAČTENÍ DAT... 6 Automatické načtení... 6 Doplnění

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO SLUŽBU INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO SLUŽBU INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO SLUŽBU INTERNETBANKING PPF banky a.s. Část I: Všeobecné informace, přihlášení do Internetbankingu, nastavení a Autorizace příkazů a žádostí pro Banku Obsah: I. Všeobecné informace...

Více

7. Nástroje. 7.1 Pravopis. 7.2 Jazyk. Kapitola 7: Nástroje 47. Kontrola pravopisu

7. Nástroje. 7.1 Pravopis. 7.2 Jazyk. Kapitola 7: Nástroje 47. Kontrola pravopisu Kapitola 7: Nástroje 47 7. Nástroje Kontrola pravopisu 7.1 Pravopis V prezentaci Encian přichystejme dvě záměrné pravopisné chyby na prvním snímku. Slovo Váš nahradíme slovem Vaš a slovo přehledným nahradíme

Více

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Word 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Přehled funkcí a vlastností nejnovější verze textového editoru Word Jak psát na počítači správně, úpravy a formátování textu a stránky Zpracování dalších objektů

Více

AVG 8.5 File Server Edice

AVG 8.5 File Server Edice AVG 8.5 File Server Edice Uživatelský manuál Verze dokumentace 85.4 (9.9.2009) Copyright AVG Technologies CZ, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechny ostatní obchodní značky jsou majetkem jejich registrovaných

Více

Postup zprovoznění aplikace Crypta 2

Postup zprovoznění aplikace Crypta 2 Identifikace Číslo jednací Nahrazuje Klasifikace Veřejný Platnost 8. 11. 2015 Účinnost 8. 11. 2015 Postup zprovoznění aplikace Crypta 2 verze 3.1 Česká pošta, s.p., se sídlem Politických vězňů 909/4, 225

Více

ALVA - řada BC6. Stručný průvodce Verze 4. UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014

ALVA - řada BC6. Stručný průvodce Verze 4. UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014 ALVA - řada BC6 Stručný průvodce Verze 4 UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014 Optelec 2993 LT Barendrecht Nizozemsko Telefon: +31 (0)88 6783 444. Fax +31 (0)88

Více

Quick Installation Guide

Quick Installation Guide Wireless / Fast Ethernet Print Server Series Quick Installation Guide Version 2.1 Multi-Languages Content Table English......02 Nederlands...16 Deutsch.... 30 Français... 44 Polski... 59 Italiano...73

Více

1. SMART Notebook 11.1

1. SMART Notebook 11.1 SMART Education Software Installer 2013: Instalace, aktivace Obsah: A. Úvod.. str. 1 B. Licence a produktový (aktivační) klíč.. str. 2 C. Minimální hardwarové a softwarové požadavky str. 3 D. Před instalací....

Více

1. Jak pracuje počítač 3. Už víme, jak pracuje počítač, ale jak se pracuje s počítačem? 9

1. Jak pracuje počítač 3. Už víme, jak pracuje počítač, ale jak se pracuje s počítačem? 9 Počítače pro úplné začátečníky Obsah 1. Jak pracuje počítač 3 Základní princip je velmi jednoduchý 3 Dokumenty a nástroje (datové soubory a programy) 3 Složky (adresáře) 4 Jak to tedy vlastně funguje 5

Více

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru Instalace obslužného programu: 1) Zapněte počítač a nechte naběhnout systémový obslužný program PC. Na monitoru bude základní obrazovka systému.

Více

Instalujeme a zakládáme databázi Oracle Database 11g

Instalujeme a zakládáme databázi Oracle Database 11g KAPITOLA 2 Instalujeme a zakládáme databázi Oracle Database 11g Protože se instalace systému Oracle s každou novou verzí zjednodušuje, stojí uživatel před pokušením otevřít krabici s médii a ihned začít

Více

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Obsah Technické podmínky pro provoz programu minimální konfigurace... 2 Základní informace... 2 Hlavní nabídka instalačního programu... 2 Instalace

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 Vy_32_inovace_005_Pl7 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor (okruh): Vyučovací předmět: Téma: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Informační a komunikační technologie Informatika Informatika

Více

NEBO 1b) v mailu jste dostali link (odkaz) na stažení nové verze programu, například

NEBO 1b) v mailu jste dostali link (odkaz) na stažení nové verze programu, například Vážený uživateli, toto je modelový příklad pro stažení aktualizace programu T-ÚČTO a její instalace na počítači. Nepoužívá nic, co by nepatřilo k běžnému stupni obsluhy PC a internetu a měl by jej s jistými

Více

Øízení spotøeby. Uživatelská příručka

Øízení spotøeby. Uživatelská příručka Øízení spotøeby Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky spoleènosti Microsoft Corporation

Více

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Druhé vydání (leden 2007) Copyright Lenovo 2005, 2007. Portions Copyright International Business Machines Corporation

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Základní informace pro každého Následující popis je určen pro stručné a rychlé seznámení s programem a jeho ovládáním. Detailnější vysvětlení funkcí programu naleznete v českém i

Více