1. Kontrola před výjezdem (soupravy):

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Kontrola před výjezdem (soupravy):"

Transkript

1 1 1. Kontrola před výjezdem (soupravy): Kola a pneumatiky dotažení matic kol, neporušenost ráfků kol, tlak v pneumatikách (i náhradní kolo) a stav dezénu; Motor, převodovka, hnací nápravy, servořízení, hydraulická zařízení a palivový systém těsnost zařízení pohledem na jednotlivé agregáty a pod vozidlo; Kabina a korba stav a neporušenost, řádné uzavření a zajištění dveří, bočnic a uzávěrů, upevnění a zajištění nákladu, napnutí plachet, čistota oken, zrcátek a registrační značky; Světelná zařízení funkčnost a čistota Provozní náplně zásoba paliva, množství oleje v motoru, množství kapaliny v soustavách ovládání spojky, servořízení, brzd, množství kapaliny v ostřikovači Nastavení jednotlivých prvků poloha volantu (je-li jejím seřizováním vozidlo vybaveno), poloha sedadla řidiče, zpětná zrcátka Funkční kontroly činnost elektrických zařízení a kontrolních přístrojů po jejich uvedení do činnosti otočením klíče ve spínací skříňce, zvuky při spouštění motoru (sluchem), tlak v mazací soustavě (zhasnutí kontrolky, tlakoměr, bzučák DAF), funkce dobíjení (zhasnutí kontrolky, voltmetr), plnění vzduchotlakové soustavy (doba plnění, tlak), funkce servořízení, těsnost vzduchotlakové soustavy a brzdových okruhů, po rozjezdu provést zkoušku účinnosti brzd Kontrola předepsaných dokladů občanský průkaz, řidičský průkaz, profesní osvědčení (podle kategorie vozidla), doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, osvědčení o registraci vozidla, podle druhu vozidla a přepravovaného nákladu další dokumentaci, jako např. záznamový list tachografu, průvodní list o přepravě nebezpečného nákladu apod. 2. Bezpečné odstavení vozidla v případě poruchy (použití vesty): Dodržovat ustanovení o zastavení a stání; Tvoří-li vozidlo překážku provozu na pozemních komunikacích, musí být označeno výstražným trojúhelníkem. Trojúhelník se musí umístit tak, aby byl včas a zřetelně viditelný, ve vzdálenosti nejméně 50 m, na dálnici nejméně 100m, v obci může být tato vzdálenost kratší. Zapnout světelné výstražné zařízení nejméně po dobu, než bude trojúhelník umístěn na vozovce. V tunelu: vypnout motor, oznámit zastavení vozidla nebo stání policii nebo dozoru tunelu, nekouřit, přepravované osoby opustit vozidlo a soustředit se do mís k tomu určených, vozidlo označit jako překážku.

2 2 Zaměstnavatel je povinen zajistit, aby zaměstnanec používal při odstraňování poruch, ke kterým došlo během jízdy na pozemních komunikacích a kdy je nutno na ně vstoupit, výstražné vesty s vysokou viditelností vyhovující požadavkům normových hodnot. 3. Zásady pro bezpečnou přepravu dětí: Řidič motorového vozidla je povinen přepravovat osobu mladší 12 let nebo mladší 18 let a menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče pouze za použití zádržného systému; při jízdě po dálnici a silnici pro motorová vozidla přepravovat osobu mladší 18 let a menší než 150 cm pouze za použití zádržného systému upevnit zádržný systém stanoveným způsobem zamezit použití zádržného systému na sedadlech, před nimiž a vedle nichž je umístěn airbag, pokud jej nelze vyřadit z činnosti řidič nesmí připustit, aby počet přepravovaných osob starších 12 let překročil počet povolených míst; osoby mladší 12 let do přípustné užitečné hmotnosti (platí i pro NA); ve zvláštním motorovém vozidle nesmí být přepravovány osoby mladší 15 let; v přípojném vozidle je přeprava osob zakázána totéž platí i v ložném prostoru nákladního automobilu a přívěsu traktoru! Souhrn: kolik je povolených míst, tolik smí řidič přepravovat dětí v dětských autosedačkách, jsou-li sedadla vybavena bezpečnostním pásem na předním sedadle smí řidič použít dětskou sedačku jen tehdy, je-li sedadlo vybaveno bezpečnostním pásem mimo dálnice a silnice pro motorová vozidla může řidič na zadních sedadlech vybavených bezpečnostním pásem přepravovat děti mladší 12 let do přípustné užitečné hmotnosti (na dálnici a silnici pro motorová vozidla jen tolik, kolik je počet povolených míst; na sedadlech nevybavených bezpečnostním pásem můžeme přepravovat děti mladší 12 let do přípustné užitečné hmotnosti 4. Zásady pro bezpečnou přepravu zvířat: nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích přepravované zvíře nesmí ohrožovat řidiče a přepravované osoby na životě nebo zdraví, ani rozptylovat pozornost řidiče; zvíře musí být při přepravě vhodně zabezpečeno ochrannou schránkou, odděleným přepravním prostorem či postrojem. 5. Za jakých podmínek může řidič telefonovat za jízdy: Řidič nesmí držet při jízdě s vozidlem v ruce telefonní přístroj nebo jiné hovorové zařízení;

3 3 řidič nesmí používat za jízdy telefon, vysílačku apod. způsobem, který mu znemožňuje bezpečné řízení a ovládání vozidla; k telefonování za jízdy je nutné použít tzv. zařízení hands free, které umožňuje řidiči při řízení přirozeně sedět a mít obě ruce položené na volantu. pokud je užíváno hovorové zařízení se sluchátky, měl by řidič používat pouze jedno sluchátko, aby slyšel např. zvuková výstražná znamení jiných vozidel. 6. Jak si počínat při poruše mazání motoru (při jízdě): Jestliže se za jízdy rozsvítí červená kontrolka mazání, musíme neprodleně zastavit vozidlo a vypnout motor! Hrozí vážné poškození zadření motoru. Po nouzovém zastavení vozidla zkontrolujeme měrkou množství oleje v motoru, v případě potřeby olej doplníme a znovu zkontrolujeme. Svítí-li kontrolka mazání běžícího motoru nadále, jde o vážnou závadu a motor okamžitě vypneme! Vozidlo musí být odtaženo do odborného servisu k opravě! 7. Jak si počínat při poruše dobíjení akumulátoru (při jízdě): Je-li dobíjení elektrické soustavy v pořádku, kontrolka zhasne po nastartování motoru. Lehké prosvěcování, případně plné rozsvícení kontrolky za jízdy signalizuje, že alternátor nevytváří dostatečné množství elektrické energie. Při prosvěcování může jít o přetížení elektrické soustavy velkým počtem spotřebičů (zjistíme jejich postupným vypínáním), plné rozsvícení zpravidla svědčí o závadě alternátoru. S problémem se obrátíme na odborný servis kapacita akumulátoru při vypnutých spotřebičích zpravidla umožní nouzové dojetí na krátkou vzdálenost do opravny. Nikdy se nesnažíme dojet na úkor předepsaného osvětlení vozidla za snížené viditelnosti! 8. Kdy nemusí být řidič připoután: řidič nemusí být připoután bezpečnostním pásem při couvání; nebo pro zdravotní stav, který nedovoluje připoutání to musí být doloženo lékařským potvrzením, které musí mít řidič za jízdy u sebe! 9. Vozidlo táhne k jedné straně co zkontrolujeme, jaké mohou být příčiny: tlak vzduchu v pneumatikách, seřízení geometrie (odborná dílna), váznoucí brzda, táhne k jedné straně při brždění závada brzd někdy záměna kol (pneumatik)

4 4 10. Jaké mohou nastat následky při vypnutí klíčku v zapalování za jízdy: Nešvar některých řidičů; může dojít k zamčení volantu (!), dojde ke snížení účinnosti posilovače brzd, u některých vozidel jsou brzdy zcela nefunkční, nefunkční posilovač řízení 11. Vliv nesprávného nahuštění pneumatik na bezpečnost jízdy: Správný tlak předepsaný výrobcem zaručuje optimální kontakt s vozovkou, jízdní vlastnosti a spotřebu paliva, zároveň je důležitým předpokladem dlouhé životnosti pneumatik; Vyšší než předepsaný tlak (přehuštění) způsobuje, že sice mírně klesá spotřeba, ale značně se zhorší pružící schopnosti: na nerovnostech automobil nebezpečně odskakuje, daleko více jsou namáhány tlumiče, pohyblivé části náprav a řízení. To, co ušetříme na pohonných hmotách, se značným příplatkem vydáme za brzkou opravu částí podvozku našeho vozidla. Jízda s dlouhodobě přehuštěnými pneumatikami se projeví tím, že se nadměrně sjíždí střední část běhounu pneumatiky. Nižší než předepsaný tlak (podhuštění) způsobuje, že vůz plave, přední kola reagují na pohyb volantu se zpožděním a zhoršují se i další jízdní vlastnosti. Zároveň výrazně roste i spotřeba (při podhuštění o 0,3 atm až o 1 litr na 100 km). Dlouhodobé podhušťování pneumatik se projeví tím, že se nadměrně sjíždějí kraje běhounu pneumatiky. 12. Vliv poruchy tlumičů pérování na brzdnou dráhu vozidla: Tlumiče pérování mají zásadní vliv na bezpečnou a plynulou jízdu, protože zabraňují rozkmitání náprav při přejezdu kola přes nerovnosti vozovky a zajišťují neustálý styk kola automobilu s povrchem vozovky (tlačí kolo k vozovce). U nedostatečně fungujících nebo poškozených tlumičů není zajištěn neustálý styk kol vozidla s vozovkou: dochází k rozkmitávání kol a k výraznému zhoršení jízdních vlastností vozidla, které může vést až ke ztrátě ovladatelnosti vozidla při průjezdu zatáčkou! Protože předpokladem účinného brzdění je stálý kontakt pneumatik s vozovkou, znamená špatná funkce tlumičů také značné prodloužení brzdné dráhy vozidla! 13. Životnost brzdového obložení: Opotřebení brzdového obložení je ve značné míře závislé na způsobu použití vozidla a na stylu jízdy. Zejména u vozidel používaných v městském provozu nebo pro jízdy na krátké vzdálenosti, popř. u vozidel provozovaných sportovním stylem jízdy mohou být i v době mezi jednotlivými servisními intervaly vyžadovány kontroly tloušťky brzdových obložení. Některá vozidla např. 12 tisíc km, někde se doporučuje kontrola tloušťky brzdového obložení po tisících km; vždy záleží na výrobci vozidla a údajích, které udává v technické dokumentaci!

5 5 14. Životnost brzdové kapaliny: Základním a nezbytným předpokladem správné činnosti brzdové soustavy je její naprosto dokonalá těsnost vzduch, který se do soustavy dostane případnými netěsnostmi místo uniklé kapaliny, prudce snižuje účinnost brzdění, případně může vést až k naprosté ztrátě účinku. Kromě péče o těsnost celého systému je důležité rovněž dbát o kvalitu brzdové kapaliny, která v nádobce přichází do styku s ovzduším a vstřebává vzdušnou vlhkost. Ta se při vysokých teplotách vypařuje a výsledkem je rovněž zavzdušnění brzdové soustava snížení brzdného účinku. Brzdovou kapalinu proto měníme v časových intervalech podle požadavku výrobce vozidla nebo použité brzdové kapaliny (doporučený interval výměny bývá jednou za dva roky). 15. Životnost motorového oleje Údaj najdeme v příručce ke konkrétnímu typu automobilu, nejběžnější interval výměny oleje u benzínových motorů je km, u naftových motorů km. Při používání plně syntetických olejů, pokud to výrobce vozidla připouští můžeme měnit olej až po km (případně km u naftových motorů). Pokud automobil neujede uvedený počet kilometrů, měl by být motorový olej vyměněn jednou ročně! 16. Popište postup bezpečného tankování PHM (od příjezdu k čerpací stanici po její opuštění): V prostoru čerpací stanice pohonných hmot je řidiči i přepravované osobě zakázáno kouřit, zacházet s otevřeným ohněm a seřizovat nebo opravovat motor vozidla. Před čerpáním pohonných hmot musí řidič zastavit motor a vypnout zapalování. Pokud je k vytápění vozidla použito nezávislého topení, musí je řidič vypnout již před příjezdem k čerpací stanici. Nezávislé topení zajišťuje vytápění vozidla spalováním pohonných hmot. Při prvním vypnutí správně používané automatické čerpací pistole je nádrž naplněna. Nepokračujeme v doplňování paliva naplnili bychom prostor nádrže, umožňující roztažení paliva ohřátím a palivo by mohlo po zahřátí vytékat z nádrže. 17. Význam airbagů (musí být osoby připoutány?): Systém airbag (bezpečnostní vzduchový vak) ve spojení s tříbodovými bezpečnostními pásy s předepínači poskytuje dodatečnou ochranu hlavy a hrudníku řidiče a spolujezdce při silnějších nárazech (zejm. čelních). Bezpečnostní pásy mají vedle své normální funkce i úlohu udržovat řidiče a spolujezdce při nárazu v takové poloze, aby airbag poskytoval maximální ochranu. Proto je nutné stále používat bezpečnostní pásy nejen z důvodů zákonných ustanovení, ale z důvodů bezpečnosti! Funkční pohotovost systému airbag se kontroluje elektronicky kontrolka.

6 6 Při aktivaci systému se vzduchové vaky naplní hnacím plynem a rozprostřou se před řidičem a spolujezdcem. Vzduchový vak se nafukuje vysokou rychlostí ve zlomcích sekundy tak, aby mohl při nehodě poskytnout přídavnou ochranu. Při ponoření do zcela nafouknutého vzduchového vaku se pohyb řidiče a spolujezdce směrem dopředu tlumí a snižuje se nebezpečí poranění hlavy a horní části těla. Při aktivaci vyvíjí vak tak velké síly, že v případě nesprávného usazení nebo umístění části těla do oblasti airbagu může dojít k poranění těla. Pokud během jízdy nepoužijeme bezpečnostní pásy, předkláníme-li se příliš dopředu nebo sedíme-li v jiné nesprávné pozici, vystavujeme se v případě nehody zvýšenému riziku poranění. Systém bočních airbagů jako doplněk k tříbodovým bezpečnostním pásům poskytuje dodatečnou ochranu oblasti hrudníku řidiče a spolujezdce při těžkých bočních nárazech. 18. Povinná výbava vozidla: Osobní automobil musí mít tuto minimální výbavu (platí i pro NA): náhradní elektrické pojistky po jedné od každého užitého druhu po jedné náhradní žárovce od každého užívaného druhu a nářadí nutné k jejich výměně příruční zvedák schválené nosnosti klíč na matice nebo šrouby kol náhradní kolo (nahuštěné na nejvyšší tlak používaný na vozidle) přenosný výstražný trojúhelník pro vyznačení nouzového stání vozidla na pozemní komunikaci lékárnička typ určený pro automobil, některé položky obsahu nesmí mít prošlou dobu použitelnosti Minimální výbavu je vhodné rozšířit o: prostředky a pomůcky k odstraňování běžných závad, vlečné lano, měřič tlaku vzduchu v pneumatikách, kanystr s rezervou paliva, zásobu vody, hasicí přístroj, 1 2 kolové šrouby nebo matice, bateriovou svítilnu, pracovní rukavice, hadr nebo papírové utěrky 19. Význam ABS: Protože při intenzivním brzdění hrozí zablokování kol a jejich smýkání po vozovce včetně ztráty směrové stability a řiditelnosti, dávkuje ABS brzdnou sílu tak, aby nepřekročila hranici, za níž by došlo k zablokování kola. Vozidlo tak zůstává i při necitlivém brzdění směrově stabilní a řiditelné, brzdná dráha je přitom v daných adhezních podmínkách co možná nejkratší.

7 7 20. Zásady pro obsluhu vozidla s katalyzátorem výfukových plynů: U moderních motorů je součástí výfukového potrubí katalyzátor pro snížení množství škodlivin ve výfukových plynech. Je-li vozidlo se zážehovým motorem vybaveno katalyzátorem, smí být použit pouze bezolovnatý benzin, jinak dojde k neopravitelnému poškození katalyzátoru. Nestartujeme roztahováním automobilu! Než motor nastartuje, proteče nespálený benzin do katalyzátoru a poškodí jej. Místo roztahování použijeme startovací kabely. U vozidel s katalyzátorem nesmí být nikdy spotřebován celý obsah palivové nádrže. Nepravidelný přívod paliva do motoru může mít za následek jeho nedokonalé spalování a možnost vniknutí nespáleného paliva do výfukového systému, což může způsobit přehřátí a poškození katalyzátoru. Vzhledem k vysokým teplotám, které jsou na povrchu katalyzátoru při provozu, je nutné vozidlo parkovat tak, aby katalyzátor vozidla nepřišel do styku s lehce vznětlivými materiály. 21. Vlečení vozidla: Viz str , testové otázky : Rychlost max. 60 km. h -1 ; Na laně se smí vléci jen, pokud má bez závad řízení a brzdy; na tyči musí mít bez závad řízení. pokud nemá účinné brzdy, musí jeho okamžitá hmotnost být nižší, než hmotnost vlečného vozidla; Max. délka spojnice 6 m! Minimální vzdálenost při vlečení na laně je 2,5 m, u tyče je to 1 m. Označení spojnice pruhy, praporek. Osvětlení vozidel, označení vlečeného vozidla vzadu trojúhelníkem! Dorozumívání řidičů; další zásady podle zákona 361 viz učebnice. Vozidla mají přední a zadní vlečné oko, lze využít tažného zařízení. Přední vlečné oko bývá šroubovací, tj. odnímatelné. Aby při vlečení nebyla obě vozidla vystavena rázům, má být lano vyrobeno z elastického materiálu. Existuje přetěžování upevňovacích dílů na obou vozidlech a jejich poškození. Při použití tažného lana musí řidič vlečného vozidla velmi citlivě manipulovat se spojkovým pedálem. Řidič vlečeného vozidla dbá, aby lano bylo trvale napnuto. Musí být zapnuto zapalování vlečeného vozidla, aby u něj nemohlo dojít k uzamčení volantu a aby řidič mohl použít např. směrová světla. Vzhledem k tomu, že posilovač brzd a servořízení jsou účinné jen při běžícím motoru, je potřeba při vlečení s vypnutým motorem mít na paměti, že je nutno vyvinout větší sílu při brzdění a řízení. 22. Zásady při použití sněhových řetězů: Při použití sněhových řetězů na vozidle smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km. h -1.

8 8 Je zakázána jízda se sněhovými řetězy při nedostatečné sněhové pokrývce. Pro montáž a demontáž sněhových řetězů se využije návod od výrobce. 23. Symboly ovladačů a sdělovačů:

Údržba vozidla a jeho ovládání sk. B - otázky a odpovědi

Údržba vozidla a jeho ovládání sk. B - otázky a odpovědi Údržba vozidla a jeho ovládání sk. B - otázky a odpovědi 1. popište úkony kontroly vozidla před jízdou Při příchodu k vozidlu : závady na kolech a pneumatikách (poškození disku, podhuštění pneumatik),

Více

AUTOŠKOLA Technická příprava. (skupina B)

AUTOŠKOLA Technická příprava. (skupina B) AUTOŠKOLA Technická příprava (skupina B) Obsah 1 Popište úkony kontroly vozidla před jízdou... 3 2 Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku drážek dezénu pneu.... 3 3 Popište obsah kontroly

Více

Konstrukce a údržba skupina B

Konstrukce a údržba skupina B 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou - množství oleje v motoru měrkou > mezi ryskami minimum - maximum (doplnit stejný motorový olej ) - množství chladící kapaliny v expanzní nádobce > mezi ryskami

Více

Teorie a Zásady Bezpečné Jízdy. Teorie jízdy. Ovládání a Údržba Vozidla

Teorie a Zásady Bezpečné Jízdy. Teorie jízdy. Ovládání a Údržba Vozidla Ovládání a Údržba Vozidla O vyučovacím předmětu OÚV 11 Seznámení s vozidlem - všeobecně 11 Kontrola vozidla před jízdou - otázka č. 1 12 Pneumatiky - otázka č. 2 12 Kontrola kol a pneumatik - otázka č.

Více

Pomůcka pro technika STK Část II

Pomůcka pro technika STK Část II DEKR utomobil a.s verze 1.0 Pomůcka pro technika STK Část II Převáděcí tabulka - listy závad Řazení podle původních ů závad S-02/2012-03/233 DEKR 2210 DEKR utomobil a.s. Část II Pomůcka pro technika STK

Více

Technické podmínky terénních nákladních automobilů 6x6

Technické podmínky terénních nákladních automobilů 6x6 Příloha č. 1 k zadávací dokumentaci (část 2) čj.: MV-18029-5/PO-PSM-2014 Počet listů:8 Technické podmínky terénních nákladních automobilů 6x6 1. Technické podmínky stanovují požadavky na pořízení dvou

Více

OBSAH. Úvod... 9 Popis a ovládání vozidla... 10. Technický popis... 10

OBSAH. Úvod... 9 Popis a ovládání vozidla... 10. Technický popis... 10 OBSAH Úvod................................................................ 9 Popis a ovládání vozidla.......................................... 10 Technický popis.....................................................

Více

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí...

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... Obsah Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... 13 Opravy na silnici... 15 Nelze nastartovat motor, startér se neotáčí... 15 Nelze nastartovat motor, i když startér normálně

Více

Technické podmínky pro požární kontejnerový nosič

Technické podmínky pro požární kontejnerový nosič Příloha č. 1 ZD čj.: MV-17960-5/PO-PSM-2014 k části 3 Počet listů: 5 Technické podmínky pro požární kontejnerový nosič 1. Tyto technické podmínky vymezují požadavky pro pořízení čtyř (4) požárních kontejnerových

Více

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Autoškola Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Křižovatky křižovatky: nerozlišené dopravními značkami rozlišené dopravními značkami s řízeným provozem řízení provozu světelnými

Více

Motor a jeho parametry... 23 Než se rozjedete... 26 Vlastní jízda se Škodou Octavia... 34

Motor a jeho parametry... 23 Než se rozjedete... 26 Vlastní jízda se Škodou Octavia... 34 Obsah Úvodem............................................................ 9 Seznámení s vozidlem............................................. 11 Všeobecný technický popis..........................................

Více

Technické podmínky pro cisternové automobilové stříkačky se zařízením pro řezání vodním paprskem

Technické podmínky pro cisternové automobilové stříkačky se zařízením pro řezání vodním paprskem Příloha č. 1 k zadávací dokumentaci čj.: MV-17912-5/PO-PSM-2014 Počet listů:8 Technické podmínky pro cisternové automobilové stříkačky se zařízením pro řezání vodním paprskem 1. Tyto technické podmínky

Více

Všeobecný technický popis... 13 Rozměry vozidla... 15 Hmotnostní a váhové parametry... 17. Vlastní jízda se Škodou Octavia... 32 Technika jízdy...

Všeobecný technický popis... 13 Rozměry vozidla... 15 Hmotnostní a váhové parametry... 17. Vlastní jízda se Škodou Octavia... 32 Technika jízdy... Obsah Úvod...................................................... 9 Seznámení s vozidlem................................... 11 Všeobecný technický popis................................ 13 Rozměry vozidla............................................

Více

DVEØE (kapitola 1) pro autorádio. Venkovní teplota Informace autorádia. (nafukovací vak) spolujezdce. 1 Vnìjší signalizace

DVEØE (kapitola 1) pro autorádio. Venkovní teplota Informace autorádia. (nafukovací vak) spolujezdce. 1 Vnìjší signalizace DVEØE (kapitola 1) 1 2 3 4 5 6 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 1 Vnìjší signalizace 2 Nafukovací vak (airbag) øidièe 3 Dálkové ovládání autorádia 4 Stìraèe/ostøikovaèe Pøepínání informací palubního poèítaèe

Více

Technické podmínky pro rychlý zásahový automobil

Technické podmínky pro rychlý zásahový automobil Technické podmínky pro rychlý zásahový automobil 1. Tyto technické podmínky vymezují požadavky pro pořízení 1 ks rychlého zásahového automobilu v redukovaném provedení, hmotnostní třídy L s celkovou hmotností

Více

TATRA T815-7. Konstrukce vozidel této řady umožňuje dodatečnou montáž přídavného pancéřování kabiny v několika stupních ochrany dle STANAG 4569.

TATRA T815-7. Konstrukce vozidel této řady umožňuje dodatečnou montáž přídavného pancéřování kabiny v několika stupních ochrany dle STANAG 4569. TATRA T815-7 Tato nová řada vozidel je určena pro provoz v extrémních terénních a klimatických podmínkách, plnění a podporu mírových misí a nasazení do bojových podmínek válečných konfliktů po celém světě.

Více

Pomůcka pro technika STK Část I

Pomůcka pro technika STK Část I DEKR utomobil a.s verze 1.0 Pomůcka pro technika STK Část I Výtah nových ů závad Závady bez ekvivalentů k původní závadě S-02/2012-03/233 DEKR 2210 DEKR utomobil a.s. Část I Pomůcka pro technika STK (výtah

Více

Technická prohlídka vozidla

Technická prohlídka vozidla 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních zařízení

Více

Pomůcka pro technika STK Část III

Pomůcka pro technika STK Část III DEKR utomobil a.s verze 1.0 Pomůcka pro technika STK Část III Převáděcí tabulka - listy závad Řazení podle nových ů závad S-02/2012-03/233 DEKR 2210 DEKR utomobil a.s. Část III Pomůcka pro technika STK

Více

POKYNY PRO ÚDRŽBU A SERVIS VOZIDLA T 148

POKYNY PRO ÚDRŽBU A SERVIS VOZIDLA T 148 POKYNY PRO ÚDRŽBU A SERVIS VOZIDLA T 148 Údržba automobilu TATRA 148 Údržbu automobilu, výměnu olejových náplní, mazání a kontrolu provádějte dle následujících údajů a pokynů. Intervaly pracovních operací

Více

http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/doprava

http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/doprava 5.6.17.12. Doprava http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/doprava Provozování dopravy je řešeno především v Nařízení vlády č. 168/2002 Sb. a dalšími právními předpisy. Silniční doprava

Více

FITNESS PLÁN FITNESS PLÁN. Porsche Česká Republika s. r. o. Radlická 740/113d 158 00 Praha 5 PS80512115 Změny vyhrazeny. SEAT SERVIS. seat.

FITNESS PLÁN FITNESS PLÁN. Porsche Česká Republika s. r. o. Radlická 740/113d 158 00 Praha 5 PS80512115 Změny vyhrazeny. SEAT SERVIS. seat. SEAT SERVIS Porsche Česká Republika s. r. o. Radlická 740/113d 158 00 Praha 5 PS80512115 Změny vyhrazeny. seat.cz POUKAZY Z U MOHOU UPLATNIT ZÁKAZNÍCI ZA NÁSLEDUJÍCÍCH PODMÍNEK: Zákazníkem je fyzická osoba

Více

Mercedes-Benz S500 w140

Mercedes-Benz S500 w140 Protokol kontroly technického stavu vozu Mercedes-Benz S500 w140 Datum kontroly Kód technika UZ0001 Základní informace Rok výroby 1995 Hodnocení 68% Dokumenty 83 % Počet km 365 000 km 66 % Sedan, 4 dveře,

Více

OPEL Zafira. Uživatelská pøíruèka

OPEL Zafira. Uživatelská pøíruèka OPEL Zafira Uživatelská pøíruèka Údaje o Vašem vozidle Zapište si zde prosím údaje o Vašem vozidle, abyste je mìli snadno dostupné. Tyto informace naleznete v èásti Technické údaje nebo na identifikaèním

Více

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly Kontrolní test 1. Samonosná karoserie má: a) žebřinový rám b) nemá rám c) plošinový rám 2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

Více

Obsah Orientace v knize Zapalovací svíčky Popis vozidla Vložka vzduchového fi ltru Kontrola opotřebení zadních brzdových čelistí a bubnů

Obsah Orientace v knize Zapalovací svíčky Popis vozidla Vložka vzduchového fi ltru Kontrola opotřebení zadních brzdových čelistí a bubnů Prelims Obsah 5 Obsah Orientace v knize... 10 Popis vozidla... 11 Bezpečnostní pokyny... 12 Opravy během jízdy... 13 Nouzové startování... 14 Výměna kola... 15 Hledání netěsností... 16 Odtahování vozidla...

Více

Obsah. Kapitola 1B Běžná údržba a opravy naftové modely... 41. Kapitola 1A Běžná údržba a opravy benzínové modely... 25

Obsah. Kapitola 1B Běžná údržba a opravy naftové modely... 41. Kapitola 1A Běžná údržba a opravy benzínové modely... 25 Obsah Orientace v knize... 10 Popis vozidla... 11 Bezpečnostní pokyny... 12 Opravy během jízdy... 13 Nouzové startování... 14 Výměna kola... 15 Demontáž a výměna kola... 15 Hledání netěsností... 16 Odtahování

Více

Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Technické specifikace

Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Technické specifikace Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Technické specifikace Vozidlo č. 1 Dopravní prostředek s jednoramenným kloubovým nosičem kontejnerů pohon vozidla 6x4 denní kabina rozvor 3 900 4 200 mm motor Euro 6 min

Více

Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO POŘÍZENÍ POŽÁRNÍHO AUTOMOBILU

Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO POŘÍZENÍ POŽÁRNÍHO AUTOMOBILU Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Číslo jednací: MV-86133-1/PO-IZS-2014 TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO POŘÍZENÍ POŽÁRNÍHO AUTOMOBILU Velitelský automobil STS

Více

4) [2 b.] Mám, jako řidič automobilu z výhledu, za povinnost dát vozidlu přijíždějícímu zprava přednost v jízdě?

4) [2 b.] Mám, jako řidič automobilu z výhledu, za povinnost dát vozidlu přijíždějícímu zprava přednost v jízdě? C_E-28082006-114523-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: a) Vlastník vozidla nebo jiná fyzická nebo právnická osoba, která je zmocněna vlastníkem vozidla k provozování

Více

Seznam nepotřebného majetku. DN Barva výr. km závada

Seznam nepotřebného majetku. DN Barva výr. km závada Seznam nepotřebného majetku Č. "B" Typ rok celkem DN Barva výr. km závada RZ přepravník koní 1 5975 PK-221 1991 - šedá technický stav 7A2 34 16 Karosérie - rám a korba přepravníku původní. Rám zkorodovaný,

Více

Oskenujte kód a prohlédněte si na videu Jimny v akci.

Oskenujte kód a prohlédněte si na videu Jimny v akci. 02 Oskenujte kód a prohlédněte si na videu Jimny v akci. Vydejte se za dobrodružstvím! Hranice není třeba posouvat, vy jich totiž vůbec nemusíte dosáhnout. Jimny je dostatečně silný i odhodlaný k výletu

Více

003/2016 Spodní plnění autocisteren Pokyny pro dopravce/řidiče autocisteren

003/2016 Spodní plnění autocisteren Pokyny pro dopravce/řidiče autocisteren Standard České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu 003/2016 Spodní plnění autocisteren Pokyny pro dopravce/řidiče autocisteren Datum vydání: 12.05.2016 Vydání / revize 1/0 Autor: PS Bezpečnost

Více

Část 1 - Vozidlo střední třídy 1 ks - cena/ks cca 1 000 000 Kč vč. DPH (826 446 Kč bez DPH)

Část 1 - Vozidlo střední třídy 1 ks - cena/ks cca 1 000 000 Kč vč. DPH (826 446 Kč bez DPH) Část 1 - Vozidlo střední třídy 1 ks - cena/ks cca 1 000 000 Kč vč. DPH (826 446 Kč bez DPH) vznětový obsah do 2000 cm 3 výkon min. 135 kw Motor maximální točivý moment min. 380 Nm kombinovaná spotřeba

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? Test: 05.06.2013 08:21 (číslo 1) 1 z 7 1) [2 b.] "Nemotorové vozidlo" je: a) vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo. b) pouze potahové

Více

Obsah. Volvo Car Corporation

Obsah. Volvo Car Corporation V tomto manuálu budou popsány vedle základního vybavení také prvky výbavy na přání i alternativní varianty, např. mechanická nebo automatická převodovka. V některých zemích jsou určité prvky výbavy přímo

Více

Keeway KW50QT-2 HURRICANE

Keeway KW50QT-2 HURRICANE Keeway KW50QT-2 HURRICANE ÚVOD Děkujeme Vám, že jste si koupili skútr KEEWAY KW50QT-2. Společnost KEEWAY využívá při vývoji a výrobě nejnovější techniku a nejkvalitnější výrobní technologii. Uděláme vše

Více

DOBLO WORK UP. www.fiatprofessional.cz

DOBLO WORK UP. www.fiatprofessional.cz Asiste nční sl užb y a slu žby klientů m Fiat Komfortplus je nová koncepce Fiatu, která Vám umožní rozšířit dvouletou smluvní záruku Vašeho vozidla o třetí, čtvrtý a pátý rok. Nabídka služeb Komfortplus

Více

ŠKODA FELICIA. Opravy a údržba. Jiří Schwarz

ŠKODA FELICIA. Opravy a údržba. Jiří Schwarz Jiří Schwarz ŠKODA FELICIA 1994 2001 Opravy a údržba OBSAH KNIHY ŠKODA AUTO a. s. A U T O RIZ O VA L A postupy oprav a seřizování svépomocí diagnostika poruch časový a kilometrový plán údržby elektrická

Více

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU OBSH 1 ÚVODEM............................................ 7 1.1 Stručná historie vývoje automobilů......................... 7 1.2 Identifikace silničních vozidel............................. 9 1.2.1 Individuální

Více

Informační servis 8/2010: BERU Kontrola tlaku pneumatik. v Praze 4, dne 25. června 2010. Vážení zákazníci,

Informační servis 8/2010: BERU Kontrola tlaku pneumatik. v Praze 4, dne 25. června 2010. Vážení zákazníci, Informační servis 8/2010: BERU Kontrola tlaku pneumatik v Praze 4, dne 25. června 2010 Vážení zákazníci, kromě běžných automobilových nehod dochází ročně cca k 65.000 vážných nehod nákladních automobilů

Více

PLOŠINA MODEL SPEEDER

PLOŠINA MODEL SPEEDER PLOŠINA MODEL SPEEDER Ing. Štefan Töltési mobil +420 777 820 666 Pod Křížkem 1466 tel + fax 353 821 678 363 01 OSTROV e-mail: info@odtahova-technika.cz OBSAH 1. DATA FIRMY... 1 2. DATA PLOŠINY... 1 3.

Více

Návod na obsluhu Záruční list

Návod na obsluhu Záruční list Návod na obsluhu Záruční list Výrobce: VEZEKO s.r.o. Jihlavská 229 594 01 Velké Meziříčí tel.: 566 503 411-4 fax: 566 503 426 E-MAIL: prodej@vezeko.cz http://www.vezeko.cz verze: 100.5 Obsah: 1. Návod

Více

Fiat Scudo. Výbava a technické specifikace

Fiat Scudo. Výbava a technické specifikace Fiat Scudo Výbava a technické specifikace Technické specifikace Fiat Scudo Skříňová dodávka Combi Panorama Počet válců, uspořádání 4, v řadě 4, v řadě 4, v řadě Umístění vpředu, napříč vpředu, napříč vpředu,

Více

Dìkujeme Vám a blahopøejeme k Vaší volbì.

Dìkujeme Vám a blahopøejeme k Vaší volbì. Dìkujeme Vám a blahopøejeme k Vaší volbì. Pøed použitím vozidla si peèlivì prostudujte tento návod. Obsahuje veškeré informace týkající se ovládání a vybavení vèetnì dùležitých doporuèení, která je nutno

Více

Technické podmínky pro technický automobil chemický

Technické podmínky pro technický automobil chemický Technické podmínky pro technický automobil chemický 1. Předmětem technických podmínek je pořízení jednoho technického automobilu chemického pro detekci chemických látek. Automobil umožňuje odběr, zpracování,

Více

Obsah Strana. Volvo Car Corporation

Obsah Strana. Volvo Car Corporation Obsah Strana V tomto manuálu budou popsány vedle základního vybavení také prvky výbavy na přání i alternativní varianty, např. mechanická nebo automatická převodovka. V některých zemích jsou určité prvky

Více

Technické podmínky pro vyšetřovací automobil

Technické podmínky pro vyšetřovací automobil Technické podmínky pro vyšetřovací automobil Příloha č. 1 výzvy 1. Předmětem technických podmínek je pořízení vyšetřovacího automobilu s celkovou hmotností do 3500 kg, s kategorií podvozku 1 a v provedení

Více

HONDA CB500F, modelový rok 2013

HONDA CB500F, modelový rok 2013 HONDA CB500F, modelový rok 2013 Datum vydání: 12. listopadu 2012 Nový model: Dvouválcový motocykl střední váhy ve stylu naked, jeden z trojice zcela nových modelů. Zábavný, agilní, lehký, s nízkou spotřebou,

Více

Protokol kontroly motorového vozidla. Lexus RX350

Protokol kontroly motorového vozidla. Lexus RX350 Protokol kontroly motorového vozidla Lexus RX50 Datum kontroly 0.12.2015 Cena 570 000 Kč Kód technika UZ0001 Základní informace Rok výroby 2012 Počet 5 200 Motor.5i Výkon 20 kw Převodovka Automatická VIN

Více

Škoda Octavia. Hodnocení 61% Základní informace. Protokol kontroly technického stavu vozu. Kompletní servis při prodeji a nákupu ojetého vozu.

Škoda Octavia. Hodnocení 61% Základní informace. Protokol kontroly technického stavu vozu. Kompletní servis při prodeji a nákupu ojetého vozu. Protokol kontroly technického stavu vozu Škoda Octavia Datum kontroly 26.04.2016 Kód technika UZ0006 Základní informace Rok výroby 2003 Hodnocení 61% Dokumenty 71 % Počet km 304 360 km 50 % Fastback, 5

Více

Připravený na každou výzvu. Unimog.

Připravený na každou výzvu. Unimog. Značka Daimler Připravený na každou výzvu. Unimog. Efektivní řešení pro zemědělské a komunální aplikace. Mnohostranná použitelnost spojená s efektivitou: Unimog. Univerzální, rychlý, spolehlivý a hospodárný.

Více

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3)

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Pozemní vozidla s jedním motorem s mechanickým pohonem na zemi, se 4 až 8 koly (pokud má vůz více než 4 kola, je třeba schválení

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Září 2015

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Září 2015 TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER Září 2015 PŘEHLED MOTORŮ CITROËN JUMPER ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ CHARAKTERISTIKY Turbo Diesel přímé vysokotlaké vstřikování 2.2 HDi 110 MAN6 Turbo Diesel přímé vysokotlaké

Více

Seznam vozidel určených k vyřazení 2014 I. Várka

Seznam vozidel určených k vyřazení 2014 I. Várka Příloha č.1 k KRPA-149830-2/ČJ-2014-0000VZ-V Počet listů: 6 Seznam vozidel určených k vyřazení 2014 I. Várka Č. "B" Typ rok celkem DN Barva výr. km závada 1 30 865 Karosa C 734.1340 1991 160 792 modrá

Více

94% Protokol kontroly motorového vozidla. Ford Kuga. Základní informace. Hodnocení. Kompletní servis při prodeji a nákupu ojetého vozu.

94% Protokol kontroly motorového vozidla. Ford Kuga. Základní informace. Hodnocení. Kompletní servis při prodeji a nákupu ojetého vozu. auta bez starostí Protokol kontroly motorového vozidla Ford Kuga Datum kontroly 1.1.01 Kód technika UZ0001 Cena Základní informace Rok výroby 010 Počet 9 000 Motor 389 000 Kč 94% Hodnocení automatické

Více

Příloha č. 3 - TECHNICKÝ POPIS Mikrobus komerční Karoserie: Mikrobus komerční; Vozidlo - parametry: - Celková délka maximálně 5300 mm (bez tažného

Příloha č. 3 - TECHNICKÝ POPIS Mikrobus komerční Karoserie: Mikrobus komerční; Vozidlo - parametry: - Celková délka maximálně 5300 mm (bez tažného Příloha č. 3 - TECHNICKÝ POPIS Mikrobus komerční Karoserie: Mikrobus komerční; Vozidlo - parametry: - Celková délka maximálně 5300 mm (bez tažného zařízení); - Celková šířka (bez sklopných vnějších zpětných

Více

Technické podmínky požárního automobilu

Technické podmínky požárního automobilu Technické podmínky požárního automobilu A Základní technické podmínky 1. Předmětem technických podmínek je rychlý zásahový automobil (dále jen RZA ): a) kategorie podvozku 2, b) hmotnostní třída L, c)

Více

Vydejte se za dobrodružstvím!

Vydejte se za dobrodružstvím! 2 Vydejte se za dobrodružstvím! Hranice není třeba posouvat, Vy jich totiž vůbec nemusíte dosáhnout. Jimny je dostatečně silný i odhodlaný k výletu do náročného terénu. Jeho kompaktní karoserie umožňuje

Více

Prvky aktivní. Složky bezpečného řízení automobilů. Eliška Nimmrichterová

Prvky aktivní. Složky bezpečného řízení automobilů. Eliška Nimmrichterová Prvky aktivní Složky bezpečného řízení bezpečnosti automobilů automobilů Eliška Nimmrichterová Obsah Obsah Úvodní strana Aktivní složky Brzdy Tlumiče Světla Mlhovky Pneumatiky ABS ASR EBA ESP Tempomat

Více

CHYTŘÍ ŘEMESLNÍCI ŘÍDÍ CITROËN JUMPER PODVOZEK KABINA/DVOUKABINA

CHYTŘÍ ŘEMESLNÍCI ŘÍDÍ CITROËN JUMPER PODVOZEK KABINA/DVOUKABINA CHYTŘÍ ŘEMESLNÍCI ŘÍDÍ CITROËN JUMPER PODVOZEK KABINA/DVOUKABINA AKČNÍ PAKETY S KLIMATIZACÍ ZDARMA OD 370 000 Kč* CITROËN JUMPER PODVOZEK KABINA/DVOUKABINA EURO 6 Typ PODVOZEK KABINA 33 L2 671 800 L2 731

Více

BOXER POLOCOMBI / COMBI / MINIBUS (5-9 MÍST) AKČNÍ PAKET

BOXER POLOCOMBI / COMBI / MINIBUS (5-9 MÍST) AKČNÍ PAKET BOXER POLOCOMBI / COMBI / MINIBUS (5-9 MÍST) CENÍK KE KAŽDÉ VERZI KOMPLETNÍ SERVIS OPTIWAY NA 2 ROKY NEBO 90.000 KM ZDARMA EURO6 Typ Motor POLOCOMBI (poloprosklené) 5-6 míst COMBI (prosklené) 5-6 / 8-9

Více

Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace na splnění veřejné zakázky malého rozsahu

Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace na splnění veřejné zakázky malého rozsahu Město Kojetín Masarykovo náměstí 20, 752 01 Kojetín Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace na splnění veřejné zakázky malého rozsahu Osobní automobil pro CSS Kojetín 1. Identifikační

Více

SMC Snake 100 URO. Návod k použití

SMC Snake 100 URO. Návod k použití SMC Snake 100 URO Návod k použití Poznámka: některé údaje uvedené v tomto manuálu se mohou lišit v závislosti na konkrétním provedení stroje. Fotografie a obrázky jsou pouze ilustrační a nemusí odpovídat

Více

Agri Plus 40.7 VS Agri Plus 40.7 PS Agri Plus 38.9 VS Agri Plus 38.9 PS. Špičková technologie

Agri Plus 40.7 VS Agri Plus 40.7 PS Agri Plus 38.9 VS Agri Plus 38.9 PS. Špičková technologie AGRI PLUS >> Agri PLUS Agri Plus 40.7 VS Agri Plus 40.7 PS Agri Plus 38.9 VS Agri Plus 38.9 PS Špičková technologie Dieci AGRI jsou extrémně pohodlné, rychlé, lehce ovladatelné stroje. s mimořádným výkonem

Více

FITNESS PLÁN SEAT SERVIS TECHNOLOGY TO ENJOY

FITNESS PLÁN SEAT SERVIS TECHNOLOGY TO ENJOY SEAT SERVIS TECHNOLOGY TO ENJOY POUKAZY Z FITNESS PLÁNU MOHOU UPLATNIT ZÁKAZNÍCI ZA NÁSLEDUJÍCÍCH PODMÍNEK: Zákazníkem je fyzická osoba nepodnikající. Případně dle posouzení a rozhodnutí participujího

Více

ADVENTO MANUÁL PRO UŽIVATELE NÁKLADNÍ ELEKTRICKÁ TŘÍKOLKA. w w w.p ra c o v n i v o zi d l a.c z

ADVENTO MANUÁL PRO UŽIVATELE NÁKLADNÍ ELEKTRICKÁ TŘÍKOLKA. w w w.p ra c o v n i v o zi d l a.c z MANUÁL PRO UŽIVATELE w w w.p ra c o v n i v o zi d l a.c z OBSAH str. 1. Představení zařízení 3-4 2. Technické údaje 4 3. Komponenty e-tříkolky 5 4. Funkce jednotlivých indikátorů 5 5. Ovládací prvky 6

Více

S m ě r n i c e č. 14 o používání a provozu služebních vozidel

S m ě r n i c e č. 14 o používání a provozu služebních vozidel Krajská knihovna Karlovy Vary Závodní 378/84, 360 06 Karlovy Vary S m ě r n i c e č. 14 o používání a provozu služebních vozidel Dle ustanovení zákona 257/2001 Sb. o knihovnách a podmínkách provozování

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY / /ES. ze dne [ ]

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY / /ES. ze dne [ ] CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 29.2.2008 KOM(2008) 100 v konečném znění 2008/0044 (COD) Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY / /ES ze dne [ ] o technických Ö prohlídkách Õ

Více

Otázky z údržby pro sk. A

Otázky z údržby pro sk. A Otázky z údržby pro sk. A 1. Popište úkony kontroly motocyklu před jízdou. Kontrola provozních kapalin -motorový olej ( u čtyřdobého motoru) -převodový olej -brzdová kapalina (u hydraulických brzd) -chladicí

Více

Vozidla s hybridním pohonem

Vozidla s hybridním pohonem SDH Klášterec nad Orlicí Odborná příprava členů výjezdové jednotky Vozidla s hybridním pohonem Ondřej Janeček, janecek.ondrej@gmail.com leden 2013 Obsah 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Rozdělení systémů Nebezpečí

Více

Technické podmínky pro cisternovou automobilovou stříkačku

Technické podmínky pro cisternovou automobilovou stříkačku Technické podmínky pro cisternovou automobilovou stříkačku Příloha 1. Předmětem technických podmínek je pořízení nové cisternové automobilové stříkačky vybavené požárním čerpadlem se jmenovitým výkonem

Více

C224p05_CZ_2008.qxp:C224p05_CZ_2008 14/05/08 15:21 Page 2 08H2 C2 05.2008 24p CZ page 2 C2 05.2008 24p CZ page 3

C224p05_CZ_2008.qxp:C224p05_CZ_2008 14/05/08 15:21 Page 2 08H2 C2 05.2008 24p CZ page 2 C2 05.2008 24p CZ page 3 08H2 08H3 08H4 08H5 Citroën C2 Usaďte se pohodlně za volant Vašeho Citroënu C2, prohlédněte si důkladně interiér, seznamte se s technologií SensoDrive a oddejte se plně jízdě ve voze, který má styl! 05F34

Více

ELEKTRICKÝ SKÚTR CITY 306 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

ELEKTRICKÝ SKÚTR CITY 306 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ELEKTRICKÝ SKÚTR CITY 306 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Děkujeme za nákup našeho elektrického skútru. Před použitím pečlivě čtěte tuto uživatelskou příručku. OBSAH I. PRO UŽIVATELE II. POPIS HLAVNÍCH ČÁSTÍ III.

Více

- Červeně označeny změny - Přeškrtnutý text vypuštěn

- Červeně označeny změny - Přeškrtnutý text vypuštěn - Červeně označeny změny - Přeškrtnutý text vypuštěn 341/2002 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 11. července 2002 o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1991. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1991. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 14.06.1991 Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 213 V Y H L Á Š K A Českého

Více

Zaváděcí ceny na nový model se zvýhodněním až 55 000 Kč! Navíc pakety výbav se zvýhodněním až 30 000 Kč.

Zaváděcí ceny na nový model se zvýhodněním až 55 000 Kč! Navíc pakety výbav se zvýhodněním až 30 000 Kč. Nový Auris - ceník Zaváděcí ceny na nový model se zvýhodněním až 55 000 Kč! Navíc pakety výbav se zvýhodněním až 30 000 Kč. Výbava Motor Výkon Převodovka Standardní cena Zvýhodnění Zaváděcí cena Power

Více

Pásový dozer D61EX / PX 12

Pásový dozer D61EX / PX 12 Pásový dozer D61EX / PX 12 Fotografie mohou obsahovat nadstandardní výbavu. Nové dozery střední třídy s revolučními joysticky. Manévrovací schopnost se značně zlepšila použitím jedné páky pro ovládání

Více

Vyhláška č. 167/2002 Sb.

Vyhláška č. 167/2002 Sb. Vyhláška č. 167/2002 Sb. Vyhláška je uvedena k 1. květnu 2014 v aktuálním znění, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 152/2003 Sb., vyhláškou č. 298/2006 Sb., vyhláškou č. 156/2008 Sb. a vyhláškou

Více

Ceník Mercedes-Benz Sprinter KAWA SPRINTER EURO 6 - skříňová dodávka (3 místa k sezení) Platné od 1.6.2016

Ceník Mercedes-Benz Sprinter KAWA SPRINTER EURO 6 - skříňová dodávka (3 místa k sezení) Platné od 1.6.2016 Celková 2800 kg 3000 kg 4600 kg Objem nákl. prostoru (m3) * 3250 14 (15,5) Rozměry nákladového prostoru DxŠxV (mm) * 7,5 (8,5) 9 (10,5) 3265x1780x1650 (1940) 3265x1780x1650 (1940) 3250 7,5 (8,5) 15,5 (17)

Více

PCX. 2010 Tisková informace EU-CZ - 1/6

PCX. 2010 Tisková informace EU-CZ - 1/6 PCX 2010 Tisková informace EU-CZ - 1/6 Představení Vývojový koncept Skútry s malým zdvihovým objemem jsou v Evropě stále populárnější. Rostoucí ceny paliv a zvyšující se ohledy na životní prostředí stále

Více

MASTER VALNÍK PŘEDNÍ POHON. Statistiky společnosti ACEA v roce 2015 v kategoriich LUV a minibusy do 3,5 t v zemích Evropské unie (http://www.acea.be).

MASTER VALNÍK PŘEDNÍ POHON. Statistiky společnosti ACEA v roce 2015 v kategoriich LUV a minibusy do 3,5 t v zemích Evropské unie (http://www.acea.be). Renault MASTER VALNÍK, SKLOPNÝ VALNÍK Euro 5 18 LET Č. V EVROPĚ 1) VERZE Přepravní kapacita (počet europalet) L2H1P3 5 1 387 kg L3H1P3 7 1 315 kg MASTER VALNÍK PŘEDNÍ POHON MAX. UŽITEČNÉ ZATÍŽENÍ 2) MOTORIZACE

Více

TO, CO HLEDÁTE, NAJDETE V UŽITKOVÉ ŘADĚ RENAULT DRIVE THE CHANGE

TO, CO HLEDÁTE, NAJDETE V UŽITKOVÉ ŘADĚ RENAULT DRIVE THE CHANGE TO, CO HLEDÁTE, NAJDETE V UŽITKOVÉ ŘADĚ RENAULT DRIVE THE CHANGE Z UŽITKOVÉ ŘADY RENAULT SI VYBERE KAŽDÝ Renault doplnil svoji užitkovou řadu s cílem nabídnout ještě vyšší komfort, výkon, spolehlivost

Více

SMĚRNICE KOMISE 2010/48/EU

SMĚRNICE KOMISE 2010/48/EU 8.7.2010 Úřední věstník Evropské unie L 173/47 SMĚRNICE KOMISE 2010/48/EU ze dne 5. července 2010, kterou se přizpůsobuje technickému pokroku směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/40/ES o technických

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1980. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1980. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1980 Vyhlásené: 22.07.1980 Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 88 V Y H L Á Š K A Českého

Více

J. RALLYCROSS 1. ŘÁD MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ

J. RALLYCROSS 1. ŘÁD MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ J. RALLYCROSS 1. ŘÁD MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ 1.1 Všeobecná ustanovení 1.1.1 Pro rok 2014 je v rallycrossu vypsáno Mezinárodní mistrovství ČR, kterého se může zúčastnit soutěžící a jezdci s platnou národní

Více

Kurz č. 7 Seřízení a údržba experimentálního vozidla.

Kurz č. 7 Seřízení a údržba experimentálního vozidla. Kurz č. 7 Seřízení a údržba experimentálního vozidla. Obsah 1 Úvod... 2 2 Popis experimentálního vozidla... 2 3 Palivový systém... 4 4 Motorový olej... 5 5 Převodový olej... 6 6 Chladicí systém... 7 7

Více

C201 Kompaktní zametač

C201 Kompaktní zametač Malý, elegantní a domyšlený C201 Kompaktní zametač Malé kompaktní zametací zařízení C201 je nejnovějším zametacím zařízením z rodiny JOHNSTON. Byl konstruován s ohledem na tři klíčové požadavky zákazníků

Více

HONDA CB500X, modelový rok 2016

HONDA CB500X, modelový rok 2016 HONDA CB500X, modelový rok 2016 Datum vydání: Inovovaný model: Cestovní enduro CB500X o výkonu 35 kw, jež je určeno pro držitele řidičského oprávnění kategorie A2, získalo velkou porci stylu, vylepšenou

Více

Výměnné a servisní intervaly

Výměnné a servisní intervaly 5. kapitola Výměnné a servisní intervaly Někteří motoristé svěřují veškerou údržbu a seřizování automobilu pracovníkům autorizova ného servisu, který je vybaven veškerými dostupnými pomůckami k bezchybnému

Více

Hyundai i40 se vyznačuje sofistikovaným designem a suverénním vzhledem. Je vyroben pro výjimečné lidi, kteří jen nesní, ale skutečně konají.

Hyundai i40 se vyznačuje sofistikovaným designem a suverénním vzhledem. Je vyroben pro výjimečné lidi, kteří jen nesní, ale skutečně konají. ZCELA NOVÝ HYUNDAI Hledat vlastní cestu, NIKOLI NAPODOBOVAT Hyundai i40 se vyznačuje sofistikovaným designem a suverénním vzhledem. Je vyroben pro výjimečné lidi, kteří jen nesní, ale skutečně konají.

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Účinnost od 01.01.2016 Aktuální verze 294 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí

Více

New. Partner. Corporate kit

New. Partner. Corporate kit New Partner Corporate kit S OBSAH 1. 2. Představení nového Partnera 3. (Celkové provozní náklady) 4. 5. 6. Prodejní a servisní síť 2 1 KONTEXT Více prvků a bohatší výbava Měnící se očekávání zákazníků

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY KDY JE POTŘEBA PROVÉST PROHLÍDKU? Obsah a frekvence pravidelných prohlídek závisí na typu vozu, jeho motorizaci, stáří a počtu ujetých

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Moderní automobily jsou vybaveny diagnostikou zásuvkou, která zajišťuje

Více

CENÍK 2015. Ceny. EXECUTIVE 2,0 D-4S Boxer 147 kw 6 M/T 814 900 Kč. 2,0 D-4S Boxer 147 kw 6 A/T 854 900 Kč VÝBAVA MOTOR VÝKON PŘEVODOVKA CENA

CENÍK 2015. Ceny. EXECUTIVE 2,0 D-4S Boxer 147 kw 6 M/T 814 900 Kč. 2,0 D-4S Boxer 147 kw 6 A/T 854 900 Kč VÝBAVA MOTOR VÝKON PŘEVODOVKA CENA CENÍK 2015 Ceny VÝBAVA MOTOR VÝKON PŘEVODOVKA CENA 2,0 D-4S Boxer 147 kw 6 M/T 814 900 Kč 2,0 D-4S Boxer 147 kw 6 A/T 854 900 Kč 1 Pakety PAKET OBSAH CENA LEATHER Čalounění sedadel v kombinaci přírodní

Více

KATALÓG PRODUKTŮ 2015 SÉRIE N-F Verze Euro 5b+ Verze Euro VI

KATALÓG PRODUKTŮ 2015 SÉRIE N-F Verze Euro 5b+ Verze Euro VI KATALÓG PRODUKTŮ 2015 SÉRIE N-F Verze Euro 5b+ Verze Euro VI 2 SÉRIE N Obsah Verze Euro 5b+ 3,5 t 04-17 5,5 t 18-19 Verze Euro VI 3,5 t 20-27 5,5 t 28-29 6,5 t 30-31 7,5 t 32-37 Ceny jsou bez dopravy a

Více

AUTO-KLIMA Bohemia s. r. o.

AUTO-KLIMA Bohemia s. r. o. Přepravní chlazení HUBBARD Z12s s el. přípojkou, s topením (Chladicí výkon při 0 C = 1.303 W, chladicí výkon při elektrické přípojce, při 0 C = 1.003 W) - pohon od motoru vozidla, střešní kondenzační jednotka

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí je Miroslav Sikora.

Autorem materiálu a všech jeho částí je Miroslav Sikora. DEMONTÁŽ, MONTÁŽ A VYVÁŽENÍ PNEU Dílenský postup Předmět činnosti Tento dílenský postup popisuje zásady provádění pneuservisní služby v osobních a nákladních pneuservisech v rámci servisních středisek.

Více