Z KOLIKÁTÉHO STOLETÍ POCHÁZÍ LEONARDOVO AUTO? JE ZNÁMO PŘESNÉ DATUM VYNÁLEZU AUTA? Přesné datum není známo, odhaduje se rok 1478.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Z KOLIKÁTÉHO STOLETÍ POCHÁZÍ LEONARDOVO AUTO? JE ZNÁMO PŘESNÉ DATUM VYNÁLEZU AUTA? Přesné datum není známo, odhaduje se rok 1478."

Transkript

1 Z KOLIKÁTÉHO STOLETÍ POCHÁZÍ LEONARDOVO AUTO? JE ZNÁMO PŘESNÉ DATUM VYNÁLEZU AUTA? Pochází z 15. Století. Přesné datum není známo, odhaduje se rok 1478.

2 JAKÝ MECHANIZMUS POUŽÍVÁ LEONARDOVO AUTO? KDE SE PRUŽINOVÝ MECHANIZMUS DNES VYUŽÍVÁ? Auto používá pružinový mechanizmus. Používá se například v roletách.

3 JAKÝ JE ZASTARALÝ VÝRAZ PRO SLOVO AUTOMOBIL? VE KTERÉM STOLETÍ VZNIKLY PRVNÍ NÁKRESY PONORKY? Dříve se automobil nazýval slovem kolojezd. První nákresy vznikly v patnáctém století.

4 BYLY NÁKRESY PONORKY ZNIČENY? KDO POSTAVIL PRVNÍ HITORICKY DOLOŽENOU PONORKU? Nákresy ponorky zničil sám Leonardo Da Vinci. První ponorku postavil holandský konstruktér Cornelius Van Drebbel.

5 JAJÉHO ROKU BYLA POSTAVENA PRVNÍ PONORKA? KDE VZNIKLA PRVNÍ VÁLEČNÁ PONORKA? Byla postavena roku První konstrukce určená k boji vznikla v Rusku.

6 CO, KROMĚ VOZIDLA, ZNAMENÁ V ČEŠTINĚ SLOVO TANK? KOLIKA MUŽI MĚL BÝT POHÁNĚN LEONARDŮV TANK? Tank znamená nádrž, byl to krycí název projektu. Tank měl být poháněn osmi muži.

7 POUŽÍVÁ SE DA VINCIHO TANK DODNES? ČÍM MĚL BÝT TANK CHRÁNĚN? Nepoužívá, z Leonardovy původní předlohy zůstala jen myšlenka. Tank měl být chráněn kovovými pláty.

8 ČÍM CHTĚL LEONARDO POHÁŇET SVŮJ TANK NA MÍSTO LIDSKÉ SÍLY? NA JAKÉM PRINCIPU FUNGUJE DA VINCIHO KATAPULT? Leonardo chtěl svůj tank pohánět koňmi, po krátké době tento nápad ale zavrhl. Dřevěná listová pružina, podobná luku roztáčela buben, na nějž byla připevněna páka, ze které se vystřelovaly kameny.

9 JAKÝ JE PŮVODNÍ ČESKÝ NÁZEV PRO KATAPULT? PRO KOHO NAVRHOVAL LEONARDO KATAPULT Dříve se u nás katapultu říkalo blída. Leonardo svůj katapult navrhoval čistě z vlastního zájmu

10 Z JAKÝCH SLOV POCHÁZÍ SLOVO KATAPULT? POUŽÍVÁ SE V DNEŠNÍ DOBĚ KATAPULT, POKUD ANO KDE? Slovo katapult pochází z řeckých slov kata proti a pallein - vrhat Primitivní katapulty pravděpodobně používali povstalci v Sírii.

11 CO DA VINCIMU ZAJISŤOVALI ZÉVODAVÉ, PRO KTERÉ TVOŘIL SVÉ VYNÁLEZY? JAK BYL LEONARDO UŽITEČNÝ VÉVODŮM, KTEŘÍ MU ZAJIŠŤOVALI BEZPEČÍ? Od vévodů dostával za své vynálezy peníze a byl pod jejich ochranou. Leonardo pro ně vyvíjel zbraně i další své vynálezy.

12 PŮSOBIL LEONARDO DA VINCI V MILÁNĚ? JAK NAZÝVAL LEONARDO SVŮJ OTOČNÝ MOST? Ano Leonardo jej nazýval mostem spásy, či mostem naděje.

13 KDE MŮŽEME OTOČNÉ MOSTY VIDĚT? V JAKÉM ROCE ZAČAL LEONARDO DĚLAT NÁČRTKY VRTULNÍKU? Otočné mosty se používají tam, kde je potřeba, aby bylo možné uvolnit řeku velkým lodím, můžeme jej vidět například v Chicagu, nejdelší takový most je přes Suezský průplav. Leonardo začal s vrtulníkem roku 1493.

14 BYLA ZAPOTŘEBÍ K POHONU VRTULNÍKU LIDSKÁ SÍLA? ZREALIZOVAL LEONARDO SVŮJ NÁPAD S VRTULNÍKEM? Ano, lidská síla byla v pohonu tím hlavním. Nezrealizoval.

15 NA STUDIU ČEHO SE ZAKLÁDÁ KONSTRUKCE LEONARDOVÝCH LÉTEJÍCÍCH STROJŮ? V JAKÉM STOLETÍ VZNIKALY STROJE PODOBNÉ VRTULNÍKŮM? Jeho konstrukce se zakládá na studii letu ptáků, netopýrů a motýlů. V 18. a 19. století.

16 KDY LEONARDA DA VINCIHO NAPADL VYNÁLEZ PADÁKU? KTERÝ TYP PADÁKU DOPADÁ POMALEJI? Zabýval se padáky v letech Pomaleji dopadá křídlový padák, protože má větší plochu a vzduch ho tak lépe brzdí.

17 KTERÝ TYP PADÁKU VYŽADUJE PAROKOTOUL PŘI DOPADU? Z ČEHO BYL SLOŽEN LEONARDŮV POTÁPĚČSKÝ OBLEK? Kruhový padák protože padá rychleji. Z bundy, kalhot a masky s brýlemi.

18 JAK POTÁPĚČ V LEONARDOVĚ OBLEKU DÝCHAL? Z ČEHO BYLA VYROBENA VZDUCHOVÁ TRUBICE POUŽÍVÁNÁ U POTÁPĚČSKÉHO OBLEKU? Byla zde trubice od pusy potápěče až k zvonovitému plujícímu tělesu. Dýchací trubice byla vyrobena z třtiny, kůže a byla zpevněna kovovými kroužky.

19 JAK FUNGOVAL LEONARDŮV JINÝ POTÁPĚČSKÝ OBLEK? JAKÝ BYL HLAVNÍ ÚČEL VYNÁLEZU POTÁPĚČSKÝCH OBLEKŮ? Byl zde plášť s vakem, ve kterém byl vzduchem naplněný měch, také zde byla močící nádoba. Hlavním účelem bylo podnikání vojenských útoků proti nepřátelským flotilám.

20 CO LEONARDO VYNALEZL JEŠTĚ PŘED VYNALEZENÍM KAZETOVÝCH BOMB? JAKÁ BYLA NEVÝHODA LEONARDOVÝCH BOMBARDŮ? Ještě před vynálezem kazetových bomb vynalezl vlastní munici do děl bombardů. Byli to nejničivější děla své doby. Z bombadů se dalo střílet pouze jedním směrem.

21 KDY SE VYUŽÍVALI KAZETOVÉ BOMBY? JAK SE PŘEZDÍVALO KAZETOVÉ BOMBĚ, KTEROU VYROBILO NĚMECKO? Kazetové bomby se hojně vyskytovaly ve druhé světové válce. Německým kazetovým bombám se přezdívalo motýlkové bomby.

22 VYUŽÍVALI SE KAZETOVÉ BOMBY VE STŘEDOVĚKU? JAKÝ POHON VYUŽÍVAL LEONARDO U LÉTACÍCH STROJŮ? Ne, Leonardo se opět nedočkal reálného používání svého vynálezu. Leonardo používal u všech svých létajících strojů lidskou sílu jako hlavní pohon.

23 V JAKÉM STOLETÍ BYL NEÚSPĚŠNĚ VYSKOUŠEN DA VINCIHO LÉTAJÍCÍ STROJ. JAKÝ KODEX SEPSAL LEONARDO O LÉTÁNÍ? Vyzkoušel ho v 15. Století. Leonardo sepsal kodex o letu ptáků byl to jeden z jeho nejvýznamnějších kodexů.

24 CO BYLO NEJVĚTŠÍM LEONARDOVÝM SNEM? ČÍM BYL NEJVÍCE LIMITOVÁN LEONARDO PŘI NÁVRHU LÉTACÍCH STROJŮ? Jeho největším snem bylo sestrojit funkční létající stroj. Nejvíce byl limitován pohonem a materiálem.

25 KOLIK HLAVNÍ MĚL LEONARDŮV KULOMET? POMOCÍ ČEHO SE S KULOMETEM MÍŘILO? Leonardův kulomet měl dvanáct hlavní. Mířilo se pomocí šroubu za hlavněmi.

26 KDO VYTVOŘIL PRVNÍ AUTOMATICKOU ZBRAŇ NA SVĚTĚ? KTERÝ ZE DVOU LEONARDOVÝCH KULOMETŮ STŘÍLEL RYCHLEJI? Hiram Stevens Maxim, jeho zbraň využívala jako první k vyhazování nábojnic a nabíjení zpětného rázu výstřelu. Rychleji střílel tří stupňový kulomet, protože se jeden stupeň mohl nabíjet, zatímco druhý střílel a třetí se chladil.

27 JAKÉ BYLI NEJVĚTŠÍ PŘEDNOSTI LEONARDOVA DĚLA? V JAKÉM STAVU BYLO NALEZENO LEONARDOVO TŘÍHLAVŇOVÉ DĚLO? Mobilita a rychlost střelby. Dělo bylo nalezeno poškozené při střílení se zřejmě jedna z bronzových hlavní roztrhla a poničila i zbývající.

28 Z JAKÉHO MATERIÁLU BYLO TŘÍHLAVŇOVÉ DĚLO VYTVOŘENO? JAKOU RÁŽI MÁ NEJVĚTŠÍ DĚLO NA SVĚTĚ? Dělo bylo vyrobeno z bronzu. Největší dělo na světě má ráži 45cm a váží sto tun.

29 JAK SE DA VINCIHO KULOMET PŘEMISŤOVAL? KDE BYLO NALEZENO LEONARDOVO TŘÍHLAVŇOVÉ DĚLO? Kulomet se dal zapřáhnout za koně. Dělo bylo nalezeno asi před čtyřiceti lety v Chorvatsku.

30 BYL LEONARDŮV PADÁK VYROBEN JEN Z LÁTKY? Nebyl, kromě látky byly součástí jeho konstrukce také dřevěné vzpěry.

Obsah. Redakční sloupek

Obsah. Redakční sloupek Ročník:1 Číslo:3 1 Obsah 3. Něco z historie tratí a lokomotiv 4. Historické dny tramvají v Pražské MHD 5. Zajímavosti z metra 6. Historie železnice v Českých zemích 8. Foto čísla, sběratelská karta Redakční

Více

Mínometom M1937 kalibru 82 mm boli vyzbrojené námorné a výsadkové jednotky. Používali ho tiež mnohé partizánske jednotky v guerillových vojnách

Mínometom M1937 kalibru 82 mm boli vyzbrojené námorné a výsadkové jednotky. Používali ho tiež mnohé partizánske jednotky v guerillových vojnách M1937 Výzbroj: 82 mm mínomet Dostrel: 3000 m Dĺžka: 1,22 m Hmotnosť: 56 kg Pôvod: ZSSR/Rusko Popis: Mínometom M1937 kalibru 82 mm boli vyzbrojené námorné a výsadkové jednotky. Používali ho tiež mnohé partizánske

Více

M10 Wolverine. M4 Sherman

M10 Wolverine. M4 Sherman M10 Wolverine Americký M10 "Wolverine", lehký a vybavený intenzivní protitankovou zbraní, byl navržen pro boj proti německým tankům. M10 byl pohyblivý a měl dalekonosnou kapacitu, která ho udělala efektivní

Více

Výsledky Výzvy 2013 - Projekty mobility Leonardo da Vinci. CZ/13/LLP-LdV/PLM/134039

Výsledky Výzvy 2013 - Projekty mobility Leonardo da Vinci. CZ/13/LLP-LdV/PLM/134039 Výsledky Výzvy 2013 - Projekty mobility Leonardo da Vinci Číslo projektu CZ/13/LLP-LdV/VETPRO/134001 CZ/13/LLP-LdV/PLM/134002 CZ/13/LLP-LdV/IVT/134003 CZ/13/LLP-LdV/IVT/134004 CZ/13/LLP-LdV/IVT/134005

Více

Technické řešení se týká mobilních stožárů, zejména pro anténní systémy a dále i zvedacích zařízení určených ke speciálnímu použití.

Technické řešení se týká mobilních stožárů, zejména pro anténní systémy a dále i zvedacích zařízení určených ke speciálnímu použití. Mobilní teleskopický stožár Oblast techniky Technické řešení se týká mobilních stožárů, zejména pro anténní systémy a dále i zvedacích zařízení určených ke speciálnímu použití. 5 10 Dosavadní stav techniky

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registračníčíslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

č. 5 ZV LMP Člověk a společnost 2. stupeň D popsat život v době nejstarších civilizací ročník 6.

č. 5 ZV LMP Člověk a společnost 2. stupeň D popsat život v době nejstarších civilizací ročník 6. č. 5 název Opakování znalostí o starověkých státech Egypt a Dálný východ anotace Opakování znalostí o starověkých civilizacích v Egyptě a na Dálném východě. Součástí pracovního listu je i správné řešení.

Více

Učební texty Montáže Brzdy

Učební texty Montáže Brzdy Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe 2. ročník Fleišman Luděk 29.7.2012 Název zpracovaného celku: Učební texty Montáže Brzdy Brzdy Úkolem brzd je zajistit spolehlivé zpomalování vozidla, přibrzďování

Více

4.1 Činnost... 5 4.2 Speciální pravomoce... 5 5 Vozidla... 5 5.1 Střelba na vozidla... 5 5.2 Bojová vozidla... 5 5.3 Posádka vozidel... 5 5.

4.1 Činnost... 5 4.2 Speciální pravomoce... 5 5 Vozidla... 5 5.1 Střelba na vozidla... 5 5.2 Bojová vozidla... 5 5.3 Posádka vozidel... 5 5. Obsah 1 Bojové operace... 3 1.1 Čas a místo... 3 1.2 Přerušení operace... 3 2 Střelba... 3 2.1 Zbraně... 3 2.2 Zásahy... 3 2.2.1 Zásah do těla... 3 2.2.2 Zásah do zbraně... 3 2.2.3 Zásah do výstroje...

Více

Revitalizace. náměstí v Čelákovicích

Revitalizace. náměstí v Čelákovicích Revitalizace náměstí v Čelákovicích Obsah Úvodní slovo starosty...3 Historie projektu...4 Základní informace o revitalizaci náměstí...5 Projekt...6 Náměstí z architektonického pohledu...8 Dopravní omezení...9

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 8 Vstřikovací

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

12. Hydraulické pohony

12. Hydraulické pohony ydraulika 07 1 z 9 12. Hydraulické pohony Rozdělení: Převádí tlakovou energii hydraulické kapaliny na pohyb Při přeměně energie dochází ke ztrátám ztrátová energie se mění na teplo a) válce výsledkem je

Více

seznamovat ostatní spolužáky, popř. si zahrát na delegáta, který nás láká do té či oné destinace

seznamovat ostatní spolužáky, popř. si zahrát na delegáta, který nás láká do té či oné destinace Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 5.01 Auto, kolo, letadlo, koho by to napadlo.. Doporučený čas: 45 minut Seznam zdrojů

Více

Dovednosti. Hrubá síla: vyrážení dveří, zdvihání břemen, tlačení, tažení a držení silou

Dovednosti. Hrubá síla: vyrážení dveří, zdvihání břemen, tlačení, tažení a držení silou Základní povolání Bojovník Dovednosti Pěší boj zblízka proti lidem a zvířatům (Tělo) Boj zblízka: útok, obrana, finty Používání a využívání zbraní a zbrojí: krytí se štítem před šípy, proražení dveří zbraní,

Více

CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis

CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis Je o mně dobře známo, že jsem fanoušek Rugeru 10/22 a setkání s jiným výrobkem, který poskytuje spolehlivost nebo přesnost jako tato samonabijecí

Více

Naviják s přenosnou lampou 24 V

Naviják s přenosnou lampou 24 V Naviják s přenosnou lampou 24 V Návod k obsluze GD024 Návod k obsluze GD024 Přečtěte si prosím pozorně tyto bezpečnostní pokyny. Nesprávné používání nebo nedodržení těchto pokynů má za následek vážné zranění,

Více

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Autoškola Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Křižovatky křižovatky: nerozlišené dopravními značkami rozlišené dopravními značkami s řízeným provozem řízení provozu světelnými

Více

Zbraně a technika spojenců za 2. světové války

Zbraně a technika spojenců za 2. světové války ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ PAKA, HUSITSKÁ 1695 ročníková práce Zbraně a technika spojenců za 2. světové války Patrik Šulc Vedoucí ročníkové práce: Zdeňka Holá Předmět: Dějepis Školní rok: 2010-2011 1 Prohlašuji,

Více

POHYBY TĚLES / GRAF ZÁVISLOSTI DRÁHY NA ČASE - PŘÍKLADY

POHYBY TĚLES / GRAF ZÁVISLOSTI DRÁHY NA ČASE - PŘÍKLADY POHYBY TĚLES / GRAF ZÁVISLOSTI DRÁHY NA ČASE - PŘÍKLADY foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz Na obrázku je graf závislosti dráhy tělesa na čase. Odpověz na otázky:

Více

VNITŘNÍ ORGANIZACE JEDNOTKY SDH OBCE / PODNIKU

VNITŘNÍ ORGANIZACE JEDNOTKY SDH OBCE / PODNIKU VNITŘNÍ ORGANIZACE JEDNOTKY SDH OBCE / PODNIKU Jednotka SDH obce nebo podniku Jednotku SDH obce/podniku tvoří členové jednotky sboru dobrovolných hasičů obce/podniku, a osoby vykonávající službu v jednotce

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

Lehký tank vz.35 (Š-IIa ) (Škoda) - 1936-37:

Lehký tank vz.35 (Š-IIa ) (Škoda) - 1936-37: Lehký tank vz.35 (Š-IIa ) (Škoda) - 1936-37: Výzbroj kanon s kulometem ve věži kulomet mohl fungovat jako spřažený, nebo i samostatně. Druhý kulomet v levé přední části korby. Osádka velitel, řidič a radiotelegrafista.

Více

101 Těleso čerpadla 132 Mezistěna. 545.2 Zadní ložiskové pouzdro. 550.2 Podložka. 685 Ochranné pouzdro. 813 Stator. 818 Rotor.

101 Těleso čerpadla 132 Mezistěna. 545.2 Zadní ložiskové pouzdro. 550.2 Podložka. 685 Ochranné pouzdro. 813 Stator. 818 Rotor. 20 NTV 73 3 LM 80 819.1 550.2 550.2 950 412.2 Těleso čerpadla Oběžné kolo Těsnící kroužek Těsnící kroužek O 412.2 Těsnící kroužek O Těsnící kruh Distanční kroužek Zadní ložiskové pouzdro Podložka 550.2

Více

HŘÍDELOVÉ SPOJKY A BRZDY

HŘÍDELOVÉ SPOJKY A BRZDY HŘÍDELOVÉ SPOJKY A BRZDY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.8.2013 Název zpracovaného celku: Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Pohyblivé části motoru rozdělíme na dvě skupiny:

Více

Porsche Classic. Zajímavé produkty 1/2015

Porsche Classic. Zajímavé produkty 1/2015 Porsche Classic Zajímavé produkty 1/2015 Více než 70 % všech vyrobených vozů Porsche stále jezdí. Staráme se o to, aby tomu tak bylo i nadále. Originální díly Porsche Classic. Cílem Porsche Classic je

Více

III SOKO zemědělské náhradní díly

III SOKO zemědělské náhradní díly skupina - Rám ŽTR 165 skupina č. 01 99850010 165001.01 Oko 19421116 165001.04 Pouzdro skupina - Disk 762 Kč 88 Kč 1,50kg skupina č. 02 98547006 165002.01 Talíř skupina - Ústrojí žací 3 266 Kč 23,0kg skupina

Více

kapitola 90 - poznámky ke kapitole

kapitola 90 - poznámky ke kapitole K A P I T O L A 90 OPTICKÉ, FOTOGRAFICKÉ, KINEMATOGRAFICKÉ, MĚŘICÍ, KONTROLNÍ, PŘESNÉ, LÉKAŘSKÉ NEBO CHIRURGICKÉ NÁSTROJE A PŘÍSTROJE; JEJICH ČÁSTI, SOUČÁSTI A PŘÍSLUŠENSTVÍ Poznámky 1. Do této kapitoly

Více

PRACOVNÍ LIST: ZBRANĚ PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY

PRACOVNÍ LIST: ZBRANĚ PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY TANK:. STÁT DÉLKA PANCÉŘOVÁNÍ KANÓN KULOMET DOJEZD TANK:. STÁT DÉLKA PANCÉŘOVÁNÍ KANÓN KULOMET DOJEZD 1 KULOMET:. STÁT OBSLUHA ZÁSOBNÍK KULOMET:. STÁT OBSLUHA ZÁSOBNÍK KULOMET:. STÁT OBSLUHA ZÁSOBNÍK 2

Více

Od pramene Labe až k ústí Vltavy

Od pramene Labe až k ústí Vltavy Od pramene až k ústí Vltavy Hamburg Wittenberge Havel Berlin Magdeburg Wittenberg Dessau Schwarze Elster Mulde Saale Dresden Ohře Mělník Praha Hradec Králové Vltava Teplice Vltava Děčín Děčín Pramen Elbquelle

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Účinnost od 01.01.2016 Aktuální verze 294 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí

Více

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU OBSH 1 ÚVODEM............................................ 7 1.1 Stručná historie vývoje automobilů......................... 7 1.2 Identifikace silničních vozidel............................. 9 1.2.1 Individuální

Více

nabídka Speciální roční nabídka 2012 Platnost od 01/04/2012 do 31/03/2013

nabídka Speciální roční nabídka 2012 Platnost od 01/04/2012 do 31/03/2013 Speciální roční nabídka 2012 Platnost od 01/04/2012 do 31/03/2013 2012 nabídka Copyright KLANN-Spezial-Werkzeugbau-GmbH, Germany 1 Praktická ukázka Na našich webových stránkách lze stáhnout aktuální 2

Více

Anarchokapitalismus. Díl devátý: Zbraně. Přednáší Urza 5. dubna v Paralelní Polis

Anarchokapitalismus. Díl devátý: Zbraně. Přednáší Urza 5. dubna v Paralelní Polis Anarchokapitalismus Díl devátý: Zbraně Přednáší Urza 5. dubna v Paralelní Polis www.urza.cz Dnešní téma: Zbraně Co jsou zbraně? A jak je to s jejich regulacemi? Mýty a fakta Zbraně ve svobodné společnosti

Více

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána Město Ohře Povídání o Lounech Středověké město bylo postaveno vedle malé vesničky, která se jmenovala Lúně. Snad její název souvisel s luňákem, dravým ptákem, který v řece lovil ryby. Po založení města

Více

Recyklovaný papír I. Co si potřebuji připravit před výrobou recyklovaného papíru? Jaký materiál je vhodný? Jak to vím?

Recyklovaný papír I. Co si potřebuji připravit před výrobou recyklovaného papíru? Jaký materiál je vhodný? Jak to vím? Recyklovaný papír I Co si potřebuji připravit před výrobou recyklovaného papíru? Jaký materiál je vhodný? Jak to vím? Recyklovaný papír II Jak vyrobím z namočených kousků papíru papírovou drť? Jaký druh

Více

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly Kontrolní test 1. Samonosná karoserie má: a) žebřinový rám b) nemá rám c) plošinový rám 2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, první ročník, zdrojová soustava vozidla

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, první ročník, zdrojová soustava vozidla Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, první ročník, zdrojová soustava vozidla Pracovní list - test vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: leden 2013 Klíčová slova: akumulátor,

Více

Zpráva o činnosti ICM Turnov v roce 2015

Zpráva o činnosti ICM Turnov v roce 2015 Zpráva o činnosti ICM Turnov v roce 2015 Kontaktní údaje Spojení icm@knihovna.turnov.cz 481 313 177 www.icm.turnov.cz www.facebook.com/icmturnov Sídlo budova Městské knihovny Antonína Marka Jeronýmova

Více

Mladý technik 2. Staň se Newtonem 21. stoletítí. Radek Chajda

Mladý technik 2. Staň se Newtonem 21. stoletítí. Radek Chajda Mladý technik 2 Staň se Newtonem 21. stoletítí Radek Chajda Edika Brno 2015 Mladý technik 2 Staň se Newtonem 21. století Radek Chajda Jazyková korektura: Marie Schreinerová Odborná korektura: Lubor Přikryl

Více

civilní provedení s nosností 1.000 kg v terénu

civilní provedení s nosností 1.000 kg v terénu Dodge - nákladní automobil s pohonem 4x4 vyráběný od roku 1934, který se měnil tak, aby vyhovoval armádním požadavkům, půl tuna, tři čtvrtě tuna a tuna s možností různých rozvorů, otevřených, či uzavřených

Více

Výroba oděvů Spojovací proces 1

Výroba oděvů Spojovací proces 1 Výroba oděvů Spojovací proces 1 Ing. Katarína Zelová Katedra oděvnictví 1 Historie používali špičaté kosti, trny 14. století zhotovena jehla s ouškem, bronz a železo 1755 němec Weisenthal - stroj s jehlu

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 9 Plánovací a výkazová dokumentace k používání, údržbě a opravách Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ Šrotování (drcení krmiv) je prakticky využíváno relativně krátkou historickou dobu. Největšího rozmachu a technického zdokonalování toto odvětví zažilo až v průběhu

Více

International Biathlon Orienteering Federation Strana 1 (19) Pravidla pro orientační biatlon

International Biathlon Orienteering Federation Strana 1 (19) Pravidla pro orientační biatlon Strana 1 (19) Pravidla pro orientační biatlon Strana 2 (19) Pravidla orientačního biatlonu Obsah 1 2 3 4 5 Obecně... 1.1 Základní ustanovení... 1.2 Vymezení platnosti... 1.3 Hodnocení... 1.4 Vybavení...

Více

KRONIKA LEDEN 2015 ZAČAL NÁM NOVÝ ROK MY TŘI KRÁLOVÉ JDEME K VÁM RELAXAČNÍ VAK PRO DRUHÁKY

KRONIKA LEDEN 2015 ZAČAL NÁM NOVÝ ROK MY TŘI KRÁLOVÉ JDEME K VÁM RELAXAČNÍ VAK PRO DRUHÁKY KRONIKA LEDEN 2015 ZAČAL NÁM NOVÝ ROK S dětmi v prvouce probíráme kalendářní rok, roční období, měsíce. Vytvořili jsme si k tomu i názornou pomůcku. Kolíček jsme připnuli k měsící lednu a naštěstí i zima

Více

Tabulka 1: Základní pfiehled v vozû podle jednotliv ch zemí a osmi skupin vojenského materiálu

Tabulka 1: Základní pfiehled v vozû podle jednotliv ch zemí a osmi skupin vojenského materiálu Taulka : Základní pfiehled v vozû podle jednotliv h zemí a osmi skupin vojenského materiálu Skupina vojenského materiálu Celkem Země / Region A B C D E F G H podle zemí / regionů 8 Severní Afrika a 2 6

Více

NOŽOVÁ ŠOUPÁTKA ORBINOX

NOŽOVÁ ŠOUPÁTKA ORBINOX NOŽOVÁ ŠOUPÁTKA ORBINOX TECHNICKÉ ÚDAJE Mezipřírubová nožová šoupátka k montáži mezi příruby podle DIN/ISO (PN 6/10/16), ANSI 125/150, JIS. Standardní typy šoupátek: EX, EB, ET, TL, XC, DT, CR, BC, VG

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU 29 STROJE A ZAŘÍZENÍ J.N.; PRŮMYSLOVÉ SLUŽBY A PRÁCE

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU 29 STROJE A ZAŘÍZENÍ J.N.; PRŮMYSLOVÉ SLUŽBY A PRÁCE D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DK STROJE A ZAŘÍZENÍ J.N. 29 STROJE A ZAŘÍZENÍ J.N.; PRŮMYSLOVÉ SLUŽBY A PRÁCE 29.1 Stroje pro výrobu a užití mechanické energie kromě motorů pro letadla, automobily

Více

Pokusy s indukčním vařičem

Pokusy s indukčním vařičem Pokusy s indukčním vařičem Peter Žilavý Univerzita Karlova v Praze, Matematicko fyzikální fakulta Abstrakt Indukční vařič je dnes snadno dostupným elektrickým spotřebičem. Jak pracuje? Proč na něm nelze

Více

Katalog náhradních dílů

Katalog náhradních dílů tr@bi.cz 2003 Katalog náhradních dílů Trabant Zpracoval: Michal Bidlo Obsah 1 Motor 4 1.1 Válec a kliková skříň...................................................... 4 1.2 Kliková hřídel..........................................................

Více

ActiveMow Diskové žací stroje

ActiveMow Diskové žací stroje ActiveMow Diskové žací stroje www.krone.cz ActiveMow Sečení na nejvyšší úrovni Stranové zavěšení žací lišty s velkým rozsahem kopírování Optimální přítlak díky rychle reagujícím tažným pružinám Komfortní

Více

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty.

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. 1. Cyklista před přechodem pro chodce je povinen a) umožnit chodci, který je na přechodu nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky

Více

Analýza pokroku realizace ROP SČ

Analýza pokroku realizace ROP SČ Analýza pokroku realizace ROP SČ K 31. 12. 2008 Interní evaluace leden únor 2009 Obsah Obsah... 2 1. Úvod... 3 2. Hlavní zjištění a závěry... 4 3. Doporučení... 7 4. Harmonogram a použitá metodika... 9

Více

Povinná výbava musí odpovídat předpisům. Za porušení zákona o povinné výbavě je pokuta ve výši až 2000,- Kč.

Povinná výbava musí odpovídat předpisům. Za porušení zákona o povinné výbavě je pokuta ve výši až 2000,- Kč. Povinná výbava musí odpovídat předpisům. Za porušení zákona o povinné výbavě je pokuta ve výši až 2000,- Kč. Současná podoba povinné výbavy předepisuje majitelům automobilů: Náhradní pojistky Náhradní

Více

Ú Z E M N Í R O Z H O D N U T Í

Ú Z E M N Í R O Z H O D N U T Í Městský úřad, odbor výstavby a ŽP Mírové náměstí 208, 294 01 Bakov nad Jizerou Č.j:Výst.1841/2011-2012/sle/328/4-4. Bakov nad Jizerou, dne: 15.2.2012 Vyřizuje: Anna Šlechtová E-mail: slechtova@bakovnj.cz

Více

Koncem září 1947, tedy dva měsíce po žateckém vyslýchání

Koncem září 1947, tedy dva měsíce po žateckém vyslýchání Exhumace, zpopelnění a pohřbení obětí vražd z Postoloprt HERBERT VOITL ( ) Koncem září 1947, tedy dva měsíce po žateckém vyslýchání parlamentní komisí, se uskutečnila v Postoloprtech exhumace mrtvol ve

Více

Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář

Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář Pilot4Safety is supported by funding from the DG MOVE of the European Commission under grant agreement: MOVE/SUB/2010/D3/300-1/SI2.560087/PILOT4SAFETY

Více

Věra Keselicová. duben 2013

Věra Keselicová. duben 2013 VY_52_INOVACE_VK50 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová duben 2013 7. ročník

Více

Úvod. Historické mezníky

Úvod. Historické mezníky Úvod Historické mezníky * 600 let př.n.l. - Chaldejci použili čerpací kolo na dopravu vody do závlahových kanálů * 230 let př.n.l. - V Egyptě bylo použito hnací lžícové kolo na pohon věder k čerpání vody

Více

TEMPLÁŘŠTÍ RYTÍŘI PŘEVEZMOU KLÍČ OD VSETÍNA

TEMPLÁŘŠTÍ RYTÍŘI PŘEVEZMOU KLÍČ OD VSETÍNA Tisková zpráva Dne: 5. srpna 2013 Místo: Vsetín Horní město Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje, Partneři akce: Město Vsetín, Dům Kultury Vsetín, Agentura pro ekonomický

Více

ZÁKON O SILNIČNÍM PROVOZU

ZÁKON O SILNIČNÍM PROVOZU ZÁKON O SILNIČNÍM PROVOZU úplné znění účinné od 7. listopadu 2014 Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění zákona č.

Více

Гора М. Історія бухгалтерських записів Michal Hora УДК 657

Гора М. Історія бухгалтерських записів Michal Hora УДК 657 УДК 657 Гора М. Історія бухгалтерських записів Michal Hora HISTORIE ÚČETNÍCH ZÁZNAMŮ 1 Tento příspěvek popisuje historii účetních záznamů od prvopočátků až po vynález knihtisku. Je v něm popsána způsob

Více

VÍKEND DIVOKÉ VODY ZÁCHRANA NA DIVOKÉ VODĚ

VÍKEND DIVOKÉ VODY ZÁCHRANA NA DIVOKÉ VODĚ VÍKEND DIVOKÉ VODY ZÁCHRANA NA DIVOKÉ VODĚ Tomáš Fiala Fialík PVS Třebíč 2013 1 ZÁCHRANA NA DIVOKÉ VODĚ Osnova: ochranné a záchranné pomůcky sebezáchrana záchrana osob a materiálu 2 1. OCHRANNÉ A ZÁCHRANNÉ

Více

OZNAČOVÁNÍ A ROZDĚLOVÁNÍ LOKOMOTIV A MOTOROVÝCH VOZŮ

OZNAČOVÁNÍ A ROZDĚLOVÁNÍ LOKOMOTIV A MOTOROVÝCH VOZŮ OZNAČOVÁNÍ A ROZDĚLOVÁNÍ LOKOMOTIV A MOTOROVÝCH VOZŮ Původní číslování: Původní číslování bylo u tehdejších Československých drah zavedeno v roce 1925 podle návrhu ing. Kryšpína a zachovalo se až do 90.

Více

Počínání Američanů v Plzni bylo podivné a vedlo k narůstání pochybností, o co jim vlastně jde. O čem se v Plzni nehovořilo. Napsal uživatel Milan Tůma

Počínání Američanů v Plzni bylo podivné a vedlo k narůstání pochybností, o co jim vlastně jde. O čem se v Plzni nehovořilo. Napsal uživatel Milan Tůma Při příležitosti 65. výročí osvobození Československa od německých okupantů proběhla také v Plzni vzpomínková akce. K Plzni se váží některé události, o kterých se ke škodě věci nehovoří. O co jde? Americký

Více

Průvodce "Průvodce Německo"

Průvodce Průvodce Německo Rozhodně chci ještě někdy navštívit Drážďany!!! Park Drážďany - Grosser Garten 51 2'50.12"N 13 46'7.67"E Raně barokní palác z let 1678-85 uprostřed Velké zahrady (Grosser Garten) sloužil jako zázemí dvorských

Více

Dotace na jednotlivé projekty byly poskytovány v rozmezí 5.000,-Kč až 40.000,-Kč, dle potřeb projektu.

Dotace na jednotlivé projekty byly poskytovány v rozmezí 5.000,-Kč až 40.000,-Kč, dle potřeb projektu. 2015 Mládež kraji je projekt, v němž se mladí lidé aktivně účastní činností, které si sami navrhnou a které jim umožňují rozvíjet jejich iniciativu a tvořivost. Dotace na jednotlivé projekty byly poskytovány

Více

jak užívat manuál Grafický manuál Ústeckého je návod pro práci se symboly Ústeckého kraje.

jak užívat manuál Grafický manuál Ústeckého je návod pro práci se symboly Ústeckého kraje. Grafický manuál grafický manuál Ústeckého kraje jak užívat manuál Grafický manuál Ústeckého je návod pro práci se symboly Ústeckého kraje. Každá osoba podílející se na aplikaci symbolů smí pracovat pouze

Více

POKLOPY PRO ZADLÁŽDĚNÍ

POKLOPY PRO ZADLÁŽDĚNÍ POKLOPY PRO ZADLÁŽDĚNÍ AA30 B125 POKLOPY PRO ZADLÁŽDĚNÍ JSOU æ Estetické - doplňují moderní i starobylé plochy v interiérech a na venkovních prostranstvích v historických centrech měst. æ Uzamykatelné

Více

Mlýnek (typový výrobek)

Mlýnek (typový výrobek) Mlýnek (typový výrobek) Popis: Středověká a dodnes oblíbená desková hra, známá po celé Evropě (například u Velkomoravanů). Hra je určena pro dva hráče. Počet žetonů celkem: 9 vs. 9 Parametry: Čtvercová

Více

Příklady - rovnice kontinuity a Bernouliho rovnice

Příklady - rovnice kontinuity a Bernouliho rovnice DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-20 Téma: Mechanika tekutin a rovnice kontinuity Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Příklady Příklady - rovnice kontinuity a Bernouliho

Více

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit.

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit. Proč příměstský tábor? Je to výborná varianta pro děti, které nejsou ještě příliš zvyklé na odloučení od rodičů. Zajistíme Vám hlídání po dobu vaši pracovní doby a nejen zabavíme vaše děti, ale naučíme

Více

Střelectví a balistika. Ing. Vlastimil Hart, Ph.D.

Střelectví a balistika. Ing. Vlastimil Hart, Ph.D. Střelectví a balistika Ing. Vlastimil Hart, Ph.D. Pramen: Hanzal,V. a kol.: Velká myslivecká encyklopedie. CD-ROM, GRAND s.r.o. České Budějovice 2007, ISBN 80-900593-0-9 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Střelná

Více

OBSAH. Vzorník firemního písma. Základní barvy logotypu. Vizitka Hlavičkový papír Obálka Obal výroční zprávy. Razítko Objednávkový formulář

OBSAH. Vzorník firemního písma. Základní barvy logotypu. Vizitka Hlavičkový papír Obálka Obal výroční zprávy. Razítko Objednávkový formulář Grafický manuál OBSAH Základní barevná varianta logotypu Základní barevná varianta logotypu v negativu Základní černobílá varianta logotypu v pozitivu Základní černobílá varianta logotypu v negativu Konstrukce

Více

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ http://www.fd.cvut.cz STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH Listopad 2009 Odpovědný řešitel: Řešitel: Ing. Josef Kocourek,

Více

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník DŮLEŽITÉ!

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník DŮLEŽITÉ! Koncový nosník DŮLEŽITÉ! Na nákladní vozidla, která nemají centrálně namontovanou příčku závěsu, musí být namontovány koncové nosníky. Nákladní vozidla s polo-podvěšenou nebo plně podvěšenou příčkou závěsu

Více

Návrh (úplné znění) VYHLÁŠKA. ze dne. 2013,

Návrh (úplné znění) VYHLÁŠKA. ze dne. 2013, Návrh (úplné znění) VYHLÁŠKA ze dne. 2013, kterou se mění vyhláška č. 433/2006 Sb. o výčtu bezpečnostního materiálu, ve znění vyhlášky č. 132/2007 Sb. Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 1 odst.

Více

Je-li poměr střední Ø pružiny k Ø drátu roven 5 10% od kroutícího momentu. Šroub zvedáku je při zvedání namáhán kombinací tlak, krut, případně vzpěr

Je-li poměr střední Ø pružiny k Ø drátu roven 5 10% od kroutícího momentu. Šroub zvedáku je při zvedání namáhán kombinací tlak, krut, případně vzpěr PRUŽINY Která pružina může být zatížena silou kolmou k ose vinutí zkrutná Výpočet tuhosti trojúhelníkové lisové pružiny k=f/y K čemu se používá šroubová zkrutná pružina kolíček na prádlo Lisová pružina

Více

Srovnání historických období pracovní listy

Srovnání historických období pracovní listy VY_52_INOVACE_CVSD2_29_4B Ročník: 4. Srovnání historických období pracovní listy Vzdělávací oblast: Člověk ve světě místo kde ţijeme Anotace: Autor: Tento výukový materiál je určen pro skupinovou práci

Více

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2010/2011

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2010/2011 Život v neolitu doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2010/2011 Neolit mladší doba kamenná neo lithos = nový kámen Počátky neolitu (zemědělství) jsou spojovány

Více

Každá výstava takového rozsahu je optimálním

Každá výstava takového rozsahu je optimálním Mekka zbrojařů Největší světová výstava Eurosatory se každý sudý rok stává jakýmsi poutním místem, kam se pravidelně sjíždějí prakticky všichni významní výrobci a zájemci o techniku a vybavení pro pozemní

Více

Spouštěcí obvod. Spouštěč. Základní parametry spouštěče

Spouštěcí obvod. Spouštěč. Základní parametry spouštěče Spouštěcí obvod Pod tímto pojmem se rozumí nejen vlastní elektrické spouštěcí zařízení k přímému mechanickému uvedení motoru do pohybu, ale také pomocná zařízení, která jsou pro spouštění motoru vhodná

Více

Rozhodnutí Stavební povolení

Rozhodnutí Stavební povolení Ministerstvo dopravy Odbor silniční infrastruktury nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12 PO BOX 9, 110 15 Praha 1 Č. j.: V E Ř E J N Á V Y H L ÁŠ K A Rozhodnutí Stavební povolení Stavebník, Ředitelství silnic

Více

Trend vývoje samohybného dělostřelectva je zřejmý a jasně

Trend vývoje samohybného dělostřelectva je zřejmý a jasně Samohybné dělostřelectvo Dělostřelecké systémy představují po letectvu druhý nejdůležitější prostředek palebné podpory pozemních jednotek pro ničení cílů na krátké a střední vzdálenosti. Jejich další vývoj

Více

TAŽNÉ PRUŽINY ČSN 026030

TAŽNÉ PRUŽINY ČSN 026030 6,2 20 4,2 9,9 0,466 10,2 40 8,2 17,7 0,233 1,4 14,2 60 12,2 0,16 25,4 1,9 0,155 6 18,2 80 16,2 33,1 0,116 22,2 100 20,2 40,9 0,093 7 20 4,2 13,5 0,196 11 40 8,2 24 0,0198 1,8 15 60 12,2 0,12 34,5 1,4

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 26. července 2002,

VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 26. července 2002, Stránka č. 1 z 6 371 VYHLÁŠKA Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 26. července 2002, kterou se stanoví postup při znehodnocování a ničení zbraně, střeliva a výrobě jejich řezů Ministerstvo průmyslu

Více

Studánka Karla Holuba

Studánka Karla Holuba Studánka Karla Holuba Historie vzniku v písmu a ve fotografii Jak to všechno začalo V květnu 2011 se ve Větrném Jeníkově sešli studánkář Lubomír Zeman z Luk nad Jihlavou a místní patriot Miroslav Vašíček

Více

176/2008 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. o technických požadavcích na strojní zařízení

176/2008 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. o technických požadavcích na strojní zařízení 176/2008 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY o technických požadavcích na strojní zařízení Vláda nařizuje podle 22 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění

Více

Březen 2011. Obecní záležitosti:

Březen 2011. Obecní záležitosti: 1 Kronika obce Věžky Březen 2011 Obecní záležitosti: Agrodružstvo Morkovice oznámilo všem občanům Věžek, že má na některých pozemcích založeny dotační biopásy, sloužící jako přirozený kryt pro zvěř. Ty

Více

Moje vzpomínky na 2. světovou válku nejsou jen moje autentické, ale i z větší části reprodukované na základě vyprávění mých rodičů a sourozenců

Moje vzpomínky na 2. světovou válku nejsou jen moje autentické, ale i z větší části reprodukované na základě vyprávění mých rodičů a sourozenců Moje vzpomínky na válku. Moje vzpomínky na 2. světovou válku nejsou jen moje autentické, ale i z větší části reprodukované na základě vyprávění mých rodičů a sourozenců Začínám vzpomínkami, které znám

Více

ZÁKLADNÍ OVLÁDÁNÍ PĚCHOTY 3 OBRAZOVKA REŽIMU KAMPANĚ 6 KAMPAŇ 7 OBRAZOVKA REŽIMU MULTIPLAYER 9 MULTIPLAYER 10 KOOPERAČNÍ REŽIM 12 MŮJ VOJÁK 14

ZÁKLADNÍ OVLÁDÁNÍ PĚCHOTY 3 OBRAZOVKA REŽIMU KAMPANĚ 6 KAMPAŇ 7 OBRAZOVKA REŽIMU MULTIPLAYER 9 MULTIPLAYER 10 KOOPERAČNÍ REŽIM 12 MŮJ VOJÁK 14 TM OBSAH ZÁKLADNÍ OVLÁDÁNÍ PĚCHOTY 3 OBRAZOVKA REŽIMU KAMPANĚ 6 KAMPAŇ 7 OBRAZOVKA REŽIMU MULTIPLAYER 9 MULTIPLAYER 10 KOOPERAČNÍ REŽIM 12 MŮJ VOJÁK 14 OBCHOD BATTLEFIELD 3 17 BATTLELOG 18 ZÁKLADNÍ OVLÁDÁNÍ

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 9 Regulace

Více

PRŮMYSLOVÝ PRACÍ STROJ PAC 8-7M KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ

PRŮMYSLOVÝ PRACÍ STROJ PAC 8-7M KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ PRŮMYSLOVÝ PRACÍ STROJ PAC 8-7M KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ List č. 1 (Počet stran 22) MERON a.s., Masarykova 53, 742 45 Fulnek, Česká republika Datum vydání: únor 2006 O B S A H: Plášť úplný Tabulka č. 1

Více

Sam & Julie. Vymyslela, vyrobila a napsala Karina Schaapman. Mým dětem Tomovi, Ianovi, Manitě, Lili, Lotte a Device

Sam & Julie. Vymyslela, vyrobila a napsala Karina Schaapman. Mým dětem Tomovi, Ianovi, Manitě, Lili, Lotte a Device Mým dětem Tomovi, Ianovi, Manitě, Lili, Lotte a Device Sam & Julie Projekt Domu myšek vytvořila Karina Schaapman jako dekoraci do této dětské knížky. Dům myšek je celý vyrobený z pokašírovaných kartonových

Více

Nezávislost s obytným automobilem

Nezávislost s obytným automobilem Nezávislost s obytným automobilem Concorde Liner 56 056-60_concorde.indd Odd1:56 15.12.2009 17:52:09 Luxusní salon PhDr. Libor Daněk PhDr. Libor Daněk je ředitelem velkoobchodu s reklamními předměty. Svůj

Více

je tvořen nosníkem (pro malé nosnosti z tyče průřezu I, pro větší nosnosti ze dvou tyčí téhož průřezu, pro velké nosnosti z příhradové konstrukce.

je tvořen nosníkem (pro malé nosnosti z tyče průřezu I, pro větší nosnosti ze dvou tyčí téhož průřezu, pro velké nosnosti z příhradové konstrukce. 1 JEŘÁBY Dopravní zařízení, která zdvihají, spouštějí a dopravují břemena na určitou vzdálenost. Na nosné konstrukci je uloženo pojíždějící, zdvihající, případně jiné pohybové ústrojí. 1.1 MOSTOVÉ JEŘÁBY

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY pro kontejner protipovodňový

TECHNICKÉ PODMÍNKY pro kontejner protipovodňový Příloha č. k zadávací dokumentaci čj.: MV-570-/PO-PSM-0 Počet listů:3 TECHNICKÉ PODMÍNKY pro kontejner protipovodňový. Tyto technické podmínky vymezují požadavky na pořízení čtyř kontejnerů protipovodňových,

Více

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Příslušenství nástrojových brusek (brusky BN 102)

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Příslušenství nástrojových brusek (brusky BN 102) Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRA- NAS 3.roč Antonín Dombek 27.3.2013 Název zpracovaného celku: Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů Příslušenství nástrojových brusek (brusky BN 102)

Více