S T E J N Ě J A KO T Y S T E J N Ě J A KO T

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "S T E J N Ě J A KO T Y S T E J N Ě J A KO T"

Transkript

1 TY JAKO STEJNĚ

2 je docela prima speciální škola pro děti s velkým tělesným postižením. Učí se v ní kluci a holky, co jezdí na vozíku nebo používají berle. Jiným zase nohy slouží dobře, ale nemají třeba ruce. Naši školu založil téměř před sto lety (v roce 1913) lékař, profesor Rudolf Jedlička, takže nese jeho jméno. Slovo ústav znamená, že organizace byla ustavena (utvořena) s jasným cílem a pravidly. Někdo se tomu slovíčku směje, ale vždyť i nejvyšší zákony v naší zemi se nazývají Ústava, protože na ní stojí celý stát. My však své škole dnes častěji říkáme Jedle. A pan profesor by se na nás určitě nezlobil, protože to byl moudrý muž. Právě jeho jako prvního v Čechách totiž napadlo, že doktoři a učitelé můžou společně pomáhat dětem s postižením překonat svoje problémy. Děti, které nemohou, třeba kvůli schodům, chodit do běžné školy, se mohou učit u nás. Kromě klasického sezení ve třídě ale dělají spoustu dalších věcí. Především hodně cvičí, aby zlepšovali svoje fyzické schopnosti. Tomu se říká rehabilitace a nejlépe jí rozumí naše sestřičky rehabky. Máme tu proto krásný bazén s tělocvičnou. A komu to nestačí, závodí za náš skvělý sportovní klub. Někteří tu dělají sport tak dobře, že se dostali i na speciální olympiádu paralympiádu pro sportovce s postižením. Koho sport nebaví, určitě si vybere z dalších odpoledních aktivit. Může třeba hrát v naší školní kapele. Někteří kluci a holky k nám dojíždějí každý den, hlavně ti z Prahy. Jiní to mají dál, proto tu můžou bydlet na intru. Ale na víkendy a prázdniny jezdí všichni domů. Některé děti k nám přijdou po úrazu a učí se, jak všechno znovu zvládat, když už třeba nemůžou chodit. Není to snadné. Zkuste si například přesednout na záchod ze židle, a přitom vůbec nepoužít nohy. Někdo po čase odejde zase do běžné školy, tak jako kluci z našeho komiksu. A někteří k nám přijdou třeba na střední školu, když v jejich okolí není žádná vhodná. Je dobře, že sem nemusíte chodit, protože je lepší, když nás nepotřebujete. Ale je také dobré o naší škole vědět a dozvědět se i něco o klucích, kteří nás potřebovali.

3 Je 1. září a zdáli vidíme přicházet dva žáky 6. třídy. Vysoká dívka kráčí rázně ke škole a její spolužák se ji snaží dohnat a vypadat při tom větší než ona. Alenu jen tak dohonit nemůže, i proto se jí říká Žirafa. Pracovní komiks STEJNĚ JAKO TY vydává Jedličkův ústav a školy. Podle textu Andrey Hutkové nakreslila Vendula Šafránková. Vendula šafránková AndreA Hutková JÚŠ, 2010 dtp a polygrafická výroba Degas Dot cz s.r.o. Záštitu nad komiksem STEJNĚ JAKO TY převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne pod č.j. 9258/2010 II/2.

4 Oba k nám přecházej z Jedličkárny. Počkej, tam jsou spíš ty mentálně, ne? Prej s náma budou chodit nějaký dva postižený? Já vim, jeden je na vozíku a ten druhej má prej francouzský berle. Ty seš mentálně Žirafo, hej, počkej, ne?! 4 5 Francouzský?

5 Hmmm... Dobrý den, děti! Posaďte se. 8 9 Voni k nám propadli? Věřím, že je letos doženeš, začni lepším chováním. Rád bych vám představil vaše nové spolužáky. Adame, musím tě zklamat, ale tito mladí pánové měli na konci páté lepší průměr než ty. Nepředváděj se!

6 Ať něco kluci o sobě řeknou! Já jsem Zdeněk, jsem fakt rád, že jsem tu. máte super tělocvičnu. Nemusíme vstávat! hustý Jsme hvězdy!!! Potřebujem občas pomoct, Hlavně nás nelitujte. Huráááááá!!! No, škola je trochu bariérová, ale to je v poho, my jsme s Ondrou zvyklí. ale hlavně nás berte normálně. v této třídě ode dneška nemusíte vstávat, stačí, když po příchodu pedagoga ztichnete. Díky, kluci. No, a s novými spolužáky, přicházejí i nová pravidla.

7 6.A má první hodinu angličtinu... dobrej čejnž Ondra and zdenek could take better places. co jsem teď klukům nabídla, no, kdo mi to přeloží? hello nabízí jim lepší místo...nabízí jim lepší místo... příští rok si asi přesednou, cože?...si maj vyměňovat věci, teď? Místo, které na vás zbylo, je dost špatné.

8 ? budeme mít k obědu placky? že si můžou sednout na lepší místo! a ještě by se mohlo říct: mej áj rekmnd jůů... u dveří se jim fakt bude sedět líp... taky bych bral lepší místo... stačí, aleši a nemusíš přece vstávat. Tato lavice je vskutku nepohodlná, obzvlášť, má-li člověk vozík,že, zdeňku? jak se vlastně řekne anglicky takový vozík? better, sakra, dyť jsem to věděla... teď na ně uvidím mnohem líp... no jo, napravo to maj fakt lepší. proč si máme brát svetr? wheelchair invalid car? (invalidní kára?) bicycle for...for... ehm (něco jako kolo pro...)

9 skate for legs? (jako skate pro nohy?) legs machine? (mašina místo nohou, paráda?) cyclo-chair? (cykložidle?) wheelchair děti se na další hodiny přesouvají o patro výš move to move, úúú sexy bejb......(něco, co rozhejbá jako mě...) ti to vezmu, v poho? jéé, dík nebudu vás dlouho napínat, pojď zdeňku... the wheelchair jasně: wheel jako kolo! chair jako židle. jaká židle, někomu chybí židle??? máme angličtinu, pane nepodale! ouuu, sorry! žirafo, koukni z okna, esli je ve třetim už volno?! hodina angličtiny vesele pokračuje dál.

10 dobrý den. my tě vezmem! prrr, pánové! to se musí technicky. hochu, šlápl jsem ti do batohu, měls tam něco důležitýho? a kruci, svačina. pane nepodalééé! bacháá, francouzi útočej! tak jste to zvládli! děkuju moc.

11 po dobrodružném přesunu do posledního patra začala hodina občanské výchovy. povězte mi, co považujete vy za významné lidské právo? a jakej? dneska si promluvíme o lidských právech a ke konci hodiny vám pustím dokument. já jsem rád, že můžu bejt tady, týjo o usabovi ládinovi. že můžu cestovat po celym světě. že můžu jít, kam chci a nemusim se ptát. můžu si řikat, co chci. můžu jít na školu, která mě fakt baví. dobře, tak fajn.

12 a nyní se rozdělte do dvojic a chyťte se za ruce. teď jeden z vás bude potřebovat pomoc a druhý mu vysvětlí, jaká má práva. mě doma týraj, musím uklízet! já utíkám z války, zachraňte mě! tak zavolej linku vítej v azylovém důvěry! táboře! ajťáku, budem spolu? cos měl dneska ke svačině? háló? jsem na vozíku a potřebuji do města. klíďo, jak rychle ti běhá ramka? müsli. máte právo vystoupit na invalidovně. ztratil se mi pejsek, jmenuje se kiki. volej 112!

13 po hodině občanky se všichni přesouvají na poslední dvouhodinovku do tělocvičny. máte právo na pohřební službu! honzo! zlomil jsem si ruku, auuu!!! ředitel mě chce neprávem vyhodit! no, to musí bejt úplnej blázen! mám berle a stojím na poště. s berlema se fakt nedá dlouho stát. máte paní přednost, lidé by vás měli pustit! hodina občanky pokračuje.

14 V šatně... holky, otevřete! nechte tohóóó! ty máš vozejk? mám káru jen na tělák, líp se s ní hejbu ty už máš na sobě věci na tělák? co to štelujete? nááástup do tělocvičny! hm, už to mám od včerejška, abych nezapomněl. když máme kola šikmo, líp se řežou zatáčky.

15 sííím, on ten míč vezé! ale vozíčkář smí dvě tempa míč vézt, hrajte dál! jujky! po desátém kolečku se vydýcháme. jo, tak parádičky, žirafko? a jde se na basket...

16 teď se protáhneme. ufff, já nemůžu natáhnout ruce, pomůžeš? ty simulante... pííííísk! dík, ale já to vlastně umím sám. zdeňku, jsi v pořádku? to se mi při sportu stává, jsem v poho.

17 na kruzích... no, proč ne? hezky!! super! a teď se můžete zhoupnout! pořádně, ajťáku! ondra se zdeňkem můžou taky? letííím! ten lítá! ještě výš! konec

18 DĚKUJEME STÁTNÍMU PODNIKU LESY ČESKÉ REPUBLIKY za významnou podporu při tvorbě komiksu a projektu 100 jedlí pro Jedli!

19

20 a příště...

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Dotační program na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2014 ( č.j. MŠMT 33220/2013 ) Projekt -

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče Maminka: Zuzanko, jsi celý den zavřená v pokojíčku. Co tu pořád děláš? Zuzanka: Mám tady králíčka Mrkvičku. Podívej, mami! Maminka: Aha, tak až si vyhraješ,

Více

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety Navaříme jim samé dobroty!!! No, super bylo hlavně to bloudění!!! Děcka z Juventusu za chvíli přijedou, tak to tu musím nějak připravit Tento víkend je v Drahotuších, to je kousek od nás! Tak na tomhle

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík 16 TÝDENÍK ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ PROSINEC 2007 S šipkovanou se jděte vycpat, pane učiteli, my dneska hrajeme radši šikanovanou! To už je tenhle měsíc třetí poznámka. Tady asi pomůže jedině pořádný výprask. Kde

Více

ABBA Honey, honey Už jsme tady

ABBA Honey, honey Už jsme tady ABBA Honey, honey Už jsme tady Kluci, kluci, už jsme tady Kluci, kluci Pojďte všichni dohromady Kluci, kluci My písničku zpíváme vám Já vás už odněkud znám Mě do ouška můžete říct: Sluší ti to móóóc. A

Více

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála 1 Čau děcka, já jsem Janka a jsem členem RSC klubu a chci vás s ním trochu seznámit. Zkratka RSC znamená Rock Solid Club a solid rock znamená v angličtině pevná skála. Každé úterý se scházíme u vás na

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou.

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou. 40.V Ý S T U P Eva, Bára (EVA s BÁROU stojí na lávce, hraje Bářin magnetofon) Mami, byla jsi taky někdy takhle zamilovaná? Nemyslím do táty, myslím úplně poprvé? První láska! Když jsi cítila, že je to

Více

,,KDO JSME? NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ. JEDNODUŠE:,,NÍZKOPRAHÁČ

,,KDO JSME? NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ. JEDNODUŠE:,,NÍZKOPRAHÁČ ,,KDO JSME? NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ. JEDNODUŠE:,,NÍZKOPRAHÁČ ,,A CO ZDE POSKYTUJETE?,,SOCIÁLNÍ SLUŽBU ,,Hm A CO JE VLASTNĚ TA SOCIÁLNÍ SLUŽBA? Sociální služba je vlastně pomoc lidem. Na

Více

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor.

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. 1. Máte rád svoje povolání? Proč? - pro svoji pestrost a i určitou volnost volby pořadí této práce - možnosti tvůrčí práce - a pod. 2. Jak dlouho děláte

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka:

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka: Pro děti, které se rády usmívají Jeníček a Mařenka Krátká jednoaktovka děti hrají dětem Jeníček Ježibaba a Maminka Tatínek 1. (Vyjde na scénu, sekera v ruce, chodí kolem, netrpělivý) Mordyjé, hromy a blesky,

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

Televizní expert. Michael Sodomka

Televizní expert. Michael Sodomka Televizní expert Michael Sodomka AKT I Scéna 1 Prázdná hospoda, pouze hospodský stojí za barem, vchází druhý muž, Karlík, míří za hospodským. Nazdar! Čau, Karliku. Moc plno tu teda nemáš. No nemám. Co

Více

Obsah. Láďův deníček 1

Obsah. Láďův deníček 1 LÁĎŮV DENÍČEK 1 2013 Obsah Úvod... 3 30. července 2013... 4 8. srpna... 6 1. září... 7 12. září... 9 5. října... 11 14. října... 12 25. října... 14 31. října... 15 30. listopadu... 17 5. prosince... 19

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 1. Chodíš do školy rád(a)? Vyber jednu odpověď. A) Do školy chodím hodně rád(a). B) Do školy chodím rád(a)

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Když bude delší než mají ostatní tak se bude mít snahu převrátit ale nakonec i tento problém se jim podařilo vyřešit. Jak? No musí být o dost širší

Když bude delší než mají ostatní tak se bude mít snahu převrátit ale nakonec i tento problém se jim podařilo vyřešit. Jak? No musí být o dost širší Super Rudolf. V jedné staré továrně,kde vyrábějí všelijaká speciální vozidla jako jsou náklaďáky,cisterny,kombajny a různé jiné velké stroje dostaly jednu nečekanou zvláštní objednávku.tato objednávka

Více

Jakub. Ondra. Milí čtenáři,

Jakub. Ondra. Milí čtenáři, Milí čtenáři, blíží se konec června a s nimi i Vaše vytoužené a očekávané letní prázdniny. Ještě před tím než se vydáte vstříc dobrodružstvím, přečtěte si poslední číslo Sovího zpravodajství ročník 2015/2016

Více

Název aktivity Deník malého poseroutky 1

Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Projekt Čtenář Úroveň čtenáře Čtenář-objevitel Dovednost Popis dovednosti Forma aktivity Časová dotace Zhodnocení textu Žák si všímá, jakým způsobem je text vystavěn,

Více

Garance poskytovaných služeb v chráněném bydlení Berenika pro zájemce

Garance poskytovaných služeb v chráněném bydlení Berenika pro zájemce Garance poskytovaných služeb v chráněném bydlení Berenika pro zájemce Co mi chráněné bydlení nabízí V chráněném bydlení mohu bydlet, když: mi bylo 18 let mám nějaké postižení bydlím ve Vysokém Mýtě nebo

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI. Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí. absolventský film Katedry hrané režie

DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI. Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí. absolventský film Katedry hrané režie DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí absolventský film Katedry hrané režie P: Jedna z prvních věcí, které se herec musí naučit, je koncentrace. Existuje

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

Duha. časopis žáků ZŠ Huštěnovice

Duha. časopis žáků ZŠ Huštěnovice Duha časopis žáků ZŠ Huštěnovice První číslo Podzim 2013 Obsah: 1. Slovo úvodem 2. Krátká historie školy 3. Jaké byly školy dříve? 4. Co děláme ve škole 5. Paní učitelka 6. Básničky o škole Milí čtenáři,

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí Čas od času se sejdeme a chceme popřát oslavenci všechno nejlepší. A narychlo pátráme v paměti, kterou píseň bychom oslavenci zahráli a zazpívali. Zapátral jsem tedy, které písně se na takovou příležitost

Více

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o. s.

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o. s. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o. s. Výroční zpráva za rok 2006 pro jednoduché čtení Napsal : Ivo Vykydal, předseda Republikového výboru Sdružení Slovníček V tomto

Více

Libor to slyší a otáčí se za sebe. Zadním sklem vidí blikající auto. Uvědomuje si, že je to stejné auto jako jejich. Pak poznává, že za volantem sedí

Libor to slyší a otáčí se za sebe. Zadním sklem vidí blikající auto. Uvědomuje si, že je to stejné auto jako jejich. Pak poznává, že za volantem sedí Vzrušení po ránu Čtvrteční ráno je plné otazníků. Jak se rozloučí Libor s tatínkem? Bude mít pozorování Lucčiny maminky v nemocnici dobrý konec? Pocítí Mirka při svátosti smíření uzdravující milost? Zaujme

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA TŘÍDA 1. Odpovídalo 14 žáků. ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné VZTAH KE ŠKOLE

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

Mýty vs.realita brněnského vysokého školství. Bc.et Bc. Jan Balák (budoucí Mgr.) Michal Malaník

Mýty vs.realita brněnského vysokého školství. Bc.et Bc. Jan Balák (budoucí Mgr.) Michal Malaník Mýty vs.realita brněnského vysokého školství Bc.et Bc. Jan Balák (budoucí Mgr.) Michal Malaník Program prezentace 1. Bigy statistika 2. Co vám řeknou na DOD na VŠ 3. Co vám neřeknou na DOD na VŠ 4. Mýty

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK Tréninkový deník na prázdniny 2014 Milý ragbisto, DOBŘE O SEBE PEČUJ Správný trénink jde ruku v ruce se správnou životosprávou a výživou. máš před sebou úžasné dva měsíce prázdnin. Zažiješ určitě spoustu

Více

Co by Vás mohlo zajímat

Co by Vás mohlo zajímat Co by Vás mohlo zajímat Jak začne první školní den? V pondělí 2. září 2013 se sejdeme v 8 hodin před školou. Rádi přivítáme rodiče a další příbuzné našich prvňáčků. Nezapomeňte na fotoaparát nebo kameru.

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil rádio. Filip pustil rádio a já myl skříň a taky jsem dal

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

PŘIJĎTE MEZI NÁS Informace pro zájemce o službu Denní stacionář Praha

PŘIJĎTE MEZI NÁS Informace pro zájemce o službu Denní stacionář Praha PŘIJĎTE MEZI NÁS Informace pro zájemce o službu Denní stacionář Praha Denní stacionář Praha Rajmonova Ruka pro život o.p.s. Rajmonova 1199/4, 182 00 Praha 8 - Kobylisy telefon: 283 881 666 nebo 739 963

Více

PATENTY ALE ČTĚTE DÁL! NOHAMA STÍRÁŠ ROSU NA KOLEJÍCH HELE, TÁMHLE JE LEONARDO! LEONARDO NIC NEPROVEDL, ALE CO SE MU STALO? PŘED KÝM UTÍKÁ?

PATENTY ALE ČTĚTE DÁL! NOHAMA STÍRÁŠ ROSU NA KOLEJÍCH HELE, TÁMHLE JE LEONARDO! LEONARDO NIC NEPROVEDL, ALE CO SE MU STALO? PŘED KÝM UTÍKÁ? PATENTY NOHAMA STÍRÁŠ ROSU NA KOLEJÍCH HELE, TÁMHLE JE LEONARDO! LEONARDO NIC NEPROVEDL, ALE CO SE MU STALO? PŘED KÝM UTÍKÁ? TEN KLUK JE TROCHU PRAŠTĚNEJ TO NENÍ PRAVDA! CO TADY CHCEŠ? EH, NIC ALE ČTĚTE

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 63 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 15.12.2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

MEN. Kapka informací pro kluky

MEN. Kapka informací pro kluky MEN Kapka informací pro kluky 1 1 důvod, proč rozumět menstruaci Každá holka chce kluka, kterej jí rozumí a nedělá blbý fórky, když je jí blbě. Jenže holkám bejvá blbě většinou každej měsíc. No jo, myslíme

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 U následujících 12 tvrzení o vaší škole vyber, do jaké míry s nimi souhlasíš. 1. Výuka je u nás ve škole

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Poslání, aneb proč tu jsme

Poslání, aneb proč tu jsme 1 Poslání, aneb proč tu jsme Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež usiluje o to, aby byli školáci a mladí lidé samostatní, znali svá práva a povinnosti, vyhýbali se drogám a kriminalitě, smysluplně trávili

Více

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem, dramatizace - asertivní dovednosti práce s interaktivní tabulí a sešitem - konflikt, šikana, prevence šikany

Více

Scénář Kráčmera Krnov. obraz Scéna dialogy 1 Přistání na Cvilíně

Scénář Kráčmera Krnov. obraz Scéna dialogy 1 Přistání na Cvilíně Scénář Kráčmera Krnov obraz Scéna dialogy 1 Přistání na Cvilíně Kráčmera letí balonem a najednou slyší policejní vrtulník. Kráčmera se otočí a vidí jak se k němu rychle přibližuje, rozhodne se uhnout,

Více

Moje rodina VY_12_INOVACE_PRV.123.04

Moje rodina VY_12_INOVACE_PRV.123.04 Moje rodina VY_12_INOVACE_PRV.123.04 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma:Moje rodina Podtéma:rodina, členové rodiny, život v rodině, svátky, narozeniny, bydlení udržování

Více

Prima Želva. duben 2018

Prima Želva. duben 2018 Prima Želva Základní škola Bítovská duben 2018 Okénko parlamentu Slovo šéfredaktora Ve Čtvrtek 8. března se jako každý měsíc konala schůzka parlamentu. Žáci se sešli v pavilonu G v 7:25. Na schůzce se

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, KUNOVICE, U PÁLENICE 1620, INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, KUNOVICE, U PÁLENICE 1620, INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016 INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016 Personální obsazení školy, kontakty Jméno aprobace funkce třídnictví telefon email BALOUNOVÁ Kristýna 1. stupeň Učitelka 4.A 778 406 921 balounova@zskunup.cz

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA INTEGRACE OČIMA ASISTENTA ASISTENT PEDAGOGA versus OSOBNÍ ASISTENT Asistent je zaměstnancem školy výhody: je součástí pedagog.sboru je více zapojován do dění ve škole má práva i povinnosti jako ostatní

Více

Výsledky hodnocení školy žáky 1. stupně

Výsledky hodnocení školy žáky 1. stupně Výsledky hodnocení školy žáky. stupně. Jsi kluk 0 holka 50. Do školy chodíš rád? ANO, vždy7 Většinou ANO8 Většinou NE NE, nikdy7. Každý ve tvé třídě má svého kamaráda ( kamarády)? ANO 66 NE. Máš na výběr

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Martin Kudláček, PhD. & tým CENTRA APA FTK UP, Olomouc www.apa.upol.cz

Martin Kudláček, PhD. & tým CENTRA APA FTK UP, Olomouc www.apa.upol.cz INTEGRACE DĚTÍ S TĚLESNÝM POSTIŽENÍM DO HODIN BĚŽNÉ TV Martin Kudláček, PhD. & tým CENTRA APA FTK UP, Olomouc www.apa.upol.cz Integrace (začlenění ţáků) Pojem začlenění ţáků znamená zařazení různých typů

Více

Co nás zajímá. Tady je ukázka některých novoročních předsevzetí z kolektivu 6. a 7. ročníků. Podaří se jim je dodržet? Zkusíme se zeptat na konci roku

Co nás zajímá. Tady je ukázka některých novoročních předsevzetí z kolektivu 6. a 7. ročníků. Podaří se jim je dodržet? Zkusíme se zeptat na konci roku Milí čtenáři, máme tady první číslo našeho časopisu v novém roce 2016. Naše redakce Vám všem přeje mnoho zdraví, lásky, štěstí a úspěchů. Ať je tento rok mnohem lepší než minulý! I když jste nyní zavaleni

Více

Jak ho oblékli -12- -13-

Jak ho oblékli -12- -13- Protože něco takovýho jsi ještě neviděl čert, kterýho sem poslali z pekla za trest, že prej když je dobrák, tak že mezi ně nepatří, že je pro peklo nepoužitelnej, směje se Melichárek, celý v černém starodávném

Více

Nástroj pro efektivní začleňování žáků Profil na jednu stránku. Veronika Škopová

Nástroj pro efektivní začleňování žáků Profil na jednu stránku. Veronika Škopová Nástroj pro efektivní začleňování žáků Profil na jednu stránku Veronika Škopová POLOPRÁZDNÁ SKLENICE DEFICIT POLOPLNÁ SKLENICE SCHOPNOST Pohled na člověka z perspektivy deficitu poloprázdná sklenice Žák,

Více

PŘIJĎTE MEZI NÁS Informace pro zájemce o službu

PŘIJĎTE MEZI NÁS Informace pro zájemce o službu PŘIJĎTE MEZI NÁS Informace pro zájemce o službu Denní stacionář Brno Božetěchova Denní stacionář Brno Božetěchova Ruka pro život o.p.s. Božetěchova 11/15, 612 00 Brno Královo Pole telefon: 549 216 555,

Více

Psychomotorický vývoj dítěte - 10. měsíc

Psychomotorický vývoj dítěte - 10. měsíc Psychomotorický vývoj dítěte - 10. měsíc CO BY MĚLO DĚŤÁTKO UMĚT Znovu opakuji to, co v textu k minulým měsícům. Je třeba zdůraznit, že každé miminko je jiné. Následující řádky jsou pro vás informací,

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 28

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 28 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 28 Obsah: Slovo ředitele školy, zahájení školního roku, dětské tvorba, vyhodnocení sběru. Září 2010 TOCHOVICE 76 262

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci"

Výsledek dotazníku - Klima školy - žáci Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci" Tabulka 1 Přehled dle kategorií [%] ne ne Prostředí, materiální zázemí 54,2 31,8 2,5 8,6 2,8 81,5 % Lidé 35,7 43,2 11,1 7,9 2,0 75,7 % Komunikace, vztahy 37,2

Více

JAK ROSTOU. aneb Každý obrázek vypráví svůj příběh, každý příběh tvoří vlastní obraz. Velikost materiálu po složení x 210 mm

JAK ROSTOU. aneb Každý obrázek vypráví svůj příběh, každý příběh tvoří vlastní obraz. Velikost materiálu po složení x 210 mm JAK ROSTOU aneb Každý obrázek vypráví svůj příběh, každý příběh tvoří vlastní obraz Velikost materiálu po složení - 210 x 210 mm JAK ROSTOU PRÍBEHY OD DETÍ O DETECH A PRO DETI, KTERÉ MAJÍ PROBLÉMY S RUSTEM,

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

Pojď hrát hokej Část 2 Příprava na ledě

Pojď hrát hokej Část 2 Příprava na ledě Praktická příručka k projektu Pojď hrát hokej Část 2 Příprava na ledě PŘÍPRAVA NA LEDĚ V RÁMCI HOKEJOVÉHO DNE Tato provozní příručka obsahuje zásady pro uskutečnění přípravy na ledě a praktické informace

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI UŽIVATELŮ SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2013

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI UŽIVATELŮ SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2013 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI UŽIVATELŮ SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2013 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Cílem dotazníkového šetření bylo

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

Pátek. Výbušná po tátovi. Jenovéfa Boková. 6. 9. 2013 / č. 36/ samostatně neprodejné

Pátek. Výbušná po tátovi. Jenovéfa Boková. 6. 9. 2013 / č. 36/ samostatně neprodejné Pátek 6. 9. 2013 / č. 36/ samostatně neprodejné Jenovéfa Boková Výbušná po tátovi Obsah Václavák už lidem nedoporučuji. Rozhovor s Markem Bakerem, autorem bedekrů o Česku. O neplatičích a kukačkách. Jak

Více

LEKCE 2 SEZNAMOVÁNÍ, PŘEDSTAVOVÁNÍ DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO

LEKCE 2 SEZNAMOVÁNÍ, PŘEDSTAVOVÁNÍ DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO LEKCE SEZNAMOVÁNÍ, PŘEDSTAVOVÁNÍ DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO 4 MINIDIALOGY MINIDIALOGY Minidialog 1 A: Prosím vás! Paní, prosím vás! B: Eee... A: S dovolením! B: Já, já, já... A:

Více

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan.

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan. Září 2015 Tento měsíc se odehrála spousta událostí. Naše nová redakce vám poskytne čtyři. A to: Tanfest, ukázku dravců od Seiferos, rozhovor s žáky z první třídy a ze soutěže Oživlé pařezy. Nebude chybět

Více

1. Listy k nastříhání a následnému řazení žáky:

1. Listy k nastříhání a následnému řazení žáky: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Šrámková NÁZEV: VY_32_INOVACE_1.3.15.2._PRV TÉMA: projekt škola ČÍSLO PROJEKTU:

Více

BRUSLENÍ NA MILEVSKÉM STADIONU

BRUSLENÍ NA MILEVSKÉM STADIONU MAŠKARNÍ REJ Jihočeský folklórní soubor Kovářovan ve spolupráci základní školy Kovářov s dětským folklórním souborem Kovářovánek již tradičně uspořádal MAŠKARNÍ REJ. S tombolou letošního jedenáctého reje

Více

PŘIJĎTE MEZI NÁS Informace pro zájemce o službu

PŘIJĎTE MEZI NÁS Informace pro zájemce o službu PŘIJĎTE MEZI NÁS Informace pro zájemce o službu Denní stacionář Litomyšl Denní stacionář Litomyšl Ruka pro život o.p.s. J. E. Purkyně 1126 a 1150, 571 01 Litomyšl telefon: 461 312 412 nebo 739 963 625

Více

Camphill na soutoku Kdo jsme?

Camphill na soutoku Kdo jsme? Camphill na soutoku Kdo jsme? Jsme společenství žijící a pracující ve vsi České Kopisty, které pro ty, kteří by tady s námi chtěli bydlet a pracovat, poskytuje také komunitní chráněné bydlení a centrum

Více

A) většinou ano B) většinou ne

A) většinou ano B) většinou ne Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - (ZŠ) Uživatel: DFK Datum: 16. 2. 2018 1. hodíš do školy rád(a)?vyber jednu odpověď. ) Do školy chodím hodně rád(a). ) Do školy chodím

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více