FOTOKLUB NEPOMUK výstava fotografií Malá galerie NEPOMUK

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FOTOKLUB NEPOMUK výstava fotografií 29. 5. 30. 6. 2009 Malá galerie NEPOMUK"

Transkript

1 FOTOKLUB NEPOMUK výstava fotografií Malá galerie NEPOMUK

2 FOTOKLUB NEPOMUK datum založení: říjen 2004 vystavujících členů: 12 V říjnu letošního roku uplyne 5 let od první klubové schůzky. Základní myšlenka spojit lidi se zájmem o fotografii se podařila. Za tu dobu počet aktivních členů nepřesáhl patnáctku. Náš klub se opírá především o fotograficky aktivní zájemce bez ohledu na věk a fotografická témata. Za potěšitelnou skutečnost naší společné činnosti lze považovat návrat dvou výborných fotografů mezi aktivně fotografující; oba Václavové před lety z různých důvodů fotoaparáty odložili a snad jim i náš spolek trochu usnadnil návrat ke krásnému koníčku. Scházíme se pravidelně jednou měsíčně, je-li potřeba, setkáváme se i častěji. Nikdo z nás nemá snahu svými snímky ovlivňovat druhé, spíš se chceme s ostatními podělit o to, co se každému občas podaří. Kromě fotografií nás spojuje i celá řada zajímavých společných akcí. Každopádně za členy, byť nefotografující, považujeme pana Bohuslava Šotolu a jeho partnerku Marii. Výlety na Šumavu, po okolí Nepomuka, povídání nad starými pohlednicemi z jeho sbírky určitě patří k příjemným společným zážitkům. Pro veřejnost jsme uspořádali několik besed, například se Zdeňkou Štěpánovou, Bohoušem Máškem, Kamilou Berndorffovou, Václavem Fialou. V seniorském domě sv. Jana Nepomuckého jsme na stěny společných prostor instalovali desítky zvětšenin, které jsme společně věnovali jeho obyvatelům. Další snímky pověsíme na chodby a schodiště i v letošním roce. Společně i individuálně obesíláme fotografické soutěže a tak se naše snímky dostávají do povědomí veřejnosti nejen v našem nejbližším okolí. Také se nám daří neustále rozšiřovat fotografický archív soch sv. Jana Nepomuckého. Nashromáždili jsme již několik set snímků a další stále pořizujeme. Pro potřeby propagace i archivu našeho města poskytujeme trvale další stovky fotografií. Považujeme to za jakousi samozřejmost z pohledu finanční podpory naší činnosti od města Nepomuk. Příjemný zážitek z výstavy a Dobré světlo všem. Za Fotoklub Nepomuk Milan Demela

3 Členové FOTOKLUBU NEPOMUK

4 Jméno a příjmení: Narozen: 1935 Povolání: důchodce Počátky fotografování: v 15 letech Václav Baněček Oblíbený námět: příroda, hlavně květiny a vše co mne zaujme, např. panorama Fototechnika: Flexaret V, Zenit B, Olympus 35 DC, Asahi Pentan SP makroobjektiv Takumar 2,8/105, Pentacon Six TL, Nikon F 75 - objektiv Nikon AF G Zoom f/5,6, Olympus E objektiv Zuiko digital 14 45, 1:3,5 5,6, Zuiko digital , 1:3,5 4,5 Autor něco málo o sobě: Každý obrázek je dílčí a nanejvýš osobní, tím spíše obraz básníka, malíře či fotografa. Snažím se, aby snímky byly srozumitelné, opravdové, měli nejen tělo ale i duši a hlavně, aby potěšily. P.S.: Třeba tato zobrazená nepatrná podzimní astřička o průměru květu 2 3 cm osvěžená podvečerní koupelí před blížícím se spánkem.

5 Aster alpinum

6 Jméno a příjmení: Narozen: 1971 Jiří Beroušek Povolání: spolumajitel reklamní firmy Počátky fotografování: vážnější zájem od roku 1993 Oblíbený námět: vyrůstající dcera, reportážní foto, příroda, motosport, reklamní fotografie, pozadí (backgrounds), textury, světlo, stíny, nálady Fototechnika: CANON EOS 350D, objektivy a mm, blesk CANON Speedlite 430EX, OLYMPUS C-3020Z, ZENIT Autor něco málo o sobě: Zachycení realistického okamžiku v čase a historii, neobvyklý výřez koutku světa, to je to, co mě na fotografii zajímá a baví.

7 Západ slunce

8 Jméno a příjmení: Narozen: 1979 Povolání: v dřevozpracující firmě Zdeněk Bouše Počátky fotografování: na základní škole Oblíbený námět: Francie, krajina a lidé Fototechnika: NIKON FM 2, NIKON D40 Autor něco málo o sobě: Fotografování mně přináší chvíle relaxace a příjemné rozjímání nad krajinou a lidmi kolem sebe. Jsou to pro mě okamžiky obrovského poznání.

9 Francie

10 Jméno a příjmení: Narozena: 1978 Šárka Boušová Povolání: pracovnice Informačního centra (na mateřské dovolené) Počátky fotografování: na střední škole Oblíbený námět: nic konkrétního a vše kolem sebe Fototechnika: NIKON FM 2, NIKON D40 Autorka něco málo o sobě: Hledám pomyslné hranice fotografie a snažím se je překonávat. Snažím se nacházet neustále něco nového v obyčejných momentech života. Můj fotoaparát je prostředek k uskutečnění mých myšlenek a pocitů. Pocitů radosti, obdivu, strachu, respektu, vášně a pokory k tomuto světu.

11 Francie

12 Jméno a příjmení: Narozen: 1958 Povolání: učitel na SŠ Milan Demela Počátky fotografování: Začátky na ZDŠ v Nepomuku u p. uč. Václava Baněčka, pak u místního fotografa p. E. Sýkory. Později řada kurzů a stáží u renomovaných fotografů (Roman Sejkot, Adolf Zika, Oleg Homola...) Oblíbený námět: portrét (hlavně dívčí), figurální fotografie, letecké snímky, akční reportáž, Zelená Hora Fototechnika: Canon 30D, 300D, objektivy 18-55, , 17-85, (vše Canon) (Sigma) Autor něco málo o sobě: Po práci ve školství si asi nejvíc aktivně odpočinu při fotografování. Pořád je pro mě fotografie především koníčkem, i když také občasným přivýdělkem. Pokud vidím třeba hezkou dívku, krajinku, zajímavou činnost lidí (i nečinnost) fotografuji. Pak jsem rád, když se fotky někomu líbí. Potom si říkám, že snad to fotografování má aspoň trochu smysl.

13 Startérka

14 Jméno a příjmení: Narozena: 1967 Povolání: učitelka Radka Dolná Autorka něco málo o sobě: Fotím digitálním fotoaparátem; fotím krajinu, stavby, své děti,... cokoliv, když mě to inspiruje.

15 Na zahradě

16 Jméno a příjmení: Narozen: 1976 Povolání: nákupní oddělení Počátky fotografování: od 11 let Miroslav Dvořák Autor něco málo o sobě: Poslední dva roky se nejvíce věnuji reportážní fotografii. Fotografie na této výstavě vznikly díky vynikající spolupráci s vinařstvím Moravčík z Horních Věstonic, a když říkám vynikající spolupráce, tak to myslím úplně do poslední kapky. Po krátkém seznámení s tamním historickým sklepem a cca 2 roky ochutnávání uložených produktů, vznikl nápad zvěčnit tamní komorní náladu. Fotografie vznikly za vydatného přispění Vládi a lahodného vinného moku, tudíž nejni se čemu divit, že sou rozmazaný. Soudky a jiné krásné objekty pořizuji fotoaparátem Canon EOS D400 s objektivem Sigma a , popř. přibleskávám bleskem Canon Speedlite 430EX. Závěrem vám všem přeji hezkou podívanou.

17 Ochutnávka

18 Jméno a příjmení: Narozen: 1957 Pavel Jiran Povolání: výkon veřejné funkce Počátky fotografování: od patnácti let Oblíbený námět: architektura, krajina, reportáž, sport, Fototechnika: Canon 350D ad. Autor něco málo o sobě: Fotografování je mým trvalým koníčkem už několik desítek let. Za tu dobu došlo k nemalým změnám ve vývoji nejen fotografické techniky, ale také ve způsobu zpracování fotografie. Nostalgie temné komory s vůní vývojky a ustalovače, jako i dlouhých večerů často protažených do nocí strávených v domácí koupelnové laboratoři, je dodnes nezapomenutelnou vzpomínkou. Postupem doby jsem snadno přivykl digitální fotografické technice. Bez ohledu na vývoj techniky však pro mne vždy byl a stále je onen hřejivý pocit z občas povedeného snímku, zvláště pokud jím mohu udělat radost někomu jinému. A právě proto fotím rád.

19 Bez názvu

20 Jméno a příjmení: Václav Křepelka nekvasovský Narozen: ano, již v roce 1949 Vzdělání: střední - konstrukce elektrických strojů a přístrojů - tuto profesi jsem nikdy nevykonával Povolání: 11 let zásobovač elektro ve Škodě Plzeň, nyní přes 30 let v zemědělství Počátky fotografování: v 6 letech přístrojem Pionýr Zájmy: od dětství jsem kreslil, dělat různé grafické techniky, asi ve 30 letech jsem se účastnil soutěží v textilních technikách, v téže době jsem začal studovat (samostudium) východní filosofii a její vliv na zahradnickou tvorbu (vč. zvládnutí aranžování rostlin ve stylu Ikebana škol Sógetsu, Ikenóbo a Ohara). Od dětství rovněž hlubší zájem o botaniku. Výtvarné vzdělání: v měšťance, po škole, mimořádné hodiny kreslení od svého učitele Jindřicha Krátkého, v dospělosti večerní kurzy základů estetiky u Lumíra Topinky, kreslení u Pavla Maura, fotografiky u Jána Šmoka prostřednictvím Městského a Okresního kulturního střediska. V loňském roce kurz digitální fotografie na Gymnáziu v Blovicích. Prvá část fotografování: od roku 1974 do l990 střední formát Pentacon Six, Zenith (Hasselblat), kompletní vybavení fotokomory, vč. speciálních chemických lázní na čb. fotografiku. Jako zápisník jsem používal přístroje na kinofilm Zenit E a Praktiky. Experimenty s velkými technickými přístroji na planfilmy Linhof a Magnola. Byl jsem členem Fotoklubu Luna Plzeň absolutní přestávka ve veškeré veřejné činnosti a ve fotografování z názorových a zdravotních důvodů. Druhá část fototvorby: od roku 2005 opět reálné fotografie rostlin, přírody a architektury Canonem 300V EOS, v roce 2006 úplný přechod na digitální fotografii Olympusem E 500 a hlavně návrat k fotografice, tentokráte barevné. Za poslední období mám v archivu přes snímků a několik dalších tisícovek již zpracovaných fotografik k okamžitému předvedení. Doslova každodenní studium nových výtvarných úprav pomocí počítačů.

21 Já jsem ještě malej

22 Jméno a příjmení: Narozen: 1975 Povolání: zaměstnán v lesnictví Ladislav Kugler Počátky fotografování: pravidelněji od roku 1995 Oblíbený námět: především příroda (zvláštní tvary a barvy) a poté vše, co se mně líbí Fototechnika: PRAKTICA B 100, objektivy PENTACON 28, 50, 135 Autor něco málo o sobě: Jsem asi jeden z mála členů fotoklubu, který nefotí na digitální fotoaparát. Možná se ochuzuji o pestrost úprav a snazší manipulaci či množství záběrů, ale o to větší mám radost, když se mi fotka povede na první či druhý pokus. V současné době nemám tolik volného času pro toulky přírodou - bohužel, ale pevně věřím, že se to změní. Co se mé tvorby týká, nemohu říci, zdali se zlepšuji či naopak nicméně faktem zůstává, že poslední dobou více fotím na černobílý film, který lépe umocňuje prožitek, zvláště z jednoduchých scenérií, o které se snažím.

23 Zima Bílé ticho

24 Jméno a příjmení: Narozena: 1981 Povolání: v obchodním oddělení Počátky fotografování: kolem roku 2000 Oblíbený námět: převážně portréty, ale jinak cokoliv, co mě zaujme Fototechnika: Nikon D40x Jana Strolená Autorka něco málo o sobě: Jeden citát říká, že není důležité, nač se díváš, ale co vidíš... Stejné je to s fotkou. Každá je svým způsobem zajímavá. Hlavní je, jak je vnímaná.

25 Proutění

26 Jméno a příjmení: Narozen: 1975 Povolání: Ortotik-Protetik Počátky fotografování: 13 let, východoněmecká Beirette Oblíbený námět: krajina, krajinný detail, architektura, zátiší Fototechnika: Nikon F80, Nikon F75, objektivy Nikkor Af-D: 20, 28, 35, 50, 105 a mm, stativ Manfrotto PRO-B 190. Autor něco málo o sobě: Fotografická tvorba se pro mne stala až nutkavou potřebou nalézat a vyjádřit pro mne až neuvěřitelnou krásu našeho světa. Umožňuje mi zastavit se v čase a ponořit se do kvality momentální chvíle a pokusit se tento prožitek nějak reprodukovat. Chcete-li sdílet. Tomáš Tykal

27 Nebe dokořán

28 Děkujeme za podporu TIGAS s.r.o., Klatovy Mediální partneři FOTOKLUB NEPOMUK sazba Jiří Beroušek

Seznam nabízeného majetku

Seznam nabízeného majetku Seznam nabízeného majetku Příloha k č.j. MV-63853-2/OSM-2010 Pol. Nomenklatura Název majetku Typ M.J. Počet Cena za MJ Cena celkem 1. 200103009000 Fotoaparát ASAHI PENTAX P 30 BODY KS 10 4 200,00 42 000,00

Více

Fotografie v dětském oddíle

Fotografie v dětském oddíle Fotografie v dětském oddíle Anna Marie Němcová Stopaři Rozhodla jsem se psát o fotografování v dětském oddíle, protože si myslím, že je to poměrně zajímavý jev. Kdekdo se dojímá nad starými fotkami z táborů

Více

V pátek 3. května 2013 se uskutečnil koncert pro klienty, jejich rodinné příslušníky, přátele a známé, který si v rámci projektu "Kdo jiný?

V pátek 3. května 2013 se uskutečnil koncert pro klienty, jejich rodinné příslušníky, přátele a známé, který si v rámci projektu Kdo jiný? V pátek 3. května 2013 se uskutečnil koncert pro klienty, jejich rodinné příslušníky, přátele a známé, který si v rámci projektu "Kdo jiný?" připravili žáci 6. třídy ZŠ Deblín. Průvodní slovo pronesl Mons.

Více

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena.

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Pavel Kocur Makro a detailní fotografie kvě n Pavel Kocur, Mutěnická 8, 32300 Plzeň 2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Tuto e-knihu je možné získat pouze od prodejce, kterým je vydavatelství

Více

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům 9 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní kompozice PŘEMÝŠLEJTE O KOMPOZICI A VYLEPŠETE SVOJE SNÍMKY Krásné snímky nejsou jen o správném nastavení

Více

PORTRÉT K1636.indd 45 K1636.indd 45 15.10.2008 15:15:11 15.10.2008 15:15:11

PORTRÉT K1636.indd 45 K1636.indd 45 15.10.2008 15:15:11 15.10.2008 15:15:11 PORTRÉT BULHARSKÝ MNICH Fotografie vznikla během putování po pamětihodnostech Bulharska, kde jsem mimo jiné byla i mezi pozvanými účastníky bulharsko-české svatby. Cestou k Bačkovskému klášteru se s námi

Více

Dlouhý Milan Dragoun Milan

Dlouhý Milan Dragoun Milan Dlouhý Milan Na letošní výstavu jsem připravil ukázkové tisky z nástěnného kalendáře Tajemné Petrovicko 2015. Tento kalendář byl vydán ve spolupráci s obcí Petrovice. Celý kalendář byl koncipován tak,

Více

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena.

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Pavel Kocur Makro a detailní fotografie kvě n Pavel Kocur, Mutěnická 8, 32300 Plzeň 2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Tuto e-knihu je možné získat pouze od prodejce, kterým je vydavatelství

Více

Jak udělat dobrou fotografii

Jak udělat dobrou fotografii Jak udělat dobrou fotografii Michal Fic Úvod Expozice Manuální expozice Trojúhelník expozice Clona Rychlost závěrky (doba expozice) ISO citlivost Expozimetr Proč se zamýšlet nad různými kombinacemi času

Více

JSEM TVÉ OKO. iamnikon.cz

JSEM TVÉ OKO. iamnikon.cz JSEM TVÉ OKO iamnikon.cz Dívejte se jinýma očima Osobnost každého fotografa je jedinečná. Ať již jsou však vaše nápady, zkušenosti nebo tvůrčí vize jakékoli, vždy naleznete vhodný objektiv NIKKOR pro podporu

Více

Objektivem Foto: Václav Lejdar, Ladislav Stuchlík, Jaroslav Voves, Marcel Ba ha

Objektivem Foto: Václav Lejdar, Ladislav Stuchlík, Jaroslav Voves, Marcel Ba ha Objektivem Bělohradské listy Autor: Jiøí Sehnal Foto: Ladislav Stuchlík Bělohradské listy Bělohradské listy Autor: Pavel Šubr, foto: Ladislav Stuchlík Starosta odpovídá Zastupitelstvo mìsta informuje Autorka:

Více

Fotoaparáty a vybavení

Fotoaparáty a vybavení 10 Technická kritéria / Fotoaparáty a vybavení Fotoaparáty a vybavení Jaký druh fotoaparátu potřebujete? Ačkoliv mnoho technik, o kterých pojednává tato kniha, zvládnete s jakýmkoliv fotoaparátem, fotíte-li

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ VELEHRAD 2010

FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ VELEHRAD 2010 FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ VELEHRAD 2010 konaná u příležitosti Dnů lidí dobré vůle - Velehrad 2010 Dobrý fotograf umí vidět lépe a trochu jinak než většina lidí. On nejen zachytí či zdokumentuje určité skutečnosti,

Více

JSEM PRŮVODCE SVĚTEM OBJEKTIVŮ 1 NIKKOR

JSEM PRŮVODCE SVĚTEM OBJEKTIVŮ 1 NIKKOR JSEM PRŮVODCE SVĚTEM OBJEKTIVŮ JSEM VIZUÁLNÍ DOKONALOST Fotoaparáty systému Nikon 1 představují vynikající nástroje pro zachycování rychle ubíhajících životních událostí. Tyto přístroje s výměnnými objektivy

Více

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE B1 PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE Mgr. Jiří Snítil 27. 1. 2015-1 - OBSAH FOTOGRAFUJEME NA ŠKOLNÍCH AKCÍCH...................... 3 BYLA BY TO HEZKÁ FOTKA, KDYBY..........................

Více

Výroční zpráva zapsaný spolek VOLAVKA 2012. rok třetí: 2014. www.volavkaos.cz

Výroční zpráva zapsaný spolek VOLAVKA 2012. rok třetí: 2014. www.volavkaos.cz Výroční zpráva zapsaný spolek VOLAVKA 2012 rok třetí: 2014 www.volavkaos.cz tím, že budeme štědří, najdeme své Bohem dané dary a svého Bohem daného génia. Robert T. Kiyosaki OBSAH: Úvodní slovo předsedkyně

Více

Zpráva o činnosti projektu Fotokomora za období 2012 a cíle projektu pro rok 2013

Zpráva o činnosti projektu Fotokomora za období 2012 a cíle projektu pro rok 2013 STUDENTSKÁ UNIE ČVUT KLUB SILICON HILL Zikova 4, 166 36 Praha 6 Zpráva o činnosti projektu Fotokomora za období 2012 a cíle projektu pro rok 2013 Autor dokumentu: Pavel Krásenský, 11. 11. 2012 Projekt

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Digitální fotoaparáty vycházejí z principu klasického fotoaparátu na kinofilm. Hlavní rozdíl je ve snímacím prvku. U klasického fotoaparátu světlo

Digitální fotoaparáty vycházejí z principu klasického fotoaparátu na kinofilm. Hlavní rozdíl je ve snímacím prvku. U klasického fotoaparátu světlo Digitální fotoaparáty vycházejí z principu klasického fotoaparátu na kinofilm. Hlavní rozdíl je ve snímacím prvku. U klasického fotoaparátu světlo dopadá na světlocitlivý film. Světlocitlivý film je proužek

Více

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence na návštěvě v roubence Kanada pod Třemšínem Josef rozhodně není nezkušený stavebník postavil už několik rodinných domů, dřevostavba, do které nás pozval, je zatím jeho poslední prací. Ačkoliv se příjemný

Více

Fotografujeme krásu flóry

Fotografujeme krásu flóry Připravil Pavel Scheufler www.scheufler.cz Autorkou všech fotografií je Věra Jordáková. Fotografujeme krásu flóry Žijeme díky rostlinstvu flóře Květy a květiny lákají mnohé fotografy a mají i své uznávané

Více

Obsah ÚVOD 10 VÝBĚR OBJEKTIVU 12 JAK NA FILTRY 38 STATIVY K UDRŽENÍ STABILITY 50 SVĚT BLESKŮ 60

Obsah ÚVOD 10 VÝBĚR OBJEKTIVU 12 JAK NA FILTRY 38 STATIVY K UDRŽENÍ STABILITY 50 SVĚT BLESKŮ 60 Obsah ÚVOD 10 VÝBĚR OBJEKTIVU 12 Objektiv určuje různé optické parametry výsledného snímku, včetně ostrosti, čistoty barev a barevného podání. Často se říká, že kvalita snímku je dána zejména počtem megapixelů,

Více

Kurz digitální fotografie. blok 2 fototechnika/nikon D3000

Kurz digitální fotografie. blok 2 fototechnika/nikon D3000 Kurz digitální fotografie blok 2 fototechnika/nikon D3000 Fototechnika (Ne)důležitost technického zázemí Poučka říká: Fotografii tvoří z 50 % světlo, z 40 % fotograf a z 10 % technické vybavení Dodatek:

Více

Nikon F-80. Michal Kupsa

Nikon F-80. Michal Kupsa Michal Kupsa Nikon F-80 je klasická kino-filmová AF zrcadlovka, určená zejména pro náročnější amatéry. Na našem trhu se začala prodávat v roce 2000. Částečně vychází z modelu F-100, ze kterého přebírá

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Obsah. Výběr digitálního fotoaparátu... 19

Obsah. Výběr digitálního fotoaparátu... 19 Obsah Obsah Úvod... 7 Digitální fotoaparát aneb cesta do hlubin digitální duše... 9 Jak vzniká klasická fotografie?... 10 Jak vzniká digitální fotografie?... 11 Nìco více o snímacím prvku aneb trocha matematiky...

Více

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí Jedenáctá kapitola Narození mezi západem Slunce a půlnocí Okamžik, který je uprostřed mezi západem Slunce a půlnocí, se může velice lišit, protože v zimě může Slunce v severních zeměpisných šířkách zajít

Více

Objektivem Foto: Václav Lejdar, Ladislav Stuchlík

Objektivem Foto: Václav Lejdar, Ladislav Stuchlík Objektivem Bělohradské listy Autor: Jiří Sehnal Foto: Ladislav Stuchlík Bělohradské listy Autor: Pavel Šubr, foto: Ladislav Stuchlík Starosta odpovídá Zastupitelstvo města informuje Autorka: Lenka Vichnarová,

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, každoročně se v čase adventním setkáváme na benefičních akcích pro SKP-CENTRUM, o.p.s., v letošním roce se jedná již o jubilejní X. ročník. Vítám Vás na charitativní dražbě

Více

Formulář žádosti o grant na projekt v rámci programu

Formulář žádosti o grant na projekt v rámci programu Identifikační číslo : (Vyplní lokální koordinátor) Formulář žádosti o grant na projekt v rámci programu I. Název : Tvořivá dílna Na Koni pro uchazeče o grant, kteří v programu žádají poprvé II. Kontaktní

Více

Mratínský jarmark a salátové mistrovství jsou za dveřmi

Mratínský jarmark a salátové mistrovství jsou za dveřmi MratíNoviny listopad 2015 Nezávislý mratínský měsíčník VIII. ročník vydání č. 83 Mratínský jarmark a salátové mistrovství jsou za dveřmi B líží se devátý ročník staročeského mratínského jarmarku a současně

Více

OBSAH PŘEDMLUVA 6 FOTOAPARÁTY 10 OBJEKTIVY 14 OSVĚTLENÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ 18 POČÍTAČE A SOFTWARE 22 TVORBA OBRAZU 26 PRÁCE SE SVĚTLEM 58

OBSAH PŘEDMLUVA 6 FOTOAPARÁTY 10 OBJEKTIVY 14 OSVĚTLENÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ 18 POČÍTAČE A SOFTWARE 22 TVORBA OBRAZU 26 PRÁCE SE SVĚTLEM 58 OBSAH 6 FOTOAPARÁTY 10 OBJEKTIVY 14 OSVĚTLENÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ 18 POČÍTAČE A SOFTWARE 22 TVORBA OBRAZU 26 PRÁCE SE SVĚTLEM 58 FOTOGRAFOVÁNÍ LIDÍ 90 DESET NEJLEPŠÍCH TECHNIK VE PHOTOSHOPU 120 REJSTŘÍK 142

Více

POWER TO YOUR NEXT STEP Využijte každou příležitost

POWER TO YOUR NEXT STEP Využijte každou příležitost POWER TO YOUR NEXT STEP Využijte každou příležitost you can 2 Naše cesta začíná Jdeme surfovat! Hurá do surfařské školy! Výhody jednooké digitální zrcadlovky Vyměňte objektiv a změníte úhel pohledu S výměnnými

Více

Červen 2013. Základní škola a Střední škola. ul.j.palacha 1534, 434 01 Most. tel. 476 700 000, www.specmo.cz

Červen 2013. Základní škola a Střední škola. ul.j.palacha 1534, 434 01 Most. tel. 476 700 000, www.specmo.cz Červen 2013 Základní škola a Střední škola ul.j.palacha 1534, 434 01 Most tel. 476 700 000, www.specmo.cz Redakce:Adéla, Alena, Michal, Martin a Mgr.Horňáková Tým kuchařů firmy BIDVEST Nowaco jezdí již

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Základy digitální fotografie Lekce 4 PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

Fotoaparát na stativu. (Obr.1)

Fotoaparát na stativu. (Obr.1) Základy fotografování 3. část příslušenství Základy fotografování 3. část příslušenství...1 1. Úvod...1 2. Příslušenství...1 2.1 Stativ...1 2.2 Objektivy...3 2.3 Předsádky, filtry...5 2.4 Blesk...6 2.5

Více

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 FOTOGRAFOVÁNÍ Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 1. OBSAH 1. ÚVOD 3 2. FOTOGRAFICKÁ VÝBAVA 4 2.1. FOTOAPARÁT 4 2.2. OBJEKTIVY 5 2.3. BLESKY 6 2.4. OSTATNÍ VÝBAVA

Více

Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera Název projektu:

Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera Název projektu: Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera Název projektu: Vytvoření specializovaného

Více

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz)

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-03-8 mobi: ISBN 978-80-88061-04-5 pdf: ISBN 978-80-88061-05-2

Více

4. VELETRH A FESTIVAL SOUČASNÉ FOTOGRAFIE Národní dům na Vinohradech Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

4. VELETRH A FESTIVAL SOUČASNÉ FOTOGRAFIE Národní dům na Vinohradech Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 4. VELETRH A FESTIVAL SOUČASNÉ FOTOGRAFIE 22. 10. Národní dům na Vinohradech Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA V sobotu 22. října proběhl již čtvrtý ročník veletrhu a festivalu současné fotografie FOTOEXPO. Novorenesanční

Více

Úvod do Retail Summitu 2012: Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR

Úvod do Retail Summitu 2012: Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR Úvod do Retail Summitu 2012: Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR Vážené dámy, vážení pánové a vidím-li tady televizní kamery, pak rád zdravím i diváky televize ČT 24, dovolte mi, abych z pověření organizátorů

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

ZPRÁVIČKY Z CHODOUNĚ CHODOUŇSKÝ ČTVRTLETNÍK 4 6/2008 ANEB. Obecní úřad Chodouň. Pod Studeným vesnička, v malém údolí.. O B S A H

ZPRÁVIČKY Z CHODOUNĚ CHODOUŇSKÝ ČTVRTLETNÍK 4 6/2008 ANEB. Obecní úřad Chodouň. Pod Studeným vesnička, v malém údolí.. O B S A H Pod Studeným vesnička, v malém údolí.. 4 6/2008 ZPRÁVIČKY Z CHODOUNĚ ANEB CHODOUŇSKÝ ČTVRTLETNÍK O B S A H 1. OZNÁMENÍ OÚ 1.1. 1.sraz chodouňských rodáků 1.2. Pomozte nám řešit trvalý nepořádek u kontejnerů

Více

MAPA ŠKOLY rodičovský dotazník (171 respondentů 100+71 /56013)

MAPA ŠKOLY rodičovský dotazník (171 respondentů 100+71 /56013) MAPA ŠKOLY rodičovský dotazník (171 respondentů 100+71 /56013) I. CÍLE ŠKOLY 1) Co podle vás patří mezi hlavní úkoly školy? náš 1. stupeň náš 2. stupeň všechny ZŠ Naučit se slušně chovat 10% 14% 10% Získat

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka.

Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka. Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka. Předmluva Svatebních fotografů je v dnešní době na trhu opravdu hodně. Ale kdo se má vyznat v tom,

Více

Závěrečná zpráva 13. ročník

Závěrečná zpráva 13. ročník Závěrečná zpráva 13. ročník FOTOSOUTĚŽ NUL A JEDNIČEK 2014...neboli klání digitálních fotoaparátčíků z českých luhů a hájů je tradiční soutěž pro fotografující amatéry, tedy nadšence, kteří se fotografií

Více

Dvojice fotografů představí svoji práci u Valdštejnů

Dvojice fotografů představí svoji práci u Valdštejnů Jihlavské listy Dvojice fotografů představí svoji práci u Valdštejnů Ilustrační foto: brtnice.cz Výstava dvojice fotografů začne ve středu 23. září v 17 hodin vernisáží ve Valdštejnském domě na brtnickém

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský IČO: 00020338 Sídlo/místo

Více

FOTO ROKU 2015 JAN ZÁTORSKÝ, MF DNES. CZECH PHOTO o.p.s.

FOTO ROKU 2015 JAN ZÁTORSKÝ, MF DNES. CZECH PHOTO o.p.s. FOTO ROKU 2015 JAN ZÁTORSKÝ, MF DNES CZECH PHOTO o.p.s. Výroční zpráva 2015 1 OBSAH Úvod a shrnutí roku 2015 statutárním ředitelem 3 CZECH PHOTO, o.p.s. (poslání, základní údaje, historie, organizační

Více

âeská verze POKYNY K OBSLUZE

âeská verze POKYNY K OBSLUZE C âeská verze POKYNY K OBSLUZE Srdeãnû blahopfiejeme k va emu novému produktu Canon. Produkt Canon Speedlite 550EX je vysokov konná záblesková jednotka vybavená automatick m fiízením E-TTL (Evaluative-Through-The-Lens).

Více

Česky CEL-ST6CA2H0 NÁVOD K POUŽITÍ

Česky CEL-ST6CA2H0 NÁVOD K POUŽITÍ Česky CEL-ST6CA2H0 NÁVOD K POUŽITÍ Děkujeme za zakoupení výrobku společnosti Canon. Canon Speedlite 90EX je kompaktní blesk určený pro fotoaparáty Canon EOS, který pracuje s automatickými zábleskovými

Více

Fotografické vybavení do terénu. Mgr. Zbyněk Buřival

Fotografické vybavení do terénu. Mgr. Zbyněk Buřival Fotografické vybavení do terénu Mgr. Zbyněk Buřival Co vlastně potřebuji Co chci fotografovat? V jakých podmínkách budu pracovat? Budu potřebovat filtry, externí blesk a další příslušenství? Jaké mám cenové

Více

Pokyny pro fotografování rekreačních domů

Pokyny pro fotografování rekreačních domů Pokyny pro fotografování rekreačních domů Digitální fotoaparát Kvalita fotografií: nastavit na nejvyšší kvalitu Výška/šířka fotografií musí být minimálně 1 000 pixelů, vhodnější jsou větší formáty. Informace

Více

Kapitola 1 ÚVOD 11. Poslání této knihy 12 Cíle 13 Cvičení 13 Rady 13 Fotografie 13

Kapitola 1 ÚVOD 11. Poslání této knihy 12 Cíle 13 Cvičení 13 Rady 13 Fotografie 13 OBSAH Kapitola 1 ÚVOD 11 Poslání této knihy 12 Cíle 13 Cvičení 13 Rady 13 Fotografie 13 Co je to architektura 14 Stručný úvod do problému 14 Prehistorická architektura 14 Egyptská a sumerská architektura

Více

Jednoduché metody fotogrammetrické dokumentace objekt

Jednoduché metody fotogrammetrické dokumentace objekt Mická dokumentace objekt Jednoduché metody fotogrammetrické dokumentace objekt pednášející Jindich Hoda Ph.D. Program pednášky 3 x 3 pravidla jednoduché dokumentace - geometrická pravidla - fotografická

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Dlouhý Milan. Na výstavu jsem dal ke shlédnutí tisky z kalendáře Petrovicko, kraj kamenů.

Dlouhý Milan. Na výstavu jsem dal ke shlédnutí tisky z kalendáře Petrovicko, kraj kamenů. Dlouhý Milan Na výstavu jsem dal ke shlédnutí tisky z kalendáře Petrovicko, kraj kamenů. Tématem letošního roku byl kámen, což je zároveň i největší lákadlo této krajiny. Při výběru snímků do kalendáře

Více

MILOŠ VATRT PHOTOGRAPHY

MILOŠ VATRT PHOTOGRAPHY INTIMNÍ FOTO MILOŠ VATRT PHOTOGRAPHY photography INTIMNÍ FOTOGRAFIE / TĚHOTENSKÉ FOTOGRAFIE ONA A ON INTIMNĚ / CENY A INFORMACE MILOŠ VATRT / fotograf O MNĚ Ahoj, jmenuji se Miloš. Profesionálně se focení

Více

Fotobezhranic.cz. Eshop, který se specializuje na foto vybavení + malířské stojany (momentálně stažené z nabídky)

Fotobezhranic.cz. Eshop, který se specializuje na foto vybavení + malířské stojany (momentálně stažené z nabídky) Fotobezhranic.cz Eshop, který se specializuje na foto vybavení + malířské stojany (momentálně stažené z nabídky) - Eshop je ve vyhledávačích zboží: zbozi.cz, heuréka.cz, srovname.cz - Dále se vytvářím

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Věková kategorie 14 18 let 1. MÍSTO Autorka: Kateřina Mazancová (České Budějovice) Název: Babiččin zachránce (Retro hity) 2. MÍSTO Autorka: Tereza

Více

Výroční zpráva ZUŠ Jablonné nad Orlicí

Výroční zpráva ZUŠ Jablonné nad Orlicí Výroční zpráva ZUŠ Jablonné nad Orlicí školní rok 2012/2013 1. Základní údaje Název školy: Základní umělecká škola Jablonné nad Orlicí Sídlo: Jablonné nad Orlicí, Aloise Hanuše 384, PSČ 561 64 Kontakty:

Více

Zpráva o činnosti projektu Fotokomora za období 2015 a cíle projektu pro rok 2016

Zpráva o činnosti projektu Fotokomora za období 2015 a cíle projektu pro rok 2016 STUDENTSKÁ UNIE ČVUT KLUB SILICON HILL Zikova 4, 166 36 Praha 6 Zpráva o činnosti projektu Fotokomora za období 2015 a cíle projektu pro rok 2016 Autor dokumentu: Filip Šáfr, 27.11.2015 Projekt Fotokomora

Více

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY INDIVIDUALIZOVANÁ ZPRÁVA Mapy školy pro střední školy Analýza I - SWOT Škola: Gymnázium, ul. Školská 20 Typ školy: Kód školy: OBSAH INDIVIDUALIZOVANÉ ZPRÁVY ÚVOD... 3 VLASTNÍ

Více

Hodnoticí standard. Fotograf základy fotografování (kód: 34-037-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Fotograf základy fotografování (kód: 34-037-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Fotograf základy fotografování (kód: 34-037-H) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání:

Více

Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková

Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková HISTORIE KNIHOVNY 1882 založen Čtenářský spolek Bořický 1967 vznik profesionální knihovny (Milín čp. 1, u Čalounů)

Více

Vážení přátelé, Představujeme se:

Vážení přátelé, Představujeme se: V obsahu a významu slova beseda proklamovaly spolky nutnost i možnost kontaktů, setkání, diskuse, prezentace různých názorů, ale i spolupráce, pochopení i vzájemného porozumění a úcty. Vážení přátelé,

Více

6 Umění přesného zaostření

6 Umění přesného zaostření Téma 6 Umění přesného zaostření Fotoaparáty dnes dokážou zaostřit rychleji než lidské oko, v některých situacích ale nejsou příliš spolehlivé. Je dobré vědět, kdy obyčejně nastávají problémy Dnešní systémy

Více

Nejrozsáhlejší vzdělávací projekt ve fotografii pro studenty středních škol, žáky 2. stupně základních škol a jejich pedagogy

Nejrozsáhlejší vzdělávací projekt ve fotografii pro studenty středních škol, žáky 2. stupně základních škol a jejich pedagogy Nejrozsáhlejší vzdělávací projekt ve fotografii pro studenty středních škol, žáky 2. stupně základních škol a jejich pedagogy probíhá pod záštitou Magistrátu hlavního města Prahy Pořadatel: Gymnázium Oty

Více

Díkčinění 2015. Libiš. Farní sbor Českobratrské církve evangelické

Díkčinění 2015. Libiš. Farní sbor Českobratrské církve evangelické Farní sbor Českobratrské církve evangelické Libiš Kazatelská stanice Kostelec nad Labem Díkčinění 2015 Člověk, jehož dny jsou jako tráva, rozkvétá jak polní kvítí; sotva ho ovane vítr, už tu není, už se

Více

AERO SPEED PACK 85 S ÉRIE A ERO S PEED P A CKS. Postranní víko a prostor pro laptop s ochrannými voděodolnými

AERO SPEED PACK 85 S ÉRIE A ERO S PEED P A CKS. Postranní víko a prostor pro laptop s ochrannými voděodolnými A ERO S PEED P A CKS Batohy Tamrac Aero Speed Pack jsou ideálním řešením pro fotografy, kteří upřednostňují komfort batohu, ale nechtějí přijít o výhodu rychlé dostupnosti svého vybavení. Firma Tamrac

Více

ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE

ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE Na tvorbě se podílejí praktikanti, dobrovolníci a další pracovníci našeho íčka. Pokaždé zde naleznete koutek tvoření nebo nápadů, něco o akcích v našem městě, pozvánky na kulturu

Více

Zpravodaj obce. Pašovice. číslo 2/2015

Zpravodaj obce. Pašovice. číslo 2/2015 Zpravodaj obce Pašovice číslo 2/2015 Vážení spoluobčané, hezké vzpomínky si všichni rádi a dlouho uchováváme v paměti a často se k nim vracíme. Každý z nás však vnímá běh událostí a život trošku jinak

Více

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PŘEDNÁŠKY A BESEDY

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PŘEDNÁŠKY A BESEDY PŘEDNÁŠKY A BESEDY Koncepce tematických celků přednášek a besed, případně také kursů a tvůrčích dílen je popsána v jedné z úvodních kapitol, která se věnuje charakteru vzdělávání nabízeného Muzeem umění

Více

Barevné kombinace hotových odstínů

Barevné kombinace hotových odstínů Barevné kombinace hotových odstínů Zveme vás na procházku po krajině našich barev, protože věříme že barvy jsou nádherné spojení vědy a umění. Skutečně dobré barevné kombinace jsou pak vzácným pokrmem

Více

Písemná výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce Oprava služebního bytu v objektu SOkA Tachov

Písemná výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce Oprava služebního bytu v objektu SOkA Tachov Státní oblastní archiv v Plzni, Sedláčkova 44, 306 12 Plzeň ČÍSLO JEDNACÍ: SOAP/002-2277/2012 TEL: 377 222 480 FAX: 377 222 486 E-MAIL: podatelna@soaplzen.cz, www.soaplzen.cz DATUM: 25.10.2012 Dle rozdělovníku

Více

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna senátní volební obvod 63 Přerovsko Elena Grambličková s citem a porozuměním SLOVO PŘEDSEDY Vážení spoluobčané, jsem si vědom, že jste možná ještě z loňského roku

Více

brontosaurus je tu pro každého

brontosaurus je tu pro každého listopad 2005 Teplý Bonz č. 14 červen brontosaurus je tu pro každého jen pro Slováky z naší spřízněné slovenské organizace 5pe. Nakonec se sešli 3 lidé ze Slovenska a 3 od nás (a já), kromě práce na Toulcově

Více

Na četné žádosti našich občanů uvádíme několik krizových čísel: Jubilea v lednu VŠEM JMENOVANÝM PŘEJEME DO DALŠÍCH LET HODNĚ ZDRAVÍ

Na četné žádosti našich občanů uvádíme několik krizových čísel: Jubilea v lednu VŠEM JMENOVANÝM PŘEJEME DO DALŠÍCH LET HODNĚ ZDRAVÍ Na četné žádosti našich občanů uvádíme několik krizových čísel: Poruchy dodávky elektřiny: 840 850 860 Poruchy plynu : 1239 Poruchy dodávky vody: 377 413 444 Svoz odpadů ( nevyvezená popelnice) 377 152

Více

Listy a lístky ze Šafránu

Listy a lístky ze Šafránu Listy a lístky ze Šafránu Podzim 2011 Milí přátelé a příznivci ŠAFRÁNU, drţíte v rukou druhé, podzimní, vydání časopisu Listy a lístky ze Šafránu. Přinášíme vám i vašim dětem novinky o činnosti naší organizace,

Více

ewrc.cz Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00

ewrc.cz Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00 Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00 Čas letí velice rychle a i mne tak trochu dostihl. Před časem jsem vám slíbil pokračování fotoškoly a nyní se už radši ani nechci

Více

Výstavy v barokním areálu Skalka od roku 1993

Výstavy v barokním areálu Skalka od roku 1993 Výstavy v barokním areálu Skalka od roku 1993 Kostelík sv. Maří Magdalény 1993 Jan Šimek: PLASTIKY, Petr Baran: FOTOGRAFIE (červenec-srpen 1993) 1994 Václav Vaculovič: OBRAZY (červenec-srpen 1994) 1995

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. Sladký domov. 28. číslo Jaro 2016

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. Sladký domov. 28. číslo Jaro 2016 : Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 28. číslo Jaro 2016 1 Jaro klepe na dveře, vylezte ptáčci z postele! Za chvilku nám začne astronomické jaro a s

Více

Smlouva mezi ZÁKONNÝM ZÁSTUPCEM a Perceptio o. s. o poskytování péče o dítě/děti

Smlouva mezi ZÁKONNÝM ZÁSTUPCEM a Perceptio o. s. o poskytování péče o dítě/děti Smlouva mezi ZÁKONNÝM ZÁSTUPCEM a Perceptio o. s. o poskytování péče o dítě/děti Smlouva se uzavírá mezi zákonným zástupcem dítěte (vztah k dítěti): Jméno a příjmení zákonného zástupce:...... Trvalé bydliště:.....

Více

Říjen hodně větrů, dešťů mívá, někdy přece vesele se dívá.

Říjen hodně větrů, dešťů mívá, někdy přece vesele se dívá. 2015 Říjen hodně větrů, dešťů mívá, někdy přece vesele se dívá. Vážení spoluobčané, je tu konec října, před námi poslední dva měsíce roku a opět vám do schránek přinášíme náš zpravodaj. V obecním zastupitelstvu

Více

POHLEDY NA AG LETOS POSLEDNÍ SKAUTI NA AG GENIUS LOCI AG STUDENTI POZDRAV RA- DOST A DOBRO JSTE SPOKOJENÍ NA AG? VAŠE ODPOVĚDI

POHLEDY NA AG LETOS POSLEDNÍ SKAUTI NA AG GENIUS LOCI AG STUDENTI POZDRAV RA- DOST A DOBRO JSTE SPOKOJENÍ NA AG? VAŠE ODPOVĚDI DM-AG reportáž SKAUTI NA AG AG reportáž POZDRAV RA- DOST A DOBRO Fotoreportáž GENIUS LOCI AG STUDENTI Ankety JSTE SPOKOJENÍ NA AG? VAŠE ODPOVĚDI AG reportáž AG ZVENČÍ Absolventi JAKUB HLADKÝ (PO SVOJEM)

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

za školní rok 2007/2008

za školní rok 2007/2008 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A za školní rok 2007/2008 V Praze dne: 15.10.2008 Petr Drešer Ředitel ZUŠ Adolfa Voborského I. Základní údaje o škole 1. Základní umělecká škola Adolfa Voborského, Praha 4, Botevova

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Praktický workshop fotografování v ateliéru

Praktický workshop fotografování v ateliéru Projekt oblasti podpory OP VK Další vzdělávání Praktický workshop fotografování v ateliéru Miroslav Podhrázský metodika přednášky Světlo v ateliéru Základní charakteristika: Exteriéry i interiéru nabízejí

Více

Kulturní přehled KINO

Kulturní přehled KINO ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE Na tvorbě se podílejí praktikanti, dobrovolníci a další pracovníci našeho íčka. Pokaždé zde naleznete koutek tvoření nebo nápadů, něco o akcích v našem městě, pozvánky na kulturu

Více

KAPITOLA 7. Foto: Dr. Sherwin Kahn

KAPITOLA 7. Foto: Dr. Sherwin Kahn KAPITOLA 7 Foto: Dr. Sherwin Kahn OBLIČEJ A VLASY Obličej a vlasy Nezávisle na tom, co má nebo nemá fotografovaná osoba na sobě, hlavní slovo náleží obličeji. Měl by být přirozeně uvolněný, čelo by nemělo

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty na školní rok 2012/2013 plán Evvo základní škol a Mateřské škol G. A. Lindnera Rožďalovice na

Více

EF 24-70 mm f/4l IS USM

EF 24-70 mm f/4l IS USM EF 24-70 mm f/4l IS USM ČESKY Návod pro použití Děkujeme za zakoupení výrobku společnosti Canon. Objektiv EF 24-70 mm f/4l IS USM od společnosti Canon je vysoce výkonný standardní objektiv se zoomem určený

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost Skupina J&G Společnost Středisko aktivity Základní škola, Dr. E. Beneše 1, Šumperk 787 01 E-mail info@jagspolecnost.de.vu www.jagspolecnost.de.vu VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14 Výroční zpráva aktivity

Více

Bulletin Dobrovolnického centra České Budějovice 11/2009

Bulletin Dobrovolnického centra České Budějovice 11/2009 Bulletin Dobrovolnického centra České Budějovice 11/2009 Přřeejjíí Vám vššeem za DC ADRA JJiittka Chánoová,, Elleena Charrypa arroová,, Zdeena Chmeelloová,, Hana Havlloová,, Paveell Klloouda a Leenka SSmiillkoová..

Více

21 Fotografování skrze sklo bez reflexů Používání polarizačního filtru

21 Fotografování skrze sklo bez reflexů Používání polarizačního filtru Zeslabit odlesky na hladkých površích je možné pomocí polarizačního filtru. Stačí filtrem jednoduše otáčet, dokud nedosáhnete požadovaného efektu. FOTOGRAFIE: ELIN RANTAKRANS 21 Fotografování skrze sklo

Více