Metodický list pro kombinovaného studia předmětu ÚSTAVNÍ PRÁVO. I. soustředění

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický list pro kombinovaného studia předmětu ÚSTAVNÍ PRÁVO. I. soustředění"

Transkript

1 Metodický list pro kombinovaného studia předmětu ÚSTAVNÍ PRÁVO I. soustředění Název tématického celku: STÁTOVĚDA Předmětem prvního soustředění je vysvětlení základních pojmů z oblasti státovědy, zejména pak pojmů legalita a legitimita státní moci, rovnováha státní moci, státní suverenita, demokracie atd. Cílem tematického celku je dále úvod do komparace jednotlivých státních forem, politických systémů a režimů. Předmětem úvah bude rovněž zhodnocení pojmu právní stát vč. analýzy jeho jednotlivých znaků. Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat stát: pojem a základní znaky státní suverenita, legitimita a legalita státní moci právní stát a jeho charakteristiky horizontální vs. vertikální dělba moci demokracie: přímá vs. zastupitelská státní formy, politické systémy a režimy struktura státu: unitární stát vs. federace K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnice a textu zákona Filip J. a kol.: Státověda, Masarykova univerzita, 2008 Holländer P., Základy všeobecné státovědy, Aleš Čeněk, 2009 Pavlíček V. a kol.: Ústavní právo a státověda, I. díl, Obecná státověda, Linde, 1998 Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům Jaké jsou základní znaky státu? Čím se liší pojem státu od pojmu právního státu? Lze ztotožnit pojmy legalita a legitimita státní moci? Jaké státní formy a jaké politické režimy znáte? Jaké prvky přímé demokracie se běžně užívají?

2 Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů legitimační řetězec zásada legality autoritativní režim ochlokracie konfederace Po prostudování uvedené literatury byste měli Dobře porozumět těmto problémům Jaké zdroje legitimity státní moci znáte? Co je to systém brzd a rovnovah? Jaký je kontrolní mechanismy moci zákonodárné vůči moci výkonné znáte? Co je to recall? Čím se liší autoritativní režim od režimu totalitního? Jakými znaky se vyznačuje poloprezidentský systém? Uspokojivě vysvětlit tyto pojmy plebiscit reálná unie vnější suverenita státu federace lidová iniciativa oligarchie Zodpovědět tyto otázky Čím se od sebe liší pojmy stát, národ či lid? Jaké druhy totalitních režimů znáte? Jaký je hlavní mechanismus kontroly moci soudní vůči moci zákonodárné? Jakými atributy se vyznačuje právní stát? V čem se liší postavení hlavy státu v prezidentském a parlamentním systému? Jaký je rozdíl mezi absolutní a konstituční monarchií?

3 Metodický list pro kombinovaného studia předmětu ÚSTAVNÍ PRÁVO II. soustředění Název tématického celku: ÚSTAVNÍ PRÁVO I. Tematický celek je věnován základním pojmům a principům ústavního práva České republiky. Cílem soustředění je nejen popsat pojmy typu konstitucionalismus, zásady legality, pramenů ústavního práva, ale i přiblížit studentům strukturu Ústavy ČR vč. analýzy jejich základních ustanovení. Předmětem úvah bude i stručný výklad ústavního vývoje naší země Tento tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat konstitucionalismus: funkce a druhy ústav ústavní právo: pojem a prameny ústavního práva ČR ústavní pořádek ČR, struktura Ústavy ČR základní etapy ústavního vývoje ústavní základy ČR: obecná ustanovení Ústavy ČR K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textu zákona Gerloch A. a kol.: Ústavní systém ČR, Prospektrum, 2002 Pavlíček V. a kol.: Ústavní právo a státověda, II..díl, Část 1. Ústavní právo ČR, Linde, 2008 Sládeček V. a kol.: Ústava ČR Komentář, Beck, 2007 Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům Jaké druhy ústav znáte? Co se rozumí pod pojmem ústavní pořádek ČR? Patří Ústava ČR mezi rigidní či pružné ústavy? Co to byla tzv. recepční norma přijatá v roce 1918? Kdy došlo k federalizaci Československa? Jaký je vztah mezi zákony a mezinárodními smlouvami dle čl. 10 Ústavy? Lze občanu ČR odejmout státní občanství?

4 Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů materiální ústava polylegální ústava pramen ústavního práva prosincová ústava prozatímní ústava zásada legality suverenita lidu Po prostudování uvedené literatury byste měli Dobře porozumět těmto problémům Co je to oktrojovaná ústava? Jaký význam mají preambule v ústavách? Jaké prameny ústavního práva mimo Ústavu a Listinu znáte? Kdy byla přijatá Ústava 9. května a co o ní víte? Jak vymezuje Ústava ČR zásadu legality ve vztahu k občanům? Jaké jsou podmínky ratifikace mezinárodních smluv dle čl. 10a Ústavy? Uspokojivě vysvětlit tyto pojmy nepsaná ústava pružná ústava kontitucionalismus vnější suverenita recepční norma II. republika zákaz majorizace Zodpovědět tyto otázky Má Velké Británie vůbec nějakou ústavu? Jaká ústava byla na území Československa účinná před rozpadem federace? Jaké ústavní zákony z doby před r.1989 jsou součástí ústavního pořádku ČR? Jaká je struktura Ústavy ČR? V jakém článku Ústavy byste hledali ústavní základ samosprávy? Jaký je vztah Ústavy a Listiny?

5 Metodický list pro kombinovaného studia předmětu ÚSTAVNÍ PRÁVO III. soustředění Název tématického celku: ÚSTAVNÍ PRÁVO II. Tematický celek je věnován problematice Tento tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat volební právo a volební systém ČR moc zákonodárná: funkce a struktura Parlamentu ČR kontrolní funkce Poslanecké sněmovny legislativní proces a jeho jednotlivá stádia prezident republiky: postavení a volba prezidenta ČR kontrasignační a nekontrasignační pravomoci prezidenta ČR moc výkonná: vytvoření, složení, pravomoci vlády ČR K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textů zákona Gerloch A. a kol.: Ústavní systém ČR, Prospektrum, 2002 Klíma K. a kol.: Komentář k Ústavě a k Listině, Aleš Čeněk s.r.o., 2005 Pavlíček V. a kol.: Ústavní právo a státověda, II..díl, Část Ústavní právo ČR, Linde, 2004, 2008 Sládeček V. a kol.: Ústava ČR Komentář, Beck, 2007 Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům Čím se vyznačuje většinový volební systém? Lze při volbě do Poslanecké sněmovny ovlivnit pořadí kandidátů na volební listině? V čem spočívá tzv. vyslovení nedůvěry vládě? Jakými způsoby může reagovat Senát na návrh zákona, který je mu postoupen ze Sněmovny? Čím se liší kontrasignační pravomoci prezidenta republiky od jeho pravomocí nekontrasignačních? Má vláda ČR nějaké normotvorné pravomoci?

6 Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů: preferenční hlasy volební systém relativní většiny interpelace zákonná opatření Senátu suspenzívní veto abolice institut důvěry Po prostudování uvedené literatury byste měli Dobře porozumět těmto problémům Jaký má vliv druh volebního systému na složení obou komor Parlamentu? Znáte nějaké kreační pravomoci Senátu? Co je to zákonodárná iniciativa? K jakému druhu pravomocí patří amnestijní rozhodnutí prezidenta republiky? Za jakých předpokladů může prezident republiky rozpustit Sněmovnu? Čím se liší prováděcí předpisy vlády a jednotlivých ministerstev? Uspokojivě vysvětlit tyto pojmy poměrný volební systém kvórum vyšetřovací komise platnost zákona legisvakanční lhůta agraciace podzákonné předpisy Zodpovědět tyto otázky Co je to pasivní volební právo a s jako věkovou hranicí je spojeno? Jaké jsou důsledky nepřehlasování prezidentského veta? Spadá jmenování soudců do kontra- či nekontrasignačních pravomocí prezidenta republiky? Jakým způsobem zaniká mandát ministra vlády? Co následuje poté, co byla vládě vyslovena nedůvěra?

7 Metodický list pro kombinovaného studia předmětu ÚSTAVNÍ PRÁVO IV. soustředění Název tématického celku: ÚSTAVNÍ PRÁVO III. Ústředním tématem posledního soustředění je systém soudnictví v České republice. Pozornost přitom bude zaměřena nejen na strukturu soudní soustavy a základní druhy soudních řízení vč. zásad, které je ovládají, ale i na popis role Ústavního soudu v ústavním systému České republiky vč. analýzy jednotlivých druhů kontroly ústavnosti. Ve své závěrečné části je tematický celek je věnován jednak některým dalším ústavním institucím typu České národní banky, NKÚ či Veřejného ochránce práv, jednak problematice ochrany základních lidských práv a svobod. Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat moc soudní: soustava soudů a principy jejího fungování hlavní druhy soudních řízení a zásady, které je ovládají ústavní soudnictví: Ústavní soud ČR a jeho pravomoci abstraktní, konkrétní a předběžná kontrola ústavnosti další ústavní orgány: ČNB, NKÚ, Veřejný ochránce práv obsah a struktura Listiny základních lidských práv a svobod K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textů zákona Gerloch A. a kol.: Ústavní systém ČR, Prospektrum, 2002 Klíma K. a kol.: Komentář k Ústavě a k Listině, Aleš Čeněk s.r.o., 2005 Pavlíček V. a kol.: Ústavní právo a státověda, II..díl, Část 2., Ústavní právo ČR, Linde, 2004 Sládeček V. a kol.: Ústava ČR Komentář, Beck, 2007 Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům Kolik článků má soudní soustava ČR? Co to jsou apelační a suspenzívní zásada? Jaké znáte mimořádné opravné prostředky? V čem spočívá tzv. abstraktní kontrola ústavnosti? Jakou roli hraje ombudsman v ústavním systému ČR? Jaké okruhy lidských práv znáte?

8 Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů akuzační princip hlavní líčení kasační stížnost konkrétní kontrola ústavnosti právo na spravedlivý proces Po prostudování uvedené literatury byste měli Dobře porozumět těmto problémům V jakých lhůtách lze podat odvolání v civilním a trestním řízení? V čem spočívá tzv. přípravné řízení v rámci trestního řízení? Kdo rozhoduje o dovolání? Co je to tzv. předběžná kontrola ústavnosti? Jakou hlavní úlohu přisuzuje Ústavy ČR České národní bance? Jak vymezuje rozsah práva na život čl. 6 Listiny? Uspokojivě vysvětlit tyto pojmy autoremedura kasační princip obnova řízení nález Ústavního soudu zásada presumpce neviny právo na obhajobu Zodpovědět tyto otázky Za jakých podmínek lze podat tzv. ústavní stížnost? Co je to zásada ne bis in idem? Jako roli sehrává Nejvyšší kontrolní úřad v ústavním systému ČR Jakým způsobem je vymezena ochrana vlastnického práva v čl. 11 Listiny? U jakého soudu se lze dovolávat svých práv, pokud ani Ústavní soud stěžovateli nevyhoví?

Základy práva. Metodický list číslo I. důležité pro studium a orientaci v právu. Zejména definovat pojem právo a objasnit postavení

Základy práva. Metodický list číslo I. důležité pro studium a orientaci v právu. Zejména definovat pojem právo a objasnit postavení Metodické listy pro kombinované studium předmětu Základy práva Metodický list číslo I. Název tématického celku: Právo, právní normy, prameny práva Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlit

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států Metodický list č. 1 Název tématického celku: ÚSTAVNÍ SYSTÉMY OBECNĚ Předmětem prvního soustředění je vysvětlení základních

Více

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005)

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a rozpočtové právo 1, 2 (2005/2006) Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Název tématického celku: Základy finančního práva Tematický

Více

ÚSTAVNÍ POMĚRY ČESKOSLOVENSKA...

ÚSTAVNÍ POMĚRY ČESKOSLOVENSKA... Obsah PŘEDMLUVA.......................................... 11 1. ÚSTAVNÍ PRÁVO................................. 13 1.1. Předmět ústavního práva....................... 13 1.2. Subjekty ústavního práva.......................

Více

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VS I. soustředění

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VS I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VS I. soustředění Název tématického celku: Trestní právo obecná část Tematický celek je věnován opakování základních pojmů

Více

Ústavní právo je soubor právních norem upravující nejdůležitější právní vztahy ve státě a to:

Ústavní právo je soubor právních norem upravující nejdůležitější právní vztahy ve státě a to: Otázka: Ústavní právo Ústava Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): bezejmenna Ústavní právo je soubor právních norem upravující nejdůležitější právní vztahy ve státě a to: Uspořádání státu Rozdělení

Více

Ústava ČR. Úvodní otázky

Ústava ČR. Úvodní otázky Ústava ČR Úvodní otázky Na základě textu Ústavy ČR odpovězte na otázky: 1. Z JAKÝCH ČÁSTÍ SE SKLÁDÁ ÚSTAVA ČR? JEDNOTLIVÉ ČÁSTI POJMENUJTE. 2. CO JE TO PREAMBULE? PODLE OBSAHU NAHRAĎTE SLOVEM ČESKÉHO PŮVODU.

Více

Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit posluchače s organizací veřejné správy

Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit posluchače s organizací veřejné správy METODICKÝ LIST PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU Název tematického celku: Veřejná správa v evropských státech Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit posluchače s organizací veřejné správy

Více

INSOLVENČNÍ PRÁVO I. soustředění

INSOLVENČNÍ PRÁVO I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu INSOLVENČNÍ PRÁVO I. soustředění Název tématického celku: Insolvenční právo obecná část I. Tematický celek je věnován vysvětlení základních pojmů a východisek,

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

Vysoká Škola Finanční a Správní, o.p.s.

Vysoká Škola Finanční a Správní, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní vývoj a ústavní systém ČR 2 Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je seznámení s ústavním systémem České republiky a jeho komparaci s některými

Více

Teorie práva VŠFS. Metodický list č. 1

Teorie práva VŠFS. Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Teorie práva VŠFS Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je osvětlení základních pojmů a principů z oblasti teorie práva, vývoje právního myšlení a základů

Více

ÚSTAVNÍ ZÁKON České národní rady č. 1/1993 Sb. ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY

ÚSTAVNÍ ZÁKON České národní rady č. 1/1993 Sb. ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY ÚSTAVNÍ ZÁKON České národní rady č. 1/1993 Sb. ze dne 16. prosince 1992 ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY ve znění ústavního zákona č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků a o změně ústavního

Více

Mgr. Daniella Sarah Chocholová

Mgr. Daniella Sarah Chocholová Mgr. Daniella Sarah Chocholová Sankce v ÚP v pozitivním slova smyslu potvrzení, schválení aktu či jednání př. ústavní monarchie, kde monarcha sankcionuje parlamentem přijaté zákony podmínka platnosti př.

Více

politický systém založený na všeobecné účasti občanů na správě státu

politický systém založený na všeobecné účasti občanů na správě státu Otázka: Demokracie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Eli Demokracie = vláda lidu (z řečtiny demos lid, kratos vláda) politický systém založený na všeobecné účasti občanů na správě státu založena

Více

Stát. Název školydz Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Stát. Název školydz Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Stát Název školydz Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení VY_32_INOVACE_Kalandrova6 materiálu Vypracoval,

Více

OBSAH. ÚSTAVA ČESKé REPuBLIKy... 1

OBSAH. ÚSTAVA ČESKé REPuBLIKy... 1 OBSAH Autoři komentáře............................................. X Přehled autorů a jimi zpracovaných částí komentáře................ XIII Seznam použitých zkratek......................................

Více

(1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní.

(1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní. Ústavní zákon č. 1/1993 Sb. ze dne 16. prosince 1992 ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY, ve znění ústavního zákona č. 347/1997 Sb., ústavního zákona č. 300/2000 Sb., ústavního zákona č. 448/2001 Sb., ústavního zákona

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Požadavky na ústní zkoušku z oboru Ústavní právo jako součásti státní rigorózní zkoušky

Požadavky na ústní zkoušku z oboru Ústavní právo jako součásti státní rigorózní zkoušky JUDr. Monika Forejtová, Ph.D. vedoucí Katedry ústavního a evropského práva V Plzni dne 13. července 2015 Požadavky na ústní zkoušku z oboru Ústavní právo jako součásti státní rigorózní zkoušky Státní rigorózní

Více

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu RODINNÉ PRÁVO. I. soustředění

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu RODINNÉ PRÁVO. I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu RODINNÉ PRÁVO I. soustředění Název tématického celku: ÚVOD DO RODINNÉHO PRÁVA, PROBLEMATIKA UZAVÍRÁNÍ MANŽELSTVÍ A JEHO ZÁNIKU Předmětem prvního soustředění

Více

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Štěpánka. STÁT organizovaný způsob lidské společnosti

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Štěpánka. STÁT organizovaný způsob lidské společnosti Otázka: Stát a ústavní systém ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Štěpánka STÁT organizovaný způsob lidské společnosti HLAVNÍ ATRIBUTY STÁTU: Obyvatelstvo a občané Státní národ Američané (více

Více

Tento tématický celek je rozdělen do následujících dílčích témat:

Tento tématický celek je rozdělen do následujících dílčích témat: VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, ops pro 1 soustředění kombinovaného Bc studia předmětu Cíl tématického celku: Poskytnout přehled o podobě českého státu v jeho různých vývojových etapách, poukázat na jeho

Více

Základy právní nauky

Základy právní nauky Základy právní nauky Principy právního státu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li. uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného

Více

ZÁKLADY PRÁVA 2. část

ZÁKLADY PRÁVA 2. část ZPr_Základy práva ZÁKLADY PRÁVA 2. část Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra veřejného práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Prameny heteronomního práva ve formálním smyslu kde je právo fakticky obsaženo

Více

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát Otázka: Stát a ústavní systém ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): anisim Stát Území Obyvatelstvo Zákony Vláda Suverenita Historie Státní symboly Kultura Rozlišujeme Národní stát ČR, na území

Více

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PRINCIP DĚLBY MOCI moc ve státě je rozdělena

Více

Počítačové a informační právo

Počítačové a informační právo Metodické listy pro kombinované studium předmětu Počítačové a informační právo Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je seznámit studenty s problematikou právních aspektů práva informačních systémů včetně

Více

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK s.r.o., Dubí 1 Ústavní právo Nulla potentia

Více

Ústava ČR III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Mgr.Celtová Dagmar

Ústava ČR III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Mgr.Celtová Dagmar Ústava ČR III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Mgr.Celtová Dagmar I. DUM Ústava a stát VY_32_Inovace_01 I. Ústava a stát Stát lze obecně chápat jako politicky organizovanou společnost.

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

Přehled přednášek předmětu Základy práva za období září až prosinec 2010

Přehled přednášek předmětu Základy práva za období září až prosinec 2010 Přehled přednášek předmětu Základy práva za období září až prosinec 2010 Obsah: Právní stát. 2 Moc zákonodárná, výkonná a soudní a jejich orgány; legislativní proces. 12 Základní pojmy teorie práva...16

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Mgr. JUDr. Jaroslav Grinc, Ph.D. PRÁVO PRO POLITOLOGY Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420

Více

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC Úvodem k 3. vydání........................................... 11 ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC 1 K pojetí teorie vládnutí...15 1.1 Východiska k doktrínám...15 1.2 Vznik a vývoj veřejné moci, historicko-genetický

Více

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ A KYBERNETICKÁ KRIMINALITA

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ A KYBERNETICKÁ KRIMINALITA KYBERNETICKÁ KRIMINALITA TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ A KYBERNETICKÁ KRIMINALITA MGR. RADIM VIČAR UNIVERZITA OBRANY, FAKULTA EKONOMIKY A MANAGEMENTU radim.vicar@unob.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Výkonná moc v ČR. Moc výkonná dle Ústavy ČR. Prezident republiky 7.12.2011. pátek 11. listopadu 2011

Výkonná moc v ČR. Moc výkonná dle Ústavy ČR. Prezident republiky 7.12.2011. pátek 11. listopadu 2011 Výkonná moc v ČR pátek 11. listopadu 2011 výkonná dle Ústavy ČR Prezident republiky (čl. 54 66 Úst.) Vláda (čl. 67 78 Úst.) Ministerstva (čl. 79) Správní úřady (čl. 79) Státní zastupitelství (čl. 80) Prezident

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu CIVILNÍ PROCES. I. soustředění

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu CIVILNÍ PROCES. I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu CIVILNÍ PROCES I. soustředění Název tématického celku: ZÁKLADNÍ ZÁSADY OBČANSKÉHO SOUDNÍHO ŘÍZENÍ Předmětem prvního soustředění je vysvětlení základních

Více

Politický systém ČR. Politologie a mezinárodní vztahy. Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií

Politický systém ČR. Politologie a mezinárodní vztahy. Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií Politický systém ČR Politologie a mezinárodní vztahy Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií Obsah Základní charakteristiky politického systému ČR Legislativní vymezení Dělba

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ORGANIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČR Metodický list č. l

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ORGANIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČR Metodický list č. l Metodické listy pro kombinované studium předmětu ORGANIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČR Metodický list č. l Název tématického celku: Ústřední státní správa Cíl: Objasnit strukturu ústřední státní správy v ČR,

Více

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list č. 1

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list č. 1 SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list č. 1 Kontakt: Krebs@vse.cz Cíl: První soustředění bude teoretickým úvodem do problematiky. Cílem je seznámit studenty s vymezením disciplíny "sociální politika", s jejím

Více

Sylabus pro denní formu výuky bc. oboru adiktologie

Sylabus pro denní formu výuky bc. oboru adiktologie Název předmětu: Základy práva Číslo předmětu: B01270 Typ předmětu, dotace: povinný, 30 hodin, 2+0 Zakončení předmětů: zápočet Ročník: 1. Semestr: zimní Vyučující: JUDr. Michaela Štefunková, Ph.D. Kontakt:

Více

Základy práva I 1. přednáška

Základy práva I 1. přednáška Program: I. Pojem ústavního práva II. Prameny ústavního práva III. Ústava ČR a její členění IV. Moc zákonodárná V. Moc výkonná VI. Moc soudní VII. Ústavní stížnost Pojem ústavního práva Prameny ústavní

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Mezinárodní finanční trhy Metodický list č.1 Název tématického celku: Mezinárodní finanční trhy Cíl: základním cílem tohoto tématu je charakterizovat

Více

Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu ČESKÉ PRÁVNÍ DĚJINY Název tematického celku: Moderní právní dějiny

Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu ČESKÉ PRÁVNÍ DĚJINY Název tematického celku: Moderní právní dějiny VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, ops pro 3 soustředění kombinovaného Bc studia předmětu Cíl tématického celku: Ukázat další vývoj českého právního řádu v moderní době a ve vybraných právních odvětvích

Více

Aktuální otázky MPH. Leopold Skoruša

Aktuální otázky MPH. Leopold Skoruša Aktuální otázky MPH Leopold Skoruša Dámy a pánové, do rukou se vám dostává průvodce studiem předmětu Aktuální otázky MPH. Předmět je zařazen hned do druhého semestru vašeho studia, a proto tento průvodce

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ ÚSTAVNÍ PRÁVO

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ ÚSTAVNÍ PRÁVO STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ 1 ÚSTAVNÍ PRÁVO RYSKA, Radovan. Právo pro střední školy, čtvrté vydání.fortuna, a.s.s.175. ISBN: 80-7373-010-3. Obr.1. Pražský hrad AUTOR: Ing. Jitka ZELENÁ DATUM

Více

PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Konsolidované znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie

PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Konsolidované znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 15. dubna 2008 (OR. fr) 6655/08 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Konsolidované znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie ÚVODNÍ POZNÁMKA Tato publikace

Více

TRESTNÍ PRÁVO I. soustředění

TRESTNÍ PRÁVO I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNÍ PRÁVO I. soustředění Název tématického celku: Trestní právo obecná část I. Tematický celek je věnován vysvětlení základních pojmů a východisek,

Více

Ústavní právo a státověda Státověda Prf UK 2003. A - Státověda

Ústavní právo a státověda Státověda Prf UK 2003. A - Státověda A - Státověda 1/ Státověda a ústavní právo vymezení a vývoj pojmů 2/ Pojem ústavy klasifikace a funkce ústav, konstitucionalismus 3/ Stát různé definice,pojmové znaky 4/ Prvky státu, funkce státu 5/ Institut

Více

1/1993 Sb. ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY

1/1993 Sb. ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY 1/1993 Sb. ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 16. prosince 1992 Změna: 347/1997 Sb. Změna: 300/2000 Sb. Změna: 448/2001 Sb. Změna: 395/2001 Sb. Změna: 515/2002 Sb. Změna: 319/2009 Sb. Změna: 71/2012 Sb. Změna:

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Mezinárodní obchodní právo

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Mezinárodní obchodní právo Metodické listy pro kombinované studium předmětu Mezinárodní obchodní právo Metodický list číslo 1 Tematický celek je věnován úvodu do studia předmětu Mezinárodního obchodního práva. Zejména v něm bude

Více

Přehled přednášek předmětu Základy práva za období září až prosinec 2008

Přehled přednášek předmětu Základy práva za období září až prosinec 2008 Přehled přednášek předmětu Základy práva za období září až prosinec 2008 Literatura: Blažek, Petr: Základy práva. Vysoká škola finanční a správní 2007. Spirit, Michal: Základy práva pro neprávníky. Aleš

Více

Metodický list pro 4 soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Veřejná správa evropských zemí

Metodický list pro 4 soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Veřejná správa evropských zemí Cíl tématického celku: Hlavním cílem tohoto tématického okruhu je objasnit způsoby výkonu místní správy ve Švédsku a v Nizo, tj. ve dvou významných členských státech Evropské unie. Dále pak seznámit studenty

Více

Přehled přednášek předmětu Základy práva za období září až prosinec 2012

Přehled přednášek předmětu Základy práva za období září až prosinec 2012 Přehled přednášek předmětu Základy práva za období září až prosinec 2012 Obsah: Právní stát. 2 Moc zákonodárná, výkonná a soudní a jejich orgány; legislativní proces. 12 Základní pojmy teorie práva...16

Více

ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR

ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D. 22662@vsfs.cz lid je zdrojem veškeré moci ve státě, kterou vykonává prostřednictvím orgánů moci zákonodárné,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk a právo Cílová skupina 1. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je součástí tematického celku Člověk a právo, je zaměřen na Ústavu České republiky.

Více

Správní řízení 2. Metodický list číslo 1

Správní řízení 2. Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Správní řízení 2 Správní rozhodnutí a jeho přezkoumání Cíl : Metodický list číslo 1 Základním cílem tohoto tematického celku je objasnění významu správního

Více

NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2014 H. VÝSLEDKY ROZPOČTOVÉHO HOSPODAŘENÍ KAPITOL

NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2014 H. VÝSLEDKY ROZPOČTOVÉHO HOSPODAŘENÍ KAPITOL NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2014 H. VÝSLEDKY ROZPOČTOVÉHO HOSPODAŘENÍ KAPITOL OBSAH: KAPITOLA 301 - KANCELÁŘ PREZIDENTA REPUBLIKY... 1 KAPITOLA 302 - POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU...

Více

POJETÍ STÁTU V DĚJINÁCH FILOZOFIE I.

POJETÍ STÁTU V DĚJINÁCH FILOZOFIE I. POJETÍ STÁTU V DĚJINÁCH FILOZOFIE I. Platón: panovník jako osvícený filozof (mýtus o jeskyni) Aristoteles: Tomáš Akvinský: Niccolo Macchiavelli: člověk a jako zoón politikon, formy stát teorie tří zákonů

Více

odpovědnosti za škodu v pojištění občanských rizik, pojištění odpovědnosti členů

odpovědnosti za škodu v pojištění občanských rizik, pojištění odpovědnosti členů Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia PFO Metodické listy pro I.semestr 1. Charakteristika pojištění a přehled pojistných odvětví, sdružené formy pojištění. Pojištění majetku občanů

Více

K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textu zákona:

K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textu zákona: Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu PRÁVA K NEMOVITOSTEM A STAVEBNÍ PRÁVO Název tématického celku: Práva k nemovitostem I. Tematický celek je věnován vysvětlení základních

Více

Vládní návrh ÚSTAVNÍ ZÁKON. ze dne 2015, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů

Vládní návrh ÚSTAVNÍ ZÁKON. ze dne 2015, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů Vládní návrh ÚSTAVNÍ ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů Parlament se usnesl na tomto ústavním zákoně České republiky:

Více

Aktualizované znění. 309/1999 Sb. ZÁKON. ze dne 11. listopadu 1999. o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv

Aktualizované znění. 309/1999 Sb. ZÁKON. ze dne 11. listopadu 1999. o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv Aktualizované znění 309/1999 Sb. ZÁKON ze dne 11. listopadu 1999 o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv částka 101 Sbírky zákonů ročník 1999 rozeslána 13. prosince 1999 (účinnost 1. ledna 2000)

Více

ŘÍZEN III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT. Mgr. Dagmar Celtová

ŘÍZEN III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT. Mgr. Dagmar Celtová ŘÍZEN ZENÍ SPOLEČNOSTI III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Dagmar Celtová STÁT VY_32_INOVACE_01 STÁT Stát je organizované společenství lidí pod státní mocí. Organizace, která může

Více

1867 prosincová ústava rakouskouherské vyrovnání (dualismus) konstituční monarchie

1867 prosincová ústava rakouskouherské vyrovnání (dualismus) konstituční monarchie Otázka: Ústavní vývoj v ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Marťas charakteristika ústav v letech 1918 2014 1500 Vladislavské zemské zřízení 1627 obnovení zemského zřízení dědičná moc Habsburků

Více

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např.

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Veřejn ejná správa Ing. Jaroslava Syrovátkov tková Veřejn ejná správa Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích Zákon č.

Více

VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Prezident

VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Prezident Členění veřejné správy Veřejná správa Státní správa Samospráva Územní Neúzemní VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Parlament Prezident Vláda

Více

Zkušební okruhy z předmětu organizace justice

Zkušební okruhy z předmětu organizace justice Zkušební okruhy z předmětu organizace justice Okruhy ke zkoušce: 1. Soudnictví (pojem, druhy, prameny právní úpravy) 1 Stavinohová Hlavsa, s. 61 74 Winterová 15 29 2 Zahradníková s. 17 26, 33 čl. 81 až

Více

Parlamentní republika

Parlamentní republika Parlamentní republika Parlament - z fr. parler = mluvit, hovořit -ústřední orgán s celostátní působností - zástupci voleni lidem - v USA kongres, v Německu Bundestag Republika - z lat. res publica = věc

Více

Parlament se usnesl na tomto ústavním zákoně České republiky: Čl. I.

Parlament se usnesl na tomto ústavním zákoně České republiky: Čl. I. ÚSTAVNÍ ZÁKON ze dne 2006, kterým se mění Listina základních práv a svobod ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb., a Ústava České republiky ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto

Více

METODICKÉ LISTY PRO SOUSTŘEDĚNÍ PRO KOMBINOVANÁ MAGISTERSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU. Veřejná správa evropských zemí

METODICKÉ LISTY PRO SOUSTŘEDĚNÍ PRO KOMBINOVANÁ MAGISTERSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU. Veřejná správa evropských zemí 1 Vysoká škola finanční a správní o. p. s. Praha METODICKÉ LISTY PRO SOUSTŘEDĚNÍ PRO KOMBINOVANÁ MAGISTERSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU Veřejná správa evropských zemí 1 2 Metodický list pro soustředění kombinovaného

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY

ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK

Více

VÝVOJOVÉ DIAGRAMY LEGISLATIVNÍHO PROCESU V ČR

VÝVOJOVÉ DIAGRAMY LEGISLATIVNÍHO PROCESU V ČR VÝVOJOVÉ DIAGRAMY LEGISLATIVNÍHO PROCESU V ČR PhDr. Petr Kolář, Ph.D. JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Informační podklad č. 1.172

Více

Pracovní právo Metodický list číslo 1

Pracovní právo Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Pracovní právo Metodický list číslo 1 Pracovní právo, pracovně právní vztah, pracovní poměr Tematický celek je věnován objasnění postavení pracovního práva

Více

Lisabonská smlouva Prezentace pro žáky

Lisabonská smlouva Prezentace pro žáky Lisabonská smlouva Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 EU 2 Evropská ústava 2003 Návrh EÚ červen 2003 na summitu EU v Řecku (v

Více

Parlamentní kontrola zpravodajských služeb

Parlamentní kontrola zpravodajských služeb Parlamentní kontrola zpravodajských služeb Karel Zetocha 1 Trendem posledních třiceti let je utváření specializovaných legislativních výborů k problematice zpravodajských služeb (ZS), které jsou vybaveny

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Moc zákonodárná. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Moc zákonodárná. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. ÚSTAVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Hlava druhá Ústavy (čl. 15 53) lid je zdrojem veškeré moci ve státě, kterou vykonává prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu VYBRANÉ KAPITOLY TRESTNÍHO PRÁVA

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu VYBRANÉ KAPITOLY TRESTNÍHO PRÁVA Metodický list pro první soustředění Název tématického celku: Základy trestní odpovědnosti Tematický celek je věnován vysvětlení základních pojmů z oblasti trestního práva jako předpoklad pro porozumění

Více

Pracovní list. Mgr. Ing. Šárka Dytková

Pracovní list. Mgr. Ing. Šárka Dytková Ústava ČR 1. část Pracovní list Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

Základy práva. 15. Moc soudní a výklad práva. Mgr. Petr Čechák, Ph.D.

Základy práva. 15. Moc soudní a výklad práva. Mgr. Petr Čechák, Ph.D. Základy práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D. 22662@vsfs.cz Hlava čtvrtá Ústavy (čl. 81 96) fungování soustavy obecných soudů a Ústavního soudu Čl. 90 Ústavy soudům přísluší, aby poskytovali ochranu zákonem zaručeným

Více

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Cyklus přednášek bude věnovaný otázce veřejné moci a jejího vztahu k jednotlivci, respektive k postavení jednotlivce v rámci společnosti a ve

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. Přijímací zkouška do 1. ročníku OPF ze společensko - historického přehledu (2004)

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. Přijímací zkouška do 1. ročníku OPF ze společensko - historického přehledu (2004) Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Přijímací zkouška do 1. ročníku OPF ze společensko - historického přehledu (2004) A Příjmení a jméno:... Celkový počet bodů: Datum narození:...

Více

Parlament České republiky. Senát. 6. funkční období

Parlament České republiky. Senát. 6. funkční období Parlament České republiky Senát 6. funkční období 2008 N á v r h senátora Jana Horníka senátního návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění ústavních

Více

vychází z představy, že stát vznikl z rodiny jejím postupným rozšiřováním

vychází z představy, že stát vznikl z rodiny jejím postupným rozšiřováním Otázka: Základy teorie státu Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): misulka1111 stát - organizované společenství lidí, žijících trvale na určitém ohraničeném území teorie vzniku státu: 1. 1. náboženská

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6-9. ročník III2-12-10 Výchova k občanství Dělba moci Mgr. Vilém Nejezchleb ÚSTAVA Ústava České republiky obsahuje preambuli a 113 článků rozdělených

Více

Správní právo 2. K prvnímu z dílčích témat si prostudujte kapitolu V. Správní právo obecná část (pro. Jur.D. Hendrych)

Správní právo 2. K prvnímu z dílčích témat si prostudujte kapitolu V. Správní právo obecná část (pro. Jur.D. Hendrych) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Správní právo 2 Název tématického celku: Správní trestání Základním cílem tematického celku je objasnit strukturu právních deliktů, a vysvětlit právní rámec

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 ÚSTAVA ČR Prjekt: Invace bru Mechatrnik pr Zlínský kraj Registrační čísl: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Ústava je právní akt nejvyšší právní síly, upravující principy určitéh státu, základy rganizace veřejné

Více

Institucionální systém EU

Institucionální systém EU Institucionální systém EU Existence institucí Evropské unie je přímo odvozena ze smluv o ESUO, EHS a EURATOM, v kterých členské státy souhlasily s přenesením části svých pravomocí na orgány Společenství.Instituce

Více

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14. Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 Formy státu Forma státu je dána několika složkami: - formou vlády,

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_355 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

PŘEHLED NÁVRHŮ ÚSTAVNÍCH ZÁKONŮ OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI. JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Ing. Soňa Šteigerová, Lucia Vaculová, Mgr.

PŘEHLED NÁVRHŮ ÚSTAVNÍCH ZÁKONŮ OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI. JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Ing. Soňa Šteigerová, Lucia Vaculová, Mgr. PŘEHLED NÁVRHŮ ÚSTAVNÍCH ZÁKONŮ OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Ing. Soňa Šteigerová, Lucia Vaculová, Mgr. Robert Vyklický Studie č. 1.180 srpen 2013 PI 1.180 2 Obsah: 1. VOLEBNÍ

Více

Zrod a vývoj bankovních obchodů a bank ve středověké a raně novověké Evropě

Zrod a vývoj bankovních obchodů a bank ve středověké a raně novověké Evropě Cíl tématického celku: Výuka bude zaměřena na přehled historického vývoje bankovnictví v Evropě, s důrazem na české země od doby středověku až druhé poloviny 20. století. Jejím cílem je seznámit studenty

Více

KONFERENCE ZÁSTUPCŮ VLÁD ČLENSKÝCH STÁTŮ. Brusel, 13. října 2004 CIG 87/1/04 REV 1. Smlouva o Ústavě pro Evropu. Předmět: CIG 87/1/04 REV 1

KONFERENCE ZÁSTUPCŮ VLÁD ČLENSKÝCH STÁTŮ. Brusel, 13. října 2004 CIG 87/1/04 REV 1. Smlouva o Ústavě pro Evropu. Předmět: CIG 87/1/04 REV 1 KONFERENCE ZÁSTUPCŮ VLÁD ČLENSKÝCH STÁTŮ Brusel, 13. října 2004 CIG 87/1/04 REV 1 Předmět: Smlouva o Ústavě pro Evropu CIG 87/1/04 REV 1 CS OBSAH PREAMBULE ČÁST I HLAVA I - VYMEZENÍ A CÍLE UNIE HLAVA II

Více

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Prezident ČR

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Prezident ČR Veřejn ejná správa Ing. Jaroslava Syrovátkov tková ČR republiky je hlavou státu, tj. reprezentativní osobou, zastupující stát především navenek, používá imunity, která spočívá v zákazu jej zadržet, trestně

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Vláda a jiné orgány výkonné moci. Mgr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Vláda a jiné orgány výkonné moci. Mgr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz ÚSTAVNÍ PRÁVO Mgr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Vláda České republiky (čl. 67 80 Ústavy) vrcholný orgán výkonné moci (pluralita těchto orgánů) Parlamentní forma vlády - členové vlády mohou

Více

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_5_PRÁVO_1.05_Moc zákonodárná. Výkladová prezentace k tématu Moc zákonodárná

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_5_PRÁVO_1.05_Moc zákonodárná. Výkladová prezentace k tématu Moc zákonodárná Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více