Školní řád Školní rok 2014/2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Školní řád Školní rok 2014/2015"

Transkript

1 Školní řád Školní rok 2014/2015

2 První soukromá hotelová škola spol. s r.o. Školní řád Č.j.: S- 99/2013 Účinnost od: 1. září 2014 Spisový znak: Skartační znak:a 10 Pedagogická rada projednala dne: Školská rada schválila dne: Změny: Čl. I. Úvodní ustanovení Účelem školního řádu je vytvořit příznivé podmínky pro výchovu a vzdělávání a pro plné využívání pracovní doby. Školní řád vyžaduje uvědomělou kázeň. Každé svévolné zameškání vyučování, svévolně promeškaná směna, nedochvilnost, neposlušnost, nedodržování bezpečnostních předpisů apod. jsou porušováním kázně. Čl. II. Organizace vyučování a režim školy 1. Vyučování ve škole v průběhu celého školního roku je dáno organizací příslušného školního roku včetně období školního vyučování, vedlejších a hlavních prázdnin a týdenním rozvrhem jednotlivých tříd. 2. S týdenním vyučovacím rozvrhem jsou seznámeni žáci na začátku měsíce září příslušného školního roku rodiče prostřednictvím třídních učitelů a internetu. 3. Volné dny, které vyhlašuje ředitelka školy, oznamuje předem rodičům třídní učitel proti podpisu ve studijních průkazech. Rovněž tak oznamují třídní učitelé jakoukoliv úpravu vyučovacích hodin během školního roku. 4. Vyučování začíná v 8.00 hodin. Ředitelka může povolit, ve výjimečných případech, dřívější začátek vyučování, nejdříve však v 7.00 hodin. 5. Žáci přicházejí do školy nejpozději 5 minut před zahájením vyučování tak, aby se mohli včas připravit na vyučování. 6. Školní budova se otevírá vždy před zahájením vyučování, tj. v 7.30 hodin při zahájení první vyučovací hodinou Čl IV. Práva a povinnosti žáků školy IV.I. Práva žáků školy 1. Každý žák má právo, aby s ním bylo jednáno jako se svobodným občanem. Má právo na vlastní identitu, na ochranu před jakoukoliv diskriminací.

3 2. Každý žák má právo vyjádřit svůj názor, má právo, aby jeho názor byl brán v úvahu, stejně tak se může vyjadřovat se ke všem rozhodnutím týkajícím se podstatných záležitostí jeho vzdělávání, přičemž jeho vyjádřením musí být věnována pozornost odpovídající jejich věku a stupni vývoje. 3. Žák má právo na vzdělání a výchovu, která umožňuje rozvoj jeho osobnosti a nadání, připravuje ho na zodpovědný život v dospělosti, upevňuje v něm respekt k lidským právům a ke kulturním a národním hodnotám. 4. Žák a jeho zákonný zástupce mají právo na informace o průběhu a výsledcích vzdělávání žáka a na ochranu informací vypovídajících o jejich osobnosti a soukromí a zároveň má svobodný přístup k informacím v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb. 5. Žák má právo volit a být volen do školské rady, je-li zletilý. 6. Žáci mají právo zakládat v rámci školy samosprávné orgány žáků, volit a být do nich voleni, pracovat v nich a jejich prostřednictvím se obracet na ředitelku školy s tím, že ředitelka školy je povinna se stanovisky a vyjádřeními těchto samosprávných orgánů zabývat. 7. Žák má právo na informace a poradenskou pomoc školy nebo školského poradenského zařízení v záležitostech týkajících se vzdělávání, v případě osobních problémů má právo obracet se pro radu a pomoc na výchovného poradce, školního metodika prevence, třídním učitelem a vedením školy. 8. Žádný žák nesmí být vystaven svévolnému zasahování do svého soukromého života, rodiny, domova nebo korespondence, ani nezákonným útokům na svou čest a pověst. Žák má právo na zákonnou ochranu proti takovým zásahům nebo útokům. 9. Škola musí respektovat práva rodičů ve vztahu k nezletilému dítěti. 10. Žák má právo na ochranu před škodlivými formami práce a před vykořisťováním, na ochranu před zneužíváním narkotických látek a na ochranu před sexuálním zneužíváním. 11. Žák má právo na pomoc, pokud nejsou respektována jeho práva, sám však musí respektovat práva druhých. 12. Žák má právo vyjadřovat svobodně svůj názor ve všech věcech, které se ho týkají: tento názor má být vyjádřen adekvátní formou, přičemž tomuto musí být věnována patřičná pozornost. Své názory lze směřovat jak k třídnímu učiteli, tak ke školnímu metodikovi prevence PhDr. Jarmile Fillerové či výchovné poradkyni MSc. Pavle Křečanové. 13. Žák má právo být ochráněn před fyzickým nebo psychickým násilím a nedbalým zacházením. Nikdo nemá právo druhému žádným způsobem ubližovat. 14. Žák má právo požádat o pomoc nebo radu kohokoli z pracovníků školy pokud se cítí v jakékoli nepohodě nebo má nějaké trápení. 15. Žák školy má právo na stížnost a na odvolání v souladu s předpisy.

4 16. Žák, jehož prospěch je na konci druhého pololetí nedostatečný ze dvou předmětů, má právo konat opravnou zkoušku. Žák, který se bez vážných důvodů a řádné omluvy k opravné zkoušce nedostaví, neprospěl. 17. Jestliže má žák nebo zástupce žáka pochybnosti o správnosti klasifikace na konci l. nebo 2. pololetí, může do 3 dnů ode dne, kdy se prokazatelně dozvěděl o jejím výsledku, požádat ředitelku PSHŠ o přezkoušení. 18. Ředitelka PSHŠ může uvolnit žáka z účasti na vyučování TV na základě doporučení lékaře, buď částečně, nebo úplně na dobu určenou lékařem. Žádost doloženou patřičným lékařským doporučením je třeba podat na formuláři k tomu určeném, který je k dispozici ve škole, a to neprodleně po zjištění zdravotních omezení. 19. Ředitelka školy může umožnit žákyním z důvodu těhotenství nebo mateřství a dlouhodobě nemocnému nebo zdravotně postiženému žákovi přípravu a vykonání zkoušek v termínech, které stanoví. IV.II. Pravidla chování žáků školy Žáci jsou povinni: 1. Docházet do školy pravidelně a včas podle stanoveného rozvrhu hodin a účastnit se vyučování všem povinným předmětům. Dále jsou povinni zúčastnit se akcí pořádaných školou pokud souvisí s teoretickou a praktickou výukou. 2. Osvojovat si vědomosti a dovednosti a získávat návyky potřebné k dosažení vzdělání poskytovaného školou. 3. Osvojovat si zásady vlastenectví, humanity a demokracie. 4. Chránit své zdraví i zdraví jiných, dbát o čistotu a pořádek a pomáhat při udržování pořádku ve škole i v jejím okolí, dodržovat hygienické zásady, zásady bezpečnosti práce i protipožární zásady. 5. Šetřit školní zařízení, chránit je před poškozením, šetrně a hospodárně zacházet s učebními pomůckami a surovinami při praktické výuce. Žák, případně jeho zákonný zástupce je povinen uhradit škody způsobené na majetku školy úmyslně, nedbalostí nebo porušením příkazu. 6. Dodržovat vyučovací dobu, rozsah přestávek, pracovní dobu při výuce praxe a při akcích školy. Žák je povinen dostavit se do školy tak, aby byl nejpozději 5 minut před zahájením vyučování přítomen v učebně nebo na pracovišti. V průběhu přestávky mohou žáci opustit učebnu, volně se pohybovat v budově školy (s výjimkou odborných provozů, kde probíhá praktická výuka). V průběhu přestávky si žáci připraví pomůcky pro další vyučovací hodinu. 7. Nosit do vyučovacích hodin stanovené pomůcky - učebnice, sešity apod. Tyto pomůcky nemůže žák po skončení vyučování zanechávat ve škole. 8. Mít při vyučování u sebe studijní průkaz a na vyžádání pedagogických pracovníků jej předložit ke kontrole. Údaje o absenci žáka a jejím omlouvání se uvádějí zásadně v tomto průkazu, nebo v omluvném listu.

5 9. Informovat pravidelně zákonné zástupce o svém prospěchu a chování. 10. Slušně zdravit všechny zaměstnance i návštěvníky školy. Při vstupu zaměstnance do učebny a při jeho odchodu zdraví povstáním. Žáci všem zaměstnancům školy vykají a oslovují je slovem "pane, paní" a jeho pracovní funkcí (paní ředitelko, paní zástupkyně, pane učiteli, paní učitelko, pane školníku apod.). 11. Žák, jestliže to vyžaduje předmět, musí používat předepsanou pracovní obuv. 12. Omluvit se vyučujícímu na začátku hodiny, pokud se žák ze závažných důvodů nemohl připravit na vyučování. 13. Žáci mohou být pověřeni výkonem služby ve třídě, nebo služby ve školní recepci. 14. Plnit pokyny pedagogických i nepedagogických pracovníků školy vydané v souladu s právními předpisy a školním nebo vnitřním řádem. Žák dbá pokynů zaměstnanců školy a pracoviště praktického vyučování, řídí se zásadami slušného společenského chování. 15. Žáci dodržují zásady slušného chování, a to jak v prostorách školy, tak na veřejnosti. Zdraví slušně všechny dospělé osoby v zařízeních PSHŠ a jednají s nimi uctivě, ke spolužákům se chovají ohleduplně. Šikanování je považováno za hrubé porušení školního řádu. Žáci se chovají ve škole i mimo ni tak, aby dodržovali platné zákony a dobře reprezentovali sebe i školu. 16. Zletilí žáci jsou dále povinni: a. Informovat školu o změně zdravotní způsobilosti, zdravotních obtížích nebo jiných závažných skutečnostech, které by mohly mít vliv na průběh vzdělávání. b. Dokládat důvody své nepřítomnosti ve vyučování v souladu s podmínkami stanovenými školním řádem. c. Oznamovat škole a údaje vedené ve školní matrice a další údaje, které jsou podstatné pro průběh vzdělávání nebo bezpečnost žáka a neprodleně hlásit veškeré změny v těchto údajích. 17. Zákonní zástupci nezletilých žáků jsou povinni: a. Zajistit, aby žák docházel řádně do školy a na pracoviště odborného praxe. b. Na vyzvání ředitelky školy se osobně zúčastnit projednání závažných otázek týkajících se vzdělávání žáka. c. Informovat školu o změně zdravotní způsobilosti, zdravotních obtížích žáka nebo jiných závažných skutečnostech, které by mohly mít vliv na průběh vzdělávání. d. Dokládat důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování v souladu s podmínkami stanovenými školním řádem. e. Oznamovat škole údaje vedené ve školní matrice a další údaje, které jsou podstatné pro průběh vzdělávání nebo bezpečnost žáka, a neprodleně hlásit veškeré změny v těchto údajích. 18. Při pohybových a sportovních činnostech (míčové hry apod.) se účastníci řídí ustanoveními o bezpečnosti obsaženými v pravidlech pro příslušnou pohybovou činnost, danou věkovou skupinu a jejich modifikaci pro dané prostorové podmínky školy a ustanoveními soutěžních řádů daných sportů. 19. Při praktickém vyučování, praktické přípravě, sportovních a jiných činnostech, kde je zvýšená možnost ohrožení zdraví, se žáci řídí pokyny vyučujícího. Vyučující nedovolí, aby se

6 žák bez odložení nebo bez zabezpečení proti možnosti zranění a zachycení ozdobných a jiných pro činnost nevhodných a nebezpečných předmětů účastnil příslušné činnosti. Žáci tyto předměty odkládají na určená místa. 20. Žák, který končí studium je povinen v pořádku odevzdat všechny vypůjčené věci (učebnice, učební pomůcky, ochranné pomůcky, klíče apod.). V opačném případě je povinen škodu nahradit. 21. Žáci jsou povinni mít řádně a včas zaplacenu úplatu za vzdělávání (dále jen školné). Porušení této povinnosti je považováno za závažné zaviněné porušení povinností stanovených tímto školním řádem. 21. Žáci jsou povinni se důkladně seznámit se školním řádem a důsledně jej dodržovat. Žákům je zakázáno: a. Kouřit v prostorách školy, a v její blízkosti a při všech činnostech organizovaných školou. b. Přinášet do školy nebo na akce organizované školou alkoholické nápoje a požívat je. c. Přinášet do školy nebo na akce organizované školou, požívat, nabízet, prodávat ve škole i mimo školu omamné látky, drogy, marihuanu, jakož i další chemické látky a léky užívané za účelem omámení. d. Přinášet do školy nebo na akce organizované školou věci nebezpečné pro život a zdraví a donášet do tříd a šaten věci, které mohou snadno znečišťovat prostor školy. e. Propagovat ve škole nebo na akcích organizovaných školou zákonem nepovolené sekty, hnutí a politické strany, myšlenky směřující k potlačování práv a svobod občanů. f. Šikanovat a jinak zneužívat své spolužáky i ostatní osoby včetně verbálního, nebo fyzického napadení. g. Vyrušovat při vyučování a zabývat se při vyučování činnostmi, které nejsou předmětem vyučování. Žák nesmí nosit do školy předměty, které by mohly rozptylovat pozornost ostatních žáků. h. Napovídat při zkoušení, opisovat při písemných zkouškách a používat pomůcky, které učitel označí za nedovolené. ch. Vstupovat do sborovny, kabinetů, odborných učeben, skladů bez doprovodu učitele nebo jiné osoby pověřené dozorem. Do kanceláří je vstup povolen v úředních hodinách. i. V průběhu přestávek opouštět budovu školy bez souhlasu třídního učitele, případně jiného pedagogického pracovníka. j. Nosit do školy větší částky peněz a cenné věci. k. Nosit výstřední oblečení a účesy, tetování na viditelných místech, piercing, používat výrazné líčení a úpravu nehtů odporující zásadám hygieny, bezpečnosti práce a profesním zvyklostem v gastronomii, obchodě a ubytovacích službách. Hoši nesmí nosit náušnice. l. Hrát o peníze a cenné věci. m. Vyklánět se z oken a přes zábradlí, vyskakovat z oken. n. Používat mobilní telefon a jiná komunikační a přehrávací zařízení ve vyučovacích hodinách a ve výrobních a odbytových střediscích. Tato zařízení musí být vypnutá! Záznamová zařízení mohou používat pouze se souhlasem všech přítomných. V případě používání těchto zařízení během výuky má vyučující učitel či instruktor právo uložit žákovi povinnost okamžitě toto elektronické zařízení vypnout a dát jej do úschovy do trezoru u zástupkyně ředitelky školy, a to až do konce vyučovacího dne. o. Připojování jakýchkoliv elektrických spotřebičů k elektrické síti, včetně dobíjení mobilních telefonů nebo notebooků.

7 22. Projevy šikanování mezi žáky, tj. fyzické násilí, omezování osobní svobody, ponižování, zneužívání informačních technologií k znevažování důstojnosti, kterých by se dopouštěl kdokoli vůči komukoli (žáci i dospělí), jsou v prostorách školy a při všech školních akcích a aktivitách přísně zakázány a jsou považovány za hrubý přestupek proti školnímu řádu. V případě takovýchto projevů chování postupuje škola dle daného školního programu proti šikanování. Vždy je svolávána výchovná komise, jsou informováni zákonní zástupci a dle platných zákonů má škola ohlašovací povinnost vůči některým dalším institucím (jako je např. orgán sociálně-právní ochrany dítěte, Policie ČR apod.). IV.III. Oblečení žáků při teoretickém a praktickém vyučování Vzhledem ke specifice odborné přípravy v hotelové škole, k profilu absolventa hotelové školy stanovenému pedagogickými dokumenty MŠMT ČR pro studijní obor Hotelnictví a vzhledem k vysokým nárokům na estetickou výchovu budoucích pracovníků v gastronomii a hotelových službách, jsou dána určitá společensko-odborná pravidla pro oblečení žáků v odborné hotelové škole. Oblečení žáků při teoretickém vyučování: Dívky: Šaty, společenská sukně nebo kalhoty (ne krátké), halenka, košile nebo svetr bez výrazného vzoru a nápisů. Hoši: Kalhoty společenské, jednobarevná košile, svetr nebo vesta bez nápadného vzoru či sako. Džínové oblečení z provozně organizačních důvodů není vhodné a nedoporučuje se. Pokud ho žáci nosí, musí být celistvé. Žáci jsou povinni být řádně ostříháni a učesáni, v době praktické výuky hoši nenosí náušnice. Oblečení při přípravě akcí v provozních místnostech a při výuce předmětu technologie přípravy pokrmů: Žáci vykonávající praxi při přípravě akcí a jejich likvidaci v provozních místnostech používají při práci rondon, bílé kalhoty a pokrývku hlavy. Oblečení při slavnostních příležitostech a při výuce předmětu technika obsluhy služeb a učební praxe: Dívky: bílá halenka, vestička s logem školy a sukně černá. Hoši: bílá košile, vestička s logem školy a černé kalhoty. Při slavnostních příležitostech (zahájení školního roku, odborné soutěže, kulturní akce, předávání vysvědčení, maturity, významné návštěvy ve škole apod.) nosí žáci školy společenské oblečení a odpovídající obuv. Čl. V. Omlouvání nepřítomnosti žáků 1. Žák je povinen docházet do školy pravidelně a včas podle stanoveného rozvrhu hodin a zúčastňovat se vyučování všem povinným vyučovacím předmětům a kroužkům, které si zvolil. 2. Nemůže-li se žák zúčastnit vyučování z důvodů předem známých, požádá o uvolnění. O uvolnění žáka z vyučování rozhoduje: - příslušný vyučující - jde-li o uvolnění na jednu vyučovací hodinu, - třídní učitel - jde-li o uvolnění nejdéle na dobu jednoho dne až tří dnů, - ředitelka školy - jde-li o uvolnění na dobu delší než tři den.

8 Pokud žák požaduje uvolnění na dobu delší než jednu vyučovací hodinu, předloží písemnou žádost třídnímu učiteli. U nezletilých žáků musí být žádost podepsána zákonným zástupcem. Nemůže-li třídní učitel sám o žádosti rozhodnout, postoupí ji ředitelce školy se svým písemným stanoviskem. 3. Je-li žák ubytován v domově mládeže, uvědomí o poskytnutém volnu svého vychovatele. 4. Nemůže-li se žák zúčastnit vyučování z důvodu, který nemohl předem předvídat, je zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka povinen nejpozději do tří dnů oznámit třídnímu učiteli důvod nepřítomnosti. Zástupce žáka ubytovaného v domově mládeže sdělí důvod nepřítomnosti též vychovateli. 5. Omluva nepřítomnosti se zapisuje do studijního průkazu žáka, nebo omluvného listu a s ohledem na hygienické předpisy a z důvodu ochrany veřejného zdraví musí být omluvenka z důvodu nevolnosti, nebo nemoci potvrzena lékařem. Třídní učitel omluví nepřítomnost žáka na základě dokladu předloženého zletilým žákem, zákonným zástupcem nezletilého žáka, vychovatelem domova mládeže nebo lékařem. 6. Nepřítomnost žáka třídní učitel omluví pouze v případě, jestliže jde o nepřítomnost ze závažných důvodů a jestliže bylo při omlouvání nepřítomnosti postupováno v souladu se školním řádem. Za závažné důvody se považují: nemoc, nutná návštěva lékaře, neodkladná úřední jednání (soud, policie apod.), mimořádné osobní nebo rodinné události, živelné pohromy, výpadek v dopravě apod. Jiné důvody, jako např. sportovní, kulturní a odborné akce se posuzují individuálně. 7. Třídní učitel může jako součást omluvenky zletilého žáka nebo zákonného zástupce nezletilého žáka požadovat doložení nepřítomnosti žáka ze zdravotních důvodů ošetřujícím lékařem. V odůvodněných případech (ohrožení hygienických předpisů, ohrožení ochrany veřejného zdraví a v případě časté nepřítomnosti žáka nasvědčující zanedbávání školní docházky), může třídní učitel požadovat jako součást omluvenky potvrzení ošetřujícího lékaře i v případě kratší nepřítomnosti než 3 dny. 8. Při vysoké neomluvené i omluvené absenci informuje třídní učitel o této skutečnosti výchovného poradce a zástupkyně ředitelky školy, kteří zváží, zda je vhodné dále postupovat v souladu s metodickými pokyny MŠMT ČR. 9. Ředitelka školy může ze závažných důvodů, zejména zdravotních, uvolnit žáka na žádost zcela nebo zčásti z vyučování některého předmětu; žáka se zdravotním postižením může také uvolnit z provádění určitých činností, popřípadě rozhodnout, že tento žák nebude v některých předmětech hodnocen. Žák nemůže být uvolněn z předmětu rozhodujícího pro odborné zaměření absolventa. V předmětu tělesná výchova ředitelka školy uvolní žáka z vyučování na písemné doporučení registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost nebo odborného lékaře. Žák není z předmětu, z něhož byl zcela uvolněn, hodnocen. V době výuky tělesné výchovy je žákovi určena náhradní výuka. 10. Nepřítomnost žákyně pro těhotenství a mateřství se omlouvá stejně jako nepřítomnost pro nemoc. 11. Ředitelka školy je povinna přerušit vzdělávání žákyni z důvodu těhotenství a mateřství, jestliže praktické vyučování nebo praktická příprava probíhá na pracovištích nebo spočívá v

9 pracích zakázaných těhotným ženám a matkám do konce devátého měsíce po porodu podle zvláštních právních předpisů, nebo jestliže vyučování podle lékařského posudku ohrožuje těhotenství žákyně. 12. Onemocní-li žák nebo osoba z jeho nejbližšího okolí přenosnou nemocí, oznámí tuto skutečnost žák nebo jeho zákonný zástupce neprodleně ředitelka školy a případně řediteli domova mládeže. 13. Žák, který splnil povinnou školní docházku, může zanechat vzdělávání na základě písemného sdělení doručeného ředitelce školy. Součástí sdělení nezletilého žáka je souhlas jeho zákonného zástupce. Žák přestává být žákem střední školy dnem následujícím po dni doručení tohoto sdělení řediteli školy, popřípadě dnem uvedeným ve sdělení o zanechání vzdělávání, pokud jde o den pozdější. 14. Jestliže se žák, který splnil povinnou školní docházku, neúčastní po dobu nejméně 5 vyučovacích dnů vyučování a jeho neúčast není omluvena, vyzve ředitelka školy na podnět třídního učitele, nebo pracovníka pověřeného dozorem v období odborné praxe písemně zletilého žáka nebo zákonného zástupce nezletilého žáka, aby neprodleně doložil důvody žákovy nepřítomnosti; zároveň upozorní, že jinak bude žák posuzován, jako by vzdělávání zanechal. Žák, který do 10 dnů od doručení výzvy do školy nenastoupí nebo nedoloží důvod nepřítomnosti, se posuzuje jako by vzdělávání zanechal posledním dnem této lhůty; tímto dnem přestává být žákem školy a den následující již není žákem školy. 15. Žák, který po splnění povinné školní docházky nepostoupil do vyššího ročníku, přestává být žákem školy posledním dnem příslušného školního roku nebo po tomto dni dnem následujícím po dni, kdy nevykonal opravnou zkoušku nebo neprospěl při hodnocení v náhradním termínu, anebo dnem následujícím po dni nabytí právní moci rozhodnutí o nepovolení opakování ročníku. 16. Neomluvená absence má vliv na použití dalších výchovných opatření podle školního řádu a zákoníku práce. 17. Uvolnění z vyučování z titulu reprezentace, účasti na soutěžích apod. uděluje ředitelka školy. Zameškané hodiny se neevidují jako hodiny absence. Čl. VI. Výchovná opatření 1. Výchovnými opatřeními jsou pochvaly nebo jiná ocenění a kázeňská opatření. 2. Pochvalu, nebo jiné ocenění uděluje žákům třídní učitel, nebo orgán státní správy ve školství za vynikající prospěch, reprezentaci školy, nebo příkladné plnění povinností. 3. Ředitelka školy může na základě vlastního rozhodnutí nebo na základě podnětu jiné právnické či fyzické osoby udělit žákovi po projednání v pedagogické radě pochvalu nebo jiné ocenění za mimořádný projev lidskosti, občanské nebo školní iniciativy, záslužný nebo statečný čin nebo za dlouhodobou úspěšnou práci. 4. Třídní učitel může na základě vlastního rozhodnutí nebo na základě podnětu ostatních vyučujících udělit žákovi po projednání s ředitelkou školy pochvalu nebo jiné ocenění za výrazný projev školní iniciativy nebo za déletrvající úspěšnou práci.

10 5. Kázeňskými opatřeními jsou podmíněné vyloučení žáka ze školy, vyloučení žáka ze školy, a další kázeňská opatření, která nemají právní důsledky pro žáka. 6. Při porušení povinností stanovených školním řádem lze podle závažnosti tohoto porušení žákovi uložit: a. napomenutí třídního učitele uděluje třídní učitel kdykoliv v průběhu školního roku za drobné přestupky proti školnímu řádu, a to 3 poznámky v třídní knize, 5 pozdních příchodů, 1-2 neomluvené hodiny, na základě těchto přestupků může třídní učitel uložit výchovné opatření. b. důtku třídního učitele uděluje třídní učitel za opakované drobné přestupky proti školnímu řádu v průběhu školního roku a za závažnější přestupky proti školnímu řádu, a to 4-8 poznámek v třídní knize, 6-10 pozdních příchodů, 3-5 neomluvených hodin, na základě těchto přestupků může třídní učitel uložit výchovné opatření. Jestliže žák po udělení důtky třídního učitele stále porušuje ustanovení školního řádu, informuje třídní učitel výchovného poradce a zástupkyni ředitelky školy, kteří se žákem a zákonným zástupce nezletilého žáka přestupky projednají. O jednání výchovné komise se pořídí písemný záznam, který se založí do pedagogické dokumentace žáka. c. důtku ředitele školy uděluje ředitelka školy na návrh třídního učitele případně z vlastní iniciativy kdykoliv v průběhu školního roku. Důtka ředitele školy se uděluje za hrubě porušení školního řádu, např. šikana, slovní napadení pracovníka školy, požití alkoholu nebo drog před vyučováním, 6 15 neomluvených hodin, pokud podle závažnosti prohřešku nebylo uloženo výchovně opatření vyššího stupně. Na základě těchto přestupků může ředitelka školy uložit výchovné opatření. Jestliže žák i po udělení důtky ředitele školy stále porušuje ustanovení školního řádu, podá třídní učitel po projednání ve výchovné komisi návrh na podmínečné vyloučení žáka ze školy. 7. Ředitelka školy může v případě závažného zaviněného porušení povinností stanovených školským zákonem nebo školním řádem rozhodnout o podmíněném vyloučení nebo o vyloučení žáka ze školy. V rozhodnutí o podmíněném vyloučení stanoví ředitel školy zkušební lhůtu, a to nejdéle na dobu jednoho roku. Dopustí-li se žák v průběhu zkušební lhůty dalšího zaviněného porušení povinností stanovených zákonem nebo školním řádem, může ředitelka školy rozhodnout o jeho vyloučení. Žáka lze podmíněně vyloučit nebo vyloučit ze školy pouze v případě, že splnil povinnou školní docházku. 8. Zvláště hrubé slovní a úmyslné fyzické útoky žáka vůči pracovníkům školy se vždy považují za závažné zaviněné porušení povinností stanovených zákonem. 9. Žák může být mimo jiné podmíněně, nebo okamžitě vyloučen za: a. činy vedoucí k poškození zdraví svých spolužáků či zaměstnanců školy b. zcizení majetku školy (i software), spolužáků nebo zaměstnanců školy či jiných osob přítomných v prostorách školy, na pracovištích OV nebo na školních akcích c. chování vedoucí k šikaně d. držení, distribuci nebo požívání alkoholu, drog či jiných nebezpečných látek ve škole, v její blízkosti nebo na školních akcích e. výroky a chování mající charakter porušení práv na ochranu osobnosti a deklarace lidských práv f. propagaci stran a hnutí směřujících k potlačování lidských práv či k rasové nesnášenlivosti

11 10. Třídní učitel neprodleně oznámí uložení důtky ředitelce školy. Ředitelka školy nebo třídní učitel neprodleně oznámí udělení pochvaly a jiného ocenění nebo uložení napomenutí nebo důtky a jeho důvody prokazatelným způsobem žákovi a zákonnému zástupci nezletilého žáka a zaznamená jejich udělení do pedagogické dokumentace. 11. Další podrobnosti stanoví 30 zákona č. 561/2004 Sb. a 10 vyhlášky MŠMT ČR č. 13/2004 Sb. a ve znění pozdějších předpisů. Čl. VII. Výjezdy a ředitelská volna 1. Školní poznávací zájezdy s výchovným a vzdělávacím programem v rozsahu dvou vyučovacích dnů v době vyučování povoluje na žádost třídního učitele ředitelka školy. 2. V období školního vyučování může ředitelka školy ze závažných důvodů, zejména organizačních a technických, vyhlásit pro žáky nejvýše 5 volných dnů ve školním roce. 3. Povinnosti pedagogického dozoru při školních akcích jsou uvedeny v jednotlivých směrnicích. Čl. VIII. Organizace zájmové činnosti, nepovinných předmětů 1. Zájmové kroužky zřizuje škola za účelem rozvoje zájmů a schopností žáků v době mimo vyučování. Zájmová činnost je provozována na základě zájmu a dobrovolnosti žáků. Činnost zájmových kroužků probíhá pouze v době školního vyučování (tzn. mimo prázdnin). Režim zájmových kroužků je upraven týdenním rozvrhem jednotlivých kroužků. 2. Za příchod a odchod žáků kroužku do školy a ze školy odpovídá pedagog, který také vede odpovídající dokumentaci - deník nepovinného předmětu, kroužku. Čl. IX. IX.I. Denní řád teoretického (odborném) vyučování Úvod 1. Při teoretickém vyučování dodržuje žák všechna všeobecná ustanovení školního řádu. 2. Teoretické vyučování se řídí platným rozvrhem hodin, stanoveným učebním plánem. Zahájení učebního dne 1. Do školy je žák povinen přijít tak, aby byl nejpozději 5 minut před zahájením vyučování na svém místě v učebně. 2. Žák je povinen nosit na vyučování stanovené učebnice a pomůcky. Udržuje učební pomůcky v pořádku a čistotě, do školy je nosí ve vhodné aktovce nebo tašce. 3. Do školy přichází žáci slušně a čistě upraveni a oblečeni. 4. Cenné věci a peníze žáci nenechávají odložené v oděvu, ani v odložených aktovkách. 5. Při opožděném příchodu do školy je žák povinen omluvit se vyučujícímu učiteli.

12 6. Žák dbá na dostatečné zajištění svých věcí. Cenné věci do školy nenosí. Věci běžné denní potřeby, jako jsou hodinky, drobné šperky, apod. mají žáci neustále u sebe. Pokud je musí odložit, např. v hodinách tělesné výchovy, svěřují je do úschovy vyučujícímu, třídnímu učiteli či jiné osobě pověřené dozorem. Hodnotné věci, případně velkou hotovost mohou uložit v kanceláři zástupkyně školy. Pokud žák musí do školy nosit mobilní telefon, je místem určeným pro jeho uložení ředitelna. Případné ztráty věcí hlásí žáci neprodleně vyučujícímu, svému TU eventuálně v kanceláři školy. Průběh teoretického (odborného) vyučování 1. Před zahájením vyučovací hodiny je žák povinen připravit si všechny potřebné učební pomůcky na lavici. Není-li na vyučování náležitě připraven, omluví se svému učiteli. 2. Žáci sedí ve třídě podle zasedacího pořádku. Není dovoleno měnit místa. Trvalou změnu může provést jen třídní učitel (či učitel daného předmětu). 3. Žáci zdraví učitele při vstupu do učebny povstáním. 4. Nepřijde-li do 5 minut učitel na vyučování, oznámí žák, mající službu, jeho nepřítomnost vedení PSHŠ. 5. Vstoupí-li do učebny během vyučování jiná dospělá osoba, žáci ji zdraví povstáním a usedají na pokyn vyučujícího učitele. 6. Přestávek mezi jednotlivými hodinami využívají žáci především k přípravě na příští vyučovací hodinu a k osobní hygieně. Hlavní přestávka je určena k přesnídávce a odpočinku. Žáci se nesmí vzdalovat v době vyučování a o přestávkách z budovy školy, pokud to nevyžadují provozní důvody. 7. Učitel, učící v první hodině, vyzvedne třídní knihu ve sborovně a zpět ji vrací vyučující v poslední hodině. V ostatních vyučovacích hodinách nosí třídní knihu pověřený žák. 8. Každý vyučující před svou hodinou i po ní zkontroluje stav třídy a nechá odstranit zjištěné nedostatky či nepořádek. Ukončení učebního dne 1. Dříve než žáci opustí učebnu, překontroluje služba za přítomnosti učitele stav, čistotu zařízení a uzavření oken. 2. Z učebny odcházejí žáci, vyučující zhasne světla a vypne spotřebiče, případně uzamkne učebnu. 3. Při odchodu z učebny a při odchodu ze školní budovy se žáci chovají ukázněně. Uvolnění z vyučování 1. Veškeré osobní záležitosti si žák vyřizuje u TU nebo zastupujícího TU před vyučováním nebo o hlavní přestávce. 2. Žák může opustit učebnu během vyučování jen se souhlasem učitele. Čl. X 1. Žák, který v rámci praktických cvičení předmětů TOS a TPP působí ve školní restauraci, dodržuje pravidla bezpečnosti v daném provozu. Po dobu jeho působení ve školní restauraci za něj přebírá zodpovědnost vedoucí gastronomického střediska Ing. Jan Rezek. 2. Žák, který v rámci praktických cvičení předmětů TOS a TPP působí v restauraci Magnificent, dodržuje pravidla bezpečnosti v daném provozu. Po dobu jeho působení v restauraci Magnificent za něj přebírá zodpovědnost vedoucí gastronomického střediska Ing. Jan Rezek. 3.Žák, který v rámci praktických cvičení předmětů TOS a TPP působí při vydávání obědů, dodržuje pravidla bezpečnosti v daném provozu. Po dobu jeho působení při vydávání obědů za něj přebírá zodpovědnost vedoucí gastronomického střediska Ing. Jan Rezek.

13 Čl. XI Podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků a jejich ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí 1. Žáci jsou povinni účastnit se školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při školních činnostech a školení požární ochrany. 2. Žáci jsou povinni užívat ochranné pomůcky dle pokynů učitelů. 3. Žáci jsou povinni zdržet se prací nebo činností, jejichž výkon by neodpovídal jejich schopnostem a zdravotní způsobilosti. Pokud by byla taková činnost po nich požadována, mají povinnost před započetím těchto činností upozornit pedagogického pracovníka školy, který byl takovouto činnost vyžadoval, na omezení jejich schopností a zdravotní způsobilosti. 4. Žáci jsou povinni neprodleně hlásit učiteli nedostatky a závady ve škole či na pracovišti, které by mohly ohrozit bezpečnost nebo zdraví. Žákům je zakázáno používat takové stroje, přístroje a zařízení, o nichž se byť jen domnívají, že by mohly být poškozené či vadné. 5. Žákům je zakázáno vstupovat bez pedagogického doprovodu do odborných učeben, (tj. zejména do gastronomické posluchárny, kuchyně gastronomického střediska, baru, restaurace Magnificent, učeben výpočetní techniky, tělocvičny, posilovny) a prostorů, které nejsou určeny pro žáky. 6. Žák je povinen bezodkladně oznámit učiteli jakýkoliv školní úraz, pokud mu to zdravotní stav dovolí. 7. Žáci jsou povinni bezodkladně oznámit učiteli úraz jiné osoby, jehož byli svědkem. ČL. XII Podmínky a způsoby doručování výzev, sdělení a oznámení, pokud nejsou úkonem správního řízení, podmínky a způsoby informování žáků, zákonných zástupců nezletilých žáků a rodičů zletilých žáků o organizaci, průběhu a výsledcích vzdělávání 1. Výzvy, sdělení a oznámení, pokud nejsou úkonem správního řízení, a informace, jimiž se informují žáci, zákonní zástupci nezletilých žáků a rodiče zletilých žáků (dále jen příjemci) o organizaci, průběhu a výsledcích vzdělávání (dále jen zprávy) se oznamují jejich příjemcům následujícími způsoby: a) Zveřejnění zprávy na veřejných webových stránkách školy na adrese a to zejména v sekcích aktuality, suplování, dokumenty. Takto zveřejněné informace se považují za sdělené všem příjemcům okamžikem jejich zveřejněním na webových stránkách školy. b) Zpřístupněním zprávy příjemci zprávy na zabezpečeném přístupu do školního systému Bakaláři. c) Odesláním zprávy příjemci zprávy na jeho ovou adresu, kterou nahlásit v osobním dotazníku škole a která je zadána do školního systému Bakaláři. Tyto zprávy se považují za sdělené příjemci okamžikem jejich odeslání. d) Osobním předáním písemnosti příjemci. e) Osobním ústním či telefonickým sdělením příjemci.

14 f) Doručením písemnosti prostřednictvím držitele poštovní licence formou obyčejné listovní zásilky, a to na poslední příjemcem sdělenou korespondenční adresu. g) Doručením písemnosti prostřednictvím držitele poštovní licence formou doporučené listovní zásilky, a to na poslední příjemcem sdělenou korespondenční adresu. Nebyl-li při doručování příjemce zastižen, písemnost se uloží u držitele poštovní licence. Jestliže si příjemce uložené písemnosti ve lhůtě 10 dnů ode dne, kdy byla písemnost k vyzvednutí připravena, tuto nevyzvedne, písemnost se považuje za doručenou posledním dnem této lhůty. h) Zveřejněním zprávy na přístupném místě ve škole, a to zpravidla na Úřední desce. Takto zveřejněné informace se považují za sdělené všem příjemcům okamžikem jejich zveřejnění. i) Doručením SMS zprávy na mobilní telefon, a to na poslední příjemcem sdělené mobilní telefonní číslo. Zpráva se v tomto případě považuje za doručenou okamžikem, kdy telefonní operátor doručí škole SMS doručenku. 2. Způsob sdělení zprávy příjemci volí škola, tato dbá při tom ochrany osobních údajů. 3. Způsoby sdělení zprávy příjemci se považují za prokazatelné. Příloha I Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Příloha II Standard postupu k řešení případů souvisejících s užíváním návykových látek v prostředí školy a akcích pořádaných školou V Praze Mgr. Bronislava Svobodová

15 Příloha I PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ První soukromá hotelová škola Tato pravidla vycházejí z ustanovení Zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání č. 561/2005 Sb. (dále jen školský zákon) a Vyhlášky o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři č. 13/2005 Sb.. Podrobnosti hodnocení výsledků vzdělávání žáků vycházejí z požadavků rámcového vzdělávacího programu Hotelnictví a školního vzdělávacího program Hotelnictví a obsahují: zásady průběžného hodnocení a hodnocení výsledků vzdělávání na vysvědčení, kritéria stupňů prospěchu, podrobnosti o komisionálních zkouškách, klasifikace žáka v náhradním termínu, klasifikace žáka pochybnosti o správnosti, uvolnění z výuky, vydání ročníkových vysvědčení, individuální vzdělávací program, uznání uceleného dosaženého vzdělání žáka, ukončování vzdělávání, 1 ZÁSADY HODNOCENÍ PRŮBĚHU A VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ A CHOVÁNÍ VE ŠKOLE A NA AKCÍCH POŘÁDANÝCH ŠKOLOU 1.1 Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání 1. Hodnocení žáka je organickou součástí výchovně vzdělávacího procesu a jeho řízení. 2. Za první pololetí se vydává žákovi výpis z vysvědčení, za druhé pololetí vysvědčení. 3. Hodnocení výsledků vzdělávání žáka na vysvědčení je vyjádřeno klasifikačním stupněm. 4. Škola převede klasifikaci do slovního hodnocení v případě přestupu žáka na školu, která hodnotí odlišným způsobem, a to na žádost této školy, zletilého žáka nebo zástupce nezletilého žáka. 5. Klasifikace je jednou z forem hodnocení, její výsledky se vyjadřují stanovenou stupnicí.

16 6. Ve výchovně vzdělávacím procesu se uskutečňuje klasifikace průběžná a celková. 7. Průběžná klasifikace se uplatňuje při hodnocení dílčích výsledků a projevů žáka. 8. Klasifikace souhrnného prospěchu se provádí na konci každého pololetí a není pouze aritmetickým průměrem běžné klasifikace. 9. Hodnocení žáka klasifikací jsou výsledky vzdělávání žáka a chování žáka ve škole a na akcích pořádaných školou hodnoceny tak, aby byla zřejmá úroveň vzdělání žáka, které dosáhl zejména vzhledem k očekávaným výstupům formulovaným v učebních osnovách jednotlivých předmětů školního vzdělávacího programu Hotelnictví, k jeho vzdělávacím a osobnostním předpokladům a k věku žáka. Klasifikace zahrnuje hodnocení píle žáka a jeho přístupu ke vzdělávání i v souvislostech, které ovlivňují jeho výkon. 10. Chování neovlivňuje klasifikaci výsledků ve vyučovacích předmětech. 11. Při hodnocení a při průběžné i celkové klasifikaci pedagogický pracovník uplatňuje přiměřenou náročnost a pedagogický takt vůči žákovi. 12. Klasifikační stupeň určí učitel, který vyučuje příslušnému předmětu. 13. V předmětu, ve kterém vyučuje více učitelů, určí výsledný klasifikační stupeň za klasifikační období příslušní učitelé po vzájemné dohodě. 14. Ohodnocením výkonu žáka klasifikačním stupněm posuzuje učitel výsledky práce objektivně a přiměřeně náročně. 15. Pro určování stupně prospěchu v jednotlivých předmětech na konci klasifikačního období se hodnotí učební výsledky, jichž žák dosáhl za celé klasifikační období. Při celkové klasifikaci přihlíží učitel k věkovým zvláštnostem žáka a dále také k tomu, že žák mohl v průběhu klasifikačního období zakolísat v učebních výkonech pro určitou indispozici. Přihlíží se i ke snaživosti a pečlivosti žáka, k jeho individuálním schopnostem a zájmům. Stupeň prospěchu se neurčuje jen na základě průměru a klasifikace za příslušné období. 16. Ředitelka školy je povinna ve spolupráci s předmětovými skupinami působit na sjednocování klasifikačních měřítek všech učitelů. 17. Žáci (jejich zákonní zástupci) jsou o prospěchu informováni třídním učitelem a učiteli jednotlivých předmětů: - průběžně, - před koncem každého čtvrtletí ( klasifikačního období ), - případně kdykoliv na požádání žáka nebo jeho zákonného zástupce. V případě mimořádného zhoršení prospěchu informuje žáka nebo jeho zákonného zástupce třídní učitel, popřípadě učitel jednotlivého předmětu. Případy zaostávání žáků v učení se projednají v pedagogické radě školy.

17 18. Do vyššího ročníku postoupí žák, který na konci druhého pololetí příslušného ročníku prospěl ze všech povinných předmětů stanovených školním vzdělávacím programem Hotelnictví s výjimkou předmětů, z nichž se žák nehodnotí. 19. Nelze-li žáka hodnotit na konci prvního pololetí, určí ředitelka školy pro jeho hodnocení náhradní termín, a to tak, aby hodnocení za první pololetí bylo provedeno nejpozději do konce června. Není-li možné žáka hodnotit ani v náhradním termínu, žák se za první pololetí nehodnotí. Není-li žák hodnocen z povinného předmětu vyučovaného pouze v prvním pololetí ani v náhradním termínu, neprospěl. (viz. Klasifikace žáka v náhradním termínu) 20. Nelze-li žáka hodnotit na konci druhého pololetí, určí ředitel školy pro jeho hodnocení náhradní termín, a to tak, aby hodnocení za druhé pololetí bylo provedeno nejpozději do konce září následujícího školního roku. Do doby hodnocení navštěvuje žák nejbližší vyšší ročník. Není-li žák hodnocen ani v tomto termínu, neprospěl. (viz. Klasifikace žáka v náhradním termínu) 21. Žák, který na konci druhého pololetí neprospěl nejvýše ze 2 povinných předmětů nebo žák, který neprospěl na konci prvního pololetí nejvýše ze 2 povinných předmětů vyučovaných pouze v prvním pololetí, koná z těchto předmětů opravnou zkoušku nejpozději do konce příslušného školního roku v termínu stanoveném ředitelem školy. Opravné zkoušky jsou komisionální.(viz. Podrobnosti ke komisionálním zkouškám) 22. Má-li zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka pochybnosti o správnosti hodnocení na konci prvního nebo druhého pololetí, může do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o hodnocení prokazatelně dozvěděl, nejpozději však do 3 pracovních dnů od vydání vysvědčení, požádat ředitelku školy o komisionální přezkoušení žáka; je-li vyučujícím žáka v daném předmětu ředitel školy, krajský úřad. Komisionální přezkoušení se koná nejpozději do 14 dnů od doručení žádosti nebo v termínu dohodnutém se zletilým žákem nebo zákonným zástupcem nezletilého žáka. Česká školní inspekce poskytne součinnost na žádost ředitelky školy nebo krajského úřadu. Ustanovení tohoto odstavce se přiměřeně vztahuje i na hodnocení vzdělávání členěného do jiných ucelených částí učiva. 23. V případě, že se žádost o přezkoumání výsledků hodnocení týká hodnocení chování nebo předmětů výchovného zaměření, posoudí ředitelka školy, je-li vyučujícím žáka v daném předmětu výchovného zaměření ředitelka školy, krajský úřad, dodržení pravidel pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků podle 30 odst. 2 zák. č. 561/2004 Sb. školského zákona. V případě zjištění porušení těchto pravidel ředitel školy nebo krajský úřad výsledek hodnocení změní, nebyla-li pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků porušena, výsledek hodnocení potvrdí, a to nejpozději do 14 dnů ode dne doručení žádosti. Česká školní inspekce poskytne součinnost na žádost ředitelky školy nebo krajského úřadu. 24. V odůvodněných případech může krajský úřad rozhodnout o konání opravné zkoušky a komisionálního přezkoušení podle 69 odstavce 9 školského zákona i na jiné střední škole. Zkoušky se na žádost krajského úřadu účastní školní inspektor. Ustanovení tohoto odstavce se přiměřeně vztahuje i na hodnocení vzdělávání členěného do jiných ucelených částí učiva.

18 25. Ředitelka školy uzná ucelené dosažené vzdělání žáka podle 66 školského zákona, pokud je doloženo dokladem o tomto vzdělání nebo jiným prokazatelným způsobem. Částečné vzdělání žáka může ředitelka školy uznat, jestliže žák o to požádá a pokud je doloženo dokladem o tomto vzdělání nebo jiným prokazatelným způsobem a od doby jeho dosažení neuplynulo více než 10 let nebo pokud žák znalosti z tohoto vzdělání prokáže při zkoušce stanovené ředitelem školy. Uzná-li ředitel školy dosažené vzdělání žáka, uvolní žáka z vyučování a hodnocení v rozsahu uznaného vzdělání Zásady pro hodnocení chování ve škole 1. Klasifikaci chování žáků navrhuje třídní učitel po projednání s učiteli, kteří ve třídě vyučují, a rozhoduje o ní ředitel po projednání v pedagogické radě. 2. Kritériem pro klasifikaci chování je dodržování pravidel slušného chování a dodržování školního řádu během klasifikačního období. 3. Při klasifikaci chování se přihlíží k věku, morální a rozumové vyspělosti žáka; k uděleným opatřením k posílení kázně se přihlíží pouze tehdy, jestliže tato opatření byla neúčinná. 4. Škola hodnotí a klasifikuje žáky za jejich chování ve škole a při akcích organizovaných školou. 5. Nedostatky v chování žáků se projednávají v pedagogické radě. 6. Za hrubé porušení školního řádu jsou považovány projevy šikanování, tj. cílené a opakované ubližující agresivní útoky. Stejně tak sem mohou patřit i mírné formy psychického útlaku, které byly již dříve prokázány a znovu se opakují. 7. Zákonní zástupci žáka jsou o chování žáka informováni třídním učitelem a učiteli jednotlivých předmětů: - průběžně ( osobně nebo písemným sdělením ), - před koncem každého čtvrtletí ( klasifikační období ) na třídních schůzkách, - okamžitě v případě mimořádného porušení školního řádu. 2. ZÁSADY A PRAVIDLA PRO SEBEHODNOCENÍ ŽÁKŮ 1. Sebehodnocení je důležitou součástí hodnocení žáků. 2. Sebehodnocením se posiluje sebeúcta a sebevědomí žáků. 3. Chybu je potřeba chápat jako přirozenou věc v procesu učení. Pedagogičtí pracovníci chyby s žáky projednávají, žáci mohou některé práce sami opravovat. Chyba je důležitý prostředek učení. 4. Při sebehodnocení se žák snaží popsat:

19 - co se mu daří, - co mu ještě nejde, - jak bude pokračovat dál. 5. Při školní práci je žák veden k tomu, aby komentoval svoje výkony a výsledky. 6. Známky nejsou jediným zdrojem motivace. 3. STUPNĚ HODNOCENÍ PROSPĚCHU A CHOVÁNÍ V PŘÍPADĚ POUŽITÍ KLASIFIKACE A JEJICH CHARAKTERISTIKA A PŘEDEM STANOVENÁ KRITÉRIA 3.1 Stupně hodnocení prospěchu 1. Výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých povinných a nepovinných předmětech stanovených školním vzdělávacím programem Hotelnictví se v případě klasifikace hodnotí na vysvědčení stupni prospěchu: 1 výborný 2 chvalitebný 3 dobrý 4 dostatečný 5 - nedostatečný 2. Pro potřeby klasifikace se předměty dělí do tří skupin: - předměty s převahou teoretického zaměření, - předměty s převahou praktických činností, - předměty s převahou výchovného zaměření. Kritéria pro jednotlivé klasifikační stupně jsou formulována především pro celkovou klasifikaci. Učitel však nepřeceňuje žádné z uvedených kritérií, posuzuje žákovy výkony komplexně, v souladu se specifikou předmětu Klasifikace ve vyučovacích předmětech s převahou teoretického zaměření Převahu teoretického zaměření mají jazykové, společenskovědní, přírodovědné předměty, matematika a předměty odborné. Při klasifikaci výsledků ve vyučovacích předmětech s převahou teoretického zaměření se v souladu s požadavky učebních osnov hodnotí: - ucelenost, přesnost a trvalost osvojení požadovaných poznatků, faktů, pojmů, definic, zákonitostí a vztahů, kvalita a rozsah získaných dovedností vykonávat požadované intelektuální schopnosti

20 - schopnost uplatňovat osvojené poznatky a dovednosti při řešení teoretických a praktických úkolů, při výkladu a hodnocení společenských a přírodních jevů a zákonitostí, - kvalita myšlení, především jeho logika, samostatnost a tvořivost, - aktivita v přístupu k činnostem, zájem o ně a vztah k nim, - přesnost, výstižnost a odborná i jazyková správnost ústního a písemného projevu, - kvalita výsledků činností, - osvojení účinných metod samostatného studia. Výchovně vzdělávací výsledky se klasifikují podle těchto kritérií: Stupeň 1 ( výborný ) Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy, definice a zákonitosti uceleně, přesně a úplně a aplikuje vztahy mezi nimi. Pohotově vykonává požadované intelektuální schopnosti. Samostatně a tvořivě uplatňuje osvojené poznatky a dovednosti při řešení teoretických a praktických úkolů, při výkladu a hodnocení jevů a zákonitostí. Myslí logicky správně, zřetelně se u něho projevuje samostatnost a tvořivost. Jeho ústní a písemný projev je správný, přesný a výstižný. Grafický projev je přesný a estetický. Výsledky jeho činnosti jsou kvalitní, pouze s menšími nedostatky. Je schopen samostatně studovat vhodné texty. Stupeň 2 ( chvalitebný ) Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy, definice a zákonitosti v podstatě uceleně, přesně a úplně. Pohotově vykonává požadované intelektuální schopnosti. Samostatně a produktivně nebo podle menších podnětů učitele uplatňuje osvojené poznatky, dovednosti při řešení teoretických a praktických úkolů, při výkladu a hodnocení jevů a zákonitostí. V myšlení žáka se projevuje logika a tvořivost. Ústní a písemný projev mívá menší nedostatky ve správnosti, přesnosti a výstižnosti. Kvalita výsledků činnosti je zpravidla bez podstatných nedostatků. Grafický projev je estetický, bez větších nepřesností. Je schopen samostatně nebo s menší pomocí studovat vhodné texty. Stupeň 3 ( dobrý ) Žák má v ucelenosti, přesnosti a úplnosti osvojení si požadovaných poznatků, faktů, pojmů, definic a zákonitostí nepodstatné mezery. Při vykonávání požadovaných intelektuálních činností projevuje nedostatky. Podstatnější nepřesnosti a chyby dovede za pomoci učitele korigovat. V uplatňování osvojených poznatků, dovedností při řešení teoretických a praktických úkolů se dopouští chyb. Uplatňuje poznatky a provádí hodnocení jevů a zákonitostí podle podnětů učitele. Jeho myšlení je vcelku správné, ale málo tvořivé, v jeho logice se vyskytují chyby. V ústním a písemném projevu má nedostatky v správnosti, přesnosti a výstižnosti. V kvalitě výsledků jeho činnosti se projevují častější nedostatky, grafický projev je méně estetický a má menší nedostatky. Je schopen samostatně studovat podle návodu učitele. Stupeň 4 ( dostatečný ) Žák má v ucelenosti, přesnosti a úplnosti osvojení si požadovaných poznatků závažné mezery. Při provádění požadovaných intelektuálních činností je málo pohotový a má větší nedostatky. V uplatňování osvojených poznatků, dovedností, při řešení teoretických a praktických úkolů

21 se vyskytují závažné chyby. Při využívání poznatků pro výklad a hodnocení jevů je nesamostatný. V logice myšlení se vyskytují závažné chyby, myšlení není tvořivé. Jeho ústní a písemný projev má vážné nedostatky ve správnosti, přesnosti a výstižnosti. V kvalitě výsledků jeho činnosti a v grafickém projevu se projevují nedostatky, grafický projev je málo estetický. Závažné nedostatky a chyby dovede žák s pomocí učitele opravit. Při samostatném studiu má velké těžkosti. Stupeň 5 ( nedostatečný ) Žák si požadované poznatky neosvojil uceleně, přesně a úplně, má v nich závažné a značné mezery. Jeho dovednost vykonávat požadované intelektuální činnosti má velmi podstatné nedostatky. V uplatňování osvojených vědomostí, dovedností při řešení jevů a zákonitostí nedovede své vědomosti uplatnit ani s podněty učitele. Neprojevuje samostatnost v myšlení, vyskytují se u něho časté logické nedostatky. V ústním a písemném projevu má závažné nedostatky ve správnosti, přesnosti i výstižnosti. Kvalita výsledků jeho činnosti a grafický projev mají závažné nedostatky. Závažné nedostatky a chyby nedovede opravit ani s pomocí učitele. Nedovede samostatně studovat Klasifikace ve vyučovacích předmětech s převahou praktického zaměření Převahu praktické činnosti mají předměty informatika a práce s počítačem, obchodní korespondence, účetnictví, technologie přípravy pokrmů, učební praxe. Při klasifikaci v předmětech uvedených s převahou praktického zaměření v souladu s požadavky ŠVP se hodnotí: - vztah k práci, k pracovnímu kolektivu a k praktickým činnostem, - osvojení praktických dovedností a návyků, zvládnutí účelných způsobů práce, - využití získaných teoretických vědomostí v praktických činnostech, - aktivita, samostatnost, tvořivost, iniciativa v praktických činnostech, - kvalita výsledků činností, - organizace vlastní práce a pracoviště, udržování pořádku na pracovišti, - dodržování předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a péče o životní prostředí, - hospodárné využívání surovin, materiálů, energie, překonávání překážek v práci, - obsluha a údržba zařízení a pomůcek. Výchovně vzdělávací výsledky se klasifikují podle těchto kritérií: Stupeň 1 ( výborný ) Žák soustavně projevuje kladný vztah k práci, k pracovnímu kolektivu a k praktickým činnostem. Pohotově, samostatně a tvořivě využívá získané teoretické poznatky při praktické činnosti. Praktické činnosti vykonává pohotově, samostatně uplatňuje získané dovednosti a návyky. Bezpečně ovládá postupy a způsoby práce; dopouští se jen menších chyb, výsledky jeho práce jsou bez závažnějších nedostatků. Účelně si organizuje vlastní práci, udržuje pracoviště v pořádku. Dodržuje předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Hospodárně využívá materiál, energii. Vzorně obsluhuje a udržuje zařízení a pomůcky. Aktivně překonává vyskytující se překážky.

Střední odborná škola obchodu, služeb a provozu hotelů a SOU spol. s r.o. Školní řád. 1. Práva žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků

Střední odborná škola obchodu, služeb a provozu hotelů a SOU spol. s r.o. Školní řád. 1. Práva žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků Střední odborná škola obchodu, služeb a provozu hotelů a SOU spol. s r.o. Školní řád 1. Práva žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků 1.1. Žák má právo: a) na demokratický přístup pedagogických a ostatních

Více

Š K O L N Í Ř Á D SPgŠ

Š K O L N Í Ř Á D SPgŠ VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ A STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA LITOMYŠL Komenského nám. 22, PSČ 570 12, tel./fax 461 615705, tel. 461 614550 e-mail: vospspgs@vospspgs.cz; web: www.vospspgs.cz Š K O L N Í

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. 2.1. Práva žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků

ŠKOLNÍ ŘÁD. 2.1. Práva žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků ŠKOLNÍ ŘÁD Obsah Čl. 1 Úvod Čl. 2 Práva a povinnosti žáků 2.1. Práva žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků 2.2 Další práva žáků 2.3 Povinnosti žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků 2.4 Povinnosti

Více

Školní řád Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, Belgická 4852, příspěvková organizace (platný od 1.9. 2011)

Školní řád Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, Belgická 4852, příspěvková organizace (platný od 1.9. 2011) Školní řád Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, Belgická 4852, příspěvková organizace (platný od 1.9. 2011) Školní řád SPŠT Jablonec nad Nisou (dále jen školní řád) vychází ze zákona

Více

Hotelová škola. Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Mariánská 252, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm ŠKOLNÍ ŘÁD ČLÁNEK 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Hotelová škola. Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Mariánská 252, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm ŠKOLNÍ ŘÁD ČLÁNEK 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Mariánská 252, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm ŠKOLNÍ ŘÁD ČLÁNEK 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1. Účelem školního řádu Hotelové školy, Frenštát pod Radhoštěm,

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA WALDORFSKÁ, OSTRAVA, příspěvková organizace Klicperova 504/8, 709 00 Ostrava Š K O L N Í ŘÁD

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA WALDORFSKÁ, OSTRAVA, příspěvková organizace Klicperova 504/8, 709 00 Ostrava Š K O L N Í ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA WALDORFSKÁ, OSTRAVA, příspěvková organizace Klicperova 504/8, 709 00 Ostrava Š K O L N Í ŘÁD Škola, kterou si její učitelé a žáci na základě své svobodné vůle zvolili, stanovuje tato

Více

Integrovaná střední škola Nová Paka, Kumburská 846, 509 31 Nová Paka. Školní řád

Integrovaná střední škola Nová Paka, Kumburská 846, 509 31 Nová Paka. Školní řád Integrovaná střední škola Nová Paka, Kumburská 846, 509 31 Nová Paka Školní řád 1 Obsah: Školní řád Všeobecná ustanovení 1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků, vztahy žáků a

Více

Š k o l n í ř á d Odborného učiliště Kelč

Š k o l n í ř á d Odborného učiliště Kelč Š k o l n í ř á d Odborného učiliště Kelč Adresa: náměstí Osvoboditelů 1 Telefon: 571 641 321, Fax: 571 641 403 E-mail: oukelc@oukelc.cz Ředitelka: Mgr. Renata Ryšková Č.j.: OU 424/2009 1. Úvodní ustanovení

Více

Základní škola a mateřská škola P t e n í

Základní škola a mateřská škola P t e n í Základní škola a mateřská škola P t e n í Ptení 157, 798 43 Ptení telefon: 582 376 713, e-mail: zspte@pvskoly.cz, www.zsmspteni.cz ŠKOLNÍ ŘÁD V souladu s 30 Školského zákona vydává ředitel Základní školy

Více

Sportovní a podnikatelská střední škola, s.r.o. Sady 5. května 21, 301 12 Plzeň

Sportovní a podnikatelská střední škola, s.r.o. Sady 5. května 21, 301 12 Plzeň Školní řád Sportovní a podnikatelská A. Základní povinnosti žáků 1. Začátek vyučování je v 7.50 (7.00) hodin. Žák musí přijít do školy tak, aby byl nejpozději 5 minut před začátkem vyučování v učebně.

Více

Střední škola Podorlické vzdělávací centrum, Dobruška

Střední škola Podorlické vzdělávací centrum, Dobruška Střední škola Podorlické vzdělávací centrum, Dobruška Školní rok: 2012 / 2013 Š K O L N Í Ř Á D 1. Docházka do školy 2. Chování žáka 3. Práva žáků 4. Zacházení se školním majetkem 5. Další pravidla vnitřního

Více

Školní řád. pro žáky Matičního gymnázia, Ostrava, příspěvková organizace, Dr. Šmerala 25.

Školní řád. pro žáky Matičního gymnázia, Ostrava, příspěvková organizace, Dr. Šmerala 25. Škola Matiční gymnázium, Ostrava, Dr. Šmerala 25 Školní řád Matičního gymnázia, Ostrava Č.j.: Účinnost od: 1. března 2015 Spisový znak: Skartační znak: A5 Změny: Školní řád pro žáky Matičního gymnázia,

Více

ACADEMIA MERCURII soukromá střední škola, s.r.o. Š K O L N Í Ř Á D

ACADEMIA MERCURII soukromá střední škola, s.r.o. Š K O L N Í Ř Á D ACADEMIA MERCURII soukromá střední škola, s.r.o. Š K O L N Í Ř Á D 1. Práva žáků 1. Mají právo v určených časech (uvedených v dalším bodě Školního řádu) využívat výpočetní techniku a internet. 2. Mají

Více

Š k o l n í ř á d. Střední škola-centrum odborné přípravy technickohospodářské, Praha 9, Poděbradská 1/179. I. Úvodní ustanovení

Š k o l n í ř á d. Střední škola-centrum odborné přípravy technickohospodářské, Praha 9, Poděbradská 1/179. I. Úvodní ustanovení Střední škola-centrum odborné přípravy technickohospodářské, Praha 9, Poděbradská 1/179 Š k o l n í ř á d I. Úvodní ustanovení V souladu se zákonem č. 561/2004 Sb. a dalších platných předpisů v resortu

Více

Mgr. Alena Charbuláková Monika Skýpalová, ředitel školy. Školská rada schválila dne: 20. 11. 2015

Mgr. Alena Charbuláková Monika Skýpalová, ředitel školy. Školská rada schválila dne: 20. 11. 2015 Základní škola a mateřská škola Karla Svolinského, Kunčice pod Ondřejníkem, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: zš/122 /2015 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Třinecká obchodní akademie, spol. s r. o.

ŠKOLNÍ ŘÁD. Třinecká obchodní akademie, spol. s r. o. ŠKOLNÍ ŘÁD Třinecká obchodní akademie, spol. s r. o. Školní řád vychází ze zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) a prováděcích předpisů ke školskému zákonu zpracovaných na podmínky školy v platném znění.

Více

2. ŠKOLNÍ ŘÁD. Č.j.: Základní škola a Mateřská škola a Mateřská škola Křenovice, okres Vyškov se sídlem v Křenovicích. Mgr. Ivan Mazáč, ředitel školy

2. ŠKOLNÍ ŘÁD. Č.j.: Základní škola a Mateřská škola a Mateřská škola Křenovice, okres Vyškov se sídlem v Křenovicích. Mgr. Ivan Mazáč, ředitel školy Č.j.: Základní škola a Mateřská škola a Mateřská škola Křenovice, okres Vyškov se sídlem v Křenovicích 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracoval: Schválil: Mgr. Ivan Mazáč, ředitel školy Mgr. Ivan Mazáč, ředitel školy

Více

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÉ ŠKOLY

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÉ ŠKOLY VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZAHRADNICKÁ A STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK Na Polabí 411, 276 01 Mělník Š K O L N Í Ř Á D STŘEDNÍ ZAHRADNICKÉ ŠKOLY V MĚLNÍKU V Mělníku 1. září 2010 Část I. Účel školního řádu Účelem

Více

Školní řád. Č.j.: 56/2012/RE Spisový znak: A 10

Školní řád. Č.j.: 56/2012/RE Spisový znak: A 10 Základní škola Jablonné nad Orlicí Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 tel: 461 100 016 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz Školní řád Č.j.: 56/2012/RE Spisový znak: A 10 Skartační znak: A/5 Platnost:

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA GASTRONOMIE, HOTELNICTVÍ A LESNICTVÍ BZENEC, NÁMĚSTÍ SVOBODY 318, 696 81 BZENEC ŠKOLNÍ ŘÁD

STŘEDNÍ ŠKOLA GASTRONOMIE, HOTELNICTVÍ A LESNICTVÍ BZENEC, NÁMĚSTÍ SVOBODY 318, 696 81 BZENEC ŠKOLNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ŠKOLA GASTRONOMIE, HOTELNICTVÍ A LESNICTVÍ BZENEC, NÁMĚSTÍ SVOBODY 318, 696 81 BZENEC ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j. SŠ-Bze-2664/2012 Spisový znak: 2-1 Razítko školy: Střední škola gastronomie, hotelnictví a

Více

Školní řád Biskupského gymnázia J. N. Neumanna. Biskupské gymnázium a Církevní základní škola České Budějovice, Jirsíkova 5

Školní řád Biskupského gymnázia J. N. Neumanna. Biskupské gymnázium a Církevní základní škola České Budějovice, Jirsíkova 5 Školní řád Biskupského gymnázia J. N. Neumanna Biskupské gymnázium a Církevní základní škola České Budějovice, Jirsíkova 5 1 1. Práva žáků a zákonných zástupců a) Žáci mají právo i) na vzdělávání a školské

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Obsah: Školní řád základní školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Obsah: Školní řád základní školy Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov okres Hodonín, příspěvková organizace 696 72 IČO: 750 233 77 tel.: 518 338 142, e-mail: zslipov@mybox.cz ŠKOLNÍ ŘÁD Obsah: Školní řád základní školy

Více

Školní řád gymnázia. pro osmiletý, šestiletý a čtyřletý obor

Školní řád gymnázia. pro osmiletý, šestiletý a čtyřletý obor Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. Adresa: Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, IČ: 281 97 682 tel./fax: +420 251 550 846, e-mail: info@gmvv.cz Školní řád gymnázia pro osmiletý, šestiletý

Více

Ředitel školy se souhlasem Školní rady

Ředitel školy se souhlasem Školní rady Ředitel školy se souhlasem Školní rady podle 30 školského zákona 1 a vyhlášky ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři 2 vydává a ustanovuje tento

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SVIADNOV, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SVIADNOV, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace Název: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SVIADNOV, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa: Telefon: 558 655 089, 739 303 135 E-mail: KubalovaRenata@centrum.cz RED_IZO: 600 134 202 IZO: 102068658

Více

Základní škola a mateřská škola Dubicko, příspěvková organizace Zábřežská 143, Dubicko ŠKOLNÍ ŘÁD. PhDr. Ivana Křížková, ředitelka školy

Základní škola a mateřská škola Dubicko, příspěvková organizace Zábřežská 143, Dubicko ŠKOLNÍ ŘÁD. PhDr. Ivana Křížková, ředitelka školy Základní škola a mateřská škola Dubicko, příspěvková organizace Zábřežská 143, Dubicko ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 248/2015 Vypracovala: Pedagogická rada projednala dne: 28. 8. 2015 Školská rada schválila dne: 31.

Více

Základní škola Hluk, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace se sídlem nám. Komenského 950, 68725 Hluk. Mgr. Marie Galdová, ředitelka školy

Základní škola Hluk, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace se sídlem nám. Komenského 950, 68725 Hluk. Mgr. Marie Galdová, ředitelka školy se sídlem nám. Komenského 950, 68725 Hluk Š K O L N Í Ř Á D Vypracoval: Mgr. Marie Galdová, ředitelka školy Pedagogická rada projednala dne 1. 9. 2015 Směrnice nabývá platnosti dne: 1. 9. 2015 Směrnice

Více

Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek, Jana Čapka 2555, Frýdek-Místek. Školní řád

Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek, Jana Čapka 2555, Frýdek-Místek. Školní řád Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek, Jana Čapka 2555, Frýdek-Místek Školní řád Vychází ze zákona č. 561/2004 Sb., v platném znění, z vyhlášky č.48/2005 Sb., v platném znění, z vnitrorezortních

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Práva žáků. Povinnosti žáků a zákonných zástupců

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Práva žáků. Povinnosti žáků a zákonných zástupců ŠKOLNÍ ŘÁD Je vydán jako soubor pravidel, která upravují vzájemné vztahy mezi žáky, pedagogickými pracovníky a ostatními zaměstnanci školy. Účelem je vytvořit příznivé podmínky pro plné využívání vyučovací

Více

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Lomnice u Tišnova,s.r.o. Druh dokumentu: směrnice Vydání: 3

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Lomnice u Tišnova,s.r.o. Druh dokumentu: směrnice Vydání: 3 Lomnice u Tišnova,s.r.o. List číslo: 1 / 18 Druh dokumentu: směrnice Identifikační označení: QS 75-01 Výtisk číslo: 1 ŠKOLNÍ ŘÁD QS 75-01 Tato směrnice je majetkem Středního odborného učiliště a Střední

Více

Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín, příspěvková organizace. Školní řád

Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín, příspěvková organizace. Školní řád Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín, příspěvková organizace Školní řád HLUČÍN 2013 OBSAH 1 PRÁVA A POVINNOSTI ŽÁKŮ A ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCŮ ŽÁKŮ 3 1.1 Práva žáků a zákonných zástupců žáků 3 1.2 Povinnosti žáků

Více

Základní škola a Mateřská škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 19, příspěvková organizace Š K O L N Í Ř Á D

Základní škola a Mateřská škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 19, příspěvková organizace Š K O L N Í Ř Á D Základní škola a Mateřská škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 19, příspěvková organizace Š K O L N Í Ř Á D Školní řád základní školy je zpracován na základě 30 zákona č.561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Školní řád. Základní škola Horní Moštěnice okres Přerov příspěvková organizace

Školní řád. Základní škola Horní Moštěnice okres Přerov příspěvková organizace Školní řád Základní škola Horní Moštěnice okres Přerov příspěvková organizace O b s a h Článek Obsah článku Strana I. Preambule 2 II. Práva a povinnosti žáka základní školy. 3 III. Práva a povinnosti zákonných

Více

Vyšší odborná škola, Volyně, Resslova 440. Školní řád. 1 Všeobecná ustanovení

Vyšší odborná škola, Volyně, Resslova 440. Školní řád. 1 Všeobecná ustanovení Školní řád Vyšší odborné školy, Volyně, Resslova 440 1 Všeobecná ustanovení Vyšší odborná škola ve Volyni poskytuje vyšší odborné vzdělání zakončené absolutoriem v denní a dálkové formě v akreditovaném

Více

Školní řád Vnitřní řád č. 5

Školní řád Vnitřní řád č. 5 Školní řád Vnitřní řád č. 5 Název organizace: Střední odborná škola, Bruntál, příspěvková organizace Adresa:, 792 01 Bruntál Název zřizovatele: Moravskoslezský kraj Adresa: 28. října 117, 702 18 Ostrava

Více

Střední škola strojní, stavební a dopravní. Školní řád

Střední škola strojní, stavební a dopravní. Školní řád Střední škola strojní, stavební a dopravní Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Školní řád V souladu se zákonem číslo 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů, vyhláškou

Více

Základní škola Bohousová, okres Ústí nad Orlicí Bohousová 73, 561 86 Záchlumí ŠKOLNÍ ŘÁD

Základní škola Bohousová, okres Ústí nad Orlicí Bohousová 73, 561 86 Záchlumí ŠKOLNÍ ŘÁD Základní škola Bohousová, okres Ústí nad Orlicí Bohousová 73, 561 86 Záchlumí Tel.: 465 629 174, email: zsbohousova@obeczachlumi.cz, web.: zsbohousova.cz ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracoval: Mgr. Bc. Petr Skulbaševský

Více

Školní řád Č.j.: 423/2015 Účinnost od: 10.11.2015

Školní řád Č.j.: 423/2015 Účinnost od: 10.11.2015 Fakultní základní škola, Praha 9 Horní Počernice, Chodovická 2250 Školní řád Č.j.: 423/2015 Účinnost od: 10.11.2015 Spisový znak: Změny: Skartační znak: S10 1. Vydání, obsah a závaznost školního řádu (

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD (vydaný na základě 30 zákona 561/2004 Sb.)

ŠKOLNÍ ŘÁD (vydaný na základě 30 zákona 561/2004 Sb.) Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Hustopeče, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD (vydaný na základě 30 zákona 561/2004 Sb.) Preambule Školní řád vychází ze zákona č. 23/1991 Sb., kterým se

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD A. PRÁVA A POVINNOSTI ŽÁKŮ, STUDENTŮ A JEJICH ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCŮ

ŠKOLNÍ ŘÁD A. PRÁVA A POVINNOSTI ŽÁKŮ, STUDENTŮ A JEJICH ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCŮ ŠKOLNÍ ŘÁD A. PRÁVA A POVINNOSTI ŽÁKŮ, STUDENTŮ A JEJICH ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCŮ Práva a povinnosti žáků, studentů a jejich zákonných zástupců vycházejí ze Zákona č. 561/2004 Sb. 21 a 22 o předškolním, základním,

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Morávka, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ŠKOLNÍ ŘÁD 2015 / 2016 Vypracovala: Mgr. Jiří Korneta Schválil: Mgr. Dana Šponarová Pedagogická rada projednala dne

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD (platný od 1. 10. 2014)

ŠKOLNÍ ŘÁD (platný od 1. 10. 2014) Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Č.j.: 831 / 2014 / 1314 ŠKOLNÍ ŘÁD (platný od 1. 10. 2014) Školní řád Gymnázia, Praha 6, Arabská 14 (dále jen školní řád) vychází ze zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace

Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace Š K O L N Í Ř Á D Školní řád je vydán na základě článku 1 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Základní škola a mateřská škola Žďárec u Skutče, okres Chrudim Školní řád 2014/2015

Základní škola a mateřská škola Žďárec u Skutče, okres Chrudim Školní řád 2014/2015 Základní škola a mateřská škola Žďárec u Skutče, okres Chrudim Školní řád 2014/2015 Obsah: 1. Základní ustanovení 2. Práva a povinnosti žáků a jejich zákonných zástupců ve škole a podrobnosti o pravidlech

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola, Brno, Řehořova 3 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: ZS BR 431/2012 Vypracoval: Schválil: Mgr. Josef Binek, ředitel školy Mgr. Josef Binek, ředitel školy Pedagogická rada projednala

Více

Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek El. Krásnohorské 2254 ŠKOLNÍ ŘÁD

Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek El. Krásnohorské 2254 ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracovala: Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek El. Krásnohorské 2254 ŠKOLNÍ ŘÁD Pedagogická rada projednala dne: 31.8.2015 Školská rada projednala dne: 6.10.2015 Školní řád nabývá platnosti

Více

Š K O L N Í Ř Á D oddíl I. pro Střední odbornou školu Emila Holuba, s.r.o., Dukelská třída 65, Brno 614 00 Platný od 1.9.2014 1. Povinnosti a práva

Š K O L N Í Ř Á D oddíl I. pro Střední odbornou školu Emila Holuba, s.r.o., Dukelská třída 65, Brno 614 00 Platný od 1.9.2014 1. Povinnosti a práva Š K O L N Í Ř Á D oddíl I. pro Střední odbornou školu Emila Holuba, s.r.o., Dukelská třída 65, Brno 614 00 Platný od 1.9.2014 1. Povinnosti a práva žáků a jejich zákonných zástupců 1.1. Základní povinností

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Litvínov-Hamr, Mládežnická 220, okres Most ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 02. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: S / 458/ 2015 Vypracovala: Schválila: Pedagogická rada projednala dne 9. 12. 2015 Školská rada

Více

O r g a n i z a č n í s m ě r n i c e č. 2 / 2 0 1 2. Školní řád. ( ú p l n é z n ě n í k e d n i 1. 2. 2 0 1 6 )

O r g a n i z a č n í s m ě r n i c e č. 2 / 2 0 1 2. Školní řád. ( ú p l n é z n ě n í k e d n i 1. 2. 2 0 1 6 ) Střední průmyslová škola, střední odborná škola a střední odborné učiliště, Nové Město nad Metují, Školní 1377 O r g a n i z a č n í s m ě r n i c e č. 2 / 2 0 1 2 Školní řád ( ú p l n é z n ě n í k e

Více

Školní řád. Základní škola Velké Poříčí, okres Náchod Náměstí 320 549 32 Velké Poříčí

Školní řád. Základní škola Velké Poříčí, okres Náchod Náměstí 320 549 32 Velké Poříčí Základní škola Velké Poříčí, okres Náchod Náměstí 320 549 32 Velké Poříčí Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Č. j.: Skartační znak

ŠKOLNÍ ŘÁD. Č. j.: Skartační znak Č. j.: Spisový znak Skartační znak Vypracoval: Schválil: ŠKOLNÍ ŘÁD Ř 1.1.3 č.1/11 A10 Mgr. Romana Pejša, ředitel školy Mgr. Romana Pejša, ředitel školy Pedagogická rada projednala dne 22. 06. 2015 Školská

Více

Školní řád. Základní umělecká škola Zruč nad Sázavou. Č.j. 109/2015 - S

Školní řád. Základní umělecká škola Zruč nad Sázavou. Č.j. 109/2015 - S Č.j. 109/2015 - S Základní umělecká škola Zruč nad Sázavou Na Pohoří 575, 285 22 Zruč nad Sázavou, IČO 75032945 Školní řád Školní řád Základní umělecké školy Zruč nad Sázavou vydává na základě zákona č.

Více

I. Studium na škole. 1. Přijímání ke vzdělávání

I. Studium na škole. 1. Přijímání ke vzdělávání Příloha č. 1 Hodnocení výsledků výchovně-vzdělávacího procesu (příloha Školního řádu Soukromé střední odborné školy a Středního odborného učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč (déle jen střední škola

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. platný pro Vyšší odbornou školu Březnice počínaje dnem 1. listopadu 2011.

ŠKOLNÍ ŘÁD. platný pro Vyšší odbornou školu Březnice počínaje dnem 1. listopadu 2011. Vyšší odborná škola a Střední odborná škola, Březnice, Rožmitálská 340 sídlo: Rožmitálská 340, PSČ 262 72 Březnice 318 682 961; fax 318 682 964; e-mail: skola@sbrez.cz, www.sbrez.cz ŠKOLNÍ ŘÁD platný pro

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. FARMEKO Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední odborná škola, s. r. o. Znojemská 76, Jihlava VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA

ŠKOLNÍ ŘÁD. FARMEKO Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední odborná škola, s. r. o. Znojemská 76, Jihlava VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ŠKOLNÍ ŘÁD FARMEKO Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední odborná škola, s. r. o. (dále jen FARMEKO VOŠZ a SOŠ) Znojemská 76, Jihlava VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA denní forma vzdělávání Obsah: Školní řád...

Více

Školní řád. 2. základní škola Plzeň, Schwarzova 20, příspěvková organizace. Obecná ustanovení

Školní řád. 2. základní škola Plzeň, Schwarzova 20, příspěvková organizace. Obecná ustanovení 2. základní škola Plzeň, Schwarzova 20, příspěvková organizace Školní řád Obecná ustanovení Školní řád je vydán na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším

Více

Integrovaná střední škola, Rakovník, Na Jirkově 2309. Školní řád

Integrovaná střední škola, Rakovník, Na Jirkově 2309. Školní řád Školní řád Školní řád Integrované střední školy, Rakovník, Na Jirkově 2309 je určen pro vnitřní potřebu školy a je pro všechny subjekty zúčastněné na výchovném procesu závazný. Všichni zúčastnění jsou

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. RNDr. František Vrána, ředitel školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. RNDr. František Vrána, ředitel školy Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace se sídlem v Moravském Krumlově, náměstí Klášterní 134 ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 430/2015 Vypracoval: Schválil: Pedagogická

Více

Střední škola zahradnická, Kopidlno, náměstí Hilmarovo 1. Školní řád 2015/2016

Střední škola zahradnická, Kopidlno, náměstí Hilmarovo 1. Školní řád 2015/2016 Školní řád 2015/2016 I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ V souladu s ustanoveními 28 a 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším a jiném vzdělávání (dále jen školský zákon) v platném znění

Více

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA, STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, BZENEC, NÁMĚSTÍ SVOBODY 318 ŠKOLNÍ ŘÁD

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA, STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, BZENEC, NÁMĚSTÍ SVOBODY 318 ŠKOLNÍ ŘÁD VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA, STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, BZENEC, NÁMĚSTÍ SVOBODY 318 ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j. SOŠ-Bze-3573/09 Účinnost: 1. 9. 2009 Spisový znak: 2-1 ŠKOLA Skartační znak: A5 Razítko

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Práva žáků a jejich zákonných zástupců. Č.j.: 230/2009/RE

ŠKOLNÍ ŘÁD. Práva žáků a jejich zákonných zástupců. Č.j.: 230/2009/RE ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 230/2009/RE Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (dále jen školský zákon) vydávám po projednání v pedagogické

Více

Základní škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Školní řád Platnost: od 1.9.2008-1 - Pozbývá platnost:

Základní škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Školní řád Platnost: od 1.9.2008-1 - Pozbývá platnost: Platnost: od 1.9.2008-1 - Pozbývá platnost: ZÁKLADNÍ ŠKOLA VRČEŇ, OKRES PLZEŇ JIH, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ŠKOLNÍ ŘÁD - 2 - Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb. o

Více

Základní škola Zubří, okres Vsetín ŠKOLNÍ ŘÁD

Základní škola Zubří, okres Vsetín ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j. 6/2011-2012 Základní škola Zubří, okres Vsetín ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracoval: Mgr. Stanislav Petružela Schváleno PR dne: 1.9. 2006 Doplněn a schválen PR dne: 31.8. 2011... Mgr.Stanislav Petružela ředitel

Více

Číslo Datum Strana Účinnost od Provedl Poznámky

Číslo Datum Strana Účinnost od Provedl Poznámky Č.j.548 /2015 Účinnost: od 1.9.2015 Spisový znak: 2-1 Skartační znak: A5 Razítko školy: Masarykova základní škola Žalhostice Počet stran: 11 Podpis ředitele školy: Změny: Školní řád Číslo Datum Strana

Více

Střední odborné učiliště a Základní škola, Planá ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA

Střední odborné učiliště a Základní škola, Planá ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Střední odborné učiliště a Základní škola, Planá ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA Školní řád pro žáky byl vypracován v souladu s ustanoveními 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Školní řád. Obecná ustanovení

Školní řád. Obecná ustanovení Základní škola a mateřská škola, Mikulčice, příspěvková organizace PSČ: 696 19, tel./fax: 518 357 253, e-mail: zsmikulcice@seznam.cz Platnost od: 1. 2. 2014 Školní řád Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly ŠKOLNÍ ŘÁD

Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly ŠKOLNÍ ŘÁD Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracoval: Pedagogický sbor školy Pedagogická rada projednala dne: 1. 9. 2014

Více

Základní škola Krucemburk, příspěvková organizace. Č.j.: Spisový znak Skartační znak 3 2/5/2015 A. 1. A10. Mgr. Jiří Šikl, ředitel školy

Základní škola Krucemburk, příspěvková organizace. Č.j.: Spisový znak Skartační znak 3 2/5/2015 A. 1. A10. Mgr. Jiří Šikl, ředitel školy Základní škola Krucemburk, příspěvková organizace se sídlem Školní 440, Krucemburk, 582 66 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: Spisový znak Skartační znak 3 2/5/2015 A. 1. A10 Vypracoval: Schválil:

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ Hlavní 74, Lázně Toušeň 250 89 326 992 306, zstousen@seznam.cz, ič.: 71001506 ŠKOLNÍ ŘÁD

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ Hlavní 74, Lázně Toušeň 250 89 326 992 306, zstousen@seznam.cz, ič.: 71001506 ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracoval: Mgr. Martin Černý, ředitel školy Pedagogická rada projednala dne: 28. 8. 2010 Směrnice nabývá účinnosti ode dne: 1. 9. 2010 Obecná ustanovení ŠKOLNÍ ŘÁD Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona

Více

Školní řád Ekonomického lycea a Obchodní akademie SOVA, o. p. s. Neratovice

Školní řád Ekonomického lycea a Obchodní akademie SOVA, o. p. s. Neratovice Školní řád Ekonomického lycea a Obchodní akademie SOVA, o. p. s. Neratovice (dále jen školní řád) vychází ze zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším a jiném vzdělávání (Školský

Více

Školní řád. Základní škola Ostrava Stará Bělá

Školní řád. Základní škola Ostrava Stará Bělá Školní řád Základní škola Ostrava Stará Bělá Č. j.: 07/2005/1 Spisový znak:2.1 Účinnost od: 1. 9. 2005 Počet příloh:- Změny: 1. 9. 2006, 1. 1. 2007 (změna názvu školy), 3. 9. 2007(změna dozorů a používání

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní škola a mateřská škola Adamov, příspěvková organizace. Pracoviště: Základní škola, Komenského 4 Základní škola, Ronovská 12

ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní škola a mateřská škola Adamov, příspěvková organizace. Pracoviště: Základní škola, Komenského 4 Základní škola, Ronovská 12 Základní škola a mateřská škola Adamov, příspěvková organizace Pracoviště: Základní škola, Komenského 4 Základní škola, Ronovská 12 ŠKOLNÍ ŘÁD Číslo směrnice: 4/2015 Vypracoval: Vedení školy Schválil:

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Ostrožská Nová Ves, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 3. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 360/2012 Vypracovala: Schválila: Pedagogická rada projednala dne 5.6.2012

Více

Š K O L N Í Ř Á D P R O Ţ Á K Y S Š

Š K O L N Í Ř Á D P R O Ţ Á K Y S Š Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 1 Š K O L N Í Ř Á D P R O Ţ Á K Y S Š Tento školní řád je vydán na základě 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Brno, Janouškova 2 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 647/12 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 31.8.2012 Školská rada projednala dne: Směrnice nabývá platnosti

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Vyšší odborná škola

ŠKOLNÍ ŘÁD. Vyšší odborná škola Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Nymburk, Soudní 20 ŠKOLNÍ ŘÁD Vyšší odborná škola Školní řád vychází ze zákona č.561/2004 Sb. Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším

Více

Školní řád byl projednán na pedagogické radě Školní řád schválila školská rada dne. č.j. ZŠ/ŘŠ spisový znak: 3.1.1. skartační znak: A-5

Školní řád byl projednán na pedagogické radě Školní řád schválila školská rada dne. č.j. ZŠ/ŘŠ spisový znak: 3.1.1. skartační znak: A-5 Školní řád byl projednán na pedagogické radě Školní řád schválila školská rada dne Mgr. Petra Židková ředitelka školy Mgr. Eva Bečvaříková zástupce školské rady č.j. ZŠ/ŘŠ spisový znak: 3.1.1. skartační

Více

Základní škola pro zrakově postižené, Praha 2, nám. Míru 19 ŠKOLNÍ ŘÁD. Mgr. Martina Malotová, ředitelka školy

Základní škola pro zrakově postižené, Praha 2, nám. Míru 19 ŠKOLNÍ ŘÁD. Mgr. Martina Malotová, ředitelka školy Základní škola pro zrakově postižené, Praha 2, nám. Míru 19 ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: Spisový / skartační znak 3/2015 A.1. A5 Vypracoval: Schválil: Mgr. Martina Malotová, ředitelka školy Mgr. Martina Malotová,

Více

ŠKOLA: A Školní řád 1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců, vztahy žáků a zákonných zástupců s pedagogickými pracovníky školy.

ŠKOLA: A Školní řád 1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců, vztahy žáků a zákonných zástupců s pedagogickými pracovníky školy. Č. j. Spisový znak: 2-1 Razítko školy: ŠKOLA: Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s. r. o. Jeronýmova 28/22 370 01 České Budějovice Tel.: 386 354 440

Více

Základní škola a Mateřská škola Skuhrov nad Bělou Školní řád č.j. ŘŠ/01/2015 Účinnost od: 01.09.2015

Základní škola a Mateřská škola Skuhrov nad Bělou Školní řád č.j. ŘŠ/01/2015 Účinnost od: 01.09.2015 Základní škola a Mateřská škola Skuhrov nad Bělou Školní řád č.j. ŘŠ/01/2015 Účinnost od: 01.09.2015 Obsah : I. Všeobecná pravidla chování II. Organizace výchovně vzdělávací práce na škole - časový režim

Více

verze č. 1 platná od 1. 9. 2014 počet stran 20

verze č. 1 platná od 1. 9. 2014 počet stran 20 Waldorfská základní škola Dobromysl o.p.s. Husova 1126/43, 30100 Plzeň IČ 018 11 193 Školní řád verze č. 1 platná od 1. 9. 2014 počet stran 20 Tento školní řád vstupuje v platnost od 1.9.2014. razítko

Více

2. Školní řád. Č.j.: ZSUN - 14/2016 Spisový znak: 1.1.1 Skartační znak: A10. Mgr. Rostislav Koc, ředitel školy

2. Školní řád. Č.j.: ZSUN - 14/2016 Spisový znak: 1.1.1 Skartační znak: A10. Mgr. Rostislav Koc, ředitel školy Název: Základní škola a Mateřská škola, Únanov, příspěvková organizace, okres Znojmo Sídlo: Únanov 56, 671 31 Únanov IČO: 709 92 274 2. Školní řád Č.j.: ZSUN - 14/2016 Spisový znak: 1.1.1 Skartační znak:

Více

Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324

Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324 Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324 ŠKOLNÍ ŘÁD Platný od 1. 9. 2015 Š K O L N Í Ř Á D Školní řád vychází ze zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším

Více

Střední škola Brno, Charbulova, příspěvková organizace sídlo: Charbulova 106, 618 00 Brno. Školní řád

Střední škola Brno, Charbulova, příspěvková organizace sídlo: Charbulova 106, 618 00 Brno. Školní řád SŠ Brno, Charbulova, p. o. Charbulova 106 618 00 Brno Školní řád Klasifikace: interní Počet stran: 29 Počet příloh: 0 Stran příloh: 0 Verze: D Rozsah platnosti dokumentu: Typ dokumentu: Základní identifikační

Více

Masarykova základní škola, Stará Paka, okres Jičín Školní řád

Masarykova základní škola, Stará Paka, okres Jičín Školní řád Masarykova základní škola, Stará Paka, okres Jičín Č.j.: 02/10-2007 VDŠ Školní řád (ve znění úprav ke 2. září 2013) Masarykova základní škola, Stará Paka, okres Jičín Školní řád Čj.: 02/10-2007-VDŠ Vypracoval:

Více

Masarykova základní škola Libštát, okres Semily příspěvková organizace se sídlem Libštát č. p. 17, 512 03 Libštát ORGANIZAČNÍ ŘÁD 2.

Masarykova základní škola Libštát, okres Semily příspěvková organizace se sídlem Libštát č. p. 17, 512 03 Libštát ORGANIZAČNÍ ŘÁD 2. příspěvková organizace se sídlem Libštát č. p. 17, 512 03 Libštát ORGANIZAČNÍ ŘÁD 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č. j.: MZŠ-L 53/2015 Vypracovala: Schválila: Pedagogická rada projednala dne 18. 11. 2015 Školská rada schválila

Více

44. ŠKOLNÍ ŘÁD ZUŠ. Základní umělecká škola Bruntál, příspěvková organizace se sídlem. Č.j.: 1 /2013. Jiřina Krystýnková, ředitelkaškoly

44. ŠKOLNÍ ŘÁD ZUŠ. Základní umělecká škola Bruntál, příspěvková organizace se sídlem. Č.j.: 1 /2013. Jiřina Krystýnková, ředitelkaškoly se sídlem 44. ŠKOLNÍ ŘÁD ZUŠ Č.j.: 1 /2013 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne Leden 2013 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1. 1. 2013 Jiřina Krystýnková, ředitelka školy Jiřina Krystýnková,

Více

ODBORNÉ UČILIŠTĚ VYŠEHRAD Vratislavova 6/31, 128 00 Praha 2

ODBORNÉ UČILIŠTĚ VYŠEHRAD Vratislavova 6/31, 128 00 Praha 2 ODBORNÉ UČILIŠTĚ VYŠEHRAD Vratislavova 6/31, 128 00 Praha 2 Školní řád Obsah: 1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců ve škole a pravidla vzájemných vztahů žáků a zákonných zástupců s pedagogickými

Více

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ FRANTIŠKA KŘIŽÍKA

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ FRANTIŠKA KŘIŽÍKA VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ FRANTIŠKA KŘIŽÍKA 110 00 Praha 1, Na Příkopě 16, tel: 224 210 585, www.vosaspsekrizik.cz, e-mail: kancelar@vosaspsekrizik.cz Školní řád Ing.

Více

Školní řád vychází ze znění 21 odst. 1 a 2; 22 odst. 1 a 3 zákona 561/2004 Sb., školský zákon.

Školní řád vychází ze znění 21 odst. 1 a 2; 22 odst. 1 a 3 zákona 561/2004 Sb., školský zákon. Obecná ustanovení Školní řád je vydán na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) v platném znění a

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola praktická a Základní škola speciální Lužiny 1 Základní škola praktická a Základní škola speciální Lužiny Trávníčkova 1743, Praha 5 Vypracoval: ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Pedagogická

Více

GYMNÁZIUM DĚČÍN, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Š K O L N Í Ř Á D G Y M N Á Z I A D Ě Č Í N

GYMNÁZIUM DĚČÍN, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Š K O L N Í Ř Á D G Y M N Á Z I A D Ě Č Í N GYMNÁZIUM DĚČÍN, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Š K O L N Í Ř Á D G Y M N Á Z I A D Ě Č Í N Pro Gymnázium v Děčíně platí tento školní řád, který shrnuje pravidla chování žáků, jejich práva a povinnosti. Od žáků

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ

ŠKOLNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ŠKOLNÍ ŘÁD Školní řád Základní umělecké školy Otakara Ševčíka, Písek, Nádražní 1032, vydává na základě zákona č. 561/2004 Sb., Zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců, vztahy žáků a zákonných zástupců s pedagogickými pracovníky školy.

1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců, vztahy žáků a zákonných zástupců s pedagogickými pracovníky školy. Obsah: Školní řád 1. Práva a povinnosti žáků, zákonných zástupců ve škole a pravidla vzájemných vztahů žáků a zákonných zástupců žáků s pedagogickými pracovníky. 1.1. Práva a povinnosti žáků ve škole 1.2.

Více

Školní řád. 1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců, vztahy žáků a zákonných zástupců s pedagogickými pracovníky školy.

Školní řád. 1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců, vztahy žáků a zákonných zástupců s pedagogickými pracovníky školy. Školní řád 1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců, vztahy žáků a zákonných zástupců s pedagogickými pracovníky školy. 1.1 Práva žáků Žáci mají právo: - na vzdělání podle školního vzdělávacího

Více

Základní škola Rozsochy, okres Žďár nad Sázavou, příspěvková organizace. Základní škola Rozsochy, okres Žďár nad Sázavou, příspěvková organizace

Základní škola Rozsochy, okres Žďár nad Sázavou, příspěvková organizace. Základní škola Rozsochy, okres Žďár nad Sázavou, příspěvková organizace Základní škola Rozsochy, okres Žďár nad Sázavou, příspěvková organizace se sídlem Rozsochy 64, 592 57 Rozsochy ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Vypracoval: ŠKOLNÍ ŘÁD září 2015 Mgr. Renata Pavlačková, ředitelka školy

Více

Základní škola Litovel, Jungmannova 655 www.zsjl.cz. Školní řád. Vydaný dne 1.9. 2009 - 1 -

Základní škola Litovel, Jungmannova 655 www.zsjl.cz. Školní řád. Vydaný dne 1.9. 2009 - 1 - Školní řád Vydaný dne 1.9. 2009-1 - Obsah 1. Úvodní ustanovení... 2 2. Práva a povinnosti žáků... 2 Práva žáků...2 Povinnosti žáků...3 Docházka do školy...3 Režim výuky ve škole...4 Režim při akcích mimo

Více

Š k o l n í ř á d p l a t n ý p r o š k o l n í r o k 201 3 / 1 4

Š k o l n í ř á d p l a t n ý p r o š k o l n í r o k 201 3 / 1 4 Š k o l n í ř á d p l a t n ý p r o š k o l n í r o k 201 3 / 1 4 (respektuje Zákon 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, jeho novelu, tj. Zákon č. 49/2009

Více

Zásady a cíle vzdělávání

Zásady a cíle vzdělávání Základní škola Pečky,okres Kolín Školní řád, vnitřní řád školní družiny Zásady a cíle vzdělávání Vzdělávání je založeno na zásadách rovného přístupu každého státního občana České republiky nebo jiného

Více

Školní řád. Základní umělecká škola, Kaplice, Linecká 2 ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní umělecká škola,linecká 2, Kaplice Linecká 2, Kaplice 38241 IČO: 60084294

Školní řád. Základní umělecká škola, Kaplice, Linecká 2 ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní umělecká škola,linecká 2, Kaplice Linecká 2, Kaplice 38241 IČO: 60084294 ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 1 /2014 Spisový/skartační znak A.1./A5 Vypracovala: Mgr. Anežka Opekarová, ředitelka školy Schválil: Mgr. Anežka Opekarová, ředitelka školy Pedagogická rada projednala dne: 30.9.2014 Účinnost

Více