Hodnota dítěte Česká republika na přelomu tisíciletí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hodnota dítěte Česká republika na přelomu tisíciletí"

Transkript

1 Petr Mareš Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně - Česká republika Hodnota dítěte Česká republika na přelomu tisíciletí Početí a narození dítěte jako reprodukce lidského rodu i lidského řádu je odedávna výsledkem směsice privátních a společenských impulsů. V moderní Evropě vedla snaha národních států zajistit si vojáky či dělníky, od jejichž počtu odvozovaly své bohatství i svou sílu, k přeměně těl žen v biopolitická těla 1 a k jejich kontrole a regulaci. Dělo a děje se tak jak prostřednictvím medicíny a sociální politiky [Sheper-Hughese a Locka, 1987:8] 2 a to s proměnlivým efektem i dnes, kdy se rodičovství do značné míry zprivatizovalo. Neboť evropské země se přestaly někdy v poslední čtvrtině minulého století populačně reprodukovat a vyplnění prázdných míst v ekonomice imigrací jim přináší četné problémy a otevírá před nimi zásadní otázky [Ringen, 2003]. Již v období nazývaném první demografickou transicí docházelo ve většině evropských zemí k přechodu od kombinace vysoké úmrtnosti a vysoké porodnosti ke kombinaci nízké úmrtnosti a nízké porodnosti a uplynulých 30 let bylo pro This paper is part of the project Value of Children and Intergenerational Relations carried out in the following countries. Team leaders of the project group are: B. Nauck (University of Chemnitz, Germany) & G. Trommsdorff (University of Konstanz, Germany). The project was also granted by Ministry of Education in the Czech Republic. 1 V psychologické rovině pronatalismus posiloval aspirace žen mít dětí a ideologizoval mateřství jako přirozený, normální a hodnotný stav a glorifikoval ho jako úděl a povinnost žen. Tehdy se také, podle Badinterové [1998], objevuje v Evropě myšlenka mateřské lásky jako sociální hodnoty a mateřství se stalo ještě pevněji součástí identity žen a jejich sociálního postavení. V materiální rovině byly tyto aspirace podporovány krytím části nákladů na narození a výchovu dětí ze strany sociálního státu. 2 Byl to zejména Foucault [1979 a 1989], kdo upozornil na skutečnost, že se těla na počátku modernity stala prostorem politické a ideologické kontroly, dohledu a regulace a popsal i jejich mechanismy.

2 2 Evropu časem tak podstatné změny ve fertilním chování, že se hovoří o druhé demografické transici [Lesthaeghe, 1995]: stavu, kdy se její populace ve svém fertilním chování ustálily na plodnosti nižší než postačuje pro jejich prostou reprodukci [van DeKaa, 1987; Hoffmann-Nowotny, 1987; Foster, 2000]. V pozadí jsou společenskými a kulturními změnami formované změny v individuálních reprodukčních strategiích (pokles počtu plánovaných dětí i odklad jejich narození a rostoucí skupina těch, kdo dnes žádné reprodukční strategie nemají) spojené s proměnami podob tradiční rodiny a hodnoty dětí. 3 Ve společnosti se otevírají stále lákavější a dostupnější alternativní či dokonce konkurenční způsoby života k tradiční mateřské či otcovské roli a vznikají nové formy soužití mezi muži a ženami jež nejsou apriori založeny na předpokladu budoucího rodičovství, dochází k legitimizaci bezdětnosti nebo přinejmenším roste tolerance společnosti k ní. Koncept klasické rodiny je destabilizován jak legitimizací různých forem soužití, jež nemají podobu tradičního manželství (cohabitation), tak i růstem rozvodů a podílu opakovaných manželství v němž má dítě jednoho nevlastního rodiče (stepfamilies). Objevuje se i resignace na trvalé soužití či soužití bez sdíleného bydlení (singles), doprovázené mnohdy i programovou resignací na to mít dítě. Stejně tak nabídka alternativních a mnohdy konkurenčních rolí a modelů životních drah vede k odkládání rodičovství a svazků směřujících k rodičovství (delayed marriage), přičemž se mnohé z odkládaných dětí nakonec nenarodí. Někteří autoři [Rabušic, 2001] soudí, že soustavný dlouhodobý pokles počtu obyvatel nebude znamenat pro společnost žádnou újmu, spíše naopak: vyčerpávání vzácných 3 Začínají přežívat větší počty dětí a není potřeba nahrazovat jejich častá úmrtí, jistota stáří člověka již není závislá jen na jeho přeživších dětech [van den Kaa, 1996]. Zejména jsou však vysvětlení nacházena ve změnách sociálního prostředí: celkové zvýšení životní úrovně a snaha jedinců podílet se na ní, sekularizace společnosti, přechod od hodnotové k účelové racionalitě chování, emancipace žen.

3 3 přírodních zdrojů (k nimž patří i fyzický prostor) se s poklesem počtu obyvatel zpomalí či ustane, a vybudované infrastruktury (kapacity školství, dopravních sítí ) užívané menším počtem lidí obohatí relativní možnosti každého jednoho člověka. Jiní jsou naopak přesvědčení, že pokles počtu obyvatel vážně ohrožuje každou společnost. - Sociálně, neboť dochází k erozi přirozených podpůrných sociálních sítí, jichž jsou rodinné vazby základem (zejména sub-protektivní sociální stát na ně přitom spoléhá). 4 - Ekonomicky, neboť klesá-li počet hlav, klesá i celkový produkt a při konstantní režii i disponibilní zdroje na jednotlivce, nemluvě o synkretickém efektu, díky kterému růst stimuluje další růst a úpadek další úpadek. Je-li na místě obava z neschopnosti evropských populací přirozeně se reprodukovat a jsou-li oprávněné obavy z problémů a konfliktů doprovázejících pokusy řešit situaci masivní imigrací, vynořuje se pochopitelně otázku na jakých základech vlastně v současné době stojí touha a ochota evropských žen a mužů mít děti a následně otázka do jaké podoby moderní společnost transformovala rodinu jako tradiční institucionální základy této touhy a ochoty. Hodnota dítěte Kulturně zprostředkovaný názor stále ženě říká, že - přinejmenším je-li vdaná - musí udělat vše, aby měla dítě (Oakley, 1993). 5 Přesto tlak na prosazení tohoto názoru ve 4 Připomeňme si také úvahy o individualizaci lidského jedince zbavovaného opory rodiny a svých tradičních sociálních sítí, jak je ve své knize o rizikové společnosti rozvíjel Beck [1986]. 5 Podle Leeové (1998) nástroj kulturního tlaku na bezdětné ženy

4 4 společnosti klesá. V České republice, jak ukazuje posun průměrného věku nevěst 6 a odkládání narození prvního dítěte v kohortách, které začátkem 90. let vstoupily do fertilního věku, se po roce 1990 změnily se reprodukční strategie. Data z výzkumů veřejného mínění 7 pak dokládají i změnu pohledu obyvatelstva na úlohu rodičovství v lidském životě: Výrazně poklesl podíl osob (žen i mužů), jež mezi nimi vidí přirozené spojení. Zřetelné je to i v konkrétním případě mateřství, přičemž k největšímu poklesu zastoupení názoru, že žena musí mít dítě, aby se splnilo její poslání došlo v potenciálně nejplodnějších věkových kategoriích (zejména mezi rokem života). Kohortová analýza pak ukázala, že podobně tomu bylo i v průběhu životního cyklu žen. 8 A jak je dnes posuzována hodnota dítěte mezi českými ženami? Analýza našich dat 9 vypovídá o tom, že mateřství je dnes v České republice považováno více za emocionální investici a očekává se od něho též v budoucnosti více emocionální než materiální přínos a tento přínos je chápán představují i asistované reprodukční techniky: Je-li možnost získat dítě i přes přirozené překážky, není přímo povinností ženy ji využít? 6 Průměrný věk vdaných žen v době narození jejich prvního dítěte byl v roce 1970 v západním Německu 24,3 let, v roce 1980 již 25,2 let, roce 1991 vzrostl na 27,1 let a v roce 1998 na 28,7 let [Beck-Gernsheim, 2002:52]. V České republice tento věk do roku 1991 nepřekročil 22,7 (22,2 let v roce 1980, 21,7 let v roce 1991), ale v roce 1998 byl již 24,4 let a v roce 2000 pak 24,9 let [Pavlík & Kučera, 2002]. 7 Následující data o nutné přirozenosti spojení života žen a jejich mateřství jsou z českého souboru European Values Survey z let 1991 a K největšímu poklesu zastoupení tohoto názoru došlo v kohortě žen jež měla v roce 1990 věk let a de facto v průběhu sledovaného období z fertilního věku vystupovala (o 27%). V kohortě žen ve věku let (jimž bylo v roce let) klesl podíl jejich souhlasu s tímto tvrzením mezi léty 1990 a 1999 o 13%, v kohortě žen ve věku let o 20% a v kohortě žen ve věku let, která v roce 1990 do fertilního věku vstupovala o 26%. 9 Vycházíme zde z analýzy dat shromážděných 40 škálami na nichž byly, ve výběrovém souboru reprezentativním pro populaci žen České republiky ve věku let (sběr Centrum pro výzkum veřejného mínění, 2001), posuzovány stinné a světlé stránky rodičovství.

5 5 spíše v krátkém časovém horizontu: realizován má být v kontaktu s nedospělým dítětem. Z dlouhodobého hlediska není akcent na předpokladu, že děti budou rodiče v jejich stáří podporovat materiálně jako na očekávané podpoře emocionální: děti mají své rodiče ochránit před osamělostí stáří. 10 Faktorová analýza položek měřících v souboru žen váhu světlých a stinných stránek rodičovství odhalila silnou vnitřní strukturovanost tohoto konceptu a korespondenční analýza odhalila rozdílné důrazy spojované s rodičovstvím ženami různého vzdělání. Mateřství může představovat: prostor vnitřního uspokojení, a rodina útočiště jakožto primární skupina (faktor A), šanci seberealizace a naplnění života (faktor B), misi a přirozený úděl (faktor C) 11 - vše důležité zejména pro ženy se základním vzděláním, dále zátěž (ženy s nižším vzděláním akcentují spíše materiální, ženy s vyšším vzděláním zejména emocionální zátěž) a ohrožení partnerského vztahu (faktor D), zdroj statusu a pramen prestiže (faktor E důležité pro ženy se středním vzděláním), výsledek vnějších tlaků, které jsou ovšem posuzovány jako slabé a výrazněji je vnímají ženy s nižším vzděláním než ženy se středním či vysokoškolským vzděláním (faktor F), či omezení životních šancí a aktivit (faktor G více než ostatní to pociťují ženy s vysokoškolským vzděláním). Je zřejmé, že ženy s vysokoškolským vzděláním relativně s větší váhou akcentují dítě jako životní zátěž, omezení vlastních aktivit, bariéru výkonu alternativních rolí a 10 Není od věci připomenout, že v rozporu s tím naznačuje vysoká frekvence společného bydlení a skutečnost, že ženy v nejstarší generaci ze tří čtvrtin uvádějí, že pomáhají svým matkám v gerontském věku, jak silně je dnes nejstarší generace v České republice závislá na pomoci svých dcer, vesměs žen v penzijním věku s vlastními problémy stárnutí a involuce kapacit. 11 Není bez zajímavosti, že v našich kvalitativních rozhovorech ženy uvažovaly i metafyzický rozměr mateřství: život člověka, který má děti, pokračuje v jistém smyslu i po jeho smrti.

6 6 komplikaci partnerských vztahů. 12 Ženy se středoškolským vzděláním akcentují relativně více dítě jako základ společenského statusu, návratnou investici v emoční oblasti a pojistku stability partnerství a proti osamění ve stáří a též, na rozdíl od žen s vysokoškolským vzděláním, spíše jako prvek posilující než komplikující partnerské vztahy. Ženy vyučené spojují relativně silněji dítě s rodinou a jsou více přesvědčeny, že bez dítěte není šťastného života. Ženy, které mají jen základní vzdělání chápou mateřství a rodičovství více než ostatní jako fatální záležitost, největší poslání a nezbytnou podmínku životní spokojenosti a úzce je váží na rodinu (80% z nich je přesvědčeno, že nejdůležitějším posláním manželství či obecně partnerství je mít děti, což je dvojnásobný podíl než je tomu mezi ženami s vysokoškolským vzděláním). Zatímco ženy s vysokoškolským vzděláním podtrhují spíše svoji potenci dětem předávat co mají a znají, ženy jen se základním vzděláním je naopak vnímají více jako svou školu života. Závěr Přesto, že mateřství a rodičovství přestaly být fatálními průvodci heterosexuálního soužití (samy formy tohoto soužití se diversifikovaly a oslabila se tak tradiční základna fertility některé z nich nepočítají s plozením dětí) a reprodukovat se není považováno za nutnost (a společností vyžadováno), existuje stále silně rozšířené mínění o přínosu mateřství a rodičovství zejména z hlediska jeho emocionálního a seberealizačního potenciálu. Oslabena je ovšem jeho exklusivnost v tomto směru, zejména u 12 Mezi ženami s vysokoškolským vzděláním je 13% těch, jež nechtějí dítě, což je 4x více než je tomu bylo u žen se základním vzděláním.

7 7 vzdělanějších vrstev, kde se zdůrazňuje mateřství a rodičovství jako akt vůle, jež podléhá kalkulaci nákladů a zisků a může být s klidným svědomím odloženo či odmítnuto. Literatura: Badinter, Elisabeth Materská láska. Od 17. storočia do súčasnosti. Bratislava: Aspekt. Beck Ulrich Risikogesellschaft: Auf dem Weg in eine andere Moderne. Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag. Beck-Gernsheim, E Reinventing the Family. In Search of New Lifestyles. Cambridge: Polity Press. Foster, Caroline: "The Limits to Low Fertility: A Biosocial Approach." Population and Development Review, 26(2): Foucault, Michel The History of Sexuality. London: Penguin. Foucault, Michel The Birth of the Clinic: An Archaeology of Medical Perception. London: Routladge. Hoffmann-Nowotny, 1987 Lee, Christiana Woman's Health. Psychological and Social Perspectives. London: Sage. Lesthaeghe, R "The Second Demographic Transition in Western Countries: An Interpretation". Pp in Gender Kaa van den, D. J "Europe's Second Demographic Transition. Population Bulletin, 42:1. Kaa van den, D. J Anchored Narratives The Story and Findings of Half a Century of Research into the Determinants of Fertility. Populations Studies, 50: Možný Ivo, Marie Přidalová a Lenka Bánovcová Mezigenerační solidarita. Předběžná zpráva z mezinárodního srovnávacího výzkumu Hodnota dětí a mezigenerační solidarita. Working Paper. Brno: Fakulta sociálních studií MU. Oakley, A Becoming a Mother. Pp in Stevi Jackson et al.: Women s Studies. A Reader. New York, Harvester Wheatsheaf. Pavlík, Z. & M. Kučera (eds) Populační vývoj České republiky Praha: Demoart. Rabušic, L Kde ty všechny děti jsou? Praha: Sociologické nakladatelství. Sheper-Hughes, N. and M. M. Lock The Mindful Body. A Prologomenon to Future Work in Medical Anthropology. Medical Anthropology Quarterly, (1):6-41

Vliv bytové situace při transformaci demografického chování české populace v devadesátých letech

Vliv bytové situace při transformaci demografického chování české populace v devadesátých letech Vliv bytové situace při transformaci demografického chování české populace v devadesátých letech 1. Transformace demografického chování 1.1. Příčiny transformace teoretické zakotvení Několik málo let po

Více

Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života

Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života Mgr. et Mgr. Lenka Formánková, Ph.D. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 23. 10. - 24. 10. 2014 v Brně Konference Slaďování soukromého a pracovního

Více

REGIONÁLNÍ ASPEKTY SPORTOVNÍHO DIVÁCTVÍ 1

REGIONÁLNÍ ASPEKTY SPORTOVNÍHO DIVÁCTVÍ 1 Tělesná kultura, 2009, 32(1), 56 72 REGIONÁLNÍ ASPEKTY SPORTOVNÍHO DIVÁCTVÍ 1 Kamil Kotlík, Pavel Slepička, Pavel Landa Fakulta tělesné výchovy a sportu, Universita Karlova, Praha, ČR Předloženo v červenci

Více

Paleodemografie PDEM

Paleodemografie PDEM Paleodemografie PDEM Mgr., Ph.D. LS 2012 galeta@ksa.zcu.cz Př.: bloková výuka www.oba.zcu.cz/personalia/pg.php Cv.: bloková výuka sylabus je platný ke dni: 27.04.2012 http://portal.zcu.cz/wps/portal/predmety/ksa/pdem

Více

PhDr. Jindra Stříbrská, Ph.D. Rodina

PhDr. Jindra Stříbrská, Ph.D. Rodina PhDr. Jindra Stříbrská, Ph.D Rodina Literatura k tématu: Helus, Z: Sociální psychologie pro pedagogy. Možný, I.: Moderní rodina (mýty a skutečnosti). Rodina Často slýcháme: Rodina je základem společnosti;

Více

1. Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti

1. Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti 1. Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti a. Obyvatelstvo Demografická statistika se svojí dlouholetou tradicí je hlavním pilířem genderové statistiky, která ji v bohaté míře využívá. Sleduje údaje o obyvatelstvu

Více

2. Sociodemografická struktura České republiky - současný stav a vývoj od roku 1990

2. Sociodemografická struktura České republiky - současný stav a vývoj od roku 1990 Oldřich Solanský Abstrakt KONEC POPULAČNÍHO BOOMU V ČR? Článek se zabývá sociodemografickou strukturou ČR od roku 1990 po současnost. Ukazuje základní rysy demografického vývoje posledních dvou desítiletí

Více

Životní šance, rodina a sociální politika * Tomáš Sirovátka

Životní šance, rodina a sociální politika * Tomáš Sirovátka Životní šance, rodina a sociální politika * Tomáš Sirovátka Je-li rodinná politika nahlížena jako prevence sociálního vyloučení, pak nás zejména musí zajímat, nakolik a jak ovlivňuje životní šance členů

Více

Dvanáct otazníků nad připravovanou důchodovou reformou

Dvanáct otazníků nad připravovanou důchodovou reformou Dvanáct otazníků nad připravovanou důchodovou reformou Prezentace na setkání Sdružení Lípa Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc. Centrum pro sociální a ekonomické strategie (CESES) FSV Univerzity Karlovy

Více

Analýza demografického vývoje s ohledem na dopady do oblasti trhu práce

Analýza demografického vývoje s ohledem na dopady do oblasti trhu práce Analýza demografického vývoje s ohledem na dopady do oblasti trhu práce Sociotrendy 2015 ISBN 978-80-87742-30-3 Obsah 1. Obsah a cíle demografické analýzy... 3 2. Metodologie analýzy... 3 3. Analýza vývoje

Více

První partnerská soužití českých mužů a žen

První partnerská soužití českých mužů a žen První partnerská soužití českých mužů a žen ANNA ŠŤASTNÁ, anna.stastna@vupsv.cz JANA PALONCYOVÁ, jana.paloncyova@vupsv.cz Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v.v.i. ÚVOD změny partnerského chování

Více

Proměny představ českých občanů o ideálním zaměstnání v letech 1997 až 2005 1 Naděžda Čadová

Proměny představ českých občanů o ideálním zaměstnání v letech 1997 až 2005 1 Naděžda Čadová Proměny představ českých občanů o ideálním zaměstnání v letech 1997 až 2005 1 Naděžda Čadová Úvod Česká republika prošla v období mezi roky 1997 a 2005 mnoha změnami ve sféře politické i ekonomické. V

Více

GILDED SHRNUTÍ. kontextu, doporučujeme k přečtení anglický originál Policy brief 3, dostupný na www.gildedeu.org/policybriefs.

GILDED SHRNUTÍ. kontextu, doporučujeme k přečtení anglický originál Policy brief 3, dostupný na www.gildedeu.org/policybriefs. GILDED Governance, Infrastructure, Lifestyle Dynamics and Energy Demand: European Post- Carbon Communities Vládnutí, infrastruktura, životní styly a spotřeba energie: Evropské post-uhlíkové komunity 1

Více

Změny reprodukčních vzorců a individuální souvislosti rodičovství. Anna Šťastná

Změny reprodukčních vzorců a individuální souvislosti rodičovství. Anna Šťastná Změny reprodukčních vzorců a individuální souvislosti rodičovství Anna Šťastná Úvod a zaměření prezentace Proces sociodemografické transformace - posun fáze zakládání rodiny do vyššího věku a výrazný pokles

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ. Diplomová práce. Ekonomika a financování školství. Economy and fuding of education.

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ. Diplomová práce. Ekonomika a financování školství. Economy and fuding of education. ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Diplomová práce Ekonomika a financování školství Economy and fuding of education Lumír Hodina Plzeň 2014 Prohlašují, že jsem diplomovou práci na téma

Více

Populační politika. Mgr. Blanka Plasová

Populační politika. Mgr. Blanka Plasová Populační politika Mgr. Blanka Plasová Osnova 1. Vymezení pojmů populační politika, demografická reprodukce, demografie 2. Charakteristiky demografického vývoje historie, tzv. 1. a 2. demografický přechod,

Více

Péče o děti v penzijních systémech. Workshop Centra pro ekonomické studie a analýzy VŠFS. Děti a penze. středa 17. června 2015.

Péče o děti v penzijních systémech. Workshop Centra pro ekonomické studie a analýzy VŠFS. Děti a penze. středa 17. června 2015. Péče o děti v penzijních systémech Workshop Centra pro ekonomické studie a analýzy VŠFS Děti a penze středa 17. června 2015 Martin HOLUB 1 Úvod Důchodové systémy, stejně jako ostatní subsystémy sociální

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny např. cukrovary a pivovary. Značného objemu ve vývozu do ČLR bylo dosaženo zejména

Více

4 Porodnost a plodnost

4 Porodnost a plodnost 4 Porodnost a plodnost Od roku 2009 se počet živě narozených v ČR snižuje. V roce 2013 se živě narodilo 106,8 tisíce dětí. Poprvé v historii se na území Česka narodila paterčata. Podíl dětí narozených

Více

Aktualizace demografické prognózy. MČ Praha Zbraslav. Tomáš Soukup. prosinec 2012. Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč

Aktualizace demografické prognózy. MČ Praha Zbraslav. Tomáš Soukup. prosinec 2012. Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč Aktualizace demografické prognózy MČ Praha Zbraslav prosinec 2012 Tomáš Soukup Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč IČ: 73534781 TEL: +420 739 358 697 E-mail: info@vyzkumysoukup.cz www.vyzkumysoukup.cz Obsah

Více

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU Na základě údajů dostupných k 25. listopadu 2011 sestavili odborníci Eurosystému projekce makroekonomického vývoje eurozóny 1. Hospodářská

Více

Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy

Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy Ing. Ludmila Navrátilová Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská, Kolejní 4, 612 00 Brno, Česká

Více

Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v 1. pololetí 2014

Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v 1. pololetí 2014 Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v 1. pololetí 2014 I. Hlavní tendence ve vývoji zaměstnanosti a nezaměstnanosti... 2 II. Zaměstnanost... 7 1. STAV A VÝVOJ ZAMĚSTNANOSTI... 7 2. STRUKTURA

Více

Nemovitosti v Chorvatsku po přistoupení Chorvatska do Evropské unie

Nemovitosti v Chorvatsku po přistoupení Chorvatska do Evropské unie Nemovitosti v Chorvatsku po přistoupení Chorvatska do Evropské unie Je to mýtus, že vstup Chorvatska do EU znamená, že ceny nemovitostí začnou stoupat Po vstupu do EU, Estonsko, Lotyšsko, Slovinsko a Česká

Více

Bc. Petr Berný Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Studentská 84 532 10 Pardubice. petr.berny@seznam.cz

Bc. Petr Berný Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Studentská 84 532 10 Pardubice. petr.berny@seznam.cz VÝVOJ SOCIODEMOGRAFICKÉ A SOCIÁLNÍ STRUKTURY POPULACE ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ DEVELOPMENT OF SOCIO-DEMOGRAPHIC AND SOCIAL STRUCTURE OF THE POPULATION IN THE MUNICIPALITY WITH EXTENDED COMPETENCE

Více

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ PRACOVNÍKY ECB

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ PRACOVNÍKY ECB Box MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ PRACOVNÍKY Na základě údajů dostupných k 22. únoru 2013 sestavili pracovníci projekce makroekonomického vývoje eurozóny 1. Podle těchto projekcí by měl

Více

I. Éra nacionální české hospodářské emancipace (1859 1918) 1. Ideologie, strategie a politika

I. Éra nacionální české hospodářské emancipace (1859 1918) 1. Ideologie, strategie a politika I. Éra nacionální české hospodářské emancipace (1859 1918) 1. Ideologie, strategie a politika Hospodářský nacionalismus, který je poměrně novým jevem hospodářských, sociálních i kulturních dějin, je neoddělitelný

Více

MODEL HODNOCENÍ REGIONŮ NA BÁZI VICEKRITERIÁLNÍHO VÁŽENÉHO RANKINGU

MODEL HODNOCENÍ REGIONŮ NA BÁZI VICEKRITERIÁLNÍHO VÁŽENÉHO RANKINGU MODEL HODNOCENÍ REGIONŮ NA BÁZI VICEKRITERIÁLNÍHO VÁŽENÉHO RANKINGU Ivana KRAFTOVÁ Universita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní Ivana.Kraftova@uni-pardubice.cz Abstrakt Při řízení povzbudivého růstu

Více

Stabilní makroekonomická politika podporuje kvalitní výkonnost trhu práce

Stabilní makroekonomická politika podporuje kvalitní výkonnost trhu práce OECD Employment Outlook 2006 Edition: Boosting Jobs and Incomes Summary in Czech Výhled zaměstnanosti v zemích OECD Vydání 2006: Nárůst pracovních míst a příjmů Přehled v českém jazyce V roce 1994, po

Více

Proměny podoby rodiny Changes in the Form of Family

Proměny podoby rodiny Changes in the Form of Family Proměny podoby rodiny Changes in the Form of Family Olga Poláková Abstract: Tradicional family. Trends in demographic development a changes in social and family sphere, reproduction paradigm, democratization,

Více

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Index tělesné hmotnosti, fyzická aktivita, spotřeba ovoce a zeleniny

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Index tělesné hmotnosti, fyzická aktivita, spotřeba ovoce a zeleniny Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 22. 12. 2010 70 Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Index tělesné hmotnosti, fyzická aktivita,

Více

Dobrovolná bezdětnost v evropských zemích Estonsku, Polsku a ČR

Dobrovolná bezdětnost v evropských zemích Estonsku, Polsku a ČR MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Fakulta sociálních studií Katedra sociologie Dobrovolná bezdětnost v evropských zemích Estonsku, Polsku a ČR Bakalářská diplomová práce Vypracovala: Kateřina Jurčová Vedoucí

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 210 310 584 E-mail: lucie.cerna@soc.cas.cz Občané o důchodovém systému listopad 2015 Technické

Více

III. SPOLEČNOST. Graf 3.4 Podíl městské populace podle krajů, ČR, 2001. Tisíciletí měst

III. SPOLEČNOST. Graf 3.4 Podíl městské populace podle krajů, ČR, 2001. Tisíciletí měst (například společné rozvody či vytápění, společné čištění vod, nakládání s odpady apod.), lépe využívat prostor (více obyvatel pohromadě například v patrových domech zabere méně plochy využitelné k jiným

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více

Názory veřejnosti na Evropskou unii duben 2012

Názory veřejnosti na Evropskou unii duben 2012 pm00 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 0 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Názory veřejnosti na Evropskou unii duben 0 Technické

Více

kvalitních služeb rané péče o děti KRÁTKÁ ZPRÁVA Česká republika, 10. 11. listopadu 2015 Poskytování

kvalitních služeb rané péče o děti KRÁTKÁ ZPRÁVA Česká republika, 10. 11. listopadu 2015 Poskytování Vzájemné hodnocení (tzv. peer review) v oblastech sociální ochrany a sociálního začleňování 2015-2016 Poskytování kvalitních služeb rané péče o děti KRÁTKÁ ZPRÁVA Česká republika, 10. 11. listopadu 2015

Více

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1 Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Praha, 2007 1 Obsah: 1. PROGRAM VÝZKUMU A VÝVOJE V ROCE 2007 3 1.1 Úvod 3 1.2 Souvislosti a

Více

DOJÍŽĎKA A VYJÍŽĎKA DO ZAMĚSTNÁNÍ DO/Z HL. M. PRAHY

DOJÍŽĎKA A VYJÍŽĎKA DO ZAMĚSTNÁNÍ DO/Z HL. M. PRAHY DOJÍŽĎKA A VYJÍŽĎKA DO ZAMĚSTNÁNÍ DO/Z HL. M. PRAHY Analýza základních charakteristik a vývoje Ing. Jiří Mejstřík září 2012 Dojížďka a vyjížďka do zaměstnání do/z hl. m. Prahy aktualizace 2012 Analýza

Více

Populační politika. Mgr. Blanka Plasová

Populační politika. Mgr. Blanka Plasová Populační politika Mgr. Blanka Plasová Osnova 1. Vymezení pojmů populační politika, demografická reprodukce, demografie 2. Charakteristiky demografického vývoje historie, tzv. 1. a 2. demografický přechod,

Více

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU Z PROSINCE 2013 SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU 1

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU Z PROSINCE 2013 SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU 1 MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU Z PROSINCE 2013 SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU 1 Podle projekcí by měl počínaje čtvrtým čtvrtletím tohoto roku růst reálného HDP do určité míry posílit a ke konci

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. 1. Hlavní charakteristika důchodového systému

ČESKÁ REPUBLIKA. 1. Hlavní charakteristika důchodového systému ČESKÁ REPUBLIKA 1. Hlavní charakteristika důchodového systému Zákonné starobní důchody se skládají ze dvou částí z rovného základního důchodu a důchodu odvozeného z výdělku na základě osobního vyměřovacího

Více

GENDEROVÉ STEREOTYPY VE ŠKOLE

GENDEROVÉ STEREOTYPY VE ŠKOLE EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) GENDEROVÉ STEREOTYPY VE ŠKOLE PhDr. Irena

Více

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Státní závěrečná zkouška (magisterská) Psychosociální studia: sociální práce Tematické okruhy: 1. a) Vymezení sociální práce. Pojmy, cíle, metody,

Více

GMO POHLED SOCIÁLNÍCH VĚD

GMO POHLED SOCIÁLNÍCH VĚD GMO POHLED SOCIÁLNÍCH VĚD Adéla Seidlová Na prahu jednadvacátého století se z vědy stává stále více věc veřejná. Doba, kdy vědci bádali nezávisle na společenské poptávce, skončila již v polovině minulého

Více

Přednáška Trvale udržitelný rozvoj měst (výňatky) v rámci Semináře o životním prostředí Louny-Zschopau dne 23.10.2003 v Zschopau

Přednáška Trvale udržitelný rozvoj měst (výňatky) v rámci Semináře o životním prostředí Louny-Zschopau dne 23.10.2003 v Zschopau Přednáška Trvale udržitelný rozvoj měst (výňatky) v rámci Semináře o životním prostředí Louny-Zschopau dne 23.10.2003 v Zschopau autorka: inženýrka pro územní plánování a plánování rozvoje města Andrea

Více

Zpráva o rodičce 2008. Report on mother at childbirth 2008

Zpráva o rodičce 2008. Report on mother at childbirth 2008 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 9. 11. 29 61 Zpráva o rodičce 28 Report on mother at childbirth 28 Souhrn V posledních letech v České republice úhrnná

Více

LGBT mládež a diskriminace Olga Pechová

LGBT mládež a diskriminace Olga Pechová LGBT mládež a diskriminace Olga Pechová V posledních letech se začíná mluvit o právech homosexuálních lidí.v souladu s právem EU již jsou právní normy na ochranu této minority před diskriminací začleňovány

Více

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Bc. Eva DOHNÁLKOVÁ Česká zemědělská univerzita v Praze, Studijní a informační centrum dohnalko@sic.czu.cz PhDr. Hana LANDOVÁ, Ph.D. Česká zemědělská

Více

PODPORA VYUŽÍVÁNÍ ENERGIE Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ: FOTOVOLTAIKA

PODPORA VYUŽÍVÁNÍ ENERGIE Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ: FOTOVOLTAIKA PODPORA VYUŽÍVÁNÍ ENERGIE Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ: FOTOVOLTAIKA HELENA DOLEŽALOVÁ Masarykova univerzita, Právnická fakulta, Česká republika Abstract in original language Příspěvek je zaměřen na právní úpravu

Více

Q1 2014. Manpower Index trhu práce Česká republika

Q1 2014. Manpower Index trhu práce Česká republika Q1 214 Manpower Index trhu práce Česká republika Výsledky průzkumu 1. čtvrtletí 214 Manpower Index trhu práce Česká republika Obsah Q1/14 Index trhu práce v České republice 1 Regionální porovnání Porovnání

Více

předmětu MAKROEKONOMIE

předmětu MAKROEKONOMIE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Přednášející: doc. Ing. Božena Kadeřábková, CSc. Úvod do makroekonomie a hrubý domácí produkt, model 45 1. Úvod do makroekonomie, pojem

Více

1.3. Přirozená měna obyvatelstva v obcích Česka Nina Dvořáková

1.3. Přirozená měna obyvatelstva v obcích Česka Nina Dvořáková 1.3. Přirozená měna obyvatelstva v obcích Česka 17 Nina Dvořáková Dlouhodobý vývoj přirozené měny je podmíněn ekonomickým a společenským rozvojem, úrovní zdravotní péče a kvalitou životních podmínek obyvatel.

Více

Život na venkově a stárnutí Ing. Pavlína Maříková, KHV PEF ČZU ČZU Praha U3V

Život na venkově a stárnutí Ing. Pavlína Maříková, KHV PEF ČZU ČZU Praha U3V Život na venkově a stárnutí Ing. Pavlína Maříková, KHV PEF ČZU 11. 12. 2014 ČZU Praha U3V Venkov stárne. je to tak? Stárnutí Ageing = stárnutí Stárnutí člověka / jedince Zvyšování věku jednotlivce Biologický

Více

ODHAD VÝVOJE FINANČNÍHO ZATÍŽENÍ DŮCHODOVÉHO SYSTÉMU ČESKÉ REPUBLIKY PŘI RŮZNÝCH VARIANTÁCH DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE

ODHAD VÝVOJE FINANČNÍHO ZATÍŽENÍ DŮCHODOVÉHO SYSTÉMU ČESKÉ REPUBLIKY PŘI RŮZNÝCH VARIANTÁCH DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE ODHAD VÝVOJE FINANČNÍHO ZATÍŽENÍ DŮCHODOVÉHO SYSTÉMU ČESKÉ REPUBLIKY PŘI RŮZNÝCH VARIANTÁCH DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Tomáš Fiala, Martina Miskolczi Abstrakt Článek obsahuje prognózu vývoje finančního zatížení

Více

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016 Pražská deklarace My, delegace národních vlád členských států regionu Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN), dále jen region, jakož

Více

ANALÝZA POPULAČNÍHO VÝVOJE VE VYBRANÝCH REGIONECH ČR # POPULATION MOVEMENT ANALYSIS IN SELECTED REGIONS OF THE CZECH REPUBLIC. PALÁT, Milan.

ANALÝZA POPULAČNÍHO VÝVOJE VE VYBRANÝCH REGIONECH ČR # POPULATION MOVEMENT ANALYSIS IN SELECTED REGIONS OF THE CZECH REPUBLIC. PALÁT, Milan. ANALÝZA POPULAČNÍHO VÝVOJE VE VYBRANÝCH REGIONECH ČR # POPULATION MOVEMENT ANALYSIS IN SELECTED REGIONS OF THE CZECH REPUBLIC PALÁT, Milan Abstract The paper is aimed at the presentation obtained in the

Více

Ing. Vojtěch Beck, 2016

Ing. Vojtěch Beck, 2016 Ing. Vojtěch Beck, 2016 1 součást sektorové veřejné ekonomiky, obohacená v posledních desetiletích o nové přínosy ekonomů, sociologů, demografů, lékařů a právníků zkoumá, jak optimálně alokovat lidské,

Více

Dopady stárnutí populace na zdravotnický systém v ČR a v Evropě

Dopady stárnutí populace na zdravotnický systém v ČR a v Evropě Dopady stárnutí populace na zdravotnický systém v ČR a v Evropě PhDr. 23. února 2012 Institut pro veřejnou diskusi, Perspektiva českého zdravotnictví: Jaký vliv má demografický vývoj v ČR na stav zdravotnictví

Více

PODPORA ZAVEDENÍ EURA V ČR KLESÁ.

PODPORA ZAVEDENÍ EURA V ČR KLESÁ. TISKOVÁ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 01/11 VYDÁNO DNE 31. 1. 11 PODPORA ZAVEDENÍ EURA V ČR KLESÁ. Pro přijetí eura je nyní 22 % lidí, což je nejnižší číslo od roku 05, kdy STEM tuto otázku začal sledovat.

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2007, ročník VII, řada stavební

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2007, ročník VII, řada stavební Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2007, ročník VII, řada stavební Abstrakt Vítězslav KUTA 1, František KUDA 2, Martin FERKO 3 TEORETICKÁ VÝCHODISKA

Více

Tisková zpráva Praha, 28. října 2011. Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld.

Tisková zpráva Praha, 28. října 2011. Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld. Tisková zpráva Praha, 28. října 2011 Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld. Kč Česká spořitelna vykázala za tři čtvrtletí 2011 neauditovaný

Více

závěrečná zpráva Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Třebíči

závěrečná zpráva Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Třebíči závěrečná zpráva Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Třebíči Realizace: Sociotrendy - výzkumná agentura 2/2011 Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu

Více

Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017

Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 Příloha k materiálu Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 Podkladová studie Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 MPSV Obsah

Více

Telefónica O2 Czech Republic Finanční výsledky za rok 2010

Telefónica O2 Czech Republic Finanční výsledky za rok 2010 Telefónica O2 Czech Republic Finanční výsledky za rok 2010 18. února 2011 Telefónica O2 Czech Republic, a.s. oznamuje své auditované konsolidované finanční výsledky za rok 2010, připravené v souladu s

Více

DRG: 4 praktické úvahy. Ondřej Roztomilý

DRG: 4 praktické úvahy. Ondřej Roztomilý DRG: 4 praktické úvahy Ondřej Roztomilý Struktura prezentace 4 stručné pragmatické úvahy o DRG Fiskální pragmatická poznámka Pragmatická poznámka o stylu debaty (DRG je naše ) DRG je pro nás DRG je jen

Více

Rovnováha pracovní a rodinné oblasti v českých rodinách

Rovnováha pracovní a rodinné oblasti v českých rodinách Rovnováha pracovní a rodinné oblasti v českých rodinách Soňa Lemrová sona.lemrova@upol.cz Irena Sobotková irena.sobotkova@upol.cz Veronika Schenková a Kateřina Hurníková Konference Psychologie práce a

Více

Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24.

Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24. Co se děje v ČR?! Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24. Na otázku, zda má Česko přistoupit do měnové unie a přijmout Euro odpověděl: Tuto otázku

Více

plk. Mgr. Lukáš Habich Problematika kybernetické kriminality mezi dětmi z pohledu Policie ČR

plk. Mgr. Lukáš Habich Problematika kybernetické kriminality mezi dětmi z pohledu Policie ČR plk. Mgr. Lukáš Habich Problematika kybernetické kriminality mezi dětmi z pohledu Policie ČR Anotace Příspěvek se zabývá problematikou kybernetické kriminality 1 mezi dětmi z pohledu Policie ČR a zároveň

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Leden 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Česká republika má konečně vládu. Poslanecká sněmovna dala v lednu, osm měsíců po parlamentních volbách, důvěru

Více

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2011. Activity in the field of diabetology, care for diabetics in 2011

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2011. Activity in the field of diabetology, care for diabetics in 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 24. 8. 2012 39 Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2011 Activity in the field of diabetology, care

Více

Vysoká škola zemědělská Praha, Provozně ekonomická fakulta, Katedra zemědělské ekonomiky, 165 21 Praha 6 - Suchdol tel. 02_3382297, fax.

Vysoká škola zemědělská Praha, Provozně ekonomická fakulta, Katedra zemědělské ekonomiky, 165 21 Praha 6 - Suchdol tel. 02_3382297, fax. HODNOCENÍ INVESTIČNÍCH PROJEKTů PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Helena Sůvová Vysoká škola zemědělská Praha, Provozně ekonomická fakulta, Katedra zemědělské ekonomiky, 165 21 Praha 6 - Suchdol tel. 02_3382297,

Více

MIMOMANŽELSKÁ A MANŽELSKÁ PLODNOST V ČESKÉ REPUBLICE A MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ. TRENDY, FAKTORY A POSTOJE

MIMOMANŽELSKÁ A MANŽELSKÁ PLODNOST V ČESKÉ REPUBLICE A MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ. TRENDY, FAKTORY A POSTOJE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Katedra demografie a geodemografie MIMOMANŽELSKÁ A MANŽELSKÁ PLODNOST V ČESKÉ REPUBLICE A MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ. TRENDY, FAKTORY A POSTOJE Diplomová práce

Více

Modelové příklady z evropských měst

Modelové příklady z evropských měst Modelové příklady z evropských městm Zbyněk Sperat, CDV Modelové příklady z evropských městm Obsah prezentace any (D) Sheffield (UK) Lille (F) další zahraniční příklady a zkušenosti závěr any 517.000 obyv.,

Více

ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE

ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE Růžena Breuerová Anotace: Článek se zabývá strategií přistoupení

Více

Studující a absolventi lékařských, zdravotně-sociálních a farmaceutických fakult v České republice rok 2004

Studující a absolventi lékařských, zdravotně-sociálních a farmaceutických fakult v České republice rok 2004 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 482005 34 a absolventi lékařských, zdravotně-sociálních a farmaceutických fakult v České republice rok 2004 Students

Více

HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI

HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI Vladimír ŽÍTEK Katedra regionální ekonomie a správy, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova Univerzita, Lipová 41a, 602 00 Brno zitek@econ.muni.cz Abstrakt

Více

70. Výbor na svém 573. a 574. zasedání 8. srpna 2002 (viz CEDAW/C/SR.573 a 574) posoudil druhou pravidelnou zprávu České republiky (CEDAW/C/CZE/2).

70. Výbor na svém 573. a 574. zasedání 8. srpna 2002 (viz CEDAW/C/SR.573 a 574) posoudil druhou pravidelnou zprávu České republiky (CEDAW/C/CZE/2). Příloha č. 2 k usnesení vlády České republiky ze dne 2003 č. Česká republika 70. Výbor na svém 573. a 574. zasedání 8. srpna 2002 (viz CEDAW/C/SR.573 a 574) posoudil druhou pravidelnou zprávu České republiky

Více

Mikroekonomie II úvodní přednáška Petr Musil kontakt: pmusil@econ.muni.cz ICQ: 248255927 Informace ke kurzu: studijní materiály v IS Zkouška Písemný multiple-choice test úspěšnost alespoň 60 % Struktura

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ve Středočeském kraji

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ve Středočeském kraji Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Leden 2012 ÚVOD... 5 1 ZHODNOCENÍ PLNĚNÍ CÍLŮ DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2008... 7 2 ROZVOJ SPOLEČNOSTI

Více

Prioritní oblast 1: Ekonomika a cestovní ruch

Prioritní oblast 1: Ekonomika a cestovní ruch Prioritní oblast 1: Ekonomika a cestovní ruch Hospodaření a správa města členství města v několika regionálních uskupeních (mikroregion, místní akční skupina, partnerská města, ) zvýšený zájem o věci veřejné

Více

Intetrkulturní výcvik VŠ studentů jako prevence a rozvoj interkulturní sensitivity

Intetrkulturní výcvik VŠ studentů jako prevence a rozvoj interkulturní sensitivity Intetrkulturní výcvik VŠ studentů jako prevence a rozvoj interkulturní sensitivity PhDr. Iva Štětovská PhDr. Monika Morgensternová, PhD. Katedra psychologie FF UK Praha MŠMT 0021620841 Nároky na kontakty

Více

Nabídka a poptávka energie z historického a globální pohledu

Nabídka a poptávka energie z historického a globální pohledu Nabídka a poptávka energie z historického a globální pohledu aneb: Co je vidět a co není vidět XXVI. Seminář energetiků hotel Harmonie, Luhačovice 20. - 21. ledna 2016 Obsah Co je vidět a co není vidět

Více

PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace

PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace Marie Dohnalová, Martin Potůček Centrum pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd a Fakulta humanitních studií Karlova univerzita v Praze

Více

POPULAČNÍ STÁRNUTÍ A SOCIOEKONOMICKÝ VÝVOJ VE SVĚTĚ PO ROCE Olga Sivková, PřF UK

POPULAČNÍ STÁRNUTÍ A SOCIOEKONOMICKÝ VÝVOJ VE SVĚTĚ PO ROCE Olga Sivková, PřF UK POPULAČNÍ STÁRNUTÍ A SOCIOEKONOMICKÝ VÝVOJ VE SVĚTĚ PO ROCE 1950 Olga Sivková, PřF UK XLII. konference České demografické společnosti, PřF UK, 25. 5. 2012 Populační stárnutí Proces, kdy dochází k nárůstu

Více

SUPERVIZE JAKO NÁSTROJ DUŠEVNÍ HYGIENY U STUDENTŮ SOCIÁLNÍ PRÁCE NA ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTĚ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

SUPERVIZE JAKO NÁSTROJ DUŠEVNÍ HYGIENY U STUDENTŮ SOCIÁLNÍ PRÁCE NA ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTĚ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH SUPERVIZE JAKO NÁSTROJ DUŠEVNÍ HYGIENY U STUDENTŮ SOCIÁLNÍ PRÁCE NA ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTĚ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH DVOŘÁČKOVÁ DAGMAR Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita

Více

Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky

Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky MUDr. Růžena Kubínová ředitelka monitoringu Odbor hygieny životního prostředí Státní zdravotní ústav Zdravotní stav české populace Očekávaná délka

Více

Podpora zdraví Aktuální situace v oblasti politiky podpory zdraví v ČR. MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Státní zdravotní ústav

Podpora zdraví Aktuální situace v oblasti politiky podpory zdraví v ČR. MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Státní zdravotní ústav Podpora zdraví Aktuální situace v oblasti politiky podpory zdraví v ČR MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Státní zdravotní ústav ZÁKLADNÍ TEORETICKÉ PŘÍSTUPY Historický vývoj zdravotní situace a její interpretace

Více

Q1 2012. Manpower Index trhu práce Česká republika

Q1 2012. Manpower Index trhu práce Česká republika Q1 212 Manpower Index trhu práce Česká republika Výsledky průzkumu 1. čtvrtletí 212 Manpower Index trhu práce Česká republika Obsah Q1/12 Index trhu práce v České republice 1 Regionální porovnání Porovnání

Více

SOCIÁLNĚ DEMOGRAFICKÉ PODMÍNKY A VÝZVY HL. M. PRAHY A PRAHY A JEJÍ REFLEXE VE STRATEGICKÉM A ÚZEMÍM PLÁNOVÁNÍ

SOCIÁLNĚ DEMOGRAFICKÉ PODMÍNKY A VÝZVY HL. M. PRAHY A PRAHY A JEJÍ REFLEXE VE STRATEGICKÉM A ÚZEMÍM PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNĚ DEMOGRAFICKÉ PODMÍNKY A VÝZVY HL. M. PRAHY A PRAHY A JEJÍ REFLEXE VE STRATEGICKÉM A ÚZEMÍM PLÁNOVÁNÍ RNDr. Tomáš Brabec, Ph.D. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Sekce strategií a politik

Více

4.1 Vliv zdanění na ochotu pracovat

4.1 Vliv zdanění na ochotu pracovat 4 DAŇOVÉ STIMULY 4.1 Vliv zdanění na ochotu pracovat 4.1.1 Důchodový a substituční efekt daně ze mzdy 4.2 Různé daně a ochota pracovat 4.2.1 Daň důchodová proporcionální a progresivní 4.2.2 Paušální daň

Více

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení studijní obor andragogika studijní obor pedagogika Veronika Langrová Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA Katedra statistiky TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Demografický vývoj v České republice v návaznosti na evropské a celosvětové trendy Jméno autora:

Více

Uplatnění akruálního principu v účetnictví subjektů soukromého a veřejného sektoru

Uplatnění akruálního principu v účetnictví subjektů soukromého a veřejného sektoru Uplatnění akruálního principu v účetnictví subjektů soukromého a veřejného sektoru Renáta Myšková Univerzita Pardubice This article describes the accrual principle and accrual basis. It is significant

Více

Školní zralost B1.34 ROZDÍLY V SOCIÁLNÍM CHOVÁNÍ ZÁKLADNÍ INFORMACE O ROZDÍLECH V SOCIÁLNÍM CHOVÁNÍ

Školní zralost B1.34 ROZDÍLY V SOCIÁLNÍM CHOVÁNÍ ZÁKLADNÍ INFORMACE O ROZDÍLECH V SOCIÁLNÍM CHOVÁNÍ Školní zralost P H D R.V ÁCLAV M ERTIN,P RAHA Původně vstupovaly do povinného vzdělávání všechny děti podle kalendářního věku, a jestliže některé z nich v první třídě neprospívalo, mělo se více snažit

Více

PLODNOST V ČESKÉ REPUBLICE PODLE VZDĚLÁNÍ A RODINNÉHO STAVU FERTILITY IN THE CZECH REPUBLIC ACCORDING TO EDUCATION LEVEL AND MARITAL STATUS

PLODNOST V ČESKÉ REPUBLICE PODLE VZDĚLÁNÍ A RODINNÉHO STAVU FERTILITY IN THE CZECH REPUBLIC ACCORDING TO EDUCATION LEVEL AND MARITAL STATUS PLODNOST V ČESKÉ REPUBLICE PODLE VZDĚLÁNÍ A RODINNÉHO STAVU Tomáš Fiala, Jitka Langhamrová, Jana Langhamrová, Kornélia Cséfalvaiová Abstrakt V České republice dochází v posledních letech k výraznému poklesu

Více

ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ

ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LIII 5 Číslo 3, 2005 Možnosti využití nástrojů ekonomie blahobytu

Více

Makroekonomické projekce pro eurozónu z března 2016 sestavené pracovníky ECB 1

Makroekonomické projekce pro eurozónu z března 2016 sestavené pracovníky ECB 1 Makroekonomické projekce pro eurozónu z března 2016 sestavené pracovníky ECB 1 1 Výhled eurozóny: přehled a hlavní rysy Očekává se, že hospodářské oživení v eurozóně bude pokračovat, byť s menší dynamikou,

Více

Demografie, bydlení a veřejná vybavenost v Praze

Demografie, bydlení a veřejná vybavenost v Praze SEKCE STRATEGIÍ A POLITIK Demografie, bydlení a veřejná vybavenost v Praze SHRNUTÍ DEMOGRAFIE BYDLENÍ REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ OBCHOD SPORT A REKREACE KULTURA SOCIÁLNÍ SLUŽBY A ZDRAVOTNICTVÍ VYSOKÉ ŠKOLY OBCHOD

Více

(CELO) ŽIVOTNÍ HODNOTA ZÁKAZNÍKA

(CELO) ŽIVOTNÍ HODNOTA ZÁKAZNÍKA (CELO) ŽIVOTNÍ HODNOTA ZÁKAZNÍKA Ing. Martin Bárta Vysoké učení technické v Brně, Kolejní 2906/4 Brno 612 00, barta@fbm.vutbr.cz Abstract The aim of the work CUSTOMER LIFE-TIME VALUE" is the formulation

Více