Požární bezpečnost. Konstrukční řešení požární bezpečnosti staveb. Pro bezpecnejší život

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Požární bezpečnost. Konstrukční řešení požární bezpečnosti staveb. Pro bezpecnejší život"

Transkript

1 Požární bezpečnost Konstrukční řešení požární bezpečnosti staveb Pro bezpecnejší život

2 02 Obsah KDE CO NAJDETE 03 Předmluva Siniat Požární bezpečnost základní pojmy Stěnové systémy Stropní podhledové systémy Střešní systémy Obklady ocelových konstrukcí Poznámky

3 Siniat 03 PŘEDMLUVA OBSAH KATALOGU JE URČEN VŠEM, KTEŘÍ SE PODÍLEJÍ NA VÝBĚRU STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A JEJICH ČÁSTÍ, PROJEKTOVÁNÍ, DODÁVCE, MONTÁŽI, DOKONČENÍ, PROVOZU A ÚDRŽBĚ STAVEB. Předmětem obsahu katalogu je poskytnout souhrnné informace nejen uvedením platných právních a technických předpisů v době vydání katalogu, ale také technické podrobnosti jednotlivých výrobků. Tento přehled umožňuje mít jak pro projektanta, realizační firmu, tak také pro schvalující orgán potřebné informace tak, aby byly splněny požadavky právních a technických předpisů platných v České republice, a to v ucelené a uživatelsky přívětivé formě. Požární bezpečnost staveb je důležitým prvkem bezpečnostních hledisek staveb a jejich částí. V předpisech je zařazena jako druhé hledisko za požadavky na stabilitu objektu. Toto její významné zařazení je důležité nejen z hlediska ochrany zdraví a života osob ve stavbách, ale také z hlediska ochrany majetku. Ochrana zdraví a životů osob se systémem požadavků předpisů požaduje u běžných staveb řádově v minutách, v průmyslových objektech v desítkách minut, u zvláštních staveb, jako jsou například tunely nebo kryty v desítkách minut nebo hodinách. Ochrana majetku, tedy zachování stavby při a po požáru se požaduje řádově v desítkách minut, až do mezního času 180 minut. Ne nepodstatnou je jak výkresová část jednotlivých výrobků při instalaci, tak také uvedení konkrétních podmínek montáže. Jednoznačné podmínky montáže jsou základem dodržení technických požadavků výrobce s cílem dosažení deklarovaných hodnot a kritérií. To proto, aby v případě požáru byla stavba po požadovanou dobu odolná negativním účinkům požáru a jeho negativním důsledkům. Významným faktorem bezpečnostních hledisek jsou také požadavky pojišťoven. U objektů, které jsou pojištěny, se jedná o dodržení nejen požadavků předpisových, ale také splnění požadavků v oblasti risk managementu. Pojišťovny přebírají pojistnou smlouvou riziko provozovatele a proto mají zájem podstatně více než předpisy, chránit zdraví a životy osob a majetek. Čím více bude provedeno opatření ke snížení škod, tím bude nižší riziko, tím budou škody nižší. To významně platí pro zajištění následných škod, mnohdy představující vyšší ztráty než škody přímé. Pro tuto oblast poskytuje katalog dostatečný rozsah informací a údajů. Je tedy příležitost, aby se výběrem našich výrobků a výrobkových sestav při sjednávání pojištění jednalo také o přidané hodnotě, kterou lze v katalogu najít. Výsledkem může být jednání o výši pojistné částky, která vždy vychází z existujícího reálného rizika. Dosaženými hodnotami a kritérii našich výrobků lze o snížení rizika jednat a společně dospět k úsporám. Na pojistném, na nižších následcích požárů, tedy na následných škodách.

4 04 Siniat VÁŠ PARTNER PRO KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ POŽÁRNÍ BEZPEČNOSTI STAVEB SINIAT JE MLADÁ ZNAČKA S TRADICÍ. JSME PODNIK SKUPINY ETEX GROUP S.A. SE SÍDLEM V BRUSELU S MEZINÁRODNÍ PŮSOBNOSTÍ, A JAKO TAKOVÝ SE NEUSTÁLE ROZVÍJÍME A ROZŠIŘUJEME A ZDOKONALUJEME NABÍDKU NAŠICH SLUŽEB. NA ZÁKLADĚ HLUBOKÝCH ZNALOSTÍ A DESÍTEK LET ZKUŠENOSTÍ NA POLI SUCHÉ STAVBY JSME SE STALI SKUTEČNÝM SPECIALISTOU VE SVÉM OBORU. Siniat dimenze suché výstavby Nedílnou součástí naší firemní strategie jsou progresivní inovace. V našich nejmodernějších technických vývojových střediscích v Lyonu a Avignonu vyvíjíme nové výrobky a řešení pro rostoucí požadavky. Současně neustále rozšiřujeme funkčnost systémů suché výstavby a výrobků pro ně. Provádíme obsáhlé zkoušky jejich zvukoizolačních, tepelnětechnických a požárních vlastností. Toto naše rozsáhlé know-how v oblasti suché výstavby tvoří základ pro řešení, která vycházejí vstříc požadavkům trhu a jsou současně progresivní. My ve společnosti Siniat totiž víme, co žádají sádrokartonáři, architekti a projektanti, co chtějí prodejny stavebnin i investoři a stavebníci. Se sádrokartonovými deskami a stavebními materiály pro suchou výstavbu Siniat lze budovat životní prostory, které jdou s dobou. Špičkové výrobky Siniat bodují svými vynikajícími stavebněfyzikálními a technickými vlastnostmi ve všech důležitých oblastech: ochraně proti hluku, požární bezpečnosti, ochraně proti vlhkosti atd. Bezpečnější budova s výrobky a systémy Siniat Každý i sebemenší požár představuje potenciální ohrožení lidí, zvířat, majetku a prostředí. Preventivní a konstrukční řešení požární bezpečnosti staveb má proto jediný cíl: učinit opatření ještě před vypuknutím požáru a zamezit šíření ohně. Budovy proto musejí být projektovány a stavěny tak, aby v nouzové situaci poskytovaly optimální bezpečnost při evakuaci a co nejlepší ochranu záchranářům i zachraňovaným. Siniat nabízí bezpečné a ekonomické protipožární konstrukce pro téměř všechna konstrukční opatření uvnitř budov. Kromě osvědčených normovaných konstrukcí soustavně vyvíjíme inovativní protipožární řešení, jejichž funkčnost necháváme zkoušet v renomovaných akreditovaných zkušebnách. Jako Siniat disponujeme komplexním know-how v oblasti požární bezpečnosti a také potřebnými expertízami. To je velká výhoda, zejména když potřebujete skloubit stavební a protipožární požadavky s ekonomickými zájmy všech zúčastněných. Přesvědčte se sami!

5 Siniat 05 Přehled desek Siniat a zařazení dle typu a třídy reakce na oheň SÁDROKARTONOVÉ DESKY název desky typ dle ČSN EN 520 typ dle DIN třída reakce na oheň dle LaGyp A GKB A2-s1,d0 LaGyp impregnovaná H2 GKBI A2-s1,d0 LaFlamm DF GKF A2-s1,d0 LaFlamm impregnovaná DFH2 GKFI A2-s1,d0 LaMassiv DF GKF A2-s1,d0 LaMassiv impregnovaná DFH2 GKFI A2-s1,d0 LaLegra A GKB A2-s1,d0 LaLegra impregnovaná H2 GKBI A2-s1,d0 LaSound D* ) GKB A2-s1,d0 LaSound DF GKF A2-s1,d0 LaSound impregnovaná DFH2 GKFI A2-s1,d0 LaPlura DFEH1RI GKFI A2-s1,d0 LaPlura konstrukční deska DFH1RI GKFI A2-s1,d0 LaFire DF GKF A2-s1,d0 SÁDROVÉ DESKY VYZTUŽENÉ VLÁKNY název desky typ dle ČSN EN La Hydro GM-FH1I ** ) A2-s1,d0 GM-FH2 ** ) A1 *) Pro použití v konstrukcích odpovídá deskám typu A (GKB) **) Pro použití v konstrukcích odpovídá deskám typu DF (GKF) Montáž Pravidla pro montáž se řídí základními pravidly montáže konstrukcí Siniat. Pro zachování deklarovaných vlastností konstrukce je nutné dodržet skladbu konstrukce tak, jak je uvedena v katalogu (zejména počet a typ desek v opláštění, tloušťku opláštění, tloušťku a objemovou hmotnost izolace). Je možné použít větší počet vrstev při zachování minimálně stejné celkové tloušťky opláštění. V konstrukcích Siniat mohou být použity pouze profily a příslušenství splňující požadavky norem ČSN EN 13963, 14195, a Nově Siniat nabízí i systémové profily a příslušenství, které výše uvedené normy splňují. Jakékoli změny, úpravy a alternativy řešení je nutné konzultovat s výrobcem. Montáž protipožárních konstrukcí může provádět pouze firma, která byla proškolena a seznámena s vlastnostmi a technologickými postupy platnými pro konstrukce Siniat a které bylo vystaveno oprávnění k aplikaci. Při opravách konstrukcí je nutné použít materiály a technologie montáže takové, aby nebyla snížena požární okolnost konstrukce. Opravy smí provádět pouze osoba s oprávněním k aplikaci. Platnost katalogu Platnost katalogu trvá do doby svého nového vydání, kterým se ruší platnost vydání předchozích. Aktuálně platný katalog může být doplňován a upřesňován v návaznosti na vývoji konstrukcí a realizaci nových zkoušek.

6 06 Požární bezpečnost-základní pojmy POŽÁRNÍ BEZPEČNOST ZÁKLADNÍ POJMY Vznik a průběh požáru V počátcích požáru i v jeho průběhu hraje zásadní roli reakce stavebních materiálů, konstrukcí a předmětů uvnitř daného prostoru na oheň. Vznik požáru je podmíněn přítomností hořlavých materiálů, dostatkem kyslíku a teplotou vznícení materiálů na daném místě. Čím je výskyt hořlavých materiálů menší a čím hůře dochází k jejich vznícení, tím nižší je riziko požáru. Reakce stavebních materiálů na oheň Všechny výrobky, které mají vliv na požární bezpečnost staveb jsou klasifikovány podle ČSN EN a zařazeny do tříd reakce na oheň (dříve hodnoceno jako stupeň hořlavosti). TŘÍDA REAKCE NA OHEŇ A1 A2 B C D E VLASTNOSTI / JAK PŘISPÍVAJÍ K VÝVINU POŽÁRU Nehořlavé / Ne Téměř nehořlavé / Ne Hořlavé / Velmi omezeně Hořlavé / Omezeně Hořlavé / Podstatně Hořlavé / Značně F není zařazeno do žádné třídy Požárně bezpečnostní řešení Pro každou stavbu je zpravidla zpracován projekt požárně bezpečnostního řešení (PBŘ). Tento projekt zpracovává projektant specialista. Projekt PBŘ vyhodnotí požární riziko stavby a stanoví opatření pro požární bezpečnost stavby. Jedním z možných opatření je i stanovení požární odolnosti konstrukcí. Na základě projektantem stanoveného požadavku požární odolnosti je pak možné zvolit vhodnou konstrukci ze sortimentu požárních konstrukcí Siniat. Druhy konstrukčních částí V ČR jsou stavební konstrukce z požárního hlediska hodnoceny také s ohledem na stavební materiály a výrobky použité v konstrukci, resp. třídy reakce na oheň těchto materiálů. Smyslem této klasifikace je stanovit chování stavební konstrukce při požáru jako celku. Dle těchto kritérií jsou konstrukce děleny na druhy: DP1 sestávají pouze z nehořlavých materiálů, případně mohou obsahovat hořlavé materiály pokud, jsou tyto uvnitř konstrukce a po stanovenou dobu nedojde k jejich vzplanutí a nesmí být na nich závislá únosnost a stabilita. DP2 - sestávají i z hořlavých částí, nosné části konstrukce mohou být nejhůře v třídě reakce na oheň D a musí být umístěny uvnitř konstrukce, kryté materiály třídy nejhůř A2 DP3 bez požadavků, všechny konstrukce, které nespadají do DP1 a DP2 Doplňková klasifikace podle vývinu kouře Doplňková klasifikace podle plameně hořících kapek (odkapávání) S1 téměř bez kouře d0 nevylučuje hořící kapky S2- střední emise kouře d1 vylučuje hořící kapky v malém S3- intenzivní emise kouře množství d2 nejsou požadavky Požární odolnost Hodnota požární odolnosti je stanovena mezním stavem a dobou po kterou SYMBOL R E I W S M KRITÉRIUM MEZNÍHO STAVU nosnost - únosnost a stabilita celistvost tepelně izolační schopnost-mezní teplota na neohřívaném povrchu tepelně izolační schopnost-mezní hustota tepelného toku na neohřívaném povrchu odolnost proti průniku kouře Odolnost proti mechanickému namáhání konstrukce musí splnit požadovaný mezní stav.

7 Požární bezpečnost-základní pojmy 07 Přehled základní legislativy ČSN EN 520 ČSN EN ČSN ČSN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ČSN EN ISO ČSN EN ČSN EN ISO 1716 ČSN EN ISO 1182 ČSN EN ČSN EN ČSN EN a zkušební metody ČSN EN Vyhl. MV č. 246/2001Sb. Sádrokartonové desky definice, požadavky, zkušební metody Sádrové desky vyztužené vlákny definice, požadavky, zkušební metody Upravené výrobky ze sádrokartonových desek - definice, požadavky, zkušební metody Požární bezpečnost staveb Společná ustanovení Zkoušení požární odolnosti Základní požadavky Zkoušení požární odolnosti nenosných prvků stěny Zkoušení požární odolnosti nenosných prvků podhledy Zkoušení požární odolnosti nosných prvků stěny Zkoušení požární odolnosti nosných prvků stropy a střechy Zkoušení požární odolnosti nosných prvků nosníky Zkoušení požární odolnosti nosných prvků sloupy Zkoušení požární odolnosti provozních instalací Vzduchotechnická potrubí Obklady stanovení požárně ochranné účinnosti Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí klasifikace podle výsledků zkoušek reakce na oheň Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí klasifikace podle výsledků zkoušek požární odolnosti kromě vzduchotechnických zařízení Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí klasifikace podle výsledků zkoušek reakce na oheň Zkoušení reakce stavebních výrobků na oheň Stavební výrobky kromě podlahových krytin vystavené tepelnému účinku jednotlivého hořícího předmětu Zkoušení reakce stavebních výrobků na oheň Stanovení spalného tepla Zkoušení reakce stavebních výrobků na oheň Zkouška nehořlavosti Spárovací materiály pro sádrokartonové desky - Definice, požadavky a zkušební metody Kovové konstrukční prvky pro sádrokartonové systémy Definice, požadavky a zkušební metody Kovové lišty a ozdobné profily pro použití se sádrokartonovými deskami Definice, požadavky Mechanické upevňovací prostředky pro systémy ze sádrokartonových desek - Definice, požadavky a zkušební metody Stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci) Požární odolnost je vlastnost konstrukce, u desek je hodnocena pouze jejich reakce na oheň

8 08 Stěnové systémy STĚNOVÉ SYSTÉMY SINIAT Stěnové systémy Siniat jsou oboustranně opláštěné příčky, nebo jednostranně opláštěné předsazené stěny a šachtové stěny s funkcí předělu. Jejich maximální výšky jsou limitovány a závisejí na konzolovém, přímkovém a plošném zatížení příčky, příp. na zatížení větrem. Použitelnost příček s ohledem na jejich max. výšku je rozdělena na dvě oblasti podle užitných kategorií specifikovaných v ČSN EN OBLAST UŽITÍ KATEGORIE MÍSTNOSTÍ PŘÍKLAD I II A B C1 C2 C3 C4 D obytné plochy domácností, lůžkové pokoje a čekárny v nemocnicích, ložnice hotelů a ubytoven, kuchyně, toalety kancelářské plochy plochy se shromažďováním lidí se stoly (školy, kavárny, jídelny, restaurace, čítárny, recepce) plochy se shromažďováním lidí se zabudovanými sedadly (kostely, divadla, kina, konferenční a přednáškové sály, zasedací místnosti, nádražní a jiné čekárny) plochy se shromažďováním lidí bez překážek pro pohyb (muzea, výstavní síně, přístupové plocha ve veřejných a administrativních budovách) plochy se shromažďováním lidí s pohybovými aktivitami (taneční sály, tělocvičny, jeviště) obchodní plochy v malých obchodech a obchodních domech ŘEŠENÍ POŽÁRNÍ BEZPEČNOSTI S PŘÍČKAMI SINIAT S KOVOVOU A DŘEVĚNOUPODNÍ KONSTRUKCÍ Profily Kovovou nosnou konstrukci příček tvoří ocelové pozinkované profily CW. Standardní rozteč profilů CW je 625 mm. Zhuštěním rozteče lze dosáhnout vyšší max. výšky konstrukce. Max. výška příček v závislosti na rozteči profilů je uvedena v tabulkách. Pro příčky s dřevěnou nosnou konstrukcí se použijí sloupky ze dřeva o min. objemové hmotnosti 400 kg/m 3. Minimální rozměr sloupků je 60x60 a 60x80 mm. Tepelná a akustická izolace Do příček může být vložena minerální izolace ze skelných nebo kamenných vláken, která vykazuje min. třídu reakce na oheň A2. Pokud je izolace nutná z důvodů požární odolnosti musí být dodrženy minimální tloušťky a objemové hmotnosti materiálu tak jak jsou uvedeny v tabulkách. Opláštění Pro zachování vlastností konstrukce je nutné dodržet typ a počet desek v opláštění a min. tl. opláštění, jak je uvedeno katalogu. Je možné použít větší počet vrstev při zachování minimálně stejné celkové tloušťky opláštění. Desky typu A lze v konstrukci nahradit impregnovanou variantou H2 a desky DF pak impregnovanými deskami DFH2. Základní požadavky na navazující stavební konstrukce Pro zachování požární odolnosti konstrukcí Siniat deklarovaných v tomto katalogu musí být tyto napojeny na konstrukce splňující minimálně stejné parametry požární odolnosti. Připojení ke stropu Připojení příček Siniat k masivnímu stropu musí být těsně zatmeleno. Při průhybu stropu < 10 mm není potřeba kluzné připojení. Profily CW musejí být zasunuty do namontovaného stropního profilu UW minimálně v délce 20 mm, přičemž vzdálenost mezi koncem profilu CW a základnou profilu UW má být cca mm. Při očekávaném průhybu stropu 10 mm je nutno připojení ke stropu zhotovit jako kluzné. Pokud lze předpokládat průhyb stropu v rozmezí 20 mm, je třeba pro kluzné připojení použít profily UW s delšími rameny. Svislé profily do nich přitom musejí zasahovat do hloubky nejméně 20 mm. Jiný způsob kluzného napojení je možné řešit individuálním detailem po konzultaci s výrobcem. Připojení příček s dřevěnou spodní konstrukcí k masivním stropům se provádí jako pevné. Aby se zamezilo prohoření nad příčku s dřevěnou spodní konstrukcí, ke třeba nad ni osadit těsně přiléhající příčný trám. Redukované připojení k fasádě Tato připojení je třeba vždy navrhnout tak, aby se při požáru mohla fasáda deformovat, aniž by docházelo k přenosům sil do konstrukce příčky. Otvory v příčkách U prvků, které budou osazeny do stěn, jako požární dveře, požární klapky, prostupy kabelů nebo potrubí, kabelové nebo potrubní přepážky či srovnatelné konstrukce, musí být jejich vhodnost prokázána příslušným osvědčením o požární odolnosi. Pro zabudování elektrokrabic v příčce smí být použity pouze krabice ze samozhášivých materiálů. Krabice nesmí být umístěny vstřícně proti sobě. Krabice je nutné odsadit min. 250 mm.

9 Stěnové systémy 09 SW11 Příčky s jednoduchou spodní konstrukcí a jednoduchým opláštěním Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TL. TL. TYP PROFIL ROZTEČ MAXIMÁLNÍ KONSTRUKCE PŘÍČKY DESKY DESKY 1 CW VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) OBJEMOVÁ mm mm mm mm m m mm kg/m³ CW50/75/1-12,5 75 1x 12,5 A, DF CW ,00 2,75 může být EI 30 CW50/75/1-12,5 75 1x 12,5 A, DF CW ,65 3,35 může být EI 30 CW50/75/1-12,5 75 1x 12,5 A, DF CW ,20 3,85 může být EI 30 CW75/100/1-12, x 12,5 A, DF CW ,50 3,75 může být EI 30 CW75/100/1-12, x 12,5 A, DF CW ,95 4,55 může být EI 30 CW75/100/1-12, x 12,5 A, DF CW ,70 5,25 může být EI 30 CW100/125/1-12, x 12,5 A, DF CW ,00 4,25 může být EI 30 CW100/125/1-12, x 12,5 A, DF CW ,05 5,55 může být EI 30 CW100/125/1-12, x 12,5 A, DF CW ,95 6,40 může být EI 30 CW50/75/1-12,5 75 1x 12,5 DF CW ,00 2,75 může být EI 45 CW50/75/1-12,5 75 1x 12,5 DF CW ,65 3,35 může být EI 45 CW50/75/1-12,5 75 1x 12,5 DF CW ,20 3,85 může být EI 45 CW75/100/1-12, x 12,5 DF CW ,50 3,75 může být EI 45 CW75/100/1-12, x 12,5 DF CW ,95 4,55 může být EI 45 CW75/100/1-12, x 12,5 DF CW ,70 5,25 může být EI 45 CW100/125/1-12, x 12,5 DF CW ,00 4,25 může být EI 45 CW100/125/1-12, x 12,5 DF CW ,05 5,55 může být EI 45 CW100/125/1-12, x 12,5 DF CW ,95 6,40 může být EI 45 CW50/80/ x 15 DF CW ,15 2,85 může být EI 60 CW50/80/ x 15 DF CW ,85 3,50 může být EI 60 CW50/80/ x 15 DF CW ,45 4,05 může být EI 60 CW75/105/ x 15 DF CW ,50 3,90 může být EI 60 CW75/105/ x 15 DF CW ,20 4,80 může být EI 60 CW75/105/ x 15 DF CW ,00 5,50 může být EI 60 CW100/130/ x 15 DF CW ,25 4,80 může být EI 60 CW100/130/ x 15 DF CW ,40 5,85 může být EI 60 CW100/130/ x 15 DF CW ,40 6,80 může být EI 60, pro příčky vyšší než 4 m je nutné použít desky typu DF

10 10 Stěnové systémy SW11 Příčky s jednoduchou spodní konstrukcí a jednoduchým opláštěním masivními deskami Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TL. TL. TYP PROFIL ROZTEČ MAXIMÁLNÍ KONSTRUKCE PŘÍČKY DESKY DESKY 1, * CW VÝŠKA I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) IZOLACE OBJEMOVÁ mm mm mm mm m m mm kg/m³ CW50/100/ x 25 A CW ,80 1,80 může být EI 60 CW50/100/ x 25 A CW ,60 3,60 může být EI 60 CW75/125/ x 25 A CW ,00 3,00 může být EI 60 CW75/125/ x 25 A, DF CW ,30 5,30 může být EI 60 CW100/150/ x 25 A, DF CW ,00 6,00 může být EI 60 CW100/150/ x 25 A, DF CW ,50 6,50 může být EI 60 CW150/200/ x 25 A, DF CW ,00 7,00 může být EI 60 CW150/200/ x 25 A, DF CW ,50 7,50 může být EI 60, pro příčky vyšší než 4 m je nutné použít desky typu D * Desky jsou kladeny naležato PO SW12 Příčky s jednoduchou spodní konstrukcí a dvojitým opláštěním Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ KONSTRUKCE TL. PŘÍČKY TL. DESKY TYP DESKY 1 PROFIL ROZTEČ CW MAXIMÁLNÍ VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) OBJEMOVÁ mm mm mm mm m m mm kg/m³ CW50/75/2-12, x12,5 A, DF ,00 3,50 může být EI 60 CW50/75/2-12, x12,5 A, DF ,55 4,20 může být EI 60 CW50/75/2-12, x12,5 A, DF ,30 4,85 může být EI 60 CW75/100/2-12, x12,5 A, DF ,50 5,00 může být EI 60 CW75/100/2-12, x12,5 A, DF ,30 5,75 může být EI 60 CW75/100/2-12, x12,5 A, DF ,30 6,65 může být EI 60 CW100/125/2-12, x12,5 A, DF ,50 5,75 může být EI 60 CW100/125/2-12, x12,5 A, DF ,85 7,20 může být EI 60 CW100/125/2-12, x12,5 A, DF ,05 8,30 může být EI 60 CW50/75/2-12, x12,5 DF ,00 3,50 může být EI 90 CW50/75/2-12, x12,5 DF ,55 4,20 může být EI 90 CW50/75/2-12, x12,5 DF ,30 4,85 může být EI 90 CW75/100/2-12, x12,5 DF ,50 5,00 může být EI 90 CW75/100/2-12, x12,5 DF ,30 5,75 může být EI 90 CW75/100/2-12, x12,5 DF ,30 6,65 může být EI 90 CW100/125/2-12, x12,5 DF ,50 5,75 může být EI 90 CW100/125/2-12, x12,5 DF ,85 7,20 může být EI 90 CW100/125/2-12, x12,5 DF ,05 8,30 může být EI 90 CW50/80/ x15 DF ,05 3,70 může být EI 120 CW50/80/ x15 DF ,95 4,55 může být EI 120 CW50/80/ x15 DF ,70 5,25 může být EI 120 CW75/105/ x15 DF ,60 5,10 může být EI 120 CW75/105/ x15 DF ,85 6,25 může být EI 120 CW75/105/ x15 DF ,90 7,25 může být EI 120 CW100/130/ x15 DF ,00 6,40 může být EI 120 CW100/130/ x15 DF ,60 7,85 může být EI 120 CW100/130/ x15 DF ,90 9,10 může být EI 120, pro příčky vyšší než 4 m je nutné použít desky typu DF

11 Stěnové systémy 11 SW12 Příčky s jednoduchou spodní konstrukcí a trojitým opláštěním Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TL. TL. TYP PROFIL ROZTEČ MAXIMÁLNÍ KONSTRUKCE PŘÍČKY DESKY DESKY 1 CW VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) OBJEMOVÁ mm mm mm mm m m mm kg/m³ CW50/75/3-12, x 12,5 DF CW ,50 4,10 může být EI 120 CW50/75/3-12, x 12,5 DF CW ,25 5,75 může být EI 120 CW50/75/3-12, x 12,5 DF CW ,90 7,25 může být EI 120 CW75/100/3-12, x 12,5 DF CW ,50 5,05 může být EI 120 CW75/100/3-12, x 12,5 DF CW ,65 7,00 může být EI 120 CW75/100/3-12, x 12,5 DF CW ,70 8,85 může být EI 120 CW100/125/3-12, x 12,5 DF CW ,35 5,80 může být EI 120 CW100/125/3-12, x 12,5 DF CW ,85 8,10 může být EI 120 CW100/125/3-12, x 12,5 DF CW ,15 10,25 může být EI 120 SW12 EI-M Příčky s odolností proti nárazu Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TL. TL. TYP TYP ROZTEČ MAXIMÁLNÍ KONSTRUKCE PŘÍČKY DESKY DESKY 1 PLECHU CW VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) OBJEMOVÁ mm mm mm mm m m mm kg/m³ EI-M CW50/80/ x 15 DF PZ plech tl. 0,5 mm CW 50 v rozteči 313mm 4,00 4,00 může být EI-M 90 SW13 Příčky s dvojitou spodní konstrukcí bez mezery mezi profily Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TL. TL. TYP PROFIL ROZTEČ MAXIMÁLNÍ KONSTRUKCE PŘÍČKY DESKY DESKY 1 CW VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) OBJEMOVÁ mm mm mm mm m m mm kg/m³ CW50+50/155/2-12, x12,5 A, DF 2x ,50 4,00 může být EI 60 CW75+75/205/2-12, x 12,5 A, DF 2x ,00 5,55 může být EI 60 CW /255/2-12, x 12,5 A, DF 2x ,55 6,00 může být EI 60 CW50+50/155/2-12, x12,5 DF 2x ,50 4,00 může být EI 90 CW75+75/205/2-12, x 12,5 DF 2x ,00 5,50 může být EI 90 CW /255/2-12, x 12,5 DF 2x ,50 6,00 může být EI 90 CW50+50/160/ x15 DF 2x ,50 4,00 může být EI 120 CW75+75/210/ x 15 DF 2x ,00 5,50 může být EI 120 CW /260/ x 15 DF 2x ,50 6,00 může být EI 120, pro příčky vyšší než 4 m je nutné použít desky typu DF

12 12 Stěnové systémy SW14 Příčky s dvojitou spodní konstrukcí s mezerou mezi profily Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TL. TYP PROFIL ROZTEČ MAXIMÁLNÍ KONSTRUKCE PŘÍČKY DESKY DESKY 1 CW CW VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) OBJEMOVÁ mm mm mm mm m m mm kg/m³ CW50+50/ 155/2-12, x 12,5 A 2x ,50 x může být EI 60 CW75+75/ 205/2-12, x 12,5 A 2x ,00 2,50 může být EI 60 CW / 255/2-12, x 12,5 A 2x ,00 3,00 může být EI 60 CW50+50/ 155/2-12, x 12,5 DF 2x ,50 x může být EI 90 CW75+75/ 205/2-12, x 12,5 DF 2x ,00 2,50 může být EI 90 CW / 255/2-12, x 12,5 DF 2x ,00 3,00 může být EI 90 CW50+50/ 160/ x 15 DF 2x ,50 x může být EI 120 CW75+75/ 210/ x 15 DF 2x ,00 2,50 může být EI 120 CW / 260/ x 15 DF 2x ,00 3,00 může být EI 120 SW14 Instalační příčky Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ KONSTRUKCE TL. PŘÍČKY DESKY TYP DESKY 1 PROFIL CW* ROZTEČ CW MAXIMÁLNÍ VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) OBJEMOVÁ mm mm mm mm m m mm kg/m³ CW50+50/ 155/2-12, x12,5 H2 2x ,50 4,00 může být EI 60 CW75+75/ 205/2-12, x 12,5 H2 2x ,00 5,50 může být EI 60 CW / 255/2-12, x 12,5 H2 2x ,050 6,00 může být EI 60 CW50+50/ 155/2-12, x12,5 DFH2 2x ,50 4,00 může být EI 90 CW75+75/ 205/2-12, x 12,5 DFH2 2x ,00 5,50 může být EI 90 CW / 255/2-12, x 12,5 DFH2 2x ,50 6,00 může být EI 90 CW50+50/ 160/ x15 DFH2 2x ,50 4,00 může být EI 120 CW75+75/ 210/ x 15 DFH2 2x ,00 5,50 může být EI 120 CW / 260/ x 15 DFH2 2x ,50 6,00 může být EI 120, pro příčky vyšší než 4 m je nutné použít desky typu DF * Profily příčky budou vzájemně spojeny ve třetinách své výšky spojkou z SDK nebo profilu

13 Stěnové systémy 13 SW21 + SW22 Příčky s dřevěnou spodní konstrukcí Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ KONSTRUKCE TL. PŘÍČKY OPLÁŠTĚNÍ TYP DESKY 1 PROFIL DŘEVĚNÝ* ROZTEČ CW MAXIMÁLNÍ VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) OBJEMOVÁ mm mm mm mm m m mm kg/m³ HW 60/85/1-12,5 85 1x12,5 DF 60x ,10 x může být EI 30 DP3 HW 80/105/1-12, x 12,5 DF 60x ,10 x může být EI 30 DP3 HW 60/110/2-12, x 12,5 DF 60x ,10 x může být EI 60 DP3 HW 80/130/2-12, x12,5 DF 60x ,10 x může být EI 60 DP3 * Min.objem.hmontost dřeva 400kg/m 3 Dilatace příčky s jednoduchým opláštěním Dilatační spára SW11 Rychlostavební šroub TN CW profil CW profil Šroub do plechu CW profil Sádrokartonová deska Siniat Rohový profil SW11 BF02 Dilatační spára EI 30 s jednovrstvým opláštěním Dilatace příčky s dvojitým opláštěním Dilatační spára SW12 Rohový profil Sádrokartonová deska Siniat Sádrokartonové desky Siniat 2 x 25 mm Šroub do plechu CW profil Rychlostavební šroub TN Sádrokartonová deska Siniat CW profil UW profil Rohový profil Rychlostavební šroub TN SW12 BF02 Dilatační spára EI 90 s přesazeným opláštěním SW12 BF03 Dilatační spára EI 90

14 14 Stěnové systémy Napojení příčky na stroup pevné a kluzné Separační páska Planfix fresh / LaFillfresh Rychlostavební šroub TN Sádrokartonová deska Siniat Natloukací hmoždinka Připojovací těsnění UW profil CW profil Natloukací hmoždinka Planfix fresh / LaFillfresh - celoplošně Rychlostavební šroub TN Rohový profil Sádrokartonový pás LaForm UW profil Sádrokartonová deska Siniat CW profil SW11 DA MD01 Pevné připojení k masivnímu stropu SW11 DA MD04 Kluzné připojení ke stropu Zabudování elektrokrabic do příček Izolace Sádrokartonová deska Siniat Izolace Sádrokartonová deska Siniat Elektroinstalační krabice v sádrovém loži 120 mm Elektroinstalační krabice Varianta 1 sádrové lože Varianta 2 pouzdro Izolace 500 mm 500 mm Izolace z minerálních vláken, bod tavení 1000 C Elektroinstalační krabice 30 mm Izolace Sádrokartonová deska Siniat Elektroinstalační krabice Sádrokartonová deska Siniat Varianta 3 přidané opláštění protilehlé strany Varianta 4 Izolace A1 s bodem tavení 1000 C

15 Stěnové systémy 15 ŘEŠENÍ POŽÁRNÍ ODOLNOSTI ŠACHTOVÝMI A PŘEDSAZENÝMI STĚNAMI SINIAT Všeobecné informace Šachtové stěny jsou jednostranně opláštěné stěny s funkcí předělu, s požární ze strany profilů i ze strany sádrokartonového opláštění. Nosnou konstrukci tvoří profily CW/UW. Předsazené stěny jsou konstrukce opláštěné jen z jedné strany a plní funkci požární předělu s požární odolností ze strany opláštění. Předsazené stěny jsou spřažené nebo volně stojící. Profily Nosnou konstrukci šachtových stěn tvoří profily CW/UW. Max. výška konstrukce je závislá na velikosti a rozteči profilů. Nosnou konstrukci spřažených předsazených stěn tvoří profily CD/UD případně dřevěné latě kotvené ke stávající nosné konstrukci (nosné stěně, SDK příčce apod.) Profily či latě jsou v rozteči 625 mm k podkladu kotveny vhodným způsobem v rozteči 1250 mm. Nosnou konstrukci volně stojících předsazených stěn tvoří profily CW/UW případně dřevěné sloupky ze dřeva o min. objem. hmotnosti 400 kg/m 3. Minimální rozměr sloupků je 60x60 a 60x80 mm. Max. výška konstrukce je závislá na velikosti a rozteči profilů. Tepelná a akustická izolace Do předsazených a šachtových stěn může být vložena minerální izolace ze skelných nebo kamenných vláken, která vykazuje min. třídu reakce na oheň A2. Pokud je izolace nutná z důvodů požární odolnosti musí být dodrženy minimální tloušťky a objemové hmotnosti tak jak jsou uvedeny v katalogu. Opláštění Pro zachování vlastností konstrukce je nutné dodržet typ a počet desek v opláštění a min. tl. opláštění, jak je uvedeno katalogu. Je možné použít větší počet vrstev při zachování minimálně stejné celkové tloušťky opláštění. Desky typu A lze v konstrukci nahradit impregnovanou variantou H2 a desky DF pak impregnovanými deskami DFH2. Základní požadavky na navazující stavební konstrukce Pro zachování požární odolnosti konstrukcí Siniat deklarovaných v tomto katalogu musí být tyto napojeny na konstrukce splňující minimálně stejné parametry požární odolnosti.

16 16 Stěnové systémy SW31 32 Šachtové stěny Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ KONSTRUKCE TL. PŘÍČKY OPLÁŠTĚNÍ TYP DESKY 1 PROFIL CW ROZTEČ CW MAXIMÁLNÍ VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) mm mm mm mm m m mm kg/m³ OBJEMOVÁ S-CW100/113/1-12, x 12,5 DF ,00 3,00 může být EI 15 S-CW100/113/1-12, x 12,5 DF ,50 3,50 může být EI 15 S-CW100/113/1-12, x 12,5 DF ,00 4,00 může být EI 15 S-CW100/125/2-12, x 12,5 DF ,00 3,00 může být EI 30 S-CW100/125/2-12, x 12,5 DF ,00 4,00 může být EI 30 S-CW100/125/2-12, x 12,5 DF ,00 5,00 může být EI 30 S-CW100/125/ x 25 DF ,00 3,00 může být EI 30 S-CW100/125/ x 25 DF ,50 3,50 může být EI 30 S-CW100/125/ x 25 DF ,00 4,00 může být EI 30 S-CW100/130/ x 15 DF ,50 5,50 může být EI 30 S-CW100/130/ x 15 DF ,50 6,50 může být EI 30 S-CW100/130/ x 15 DF ,50 7,50 může být EI 30 S-CW100/130/ x 15 DF ,50 5,50 může být EI 45 S-CW100/130/ x 15 DF ,90 5,90 může být EI 45 S-CW100/130/ x 15 DF ,50 6,50 může být EI 45 S-CW100/130/ x15 DF ,00 3,00 může být EI 60 S-CW100/130/ x15 DF ,00 4,00 může být EI 60 S-CW100/130/ x15 DF ,00 5,00 může být EI 60 S-CW100/140/ x 20 DF ,60 5,60 může být EI 60 S-CW100/140/ x 20 DF ,50 6,50 může být EI 60 S-CW100/140/ x 20 DF ,50 7,50 může být EI 60 S-CW100/140/ x 20 DF ,00 3,00 může být EI 90 S-CW100/140/ x 20 DF ,50 4,50 může být EI 90 S-CW100/140/ x 20 DF ,00 6,00 může být EI 90 S-CW100/150/ x 25 DF ,50 5,50 může být EI 90 S-CW100/150/ x 25 DF ,50 6,50 může být EI 90 S-CW100/150/ x 25 DF ,50 7,50 může být EI 90 S-CW100/150/ x 25 DF ,00 3,00 40kg/m 3 v profilech EI 120 S-CW100/150/ x 25 DF x x 40kg/m 3 v profilech EI 120 S-CW100/150/ x 25 DF x x 40kg/m 3 v profilech EI 120

17 Stěnové systémy 17 SW31 32 Šachtové stěny Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ KONSTRUKCE TL. PŘÍČKY OPLÁŠTĚNÍ TYP DESKY 1 PROFIL CW* ROZTEČ CW MAXIMÁLNÍ VÝŠKA IZOLACE PO ROZTEČ PROFILŮ 1000 MM I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) mm mm mm mm m m mm kg/m³ OBJEMOVÁ S-CW50/63/1-12,5 63 1x 12,5 DF CW ,00 3,00 může být EI 15 S-CW50/75/2-12,5 75 2x 12,5 DF CW ,00 3,00 může být EI 30 S-CW50/75/ x 25 DF CW ,00 3,00 může být EI 30 S-CW50/80/ x 15 DF CW ,30 5,30 může být EI 45 S-CW50/80/ x15 DF CW ,00 3,00 může být EI 60 S-CW50/90/ x20 DF CW ,60 5,60 může být EI 60 S-CW50/90/ x 20 DF CW ,00 3,00 může být EI 90 S-CW50/100/ x 25 DF CW ,30 5,30 může být EI 90 S-CW50/100/ x 25 DF CW ,00 3,00 40kg/m 3 v profilech EI 120 SW33 Šachtové stěny bez spodní konstrukce Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TL. TYP PZ PROFIL KONSTRUKCE PŘÍČKY OPLÁŠTĚNÍ NA KRAJÍCH DESKY 1 ŠACHTY MAX. VÝŠKA MAX. ŠÍŘKA IZOLACE mm mm m m mm kg/m³ OBJEMOVÁ PO S-CW/25/2-12,5 25 2x 12,5 DF CW 3,00 2,00 může být EI 30 S-CW/50/ x 25 DF CW 3,00 2,00 může být EI 90 SW43 Předsazené stěny spřažené na dřevěných profilech Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TL. TYP PROFIL ROZTEČ MAXIMÁLNÍ KONSTRUKCE STĚNY OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 latí latí* VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) mm mm mm mm m m mm kg/m³ OBJEMOVÁ V-HW50/ 43/1-12,5 43 1x 12,5 DF 50/ dle výšky stěny může být EI 15 V-HW50/ 55/2-12,5 55 2x 12,5 DF 50/ dle výšky stěny může být EI 30 * latě je možné kotvit pomocí přímých závěsů, třmenů nebo přímo do stěny ve vzdálenosti 1250mm

18 18 Stěnové systémy SW43 Předsazené těny volně stojících na dřevěných profilech Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ KONSTRUKCE TL. STĚNY OPLÁŠTĚNÍ TYP DESKY 1 PROFIL ROZTEČ SLOUPKŮ MAXIMÁLNÍ VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) mm mm mm mm m m mm kg/m³ OBJEMOVÁ V-HW60/ 73/1-12,5 73 1x 12,5 DF 60/ ,10 3,10 může být EI 15 V-HW80/ 93/2-12,5 93 1x 12,5 DF 60/ ,10 4,10 může být EI 15 V-HW60/ 85/1-12,5 85 2x 12,5 DF 60/ ,10 3,10 může být EI 30 V-HW80/ 105/2-12, x 12,5 DF 60/ ,10 4,10 může být EI 30 SW44 Předsazené stěny spřažené na kovových profilech Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TL. TYP PROFIL ROZTEČ MAXIMÁLNÍ KONSTRUKCE PŘÍČKY OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) mm mm mm mm m m mm kg/m³ OBJEMOVÁ V-CD/ 45/1-12,5 45 1x 12,5 A CD 625 4,00 může být EI 15 V-CD/ 45/1-12,5 45 1x 12,5 DF CD 625 dle výšky stěny může být EI 15 V-CD/ 57/2-12,5 57 2x 12,5 DF CD 625 dle výšky stěny může být EI 30 V-CD/ 47/ x 15 DF CD 625 dle výšky stěny může být EI 30 V-CD/ 57/2-12,5 57 2x 12,5 DF CD 625 dle výšky stěny může být EI 45 V-CD/ 63/ x 15 DF CD 625 dle výšky stěny může být EI 60

19 Stěnové systémy 19 SW44 Předsazené stěny volně stojících na kovových profilech Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ KONSTRUKCE TL. STĚNY OPLÁŠTĚNÍ TYP DESKY 1 PROFIL ROZTEČ CW MAXIMÁLNÍ VÝŠKA IZOLACE PO I (0,5 kn/m) II (1,0 kn/m) mm mm mm mm m m mm kg/m³ OBJEMOVÁ V-CW50/ 63/1-12,5 63 1x 12,5 A CW ,50 x může být EI 15 V-CW75/ 88/1-12,5 88 1x 12,5 A CW ,00 2,50 může být EI 15 V-CW100/ 113/1-12, x 12,5 A CW ,00 3,00 může být EI 15 V-CW50/ 63/1-12,5 63 1x 12,5 DF CW ,50 x může být EI 15 V-CW75/ 88/1-12,5 88 1x 12,5 DF CW ,00 2,50 může být EI 15 V-CW100/ 113/1-12, x 12,5 DF CW ,00 3,00 může být EI 15 V-CW50/ 75/2-12,5 75 2x 12,5 DF CW ,60 x může být EI 30 V-CW50/ 100/2-12, x 12,5 DF CW ,50 2,75 může být EI 30 V -CW50/ 125/2-12, x 12,5 DF CW ,25 3,50 může být EI 30 V-CW50/ 65/ x 15 DF CW ,50 x může být EI 30 V-CW75/ 90/ x 15 DF CW ,00 2,50 může být EI 30 V-CW100/ 115/ x 15 DF CW ,00 3,00 může být EI 30 V-CW50/ 75/2-12,5 75 2x 12,5 DF CW ,60 x může být EI 45 V-CW50/ 100/2-12, x 12,5 DF CW ,50 2,75 může být EI 45 V-CW50/ 80/ x 12,5 DF CW ,25 3,50 může být EI 45 V-CW50/ 80/ x 15 DF CW ,60 x může být EI 60 V-CW50/ 105/ x 15 DF CW ,50 2,75 může být EI 60 V-CW50/ 130/ x 15 DF CW ,25 3,50 může být EI 60

20 20 Stěnové systémy Rychlostavební šroub TN CW profil Šroub do plechu Akustický závěs Sádrokartonová deska Siniat Připojovací těsnění Natloukací hmoždinka Sádrokartonová deska Siniat CW profil Rychlostavební šroub TN SW44 PS02 Kotvená předsazená stěna s CW profily a akustickými závěsy; vodorovný řez SW44 PS01 Spára ve styku mezi deskami; volně stojící předsazená stěna s CW profily Připojovací hranol Sádrokartonová deska Siniat Dřevěný sloupek Rychlostavební šroub TN s hrubým závitem Natloukací hmoždinka Sádrokartonová deska Siniat Připojovací těsnění Akustický závěs Dřevěné latě Rychlostavební šroub TN s hrubým závitem SW43 PS01 Spára ve styku mezi deskami; volně stojící předsazená stěna s dřevěnou spodní konstrukcí; vodorovný řez SW43 PS02 Předsazená stěna s dřevěnou spodní konstrukcí kotvená pomocí akustických závěsů; vodorovný řez Natloukací hmoždinka Sádrokartonová deska Siniat Dřevěné latě Rychlostavební šroub TN s hrubým závitem SW43 PS03 Předsazená stěna s dřevěnou spodní konstrukcí přímo upevněnou; vodorovný řez Příklad osazení krabice do pouzdra z protipožárních desek; šachtová stěna

21 Stěnové systémy 21 NOSNÉ A OBVODOVÉ STĚNY DŘEVOSTAVEB Všeobecné informace Na nosné a obvodové stěny dřevostaveb je kladen požadavek na požární odolnost v kombinaci s požadavkem na únosnost a stabilitu. Konstrukce Siniat pro dřevostavby jsou klasifikovány s maximálním zatížením 30kN/m. Vnitřní nosné stěny jsou stěny oboustranně opláštěné deskami LaPlura přímo do nosných dřevěných sloupků s vloženou tepelnou nebo zvukovou izolací. Obvodové nosné stěny jsou stěny opláštěné ze strany exteriéru deskami LaPlura přímo do nosných dřevěných sloupků. Ze strany interiéru je možné opláštění přímo na nosné sloupky nebo na latě 40/60. Latě se kotví do nosných sloupů ve svislém směru nebo ve vodorovném směru v rozteči 400 mm. Profily Nosnou konstrukci stěn dřevostaveb (sloupky, rám a práh) tvoří dřevěné profily KVH 60/100 v rozteči 625 mm. Dřevěné profily jsou kotveny pomocí hmoždinek 6x80 mm v rozteči max. 950 mm. Tepelná a akustická izolace Do dutiny stěny se vkládá izolace z minerálních vláken o objemové hmotnosti 40 kg/m3 v tl. 100 mm nebo dřevovláknitých desek o objemové hmotnosti 55 kg/m 3 v tl. 100 mm. Opláštění Pro opláštění se používají desky LaPlura tl. 12,5 mm kotvené pomocí sponek 1,5 x 10 x 25 mm v rozteči 250 mm. Spáry desek se vyplňují tmelem. HW22 Nosná stěna dřevostaveb Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ KONSTRUKCE PŘÍČKY OPLÁŠTĚNÍ TYP DESKY PROFIL DŘEVĚNÝ*) ROZTEČ PROFILŮ VÝŠKA STĚNY IZOLACE PO mm mm mm mm I II KVH60/125/1-12, x 12,5 LaPlura 60 x ,00 4,00 tl. 100 mm **) REI 30 DP3 KVH60/125/1-12, x 12,5 LaPlura 60 x ,00 4,00 tl. 100 mm **) *) Objem. hmotn dřeva 400 kg/m 3 **) Dřevovláknité desky o objemové hmotnosti 55 kg/m 3 nebo minerální vlna o objemové hmotnosti 40 kg/m 3 REI 30 DP3 REW 30 DP 3 HW22 Obvodová stěna dřevostaveb Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ KONSTRUKCE PŘÍČKY OPLÁŠTĚNÍ TYP DESKY PROFIL DŘEVĚNÝ*) ROZTEČ PROFILŮ VÝŠKA STĚNY IZOLACE PO mm mm mm mm I II KVH60/165/1-12, x 12,5 LaPlura 60 x ,00 4,00 tl. 100 mm **) REI 30 DP3 KVH60/165/1-12, x 12,5 LaPlura 60 x ,00 4,00 tl. 100 mm **) *) Objemová hmotnost dřeva 400 kg/m 3 ; latě vodorovně v rozteči 400 mm, nebo svisle dle rozteče sloupků **) Dřevovláknité desky o objemové hmotnosti 55 kg/m 3 nebo minerální vlna o objemové hmotnosti 40 kg/m 3 REI 30 DP3 REW 30 DP 3

22 22 Příklady provedení Stěnová tabule v rámové dřevostavbě kombinovaná s kontaktním zateplovacím systémem Stěna s dřevěnou spodní konstrukcí s LaPlura pro statické ztužení EI 30 DP3, EW 30 DP3 Obvodová stěna budovy s LaPlura splňuje vedle funkce statického ztužení také požadavky na požární odolnost Podlahový prvek LaPlura kašírovaný dřevovláknitou deskou, ideální pro dřevostavbu

23 23 STROPNÍ PODHLEDOVÉ SYSTÉMY SINIAT ŘEŠENÍ POŽÁRNÍ ODOLNOSTI PODHLEDEM SINIAT Všeobecné informace Podhledy a obklady stropů Siniat dosahují samostatně nebo ve spojení s různými nosnými konstrukcemi stropu požární odolnosti až 120 min. Podhledy - samostatné požární předěly a obklady stropů jsou montované stropy, které samy o sobě tvoří požárně dělící stavební konstrukci. Při požárním zatížení zdola se přitom nezohledňuje požární odolnost nosné konstrukce stropu. Samostatné podhledy a obklady stropů se tedy používají tam, kde nelze zohlednit požární odolnost nosných stropních konstrukcí, které se nacházejí nad nimi. Zajišťují tak ochranu nosné soustavy nad podhledem. Samostatné požární předěly jsou klasifikovány i s požární odolností shora. Nosné stropní konstrukce s podhledem jsou konstrukce, kdy se posuzuje konstrukce stropu jako celek, tzn. nosná stropní konstrukce včetně podhledu. Klasifikace platí v tomto případě pro požární zatížení ze spodní strany. Nosná stropní konstrukce proto musí splňovat předepsané parametry. Velikost dutiny není limitována, v dutině nesmí být instalovány hořlavé materiály. Pokud tento požadavek nelze dodržet je možné lze použít konstrukci samostatného požárního předělu nebo obkladu stropu. Nosná konstrukce Kovová nosná konstrukce - jednoúrovňový nebo dvojúrovňový rošt z ocelových CD/UD profilů zavěšených na stropní konstrukcí vhodným typem závěsu. 2) Dřevěná nosná konstrukce - dřevěné latě 50x30 mm a 60x40 mm ze dřeva o min. objemové hmotnosti 400 kg/m 3, zavěšené na vhodných závěsech nebo montované přímo na stropní konstrukci. Třídu únosnosti závěsů je třeba volit podle hmotnosti příslušného podhledu. Přitom je třeba dbát na maximální rozteče. F příp = 0,15 kn např. úhlová kotva F příp = 0,25 kn např. rychlozávěs plochý, Nonius plochý F příp = 0,40 kn např. rychlozávěs čtyřbodový, Nonius čtyřbodový Samostatné požární předěly s požadavkem na požární odolnost shora musí být zavěšeny na závěsech Nonius, přímých nebo akustických závěsech. Izolační materiály Izolační materiály, které jsou nezbytné z hlediska požární bezpečnosti, musejí být uloženy celoplošně a pokrývat nosné i montážní profily v dostatečné tloušťce. Při instalaci dvou vrstev izolačních desek musejí být styky desek upořádány s přesazením. Revizní dvířka Pokud jsou v podhledu instalována revizní dvířky, musí být jejich vhodnost použití a požární odolnost deklarována výrobcem revizních dvířek. Siniat má tyto revizní dvířka v sortimentu s požární odolností EI 30 EI 120. Vestavná svítidla v systémech stropních podhledů Siniat Vestavná svítidla lze použít pouze v případě, že zůstane zachována celistvost a požární odolnost konstrukce. Je možné použít svítidla se stejnou požární odolností jako podhled nebo svítidla v podhledu chránit kryty s požární odolností.

24 24 Stropní podhledové systémy SD51 Samostatný protipožární předěl s požární odolnost zdola s kovovou spodní konstrukcí křížový rošt jedno nebo dvojúrovňový Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TYP ROZTEČ PROFILŮ CD ROZTEČ KONSTRUKCE OPLÁŠTĚNÍ ZÁVĚSŮ DESKY 1 MONT. NOSNÝ IZOLACE PO OBJEMOVÁ mm mm mm m mm kg/m³ CD 27+27/12,5/1-12,5 1x12,5 DF EI 15 CD 27+27/12,5/1-12,5 1x12,5 DF ,5 EI 15 CD 27+27/15/1-15 1x 15 DF EI 30 CD 27+27/15/1-15 1x15 DF ,5 EI 30 CD 27+27/18/1-18 1x18 DF EI 30 CD 27+27/18/1-18 1x18 DF ,5 EI 30 CD 27+27/25/2-12,5 2x 12,5 A může být EI 30 CD 27+27/25/2-12,5 2x12,5 DF EI 45 CD 27+27/30/2-15 2x12,5 DF ,5 EI 45 CD 27+27/30/2-15 2x 15 DF EI 60 CD 27+27/40/2-20 2x20 DF EI 90 CD 27+27/43/ DF může být EI 90 SD51 Samostatný protipožární předěl s požární odolnost zdola nebo shora s kovovou spodní konstrukcí křížový rošt jedno nebo dvojúrovňový Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TYP ROZTEČE IZOLACE PO KONSTRUKCE OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 MONT. CD NOSNÝ CD ZÁVĚSY OBJEMOVÁ PROFILY PROFILY SHORA ZDOLA mm mm mm m mm kg/m³ CD 27+27/12,5/1-12,5 1x12,5 DF EI 15 EI15 CD 27+27/12,5/1-12,5 1x12,5 DF ,5 EI 15 EI 15 CD 27+27/15/1-15 1x15 DF EI 30 EI 30 CD 27+27/15/1-15 1x15 DF ,5 EI 15 EI 30 CD 27+27/15/1-15 1x15 DF EI 30 x CD 27+27/15/1-15 1x15 DF EI 45 EI 30 CD 27+27/18/1-18 1x18 DF EI 30 x CD 27+27/18/1-18 1x18 DF EI 30 EI 30 CD 27+27/25/2-12,5 2x 12,5 DF může být EI 30 EI 30 CD 27+27/25/2-12,5 2x12,5 DF EI 45 EI 45 CD 27+27/25/2-12,5 2x12,5 DF ,5 El 45 El 45 CD 27+27/25/2-12,5 2x12,5 DF El 45 x CD 27+27/30/2-15 2x 15 DF EI 60 EI 60 CD 27+27/30/2-15 2x15 DF El 60 x CD 27+27/40/2-20 2x20 DF x40 40 EI 90 x CD 27+27/40/2-20 2x20 DF EI 60 EI 90 CD 27+27/40/2-20 2x20 DF x40 40 EI 90 EI 90 CD 27+27/50/2-25 2x25 DF x50 40 EI 120 x Při požární odolnosti shora je nutný závěs Nonius

25 Stropní podhledové systémy 25 SD52 Podhled s kovovou spodní konstrukcí - profily jedním směrem Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TYP ROZTEČE IZOLACE PO KONSTRUKCE OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 PROFILŮ ZÁVĚSŮ OBJEMOVÁ ZDOLA mm mm mm mm kg/m³ CD 27/12,5/1-12,5 1x12,5 DF EI 15 CD 27/12,5/1-12,5 1x12,5 DF ,5 EI 15 CD 27/25/2-12,5*) 2x 12,5 DF může být EI 30 CD 27/15/1-15 1x 15 DF EI 30 CD 27/15/1-15 1x15 DF ,5 EI 30 CD 27/25/2-12,5 2x12,5 DF EI 45 CD 27/25/2-12,5 2x12,5 DF ,5 EI 45 CD 27/30/2-15 2x15 DF EI 60 CD 27/43/25+18*) DF může být EI 90 SD52 Podhled s dřevěnou spodní konstrukcí křížový rošt Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TYP ROZTEČE ROZTEČ ZÁVĚSŮ IZOLACE PO KONSTRUKCE OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 LATÍ MONT. NOSNÝCH LATÍ OBJEMOVÁ DP3 60/40 50/30 mm mm mm mm mm kg/m³ HD 30+40/83/1-12,5 1x12,5 DF EI 15 HD 30+40/83/1-12,5 1x12,5 DF ,5 EI 15 HD 30+40/95/2-12,5 2x 12,5 DF může být EI 30 HD 30+40/85/1-15 1x 15 DF EI 30 HD 30+40/85/1-15 1x 15 DF ,5 EI 30 HD 30+40/95/2-12,5 2x 12,5 DF EI 45 HD 30+40/95/2-12,5 2x 12,5 DF ,5 EI 45 HD 30+40/100/2-15 2x 15 DF EI 60 HD 30+40/113/ DF může být EI 90

26 26 Stropní podhledové systémy SD52 Podhled s dřevěnou spodní konstrukcí přímá montáž Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TYP ROZTEČE ROZTEČE ZÁVĚSŮ IZOLACE PO KONSTRUKCE OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 MONT. NOSNÉ NOSNÝCH LATÍ OBJEMOVÁ DP3 60/40 50/30 mm mm mm mm mm mm kg/m³ HD 30+40/83/1-12,5 1x12,5 DF EI 15 HD 30+40/83/1-12,5 1x12,5 DF ,5 EI 15 HD 30+40/95/2-12,5 2x 12,5 DF může být HD 30+40/85/1-15 1x 15 DF EI 30 HD 30+40/85/1-15 1x 15 DF ,5 EI 30 HD 30+40/95/2-12,5 2x 12,5 DF EI 45 HD 30+40/95/2-12,5 2x 12,5 DF ,5 EI 45 HD 30+40/100/2-15 2x 15 DF EI 60 HD 30+40/113/ DF může být EI 90 *) Montážní latě 50x30 SD53 Železobetonové stropní desky s podhledem Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ STROP PODHLED PO KONSTRUKCE TYP ROZTEČ PROFILŮ ROZTEČ IZOLACE DESKY KRYTÍ OPLÁŠTĚNÍ DESKY ZÁVĚSŮ MONTÁŽ NOSN. /OBJEMOVÁ mm mm mm mm mm mm mm / kg/m 3 CD 27+27/12,5/1-12, x 12,5 DF /40 REI 45 CD 27+27/12,5/1-12, x 12,5 DF /10,5 REI 45 CD 27+27/15/ x 15 DF /40 REI 60 CD 27+27/15/ x 15 DF /10,5 REI 60 CD 27+27/15/ x 18 DF /30 REI 60 CD 27+27/18/ x 18 DF /10,5 REI 60 CD 27+27/208/ x 20 DF může být REI 60 CD 27+27/25/2-12, x 12,5 DF může být REI 60 CD 27+27/25/2-12, x 12,5 DF /40 REI 90 CD 27+27/25/2-12, x 12,5 DF /10,5 REI 90 CD 27+27/30/ x 15 DF může být REI 120 CD 27+27/40/ x20 DF /40 REI 120 CD 27+27/43/ DF může být REI 120 CD 27+27/25/ x25 DF může být REI 120

27 Stropní podhledové systémy 27 SD53 Železobetonové stropní desky s ocelovými nosníky a podhledem Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ STROP PODHLED PO KONSTRUKCE A/V TYP ROZTEČ PROFILŮ ROZTEČ IZOLACE m-1 DESKY KRYTÍ OPLÁŠTĚNÍ DESKY ZÁVĚSŮ MONTÁŽ NOSN. mm mm mm mm mm mm mm mm CD 27+27/12,5/1-12, x 12,5 DF /40 REI 30 CD 27+27/12,5/1-12, x 12,5 DF /10,5 REI 30 CD 27+27/15/ x 15 DF /40 REI 45 CD 27+27/15/ x 15 DF /10,5 REI 45 CD 27+27/18/ x 18 DF /30 REI 45 CD 27+27/18/ x 18 DF /10,5 REI 45 CD 27+27/208/ x 20 DF může být REI 45 CD 27+27/25/2-12, x 12,5 DF může být REI 45 CD 27+27/25/2-12, x 12,5 DF /40 REI 60 CD 27+27/25/2-12, x 12,5 DF /10,5 REI 60 CD 27+27/20/ x 20 DF /40 REI 90 CD 27+27/20/ *) DF může být REI 90 CD 27+27/25/ *) x25 DF může být REI 90 SD53 Ocelobetonové stropní desky s ocelovými nosníky s podhledem Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ STROP PODHLED PO KONSTRUKCE A/V TYP ROZTEČ PROFILŮ ROZTEČ IZOLACE m-1 DESKY PLECHU OPLÁŠTĚNÍ DESKY ZÁVĚSŮ MONTÁŽ NOSN. mm mm mm mm mm mm mm mm CD 27+27/12,5/1-12, x 12,5 DF /40 REI 30 CD 27+27/12,5/1-12, x 12,5 DF /10,5 REI 30 CD 27+27/15/ x 15 DF /40 REI 45 CD 27+27/15/ x 15 DF /10,5 REI 45 CD 27+27/18/ x 18 DF /30 REI 45 CD 27+27/18/ x 18 DF /10,5 REI 45 CD 27+27/20/ x 20 DF může být REI 45 CD 27+27/25/2-12, x 12,5 DF může být REI 45 CD 27+27/25/2-12, x 12,5 DF /40 REI 60 CD 27+27/25/2-12, x 12,5 DF /10,5 REI 60 CD 27+27/30/ x 15 DF může být REI 60

28 28 Stropní podhledové systémy SD53 Dřevěný trámový strop se záklopem s podhledem Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ STROP PODHLED PO KONSTRUKCE VELIKOST TYP ROZTEČ PROFILŮ ROZTEČ IZOLACE TRÁMU ZÁKLOPU POROBET. OPLÁŠTĚNÍ DESKY ZÁVĚSŮ MONTÁŽ NOSN. mm mm mm mm mm mm mm mm mm CD 27+27/12,5/1-12,5 100/ x 12,5 DF /35 CD 27+27/12,5/1-12,5 100/ x 12,5 DF /10,5 CD 27+27/15/ / x 15 DF /10,5 CD 27+27/15/ / x 15 DF /35 CD 27+27/18/ / x 18 DF /30 CD 27+27/18/ / x 18 DF /10,5 CD 27+27/20/ / x20 DF může být CD 27+27/25/2-12,5 100/ x 12,5 DF může být CD 27+27/25/2-12,5 160/ x 12,5 DF /40 CD 27+27/25/2-12,5 160/ x 12,5 DF /10,5 REI 15 DP2 REI 30 DP3 REI 15 DP2 REI 30 DP3 REI 15 DP2 REI 30 DP3 REI 30 DP2 REI 45 DP3 REI 30 DP2 REI 45 DP3 REI 30 DP2 REI 45 DP3 REI 30 DP2 REI 45 DP3 REI 30 DP2 REI 45 DP3 REI 45 DP2 REI 60 DP3 REI 45 DP2 REI 60 DP3

29 Stropní podhledové systémy 29 Vzdálenost závěsů Vzdálenost závěsů Vzdálenost základních profilů Vzdálenost nosných profilů SD51 SD UDP01 Zavěšený podhled se základními a nosnými profily Vzdálenost základních profilů Vzdálenost nosných profilů SD51 SD UDP01A Zavěšený podhled se spodní konstrukcí v jedné úrovni Vzdálenost nosných profilů Vzdálenost bodů upevnění Separační páska Planfix fresh / LaFillfresh Sádrokartonová deska Siniat CD noniový závěs CD profil UD připojovací profil UW profil Planfix fresh / LaFillfresh Rychlostavební šroub TN CD křížová spojka Výška přepážky ve stropní dutině Šroub do plechu V případě požární odolnosti 1800 mm SD52 SB DBP01 Obklad stropu Kotvení závěsu s příslušným osvědčením Separ. páska Planfix fresh / LaFillfresh Sádr. deska Siniat UW profil snýtovaný s CW profilem Diagonální ztužení CD noniový závěs Izolace CD křížová spojka CD profil Planfix fresh / LaFillfresh Rychlostavební šroub TN SD50 DV01 Výškový odskok v podhledu s a bez požární odolnosti SD50 DS01 Přepážka ve stropní dutině

30 30 Stropní podhledové systémy Připojení podhledu na stěnu Polovina vzdálenosti závěsů Rozpětí nosných profilů Vzdálenost nosných profilů Pérový závěs se závěsným drátem UD připojovací profil Planfix fresh / LaFillfresh Separační páska Natloukací hmoždinka Pérový závěs se závěsným drátem CD profil CD křížová spojka LaGyp UD připojovací profil Planfix fresh / LaFillfresh Separační páska Natloukací hmoždinka LaGyp CD křížová spojka CD profil Rychlostavební šroub TN SD51 SD WA01 Připojení k masivní stěně; nosný profil kolmý; UD připojovací profil SD51 SD WA03 Připojení k masivní stěně; opláštění je přišroubováno k připojovacímu profilu Polovina vzdálenosti závěsů Pérový závěs se závěsným drátem UD připojovací profil LaGyp Planfix fresh CD křížová spojka / LaFillfresh Separační páska CD profil Rychlostavební šroub FN Rychlostavební šroub TN Pásy sádrokartonu 20 Planfix fresh / LaFillfresh Separační páska Rychlostavební šroub FN CD křížová spojka CD profil Pérový závěs se závěsným drátem LaGyp SD51 SD WA02 Připojení k příčce s kovovou spodní konstrukcí; nosný profil rovnoběžný SD51 SD WA04 Připojení k příčce s kovovou spodní konstrukcí s podložením pásy sádrokartonu šířky 80 mm

31 Stropní podhledové systémy 31 Dilatace podhledu CD noniový závěs CD úrovňová spojka Rychlostavební šroub TN Rychlostavební šroub do sádry Ochranný rohový profil CD profil LaFlamm 2 x 12,5 mm SD51 SD BF02 Dilatační spára 250 CD noniový závěs CD křížová spojka CD profil LaMassiv LaFlamm Rychlostavební šroub TN LaMassiv Rychlostavební šroub do sádry Ochranný rohový profil SD51 SD BF01 Dilatační spára

32 32 Samonosné podhledy ŘEŠENÍ POŽÁRNÍ ODOLNOSTI SAMONOSNÝMI PODHLEDY SINIAT Důležitý prvek požární bezpečnosti jsou samonosné podhledy. Požadovány jsou zejména ve chráněných únikových cestách. Podhled není zavěšen na nosné stropní nebo střešní konstrukci, ale uložen na stěně. Od této konstrukce může být požadována požární odolnost shora i zdola. Konstrukce podhledu Konstrukci samonosného podhledu tvoří profily UW kotvené do stěny. Do nich se v rozteči 500 nebo 625 mm vkládají dvojice profilů CW, vzájemně spojených šrouby LB 3,5 x 9,5 mm po 750 mm. Profily UW a dvojice CW profilů se pak vzájemně spojí pomocí šroubů LB 4,2 x 7,3 mm, nýtů nebo kleští na spojování profilů. Spojení UW a CW profilů se provede u každého zdvojeného CW na obou stranách, a to ve spodní i horní části (celkem 4 ks na každé straně). Při požadavku na požární odolnost shora, jsou profily UW i CW z horní (neopláštěné) strany, chráněny pásy SDK tl. 25 mm o š. 120 mm. Izolační materiály Mezi profily CW podhledu na opláštění se vkládá minerální izolace o objemové hmotnosti 40kg/m 3. Izolací musí být vyplněny i profily konstrukce podhledu, případně pomocné rámy a výměny revizních otvorů. Připojení na stěnu Navazující stavební konstrukce by měla splňovat přinejmenším stejnou požární odolnost jako klasifikovaný samostatný podhled. Kotvení UW na stěnu: a) Masivní stěna přes napojovací těsnění tl. 5 mm natloukací hmoždinkou 6 x 40 mm v rozteči max. 500 mm b) Masivní stěna se stínovou spárou přes pásek SDK tl. 25 mm š. 125 mm natloukací hmoždinkou 6 x 80 mm v rozteči max. 500 mm c) SDK příčku šrouby LB 3,9 x 38 v rozteči max. 625 mm, do CW profilu konstrukce příčky. Revizní dvířka Zabudování revizních dvířek se provádí pomocí pomocného rámu odpovídajícího rozměrům otvoru a velikosti profilů, který se vsadí do zdvojených profilů podhledu a spojí s nimi pomocí kleští na spojování profilů na horní i spodní straně bočnic profilů. V případě, že je nutné přerušit zdvojený profil podhledu, se provede výměna. Profily výměny a zdvojené profily podhledu se vzájemně spojí pomocí 4 ks dutých nýtů 3 x 6mm vždy na horní a spodní straně bočnic profilů. Zabudování svítidel Do podhledů a šikmých části podkroví je možné instalovat svítidla. Otvory pro svítidla musí být chráněny kryty.

33 Samonosné podhledy 33 SD59 Samonosné podhledy rozpon nosníků 500 mm Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ PODHLED PO KONSTRUKCE TYP CW ROZPON ROZPON IZOLACE OPLÁŠTĚNÍ DESKY BEZ PŘITÍŽENÍ S PŘITÍŽENÍM 2) SHORA ZDOLA 5 kg/m 2 mm mm mm m m mm ROZTEČ NOSNÝCH PROFILŮ 500 mm CW /68/1-18 1x 18 DF 2x 50 2,50 2,30 40 EI 30 EI15 CW /93/1-18 1x 18 DF 2x 75 3,20 2,90 40 EI 30 EI15 CW /118/1-18 1x 18 DF 2x 100 3,80 3,40 40 EI 30 EI15 CW /143/1-18 1x 18 DF 2x 125 4,30 3,90 40 EI 30 EI15 CW /168/1-18 1x 18 DF 2x 150 4,40 4,30 40 EI 30 EI15 CW /68/1-18 1x 18 DF 2x 50 2,50 2,30 60 EI 30 EI30 CW /93/1-18 1x 18 DF 2x 75 3,20 2,90 60 EI 30 EI30 CW /118/1-18 1x 18 DF 2x 100 3,80 3,40 60 EI 30 EI30 CW /143/1-18 1x 18 DF 2x 125 4,30 3,90 60 EI 30 EI30 CW /168/1-18 1x 18 DF 2x 150 4,40 4,30 60 EI 30 EI30 CW /68/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 50 2,50 2,30 40 EI 30 EI30 CW /93/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 75 3,20 2,90 40 EI 30 EI30 CW /118/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 100 3,80 3,40 40 EI 30 EI30 CW /143/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 125 4,30 3,90 40 EI 30 EI30 CW /168/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 150 4,40 4,30 40 EI 30 EI30 2) Objemová hmotnost izolace 40kg/m 3 SD59 Samonosné podhledy rozpon nosníků 625 mm Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ PODHLED PO KONSTRUKCE TYP CW ROZPON ROZPON IZOLACE OPLÁŠTĚNÍ DESKY BEZ PŘITÍŽENÍ S PŘITÍŽENÍM 2) SHORA ZDOLA 5kg/m 2 mm mm mm m m mm ROZTEČ NOSNÝCH PROFILŮ 625 mm CW /68/1-18 1x 18 DF 2x 50 2,30 2,10 40 EI 30 EI15 CW /93/1-18 1x 18 DF 2x 75 3,00 2,70 40 EI 30 EI15 CW /118/1-18 1x 18 DF 2x 100 3,60 3,30 40 EI 30 EI15 CW /143/1-18 1x 18 DF 2x 125 4,00 3,70 40 EI 30 EI15 CW /168/1-18 1x 18 DF 2x 150 4,40 4,10 60 EI 30 EI15 CW /68/1-18 1x 18 DF 2x 50 2,30 2,10 60 EI 30 EI30 CW /93/1-18 1x 18 DF 2x 75 3,00 2,70 60 EI 30 EI30 CW /118/1-18 1x 18 DF 2x 100 3,60 3,30 60 EI 30 EI30 CW /143/1-18 1x 18 DF 2x 125 4,00 3,70 60 EI 30 EI30 CW /168/1-18 1x 18 DF 2x 150 4,40 4,10 60 EI 30 EI30 CW /68/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 50 2,30 2,10 40 EI 30 EI30 CW /93/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 75 3,00 2,70 40 EI 30 EI30 CW /118/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 100 3,60 3,30 40 EI 30 EI30 CW /143/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 125 4,00 3,70 40 EI 30 EI30 CW /168/2-12,5 2x 12,5 DF 2x 150 4,40 4,10 40 EI 30 EI30 2) Objemová hmotnost izolace 40kg/m 3

34 34 Samonosné podhledy Příklady detailů samonosných podhledů Masivní stěna SDK příčka 2 x CW-profil spojený s UW-profilem nahoře pomocí klestí na spojování profilů UW-profil CW-profil Natloukací hmoždinka UW-profil Šrouby FN Šrouby do plechu a 750 mm Šrouby TN střídavě z jedné a druhé strany a x CW-profil stojina ke stojině Šrouby TN max l SD59 FD WA01 Napojení na masivní stěnu SD59 FD WA02 Napojení na SDK příčku 25 mm LaMassiv 120 mm široká Masivní stěna 25 mm LaMassiv 60 mm široká UW-profil CW-profil 25 mm LaMassiv 120 mm široká CW-profily stojina ke stojině jako nosný profil 2 x CW-profil spojený s UW-profilem nahoře pomocí kleští na spojováni profilů Šrouby do plechu a 750 mm UW-profil Natloukací hmoždinka Šroub do plech 18 mm LaFlamm Šrouby TN max l 60 mm kamenná vata p 40 kg/m3 18 mm LaFlamm 120 mm široká Rohový profil Šrouby TN střídavě z jedné a druhé strany 18 mm LaFlamm Šrouby sádra-sádra SD59 FD WA05 Řez podhledem SD59 FD BF02 Příklad řešení dilatace podhledu

35 Střešní systémy 35 STŘEŠNÍ SYSTÉMY SINIAT Všeobecné informace V případě požáru musí střecha zajistit nejen stabilitu objektu, ale i zamezit jeho případnému šíření na okolní stavby Velký význam na zajištění požární odolnosti střešní konstrukce hrají SDK podhledy a obklady konstrukcí. Konstrukce střechy Nosná konstrukce střechy musí být z dřevěných nosníků min. velikosti 70 x 140 mm. Nosná konstrukce opláštění je z CD profilů, případně latí 50 x 30 mm nebo 40 x 60 mm o objemové hmotnosti dřeva 400 kg/m 3. Požadavky na střešní krytiny a záklop Na střechy může požita krytina s třídou reakce na oheň A1 na laťování 50x30 mm. V případ použití jiné krytiny musí být na střeše celoplošné bednění z prken tl. min. 25 mm, z desek OSB nebo překližky tl. 18 mm. Použitím parozábran nebo parobrzdných fólií a pojistných hydroizolací ve střešní konstrukci nemá vliv na požární odolnost Tepelné a akustické izolace Izolační materiály, které jsou nezbytné z hlediska požární bezpečnosti, musejí být uloženy celoplošně a tak aby vyplňovala celý prostor mezi krokvemi nebo kleštinami. Izolaci je třeba zajistit proti sesouvání. Izolace je zpravidla navržena především s ohledem tepelně izolační vlastnosti. Pro zajištění požární odolnosti střechy je nutné vložit izolaci v tl. a objemové hmotnosti jak je uvedena v PO katalogu. Do střechy je možné vkládat i další izolaci v třídě reakce na oheň A1 nebo A2, bez omezení. Zabudování svítidel Do podhledů a šikmých části podkroví je možné instalovat svítidla. Otvory pro svítidla musí být chráněny kryty.

36 36 Střešní systémy SD61 Šikmé a vodorovné střechy kovová konstrukce Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TYP ROZTEČE IZOLACE PO KONSTRUKCE OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 MONT. NOSNÝ ZÁVĚSY OBJEMOVÁ DP3 PROFIL PROFIL mm mm mm mm mm kg/m³ VODOROVNÁ ČÁST CD 27+27/12,5/1-12,5 1x12,5 DF REI 15 CD 27+27/15/1-15 1x15 DF ,5 REI 15 CD 27+27/15/1-15 1x15 DF REI 30 CD 27+27/25/2-12,5 2x12,5 A ,5 REI 30 CD 27+27/25/2-12,5 2x12,5 DF REI 45 SD61 Šikmé a vodorovné střechy kovová konstrukce Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TYP ROZTEČE IZOLACE PO KONSTRUKCE OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 MONT. KROKVÍ OBJEMOVÁ DP3 PROFIL mm mm mm mm kg/m³ VODOROVNÁ NEBO ŠIKMÁ ČÁST CD 27/12,5/1-12,5 1x12,5 DF REI 15 CD 27/15/1-15 1x15 DF ,5 REI 15 CD 27/15/1-15 1x15 DF REI 30 CD 27/25/2-12,5 2x12,5 A ,5 REI 30 CD 27/25/2-12,5 2x12,5 DF REI 45

37 Střešní systémy 37 SD62 Šikmé a vodorovné střechy dřevěná konstrukce Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TYP ROZTEČE ROZTEČ ZÁVĚSŮ ROZTEČ IZOLACE PO KONSTRUKCE OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 MONT. LATÍ 60 x x 30 NOSNÝCH OBJEMOVÁ LATÍ mm mm mm mm mm mm kg/m³ VODOROVNÁ ČÁST HD 30+40/12,5/1-12,5 1x12,5 DF REI 15 HD /15/1-15 1x15 DF ,5 REI 15 HD 30+40/15/1-15 1x15 DF REI 30 HD 30+40/25/2-12,5 2x12,5 A ,5 REI 30 HD 30+40/25/2-12,5 2x12,5 DF REI 45 SD62 Šikmé a vodorovné střechy dřevěná konstrukce Průkaz: PKO /AO 204 OZNAČENÍ TYP ROZTEČE ROZTEČ KROKVÍ IZOLACE PO KONSTRUKCE OPLÁŠTĚNÍ DESKY 1 MONT. LATÍ 60 x x 30 OBJEMOVÁ VODOROVNÁ NEBO ŠIKMÁ ČÁST mm mm mm mm mm kg/m³ HD 40/12,5/1-12,5 1x12,5 DF REI 15 HD 407/15/1-15 1x15 DF ,5 REI 15 HD 40/15/1-15 1x15 DF REI 30 HD 40/25/2-12,5 2x12,5 A ,5 REI 30 HD 40/25/2-12,5 2x12,5 DF REI 45

38 38 Střešní systémy Kovová spodní konstrukce nosné profily SD61 Rychlostavební šroub FN s hrubým závitem Šrouby do plechu Planfix fresh / LaFillfresh Výztužná páska Sádrokart. deska Siniat CD profil Rychlostavební šroub TN Přímý závěs SD61 DB PS06 Styk podélných hran Rychlostavební šroub TN Sádrokartonová deska Siniat Přímý závěs Rychlostavební šroub FN s hrubým závitem CD profil Výztužná páska Planfix fresh / LaFillfresh Rychlostavební šroub FN s hrubým závitem Přímý závěs Výztužná páska Planfix fresh / LaFillfresh CD profil Přímý závěs CD profil UD profil Sádrokartonová deska Siniat Rychlostavební šroub TN CD profil SD61 DB VS05 Připojení postranní stěna / šikmina s UD profily SD61 DB VS01 Příčný řez; připojení a spodní konstrukce, podlaha / postranní stěna postranní stěna / šikmina šikmina / hambálkový strop

39 Střešní systémy 39 Dřevěná spodní konstrukce nosné latě SD61 Sádrokartonová deska Siniat Rychlostavební šroub TN s hrubým závitem Přímý závěs Rychlostavební šroub TN s hrubým závitem Latě SD61 DB PS07 Styk podélných hran Planfix fresh / LaFillfresh Výztužná páska Rychlostavební šroub TN s hrubým závitem Sádrokartonová deska Siniat Latě Planfix fresh / LaFillfresh Výztužná páska Sádrokartonová deska Siniat Planfix fresh / LaFillfresh Přímý závěs Dřevěný sloupek Výztužná páska Lať 60 x 40 mm Rychlostavební šroub TN s hrubým závitem Dřevěný sloupek SD61 DB VS06 Připojení postranní stěna / šikmina s dřevěnými latěmi SD61 DB VS02 Příčný řez; připojení a spodní konstrukce, podlaha / postranní stěna postranní stěna / šikmina šikmina / hambálkový strop

40 40 Střešní systémy Kovová spodní konstrukce stavitelné přímé závěsy, Hut stropní profily SD61 Izolace s bodem tavení 1000 C LaFlamm 2 x 12,5 mm Separační páska Rychlostavební šroub TN Sádrokartonové desky Siniat CD profil Rychlostavební šroub FN Planfix fresh / LaFillfresh SD61 DB WA08 Střešní konstrukce s přerušeným obkladem střechy (REI 45 DP3) a mezibytovou příčkou Siniat s požární odolností

41 Obklady ocelových konstrukcí 41 OBKLADY SLOUPŮ A NOSNÍKŮ SINIAT Všeobecné informace Při řešení požární ochrany objektů hraje klíčovou roli zajištění ochrany nosných konstrukcí a prvků před požárem. Současně by však požární zajištění objektu mělo respektovat jeho architektonické řešení. Vhodným řešením jsou obklady ocelových nebo dřevěných vazníků či sloupů z desek Siniat. Návrh obkladů ocelových nosníků a sloupů Návrh obkladu vychází z poměru objemu ocelového prvku vystaveného účinkům požáru k jeho zahřívané průřezové ploše (A/V v m-¹). A to při zohlednění zda je prvek vystaven účinkům požáru z jedné, dvou, tří či čtyř stran. Provedení obkladů ocelových nosníků a sloupů Obklady ocelových konstrukcí se provádí sádrovláknitými deskami Flamtex A1, které se vzájemně spojují pomocí sponek nebo vrutů. Obklad se provádí jako jedno nebo dvouvrstvý. Obklad je možné použít na obklady otevřených i uzavřených profilů. Desky nelze kotvit přímo do obkládaného ocelového nosníku nebo sloupu. Mezi obkladem a nosníkem či sloupem musí být dilatační mezera min. 5 mm. Jednovrstvý obklad Mezi příruby se pomocí lepidla Flamtex protection glue upevní podkladní pásek š. min. 150mmm a tl. 20 mm v rozteči 1000 mm zarovnaný k přírubě nebo s odsazením max. 5 mm. Obkladové desky o max. délce 2000 mm se kotví do podkladního pásku pomocí sponek nebo vrutů v rozteči 100 mm. Spoje navzájem navazujících desek se provádí v místě podkladního pásku obkladu je nutné podložit podkladním páskem. Spoje desek na jednotlivých stranách nosníku nebo sloupu se musí překrývat min. 300mm. Alternativně lze použít kotvení pomocí úhelníků 40/15/0,6 nebo profilů U 40/20/0,6 upevněných pomocí sponek Clip-on. Pro vzájemné spojování desek se používají sponky 12,8 x 1,6 nebo šrouby prům. 3,9 nebo 3,5 mm. Délka sponek a šroubů je uvedena v tabulce. Délka kotevních prostředků dle způsobu spojování Při návrhu obkladu je tedy důležité znát nejen požadovanou požární odolnost nosného prvku R, ale i přesné rozměry a tvar prvku, aby provedené opatření bylo bezpečné i ekonomické. Výpočet tl. obkladu vychází ze základního vzorce. Výpočtem se stanoví max. hodnota průřezového činitele a ta se následně porovná z hodnotou tabulce. V závislosti na požadované požární odolnosti R a stanoví se tl. obkladu. TL. OBKLADU TL. PODKLADNÍ DESKY KOTVENÍ DO PODKLADNÍ DESKY MIN. DL. SPONKY / ŠROUBU 12,5 20,0 27,5 25,0 15,0 20,0 30,0 30,0 20,0 20,0 35,0 40,0 25,0 20,0 40,0 50,0 KOTEVENÍ OKRAJŮ DESEK Základní vzorec pro výpočet průřezového součinitele: A/V * 100 = A/V(m -1 ) max. A/V A/V součinitel průřezu v m -1 max. A/V max. dovolená hodnota součinitele průřezu v závislosti na návrhové teplotě A obvod obkladu ocelové konstrukce vystavený požáru v cm V průřezová plocha profilu v cm 2

42 42 Obklady ocelových konstrukcí Dvouvrstvý obklad otevřených profilů Mezi příruby se pomocí lepidla Flamtex protection glue upevní podkladní pásek š. min. 150mmm a tl. 20 mm v rozteči 1000 mm zarovnaný k přírubě nebo s odsazením 5 mm. První vrstva obkladu v max. dl mm se kotví do pokladního pásku pomocí sponek nebo vrutů rozteči 100 mm. Druhá vrstva se kotví do první s přesezením spár desek 300 mm. Pro vzájemné spojování desek se používají sponky 12,8 x 1,6 nebo šrouby prům. 3,9 nebo 3,5 mm. Délka sponek a šroubů je uvedena v tabulce. Alternativně lze použít kotvení pomocí úhelníků 40/15/0,6 nebo profilů U 40/20/0,6 upevněných pomocí sponek Clip-on. Délka kotevních prostředků dle způsobu spojování TL. OBKLADU 1. VRSTVY TL. OBKLADU 2. VRSTVY TL. PODKLADNÍ DESKY KOTVENÍ S PODKLADNÍ DESKOU KOTVENÍ BEZ PODKLADNÍ DESKY KOTVENÍ OKRAJŮ DESEK MIN. DL. SPONKY 1. VRSTVY MIN. DL. SPONKY 2. VRSTVY MIN. DL. SPONKY 1. VRSTVY MIN. DL. SPONKY 2. VRSTVY MIN. DL. SPONKY 1. VRSTVY MIN. DL. SPONKY 2. VRSTVY 12,5 12,5 20,0 27,5 40,0 20,0 25,0 25,0 12,5 15,0 20,0 27,5 42,5 22,5 25,0 30,0 15,0 15,0 20,0 30,0 45,0 25,0 30,0 30,0 12,5 20,0 20,0 27,5 47,5 27,5 25,0 40,0 15,0 20,0 20,0 30,0 50,0 30,0 30,0 40,0 12,5 25,0 20,0 27,5 52,5 32,5 25,0 50,0 15,0 25,0 20,0 30,0 55,0 35,0 30,0 50,0 20,0 20,0 20,0 35,0 55,0 35,0 40,0 40,0 20,0 25,0 20,0 35,0 60,0 40,0 40,0 50,0 25,0 25,0 20,0 40,0 65,0 45,0 50,0 50,0

43 Obklady ocelových konstrukcí 43 ST71 Obklady ocelových nosníků a sloupů jednovrstvé pro návrhovou teplotu 500 C Průkaz: PKO A/AO 204 A/V 12, R R R R R R120 x ST72 Obklady ocelových nosníků a sloupů dvouvrstvé pro návrhovou teplotu 500 C Průkaz: PKO /AO 204 A/V 25 27, , , SKLADBA 1,25+12, , , , R R R R R R R180 x x x R210 x x x x R240 x x x x x x x x 120

44 44 Obklady ocelových konstrukcí Detaily Příklady opláštění otevřených profilů Kotevné úhelník Tmel Siniat Šroub TN "U" nosník Podkladní pásek Separační pásek Univerzální šroub - Tvarovka LaForm Ocelová sponka Tmel Siniat Kotevné prvek Rohový profil Zatmelení spáry ST74OU12 Opláštění nosníků ST74 ST OU07 Opláštění pásnice nosníku Separační pásek Tmel Siniat Podkladní pásek Separační pásek Ocelový profil Ocelová sponka Rohový profil Tmel Siniat Ocelový nosník Podkladní pásek - tvarovka LaForm Ocelová sponka Podkladní pásek Ocelová sponka ST72 SP OU20 Opláštění sloupu ST72 SP OU05 Opláštění nosníku Tmel Siniat Separační pásek Tmel Siniat Ocelový nosník Podkladní pásek Ocelová sponka Rohový profil Kotevní prvek Ocelový úhelník 40/15 Ocelový nosník - tvarovka LaForm Držák - Clip Profil UD Šroub TN ST74 ST OU01 Opláštění nosníku ST73 ST MU04 Opláštění nosníku

45 Obklady ocelových konstrukcí 45 "U" profil Podkladní pásek d = 25 mm Rohový profil ST72 SP OU10 Opláštění sloupu Opláštění sloupů a nosníků Ocelová sponka Samořezný šroub 5,5 50 mm, po max. 500 mm ST74 STOU16 Opláštění nosníku klenby Tmel Siniat Ocelový nosník Ocelová sponka Šroub TN Ocelový sloup - tvarovka LaForm Držák - Clip Profil UD Kotevní prvek Ocelový úhelník Tmel Siniat Šroub TN Univerzální šroub Podkladní pásek d = 25 mm Ocelový nosník Tmel Siniat Rohový profil ST71 SPMU08 Opláštění sloupu ST72 SP OU17 Opláštění nosníku

46 46 Obklady ocelových konstrukcí Ocelová sponka 1,6 12,8 50,9 mm Univerzální šroub Rohový profil Ocelový sloup Ocelový sloup - tvarovka LaForm Podkladní pásek Univerzální šroub Tmel Siniat ST72SPOU04 Opláštění sloupu ST72 SP OU10 Opláštění sloupu Příklady opláštění uzavřených profilů Rohový profil Rohový profil Ocelová sponka, alternativně univerzální šroub Tmel Siniat Uzavřený profil Tmel Siniat Uzavřený profil Univerzální šroub - alternativně tvarovka - LaForm Univerzální šroub, alternativně ocelová sponka Alternativně ocelová sponka ST72 SP OU11 Příklad opláštění čtvercového uzavřeného profilu ST72 SP OU20 Příklad opláštění uzavřeného kruhového profilu

SD50-52. Systémy stropních podhledů. Podhledy a obklady stropu bez požární odolnosti Samostatné stropní podhledy s požární odolností

SD50-52. Systémy stropních podhledů. Podhledy a obklady stropu bez požární odolnosti Samostatné stropní podhledy s požární odolností SD50-52 Systémy stropních podhledů Podhledy a obklady stropu bez požární odolnosti Samostatné stropní podhledy s požární odolností 02 Obsah KDE CO NAJDETE 03 Siniat 04-10 Technické údaje 11-12 Vzdálenosti

Více

Požární odolnost. sádrokartonových systémů Lafarge Gips. Rozšířené a aktualizované

Požární odolnost. sádrokartonových systémů Lafarge Gips. Rozšířené a aktualizované Požární odolnost sádrokartonových systémů Lafarge Gips Rozšířené a aktualizované vydání 2009 Obsah Obsah I. Obecné informace....................................................................... 3 II.

Více

Certifikace montážních firem na montáž konstrukcí suché výstavby Rigips, včetně konstrukcí protipožárních

Certifikace montážních firem na montáž konstrukcí suché výstavby Rigips, včetně konstrukcí protipožárních Certifikace montážních firem na montáž konstrukcí suché výstavby Rigips, včetně konstrukcí protipožárních SOUHRN VŠECH TESTOVÝCH OTÁZEK Základní materiály Rigips Sádrokartonové stavební desky Rigips (základní

Více

Požární odolnost. sádrokartonových systémů Lafarge Gips

Požární odolnost. sádrokartonových systémů Lafarge Gips Požární odolnost sádrokartonových systémů Lafarge Gips Obsah Obsah I. Obecné informace....................................................................... 3 II. Obecné podmínky platnosti...............................................................

Více

KDE CO NAJDETE. 03 Siniat. 04 Stabilita a použitelnost Zatížení Technické údaje. 11 Otvory a vestavby

KDE CO NAJDETE. 03 Siniat. 04 Stabilita a použitelnost Zatížení Technické údaje. 11 Otvory a vestavby 02 Obsah KDE CO NAJDETE 03 Siniat 04 Stabilita a použitelnost 05-06 Zatížení 07-10 Technické údaje 11 Otvory a vestavby 12-15 Detaily příčky s dvojitou spodní konstrukcí s dvojvrstvým opláštěním 16-18

Více

ZÁKLADNÍ PĚTIDENNÍ ŠKOLENÍ

ZÁKLADNÍ PĚTIDENNÍ ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ PĚTIDENNÍ ŠKOLENÍ Učební plán: 1. Den: 6 hodin 1) Zahájení Představení firmy Rigips, dceřinné společnosti největšího světového výrobce sádrokartonu nadnárodního koncernu Saint-Gobain. Historie

Více

L13-L15. Příčky Lafarge s kovovou spodní konstrukcí. Příčky s dvojitou spodní konstrukcí, instalační příčky, příčky s příčníky a stojkami

L13-L15. Příčky Lafarge s kovovou spodní konstrukcí. Příčky s dvojitou spodní konstrukcí, instalační příčky, příčky s příčníky a stojkami L13-L15 Příčky Lafarge s kovovou spodní konstrukcí Příčky s dvojitou spodní konstrukcí, instalační příčky, příčky s příčníky a stojkami 1 Jednoduchá montáž příček Lafarge Gips s kovovou spodní konstrukcí.

Více

SD60-62. Střešní systémy. Obklady střech v podkroví Střechy s příhradovými vazníky Střechy s trapézovými plechy

SD60-62. Střešní systémy. Obklady střech v podkroví Střechy s příhradovými vazníky Střechy s trapézovými plechy SD60-62 Střešní systémy Obklady střech v podkroví Střechy s příhradovými vazníky Střechy s trapézovými plechy 02 Obsah KDE CO NAJDETE 03 Siniat 04-09 Technické údaje 10-11 Vzdálenosti upevnění a další

Více

Montované stěny fermacell 1 S 32

Montované stěny fermacell 1 S 32 Montované stěny fermacell 1 S 32 požární odolnost : EI 90 DP1 )* Popis Nenosné dvojité konstrukce stěn s protipožární odolností, splňující vysoké požadavky útlumu zvuku. Oblast uplatnění těchto nenosných

Více

TECHNOLOGICKÝ LIST. Přehled konstrukcí. Technologie montáže. 1. Kovová konstrukce: 600 (625) 400 (417) 300 (313)

TECHNOLOGICKÝ LIST. Přehled konstrukcí. Technologie montáže. 1. Kovová konstrukce: 600 (625) 400 (417) 300 (313) Konstrukce: Sádrokartonové stěny na CW 150 - Požární odolnost EI 60 - konstrukční výška v závislosti na roztečích CW profilů a druhu opláštění až 15,5 metru Přehled konstrukcí Kód Konstr. Opláštění Tloušťka

Více

POŽÁRNÍ ODOLNOST PODHLEDOVÝCH KONSTRUKCÍ OPLÁŠT NÝCH CEMENTOTŔÍSKOVÝMI DESKAMI. Autoři: Ing. Miroslav Vacula Ing. Martin Klvač

POŽÁRNÍ ODOLNOST PODHLEDOVÝCH KONSTRUKCÍ OPLÁŠT NÝCH CEMENTOTŔÍSKOVÝMI DESKAMI. Autoři: Ing. Miroslav Vacula Ing. Martin Klvač POŽÁRNÍ ODOLNOST PODHLEDOVÝCH KONSTRUKCÍ OPLÁŠT NÝCH CEMENTOTŔÍSKOVÝMI DESKAMI Autoři: Ing. Miroslav Vacula Ing. Martin Klvač CZ.1.07/1.3.05/02.0026 Rozvoj profesního vzd lávání pedagogů SOŠ v oblasti

Více

Tabulka 5 Specifické prvky

Tabulka 5 Specifické prvky Tabulka 5 Specifické prvky 1 Podhledy (s působením požáru ze spodní strany) 1.1 Podhled s přídavnou izolací vloženou mezi dřevěné stropní nosníky, druh DP2 1 - stropní záklop 2 - dřevěné nosníky (vzdálené

Více

KDE CO NAJDETE. 03 Siniat. 04 Stabilita a použitelnost Zatížení Technické údaje Otvory a vestavby

KDE CO NAJDETE. 03 Siniat. 04 Stabilita a použitelnost Zatížení Technické údaje Otvory a vestavby 02 Obsah KDE CO NAJDETE 03 Siniat 04 Stabilita a použitelnost 05-06 Zatížení 07-09 Technické údaje 10-11 Otvory a vestavby 12-14 Detaily příčky s jednoduchou spodní konstrukcí s jednovrstvým opláštěním

Více

STAŽENO z www.cklop.cz

STAŽENO z www.cklop.cz 11 Požární bezpečnost 11.1 Všeobecně Stavby musí být proti požáru chráněné. Ochrana staveb je dvojího charakteru: 1. požární prevence - je zaměřena na předcházení vzniku požárů a omezení následků již vzniklých

Více

Desky TOPAS 06/2012. Deska s jádrem nerostu Sádrokartonová deska TOPAS

Desky TOPAS 06/2012. Deska s jádrem nerostu Sádrokartonová deska TOPAS Desky TOPAS 06/01 Deska s jádrem nerostu Sádrokartonová deska TOPAS KNAUF TOPAS / POUŽITÍ Deska Knauf TOPAS stabilizující prvek interiéru i dřevostaveb Deska Knauf TOPAS je určena pro ty, kteří požadují

Více

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o.

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE 2017 Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. Základní požadavky na vlastnosti staveb (305/2011/EU) resp. 8 vyhl.č. 268/2009 Sb. mechanická odolnost a stabilita požární bezpečnost

Více

Knauf ochrana před požárem. Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN

Knauf ochrana před požárem. Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN Knauf ochrana před požárem Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN 9/2013 Předmluva Předmluva Je zvláštní, že po dokončení každého požárního katalogu máme pocit, že ten další

Více

29/03/2014 REI 30 DP1. Požadovaná PO Skutečná PO. KP5C / KP7A Požární bezpečnost staveb PPRE Požární prevence

29/03/2014 REI 30 DP1. Požadovaná PO Skutečná PO. KP5C / KP7A Požární bezpečnost staveb PPRE Požární prevence České vysoké učení technické v Praze F A K U L T A S T A V E B N Í Katedra konstrukcí pozemních staveb KP5C / KP7A Požární bezpečnost staveb PPRE Požární prevence Cvičení č. 3 Stavební konstrukce a požární

Více

FERMACELL Firepanel A1. Nová dimenze protipožární ochrany

FERMACELL Firepanel A1. Nová dimenze protipožární ochrany FERMACELL Firepanel A1 Nová dimenze protipožární ochrany Firepanel A1 nová protipožární deska od FERMACELL Protipožární deska FERMACELL Firepanel A1 představuje novou dimenzi protipožární ochrany montovaných

Více

Způsoby ochran stavebních konstrukcí před účinky požáru

Způsoby ochran stavebních konstrukcí před účinky požáru Změny v projekčních předpisech požární bezpečnosti staveb Způsoby ochran stavebních konstrukcí před účinky požáru Praha, 13.4.2005 Ing. Vilém Stanke 1 Ocelové nosné konstrukce Ocel je nehořlavá stavební

Více

Montované stěny fermacell 1 S 42

Montované stěny fermacell 1 S 42 Montované stěny fermacell 1 S 42 Popis NNenosné dvojité konstrukce stěn s protipožární odolností, splňující vysoké požadavky útlumu zvuku. Oblast uplatnění těchto nenosných montovaných stěn fermacell 1

Více

K 21 Podhledy Knauf Fireboard

K 21 Podhledy Knauf Fireboard K 21 08/2007 K 21 Podhledy Knauf K 215 - Knauf (Rp a 120) - traverzový strop K 225 - Knauf (Rp a 120) - traverzový strop K 214 - Knauf (EI 60 a ) - zdola i shora K 224 - Knauf (EI 60 a ) - zdola i shora

Více

K 27 Fireboard - vzduchotechnické kanály

K 27 Fireboard - vzduchotechnické kanály K 27 07/2007 K 27 Fireboard - vzduchotechnické kanály EI 30-15+15 mm Fireboard EI 45-15+15 mm Fireboard EI 60-15+15 mm Fireboard EI 90-20+20 mm Fireboard EI 120-25+25 mm Fireboard Příčný řez M 1:10 25

Více

Požární odolnost zapuštěných podhledů mezi trámy

Požární odolnost zapuštěných podhledů mezi trámy Požární odolnost zapuštěných podhledů mezi trámy Tabulka maximálních hodnot zapuštění podhledu a /mm/ Požadovaná požární odolnost trámu Minimální požární odolnost podhledu Maximální hodnota zapuštění a

Více

Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN

Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN Knauf ochrana před požárem 3/2010 Předmluva Jako každý rok je nové vydání katalogu Knauf 2010 opět o něco kvalitnější a uživatelsky

Více

Dřevostavby komplexně. Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák

Dřevostavby komplexně. Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák Dřevostavby komplexně Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák Obsah Navrhování konstrukcí na účinky požáru Všeobecné požadavky Navrhování konstrukcí z hlediska akustiky Základní pojmy a požadavky Ukázky z praxe

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy níků Ocelobetonové a železobetonové konstrukce Vodorovné ochranné membrány a přímé obklady z požárně ochranných desek PROMATECT. Vodorovné

Více

leden 2018 Katalog požárně odolných konstrukcí suché výstavby

leden 2018 Katalog požárně odolných konstrukcí suché výstavby leden 2018 Katalog požárně odolných konstrukcí suché výstavby 2 OBSAH ÚVOD 4 5 ZÁKLADNÍ POJMY 6 7 PŘÍČKY A NOSNÉ STĚNY Příčky sádrokartonové EI 30 EI 120 8 20 Vysoké příčky Rigips s deskami RF (DF) 25

Více

L11- L12. Příčky Lafarge s kovovou spodní konstrukcí. Příčky s jednoduchou spodní konstrukcí s jednovrstvým a vícevrstvým opláštěním

L11- L12. Příčky Lafarge s kovovou spodní konstrukcí. Příčky s jednoduchou spodní konstrukcí s jednovrstvým a vícevrstvým opláštěním L11- L12 Příčky Lafarge s kovovou spodní konstrukcí Příčky s jednoduchou spodní konstrukcí s jednovrstvým a vícevrstvým opláštěním 1 Příčky Lafarge Gips s kovovou spodní konstrukcí nabízejí řadu možností.

Více

SW41-44. Obklady stěn. Suchá omítka a předsazené stěny

SW41-44. Obklady stěn. Suchá omítka a předsazené stěny SW41-44 Obklady stěn Suchá omítka a předsazené stěny 02 Obsah KDE CO NAJDETE 03 Siniat 04 Stabilita a použitelnost 05 06 Zatížení 07 09 Technické údaje 10 Detaily suchá omítka se sádrokartonovými deskami

Více

Katalog požárně odolných konstrukcí suché výstavby

Katalog požárně odolných konstrukcí suché výstavby Katalog požárně odolných konstrukcí suché výstavby Obsah požární strana Úvod 4 5 Základní pojmy 6 7 Příčky Rigips sádrokartonové EI 15 EI 120 8 14 Vysoké příčky Rigips EI 60 EI 90 15 16 Maximální výšky

Více

K 27 Fireboard - vzduchotechnické kanály

K 27 Fireboard - vzduchotechnické kanály K 27 07/2007 K 27 Fireboard - vzduchotechnické kanály EI 30-15+15 mm Fireboard EI 45-15+15 mm Fireboard EI 60-15+15 mm Fireboard EI 90-20+20 mm Fireboard EI 120-25+25 mm Fireboard rychlošrouby TN Příčný

Více

Modré akustické systémy

Modré akustické systémy Modré akustické systémy Příčky, předstěny a stropy Protihluková ochrana budov: Klid pro Vás i pro Vaše zákazníky Efektivní ochrana proti hluku ve stavbě je stále důležitějším tématem pro architekty a projektanty.

Více

Katalog požárně odolných konstrukcí suché výstavby

Katalog požárně odolných konstrukcí suché výstavby Katalog požárně odolných konstrukcí suché výstavby Centrum technické podpory Rigips Specializované středisko poskytující nadstandardní technickou podporu širokému spektru klientů ve všech hlavních oblastech

Více

W118.cz. W118.cz bezpečnostní konstrukce RC2/RC3. Novinka. Detail. Třídy odolnosti RC2/RC3

W118.cz. W118.cz bezpečnostní konstrukce RC2/RC3. Novinka. Detail. Třídy odolnosti RC2/RC3 á stěna W623 Detail Detail W118.cz Bezpečnostní RC2/RC3.cz 10/2014 W118.cz bezpečnostní RC2/RC3 Třídy odolnosti RC2/RC3 Novinka Bezpečnostní příčka W118 v provedení W353 RC3 Bezpečnostní příčka W118 v

Více

Vnější Vnitřní R w max. tloušťka hmotnost min.

Vnější Vnitřní R w max. tloušťka hmotnost min. Bezpečnostní / neprůstřelné příčky s dvojitou konstrukcí 3.41.01 R3/FB4 3.41.02 R3/FB4 3.41.03 R3/FB4 Bezpečnostní třída RC 3 Balistická odolnost FB 4 Konstrukce Kód Popis systému Požární Vzduchová Výška

Více

TL 8-180:2017. Technický list. SYSTÉM F30 uno 1800x300 mm. Samostatný požární předěl. Knauf AMF GmbH & Co. KG Elsenthal 15, D Grafenau, SRN

TL 8-180:2017. Technický list. SYSTÉM F30 uno 1800x300 mm. Samostatný požární předěl. Knauf AMF GmbH & Co. KG Elsenthal 15, D Grafenau, SRN Samostatný požární předěl Strana 1 ze 9 Dokladováno : Zkouška : (3184-225-14)-NB, (3223-328-13)-NB, (3317-741-07)- CM, (3633-533-14)-NB, (3726-177-10)-NB, (3791-701-14)-NB, (3545-996-10)- NB, (2101-560-16)-NB,

Více

Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN

Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN ochrana před požárem 1/2013 Předmluva Předmluva Je zvláštní, že po dokončení každého požárního katalogu máme pocit, že ten další již

Více

DEKPANEL SPRÁVNÁ VOLBA PRO VAŠI DŘEVOSTAVBU MASIVNÍ DŘEVĚNÉ PANELY

DEKPANEL SPRÁVNÁ VOLBA PRO VAŠI DŘEVOSTAVBU MASIVNÍ DŘEVĚNÉ PANELY DEKPANEL SPRÁVNÁ VOLBA PRO VAŠI DŘEVOSTAVBU MASIVNÍ DŘEVĚNÉ PANELY 1 PRINCIP SYSTÉMU DEKPANEL D Vnější tepelněizolační vrstva brání prostupu tepla stěnou a zajišťuje příjemné vnitřní prostředí v interiéru.

Více

fermacell Požární a akustický katalog Konstrukce stěn, stropů a podlah Stav únor 2015 EI 120 90 60 30

fermacell Požární a akustický katalog Konstrukce stěn, stropů a podlah Stav únor 2015 EI 120 90 60 30 fermacell Požární a akustický katalog Konstrukce stěn, stropů a podlah Stav únor 2015 ++db47++db52++db64 EI 120 90 60 30 2 Obsah 1 Rozměry desek a prvků 3 8 Protipožární opláštění fermacell 11.3 Rozteče

Více

Bakalářská práce - Požární bezpečnost staveb. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB (PBS) Sylabus 2

Bakalářská práce - Požární bezpečnost staveb. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB (PBS) Sylabus 2 POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB (PBS) Sylabus 2 Požární výška objektu h : - je to výška od čisté podlahy 1.NP k čisté podlaze posledního užitného NP, popř. PP (užitné NP není pochozí střecha ani strojovna výtahu

Více

Požární bezpečnost v suché výstavbě. Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák

Požární bezpečnost v suché výstavbě. Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák Požární bezpečnost v suché výstavbě Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák Obsah Suchá výstavba v přehledu Třídění stavebních výrobků a hmot Požární odolnost konstrukcí Detaily a řešení Rozdělení suché výstavby

Více

Konstrukce K O N S T R U K C E V R S T E V 4/2012

Konstrukce K O N S T R U K C E V R S T E V 4/2012 K O N S T R U K C E V R S T E V 4/2012 Obsah 1 OBVODOVÁ STĚNA 1.1 Izolace minerální vlnou 1.2 Izolace měkkým dřevěným vláknem 1.3 Izolace celulózou 1.4 Izolace EPS 2 VNITŘNÍ STĚNA 2.1 CLT v pohledové jakosti

Více

Konstrukce z trapézových plechů (protipožární obklady stropů a střech)

Konstrukce z trapézových plechů (protipožární obklady stropů a střech) Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 Bubeneč tel.: +420 224 390 811 +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 www.promatpraha.cz promat@promatpraha.cz Konstrukce z trapézových plechů (protipožární

Více

Montážní příručka sádrokartonáře

Montážní příručka sádrokartonáře Montážní příručka sádrokartonáře Milí sádrokartonáři, SLOVO ÚVODEM právě držíte v rukou MONTÁŽNÍ PŘÍRUČKU SÁDROKARTONÁŘE soubor technologických postupů, metod a úkonů vedoucích ke správné montáži konstrukcí

Více

DOKUMENTACE. ZASKLENÍ LODŽIÍ (panelový obytný objekt typu T-06B) THERMALUX BEZRÁMOVÝ. Mandysova Hradec Králové. Vlastníci bytových jednotek

DOKUMENTACE. ZASKLENÍ LODŽIÍ (panelový obytný objekt typu T-06B) THERMALUX BEZRÁMOVÝ. Mandysova Hradec Králové. Vlastníci bytových jednotek DOKUMENTACE NÁZEV AKCE : ZASKLÍVACÍ SYSTÉM : OBJEKT : INVESTOR : ZASKLENÍ LODŽIÍ (panelový obytný objekt typu T-06B) THERMALUX BEZRÁMOVÝ Mandysova 1301 1308 Hradec Králové Vlastníci bytových jednotek ZHOTOVITEL

Více

Desky TOPAS 03/2017. Plášťová deska s jádrem nerostu Sádrokartonová deska TOPAS

Desky TOPAS 03/2017. Plášťová deska s jádrem nerostu Sádrokartonová deska TOPAS Desky TOPAS 03/017 Plášťová deska s jádrem nerostu Sádrokartonová deska TOPAS KNAUF TOPAS / POUŽITÍ Deska Knauf TOPAS stabilizující prvek interiéru i dřevostaveb Deska Knauf TOPAS je určena pro ty, kteří

Více

W35 Masivní příčky Knauf

W35 Masivní příčky Knauf W35 04/2011 W35 Masivní příčky Knauf W352 - Masivní příčka s příčníky - Masivní sádrokartonová deska Knauf 20/25 mm W353 - Masivní příčka s CW profily - Masivní sádrokartonová deska Knauf 20/25 mm W355

Více

Vnitřní stěny Lehké montované stěny a předstěny

Vnitřní stěny Lehké montované stěny a předstěny Vnitřní stěny Lehké montované stěny a předstěny Vnitřní stěny CZ srpen 2010 Zvukově-izolační vlastnosti Mluvíme-li o zvuko-izolačních vlastnostech hovoříme vlastně o ochraně proti hluku. U vnitřních stěn

Více

L61-L63. Střešní systémy Lafarge L61 L63. Obklady střech, podhledy, střešní šikminy

L61-L63. Střešní systémy Lafarge L61 L63. Obklady střech, podhledy, střešní šikminy L61-L63 Střešní systémy Lafarge L61 L63. Obklady střech, podhledy, střešní šikminy 1 Střešní systémy Lafarge Gips komfortní a bezpečné. Obsah 3 4-5 6-7 8-9 10-11 12 Lafarge Gips Technická data Střešní

Více

L51- L52. Systémy stropních podhledů Lafarge. Samostatné zavěšené podhledy, samostatné obklady stropů

L51- L52. Systémy stropních podhledů Lafarge. Samostatné zavěšené podhledy, samostatné obklady stropů L51- L52 Systémy stropních podhledů Lafarge. Samostatné zavěšené podhledy, samostatné obklady stropů 1 Systémy stropních podhledů Lafarge Gips vysoce bezpečné a estetické. Obsah 3 4-7 8-9 10-16 17-18 19

Více

Konstrukční deska RigiStabil určená do nosných i nenosných konstrukcí nejen v dřevostavbách

Konstrukční deska RigiStabil určená do nosných i nenosných konstrukcí nejen v dřevostavbách Konstrukční deska RigiStabil určená do nosných i nenosných konstrukcí nejen v dřevostavbách konstrukční deska RigiStabil konstrukční sádrokartonová deska, která k tradičním výhodám klasického sádrokartonu

Více

K 26 Fireboard - kabelové kanály

K 26 Fireboard - kabelové kanály K 26 07/2007 K 26 Fireboard kabelové kanály kabelové kanály jako protipožární ochrana kabelů K 261 Kabelový kanál I K 262 Kabelový kanál E K 261/262 Fireboard kabelové kanály I a E Podélný řez M 1:10 K

Více

Knauf ochrana před požárem. Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN

Knauf ochrana před požárem. Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN Knauf ochrana před požárem Ochrana stavebních konstrukcí před požárem systémy KNAUF dle ČSN EN 9/2013 Předmluva Předmluva Je zvláštní, že po dokončení každého požárního katalogu máme pocit, že ten další

Více

Ing. Alexander Trinner

Ing. Alexander Trinner Stavební materiály Materiály protipožární (nátěry, nástřiky, obklady) Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz

Více

FERMACELL. Výstavba podkroví s kovovou nebo dřevěnou spodní konstrukcí

FERMACELL. Výstavba podkroví s kovovou nebo dřevěnou spodní konstrukcí FERMACELL Výstavba podkroví s kovovou nebo dřevěnou spodní konstrukcí Další osvědčené výrobky FERMACELL Powerpanel H O pro všechny vlhké prostory Powerpanel TE pro všechny vlhké podlahy Podkrovní prvek

Více

Ing. Zbyněk Valdmann &

Ing. Zbyněk Valdmann & Ing. Zbyněk Valdmann & NERGIE ÝŠKOVÝCH UDOV ENERGIE ÚVOD - CENY ENERGIE: včera, dnes a zítra, vývoj - NÁKLADY vs. NORMA pro tepelnou ochranu budov na pozadí konstrukcí s požární odolností a bez požární

Více

Výňatek z publikace Velká kniha sádrokartonu, 3. vydání, vydal Rigips, s.r.o., 2010, tel.: 296 411 800. Suchá omítka / Rigitherm Jednotka Spotřeba

Výňatek z publikace Velká kniha sádrokartonu, 3. vydání, vydal Rigips, s.r.o., 2010, tel.: 296 411 800. Suchá omítka / Rigitherm Jednotka Spotřeba Příčky, předstěny a stěny šachet Suchá omítka / Rigitherm Jednotka Spotřeba Sádrokartonová deska Rigips / desky Rigitherm m 2 1,0 Lepicí tmel kg 4,0 Spárovací tmel kg 0,3 Tmel pro konečnou povrchovou úpravu

Více

Systém obkladu železobetonových stěn + 3 WS 1/AP

Systém obkladu železobetonových stěn + 3 WS 1/AP Systém obkladu železobetonových stěn + Popis: Nenosné, jednostranné opláštění železobetonového panelu (tl. 140 mm i s omítkou) deskou fermacell 12,5 mm na akustických profilech fermacell. Systém je tvořen

Více

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009 Pozemní stavitelství Nenosné stěny PŘÍČKY Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 05 40-2 Tepelná ochrana budov

Více

POPIS HODNOTA JEDNOTKA PRÁVNÍ PŘEDPIS 3x Ekopanel E60 rozměry: tloušťka šířka délka. 58 (tolerance +2 mm) 1200,

POPIS HODNOTA JEDNOTKA PRÁVNÍ PŘEDPIS 3x Ekopanel E60 rozměry: tloušťka šířka délka. 58 (tolerance +2 mm) 1200, Popis OBVODOVÁ STĚNA EKO3 - obklad obvodové nosné dřevěné rámové konstrukce Skladba tl. 380 - dřevovláknitá deska tl. 20 - KVH hranoly + tepelná izolace tl. 140 - dřevěný rošt tl. 40 Doporučené použití

Více

Aktuální požární předpisy pro obvodové konstrukce staveb. Ing. Marek Pokorný, Ph.D.

Aktuální požární předpisy pro obvodové konstrukce staveb. Ing. Marek Pokorný, Ph.D. , Aktuální požární předpisy pro obvodové konstrukce staveb Ing. Marek Pokorný, Ph.D. Sálání tepla Zdroj: Wikipedie odstupové vzdálenosg Vnitřní požár požární odolnost Vnější požár téže nebo sousední budovy

Více

OCHRANA STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PŘED POŽÁREM SYSTÉMY KNAUF. Požární katalog

OCHRANA STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PŘED POŽÁREM SYSTÉMY KNAUF. Požární katalog OCHRANA STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PŘE POŽÁREM SYSTÉMY KNAUF katalog 02/ Obsah Obsah Předmluva Účel katalogu / Klasifikace požární i stavebních konstrukcí Klasifikace požární i stavebních konstrukcí Fyzikální

Více

Ecophon Super G Plus A

Ecophon Super G Plus A Ecophon Super G Plus A Panel je určen pro použití ve sportovních halách a podobném prostředí, kde hrozí riziko silného mechanického nárazu. Panely Ecophon Super G Plus A mají masivní závěsný rošt, který

Více

HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená

HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená broušená Použití Cihelné bloky broušená jsou určeny pro konstrukci vnitřních nenosných stěn výšky maximálně 3,5 m s vysokou přidanou hodnotou vyznačující se vysokou mírou zvukové izolace. Cihelné bloky

Více

fermacell v dřevostavbách -Požární bezpečnost a akustika

fermacell v dřevostavbách -Požární bezpečnost a akustika Brno, 27. února 2019 fermacell v dřevostavbách -Požární bezpečnost a akustika Dipl.- Ing. Jaroslav Benák Silné značky Baustoffe Obsah fermacell v přehledu Požrání řešení konstrukcí na bázi dřeva Akustika

Více

Rigips. Ploché střechy s EPS. Podklady pro projektování z hlediska požární bezpečnosti

Rigips. Ploché střechy s EPS. Podklady pro projektování z hlediska požární bezpečnosti Rigips Ploché střechy s EPS Podklady pro projektování z hlediska požární bezpečnosti 2 Ploché střechy s pěnovým polystyrenem Rigips požární bezpečnost Pěnový (expandovaný) polystyren EPS patří ve stavebnictví

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

PREZENTACE CETRIS. Přednášející: Glos Martin. Obchodní manažer ČR, SR

PREZENTACE CETRIS. Přednášející: Glos Martin. Obchodní manažer ČR, SR PREZENTACE CETRIS Přednášející: Glos Martin Obchodní manažer ČR, SR Složení cementotřískové desky CETRIS Hlavní přednosti desek CETRIS Fyzikálně mechanické vlastnosti Lineární roztažnost při změně vlhkosti.

Více

Ticho, prosím! Odborné semináře zaměřené na akustiku budov

Ticho, prosím! Odborné semináře zaměřené na akustiku budov Ticho, prosím! Odborné semináře zaměřené na akustiku budov Systémové řešení detailů z pohledu akustiky divize Rigips, Ing. Ludmila Mikolášová Obsah 1. Vzduchová neprůzvučnost 2. Zásady navrhování a montáže

Více

Podhled s akustickou pohltivostí > Interiér/Exteriér > Vzhled s přiznanou spárou a hlavičkami vrutů

Podhled s akustickou pohltivostí > Interiér/Exteriér > Vzhled s přiznanou spárou a hlavičkami vrutů Technický průvodce Podhled s akustickou pohltivostí > Cementořísková deska CETRIS AKUSTIC je vyráběna opracováním (vyvrtáním pravidelných otvorů) základního typu desky CETRIS BASIC. Touto úpravou je mimo

Více

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015 OBVODOVÉ KONSTRUKCE OBVODOVÉ STĚNY jednovrstvé obvodové zdivo zdivo z vrstvených tvárnic vrstvené obvodové konstrukce - kontaktní plášť - skládaný plášť bez vzduchové mezery - skládaný plášť s provětrávanou

Více

Montážní předpisy a doporučení pro montáž systémů suché výstavby Knauf ve stavebních systémech Europanel

Montážní předpisy a doporučení pro montáž systémů suché výstavby Knauf ve stavebních systémech Europanel Montážní předpisy a doporučení pro montáž systémů suché výstavby Knauf ve stavebních systémech Europanel Historie společnosti celosvětově 1932 - bratři Dr. Alfons a Karl Knauf - založili podnik Knauf Rheinische

Více

aktualizováno k 23.7.2014 Ing. Radek STEUER, Ph.D.

aktualizováno k 23.7.2014 Ing. Radek STEUER, Ph.D. Požární bezpečnost - dodatečné zateplování budov původně stavebně dokončených před rokem 2000 (vyjma dřevostaveb) a certifikovaná požárně bezpečnostní řešení ETICS Cemix THERM aktualizováno k 23.7.2014

Více

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH kamenné překlady - kamenné (monolitické) nosníky - zděné klenuté překlady

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy Stropy z ocelových nosníků Masívní stropy a lehké zavěšené podhledy z požárně ochranných desek PROMATECT. níků Zavěšené podhledy Stropy

Více

PROTECTA FR PIPE WRAP- Montážní návod

PROTECTA FR PIPE WRAP- Montážní návod PROTECTA FR PIPE WRAP- Montážní návod POPIS VÝROBKU TYPICKÉ PROVEDENÍ Protipožární pásky Protecta Pipe Wrap zajišťují požární odolnost protipožárních stěn a stropů, která byla narušena procházejícími plastovými

Více

fermacell konstrukce 3 WS 1/AP

fermacell konstrukce 3 WS 1/AP fermacell konstrukce 3 WS 1/AP Systém obkladu železobetonových stěn + Stav říjen 2016 Systém pro zlepšení akustických vlastností železobetonových panelů Zlepšení vzduchové neprůzvučnosti: 6 db Tloušťka

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA Stavební část a statický posudek

TECHNICKÁ ZPRÁVA Stavební část a statický posudek ATICO DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY TECHNICKÁ ZPRÁVA Stavební část a statický posudek Investor: Správa logistického zabezpečení Policejního prezidia ČR, Nádražní 16, 150 05 Praha 5, P. O. BOX 6 Akce:

Více

Pérko. Tlačný. Klička FAB

Pérko. Tlačný. Klička FAB Pérko Tlačný Klička FAB Tlačný SDK stěna SDK strop Tlačný Prach SDK stěna SDK strop Obklad Tlačný Prach Vzduch SDK stěna SDK strop Obklad Pérko SDK stěna SDK strop 3 Tlačný SDK stěna SDK strop Obklad Tlačný

Více

Požárně otevřený prostor, odstupové vzdálenosti Václav Kupilík

Požárně otevřený prostor, odstupové vzdálenosti Václav Kupilík Požárně otevřený prostor, odstupové vzdálenosti Václav Kupilík 1. Požárně bezpečnostní řešení a) Rozdělení objektu do požárních úseků a stanovení stupně požární bezpečnosti, b) Porovnání normových a navrhovaných

Více

fermacell AESTUVER special

fermacell AESTUVER special fermacell AESTUVER special Požární pásy Stav: květen 2018 2 Požární desky AESTUVER Protipožární desky AESTUVER jsou cementem pojené desky z lehčeného betonu vyztužené skelnými vlákny určené k vysoce kvalitní

Více

Stěnové systémy nenosné stěny PŘÍČKY

Stěnové systémy nenosné stěny PŘÍČKY Stěnové systémy nenosné stěny PŘÍČKY Stěnové systémy Svislé stěnové konstrukce se dělí dle: - statického působení: - nosné - nenosné - polohy v budově: - vnitřní - vnější (obvodové) - funkce v budově:

Více

NÁVOD K INSTALACI, OBSLUZE A ÚDRŽBĚ 027/12 PLATÍ OD: 1.9.2012 KLAPKA ODVODU KOUŘE A TEPLA - MULTI SEDM

NÁVOD K INSTALACI, OBSLUZE A ÚDRŽBĚ 027/12 PLATÍ OD: 1.9.2012 KLAPKA ODVODU KOUŘE A TEPLA - MULTI SEDM NÁVOD K INSTALACI, OBSLUZE A ÚDRŽBĚ 07/ PLATÍ OD:.9.0 KLAPKA ODVODU KOUŘE A TEPLA - MULTI SEDM Obsah Všeobené informace... Montážní informace... Montážní otvor... Příklady instalace... Přesah klapek...

Více

9.5 Obklad ocelových konstrukcí cementotřískovými deskami CETRIS

9.5 Obklad ocelových konstrukcí cementotřískovými deskami CETRIS 9.5 Obklad ocelových konstrukcí cementotřískovými deskami CETRIS 9.5.1 Úvod Ocel je anorganický materiál a lze jí tedy bez zvláštních zkoušek zařadit mezi nehořlavé materiály. Při přímém působení ohně

Více

Stavební fyzika a konstrukce

Stavební fyzika a konstrukce Stavební fyzika a konstrukce GmbH & Co. KG IZOLACE KONOPÍ CZ, s.r.o. Výhradní zastoupení pro ČR a SR. Soběslavská 3135, 390 05 Tábor tel/fax: +420 381 523 599 mobil: +420 774 616 2 info@izolace konopi.cz

Více

Prosklené konstrukce. Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/ Praha 6 Bubeneč. tel.: fax:

Prosklené konstrukce. Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/ Praha 6 Bubeneč. tel.: fax: Promat s.r.o. V. P. Čkalova /78 60 00 Praha 6 Bubeneč tel.: +0 390 8 +0 33 33 806 fax: +0 33 333 76 www.promatpraha.cz promat@promatpraha.cz Prosklené konstrukce V posledních letech se vyskytují požadavky

Více

Stavební systém EUROPANEL

Stavební systém EUROPANEL Stavební systém EUROPANEL snadné řešení stavebních zakázek Výrobce: EUROPANEL s.r.o. U Kolory 302 463 12 Liberec XXV Vesec Česká republika www.europanel.cz info@europanel.cz EUROPANEL s.r.o. 2017 Obsah

Více

Revizní dvířka Promat, typ SP jednokřídlé i dvoukřídlé provedení

Revizní dvířka Promat, typ SP jednokřídlé i dvoukřídlé provedení Technická informace č. /08 Promat s.r.o. V. P. Čkalova /84 00 Praha 6 Bubeneč tel.: +4 4 30 8 +4 33 334 806 fax: +4 33 333 6 promat@promatpraha.cz Revizní dvířka Promat, typ SP jednokřídlé i dvoukřídlé

Více

Promat. Protipožární příčky

Promat. Protipožární příčky Promat Protipožární příčky N o s n é a n e n o s n é p r o t i p o ž á r n í s t ě n y, p o ž á r n í b e z p e č n o s t p r o a d ř e v ě n é n o s n í k y, r e v i z n í s l o u p y d v í ř k a Protipožární

Více

Zatížení stálá a užitná

Zatížení stálá a užitná ZÁSADY OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH KONSTRUKCÍ Zatížení stálá a užitná prof. Ing. Milan Holický, DrSc. Kloknerův ústav, ČVUT v Praze 1. Zatížení stálá 2. Příklad stanovení stálého zatížení na základě zkoušek

Více

Příklady instalace Příruby Přesah klapek... 8

Příklady instalace Příruby Přesah klapek... 8 ... 3... 3 Příklady instalace... 4 Příruby... 7 Přesah klapek... 8... 8... 10... 11... 11 2 Klapky odvodu kouře a tepla - multi jsou uzávěry v potrubních rozvodech odkuřovacích zařízení, které umožňují

Více

Trapézový plech... ako nosná súčast ľahkej plochej strechy. Ing. Miloš Lebr, CSc., Kovové profily, spol. s r.o., Praha

Trapézový plech... ako nosná súčast ľahkej plochej strechy. Ing. Miloš Lebr, CSc., Kovové profily, spol. s r.o., Praha Trapézový plech... ako nosná súčast ľahkej plochej strechy Ing. Miloš Lebr, CSc., Kovové profily, spol. s r.o., Praha 1 (0) Trochu historie... (1) Charakteristika nosných konstrukcí plochých střech (2)

Více

Montážní časy FERMACELL

Montážní časy FERMACELL Profi-tip FERMACELL: Montážní časy FERMACELL Poznámka: Popis každé zde uvedené konstrukce FERMACELL obsahuje skicu, typ spodní konstrukce a typ opláštění. Pokud není přímo uveden výrobce spodní konstrukce,

Více

05 / 2015. Futura Bold. Futura Book. Zvuková izolace v bytové výstavbě

05 / 2015. Futura Bold. Futura Book. Zvuková izolace v bytové výstavbě Futura Book Zvuková izolace v bytové výstavbě Futura Bold 05 / 2015 W623 Předsazené stěny * Tiché RED Piano vaše vstupenka do světa ticha Čím je náš život hektičtější a rychlejší, tím více toužíme najít

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY D.1.3 POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY ZPRACOVAL : PROJEKTANT : Ing. Iveta Charousková, Počerny 124, 360 17 Karlovy Vary osvědčení o autorizaci v oboru požární bezpečnost staveb č. 8488 Projektová kancelář

Více

Konstrukční desky RigiStabil

Konstrukční desky RigiStabil Konstrukce z desek zpracování a montáž Zpracování i montáž desek RigiStabil vychází z pravidel pro montáž sádrovláknitých a sádrokartonových desek. Konstrukce příček, předstěn, podhledů i podkroví lze

Více

Technický předpis pro montáž konstrukcí podhledů ze sádrokartonových a sádrovláknitých desek

Technický předpis pro montáž konstrukcí podhledů ze sádrokartonových a sádrovláknitých desek Technický předpis pro montáž konstrukcí podhledů ze sádrokartonových a sádrovláknitých desek Obsah: 1. Oblast použití předpisu 2. Související normy 3. Základní pojmy 3.1 Podhledy 3.2 Kotvení 3.3 Závěsy

Více

Rekonstrukce provozu kuchyně menzy VŠE

Rekonstrukce provozu kuchyně menzy VŠE Rekonstrukce provozu kuchyně menzy VŠE Skladby stavebních konstrukcí Ing. Jan Přindiš 03_2017 Rekonstrukce provozu kuchyně menzy v Italské budově areálu VŠE v Praze 2 Obsah dokumentace : 1. ÚVODEM... 3

Více

Podlahy. podlahy. Akustické a tepelné izolace podlah kamennou vlnou

Podlahy. podlahy. Akustické a tepelné izolace podlah kamennou vlnou podlahy Podlahy Akustické a tepelné izolace podlah kamennou vlnou Jediný výrobce a prodejce izolace se specializací pouze na kamennou vlnu v České republice. PROVĚŘENO NA PROJEKTECH Izolace ROCKWOOL z

Více