Caravaggio Zobrazení představy autora, jak to bylo s Davidem a Goliášem. Technika šerosvit. (text a foto Karel Horký)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Caravaggio 1610. Zobrazení představy autora, jak to bylo s Davidem a Goliášem. Technika šerosvit. (text a foto Karel Horký)"

Transkript

1 Šerosvit je spojován s malířstvím 16. století. Trochu provokativně jsem si dovolil tento výraz použít v souvislosti s fotografováním v nižších tóninách. Proč? (text a foto Karel Horký) Šerosvit je výtvarná metoda použití kontrastů mezi světlem a tmou k zobrazení objektů dramaticky osvícených nevelkým, často skrytým zdrojem světla. Přesně to mám na mysli i ve fotografii. Caravaggio Zobrazení představy autora, jak to bylo s Davidem a Goliášem. Technika šerosvit.

2 ...ještě jednou šerosvit ve fotografii. Obsah hodně odlišný, ale pokud by předešlá ukázka byla snímkem reálné scény (jak absurdní), tak můžeme říci: forma stejná. Modelace objektu světlem na tmavé scéně vytváří kontrast, který je výrazným prvkem kompozice fotografie. Pro celkové ladění snímku v nízké tónině se ve fotografii používá výraz low key. Můžeme konstatovat, že šerosvit je druh low key. Fotografie s výraznou převahou tmavých tónů má zvláštní atmosféru, kterou lze charakterizovat výrazy: tajemství, ponurost, hrozba, deprese, melancholie. Low key je pozoruhodný a nedoceněný způsob vyjádření ve fotografii. Všimněte si, jak často se tohoto principu využívá ve filmové tvorbě.

3 Typický snímek bouřkových mraků, kde otvorem prosvítá slunce. Nízko položený horizont dává na vědomí, že podstatné se odehrává v horní části fotografie. Kontrast a převaha tmavých tónů dává snímku tajemnou, ponurou atmosféru. Bodové měření expozice těsně vedle nejsvětlejších tónů. Tam je nyní střední jas. Tím se nejtmavší dolní pruh zobrazil jako silueta bez kresby. Low key Použití této techniky není samoúčelné a nestačí snížení expozice pro ztmavení snímku nebo zaznamenání tmavé scény. Na fotografované scéně musí převládat tmavší tóny, které autor akceptuje nebo je vytvoří podexpozicí, ale hlavně musí existovat důvod, chcete-li umělecký záměr, aby byla na fotografii převaha nízkých tónů. Pokud není důvod jasný a akceptovatelný, mohou diváci považovat tmavou fotografii za technickou nedokonalost.

4 Není pochyb o tom, že autorův záměr byl zaznamenat tento typ snímku. Kontrast, barva, struktura v podání low key, chcete-li šerosvit. Je zajímavé, jak oko stále hledá, co je ukryto ve tmě a pro porovnání kmitá ze stínů do jasů. Tím udrží déle divákovu pozornost. Středové měření expozice na část světlého trojúhelníku a část potemnělého stolu. Na fotografiích provedených technikou low key umocňují atmosféru světla a stíny u kterých jsou důležitými parametry kontrast a jas. Kontrast a nižší celkový jas jsou charakteristické pro tento typ snímků. Větší kontrast od bílé po černou je pak typický pro šerosvit. Velký kontrast znamená i velký jasový rozsah scény. Limitujícím faktorem snímačů fotoaparátů pro zaznamenání kontrastu tmavých a světlých tónů je dynamický rozsah jejich snímačů. Nečekaná příležitost pro snímek v nízké tónině se naskytla, když mezerou v hustém porostu proniklo slunce na zajímavé linie a struktury Při uvažování o použití této techniky je podstatné jasové podání fotografované scény a způsob, jak je nasvětlena. Intenzivní průnik světla do tmavých pasáží obvykle způsobí scénu vhodnou pro fotografii low key typu šerosvit.

5 Intenzivní průnik světla do sklepních tmavých prostor je zajímavým momentem snímku low key. Snímač fotoaparátu nemůže zaznamenat velký rozsah jasů scény. Zdroj světla a nejhlubší stíny jsou bez kresby, což v tomto případě není závadou. Velmi často se techniky low key používá při fotografování aktu, kdy osvětlení určuje linie a části těla. U portrétu pak s osvětlením části obličeje a obvykle ještě části oděvu, rukou nebo nohou. Běžné nasvícen í portrétu nebo aktu bývá 2:1, což vyjadřuje poměr jasů a stínů. Poměr jasů světel u low key je až 8:1, tedy kontrast je podstatně větší. Akt s vykreslením kontur těla. Použita dvě světla ze stran za modelkou. I bílé pozadí může být na fotografii černým, pokud je odstup modelky dostatečný při vhodné podexpozici.

6 Centrální světlo shora osvítí ramena a paže. Postupně směrem dolů světla ubývá. Tento typ fotografií se často realizuje v černobílém provedení, respektive v odstínech šedé. Pro srovnání možná barevná varianta. Jedno světlo vpravo od fotoaparátu Prohlížíme-li reálnou scénu, na stíny se díváme déle a snažíme se najít kresbu. Tak pohlížíme i na fotografii, ať tam kresba je nebo není. Něco, co je skryté, nás přitahuje. V tmavých částech fotografie zaniknou rušivé předměty. Jakoby se ztratí ve tmě a naopak světlé části zdůrazní dle autora podstatné. V této souvislosti je důležité umění přečíst scénu jako budoucí fotografii při dané expozici. To se velmi liší od toho, jak scénu vidíme.

7 Opět ateliérový low key. Pouze soft box vpravo od fotoaparátu. Za zmínku stojí výrazné líčení baletky, směr jejího pohledu a černý trikot, který splývá s pozadím. Při editaci fotografií nebo zpracování RAW je možné projasnit stíny, případně použít techniky HDR. Velmi záleží na záměru autora. Obecně platí, že zesvětlením a odhalením stínů ztratí fotografie na dramatičnosti a často i věrohodnosti. Nekontrastní, plochý snímek působí nepřirozeně. Detaily ve stínech jsou pak čitelné. Takový snímek u nás nezprostředkovává emoce a nálady, ale obvykle přináší pouze informaci. V tvůrčím procesu můžeme použít opačného postupu, tedy ztmavení některých jasových úrovní nebo celého snímku, ale pouze jako mírnou korekci. Vytvářet fotografie low key až v počítači není možné. Expozice Uplatnění techniky low key prakticky vylučuje použití sofistikovaných inteligentních stanovení expozice přístrojem bez korekce. Automatika tmavou scénu vyhodnotí jako málo osvětlenou středně šedou a snímek přeexponuje. Fotografie je pak příliš světlá a její atmosféra se vytratí. Pro zaznamenání snímků v nižší tónině je nezbytné volit korekci expozice -1EV až -2,5EV oproti multisegmentovému měření fotoaparátu. Vždy záleží na typu scény a záměru autora. Vhodnější jsou predikativní, předvídatelné automatické měření expozice - bodové a středové. Vždy musíte znát jejich logiku měření a vědět kam je nasměrovat, případně jak je korigovat. Já používám vždy manuální expoziční režim se středovým měřením expozice, ke kterému více či méně přihlédnu.

8 Je patrné, že první snímek vyvolává emoce, je tajemný a pochmurný. U druhého snímku jsem ve Photoshopu projasnil stíny a nálada je fuč. Low key technika zjednodušila zaznamenanou scénu a změnila obsah fotografie. Tento snímek je po kompoziční stránce dobře řešený. Velmi pozitivně se projevil fakt, že ve tmě se schovaly rušivé prvky, např. nápis nad lampou. Je zajímavé, že na této low key fotografii je minimum zcela černé, ale my mnoho pasáží za takové považujeme. Naše oko vidí scénu spíš jako tu první, jasnější. Ideální je situace, kdy si ji autor umí představit při dané expozici tak, jak ji chce zaznamenat, tedy v tomto případě tmavší. f/2,8 1/60 sec ISO 1600, mírný posun k nižším tónům v křivkách Photoshopu. Zřejmě by stačilo ISO 800. Ztráta kresby ve stínech je na rozdíl od přepalů pro oko méně zřejmá, tedy akceptovatelnější, zvláště když přechází plynule do jasnějších pasáží. Rozdělíme-li si jasové hodnoty, pro jednoduchost v šedé škále, od 0 (černá) do 255 (bílá), tak stíny od 0 do 10 budeme považovat za černé.

9 Nízké tóny s ojedinělou jasnou plochou dodávají snímku ponurost a dramatičnost. Pro uplatnění tohoto výtvarného záměru je manuální expozice - 2,3EV oproti multisegmentovému měření fotoaparátu, který přečetl scénu jako příliš tmavou, respektive málo osvětlenou středně šedou. Automatický expoziční režim by zamýšlenou atmosféru snímku zcela potlačil a zdroj světla by byl masivně přeexponován. Expoziční parametry jsou f/5,3 1/10 sec ISO 100. U techniky low key je přípustné a někdy nutné nejnižší, případně nejvyšší jasy zaznamenat mimo možnosti dynamického rozsahu snímače přístroje. Na internetu jsem v jakési diskusi k probíranému tématu našel následující. Přišlo mi to zábavné i poučné, proto si dovolím onen "návod" použít na závěr. Změření té správné expozice provedeš takto: 1. Všecko zhasneš 2. Rožneš jen lampičku tak, aby svítila jen na tu slečnu, na tělo. 3. Vezmeš foťák a nastavíš prioritu clony A. 4. Půjdeš s foťákem co nejblíže k osvětlenému tělu slečny tak, aby tam nebylo vidět nic než její osvětlená kůže, tou lampičkou z přibližné vzdálenosti z jaké budeš pak na ni lampičkou svítit a namáčkneš spoušť. 5. Podíváš se jaká vychází clona a čas 6. Přepneš foťák na M-manuál a nastavíš tam tu clonu a čas, cos odečetl při nastavení na A 7. Teď slečnu uprav do pozice potřebné pro Tvoje oko 8. Uprav světlo z lampičky tak jak chceš, aby na ni dopadalo a osvětlovalo ty části těla co chceš 9. Udělej foto a koukni se jak vypadá na displej 10. Pokud bude moc bílá ta osvětlená kůže, uzavři clonu o 1 stupeň, pokud bude moc tmavá, otevři clonu o jeden stupeň. 11. Foťák by měl být na stativu, určitě tam budou vycházet delší časy. (Nebo ho postav na stolek, židlu a nastav samospoušť a on si sám odfotí to, co bude v hledáčku.) 12. Než začneš fotit slečna by měla být určitou dobu svlečená, (pod dekou), aby na těle zmizely otlaky od gumiček prádla. 13. Tak teď už bys to snad měl provést alespoň tak nějak, že tam něco bude. 14. Jestli ovšem fotíváš pouze na "zelený čtvereček", vykašli se na focení a slečnu zabav jinak. Co dodat? Je to tak.

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se Kapitola 3 Úpravy obrazu V následující kapitole se seznámíme se základními typy úpravy obrazu. První z nich je transformace barev pro výstupní zařízení, dále práce s barvami a expozicí pomocí histogramu

Více

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 Světlost obrazu Co je správně? Jak to ovlivnit? 2 Expozice Tři složky clona jak velkou dírou propouštím světlo? čas

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Kurz digitální fotografie blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Úvod Mgr. Tomáš Slavíček redaktor časopisu DIGIfoto externí učitel Digitální fotografie na FI MU e-mail: tslavicek@gmail.com

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_03 Sada: Digitální fotografie Téma: Práce se světlem Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 3. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip 1 Tip 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Připravte se na fotografování Zvolte si dobré příležitosti k fotografování........................................... 14 Uvědomte si, proč pořizujete fotografie.............................................

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A KOMPOZICE OBRAZU Lenka Bednaříková OBSAH Příprava Světlo Clona Závěrka ISO Scéna Kompozice Nejčastější chyby PŘÍPRAVA Fotografujeme jen tehdy, když máme co fotit Pokud jdeme do přírody,

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-215

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky Ukázkové snímky pořízené bleskem V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky NIKON CORPORATION 2012 Nikon Corporation TT2L01(1L) 8MSA581L-01 Cz Obsah Zvolte typ

Více

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 K napsání tohoto příspěvku mě inspiroval článek Vyrovná se mobil kvalitou výstupu zrcadlovce? Víta Kovalčíka ze dne 10. 10. 2016. V části TŘETÍ SCÉNA

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL15 Ročník První Název školy

Více

ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE

ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE U057 Zoner Photo Studio editace fotografie 2 LS 2014 Ing. Martin Seko JAK NA ČERNOBÍLOU FOTOGRAFII DESATURACE Úrovně, křivky, černobílá fotografie 3 DESATURACE Úrovně,

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Základy digitální fotografie Břetislav Regner PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

4 Naučte se pracovat v manuálním režimu

4 Naučte se pracovat v manuálním režimu Zrcadlovka v praxi 4 Naučte se pracovat v manuálním režimu Zkušenější uživatelé mohou expoziční automatiku vypnout úplně, výsledky bývají výborné Manuální režim dozajista nedokáže vyřešit všechny problémy

Více

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1.

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. Možnosti a uplatnění digi-fotografie Principy práce digi-fotoaparátu Parametry, funkce a typy digi-fotoaparátu Technika a příslušenství TYPY DIGITÁLNÍCH

Více

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis.

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. Základy pro natáčení s kamerou Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. 1 Kompozice Co to je kompozice? Kompozice je souhrn pravidel a doporučení pro uspořádání prvků v uměleckém díle. Základní pomůckou pro komponování

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené možnosti využití digitální techniky 4ME121 / 4ME421 2 ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ZÁKLADNÍ

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B. KOMPOZICE 2B. DALŠÍ ZÁSADY ŘEŠENÍ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř šikmé linie a diagonála efektní je esovitá křivka přes diagonálu dává pocit prostoru, hloubky a rytmu neměla by úplně opustit

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita lll.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Pracovní list pro téma lll.2.5 Rastrová grafika

Více

PV156 Digitální fotografie Exponometrie Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2013

PV156 Digitální fotografie Exponometrie Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2013 PV156 Digitální fotografie Exponometrie Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2013 Exponometrie Vytvoření perfektního obrazu fotografickou cestou je umění. Vytvoření technicky perfektního negativu

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-216

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 2.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 2. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 2. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené moţnosti vyuţití digitální techniky ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Ostření režimy zaostřování

Více

Typy digitálních fotoaparátů

Typy digitálních fotoaparátů Typy digitálních fotoaparátů Kompaktní digitální fotoaparáty (falešné) digitální zrcadlovky (EVF, ultrazoomy) Pravé zrcadlovky (DSLR) Tzv. digitální stěny ???????????????????????????? Vidíme očima čipu

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 3 Ing. Jakub Ulmann Digitální fotoaparát Jak digitální fotoaparáty

Více

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt FOTOGRAFUJEME PRO RADOST Nakonec jsem si našel vlastní naprosto jednoduchý recept na kreativitu: zůstaňte sami sebou.

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

ČISTÁ SÍLA BARVY. Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci

ČISTÁ SÍLA BARVY. Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci ČISTÁ SÍLA BARVY Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci ColorChecker Passport je tak šikovný a užitečný, že si ho budete chtít vzít na každé focení s sebou! ColorChecker Passport kombinuje

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK KLADY Kvalitnější snímky při extrémních světelných podmínkách (světlé a tmavé objekty na jedné scéně, mlha, šero) Levnější fotografie v papírové podobě

Více

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Různé záblesky a jejich vlastnosti 9 Interní blesky 10 Externí systémové blesky 11 Externí makro blesky 14 Studiové záblesky 14 Vybíráme externí blesk 15 Srovnání různých záblesků

Více

Informační a komunikační technologie. Základy informatiky. 5 vyučovacích hodin. Osobní počítače, soubory s fotografiemi

Informační a komunikační technologie. Základy informatiky. 5 vyučovacích hodin. Osobní počítače, soubory s fotografiemi Výstupový indikátor 06.43.19 Název Autor: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obory: Ročník: Časový rozsah: Pomůcky: Projekt Integrovaný vzdělávací systém města Jáchymov - Mosty Digitální fotografie Petr Hepner,

Více

Malý průvodce digitální fotografií

Malý průvodce digitální fotografií 1 Malý průvodce digitální fotografií verze 1.0 (2013) Martin Valent www.lifephoto.info Všechna práva vyhrazena. Žádná část této knihy nesmí být kopírována nebo jinak reprodukována bez výslovného souhlasu

Více

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům 9 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní kompozice PŘEMÝŠLEJTE O KOMPOZICI A VYLEPŠETE SVOJE SNÍMKY Krásné snímky nejsou jen o správném nastavení

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_08 Sada: Digitální fotografie Téma: Krajina, panorama Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

ČERNÁ A BÍLÁ. Doc. Ing. Stanislav Horný, CSc.

ČERNÁ A BÍLÁ. Doc. Ing. Stanislav Horný, CSc. Fotografie v prezentaci: Stanislav Horný Zbyněk Černý Kristýna Horná František Procházka + studenti + internetové zdroje ČERNÁ A BÍLÁ Doc. Ing. Stanislav Horný, CSc. ČÁST A: FOTOGRAFUJEME ČB ÚVOD DO ČB

Více

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie.

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie. Dobrý den, dovolil jsem si vybrat malý vzorek vašich fotografií a ukázat vám na nich několik chyb, kterých se při fotografování a následné úpravě dopouštíte. Fotografie jsou doopravdy vybrané zcela náhodně,

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_04 Sada: Digitální fotografie Téma: Další parametry snímku Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená

Více

Digitální fotografie

Digitální fotografie Digitální fotografie Mgr. Jaromír Basler jaromir.basler@upol.cz Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Katedra technické a informační výchovy Digitální fotografie Zachycení obrazu za pomocí

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát

2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát 2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát Ing. Libor Jakubčík, 2012 CC BY - SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Základní rozdělení digitálních fotoaparátů Kompakty zdroj

Více

FOTOGRAFICKÉ KURZY ČESKÉ BUDĚJOVICE

FOTOGRAFICKÉ KURZY ČESKÉ BUDĚJOVICE FOTOGRAFICKÉ KURZY ČESKÉ BUDĚJOVICE NÁŠ PŘÍSTUP Nejsme vystudovaní pedagogové ani fotografové, přesto si díky mnohaleté praxi myslíme, že již máme dostatečné znalosti a přehled abychom mohli poradit dalším.

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie)

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie) Co je kompozice: - jde o to, jak nejlépe vyfotit snímek, aby se na něj co nejlépe koukalo - největší chybou je umisťování nejvýraznějšího objektu na střed snímku - správnou kompozici se snažte vytovřit

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání.

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. co nás čeká DNES? Prostor PRO VÁS a VAŠE FOTOGRAFIE Sdílení: co která z vás prožila u

Více

Základy portrétní fotografie

Základy portrétní fotografie Základy portrétní fotografie Nejčastější chyby a jak jim předejít Studijní materiál Liberecké školy fotografie facebook.com/lsf.liberec Tato skripta jsou určena pouze jako doplňkový studijní materiál k

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Základy digitální fotografie Lekce 2 PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE - princip digitalizace obrazu, části fotoaparátů, ohnisková vzdálenost, expozice, EXIF data, druhy digitálních fotoaparátů Princip vzniku digitální fotografie digitální fotoaparáty

Více

Základy techniky - fotoaparát

Základy techniky - fotoaparát Základy techniky - fotoaparát 1 XXXXXXX návod je pro zbabělce XXXXXXX 2 Podstata digitální fotografie rozdíl mezi analogovou a digitální fotografií je především ve způsobu záznamu obrazu na citlivou vrstvu

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A. KOMPOZICE 2A. KOMPONOVÁNÍ DESATERO KLASICKÉ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř 1. Fotografie má jeden hlavní motiv, který je světelně nejvýraznější, je ostrý a zřetelně oddělen od pozadí. 2.

Více

2. pořízení digitálního snímku

2. pořízení digitálního snímku 2. pořízení digitálního snímku Pořízení digitálního snímku - clona a čas Zvládnutí ovládání fotoaparátu, ať již klasického nebo digitálního, je jistě nutná, ale nikoli postačující podmínka pro získání

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Obsah. Úvod do digitální fotografie 1. Fotografujeme digitálním fotoaparátem 9. Formát a komprese obrazových d a t 10. Základy fotografování 13

Obsah. Úvod do digitální fotografie 1. Fotografujeme digitálním fotoaparátem 9. Formát a komprese obrazových d a t 10. Základy fotografování 13 Úvod do digitální fotografie 1 Digitální fotografie - fikce nebo skutečnost? 1 Digitální = bez filmu 1 Digi kontra klasika 2 Investice jako hrom 2 Bez filmu = zadarmo 4 Svět jedniček a nul 5 Rychlost jako

Více

Editace obrazu úvod doc. Ing. Stanislav Horný, CSc. horny@vse.cz

Editace obrazu úvod doc. Ing. Stanislav Horný, CSc. horny@vse.cz Digitální fotografie Editace obrazu úvod doc. Ing. Stanislav Horný, CSc. horny@vse.cz http://gml.vse.cz Vysoká škola ekonomická fakulta Informatiky a statistiky katedra Systémové analýzy Workflow (co,

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 12. 2012 Autor: MgA.

Více

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu CS6

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu CS6 Obsah OBSAH KAPITOLA 1........................................... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu CS6 Přístup k fotografiím skrze Mini Bridge......................... 20 Prohlížení fotografií

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 30. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Základy exponometrie. Jana Andrýsková Ústav informatiky PEF MZLU v Brně Digitální fotografie (DIF)

Základy exponometrie. Jana Andrýsková Ústav informatiky PEF MZLU v Brně Digitální fotografie (DIF) Základy exponometrie Jana Andrýsková Ústav informatiky PEF MZLU v Brně Digitální fotografie (DIF) Expoziční základy světlo je to jediné, co tvoří fotografii jeho druh, směr, kvalita a množství (expozice)

Více

digitalizace obrazových předloh perovky

digitalizace obrazových předloh perovky Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Autor: Mgr. MgA. Michal Popieluch Datum vytvoření:

Více

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu Fotografujeme Využití možností fotoaparátu 1 Dobrá fotografie Nese zvolenou konkrétní myšlenku námět, motiv Působí na diváka dle záměru autora zvýraznění důležitého, kompozice, atmosféra Je technicky dobře

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900.

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-900 Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Cz Volba vhodného rozložení osvětlení Blesk SB-900

Více

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2)

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) Upozornění: Oficiální znění Sylabu Digitální fotografie 1.0 je publikováno na webových stránkách pracovní skupiny ECDL-CZ

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-910

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-910 Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-910 V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-910 a ukázky snímků. 1 Cz Krok do tvůrčího osvětlování Odhalte strukturu objektů a přidejte hloubku

Více

Rastrová grafika. body uspořádané do pravidelné matice

Rastrová grafika. body uspořádané do pravidelné matice J. Vrzal, 1.0 Rastrová grafika body uspořádané do pravidelné matice rastr pixelů (ppi, Pixel Per Inch) monitor 90 ppi rastr tiskových bodů (dpi, Dot Per Inch) kvalitní tisk 300 dpi 2 Rastrová grafika 3

Více

Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ

Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ Digitální zrcadlovka Zrcadlovka Digitální zrcadlovka SLR (Single Lens Reflex) DSLR (Digital Single Lens Reflex) Digitální

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010)

Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010) Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010) S tabulkou x-rite se můžete setkat především v reklamní a reprodukční fotografii. Umožnuje udržet

Více

Základy fotografování architektury

Základy fotografování architektury Základy fotografování architektury Jak na fotografování exteriéru i interiéru Studijní materiál Liberecké školy fotografie facebook.com/lsf.liberec Tato skripta jsou ukázkový studijní materiál k fotografickému

Více

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů www.objektivy-k-mobilu.cz 1 Dnes mobilní fotografie hýbe světem a definuje to, jak se na svět díváme. Inspirujte se 11 typy pro Vaše mobilní fotografie. Jednou

Více

Úvodní slovo 9. Počátky HDR 16 Malířství 16 Film a fotografie 16 Počítačová grafika 18 Věda 18

Úvodní slovo 9. Počátky HDR 16 Malířství 16 Film a fotografie 16 Počítačová grafika 18 Věda 18 OBSAH Úvodní slovo 9 Kapitola 1 Začínáme s HDR 11 Fotografování 12 Co to HDR vlastně je? 12 Jak vidí fotografovanou scénu člověk? 12 Jak vidí digitální technologie? 12 Co s tím můžeme dělat? 15 Počátky

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Základy produktové fotografie

Základy produktové fotografie Základy produktové fotografie Tři jednoduché návody na kvalitní záběry z oboru produktové a reklamní fotografie Studijní materiál Liberecké školy fotografie facebook.com/lsf.liberec Vypracoval BcA. Šimon

Více

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování Příjemce finanční podpory: Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola, Kněžskodvorská 33/A, 370 04 České Budějovice reg.č.projektu: CZ.1.07/1.3.00/48.0148, název projektu: Hrajeme

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Podrobný průvodce Černobílý svět

Podrobný průvodce Černobílý svět Podrobný průvodce Černobílý svět foto Ben Birchall 46 Digitální foto Říjen 007 DF54_046_Feat7479.indd 46 8.9.007 3:0:35 Téma Nástroj Rozdělené tónování v Camera Raw 4. Ukážeme si, jak lze tónovat pomocí

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-700. V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-700 a ukázky snímků.

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-700. V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-700 a ukázky snímků. Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-700 V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-700 a ukázky snímků. Cz Radost z osvětlování Osvětlení je tajemstvím zlepšování fotografování. S osvětlením

Více

Aranžmá tří světel s odleskem objektivu

Aranžmá tří světel s odleskem objektivu Aranžmá tří světel s odleskem objektivu 75 K1993_kniha.indb 75 21.2.2012 13:49:04 ARANŽMÁ Tento typ snímku vyžaduje tři různá světla: velmi měkké světlo (hlavní světlo), trochu tvrdší a více zacílené světlo

Více

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe 1 Výtvarná výchova Výtvarná výchova Učivo Barevný svět kolem nás, barvy které známe Barvy základní, podvojné a jejich uplatnění při VOV, možnost použití redukované né škály Barvy lazurní/husté; odstíny,

Více

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. 0185 Moderní škola 21. století Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Název vzdělávací

Více

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 FOTOGRAFOVÁNÍ Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 1. OBSAH 1. ÚVOD 3 2. FOTOGRAFICKÁ VÝBAVA 4 2.1. FOTOAPARÁT 4 2.2. OBJEKTIVY 5 2.3. BLESKY 6 2.4. OSTATNÍ VÝBAVA

Více

Rozdělení přístroje zobrazovací

Rozdělení přístroje zobrazovací Optické přístroje úvod Rozdělení přístroje zobrazovací obraz zdánlivý subjektivní přístroje lupa mikroskop dalekohled obraz skutečný objektivní přístroje fotoaparát projekční přístroje přístroje laboratorní

Více

Technika pořizování digitální fotodokumentace

Technika pořizování digitální fotodokumentace Technika pořizování digitální fotodokumentace Zpracování digitálních fotografií na PC Miroslav Pokorný OBSAH Zpracování dat ve fotoaparátu pro uložení ve formátu TIFF - ukázka části typických Exif údajů

Více

Jak udělat dobrou fotografii

Jak udělat dobrou fotografii Jak udělat dobrou fotografii Michal Fic Úvod Expozice Manuální expozice Trojúhelník expozice Clona Rychlost závěrky (doba expozice) ISO citlivost Expozimetr Proč se zamýšlet nad různými kombinacemi času

Více

KAPITOLA 5 SPORTOVNÍ REPORTÁŽ

KAPITOLA 5 SPORTOVNÍ REPORTÁŽ KAPITOLA 5 SPORTOVNÍ REPORTÁŽ Soubor fotografií z (jedné) sportovní akce tvoří dohromady sportovní reportáž. Snímky na sebe navazují a doplňují se. Může jít o prosté zobrazení průběhu sportovní akce od

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_02 Sada: Digitální fotografie Téma: Základy ovládání digitálního fotoaparátu Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití:

Více

2.1.6 Jak vidíme. Předpoklady: Pomůcky: sady čoček, další čočky, zdroje rovnoběžných paprsků, svíčka

2.1.6 Jak vidíme. Předpoklady: Pomůcky: sady čoček, další čočky, zdroje rovnoběžných paprsků, svíčka 2.1.6 Jak vidíme Předpoklady: 020105 Pomůcky: sady čoček, další čočky, zdroje rovnoběžných paprsků, svíčka Pedagogická poznámka: V ideálním případě by se látka probírala dvě vyučovací hodiny v první by

Více

6 Umění přesného zaostření

6 Umění přesného zaostření Téma 6 Umění přesného zaostření Fotoaparáty dnes dokážou zaostřit rychleji než lidské oko, v některých situacích ale nejsou příliš spolehlivé. Je dobré vědět, kdy obyčejně nastávají problémy Dnešní systémy

Více

Neutrální denzita ve standardních filtrech Filtry jsou dostupné v provedení pryskyřice nebo vysoce kvalitní polyester.

Neutrální denzita ve standardních filtrech Filtry jsou dostupné v provedení pryskyřice nebo vysoce kvalitní polyester. Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 6 Neutrální denzita ve standardních filtrech Filtry jsou dostupné v provedení pryskyřice nebo vysoce kvalitní polyester. Fotografické

Více

ISO 400 1/40 s f/11 100 mm. 130 NIKON D5000: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/40 s f/11 100 mm. 130 NIKON D5000: Od momentek k nádherným snímkům ISO 400 1/40 s f/11 100 mm 6 130 NIKON D5000: Od momentek k nádherným snímkům Řekněte sýr REŽIMY A FUNKCE PRO SKVĚLÉ PORTRÉTY Fotografování lidí je jednou z největších radostí fotografie. Když se vám podaří

Více