Konstrukce malého vodního mlýnku (pracovní list)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Konstrukce malého vodního mlýnku (pracovní list)"

Transkript

1 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/ Konstrukce malého vodního mlýnku (pracovní list) Označení: EU-Inovace-F-7-05 Předmět: Fyzika Cílová skupina: 7. třída Autor: Mgr. Monika Rambousková Časová dotace: 1 vyučovací hodina Forma: skupinová Anotace: tuto práci je vhodné zařadit do výuky při probírání učiva o otáčivých účincích síly, později je možné použít model k vysvětlení fungování vodní elektrárny, případně k měření výkonu zařízení Cíl: zkonstruovat model malého vodního mlýnku a vyzkoušet si praktickou ukázku otáčivých účinků síly Pomůcky: dřevěná lišta široká 30 mm, větší korková zátka (průměr 3,5cm), plastová fólie (krabička od zmrzliny nebo psací průhledná fólie), silnější špejle nebo kulatá tyčka od většího nanuku, nýt dlouhý 30 mm, gumové vodovodní těsnění, list pilky na železo, tavná pistole, nůžky, vrtačka, fotoaparát Teorie Síla může mít různé otáčivé účinky. Síla vodního toku může roztáčet vodní kolo a jeho energie může být využita různým způsobem. Vodní (kolový) mlýn je mlýn, poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola. Starověký vynález, známý antickému světu již od 2. st. před n. l., se do středověké Evropy dostal z Orientu až během křížových výprav. Mlýn (latinsky "mola", německy "mühle") do Čech pravděpodobně přinesli mniši benediktýni. Nejstarší zmínky o vodních mlýnech u nás pocházejí z 12. století. Základem vodního mlýnu obecně je vodní kolo, poháněné energií vodního toku.

2 Během staletí vývoje vzniklo mnoho konstrukcí vodních mlýnů. K jejich základnímu dělení však slouží místo přívodu vody na mlýnské kolo: Horní náhon - voda dopadá na mlýnské kolo shora tak, aby "namočila" jen 1/2 kola. Jednotlivé lopatky kola mají tvar jakési "vaničky"; jejich funkcí je držet vodu během rotace co nejdéle. Jakmile se však kolo začne otáčet, jednotlivé vaničky poklesnou, a voda se z nich začne vylévat. V praxi tedy si lze představit horní náhon jako kolo, jehož jedna polovina je zatížena tíhou vody, zatímco druhá polovina je prázdná, což způsobuje jeho rotaci. Dolní a střední náhon - proud vody teče pod osou kola, kde pohání lopatky (velmi zjednodušeně řečeno) na principu "obráceného vesla". Vodní kola byla používaná k pohonu mnoha různých zařízení, nejčastěji: Hamr - Hamr je v podstatě středověká strojní kovárna, kde vodní kolo přes soustavu převodů zdvihalo obrovské kladivo (hamr), kovající rozměrné výkovky Pila. Vodní kolo se často používalo k pohonu pil, zejména k podélnému řezání klád na prkna. Čerpání vody z dolů. Vodní kolo se často používalo ve středověkém hornictví k čerpání vody z dolů či k zdvihání rudy. Prakticky až do 19. století bylo na našem území vodní kolo jediným zdrojem mechanické energie, pokud nepočítáme sílu zvířat nebo lidí (větrných mlýnů bylo v české krajině jen několik). Pokud naši předkové chtěli mechanizovat nějakou práci, téměř neměli jinou možnost než se usadit v blízkosti vodoteče, a pořídit si vodní kolo. Postup: Třídu je vhodné rozdělit do skupin po 4-5 žácích. Je nutné dbát na bezpečnost u vyřezávání a lepení nebezpečí říznutí a popálení. Pokud máte možnost, dělejte tuto práci ve školních dílnách, kde můžete uchytit lištu při vrtání do svěráku. 1. Žáci ve větší korkové zátce (průměr 3,5 cm) udělají listem pilky na železo 6 zářezů pro lopatky, uprostřed vyvrtají za pomocí učitele otvor a do něj vlepí jako osu silnější špejli. 2. Obdélníkové lopatky 3 2 cm vystřihnou z tužší plastové fólie a přilepí je tavnou pistolí do zářezů v zátce. 3. Do dřevěné lišty vyvrtají otvor a do něj zasunou dutý hliníkový nebo měděný nýt délky 30 mm jako ložisko osy vodního kola. Na osu nasunou zarážku z gumového vodovodního těsnění, zasunou ji s vodním kolem do otvoru nýtku a z druhé strany zajistí další zarážkou. Hotové vodní kolo vloží do proudu vody z vodovodu.

3 4. Svůj model vyfotografují a vloží do pracovního listu. Závěrečné zhodnocení:

4 Pracovní list: Název úlohy: EU-Inovace-F-7-05 Konstrukce malého vodního mlýnku Jméno: Datum: Třída: Školní rok: Spolupracovali: Úkol: vyrobit model malého vodního mlýnku Pomůcky: dřevěná lišta široká 30 mm, větší korková zátka (průměr 3,5cm), plastová fólie (krabička od zmrzliny nebo psací průhledná fólie), silnější špejle nebo kulatá tyčka od většího nanuku, nýt dlouhý 30 mm, gumové vodovodní těsnění, list pilky na železo, tavná pistole, nůžky, vrtačka, fotoaparát Postup: 1. Ve větší korkové zátce (průměr 3,5 cm) udělej listem pilky na železo 6 zářezů pro lopatky, uprostřed vyvrtej za pomocí učitele otvor a do něj vlep jako osu silnější špejli. 2. Obdélníkové lopatky 3 2 cm vystřihni z tužší plastové fólie a přilep je tavnou pistolí do zářezů v zátce. 3. Do dřevěné lišty vyvrtej otvor a do něj zasuň dutý hliníkový nebo měděný nýt délky 30 mm jako ložisko osy vodního kola. Na osu nasuň zarážku z gumového vodovodního těsnění, zasuň ji s vodním kolem do otvoru nýtku a z druhé strany zajisti další zarážkou. Hotové vodní kolo vlož do proudu vody z vodovodu. 4. Svůj model vyfotografuj a vlož do pracovního listu.

5 Vypracování: Fotografie hotového modelu Doplňující úkol: Vyhledej na internetu, kde se nachází nejbližší vodní mlýn tvému bydlišti.

6 Použité zdroje: [online] [ cit ] Dostupné z: Newsletter KSE 05 KOLÁŘOVÁ, R. BOHUNĚK, J., Fyzika pro 7. ročník základní školy Praha: Prometheus, spol. s r. o., s. ISBN Doc. Dr. Ing. RAUNER K. a kol., Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia Plzeň: Nakladatelství Fraus, s. ISBN RNDr. MACHÁČEK M., Fyzika pro 7. ročník základní školy, I. díl Praha: Scientia SPN, s. ISBN

7

Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě

Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě Označení: EU-Inovace-F-8-07 Předmět: Fyzika

Více

Měření závislosti teploty povrchu Země na úhlu insolace - roční období (experiment)

Měření závislosti teploty povrchu Země na úhlu insolace - roční období (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření závislosti teploty povrchu Země na úhlu insolace - roční období (experiment) Označení: EU-Inovace-F-9-09 Předmět:

Více

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a tlaku vzduchu, grafické zpracování teplotním čidlem a barometrem

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a tlaku vzduchu, grafické zpracování teplotním čidlem a barometrem Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a tlaku vzduchu, grafické zpracování teplotním čidlem a barometrem (práce

Více

Měření povrchového napětí kapaliny

Měření povrchového napětí kapaliny Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření povrchového napětí kapaliny (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-03 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída

Více

Měření účinnosti rychlovarné konvice

Měření účinnosti rychlovarné konvice Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření účinnosti rychlovarné konvice Označení: EU-Inovace-F-8-13 Předmět: fyzika Cílová skupina: 8. třída Autor: Mgr.

Více

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Určení hustoty látky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-6-12 Předmět: fyzika Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

Konstrukce modelů domů s různě barevnými povrchy

Konstrukce modelů domů s různě barevnými povrchy Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Konstrukce modelů domů s různě barevnými povrchy (pracovní list) Označení: EU-Inovace-F-9-06 Předmět: Fyzika Cílová skupina:

Více

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a grafické zpracování teplotním čidlem. (práce v terénu + laboratorní práce)

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a grafické zpracování teplotním čidlem. (práce v terénu + laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a grafické zpracování teplotním čidlem (práce v terénu + laboratorní

Více

Konstrukce modelu světlovodu

Konstrukce modelu světlovodu Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Konstrukce modelu světlovodu (pracovní list) Označení: EU-Inovace-F-9-10 Předmět: Fyzika Cílová skupina: 9. třída Autor:

Více

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE - průtočné, přílivové a přečerpávací elektrárny, vodíkový palivový článek (interaktivní tabule)

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE - průtočné, přílivové a přečerpávací elektrárny, vodíkový palivový článek (interaktivní tabule) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE - průtočné, přílivové a přečerpávací elektrárny, vodíkový palivový článek (interaktivní tabule)

Více

Zdroje elektrického proudu - výhody a nevýhody (experiment)

Zdroje elektrického proudu - výhody a nevýhody (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zdroje elektrického proudu - výhody a nevýhody (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-03 Předmět: fyzika Cílová skupina:

Více

Měření výkonu solárních článků v závislosti na osvětlení a úhlu osvětlení

Měření výkonu solárních článků v závislosti na osvětlení a úhlu osvětlení Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření výkonu solárních článků v závislosti na osvětlení a úhlu osvětlení Označení: EU-Inovace-F-9-02 Předmět: Fyzika

Více

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH. Viz použité zdroje

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH. Viz použité zdroje III/2 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH Potřebné pomůcky Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělání Potřebný čas Velikost Zdroj Sešit, učebnice, pero Výklad, aktivita žáků 9. ročník 2.

Více

Měření osvětlení svíčky, klasické a úsporné žárovky v závislosti na vzdálenosti od zdroje (experiment)

Měření osvětlení svíčky, klasické a úsporné žárovky v závislosti na vzdálenosti od zdroje (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření osvětlení svíčky, klasické a úsporné žárovky v závislosti na vzdálenosti od zdroje (experiment) Označení: EU-Inovace-F-9-05

Více

Mapování hluku v terénu (práce v terénu)

Mapování hluku v terénu (práce v terénu) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Mapování hluku v terénu (práce v terénu) Označení: EU-Inovace-F-8-17 Předmět: fyzika Cílová skupina: 8. třída Autor:

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ..07/.4.00/2.2759 Název DUM: Páka, rovnovážná

Více

Konstrukce modelu větrné elektrárny (laboratorní práce)

Konstrukce modelu větrné elektrárny (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Konstrukce modelu větrné elektrárny (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-9-11 Předmět: fyzika Cílová skupina: 9.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 18

Více

Reostat, potenciometr

Reostat, potenciometr Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 egistrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Měření odrazu a absorpce světla (experiment)

Měření odrazu a absorpce světla (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Označení: EU-Inovace-F-9-08 Předmět: Fyzika Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Monika Rambousková Časová dotace: 1

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Fyzika 6. 9.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Fyzika 6. 9. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Fyzika 6. 9. Název DUM: VY_32_INOVACE_4A_17_DALEKOHLEDY Vyučovací předmět: Fyzika Název vzdělávacího

Více

Zmapování objektů na simulovaném dně oceánu (experiment)

Zmapování objektů na simulovaném dně oceánu (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zmapování objektů na simulovaném dně oceánu (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-11 Předmět: fyzika Cílová skupina:

Více

GENERÁTOR STŘÍDAVÉHO PROUDU, TROJFÁZOVÁ SOUSTAVA

GENERÁTOR STŘÍDAVÉHO PROUDU, TROJFÁZOVÁ SOUSTAVA Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr.Milan Staněk MGV_F_SS_2S3_D13_Z_ELMAG_Generator_stridaveho_proudu_trifazova_soustava_PL Člověk a příroda Fyzika

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Porovnání vedení tepla různými materiály (experiment)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Porovnání vedení tepla různými materiály (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Označení: EU-Inovace-F-8-08 Předmět: Fyzika Cílová skupina:8. třída Porovnání vedení tepla různými materiály (experiment)

Více

Měření třecí síly. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-04

Měření třecí síly. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-04 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření třecí síly (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-04 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída Autor: Mgr. Monika

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Oheň, který nespálí (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-03 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

HMOTNÝ BOD, POHYB, POLOHA, TRAJEKTORIE, DRÁHA, RYCHLOST

HMOTNÝ BOD, POHYB, POLOHA, TRAJEKTORIE, DRÁHA, RYCHLOST Škola: Autor: Šablona: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Vladislav Válek VY_32_INOVACE_MGV_F_SS_1S1_D02_Z_MECH_Hmotny_bod_r ychlost_pl Člověk a příroda Fyzika Mechanika

Více

Název: Jak si vyrobit sluneční hodiny?

Název: Jak si vyrobit sluneční hodiny? Výukové materiály Název: Jak si vyrobit sluneční hodiny? Téma: Měření času, střídání dne a noci, střídání ročních období (RVP: Vesmír) Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět

Více

Měření rychlosti pohybu tělesa (experiment)

Měření rychlosti pohybu tělesa (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření rychlosti pohybu tělesa (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-07 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída Autor:

Více

IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA

IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Dagmar Horká MGV_F_SS_1S3_D13_Z_MOLFYZ_Idealni_krystalova_mrizka_real ny_krystal_typy_vazeb_pl Člověk a příroda

Více

Výuka astronomie na základních školách v České republice můžeme být spokojeni?

Výuka astronomie na základních školách v České republice můžeme být spokojeni? Astronomické vzdelávanie Školská fyzika 2013 / 6 Výuka astronomie na základních školách v České republice můžeme být spokojeni? Miroslav Randa 1, Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni Astronomie

Více

RNDr. Božena Rytířová. Základy měření (laboratorní práce)

RNDr. Božena Rytířová. Základy měření (laboratorní práce) Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: RNDr. Božena Rytířová Základy měření (laboratorní práce) Měření rozměrů tělesa posuvným a mikrometrickým měřidlem Materiál má podobu pracovního

Více

Naše zkušenost z denního života, technické praxe a samozřejmě i pokusy. částečná přeměna celkové energie ve vnitřní energii okolí [2, s. 162].

Naše zkušenost z denního života, technické praxe a samozřejmě i pokusy. částečná přeměna celkové energie ve vnitřní energii okolí [2, s. 162]. Nevratné procesy pro žáky základních škol LIBUŠE ŠVECOVÁ ERIKA MECHLOVÁ Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě Naše zkušenost z denního života, technické praxe a samozřejmě i pokusy ukazují,

Více

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH A HORNICKÝCH

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH A HORNICKÝCH 1 SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH A HORNICKÝCH Obor: 23-51-H/01 Strojní mechanik ŠVP: Zámečník důlní provozy 1. Ruční zpracování kovů orýsování - co je to orýsování, rýsovací nářadí a

Více

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce)

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-8-12

Více

Opakované měření délky

Opakované měření délky Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Opakované měření délky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-6-10 Předmět: fyzika Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Magnetické

Více

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment)

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-06

Více

Autor Použitá literatura a zdroje Metodika

Autor Použitá literatura a zdroje Metodika Poř. číslo III-2-F-II-1-7r. III-2-F-II-2-7.r. Název materiálu Vlastnosti kapalin Hydraulická zařízení Autor Použitá literatura a zdroje Metodika http://www.quido.cz/osobnosti/pascal.htm. http://black-hole.cz/cental/wp-content/uploads/2011/04/spojene_nadoby.pdf

Více

Zapojování rezistorů ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ. sériově = za sebou. paralelně = vedle sebe. VY_32_INOVACE_53.notebook. May 25, 2012

Zapojování rezistorů ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ. sériově = za sebou. paralelně = vedle sebe. VY_32_INOVACE_53.notebook. May 25, 2012 Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Elektrická

Více

I = Q t. Elektrický proud a napětí ELEKTRICKÝ PROUD A NAPĚTÍ. April 16, 2012. VY_32_INOVACE_47.notebook. Elektrický proud

I = Q t. Elektrický proud a napětí ELEKTRICKÝ PROUD A NAPĚTÍ. April 16, 2012. VY_32_INOVACE_47.notebook. Elektrický proud Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace email: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Sestavení vlastní meteostanice - měření srážek

Sestavení vlastní meteostanice - měření srážek Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sestavení vlastní meteostanice - měření srážek (práce v terénu + laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-6-02 Předmět:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.24 Zateplování budov minerálními deskami

Více

Výkon elektrického proudu, elektrická energie a její výroba VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU ELEKTRICKÁ ENERGIE A JEJÍ VÝROBA P = U. I.

Výkon elektrického proudu, elektrická energie a její výroba VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU ELEKTRICKÁ ENERGIE A JEJÍ VÝROBA P = U. I. Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii

Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii KOUBEK, Václav a kol. Sbírka úloh z fyziky pro gymnázia, 1. díl. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988, ISBN 14-624-88. BARTUŠKA, Karel. Sbírka řešených úloh z fyziky pro střední školy I. Praha:

Více

Kalorimetrická rovnice, skupenské přeměny

Kalorimetrická rovnice, skupenské přeměny Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/1.759 Název DUM: Těžiště tělesa

Více

Síla SÍLA. VY_32_INOVACE_200.notebook. May 28, 2013

Síla SÍLA. VY_32_INOVACE_200.notebook. May 28, 2013 Síla Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Střídavý proud

Více

Turbíny 1. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Turbíny 1. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Turbíny

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.24 Zateplování budov minerálními deskami

Více

Část B - Portfolio žáka Základní informace: Škola: Základní škola Třešť Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/57.0687 Školní rok: 2015/2016 Třída: 7. A volitelný předmět emeslné práce Jméno žáka:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 16

Více

PÍSTOVÁ ČERPADLA. Jan Kurčík 3DT

PÍSTOVÁ ČERPADLA. Jan Kurčík 3DT PÍSTOVÁ ČERPADLA Jan Kurčík 3DT CHARAKTERISTIKA PÍSTOVÝCH ČERPADEL Pístová čerpadla jsou vhodná pro čerpání menších objemů kapalin, při vyšších tlacích. Hlavním znakem pístových čerpadel je převod rotačního

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 5 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1..00/1.759 Název DUM: Skládání sil Název

Více

Mikroskop, potřeby k mikroskopování (laboratorní práce)

Mikroskop, potřeby k mikroskopování (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Mikroskop, potřeby k mikroskopování (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-01 Předmět: přírodopis Cílová skupina:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 14

Více

elektrický potenciál, permitivita prostředí, dielektrikum, elektrické napětí, paralelní a sériové zapojení Obrázek 1: Deskový kondenzátor

elektrický potenciál, permitivita prostředí, dielektrikum, elektrické napětí, paralelní a sériové zapojení Obrázek 1: Deskový kondenzátor Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_2S2_D06_Z_ELMAG_Kapacita_vodice_kondenzatory_ spojovani_a_energie_kondenzatoru_pl Člověk

Více

Detergenty (Mýdla) (laboratorní práce)

Detergenty (Mýdla) (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Detergenty (Mýdla) (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-07 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr.

Více

DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA DEFORMACE PRUŽNÁ (ELASTICKÁ) DEFORMACE TVÁRNÁ (PLASTICKÁ)

DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA DEFORMACE PRUŽNÁ (ELASTICKÁ) DEFORMACE TVÁRNÁ (PLASTICKÁ) Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Dagmar Horká MGV_F_SS_1S3_D14_Z_MOLFYZ_Deformace pevného tělesa, normálové napětí, hookův zákon_pl Člověk a příroda

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/1.759 Název DUM: Zvukové jevy

Více

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi Veletrh nápadů učitel!! /ljziky I!'IH!'!lIMre!II'!!lI!l!l ~i ~ fy:dhu Věra Bdlnková, J. Šimečková, Z. Bobek 1. Toncicí potápěč (karteziónek) Potřeby: plastová láhev (1,5 I), kapátko, kádinka S obarvenou

Více

Přenosné ruční stroje, nářadí a zařízení

Přenosné ruční stroje, nářadí a zařízení Přenosné ruční stroje, nářadí a zařízení Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_649_Přenosné ruční stroje, nářadí a zařízení - I_PWP Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a

Více

Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Název: Dioda Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek: Elektřina a magnetismus Ročník:

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

OBRÁBĚNÍ DŘEVA. Mgr. Jan Straka

OBRÁBĚNÍ DŘEVA. Mgr. Jan Straka OBRÁBĚNÍ DŘEVA Mgr. Jan Straka Obrábění je technologický pochod, kterým vytváříme požadovaný tvar obrobku ve stanovených rozměrech a v požadované kvalitě obrobených ploch. Obrábění se dělí podle způsobu

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 12. 11. 2012 Pořadové číslo 07 1 Hlasitost Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil

Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil Teoretická část: Páka je jednoduchý stroj, ve fyzice velmi důležitý pojem pro působí síly či celé skupiny sil. Ve své podstatě

Více

Zkameněliny (laboratorní práce)

Zkameněliny (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zkameněliny (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-40 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr.

Více

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST):

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): Název výukové aktivity: Práce se stavebnicí Voltík Vyučovací předmět: Technický kroužek. Anotace: Úkolem žáků je seznámit se se základy elektroniky prostřednictvím

Více

Parní turbíny 1. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Parní turbíny 1. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Parní

Více

Název materiálu: Rychlost zvuku

Název materiálu: Rychlost zvuku Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás

Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás Termíny konání: 10. 13. června 2014 Cíle exkurze: Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás žáci se seznámí s metodami, pomocí kterých se využívaly životní živly (voda, vítr) poznají moderní způsob získávání

Více

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce)

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-25 Předmět: přírodopis

Více

Masarykovo gymnázium Vsetín

Masarykovo gymnázium Vsetín Prima Český jazyk a literatura Český jazyk pro 6. ročník ZŠ a prim víceletých g. Krausová, Z. Fraus Plzeň Čítanka pro 6. ročník ZŠ a prim víceletých g. Lederbuchová, L Fraus Plzeň Učebnice a pracovní sešity

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D07_Z_OPAK_M_Mechanika_kapalin_a_plynu_T Člověk a příroda Fyzika Mechanika kapalin

Více

Rozvoj technických dovedností žáků na druhém stupni základní školy

Rozvoj technických dovedností žáků na druhém stupni základní školy Rozvoj technických dovedností žáků na druhém stupni základní školy Část A.1 Plán rozvoje technických dovedností žáků Základní informace o projektu Číslo Prioritní osy: 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory:

Více

Oběhová soustava člověka krevní tlak (laboratorní práce)

Oběhová soustava člověka krevní tlak (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oběhová soustava člověka krevní tlak (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-28 Předmět: přírodopis Cílová skupina:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.7 Základy klempířského minima Kapitola 4

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/1.759 Název DUM: Kladky Název

Více

Hoření Ch_020_Chemické reakce_hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková

Hoření Ch_020_Chemické reakce_hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Transformátory

Více

Název: Studium tření a jeho vliv na běžné aktivity

Název: Studium tření a jeho vliv na běžné aktivity Název: Studium tření a jeho vliv na běžné aktivity Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Člověk a svět práce) Tematický

Více

Sestrojení voltampérové charakteristiky diody (experiment)

Sestrojení voltampérové charakteristiky diody (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sestrojení voltampérové charakteristiky diody (experiment) Označení: EU-Inovace-F-9-01 Předmět: Fyzika Cílová skupina:

Více

Název materiálu Autor Použitá literatur a zdroje Metodika. Doc. Dr. Ing. Karel Rauner : Fyzika 8 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Fraus 2006

Název materiálu Autor Použitá literatur a zdroje Metodika. Doc. Dr. Ing. Karel Rauner : Fyzika 8 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Fraus 2006 Pořadové číslo 1-8r. Název materiálu Autor Použitá literatur a zdroje Metodika Spalovací motory 1 Doc. Dr. Ing. Karel Rauner : Fyzika 8 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Fraus 2006 RNDr. Martin Macháček, CSc.

Více

Robotický manipulátor

Robotický manipulátor Středoškolská technika 2014 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Robotický manipulátor Vladimír Jón Koordinátor: Ing. Luboš Malý Integrovaná střední škola, 3.ročník Kumburská 846,

Více

ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE

ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE Eva HEJNOVÁ, Růţena KOLÁŘOVÁ Abstrakt V příspěvku je prezentováno další z řady CD (Vlastnosti látek a těles) určených pro učitele základních

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor VY_32_INOVACE_OvKč.2,3/02/03/12 Bc. Iveta Martinů Obor;

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Lom světla

Více

Certain Teed Montáž vinylového obkladu

Certain Teed Montáž vinylového obkladu Certain Teed Montáž vinylového obkladu Dovoz a Distribuce v ČR: EKOCELL CZ s.r.o. Kunín 255, 742 53 Kunín Tel. 773400186 info@ekocell.cz www.ekocell.cz Obsah 1) Montáž lamel 2) STUDfinder instalační systém

Více

Plasty (laboratorní práce)

Plasty (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Plasty (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-09 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona Kubešová

Více

PUBLIKACE. projektu Krušnohorská hračka. reg. č. : CZ.1.07/1.1.34/01.000 METODICKÁ ČÁST

PUBLIKACE. projektu Krušnohorská hračka. reg. č. : CZ.1.07/1.1.34/01.000 METODICKÁ ČÁST PUBLIKACE projektu Krušnohorská hračka reg. č. : CZ.1.07/1.1.34/01.000 METODICKÁ ČÁST T E N T O P R O J E K T J E S P O L U F I N A N C O V Á N E V R O P S K Ý M S O C I Á L N Í M F O N D E M A S T Á T

Více

Fyzika v přírodě. výukový modul pro 9. ročník základní školy

Fyzika v přírodě. výukový modul pro 9. ročník základní školy Fyzika v přírodě výukový modul pro 9. ročník základní školy Základní údaje o výukovém modulu Autor (autoři) výukového modulu: Mgr. Pavel Rafaj Téma (témata) výukového modulu: vyhledávání a zpracování informací

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/4.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_2_INOVACE_CH29_1_06 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více