ŽÁK S KOMBINOVANÝM POSTIŽENÍM V ZÁKLADNÍ ŠKOLE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŽÁK S KOMBINOVANÝM POSTIŽENÍM V ZÁKLADNÍ ŠKOLE"

Transkript

1 Stati a výzkumná sdělení ŽÁK S KOMBINOVANÝM POSTIŽENÍM V ZÁKLADNÍ ŠKOLE Pavel Zikl Anotace: Příspěvek se zabývá vzděláváním žáků s kombinovaným postižením (mentálním a tělesným) a komplexní péčí o tyto žáky. Jsou zde prezentovány některé výsledky výzkumů realizovaných na Ústavu primární a preprimární edukace PdF UHK. Jedná se zejména o dílčí výsledky komparace stavu ucelené rehabilitace v běžných ZŠ a ve školách speciálních (např. srovnání silných a slabých stránek u jednotlivých typů škol nebo výrokové záznamy rodičů a učitelek). Klíčová slova: kombinované postiženi, integrace, vzdělávání žáků se speciálními potřebami, ucelená rehabilitace. 1. Úvod Práce se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami je pro učitele bezesporu velmi náročná. K nejobtížnějším úkolům v této oblasti patří zajištění odpovídající komplexní péče o děti s postižením kombinovaným. I tato skupina je však velmi heterogenní, patří sem děti s kombinací lehčích vad, ale také děti slepohluché, s těžkým mentálním postižením apod. V tomto příspěvku se zaměřuji na žáky s kombinací postižení mentálního a tělesného, z nichž většinu případů tvoří děti s dětskou mozkovou obrnou.' Dětská mozková obrna se objevuje minimálně u dvou dětí na 1000 živě narozených (Hinchcliffe 2003), vzniká u 8-10 % dětí narozených před termínem (Kraus 2005). Děti s kombinovaným postižením plní povinnou školní docházku také v běžných školách, ne jen ve školách speciálních, a vzhledem k prointegračnímu trendu v našem školství se počet těchto dětí bude spíše zvyšovat. Tomuto nahrává i možnost získávání asistentů (pedagogických, osobních), které je možné snáze zajistit (financovat) právě pro děti s těžším postižením, kam kombinace mentálního a tělesného postižení patří. Edukace je v tomto případě nedílnou součástí ucelené rehabilitace (týká se to zejména podpory léčebného procesu) a je tedy nezbytné, aby učitel znal a ve své práci aplikoval poznatky a metody z dalších oblastí ucelené rehabilitace. Jedinou ze složek, jež není v základních školách naplňována, je rehabilitace pracovní, která se zaměřuje na lidi v produktivním věku. Nejvýznamnější ze 1 Neurologické onemocnění, které je následkem poškození mozku v těhotenství, během porodu a po něm; v časném dětství se objevují poruchy vývoje, zejm. poruchy v pohybové sféře; postižení inteligence je různé. (Vokurka 2006)

2 složek ucelené rehabilitace ve školách je rehabilitace pedagogická, která je základní náplní práce učitele a školy. Cílem je nejen dosažení co nejvyššího stupně vzdělání, ale také zvyšování samostatnosti, aktivizace, zájmová a volnočasová činnost apod. Rehabilitaci léčebnou realizují zejména zdravotničtí pracovníci, nicméně je i důležitou součástí práce učitele. Jedná se například o nutnost polohování imobilních dětí, řešení problémů s příjmem potravy, sebeobsluhou a hygienou, dále pak by učitel měl být schopen stimulovat motorický vývoj dítěte a facilitovat (usnadňovat) mu vykonávání běžných motorických činností, zajistit dodržování ergonomických zásad ve škole (např. sezení, držení tužky) atd. Vzhledem k tomu, že učitelé tráví se svými žáky velmi dlouhou dobu (nejdelší po rodičích), měli by tedy být schopni realizovat to, pro co zatím nemáme český termín - handling. Tento výraz snad můžeme popsat jako celodenní aplikaci prvků různých rehabilitačních technik, které jsou zaměřené na stimulaci/facilitaci hybnosti, inhibici patologických pohybových vzorů a podporu vývoje normálních motorických projevů. Aktivity jsou realizovány po celý den v rámci běžných aktivit (jídlo, učení, hygiena, hra...) a vykonávají je pod supervizí odborníka všechny osoby, které s žákem/klientem pracují. S léčebnou rehabilitací těchto dětí úzce souvisí úprava prostředí. Nejedná se však pouze o odstranění architektonických bariér ve škole a v jejím okolí, případné o usnadnění jejich překonávání (madla, plošiny, schodolezy atd.). Existuje také velké množství dalších technických pomůcek, které jsou pro některé děti nezbytné (např. vozíky, speciální židle, pomůcky pro hygienu), nebo mohou dítěti usnadnit vykonávání řady činností (např. držáky úchopu, chodítka, protiskluzová podložka, pomůcky pro příjem potravy, pomůcky pro ovládání PC). Využívání potřebných kompenzačních pomůcek by mělo být ve školách běžné a je v mnoha případech (zejména u těžších forem postižení) nezbytnou podmínkou pro pobyt dítěte v této instituci. Neméně obtížná je podpora žáka při řešení problémů z oblasti sociální, což znamená nejen zajištění bydlení, dopravy nebo příspěvku na péči, ale pro školu zejména pomoc dítěti se sociálním začleňováním v nejširším slova smyslu. Prostý pobyt dítěte s tělesným a mentálním postižením mezi ostatními žáky ve třídě rozhodně nemůže naplnit veškeré jeho potřeby. Tento žák může být znevýhodněn svým omezením v oblasti motoriky, kognitivních schopností, narušením komunikační schopnosti, ale také řadou vnějších vlivů. V nejhorším případě může být svým okolím odmítán, může zde chybět spontánní kontakt, může pobývat většinu času pouze s asistentem apod. Součástí sociální rehabilitace je také složka ekonomická, případně legislativní. Rodina dětí s tímto postižením má nárok na některé výhody (např. příspěvek na péči), úhradu pomůcek nebo jiné peněžní dávky (např. příspěvek na pořízení automobilu, příspěvek na benzín atd.).

3 I v této oblasti by měl mít učitel základní znalosti, protože dle našich zkušeností nejsou rodiče často dostatečně informováni o všech možnostech, které mají. 2. Závěry z výzkumů V této části se pokusím nastínit několik pozitivních zjištění, ale také problémů, se kterými se v našich školách setkáváme a na které jsme narazili v průběhu realizace našich výzkumů. 2 Asi nejpozitivnějším zjištěním je kvalita vztahů mezi sledovanými žáky, jejich rodiči a pedagogy, kterou nejen deklarují učitelé, ale vyplývá také z rozhovorů s rodiči, asistenty a žáky samými a potvrzují ji i pozorování ve třídách. Již náš výzkum realizovaný v minulém roce (tab. č. 1,2) ukázal, že vztahy s rodinou a se žákem patří mezi nejdůležitější faktory, které mají vliv na úspěšnost integrace dětí s postižením. Tab. č. 1: (Faberová, a kol. 2006) 3 Co nejvíce pomáhá v práci s integrovaným dítětem? Co nejvíce pomáhá? uvedeno uvedeno (%) Celkem respondentů 1. Rodina 83 58, Učitel 63 44, Škola 56 39, Vybaveni a pomůcky 30 21, ák 26 18, Poradenské instituce 25 17, Vztah učitel-žák 22 15, Spolužáci 19 13, Organizační opatřeni 17 12,0 142 Celkem , Výzkumy byly realizovány pracovníky Ústavu primární a preprimární edukace Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. FABEROVÁ, M., a kol. Deskripce a analýza podmínek vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na 1. st. ZŠ (závěrečná zpráva). Hradec Králové : ÚPPE, ZIKL, P., a kol. Realizace ucelené rehabilitace dětí s kombinovaným mentálním a tělesným postižením v běžných ZŠ a ve školách speciálních (závěrečná zpráva). Hradec Králové : ÚPPE, ' Výzkumný soubor tvořilo 142 učitelů 1. stupně běžných základních škol převážně královéhradeckého kraje, kteří měli ve své třídě integrovaného žáka s poruchou učeni nebo mentálním postižením.

4 Učitelé odpovídali na otázku, co jim nejvíce pomáhá při práci s integrovaným dítětem. Jednalo se o volné výpovědi, které jsme dále sloučili do 9 kategorií (podle charakteru jmenované proměnné) následujícím způsobem: kategorie žák - iniciativa žáka, snaha, píle, ochota pracovat, míra postižení kategorie rodina - spolupráce s rodinou, domácí příprava kategorie organizační opatření - počet žáků, reedukace ve škole, přítomnost asistenta kategorie vybavení a pomůcky - PC, didaktické a kompenzační pomůcky, literatura kategorie vztah učitel-žák - dobrý vztah, spolupráce kategorie učitel - individuální přístup, znalosti, tvořivost kategorie spolužáci - dobré vztahy, podpora, pomoc kategorie škola - podpora a spolupráce se spolupracovníky a vedením kategorie poradenské instituce - spolupráce s PPP, SPC Z výsledků je patrno, jak velký důraz kladou učitelé na spolupráci s rodinou. Spolupracuje-li rodina, pracuje-li s dítětem doma a postupuje v souladu se školou, pak je to zjevně ta nejdůležitější a patrně i nejúčinnější pomoc, jaké se může učiteli dostat. Hned na druhém místě byly uváděny položky související s učitelem samotným. Neboli učitel si musí v prvé řadě pomoci sám - musí se stále vzdělávat a vyvíjet vlastní iniciativu; potom vnímá i svoji práci jako účinnější. Další činitel, který dále zvyšuje význam osoby učitele, je jeho vztah s integrovaným žákem, kte- rý je uveden v samostatné kategorii. Na třetím místě se umístila škola. Důležitou roli zde hraje lidský faktor - kolegové, s nimiž se lze poradit či vedení, které je ochotno vyjít učiteli vstříc. Jsou zde tedy opět akcentovány vztahy (39%) proti organizačním opatřením (12%), jako je třeba snížení počtu žáků. Zajímavé je, že žák samotný, který je ústředním bodem celého procesu integrace, je vnímán jako významná pomoc jen v 18% výpovědí. Pokud ovšem přičteme i položku vztah učitel-žák, pak je žák vnímán jako důležitý pozitivní činitel v 33,8 %. Tab. č. 2: (Faberová, a kol. 2006) Hodnotící škála (obecně ne/spokojenost) nespokojen spokojen Celkem můj vztah s integrovaným dítětem ,5% 98,5% 100,0% vlastni práce s integrovaným dítětem ,0% 93,0% 100,0% Potěšitelná je také obecná spokojenost, která panuje na straně rodičů a pedagogů sledovaných dětí (tab. č. 2). Je však třeba dále zkoumat, zda tato spokojenost není pouze výsledkem malé informovanosti o možnostech ucelené rehabilitace. Spokojeni jsou totiž i rodiče dětí, u nichž je možné nalézt řadu nedostatků v uspoko-

5 jování speciálních potřeb ve všech slož- dvou dětí s obdobnou diagnózou, kde je kách rehabilitace (pedagogické, léčebné, popsána realizace léčebné rehabilitace ve sociální). Jako příklad uvádím srovnání škole (tab. č. 3). Tab. č. 3: (Zikl, a kol. 2007) 4 Léčebná rehabilitace pohybová aktivita žáka v průběhu vyučováni, léčebná rehabilitace (žáci imobilní, DMO, kvadruparéza) základní škola speciální škola žák je stále na vozíku (vyučování, žák je ve vozíku, speciální židli, násypném vaku, přestávky, po vyučováno polohovacích pomůckách, na zemi s oporou (vyučování, přestávky, po vyučování) žádný samostatný pohyb samostatný pohyb (lezení, přetáčení) ve třídě nebo přitv polohována není polohován pravidelně na fyzioterapii dojíždí s rodiči 2x týdně fyzioterapie 5x týdně ve škole neúčastní se hodin Tv s ostatními dětmi, neúčastní se Tv, v té době dochází na rehabilitaci je ve třídě s asistentkou a procvičují jemnou motoriku, protahují končetiny nebo dohánějí zameškanou látku, v dotazníku uvedeno jako Léčebná tělesná výchova" pohybové aktivity vykonává asistentka (po zaškolení rodiči) vykonává převážně asistentka (zaškolená fyzioterapeutkou), při rehabilitaci fyzioterapeutka Často diskutovanou je otázka integrace dětí s tímto postižením do běžných škol. Náš výzkum na jedné straně ukazuje, že i běžná základní škola může uspokojit potřeby takovéhoto dítěte, ale na druhé straně nám umožňuje pochopit obtížnost tohoto procesu. Teprve hlubší poznání konkrétních případů nám může odhalit například závažné problémy v sociálních vztazích v běžné škole, praktickou absenci léčebné rehabilitace (viz tab. č. 3) nebo pouze formální realizování poradenských služeb. Rozhodnutí o integraci dítěte by tedy mělo předcházet důkladné poznání 4 Výzkum měl podobu kolektivní případové studie; data uváděná v tomto článku byla získána prostřednictvím nezúčastněného dlouhodobého pozorování a nestandardizovaných i standardizovaných rozhovoril.

6 celé šíře potřeb dítěte na jedné straně a možností školy tyto potřeby naplňovat na straně druhé. Jako příklad je možné uvést výroky matky a učitelky, které se týkají sociálních vztahů a začlenění dívky s DMO do sociálních vztahů ve třídě. Připomínám, že se jedná o dívku integrovanou v běžné ZŠ, a právě možnost navazování běžných sociálních vztahů by měla být jednou z největších výhod integrovaného vzdělávání. Matka a učitelka o vztazích integrované dívky (DMO + MR) s ostatními dětmi v běžné ZŠ Matka o svém integrovaném dítěti: Do družiny nechodí, hned po škole ji vyzvedávám a odvádím domů... Doma ji děti navštěvují občas. Když má narozeniny, tak si pozve pět oblíbených spolužáků... Ona sama k nikomu na návštěvu nechodí, důvodem je sebeobsluha." Učitelka o témže dítěti: Na narozeniny si zve děti na oslavu.... Vztahy má dobré, všechny děti ji mají moc rádi, ona je také. Ale teď nastává období puberty, tak si jí přestávají všímat, protože už s ní nemohou probírat své problémy." Matka: Do 3. třídy N brečela, že chce do školy. Teď už sejí moc nechce, ale jen kvůli učení. Jinak se těší na spolužáky." Komparace běžných ZŠ a speciálních škol V další části příspěvku jsou prezentovány výsledky komparace stavu ucelené rehabilitace v běžné ZŠ a ve škole speciální. Jsou zde formulovány silné a slabé stránky obou forem vzdělávání žáků s kombinací mentálního a tělesného postižení. Nejedná se však o závěry učiněné na základě studia velkého vzorku, ale spíše o hlubší sondu do několika případů. Výzkumný soubor tvoří žáci mladšího školního věku s kombinovaným mentálním a tělesným postižením (dg. DMO + mentální retardace). Jde o pět žáků integrovaných do ZŠ a pět žáků ze speciálních škol. Integrované žáky jsme vybrali pomocí účelového vzorkování, přičemž jsme se snažili o maximální variaci, tedy o zastoupení co nejvíce typů a stupňů sledovaných diagnóz. Žáky ze speciálních škol jsme vybrali formou párového výběru dle stanovených kritérií (základní diagnóza, stupeň MR, stupeň poruchy hybnosti). Silné i slabé stránky nejsou platné pro všechny sledované případy, zařazeny jsou ty, které se vyskytovaly u většiny. V některých případech mohou být silné a slabé stránky v rámci jednoho typu školy i ve srovnání obou typů škol obrácené. Například v jedné běžné ZŠ je realizováno rehabilitační cvičení při vyučování, žák má k dispozici dostatek pomůcek. Platí to však i v negativním smyslu, kdy například dítě v běžné škole fakticky nenavazuje běžné sociální kontakty (výuka s asistentkou, mimo výuku existuje jen kontakt s několika jednotlivci a je spíše projevem soucitu spolužaček nebo řízené aktivity ze strany pedagogů). Tento příspěvek rozhodně nevyčerpává celou problematiku vzdělávání žáků

7 Tab. č. 4: (Zikl, a kol. 2007) SPECIÁLNÍ ŠKOLA složky ZÁKLADNI ŠKOLA (ZS praktická, ZS speciální) rehabilitace silné stránky slabé stránky silné stránky slabé stránky pedagogická, pozitivní vztah neexistence předmětů pozitivní vztah slabší působení psychologická s učitelkou speciálněpedagogické s učitelkou dynamiky soc. skupiny snaha dát dětem péče snaha dát dětem méně pozitivních vzorů maximum podpory nepřítomnost maximum podpory negativní vzory působení dynamiky odborníků (speciální předměty speciálně- obtížná realizace sociální skupiny pedagog, psycholog) pedagogické péče skupinové práce, pozitivní vzory učitelky bez (ne vždy) samostatné práce (žáci (spolužáci) odpovídajícího přítomnost odborníků smp) přítomnost vzdělání (speciální pedagog, riziko podceňování pedagogického srovnávání se psycholog, terapeuti) žáka asistenta (ne vždy), spolužáky vzdělané a zkušené možnost větší psychická učitelky individualizace výuky zátěž (nároky, běžná komunikace apod.) nedostatek finančních prostředků, pomůcek (ne vždy) množství didaktických pomůcek více personálu méně dětí ve třídě možnost nedostatečné (žádné) vzdělání asistenta mnoho dětí ve třídě (ne vždy - malotřídky) nedostatek podpory ze strany vedení individualizace výuky speciální postupy, metody nižší psychická zátěž

8 léčebná není realizována fyzioterapie ve škole (technická) fyzioterapie prvky rehabilitačních málo (žádné) cvičení v rámci polohování vyučování (polohování, nedostatek informací masáže, cvičení na míči o potřebách dítěte apod.) - ne vždy bariérové prostředí sociální větší skupina skupina spolužáků malý (žádný) kontakt vrstevníků, možnost má obdobnou s intaktní populací být zařazen do většího úroveň kognitivních není vždy v místě množství formálních (motorických) bydliště a neformálních skupin schopností méně pozitivních vzorů běžné vzory chování chování je prakticky vždy výrazné omezení v místě bydliště kontaktů s vrstevníky; zájem a pozornost.žijí vedle sebe" (těžší spolužáků (intaktní postižení, individuální populace) výuka a terapie) udržení přirozených sociálních vztahů s vrstevníky (z místa bydliště, MS) pozitivní vliv na spolužáky

9 s kombinovaným tělesným a mentálním postižením; snahou bylo spíše ukázat některá pozitiva a negativa a také naznačit, jak problematické je uspokojení všech potřeb integrovaných žáků a jak náročný proces představuje komplexní péče o ně. Literatura: FABEROVÁ, M., a kol. Deskripce a analýza podmínek vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na 1. st. ZŠ (závěrečná zpráva). Hradec Králové: ÚPPE, HINCHCLIFFE, A. Children with cerebral palsy. London : ITDG, ISBN X. VOKURKA, M.; HUGO, J a kol. Velký lékařský slovník. 6. vyd. Praha: Maxdorf, ISBN ZIKL, R, a kol. Realizace ucelené rehabilitace dětí s kombinovaným mentálním a tělesným postižením v běžných ZŠ a ve školách speciálních (závěrečná zpráva). Hradec Králové : UPPE, HAYDEN, T.L. Spratek. Praha : Portál, s. ISBN Kniha představuje skutečný příběh šestileté Sheily, která se dostane do speciální třídy pro děti s poruchami chování. Její učitelkou a zároveň prvním člověkem, který jí projeví lásku, je Torey Hayden. Ta po čase zjistí, že dívka má nadprůměrnou inteligenci, je učenlivá a dřímá v ní skrytý génius. Kniha je pozitivním svědectvím o síle pedagogických a terapeutických prostředků, a pedagoga představuje jako přítele, který neváhá pro dítě překonávat různé těžkosti.

3.3. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

3.3. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami 3.3. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci se zdravotním postižením, žáci se zdravotním znevýhodněním a žáci se sociálním

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Bakalářská práce 2012 Silvie Šmídová UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Ústav speciálně pedagogických studií BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Silvie

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA A HODNOCENÍ ČINNOSTI A HOSPODAŘENÍ ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA A HODNOCENÍ ČINNOSTI A HOSPODAŘENÍ ŠKOLY VÝROČNÍ ZPRÁVA A HODNOCENÍ ČINNOSTI A HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ZA ŠKOLNÍ ROK 2006/2007 Zpracovala Bc. Dagmar Rakoušová v Turnově 10.9.2007 ředitelka školy Schváleno 20.9.2007 na jednání Školské rady Zpracovala

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Soukromá zvláštní a pomocná škola pro žáky s více vadami, s. r. o. Sokolská 1, 739 32 Vratimov Identifikátor školy: 600 026 213 Zřizovatel:

Více

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku OBSAH ÚVOD 2 I. Odd. ZÁVĚRY A SOCIOTECHNICKÁ DOPORUČENÍ 3 Přehled hlavních výsledků 4 Sociotechnická doporučení 13 Vymezení vybraných pojmů 15 II.

Více

Oblastní pracoviště. Inspekční zpráva

Oblastní pracoviště. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Brno Inspekční zpráva Speciálně pedagogické centrum Speciální soukromé gymnázium Integra s.r.o. 628 00 Brno, Rašelinová 11 Rašelinová 11, 628 00 Brno Identifikátor:

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Speciální školy při Městské nemocnici Ostrava - Fifejdy, Ostrava - Poruba, Ukrajinská 19 Ukrajinská 19/1535, 708 00 Ostrava-Poruba Identifikátor

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Paseky nad Jizerou, okres Semily. Adresa: 512 47 Paseky nad Jizerou 242. Identifikátor školy: 600 098 796

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Paseky nad Jizerou, okres Semily. Adresa: 512 47 Paseky nad Jizerou 242. Identifikátor školy: 600 098 796 Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Paseky nad Jizerou, okres Semily Adresa: 512 47 Paseky nad Jizerou 242 Identifikátor školy: 600 098 796 Termín konání inspekce:

Více

Analýza podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami školy

Analýza podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami školy Výstup projektu Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Hlavní partner: Partneři: Analýza podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami školy Autoři: Kateřina Brožová, Barbora Úlehlová Editace:

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Chobotská 1757. Brandýs n. L. St. Boleslav, Chobotská 1757

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Chobotská 1757. Brandýs n. L. St. Boleslav, Chobotská 1757 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Chobotská 1757 Brandýs n. L. St. Boleslav, Chobotská 1757 Identifikátor školy: 600 051

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2119 (pracoviště 01240, činnost 1210) Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Odpovědný řešitel: PaedDr. Vladimíra

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Liberec Inspekční zpráva Základní škola Huntířov nad Jizerou, okres Jablonec nad Nisou Huntířov nad Jizerou 63 468 22 Železný Brod Identifikátor školy: 600078337

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 084 342/99-1165 Signatura: vh5ns102 Oblastní pracoviště č. 8 Liberec Okresní pracoviště Semily INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Speciální mateřská škola při Dětském centru

Více

Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIH-1434/14-H. Studnice 57, 547 48 Studnice skola.studnice@tiscali.

Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIH-1434/14-H. Studnice 57, 547 48 Studnice skola.studnice@tiscali. Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIH-1434/14-H Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby Základní škola a Mateřská škola, Studnice,

Více

Metodika práce se žákem s mentálním postižením. Milan Valenta, Petr Petráš a kolektiv

Metodika práce se žákem s mentálním postižením. Milan Valenta, Petr Petráš a kolektiv Metodika práce se žákem s mentálním postižením Milan Valenta, Petr Petráš a kolektiv Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Metodika práce se žákem s mentálním postižením Milan Valenta, Petr

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Mukařov

Česká republika Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Mukařov Česká republika Česká školní inspekce Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Mukařov U Zelené cesty 200, 251 62 Mukařov Identifikátor školy: 600 051 790 Termín konání

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola České Budějovice, Pražská 17

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola České Budějovice, Pražská 17 Česká republika Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola České Budějovice, Pražská 17 Adresa: Pražská 17, České Budějovice PSČ 370 04 Identifikátor

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Oblastní pracoviště č. 15 Zlín. okresní pracoviště Kroměříž. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Oblastní pracoviště č. 15 Zlín. okresní pracoviště Kroměříž. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště č. 15 Zlín okresní pracoviště Kroměříž Inspekční zpráva Speciální školy a speciální školská zařízení pro žáky s více vadami Kroměříž, Štěchovice 1361 PSČ 767 01

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Krnov, Albrechtická 85. 794 01 Krnov, Albrechtická 85

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Krnov, Albrechtická 85. 794 01 Krnov, Albrechtická 85 Česká republika Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Krnov, Albrechtická 85 794 01 Krnov, Albrechtická 85 Identifikátor školy: 600 131

Více

Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIC-74/12-C

Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIC-74/12-C Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIC-74/12-C Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola při centru ARPIDA, o. p.

Více

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM (Individuální plánování poskytovaných služeb) Jiří Miler Anotace: I lidé s mentální retardací mají vědomí sebe sama.

Více

Metodická zpráva č. 6

Metodická zpráva č. 6 Metodická zpráva č. 6 AKTUÁLNÍ VZTAH RODINY A ŠKOLY. SPOLUPRÁCE SE ŠKOLSKÝMI PORADENSKÝMI PRACOVIŠTI. PaedDr. PhDr. Anna Kucharská, Ph.D., PhDr. Sylva Hönigová ÚVOD Metodická zpráva č. 6, kterou zpracovávali

Více

Metodika práce asistenta pedagoga Práce s žákem s kombinovaným postižením Markéta Jirásková, Iveta Harangová

Metodika práce asistenta pedagoga Práce s žákem s kombinovaným postižením Markéta Jirásková, Iveta Harangová Metodika práce asistenta pedagoga Práce s žákem s kombinovaným postižením Markéta Jirásková, Iveta Harangová Pracovní verze Neprošlo jazykovou a redakční úpravou Určeno k ověření v praxi Univerzita Palackého

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Inspektorát Pardubice Inspekční zpráva Pedagogicko-psychologická poradna, Pardubice-Polabiny, Družby 334 Družby 334, 530 09 Pardubice-Polabiny Identifikátor: 600 034 003 Termín konání

Více

Inspektorát v kraji Vysočina - oblastní pracoviště Jihlava INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Prosetín, okres Žďár nad Sázavou. 592 64 Prosetín 70

Inspektorát v kraji Vysočina - oblastní pracoviště Jihlava INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Prosetín, okres Žďár nad Sázavou. 592 64 Prosetín 70 Česká republika Česká školní inspekce Inspektorát v kraji Vysočina - oblastní pracoviště Jihlava INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Prosetín, okres Žďár nad Sázavou 592 64 Prosetín 70 Identifikátor školy:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 1 Slovo úvodem Vážení přátelé, uživatelé služeb a příznivci osob s autismem.

Více

PŘÍLOHA P III: VÝSLEDKY ODPOVĚDÍ V DOTAZNÍKU I. STUPEŇ

PŘÍLOHA P III: VÝSLEDKY ODPOVĚDÍ V DOTAZNÍKU I. STUPEŇ PŘÍLOHA P III: VÝSLEDKY ODPOVĚDÍ V DOTAZNÍKU I. STUPEŇ Dotazníkové položky 1 9 Tabulka 17: Kategorie Celkový vztah ke škole a. Naše škola se mi líbí Chodím rád do této školy Jsem pyšný na naši školu Raději

Více

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA Čj. ČŠIU-67/16-U Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČ 70 225 931 Mateřská škola Vyhlídka, Ústí nad Labem, Rozcestí

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. 12. mateřská škola. Jungmannova 91, Příbram III., PSČ 261 01. Identifikátor školy: 600 054 110

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. 12. mateřská škola. Jungmannova 91, Příbram III., PSČ 261 01. Identifikátor školy: 600 054 110 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA 12. mateřská škola Jungmannova 91, Příbram III., PSČ 261 01 Identifikátor školy: 600 054 110 Termín konání inspekce: 3. a 6. květen 2004 Čj.:

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1119/15-S. Družstevní 422, 257 51 Bystřice msbystrice@seznam.

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1119/15-S. Družstevní 422, 257 51 Bystřice msbystrice@seznam. INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-1119/15-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČ 75034492 Identifikátor 600041875 Právní forma Zastoupená Zřizovatel

Více

jitka.fortikova@centrumnadani.cz tel.: 224 323 970 732317521

jitka.fortikova@centrumnadani.cz tel.: 224 323 970 732317521 ASPEKTY IDENTIFIKACE MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ V PŘEDŠKOLNÍM VĚKU Z POHLEDU PSYCHOLOGICKÉHO A PEDAGOGICKÉHO PhDr. Jitka Fořtíková, Ph.D. předsedkyně Centra nadání www.centrumnadani.cz e-mail: jitka.fortikova@centrumnadani.cz

Více

Vyhodnocení dotazníku pro rodiče žáků ZŠ a MŠ Město Touškov rok 2016

Vyhodnocení dotazníku pro rodiče žáků ZŠ a MŠ Město Touškov rok 2016 Základní škola a Mateřská škola Město Touškov, příspěvková organizace Tel.:377922312, e-mail:zsmestotouskov@seznam.cz, www.skola.touskov.cz Vyhodnocení dotazníku pro rodiče žáků ZŠ a MŠ Město Touškov rok

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Brno Inspekční zpráva Speciální mateřská škola při fakultní nemocnici, Brno, Helfertova 2 Helfertova 2, 662 63 Brno Identifikátor: 600171540 Zřizovatel: Školský

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola IV., Praha 5 Barrandov, Lohniského 851. Lohniského 851 152 00 Praha 5 - Barrandov. Identifikátor školy: 600 037 878

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola IV., Praha 5 Barrandov, Lohniského 851. Lohniského 851 152 00 Praha 5 - Barrandov. Identifikátor školy: 600 037 878 Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola IV., Praha 5 Barrandov, Lohniského 851 Lohniského 851 152 00 Praha 5 - Barrandov Identifikátor školy: 600 037 878 Termín konání

Více

Podrobné a důkladné zpracování ŠVP do jednotlivých bodů tvořících strukturu Charakteristiky školy školního vzdělávacího programu.

Podrobné a důkladné zpracování ŠVP do jednotlivých bodů tvořících strukturu Charakteristiky školy školního vzdělávacího programu. Ukázka z pracovní verze ŠVP Jedličkova ústavu a škol pro tělesně postižené hlavního města Prahy. Podrobné a důkladné zpracování ŠVP do jednotlivých bodů tvořících strukturu Charakteristiky školy školního

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pohádka, Praha 4, Imrychova 937. Imrychova 937, 143 00 Praha 4 - Kamýk. Identifikátor školy: 600 036 448

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pohádka, Praha 4, Imrychova 937. Imrychova 937, 143 00 Praha 4 - Kamýk. Identifikátor školy: 600 036 448 Česká republika Česká školní inspekce Pražský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Pohádka, Praha 4, Imrychova 937 Imrychova 937, 143 00 Praha 4 - Kamýk Identifikátor školy:

Více

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-B1628/09-B. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-B1628/09-B. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát Název školy INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-B1628/09-B Základní škola a Mateřská škola Prštice, okres Brno venkov, příspěvková organizace Adresa: Hlavní 13, 664

Více

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY INDIVIDUALIZOVANÁ ZPRÁVA Mapy školy pro střední školy Analýza I - SWOT Škola: Gymnázium, ul. Školská 20 Typ školy: Kód školy: OBSAH INDIVIDUALIZOVANÉ ZPRÁVY ÚVOD... 3 VLASTNÍ

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Drobovice 76. Drobovice 76, 286 01 Čáslav. Identifikátor školy: 600 045 714

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Drobovice 76. Drobovice 76, 286 01 Čáslav. Identifikátor školy: 600 045 714 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Drobovice 76 Drobovice 76, 286 01 Čáslav Identifikátor školy: 600 045 714 Termín konání inspekce: 8. a 9. září 2004 Čj.: Signatura:

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Inspektorát OSTRAVA Inspekční zpráva Pedagogicko-psychologická poradna II, Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1/2656 Kpt. Vajdy 1, 700 30 Ostrava - Zábřeh Identifikátor pedagogicko-psychologické

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2006/2007 Základní škola speciální Bystré Zámecká 1 569 92 BYSTRÉ IČO: 70838267 Základní škola speciální Bystré Tato výroční zpráva byla schválena Školskou radou

Více

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI 1 strana PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI Motto: Každý člověk si přeje dlouhý život, ale nikdo nechce být starý. Jonathan Swift Vážení čtenáři, v tomto čísle Bulletinu bych Vám chtěla představit skupinu lidí,

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Praha 10, Parmská 388. Parmská 388, 109 00 Praha 10-Horní Měcholupy. Identifikátor školy: 600 040 968

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Praha 10, Parmská 388. Parmská 388, 109 00 Praha 10-Horní Měcholupy. Identifikátor školy: 600 040 968 Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola, Praha 10, Parmská 388 Parmská 388, 109 00 Praha 10-Horní Měcholupy Identifikátor školy: 600 040 968 Termín konání inspekce: 26.

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D.

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v geriatrii Rehabilitační ošetřovatelství Rehabilitační prostředky Mgr. Libuše

Více

Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIK-558/15-K. Mgr. Šárkou Gabrielovou, ředitelkou školy

Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIK-558/15-K. Mgr. Šárkou Gabrielovou, ředitelkou školy INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIK-558/15-K Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČO 49 753 533 Mateřská škola Ostrov, Palackého 1045, okres Karlovy

Více

Strategický plán rozvoje Základní a mateřské školy Abertamy na období 2015 2018

Strategický plán rozvoje Základní a mateřské školy Abertamy na období 2015 2018 Strategický plán rozvoje Základní a mateřské školy Abertamy na období 2015 2018 Krédo školy - nabídnout žákům a rodičům za minimální náklady kvalitní vzdělávání, pomoc a velkou škálu podnětů ve výchově,

Více

KA01 ŘÍZENÍ ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ASPEKTY VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ A ŽÁKŮ SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Bc. Irena Tlapáková 1 poznámka ÚVOD Žijeme v době, která sebou nese nejen převratné úspěchy na poli vědy a techniky,

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j.: ČŠIA-496/12-A Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Mateřská škola Veltruská Sídlo: Veltruská 560, 190 00 Praha 9 Prosek IČ:

Více

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-113/12-U

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-113/12-U Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIU-113/12-U Název právnické osoby Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s. vykonávající činnost: Sídlo: U Nových lázní 1286/9,

Více

M Ě S T O N E R A T O V I C E

M Ě S T O N E R A T O V I C E M Ě S T O N E R A T O V I C E ul. Kojetická 1028 277 11 NERATOVICE Projekt Neratovicko komunitně znamená společně Analýza potřeb pečujících osob o příjemce příspěvku na péči s III. a IV. stupněm závislosti

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Kutná Hora, Benešova 149/I

Česká republika Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Kutná Hora, Benešova 149/I Česká republika Česká školní inspekce Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Kutná Hora, Benešova 149/I Benešova 149/I, 284 01 Kutná Hora Identifikátor školy: 600

Více

Domov pro seniory Javorník, p. o., Školní 104, 79070 Javorník. I. Poslání organizace

Domov pro seniory Javorník, p. o., Školní 104, 79070 Javorník. I. Poslání organizace Domov pro seniory Javorník, p. o., Školní 104, 79070 Javorník Cíle a způsob poskytování sociálních služeb I. Poslání organizace Posláním Domova pro seniory Javorník, p. o., je poskytovat uživatelům podle

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb

Popis realizace poskytování sociálních služeb Popis realizace poskytování sociálních služeb Název poskytovatele Druh služby Forma služby Název zařízení a místo poskytování Azylový dům pro ženy a matky s dětmi o.p.s. Sociálně aktivizační služby pro

Více

Příklad dobré praxe na téma. HRÁTKY aneb setkání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Kamarádem může být každý.

Příklad dobré praxe na téma. HRÁTKY aneb setkání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Kamarádem může být každý. Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina projekt číslo CZ.1.07/1.1. 00/02.0014 Příklad dobré praxe na téma HRÁTKY aneb setkání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Kamarádem může

Více

Oblasti primární prevence Cíle programu

Oblasti primární prevence Cíle programu Obsah SoZŠ Integrál pro žáky se specifickými poruchami učení s.r.o. Vypracovala Mgr. Hana Štefaňáková, školní metodik prevence (aktualizace pro školní rok 2015-2016) Oblasti primární prevence Cíle programu

Více

Analýza dotazníkového šetření mezi uživateli sociálních služeb

Analýza dotazníkového šetření mezi uživateli sociálních služeb Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Analýza dotazníkového šetření mezi uživateli sociálních služeb Analýza byla uskutečněna pro potřeby komunitního plánu sociálních služeb ve městě Berouně

Více

Vlastní hodnocení školy (podle 8, vyhlášky č. 15 / 2005 Sb.) za školní rok 2005 / 2006 2006 / 2007

Vlastní hodnocení školy (podle 8, vyhlášky č. 15 / 2005 Sb.) za školní rok 2005 / 2006 2006 / 2007 Základní škola pro tělesně postižené, Opava, Dostojevského 12 Vlastní hodnocení školy (podle 8, vyhlášky č. 15 / 2005 Sb.) za školní rok 2005 / 2006 2006 / 2007 Návrh struktury vlastního hodnocení ( 9,

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát- oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát- oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát- oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Lipno nad Vltavou, okres Český Krumlov Lipno nad Vltavou 38, 38 278 Identifikátor školy:

Více

Hodnocení ZŠ a MŠ Brno, Horníkova 1, Brno

Hodnocení ZŠ a MŠ Brno, Horníkova 1, Brno Hodnocení ZŠ a MŠ Brno, Horníkova, Brno I letos jsme oslovili rodiče dětí, aby nám vyplněním dotazníku pomohli zjistit, jak hodnotí ZŠ a MŠ Brno, s čím byli v mateřských školkách nebo na základní škole

Více

Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi

Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi vytváření Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi metodický průvodce Colin Newton a Derek Wilson Inclusive Solutions Česká verze je v České republice vydána a šířena občanským sdružením Rytmus.

Více

Reedukace neglect syndromu a levostranné hemianopsie (kazuistika) Mgr. Barbora Hušáková klinický logoped

Reedukace neglect syndromu a levostranné hemianopsie (kazuistika) Mgr. Barbora Hušáková klinický logoped Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé, Luže - Košumberk Ředitel MUDr. Václav Volejník, CSc. Primář oddělení PhDr. Lidmila Pekařová Reedukace neglect syndromu a levostranné hemianopsie (kazuistika)

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Ústecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Dobkovice, okres Děčín

Česká republika Česká školní inspekce. Ústecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Dobkovice, okres Děčín Česká republika Česká školní inspekce Ústecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Dobkovice, okres Děčín 407 03 Dobkovice 83 Identifikátor školy: 600 076 121 Termín konání

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1405/14-S. Mateřská škola Malé Kyšice

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1405/14-S. Mateřská škola Malé Kyšice INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-1405/14-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy Mateřská škola Malé Kyšice Sídlo E-mail právnické osoby IČO 72041447 Identifikátor 69100972 Právní forma Zastoupená

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Praha Inspekční zpráva Základní škola, Praha 9 - Hloubětín, Hloubětínská 700 Adresa: Hloubětínská 700, 198 00 Praha 9 Identifikátor školy: 600040356 Zřizovatel:

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Naděje, Frýdek-Místek, Škarabelova 562. Škarabelova 562, 738 01 Frýdek-Místek

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Naděje, Frýdek-Místek, Škarabelova 562. Škarabelova 562, 738 01 Frýdek-Místek Česká republika Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Speciální školy Naděje, Frýdek-Místek, Škarabelova 562 Škarabelova 562, 738 01 Frýdek-Místek Identifikátor

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pštrossova, Praha 1, Pštrossova 11. Pštrossova 11/204, 110 00 Praha 1. Identifikátor školy: 600 035 221

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pštrossova, Praha 1, Pštrossova 11. Pštrossova 11/204, 110 00 Praha 1. Identifikátor školy: 600 035 221 Česká republika Česká školní inspekce Pražský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Pštrossova, Praha 1, Pštrossova 11 Pštrossova 11/204, 110 00 Praha 1 Identifikátor školy:

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA PEDAGOGIKY PŘÍPRAVA NA ŠKOLNÍ DOCHÁZKU U DĚTÍ SE SMYSLOVÝM POSTIŽENÍM BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Alena Ditrychová Učitelství pro mateřské školy Vedoucí

Více

BOBATH KONCEPT. Předmět: Metody kinezioterapie, 3Bc, ZS Téma: Základy Bobath konceptu dětský věk Zounková, Málková

BOBATH KONCEPT. Předmět: Metody kinezioterapie, 3Bc, ZS Téma: Základy Bobath konceptu dětský věk Zounková, Málková BOBATH KONCEPT Předmět: Metody kinezioterapie, 3Bc, ZS Téma: Základy Bobath konceptu dětský věk Zounková, Málková Podstata Bobath konceptu Týmová práce Holistický přístup ( problém dítěte, problém rodiny

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Zvláštní škola Příbor, okres Nový Jičín Lomená 1530, 742 58 Příbor Identifikátor školy: 600 026 418 Zřizovatel: Školský úřad Nový Jičín,

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2728/11-S. Příspěvková organizace. Mgr. Radana Šimčíková.

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2728/11-S. Příspěvková organizace. Mgr. Radana Šimčíková. Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIS-2728/11-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Základní škola Tehov, okres Praha-východ Tehov č. 78, 251 01

Více

10 SEZNAM PŘÍLOH. 11.1 Specifické poruchy učení. 11.1.1 Poruchy učení. 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení

10 SEZNAM PŘÍLOH. 11.1 Specifické poruchy učení. 11.1.1 Poruchy učení. 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení 10 SEZNAM PŘÍLOH 11.1 Specifické poruchy učení 11.1.1 Poruchy učení 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení 11.1.3 Druhy SPU a jejich základní charakteristika 11.2 Rehabilitace

Více

Burza Filantropie Kopie odeslaného formuláře

Burza Filantropie Kopie odeslaného formuláře Burza Filantropie Kopie odeslaného formuláře Formulář byl vyplněn na adrese: http://www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj/burza-filantropie-2016/prihlasovaci-formular/ Přihlášení do Burzy filantropie

Více

Spolupráce škol a specialistů v rámci síťování partnerů na podporu inkluzivního vzdělávání ve školách

Spolupráce škol a specialistů v rámci síťování partnerů na podporu inkluzivního vzdělávání ve školách Setkání pracovní skupiny na téma Spolupráce škol a specialistů v rámci síťování partnerů na podporu inkluzivního vzdělávání ve školách Cíl setkání: Popsat a zhodnotit práci speciálních pedagogů, logopedů

Více

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči 17. Jak zlepšit spolupráci s rodiči, praktický manuál pro rodiče Téma: spolupráce s rodiči Anotace Dobrá komunikace mezi učitelem a rodiči žáka stojí na oboustranném porozumění a důvěře. Ve vztahu k rodinám

Více

Veřejný závazek centra denních služeb

Veřejný závazek centra denních služeb Veřejný závazek centra denních služeb Nestátní denní zařízení DUHA, o.p.s. Orlová-Lutyně, Lesní 859, odloučené pracoviště Orlová-Lutyně, Mládí 725 prohlašuje, že bude poskytovat sociální služby svým klientům

Více

IVA ŽLÁBKOVÁ, LUBOŠ KRNINSKÝ

IVA ŽLÁBKOVÁ, LUBOŠ KRNINSKÝ ZKUŠENOST V PROCESU UČENÍ STUDENTŮ UČITELSTVÍ IVA ŽLÁBKOVÁ, LUBOŠ KRNINSKÝ Anotace Článek je zaměřen na analýzu širších souvislostí využívání zkušeností v procesu učení. Za tímto účelem bylo realizováno

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Horní Pěna, okres Jindřichův Hradec. Adresa: Horní Pěna 82, PSČ 378 31. Identifikátor školy: 650 045 811

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Horní Pěna, okres Jindřichův Hradec. Adresa: Horní Pěna 82, PSČ 378 31. Identifikátor školy: 650 045 811 Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Horní Pěna, okres Jindřichův Hradec Adresa: Horní Pěna 82, PSČ 378 31 Identifikátor školy: 650 045 811 Termín konání inspekce:

Více

UČITEL VE TŘÍDĚ S INTEGROVANÝMI ŽÁKY: VYBRANÉ VÝSLEDKY VÝZKUMU PETŘÍKOVÁ JANA, SKUTIL MARTIN, ZIKL PAVEL

UČITEL VE TŘÍDĚ S INTEGROVANÝMI ŽÁKY: VYBRANÉ VÝSLEDKY VÝZKUMU PETŘÍKOVÁ JANA, SKUTIL MARTIN, ZIKL PAVEL UČITEL VE TŘÍDĚ S INTEGROVANÝMI ŽÁKY: VYBRANÉ VÝSLEDKY VÝZKUMU PETŘÍKOVÁ JANA, SKUTIL MARTIN, ZIKL PAVEL Abstrakt: Příspěvek prezentuje dílčí výsledky výzkumu Deskripce a analýza podmínek vzdělávání žáků

Více

Metody sociální práce 3 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D

Metody sociální práce 3 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Metody sociální práce 3 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Opáčko Co spadá do neverbální komunikace? Jaké jsou techniky aktivního naslouchání? Nejčastější chyby v naslouchání Co nás dnes čeká?

Více

1. předmět: Speciální pedagogika

1. předmět: Speciální pedagogika OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM Studijní program N7504: Učitelství pro střední školy Studijní obor N7504T277: Učitelství pro ZŠ a SŠ Speciální pedagogika 1. předmět: Speciální

Více

Výchova ke zdraví v pedagogické praxi - realizace 3/2012 2/2015. Závěrečná shrnutí

Výchova ke zdraví v pedagogické praxi - realizace 3/2012 2/2015. Závěrečná shrnutí Výchova ke zdraví v pedagogické praxi - realizace 3/2012 2/2015 Závěrečná Souhrnné informace o projektu Předkladatel projektu: Centrum celoživ. vzdělávání Jezerka, o.p.s Název projektu: Výchova ke zdraví

Více

Oblastní pracoviště. Inspekční zpráva. Speciálně pedagogické centrum

Oblastní pracoviště. Inspekční zpráva. Speciálně pedagogické centrum ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště LIBEREC Inspekční zpráva Speciálně pedagogické centrum při Soukromé zvláštní a pomocné škole pro žáky s více vadami Alvalída, s. r. o. Hanychovská 743, 460 10

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Bruntál, Okružní 23. Okružní 23, 792 01 Bruntál

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Bruntál, Okružní 23. Okružní 23, 792 01 Bruntál Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Bruntál, Okružní 23 Okružní 23, 792 01 Bruntál Identifikátor školy: 600 131 491 Termín konání inspekce: 7. 10. prosinec

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-961/12-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-961/12-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIE-961/12-E Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení: Mateřská škola Cerekvice nad Loučnou, okres Svitavy

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2015

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2015 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2015 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na získání zpětné

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 155-117/99-11121 Signatura: bo2ks202 Oblastní pracoviště č. 15 Zlín Okresní pracoviště Zlín INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní umělecká škola, Jánská 31, 767 01

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Moravičany. Moravičany 260, 789 82 Moravičany. Identifikátor školy: 600 147 444

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Moravičany. Moravičany 260, 789 82 Moravičany. Identifikátor školy: 600 147 444 Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Moravičany Moravičany 260, 789 82 Moravičany Identifikátor školy: 600 147 444 Termín konání inspekce: 17. 19. květen 2005 Čj:

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

Výzkumná zpráva. KPSS Analýza potřebnosti asistenčních a odlehčovacích služeb mezi seniory v domažlickém regionu. Zpracovatel:

Výzkumná zpráva. KPSS Analýza potřebnosti asistenčních a odlehčovacích služeb mezi seniory v domažlickém regionu. Zpracovatel: Projekt Podpora udržitelnosti procesu plánování dostupnosti sociálních služeb na území ORP Stod, Horšovský Týn a Domažlice je podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního

Více

Školní vzdělávací program školního klubu ZŠ INTEGRA Vsetín

Školní vzdělávací program školního klubu ZŠ INTEGRA Vsetín Školní vzdělávací program školního klubu ZŠ INTEGRA Vsetín 1. Identifikační údaje Základní škola Integra Vsetín, sdružení právnických osob Rybníky 1628 755 01 Vsetín Tel. 571411957 REDIZO: 110 008 871

Více

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření za rok 2014

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření za rok 2014 Domovy sociálních služeb Háj a Nová Ves, příspěvková organizace Výroční zpráva o činnosti a hospodaření za rok 2014 Domovy sociálních služeb Háj a Nová Ves, příspěvková organizace Kubátova 269, 417 22

Více

Preventivní program školy 2015 / 16. I. Školní program pedagogicko-psychologického poradenství

Preventivní program školy 2015 / 16. I. Školní program pedagogicko-psychologického poradenství Preventivní program školy 2015 / 16 I. Školní program pedagogicko-psychologického poradenství 1. Jednorázové aktivity a) činnost výchovné a kariérní poradkyně a metodičky prevence pro 1. stupeň - pomoc

Více

Princip rovného přístupu. Změna koncepce školy. Žáci s různým handicapem. momentální znevýhodnění trvalé znevýhodnění

Princip rovného přístupu. Změna koncepce školy. Žáci s různým handicapem. momentální znevýhodnění trvalé znevýhodnění Princip rovného přístupu Žáci s různým handicapem - momentální znevýhodnění trvalé znevýhodnění - handicapy viditelné handicapy skryté - Změna koncepce školy Tento projekt je spolufinancován ESF a státním

Více

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA Čj. ČŠIS-2922/15-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Mateřská škola Tupadly 152 Sídlo Tupadly 152, 28563 E-mail právnické osoby IČ 75033879 turanska@seznam.cz

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA BRNO BELLOVA 2. Údaje o mateřské škole za školní rok 2013 2014. Zpracovala: Miroslava Havlová ředitelka školy

MATEŘSKÁ ŠKOLA BRNO BELLOVA 2. Údaje o mateřské škole za školní rok 2013 2014. Zpracovala: Miroslava Havlová ředitelka školy MATEŘSKÁ ŠKOLA BRNO BELLOVA 2 Údaje o mateřské škole za školní rok 2013 2014 Zpracovala: Miroslava Havlová ředitelka školy Část I. Základní charakteristika mateřské školy a/ Název školy: Mateřská škola

Více

ŠKOLA JAKO ÚŘAD. 3. Integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Název: Manuál pro vedoucí pracovníky škol

ŠKOLA JAKO ÚŘAD. 3. Integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Název: Manuál pro vedoucí pracovníky škol Název: Manuál pro vedoucí pracovníky škol Realizátor: Sykora Swiss Consulting CZ, s.r.o Projekt: Škola jako úřad reg. č. CZ.1.07/1.3.49/02.0015 ŠKOLA JAKO ÚŘAD 3. Integrace žáků se speciálními vzdělávacími

Více

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ Institut mezioborových studií Brno

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ Institut mezioborových studií Brno UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ Institut mezioborových studií Brno Integrace dítěte s dětskou mozkovou obrnou do kolektivu mateřské školy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vedoucí bakalářské

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 Signatura: bf6as111 Okresní pracoviště Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: 46. mateřská škola Ústí nad Labem, Vinařská

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Inspektorát Praha Inspekční zpráva Mateřská škola III. Praha 5, Barrandov, Lohniského 830 Lohniského 830, 152 00 Praha 5, Barrandov Identifikátor zařízení: 600 037 622 Termín konání

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Domov pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa Svojsíkova 2733/52, PSČ 400 11 Ústí nad Labem, tel.: 472 772 141, 472 771 204, uspterasa@volny.cz, www.dozp-ul.cz VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 1.

Více