1. jarní série. Barevné úlohy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. jarní série. Barevné úlohy"

Transkript

1 Téma: Datumodeslání: 1. jarní série Barevné úlohy ½ º ÒÓÖ ¾¼½¼ ½º ÐÓ Ó Ýµ Háňa má krychli, jejíž stěny jsou tvořeny barevnými skly. Když se Háňa na svou kostku podívá jako na obrázku, vidí v každé ze sedmi oblastí jinou výslednou barvu. Kolik různých barev musí sklatakovékostkyminimálněmít 1? ¾º ÐÓ Ó Ýµ ŠnEk už zase leze po krychli. Tentokrát chce ale všechny její hrany přebarvit z původní červené nazelenou.vždy,kdyžsepřeplazíponějakéhraně, 2 jejíbarvasezměnízčervenénazelenou,ze zelenénažlutou,nebozežlutézpětnačervenou.můžesetošnekovipovést,jestliželezejenpo hranách a začíná v jednom z vrcholů krychle? º ÐÓ Ó Ýµ Na hracím plánu bílých polí střídavě hrají dva hráči, ultramarínový a purpurový. Ve svémtahusihráčzvolířádeknebosloupec,jenždoposudnebylvybrán,atencelýpřebarvína svoubarvu.nakoncihry,kdyjsouvybrányvšechnyřádkyisloupce,vyhrajeten,kdomápolí své barvy alespoň o deset více než soupeř. Ukažte, že purpurový, který nezačíná, má výherní strategii. 3 º ÐÓ Ó µ Vevrcholechpravidelného n-úhelníkustojí noveček(n >2),znichž n 1jebílýchajednačerná. Rozhodněte, jestli je více těch m-úhelníků(m n), jejichž vrcholy tvoří pouze bílé ovečky, nebo těch, kde jeden vrchol tvoří černá a ostatní vrcholy bílé ovečky. º ÐÓ Ó µ Franta nakreslil na tabuli 2010 bodů, některé červenou a ostatní černou fixkou. Navíc je nakreslil takchytře,ževevzdálenosti1cmodkaždéhočernéhobodujsouprávědvačervenébody.kolik černých bodů mohl takto na tabuli maximálně nakreslit? 1 Přiskládáníbarevnezáležínapořadíarůznédvojicenemohoudátstejnoubarvu. 2 Otáčetseaměnitsměrchcejenvevrcholech. 3 Neboli,aťděláultramarínovýcokoliv,purpurovýumívždyvyhrát.

2 º ÐÓ Ó µ Pepa v pravidelném 2n-úhelníku obarvil n vrcholů oranžovou a zbývajících n vrcholů limetkovou. Potom všechny oranžové body pospojoval oranžovými a limetkové body limetkovými úsečkami. Svou práci završil tím, že změřil délky všech oranžových úseček a získaná čísla srovnal do neklesajícíposloupnosti. 4 Totéžprovedliprolimetkovéúsečky.Dokažte,žetaktovznikláposloupnost délek oranžových úseček je stejná jako posloupnost délek limetkových úseček. º ÐÓ Ó µ Vedvoujednotkovýchkruzích 5 obarvíme m,resp. n(nenutněrůzných)výsečípařížskoumodří, resp.indigovoutak,žeobsahobarvenýchvýsečíje α,resp. βaplatí nα+mβ < π. Dokažte,želzepoložitjedenkruhnadruhýtak,abyseobarvenéčástinepřekrývaly. 6 º ÐÓ Ó µ Předpokládejme, že všechna přirozená čísla jsou obarvena konečným počtem barev. Dokažte, že vždy můžeme najít různá přirozená čísla a, b, c, d, která splňují následující podmínky: (i) všechna mají stejnou barvu, (ii) ab=cd, (iii) a=c 2 k, (iv) a=d 3 l, kde k, l jsou nějaká přirozená čísla. Řešení 1. jarní série 1. úloha Háňa má krychli, jejíž stěny jsou tvořeny barevnými skly. Když se Háňa na svou kostku podívá jako na obrázku, vidí v každé ze sedmi oblastí jinou výslednou barvu. Kolik různých barev musí sklatakovékostkyminimálněmít 7? Skla krychle musí být minimálně čtyř barev. 4 Neklesajícíjetakováposloupnost,vekteréjekaždýčlenvětšíneborovenpředchozímučlenu. 5 Tojsoutakovékruhy,kterémajípoloměr1. 6 Kruhymůžemevůčisobělibovolněotáčet. 7 Přiskládáníbarevnezáležínapořadíarůznédvojicenemohoudátstejnoubarvu.

3 Nejprve dokážeme, že tři barvy nestačí. Tři různé barvy se dají nakombinovat do dvojic(na pořadí nezáleží) pouze šesti způsoby, Háňa se ovšem dívá tak, že vidí sedm různých oblastí. V některých dvou proto musí vidět stejné barvy. Čtyřibarvydávajídesetmožnýchkombinací,tedysezdá,žetyužbystačitmohly.Žeopravdu víc barev není potřeba, ověříme jednoduše tak, že krychli čtyřmi barvami správným způsobem obarvíme.bude-limítnapříkladpředníalevástěnabarvu1,zadníapravástěnabarvu2,dolní podstavabarvu3ahornípodstavabarvu4,uvidíháňaskutečněvkaždézesedmioblastíjinou výslednou barvu(viz obrázek) úloha ŠnEk už zase leze po krychli. Tentokrát chce ale všechny její hrany přebarvit z původní červené nazelenou.vždy,kdyžsepřeplazíponějakéhraně, 8 jejíbarvasezměnízčervenénazelenou,ze zelenénažlutou,nebozežlutézpětnačervenou.můžesetošnekovipovést,jestliželezejenpo hranách a začíná v jednom z vrcholů krychle? Na začátek uvedeme dvě pozorování. První pozorování: pokud šnek přeleze hranu třikrát (tam, zpátky a zase tam), tak se dostane do sousedního vrcholu a nezmění přitom barvu hrany. Druhé pozorování: pokud šnek přeleze hranu čtyřikrát(tam, zpátky, tam, zpátky), tak zůstane ve stejném bodě, ale přebarví sousední hranu z červené na zelenou. Posun po hraně bez změny barvy Přebarvení hrany z červené na zelenou Jedna z vyhrávajících šnekových strategií tedy je, že se pomocí druhého pozorování přemístí beze změn barev ke kterékoli hraně a pomocí prvního pozorování ji poté přebarví z červené na zelenou. Jiné řešení: PřiřešenínámvlastněstačíprošnEkanajítcestu,kdypokaždézhranprojde(3k+1)-krát (jednou, čtyřikrát, sedmkrát,... ). Při tradičním značení vrcholů krychle to splňuje kupříkladu posloupnost ABCDAEF BF BF GCGCGHDHDHE. Pokud by šnek lezl po krychli v tomto pořadí,přelezlbypohranách BF, CGaHDprávěčtyřikrátapovšechostatníchhranáchprávě jednou. Takže krychli skutečně umí přebarvit z červené na zelenou. 3. úloha Na hracím plánu bílých polí střídavě hrají dva hráči, ultramarínový a purpurový. Ve svémtahusihráčzvolířádeknebosloupec,jenždoposudnebylvybrán,atencelýpřebarvína 8 Otáčetseaměnitsměrchcejenvevrcholech.

4 svoubarvu.nakoncihry,kdyjsouvybrányvšechnyřádkyisloupce,vyhrajeten,kdomápolí své barvy alespoň o deset více než soupeř. Ukažte, že purpurový, který nezačíná, má výherní strategii. 9 Rovnou prozradíme výherní strategii purpurového. Jestliže ultramarínový hráč obarví i-tý sloupec, tak purpurový naváže i-tým řádkem. Jestliže ultramarínový obarví i-tý řádek, tak purpurový obarví i-tý sloupec. Výsledkem této strategie bude, že úhlopříčka zůstane celá purpurová (každé pole z ní obarvil purpurový hráč jako druhý) a ostatní pole na šachovnici budou obarvena opačnými barvami symetricky podle diagonály, což dá převahu přesně deseti purpurových polí. Opačnou symetrii barev musíme ale ještě odůvodnit. Pokud ultramarínový hráč obarvil nějaké pole mimo úhlopříčku podruhé(už jednou bylo předtím barveno), tak ji obarvil definitivně(každé pole je obarveno právě dvakrát), a vždy hned potom purpurový hráč obarvil podruhé jemu symetrické pole také definitivně a na opačnou barvu. Strategie funguje a úloha je vyřešena. 4. úloha Vevrcholechpravidelného n-úhelníkustojí noveček(n >2),znichž n 1jebílýchajednačerná. Rozhodněte, jestli je více těch m-úhelníků(m n), jejichž vrcholy tvoří pouze bílé ovečky, nebo těch, kde jeden vrchol tvoří černá a ostatní vrcholy bílé ovečky. Říkejme bílý m-úhelníkutvořenémupouzebílýmiovcemia černý m-úhelníkusjedním černým vrcholem. Ke každému bílému m-úhelníku můžeme přidat černý vrchol a přiřadit mu tak jednoznačně(právě vytvořený) černý(m + 1)-úhelník. přiřazení bílý m-úhelník černý (m + 1)-úhelník Našli jsme tedy stejně černých m-úhelníků, jako máme bílých. Takovým přidáváním vrcholu však nevzniknou žádné černé trojúhelníky(k jejich vytvoření bychom potřebovali neexistující bílý 2-úhelník), ale v n-úhelníku určitě nějaké černé trojúhelníky najdeme. Černých m-úhelníků je tedy více. 5. úloha Franta nakreslil na tabuli 2010 bodů, některé červenou a ostatní černou fixkou. Navíc je nakreslil takchytře,ževevzdálenosti1cmodkaždéhočernéhobodujsouprávědvačervenébody.kolik černých bodů mohl takto na tabuli maximálně nakreslit? Protože celkový počet bodů je pevně daný, získání maximálního počtu černých bodů znamená použití minimálního počtu červených. Jedné dvojici červených bodů lze přiřadit maximálně dva černé body, které vzniknou jako průsečíky jednotkových kružnic se středy v příslušných dvou 9 Neboli,aťděláultramarínovýcokoliv,purpurovýumívždyvyhrát.

5 červených bodech. Minimum červených a maximum černých bodů získáme v ideálním případě tak, že každé dvojici červených bodů přiřadíme dva černé. Musíme ukázat, že takového případu lzedocílit.atolzenapříkladpokudumístímečervenébodynaúsečkukratšínež2cm.na obrázku je příklad pro tři červené body. 1 cm 2 cm Nyní označme n počet červených bodů, potom černých bodů je maximálně 2 (počet červenýchdvojic),kterýchje `n n(n 1) =. 2 2 n(n 1) n , 2 n , n 2010 >44. Víme,že njeceléčíslo,proto n=45.tímzískáme45 44=1980místpročernébody. Využijemeznichpouze =1965pozic,cožjenejvyššímožnýpočetčernýchbodů,které mohl Franta nakreslit. Vyhovující rozmístění bodů jsou zmíněna v následující poznámce. Poznámka k vyhovujícímu umístění bodů: Červené body nemusí ležet na úsečce, nutně ale musí všechny ležet uvnitř kruhu s poloměrem menšímnež1.dáležádnétřičervenébodynesmíležetnakružniciopoloměru1cmsestředem včernémbodě jedenčernýbodbypakmělvevzdálenosti1cmvícečervenýchbodů,což odporuje zadání. Vhodným řešením je umístění červených bodů na úsečku nebo na libovolnou kružniciopoloměrumenšímnež1cm. 6. úloha Pepa v pravidelném 2n-úhelníku obarvil n vrcholů oranžovou a zbývajících n vrcholů limetkovou. Potom všechny oranžové body pospojoval oranžovými a limetkové body limetkovými úsečkami. Svou práci završil tím, že změřil délky všech oranžových úseček a získaná čísla srovnal do neklesajícíposloupnosti. 10 Totéžprovedliprolimetkovéúsečky.Dokažte,žetaktovznikláposloupnost délek oranžových úseček je stejná jako posloupnost délek limetkových úseček. Začneme pozorováním, které využijeme ve všech řešeních. V pravidelném 2n-úhelníku je právě nrůznýchdélekspojnicdvouvrcholů.budemejeznačit x i, i=1... n,kde x 1 jespojnicemezi členu. 10 Neklesajícíjetakováposloupnost,vekteréjekaždýčlenvětšíneborovenpředchozímu

6 sousednímivrcholy,tedystrana,ax njespojnice ob n 1vrcholů.Ještěsenámbudehodit, žezkaždéhovrcholuvedouprávědvěúsečkydélky x i svýjimkounejdelšíúhlopříčky x n ta vede z každého vrcholu jen jedna. Řešení spočtením: Úhlopříčekdélky x n je nakaždátakováúhlopříčkajedvojicevrcholů(kteréužseneobjeví v žádné jiné úhlopříčce). Počet limetkových úhlopříček označíme L. Limetkových vrcholů je n, tedy zbývajících n 2L limetkových vrcholů je spojeno s oranžovými vrcholy. Zbývá ještě n (n 2L) = 2L oranžových vrcholů, které musí být spárovány spolu(limetkové vrcholy jsou už všechny vyčerpané), takže oranžových úseček bude rovněž L. Zvolmenějaké imenšínež n.hranysimůžemepředstavitjakošipky(třebaposměruhodinových ručiček), tedy každá hrana má koncový a počáteční vrchol. Označíme si LL počet limetkovolimetkových hran, LO počet limetkovo-oranžových hran, OL počet oranžovo-limetkových hran a OOpočetoranžovo-oranžových.Všechhrandélky x i je2n.limetkovýchvrcholůje n,tedy šipek(hran)vnichzačínajícíchjerovněž n.zestejnéhodůvoduje nipočetšipekkončícíchv oranžových vrcholech. Počethranzačínajícíchvlimetkovémvrcholujesoučet LL+LO=n,počethrankončících voranžovémvrcholuje OO+ LO=n.Tedy OO+ LO=LL+LOaOO=LL. A protože pro každou délku je stejně úseček limetkových jako oranžových, rovnají se i posloupnosti délek. Řešení prohazováním: Pokudjsouvšechnyoranžovébodynaobvoduvedlesebe,atedyilimetkovévedlesebe,pak tvrzení určitě platí, protože mnohoúhelník je barevně symetrický. Máme-li mnohoúhelník, ve kterém je oranžová posloupnost délek úseček stejná jako limetková a prohodíme dva sousední vrcholy, pak i v novém mnohoúhelníku budou posloupnosti stejné. Pokud jsme prohodili vrcholy stejné barvy, je to jasné. Pokud byl jeden limetkový a jeden oranžový, podívámesenaurčitoudélku x i azkoumáme,cosestane.posloupnostnámovlivníjenomčtyři 11 úsečkydélky x i vedoucízprohazovanýchdvouvrcholů.anenítěžkésirozmyslet,žeprohozenímvznikne/zaniknestejněoranžovýchúsečekdélky x i jakotěchlimetkových(kdyžtaksito nakresli). Zbývá nám dokázat, že úplně každé obarvení mnohoúhelníka umíme dostat z počátečního symetrického postupným prohazováním sousedních vrcholů. Vyjdeme z počátečního symetrického obarvení a pozice jednotlivých bodů očíslujeme po směru hodinových ručiček 1 až 2n. Nejprve umístímebodsprávnébarvynapozici1,paknapozici2(tak,abychomnešlipřespozici1), napozici3(tak,ženepůjdemepřespozice1a2),... ažnapředposledníaposlednípozici. Posloupnosti délek byly stejné na začátku v symetrické pozici a prohazováním se to nezměnilo, jsou tedy stejné i v libovolné konečné pozici. Řešení přebarvováním: Na začátku máme všechny vrcholy obarvené oranžově. Tedy všechny úhlopříčky(straně teď budeme také říkat úhlopříčka) jsou obarvené oranžově. Postupně přebarvíme n vrcholů na limetkovo. Zaměřímesenanějakoudélku x i, i < n.pokaždé,kdyžpřebarvímevrchollimetkovou,dostanouoběhranydélky x i,kteréznějvycházejí,pojednompenízku.nahranáchoranžová-oranžová (jejich počet označím oo) nebudou žádné penízky, na hranách limetková-oranžová(lo) bude po 11 Lépeřečenonejvýšečtyřiúsečky např.pro x 1 tobudoujentři.

7 jednom a na hranách limetková-limetková(ll) bude po dvou. Limetkových vrcholů bude n, tedy hranámdélky x i rozdámedohromady2npenízků 2n=2 ll+1 lo+0 oo.hrandélky x i je 2n,atedy ll+lo+oo=2n.zposledníchdvourovnostídostáváme ll=oo,cožjsmechtěli. Případ x nsevyřešíobdobně. Tímpádemopětdostáváme,žeprokaždoudélku x i jepočetlimetkovýchúsečekrovenpočtu oranžových, a tedy i jejich posloupnosti se rovnají. 7. úloha Vedvoujednotkovýchkruzích 12 obarvíme m,resp. n(nenutněrůzných)výsečípařížskoumodří, resp.indigovoutak,žeobsahobarvenýchvýsečíje α,resp. βaplatí nα+mβ < π. Dokažte,želzepoložitjedenkruhnadruhýtak,abyseobarvenéčástinepřekrývaly. 13 Vyřešmenejprvepřípad m=1an=1,vkaždémkruhujetakjednavýseč.kruhsobsahem výseče αoznačme Aadruhýkruhoznačme B.Protožejevzorecproobsahvýseče S= γr/2, kde γ je délka příslušného kružnicového oblouku, jsou délky našich kružnicových oblouků při poloměru r=1rovny2αa2β. Kekruhu Apřipevněmetužkudovzdálenosti 1 odjehostředu,položmekruhnakruh Ba 2 začněme jím otáčet. Na tužku přitlačme vždy, když se výseče překrývají. 2α 2β Délkakružnicovéhooblouku,kteroutužkavypíše,jerovna 1 2 (2α+2β)=α+β.Tonahlédneme zkrajníchpolohvýsečí(kdyjsoupřesněvedlesebe)azezvolenéhopoloměru r= 1 2.Zezadání víme α+β < π.protožejecelkovýobvodkružnicespoloměrem r= 1 roven π,nejsouněkteré 2 body na kružnici zamalovány. Tyto nezamalované body vyznačují, ve kterých otočeních se výseče nepřekrývají, a navíc nepřekrývající se otočení určitě existuje. Nynísevrhněmenaobecnýpřípad.Označmepro i=1,..., maj=1,..., nvýrazy α i a β j obsahytakovýchvýsečí,že α 1 + +α m = αaβ 1 + +β n = β,aa i a B j příslušné výsečenakruzích AaB.Položímeobakruhynasebeanakruh Apřipevnímetužkustejnějako vpředchozímpřípadě.dáleprokaždédvěvýseče A i a B j najdemenakružnicispolovičním poloměremoblouk x ij podlevýšeuvedenéhopostupu.prodélku S Ai,B j oblouku x ij tedyplatí S Ai,B j = α i + β j acelkověmámevztah mx nx mx nx mx nx mx nx mx nx S Ai,B j = (α i + β j )= α i + β j = n α i + m β j = nα+mβ. i=1 j=1 i=1 j=1 i=1 j=1 12 Tojsoutakovékruhy,kterémajípoloměr1. 13 Kruhymůžemevůčisobělibovolněotáčet. i=1 j=1 i=1 j=1

8 Sumy nalevo reprezentují maximální možný součet délek omalovaných kružnicových oblouků. Protožealedlepředpokladuplatí nα+mβ < π,paknakružnicispolovičnímpoloměrembude existovatbod Y,kterýneníomalován.Přiotočeníkruhutak,žebudetužkanadtímtobodem, setedyžádnédvěvýseče A i a B j neprotínajíaúlohajevyřešena. 8. úloha Předpokládejme, že všechna přirozená čísla jsou obarvena konečným počtem barev. Dokažte, že vždy můžeme najít různá přirozená čísla a, b, c, d, která splňují následující podmínky: (i) všechna mají stejnou barvu, (ii) ab=cd, (iii) a=c 2 k, (iv) a=d 3 l, kde k, l jsou nějaká přirozená čísla. Hledejmečísla a, b, c, dmezičíslytvaru2 x 3 y pro x, y 0.Tatočíslamůžemereprezentovat jakomřížovébodyčtvrtroviny,kdečíslo2 x 3 y másouřadnice(x, y). Všimněme si, že podmínka(iii) bude splněna, právě když číslo a bude na stejném řádku jako c a vpravo od něj. Podobně podmínka(iv) bude splněna, pokud a a d budou ve stejném sloupci, přičemž abudevýš.označíme-liteď a=2 q 3 s, c=2 p 3 s a d=2 q 3 r (p < q, r < s),pakpodmínka (ii)budesplněnaprávětehdy,když b=2 p 3 r,nebolikdyžbudoumřížovébodyurčujícíčísla a, b, c, dtvořitpravoúhelníksvrcholyjakonaobrázku. 3 y s c a r b d p q 2 x K vyřešení celé úlohy nám tedy stačí ukázat, že ve čtvrtmřížce obarvené N barvami existuje pravoúhelník, který má všechny vrcholy stejně barevné. K tomu opakovaně použijeme Dirichletův princip(dále DP). Podívejmesenaprvních N+1sloupců.Vkaždémřádkusedívámena N+1čísel,tedy podledpexistujívkaždémřádku(avrámcitěchto N+1sloupců)dvěčísla,kterámajístejnou barvu. Pokud je takových čísel víc, vybereme si libovolnou dvojici. Dvojice se pochopitelně nemusí vyskytovatvšechnynadsebou,jevšakjen N(N+1)/2možnostíproto,kterédvasloupcemůže dvojice v řádku okupovat. Navíc barva každé dvojice může být jedna z N možných. Uvážíme tedy N N(N+1) «+1 2

9 řádků.jelikožjejen N N(N+1)/2možnýchkombinacícodobarvydvojiceavýběrudvou sloupců, budou díky DP existovat dva řádky, v nichž budou mít dvojice jak stejné umístění, tak stejnou barvu. Spojením těchto dvojicí získáme hledaný pravoúhelník.

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 003 004 TEST Z MATEMATIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO M 0030 Vyjádřete jedním desetinným číslem (4 ½ 4 ¼ ) (4 ½ + 4 ¼ ) Správné řešení: 0,5 Zjednodušte výraz : ( 4)

Více

8. Stereometrie 1 bod

8. Stereometrie 1 bod 8. Stereometrie 1 bod 8.1. Poměr objemů pravidelného čtyřbokého hranolu a jemu vepsaného válce je 4 : π b) : π c) : π d) : π e) 4 : π. 8.. Zmenšíme-li poloměr podstavy kužele o polovinu a jeho výšku zvětšíme

Více

Mária Sadloňová. Fajn MATIKA. 150 řešených příkladů (vzorek)

Mária Sadloňová. Fajn MATIKA. 150 řešených příkladů (vzorek) Mária adloňová Fajn MATIKA (nejen) na přijímačky 50 řešených příkladů (vorek) 0 Mgr. Mária adloňová FajnMATIKA (nejen) na přijímačky 50 řešených příkladů (reklamní vorek) Mgr. Mária adloňová, 0 Vydavatel

Více

Návody k domácí části I. kola kategorie A

Návody k domácí části I. kola kategorie A Návody k domácí části I. kola kategorie A 1. Najděte všechny dvojice prvočísel p, q, pro které existuje přirozené číslo a takové, že pq p + q = a + 1 a + 1. 1. Nechť p a q jsou prvočísla. Zjistěte, jaký

Více

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j.

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j. Kapitola 3 Počítání s maticemi Matice stejného typu můžeme sčítat a násobit reálným číslem podobně jako vektory téže dimenze. Definice 3.1 Jsou-li A (a ij ) a B (b ij ) dvě matice stejného typu m n, pak

Více

1. série. Pohádky. Téma: Datumodeslání:

1. série. Pohádky. Téma: Datumodeslání: Téma: Datumodeslání: º Ò ¾¼¼ 1. série Pohádky ½º ÐÓ Ó Ýµ ¾º ÐÓ Ó Ýµ Princezna si dělá pořádek ve svých truhličkách. Vysype na stůl do dvou hromádek drahokamy º ÐÓ Ó Ýµ naprvníjichje17,nadruhé10.pokaždé,kdyžnaberezjednéhromádkydorukykameny(vždy

Více

zejména Dijkstrův algoritmus pro hledání minimální cesty a hladový algoritmus pro hledání minimální kostry.

zejména Dijkstrův algoritmus pro hledání minimální cesty a hladový algoritmus pro hledání minimální kostry. Kapitola Ohodnocené grafy V praktických aplikacích teorie grafů zpravidla graf slouží jako nástroj k popisu nějaké struktury. Jednotlivé prvky této struktury mají často přiřazeny nějaké hodnoty (může jít

Více

Úloha 1A (5 bodů): vyhovuje Úloha 2A (6 bodů): Obrázek 1 Přelévání mléka

Úloha 1A (5 bodů): vyhovuje Úloha 2A (6 bodů): Obrázek 1 Přelévání mléka Kategorie mladší Úloha 1A (5 bodů): Jako první využijeme Žofinčin postřeh. Díky němu se nám totiž celá úloha podstatně zjednoduší. Žofinka říká, ať nehledáme 6 nezávislých cifer, ale pouze 3. Poznávací

Více

2 Spojité modely rozhodování

2 Spojité modely rozhodování 2 Spojité modely rozhodování Jak již víme z přednášky, diskrétní model rozhodování lze zapsat ve tvaru úlohy hodnocení variant: f(a i ) max, a i A = {a 1, a 2,... a p }, kde f je kriteriální funkce a A

Více

6. T e s t o v á n í h y p o t é z

6. T e s t o v á n í h y p o t é z 6. T e s t o v á n í h y p o t é z Na základě hodnot z realizace náhodného výběru činíme rozhodnutí o platnosti hypotézy o hodnotách parametrů rozdělení nebo o jeho vlastnostech. Používáme k tomu vhodně

Více

Přijímačky nanečisto - 2011

Přijímačky nanečisto - 2011 Přijímačky nanečisto - 2011 1. Vypočtěte: 0,5 2 + (-0,5) 2 (- 0,1) 3 = a) 0,001 b) 0,51 c) 0,499 d) 0,501 2. Vypočtěte: a) 0,4 b) - 0,08 c) 2 3 d) 2 3. Určete číslo s tímto rozvinutým zápisem v desítkové

Více

1 Zadání Zadání- Náboj 2010 Úloha1.Kvádrsdélkamihran1, a,2amápovrch54.najdětehodnotučísla a.

1 Zadání Zadání- Náboj 2010 Úloha1.Kvádrsdélkamihran1, a,2amápovrch54.najdětehodnotučísla a. Úloha1.Kvádrsdélkamihran1, a,2amápovrch54.najdětehodnotučísla a. Úloha2.Pomocíprávětříosmičekalibovolnýchzesymbolů+,,,/, vytvořtečíslo3.jedensymbol můžete použít i víckrát. Úloha3.Vejtekmělknihuzteoriemnožin,jejížlistybylyčíslovanépostupně0,1,2,3,...

Více

ROTAČNÍ KVADRIKY. Definice, základní vlastnosti, tečné roviny a řezy, průsečíky přímky s rotační kvadrikou

ROTAČNÍ KVADRIKY. Definice, základní vlastnosti, tečné roviny a řezy, průsečíky přímky s rotační kvadrikou ROTAČNÍ KVADRIKY Definice, základní vlastnosti, tečné roviny a řezy, průsečíky přímky s rotační kvadrikou Rotační kvadriky jsou rotační plochy, které vzniknou rotací kuželosečky kolem některé její osy.

Více

STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI. STEREOMETRIE geometrie v prostoru

STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI. STEREOMETRIE geometrie v prostoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ Mgr. Tomáš MAŇÁK 4. května 2014 Název zpracovaného celku: STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI STEREOMETRIE geometrie

Více

MATEMATIKA 1 4 A B C D. didaktický test. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! Krok za krokem k nové maturitě Maturita nanečisto 2006

MATEMATIKA 1 4 A B C D. didaktický test. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! Krok za krokem k nové maturitě Maturita nanečisto 2006 Krok za krokem k nové maturitě Maturita nanečisto 2006 MA1ACZMZ06DT MATEMATIKA 1 didaktický test Testový sešit obsahuje 18 úloh. Na řešení úloh máte 90 minut. Úlohy řešte v testovém sešitu. Odpovědi pište

Více

GRAFY A GRAFOVÉ ALGORITMY

GRAFY A GRAFOVÉ ALGORITMY KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO GRAFY A GRAFOVÉ ALGORITMY ARNOŠT VEČERKA VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ

Více

Kapitola 11. Vzdálenost v grafech. 11.1 Matice sousednosti a počty sledů

Kapitola 11. Vzdálenost v grafech. 11.1 Matice sousednosti a počty sledů Kapitola 11 Vzdálenost v grafech V každém grafu lze přirozeným způsobem definovat vzdálenost libovolné dvojice vrcholů. Hlavním výsledkem této kapitoly je překvapivé tvrzení, podle kterého lze vzdálenosti

Více

Determinant. Definice determinantu. Permutace. Permutace, vlastnosti. Definice: Necht A = (a i,j ) R n,n je čtvercová matice.

Determinant. Definice determinantu. Permutace. Permutace, vlastnosti. Definice: Necht A = (a i,j ) R n,n je čtvercová matice. [] Definice determinantu BI-LIN, determinant, 9, P Olšák [2] Determinant je číslo jistým způsobem charakterizující čtvercovou matici det A 0 pro singulární matici, det A 0 pro regulární matici používá

Více

Tento text je stručným shrnutím těch tvrzení Ramseyovy teorie, která zazněla

Tento text je stručným shrnutím těch tvrzení Ramseyovy teorie, která zazněla Ramseyovy věty Martin Mareš Tento text je stručným shrnutím těch tvrzení Ramseyovy teorie, která zazněla na mé letošní přednášce z Kombinatoriky a grafů I Předpokládá, že čtenář se již seznámil se základní

Více

Shodná zobrazení. bodu B ležet na na zobrazené množině b. Proto otočíme kružnici b kolem

Shodná zobrazení. bodu B ležet na na zobrazené množině b. Proto otočíme kružnici b kolem Shodná zobrazení Otočení Příklad 1. Jsou dány tři různé soustředné kružnice a, b a c. Sestrojte rovnostranný trojúhelník ABC tak, aby A ležel na a, B ležel na b a C ležel na c. Řešení. Zvolíme vrchol A

Více

Tématické celky { kontrolní otázky.

Tématické celky { kontrolní otázky. Tématické celky kontrolní otázky. Základy teorie pravdìpodobnosti..pravdìpodobnostní míra základní pojmy... Vysvìtlete pojem náhody, náhodného pokusu, náhodného jevu a jeho mno- ¾inovou interpretaci. Popi¹te

Více

Geometrické těleso je prostorově omezený geometrický útvar. Jeho hranicí, povrchem, je uzavřená plocha.

Geometrické těleso je prostorově omezený geometrický útvar. Jeho hranicí, povrchem, je uzavřená plocha. 18. Tělesa řezy, objemy a povrchy, (řez krychle, kvádru, jehlanu, objemy a povrchy mnohostěnů, rotačních těles a jejich částí včetně komolých těles, obvody a obsahy mnohoúhelníků, kruhu a jeho částí) Tělesa

Více

3. ročník, 2013/ 2014 Mezinárodní korespondenční seminář iks

3. ročník, 2013/ 2014 Mezinárodní korespondenční seminář iks Řešení 3. série Úloha C3. Rovnostranný trojúhelník o straně délky n je vyplněný jednotkovou trojúhelníčkovou mřížkou. Uzavřená lomená čára vede podél této mřížky a každý vrchol mřížky potká právě jednou.

Více

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 OLGA KRUPKOVÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 OLGA KRUPKOVÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 OLGA KRUPKOVÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Více

I. kolo kategorie Z9

I. kolo kategorie Z9 59. ročník Matematické olympiády I. kolo kategorie Z9 Z9 I 1 Dostal jsem zadána dvě přirozená čísla. Poté jsem je obě zaokrouhlil na desítky. Určete, která čísla jsem měl zadána, pokud víte, že: podíl

Více

Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21. 0918

Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21. 0918 Prioritní osa: 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21. 0918 Název projektu:inovace vzdělávání v

Více

ŠROUBOVÉ PLOCHY. 1. Základní úlohy na šroubových plochách.

ŠROUBOVÉ PLOCHY. 1. Základní úlohy na šroubových plochách. ŠROUBOVÉ PLOCHY 1. Základní úlohy na šroubových plochách. Šroubová plocha Φ vzniká šroubovým pohybem křivky k, která není trajektorií daného šroubového pohybu. Je-li pohyb levotočivý (pravotočivý je i

Více

Výsledek. Nejméně 14 kostek, nejvíce 38. Návod. Když se podíváme na stavbu shora, vidíme následující tabulku:

Výsledek. Nejméně 14 kostek, nejvíce 38. Návod. Když se podíváme na stavbu shora, vidíme následující tabulku: Vzorová řešení Náboj Úloha. Kvádr s délkami hran, a, a má povrch 5. Najděte hodnotu čísla a. Výsledek.. Návod. Povrch kvádru s hranami délek x, y, z je P = xy + xz + zy. Po dosazení 5 = a + a + a můžeme

Více

Teoretické řešení střech (Josef Molnár, Jana Stránská, Diana Šteflová) 1. Všeobecné poznatky

Teoretické řešení střech (Josef Molnár, Jana Stránská, Diana Šteflová) 1. Všeobecné poznatky Teoretické řešení střech (Josef Molnár, Jana Stránská, Diana Šteflová) (Zpracováno v rámci řešení projektu 08-CP--00--AT-COMENIUS-C). Všeobecné poznatky Nad budovou konstruujeme střechu. Většinou se skládá

Více

I. kolo kategorie Z5

I. kolo kategorie Z5 61. ročník Matematické olympiády I. kolo kategorie Z5 Z5 I 1 Tři kamarádi Pankrác, Servác a Bonifác šli o prázdninách na noční procházku přírodním labyrintem. U vstupu dostal každý svíčku a vydali se různými

Více

Otázky z kapitoly Stereometrie

Otázky z kapitoly Stereometrie Otázky z kapitoly Stereometrie 10. února 015 Obsah 1 Krokované příklady (0 otázek) 1 Metrické vlastnosti (30 otázek) 1.1 Obtížnost 1 (16 otázek)....................................... 1. Obtížnost (14

Více

5. Maticová algebra, typy matic, inverzní matice, determinant.

5. Maticová algebra, typy matic, inverzní matice, determinant. 5. Maticová algebra, typy matic, inverzní matice, determinant. Matice Matice typu m,n je matice složená z n*m (m >= 1, n >= 1) reálných (komplexních) čísel uspořádaných do m řádků a n sloupců: R m,n (resp.

Více

Intervalové stromy. Představme si, že máme posloupnost celých čísel p 0, p 1,... p N 1, se kterou budeme. 1. Změna jednoho čísla v posloupnosti.

Intervalové stromy. Představme si, že máme posloupnost celých čísel p 0, p 1,... p N 1, se kterou budeme. 1. Změna jednoho čísla v posloupnosti. Intervalové stromy Představme si, že máme posloupnost celých čísel p 0, p 1,... p N 1, se kterou budeme průběžně provádět tyto dvě operace: 1. Změna jednoho čísla v posloupnosti. 2. Zjištění součtu čísel

Více

Úloha 2. Obdélník ABCDprotínákružnicivbodech E, F, G, H jakonaobrázku.jestližeplatí AE =3, DH =4a GH =5,určete EF. G C

Úloha 2. Obdélník ABCDprotínákružnicivbodech E, F, G, H jakonaobrázku.jestližeplatí AE =3, DH =4a GH =5,určete EF. G C Úloha 1. Čitatel i jmenovatel Kennyho zlomku jsou přirozená čísla se součtem 2011. Hodnota zlomku jepřitommenšínež 1 3.Jakánejvětšímůžetatohodnotabýt? Úloha 2. Obdélník Dprotínákružnicivbodech E, F, G,

Více

5. Konstrukční planimetrické úlohy

5. Konstrukční planimetrické úlohy 5 Konstrukční planimetrické úlohy 5.1 Řešení konstrukčních úloh 5. Konstrukční planimetrické úlohy Konstrukční úlohou rozumíme úlohu, ve které je požadováno sestrojení jistého geometrického útvaru (alespoň

Více

5.4.1 Mnohostěny. Předpoklady:

5.4.1 Mnohostěny. Předpoklady: 5.4.1 Mnohostěny Předpoklady: Geometrické těleso je prostorově omezený geometrický útvar, jehož hranicí je uzavřená plocha. Hranoly Je dán n-úhelník A... 1A2 A n (řídící n-úhelník) ležící v rovině ρ a

Více

Úlohy krajského kola kategorie C

Úlohy krajského kola kategorie C 6. ročník matematické olympiády Úlohy krajského kola kategorie C. Pro libovolná reálná čísla x, y, z taková, že x < y < z, dokažte nerovnost x 2 y 2 + z 2 > (x y + z) 2. 2. Honza má tři kartičky, na každé

Více

y = Spočtěte všechny jejich normy (vektor je také matice, typu n 1). Řádková norma (po řádcích sečteme absolutní hodnoty prvků matice a z nich

y = Spočtěte všechny jejich normy (vektor je také matice, typu n 1). Řádková norma (po řádcích sečteme absolutní hodnoty prvků matice a z nich Normy matic Příklad 1 Je dána matice A a vektor y: A = 2 0 3 4 3 2 y = Spočtěte všechny jejich normy (vektor je také matice, typu n 1). Ověřte, že platí Ay A y (1) Ay = (4, 14, 2) T 2 2 Frobeniova norma

Více

3. Středoškolská stereometrie v anaglyfech

3. Středoškolská stereometrie v anaglyfech 3. Středoškolská stereometrie v anaglyfech V předchozích dvou kapitolách jsme zjistili, jak se zobrazují tělesa ve středovém promítání a hlavně v lineární perspektivě, a jak pomocí těchto promítání vytvořit

Více

KOS. (Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě) 2001/2002

KOS. (Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě) 2001/2002 KOS Matematický KOrespondenční Seminář (Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě) 1. ROČNÍK 2001/2002 1 Vážení přátelé, děkujeme vám za vaši účast v 1. ročníku našeho korespondenčního semináře KOS.

Více

Jak pracovat s absolutními hodnotami

Jak pracovat s absolutními hodnotami Jak pracovat s absolutními hodnotami Petr Matyáš 1 Co to je absolutní hodnota Absolutní hodnota čísla a, dále ji budeme označovat výrazem a, je jeho vzdálenost od nuly na ose x, tedy je to vždy číslo kladné.

Více

CVIČENÍ č. 3 STATIKA TEKUTIN

CVIČENÍ č. 3 STATIKA TEKUTIN Rovnováha, Síly na rovinné stěny CVIČENÍ č. 3 STATIKA TEKUTIN Příklad č. 1: Nákladní automobil s cisternou ve tvaru kvádru o rozměrech H x L x B se pohybuje přímočarým pohybem po nakloněné rovině se zrychlením

Více

Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 9.téma

Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 9.téma Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 9téma Princip testování hypotéz, jednovýběrové testy V minulé hodině jsme si ukázali, jak sestavit intervalové odhady pro některé číselné charakteristiky normálního

Více

Rozmístěte na šachovnici 6 6 čtyři tchýně 1 tak, aby se navzájem neohrožovaly a právě jedno volné pole zůstalo neohrožené.

Rozmístěte na šachovnici 6 6 čtyři tchýně 1 tak, aby se navzájem neohrožovaly a právě jedno volné pole zůstalo neohrožené. Úlohy na šachovnici 3. podzimní série Vzorové řešení Úloha 1. Rozmístěte na šachovnici 6 6 čtyři tchýně 1 tak, aby se navzájem neohrožovaly a právě jedno volné pole zůstalo neohrožené. (Martin Töpfer)

Více

1. jarní série Termín odeslání: 4. února 2019

1. jarní série Termín odeslání: 4. února 2019 Váhy 1. jarní série Termín odeslání: 4. února 2019 Vážením na rovnoramenných vahách zjistíme, která strana je těžší, resp. že jsou obě stejně těžké. Na misky vah můžeme dávat i více než jeden předmět.

Více

4. podzimní série. Množiny

4. podzimní série. Množiny 4. podzimní série Téma: Datumodeslání: Množiny ½¼º Ð Ò ¾¼½½ ½º ÐÓ Ó Ýµ Do jedné nejmenované čajovny chodí každý víkend několik pravidelných hostů. Každý z nich má nějakéoblíbenédruhyčaje zelený,černýnebobílý.někteřízhostůsidávajívždytensamý

Více

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie B

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie B 65. ročník matematické olympiády Úlohy klauzurní části školního kola kategorie B 1. Kolika způsoby je možno vyplnit čtvercovou tabulku 3 3 čísly,, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4 tak, aby součet čísel v každém čtverci

Více

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro

Více

Když už má vykopané cesty, může postavit domyr opět přesně podle obrázku. Domy se objeví najednou. Program opět čeká.

Když už má vykopané cesty, může postavit domyr opět přesně podle obrázku. Domy se objeví najednou. Program opět čeká. POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 10. ročník - 23. 24. 10. 2015 1. Budování města (20 bodů) a) Lidé se po válce schovali v podzemí. Nejprve si museli vykopat cesty. Baltík čaruje předměty číslo 2 146 rychlostí

Více

NEPARAMETRICKÉ TESTY

NEPARAMETRICKÉ TESTY NEPARAMETRICKÉ TESTY Výhodou neparametrických testů je jejich použitelnost bez ohledu na typ rozdělení, z něhož výběr pochází. K testování se nepoužívají parametry výběru (např.: aritmetický průměr či

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILÉ ČINNOSTI

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILÉ ČINNOSTI POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILÉ ČINNOSTI PASTELKA Naším dalším úkolem bude namalovat pastelku. Při tom si vyzkoušíme malování podle vodících linek, různé výplně, transformace i logické operace.

Více

3. Matice a determinanty

3. Matice a determinanty . Matice a determinanty Teorie matic a determinantů představuje úvod do lineární algebry. Nejrozsáhlejší aplikace mají matice a determinanty při řešení systémů lineárních rovnic. Pojem determinantu zavedl

Více

Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU

Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU Cílem cvičení je vytvořit jednoduchý model obrobku z odlitku. Obrobek je odvozen z předem vytvořeného odlitku z předcházejícího cvičení.

Více

Státní maturita 2011 Maturitní testy a zadání jaro 2011 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZD11C0T02 e²ené p íklady

Státní maturita 2011 Maturitní testy a zadání jaro 2011 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZD11C0T02 e²ené p íklady Státní maturita 0 Maturitní testy a zadání jaro 0 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZDC0T0 e²ené p íklady Autor e²ení: Jitka Vachtová 0. srpna 0 http://www.vachtova.cz/ Obsah Úloha

Více

Zapíšeme k ( S ; r ) Čteme kružnice k je určena středem S a poloměrem r.

Zapíšeme k ( S ; r ) Čteme kružnice k je určena středem S a poloměrem r. 7. Kruh, kružnice, válec 7. ročník - 7. Kruh, kružnice, válec 7.1 Kruh, kružnice 7.1.1. Základní pojmy Kružnice je množina bodů mající od daného bodu stejnou vzdálenost. Daný bod označujeme jako střed

Více

Geometrie pro FST 2. Plzeň, 28. srpna 2013, verze 6.0

Geometrie pro FST 2. Plzeň, 28. srpna 2013, verze 6.0 Geometrie pro FST 2 Pomocný učební text František Ježek, Světlana Tomiczková Plzeň, 28. srpna 2013, verze 6.0 Předmluva Tento pomocný text vznikl pro potřeby předmětu Geometrie pro FST 2, který vyučujeme

Více

Úlohy domácí části I. kola kategorie B

Úlohy domácí části I. kola kategorie B 6. ročník Matematické olympiády Úlohy domácí části I. kola kategorie B. Mezi všemi desetimístnými čísly dělitelnými jedenácti, v nichž se žádná číslice neopakuje, najděte nejmenší a největší. Řešení. Uvažovaná

Více

a jiné elektronické přístroje včetně mobilů. Pracujte samostatně. Povolen je 1 list A4 vlastnoručně psaných poznámek k předmětu...

a jiné elektronické přístroje včetně mobilů. Pracujte samostatně. Povolen je 1 list A4 vlastnoručně psaných poznámek k předmětu... Písemný test MA010 Grafy: 11.1. 2007, var A... 1). Dány jsou následující tři grafy na 8 vrcholech každý. 1 A B C Vašim úkolem je mezi nimi najít všechny isomorfní dvojice. Pro každou isomorfní dvojici

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 4: Balmerova série vodíku. Abstrakt

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 4: Balmerova série vodíku. Abstrakt FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření:.. 00 Úloha 4: Balmerova série vodíku Jméno: Jiří Slabý Pracovní skupina: 4 Ročník a kroužek:. ročník,. kroužek, pondělí 3:30 Spolupracovala: Eliška Greplová

Více

Několik poznámek na téma lineární algebry pro studenty fyzikální chemie

Několik poznámek na téma lineární algebry pro studenty fyzikální chemie Několik poznámek na téma lineární algebry pro studenty fyzikální chemie Jiří Kolafa Vektory. Vektorový prostor Vektor je často zaveden jako n-tice čísel, (v,..., v n ), v i R (pro reálný vektorový prostor);

Více

Matematika NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY DUBNA 2017

Matematika NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY DUBNA 2017 NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY Matematika T DUBNA 07 : 9. dubna 07 D : 830 P P P : 30 M. M. : 30 : 8,8 M. :, % S : -7,5 M. P : -,5 :,4 Zopakujte si základní informace ke zkoušce: n Test obsahuje 30 úloh a

Více

I. kolo kategorie Z5

I. kolo kategorie Z5 62. ročník Matematické olympiády I. kolo kategorie Z5 Z5 I 1 Maminka zaplatila v knihkupectví 2 700 Kč. Platila dvěma druhy bankovek, dvousetkorunovými a pětisetkorunovými, a přesně. Kolik kterých bankovek

Více

TEORIE GRAFŮ. Petr Kovář

TEORIE GRAFŮ. Petr Kovář TEORIE GRAFŮ Petr Kovář Text byl vytvořen v rámci realizace projektu Matematika pro inženýry 21. století (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0332), na kterém se společně podílela Vysoká škola báňská Technická univerzita

Více

Úlohy soutěže MaSo, 13. května 2009

Úlohy soutěže MaSo, 13. května 2009 Úlohy soutěže MaSo, 13. května 2009 1. Je možné ze 36 zápalek složit pravoúhlý trojúhelník? Pokud ano, jak? (Zápalky se nesmějí ztrácet, lámat ani jinak zkracovat a dávají se jen na obvod.) [ano: 9, 12

Více

Teoretická rozdělení

Teoretická rozdělení Teoretická rozdělení Diskrétní rozdělení Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Pojmy k zapamatování Úvod Některá teoretická rozdělení diskrétních veličin: Alternativní rozdělení Binomické

Více

2.2. SČÍTÁNÍ A NÁSOBENÍ MATIC

2.2. SČÍTÁNÍ A NÁSOBENÍ MATIC 22 SČÍTÁNÍ A NÁSOBENÍ MATIC V této kapitole se dozvíte: jak je definováno sčítání matic a jaké má základní vlastnosti jak je definováno násobení matic číslem a jaké má základní vlastnosti zda a proč se

Více

6.2.1 Zobrazení komplexních čísel v Gaussově rovině

6.2.1 Zobrazení komplexních čísel v Gaussově rovině 6.. Zobraení komplexních čísel v Gaussově rovině Předpoklad: 605 Pedagogická ponámka: Stihnout obsah hodin je poměrně náročné. Při dostatku času je lepší dojít poue k příkladu 7 a btek hodin spojit s úvodem

Více

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Základy lineárního programování VMAT, IMT 1 / 25

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Základy lineárního programování VMAT, IMT 1 / 25 Základy lineárního programování Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

2.4.2 Kreslení grafů funkcí metodou napodobení výpočtu I

2.4.2 Kreslení grafů funkcí metodou napodobení výpočtu I .. Kreslení grafů funkcí metodou napodobení výpočtu I Předpoklady: 01 Opakování metoda napodobení výpočtu: Nakreslím si graf funkce y = x a postupně s ním provádím úpravy odpovídající provádění výpočtů

Více

Edita Kolářová ÚSTAV MATEMATIKY

Edita Kolářová ÚSTAV MATEMATIKY Přípravný kurs z matematik Edita Kolářová ÚSTAV MATEMATIKY Přípravný kurs z matematik 1 Obsah 1 Přehled použité smbolik 3 Základní pojm matematické logik a teorie množin 4.1 Element matematické logik.........................

Více

Určování výměr Srážka mapového listu Výpočet objemů Dělení pozemků

Určování výměr Srážka mapového listu Výpočet objemů Dělení pozemků Geodézie přednáška 9 Určování výměr Srážka mapového listu Výpočet objemů Dělení pozemků Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta ugt.mendelu.cz tel.: 545134015 Určování výměr určování

Více

Polibky kružnic: Intermezzo

Polibky kružnic: Intermezzo Polibky kružnic: Intermezzo PAVEL LEISCHNER Pedagogická fakulta JU, České Budějovice Věta 21 z Archimedovy Knihy o dotycích kruhů zmíněná v předchozím dílu seriálu byla inspirací k tomuto původně neplánovanému

Více

Zoner photo studio 13 3. část

Zoner photo studio 13 3. část Zoner photo studio 13 3. část Autor: Ivana Řezníčková Datum: 25. 2. 2014 Cílový ročník: 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie

Více

2.1 Zobrazování prostoru do roviny

2.1 Zobrazování prostoru do roviny 43 2.1 Zobrazování prostoru do roviny br. 1 o x 1,2 V běžném životě se často setkáváme s instruktážními obrázky, technickými výkresy, mapami i uměleckými obrazy. Většinou jde o zobrazení prostorových útvarů

Více

Některé zákony rozdělení pravděpodobnosti. 1. Binomické rozdělení

Některé zákony rozdělení pravděpodobnosti. 1. Binomické rozdělení Přednáška 5/1 Některé zákony rozdělení pravděpodobnosti 1. Binomické rozdělení Předpoklady: (a) pst výskytu jevu A v jediném pokuse P (A) = π, (b) je uskutečněno n pokusů, (c) pokusy jsou nezávislé, tj.

Více

Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno. Poznámka 1.1. A) první část hodiny (cca 50 minut): představení všech tří metod při řešení jednoho příkladu.

Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno. Poznámka 1.1. A) první část hodiny (cca 50 minut): představení všech tří metod při řešení jednoho příkladu. Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno Poznámka 1.1. A) první část hodiny (cca 50 minut): představení všech tří metod při řešení jednoho příkladu. Na jiných příkladech je téma podrobně zpracováno ve skriptech

Více

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Trojúhelník V. kružnice vepsaná a opsaná. konstrukce kružnice vepsaní a opsané trojúhelníku

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Trojúhelník V. kružnice vepsaná a opsaná. konstrukce kružnice vepsaní a opsané trojúhelníku METODICKÝ LIST DA39 Název tématu: Autor: Předmět: Ročník: Metody výuky: Formy výuky: Cíl výuky: Získané dovednosti: Stručný obsah: Trojúhelník V. kružnice vepsaná a opsaná Astaloš Dušan Matematika šestý

Více

ROVINNÁ GEOMETRIE. Klasická úloha na obvodové a středové úhly v kružnici. ŘEŠENÍ:

ROVINNÁ GEOMETRIE. Klasická úloha na obvodové a středové úhly v kružnici. ŘEŠENÍ: ROVIÁ GEOETRIE.. Vypočítej veliosti všech vnitřních úhlů tětivového čtyřúhelníu a veliosti úhlů sevřených jeho úhlopříčami. Vrcholy čtyřúhelníu leží v bodech, teré na obvodu ciferníu hodin znázorňují údaje,,,.

Více

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Tříúběžníková perspektiva

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Tříúběžníková perspektiva Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5 ROČNÍKOVÁ PRÁCE Tříúběžníková perspektiva Vypracoval: Zdeněk Ovečka Třída: 4. C Školní rok: 2011/2012 Seminář: Deskriptivní geometrie Prohlášení Prohlašuji,

Více

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST MAIVD12C0T01 ILUSTRAČNÍ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje

Více

Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. Matematika. Příručka pro přípravu k přijímacím zkouškám

Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. Matematika. Příručka pro přípravu k přijímacím zkouškám Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Matematika Příručka pro přípravu k přijímacím zkouškám Doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. RNDr. Milana Faltusová 5 Autoři: Lektorovala: Doc.

Více

2. přednáška 8. října 2007

2. přednáška 8. října 2007 2. přednáška 8. října 2007 Konvergence v metrických prostorech. Posloupnost bodů (a n ) M v metrickém prostoru (M, d) konverguje (je konvergentní), když v M existuje takový bod a, že lim n d(a n, a) =

Více

Programovací stanice itnc 530

Programovací stanice itnc 530 Programovací stanice itnc 530 Základy programování výroby jednoduchých součástí na CNC frézce s řídícím systémem HEIDENHAIN VOŠ a SPŠE Plzeň 2011 / 2012 Ing. Lubomír Nový Stanice itnc 530 a možnosti jejího

Více

Syntetická geometrie I

Syntetická geometrie I Kruhová inverze Pedagogická fakulta 2018 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ Sférická inverze Autoportrét v kulovém zrcadle M.C.Escher, 1935 Pozor! jen pro ilustraci, inverze a zrcadlení se značně liší Kruhová

Více

Matice. Přednáška MATEMATIKA č. 2. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.

Matice. Přednáška MATEMATIKA č. 2. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob. Přednáška MATEMATIKA č. 2 Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz 13. 10. 2010 Uspořádané schéma vytvořené z m n reálných čísel, kde m, n N a 11 a 12 a

Více

Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ

Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ I. ARITMETIKA 1. Zlomky a racionální čísla Jestliže rozdělíme něco (= celek) na několik stejných dílů, nazývá se každá část celku zlomkem. Zlomek tři čtvrtiny = tři

Více

STROMOVE ALGORITMY Prohledavani do sirky (level-order) Po vodorovnejch carach fronta

STROMOVE ALGORITMY Prohledavani do sirky (level-order) Po vodorovnejch carach fronta STROMOVE ALGORITMY Prohledavani do sirky (level-order) Po vodorovnejch carach vlož do fronty kořen opakuj, dokud není fronta prázdná 1. vyber uzel z fronty a zpracuj jej 2. vlož do fronty levého následníka

Více

A0M15EZS Elektrické zdroje a soustavy ZS 2011/2012 cvičení 1. Jednotková matice na hlavní diagonále jsou jedničky, všude jinde nuly

A0M15EZS Elektrické zdroje a soustavy ZS 2011/2012 cvičení 1. Jednotková matice na hlavní diagonále jsou jedničky, všude jinde nuly Matice Matice typu (m, n) je uspořádaná m-tice prvků z řádky matice.. Jednotlivé složky této m-tice nazýváme Matice se zapisují Speciální typy matic Nulová matice všechny prvky matice jsou nulové Jednotková

Více

Skalární součin je nástroj, jak měřit velikost vektorů a úhly mezi vektory v reálných a komplexních vektorových prostorech.

Skalární součin je nástroj, jak měřit velikost vektorů a úhly mezi vektory v reálných a komplexních vektorových prostorech. Kapitola 9 Skalární součin Skalární součin je nástroj, jak měřit velikost vektorů a úhly mezi vektory v reálných a komplexních vektorových prostorech. Definice 9.1 Je-li x = (x 1,..., x n ) T R n 1 reálný

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Numerické metody jednorozměrné minimalizace

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Numerické metody jednorozměrné minimalizace UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA MATEMATICKÉ ANALÝZY A APLIKACÍ MATEMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Numerické metody jednorozměrné minimalizace Vedoucí bakalářské práce: RNDr. Horymír

Více

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa 2. Jazyk matematiky 2.1. Matematická logika 2.2. Množinové operace 2.3. Zobrazení 2.4. Rozšířená číslená osa 1 2.1 Matematická logika 2.1.1 Výrokový počet logická operace zapisujeme čteme česky negace

Více

Řešení 3. série. Řešení J-I-3-1 Rok má 365 dní, 12 měsíců. Pro názornost si zde vypíšeme vždy první den v měsíci a jeho pořadové číslo v roce.

Řešení 3. série. Řešení J-I-3-1 Rok má 365 dní, 12 měsíců. Pro názornost si zde vypíšeme vždy první den v měsíci a jeho pořadové číslo v roce. Řešení 3. série Řešení J-I-3-1 Rok má 365 dní, 12 měsíců. Pro názornost si zde vypíšeme vždy první den v měsíci a jeho pořadové číslo v roce. 1.1. 1.den 1.7. 182.den 1.2. 32.den 1.8. 213.den 1.3. 60.den

Více

MOLEKULOVÁ FYZIKA KAPALIN

MOLEKULOVÁ FYZIKA KAPALIN MOLEKULOVÁ FYZIKA KAPALIN Struktura kapalin Povrchová vrstva kapaliny Povrchová energie, povrchová síla, povrchové napětí Kapilární tlak Kapilarita Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. STRUKTURA KAPALIN Tvoří

Více

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST MAIVD11C0T01 ILUSTRAČNÍ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje

Více

Teorie her(povídání ke čtvrté sérii)

Teorie her(povídání ke čtvrté sérii) Teorie her(povídání ke čtvrté sérii) Je velice obtížné definovat obecně, co je to hra. Navíc tento pojem intuitivně chápeme. Budeme se zabývat takovými hrami jako jsou šachy nebo pišqorky hrami dvou hráčů,

Více

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako GSWEB Nápověda 1. Mapové okno Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně 2. Ovládací panel a panel vrstev Panel Ovládání Panel Vrstvy 3. GSWeb - roletové menu Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

Více

Extrémy funkce dvou proměnných

Extrémy funkce dvou proměnných Extrémy funkce dvou proměnných 1. Stanovte rozměry pravoúhlé vodní nádrže o objemu 32 m 3 tak, aby dno a stěny měly nejmenší povrch. Označme rozměry pravoúhlé nádrže x, y, z (viz obr.). ak objem této nádrže

Více

Internetová matematická olympiáda listopadu 2008

Internetová matematická olympiáda listopadu 2008 Internetová matematická olympiáda - 5. listopadu 008 ŘEŠENÍ ÚLOH 1. Obrazec na Obrázku 1 je složen z 44 čtverců o straně 6 mm. Bodem A veďte jedinou přímku, která daný obrazec rozdělí na dva obrazce o

Více

TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE CV

TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE CV Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE CV Návody do cvičení předmětu Výrobní dokumentace v systému CAD Dr. Ing. Jaroslav Melecký Ostrava 2011 Tyto studijní

Více

É ú Ú ú ť Ú Ě Ě Ě Í Š ň Š óó Š ú ň ú ú ú ňň Š Í ň ť ň ň É Í Ť Š Ú ť Ř ť ň ú ó ň ó ň ť Í ž ú Ú Š š ť ť š š Šť ú Ú Š ú Ú Ú š šť Í ň Ú Š Ú š ú Ď š š Š ú š Ó Š š Š ň Š ú ž ň š Ú Í ú š Š Í ž ž Ú ž Í š Š Š Š

Více