CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky"

Transkript

1 CS004 - Vodohospodářská legislativa CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky

2 CS004 - Vodohospodářská legislativa Q&A??? Co víte o vodohospodářské legislativě? Setkali jste se s legislativou v praxi/brigádě? Vyplňovali jste nějaké povolení/žádost? Psali jste úřední dopis/plnou moc? V jakých předmětech jste se s legislativou setkali? Dalo Vám to něco? Co by jste se chtěli dozvědět? Na kterou problematiku vodního a stavebního práva se zaměřit?

3 CS004 - Vodohospodářská legislativa Harmonogram přednášek LS 2018/2019: 1. Právo, prameny práva, principy práva 2. Obecné rozdělení legislativy, členění institucí 3. Správní řád, správní řízení, prováděcí předpisy 4. Uzemní plánování, Katastrální úřad 5. Stavební zákon 6. Zákon o pozemkových úpravách: Petr Doležal 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství Vodní zákon 10. Zákon o vodovodech a kanalizacích 11. Plán rozvoje vodovodů a kanalizací: Andrea Dáňová 12. Vodní zákon a jeho využití v praxi: Lucie Larišová/Magdalena Horská

4 CS004 - Vodohospodářská legislativa Pravidla přednášek a zkoušek LS 2018/2019: Prezentace budou k dispozici na stránkách VHK. Z každé přednášky budou na konci přednášky jasně stanoveny otázky. Doplněný seznam otázek na zkoušku bude dostupný na stránkách VHK.

5 CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 1. Právo, prameny práva, principy práva

6 Právo (základní definice práva) Právní norma, Právo (základní pojmy) je základním a nejmenším prvkem v systému práva. Právní norma je označení pro jeden obecný příkaz, zákaz nebo dovolení vyplývající z právního řádu včetně nástrojů a zmocnění k jeho dosažení nebo vymáhání. Právní řád, označuje soubor právních norem, které platí v určité době na určitém území. Právní předpis, Právní předpis je dokument vydaný jednostranně z pozice moci, který zpravidla obsahuje jednu nebo více právních norem nebo jejich složek (ústava, ústavní zákony, zákony, vyhlášky vydané ústředním orgánem státní správy, obce, kraje).

7 Dělení práva 1. Dělení práva podle jeho původu: Přirozené právo - bůh nebo příroda jsou hlavními původci práva (dosažení pravdy a spravedlnosti, ve svém původu vycházelo z morálky a etiky). Pozitivní právo - za právo jej prohlásil člověk, stát, společenství států (tvůrcem a autorem právní normy může být jenom zákonodárce, ať je jím jediná osoba nebo celý právní orgán, ve státech demokratických jeho složka zákonodárná). 2. Obecné dělení práva: Objektivní právo - vyjádřeno souhrnem právních norem, tedy právní řád určitého státu v konkrétní době. Určuje, která právní norma bude použita pro daný specifický případ. Subjektivní právo - oprávnění subjektu chovat se určitým způsobem, jedná se tedy o konkrétní podobu objektivního práva.

8 Dělení práva 3. Dělení práva podle jeho územní působnosti: Vnitrostátní právo a právo ÚSC. Mezinárodní právo. Právo Evropské unie. 4. Dělení práva podle vztahu k jeho adresátu: Soukromé právo. Veřejné právo. 5. Dělení práva pro samotné fungování v praxi: Hmotné právo. Procesní právo.

9 Dělení práva 6. Dělení práva podle jeho původce a adresátů: Autonomní právo účastníci právního vztahu si ho stanoví sami. Heteronomní právo stanovené někým zvnějšku. 7. Právní odvětví: Právní odvětví je autonomní část právního řádu. Právní řád lze dělit do větších celků. Právní odvětví jsou obecně rozdělena (zařazena): Soukromé právo. Veřejné právo. Ústavní právo.

10 Dělení práva Soukromé právo: Vyznačuje se navzájem rovným postavením právních subjektů, kdy stát do jejich vzájemných vztahů zasahuje v menší míře a to na základě samotné iniciativy subjektů. Občanské právo, rodinné právo, autorské právo, obchodní právo, pracovní právo, mezinárodní právo soukromé.

11 Dělení práva Veřejné právo: V právu veřejném vystupuje jeden ze subjektů v nadřazeném postavení a převažuje zde množství tzv. kogentních (nařizujících, donucujících, přikazujících) právních norem, tedy norem, od kterých se subjekty nemohou smluvně odchýlit. Trestní právo (hmotné a procesní), správní právo, právo sociálního zabezpečení, finanční právo, právo životního prostředí, mezinárodní právo veřejné, právo Evropské unie.

12 Prameny práva Pojem prameny práva se používá ve dvojím významu: Materiálním smyslu (materiální prameny práva PROČ), který odpovídá na otázky, co je vlastně zdrojem práva, kde je původ pravidel lidského chování neboli norem, odkud pocházejí. Druhé pojetí pramenů práva ve formálním smyslu (formální prameny práva - JAK), dělí se na: obyčeje, zvyklosti (nejstarší podoba nepsaných společenských pravidel), právní předpisy (písemně zaznamenané výsledky legislativního procesu), precedens, soudní a správní rozhodnutí (norma vyplývá i z toho, jak rozhodl soud), normativní smlouvy (závazné smlouvy, především v mezinárodním právu).

13 Prameny práva Mezi další členění patří zejména prameny práva: Psané prameny práva - tvoří je právní předpisy, zákony, normativní smlouvy (kontinentální typ právní kultury). Nepsané prameny práva - zahrnuje soudní precedenty a právní obyčeje, které jsou pro potřeby veřejnosti sepsány do písemné podoby (anglosaský typ právní kultury). Základní čtyři druhy evropských pramenů práva jsou: Právní obyčeje a zvyklosti. Soudní precedent. Normativní smlouvy. Zákony a jiné právní normativní akty.

14 Principy práva Právní principy je třeba chápat jako pravidla, která tvoří základ určitého právního institutu, zákona, právního odvětví nebo právního řádu, právního státu. Jsou to pravidla, která jsou staletou vymožeností právní kultury a jsou právu imanentní (vlastní, příslušné) v právním státě, ať jsou nebo nejsou výslovně vyjádřena v platných právních normách. Z právních principů v širším slova smyslu vycházejí nejen teorie práva, ale vůbec celá právní věda. Jde o principy, které byly přijaty za své. Jde o základní nosné pilíře práva v tom nejobecnějším slova smyslu. Např. princip spravedlnosti, princip demokratismu. Právní principy v užším slova smyslu vyjadřují určitý směr, koncepci, určitý názor, na jehož základech pak stojí určitý právní řád, zákon a podobně. Např. princip právního státu.

15 Principy práva Základní typy právních principů: Pozitivní principy práva. Implicitní (přímo nevyjádřené) principy práva. Extrasystémové principy práva. Funkce právních principů: Ačkoliv právní principy plní řadu funkcí, obecně lze říci, že nejdůležitějším účelem je jejich role v Legislativním procesu. V procesu aplikace práva.

16 Principy práva Základní přehled právních principů: Obecné právní zásady. princip spravedlnosti, rovnost před zákonem, zásada právní jistoty. Obecné právně technické zásady. nikdo nemůže být soudcem ve vlastní věci, neznalost práva neomlouvá, ustanovení silnější ruší slabší.

17 Principy práva Základní přehled právních principů: Zásady pracovního práva. zásada práva na práci, zásada svobody práce (zákaz nucené práce). Zásady práva životního prostředí: princip nejvyšší hodnoty, princip trvale udržitelného rozvoje, princip vysoké úrovně ochrany, principy prevence a komplexnosti, princip ochrany u zdroje, princip únosného zatížení, principy odpovědnosti státu a původce (znečišťovatel platí), princip informovanosti a účasti veřejnosti.

18 Principy práva Základní přehled právních principů: Zásady správního práva. Princip předpokladu správnosti správních aktů. Princip otevřenosti a průhlednosti správy. Princip rozhodování v souladu s veřejným zájmem. Princip zákazu zneužívání pravomoci. Principu oprávněného očekávání - předvídatelnost jednání správy, právo na splnění oprávněných očekávání. Princip ve stejných případech rozhodovat stejně (zákaz diskriminace) - princip spravedlnosti.

19 Principy práva Nezrušitelné právní principy Příklady nejznámější nezrušitelné právní principy patří: Neznalost zákona neomlouvá. Smlouvy se mají dodržovat. Není zločinu, není trestu bez zákona. Zákon nepůsobí zpětně. Co není zákonem zakázáno, je dovoleno. Např. V Ústavě ČR stejně jako v Listině práv a svobod vyjádřeny v čl. 2: Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon. Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

20 CS004 - Vodohospodářská legislativa Děkuji za pozornost.

Právo jako věda ( funkce práva, prameny, spravedlnost, právní systémy)

Právo jako věda ( funkce práva, prameny, spravedlnost, právní systémy) Právo jako věda ( funkce práva, prameny, spravedlnost, právní systémy) Ing. Lenka Hřibová, 2015 Právo, právní vědomí Právo systém pravidel, které mají určitou formu a dle kterých se organizuje a řídí lidské

Více

Správní právo pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy.

Správní právo pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy. BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Správní právo pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy. Evropské správní právo. (3. 10. 2017) JUDr. Veronika

Více

ZÁKLADY PRÁVA 2. část

ZÁKLADY PRÁVA 2. část ZPr_Základy práva ZÁKLADY PRÁVA 2. část Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra veřejného práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Prameny heteronomního práva ve formálním smyslu kde je právo fakticky obsaženo

Více

Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě. ( )

Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě. ( ) BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě. (22. 9. 2015) JUDr. Veronika Kudrová, Ph.D. Obsah

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 3. Správní právo, správní řád, správní řízení

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 3. Správní právo, správní řád, správní řízení CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 3. Správní právo, správní řád, správní řízení CS004 - Vodohospodářská legislativa Q&A??? Co víte o správním právu? Setkali jste se se správním řízením?

Více

Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA

Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA Právo jako normativní systém. Prameny práva. JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. KPT MU PrF v Brně Organizační informace Literatura Harvánek, J. a kol. Právní teorie. Plzeň: Vydavatelství

Více

Retroaktivita. Prameny práva

Retroaktivita. Prameny práva Retroaktivita jedná se o zpětnou účinnost (popřípadě zpětná působnost) právního předpisu tedy situaci, kdy tento právní předpis působí i zpětně do doby před svou platností. Tzv. retroaktivita pravá je

Více

Otázka: Právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): David Macháč. Právo

Otázka: Právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): David Macháč. Právo Otázka: Právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): David Macháč Právo souhr norem stanovených a zabezpečených státem každý občan může činit, co není zákonem zakázáno a nikdy nesmí být nucen činit,

Více

Prameny práva (přednáška k předmětu Základy práva) JUDr. Marek Starý, Ph.D.

Prameny práva (přednáška k předmětu Základy práva) JUDr. Marek Starý, Ph.D. Prameny práva (přednáška k předmětu Základy práva) JUDr. Marek Starý, Ph.D. 1. 1. Definice pramene práva Tři základní možná pojetí termínu prameny práva (vícevrstevnatý pojem) 1.Formální Státem uznaná

Více

2. PRAMENY PRÁVA. Mgr. Martin Kornel

2. PRAMENY PRÁVA. Mgr. Martin Kornel TEORIE PRÁVA 2. PRAMENY PRÁVA. Mgr. Martin Kornel PRAMEN PRÁVA Pramen práva je pojem, který označuje vnější formu, kterou jsou sdělovány právní normy (formální pojetí pramenů práva) zdrojem obsahu právních

Více

- podle toho, o čem předpis pojednává, se zařazuje do příslušného právního odvětví. společenské proměn, problémy a potřeby vyžadující právní úpravu

- podle toho, o čem předpis pojednává, se zařazuje do příslušného právního odvětví. společenské proměn, problémy a potřeby vyžadující právní úpravu Otázka: Právní systém a právní norma Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): klara.posp Právní systém - obsahové uspořádání právních předpisů. - podle toho, o čem předpis pojednává, se zařazuje do

Více

1. ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY

1. ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY 9 Ubi societate, ibi ius. Kde je společnost, tam je i právo. Výrok ze starého Říma. 1.1 Právní vědomí 1.2 Právní akt 1.3 Normativní systémy 1.4 Právní řád 1.5 Právní systém 1.6 Charakteristika právních

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje Otázka: Základní pojmy teorie práva Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): bezejmenna Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje stát v určité formě a při jejich porušení

Více

Pojem právní norma Definice regulativní idea, vyjadřující mětí obecně závazné pravidlo chování vynutitelné státem Materiální znaky: regulativnost (pře

Pojem právní norma Definice regulativní idea, vyjadřující mětí obecně závazné pravidlo chování vynutitelné státem Materiální znaky: regulativnost (pře Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA Právní normy Pojem, prvky, struktura, působnost. JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D KPT PrF MU v Brně Pojem právní norma Definice regulativní idea, vyjadřující mětí obecně závazné pravidlo

Více

Teorie práva. Právní kultury, prameny práva v různých právních kulturách a v ČR. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

Teorie práva. Právní kultury, prameny práva v různých právních kulturách a v ČR. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Teorie práva Právní kultury, prameny práva v různých právních kulturách a v ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Typy právních kultur Právní komparatistika (srovnávací právní věda) - mikrokomparatistika

Více

Pojmy právo seminář společenské vědy

Pojmy právo seminář společenské vědy Pojmy právo seminář společenské vědy 1. Zákonnost 2. Základní zásady práva 3. Právní vědomí 4. Právní jistota 5. Právo 6. Objektivní a subjektivní právo 7. Právní předpisy 8. Soudní precedens 9. Normativní

Více

Úvod do základů práva. Ing. Mgr. Tomáš Klusák

Úvod do základů práva. Ing. Mgr. Tomáš Klusák Úvod do základů práva Ing. Mgr. Tomáš Klusák Ignorantia iuris neminem excusat (Paulu) Ing. Mgr. Tomáš Klusák 2 bsah přednášky Pojem právo Normativní systémy Základní právní pojmy Prameny práva Právní norma

Více

Stát právo vytváří na základě společenských vztahů právo tyto vztahy upevňuje

Stát právo vytváří na základě společenských vztahů právo tyto vztahy upevňuje Otázka: Právní řád a právní ochrana Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Bambuca - pojem práva, prameny práva, právní normy, právní předpisy, systém práva - uspořádání právního řádu ČR - soustava

Více

PRÁVNICKÁ FAKULTA ZČU. katedra teorie práva TEORIE PRÁVA

PRÁVNICKÁ FAKULTA ZČU. katedra teorie práva TEORIE PRÁVA PRÁVNICKÁ FAKULTA ZČU katedra teorie práva TEORIE PRÁVA (pro bakalářský obor - VEŘEJNÁ SPRÁVA) Rozsah výuky: 1. semestr 2/2, 2. semestr 2/2, 3.semestr 2/2 I. semestr FENOMEN PRÁVA 1. Různé přístupy k právu.

Více

Teorie práva VOŠ Sokrates

Teorie práva VOŠ Sokrates Teorie práva VOŠ Sokrates Prameny práva Mgr. Ondřej Havránek Vymezení pojmu Pramen práva je pojem o více významech: jednak vyjadřuje vnější formu právních norem (pramen práva ve formálním smyslu), jednak

Více

Právo Evropské unie 2. Prezentace 1 2015

Právo Evropské unie 2. Prezentace 1 2015 Právo Evropské unie 2 Prezentace 1 2015 ES a EU Evropská společenství původně tři Společenství 1951 ESUO (fungovalo v období 1952 2002) 1957 EHS, ESAE (EHS od roku 1992 jen ES) Od vzniku ES si tato postupně

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Prameny správního práva. Olga Pouperová

Prameny správního práva. Olga Pouperová Prameny správního práva Olga Pouperová Prameny práva Ve formálním smyslu pouze psané právo (právní předpisy, tzn. obecně závazné předpisy) normativní právní akty + některé mezinárodní smlouvy V materiálním

Více

Pracovní právo v České republice Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát

Pracovní právo v České republice Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát Pracovní právo v České republice Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát Fakulta právnická Západočeské univerzity v Plzni Vysoká škola finanční a správní a.s. Karlovy Vary Kontakt: Tel. +420/777 57 40 16 http://www.akilda.cz/

Více

TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D.

TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D. TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D. ZÁKLADNÍ POJMY právo: pozitivní (ius positivum) x přirozené (ius naturale) objektivní x subjektivní právní řád v rámci státu právní systémy ( sdružují podobné

Více

Teorie práva VOŠ Sokrates

Teorie práva VOŠ Sokrates Teorie práva VOŠ Sokrates Realizace práva Mgr. Ondřej Havránek Pojem realizace Realizací právních norem rozumíme uskutečňování právních norem v právní praxi, tj. využívání oprávnění a dodržování právních

Více

TEORIE PRÁVA Prameny práva

TEORIE PRÁVA Prameny práva TEORIE PRÁVA Prameny práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Pojem pramenů práva - ve formálním smyslu (formy v nichž právo vyjádřeno) - v materiálním smyslu (materiální důvody konkrétního

Více

Předmluva Díl I - Pojem a vývoj právní filozofie 1 Pojem právní filozofie Vývoj právní filozofie... 15

Předmluva Díl I - Pojem a vývoj právní filozofie 1 Pojem právní filozofie Vývoj právní filozofie... 15 O bsah Předmluva...11 Díl I - Pojem a vývoj právní filozofie 1 Pojem právní filozofie... 13 2 Vývoj právní filozofie... 15 2.1 Vývoj přirozenoprávní filozofie...15 2.1.1 Sofisté... 15 2.1.2 Platón... 16

Více

Pracovní právo v České republice

Pracovní právo v České republice Pracovní právo v České republice Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát Fakulta právnická Západočeské univerzity v Plzni Vysoká škola finanční a správní a.s. Karlovy Vary Kontakt: Tel. +420/777 57 40 16 http://www.akilda.cz/

Více

Struktura a druhy

Struktura a druhy Právní normy Struktura a druhy 7. 11. 2011 Složky právní normy Subjekt Objekt Obsah Subjekt právní normy Normotvůrce Adresát Stát Fyzická osoba Právnická osoba Reálné teorie Fiktivní teorie Objekt Předmět

Více

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA ORGANIZAČNÍ HMOTNÉ PROCESNÍ TRESTNÍ Správní právo organizační- zakotvuje základní zásady organizace veřejné konkretizuje postaveni organizaci, pravomoc a

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY II_P1-2 Číslo projektu:

Více

Plán učiva Klasifikace podklady ke kasifikaci: váha známky: neklasifikace: Právo

Plán učiva Klasifikace podklady ke kasifikaci: váha známky: neklasifikace: Právo 1. Plán učiva 5.9.2013 1. základy práva právní teorie občanské právo trestní právo 2. politologie 3. státoprávní teorie 4. ekonomie 5. mezinárodní společenství 6. (filosofie) 7. (religionistika) Klasifikace

Více

Otázky k ústní závěrečné zkoušce

Otázky k ústní závěrečné zkoušce Bakalářské kombinované studium Program: Veřejná správa Obor: Veřejná správa Otázky k ústní závěrečné zkoušce ČERVEN 2019 ZÁŘÍ 2019 LEDEN 2020 Povinný předmět: Právní nauka 1. Forma práva, právotvorba (právo

Více

Otázky k ústní závěrečné zkoušce

Otázky k ústní závěrečné zkoušce Bakalářské kombinované studium VEŘEJNÁ SPRÁVA Otázky k ústní závěrečné zkoušce ČERVEN 2016 ZÁŘÍ 2016 LEDEN 2017 Povinný předmět: Právní nauka 1. Forma práva, právotvorba (právo obyčejové, precedentní,

Více

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Název materiálu:vy_32_inovace_03.08 Téma sady: Základní právní pojmy 1 Ročník: 1.-4. ročník

Více

Veřejná správa a regionální rozvoj

Veřejná správa a regionální rozvoj Veřejná správa a regionální rozvoj Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Kontakt Katedra humanitních věd PEF ČZU budova PEF místnost č. 173 konzultace Po 15:30-17:00 Čt 16:30-18:00 e-mail cmejrek@pef.czu.cz

Více

Základy práva, 15. listopadu 2016

Základy práva, 15. listopadu 2016 lidská lidská Univerzita Karlova Evangelická teologická fakulta Základy, 15. listopadu 2016 Pojem mezinárodního je soubor právních norem, které upravují vzájemné vztahy států a jiných subjektů mezinárodního

Více

základy teorie práva

základy teorie práva Brno International Business School základy teorie práva Jana Dostálová Jaromír Harvánek KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2007 Recenzoval: Doc. JUDr. Pavel Hungr, CSc. Publikace byla vydána ve spolupráci se

Více

JUDr. Veronika Kudrová. BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě I

JUDr. Veronika Kudrová. BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě I Metody a formy realizace veřejné správy. Rozhodovací procesy ve veřejné správě. Správní řád jako základ právní úpravy procesních forem veřejné správy. JUDr. Veronika Kudrová BEP302Zk Veřejná správa v ČR

Více

MPO poř. č. 5. Název legislativního úkolu

MPO poř. č. 5. Název legislativního úkolu MPO poř. č. 5 I. Název legislativního úkolu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický

Více

Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém

Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém Pojem (definice) MP souhrn pravidel právně závazných upravujících vztahy mezi státy a dalšími subjekty mezinárodních vztahů, které získaly

Více

SSOS_ON_2.15 Stát. Číslo a název projektu Číslo a název šablony

SSOS_ON_2.15 Stát. Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_2.15

Více

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Nový postup EU pro posílení právního státu CS CS Příloha I: Právní

Více

Základy teorie finančního práva. Charakteristika finančního práva

Základy teorie finančního práva. Charakteristika finančního práva Základy teorie finančního práva Charakteristika finančního práva Charakteristika finančního práva Veřejnoprávní povaha: teorie zájmová, mocenská, organická ad. Hybridní hraniční povaha Charakter předmětu

Více

POVINNÝ PŘEDMĚT: OBCHODNÍ PRÁVO

POVINNÝ PŘEDMĚT: OBCHODNÍ PRÁVO Zkušební okruhy pro Státní závěrečnou zkoušku v bakalářském studijním programu Právní specializace obor Právo a podnikání v akademickém roce 2012/2013 zkušební období: JARO 2013 - ZÁŘÍ 2013 - LEDEN 2014

Více

Teorie práva (TePr) Základy práva (ZPr)

Teorie práva (TePr) Základy práva (ZPr) Teorie práva (TePr) Základy práva (ZPr) Mgr. et Mgr. Jan Šmíd PhD. VŠE, VŠFS Literatura ke kurzu: Teorie práva: Povinná: Gerloch Aleš: Teorie práva, Plzeň 2007, nakl. Aleš Čeněk Knapp Viktor: Teorie práva,

Více

VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání Veřejná správa

VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání Veřejná správa VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání + Průvodce studiem + Použité grafické symboly + Představení autorského týmu Veřejná správa + Pojetí veřejné správy, principy, funkce a členění

Více

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_4_PRÁVO_1.04_Ústava ČR - I. Hlava. Výkladová prezentace k tématu Ústava ČR I. Hlava

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_4_PRÁVO_1.04_Ústava ČR - I. Hlava. Výkladová prezentace k tématu Ústava ČR I. Hlava Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

Osnova kurzu Vstupní vzdělávání 00. Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání 01. Průvodce studiem 01. Použité grafické symboly 02.

Osnova kurzu Vstupní vzdělávání 00. Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání 01. Průvodce studiem 01. Použité grafické symboly 02. Osnova kurzu Vstupní vzdělávání 00. Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání 01. Průvodce studiem 01. Použité grafické symboly 02. Představení autorského týmu 01. Veřejná správa 02. Pojetí veřejné správy,

Více

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK s.r.o., Dubí 1 Ústavní právo Nulla potentia

Více

- normy regulují chování společnosti pomocí zákazů, příkazů a dovolení

- normy regulují chování společnosti pomocí zákazů, příkazů a dovolení Otázka: Právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Pavla - soubor norem vydaných nebo uznaných státem - závazné pro společnost - dodržování vynucováno státní autoritou - normy regulují chování

Více

Nabývá dnem uvedeným v právním předpise nebo, 15 dnů ode dne vyhlášení Pozn: možno i dříve, pokud je zde naléhavý obecný zájem (zák. č. 309/1999 Sb.,

Nabývá dnem uvedeným v právním předpise nebo, 15 dnů ode dne vyhlášení Pozn: možno i dříve, pokud je zde naléhavý obecný zájem (zák. č. 309/1999 Sb., Prameny správního práva JUDr. Jana Jurníková, Ph.D. Charakteristika pramenů správního práva Soubor pravidel chování, vyjádřených v určité právní formě (formální pramen) Společenské poměry, historické události,

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T8a) Ústavní základy zajišťování obrany ČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.14 Integrovaná střední škola

Více

FORMY SPRÁVNÍ ČINNOSTI. Filip Dienstbier, 2014

FORMY SPRÁVNÍ ČINNOSTI. Filip Dienstbier, 2014 FORMY SPRÁVNÍ ČINNOSTI Filip Dienstbier, 2014 Osnova 1. Formy činnosti veřejné správy význam typologie přehled forem vrchnostenské správy 2. Normotvorba veřejné správy účast na zákonodárství (právní) nařízení

Více

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2008

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2008 OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2008 PRÁVO platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské) Teorie práva, ústavní právo 1. Základní právní pojmy právo, právní systém, právní řád, právní norma, pramen

Více

Základy práva a organizace

Základy práva a organizace 5. Základy práva a organizace 5 - Základy práva a organizace Počet vyučovacích hodin předmětu 61 Počet vyučovacích hodin bloku: 5.1 - Základy práva 49 5.2 - Základy organizace 12 Forma výuky: přednáška,

Více

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz STÁT Max Weber: lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe monopol legitimního násilí Stát

Více

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2007 PRÁVO. platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské), RP (pětileté) Teorie práva, ústavní právo

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2007 PRÁVO. platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské), RP (pětileté) Teorie práva, ústavní právo OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2007 PRÁVO platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské), RP (pětileté) Teorie práva, ústavní právo 1. Základní právní pojmy právo, právní systém, právní řád, právní

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Politologie,

Více

SSOS_ON_1.11 Trestní právo I

SSOS_ON_1.11 Trestní právo I Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_1.11

Více

Správní akty Pojem správního aktu V české nauce pojem správní akt chápán dvěma způsoby 1) v širším slova smyslu: : označení pro veškeré mocenské právně závazné akty vydávané na základě zákona orgány veřejné

Více

Ústavní soudnictví v komparativním pojetí

Ústavní soudnictví v komparativním pojetí Ústavní soudnictví v komparativním pojetí JUDr. Tomáš Pezl Pojem kontrola vykonávaná orgánem soudního typu kontrola souladu obecně závazných právních aktů s ústavou kontrola souladu individuálně závazných

Více

TEORIE PRÁVA 13. PRÁVNÍ PRINCIPY

TEORIE PRÁVA 13. PRÁVNÍ PRINCIPY TEORIE PRÁVA 13. PRÁVNÍ PRINCIPY Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz ÚČEL PRÁVNÍCH PRINCIPŮ 1. bezprostředně normativní s cílem přímo právně upravit lidské chování 2. zákonodárně politický a technický

Více

Materiály 2. ročník učebních oborů Občanská nauka. Metodický list. Identifikační údaje školy

Materiály 2. ročník učebních oborů Občanská nauka. Metodický list. Identifikační údaje školy Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Název vzdělávacího materiálu Datum vytvoření 11. 10. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Pracovní a trestní právo 4. ročník čtyřletého a 8. ročník osmiletého G právní normy

Více

PRÁVO ZÁKLADNÍ POJMY pro žáky.notebook February 19, 2015 ZÁKLADY PRÁVA

PRÁVO ZÁKLADNÍ POJMY pro žáky.notebook February 19, 2015 ZÁKLADY PRÁVA ZÁKLADY PRÁVA PRÁVO ZÁKON soubor platných právních norem (příkazů, zákazů nebo dovolení), které jsou stanovené státem a kterými se řídí pravidla lidského soužití a jsou státem vynucovány konkrétní právní

Více

Právo jako normativní systém. Právní norma. Prameny práva.

Právo jako normativní systém. Právní norma. Prameny práva. Katedra práva Právo jako normativní systém. Právní norma. Prameny práva. Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 13.9.2015 I. Právo Různé náhledy a definice.

Více

Katedra správního práva a správní vědy

Katedra správního práva a správní vědy Katedra správního práva a správní vědy Otázky 2. část SZK Správní právo 1. a) Správní právo, jeho vývoj, prameny a systém b) Subsidiarita správního řádu 2. a) Ústavní východiska správního práva b) Zjednodušené

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY I_P1-2 Číslo projektu:

Více

Zásady soukromého (občanského) práva

Zásady soukromého (občanského) práva Zásady soukromého (občanského) práva Literatura a prameny: Hurdík, J., Zásady soukromého práva, Brno: MU, 1998, Hurdík,J.-Lavický,P., Systém zásad soukromého práva, Brno:MU, 2010, dále Čečotová, Salač

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Úvodní, zrušovací, přechodná a zmocňovací ustanovení v právních normách

Úvodní, zrušovací, přechodná a zmocňovací ustanovení v právních normách Úvodní, zrušovací, přechodná a zmocňovací ustanovení v právních normách JUDr. Radim Boháč, Ph.D. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. Právnická fakulta UK katedra finančního práva a finanční vědy Osnova semináře

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. Pojem pracovního práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

PRACOVNÍ PRÁVO. Pojem pracovního práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. PRACOVNÍ PRÁVO Pojem pracovního práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Pracovní právo: Pojem pracovního práva 1) individuální pracovní právo (vztah zaměstnavatel zaměstnanec) 2) kolektivní

Více

Prameny práva, tvorba práva. Mgr. Martin Hapla

Prameny práva, tvorba práva. Mgr. Martin Hapla Prameny práva, tvorba práva Mgr. Martin Hapla Obsah 1 Prameny práva 1.1 Pojem pramenů práva 1.2 Druhy formálních pramenů práva 1.3 Právní předpis 1.4 Normativní smlouva 1.5 Precedent a judikát 1.6 Právní

Více

ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA. JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová 23662@mail.bivs.cz

ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA. JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová 23662@mail.bivs.cz ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová 23662@mail.bivs.cz OSNOVA PŘEDMĚTU Pojem a předmět úpravy občanského a soukromého práva, vztah k ostatním oborům. Právo veřejné a soukromé. Prameny

Více

Správní právo dálkové studium. I. Pojem správní právo, veřejná správa, správní věda, prameny správního práva, normy správního práva

Správní právo dálkové studium. I. Pojem správní právo, veřejná správa, správní věda, prameny správního práva, normy správního práva Správní právo dálkové studium I. Pojem správní právo, veřejná správa, správní věda, prameny správního práva, normy správního práva A) Správa = činnost sledující záměrně nějaký cíl, činnost nesoucí se za

Více

Základy právní nauky

Základy právní nauky Základy právní nauky Principy právního státu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li. uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného

Více

ÚVOD DO SOUKROMÉHO PRÁVA, JEHO ZÁSADY, PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ

ÚVOD DO SOUKROMÉHO PRÁVA, JEHO ZÁSADY, PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ CPr_1 Civilní právo 1 ÚVOD DO SOUKROMÉHO PRÁVA, JEHO ZÁSADY, PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra občanského a pracovního práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Základní východiska

Více

ZFP II. FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva

ZFP II. FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva ZFP II FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva Odvětvotvorná kritéria Samostatnost a specifičnost předmětu právní regulace Metoda právní regulace Systémová soudržnost právních norem Společenská akceptace

Více

Právo na dobrou správu

Právo na dobrou správu Právo na dobrou správu Pojem dobré správy v moderním demokratickém státě se od správních úřadů se očekává víc než jen dodržování zákonů očekává se určitá kvalita správní činnosti vyjádřená v jasně definovaných

Více

ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17

ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17 Obsah Úvodem... 13 ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17 KAPITOLA I: Věda srovnávacího ústavního práva...19 1. Pojem vědy srovnávacího ústavního práva... 19 2. Teorie práva a srovnávací

Více

Funkce práva, právní řád

Funkce práva, právní řád STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Funkce práva, právní řád VY_32_ INOVACE _06_107 Projekt MŠMT EU peníze středním školám

Více

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc.

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. 11. 5. 2016 Spolupráce mezi státy v oblasti trestního práva je podmíněna především ohledy na zásadu suverenity. Suverenita je vlastnost státní moci, její nezávislost

Více

Základy práva I 1. přednáška

Základy práva I 1. přednáška Program: I. Pojem ústavního práva II. Prameny ústavního práva III. Ústava ČR a její členění IV. Moc zákonodárná V. Moc výkonná VI. Moc soudní VII. Ústavní stížnost Pojem ústavního práva Prameny ústavní

Více

Veřejná správa. Úvod do předmětu

Veřejná správa. Úvod do předmětu Veřejná správa Úvod do předmětu 2.10.2010 Výstupy předmětu Na konci tohoto předmětu student: zná základní koncepty a instituty veřejné správy; uvědomuje si charakter právní úpravy veřejné správy v kontextu

Více

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např.

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Veřejn ejná správa Ing. Jaroslava Syrovátkov tková Veřejn ejná správa Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích Zákon č.

Více

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002 Metodické listy kombinovaného studia pro předmět Právo životního prostředí Metodický list číslo 1 Lektor: JUDr. Ing. Petr Petržílek, Ph.D. Literatura: Petržílek P.: Legislativa udržitelného rozvoje a nové

Více

SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování v chodu záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (úče

SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování v chodu záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (úče ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č. 1 VEŘEJNÁ SPRÁVA,, POJEM, CHARAKTERISTIKA PrF MU, září 2012 petr průcha, 2012 SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování

Více

PRÁVO A JEHO VÝZNAM. Lidé žijí ve společnosti a vstupují do nesčetných vzájemných vztahů. Tyto vztahy musí být podřízeny určitým pravidlům.

PRÁVO A JEHO VÝZNAM. Lidé žijí ve společnosti a vstupují do nesčetných vzájemných vztahů. Tyto vztahy musí být podřízeny určitým pravidlům. PRÁVO A JEHO VÝZNAM Lidé žijí ve společnosti a vstupují do nesčetných vzájemných vztahů. Tyto vztahy musí být podřízeny určitým pravidlům. Tyto normy většina lidí dodržuje dobrovolně z vlastního přesvědčení

Více

Prameny a normy finančního práva

Prameny a normy finančního práva Kapitola 3. Prameny a normy finančního práva CD TEXTY: 3. Prameny a normy finančního práva OBSAH 3.1. Materiální prameny; 3.2. Formální prameny; 3.3. Nenormativní akty finanční správy heteronomní povahy;

Více

Teorie práva První cvičení Pojem práva

Teorie práva První cvičení Pojem práva Teorie práva První cvičení Pojem práva Co je to právo? Odpověď na otázku Co je to právo? je poměrně komplikovaná. Čím to, že odpověď na otázku Co je to botanika? nebo Co je to medicína? nečiní takové potíže,

Více

Procedurální formy realizace veřejné správy Vnější proces vydávání normativních správních aktů - proces vydávání individuálních správních aktů - proce

Procedurální formy realizace veřejné správy Vnější proces vydávání normativních správních aktů - proces vydávání individuálních správních aktů - proce Správní právo procesní Subsystém správního práva Upravuje procedurální postupy správních orgánů ve veřejné správě Procedurální formy realizace veřejné správy Vnější proces vydávání normativních správních

Více

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002 Metodický list číslo 1 Literatura: Petržílek P.: Legislativa udržitelného rozvoje a nové podnikatelské příležitosti, LexisNexis cz, 2007 Damohorský a kol.:, C.H. Beck, Praha 2003 Kružíková, Adamová, Komárek:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.02 Integrovaná střední škola

Více

Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy. Ivana Průchová

Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy. Ivana Průchová Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová 1 3 Pojem životní prostředí různé názory a pokusy o definice ŽP nejobecněji Životní prostředí - prostor

Více

Z BZ405Zk Základy pracovního práva Předmět a systém pracovního práva Prameny pracovního práva. JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27.

Z BZ405Zk Základy pracovního práva Předmět a systém pracovního práva Prameny pracovního práva. JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. Z BZ405Zk Základy pracovního práva Předmět a systém pracovního práva Prameny pracovního práva JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. února 2015 Program přednášky Pojem pracovního práva Předmět pracovního práva

Více

Bakalářské kombinované studium program: Právní specializace. Obor: Obchodně právní studia. Otázky k ústní závěrečné zkoušce

Bakalářské kombinované studium program: Právní specializace. Obor: Obchodně právní studia. Otázky k ústní závěrečné zkoušce Bakalářské kombinované studium program: Právní specializace Obor: Obchodně právní studia Otázky k ústní závěrečné zkoušce ČERVEN 2018 ZÁŘÍ 2018 LEDEN 2019 Povinný předmět: Občanské právo 1. Občanské právo

Více