Žákovská rada. Povídky. Matematické soustředění. Edwin Arasa. Augusto. Nové filmy a recenze. Báseň. Anketa. Připomínky

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Žákovská rada. Povídky. Matematické soustředění. Edwin Arasa. Augusto. Nové filmy a recenze. Báseň. Anketa. Připomínky"

Transkript

1 Žákovská rada Edwin Arasa Povídky Anketa Augusto Báseň Matematické soustředění Nové filmy a recenze Připomínky Milí čtenáři a čtenářky, navazujeme na loňská Pegasova křídla, čili pokračujeme v tradici našeho školního časopisu. Někteří naši redaktoři odešli na střední školy a naopak přibyli ochotní přispěvatelé z nižších ročníků, ale i z devátých tříd. Jsme tomu samozřejmě rádi, doufáme, že se k nám přidají další se svými dobrými nápady a třeba i připomínkami. V tomto čísle se dovíte o novém image Žákovské rady, jak to bylo na matematickém soustředění čerstvých šesťáků, můžete si přečíst odvážné připomínky nejen k zacházení s potravinami ze školní jídelny, o prázdninovém Augustu a dojmech jedné z přítomných, dovíme se typy, na co jít do kina, a máme tu rubriku pro náročnější čtenáře. Není to míněno tak, že by jiné příspěvky byly méně kvalitní, ale prostě Považujeme ukázku z lyrizované prózy, povídku a báseň za čtení pro užší okruh čtenářů, což bylo odjakživa. Další příspěvky Nebudeme už prozrazovat. Vaše redakce

2 ŽÁKOVSKÁ RADA Žákovská rada slouží k předávání informací směrem od učitelů k žákům o aktivitách školy. Od minulého školního roku se toho mnoho v žákovské radě změnilo. Jak v přístupu učitelů, tak v přístupu žáků. Co bylo ve školním roce 2007/2008? Žákovskou radu vedla až do školního roku 07/08 paní učitelka Jiřina Keršnerová. Rada se konala každých 14 dní. Vždy se sdělovaly důležité informace o sběrech, akcích a problémech školy, ale také o jejích úspěších. Někdy navštívil žákovskou radu i pan ředitel, který oznamoval některé informace osobně. Také byli přítomni žáci, kteří chodili do dětského parlamentu, ti nám předávali zase své informace. Žákovská rada byla vedena stylem "řeknu, poslouchej, zapiš a potom předej". Samozřejmě to fungovalo, ale dnes už je to jinak. Jak to je ve školním roce 2008/2009? V tomto školním roce přebral žákovskou radu pan učitel Přecechtěl. Rozhodl se, že starost o žákovskou radu předá dětem, které ji navštěvují, a bude ji jen trochu korigovat. To vše se ukázalo již na první schůzce. Zvolili jsme si tři předsedy, a to Kateřinu Valáškovou (9.D), Romanu Zálešákovou (9.C) a Ondřeje Šimečka (9.D) a seznámili jsme se pomocí "lentilkové" hry. Na další schůzce jsme si rozdělili další funkce - humanitní pracovník, fotograf, nástěnkář atd. Proběhlo i hlasování o různých důležitých věcech. Výhodou v této nové podobě žákovské rady je to, že žáci více pracují a učí se tím samostatnosti a učitelé se tolik neunaví. Žákovská rada mi přijde konstruktivnější, protože se více dává na názor všech přítomných žáků a nesdělují se pouze informace, ale také se spolurozhoduje o některých věcech školy. Žákovská rada již není také příliš dospělá, ale mnohem volnější a přátelštější. Což dosvědčuje i občerstvení, které bývá na stole uprostřed místnosti. Ester Topolářová IX.D MATEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ Od 1.září chodím na ZŠ Křídlovická. Je nás ve třídě 26, protože jsme všichni z různých škol, tak v rámci seznámení jsme jeli na matematické soustředění do Ujčova. Ujčov - obec leží v přírodním parku Svratecká hornatina ve východní části Českomoravské vrchoviny, 14 km jihovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem a 19 km severozápadně od Tišnova. Obec Ujčov je vzdálena cca 43 km od Brna a 35 km od Žďáru nad Sázavou. Dominantou je kaple Panny Marie, v Dolním Čepí pak kostel sv. Václava z roku Na břehu Svratky jižně od obce je naleziště chráněné kapradiny pérovníku pštrosího. V přírodní rezervaci Ochoza se dříve těžil mramor. Na Horním Čepí jsou pak naleziště zinkové, olověné a především stříbrné rudy. Krajina patří k nejmalebnějším na Vysočině. K obci Ujčov patří místní části Lískovec, Kovářová, Dolní Čepí a Horní Čepí.

3 Jsou zde oblíbené cyklostezky a okolní tůně jsou pravým rájem rybářů. Nejvyšším kopcem je Čepičkův vršek (okolo 700 m) jsme se vydali na cestu vlakem v 7.00 s pí uč. Mgr. Miloslavou Mužíkovou a p.uč. Mgr. Alešem Kottkem. Byli jsme natěšení a zvědaví.v 8.30 jsme dorazili do Penzionu Zubr. Penzion Zubr - Penzion se nachází v malé obci Ujčov, v údolí na břehu řeky Svratky, nedaleko hradu Pernštejn a Vírské přehrady. V areálu penzionu je venkovní bazén. K penzionu je možno se dostat autem, autobusem - zastávka cca 50 m a nebo vlakem - zastávka v obci Nedvědice cca 4 km. Když jsme ubytovali tak jsme se měli převléct, protože půjdeme na výlet. Šli jsme lesem a dorazili jsme na mýtinu kde nedaleko byli krávy. Začali jsme hrát hru.zanedlouho jeden spolužák omylem trefil klackem druhého spolužáka do tváře. Pan učitel s pí.uč. vydezinfikovali ránu a p.uč. šel se spolužákem do nemocnice. My jsme dohráli hru a šli jsme do penzionu na oběd. Po obědě jsme vyluštili několik rébusů a spolužák s p.uč. přišli z nemocnice. Navečer jsme hráli několik her a potom nám pan učitel přečetl srandovní pohádku,,o Červené Karkulce.Po pohádce jsme museli jít spát a před spaním každému pokoji řekl pan učitel vtip. Ve středu dopoledne pršelo, tak jsme luštili několik rébusů ve skupinkách i samotní. Po obědě už jen tak poprchávalo, tak jsme se vydali na výlet a po cestě zpátky jsme se stavili v zatím největší pstruhárně ČR. Bylo to velice zajímavé. Krmili jsme pstruhy i labutě granulemi. Potom jsme už šli protože nám byla zima.přišli jsme do penzionu a po večeři jsme luštili rébusy a potom jsme šli spát a předtím nám pan učitel řekl vtip. Ve čtvrtek jsme šli dopoledne na hrad Pernštejn. Někteří kteří šli na Pernštejn a zbytek nešel na Pernštejn.V Pernštejně měli květinovou výzdobu, tak to tam měli moc hezké. Po Pernštejně pan učitel těm kteří šli na Pernštejn říkal různé příběhy. Něco jako detektivka. A my jsme měli uhádnout co se vlastně stalo a proč se to stalo a pan učitel mohl jen odpovídat Ano-ne-není podstatné. Bylo to zábavné. Když jsme přišli tak jsme měli 1 hodinu na to abychom vymysleli hru pro ostatní.1hra=1pokoj.hráli jsme např.:billi billi bob, Hrotič, Kompot, židličky, mrkaná a mnoho dalších her. Potom nám pan učitel přečetl legrační pohádku,,o perníkové chaloupce. A po pohádce nám p.uč. řekl vtip a potom jsme šli spát. V pátek jsme si před snídaní měli balit a po snídani jsme se rozdělili do dvou skupin. Jedna skupina šla hrát fotbal a druhá skupina šla hrát přehazku. Všechny holky šli hrát přehazku a všichni kluci šli hrát fotbal.když jsme se vraceli do penzionu tak nám paní učitelka řekla, abychom ten míč nehodili do Svratky, a co se nestalo ten míč jsem nesla já a jedna kamoška mi ho vytrhla z ruky a vybila mě a já jsem ho taky po ní hodila a ten míč se od ní odrazil a spadl do Svratky :-(.Naštěstí jedna holka vzala klacek a přitáhla ho ke břehu a tam ho vzala a dala mi ho:-). Po pěkně strávených dnech jsme se museli vrátit zpátky do Brna. Kateřina Vaňková 6.C MOJE PŘIPOMÍNKY Žáci 6. a 9.tříd si nevážou jídla! / viz jogurty, pomeranče, jablka a banány /. Jak si někdo může dovolit nalít do skříňky jogurt či nastrouhat jablko? Kde jste to viděli? Všude potom budou mravenci a mušky! V bufetě se předbíhá, řve se tam. V jídelně. Po dvaceti minutách ve frontě, když mám konečně přijít na řadu, jsme předbíháni žáky z ostatních tříd. Když konečně vyfasujeme oběd, tak ho nemůžeme v klidu sníst, protože musíme dávat pozor, aby po nás žáci z nižších tříd neodstřelovali kusy jídla.

4 Když se nám podaří sníst jídlo, tak na nás čeká překvapení ve skříňkách. Škvírami nalitý jogurt, nastrouhané jablko. A v lavici. Nejraději mám, když si sednu do lavice, spadne mi tužka a rovnou mi můžete podat sáček. Humus, přežvýkavci! Každý, kdo udělá nepořádek, by měl vzít škrabku a na svém místě by si to vyčistil. Jakmile bychom byli v jiných třídách, po zvonění by se paní učitelka podívala na všechna místa, pak bychom našli nekultivovaná prasátka. Je to snad problém? A co s našimi obědy? K obědu bychom dostali jen teplé jídlo, k tomu maximálně salát. Žádný jogurtečky, banánečky, buchtičky, jablíčka, aby to nebylo po škole, hlavně u skříněk, kde je to jak v nějaké skládce. Až by se začali chovat slušně, potom by se možná uvažovalo Bylo by ve škole čisto! A to přece chceme, nebo ne? Žádný rozmazaný banány, žádné vylité jogurty, žádná nastrouhaná jablka! Proč nejsou ostatní žáci tak slušní jako u pana učitelle Vally, který si dokáže zjednat úctu i respekt svých žáků, což dokazuje pořádek v jeho třídě. Je škoda, že takových učitelů není víc. Co si o tom myslíme? Bára Jechoutová Nesouhlasíme s tím, že třída, do které chodí Bára, je opravdu tak čistotná. Jinak se vším souhlasíme. My z 9.C Co budeš dělat o podzimních prázdninách?... 6.A ---> Andrea Georgiadisová Budu se starat o koně... 7.A ---> Bára Horáčková Pojedu na hory... 8.B ---> Jan Jurečka Budu jezdit na motorce... 9.A ---> Veronika Cirbusová Půjdu na brigádu

5 ... 9.D ---> Romana Kaplanová Budu lyžovat Mějte se hezky! Patrik Mica... 9.A 4.října oslavil Edwin své 14.narozeniny. EDWIN ARASA Edwin je chlapec z Keni, kterého naše škola adoptuje již 4 roky. Narodil se Jeho matka se jmenuje Esther Mabera (1972) a otec David Arasa (1969). Edwin bydlí v Keni v městské části Kasarani se svou matkou, otcem a dvěmi sourozenci. David Arasa v současnosti nemá práci, protože byl dlouhodobě nemocný, a hledá ji. Každý rok platí naše škola Edwinovi 7 200,- Kč na školní uniformu, učebnice a pomůcky do školy. 900,- Kč získá humanitní společnost Narovinu, která toto zprostředkovává, a 1 300,- Kč se použije na další projekty v Keni. Pokud zbudou nějaké peníze z nákupu školních pomůcek, nakoupí se jídlo, které se potom předá jeho rodině. Tento rok se nakupovalo jídlo 2x, a to v létě a prosinci, protože po občanských nepokojích v Keni byla malá úroda, která nepokryla potřeby rodiny. V tomto školním roce se škola rozhodla, že bude Edwinovi platit také zdravotní pojištění, které činí 1 500,- Kč. Toto pojištění zahrnuje léky proti malárii, základní lékařská péče a větší operace v případě potřeby. Edwin každý rok škole posílá několik dopisů a vysvědčení. V Keni se žáci hodnotí 3x za rok procentuelně a jeho výsledky jsou dobré (tzn. 3). Rozhovor s panem učitelem Miléřem Pan učitel Miléř navštěvuje každý rok Keňu a pomáhá tamním obyvatelům, tento rok navštívil Edwina. Na naší škole vyučuje fyzikální praktikum, GLOBE a pracovní činnosti. Dobrý den. Jak na vás Edwin působil?? S Edwinem jsem se sešel dvakrát, ale vždy jen krátce. Nejdříve v jeho škole a měsíc později u něj doma. Udělal na mě velmi dobrý dojem. Působil klidně, přestože zrovna v den návštěvy skládal ve škole zkoušky. Ředitelka školy mi potvrdila, že je to velmi hodný chlapec. Měl Edwin z dárků radost?? Edwin měl z dárků samozřejmě radost. Dostal od naší školy kopací míč a velký glóbus. Ve volném čase hrává s kamarády fotbal, takže míč bohatě využije. Glóbus vzbudil zájem i u jeho tří sourozenců, a jistě se mu bude hodit při dalším studiu. Edwinova máma dostala sluneční vařič, ve kterém může za slunečného počasí připravovat jídlo, aniž by utrácela za dřevěné uhlí nebo petrolej. Jak vypadá dům, kde bydlí?? Jejich dům je velice skromný. Myslím, že má tři malé místnosti (byl jsem jen v jedné).

6 Chtěl byste Edwina ještě někdy vidět?? Do Keni už asi budu jezdit pravidelně každý rok, protože tam rozjíždím projekty zaměřené na sázení stromů a obnovitelné zdroje energie. Edwina nejspíš znovu navštívím v červenci Ester Topolářová IX.D AUGUSTO Posláním občanského sdružení Augusto je umožňovat lidem a organizacím poznávat a rozvíjet schopnosti tvořit, myslet, jednat a komunikovat. Každý člověk se může stát autorem svého života. Občanské sdružení Augusto je divadelně-vzdělávací institucí. Byla jsem na prvním divadelním táboře.na táboře jsem měli tři zkušené lektory : Ondru Klíče, Miloše Maxu, Michala Soukupa. Na táboře bylo mnoho talentovaných dětí, se kterými jsme hrály spoustu skupinových, hereckých a vzrušujících her. S lidmi na divadelním táboře jsme se spolu hned všichni skamarádili a stala se z nás velká herecká parta. Po všech těch 10 dnech jsem zažila hodně srandy, lásky a přátelství. Jsem moc ráda, že jsem se zúčastnila tohoto projektu.... Mám mnoho zkušeností s divadlem... Angela Kakurová Kozí příběh-pověsti staré Prahy: Vesnický mládenec Kuba a jeho koza se v novém 3D kresleném filmu objeví v naši kinech. Kuba a koza se ve filmu připletou ke Karlovu mostu, Faustovu domu a orloji. Celým filmem prochází historická a vtipná atmosféra. Je to typický rodinný film, na který si najdou čas i starší děti a dospělí. Tento film se stal velmi oblíbeným. Doporučuji. Zakázané království: Do našich kin se dostal nový fantazy film. Tento film sdílí spletivu humoru, fantazy, boje a historie. Ve filmu hraje známí, zábavný herec Jackie Chan. Hlavním hrdinou filmu je sedmnáctiletý Jason Tripitikas, který miluje kun-fu a který kupuje DVD s tímto bojovým uměním. Jednou v obchodě si koupí starou čínskou hůl, kterou se náhodou dostane do starověké Číny, kde bude prožívat mnoho dobrodružství a zážitků, napětí a různých překážek s Lu Jenem čínským bojovníkem a odvážným mnichem Golemem Sparrowem. Ondřej Bartoš

7 Vítáme vás u naší první filmové recenze v tomto školním roce. Seznámíme vás s tím co v našem článku budeme připravovat po zbytek školního roku. Najdete tu aktuální přehled nejžhavějších filmů a novinek. Také každý měsíc připravíme recenzi o filmu který by vám neměl uniknout, dnes to bude Temný rytír od režiséra Christophera Nolana. Ceníme si jakéhokoli nápadu či připomínky k našemu článku... Temný rytíř Akční / Thriller USA, 2008, 152 min Režie: Christopher Nolan Hrají: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman Nolanův Temný rytíř by měl začít přesně tam, kde Batman skončil. Bruce Wayne v kostýmu netopýřího muže jde spolu s poručíkem Jamesem Gordonem z Gothamské policie po gaunerovi známého převážně podle symbolu; hrací karty s žolíkem, kterou zanechává na místech činu. Vtipálek s prořízlou tváří má v plánu Batmanovi dokázat, že slova Gotham a mír nikdy nebudou stát v jedné větě vedle sebe. Na uvolněné místo po bývalém králi gothamské mafie, Carminu Falconem usedá Sal Maroni a přebírá vládu nad většinou gangů v Gothamu. Na scéně se rovněž objevuje nový státní návladní Harvey Dent, který by rozdanými kartami mohl pořádně zamíchat... Brad Pitt v další adaptaci Homéra? Tentokrát si ale místo Achilla zahraje Odyssea. Projekt studia Warner Bros. The Oddyssey, který se vynořil doslova odnikud, je sice volně inspirován Homérovým eposem, ale bude se odehrávat v budoucnosti ve vesmírných dálavách. Indy popáté? Tomu, že George Lucas by chtěl přestárlého archeologa ještě (minimálně) jednou vyslat na honbu za nějakým pokladem, se nelze divit. Tržby Křišťálové lebky se vyšplhaly bezmála k 800 milionům dolarů. Lucas je podle Fordových slov v přemýšlivém rozpoložení a snaží se dát dohromady zápletku pro další díl...dočkáme se? Venca a Vikča IX.D Novinky v kinech Oko dravce Thriller,Drama Režie: D. J. Caruso Hrají: Shia LaBeouf, *Hrají v síti kin Palace Cinemas Zakázané království Akční/Dobrodružný, Režie: RobMinkoff Hrají: Jet Li, Jackie Chan *Hrají v síti kin Palace Cinemas Quantum of Solace Akční/Dobrodružný, Režie: Marc Forster Hrají: Daniel Craig, *James Bond je zpět v pořadí už dvaadvacátém filmu. Premiéra: Palace Cinemas Velký Špalíček Madagaskar 2: Útěk do Afriky Animovaný/ Akční Režie: Eric Darnell, Tom McGrath Hrají: Ben Stiller, Sacha Baron Cohen

8 A nyní pro náročnější čtenáře ~Esence~ ~Věnováno Leně~ ~*~... Oblékne smetanový kabát, nasadí na hlavu Klobouk plný smutku a trochu si ho stáhne do čela. Nevnímá ples vloček za sklem, ani na svůj odraz úzké tváře a podivně velkých bledých očí. Veďte mne vy kvetoucí z krajky sukénky roucha Ledové královny Utne mne křehkostí okouzlí chladností A řasách zatřpytne pel Echo do bílého světa: Ach můj milý anděli. V domě voní rozkošně skořice a vánoční puding, přesto co nejrychleji vyběhne ven. Běží, musí. Neví proč, jen ji něco nutí pospíchat. Když odrhnula těžká futra hlavních dveří, čerství tentokrát v chuchvalcích- bílí tanečníci drze naráželi na kousek ubohé obnažené kůže, štípali i v očích, zachytli se v křehkém závoji na rozpraskaných rtech. Holčička ne, svým způsobem už půvabná dívka a mladá žena běží proti... sněhu. Chce být rychlá, nebo nebo skořice v domě sice voněla opravdu líbezně, i když měla raději vanilku, ale o to nešlo. Ona jen potřebuje pryč od nich; od něj. Tóniny jeho ztraceného hlasu a v mysli skvoucích se kvítků hrušně, které se sypaly z nebe lehce, harmonicky se proměnily v kaňkách jasu na bílé vločky. Jak jsou krásné, když padají lidem do očí. Tak si namlouvá, že za to můžou vločky, že její oči štípou a slzí... K.S. Chryzantéma a deštník Šla jsem po mostě. Byla černočerná tma, jaká mne vždycky zarazí, když odcházím z diskotéky. Na konci toho přechodu přes řeku, kde se vše zdálo ještě temnější než jinde, stála dáma. Dáma v tmavozelené róbě svírající zavřený starobylý deštník. Modrý. Se slabým záchvěvem strachu jsem se rozběhla, abych už byla někde jinde. Kolem dámy jsem proletěla se skloněnou hlavou. Kabelku jsem si přitáhla blíže k tělu. Až po dvaceti metrech jsem si dovolila jeden letmý pohled zpět. Dívala se na mě těma svýma tmavýma očima tak výraznými na bledé kůži. Měla jsem strach, jestli mě nepropálí pohledem. Nestalo se tak. "Domů jsem pak došla bez zastávky, ale celkem v klidu," usmála jsem se na svou zvědavou kamarádku. "Ale teď mi to připadá spíše jako sen než skutečnost."

9 Protože neodpověděla, šly jsme dál v tichosti. Přemýšlely jsme. Nemyslely jsme na to, kam jdeme. Byly jsme příliš zahloubány do svých myšlenek. "Zastav!" přikázala mi najednou Christy. "Co?" vypadla jsem ze zadumání a rozhlédla se kolem. Stály jsme uprostřed mostu, ze kterého jsem včera zahlédla tu dámu. "Vždyť to je?" Přikývla: "Taky ji vidím." "Cože?" zarazila jsem se. "Stojí tam," ukázala na konec mostu, "s modrým deštníkem." Podívala jsem se na místo, které označila. "Ale tam nikdo není." Má kamarádka zareagovala rychle. Vrhla po mě vyděšený pohled a už utíkala pryč. Rozběhla jsem se za ní. "A kdybys nenastoupila do toho autobusu, mohla jsem tě dohonit. Ten řidič mi zavřel dveře před nosem." Christy se trochu zastyděla. "Když já v tu chvíli dostala takový strach?" "Znám ten pocit," usmála jsem se na ni chápavě. Ona jen němě přikývla. Proč jen nevysvitne trochu slunka, pomyslela jsem se s pohledem na šedé mraky rozložené po celé obloze. V ten moment mi na ruku dopadla první dešťová kapka. A druhá, třetí, čtvrtá? Ve vteřině se rozpršelo. Rozběhly jsme se směrem do parku poblíž našeho domu. Kapky deště do nás bubnovaly stále víc a celé nás promočily. Už nemělo cenu se před deštěm schovávat a tak jsme naprosto rozesmáté dopadly do zmoklé trávy. Byl to nádherný okamžik. S úsměvem jsme vzpomínaly, co všechno se stalo za posledních pár měsíců. A pak, ještě náhleji než se rozpršelo, déšť ustal. Podívala jsem se nahoru a obloha byla modrá. Prohlédla jsem si ji pořádně. Mou oblohou byl bledě modrý deštník, který držela dáma v zeleném. Letmý pohled napravo mi potvrdil, že i Christy nevěřícně zírá na tu prapodivnou osobu. Dáma se usmála. Zamávala nám a pomalým krokem odešla pryč. S jejím odchodem zmizel i deštník, který nás chránil před dalším moknutím. "To by-la t-ta?" vykoktala má kamarádka. "...dáma," doplnila jsem ji a přikývla. Chvíli jsme v tichosti dumaly nad tím, co to mělo znamenat? "Podívej," procitla jsem z otupění, když jsem si všimla květiny, která tu dřív nebyla. Christy pozvedla obočí. "Modré chryzantémy?" Katka Chryzantéma a deštník Černá s červenými okvětními listy, jemné jak samet, ale člověk si není jistý zdali může věřit jí, krásné a strašlivé, temné jemné a neobyčejně chtivé.

10 Hubená a s naprostou rozkoší se za větrem vždycky otočí a když se zohne, je jak krása sama a nikomu není příliš známá. Chryzantéma jako posel pekla, jako krása, která zla se nezalekla, jako krása, která pro zlo vyrostla... A vedle ní deštník. Hubený, vysoký, modrá jak obloha, jako by byl tady k okrase pro boha, jako by roznášel lásku a mír k tomu, jako by vyzařoval ve tmě světlo domu. Se stříbrným držadlem a zlatou obroučkou, jeho látka je látkou lehoučkou. S něhou a láskou o stěnu opřený, a chryzantémou nyní uzřený. Roste tu déle na stejném místě, a nechce a to ví jistě, aby tu deštník stál opřený, i když pod ním nemá ani kořeny. Jednoho dne, kdy říjen potká listopad, kdy plazové jdou spát, kroupy padaly jako perly z nebe, "Chryzantémo, i na tebe!" Tu deštník, jež měl chryzantému rád, jež necítil bolest ani chlad, rozevřel se a chryzantému ochránil... A tak tam byl deštník a pod ním Chryzantéma, ona červená a on bílý jako sníh či stěna. Chryzantéma a deštník, jako peklo a nebe. Ester

11

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

V tomto čísle naleznete speciální rozhovor nerozhovor!!!

V tomto čísle naleznete speciální rozhovor nerozhovor!!! ročník 5. číslo 3 Únor - Březen 08 vydává: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115. V tomto čísle naleznete speciální rozhovor nerozhovor!!! Také zde opět naleznete spoustu zábavy,her,vtipů

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 ZŠ Rudná ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 Můj milý deníčku... 8. A na horách Autoři: Žactvo Korektor: Martin Isoz 8. června 2011 1 Pondělí 6. 6. 2011 1.1 MI & VI Pondělní den byl dnem úvodním. V osm hodin

Více

Dan Živna: CO S ODPADY Nikola Komínková CO S ODPADY Dan Živna KONEC SVĚTA Nikola Komínková SÁŇKOVÁNÍ

Dan Živna: CO S ODPADY Nikola Komínková CO S ODPADY Dan Živna KONEC SVĚTA Nikola Komínková SÁŇKOVÁNÍ Dan Živna: CO S ODPADY My doma také recyklujeme odpadky. Sbíráme sklo, papír a plasty. Až toho máme moc, tak to odneseme do sběrných nádob. Nádoby se jmenují: SKLO, PLASTY, PAPÍR. My doma ještě třídíme

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace. Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526 III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi Básnička o mandarince Básnička o mrkvi U nás doma na zahradě, vedle sebe v jedné řadě, mrkvička si v zemi leží, šťavnatá a krásně svěží. Oranžová se zelenými vlasy, kandidátka na královnu krásy, křupavá

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Úvodník. Volejbalové soustředění

Úvodník. Volejbalové soustředění 1 Úvodník Vítáme vás u dalšího čísla našich Deváťáckých novin. Konec roku je už tady a my deváťáci se připravujeme na to, až v jeho závěru vstoupíme na pódium, řekneme svůj projev a opustíme naši milovanou

Více

TVARY PODSTATNÝCH JMEN

TVARY PODSTATNÝCH JMEN TVARY PODSTATNÝCH JMEN MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_08 Tématický celek: Gramatika,

Více

Zápis do prvních tříd Zápis do 1. tříd pro školní rok 2014/2015 se v naší škole konal 15. a 16. ledna. Zápisem

Zápis do prvních tříd Zápis do 1. tříd pro školní rok 2014/2015 se v naší škole konal 15. a 16. ledna. Zápisem Zápis do prvních tříd Zápis do 1. tříd pro školní rok 2014/2015 se v naší škole konal 15. a 16. ledna. Zápisem provázeli budoucí prvňáčky žáci 5. tříd, kteří si připravili pro děti pohádkové úkoly. Letos

Více

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015 Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová Měsíčník jedné třídy březen 2015 MINI REPORTÉR Mini úvod Pokud již čtete úvod, znamená to, že držíte

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve. Jakmile syn pochopil, že je schopen se učit

Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve. Jakmile syn pochopil, že je schopen se učit Pravidla interpunkce 1. Pravidla psaní čárek v souvětí Jednotlivé věty v souvětích oddělujeme čárkami. Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve tvaru určitém. Chirurgové by měli operovat a léčit. Jakmile

Více

Projekt Podzimníček jabloňový 4. třída Kytičky

Projekt Podzimníček jabloňový 4. třída Kytičky Projekt Podzimníček jabloňový 4. třída Kytičky Školní rok 2010 2011 Projekt Podzimníček jabloňový Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného

Více

PRAVIDLA SOUŽITÍ V DOMOVĚ PRAMEN V MNICHOVĚ

PRAVIDLA SOUŽITÍ V DOMOVĚ PRAMEN V MNICHOVĚ PRAVIDLA SOUŽITÍ V DOMOVĚ PRAMEN V MNICHOVĚ POSLÁNÍ DOMOVA PRAMEN Domov pro osoby se zdravotním postižením Pramen je dům, ve kterém můžete: bydlet jíst pracovat a dělat další věci, které Vás zajímají.

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Fantazie a realita Žáci určují, zda je příběh nebo konkrétní informace v něm fantazie nebo realita.

Fantazie a realita Žáci určují, zda je příběh nebo konkrétní informace v něm fantazie nebo realita. Tý 11 Žáci určují, zda je příběh nebo konkrétní informace v něm fantazie nebo realita. 1 2 3 4 5 Řekněte: Tento týden budeme určovat rozdíl mezi tím, co je smyšlené, a tím, co se může opravdu stát. Tomu,

Více

jsme navštívili Úřad práce ve Frýdku-Místku

jsme navštívili Úřad práce ve Frýdku-Místku To ten čas ale rychle utíká. Před chvílí jsme si ještě užívali letní prázdniny a teď už můžeme pomalu kupovat vánoční dárky. Listy padají a kolem nás je příjemné prostředí a spoustu barviček. I počasí

Více

2015 LEDEN BŘEZEN. Písek

2015 LEDEN BŘEZEN. Písek 2015 LEDEN BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, ráda bych Vám představila další číslo našeho zpravodaje. V tomto čísle představíme různé akce za období leden-březen 2015. Letošní zima je již za

Více

Říkadla pro celý den. František Hrubín. a taky navečer. Ilustrovala Lucie Lomová

Říkadla pro celý den. František Hrubín. a taky navečer. Ilustrovala Lucie Lomová Říkadla pro celý den František Hrubín Ilustrovala Lucie Lomová a taky navečer Milé děti, milí rodiče, otevíráte výbor básní Františka Hrubína, který patří mezi básníky, jehož děti opravdu milují. Těžko

Více

SKLADBA SOUVĚTÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

SKLADBA SOUVĚTÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje SKLADBA SOUVĚTÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2010 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 14 Obsah: vztahy mezi větami

Více

STUDIJNÍ DOVEDNOSTI DIDAKTICKÝ TEST. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! SD1ACZZ506DT. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5.

STUDIJNÍ DOVEDNOSTI DIDAKTICKÝ TEST. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! SD1ACZZ506DT. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. SD1ACZZ506DT Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. ročníků ZŠ 2006 STUDIJNÍ DOVEDNOSTI DIDAKTICKÝ TEST A Testový sešit obsahuje 18 úloh. Na řešení úloh máte 40 minut. Odpovědi pište do záznamového archu.

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

Ahoj, jmenuji se Draculaura. V téhle knížce si o mně přečteš úplně všechno.

Ahoj, jmenuji se Draculaura. V téhle knížce si o mně přečteš úplně všechno. Ahoj, jmenuji se Draculaura. V téhle knížce si o mně přečteš úplně všechno. Draculaura Dcera Drákuly Beznadějná romantička VĚK 1599 let. Nemůžu se dočkat, až mi bude sladkých 1600. ZABIJÁCKÝ STYL Ráda

Více

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Letošní rok je ve znamení lesa, tak se totiž jmenuje naše nové celoroční téma. Protože kousek lesa máme i na naší krásné školní zahradě, mohli jsme toto téma prožívat naplno hned od

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 číslo: 55

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 číslo: 55 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 číslo: 55 Obsah: Slovo ředitele školy, Jaro, příroda kolem nás, divadelní představení, recitační soutěž. Vyhodnocení sběru,

Více

THERE IS/ARE EXERCISES

THERE IS/ARE EXERCISES THERE IS/ARE EXERCISES E1) POPIŠTE NÁSLEDUJÍCÍ OBRÁZEK 15 VĚTAMI S POUŽITÍM VAZBY THERE IS/ARE: E2) DO NÁSLEDUJÍCÍCH VĚT DOPLŇTE VAZBU THERE IS/ARE: 1. fourteen students in our class. 2. a fly in my soup!

Více

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě Hodiny čtení ve 4. třídě nejsou jen tréninkem a zdokonalováním se v technice čtení. Většina dětí už je výbornými čtenáři, jejich přednes je velmi kvalitní. A že si pamatujeme,

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice. Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima.

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice. Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima. Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima Školní rok 2009 / 2010 Celoroční hra Charakteristika školní družiny, vybavení Školní

Více

1. Jana a Šárka plánujou, kam pojedou na dovolenou. ANO NE

1. Jana a Šárka plánujou, kam pojedou na dovolenou. ANO NE Test 4 (lekce 10, 11, 12).../ze 100 bodů 1. Poslouchejte text. Zatrhněte, co je/není pravda. 8 bodů 1. Jana a Šárka plánujou, kam pojedou na dovolenou. ANO NE 2. Jana měla špatnou dovolenou. ANO NE 3.

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav Vánoční Betlémská světýlka nesou se tmou, na stromech září s oblohou, šedý mráz přírodě korunu strojí, na oknech ledové obrazce zdobí. V červeném jablíčku uvidíš hvězdičku, po vodě pustíš z oříšku lodičku,

Více

Každý další rok k prvnímu září pak skončí prodej čirých žárovek o výkonu 75 W, 60 W a 25 W. Evropská komise tak chce zavést úspornější zdroje světla.

Každý další rok k prvnímu září pak skončí prodej čirých žárovek o výkonu 75 W, 60 W a 25 W. Evropská komise tak chce zavést úspornější zdroje světla. Žárovky končí, čím je nahradit? PRAHA (Ekolist) V záříí začally z prodejjen miizett čiiré ii mattné a kllasiické 100 W žárovky!!!! Každý další rok k prvnímu září pak skončí prodej čirých žárovek o výkonu

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

ÚVODNÍK ZÁCHRANÁŘI OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA

ÚVODNÍK ZÁCHRANÁŘI OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA 1 ÚVODNÍK Vítejte u 6. čísla Deváťáckých novin. V tomto vydání se dočtete, co se událo u nás v Senožatech v měsíci únoru. Tentokrát nejen ve škole. Došli jsme se podívat také na dětský karneval a na masopustní

Více

Sankt Gallen Švýcarsko

Sankt Gallen Švýcarsko Sankt Gallen Švýcarsko - Mateřská škola Barevný klíček Vítězná 725 35601 Sokolov Endyšová Jana Hned po příjezdu jsme byly ubytované: v centru města. V průběhu naší stáže jsme vykonávaly hospitace v Primars

Více

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 SLOVO ÚVODEM Je tady průběh dalšího týdne a s ním přichází i náš bulvár. Opět jsme si pro Vás připravili drby z našich Vávrovických hasičských řad a nově i slibovaný

Více

Habermaaß-hra 3123A /4448N. Tanec s vejci

Habermaaß-hra 3123A /4448N. Tanec s vejci CZ Habermaaß-hra 3123A /4448N Tanec s vejci Tanec s vejci Živá hra plná poskakování s vejci pro 2-4 hráče ve věku od 5 do 99let. Autor: Ilustrace: Roberto Fraga Martina Leykamm Obsah: 1 dřevěné vejce 9

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během května a plán akcí na červen 2015.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během května a plán akcí na červen 2015. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během května a plán akcí na červen 2015. Informace www.gtmskola.cz Pozvánka na divadelní představení Damals in Berlin

Více

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5.

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5. Příloha č. 3 Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí Chlapec T., 3. třída Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 9 7 5 5 9 35 3 Tab. 2 Výsledky druhého vyšetření chlapce T. 9 8 5 5 9 36

Více

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Určitě sami dobře víte, že lidé neradi dávají doporučení na finanční zprostředkovatele.

Více

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA BANKA HOTEL POŠTA NEMOCNICE OBCHOD ŠKOLA NÁDRAŽÍ ZASTÁVKA RESTAURACE KINO PARK LETIŠTĚ KDE? V / VE / NA ŠKOLA, POŠTA...ŠKOLE, POŠTĚ NEMOCNICE, OBCHOD KINO NÁDRAŽÍ LETIŠTĚ...NEMOCNICI, LETIŠTI...OBCHODĚ...KINĚ...NÁDRAŽÍ

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen Hans Christian Andersen MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_ 04_18 Tématický celek: Evropa

Více

Vyhodnocení soutěže o loga. Roman Pospíšil a Miloš Filip

Vyhodnocení soutěže o loga. Roman Pospíšil a Miloš Filip Vyhodnocení soutěže o loga Roman Pospíšil a Miloš Filip Protože v soutěži o nejlepší logo se nám sešla řada velice kvalitních návrhů a ocenit jsme mohli jen některé, přikládáme toto hodnocení. Jistě si

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst.

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Ještě a pár dnů a přijde změna. Konečně tu budou Tajenka 1) Nejlepší přítel člověka je...? 2) Co

Více

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková ZŠ Jarošova Havířov Šumbark 24. 6.2011, ročník: 2., č. 4+5 Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková 1 Slovo redaktorů

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

Jaro, léto, podzim, zima, celý rok nám bude prima

Jaro, léto, podzim, zima, celý rok nám bude prima Mateřská škola, Ústí nad Labem, Škroupova 307/7, příspěvková organizace Strana : 1 Mateřská škola, Ústí nad Labem, Škroupova 307/7, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Interaktivní pořad plný písniček k nám zavítal 23. listopadu a jmenoval se Pohádková minishow.

Interaktivní pořad plný písniček k nám zavítal 23. listopadu a jmenoval se Pohádková minishow. Základní škola Ořech a její KFOŠ A je tu zase prosinec. Prý měsíc klidu, pohody a radostného očekávání vánoc. No, mnozí z nás dobře víme, že umí být občas pořádně hektický a náročný. I když vždy krásný.

Více

České děti jako čtenáři v roce 2013. Prah 27.2.2014 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz

České děti jako čtenáři v roce 2013. Prah 27.2.2014 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz České děti jako čtenáři v roce 2013 Prah 27.2.2014 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Hlavní témata Čtou knihy více nebo méně? Čtení mezi zábavou na nudou Co čtou? Čtenářské zázemí v rodině

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

1. Ano, byl. 2. Ano, jsou. 3. Ano, budou. 4. Ano, byla. 5. Ano, jsou. 6. Ano, byly. 7. Ano, je. 8. Ano, bude.

1. Ano, byl. 2. Ano, jsou. 3. Ano, budou. 4. Ano, byla. 5. Ano, jsou. 6. Ano, byly. 7. Ano, je. 8. Ano, bude. Leksjon 5 5.1.1. Gjør om til negative konstateringer. To je škola. To není škola. 1. To je kostel. 2. Tohle jsou továrny. 3. To byla nemocnice. 4. Tohleto bude silnice. 5. Tohle jsou čtverce. 6. To byl

Více

Telefonní seznam - oprava

Telefonní seznam - oprava 66 1998 Prosinec Výprava Telefonní seznam - oprava Tiskařský šotek bydlí zřejmě všude. V minulém čísle například způsobil přestěhování Martina Kubína k Báře, za což se mu (Martinovi, Báře a Gleškovi )

Více

(EU PROGRAMM ERASMUS+)

(EU PROGRAMM ERASMUS+) ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA (EU PROGRAMM ERASMUS+) Outdoor Education Course OUTDOOR LEADERSHIP PORTUGAL 16/03/2015 20/03/2015 Vypracoval : Mgr. Tomáš Sobotka Příprava na kurz: Příprava spočívala ve studiu materiálů,

Více

Kulturní akce. Nabízíme zapůjčení stolních a zahradních her (kroket, petanque, karty, míče) K potěše ducha vybízí dřevěná kaple sv. Anežky.

Kulturní akce. Nabízíme zapůjčení stolních a zahradních her (kroket, petanque, karty, míče) K potěše ducha vybízí dřevěná kaple sv. Anežky. Kulturní akce Stylově vybavený klub Špejchar je vhodným místem pro konání soukromých akcí, jako jsou oslavy narozenin, výročí, rodinná či jiná setkání. Prostor je vhodný k uspořádání koncertu, či jako

Více

1. POLOLETÍ 2013/14 SOVIČKA. Základní škola Ostrava, Gebauerova 8. Školní časopis. Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky

1. POLOLETÍ 2013/14 SOVIČKA. Základní škola Ostrava, Gebauerova 8. Školní časopis. Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky SOVIČKA Základní škola Ostrava, Gebauerova 8 1. POLOLETÍ 2013/14 Školní časopis Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky ZÁŘÍ začínáme Po prázdninách jsme se 2. září potkali opět ve škole. V tomto

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org.

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org. Mikuláš 2008 Kids Art Club pod záštitou ambasády České republiky v Londýně a s intenzivní spoluprací s Českým kulturním centrem v Londýně, byl založen na začátku října 2007. V polovině roku 2008 se stal

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Velké a malé příběhy moderních dějin

Velké a malé příběhy moderních dějin Gabriela Juříčková Zpovídaní mé babičky Boženy Žižkové, narozené v roce 1939 Autorka: Gabriela Juříčková Už by nechtěla vrátit komunisty, přitom všude jinde pořád slyším, jak prý tehdy bylo líp. Datum

Více

1.9. Světový den míru 7.9. Den otevřených dveří památek 22.9. Evropský den bez aut

1.9. Světový den míru 7.9. Den otevřených dveří památek 22.9. Evropský den bez aut 1.9. Světový den míru 7.9. Den otevřených dveří památek 22.9. Evropský den bez aut Vzájemné seznámení, seznámení s režimem a programy školní družiny Seznámení s provozem ŠJ, stolování Podvodní svět Ilustrace,pohádky,

Více

Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím

Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím Středa a pátek byli v minulém týdnu u dopravního podniku ve znamení tajných výletů. Tajných a dobrodružných výletů pro školní

Více

Nabídka programů na hradě Šternberk

Nabídka programů na hradě Šternberk Nabídka programů na hradě Šternberk Následující nabídka programů je speciálně vytvořena pro příměstské tábory ASC UP 2012. Cena programu činí 170 Kč. Součástí programu je vždy prohlídka hradu (malý okruh)

Více

Do jaké chodíš školy?

Do jaké chodíš školy? .Pohlaví Pohlaví Počet halsů Chlapec Dívka Pohlaví Zhodnocení: Snaha uchovat rovnováhu mezi pohlavím dotazovaných se nám víceméně podařila, i když mužská část populace je zastoupena o něco vyšším počtem

Více

ŠKOLNÍ KLUB - KROUŽKY

ŠKOLNÍ KLUB - KROUŽKY ŠKOLNÍ KLUB - KROUŽKY Ve školním klubu budou opět organizovány nejen kroužky, ale bude i zajištěn dohled nad žáky 4. a 5. třídy (I. oddělení pí. uč. Lucie Špačková) a 2. stupně (II. oddělení pí. uč. Veronika

Více

V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO BRANNÉ CVIČENÍ CO JE TUNING

V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO BRANNÉ CVIČENÍ CO JE TUNING Školní časopis ZŠ Vyškov, Nádražní 5 Září říjen 2006 Tradiční exkurze našich žáků a učitelů do Prahy. V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO

Více

Možnost spolupráce knihovny a školy v 21. století. Mediální výchova

Možnost spolupráce knihovny a školy v 21. století. Mediální výchova Možnost spolupráce knihovny a školy v 21. století Mediální výchova Mediální výchova seznamuje žáky s principy fungování médií. Mediální gramotnost lze chápat jako schopnost zkoumat a analyzovat informace,

Více

Výměnný fond z knihovny v Jihlavě. Mládež beletrie. Adams,Georgie Berger,Margot. Tři malé čarodějky Naděje v hedvábné hřívě.

Výměnný fond z knihovny v Jihlavě. Mládež beletrie. Adams,Georgie Berger,Margot. Tři malé čarodějky Naděje v hedvábné hřívě. Výměnný fond z knihovny v Jihlavě Mládež beletrie Abedi,Isabel Adams,Georgie Berger,Margot Berger,Margot Blacker,Terence Blyton,Enid Březina,Thomas Březinová,Ivona Dickens,Charles Grimm,Jacob Ludwig GrufíkovKopecká

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Lenka Rožnovská ilustrace Jiří Fixl

Lenka Rožnovská ilustrace Jiří Fixl Lenka Rožnovská ilustrace Jiří Fixl Lenka Rožnovská ilustrace Jiří Fixl Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována

Více

část sedmnáctá Konec?

část sedmnáctá Konec? část sedmnáctá Konec? A bylo to tady. Konec roku. Tedy abychom byli přesní konec školního roku. Poprvé v životě měl k té příležitosti Vojta připravené nové rifle a košili. Byla to zásluha Anežky. Přivezla

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Škola Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Kateřina

Více

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Číslo: 6 Listopad Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6 Brechtík Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Vážení rodiče, držíte v rukou nové vydání školního časopisu, který je určen Vám i Vašim dětem. Tento časopis

Více

Více možností. Přihlásit

Více možností. Přihlásit 1 z 7 10.7.2013 12:47 Více možností Přihlásit Kam pojedete? Praha Střední Čechy Jižní Čechy Šumava Plzeňsko a Český les Západočeské lázně Severozápadní Čechy Českolipsko a Jizerské hory Český ráj Krkonoše

Více

Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 2014

Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 2014 Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 214 Rozdaných dotazníků: 76 Odevzdaných dotazníků: 7 Z toho: Počet odevzdaných dotazníků

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

MOC 99,- MOC 149,- MOC 99,-

MOC 99,- MOC 149,- MOC 99,- Zábavné úkoly se samolepkami pro všechny předškoláky. Sešit s obrázky nejoblíbenějších zvířecích kamarádů je doplněn listy se samolepkami, které děti mohou nalepovat na příslušné obrázky se shodnými obrysy.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás Na kluky a na holčičky čeká dráček u školičky. Učí se tu barvičky, zpívají se písničky, ještě

Více

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY A ETIKY RÝCHORY PROJEKT DOTEK KALENDÁŘ AKCÍ PRO VEŘEJNOST

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY A ETIKY RÝCHORY PROJEKT DOTEK KALENDÁŘ AKCÍ PRO VEŘEJNOST STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY A ETIKY RÝCHORY PROJEKT DOTEK KALENDÁŘ AKCÍ PRO VEŘEJNOST ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 O projektu DOTEK Dům obnovy tradice, ekologie a kultury je projekt Střediska ekologické výchovy

Více

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost Cesta do Zagarola Město Zagarolo, které je partnerským městem obce Nelahozeves, pozvalo zastupitele naší obce a ţáky nelahozeveské školy na návštěvu. Zastupitelé zde byli na oficiální návštěvě. Ţáci byli

Více

Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU. Eva Peršinová 2015 www.vitarianstyle.com

Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU. Eva Peršinová 2015 www.vitarianstyle.com Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU 1 Krásný den Jmenuji se Eva Peršinová a vítám vás na webových stránkách www.vitarianstyle.com. Pojďme se nyní podívat na třetí video s názvem: Jak na to, v podstatě

Více