Žákovská rada. Povídky. Matematické soustředění. Edwin Arasa. Augusto. Nové filmy a recenze. Báseň. Anketa. Připomínky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Žákovská rada. Povídky. Matematické soustředění. Edwin Arasa. Augusto. Nové filmy a recenze. Báseň. Anketa. Připomínky"

Transkript

1 Žákovská rada Edwin Arasa Povídky Anketa Augusto Báseň Matematické soustředění Nové filmy a recenze Připomínky Milí čtenáři a čtenářky, navazujeme na loňská Pegasova křídla, čili pokračujeme v tradici našeho školního časopisu. Někteří naši redaktoři odešli na střední školy a naopak přibyli ochotní přispěvatelé z nižších ročníků, ale i z devátých tříd. Jsme tomu samozřejmě rádi, doufáme, že se k nám přidají další se svými dobrými nápady a třeba i připomínkami. V tomto čísle se dovíte o novém image Žákovské rady, jak to bylo na matematickém soustředění čerstvých šesťáků, můžete si přečíst odvážné připomínky nejen k zacházení s potravinami ze školní jídelny, o prázdninovém Augustu a dojmech jedné z přítomných, dovíme se typy, na co jít do kina, a máme tu rubriku pro náročnější čtenáře. Není to míněno tak, že by jiné příspěvky byly méně kvalitní, ale prostě Považujeme ukázku z lyrizované prózy, povídku a báseň za čtení pro užší okruh čtenářů, což bylo odjakživa. Další příspěvky Nebudeme už prozrazovat. Vaše redakce

2 ŽÁKOVSKÁ RADA Žákovská rada slouží k předávání informací směrem od učitelů k žákům o aktivitách školy. Od minulého školního roku se toho mnoho v žákovské radě změnilo. Jak v přístupu učitelů, tak v přístupu žáků. Co bylo ve školním roce 2007/2008? Žákovskou radu vedla až do školního roku 07/08 paní učitelka Jiřina Keršnerová. Rada se konala každých 14 dní. Vždy se sdělovaly důležité informace o sběrech, akcích a problémech školy, ale také o jejích úspěších. Někdy navštívil žákovskou radu i pan ředitel, který oznamoval některé informace osobně. Také byli přítomni žáci, kteří chodili do dětského parlamentu, ti nám předávali zase své informace. Žákovská rada byla vedena stylem "řeknu, poslouchej, zapiš a potom předej". Samozřejmě to fungovalo, ale dnes už je to jinak. Jak to je ve školním roce 2008/2009? V tomto školním roce přebral žákovskou radu pan učitel Přecechtěl. Rozhodl se, že starost o žákovskou radu předá dětem, které ji navštěvují, a bude ji jen trochu korigovat. To vše se ukázalo již na první schůzce. Zvolili jsme si tři předsedy, a to Kateřinu Valáškovou (9.D), Romanu Zálešákovou (9.C) a Ondřeje Šimečka (9.D) a seznámili jsme se pomocí "lentilkové" hry. Na další schůzce jsme si rozdělili další funkce - humanitní pracovník, fotograf, nástěnkář atd. Proběhlo i hlasování o různých důležitých věcech. Výhodou v této nové podobě žákovské rady je to, že žáci více pracují a učí se tím samostatnosti a učitelé se tolik neunaví. Žákovská rada mi přijde konstruktivnější, protože se více dává na názor všech přítomných žáků a nesdělují se pouze informace, ale také se spolurozhoduje o některých věcech školy. Žákovská rada již není také příliš dospělá, ale mnohem volnější a přátelštější. Což dosvědčuje i občerstvení, které bývá na stole uprostřed místnosti. Ester Topolářová IX.D MATEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ Od 1.září chodím na ZŠ Křídlovická. Je nás ve třídě 26, protože jsme všichni z různých škol, tak v rámci seznámení jsme jeli na matematické soustředění do Ujčova. Ujčov - obec leží v přírodním parku Svratecká hornatina ve východní části Českomoravské vrchoviny, 14 km jihovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem a 19 km severozápadně od Tišnova. Obec Ujčov je vzdálena cca 43 km od Brna a 35 km od Žďáru nad Sázavou. Dominantou je kaple Panny Marie, v Dolním Čepí pak kostel sv. Václava z roku Na břehu Svratky jižně od obce je naleziště chráněné kapradiny pérovníku pštrosího. V přírodní rezervaci Ochoza se dříve těžil mramor. Na Horním Čepí jsou pak naleziště zinkové, olověné a především stříbrné rudy. Krajina patří k nejmalebnějším na Vysočině. K obci Ujčov patří místní části Lískovec, Kovářová, Dolní Čepí a Horní Čepí.

3 Jsou zde oblíbené cyklostezky a okolní tůně jsou pravým rájem rybářů. Nejvyšším kopcem je Čepičkův vršek (okolo 700 m) jsme se vydali na cestu vlakem v 7.00 s pí uč. Mgr. Miloslavou Mužíkovou a p.uč. Mgr. Alešem Kottkem. Byli jsme natěšení a zvědaví.v 8.30 jsme dorazili do Penzionu Zubr. Penzion Zubr - Penzion se nachází v malé obci Ujčov, v údolí na břehu řeky Svratky, nedaleko hradu Pernštejn a Vírské přehrady. V areálu penzionu je venkovní bazén. K penzionu je možno se dostat autem, autobusem - zastávka cca 50 m a nebo vlakem - zastávka v obci Nedvědice cca 4 km. Když jsme ubytovali tak jsme se měli převléct, protože půjdeme na výlet. Šli jsme lesem a dorazili jsme na mýtinu kde nedaleko byli krávy. Začali jsme hrát hru.zanedlouho jeden spolužák omylem trefil klackem druhého spolužáka do tváře. Pan učitel s pí.uč. vydezinfikovali ránu a p.uč. šel se spolužákem do nemocnice. My jsme dohráli hru a šli jsme do penzionu na oběd. Po obědě jsme vyluštili několik rébusů a spolužák s p.uč. přišli z nemocnice. Navečer jsme hráli několik her a potom nám pan učitel přečetl srandovní pohádku,,o Červené Karkulce.Po pohádce jsme museli jít spát a před spaním každému pokoji řekl pan učitel vtip. Ve středu dopoledne pršelo, tak jsme luštili několik rébusů ve skupinkách i samotní. Po obědě už jen tak poprchávalo, tak jsme se vydali na výlet a po cestě zpátky jsme se stavili v zatím největší pstruhárně ČR. Bylo to velice zajímavé. Krmili jsme pstruhy i labutě granulemi. Potom jsme už šli protože nám byla zima.přišli jsme do penzionu a po večeři jsme luštili rébusy a potom jsme šli spát a předtím nám pan učitel řekl vtip. Ve čtvrtek jsme šli dopoledne na hrad Pernštejn. Někteří kteří šli na Pernštejn a zbytek nešel na Pernštejn.V Pernštejně měli květinovou výzdobu, tak to tam měli moc hezké. Po Pernštejně pan učitel těm kteří šli na Pernštejn říkal různé příběhy. Něco jako detektivka. A my jsme měli uhádnout co se vlastně stalo a proč se to stalo a pan učitel mohl jen odpovídat Ano-ne-není podstatné. Bylo to zábavné. Když jsme přišli tak jsme měli 1 hodinu na to abychom vymysleli hru pro ostatní.1hra=1pokoj.hráli jsme např.:billi billi bob, Hrotič, Kompot, židličky, mrkaná a mnoho dalších her. Potom nám pan učitel přečetl legrační pohádku,,o perníkové chaloupce. A po pohádce nám p.uč. řekl vtip a potom jsme šli spát. V pátek jsme si před snídaní měli balit a po snídani jsme se rozdělili do dvou skupin. Jedna skupina šla hrát fotbal a druhá skupina šla hrát přehazku. Všechny holky šli hrát přehazku a všichni kluci šli hrát fotbal.když jsme se vraceli do penzionu tak nám paní učitelka řekla, abychom ten míč nehodili do Svratky, a co se nestalo ten míč jsem nesla já a jedna kamoška mi ho vytrhla z ruky a vybila mě a já jsem ho taky po ní hodila a ten míč se od ní odrazil a spadl do Svratky :-(.Naštěstí jedna holka vzala klacek a přitáhla ho ke břehu a tam ho vzala a dala mi ho:-). Po pěkně strávených dnech jsme se museli vrátit zpátky do Brna. Kateřina Vaňková 6.C MOJE PŘIPOMÍNKY Žáci 6. a 9.tříd si nevážou jídla! / viz jogurty, pomeranče, jablka a banány /. Jak si někdo může dovolit nalít do skříňky jogurt či nastrouhat jablko? Kde jste to viděli? Všude potom budou mravenci a mušky! V bufetě se předbíhá, řve se tam. V jídelně. Po dvaceti minutách ve frontě, když mám konečně přijít na řadu, jsme předbíháni žáky z ostatních tříd. Když konečně vyfasujeme oběd, tak ho nemůžeme v klidu sníst, protože musíme dávat pozor, aby po nás žáci z nižších tříd neodstřelovali kusy jídla.

4 Když se nám podaří sníst jídlo, tak na nás čeká překvapení ve skříňkách. Škvírami nalitý jogurt, nastrouhané jablko. A v lavici. Nejraději mám, když si sednu do lavice, spadne mi tužka a rovnou mi můžete podat sáček. Humus, přežvýkavci! Každý, kdo udělá nepořádek, by měl vzít škrabku a na svém místě by si to vyčistil. Jakmile bychom byli v jiných třídách, po zvonění by se paní učitelka podívala na všechna místa, pak bychom našli nekultivovaná prasátka. Je to snad problém? A co s našimi obědy? K obědu bychom dostali jen teplé jídlo, k tomu maximálně salát. Žádný jogurtečky, banánečky, buchtičky, jablíčka, aby to nebylo po škole, hlavně u skříněk, kde je to jak v nějaké skládce. Až by se začali chovat slušně, potom by se možná uvažovalo Bylo by ve škole čisto! A to přece chceme, nebo ne? Žádný rozmazaný banány, žádné vylité jogurty, žádná nastrouhaná jablka! Proč nejsou ostatní žáci tak slušní jako u pana učitelle Vally, který si dokáže zjednat úctu i respekt svých žáků, což dokazuje pořádek v jeho třídě. Je škoda, že takových učitelů není víc. Co si o tom myslíme? Bára Jechoutová Nesouhlasíme s tím, že třída, do které chodí Bára, je opravdu tak čistotná. Jinak se vším souhlasíme. My z 9.C Co budeš dělat o podzimních prázdninách?... 6.A ---> Andrea Georgiadisová Budu se starat o koně... 7.A ---> Bára Horáčková Pojedu na hory... 8.B ---> Jan Jurečka Budu jezdit na motorce... 9.A ---> Veronika Cirbusová Půjdu na brigádu

5 ... 9.D ---> Romana Kaplanová Budu lyžovat Mějte se hezky! Patrik Mica... 9.A 4.října oslavil Edwin své 14.narozeniny. EDWIN ARASA Edwin je chlapec z Keni, kterého naše škola adoptuje již 4 roky. Narodil se Jeho matka se jmenuje Esther Mabera (1972) a otec David Arasa (1969). Edwin bydlí v Keni v městské části Kasarani se svou matkou, otcem a dvěmi sourozenci. David Arasa v současnosti nemá práci, protože byl dlouhodobě nemocný, a hledá ji. Každý rok platí naše škola Edwinovi 7 200,- Kč na školní uniformu, učebnice a pomůcky do školy. 900,- Kč získá humanitní společnost Narovinu, která toto zprostředkovává, a 1 300,- Kč se použije na další projekty v Keni. Pokud zbudou nějaké peníze z nákupu školních pomůcek, nakoupí se jídlo, které se potom předá jeho rodině. Tento rok se nakupovalo jídlo 2x, a to v létě a prosinci, protože po občanských nepokojích v Keni byla malá úroda, která nepokryla potřeby rodiny. V tomto školním roce se škola rozhodla, že bude Edwinovi platit také zdravotní pojištění, které činí 1 500,- Kč. Toto pojištění zahrnuje léky proti malárii, základní lékařská péče a větší operace v případě potřeby. Edwin každý rok škole posílá několik dopisů a vysvědčení. V Keni se žáci hodnotí 3x za rok procentuelně a jeho výsledky jsou dobré (tzn. 3). Rozhovor s panem učitelem Miléřem Pan učitel Miléř navštěvuje každý rok Keňu a pomáhá tamním obyvatelům, tento rok navštívil Edwina. Na naší škole vyučuje fyzikální praktikum, GLOBE a pracovní činnosti. Dobrý den. Jak na vás Edwin působil?? S Edwinem jsem se sešel dvakrát, ale vždy jen krátce. Nejdříve v jeho škole a měsíc později u něj doma. Udělal na mě velmi dobrý dojem. Působil klidně, přestože zrovna v den návštěvy skládal ve škole zkoušky. Ředitelka školy mi potvrdila, že je to velmi hodný chlapec. Měl Edwin z dárků radost?? Edwin měl z dárků samozřejmě radost. Dostal od naší školy kopací míč a velký glóbus. Ve volném čase hrává s kamarády fotbal, takže míč bohatě využije. Glóbus vzbudil zájem i u jeho tří sourozenců, a jistě se mu bude hodit při dalším studiu. Edwinova máma dostala sluneční vařič, ve kterém může za slunečného počasí připravovat jídlo, aniž by utrácela za dřevěné uhlí nebo petrolej. Jak vypadá dům, kde bydlí?? Jejich dům je velice skromný. Myslím, že má tři malé místnosti (byl jsem jen v jedné).

6 Chtěl byste Edwina ještě někdy vidět?? Do Keni už asi budu jezdit pravidelně každý rok, protože tam rozjíždím projekty zaměřené na sázení stromů a obnovitelné zdroje energie. Edwina nejspíš znovu navštívím v červenci Ester Topolářová IX.D AUGUSTO Posláním občanského sdružení Augusto je umožňovat lidem a organizacím poznávat a rozvíjet schopnosti tvořit, myslet, jednat a komunikovat. Každý člověk se může stát autorem svého života. Občanské sdružení Augusto je divadelně-vzdělávací institucí. Byla jsem na prvním divadelním táboře.na táboře jsem měli tři zkušené lektory : Ondru Klíče, Miloše Maxu, Michala Soukupa. Na táboře bylo mnoho talentovaných dětí, se kterými jsme hrály spoustu skupinových, hereckých a vzrušujících her. S lidmi na divadelním táboře jsme se spolu hned všichni skamarádili a stala se z nás velká herecká parta. Po všech těch 10 dnech jsem zažila hodně srandy, lásky a přátelství. Jsem moc ráda, že jsem se zúčastnila tohoto projektu.... Mám mnoho zkušeností s divadlem... Angela Kakurová Kozí příběh-pověsti staré Prahy: Vesnický mládenec Kuba a jeho koza se v novém 3D kresleném filmu objeví v naši kinech. Kuba a koza se ve filmu připletou ke Karlovu mostu, Faustovu domu a orloji. Celým filmem prochází historická a vtipná atmosféra. Je to typický rodinný film, na který si najdou čas i starší děti a dospělí. Tento film se stal velmi oblíbeným. Doporučuji. Zakázané království: Do našich kin se dostal nový fantazy film. Tento film sdílí spletivu humoru, fantazy, boje a historie. Ve filmu hraje známí, zábavný herec Jackie Chan. Hlavním hrdinou filmu je sedmnáctiletý Jason Tripitikas, který miluje kun-fu a který kupuje DVD s tímto bojovým uměním. Jednou v obchodě si koupí starou čínskou hůl, kterou se náhodou dostane do starověké Číny, kde bude prožívat mnoho dobrodružství a zážitků, napětí a různých překážek s Lu Jenem čínským bojovníkem a odvážným mnichem Golemem Sparrowem. Ondřej Bartoš

7 Vítáme vás u naší první filmové recenze v tomto školním roce. Seznámíme vás s tím co v našem článku budeme připravovat po zbytek školního roku. Najdete tu aktuální přehled nejžhavějších filmů a novinek. Také každý měsíc připravíme recenzi o filmu který by vám neměl uniknout, dnes to bude Temný rytír od režiséra Christophera Nolana. Ceníme si jakéhokoli nápadu či připomínky k našemu článku... Temný rytíř Akční / Thriller USA, 2008, 152 min Režie: Christopher Nolan Hrají: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman Nolanův Temný rytíř by měl začít přesně tam, kde Batman skončil. Bruce Wayne v kostýmu netopýřího muže jde spolu s poručíkem Jamesem Gordonem z Gothamské policie po gaunerovi známého převážně podle symbolu; hrací karty s žolíkem, kterou zanechává na místech činu. Vtipálek s prořízlou tváří má v plánu Batmanovi dokázat, že slova Gotham a mír nikdy nebudou stát v jedné větě vedle sebe. Na uvolněné místo po bývalém králi gothamské mafie, Carminu Falconem usedá Sal Maroni a přebírá vládu nad většinou gangů v Gothamu. Na scéně se rovněž objevuje nový státní návladní Harvey Dent, který by rozdanými kartami mohl pořádně zamíchat... Brad Pitt v další adaptaci Homéra? Tentokrát si ale místo Achilla zahraje Odyssea. Projekt studia Warner Bros. The Oddyssey, který se vynořil doslova odnikud, je sice volně inspirován Homérovým eposem, ale bude se odehrávat v budoucnosti ve vesmírných dálavách. Indy popáté? Tomu, že George Lucas by chtěl přestárlého archeologa ještě (minimálně) jednou vyslat na honbu za nějakým pokladem, se nelze divit. Tržby Křišťálové lebky se vyšplhaly bezmála k 800 milionům dolarů. Lucas je podle Fordových slov v přemýšlivém rozpoložení a snaží se dát dohromady zápletku pro další díl...dočkáme se? Venca a Vikča IX.D Novinky v kinech Oko dravce Thriller,Drama Režie: D. J. Caruso Hrají: Shia LaBeouf, *Hrají v síti kin Palace Cinemas Zakázané království Akční/Dobrodružný, Režie: RobMinkoff Hrají: Jet Li, Jackie Chan *Hrají v síti kin Palace Cinemas Quantum of Solace Akční/Dobrodružný, Režie: Marc Forster Hrají: Daniel Craig, *James Bond je zpět v pořadí už dvaadvacátém filmu. Premiéra: Palace Cinemas Velký Špalíček Madagaskar 2: Útěk do Afriky Animovaný/ Akční Režie: Eric Darnell, Tom McGrath Hrají: Ben Stiller, Sacha Baron Cohen

8 A nyní pro náročnější čtenáře ~Esence~ ~Věnováno Leně~ ~*~... Oblékne smetanový kabát, nasadí na hlavu Klobouk plný smutku a trochu si ho stáhne do čela. Nevnímá ples vloček za sklem, ani na svůj odraz úzké tváře a podivně velkých bledých očí. Veďte mne vy kvetoucí z krajky sukénky roucha Ledové královny Utne mne křehkostí okouzlí chladností A řasách zatřpytne pel Echo do bílého světa: Ach můj milý anděli. V domě voní rozkošně skořice a vánoční puding, přesto co nejrychleji vyběhne ven. Běží, musí. Neví proč, jen ji něco nutí pospíchat. Když odrhnula těžká futra hlavních dveří, čerství tentokrát v chuchvalcích- bílí tanečníci drze naráželi na kousek ubohé obnažené kůže, štípali i v očích, zachytli se v křehkém závoji na rozpraskaných rtech. Holčička ne, svým způsobem už půvabná dívka a mladá žena běží proti... sněhu. Chce být rychlá, nebo nebo skořice v domě sice voněla opravdu líbezně, i když měla raději vanilku, ale o to nešlo. Ona jen potřebuje pryč od nich; od něj. Tóniny jeho ztraceného hlasu a v mysli skvoucích se kvítků hrušně, které se sypaly z nebe lehce, harmonicky se proměnily v kaňkách jasu na bílé vločky. Jak jsou krásné, když padají lidem do očí. Tak si namlouvá, že za to můžou vločky, že její oči štípou a slzí... K.S. Chryzantéma a deštník Šla jsem po mostě. Byla černočerná tma, jaká mne vždycky zarazí, když odcházím z diskotéky. Na konci toho přechodu přes řeku, kde se vše zdálo ještě temnější než jinde, stála dáma. Dáma v tmavozelené róbě svírající zavřený starobylý deštník. Modrý. Se slabým záchvěvem strachu jsem se rozběhla, abych už byla někde jinde. Kolem dámy jsem proletěla se skloněnou hlavou. Kabelku jsem si přitáhla blíže k tělu. Až po dvaceti metrech jsem si dovolila jeden letmý pohled zpět. Dívala se na mě těma svýma tmavýma očima tak výraznými na bledé kůži. Měla jsem strach, jestli mě nepropálí pohledem. Nestalo se tak. "Domů jsem pak došla bez zastávky, ale celkem v klidu," usmála jsem se na svou zvědavou kamarádku. "Ale teď mi to připadá spíše jako sen než skutečnost."

9 Protože neodpověděla, šly jsme dál v tichosti. Přemýšlely jsme. Nemyslely jsme na to, kam jdeme. Byly jsme příliš zahloubány do svých myšlenek. "Zastav!" přikázala mi najednou Christy. "Co?" vypadla jsem ze zadumání a rozhlédla se kolem. Stály jsme uprostřed mostu, ze kterého jsem včera zahlédla tu dámu. "Vždyť to je?" Přikývla: "Taky ji vidím." "Cože?" zarazila jsem se. "Stojí tam," ukázala na konec mostu, "s modrým deštníkem." Podívala jsem se na místo, které označila. "Ale tam nikdo není." Má kamarádka zareagovala rychle. Vrhla po mě vyděšený pohled a už utíkala pryč. Rozběhla jsem se za ní. "A kdybys nenastoupila do toho autobusu, mohla jsem tě dohonit. Ten řidič mi zavřel dveře před nosem." Christy se trochu zastyděla. "Když já v tu chvíli dostala takový strach?" "Znám ten pocit," usmála jsem se na ni chápavě. Ona jen němě přikývla. Proč jen nevysvitne trochu slunka, pomyslela jsem se s pohledem na šedé mraky rozložené po celé obloze. V ten moment mi na ruku dopadla první dešťová kapka. A druhá, třetí, čtvrtá? Ve vteřině se rozpršelo. Rozběhly jsme se směrem do parku poblíž našeho domu. Kapky deště do nás bubnovaly stále víc a celé nás promočily. Už nemělo cenu se před deštěm schovávat a tak jsme naprosto rozesmáté dopadly do zmoklé trávy. Byl to nádherný okamžik. S úsměvem jsme vzpomínaly, co všechno se stalo za posledních pár měsíců. A pak, ještě náhleji než se rozpršelo, déšť ustal. Podívala jsem se nahoru a obloha byla modrá. Prohlédla jsem si ji pořádně. Mou oblohou byl bledě modrý deštník, který držela dáma v zeleném. Letmý pohled napravo mi potvrdil, že i Christy nevěřícně zírá na tu prapodivnou osobu. Dáma se usmála. Zamávala nám a pomalým krokem odešla pryč. S jejím odchodem zmizel i deštník, který nás chránil před dalším moknutím. "To by-la t-ta?" vykoktala má kamarádka. "...dáma," doplnila jsem ji a přikývla. Chvíli jsme v tichosti dumaly nad tím, co to mělo znamenat? "Podívej," procitla jsem z otupění, když jsem si všimla květiny, která tu dřív nebyla. Christy pozvedla obočí. "Modré chryzantémy?" Katka Chryzantéma a deštník Černá s červenými okvětními listy, jemné jak samet, ale člověk si není jistý zdali může věřit jí, krásné a strašlivé, temné jemné a neobyčejně chtivé.

10 Hubená a s naprostou rozkoší se za větrem vždycky otočí a když se zohne, je jak krása sama a nikomu není příliš známá. Chryzantéma jako posel pekla, jako krása, která zla se nezalekla, jako krása, která pro zlo vyrostla... A vedle ní deštník. Hubený, vysoký, modrá jak obloha, jako by byl tady k okrase pro boha, jako by roznášel lásku a mír k tomu, jako by vyzařoval ve tmě světlo domu. Se stříbrným držadlem a zlatou obroučkou, jeho látka je látkou lehoučkou. S něhou a láskou o stěnu opřený, a chryzantémou nyní uzřený. Roste tu déle na stejném místě, a nechce a to ví jistě, aby tu deštník stál opřený, i když pod ním nemá ani kořeny. Jednoho dne, kdy říjen potká listopad, kdy plazové jdou spát, kroupy padaly jako perly z nebe, "Chryzantémo, i na tebe!" Tu deštník, jež měl chryzantému rád, jež necítil bolest ani chlad, rozevřel se a chryzantému ochránil... A tak tam byl deštník a pod ním Chryzantéma, ona červená a on bílý jako sníh či stěna. Chryzantéma a deštník, jako peklo a nebe. Ester

11

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

ZELENÉ LISTY Číslo 2., Říjen 2015

ZELENÉ LISTY Číslo 2., Říjen 2015 ZELENÉ LISTY Číslo 2., Říjen 2015 Pár slov na začátek. Právě vychází v tomto roce druhé číslo časopisu Zelené listy. Přichází podzim a začíná se ochlazovat. Na podzim se zvířata připravují k zimnímu spánku,

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

AKADE. Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013

AKADE. Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013 AKADE Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013 1 AKADE Šéfredaktor: Lucie Jurečková Obsah Jaro u koní... 3-4 Kutálení sýrů... 5 Zástupce šéfredaktora: Andrea Bartoňová Redakce: Soňa Richterová Kateřina

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Hurá do školy! Víkendový adaptační pobyt pro žáčky 1. tříd

Hurá do školy! Víkendový adaptační pobyt pro žáčky 1. tříd Hurá do školy! Víkendový adaptační pobyt pro žáčky 1. tříd PO PRVÉ DO ŠKOLY CO TO ZNAMENÁ? Poprvé do školy. Jaké to je? Jaké pocity děti prožívají? Jaké pocity prožívají rodiče? Těšení a obavy zároveň.

Více

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Redakce 013 Zpravodaj Základní školy Brankovice Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013 Pranostiky Leden V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Můžeš-li

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 Obsah: Slovo ředitele školy. Škola v přírodě, cyklistická soutěž, Výlet do Březnice, dopravní hřiště, recitační soutěž

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

VŠECHNOPARTIČKA. 16. října MĚSTSKÉ DIVADLO ŽELEZNÝ BROD. s Karlem Šípem a Josefem Náhlovským. Začátek je v 19:30 hodin. vás zve na zábavný pořad

VŠECHNOPARTIČKA. 16. října MĚSTSKÉ DIVADLO ŽELEZNÝ BROD. s Karlem Šípem a Josefem Náhlovským. Začátek je v 19:30 hodin. vás zve na zábavný pořad MĚSTSKÉ DIVADLO ŽELEZNÝ BROD vás zve na zábavný pořad s Karlem Šípem a Josefem Náhlovským VŠECHNOPARTIČKA Improvizovaný pořad vycházející z principu pořadu Všechnopárty, kde hostem je Josef Náhlovský.

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen Hans Christian Andersen MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_ 04_18 Tématický celek: Evropa

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU.

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU. Pracovní list 8 Malinský, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Jak popelnice rozkvetla Před panelákem stála popelnice. Zrovna zívla dlouhou chvílí, když se ze dveří vyloudal kluk. Hodil do popelnice napěchovaný

Více

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA BANKA HOTEL POŠTA NEMOCNICE OBCHOD ŠKOLA NÁDRAŽÍ ZASTÁVKA RESTAURACE KINO PARK LETIŠTĚ KDE? V / VE / NA ŠKOLA, POŠTA...ŠKOLE, POŠTĚ NEMOCNICE, OBCHOD KINO NÁDRAŽÍ LETIŠTĚ...NEMOCNICI, LETIŠTI...OBCHODĚ...KINĚ...NÁDRAŽÍ

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd.

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd. Září 2010 1.ZÁŘÍ Tak nám zase začíná škola. Před školní budovou se shromažďují skupinky odpočinutých, energií nabitých a opálených žáků. Mezi nimi se proplétají bytůstky malé a vyjukané, většinou v doprovodu

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

Český jazyk shoda přísudku s podmětem. některé druhy jsou kriticky ohrožen_, jídla se podával_, v zahradě vykvetl_ narcisy,

Český jazyk shoda přísudku s podmětem. některé druhy jsou kriticky ohrožen_, jídla se podával_, v zahradě vykvetl_ narcisy, Český jazyk shoda přísudku s podmětem 1. Doplň správnou koncovku Chlapci ještě dlouho hrál_, ranění sténal_, sousedé si stěžoval_, některé druhy jsou kriticky ohrožen_, jídla se podával_, v zahradě vykvetl_

Více

Hummer Camp 2011. II. rocník ˇ prímestského ˇ ˇ tábora. Projekt vznikl za podpory hl. města Prahy a městské části Praha 20

Hummer Camp 2011. II. rocník ˇ prímestského ˇ ˇ tábora. Projekt vznikl za podpory hl. města Prahy a městské části Praha 20 Hummer Camp 2011 II. rocník ˇ prímestského ˇ ˇ tábora Projekt vznikl za podpory hl. města Prahy a městské části Praha 20 O Tvrzi Tvrz HUMMER je stálý přírodní zábavní park ve středověkém stylu pro celou

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky Škaredá středa Středa svatého týdne, říká se jí také škaredá středa. Proč? Máme před očima Jidáše, jednoho z dvanácti apoštolů, jak se domlouvá s farizeji. Na čem? Farizejové se rozhodli Ježíše zahubit.

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá.

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá. ROZHOVOR S... PETROU ŠÁCHOVOU Začneme celkem obvyklou otázkou. Jak vzpomínáš na naši školu? Na základní školu mám veselé i smutné vzpomínky.určitě převažují ty, které mě rozesmějí. Tyto chvíle se mi vybavují

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org.

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org. Mikuláš 2008 Kids Art Club pod záštitou ambasády České republiky v Londýně a s intenzivní spoluprací s Českým kulturním centrem v Londýně, byl založen na začátku října 2007. V polovině roku 2008 se stal

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová Září-říjen 2014 Ahoj všichni,tady je vrabčák Lojza.Je A taky další nový rok,kterým vás budu provádět. Nový školní rok 2014/2015 Školu už všichni dobře známe a známe se i mezi sebou navzájem. Zase nám začnou

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 1 Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 2 Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-073-1 (epub) 978-80-7512-074-8 (mobipocket) 978-80-7512-075-5 (pdf)

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi Básnička o mandarince Básnička o mrkvi U nás doma na zahradě, vedle sebe v jedné řadě, mrkvička si v zemi leží, šťavnatá a krásně svěží. Oranžová se zelenými vlasy, kandidátka na královnu krásy, křupavá

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše ALOIS KOLÁŘ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ aneb POHÁDKY PRO ANIČKU 2015 Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Jakub. Ondra. Milí čtenáři,

Jakub. Ondra. Milí čtenáři, Milí čtenáři, blíží se konec června a s nimi i Vaše vytoužené a očekávané letní prázdniny. Ještě před tím než se vydáte vstříc dobrodružstvím, přečtěte si poslední číslo Sovího zpravodajství ročník 2015/2016

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Cool school Bezva škola

Cool school Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění o pí uč. Polášková Studijní okénko Cool school Bezva škola Leden / 4 o Tereza Hrošová (9. A) Sport o Martin Zikl (6. C) o Roman Prax (6. C) Módní policie o Eva Vejmělková (7.

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem

Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem Líba Fáryová organizuje Ondrovy výšlapy už několik let. Občas jsem měla touhu se přidat, ale já jsem více přemýšlivý než sportovní typ. V červnu 2012 jsem si přece

Více

Ahoj holky a kluci, vážení rodiče. Přejeme Vám "šťastnou ruku" při volbě tábora a těšíme se na Vás o letních prázdninách.

Ahoj holky a kluci, vážení rodiče. Přejeme Vám šťastnou ruku při volbě tábora a těšíme se na Vás o letních prázdninách. Ahoj holky a kluci, vážení rodiče. Celoročním vyvrcholením naší zájmové činnosti, jsou už po mnoho let letní dětské tábory. Dům dětí a mládeže Jihlava, p. o. patří k tradičním a mnohaletým pořadatelům

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace. Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526 III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Putování Bystřickem Mikroregion Bystřicko vyhlášený turistický region EDEN 2010

Putování Bystřickem Mikroregion Bystřicko vyhlášený turistický region EDEN 2010 Putování Bystřickem Mikroregion Bystřicko vyhlášený turistický region EDEN 2010 Jmenuji se Vodomil a jsem maskotem Svratecké vodohospodářské naučné stezky, která vede návštěvníky překrásným údolím Svratky,

Více

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SERVO PER AMIKECO III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SLOVO ÚVODEM VÁžENÍ ČTENÁřI, Ze stěžejních událostí předcházejících měsíců připomínáme společné zalití stromu přátelství vedoucími územních

Více

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín Básně o (v) Sutomiščici Jaroslav Balvín 2008 SUTOMIŠČICA JE KŠTICA Kštica Borových hájů, fíkových stromů a olivovníků Stožárů plachetnic a lodí Sněhobílých starobylých domů A příjemných lidí. Tato kštica

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 a Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Prázdninový provoz na oddělení dětské neurologie, psychiatrie

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Úvodní slovo : - ) Za tým Školáčku Aďa, Aďa a Klárka

Úvodní slovo : - ) Za tým Školáčku Aďa, Aďa a Klárka Úvodní slovo : - ) Ahoj milí noví a i staronoví čtenáři. Doufáme, že se vám bude líbit naše první číslo. Dozvíte se o akcích, které byly od začátku školního roku. Připravili jsme si k článkům i zajímavé

Více

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015 Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová Měsíčník jedné třídy březen 2015 MINI REPORTÉR Mini úvod Pokud již čtete úvod, znamená to, že držíte

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Komunikační a slohová Osnova, nadpis Tvoření osnovy a nadpisů Ročník 4. Anotace Tento pracovní list

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2011/2012. Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 4. ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2011/2012. Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 4. ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2011/2012 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 4. ročník Září Obec v níž žijeme,jak žijeme Odpočinková činnost-stolní hry,hry s hračkami,poslech písniček,povídání

Více

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída Naše poslední společné dobrodružství začalo v pondělí 2. června. Vlakem a posléze autobusem jsme dojeli do Roztok u Křivoklátu a odtud pokračovali pěšky ke známé chatě Emílovně. Ta byla cílovým místem

Více