Databáze prognóz spotřeby trakční energie u Německé dráhy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Databáze prognóz spotřeby trakční energie u Německé dráhy"

Transkript

1 Databáze prognóz spotřeby trakční energie u Německé dráhy Thomas Meinlschmidt, Jürgen Seibt, Andreas Hauser Pro ekonomické a ekologické posouzení alternativních tratí, nových koncepcí vozidel nebo změněných provozních postupů je třeba zjistit jejich vliv na spotřebu energie u všech tím ovlivněných vlaků. To se provádí pomocí energetické databáze, jejíž koncepce, funkčnost a použití jsou zde popsány. 1. Úvod S drážní reformou z roku 1994 byly změněny společnosti Deutsche Bundesbahn a Deutsche Reichsbahn na Deutsche Bahn AG. Jako bezprostřední důsledek této změny bylo třeba sladit řízení koncernu a jeho jednotlivých podniků podle nových zásad. V této souvislosti získalo na značně větší důležitosti hodnocení alternativ vedení tratí, nových koncepcí vozidel a optimálnějších provozních postupů vzhledem k očekávaným vlivům v celé síti na trakční energii a tím též na emise škodlivých látek. Ekologická hlediska jsou pro železnici jako dopravce důležitým konkurenčním faktorem vzhledem ke konkurentovi - silnici. Proto si DB AG dala za cíl snížit primární spotřebu energie k roku 2005 o 25 % proti hodnotám roku Faktory ovlivňující spotřebu energie nebyly ovšem dosud s dostatečnou přesností kvantifikovatelné, protože jen málo hnacích vozidel je vybaveno počítadlem energie a při současné DV metodě pro zjišťování spotřeby energie je možno posuzovat pouze jednotlivé vlaky. Tím lze sice např. relativně dobře popsat možnosti úspor energie u technických opatření u vozidel, jako je lehká konstrukce, akumulace brzdné energie, zpětné napájení brzdnou energií nebo uplatnění energeticky úsporného způsobu jízdy podporované počítačem, ale pouze tehdy, pokud posuzujeme vlaky jednotlivě. Málo je ovšem známo o působení takových opatření v celé železniční síti, právě tak jako o působení opatření pro optimalizaci provozních postupů. Jsou zapotřebí kvalifikované údaje o energetické spotřebě celých skupin vozidel, např. seřazených podle stavební série (typu), území nasazení nebo příslušnosti k jedné z přepravních oblastí (DB Reise & Turistik, DB Cargo nebo DB Regio), a to v závislosti na traťových a vozidlových parametrech a parametrech odvislých od průběhu jízdy vlaku jako jsou např.: délka, stoupání, zakřivení, typ hnacích vozidel, druh vlaku, délka vlaku, vlečné zatížení, celková hmotnost, koeficient odporu vzduchu, rychlost, způsob jízdy. V budoucnosti to bude možné pomocí energetické databáze, zaváděné u DB AG v oblasti představenstva Systémové sdružení Dráha, v oblasti Výroba, v odděleních Jízdní dynamika a Výpočty spotřeby. V dalším se popisuje nejdříve vývoj a funkčnost energetické databáze, přičemž se článek v krátkosti bude zabývat jízdní dynamikou, která je základem. Dále bude poukazováno na první využití a na předpokládaný vývoj energetické databáze v rámci nově koncipované simulace jízdy vlaku.

2 2. Vývoj energetické databáze Spotřebu energie jízdy vlaku je možno zjistit v zásadě buď měřením při provozu nebo výpočtem metodou simulace. Výhody a nedostatky obou způsobů jsou proti sobě postaveny v tabulce 1. Tabulka 1: Zjišťování spotřeby energie při jízdě vlaků měřením nebo simulací Přednosti Nedostatky Měření během jízdy vlaku Dosažitelná vysoká přesnost pro jednotlivou konkrétní jízdu vlaku Všeobecně platné údaje nejsou možné Drahé vybavení hnacích vozidel měřícími přístroji Málo vhodné pro prognózy Dodatečné náklady pro zachycení, ukládání dat v paměti, přenos a zpracování velkých množství dat Výpočet pomocí simulace Nižší technický, personální a časový výdaj Vhodné pro prognózy a plánovací varianty tratí, vozidel a způsobů provozu Vliv mnohých rušících veličin, které lze jen těžko podchytit Jen ztěží lze provést výpočet spotřeby energie pro skutečné jízdy vlaku Pro zde požadované výroky se nabízejí simulační metody. Dodatečná bodová měření slouží k ověření použitých simulačních postupů, příp. ke stanovení vlivu rušivých veličin, které se vyskytnou v průběhu jízdy. Cílem vývoje energetické databáze bylo umožnit zkoumání a hodnocení energetické spotřeby vlaků v jízdním řádu. Tím měly být získány odpovědi např. na tyto otázky: jak vysoká je spotřeba energie jednotlivých přepravních oblastí? jak vysoká je spotřeba energie jednotlivých produktů, druhu vlaků nebo stavební série (typu) hnacího vozidla? jak vysoká je spotřeba energie v určitém časovém nebo prostorovém výřezu?

3 jak velké úspory energie lze dosáhnout výměnou jedné verze hnacího vozidla za jinou, např. lokomotivou taženou soupravu za motorový vlak? jak velké úspory energie lze očekávat od konstrukčních nebo jiných technických změn na vozidlech, např. lepšími aerodynamickými vlastnostmi, menší hmotností, novým systémem pohonu a dalšími. Na otázky tohoto druhu je možno odpovědět, pokud se podaří pro každý v jízdním řádu zařazený vlak provést jízdně-dynamickou simulaci a vedle dalších výsledků uložit do paměti databáze o spotřebě energie. Do hodnocení denního dopravního klíče jednoho vlaku mohou být zahrnuty též údaje týkající se dnů nasazení v ročním jízdním řádu. Podle časového hodnocení by bylo možné i prostorové hodnocení dat vlaku, pokud se do paměti databáze podrobně uloží jízdy vlaku společně se služebnami (provozovnami) a tratěmi. V DV metodě AG 280 má DB AG k dispozici výkonný a osvědčený simulační nástroj pro výpočet jízdních dob pro jednotlivé vlaky včetně propočtu spotřeby energie. Základem pro simulaci je tzv. hladká (tj. dobře organizovaná), nerušená jízda. Tím se rozumí způsob jízdy, při kterém se maximálně využije jak výkonu pohonu hnacího vozidla, tak i přípustné traťové rychlosti a nenastanou žádná dodatečná, z provozního hlediska podmíněná zastavení nebo redukce rychlosti. Naproti tomu může skutečně prováděná jízda zahrnovat i úseky, ve kterých se jede pomaleji než je technicky a provozně možné, tedy způsobem jízdy šetřícím energii za využití rezerv v jízdní době. Tzv. hladká jízda, předpokládaná v simulaci, vykazuje vyšší spotřebu energie proti jízdě prováděné strojvedoucím hnacího vozidla se znalostí tratě. Ve skutečnosti ale dochází z provozních důvodů i k rušeným jízdám, když vlak musí snížit rychlost, nebo dokonce zastavit. V těchto případech leží vypočítaná spotřeba energie níže než skutečná. Na základě známých datových struktur dat tratí, hnacích vozidel a vlaků použitých pro simulaci a prokázané kvality výsledků byl využit simulační základ (jádro) DV metody AG 280 pro výstavbu energetické databáze. Tím jsou prakticky využitelné i stávající rozsáhlé datové soubory pro tratě a vozidla. Z technických důvodů se tento simulační základ pro energetickou databázi převede z výrobního prostředí (velký počítač IBM) do prostředí klient/server okolí (Windows NT). Přitom databáze je umístěna na serveru, zatímco na zákaznických počítačích je instalováno prostředí simulace. Základní výstavba energetické databáze a její vazba se simulačním nástrojem a dalším databázemi je ukázána na obr. 1.

4 Obr. 1 Základní výstavba energetické databáze a vazba se simulačním nástrojem a dalšími databázemi Jízdní dynamika Traťová databáze Data z jízdního řádu Simulační modul Energetická databáze Jednotlivá data vlaku Nástroj dotazování (zkoumání) Databáze vozidel (Tfz, vozy, druhy vlaků) Vzorový průběh cesty Vzorová sestava vlaku Simulační jednotky (Tfz: hnací vozidlo, lokomotiva, motorový vůz nebo čelní hnací jednotka) V současné době se v DB AG pracuje na nové, moderní simulační metodě pro jízdu vlaku. Zde se má provést i propočet energii šetřících způsobů jízdy, např. předčasným odpojením trakčního výkonu nebo snížením nejvyšší rychlosti s energetickým využitím časové jízdní rezervy, která je event. k dispozici. Další výhodou nové simulační metody se stane možnost zohlednit nové technologie pohonu, např. akumulace brzdné energie v setrvačníkovém akumulátoru energie na vozidle. Na obr. 1 znázorněná stavebnicová vazba simulační metody pro jízdu vlaku s energetickou databází ukazuje přednosti nové metody v plném rozsahu. Výstavba energetické databáze má za základ tato východiska: v celém ročním jízdním řádu DB AG je zapsáno asi různých vlakových jízd. Jejich úplná simulace by stála mnoho peněz. Jízdou v taktu ale jezdí mnoho vlaků shodné sestavy a ve shodném průběhu cesty. Dále jsou rozdíly vlakových sestav z části tak nepatrné, že nemají na výsledek simulace žádný vliv. Analýzou sestav vlaků a průběhu cesty všech v jízdním řádu obsažných vlaků lze sestavit vzorové sestavy a vzorové průběhy cesty. Tím je umožněno snížit náklady na simulaci přibližně o 75 %. Z obr. 1 je patrný proces zaplňování energetické databáze. Přes rozhraní ústřední DV metody Společné obsazování dat jízdního řádu se údaje z jízdního řádu zavedou do databáze. Pouze vzájemně nesourodé průběhy cesty a vlakové sestavy se uloží do paměti odděleně. Pro provedení simulace podle v současné době prováděné simulační metody jízdy vlaku musí se údaje o průběhu cesty v jízdním řádu převést do formátu simulační metody.

5 V údajích jízdního řádu je průběh cesty udán jako řazení provozoven (dopraven). U každé provozovny je vedle zkratky, provedené podle Směrnice DB 100 zkratek míst, uveden čas příjezdu a odjezdu vlaku. Proces simulování jízdy vlaku ovšem vyžaduje zobrazení průběhu cesty jako řazení tratí, vždy s počáteční a konečnou provozovnou na každé zúčastněné trati. Nutná konverze dat pro tento účel je zautomatizována. Ze vzorových průběhů cesty a vzorových sestav vlaků se pořídí simulační jednotky, které jsou nutné pro zjištění spotřeb energií všech vlaků, obsažených v jízdním řádu. Ty jsou potom postupně zpracovávány simulačním modulem. Výsledky těchto vzorových vlaků se nakonec přiřadí ke stávajícím konkrétním vlakům s jízdního řádu, Pro uložení dat se používá systém databanky Oracle pod serverem Windows NT 4.0. Vedle administrativního nástroje, který se využívá pro zavádění jízdních řádů a pro vkládání nových nebo změněných sestav vlaků, byl vyvinut zvláštní dotazovací nástroj. Ten ovšem neumožňuje modifikaci nebo doplnění databáze, přesto dovoluje přistoupit ke všem údajům energetické databáze, tedy jak ke standardním jízdním řádům, tak k provedeným mimořádným zkoumáním a ty podle požadovaných kritérií vyhodnotit a znázornit. 3. Jízdně - dynamické základy Metoda simulace jako nástroj ke zjišťování doby jízdy, rychlosti, mezní zátěže, spotřeby energie a mnoha dalších veličin je u Německé dráhy již delší dobu využívána a dále rozvíjena. Přitom postupují do realizace jak nové vědomosti o technice vozidel a pohonů, nové způsoby a metody techniky simulace, tak i konkrétní požadavky zákazníků na obsah a formu výsledků. Pojem simulace jízdy vlaku přitom zahrnuje všechny způsoby, metody a nástroje pro simulaci železničního provozu, které jsou k dispozici v odděleních Jízdní dynamika a Výpočty spotřeb a užívají se. Uvnitř těchto souborů představuje energetická databáze návod, které odpovědi, při užití stávajících simulačních metod, mohou být podány na dotazy, důležité z hlediska spotřeby energie. Základy jízdně dynamických zkoumání tvoří zvažování sil, působících na vlakový soubor: tažná a brzdící síla, odporové síly při jízdě, skládající se v podstatě z valivého odporu a odporu vzduchu, odporové síly trati, skládající se z odporu sklonu a odporu v obloucích, posuvné a rotační setrvačné síly hmoty. V ustáleném stavu má suma těchto sil hodnotu 0. Jako přebytek tažné síly nebo jako brzdící síla se mění pohybové chování vlaků, přičemž jej zrychluje nebo brzdí. Velikost těchto sil závisí na vlastnostech vozidla a trati a na okamžitém stavu pohybu vlaku. Pro numerickou simulaci se tato trvající dynamická hra rozloží do jednotlivých kroků a spočítá se součet sil pro každý krok (obr. 2). Podle druhu simulačních kroků rozlišují se t, s a v metody kroků, které lze rovněž kombinovat. Simulační program, užitý pro energetickou databázi, pracuje podle kombinace metody kroků t, v:

6 ve fázi rozvoje tažné síly, tedy od počátku zapojení tažné síly až do překonání jízdního odporu se počítá metodou kroku t, potom, co je vlak uveden do pohybu, pokračuje další simulace podle metody kroku v. Trakční spotřeba energie se rovněž zjišťuje v krocích v, přičemž se částečně přihlíží k experimentálně zjištěným tabulkám výkonu a spotřeby hnacího vozidla. Celková potřebná trakční energie se získá součtem jednotlivých sum energií přes všechny kroky v. Obr. 2. Jednotlivé kroky simulace jízdy vlaku Jednotlivé kroky simulace jízdy vlaku Stav vlaku na začátku simulačního kroku (v,s,t...) Součet působících sil Účinná zrychlující nebo brzdící síla Výsledné zrychlení Výsledná změna rychlosti Stav vlaku na konci simulačního kroku (v,s,t,..) 4. Funkčnosti energetické databáze Jako výsledek simulačního procesu jsou k dispozici pro každou jízdu vlaku především tyto veličiny: čistý jízdní čas, práce hnacího vozidla na obvodu hnacího kola, brzdící práce na obvodu kola, odběr trakční energie na pantografu nebo množství motorové nafty, teoreticky zpětně získatelná brzdící energie na pantografu. Tyto údaje se mohou nejdříve připravit pro každý vlak pro celý průběh cesty. Energetická databáze umožňuje ovšem i řadu zkoumání a hodnocení skupin vlaků. Tak např. můžeme znázornit energetickou spotřebu všech vlaků pro: určité kalendářní okno, např. všechny vlaky v měsíci květnu, určité hodinové okno, např. mezi 18. a 19. hod., celou přepravní oblast, např. DB Cargo, určitý typ hnacího vozidla, např. pro lokomotivy BR 110, určitý druh vlaku, např. všechny Intercity. Samozřejmě jsou možné i kombinace takových kritérií. Pro průzkum plánovacích variant se mohou provést srovnávací hodnocení. Pro to se data zvolených vlaků modelují se změněnými vlakovými sestavami. Tím je možno bezprostředně odečíst vliv plánovaného opatření na spotřebu energie. Konečně je také možné sčítat energetické hodnoty ve čtvrthodinovém taktu a s tím i zobrazit špičky zatížení, vztažené k času a trati.

7 5. Užití energetické databáze Energetická databáze se již uplatňuje jako prognostický nástroj. V konkrétním případě užití by moha být např. zodpovězena otázka, k jakým energetickým úsporám by došlo snížením odporu vzduchu o 10 % u všech vlaků ICE 1. Snížení odporu vzduchu v této množině by bylo možné např. při zakapotování podvozků. Je ovšem třeba vyjasnit, zda by se tak velké náklady pro tuto konstrukční změnu vyplatily. Pro srovnávací simulace se musely vyrobit nové verze hnacích vozidel, které požadovaný snížený odpor vzduchu mají již jako svoji vlastnost. Sestavy ICE 1 posuzovaného jízdního řádu se sejmuly a opatřily se optimalizovanou verzí hnacího vozidla. Nakonec se data vlaků ICE reprodukovala a opatřila identifikačním číslem. Z toho vzniklé nové simulační jednotky se propočítaly a výsledky byly přičleněny k příslušným vlaků ICE 1. Následně se provedlo oddělené zjištění energetické spotřeby pro stávající ICE 1 a pro jeho aerodynamicky optimálnější variantu. Vyhodnocení propočtů prokázalo, že dodatečná dostavba aerodynamického zakrytí podvozků ICE 1 na dnešních tratích, na nichž je vlak nasazován, by nebyla hospodárná. Pro vlaky, které z větší části jezdí v oblasti vyšších rychlostí a pro nově stavěná vozidla, u nichž by bylo možno zakrytí podvozků zohlednit již při konstrukci, by bylo třeba otázku hospodárnosti určitě znovu přezkoušet. 6. Souhrn a výhled V energetické databázi má DB AG nástroj, který umožní téměř libovolné zkoumání a hodnocení energetické spotřeby vlaků v předepsaném jízdním řádu. Vycházeje z toho je možné prokázat energetické důsledky konstrukčních a dalších technických změn na jednotlivých typech vozidel, na rozdílných trasách tratí (při plánování nově budovaných tratí) nebo při změnách provozu. V současné době používané simulační metody pro jízdu vlaků se v budoucnu nahradí moderním systémem, založeným na prostředí klient/server. Přitom se zohlední i rozhraní k energetické databázi, čímž se podstatně zjednoduší jejich aktualizace při změně jízdního řádu. V dalším se má začlenit do nového systému rovněž modul, s nímž bude možno zohlednit různé, energie šetřící způsoby jízdy. Přitom zvolí, vycházeje z plánovitě využitelné jízdní doby a při zohlednění parametrů tratě a vozidel, program vhodného způsobu úspor energie. Může být např. stanoven co nejpřesnější okamžik odpojení tažné síly tak, aby vlak dojel do cíle ještě přesně. Odpovídající algoritmy se v současné době vyvíjejí a testují. Pramen: Elektrische Bahnen 99 (2001) 3 Překlad: Jiří Mencl Korektura: ODIS

Vývojový index švýcarské silniční dopravy 1990 až 2002

Vývojový index švýcarské silniční dopravy 1990 až 2002 Vývojový index švýcarské silniční dopravy až Daniela Felber Sanchez, Georg Abay Silniční provoz se na švýcarské silniční síti zvýšil mezi roky o 21 %. Nárůst dopravy je se svými 38 % vysoký především na

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Amarok

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Amarok Technická data Platná pro modelový rok 2013 Užitkové vozy Amarok Informace o spotřebě paliva a emisích CO 2 najdete uvnitř této brožury Technická data. Ne všechny kombinace motoru, převodovky a karoserie

Více

L Oj [km] R j [m] l j [m] 1 0, , , , , , , , , ,0 600

L Oj [km] R j [m] l j [m] 1 0, , , , , , , , , ,0 600 Projektový příklad PP1 Pomocí postupů početní metody stanovení parametrů jízdy vlaku s rychlostním krokem stanovte průběhy rychlosti na dráze (tachogram jízdy), doby jízdy a spotřeby elektrické energie

Více

Koncept provozu elektrických dvouzdrojových vozidel v regionální železniční dopravě v Kraji Vysočina

Koncept provozu elektrických dvouzdrojových vozidel v regionální železniční dopravě v Kraji Vysočina Koncept provozu elektrických dvouzdrojových vozidel v regionální železniční dopravě v Kraji Vysočina Jaroslav Novák UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera Katedra elektrotechniky, elektroniky

Více

Simulace železničních sítí

Simulace železničních sítí začal vznikat v polovině 9. let 2. století jako výzkumný projekt v Institutu pro dopravní systémy a plánování (IVT) na Švýcarském spolkovém technickém institutu (ETH) v Curychu. Cílem projektu objektově

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 Grafikon vlakové dopravy grafikon vlakové dopravy JÍZDNÍ ŘÁD určuje časovou polohu konkrétního vlaku na konkrétním úseku grafikon vlakové dopravy

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Transporter

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Transporter Technická data Platná pro modelový rok 3 Užitkové vozy Transporter Informace o spotřebě paliva a emisích CO 2 najdete uvnitř této brožury Technická data. Ne všechny kombinace motoru, převodovky a karoserie

Více

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Dopravní prostředky. ak. rok. 2006/07

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Dopravní prostředky. ak. rok. 2006/07 Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor Dopravní prostředky ak. rok. 26/7 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto předmětu.

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter Technická data Platná pro modelový rok 2016 Nový Transporter Motory splňující emisní normu Euro 5 plus Motor 2,0 l TDI 62 kw (84 k) Motor 2,0 l TDI 75 kw (102 k) Motor / Počet ventilů na válec 4válcový

Více

Automatické vedení vlaku na síti SŽDC

Automatické vedení vlaku na síti SŽDC Automatické vedení vlaku na síti SŽDC Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Praha, 26. 3. 2015 Definice AVV automatizační systém určený pro automatizaci řízení vozidel (zařízení ATO - Automatic Train

Více

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann.

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. NOVÁ DIMENZE VÝKONU. V tomto materiálu jsou zčásti vyobrazeny také prvky výbavy, které nejsou součástí sériového vybavení. 2. Fahrerhaus Fahrerhaus.

Více

Stručný návod k obsluze programu Vlaková dynamika verze 3.4

Stručný návod k obsluze programu Vlaková dynamika verze 3.4 Stručný návod k obsluze programu Vlaková dynamika verze 3.4 Program pracuje pod Windows 2000, spouští se příkazem Dynamika.exe resp. příslušnou ikonou na pracovní ploše a obsluhuje se pomocí dále popsaných

Více

Dvouzdrojová vozidla pro regionální železnici

Dvouzdrojová vozidla pro regionální železnici Dvouzdrojová vozidla pro regionální železnici U3V DFJP Pardubice 14. 11. 2017 Ing. Tomáš Lelek, Ph.D. Obsah 1) Úvod 2) Popis dvouzdrojového vozidla s akumulátorem a jeho význam 3) Historický vývoj provozu

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Multivan

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Multivan Technická data Platná pro modelový rok 13 Užitkové vozy Multivan Informace o spotřebě paliva, emisích CO 2 a energetických třídách najdete uvnitř této brožury Technická data. Ne všechny kombinace motoru,

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Caddy

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Caddy Technická data Platná pro modelový rok 2016 Nový Spotřeba paliva, emise CO 2 skříňový vůz/skříňový vůz BlueMotion novaný provoz (l/100 km) novaný provoz (g/ km) 1,2 l TSI BMT 5stupňová manuální 62 (84)

Více

TÉMATA ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ

TÉMATA ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ TÉMATA ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ 1) Návrh software pro výpočet normativů traťových úseků 2) Návrh software pro plánování nasazení vlakového personálu 3) Návrh software pro plánování oběhu lokomotiv 4) Návrh software

Více

Dopravní technika technologie

Dopravní technika technologie Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika pohybu vozidel pro obor Dopravní technika technologie AR 2012/2013 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto

Více

Možnosti zvyšování traťových rychlostí u SŽDC

Možnosti zvyšování traťových rychlostí u SŽDC Možnosti zvyšování traťových rychlostí u SŽDC Ing. Radek Trejtnar Konference ŽDC 2012 Praha Oblasti zvyšování rychlostí V rámci investičních akcí - modernizace, optimalizace a rozsáhlé rekonstrukcí tratí

Více

Příloha č. 1 Výpočet měrných provozních nákladů

Příloha č. 1 Výpočet měrných provozních nákladů Příloha č. 1 Výpočet měrných provozních nákladů 1. Výpočet měrných nákladů na energii Pro výpočet spotřeby energií jsem stanovil měrné trakční odpory a účinnost vozby a z nich jsem vypočetl měrnou spotřebu

Více

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility)

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) J. Opava Ústav ekonomiky a managementu dopravy a telekomunikací Fakulta dopravní ČVUT Praha J. Opava Ústav ekonomiky a a managementu

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Železniční svršek ZAŘAZENÍ KOLEJÍ A VÝHYBEK DO ŘÁDŮ

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Železniční svršek ZAŘAZENÍ KOLEJÍ A VÝHYBEK DO ŘÁDŮ Správa železniční dopravní cesty, státní organizace SŽDC S3 díl II Železniční svršek ZAŘAZENÍ KOLEJÍ A VÝHYBEK DO ŘÁDŮ Účinnost od 1. října 2008 ve znění změny č. 1 (účinnost od 1. října 2011) ve znění

Více

5. VDI4707 2009. Tab. 2: Spektrum zatížení dle VDI4707: Zatížení v % jmen. zatížení Množství jízd v % 0 % 50 % 25 % 30 % 50 % 10 % 75 % 10 % 100 % 0 %

5. VDI4707 2009. Tab. 2: Spektrum zatížení dle VDI4707: Zatížení v % jmen. zatížení Množství jízd v % 0 % 50 % 25 % 30 % 50 % 10 % 75 % 10 % 100 % 0 % 5. VDI4707 2009 VDI4707 určuje velikost potřebného výkonu v klidovém stavu (všech komponentů) a tzv. specifickou spotřebu jízdy (účinnost jízdy). A výsledná známka je vypočítána z těchto dvou hodnot v

Více

Výuka udržitelnosti společenského fungování a rozvoje na Bankovním institutu vysoké škole a.s. Antonín Peltrám, Bankovní institut vysoká škola - Institut pro evropskou integraci Výuka udržitelného rozvoje

Více

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Pozemní doprava AR 2006/2007

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Pozemní doprava AR 2006/2007 Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor Pozemní doprava AR 2006/2007 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto předmětu. Jednotlivé

Více

Technická data Platná pro modelový rok Crafter. Nový

Technická data Platná pro modelový rok Crafter. Nový Technická data Platná pro modelový rok 2017 Crafter Nový Motory splňující emisní normu Euro 6 Typ motoru/počet ventilů na válec Vstřikování/přeplňování Zdvihový objem (cm 3 ) Max. výkon [kw (k)] při otáčkách

Více

Technická data Platná pro modelový rok Crafter. Nový

Technická data Platná pro modelový rok Crafter. Nový Technická data Platná pro modelový rok 2017 Crafter Nový Motory splňující emisní normu Euro 6 Typ motoru/počet ventilů na válec Vstřikování/přeplňování Zdvihový objem (cm 3 ) Max. výkon [kw (k)] při otáčkách

Více

POSOUZENÍ NAVRŽENÝCH VARIANT (provést pro obě varianty!!!) 1. Ovlivňující veličiny a) podélný sklon a jízdní rychlost vj [km/h]: podle velikosti a

POSOUZENÍ NAVRŽENÝCH VARIANT (provést pro obě varianty!!!) 1. Ovlivňující veličiny a) podélný sklon a jízdní rychlost vj [km/h]: podle velikosti a POSOUZENÍ NAVRŽENÝCH VARIANT (provést pro obě varianty!!!) 1. Ovlivňující veličiny a) podélný sklon a jízdní rychlost vj [km/h]: podle velikosti a délky na sebe navazujících úseků s konstantním podélným

Více

POHLED NA PROBLEMATIKU VÝLUKOVÉ ČINNOSTI EXCLUSION IN RAILWAY TRANSPOORT

POHLED NA PROBLEMATIKU VÝLUKOVÉ ČINNOSTI EXCLUSION IN RAILWAY TRANSPOORT POHLED NA PROBLEMATIKU VÝLUKOVÉ ČINNOSTI EXCLUSION IN RAILWAY TRANSPOORT Marie Pafelová 1 Anotace: Výluka zařízení dopravní cesty je nutným nástrojem pro splnění povinností dané zákonem o drahách č. 266/1994

Více

s. r. o. ATELIER EKOLOGICKÝCHMODELU VOZOVÝ PARK 2015 Aplikace pro výpočet dynamické skladby vozového parku

s. r. o. ATELIER EKOLOGICKÝCHMODELU VOZOVÝ PARK 2015 Aplikace pro výpočet dynamické skladby vozového parku ATELIER EKOLOGICKÝCHMODELU Aplikace pro výpočet dynamické skladby vozového parku Uživatelská příručka Říjen 2017 Poskytovatel dotace: Technologická agentura ČR Hlavní řešitel: ATEM Ateliér ekologických

Více

1.1.1 Rozdělení vozidel

1.1.1 Rozdělení vozidel 1.1.1 Rozdělení vozidel Dopravní prostředek je technický prostředek, jehož pohybem se uskutečňuje přemisťování osob a věcí. Drážní vozidlo je podle [ČSN 280001] definováno jako dopravní prostředek, závislý

Více

SÍLY MEZI KOLEM A KOLEJNICÍ A JEJICH MĚŘENÍ. Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice

SÍLY MEZI KOLEM A KOLEJNICÍ A JEJICH MĚŘENÍ. Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice SÍLY MEZI KOLEM A KOLEJNICÍ A JEJICH MĚŘENÍ Zdeněk Moureček VÚKV Praha a.s www.vukv.cz mourecek@vukv.cz Radek Trejtnar SŽDC s.o. www.szdc.cz trejtnar@szdc.cz Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice 23.

Více

Technická data Platná pro modelový rok Nový Caddy

Technická data Platná pro modelový rok Nový Caddy Technická data Platná pro modelový rok 2016 Nový Caddy Spotřeba paliva, emise CO 2 Caddy Caddy Trendline/Trendline BlueMotion, Caddy Comfortline, Caddy Highline 1), (l/100 km) 1,2 l TSI BMT 5stupňová manuální

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Caddy

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Caddy Technická data Platná pro modelový rok 13 Užitkové vozy Caddy Informace o spotřebě paliva, emisích CO 2 a energetických třídách najdete uvnitř této brožury Technická data. Ne všechny kombinace motoru,

Více

VÝZKUM PROVOZNÍCH PARAMETRŮ DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ

VÝZKUM PROVOZNÍCH PARAMETRŮ DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ VÝZKUM PROVOZNÍCH PARAMETRŮ DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jiří Mrázek ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav výrobních strojů a mechanismů, Technická 4, 166 07 Praha 6, Jiri.Mrazek@fs.cvut.cz Neustálé zvyšování

Více

Síť 21 integrovaná optimalizace sítě a plánovací přípravy koridorů

Síť 21 integrovaná optimalizace sítě a plánovací přípravy koridorů Síť 21 integrovaná optimalizace sítě a plánovací přípravy koridorů Ing. Eckart Fricke, Dipl.-Kfm. Götz Müller, Ing. Michael Pohl Konkurenční situace železnice je rozhodujícím způsobem vytvářena výkonnou

Více

AŽD Praha. AŽD Praha s.r.o. VyužitíAVV. v rychlíkové a nákladní dopravě. Dr. Ing. Ivo Myslivec Dr. Ing. Aleš Lieskovský. AŽD Praha s.r.o.

AŽD Praha. AŽD Praha s.r.o. VyužitíAVV. v rychlíkové a nákladní dopravě. Dr. Ing. Ivo Myslivec Dr. Ing. Aleš Lieskovský. AŽD Praha s.r.o. AŽD Praha s.r.o. AŽD Praha VyužitíAVV v rychlíkové a nákladní dopravě Dr. Ing. Ivo Myslivec Dr. Ing. Aleš Lieskovský AŽD Praha s.r.o. Závod Technika, Výzkum a vývoj, Ostrava VyužitíAVV... Obsah přednášky:

Více

Vize dopravy ČR s akcentem na železniční dopravu. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Ředitel Odboru strategie Ministerstvo dopravy

Vize dopravy ČR s akcentem na železniční dopravu. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Ředitel Odboru strategie Ministerstvo dopravy Vize dopravy ČR s akcentem na železniční dopravu Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Ředitel Odboru strategie Ministerstvo dopravy Politika TEN-T Transevropská dopravní síť (TEN-T) vymezena nařízením Evropského parlamentu

Více

Užitečná hmotnost maximální (kg) Emisní norma. Maximální přípustná hmotnost

Užitečná hmotnost maximální (kg) Emisní norma. Maximální přípustná hmotnost přípustné soupravy Crafter 35 střední rozvor s jednokabinou 2,0 l TDI BMT Pohon předních kol 6stupňová manuální 75 (102) Euro 6 3 500 1 680 1 820 1 350 1 800*/2 /750 5 500 2,0 l TDI BMT Pohon předních

Více

Emisní norma. Maximální přípustná hmotnost. (kg)

Emisní norma. Maximální přípustná hmotnost. (kg) Motor Pohon Převodovka přípustné přívěsu soupravy Crafter 30 střední rozvor se základní střechou 2,0 l TDI BMT Pohon předních kol 6stupňová manuální 75 (102) Euro 6 3 000 2 022 978 384 1 800/2 100 2 500/750

Více

T6/3 - Konstrukce strojů pro zemní a skalní práce

T6/3 - Konstrukce strojů pro zemní a skalní práce Všeobecná ženijní podpora T6/3 - Konstrukce strojů pro zemní a skalní práce Cvičení 2 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

Moderní technologie pro zvýšení přepravních výkonů a bezpečnosti a plynulosti v dopravě

Moderní technologie pro zvýšení přepravních výkonů a bezpečnosti a plynulosti v dopravě AŽD Praha Moderní technologie pro zvýšení přepravních výkonů a bezpečnosti a plynulosti v dopravě Konference Smart city Brno Brno 16.února 2017 Vladimír KAMPÍK AŽD Praha Co říká Bílá kniha dopravní politiky

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 Železniční vozidla železniční vozidla Co je to vlak? CO JE TO VLAK? Vlak je sestavená a svěšená skupina vozidel* označená stanovenými návěstmi

Více

Barevný nákres lokomotivy

Barevný nákres lokomotivy Lokomotiva řady 799 Barevný nákres lokomotivy Technický nákres Popis lokomotivy Mechanická část Lokomotiva je koncipována jako kapotová, se dvěma sníženými a zúženými představky a centrální věžovou kabinou

Více

Úvod. o Ing. Blanka Brožová brozova.blanka@centrum.cz

Úvod. o Ing. Blanka Brožová brozova.blanka@centrum.cz Úvod o Ing. Blanka Brožová brozova.blanka@centrum.cz Anketa: Nejpřehlednější vývěska? Nejméně přehledná? A B C D Standardy obsaditelnosti o Midibus 30 osob o Standardní autobus 60 osob o Kloubový autobus

Více

Literatura: a ČSN EN s těmito normami související.

Literatura: a ČSN EN s těmito normami související. Literatura: Kovařík, J., Doc. Dr. Ing.: Mechanika motorových vozidel, VUT Brno, 1966 Smejkal, M.: Jezdíme úsporně v silniční nákladní a autobusové dopravě, NADAS, Praha, 1982 Ptáček,P.:, Komenium, Praha,

Více

Přednáška č. 9 ŽELEZNICE. 1. Dráhy

Přednáška č. 9 ŽELEZNICE. 1. Dráhy Přednáška č. 9 ŽELEZNICE 1. Dráhy Dráhy definuje zákon o drahách (č. 266/1994). Dráhou je cesta určená k pohybu drážních vozidel včetně pevných zařízení potřebných k zajištění bezpečnosti a plynulosti

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více

ELEKTRICKÉ LOKOMOTIVY

ELEKTRICKÉ LOKOMOTIVY ELEKTRICKÉ LOKOMOTIVY VYSOKÝ VÝKON INTEROPERABILITA PRO EVROPSKÉ TRATĚ VYSOKORYCHLOSTNÍ PROVOZ NÍZKÁ SPOTŘEBA ENERGIE ŠETRNOST K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ Výroba lokomotiv ve firmě Škoda Transportation vychází

Více

Technická data Platná pro modelový rok Crafter. Nový

Technická data Platná pro modelový rok Crafter. Nový Technická data Platná pro modelový rok 2018 Crafter Nový Motory Motor 2,0 l TDI 75 kw (102 k) s SCR/AdBlue 1) Motor 2,0 l TDI 90 kw (122 k) s SCR/AdBlue 1) Typ motoru/počet ventilů na válec 4válcový naftový

Více

TP 188 POSUZOVÁNÍ KAPACITY KŘIŽOVATEK A ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

TP 188 POSUZOVÁNÍ KAPACITY KŘIŽOVATEK A ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ TP 188 POSUZOVÁNÍ KAPACITY KŘIŽOVATEK A ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ EDIP s.r.o. Ing. Jan Martolos, Ph.D. Ing. Luděk Bartoš, Ph.D. 28.5.2019, Hotel Olympik Congress, Praha 8 TP PRO POSUZOVÁNÍ KAPACITY Projekt

Více

ZMĚNA Č. 2 PROHLÁŠENÍ O DRÁZE CELOSTÁTNÍ A REGIONÁLNÍ

ZMĚNA Č. 2 PROHLÁŠENÍ O DRÁZE CELOSTÁTNÍ A REGIONÁLNÍ Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 ZMĚNA Č. 2 PROHLÁŠENÍ O DRÁZE CELOSTÁTNÍ A REGIONÁLNÍ - 2019 č.j. 42479/2018-SŽDC-GŘ-O12 Správa železniční dopravní cesty,

Více

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov 1. Vysokorychlostní tratě Železniční dopravu lze rozdělit na konvenční a vysokorychlostní. Mezníkem mezi nimi je rychlost 200 km/h. Vysokorychlostní tratě mohou

Více

Vzdělávací program. profesní kvalifikace. Vlakvedoucí osobní přepravy (kód: 37-015-H)

Vzdělávací program. profesní kvalifikace. Vlakvedoucí osobní přepravy (kód: 37-015-H) Vzdělávací program profesní kvalifikace Vlakvedoucí osobní přepravy (kód: 37-015-H) v rámci projektu Podpora nabídky dalšího vzdělávání v oblasti dopravy CZ.1.07/3.2.11/02.0004 Tento projekt je spolufinancován

Více

Oblouky Malého železničního zkušebního okruhu jako zkušební trať exponovaných zkušebních úseků podle vyhlášky UIC 518

Oblouky Malého železničního zkušebního okruhu jako zkušební trať exponovaných zkušebních úseků podle vyhlášky UIC 518 VĚDECKOTECHNICKÝ SBORNÍK ČD ROK 1999 ČÍSLO 7 Antonín Vaněček Oblouky Malého železničního zkušebního okruhu jako zkušební trať exponovaných zkušebních úseků podle vyhlášky UIC 518 Klíčová slova: Vyhláška

Více

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil BMW (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, 19.3.2019 Katharina Will, Petr Pospisil BMW PŘEHLED PROJEKTU Společnost BMW AG má záměr rozšířit síť svých vývojových a testovacích areálů. Za tímto účelem hodlá

Více

STANOVENÍ EMISÍ LÁTEK ZNEČIŠŤUJÍCÍCH OVZDUŠÍ Z DOPRAVY

STANOVENÍ EMISÍ LÁTEK ZNEČIŠŤUJÍCÍCH OVZDUŠÍ Z DOPRAVY STANOVENÍ EMISÍ LÁTEK ZNEČIŠŤUJÍCÍCH OVZDUŠÍ Z DOPRAVY Původní Metodika stanovení emisí látek znečišťujících ovzduší z dopravy, která je schválená pro výpočty emisí z dopravy na celostátní a regionální

Více

OBYTNÁ ZÓNA LOKALITA ZAHRÁDKY

OBYTNÁ ZÓNA LOKALITA ZAHRÁDKY HLUKOVÁ STUDIE pro Územní studii OBYTNÁ ZÓNA LOKALITA ZAHRÁDKY MODŘICE Vypracoval Ing. Rostislav Košťál, autorizovaný inženýr pro dopravní stavby červen 2017 1 Předmětem hlukové studie je posouzení hlukových

Více

Nové trendy v monitorování železničních vozů a drážních vozidel

Nové trendy v monitorování železničních vozů a drážních vozidel Nové trendy v monitorování železničních vozů a drážních vozidel Mgr. Alice Junková GX CORPFIN a.s. GX CORPFIN a.s. Představení firmy GX CORPFIN a.s. * AXITECH 2005 > 13 let zkušeností > 700 instalací na

Více

SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3. MÚK Trojice. Říjen 2009. Závěrečná zpráva. Zakázka č. 09-P2-31

SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3. MÚK Trojice. Říjen 2009. Závěrečná zpráva. Zakázka č. 09-P2-31 SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3 MÚK Trojice Říjen 2009 Závěrečná zpráva Zakázka č. 09-P2-31 SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3 DHV CR, spol. s r.o. Sokolovská 100/94 186 00 Praha 8

Více

Ověřovací provoz nových technologií organizování a provozování drážní dopravy - č. 4/2006 Zpracovatel: Zusková 9722 32392 zuskova@gr.cd.

Ověřovací provoz nových technologií organizování a provozování drážní dopravy - č. 4/2006 Zpracovatel: Zusková 9722 32392 zuskova@gr.cd. Č.j.: Věc: České dráhy a.s. Generální ředitelství Nábřeží Ludvíka Svobody 1222, Praha 1, 110 15 IČ: 70994226 Zápis v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze pod spisovou značkou oddíl B, vložka 8039

Více

Kritéria hodnocení profilové části maturitní zkoušky Kritéria platná pro školní rok 2017/2018

Kritéria hodnocení profilové části maturitní zkoušky Kritéria platná pro školní rok 2017/2018 Kritéria hodnocení profilové části maturitní zkoušky Kritéria platná pro školní rok 017/018 Obor vzdělávání: 37-41-M Provoz a ekonomika dopravy (Provoz a ekonomika dopravy ) Účelem profilové části MZ je

Více

SCIENTIFIC PAPERS OF THE UNIVERSITY OF PARDUBICE. OPTIMALIZACE VÝLUKOVÉ ČINNOSTI POMocí SIMULAČNíHO MODELU

SCIENTIFIC PAPERS OF THE UNIVERSITY OF PARDUBICE. OPTIMALIZACE VÝLUKOVÉ ČINNOSTI POMocí SIMULAČNíHO MODELU SCIENTIFIC PAPERS OF THE UNIVERSITY OF PARDUBICE Series B The Jan Perner Transport Faculty 3 (1997) OPTIMALIZACE VÝLUKOVÉ ČINNOSTI POMocí SIMULAČNíHO MODELU Karel ŠOTEK Katedra informatiky v dopravě Úvod

Více

EROZA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Aplikace Data a Dotazy

EROZA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Aplikace Data a Dotazy EROZA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Aplikace Data a Dotazy Stránka 1 z 30 Datum poslední aktualizace : 4.10.2018 Obsah 1 Portlet Data a Dotazy... 3 1.1 Zadávání dotazů... 4 1.1.1 Pás dotazů... 4 1.1.2 Zobrazení

Více

Ministerstvo dopravy stanoví podle 22 odst. 2, 35 odst. 2, 42 odst. 3, 43 odst. 1, 4 a 5, 44 odst. 1 a 66 odst. 1 zákona č. 266/1994 Sb.

Ministerstvo dopravy stanoví podle 22 odst. 2, 35 odst. 2, 42 odst. 3, 43 odst. 1, 4 a 5, 44 odst. 1 a 66 odst. 1 zákona č. 266/1994 Sb. 173/1995 b. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy, kterou se vydává dopravní řád drah, ve znění vyhlášky č. 242/199 b., vyhlášky č. 174/2000 b., vyhlášky č. 133/2003 b., vyhlášky č. 57/2013 b. a vyhlášky č. 7/2015

Více

Úvod. o Ing. Blanka Brožová

Úvod. o Ing. Blanka Brožová Úvod o Ing. Blanka Brožová brozova.blanka@centrum.cz Standardy obsaditelnosti o Midibus 30 osob o Standardní autobus 60 osob o Kloubový autobus 90 osob o Tramvaj (1 vůz) 70 osob o Kloubová tramvaj 130

Více

TECHNICKÝ PROTOKOL č. Ověření shody vlastností zvláštního vozidla kategorie SPT s technickými požadavky stanovenými vyhláškou č. 341/2002 Sb.

TECHNICKÝ PROTOKOL č. Ověření shody vlastností zvláštního vozidla kategorie SPT s technickými požadavky stanovenými vyhláškou č. 341/2002 Sb. TECHNICKÝ PROTOKOL č. Ověření shody vlastností zvláštního vozidla kategorie SPT s technickými požadavky stanovenými vyhláškou č. 341/2002 Sb. Objednavatel: MANATECH CZ, s. r. o. Vosmíkova 900, 396 01 Humpolec

Více

Telematika jako důležitý stavební kámen v komplexním systému železnice

Telematika jako důležitý stavební kámen v komplexním systému železnice Telematika jako důležitý stavební kámen v komplexním systému železnice Florian Kollmannsberger Železnice je technický komplexní systém, jehož výkonnost se zvyšuje s telematikou a může být ještě dále zvyšována.

Více

ČESKOSLOVENSKÝ PRŮMYSL A VOZIDLA PRO VYSOKORYCHLOSTNÍ DOPRAVU

ČESKOSLOVENSKÝ PRŮMYSL A VOZIDLA PRO VYSOKORYCHLOSTNÍ DOPRAVU ČESKOSLOVENSKÝ PRŮMYSL A VOZIDLA PRO VYSOKORYCHLOSTNÍ DOPRAVU Jan Beneš Návrh vyskorychlostních tratí v ČSFR z roku 1990 vládní usnesení č. 765/89 z r. 1989 vyhledávací studie byla zpracovávána od roku

Více

TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA NÁVOD NA TVORBU SÍŤOVÉ GRAFIKY

TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA NÁVOD NA TVORBU SÍŤOVÉ GRAFIKY TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA NÁVOD NA TVORBU SÍŤOVÉ GRAFIKY Síťová grafika, zvaná též mapa taktových linek, je grafickým zobrazením koncepce linek taktového (či intervalového) jízdního řádu v určitém

Více

þÿ M o d e l o v é Y í z e n í h y b r i d n í c h p o h þÿ a u t o m o b i lo M H D

þÿ M o d e l o v é Y í z e n í h y b r i d n í c h p o h þÿ a u t o m o b i lo M H D Digitální knihovna Univerzity Pardubice DSpace Repository Univerzita Pardubice http://dspace.org Diplomové práce / Theses KDP DFJP (Ing.) 2009 þÿ M o d e l o v é Y í z e n í h y b r i d n í c h p o h þÿ

Více

Novela vyhlášky č. 82/2012 Sb. vyhláškou č. 207/2018 Sb.

Novela vyhlášky č. 82/2012 Sb. vyhláškou č. 207/2018 Sb. Novela vyhlášky č. 82/2012 Sb. vyhláškou č. 207/2018 Sb. 82 VYHLÁŠKA ze dne 6. března 2012 o provádění kontrol technického stavu vozidel a jízdních souprav v provozu na pozemních komunikacích (vyhláška

Více

ELEKTRICKÉ LOKOMOTIVY

ELEKTRICKÉ LOKOMOTIVY ELEKTRICKÉ LOKOMOTIVY VYSOKÝ VÝKON INTEROPERABILITA PRO EVROPSKÉ TRATĚ VYSOKORYCHLOSTNÍ PROVOZ NÍZKÁ SPOTŘEBA ENERGIE ŠETRNOST K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ Výroba lokomotiv ve firmě Škoda Transportation vychází

Více

ÚZEMNÍ PLÁN Š T Ě M Ě CH Y

ÚZEMNÍ PLÁN Š T Ě M Ě CH Y URBANISTICKÉ STŘEDISKO JIHLAVA, spol. s r. o. Matky Boží 11, 586 01 Jihlava -------------------------------------------------------------------- ÚZEMNÍ PLÁN Š T Ě M Ě CH Y PRŮZKUMY A ROZBORY (DOPLNĚNÍ)

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Crafter

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Crafter Technická data Platná pro modelový rok 2013 Užitkové vozy Crafter Informace o spotřebě paliva a emisích CO 2 najdete uvnitř této brožury Technická data. Ne všechny kombinace motoru, převodovky a karoserie

Více

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS. STEJNOSMĚNÉ OBVODY pravil ng. Vítězslav Stýskala, Ph D. září 005 Příklad. (výpočet obvodových veličin metodou postupného zjednodušováni a

Více

Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl =

Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl = Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl = poskytovat zákazníkům produkt požadované kvality s maximálním

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 221/4 26.8.2017 NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 2017/1502 ze dne 2. června 2017, kterým se mění přílohy I a II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 443/2009 za účelem jejich přizpůsobení

Více

Modernizace železniční infrastruktury do roku 2025

Modernizace železniční infrastruktury do roku 2025 Modernizace železniční infrastruktury do roku 2025 Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Jeseník, 17. října 2013 Obsah obecné priority modernizace železniční infrastruktury investiční akce do roku 2025

Více

Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.5.2018 COM(2018) 275 final 2018/0130 (COD) Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění směrnice Rady 96/53/ES, pokud jde o lhůtu pro provádění zvláštních

Více

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2016

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2016 Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2016 Praha, 31. srpna 2016 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 16 330 16 326 Ostatní provozní výnosy 2 442 1 635 Náklady -14 366-14 127

Více

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2008

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2008 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2008 Věc: Použití písku pro trakční účely

Více

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný dvěma turbodmychadly, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm mm] 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky

Více

Zkušenosti z aplikace prováděcího nařízení o CSM z pohledu NoBo

Zkušenosti z aplikace prováděcího nařízení o CSM z pohledu NoBo Zkušenosti z aplikace prováděcího nařízení o CSM z pohledu NoBo Autor: Ladislav Dušek Datum: 04.11.2014 Místo: Praha ACRI Obsah Názvosloví Uvádění strukturálních subsystémů do provozu TSI Doporučení (RFU)

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MECHANISMU TETRASPHERE Vypracoval: Jaroslav Štorkán Vedoucí práce: prof. Ing. Michael Valášek, DrSc. CÍLE PRÁCE Sestavit programy pro kinematické, dynamické

Více

TECHNICKÝ PROTOKOL č. Ověření shody vlastností ostatního zvláštního vozidla kategorie R s technickými požadavky stanovenými vyhláškou č. 341/2002 Sb.

TECHNICKÝ PROTOKOL č. Ověření shody vlastností ostatního zvláštního vozidla kategorie R s technickými požadavky stanovenými vyhláškou č. 341/2002 Sb. Ověření shody vlastností ostatního zvláštního vozidla kategorie R s technickými požadavky stanovenými Objednavatel: Výrobce: PRINOTH AG/SPA, Brennerstraße 34, I-39049 Sterzing/Vipiteno, Italy Název a typ:

Více

MAXIMÁLNÍ CENY A URČENÉ PODMÍNKY ZA POUŽITÍ VNITROSTÁTNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTY CELOSTÁTNÍCH A REGIONÁLNÍCH DRAH PŘI PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY

MAXIMÁLNÍ CENY A URČENÉ PODMÍNKY ZA POUŽITÍ VNITROSTÁTNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTY CELOSTÁTNÍCH A REGIONÁLNÍCH DRAH PŘI PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY Příloha č. 1 k výměru MF č. 01/2013 MAXIMÁLNÍ ENY A URČENÉ PODMÍNKY ZA POUŽITÍ VNITROSTÁTNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ ESTY ELOSTÁTNÍH A REGIONÁLNÍH DRAH PŘI PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY I. Maximální ceny za použití

Více

Železnice a dopravní infrastruktura ČD Cargo, a.s Žofínské fórum 10. listopadu 2011, Praha

Železnice a dopravní infrastruktura ČD Cargo, a.s Žofínské fórum 10. listopadu 2011, Praha Železnice a dopravní infrastruktura ČD Cargo, a.s. 123. Žofínské fórum 10. listopadu 2011, Praha 1 ČD Cargo v roce 2011 Strategické záměry společnosti Nákladní doprava a rozvoj infrastruktury Významné

Více

Pokyn generálního ředitele č. 20/2017

Pokyn generálního ředitele č. 20/2017 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Generální ředitelství Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn generálního ředitele č. 20/2017 Věc: Pokyn pro kontrolu výkonu práce strojvedoucích u SŽDC

Více

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN ver. 7 je výpočetní systém pro analýzu pokrytí a rušení vysílacích sítí pro služby FM, TV, DVB- T a T-DAB a analýzu a

Více

Elektrizace tratí ve vazbě na konverzi napájecí soustavy a výstavbu Rychlých spojení v ČR

Elektrizace tratí ve vazbě na konverzi napájecí soustavy a výstavbu Rychlých spojení v ČR Elektrizace tratí ve vazbě na konverzi napájecí soustavy a výstavbu Rychlých spojení v ČR Ing Lapáček Petr Ing Boček Václav podklady Sudop Brno, Sudop Praha, EŽ Praha, ČD Je potřebné přejít na tratích

Více

Elektromobilita nekolejové veřejné dopravy v Praze. Michal Andelek

Elektromobilita nekolejové veřejné dopravy v Praze. Michal Andelek Elektromobilita nekolejové veřejné dopravy v Praze Michal Andelek 17. 9. 2019 Elektromobilita v Praze 178 mil. vozokm / rok 1,3 mld. cestujících / rok METRO 33% BUS 35% TRAM 32% METRO 48% TRAM 27% BUS

Více

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy Experimentální realizace Buquoyovy úlohy ČENĚK KODEJŠKA, JAN ŘÍHA Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc Abstrakt Tato práce se zabývá experimentální realizací Buquoyovy úlohy. Jedná se o

Více

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3 . STEJNOSMĚNÉ OBVODY Příklad.: V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Z 5 5 4 4 6 Schéma. Z = 0 V = 0 Ω = 40 Ω = 40 Ω 4 = 60 Ω 5 = 90 Ω

Více

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD. 547/548 nákladní pro tratě

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD. 547/548 nákladní pro tratě Správa železniční dopravní cesty, státní organizace SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD 547/548 nákladní pro tratě Liberec Zawidów Bílý Potok pod Smrkem Raspenava Frýdlant v Čechách Jindřichovice pod Smrkem Liberec Hrádek

Více

Bezpečnostní kluzné a rozběhové lamelové spojky

Bezpečnostní kluzné a rozběhové lamelové spojky Funkce Vlastnosti, oblast použití Pokyny pro konstrukci a montáž Příklady montáže Strana 3b.03.00 3b.03.00 3b.03.00 3b.06.00 Technické údaje výrobků Kluzné lamelové spojky s tělesem s nábojem Konstrukční

Více

EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ TECHNICKÝCH ŘEŠENÍ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ RS PETR KAVÁN VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ

EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ TECHNICKÝCH ŘEŠENÍ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ RS PETR KAVÁN VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ TECHNICKÝCH ŘEŠENÍ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ RS PETR KAVÁN VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ ZÁMĚRY VÝSTAVBY A VYUŽÍVÁNÍ RYCHLÝCH ŽELEZNIČNÍCH SPOJENÍ V ČESKÉ REPUBLICE PRAHA, HOTEL OLŠANKA,

Více

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem

Více

Časová dostupnost krajských měst České republiky

Časová dostupnost krajských měst České republiky Časová dostupnost krajských měst České republiky Jedním z významných faktorů ovlivňujících konkurenceschopnost dopravního módu je cestovní doba mezi zdrojem a cílem cesty. Úkolem tohoto dokumentu je proto

Více

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 4/2015

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 4/2015 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 4/2015 Věc: Uplatňování ustanovení předpisu

Více

Možnosti snižování nákladů u traktorových souprav na zpracování půdy

Možnosti snižování nákladů u traktorových souprav na zpracování půdy Konkurenceschopnost a kvalita - inovace v zemědělském sektoru 13/018/1310b/563/000309 Možnosti snižování nákladů u traktorových souprav na zpracování půdy Termín: 6.3.2015 Místo konání: AGRO Brno - Tuřany,

Více