Závěrečná zpráva 2012/ 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Závěrečná zpráva 2012/ 2013"

Transkript

1 Závěrečná zpráva 2012/ 2013 Rumunsko: Eibenthal Mgr. Kateřina Roháľová Počet dětí Mateřská škola 10 dětí Základní škola 31 dětí 0. třída 2 děti 1. třída 3 děti 2. třída 3 děti 3. třída 7 dětí 4. třída 1 dítě 5. třída 4 děti 6. třída 6 dětí 7. třída 1 dítě 8. třída 4 děti Celkem 41 dětí Zájmová činnost Anglický jazyk kroužek anglického jazyka navštěvovalo 10 žáků prvního stupně, 4 žáci druhého stupně a 7 dospělých. Výuka probíhala v místní klubovně na Ujbányji, u mě doma i v prostoru Demokratického svazu Čechů a Slováků v Rumunsku (DSSČR). Jednu skupinu tvořily děti prvního stupně, se kterými jsem se zaměřila hlavně na hry a písně v anglickém jazyce a druhou skupinu dospělí společně s dětmi z druhého stupně, se kterými jsem pracovala na četbě a překladu jednoduchých anglických textů a anglické gramatice. Velice populární se stalo cvičení zumby, kterou jsem zařadila vždy na konec hodin angličtiny. Cvičení probíhalo podle DVD, které bylo v angličtině. Divadelní kroužek navštěvovalo 10 až 15 žáků, nácvik probíhal v klubovně a v budově školy i u nás doma. Nacvičili jsme loutkové divadelní představení Eibenthalský rok, na které jsme si ve výtvarném kroužku vyrobili loutky, kulisy a namalovali pozadí. Celý projekt trval přibližně 6 měsíců a je doplněn hudbou a zpěvem eibenthalských písní. Tento kroužek jsem vedla společně s mým manželem Martinem Roháľem a paní učitelkou 1. stupně Marií Kobau. Turistický kroužek navštěvovalo 5 až 10 žáků. Setkávali jsme se nepravidelně v závislosti na počasí a sezónních pracích. Navštěvovali jsme místa v okolí Eibenthalu jako Starý Eibenthal, Kovárnu a blízké salaše. Příští rok bych ráda s dětmi vyrazila i do vzdálenějších míst a do jiných vesnic českého Banátu. Společných výletů se účastnil můj manžel a paní učitelka Maria Kobau. Sportovní kroužek navštěvovalo 10 žáků. Výuka probíhala v tělocvičně budovy školy, v klubovně a venku. Hrála jsem s dětmi různé hry, převážně vybíjenou, přehazovanou, basketbal, florbal a další. Scházeli jsme se jedenkrát týdně. Některé děti si měly možnost vyzkoušet také běžky a tenisové rakety, které nám věnovalo říčanské gymnázium.

2 Hra na flétnu navštěvovalo 11 žáků, výuka probíhala jedenkrát týdně v naší klubovně na Ujbányji. Vzhledem k tomu, že kroužek probíhal již v minulém školním roce, rozdělila jsem děti na dvě skupiny a to pokročilí a začátečníci. Naučili jsme se zpívat a hrát spoustu nových českých písní a říkadel. Písně, které žáci nacvičili, předvedli na vánočním vystoupení a na jiných školních besídkách a oslavách. Výtvarný kroužek navštěvovalo 10 žáků. Tuto aktivitu jsem vedla společně s místní paní Augustínou Pospíšilovou, paní učitelkou Marií Kobau a mým manželem. Většinou jsme vyráběli dárky k různým příležitostem a vyzkoušeli si různé techniky jako korálkování (Vánoce výroba vánočních ozdob), vyšívání (prostírání pro maminky na Den matek), lepení a stříhání (výroba slepic z papíru na Velikonoce), pletení náramků a výroba přívěšků pro turisty na letní festival a další. Společně jsme také vyráběli loutky a kulisy k divadelnímu představení Eibenthalský rok, a některá dětské práce byly zaslány na Mezinárodní dětskou výtvarné výstavu Lidice. Společně se studenty teplického gymnázia, kteří pravidelně již několik roků navštěvují Eibenthal, jsme vymalovali prostor nově vzniklé herny pro děti na Eibenthale. Promítání navštěvovalo 5 až 15 žáků. Tento kroužek vedl můj manžel a promítal dětem různé filmy a pohádky v češtině. Výuka V letošním školním roce byla poprvé otevřena nultá třída, kterou navštěvovali dva žáci předškolního věku. Hodiny českého jazyka navštěvovali společně s první třídou. U obou ročníků jsem se snažila o rozvoj slovní zásoby hlavně pomocí her a dramatizace. S první třídou jsem pracovala genetickou metodou podle učebnice Učíme se číst, ke které je vytvořen také pracovní sešit. Ve druhém pololetí jsme začali probírat tvary psacích písmen a pracovali jsme s písankami od nakladatelství Alter. Během školního roku jsem dětem nahlas četla knihu Z deníku kocoura Modroočka. Ve druhé třídě jsem procvičovala techniku hlasitého čtení, jako i čtení s porozuměním. Výuka byla doplněna přepisem krátkého textu, českými pohádkami na DVD a společnou četbou knihy Honzíkova cesta. Třetí a čtvrtá třída byly na výuku českého jazyka spojeny. Zaměřila jsem se především na opakování učiva druhé třídy a rozvoj čtenářských dovedností. Naše společné úsilí bylo odměněno žáci uspěli na místní soutěži z českého jazyka, která byla letos organizovaná na Gerniku. Během školního roku jsme společně četli knihu Děti z Bullerbynu. Do výuky na prvním stupni jsem hodně zařazovala české básničky a písničky, krátké pohádky spojeny s dramatizací textu, hry na rozvoj slovní zásoby, loutková představení a čtenářské dílny. Pravidelně jsme navštěvovali školní knihovnu a žáci si názvy vypůjčených knih, časopisů a DVD pohádek zapisovali do vlastně vyrobených čtenářských legitimací. Také jsme pokračovali v dopisování s našimi českými kamarády a žáci se tak naučili písemně se vyjadřovat o tom, co zažili.

3 Na druhé stupni jsem učila jednou týdně všechny ročníky dohromady. Tato hodina byla věnovaná soutěžím, dramatizaci, zpěvu a promítání. Dvě hodiny jsem měla s jednotlivými ročníky zvlášť. Opakovali jsme gramatická pravidla a připravovali se tak na olympiádu v českém jazyce (organizováno DSSČR). Výuka byla zpestřena čtením s porozuměním, čtením knihy Luisa a Lotka a jazykovými hrami. I v této skupině byly děti mluvící pouze rumunsky a někdy bylo opravdu velkým problémem tyto děti zapojit do výuky. Ve všech skupinách jsem ve výuce používala dětské časopisy z ČR (pro chlapce ABC mladých techniků, pro dívky katolický měsíčník IN a Praktická žena). Žáci si tak zkusili vyluštit křížovky, přečetli si krátké texty k obrázkům, dozvěděli se, co je v Čechách nového a hlavně si obohatili slovní zásobu tím, že se neustále ptali na nové pojmy. Zpívali jsme české písně a věnovali jsme se starým pověstem českým. Starší žáci také přispívali svými krátkými články do místního časopisu. Další aktivity Kromě vlastní výuky čj, jejich rozvržení (výtvarné činnosti, hudební výchova, divadlo, PC, promítání DVD, přednášky, vaření, sport) Výtvarným činnostem jsem se věnovala převážně na prvním stupni, kdy jsme k přečtenému textu často doplňovali ilustrace a k písním jsme vyráběli jednoduché loutky z papíru a píseň takto dramatizovali. Také v rámci výuky českých tradic jsme společně s dětmi netradičními technikami vytvářeli dárky a přáníčka k různým událostem roku. A do sešitu překreslovali mapky a předměty podle probíraného učiva. Hudební výchova kroužek hry na zobcovou flétnu, nácvik koled na vánoční besídku a vánoční vystoupení v kostele, nácvik tanců na letní folklórní festival. Pravidelně jsme promítali filmy, a to jak pro děti, tak i pro dospělé. Jednou týdně jsem se scházela s dětmi v klubovně na Ujbányji, kde jsme hráli různé sportovní a společenské hry, organizovali výtvarné aktivity, hráli na flétnu, zpívali a děti zde mohly pod mým vedením vypracovat domácí úkoly z českého jazyka Ve spolupráci s dalšími českými i místními učiteli, jsme připravovali olympiády a soutěže v českém jazyce. Zúčastnili jsme se olympiády v českém jazyce ve městě Nadlak a soutěže pro 3. až 6. ročník na Gerníku. Spolu s dětmi, učiteli a představiteli krajanského spolku jsme připravovali a vydávali školní časopis Eibenthalské období. Pomáhali jsme při organizování oficiálních akcí a setkání. Velkou událostí byla akce Dny Čechů v Bukurešti, na které jsem doprovázela skupinu lidí z Eibenthalu, kteří do Bukurešti přijeli představit své výrobky a kulturu. Zajišťovali jsme ubytování a stravu pro návštěvníky z České republiky, snažili se o propagaci místních produktů. Rovněž jednotlivcům jsme pomáhali s vyplňováním žádostí a dokumentů, týkající se např. studia v ČR. Úspěchem je přijetí studentky Hermíny Havlíčkové na dvousemestrální studium

4 na Masarykově Univerzitě v Brně a paní učitelky Marie Kobau, která se v létě chystá na metodický kurz českého jazyka v Praze. Velké akce Tradiční pouť do Čiklavy konanou , Hudební festival v Eibenthale Posvícení Setkání učitelů českého jazyka konaného na podzim Dušičky Advent Barborky Mikuláš Vánoce Revelion Silvestr Kinderbal dětský maškarní bál Masopust Den maminek (žen) Velikonoce Dětský den Májové svátky svatodušní svátky (letnice) Voltáře slavnost Těla a Krve páně červen Hudební festival na Eibenthale Spolupráce Moje spolupráce s místními učiteli i s paní ředitelkou byla i v letošním školním roce bezproblémová. Velikým přínosem pro školu je paní učitelka prvního stupně Marie Kobau, která pochází z Eibenthalu a nahradila paní učitelku Michaelu Leoreanu. Je velice tvořivá a otevřená všemu novému. Ve svém volném čase spolupracovala na mnohých dopoledních i odpoledních projektech českého programu. Byla vybraná na letní metodický kurz českého jazyka v Praze. Zná dobře místní poměry a je mou velkou oporou. Spolupráce s Demokratickým svazem Slováků a Čechů v Rumunsku (DSSČR) byla také bezproblémová. Nejvíce jsme spolupracovali s panem Emilem Flascou, společně jsme tvořili projekty, organizovali kulturní a společenské akce (bály, festivaly, olympiádu, besídky). Pan Flaška mi rovněž vytvořil zázemí v kanceláři DSSČR, kde jsem mohla bez problému používat internet, či se setkávat se svými studenty na odpoledních aktivitách. Aktivně jsme spolupracovali i s farářem panem Václavem Maškem, což vidím jako velmi přínosné, vzhledem k tomu, že náboženství a církev zaujímá v životě Eibnethalu velmi významné místo. Další organizace, se kterými jsme tento rok spolupracovali: jazyková škola Glossa, Gymnázium J. Keplera v Praze, CK Kudrna Brno, Gymnázium Teplice, Gymnázium Říčany, Gymnázium Open Gate, ZŠ Suchdol v Praze, ZŠ Lysolaje, společnost Live Telecom Praha, nezávislá skupina filmařů, choreografka paní Jitka Bonušová z Prahy.

5 V březnu u nás absolvovala pedagogickou praxi Eva Cihlářová, studentka českého jazyka Karlovy Univerzity, která připravila pro děti zajímavé hodiny a účastnila se také odpoledního programu. Spolupracovali jsme rovněž s mnoha jednotlivci, kteří poskytli Eibenthalu množství sponzorských darů, výtvarných a sportovních pomůcek, učebnic, DVD filmů. Podmínky pro výuku Podmínky pro výuku českého jazyka i dalších předmětů jsou velmi dobré. I letos výuka českého jazyka probíhala v samostatné učebně. Bylo velice důležité, že žáci docházeli za mnou a já jsem tak mohla z učebny vytvořit co nejvíce české prostředí. Podařilo se mi kousek třídy proměnit ve čtenářský koutek, který byl plný českých knih pro děti a mládež. Žáci si tam mohli kdykoliv ve volné chvíli, anebo když byli dříve hotovi s prací, zajít a jen tak si prohlížet nějakou knihu či časopis. Postupně jsem tam přidala i česká DVD a některé počítačové hry v češtině. Pokud žáka něco zaujalo, mohl si knihu či DVD vypůjčit domů pouze po zapsání do výpůjčního sešitu. Někteří žáci tento koutek navštěvovali pravidelně o přestávkách. Buď si jen prohlíželi časopis, hráli některou ze společenských her, která je v hodině čj zaujala, ale pár z nich tam mělo také svou rozečtenou knihu, nebo se nedočkavě vrhli na další kapitoly z knihy, kterou jsem jim v hodinách nahlas předčítala. Pro mě bylo velice důležité přimět děti jakýmkoliv způsobem ke čtení. Další důležitou součástí třídy bylo využití stěn. Do přední části třídy jsem umístila plakáty s gramatickými pravidly (některé jsem našla v knihovně po svých předchůdcích, jiné vyrobili žáci na základě probíraného učiva). Žáci tak měli po celý rok před sebou vyjmenovaná slova s obrázky, vzory podstatných jmen a další. Byla to pro ně veliká pomůcka a bylo pro mě zábavné sledovat, jak se postupně naučili, kterým směrem se podívat, podle toho, jaký gramatický jev doplňovali. Na zadní stěně třídy visela velká nástěnná mapa České republiky. Mohli jsme tak kdykoliv, když jsme narazili při probíraném učivu na zeměpisný název, ukázat si toto místo na mapě. Také jsem zde vystavovala práce žáků z hodin českého jazyka. Žáci si tak mohli opakovaně číst, co vytvořili jejich spolužáci. DZS mi zapůjčilo dva laptopy, které jsem nosila do školy a žáci si tak mohli individuálně procvičovat některé gramatické jevy pomocí zakoupených výukových programů, nebo přepisovat již opravený text svého článku do školního časopisu. Někdy jsem žákům o přestávkách na počítači také pouštěla české pohádky. Využívala jsem hlavně technických prostředků, které pro české učitele zakoupil DZS (tiskárna, kopírka, dataprojektor, CD přehrávač, fotoaparát ). Tyto prostředky jsem měla uschovány u sebe doma. Podmínky pro učitele Bydleli jsme v pronajatém domě, který jsme si zařídili minulý rok. Jsme v něm spokojeni. Dopravu jsme řešili ponejvíce vlastním vozem.

6 Potraviny se dají z velké části koupit přímo v Eibenthale (domácí sýr, mléko, tvaroh, vejce, příležitostně i maso). Také se dá dojet nakoupit do nejbližšího města Oršavy, které je však vzdáleno 50 km a vozovka je značně nekvalitní. Je zde tržiště, kde se dá koupit množství různé zeleniny a ovoce a také supermarket, kde se dají sehnat stejné potraviny jako v České republice. Vařili jsme si sami, ale dá se objednat velmi dobré jídlo za relativně nízkou cenu u místních. V Oršavě jsou také bankomaty, banky a nejbližší lékařská péče. Co se podařilo/nepodařilo Pokračovali jsme ve vydávání místního časopisu Eibenthalské období. Časopis jsme vytvářeli ve spolupráci s místními učiteli a předsedou DSSČR panem Emilem Flaškou. Velký úspěch jsme slavili také na soutěži z českého jazyka, která se letos konala na Gerníku. Téměř všichni se umístili na předních místech. Měla jsem z našeho společného úspěchu opravdovou radost. Z naší školy se nakonec účastnilo 16 žáků. Podařilo se nám zde uspět na Mezinárodní dětské výtvarné výstavě Lidice prací Danute Ilici, který za svou fotografii pořízenou během prezentace loutek k představení Eibenthalský rok, získal ocenění poroty. Přihlásili jsme se také do povídkové soutěže, která byla vyhlášena pro děti krajanů. Téma na letošní rok bylo Země, kde žiji. V kategorii let získala Nicoleta Zerzavi 2. místo. S dětmi jsem nafotila kalendář Eibenthal očima dětí, ke kterému přibyly texty o Eibenthale a životě v něm. Výtisk těchto kalendářů nám zajistilo soukromé gymnázium z Říčan, které tento projekt financovalo. Kalendáře budou k dostání na letním hudebním festivale a za utržené peníze se děti, které na této akci spolupracovaly, podívají do lázní Baila Herculana. O prázdninách probíhal kurz českého jazyka pro dospělé, kterého se zúčastnili 4 lidé z Eibenthalu. Během týdne jsme probrali některá základní gramatická pravidla a rozšířili si slovní zásobu. Na podzim plánujeme pokračování. Podařilo se nám získat nevyužité prostory v místním kulturním domě, které jsme s dětmi upravili, vymalovali a vytvořili zde krásnou hernu, která je pro děti otevřena odpoledne během školního roku i o prázdninách. Děti si zde mají možnost zahrát stolní tenis, fotbálek, procvičit si na počítači češtinu i angličtinu, přečíst si časopis či knížku. O letních prázdninách zde pořádám také výtvarné aktivity a různé hry. Problémy a doporučení Eibenthal je česká vesnice, kde žije také spousta Rumunů. Hodně dětí tak do školy přichází ze smíšených rodin. Tím, že veškerá výuka probíhá v rumunštině, je velice těžké děti přimět k tomu, aby mluvily mezi sebou alespoň na hodinách českého jazyka a na akcích pořádaných českým učitelem, česky. Je třeba s tím počítat. Dobré je znát alespoň základy rumunštiny,

7 neboť setkávání s Rumuny je velmi časté, a to jak ve škole, v učitelském sboru, se žáky, tak i s řadovými občany. Důležité je respektovat rumunské zvyky a tradice, které se s těmi českými velmi úzce prolínají. Ve třídách panuje velká rozdílnost v jazykové úrovni žáků a také v jejich zájmu o výuku českého jazyka. V rámci jedné hodiny je třeba pracovat s mluvčími na velmi dobré jazykové úrovni, ale i s dětmi ze smíšených rodin, které česky moc neumějí. Velké problémy jsou v oblasti zdravotnictví, jehož úroveň je na velmi nízkém stupni. Proto doporučuji si alespoň základní léky dovést s sebou a pro případ mít českého lékaře na telefonu. Veškeré větší zdravotní problémy, pokud to půjde, řešit v České republice. Dalším problémem je internetové spojení, které je díky připojení přes pevnou linku, velmi pomalé a také často nefunguje. Chybí signál mobilních operátorů a také telefonické spojení (pevná linka) často nefunguje. Nutností je zcela respektovat místní náboženské tradice a přizpůsobit jim i rytmus své práce, posty, adventní a velikonoční povinnosti, mši svatou atd. Dobré je se místního náboženského života alespoň elementárně účastnit. Je třeba počítat s tím, že pravidelná práce mimo školu se často přeruší. Různé Eibenthal je hornická vesnice až do roku 2006 zde fungovaly doly na antracit, které byly po důlním neštěstí, při němž zahynuli dva lidé, uzavřeny. Poté nastal, jako i v ostatních českých vesnicích, ale později, odliv obyvatel za prací, především do České republiky. Stejně jako v ostatních českých komunitách je zde ovšem o práci nouze, a proto mnozí otcové rodin dojíždí za prací do Čech. Jiným způsobem přivýdělku je turistický ruch (učitel často zprostředkuje českým turistům ubytování a stravu v rodinách), některé ženy si přivydělávají rukodělnou uměleckou činností, několik rodin obnovilo zemědělskou výrobu prodej po Eibenthalu a také ve městě na trhu. Někteří muži pracují na silnici u Dunaje. Po posledních komunálních volbách v roce 2012 má Eibenthal, který správně spadá pod vesnici Dubová u Dunaje, svého starostu, pana Viktora Doskočila, který se všemi silami snaží eibenthalským obyvatelům pomoci. Velmi dobře funguje český spolek (Demokratický svaz Slováků a Čechů v Rumunsku), v současnosti je jeho předsedou pan Emil Flaška.

Mateřská školka 10, 1. třída 2, 2. třída 7, 3. třída 1, 4. třída 3, 5. třída 6, 6. třída 1, 7. třída 4, 8. třída 1, celkem 35.

Mateřská školka 10, 1. třída 2, 2. třída 7, 3. třída 1, 4. třída 3, 5. třída 6, 6. třída 1, 7. třída 4, 8. třída 1, celkem 35. Závěrečná zpráva 2011/2O12 Rumunsko, Eibenthal Mgr. Kateřina Roháľová Školní výuka, počty dětí ve třídách 2011/2012 Mateřská školka 10, 1. třída 2, 2. třída 7, 3. třída 1, 4. třída 3, 5. třída 6, 6. třída

Více

Závěrečná zpráva 201O 2O11

Závěrečná zpráva 201O 2O11 Závěrečná zpráva 201O 2O11 1) jméno, příjmení, titul Mgr. Jolana Budigová 2) destinace: země, místa Rumunsko, Eibenthal 3) zájmová činnost: kroužky: počty žáků, věk, kolísaly počty žáků? Třída Počet dětí

Více

Učitelé u krajanských komunit

Učitelé u krajanských komunit Učitelé u krajanských komunit 1) jméno, příjmení, titul Hana Herrmannová, Mgr. 2) destinace: země, místa Eibenthal, Rumunsko 3) škola: druh školy (ZŠ, SŠ, VŠ): třídy + počet žáků/studentů, věk (rozdělte

Více

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 15.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník září říjen a. Pč - Práce s papírem a drobným materiálem b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písniček hádání názvu 2. Literární - Četba oblíbené

Více

Závěrečná zpráva školní rok 2009/2010. Mgr. Martin Horn

Závěrečná zpráva školní rok 2009/2010. Mgr. Martin Horn Závěrečná zpráva školní rok 2009/2010 Mgr. Martin Horn SRBSKO - Bela Crkva, Kruščica, Češko Selo, Gaj Krajanské spolky Matice česká, Češi jižního Banátu Základní informace o destinaci a krajanech Češi

Více

Stiftelsen Solgløtt, org. nr

Stiftelsen Solgløtt, org. nr Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 20.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII Poznáváme své děti V červnu 2014 jsme získaly finanční prostředky z dotace v oblasti výchovy a vzdělávání Městského úřadu v Příbrami na projekt s názvem Poznáváme své děti. V rámci této dotace na naší

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura 2. ročník, 2016/2017 časově-tematický plán Učebnice a jiné materiály: Český jazyk 2 (Prodos modrá řada) Český jazyk 2 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Čítanka 2 (Prodos modrá

Více

Zpráva o aktivitách za rok 2018

Zpráva o aktivitách za rok 2018 Děti a stromy, z. s. sídlo: Mahlerova 23 58601 Jihlava IČ: 22893482 web: www.hajenkazborna.cz e-mail:klub.hajenka@seznam.cz Zpráva o aktivitách za rok 2018 Úvodní slovo Spolek Děti a stromy vzniklo v roce

Více

Sportovní kroužky. 1. třída Bazén I. Bazén II Florbal chlapci II. Stolní tenis. Míčové a pohybové hry I. 5. třída Bazén I.

Sportovní kroužky. 1. třída Bazén I. Bazén II Florbal chlapci II. Stolní tenis. Míčové a pohybové hry I. 5. třída Bazén I. Sportovní kroužky Florbal chlapci II Míčové a pohybové hry II Florbal chlapci II Horolezectví I Míčové a pohybové hry II Minibasketbal a jiné míčové hry I Horolezectví I Florbal III Míčové a pohybové hry

Více

ŠVP ŠD Barevné korálky

ŠVP ŠD Barevné korálky Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál 793 83 Jindřichov 457 ŠVP ŠD Barevné korálky Alžběta Vopelková, vychovatelka Blanka Foretková, vychovatelka V Jindřichově 1. 9. 2013.. Mgr. Zlata

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Září 2017 Nový školní rok 2017/18 byl na obou odděleních zahájen 4. září. Všechny nemocné děti dostaly drobné

Více

Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů

Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů Školní rok: 2016 / 2017 Destinace (země, místo): Rumunsko Svatá Helena, Gernik, Nová Moldava Jméno, příjmení: Mgr. Kateřina Roháľová 1. Počet žáků navštěvujících

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK LITERÁRNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK LITERÁRNÍ VÝCHOVA září - červen Soustředěně a pozorně naslouchá Vyjadřuje pocity z přečteného textu. Poslech literárních textů Poslech literárních textů známých autorů čtených vyučujícím i spolužáky, poslech CD 10 Vv -umělecké

Více

ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2016/2017

ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2016/2017 ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2016/2017 I. Charakteristika školy 1. Údaje o zařízení Základní škola adresa: Kožušany 79, Kožušany-Tážaly 783 75 telefon: 585 961 044 IČO: 70 990 166 ředitel: Mgr.

Více

ŠKOLNÍ KLUB - KROUŽKY

ŠKOLNÍ KLUB - KROUŽKY ŠKOLNÍ KLUB - KROUŽKY Ve školním klubu budou opět organizovány nejen kroužky, ale bude i zajištěn dohled nad žáky 4. a 5. třídy (I. oddělení pí. uč. Lucie Špačková) a 2. stupně (II. oddělení pí. uč. Veronika

Více

Program školního roku

Program školního roku Program školního roku SOUTĚŽE A PROJEKTY : 2015 2016 Projekt Čtení pomáhá Prohlubování projektu etické výchovy do výuky Nadační fond Dětský čin roku Výtvarné soutěže okresního, krajského i celostátního

Více

Výroční zpráva ZŠ a MŠ Hamry nad Sázavou za školní rok

Výroční zpráva ZŠ a MŠ Hamry nad Sázavou za školní rok Výroční zpráva ZŠ a MŠ Hamry nad Sázavou za školní rok 2013 2014 Základní škola a Mateřská škola Hamry nad Sázavou, příspěvková organizace Hamry nad Sázavou 133 591 01 Žďár nad Sázavou tel.: 775 99 44

Více

Výroční zpráva o činnosti školy. Základní škola a Mateřská škola Štarnov, okres Olomouc, příspěvková organizace

Výroční zpráva o činnosti školy. Základní škola a Mateřská škola Štarnov, okres Olomouc, příspěvková organizace Výroční zpráva o činnosti školy Základní škola a Mateřská škola Štarnov, okres Olomouc, příspěvková organizace školní rok 2005/2006 Výroční zpráva o činnosti Zakladní školy a Mateřské školy Štarnov, okres

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice. Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima.

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice. Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima. Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima Školní rok 2009 / 2010 Celoroční hra Charakteristika školní družiny, vybavení Školní

Více

Základní škola Pravlov škola rodinného typu

Základní škola Pravlov škola rodinného typu Základní škola Pravlov škola rodinného typu Kreativní škola V příjemném prostředí a tvořivé atmosféře, moderními metodami, kreativním vzděláváním rozvíjíme osobnost a schopnosti všech žáků na jejich maximální

Více

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 a Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Prázdninový provoz na oddělení dětské neurologie, psychiatrie

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

Program školního roku 2014 2015

Program školního roku 2014 2015 Program školního roku 2014 2015 SOUTĚŽE A PROJEKTY : Projekt Čtení pomáhá Prohlubování projektu etické výchovy do výuky Výtvarné soutěže okresního, krajského i celostátního významu Školní pěvecká soutěž

Více

Obsah vzdělávání a celoroční rozvržení práce ve školní družině. Osobnostní a sociální výchova, osobnostní rozvoj.

Obsah vzdělávání a celoroční rozvržení práce ve školní družině. Osobnostní a sociální výchova, osobnostní rozvoj. Obsah vzdělávání a celoroční rozvržení práce ve školní družině. Září : Kamaráde, pojď si s námi hrát Osobnostní a sociální výchova, osobnostní rozvoj. - osvojovat si a dodržovat základy společenského chování

Více

Plán práce školy na školní rok 2017/2018

Plán práce školy na školní rok 2017/2018 Plán práce školy na školní rok 2017/2018 1. Me sı c nı pla ny Září 6.9. 15,30 hod. schůzka s rodiči (seznámení s plány, organizací školního roku, informace k platbám) 14.9. Štafetový běh Emila Zátopka

Více

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny. Základní škola a Mateřská škola Verneřice Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.cz Číslo účtu:925864329/0800 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A mateřské

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

Etická výchova ve školním roce 2014/2015

Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Už řadu let probíhá na ZŠ Curieových volnočasový předmět Etická výchova. Tento předmět do značné míry zaplňuje mezeru ve výchově a vzdělávání žáků, o které hovoří

Více

Volnočasové aktivity pro veřejnost 2014/2015

Volnočasové aktivity pro veřejnost 2014/2015 Moravské Budějovice Volnočasové aktivity pro veřejnost 2014/2015 Děti s rodiči Hraní v orlovně Každé pondělí dopoledne od 6. října. Rodiče si mohou se svými dětmi přijít pohrát do prostor orlovny a využít

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

ZPRÁVA ZE SETKÁNÍ ŽÁKŮ

ZPRÁVA ZE SETKÁNÍ ŽÁKŮ ZPRÁVA ZE SETKÁNÍ ŽÁKŮ Kdy: 5. června 2017 Kde: velká zasedací místnost MěÚ Bystřice nad Pernštejnem V pondělí 5. června 2017 proběhlo setkání žáků z druhých stupňů ZŠ z ORP Bystřice nad Pernštejnem, včetně

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura 2. ročník, 2017/2018 časovětematický plán Učebnice a jiné materiály: Český jazyk 2 (Prodos modrá řada) Český jazyk 2 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Čítanka 2 (Prodos modrá

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Břežánek Obsah : 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Učebnice a jiné materiály: Český jazyk 3 (Prodos modrá řada) Český jazyk 3 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Čítanka 3 (Prodos modrá řada) Čítanka 3 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Český jazyk a literatura

Více

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy Základní škola a Mateřská škola Poličná 276, příspěvková organizace OTEVŘENÁ ŠKOLA Otevřená škola - jazyky - počítače - ekologie Motto: Svět je otevřená kniha pro toho, kdo v ní umí číst. Plán práce školy

Více

Plán práce školy pro šk. rok 2013/2014

Plán práce školy pro šk. rok 2013/2014 Základní škola Horní Kruty, okres Kolín Horní Kruty 29, PSČ: 281 46 Tel: 321 796 926, 728 603 443 E-mail: zs.hornikruty@tiscali.cz Plán práce školy pro šk. rok 2013/2014 I. Organizace provozu školy ve

Více

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * *

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * KUL TURNI, KRONIKA Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * * * 2008 Centrum sociálních služeb Kojetín organizuje pro své obyvatele na domech s pecovatelskou službou a návštevníky Klubu duchodcu

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací práce Školní rok 2016 / 2017 4. oddělení Téma: 10 schodů k zábavě Vychovatelé: Mgr. Janka Pelánová, Mgr. Zuzana Fiedlerová ZÁŘÍ Vzájemná komunikace Seznámení s ročním

Více

VYHODNOCENÍ PROJEKTU. Kniha je můj kamarád, s knihou si chci povídat rozvoj čtenářských a jazykových dovedností nejen ve vyučování

VYHODNOCENÍ PROJEKTU. Kniha je můj kamarád, s knihou si chci povídat rozvoj čtenářských a jazykových dovedností nejen ve vyučování VYHODNOCENÍ PROJEKTU Kniha je můj kamarád, s knihou si chci povídat rozvoj čtenářských a jazykových dovedností nejen ve vyučování Číslo rozhodnutí: RPCG 195/2008 v rámci rozvojového programu Podpora čtenářské

Více

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou Dodatek k ŠVP Tematický plán Putování s Machem a Šebestovou ZÁŘÍ Naše družina Představujeme si Macha a Šebestovou Cíl: Děti zdokonalily vzájemnou komunikaci a vyjadřovací schopnosti. seznámení s řádem,

Více

Plán práce školní družiny na šk.rok 2010/2011

Plán práce školní družiny na šk.rok 2010/2011 Plán práce školní družiny na šk.rok 2010/2011 Celoroční projekty - Barevně vyšitý svět - ZÁŘÍ Motto měsíce: Barvy podzimu - seznámení žáků s řádem ŠD - poučení o chování ve školní družině, školní jídelně;

Více

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Každý týden pravidelně probíhá: -PO-PÁ - každé ráno od 8 hod rozcvička, po rozcvičce zpěv na oddělení -PO-ČT - pracovnice soc. péče - práce s

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

V souladu s 10 odst 3, zákona č. 561/2004 Sb., a 7 vyhlášky 15/2005Sb., je zpracována tato

V souladu s 10 odst 3, zákona č. 561/2004 Sb., a 7 vyhlášky 15/2005Sb., je zpracována tato Základní škola a Mateřská škola Dolní Třebonín Dolní Třebonín 81, 38201 V souladu s 10 odst 3, zákona č. 561/2004 Sb., a 7 vyhlášky 15/2005Sb., je zpracována tato VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY 2013 /

Více

Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál,

Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, 1 Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková Olomoucká 336, 793 68 Dvorce, tel. 554745491 Výroční zpráva o činnosti mateřské školy za školní rok 2014/2015 2 1.Základní charakteristika

Více

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org.

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org. Mikuláš 2008 Kids Art Club pod záštitou ambasády České republiky v Londýně a s intenzivní spoluprací s Českým kulturním centrem v Londýně, byl založen na začátku října 2007. V polovině roku 2008 se stal

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole ve Tvrdonicích Kostická 98, Tvrdonice 691 53 Školní vzdělávací program pro školní družinu ŠKOLA DO NEPOHODY 1 OBSAH: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika zařízení

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník září říjen a. Pč - Skládání z papíru b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Písničky z prázdnin 2. Literární - Moje oblíbená kniha 3. Tělovýchovná

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠK

Celoroční plán výchovné činnosti ŠK Celoroční plán výchovné činnosti ŠK září říjen a. Pč - Výzdoba ŠK podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba uhlem a křídou c. Hv - Country a folkové písně 2. Literární - Četba

Více

PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU

PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU OBSAH 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika zařízení 3. Materiální podmínky 4. Personální podmínky 5. Ekonomické podmínky 6. Cíle vzdělávání 7. Formy a metody

Více

školní rok 2006/2007

školní rok 2006/2007 ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2006/2007 Charakteristika školy: Základní škola Krucemburk je plně organizovanou školou s

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DASKABÁT, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ ROK

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DASKABÁT, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DASKABÁT, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ ROK 2014-2015 Zpracovala: Mgr. Markéta Stloukalová Č.j.: 76/15 1 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název školy: Adresa

Více

Plán práce školy na školní rok 2016/ Měsíční plány Září v 16,00 hod Říjen v 8,

Plán práce školy na školní rok 2016/ Měsíční plány Září v 16,00 hod Říjen v 8, Plán práce školy na školní rok 2016/2017 1. Měsíční plány Září 8. 9. v 16,00 hod. schůzka s rodiči ( seznámení s plány, organizací školního roku, informace ke změnám plateb) 26. 9. - Focení prvňáčků 23.

Více

Z Á K L A D N Í Š K O L A V Í C H O V Á N A D J I Z E R O U. o činnosti školy za školní rok

Z Á K L A D N Í Š K O L A V Í C H O V Á N A D J I Z E R O U. o činnosti školy za školní rok Z Á K L A D N Í Š K O L A V Í C H O V Á N A D J I Z E R O U Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2010 / 2011 A/ Zpráva o činnosti školy Základní škola Víchová nad Jizerou Víchová nad Jizerou 140

Více

Multimediální jazyková učebna na ZŠ Holoubkov Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace

Multimediální jazyková učebna na ZŠ Holoubkov Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace Multimediální jazyková učebna na ZŠ Holoubkov Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace PROJEKT CZ.1.07/1.1.12/04.0028 Projekt: Multimediální jazyková učebna na

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY Základní škola a mateřská škola, Pardubice Pardubičky, Kyjevská 25 IČO 60159146 IZO 060159146 Bankovní spojení 9701323524/0600 Tel. 466650783 Identifikátor RED-IZO 600096378 Email: jaroslav.karcol@kyjevska.pardubice.indos.cz

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný V: Správné držení těla, dýchání a výslovnost Žák: správně drží tělo, dýchá a vyslovuje - dechová cvičení - uvolňovací cviky - správná výslovnost, otevírání úst,

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Leden sobota 17. 1. 2015 = 1. Velkolosinský ples (Areál zdraví víceúčelová hala, pořadatel MK Rajo s. r. o.) Únor neděle 1. 2. 2015 = Setkání s rysem Od 13

Více

Naší mateřské škole se říká:

Naší mateřské škole se říká: Naší mateřské škole se říká: Každá třída má svojí barevnou kombinaci, se kterou ladí výmalba tříd, barevné dekorace a doplňky. Barvě tříd odpovídají i pytle v šatnách na ukládání osobních věcí. U každé

Více

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu KURANĎÁČEK č. 38 květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669 Pracujeme v programu www.mskurandove.cz info@mskurandove.cz Tel: 251 819 468, 724 341 771 Fax: 251 814 39 Vážení rodiče, ve dnech

Více

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 ZÁŘÍ téma: Naše škola a město - vítáme se a seznamujeme se (řád ŠD) - zásady správného stolování - bezpečná cesta a orientace

Více

Současnost školy. Škola má vlastní vynikající kuchyni s velmi pěkně zrekonstruovanou jídelnou. Ve školní jídelně je denně vydáno okolo 260 obědů.

Současnost školy. Škola má vlastní vynikající kuchyni s velmi pěkně zrekonstruovanou jídelnou. Ve školní jídelně je denně vydáno okolo 260 obědů. Současnost školy Ve školním roce 2011/2012 má škola celkem 12 tříd, z toho 6 tříd 1. stupně a 6 tříd 2. stupně, které navštěvuje celkem 265 žáků. Průměrný počet žáků ve třídě je 22,1. Škola má 10 odborných

Více

ŠKOLNÍ KLUB - KROUŽKY

ŠKOLNÍ KLUB - KROUŽKY ŠKOLNÍ KLUB - KROUŽKY Ve školním klubu budou letos organizovány nejen kroužky, ale i dohled nad žáky 5. třídy a 2. stupně. Pro žáky 5. třídy platí stejný režim (omlouvání, odchody, ) jako ve školní družině.

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno Školní rok: 2017/2018 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno 616 00 I. Provoz mateřské školy - pondělí pátek 7,00-17,00 hod. - je možné předem dohodnout individuální dobu vyzvednutí

Více

ZÁJMOVÉ KROUŽKY

ZÁJMOVÉ KROUŽKY ZÁJMOVÉ KROUŽKY 2017-2018 Vážení rodiče, v letošním školním roce je pro Vaše děti připravena tato nabídka zájmových kroužků. Přihlašování je možné od 5. do 15. září nebo do naplnění kapacity. Kroužky,

Více

Charakteristika předmětu Anglický jazyk

Charakteristika předmětu Anglický jazyk Charakteristika předmětu Anglický jazyk Vyučovací předmět Anglický jazyk se vyučuje jako samostatný předmět s časovou dotací: Ve 3. 5. ročníku 3 hodiny týdně Výuka je vedena od počátečního vybudování si

Více

Plán práce školního klubu Školní rok 2016/2017

Plán práce školního klubu Školní rok 2016/2017 Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace Plán práce školního klubu Školní rok 2016/2017 Září Zahájení činnosti školního klubu (23. 9. 2013), seznámení s režimem

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Anotace: Jan Werich: Fimfárum Ověření ve výuce: Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2. Klíčová slova: prozaik, básník, moderní pohádka,

Anotace: Jan Werich: Fimfárum Ověření ve výuce: Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2. Klíčová slova: prozaik, básník, moderní pohádka, Anotace: Jan Werich: Fimfárum Ověření ve výuce: 15.1.2013 Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2. Klíčová slova: prozaik, básník, moderní pohádka, próza, poezie Anotace: tento DUM názorně a nenásilně, metodou

Více

Mateřská škola Štramberk Zauličí 185,742 66 Štramberk VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ ZA ŠKOLNÍ ROK 2004-2005 Ve Štramberku dne 31.8.2005 Zpracovala: Pavla Bergerová Řídící učitelka MŠ Štramberk Zauličí Výroční

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

Výroční zpráva o činnosti školy. Základní škola a Mateřská škola Štarnov, okres Olomouc, příspěvková organizace

Výroční zpráva o činnosti školy. Základní škola a Mateřská škola Štarnov, okres Olomouc, příspěvková organizace Výroční zpráva o činnosti školy Základní škola a Mateřská škola Štarnov, okres Olomouc, příspěvková organizace školní rok 2006/2007 Výroční zpráva o činnosti Zakladní školy a Mateřské školy Štarnov, okres

Více

ANGLICKÝ JAZYK - I. období (1. 2. ročník)

ANGLICKÝ JAZYK - I. období (1. 2. ročník) ANGLICKÝ JAZYK - I. období (1. 2. ročník) Charakteristika předmětu Výuka tvoří úvod do cizojazyčného vzdělávání žáků. V tomto období je nejdůležitější probouzení zájmu o výuku angličtiny a vytváření kladného

Více

Výroční zpráva o činnosti školní družiny

Výroční zpráva o činnosti školní družiny Základní škola a Mateřská škola Chlum, okres Příbram Chlum 16, 262 93 Nalžovice telefon: 318 864 157, www.zsamschlum.cz, email: zsmschlum@volny.cz, IČO: 71000461 Výroční zpráva o činnosti školní družiny

Více

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 Ve školním roce bude školní klub plnit úkoly vyplývající z ŠVP. V průběhu celého školního roku budeme dbát na bezpečnosti děti při všech činnostech. Budeme

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

třídy, herny, zahrada MŠ K zajištění stravování: výdejna stravy příprava svačin Zázemí pro zaměstnance:

třídy, herny, zahrada MŠ K zajištění stravování: výdejna stravy příprava svačin Zázemí pro zaměstnance: Výroční zpráva mateřské školy 1. Základní údaje o škole 1.1. Škola název školy Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 odloučené pracoviště Montessori adresa: Štefcova 1125 Hradec Králové

Více

Plán na 13. týden ( listopadu 2018)

Plán na 13. týden ( listopadu 2018) Plán na 13. týden (26. 30. listopadu 2018) Český jazyk str. 37-39 Čtení str. 50, 58 Psaní str. 24-25 Matematika str. 20-23, 19 dokončení. Prvouka str. 13-14 Plán na 12. týden (19. 23. listopadu 2018) Český

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2007/2008 Charakteristika školy: Základní škola Krucemburk je plně organizovanou školou s

Více

Výroční zpráva Centrum Motýlek Horní Rájec-Jestřebí

Výroční zpráva Centrum Motýlek Horní Rájec-Jestřebí Výroční zpráva 2009 Centrum Motýlek Horní 136 679 02 Rájec-Jestřebí cmotylek@seznam.cz www.centrummotylek.freepage.cz IČO: 22829083 Obsah 1. Úvodní slovo..3 2. Cíle občanského sdružení..4 3. Činnost Centra

Více

PŘÍLOHA KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU ŠKOLA PRO VŠECHNY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

PŘÍLOHA KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU ŠKOLA PRO VŠECHNY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 PŘÍLOHA KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU ŠKOLA PRO VŠECHNY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Organizace vyučování ve školním roce 2016/2017 Ve školním roce 2016/2017 dochází z důvodu nízkého počtu žáků ve třídách

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Výsledky výchovy a vzdělání

Výsledky výchovy a vzdělání MATEŘSKÉ ŠKOLY VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠK. ROCE 2009/2010 Základní charakteristika mateřské školy a) Základní škola a mateřská škola Bzenec Odloučené pracoviště MŠ I Bzenec, Olšovská 1299 b)

Více

Ročník II. Anglický jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník II. Anglický jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Úvod Pozdravy Zvířata IX. X. Opakování učebnice Happy House 1 Představení nové učebnice Happy House2 Pozdravy Abeceda A-G Hláskování a hádání slov, názorné obrázky Způsobové slovesa I can, I can t Abeceda

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, BRNO, JANA BROSKVY 3 Fakultní škola Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity přidružená škola UNESCO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, BRNO, JANA BROSKVY 3 Fakultní škola Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity přidružená škola UNESCO ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, BRNO, JANA BROSKVY 3 Fakultní škola Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity přidružená škola UNESCO O činnosti mateřské školy Školní rok 2010/2011 Mateřská škola Údaje

Více

Mateřská škola v Mouchnicích, příspěvková organizace. Výroční zpráva o činnosti školy ve školním roce 2017/2018

Mateřská škola v Mouchnicích, příspěvková organizace. Výroční zpráva o činnosti školy ve školním roce 2017/2018 Mateřská škola v Mouchnicích, příspěvková organizace Výroční zpráva o činnosti školy ve školním roce 2017/2018 číslo jednací: 42/2018 1. Základní údaje o škole, charakteristika školy 2. Školní vzdělávací

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Rumburk, Vojtěcha Kováře 85/31, okres Děčín. Adresa: Vojtěcha Kováře 85/31, 408 01 Rumburk

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Rumburk, Vojtěcha Kováře 85/31, okres Děčín. Adresa: Vojtěcha Kováře 85/31, 408 01 Rumburk Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Rumburk, Vojtěcha Kováře 85/31, okres Děčín Adresa: Vojtěcha Kováře 85/31, 408 01 Rumburk Identifikátor školy: 600 076 156 Termín

Více

Koncepce rozvoje Základní školy a Mateřské školy Jana Ámose Komenského Žeravice, okres Hodonín, příspěvkové organizace

Koncepce rozvoje Základní školy a Mateřské školy Jana Ámose Komenského Žeravice, okres Hodonín, příspěvkové organizace Koncepce rozvoje Základní školy a Mateřské školy Jana Ámose Komenského Žeravice, okres Hodonín, příspěvkové organizace Mgr. Andrea Chludilová, 2018 Vize: Vytvořit školu s kvalitními podmínkami pro rozvoj

Více

Výroèní zpráva o èinnosti školní rok 2006/2007 Mateøská škola Janákova

Výroèní zpráva o èinnosti školní rok 2006/2007 Mateøská škola Janákova Výroèní zpráva o èinnosti školní rok 26/27 Mateøská škola Janákova Základní škola a Mateøská škola námìstí Interbrigády, Praha 6, Antonína Èermáka 6 Základní škola a Mateřská škola náměstí Interbrigády,

Více