V století se v zemích jižní, západních a stední Evropy se rozšíil Románský sloh ve stavitelství a výtvarném umní. Na východ Evropy se však

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V 11. 13. století se v zemích jižní, západních a stední Evropy se rozšíil Románský sloh ve stavitelství a výtvarném umní. Na východ Evropy se však"

Transkript

1

2 V století se v zemích jižní, západních a stední Evropy se rozšíil Románský sloh ve stavitelství a výtvarném umní. Na východ Evropy se však prosadil Byzantský styl. Rozvoj románské architektury byl spjat s náboženstvím. V této dob se stavli dva typy kostel, baziliky a rotundy, oba byli inspirovány antickými prvky. Bazilika byla obdélníková stavba, jejíž vnitní prostor byl podéln rozlenn sloupoadím do tí i více lodí. Pvodn sloužila jako tržišt nebo soudní budova. V kesanském chrámu byla hlavní lo podstatn vyšší i širší. Na východní stran ji ukonoval polokruhový výklenek apsida, v nmž bylo umístno knžišt. Uprosted knžišt stál oltá, u kterého se sloužila mše. Vnitek baziliky osvtlovala okna umístná v horní ásti zdí, jež vymezovaly stední lo. Souástí stavby bývaly vže. Také rotunda, jednoduchá stavba kruhového pdorysu s kuželovitou stechou, byla známa již ve starovku. ímané je užívali pedevším jako hrobky. Kesané je zaali stavli na místech, kde si pipomínali významné události z života svatých nebo jejich muednickou smrt. Rotundy mívaly jednu i více apsid. Typickou románskou stavbu pedstavují benediktinské kláštery, jejichž neodmyslitelnou souástí bývala bazilika. V románském slohu se dále stavly zejména hrady, sloužili pedevším jako pevnosti, proto byla vnována velká pozornost obrannému systému. Hrady vtšinou tvoili hradby, vodní píkop a vže. Centrem hradu byla obytná budova. V hradech sídlili zejména panovníci, nebo jejich správci, pozdji si je poizovala i bohatá šlechta. V této dob se ímdál astji zaal používat na stavbu kámen. Ve vtších stavbách se zaala používat kížová klenba. Tžký klenutý strop spoíval na masivních zdech a sloupech, které byli zakoneny ozdobnými hlavicemi. Tžké zdivo neumožovalo stavt širší okna, ani dvee. Okna ve vtších sálech byla sdružená a oddlená sloupky. Vchody zdobily umlecky ztvárnné portály.

3 Bazilika svatého Jií vznikla jako druhý kostel na Pražském hrad. Z pvodní stavby založené kolem roku 920 knížetem Vratislavem I. se zachovaly jen základy. Pi založení kláštera v roce 973 byl kostel rozšíen a pestavn. Dnešní románská podoba kostela s hlavní apsidou a dvma vžemi pochází z pestavby po niivém požáru v roce V první polovin 13. století pibyla kaple svaté Ludmily a vstupní portikus na západní stran. Období raného baroka pipojilo dnešní výrazné prelí, také celý klášter byl pestavn. Zaátkem 18. století pipojil architekt F.M.Kaka ke kostelu barokní kapli sv. Jana Nepomuckého. Po devastujícím pobytu vojska v kláštee na konci 18. století byl kostel v letech obnoven podle návrhu F. Macha, který se pokusil vrátit mu románskou podobu. V letech byl rekonstruován i klášter a upraven pro expozici starého eského umní Národní galerie. Bazilika sv. Jií Interiér baziliky je románský, strohý a monumentální. V hlavní lodi jsou umístny náhrobky len knížecího rodu Pemyslovc. K jižní stran chóru je pipojena kaple svaté Ludmily. Fasáda kláštera je ran barokní, jednoduchá a stídm zdobená. Z východního ramene kížové chodby je pístupná klášterní kaple sv. Anny.

4 Gotika se rozvíjela ve stední Evrop ve vrcholném stedovku, vznikla v polovin 12. století ve stední Francii. Odtud se rozšíil do ostatních zemí západní a stední Evropy. Gotická architektura vznikla postupným vývojem z románského slohu. Název pochází údajn od barbarského kmene gót. Za první gotickou stavbu je považován chrám benediktinského kláštera Saint Denis nedaleko Paíže, který vznikl ped polovinou 12.století. Pi jeho výstavb byly sice použity osvdené románské stavební prvky, ale uplatnila se tu také ada nových podnt. Gotické stavby byly lépe pizpsobené tomu, aby mohly lépe reprezentovat ideje své doby, i moc a bohatství tehdejší církve. Pvodní románský oblouk postupn pešel v lomený oblouk (zakonení oken, dveí, portál) byl symbolem sepjatých rukou k modlitb. Valená románská klenba byla nahrazena propracovanou kížovou žebrovou klenbou, která byla 4 nebo 6 dílná, pozdji dlená na menší plochy, doprovázena složitými ornamenty (hvzdicová, síová, vjíová, kroužená, sklípková). Zdi byly oproti románské architektue slabé, protože se projevovala snaha o maximální odhmotnní stavby. To vedlo k vytvoení složitého vnjšího oprného systému pilí a oblouk. Pilí byl ukonen ozdobn fiály s kraby, kytkami. pro odvod dešové vody od základ stavby sloužily plastické figurální chrlie. Nejpoužívanjší materiál byly kámen a cihly, užívá se i tzv. hrázdné zdivo (tj. devná trámková proutím vyplnná konstrukce s omítkou). Jednou z nejznámjších náboženských gotických staveb je katedrála v Notre- Dame. Stavba byla zahájena v roce 1163 a po 182 letech, v roce 1345, dokonena. Stojí na ostrov Île de la Cité v Paíži. Do ech se gotika dostala na poátku 13. století a zstala jako hlavním stavebním slohem až do zaátku 16. století. Památky v echách: V rané gotice: Anežský klášter v Praze na Františku, Staronová synagoga Ve vrcholné gotice: Karlštejn, Karlv most, Karlova kolej, chrám sv. Víta. V pozdní gotice: Prašná brána, chrám sv. Barbory v Kutné hoe, Vladislavský sál na Pražském hrad a Karlštejn.

5 Katedrála svatého Víta je nejvtším a nejvýznamnjším pražským chrámem. Krom bohoslužeb se zde odehrávaly i korunovace eských král a královen. Je místem uložení ostatk svatých zemských patron, panovník, šlechtic a arcibiskup. Chrám je tetím kostelem stejného zasvcení na témže míst. Kolem roku 925 zde kníže Václav I. založil románskou rotundu, která byla po roce 1060 pestavna v trojlodní baziliku se dvma vžemi. Význam katedrály vzrostl zejména po zízení pražského biskupství (r. 973) a založení sboru kanovník - kapituly svatovítské, pozdjší významné kulturní i administrativní instituce. Roku 1344 zahájil Karel IV. stavbu gotické katedrály. První stavitelé, Matyáš z Arrasu a pozdji Petr Parlé, postavili chór s vncem kaplí, Svatováclavskou kapli, Zlatou bránu a spodní ást hlavní vže. Po staletí pak chrám zstal nedokonen, pestože se nkteí panovníci pokoušeli pokraovat ve stavb. Hlavní vž byla završena renesanní helmicí a byla postavena hudební kruchta. Prelí chrámu bylo provizorn uzaveno. Teprve ve 2. polovin 19. století zahájila Jednota pro dostavní chrámu sv. Víta opravu pvodní ásti a dostavbu katedrály v novogotickém slohu. V roce 1929 byl chrám slavnostn vysvcen. Ješt v pozdjších letech byl upravován interiér katedrály. Návštvníci vstupují do katedrály portálem v západním prelí, proti prchodu mezi II. a III. nádvoím Pražského hradu. Bronzové dvee jsou zdobeny reliéfy s výjevy z historie chrámu a z legend o svatém Václavu a Vojtchu. Novogotickou ást katedrály tvoí hlavní lo a úzké boní lodi s postranními kaplemi a severní kídlo píné lodi. Kaple jsou osvtleny barevnými okny. Jižní velkou vž zaal stavt Petr Parlé, ale nedokonil ji. Do pvodn zamýšlené výšky ji doplnila renesanní helmice ze 16. století. Do prostoru píné lodi ásten zasahuje kaple svatého Václava. Odlišné pojetí architektury a nádherná výzdoba kaple zdrazuje její úlohu ústedního bodu celého chrámu. Ze III. nádvoí vede ke kapli slavnostní vstup do katedrály, Zlatá brána. V chóru katedrály, ped hlavním oltáem stojí královské mauzoleum a pod ním, v podzemí chrámu královská hrobka. Chór obklopuje vnec gotických kaplí. V nkterých z nich jsou pochováni panovníci a svatí patroni eské zem.

6 Mostu se pvodn íkalo jen Kamenný, nebo Pražský most. Jméno Karlv most získal až v roce Karlv most nahradil pedchozí Juditin most, stržený roku 1342 ze 2/3 pi jarním tání led. Jeho výstavba zaala v roce 1357 pod záštitou krále Karla IV. a byla dokonena v roce Karlv most byl až do roku 1841 jediný most pes Vltavu v Praze a byl tak jediným spojníkem (krom pevozník) mezi Starým Mstem, Pražským hradem a jinými tvrtmi. Praha se stala i díky kamennému mostu významnou zastávkou na obchodních cestách mezi východní a západní Evropou. Prašná brána je jedna z nevýznamnjších pražských památek z období pozdní gotiky. Stojí na Námstí Republiky. Je vysoká 65 m a má 186 kamenných schod. Z jejího ochozu je zajímavý pohled na Prahu. Je to dílo Matje Rejska. Zaala se stavt roku 1475 k uctní krále Vladislava Jagellonského. Na jejím míst stávala již koncem 13. století brána s vží, jedna ze 13 bran hradebního systému Starého Msta pražského. Význam brány vzrostl na konci 14. století, kdy v jejím tsném sousedství vystavl Václav IV. Králv dvr. Dnes na míst Králova dvora stojí Obecní dm. V roce 1483 se král Vladislav Jagellonský pesthoval na Pražský hrad a brána ztratila svou reprezentaní funkci. Za pruského obléhání v roce 1757 byla brána znan poškozena. Koncem 17. století sloužila jako skladišt stelného prachu. Od té doby se jí íká Prašná brána. Souasnou novogotickou úpravu brány provedl Josef Mocker v letech Pi této úprav byly z vže odstranny hodiny.

7 Oznaení "barok" nebo "baroko" vznikl v 16. století v Itálii ve mst ím. V prbhu 17. a 18. století se baroko rozšíilo do celé Evropy. Proniklo do všech umleckých a životních projev (architektura, výtvarné umní, literatura, divadlo, hudba). Byl to poslední univerzální a jednotný umlecký styl celé Evropy. Vtšina tvrích podnt vyšla z Itálie, následovalo Nmecko, Rakousko, Francie a Nizozemí. Píznané je stírání hranic mezi architekturou, plastikou a malbou s cílem vytvoení jednotného spoleného úinku. Malba se stává iluzionistickou. V architektue pedstírá plastické prvky architektura používá malbu napodobených stavebních prvk (klenby, žebra, pilastry) ke zvýšení psobivosti, plastika nechce vystupovat jako ojedinlé umlecké dílo, ale podizuje se celku a dopluje malbu (drapérie). Významn se uplatuje ornamentální štukatura. Baroko obecn dává pednost asymetrickým formám, vyklenutým a vydutým zaoblením, nadsazeným proporcím, prostorov rozvinutým gestm, efektním perspektivám (využití souhry architektury a malby). Hlavními znaky tohoto slohu jsou sloupy a okna vycházející z renesance. Byly dávány do nových vztah a postupn petvoovány, znetvoovány až vznikly prvky, které byly protikladem renesance. Napíklad ímsa v renesanci byla pímka a v baroku kivka. Využívá se zakivených linií, optických klam, pokroucených ploch, rst svtla a stínu. Emocionáln psobí na lovka. Svislé nosné konstrukce: stny zdné z cihel, zakivené, omítány štukovou omítkou a barevné. Vodorovné nosné konstrukce: kleby(kopulová, eská, kížová), výrazné ímsy - více zdraznny, mohutnjší, postupn jsou zvlnny. Charakteristická pro barokní tvorbu je také osovost. Aby se dosáhlo soumrnosti, dává se stejný vzhled protilehlým stavbám s urením naprosto odlišným, stavjí se brány, které nikam nevedou, pi vjezdech dvojí postranní dvíka, z nichž jedna jsou od poátku zazdná atd. V interiérech, a chrámových nebo v sálech palác a zámk, kde jsou skutená okna jen po jedné stran, se na protjší stn malují a nkdy imitují tabulkami ze zrcadel. Podobn i všechna slepá okna na fasád se vyznaovala malbou. Mezi nejznámjší památky z raného období jsou: Matyášova brána, Valdštejnský palác, erninský palác a Klementinum Mezi nejznámjší památky z vrcholného období jsou: zámek Karlova Koruna, kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoe, chrám sv. Mikuláše na Malé Stran, zámeek v Tróji, kostel sv. Vavince v Jablonném Podještdí

8 ! "# Roku 1283 vysvcen pvodn gotický farní kostel. Ten z druhé poloviny 13. století pozdji Jezuiti pestavli a v 18. století i tento nahradila monumentální novostavba ve stylu iluzivního baroka ímského typu. Stavbu zapoal roku 1702 Kryštof Dientzenhofer a následn v ní pokraoval jeho syn Kilián Ignác Dientzenhofer. Zvonice byla dokonena A. M. Luraghem roku Chrám je mistrovským dílem barokního umní dynamického smru. Dnešní stav je z roku $%"&'( ) * Pozdn barokní sál vystavný v letech podle plán italského architekta G. M. Filippiho. Sály, salony a salonky urené pro pijímání oficiálních návštv prezidenta republiky vytváejí okruh v úrovni prvního podlaží všech kídel tzv. Nového paláce. Nkteré z nich sloužily jako reprezentaní a hlavn obytné prostory panovník už v 16. století. V dob tereziánské pestavby v 18. století byly upraveny salony v jižním kídle do podoby, kterou mají dodnes. V té dob byly spojeny dosud rznorodé stavby severního kídla Nového paláce. Po roce 1918 byl reprezentaní okruh dobudován vytvoením monumentálních prostor v západním kídle. Tento prostor slouží dnes jako vstupní. Z Matyášovy brány mezi prvním a druhým hradním nádvoím vede Pacassiho schodišt pímo do reprezentaních salon v jižním kídle a Sloupová sí s Rothmayerovým sálem do velkých sál severního kídla. V nm vznikly v 16. století pro sbírky císae Rudolfa II. dva velké sály - Španlský sál a Rudolfova galerie. Dnes se v nich konají významné státní akty, koncerty i spoleenská setkání. Stedním kídlem Nového paláce vede Široká chodba, k níž piléhají Nové salony, upravené v 60. letech 20. století. Janákova hala a Oktogon spojují stední kídlo paláce s jižním. ada salon v jižním kídle byla pro reprezentaci prezidenta republiky postupn obnovována od roku Dodnes zde dochází ke zmnám zaízení a vybavení, podobn jako v celých reprezentaních prostorách Pražského hradu. Návštvníkm Hradu nejsou reprezentaní prostory bžn pístupné. Otevírají se obvykle dvakrát ron - v kvtnu u píležitosti Dne osvobození od fašismu a v íjnu pi výroí vzniku eskoslovenské republiky.

9 Je to jeden ze smr v období pozdního baroka z francouzského slova rocaille - mušle. Hlavním znakem tohoto slohu je pebujelá dekorativní výzdoba s motivem moských mušlí a as. Typická je zlatá, bílá, vínová a pastelové barvy. Využívá až píliš ozdobných prvk, což má za následek až pezdobený efekt. Ve Francii bylo rokoko slohem vlády Ludvíka XV. ( ) a uplatnilo se pedevším v architektue, v umleckém prmyslu, nábytku a porcelánu, a v dekorativní malb. Francouzské malíství rokoka pedstavuje syntézu prvk italských a severských, benátského kolorismu, francouzského klasicismu, vlámského i holandského baroka, a vyjaduje komorní závr reprezentativní epochy renesance a baroka. U nejvtšího mistra francouzského rokoka A. Watteaua najdeme ohlasy z Tiziana a P. Veronese, C. Lorraina a N. Poussina, stejn jako P. P. Rubense, Rembrandta a Vermeera. Rokokové zjemnní se projevuje už v námtech; nejoblíbenjší jsou fétes galantes - slavnosti lásky, vné komedie o vn pomíjivé lásce a jaru. V drobných obrázcích líí rokokový malí kultivovaným malíským rukopisem v lehkých pastelových barvách prchavé okamžiky lidského štstí. Rokoko objevilo po patetickém a reprezentaním baroku kouzlo smyslnosti a rozechvlé poetinosti, zacházející nkdy až do mravní frivolnosti a obscénní erotinosti. Reakcí na tyto stránky rokoka byl klasicismus. Oblíbenou technikou rokokové malby se stal pastel.

10 + &+ Nejspíš jde o jedinou ist rokokovou budovu v Praze. Palác navrhli v 18. století dva z nejvtších pražských architekt, Kilián Dietzhenhofer a Ital, Anselmo Lurago. Budovu pak koupil významný šlechtic, hrab Štpán Kinský. Dnes je zde umístna ást sbírky Národní galerie, zamená na neevropské umní a kultury, pedevším ínskou a japonskou.

11 Termín romantismus byl odvozen od slova román, tedy od oznaení literárního žánru, který v 18. zaal hojn obsahovat i psychologické (sentimentální román) i mystické (gotický román) prvky. Romantismus je filozofický a umlecký smr vyjadující cit, individualitu a duši. Romantismus vznikl jako reakce na osvícenství vdy a rozumu. Jeho podnty se dají naleznout v minulosti, hlavn ve stedovku, a exotických zemích. Proti osvícenému rozumu nasazuje romantismus iracionální cit, proti touze poznat a znát staví touhu prožit, proti známému a jasnému dodává tajemno a mystérium. Osvícenský optimismus pokroku vystídalo zoufalství bezmoci a odhodlání k (rovnž marné) obti. Tyto charakteristiky jsou typické zvlášt pro romantické umní (výtvarné umní, hudba), ale i životní postoje. Romantismus vznikl na základ dvou hlavních podnt, první byl román Sturm and Drang (Boue a Vzdor) a tím druhým byl román Utrpení mladého Werthera. Mnoho mladých lidí následovalo vzoru svého románového hrdiny v životním stylu, nkteí zaali dokonce páchat sebevraždy. Romantické ideje se masov rozšíily v období Napoleonských válek. Romantismus nevytvoil vlastní svéráznou architekturu, kterou by ho bylo možno jednoznan odlišit. Romantická architektura se asto vrací do gotiky a nkdy lze tžko urit, zda je stavba ješt romantická nebo její vzhled souvisí s novogotickými tendencemi druhé poloviny 19. století. Toto období se nedotklo církevních staveb, zabývalo se pouze úpravami hrad a zámk, jejich pestavbami, ímž se snažilo obnovit stedovký ráz staveb. Byly zakládány tzv. anglické parky, kde se nacházely nap. altány, devné stavby, napodobeniny ímských akvadukt, vítzné oblouky atd. Typickým píkladem anglické zahrady u nás je zámecký park v Lednici, v Praze Stromovka nebo v Kromíži Podzámecká zahrada.

Kokoínsko - okolí Úštku by Igor

Kokoínsko - okolí Úštku by Igor Kokoínsko - okolí Úštku by Igor Kokoínsko - okolí Úštku od domova cca 145 km pátek: camp Chmela; prohlídka Úštku sobota: Helfenburk, Kalvarie v Ostré,... pespat na parkovišti u Ostré nedle: cyklovýlet

Více

Architektonické a urbanistické dědictví ČR v Evropských souvislostech

Architektonické a urbanistické dědictví ČR v Evropských souvislostech Architektonické a urbanistické dědictví ČR v Evropských souvislostech Architektonické a urbanistické dědictví je odrazem kulturního života našich předků, který se projevil formováním hmotných struktur

Více

Románský sloh znaky a stavební typy

Románský sloh znaky a stavební typy Románský sloh znaky a stavební typy Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: prosinec 2012 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami

Více

Komentář k pracovnímu listu

Komentář k pracovnímu listu Název: Románský sloh Téma: Románská kultura, 7. ročník ZŠ Autor: Mgr. Petr Ryšlavý Komentář k pracovnímu listu Cíle aneb K čemu by práce s tímto pracovním listem měla vést: osvojení základních pojmů z

Více

České dědictví UNESCO. románský sloh

České dědictví UNESCO. románský sloh A1 románský sloh A1 Třebíč vstupní portál baziliky Telč věž kostela sv. Ducha Praha rotunda sv. Martina na Vyšehradě Kutná Hora kostel sv. Jakuba poblíž Kutné Hory A2 románský sloh A2 Třebíč vstupní portál

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

ŠKVORECKÝ ZÁMEK Tìším se dovnitø, já ve Škvorci vyrostla, ale teï poprvé mám možnost do zámku se podívat, nechala se slyšet jedna sedmdesátiletá dáma. Bylo to v sobotu 18. záøí, v rámci Škvoreckého jarmarku,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_32_INOVACE_114 Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN

Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko MAULBRONN 12 D BADEN-WÜRTTEMBERG BÁDENSKO-WÜRTTEMBERSKO Mìsteèko s nejvìtším zachovalým

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 GOTIKA PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY FRANCIE III. EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Přehled katedrál ve Francii Katedrála svatého Štěpána v Sens /Sóns/ první gotická

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

P#ipravil:,Editoval: Zora Wörgötter,Ji#í Kroupa. MWNF pracovní #íslo: CZ 32. Schodišt#

P#ipravil:,Editoval: Zora Wörgötter,Ji#í Kroupa. MWNF pracovní #íslo: CZ 32. Schodišt# Název památky: Zámek Jarom##ice nad Rokytnou Známé též jako: Jarmeritz Photograph: Pavel #ech Lokace: Jarom##ice nad Rokytnou, 70 km západn# od Brna, Jarom##ice nad Rokytnou, Morava, Czech Republic Datace:

Více

Románská architektura v Českých zemích

Románská architektura v Českých zemích ROMÁNSKÉ PAMÁTKY Románská architektura v Českých zemích V Českých zemích je románské období vymezeno přibližně obdobím 1000 1250. Největší počet dochovaných staveb pochází z 12. století. Románské stavby,

Více

Jiří Glet. Slovníček výtvarného umění a architektury

Jiří Glet. Slovníček výtvarného umění a architektury Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-125-7 (epub) 978-80-7512-126-4 (mobipocket) 978-80-7512-127-1

Více

46 1'59.52"N 14 30'46.58"E. GPS poloha:

46 1'59.52N 14 30'46.58E. GPS poloha: Hrad Lublaňský hrad 46 1'59.52"N 14 30'46.58"E Středověký hrad je zmiňován již v dokumentech z 12. století, byl centrem Kraňska. Gotická kaple sv. Jiří pochází z 15. století, dnešní podobu hrad získal

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 8. Gotický sloh. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 8 Gotický sloh Strana: 1

VÝTVARNÁ KULTURA. 8. Gotický sloh. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 8 Gotický sloh Strana: 1 VÝTVARNÁ KULTURA 8. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Památky Unesco v ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_14_17 Tématický celek: ZEMĚ, KRAJE, MĚSTA Autor: Mgr. J. Hyklová

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 32_01 Sada: III Ověření ve výuce: Třída: 8.A Datum: 23.3.

Více

Umělecké kovářství 2. přepracované vydání

Umělecké kovářství 2. přepracované vydání Umělecké kovářství 2. přepracované vydání Pavel Révay, Šimon Vondruška Autoři s vděčností vzpomínají na zesnulého Karla Goňu, mistra uměleckého řemesla, který je autorem perokreseb. Autoři děkují za úpravy

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7.

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7 MODERNÍ

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

Název památky: Biskupská rezidence Krom##íž. Známé též jako: Kremsier, Hanácké Athény. Datace: 1665 1698, 1752 1759, 1772. Typ: Biskupská rezidence

Název památky: Biskupská rezidence Krom##íž. Známé též jako: Kremsier, Hanácké Athény. Datace: 1665 1698, 1752 1759, 1772. Typ: Biskupská rezidence Název památky: Biskupská rezidence Krom##íž Známé též jako: Kremsier, Hanácké Athény Lokace: Krom##íž, Sn#movní nám#stí, 67 km východn# od Brna, 40 km jižn# od Olomouce, Krom##íž, Morava, Czech Republic

Více

Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury

Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s.

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

DL HLUBINA, KOKSOVNA A VYSOKÉ PECE VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN EŠENÍ ZACHOVÁNÍ AREÁLU V RÁMCI TZV. DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN

DL HLUBINA, KOKSOVNA A VYSOKÉ PECE VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN EŠENÍ ZACHOVÁNÍ AREÁLU V RÁMCI TZV. DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN DL HLUBINA, KOKSOVNA A VYSOKÉ PECE VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN EŠENÍ ZACHOVÁNÍ AREÁLU V RÁMCI TZV. DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN STÁTNÍ PAMÁTKOVÝ ÚSTAV V OSTRAV DUBEN 2001 Dl Hlubina, koksovna a vysoké

Více

RENESANČNÍ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH

RENESANČNÍ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH RENESANČNÍ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen 2012 VY_32_INOVACE_DVK22/14 Obrazová dokumentace, základní charakterizace CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY RENESANČNÍ ARCHITEKTURY Zdivo

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

Profesní dům apárfaktojezuitech

Profesní dům apárfaktojezuitech Profesní dům apárfaktojezuitech Jiří Veselý 9. června 2012 Úvod Toto je prezentace, připravená k jiné příležitosti a upravená dodatečně pro účastníky srazu absolventů MFF UK(1957 1962). Je to náhled na

Více

ČeskýKrumlov. zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23

ČeskýKrumlov. zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23 zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23 Snad nejtypičtějším symbolem Českého Krumlova je okrouhlá malovaná Zámecká věž. Foto Jaroslav Skalický ČeskýKrumlov V působivém prostředí meandrů řeky Vltavy

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Dějiny

Více

Jiří Glet. Slovníček výtvarného umění a architektury

Jiří Glet. Slovníček výtvarného umění a architektury Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-125-7 (epub) 978-80-7512-126-4 (mobipocket) 978-80-7512-127-1

Více

Průvodce "Průvodce Německo"

Průvodce Průvodce Německo Rozhodně chci ještě někdy navštívit Drážďany!!! Park Drážďany - Grosser Garten 51 2'50.12"N 13 46'7.67"E Raně barokní palác z let 1678-85 uprostřed Velké zahrady (Grosser Garten) sloužil jako zázemí dvorských

Více

Nové Veselí, okres Žďár nad Sázavou

Nové Veselí, okres Žďár nad Sázavou Kulturní a přírodní dědictví regionu Místní akční skupiny Havlíčkův kraj I. Církevní památky na území MAS Nové Veselí, okres Žďár nad Sázavou Barokní fara, čp. 91 Rejstříkové číslo kulturní památky: 26057/7-4300

Více

5) KOMUNIKACE V HISTORICKÉM JÁDRU, OPĚRNÉ A OHRADNÍ ZDI, HISTORICKÉ PARKY

5) KOMUNIKACE V HISTORICKÉM JÁDRU, OPĚRNÉ A OHRADNÍ ZDI, HISTORICKÉ PARKY 5) KOMUNIKACE V HISTORICKÉM JÁDRU, OPĚRNÉ A OHRADNÍ ZDI, HISTORICKÉ PARKY Komunikace v historickém jádru města V letech 2009 2010 byla realizována I. a II. etapa zádlažby historického jádra města Kutná

Více

ROZVOJOVÁ STRATEGIE. OBCE Kostomlaty pod Milešovkou (místní část Hlince) pro období 2008 2013

ROZVOJOVÁ STRATEGIE. OBCE Kostomlaty pod Milešovkou (místní část Hlince) pro období 2008 2013 ROZVOJOVÁ STRATEGIE OBCE Kostomlaty pod Milešovkou (místní část Hlince) pro období 2008 2013 Historie Obce Kostomlaty pod Milešovkou Kostomlaty pod Milešovkou leží v neobyčejně malebné krajině západní

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Obchodní centrum Odra Oznámení podle zákona 100/2001 Sb. o posuzování vliv na životní prostedí podle 6, v rozsahu Pílohy. 3 zákona

Obchodní centrum Odra Oznámení podle zákona 100/2001 Sb. o posuzování vliv na životní prostedí podle 6, v rozsahu Pílohy. 3 zákona RNDr. Alexander Skácel, CSc., - Aquakon, Prkopnická 24, 700 30 Ostrava I: 13594516 tel.: 777 674 897 e-mail: skacel.alex@seznam.cz Obchodní centrum Odra Oznámení podle zákona 100/2001 Sb. o posuzování

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 -

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 - Ú p i c e - město, které se rozkládá po obou březích řeky Úpy. Vznikla v 11. století na obchodní stezce v téže době jako Trutnov. Původně obec při vtoku potoka téhož jména do Úpy. Na ostrohu nad ní později

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA Karel Švuger DVK/ 2. ročník Květen 2012 Obrazová dokumentace zahrnující umění především VY_32_INOVACE_DVK21/14 11. a 12. století v západní Evropě Tento nový sloh, zahrnující umění

Více

Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr

Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr Bohoslužby v ostatních kostelích najdete na stránkách Arcibiskupství pražského: http://bohosluzby.apha.cz/ nebo http://www.krestanskevanoce.cz/?k=praha Cizojazyčné

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Prahou Vyšehrad

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Prahou Vyšehrad Série - Bezbariérové trasy Prahou Vyšehrad Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Prahou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované trasy jsou sestaveny

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/ ECKO PERSKÉ VÁLKY ROZSAH PERSKÉ ÍŠE Kolem roku 500 p.n.l. byla Perskáíše nejvtší na svt. Její východní hranici tvoila eka Indus, na západ sahala

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Obrazová příloha. Okruh Carla Luraga, Muzicírující andělé, kol. 1680, štuk, kostel sv. Václava, Letohrad. Foto: Zuzana Pešinová

Obrazová příloha. Okruh Carla Luraga, Muzicírující andělé, kol. 1680, štuk, kostel sv. Václava, Letohrad. Foto: Zuzana Pešinová Obrazová příloha Okruh Carla Luraga, Muzicírující andělé, kol. 1680, štuk, kostel sv. Václava, Letohrad. Foto: Zuzana Pešinová 72 Objednavatel 1. Rodový a povýšený znak Hynka Jetřicha Vitanovského a jeho

Více

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY Hrad Vízmburk je poprvé zmíněn k roku 1279, kdy ho vlastnil Tas

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/ OBDOBÍ VÁLÍCÍCH STÁT zahrnuje krvavé 5.- 3. století p.n.l. neustálé spory knížatešeny válkami situace vyešena vítzstvím jednoho z nich -chi Š-chuang-

Více

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie BAROKNÍ KRAJINA 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE Plasy, Mariánská Týnice obnova kulturní krajiny po třicetileté válce a její majetkoprávní souvislosti, barokní krajina jako krajina formovaná uměleckým cítěním a zároveň

Více

St edoškolská odborná innost 2004/2005

St edoškolská odborná innost 2004/2005 St edoškolská odborná innost 20042005 Obor 11 - Stavebnictví architektura a design interiér Zástavba ulice Pražská Havlí k v Brod Autor: Milan Drbálek SPŠ stavební SOU stavební a OU Kubišova 1214 T ebí

Více

HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA

HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA Čermáková, Bohdálková, Březinová, Ziková, Valášková, Holcmannová ZNOJMO Město Znojmo vzniklo na skalnatém ostrově nad řekou Dyjí v podhradí slavného Břetislavova hradu.

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16.

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. Gotika Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. století To už v Itálii a Francii renesance Renesance

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/!! Národ, který nezná svou minulost, se odsuzuje k tomu, aby ji znovu prožil. Giuseppe Ungaretti OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ 1) Jak se jmenovala mezinárodní

Více

VY_12_INOVACE_99. Pro žáky 8. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti

VY_12_INOVACE_99. Pro žáky 8. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti VY_12_INOVACE_99 Pro žáky 8. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová Slouží k prezentaci nového učiva, následně žáci svými slovy interpretují získané

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 České Budějovice, 17. března 2016 Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již

Více

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze Baroko v Praze Jméno: Pracovní list k středečnímu programu 24.5. o baroku po Praze Úvod do baroka Baroko vzniklo na konci šestnáctého století v (země). Název barok se dá do češtiny přeložit různými způsoby.

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Kostel Nanebevzetí Panny Marie První písemná zmínka Doba vzniku Skutče není přesně známa, dle písemných pramenů však existovala již před vznikem hradu Rychmburk; roku 1289 ji postoupil král Václav II.

Více

Ústí nad Labeme 40. Ústí nad Labem Centrum Vila Kind č. p. 1535 Adresa. Krajská majetková, příspěvková organizace Vila

Ústí nad Labeme 40. Ústí nad Labem Centrum Vila Kind č. p. 1535 Adresa. Krajská majetková, příspěvková organizace Vila Ústí nad Labeme 40 Název objektu Ústí nad Labem Centrum Vila Kind č. p. 1535 Adresa Ústí nad Labem - Centrum, Na Schodech 4, č. p. 1535 K.ú./parcela č. Architekt St. p. č. 2383 Hartwig Fischel, Vídeň Stavitel

Více

Projektový den. Vzájemná výuka

Projektový den. Vzájemná výuka Projektový den PD 05 Vzájemná výuka Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Člověk a společnost / Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Přírodopis / Zeměpis / Dějepis / Cizí jazyk Tematický okruh:

Více

Bhem války bylo udleno: cca. 450.000 VZK 1. t. s mei cca. 92.000 VZK 1. t. bez me cca. 6.000.000 VZK 2. t. s mei cca. 2.000.000 VZK 2. t.

Bhem války bylo udleno: cca. 450.000 VZK 1. t. s mei cca. 92.000 VZK 1. t. bez me cca. 6.000.000 VZK 2. t. s mei cca. 2.000.000 VZK 2. t. ž Vojnový záslužný kríž 2.triedy s memi + miniatúra, kríž s miniatúrou pochádza od bývalého vojaka Wehrmachtu z Viedne.Odznaky sa našli na pôvodnej uniforme v pivnici majitea.!! 100% Original Tzv. ád Váleného

Více

Oheň ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ. POZNÁVÁCÍ SOUTĚŽ pro děti Více informací na webových stránkách Národního památkového ústavu www.npu.

Oheň ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ. POZNÁVÁCÍ SOUTĚŽ pro děti Více informací na webových stránkách Národního památkového ústavu www.npu. Oheň ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ POZNÁVÁCÍ SOUTĚŽ pro děti Více informací na webových stránkách Národního památkového ústavu www.npu.cz Oheň pekelný Jižní vstup do katedrály sv. Víta na Pražském

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

K STAVEBNÍMU VÝVOJI ZÁMKU OPONO OD 16. DO 18. STOLETÍ.

K STAVEBNÍMU VÝVOJI ZÁMKU OPONO OD 16. DO 18. STOLETÍ. I K STAVEBNÍMU VÝVOJI ZÁMKU OPONO OD 16. DO 18. STOLETÍ. Tento píspvek si neklade za cíl objasnní stavebních úprav zámku. Mohl by však upozornit na nkteré nesrovnalosti vyplývající z porovnání dostupných

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

I I r- ( Chórové lavice v kněž/ tl kostela sv. Petra a Pavla Na titulní straně: Celkový pohled na novofíšský kostel

I I r- ( Chórové lavice v kněž/ tl kostela sv. Petra a Pavla Na titulní straně: Celkový pohled na novofíšský kostel -.. \ I I I r- ( Chórové lavice v kněž/ tl kostela sv. Petra a Pavla Na titulní straně: Celkový pohled na novofíšský kostel NovA Ří~E Městečko rozložené kolem svažujícího se náměstí ohtéká na severovýchodě

Více

Blatná (cyklovýlet, koupání) by Igor

Blatná (cyklovýlet, koupání) by Igor Blatná (cyklovýlet, koupání) by Igor Mezi nepomukem a Pískem f&b Jižní echy, str. 20, Blatná cache stání u Pevnosti Fort Hary = stage 5, cyklovýlet (stage 6-9 a 1-5), pesun k Ostrovci, krátký výlet na

Více

Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o.

Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Podpora a vylepšení podmínek výuky Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-1-41 Vypracoval: Daniela Šťastná Výukový cíl: Žák kreslí architektonické prvky Žák přiřazuje

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_30_TECH_1.15 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

Název památky: Klášter benediktin# Rajhrad. Známé též jako: Raigern. Datace: 1691, 1721 1739, 1763 1770, 1840. Typ: Klášter. Donáto#i: #ád benediktin#

Název památky: Klášter benediktin# Rajhrad. Známé též jako: Raigern. Datace: 1691, 1721 1739, 1763 1770, 1840. Typ: Klášter. Donáto#i: #ád benediktin# Název památky: Klášter benediktin# Rajhrad Známé též jako: Raigern Lokace: Rajhrad, 14 km jižn# od Brna, Rajhrad u Brna, Morava, Czech Republic Datace: 1691, 1721 1739, 1763 1770, 1840 Auto#i: Jan Blažej

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 4 Ročník 2009 Praha 17. dubna 2009 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 8 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek Příloha Opatření

Více

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice 07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice Sušice Vikariát Sušice-Nepomuk Farnost Sušice Kostel sv. Václava, mučedníka (děkanský) sv. Felixe z Kantalicia (klášterní) Nanebevzetí Panny Marie (hřbitovní) sv. Andělů

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Farní kostel sv. Havla

Farní kostel sv. Havla Farní kostel sv. Havla Dominantou obce je kostel sv. Havla. Nejstarší záznamy o chotýšanském kostele jsou datovány již od roku 1350.1) Stavba je jednolodní se západní věží. Obdélná loď přechází na východě

Více

Kostel sv. Jakuba u Bochova

Kostel sv. Jakuba u Bochova Kostel sv. Jakuba u Bochova Nálezová zpráva z archeologického výzkumu Karlovy Vary KMKK, Muzeum Karlovy Vary 15. března 2008 Mgr. Jiří Klsák, Bc. Jan Tajer Lokalizace a historie kostela Kostel sv. Jakuba

Více

Muzeum Šumavy Sušice přístavba, nástavba a stavební úpravy

Muzeum Šumavy Sušice přístavba, nástavba a stavební úpravy Muzeum Šumavy Sušice přístavba, nástavba a stavební úpravy Muzeum Šumavy Sušice získalo ocenění v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013 Ve středu 28. května 2014 proběhlo v prostorách Měšťanské besedy

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Středověk - shrnutí

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Středověk - shrnutí Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Středověk - shrnutí Autor: Mgr. Iva Chauturová Datum, třída: 15. 5. 2012,

Více

MUZEUM ŠUMAVY SUŠICE

MUZEUM ŠUMAVY SUŠICE MUZEUM ŠUMAVY SUŠICE PŘÍSTAVBA, NÁSTAVBA A STAVEBNÍ ÚPRAVY Registrační číslo projektu: CZ.1.14/3.2.00/05.01975 Za vlády Jana Lucemburského se v Sušici plně rozvinula výstavba veřejných objektů, mezi něž

Více

Důvodová zpráva Zastupitelstvo města Hrádek nad Nisou konané 21. 10. 2015. 8 - Projekt Paměť v krajině Trojzemí OP PS SN CZ

Důvodová zpráva Zastupitelstvo města Hrádek nad Nisou konané 21. 10. 2015. 8 - Projekt Paměť v krajině Trojzemí OP PS SN CZ Důvodová zpráva Zastupitelstvo města Hrádek nad Nisou konané 21. 10. 2015 8 - Projekt Paměť v krajině Trojzemí OP PS SN CZ Projekt s názvem Paměť v krajině Trojzemí spojuje 6 kooperačních projektových

Více

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1925 Anotace: Materiál

Více

Průvodce "Průvodce Kolín"

Průvodce Průvodce Kolín Kolín 2013 Zřícenina kostela Všech svatých v Kolíně Zřícenina 50 1'25.46"N 15 12'59.69"E Kostel Všech svatých (někdy nesprávně označovaný jako "hornický"), ve dnes již zaniklé vsi Hroby, byl založen během

Více

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška Karabina Mauser 98k byla základní pchotní zbraní nmecké armády ve druhé svtové válce a nejrozšíenjším typem nmecké opakovací pušky v tomto období. Ve své dob pedstavovaly

Více

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.0815 Číslo a název šablony klíčové aktivity

Více

ROMÁNSKÝ SLOH V EVROPĚ

ROMÁNSKÝ SLOH V EVROPĚ ROMÁNSKÝ SLOH V EVROPĚ Karel Švuger DVK/ 2. ročník Květen 2012 VY_32_INOVACE_DVK21/11 Obrazová dokumentace, společenské podmínky, charakteristika. Společenské podmínky Románský sloh vzniká a rozvíjí se

Více

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA BROUMOVSKÝ KLÁŠTER JE MÍSTEM, KDE SE DOSLOVA MŮŽETE DOTKNOUT HISTORIE, ALE I MÍSTEM, KDE SE SETKÁVAJÍ LIDÉ MNOHA NÁRODNOSTÍ A KTERÉ ŽIJE BOHATÝM SPOLEČENSKÝM A

Více

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pro potřeby

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Autor práce: Tereza Fořtová, IX. tř. Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013 Úvod Zámek Blatná

Více

Otázka: Baroko. Předmět: Dějiny umění. Přidal(a): zuko. Baroko: 1600 1750. vznik Itálie

Otázka: Baroko. Předmět: Dějiny umění. Přidal(a): zuko. Baroko: 1600 1750. vznik Itálie Otázka: Baroko Předmět: Dějiny umění Přidal(a): zuko Baroko: 1600 1750 vznik Itálie Lze říci, že baroko vzniklo na pomyslnou objednávku katolické církve Tridentský koncil, který se konal v letech 1545

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: první ročník studijních oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s památkou celonárodního

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Petra Paterová. Renesance v Dijonu

Petra Paterová. Renesance v Dijonu Petra Paterová 2. roč. Arch-His Renesance v Dijonu Renesance ve Francii: Renesanci lze vymezovat asi od r. 1350 do konce 16.stol v Itálii, do dalších zemí Evropy se šířila později. Charakteristický název

Více

Téma: Renesance. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová

Téma: Renesance. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová Téma: Renesance Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. RENESANCE konec 13.století až polovina 17.století

Více

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Antická mytologie. Odraz antické architektury v pozdějších uměleckých stylech

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Antická mytologie. Odraz antické architektury v pozdějších uměleckých stylech Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Antická mytologie Odraz antické architektury v pozdějších uměleckých stylech Obsah prezentace 1. Typické architektonické rysy antických chrámů 2.

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen 2016 jako 29.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-73-1 mobi: ISBN 978-80-88061-74-8

Více

KARLŮV MOST. Znáte jeho historii? Víte, koho která socha představuje? Vše se dozvíte, když si Karlův most spolu projdeme.

KARLŮV MOST. Znáte jeho historii? Víte, koho která socha představuje? Vše se dozvíte, když si Karlův most spolu projdeme. KARLŮV MOST Každý zná památný most Otce vlasti Karla IV. Starobylý most s neopakovatelným pohledem na Pražský hrad a matku řek Vltavu. Tudy chodily královské průvody, zde se odvíjely dějiny. Znáte jeho

Více