Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D"

Transkript

1 Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D cvičební rok 2011/2012

2 6. října 2011 Vítr Vítr fouká do strání, větve do stran naklání. Pohrává si s listím stromů, utíkejte rychle domů. Had Had leze z díky, vystrkuje kníry. Za ním leze hadice, má červené střevíce. Bába se jich lekla, na kolena klekla. Nic se bábo nelekej, na kolena neklekej. Já jsem přece hodný had, já mám všechny děti rád. Kování Kovám, kovám podkovičku, koníčkovi na nožičku. Kovám, kovám vesele, ze železa z ocele. Kovej, kovej kováříčku, okovej mi mou nožičku. Okovej mi obě, zaplatím já tobě. Klubíčko Podívej se babičko, uteklo ti klubíčko. Kutálí se po kuchyni, pozor, ať se neušpiní. Už ho držím, už ho mám, ráda ti ho namotám. Mlýnek Melu, melu zrnka kávy, kdo rád kávu mele s námi? Melu kávu pro babičku, melu kávu pro dědu, umelu ji za chviličku, sláva, už to dovedu.

3 13. října 2011 Had (2) Had se stále jenom plazí, protože mu nohy schází. Snad proto se nemračí, že ho boty netlačí. Kdyby hadi nohy měli, určitě by také chtěli nejen chodit stále pěšky, ale mít i koloběžky. Včelka Krouží včelka kolem květu, létá, bzučí, má se k světu. Zpátky k úlu letí hned, v zimě bude sladký med. Ježek Ježku, ježku pod jabloní, jablíčka tam krásně voní. nasbírej si, máš je rád, u nás nebudeš mít hlad.

4 19. října 2011 Klubíčko Obří kroky Á, BÉ, CÉ, DÉ kočičko, Obr dělá obří kroky, motej se mnou klubíčko. celé týdny, celé roky. Až je spolu namotáme, Obr je můj kamarád, veliký kruh uděláme. po světě s ním chodím rád. Pumpování Máňa s Péťou pumpovali, do kbelíku vodu. Cákali a dováděli, nadělali škodu. Dešťová kapela Tancuje na střeše kapička zvesela. K tanci jí vyhrává dešťová kapela.

5 26. října 2011 Podzim Kopu, kopu brambory, mám jich plné komory. Uvařím je na, loupačku, pozvu na ně naši Kačku. Ta se bude mít! Kopu, kopu brambory, mám jich plné komory. Uvařím z nich hrnec kaše, pochutná si na ní Vašek. Ten se bude mít! Podzim Děti už jdou pouštět draky, vem si svetr a pojď taky. Vítr fouká víc a více, brzy vezmem rukavice. Podzim Samé louže, samé bláto, víme, kdopak může za to. Podzime, podzime, padá listí, jak by ne. Ručičky Ruce, ruce, ručičky máte pěkné prstíčky. Máte pěkné dlaně, zatleskáme na ně. Malíř Víte, co je paráda? Malovat si na záda. maluj prstem obrázky, zakroucené provázky. Čáry, kruhy, domečky, roztomilé tvorečky.

6 2. listopadu 2011 Říkanka Svítí, svítí hvězdička, do každého hnízdečka. Čimčarárá, čim, čim, čim co se dneska naučím? Kos Hop a skok, hop a skok, kos tak skáče celý rok. Po žížale pokukuje, ze země jí vytahuje. Hop a skok, hop a skok, kos tak skáče celý rok. Vláček přidám jednu kostku k druhé, za chvilku z nich vláček bude. Rozjede se plnou parou, děti si s ním pěkně hrajou. vagónky se naklánějí, nové hračky přivážejí. Z okna mává průvodčí, žádný z nás se nemračí. Vláček Jede vláček plný hraček, do kopců i do zatáček. Pohádkový rychlovlak houká, syčí jako drak.

7 9. listopadu 2011 Budík Poslouchej, jak budík tiká, tik-tak, tik-tak nahlas říká. Každé ráno vesele vyhání mě z postele. Ráno Když se ráno probudím, hned se rychle posadím. Procvičím si kolínka, pokrčím i ramínka. Na nožičky vyskočím, do kola se zatočím. Koza Líza Dupy, dupy, nožky, nohy, koza Líza, ta má rohy. trky, trky, takhle trká do Jeníka pořád strká. Řezání Řežu, řežu polena, až mě bolí ramena. Už mě bolí celý kříž, řízy, řízy, řízy říz! Korálky Sbírám, sbírám korálky, pak je skládám do řádky. Navlékám je na šňůrku, chytněte se za ruku! Až je všechny posbírám, uzel na nich udělám!

8 17. listopadu 2011 Zima Zima, zima, zimička, hází bílá peříčka, děti si je chytají, koule si z nich dělají. Přišla zima, sněží, mrzne, jen to praští. Po klouzačce Anča běží, na zem sebou praští. Mrazík Mrazík cení zoubky, chtěl by do chaloupky. Co dovede to my víme, dovnitř si ho nepustíme. Ať maluje pěkně zvenku bílé květy na okénku. Kolotoč Otáčej se kolotoči, kdo se točí, kulí oči. Otáčej se tam a zpět, uvidíme celý svět. Prsty Všechny svoje prsty, schováme si v hrsti. Spočítáme si je hned 1, 2, 3, 4, 5. Naše malé ručičky udělaly pěstičky, myška se v nich schovala, na bříško se dostala. A z bříška šup na ramínka a z ramínek na kolínka, ztratila tam klíč, myška už je pryč.

9 24. listopadu 2011 Mikulášské básničky Mikuláši, přijď dnes k nám, písničku ti zazpívám, přines prosím trochu dobrot, můžeš je dát třeba do bot. Dáváš dárky pro radost, pro každého jich máš dost. Mikuláš je hodný pán, nosí dětem marcipán a zlobivým brambory do tátovy bačkory. Mikuláš je milý děda, hodné děti všude hledá. Bílé vousy, ty mu sluší, na zádech má velkou nůši. A v té nůši balíčky, pro kluky a holčičky. Už se chýlí další rok, zbývá jenom malý krok. Dáme talíř na náš práh, bude plný, žádný strach! Čertům zvonky znějí tmou, Mikuláš jde s nadílkou. Mikuláši, Mikuláši, neber s sebou čerty radši. vezmi s sebou anděly, ti nám něco nadělí. Čert, ten nosí pytel, metlu, myslí si, že se ho leknu. Dělá na mě bububu, já se ho bát nebudu. Čerte, čerte chlupatý, nechej pytel za vraty. Slibuji ti, slibuju, že už zlobit nebudu. Ententýky dva špalíky, čert chytil dva uličníky, co maminku zlobili, v pekle budou za chvíli.

10 8. prosince 2011 Rybka Plave rybka po rybníčku, nemá žádnou pokladničku. Kam penízky ukládá? Na bříško a na záda. Štika Štika plave kolem sítí, Rybář číhá, že ji chytí. Rybička se ale nedá, Rybář bude bez oběda. Hra na rybičky Hop do vody, do vodičky, Zahrajem si na rybičky. Hop do vody jako šipka, Velká ryba, malá rybka.

11 15. prosince 2011 Sněhulák Sněhuláček panáček, má na hlavě plecháček. Místo očí uhlíky, Na kabátě knoflíky. Stojí bez bot, stojí bos, na hlavě má z mrkve nos. Stavíme sněhuláka Jedna koule bude dole, potom budem druhou koulet. Třetí koule, že je malá, jenom málo práce dala. Kouli na kouli jsme postavili, stojí tu sněhulák celý bílý. Zima Zima, zima, zimička, hází bílá peříčka. děti si je chytají, Koule si z nich dělají.

12 22. prosince 2011 Vánoční stromeček Vánoční stromeček zavoněl v pokoji, maminka u stolu jablíčko rozkrojí. A když ho rozkrojí, uvidíš hvězdičku, co byla schovaná v červeném jablíčku.

13 5. ledna 2012 Jede, jede poštovský panáček, jede, jede poštovský pán. Poštovský pacholek nestojí za vdolek, Jede, jede, poštovský pán. Má vrané koníčky, vpředu dva šimlíčky, Jede, jede poštovský pán. Napřed má trubičku, vzadu má truhličku, jede, jede do Rokycan.

14 12. ledna 2012 Meluzína Hledá zmrzlá meluzína, kde je díra do komína. Hledej, hledej, meluzíno, komínů tu máme plno. Až nejvyšším proletíš, teplem se hned rozpustíš! Zima Cupy, dupy, cupy, dupy, zima stojí u chalupy. Vezmeme si rukavice, sáně, boby a čepice, vyběhneme rychle ven, na sněhu se zahřejem. Prasátka První malé prasátko, šlo do města na trh. Druhé malé prasátko, to byl jeho bratr. Třetí malé prasátko snědlo deset housek. Čtvrté malé prasátko jenom malý kousek. Páté malé prasátko ztratilo se v lese. Naříkalo, kví, kví, kví, že už nenajde se.

15 19. ledna 2012 Hodné děti Posadí se hodná holka, posadí se hodný kluk, teď si oba pěkně lehnou, leží tiše, ani muk. Na zádíčkách leží holka, na zádíčkách leží kluk, teď na bříško překulí se, leží tiše, ani muk. Na bobečku sedí holka, na bobečku sedí kluk, teď na špičky vytáhnou se, zvednou ruce, ani muk. Na mrazíka Utíkej, mráz je zlý a s nikým se nemazlí. Jestli tady budeš stát, zaleze ti pod kabát.

16 26. ledna 2012 Bubnování Bumtarata na vrata, máme čtyři koťata. První mňouká, druhé přede, třetí spinkat nedovede. A to čtvrté prská, ocáskem si mrská. Míček Pantoflíček Skáče, hopsá malý míček, jmenuje se Pantoflíček. Nevadí mu sníh a mráz, skáče stále, zas a zas. Šnek Leze šneček, leze v lese, chaloupku si s sebou nese. Polez šnečku polez k nám, ať se na ni podívám. Vítr a loďka Když vítr foukne, loďka se zhoupne. Také tak foukni, ještě se zhoupni

17 2. února 2012 Kapr Přišel kapr do obchodu, chtěl si koupit teplou vodu. Že prý je mu v řece zima, že ho zebe za ušima. Rukavice Nasaďte si rukavice, přijdou velké fujavice. A na hlavy čepice, ty nám přece sluší, zahřejou nás velice, nezmrznou nám uši. Mrazík Venku zima, teplo v bytě, mrazík souká bílé nitě. krajkářky jim vážou kličky, vinou nitě na paličky. Příze hora, práce moc, paličkují celou noc. Než se ráno vzbudí Majka, bude okno samá krajka. Klouzačka Mráz už zaskli všechny louže, kdo má nohy, ten se klouže. neleká nás ani pád, správný kluk se nesmí bát.

18 9. února 2012 Taneček Vzal vrabeček na taneček sýkorku, měli spolu jednou sólo na dvorku. Vrabec samé skoky, sýkorka zas kroky, nešlo jim to dohromady na dvorku

19 23. února 2012 Jarní básničky Zimo, zimo, už jdi pryč, jaro už si chystá klíč. Otevírá jarní bránu, jmenuje se petrklíč. Na jaře se hlína budí, sněženka jí nožkou studí. Našlapuje lehce, nachladit ji nechce. Pohladilo zlaté slunce chladnou jarní zem, Na kytičky zavolalo: Kytky, pojďte ven! Až se louka zazelená, kleknu si tam na kolena, utrhnu si kvíteček, upletu si věneček.

20 1. března 2012 Slunce Slunce volá na sněženku, podívej se, jak je venku! Slunce volá do oken, děti, haló, pojďte ven! Brouček Malý brouček spinkal v trávě, (dřep, spíme) probudil se dneska právě, (do stoje, protahovat se) protáhl si nožičky, (protahovat nohy) hlavičku i ručičky. (protahovat hlavu a ruce) Na nohy vzal bačkorky (ruka ukazuje na nohy) a utíkal do školky. (běh na místě) Jaro Rychle svlečte kabátky jaro už je za vrátky. Půjdem všichni na procházku, natrháme sedmikrásku. Natrháme kočičky do té krásné vázičky.

21 8. března 2012 Kačenky Káčo, káčo kačatá, kdes nechala kachňata? Támhle lezou do vody, budou dělat závody. Pyšný Macek Macek lezl ze vrátek, roztrhal si kabátek. Máma mu to vyspravila, chodil zas jak ve svátek Žáby Žáby skáčou do vzduchu, líbí se jim na suchu. Žáby skáčou do rybníka, líbí se jim, jak to stříká. Leze, leze brouk Leze, leze brouk, vítr do něj fouk, převalil se na záda, třepe, třepe nohama.

22 15. března 2012 Brouček Já jsem brouček maličký, (dřep) upadl jsem z kytičky. (zhoupnutí do lehu) Obrátit se nemohu. (vleže na zádech třepeme rukama a nohama) Jak si asi pomohu? Na krovkách se zhoupnu, (zhoupneme se do sedu) na nožičky stoupnu. (stoj) Poupátka Větřík vane krajinou, (dřep, hlava až ke kolenům) poupátka se rozvinou. (dřep, zvednout hlavu) Pak vyrostou z travičky, (zvedáme se do stoje) krásné malé kytičky. (stoj, ruce nad hlavu) Zima už jim neublíží, (přetáčení vlevo, vpravo) jaro už se rychle blíží. (rukama malujeme sluníčko)

23 22. března 2012 Kuřátka Ťuky, ťuky, kdo to ťuká, kdo to ťuká na vrátka, To slepičce z vajíček vylíhla se kuřátka. Píp, píp, pípají, křídýlkama třepají a těší se světu, vždyť zima už je dávno pryč a jaro už je tu. Kuřátka pípají sluníčko jásá, jaro je tady To bude krása..!!

24 29. března 2012 Motýl Poletuje motýl tiše, (chůze po prostoru na špičkách, ruce mají jako křídla) křidýlka má jako z plyše. ( dtto ) Dosedne na kytičku, (dosednout do dřepu) odpočívá chviličku, (odpočívat v dřepu) pak poletí zase dál, (běh po prostoru, ruce dělají křídla) jako by se dětí bál. ( dtto )

25 5. dubna 2012 Co už umím Umím běhat, umím stát, nad hlavu si ruce dát. Umím chodit pomaličku, umím hrát si na žabičku. Umím chodit jako rak Věřte mi to, je to tak! Deštíček padá, padá, deštíček na veliký deštníček. padá, padá deštík, na veliký deštník. Dupy dupy Dupy, dupy, klapy, klapy, čí jsou tyhle sloní tlapy? Když ty tlapy zadupou, třesou celou chalupou Zato myšky chodí tiše, Mají tlapky jako z plyše. Tiše myši ši ši ši, Ať vás kocour neslyší. Kapičky Dešťové kapičky, dostaly nožičky, běhaly po plechu, dělaly neplechu. Kocour spal v okapu, plácly ho přes tlapu. Kocour se polekal, vyskočil, utíkal.

26 19. dubna 2012 Motýl Poletuje motýl tiše, (chůze po prostoru na špičkách, ruce mají jako křídla) křidýlka má jako z plyše. ( dtto ) Posadí se na kytičku, (dosednout do dřepu) odpočívá tam chviličku, (odpočívat v dřepu) pak poletí zase dál, (běh po prostoru, ruce dělají křídla) jako by se dětí bál. ( dtto ) Leze rak Leze rak, leze rak, já to dělám taky tak. Kampak lezeš raku? Jdu navštívit žabku. Žabka skáče kolem řeky, a já za ní skáču taky. Kampak žabko takhle kvapem? Utíkám před velkým čápem!! Čáp se vydal lovit žabky, utečeme před ním taky!!!!

27 26. dubna 2012 Autíčko Jedu ve svém autíčku, vybírám si cestičku. Pořádně se rozhlížím, do nikoho nevrazím! Koukejte se na to, jaké mám auto, až mne táta zavolá, pojedu s ním dokola. Rychle, rychle až to hvízdá, to je ale správná jízda! Pak vyrazím rychle vpřed, rozjedu se na výlet! Auto Auto jede tú, tú, tú, dávej pozor na cestu. Je-li řidič nešika, tak tě blátem postříká. Je-li řidič nešika, boule bude veliká

28 3. května 2012 Jaro Z malinkého semínka, které v zimě spí, roste, roste rostlinka. Když se probudí, protáhne se, protřepá, vykukuje do světa. Povystrčí hlavičku, leze z hlíny ven. Ukáže se sluníčku: "přeji dobrý den." Fialky Fialky už v lese voní, Maruška se pro ně skloní a natrhá kytičku, chce potěšit babičku. Ještě jednu pro maminku natrhala za chvilinku, potom z lesa pospíchala a kytičky darovala. Na zahradě Na zahradě pod jabloní bílé kvítky v trávě voní. Nejbělejší konvalinku, utrhnu si pro maminku.

29 10. května 2012 Co už umím Umím běhat, umím stát, nad hlavu si ruce dát. Umím chodit pomaličku, umím hrát si na žabičku. Umím chodit jako rak. Věřte mi to, je to tak! Letadlo Letí, letí, letadlo, koho by to napadlo. Vyletělo mezi mráčky, pozdravilo všechny ptáčky Loďka Po proudu do dáli loďky se vydaly. Jenom ta nejmenší na břehu otálí. Bojí se parníků, žraloků, vodníků. Raději zůstane na našem rybníku. Po proudu do dáli loďky se vydaly. Jenom ta nejmenší na břehu otálí. Bojí se parníků, žraloků, vodníků. Raději zůstane na našem rybníku.

30 17. května 2012 Zajíci Na poli jsou hlávky zelí, za každou z nich ušák sedí, hledej nás, mnoho nás, kterého si vyhledáš? Ty ušáku, buď v pozoru, myslivec je na obzoru, pes Huňáč, chytí nás, už se střílí pif, puf, bác! Zvířátka Žába skáče, kvaky, kvak (z bobečku vyskočit, ruce nahoru, prsty roztáhnout) a takhle prý chodí čáp. (chůze s vysokým přednožením a propínáním v kolenou, ruce: klapající zobák) Takhle malá káčátka, (dřep, ruce sepnout za záda, batolící se chůze) tak mňoukají koťátka. (klek, ruce na podložku, kočičí hřbet, po dokončení věty mňoukáme) Šneček Pomaličku šneček leze, na zádech si domek veze, leze, leze dolů z meze, (lezeme po čtyřech + na zádech např. papír) už ten domek neuveze. (zastavit se, hlava NE ) Ježek Koupil ježek nové boty, šlape si v nich podle noty. Vyšlapuje ťapy, ťap, dupe při tom jako chlap.

31 24. května 2012 Strom Levou nohu k pravé noze (stoj spatný, připažit) přisuň pěkně pomalu. Hlavu vzhůru,stoupni rovně (stoj spatný, vzpažit) ruce zvedni nad hlavu. Jsi strom co listy má. (třepej prsty) Větřík na tě zafouká, větve tvoje rozhoupá. Fouká, fičí, větve sklání, (mírné úklony vpravo, vlevo) vpravo, vlevo se uklání.(úklony větší) Až ten vítr odlétne,(nádech, výdech, připažit) stromeček si oddechne. Dříví Klekneme si na koleno, (klek na jedno koleno) řežem dříví na poleno. (spojit obě ruce v předloktí, napodobit řezání) Křivá záda narovnáme, (stoj rozkročný, ruce za záda, pořádně se vyrovnat) všechny špalky rozsekáme. (stoj rozkročný, sepnout obě ruce před sebou, předklony - sekáme dříví) Jeden špalek, druhý, třetí, (stoj spatný, ruce v bok, poskoky) zameteme všechno smetí. (stoj rozkročný, kývavé pohyby do stran v předklonu - zametáme)

32 7. června 2012 Maličký Copak umíš maličký? Paci, paci, pacičky. Tak pojď s námi tancovat! Tany, tanu, tany, tanu, na tu a zas druhou stranu, tany, tanu, tanynky, teď už nejsi malinký! Nožky Když nožkami cvičit chceme, nejprve je protřepeme. Natáhneme, pokrčíme, a pak s nimi zacvičíme. Naše kočka strakatá Naše kočka strakatá (pohladíme palec) měla čtyři koťata. Jedno černé, (pohladíme ukazováček) druhé bílé, (prostředníček) třetí žluté roztomilé (prsteníček) a to čtvrté strakaté, po mamince okaté. (malíček s patřičným roztomilým mňoukáním)

33 13. června 2012 Slon Halí belí, halí belí, já mám slona pod postelí, každé ráno každý den, mává na mě chobotem. Kravička Strakatý kabátek, dva růžky k tomu, na pastvu chodívá, večer zas domů. Ve chlévě postojí, s telátkem spinká, než ji pán podojí, zvonečkem cinká. Ryba Plave ryba po rybníčku, nemá žádnou pokladničku. Kam penízky ukládá? Na břicho a na záda.

Benjamínek váš mateřský klub

Benjamínek váš mateřský klub Benjamínek váš mateřský klub Seznam našich básniček Pozdrav Dobrý den, dobrý den, to je ale krásný den, nohy máme na běhání, a ručičky na tleskání, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem, ne ne ne.

Více

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem.

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Vařila myška Vařila myška k obědu vločky, (máma mi svým ukazováčkem krouţí po rozevřené dlani)

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

Cvičení dětí s rodiči

Cvičení dětí s rodiči Radomíra Uhrová Cvičení dětí s rodiči U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4107. publikaci Ilustrace Jana Černá Odpovědná redaktorka

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti.

A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti. A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti. Ani štěně, ani kotě nejsou rádi o samotě. Když si najdou přítele, dovádějí vesele.

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, správné motorky mluvidel, slovní zásoby a samostatného vyjadřování se zaměřením

Více

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA,

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA, MAMINKY A KOJENEČCI, UŽ JE TU ČAS ZACVIČIT SI. BUDEME SI SPOLU HRÁT, Z POHYBU SE RADOVAT. MAMINKY A KOJENEČCI, NEDEŠEL ČAS ZAMÁVAT SI. SEJDEME SE V CENTRU ZAS, CVIČENÍ MOC BAVÍ NÁS. SKÁKAL PES PŘES OVES,

Více

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15 117 ZIMNÍČEK školní rok 2014-15 Kulturní a společenské akce ( prosinec, leden, únor ) 4.12. mikulášská nadílka se skupinou SAXA v MŠ 10.12. vánoční dílna s besídkou pro děti a rodiče v MŠ 15.12. Vánoce

Více

Seznam příloh Příloha I. Příloha II. Příloha III. Příloha IV. Příloha V. Příloha VI. Příloha VII. Příloha VIII. Příloha IX. Příloha X. Příloha XI.

Seznam příloh Příloha I. Příloha II. Příloha III. Příloha IV. Příloha V. Příloha VI. Příloha VII. Příloha VIII. Příloha IX. Příloha X. Příloha XI. Seznam příloh Příloha I. Text pohádky... 1 Příloha II. Notový záznam písně... 2 Příloha III. Notový záznam písně... 3 Příloha IV. Notový záznam písně... 4 Příloha V. Notový záznam písně... 5 Příloha VI.

Více

Čteme se skřítkem Alfrédem

Čteme se skřítkem Alfrédem Jiřina Bednářová Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Edika Brno 2012 Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Jiřina Bednářová Odborná korektura: Alena

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_61-80

Více

workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky

workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky Dobrý den, dobrý den, to je dneska krásný den. Ruce máme na tleskání a nožičky na dupání. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Říkanky dodaly účastnice

Více

Poezie NePoezie. nejen pro handicapované. Filip Budák

Poezie NePoezie. nejen pro handicapované. Filip Budák Poezie NePoezie nejen pro handicapované Filip Budák 2002-2003 A kdo přijme jediné takové dítě ve jménu mém, přijímá mne (Mt. 18;5) K nevíře, jak tak malé děti dokáží na papír vyjádřit prostřednictvím zdánlivě

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc (8) Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc babku. Babka za dědka, dědek za řepu. Táhnou, potahují

Více

Almanach žákovské a studentské poezie 2011

Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Básničky žáků 3. ročníku na téma kočka, pes Svatava Fučková Naše kočka Micinka je velmi dobrá maminka. A ta malá kočička, je zdravá a mrštná jako rybička. Micka

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Práce s textem, čtení s porozuměním

Práce s textem, čtení s porozuměním Práce s textem, čtení s porozuměním Genetická metoda čtení autor: Miroslava Bukáčková informační zdroj: Aleš V. Poledne, Kokřík Benda, Havlíčkův Brod, Fragment, 2006 1. JAK JSEM PŘIŠEL NA SVĚT A. ZAKROUŽKUJ

Více

BAREVNÁ ABECEDA. Jana Kubásková

BAREVNÁ ABECEDA. Jana Kubásková BAREVNÁ ABECEDA Jana Kubásková ČERVENÁ ŽLUTÁ ČERNÁ ZELENÁ 1 2 BÍLÁ ŽLUTÁ ZELENÁ ORANŽOVÁ FIALOVÁ ŽLUTÁ ZELENÁ 3 4 HNĚDÁ ČERVENÁ ČERNÁ ŽLUTÁ MODRÁ HNĚDÁ ORANŽOVÁ ČERVENÁ FIALOVÁ 5 ČERVENÁ ŽLUTÁ 6 FIALOVÁ

Více

PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání

PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání JÁ MALÝ ČLOVÍČEK Já Malý človíček vám předvedu Co už všechno dovedu

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky),

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky), Dobrý den Dobrý den, dobrý den (ukláníme se), ruce máme na tleskání ( ukazujeme ruce, pak jimi tleskáme) a nožičky na dupání ( dupáme) dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe,

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 (PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 Milí čtenáři, v ruce držíte 2. díl časopisu (Po)Školáček. Předešlý díl vydali naši minulí páťáci. V tomto díle se dozvíte něco o adventu a bude tam i hodně

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Jana Dřímalová, DiS. Cíl: dechová cvičení, artikulační cvičení, zdokonalování jemné a hrubé motoriky, prstová cvičení,

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Liščí mazurka (taneček)

Liščí mazurka (taneček) Liščí mazurka (taneček) Metla liška pokojíček, metla taky síň, našla v koutku žlutý knoflík, chlubila se s ním. Lišák na ní hej, ten knoflík mi dej, dej, dej! Lišák na ní hej, ten knoflík mi dej. Metla

Více

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK,

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, 1. Vzdělávací obsah BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, Smyslem tohoto tematického celku je : - vytvářet povědomí o vlastní sounáležitosti se světem, s živou a neživou přírodou, lidmi, společenstvím a planetou Zemí,

Více

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I.

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Společná příprava na cca 20 min vedené pohybové aktivity LEZENÍ Komentář: Lekce je sestavena podle vývojového principu od prostého lezení přes lezení po vyvýšené

Více

Terezka a. (Povídání na dobrou noc)

Terezka a. (Povídání na dobrou noc) Terezka a bublinková víla (Povídání na dobrou noc) Helena Brožíková c Jaroslava Justová - Matik Illustrations c Jana Modrá ISBN 978-80-903497-4-2 (formát PDF) Všechna práva vyhrazena. Tato e-kniha je určena

Více

JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří?

JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří? PEŘÍČKA Peří je srst ptáčků. Je tak lehké a měkké... Když ptáčkovi vypadne peříčko, nepadá přímo k zemi, třeba jako kamínek, ale snáší se. Proč se peříčko snáší tak pomalu? Co ještě padá pomalu? Co padá

Více

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA. čte pro ňáč. prv ky VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA. čte pro ňáč. prv ky VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA prv ky ní čte pro ňáč VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ prv čte pro ky ní ňáč Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Mé vysněné závody. Anička Polnická. Judistické závody bývají plné pohody. Když najednou přijde čas k boji, rychle nasadím sevi-nage svoji.

Mé vysněné závody. Anička Polnická. Judistické závody bývají plné pohody. Když najednou přijde čas k boji, rychle nasadím sevi-nage svoji. Mé vysněné závody Anička Polnická Judistické závody bývají plné pohody. Když najednou přijde čas k boji, rychle nasadím sevi-nage svoji. Všechno postupně vyhrávám, poslední zápas před sebou mám. Velmi

Více

Loutkové divadlo BUBENÍČEK, TJ Sokol Královské Vinohrady. Ludmila Tesařová. Perníková Chaloupka

Loutkové divadlo BUBENÍČEK, TJ Sokol Královské Vinohrady. Ludmila Tesařová. Perníková Chaloupka Loutkové divadlo BUBENÍČEK, TJ Sokol Královské Vinohrady Ludmila Tesařová Perníková Chaloupka loutkovou hru o 6 jednáních upravili Jiří Müller a Jaroslav Haltuf Duben 2008 verze pro Tajtrlíka Osoby: Jeníček

Více

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Téma: Podzimníčci Cíl: Poznávat základní znaky ročního období podzimu, částečně se věnovat denním obdobím. Tvoření frotáž listů, strom (práce s odpadovým materiálem)

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka:

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka: Pro děti, které se rády usmívají Jeníček a Mařenka Krátká jednoaktovka děti hrají dětem Jeníček Ježibaba a Maminka Tatínek 1. (Vyjde na scénu, sekera v ruce, chodí kolem, netrpělivý) Mordyjé, hromy a blesky,

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Už kráčí anděl kolem domečku, v každé ruce zlatou svíčičku, také však nese velkou knihu, a teď už spíme v Ježíšově jménu.

Už kráčí anděl kolem domečku, v každé ruce zlatou svíčičku, také však nese velkou knihu, a teď už spíme v Ježíšově jménu. Kajsa Nebojsa Přála bych vám vidět domek, v kterém bydlela Kaj sa Ne bojsa. Byl tak maličký a tak milý, že by člověk skoro uvěřil, že je to domeček z pohádky, kde žijí trpaslíci a skřítkové. Stál v úzké

Více

Instrukce pro administrátora

Instrukce pro administrátora nomi Instrukce pro administrátora POTŘEBNÝ PODNĚTOVÝ MATERIÁL: 4 hrací kostky 1 tužka obyčejná volný papír k testu vytvořené sady obrázků I. Počty A) Auta s koly Popis úkolu: V podnětovém materiálu má

Více

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti,

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti, Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz Milí rodiče a milé děti, už skutečně ubývá dne a brzy se šeří, proto se nám blíží čas Martinských slavností. Sejdeme se na Švagrově v sobotu 9. 11. 2013

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

Království vody ČINNOSTI:

Království vody ČINNOSTI: Království vody Cíl: Seznámit děti hravou formou s vlastnostmi a funkcí vody (voda je potřebná i nebezpečná). Potřeba vody pro lidstvo, živočichy i rostliny. Upozornit na užitečnost (bez vody nelze žít)

Více

á v dro. Vy ská / M v o n. Rož L čte ní pro p o prvv ňá ň č www.grada.cz

á v dro. Vy ská / M v o n. Rož L čte ní pro p o prvv ňá ň č www.grada.cz prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové,

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Hana Volfová, Martina Volfová. Pohybové hrátky. v netradiční dny

Hana Volfová, Martina Volfová. Pohybové hrátky. v netradiční dny Hana Volfová, Martina Volfová Pohybové hrátky v netradiční dny Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel. +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako

Více

projekt Africký týden č.j.: 22/2016

projekt Africký týden č.j.: 22/2016 projekt Africký týden č.j.: 22/2016 Cíl: seznámení dětí s etniky Afrika, s jejich kulturou, s jejich tradičními zvyky, typickými jídly, tanci, pohádkami. Klíčové kompetence: Oblast biologická: vnímat a

Více

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese.

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. 25 JAK VYPADÁ RYS Víš, jak vypadá rys? Potom mu určitě vybereš

Více

- EVOLUCE (kuře, slepice, kohout, opice, člověk) = ale jsou i jiné možnosti

- EVOLUCE (kuře, slepice, kohout, opice, člověk) = ale jsou i jiné možnosti Desetiminutovky 2013 Nenáročné hry na přípravu i na pomůcky BILIBILIBONG Ukážeme na kohokoliv a vyslovíme název toho, co má předvést, sousedi se musí přidat a doplnit prostředního. Buď ten prostřední ukazuje

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

novém listu a opaluje se. Pak ale, jako by Leovi chtěla ukázat, jak se to dělá, zadrží dech a elegantně sklouzne po hlavě do vody.

novém listu a opaluje se. Pak ale, jako by Leovi chtěla ukázat, jak se to dělá, zadrží dech a elegantně sklouzne po hlavě do vody. Leo a vodní žínka Poník Leo je hrozný mlsoun. Už když byl docela maličký, hledal všude ta nejšťavnatější stébla trávy. Nelenil kvůli tomu ujít sebedelší cestu a přeskočit sebevyšší plot. Není proto divu,

Více

ţidle stůl křeslo skříň pohovka Slovo nábytek je svým významem nadřazené slovům ţidle, stůl, křeslo, skříň, pohovka.

ţidle stůl křeslo skříň pohovka Slovo nábytek je svým významem nadřazené slovům ţidle, stůl, křeslo, skříň, pohovka. Slova nadřazená domeček- obrázek slovo nadřazené nábytek ţidle stůl křeslo skříň pohovka Slovo nábytek je svým významem nadřazené slovům ţidle, stůl, křeslo, skříň, pohovka. 1. Lenka s mámou nakupuje.

Více

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2-

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2- REDAKČNÍ RADA Lucie Fiedlerová (9.B) str. 10 Marek First (9.A) str. 4 (obr.) Barbora Kopečková (5.A) str. 10 Vojtěch Košťál (2.A) str. 4 Sandra Levová (8.A) str. 6 Lenka Malichová (7.B) str. 7 Lucie Oličová

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011. Kuřátko Mgr. et Bc. Iva Novotná Cíl: rozvoj hbitosti, postřehu, jemné motoriky, orientace v prostoru, napomáhá zbystření smyslů, povzbuzení důvěry a sebeovládání, rozvíjí hudební cítění a ovládání pohybově

Více

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd.

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. Štědrý den u nás doma O. Polcar Už od rána jsme s mojí sestřičkou Zuzankou čekali na Ježíška. Maminka řekla, že musíme počkat do večera. Celý den jsme byli oba hodní.

Více

Království země ČINNOSTI:

Království země ČINNOSTI: Království země Cíl: Seznámit děti hravou formou s vlastnostmi a významem půdy. Osvojit si druhy rostlin a živočichů. Půda je všude kolem nás a je naším největším bohatstvím. Na procházce experimenty s

Více

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění B a r b o r a L í p o v á Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění 1999 2009 Barbora Lípová,

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Kde všude najdeš hodiny?

Kde všude najdeš hodiny? Dagmar Košková malá ručička ukazuje hodinu Jak je dlouhý den? Den má 24 hodin. Jak se dělí čas? 1 hodina má 60 minut. 1 minuta má 60 vteřin. velká ručička ukazuje minuty a část hodiny Den se dělí na: ráno

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

ČI ČI Š-Š-Š-Š-Š ŽŽŽŽŽŽŽŽŽ

ČI ČI Š-Š-Š-Š-Š ŽŽŽŽŽŽŽŽŽ Základní škola a mateřská škola Bukovany, okres Hodonín, příspěvková organizace, 696 31 Bukovany 132 PROJEKT ČI ČI Š-Š-Š-Š-Š ŽŽŽŽŽŽŽŽŽ Projekt podpořený rozvojovým programem MŠMT Podpora logopedické prevence

Více

ZÁŘÍ SKAL KALÁČ ÁČEK V LESNÍM KLUBU

ZÁŘÍ SKAL KALÁČ ÁČEK V LESNÍM KLUBU ZÁŘÍ 2013 V LESNÍM KLUBU SKAL KALÁČ ÁČEK 3. září Martinka: Když jsme byli u toho písku, tak jsme s Jončou vběhli do vody a to bylo strašně príma. A vyhodila jsem do kapradí 2 šnečky. Jonča: Byli jsme na

Více

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání Mateřská škola Přeštice, ulice Dukelská 1 Vážení rodiče, opět se společně s námi setkáváte díky časopisu Dukeláček, který Vám i nadále bude přinášet dění v naší mateřské

Více

Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou

Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou Jak chaloupka přestala být opuštěná Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou chaloupkou. V chaloupce jednou vymetla Ctibůrkova maminka pavučiny, tatínek ji vybílil zevnitř i zvenčí,

Více

Jsme v Evropě. U nás doma v České republice. Je sedm hodin ráno. Maminka v kuchyni připravuje snídani a volá: Aničko, vstávat! Volá už potřetí.

Jsme v Evropě. U nás doma v České republice. Je sedm hodin ráno. Maminka v kuchyni připravuje snídani a volá: Aničko, vstávat! Volá už potřetí. Jsme v Evropě. U nás doma v České republice. Je sedm hodin ráno. Maminka v kuchyni připravuje snídani a volá: Aničko, vstávat! Volá už potřetí. Aničce se z jejího pelíšku moc nechce. Jsme v Africe. Je

Více

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto.

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Říkanka, kterou si pamatujeme my trochu starší. Ale nic naplat, škola opravdu volá. V měsíci lednu šli všichni

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

ŠKOLÁČEK VÝCHOVA DĚTÍ. opravdu nezbude. Ni- trhy. Indián z kmene Tara- humara, jedno jestli. kluk nebo holka, dostane ve svých sedmi

ŠKOLÁČEK VÝCHOVA DĚTÍ. opravdu nezbude. Ni- trhy. Indián z kmene Tara- humara, jedno jestli. kluk nebo holka, dostane ve svých sedmi S T R Á N K A 1 Z Š G E N E R Á L A J A N O U Š K A 1 0 0 6 ŠKOLÁČEK 3. Č Í S L O Ú N O R 2 0 1 5 U V N I T Ř T O H O T O V Y D Á N Í : VÝCHOVA DĚTÍ Vzpomínky na vánoční 2 Indián z kmene Tara- opravdu

Více

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny Silvestr 2012 - Ondra Polcar Na Silvestra jsme se sestrou Zuzankou byli ve Všetatech u babičky a dědy.zuzka usnula brzo,ale my s bratrancem Adamem jsme se dívali na televizi a ujídali dobroty co babička

Více

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan.

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan. Kdo jsme? Jmenuji se Jaromír Andrýsek. Mám rád fotbal. Ve škole jsou nejlepší hodiny tělocvik, matematika, anglický a český jazyk. Volný čas využívám tak, že si jdu na hřiště zakopat s kamarády. Jsem hodně

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40 Obsah: Slovo ředitele školy. Recyklohraní. Projektový den: Podzimní změny v lese. Projektový den: Učíme se demokracii,

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

Martina Zapletalová. Cause. Upřímnost je nemoc z vyčítání. (tentokráte i s předmluvami)

Martina Zapletalová. Cause. Upřímnost je nemoc z vyčítání. (tentokráte i s předmluvami) 3 Martina Zapletalová Cause Upřímnost je nemoc z vyčítání (tentokráte i s předmluvami) 4 Obsaženo Obsaženo...4 Za dveřma někdo pije čaj...6 Gejši mávají přes ulici...8 Hlupáček-undefined... 10 Rezervace

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci Lekce 8: Prohloubení znalostí roční období Jaro a ptáci V Čechách je přes zimu docela velká zima, proto někteří ptáci odlétají na zimu do teplých krajů. Na jaře se zase vrací zpátky, aby v Čechách, kde

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h Památky k návštěvě každého lákají, vícero podob však v sobě skrývají. Vydej se proto

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

Čtyři světla pasýře Šimona

Čtyři světla pasýře Šimona Čtyři světla pasýře Šimona Vánoční hra s písněmi na téma: Cesta k jeslim Úvod Obsah Jedne tmavé noci se pastýřský chlapec Simon vydá hledat ztracenou ovečku.pro jeho soucit a dobrotu rozdá cestou potřebným

Více

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV Zvířátka jsou kolem nás Zvířátka jsou kolem nás, hádej, kdo má jaký hlas. Každá malá holčička ví, jak dělá kočička (kravička, slepička, ovečka, ) Zvířátka jsou kolem

Více

HÁDANKA Chodí pod korunou král není, nosí ostruhy rytíř není, barevný šat šašek není, k ránu budívá ponocný není. (kohout)

HÁDANKA Chodí pod korunou král není, nosí ostruhy rytíř není, barevný šat šašek není, k ránu budívá ponocný není. (kohout) CO PEJSEK VIDĚL Víte, děti, že i pejskové mají sny? Jako náš pejsek na obrázku. Zdálo se mu, že je hlídačem v hlavní bráně zoologické zahrady. Byla noc, jen měsíček svítil, a tu najednou, co to pejsek

Více

Plošné vnímání prostoru, zrakové vnímání. Dítě hledá cestu k medvídkovi.

Plošné vnímání prostoru, zrakové vnímání. Dítě hledá cestu k medvídkovi. Za Pavlíkem přiběhla Terezka: To jsou ale pěkné karty. Já znám takové podobné, koukej. A začala karty rozkládat. Najdeš kartu, kde je kostka nahoře? Kde je kostka dole? Kde je kostka vedle? Kde je vpředu

Více

Říkanky o zvířátkách a květinách

Říkanky o zvířátkách a květinách Říkanky o zvířátkách a květinách OBSAH O ZVÍŘÁTKÁCH... 3 KOČIČKY... 3 KOS... 4 PEJSEK FOUSEK... 4 VRABCI... 4 MOTÝLCI... 4 KRTEK... 5 ŽÍŽALA... 5 JEŽEK... 5 CHROUST... 6 HOUSENKY... 6 HLEMÝŽĎ... 6 DATEL...

Více

POHYBY S ŘÍKADLY: Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme. Pojedeme na kole (leh nohama jako šlapeme na kole) dojedeme ke škole.

POHYBY S ŘÍKADLY: Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme. Pojedeme na kole (leh nohama jako šlapeme na kole) dojedeme ke škole. POHYBY S ŘÍKADLY: Dupy, dupy, dupáníčko (silně dupeme) to je malé zlobeníčko. Jako čerti v pekle, chováme se vztekle. (dupeme, skáčeme, děláme ble ble) Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme.

Více

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D. VÝTVARNÉ HRÁTKY A POHÁDKY Pro děti od 2 let

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D. VÝTVARNÉ HRÁTKY A POHÁDKY Pro děti od 2 let Mgr. Petra Vondrová, Ph.D. VÝTVARNÉ HRÁTKY A POHÁDKY Pro děti od 2 let Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3212.

Více

ŘEPINY. Vítáme jaro. aneb páťáci v akci. Jaro ~ 1 ~ ročník 2014 číslo 2/2014. Proč by lidé měli uklízet po svých psech?

ŘEPINY. Vítáme jaro. aneb páťáci v akci. Jaro ~ 1 ~ ročník 2014 číslo 2/2014. Proč by lidé měli uklízet po svých psech? ŘEPINY aneb páťáci v akci 5 cena dobrovolná ročník 2014 číslo 2/2014 Vítáme jaro Jaro Napsala:Kačka Kinzlová Všichni naši spolužáci, ti vystřelení ptáci venku stále chodili, na silnici se odřeli. Do knihovny

Více

VYPRAVOVÁNÍ KONTROLNÍ SKUPINA ŽÁKŮ

VYPRAVOVÁNÍ KONTROLNÍ SKUPINA ŽÁKŮ VYPRAVOVÁNÍ KONTROLNÍ SKUPINA ŽÁKŮ LEKCE: 1. VYPRAVOVÁNÍ 2. PRVKY VYPRAVOVÁNÍ 3. VYPRAVOVÁNÍ OPAKOVÁNÍ VÝUKOVÉ CÍLE: Žáci: vyjmenují znaky vypravování a vytváří podle nich vlastní text, společně ve dvojici

Více

Sladkost života. Napsal uživatel Paulus Hochgatterer Úterý, 26 Leden 2010 14:20 - Aktualizováno Úterý, 26 Leden 2010 14:26

Sladkost života. Napsal uživatel Paulus Hochgatterer Úterý, 26 Leden 2010 14:20 - Aktualizováno Úterý, 26 Leden 2010 14:26 Román rakouského autora, který v českém překladu vydává brněnské nakladatelství Host, zachycuje život na rakouském maloměstě. O Vánocích zde kdosi zavraždí starého muže. Mrtvého objeví jeho vnučka Kateřina,

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Kominická kalamajka Zuzana Musilová Cíl: podporovat pozitivní emoce, schopnost a chuť učit se novým pojmům, zapojovat sluchovou a zrakovou kontrolu, orientovat se v prostoru, rozvíjet dětskou představivost

Více

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková Předškoláci ve skautském oddíle Eva Dvořáková 6. oddíl vodních skautů Šestka Třebíč Přístav VS,,Žlutá ponorka Třebíč Třebíč 2008 Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak vůbec předškoláky získat aneb nábor... 4 3. Co

Více