METODIKA IMPLEMENTACE ROVNÉHO PŘÍSTUPU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "METODIKA IMPLEMENTACE ROVNÉHO PŘÍSTUPU"

Transkript

1 Kontaktní osoba: Ing. Marek Pavlík, PhD. Název projektu: Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný Číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/ METODIKA IMPLEMENTACE ROVNÉHO PŘÍSTUPU PRAHA 2013

2 2 OBSAH 1 CÍL GENDER MAINSTREAMING ROZHODOVÁNÍ A DOPADY NA SLEDOVANÉ SKUPINY GENDEROVÉ STATISTIKY PODPORA ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ SLAĎOVÁNÍ RODINNÉHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA SPOLUPRÁCE S MÍSTNÍMI INICIATIVAMI ODMÍTNUTÍ SEXUÁLNÍHO OBTĚŽOVÁNÍ NA PRACOVIŠTI Postup při podání stížnosti GENDEROVĚ KOREKTNÍ JAZYK KOMUNIKACE MĚSTA KDE POUŽÍVAT GENDEROVĚ KOREKTNÍ JAZYK ZÁVĚR... 13

3 3 1 CÍL Cílem Metodiky Implementace rovného přístupu je popsat oblasti, do kterých by se měl promítat proces posouzení rovného přístupu k mužům a ženám na MěÚ Slaný. Současně je praktickým záměrem vysvětlit zaměstnancům a zaměstnankyním základní prvky dodržování rovného přístupu k mužům a ženám. Smyslem je přispět k zajištění podmínek rovného přístupu k mužům a ženám v procesech MěÚ Slaný. Metodika obsahuje postupy k dodržování základního minima rovného přístupu k mužům a ženám.

4 4 2 GENDER MAINSTREAMING Definice gender mainstreamingu sestavená Radou Evropy zní: Gender mainstreaming spočívá v (re-)organizaci, zlepšení, rozvoji a evaluaci rozhodovacích procesů s cílem, aby aktérky a aktéři, kteří se podílejí na politickém uspořádání, zohledňovali ve všech oblastech a na všech úrovních rovné postavení žen a mužů. (Rada Evropy, 1998). To znamená, že všechna rozhodnutí by měla být posuzována z pohledu toho, jaký dopad mají na muže a ženy. Česká republika gender mainstreamingu uznala jako legitimní nástroj pro výkon politiky rovných příležitostí mužů a žen v ČR a zařadila její aplikaci mezi prioritní úkoly v této oblasti (viz vládní usnesení č. 456 z 9. května 2001). MěÚ Slaný jako orgán místní samosprávy s volenými zástupci a jako takový by měl strategii gender mainstreamingu používat ve všech svých rozhodnutí a činnosti. MěÚ Slaný jako organizační složka místní samosprávy na základě svých pravomocí a spolupráce s nejširší řadou místních činitelů může podnikat konkrétní akce ve prospěch rovnosti žen a mužů (tedy vyrovnávací opatření) a zároveň by měl hodnotit svoji činnost z pohledu dopadů na muže a ženy. 2.1 ROZHODOVÁNÍ A DOPADY NA SLEDOVANÉ SKUPINY Při rozhodování je potřeba dbát na to, aby i zdánlivě neutrální rozhodnutí nemělo výrazně jiné dopady na muže nebo ženy, aby jednu nebo druhou skupinu neznevýhodňovalo. Posouzení dopadů konkrétních opatření na ženy a muže by mělo být součástí strategických dokumentů jako např. Profilu města; Průzkumu podnikatelského prostředí nebo Strategického plánu ekonomického rozvoje.

5 5 Proces uvažování je následující: Službu využijí ženy, muži, stejně? Kdo je koncovým uživatelem? Kdo má větší prospěch? Rozhodnutí/opatření má dopad více na muže, ženy, je neutrální? Kdo službu/opatření častěji využije? Zodpovězení otázek a jejich reflexe by se měla promítnout do zpracovávaného rozhodnutí/opatření/služby. U každého rozhodnutí by mělo proběhnout posouzení, zda a jak ovlivňuje životy žen a mužů a zda jednu skupinu neznevýhodňuje nebo nediskriminuje. Proces hodnocení dopadů by měl mít jasný výsledek, který je součástí každého dokumentu např. Rozhodnutí o xxx je z hlediska rovného přístupu k mužům a ženám neutrální. Ke každému dokumentu je připojena tabulka s vysvětlením hodnocení a informacemi, kdo hodnocení zpracoval včetně úrovně kategorie. Na konci roku proběhne vyhodnocení toho, kolik rozhodnutí a v jaké míře mělo více dopad na ženy, muže a kolik bylo neutrálních. Např. Město investovalo do opravy sportovního stadionu. Sportovní stadion slouží převážně k tréninku fotbalových klubů mládeže. Existuje pět tříd úrovní klubů, všechny kluby trénují chlapce. Ve výsledku to znamená, že benefit z opravy stadionu čerpají více muži, než ženy.

6 6 HODNOTÍCÍ FORMULÁŘ Rovný přístup k mužům a ženám Rozhodnutí: Č.j.: Odbor: Úroveň: Referent/-ka: Nadřízený/hodnotitel/-ka: 1. HODNOCENÍ Rovného přístupu k mužům a ženám Kategorie hodnocení Popis Úroveň Optimální úroveň Optimální úroveň Nepřijatelná úroveň Rozhodnutí je neutrální vzhledem k rovnému přístupu k mužům a ženám. Např. Rozhodnutí je prospěšné pro muže i ženy. Je neutrální. Rozhodnutí více dopadá na ženy (B1)/muže (B2), nikoliv v negativním smyslu. Např. Oprava pouličního osvětlení má větší vliv na ženy, protože je obvyklé, že ženy vyzvedávají děti ze škol, školek, z kroužků, znamená to, že se pohybují po městě častěji a zároveň jsou ženy častěji oběťmi násilných trestných činů, neosvětlená ulice pro ně je větší nebezpečí než pro muže. Nicméně muži mají prospěch z osvětlení také. Rozhodnutí více dopadá na ženy/muže, v negativním smyslu. A B1/B2 C Stručný popis obsahu dokumentu a hodnocení dopadu Datum: Podpis referenta/-ky: 2.2 GENDEROVÉ STATISTIKY K úspěšnému provádění hodnocení rovnosti žen a mužů patří znalost dat, proto je nutné disponovat genderově senzitivními statistikami. Statistiky, které zohledňují pohlaví, jsou podpůrným nástrojem pro další rozhodování a tedy i pro aplikaci genderového mainstreamingu. Na základě příslušných dat je možné vytvořit analýzu, na kterou navazuje konkrétní specificky zaměřené řešení, které má např. odstranit negativní jevy/postupy/procesy. Statistiky tříděné podle pohlaví jsou takové statistiky, které vyhodnocují a reflektují odpovědi žen jako skupiny a odpovědi mužů jako skupiny. Analýza dat pak zohledňuje zvlášť odpovědi mužů a žen.

7 7 Genderové statistiky by měly být využívány minimálně v následujících oblastech: Směrem k veřejnosti: Realizované investice Využívání služeb Rozvoj služeb Směrem k zaměstnancům/-kyním Šetření spokojenosti zaměstnanců a zaměstnankyň s prací na úřadě Výdaje na benefity/vzdělávání na úřadě Odměňování

8 8 3 PODPORA ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ 3.1 SLAĎOVÁNÍ RODINNÉHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA Slaďování rodinného a pracovního života je jedním z nástrojů podpory rovných příležitostí žen a mužů, kdy nástroje a mechanismy, jako jsou umožnění flexibilních forem práce nebo podpora aktivního otcovství, napomáhají ženám (i mužům) sladit své role zaměstnaných rodičů. (Popis flexibilních forem práce je předmětem samostatné Metodiky flexibilních forem práce.). Každý vedoucí zaměstnanec/-kyně by měl tam, kde je to možné, umožnit úpravu pracovní doby podle požadavků zaměstnance/-kyně, převážně rodičů dětí do 15 let, a to s ohledem na zajištění bezproblémového chodu úřadu. Např. posuny pracovní doby, částečné úvazky aj. 3.2 SPOLUPRÁCE S MÍSTNÍMI INICIATIVAMI V rámci podpory rovných příležitostí je vhodné spolupracovat s neziskovými organizacemi a místními iniciativami, které se věnují právě podpoře žen/mužů. Je vhodné zhodnotit, zda MěÚ Slaný podporuje místní iniciativy, neziskové organizace, podnikatelské subjekty, které pořádají aktivity zaměřené na: odstraňování stereotypů ve společnosti, vzdělání a odbornému a dalšímu výcviku žen a mužů, dívek a chlapců v oblasti rovných příležitostí žen a mužů, aktivity spojené s prosazováním práv žen, osvětové a kulturní akce zaměřené na rovné příležitosti žen a mužů dialog v rámci Města Slaný o problémech žen a mužů, informace o rovných příležitostech obyvatelům a obyvatelkám města, poradenství v oblasti pracovního práva nejen pro rodiče, poradenství v oblasti diskriminace na trhu práce Podpora může být vyjádřena různými způsoby, které umožňuje provoz a pravomoci MěÚ Slaný, jedná se o např. o udělení záštity, finanční podpory, inzerce zdarma v tiskovinách vydávaných MěÚ Slaný (například radniční noviny). Spolupráce při realizaci osvětových aktivit atd. vše podle možností a kapacitu zaměstnanců/-kyň úřadu.

9 9 3.3 ODMÍTNUTÍ SEXUÁLNÍHO OBTĚŽOVÁNÍ NA PRACOVIŠTI Pro komunikaci postoje je vhodné zakotvit ve strategických dokumentech měst prohlášení o odmítnutí sexuálního obtěžování. Např. deklarací, že MěÚ Slaný odmítá jakékoliv formy sexuálního obtěžování na pracovišti. To znamená jakékoliv jednání, které vykazuje rysy sexuálního obtěžování je vnímáno jako závažné porušení pracovní kázně a je důvodem k rozvázání pracovního poměru. Formy sexuálního obtěžování: Něco za něco (quid pro quo) cílem takového chování je poskytnutí určité protislužby, zabránění postupu v zaměstnání, udržení si zaměstnání nebo určité pozice. Této formy se dopouštějí nejčastěji nadřízení vůči podřízeným. Vytváření nepřátelského prostředí: cílem takového chování je znepříjemnit nebo znesnadnit pracovní výkon, vytvořit zastrašující nebo nepřátelské pracovní prostředí. V tomto úmyslu jednají většinou spolupracovníci oběti. Projevy sexuálního obtěžování: sexuálně podbarvené vtipy narážky na soukromý život sexuálně podbarvené řeči ukazování erotických časopisů sexuálně orientované poznámky posílání lechtivých obrázků em okukování milostný vztah na pracovišti nechtěný tělesný kontakt nechtěné nabídky na schůzku obtěžující telefonáty, y sexuální nabídky pokus o znásilnění požadavek zaměstnavatele, aby zaměstnanec navazoval neformální styky s klienty Všechny výše popsané aktivity a chování jsou vážným porušením pracovní kázně úřadu MěÚ Slaný a budou jako takové řešeny.

10 Postup při podání stížnosti Stížnost na agresora je podávána vždy k osobě, která je určena pro řešení sporu. Pokud je agresorem osoba určená ke komunikaci v této záležitosti, je stížnost podána k vedení úřadu. Stížnost může být podána písemně i ústně. O podání (písemném i ústním) je veden záznam s obsahem podání, datem podání, průběhem řešení podání a výsledkem. O způsobu a postupu řešení je osoba, která podala stížnost osobně informována. Osoba, která podala stížnost, má právo v případě neaktivity pověřené osoby podat stížnost na nečinnost osoby pověřené na Radu města k rukám osoby, která je pověřena řešením této problematiky. Ta musí zakročit tak, aby spor byl prošetřen. Řešením sporu není propuštění stěžovatele, ale řádné a diskrétní prošetření situace. V případě prokázání sexuálního a jiného obtěžování musí být neprodleně zakročeno. Město poskytne poškozenému/poškozené plnou psychickou i odbornou podporu. Osoba pověřená řešením na úrovni administrativy města: Osoba pověřená řešením na úrovni Rady města:

11 11 4 GENDEROVĚ KOREKTNÍ JAZYK Genderově korektní jazyk je takový způsob vyjadřování v ústní i písemné formě, které nestraní, nepreferuje ani nediskriminuje jedince z hlediska pohlaví. V realitě českého jazyka se pak jedná především o užívání generického maskulina a feminina, tedy mužského a ženského rodu všude tam, kde je to vhodné, a o zvýšenou citlivost k takovému používání jazyka, které je v rozporu s principem rovnosti Genderově korektní jazyk patří k jednomu ze základních nástrojů na podporu rovného přístupu k ženám a k mužům tím, že zviditelňuje a oslovuje obě pohlaví, ženy i muže, a je dobrou praxí v některých Evropských zemích, např. v Německu. Smyslem jeho použití je zviditelnění žen v jazyce, tím se ženám napomůže identifikovat se s rolí, která je společensky spíše připisované mužům. Genderově korektní jazyk je povinné používat např. při inzerci volných pracovních pozic, což nařizuje Zákon o zaměstnanosti, č. 435/2004 Sb. 4.1 KOMUNIKACE MĚSTA Je potřeba dbát na to, aby veškerá komunikace města s veřejností reflektovala muže a ženy, tedy nebyla diskriminující, tzn. neoslovovala pouze muže nebo ženy. Pokud to text dovoluje, je nutné používat obě varianty oslovení anebo hledat takové vyjádření, které je neutrální. Genderově korektní jazyk je například vhodné používat na webových stránkách, bulletinech, vývěskách, informačních tabulích, kde jsou zveřejňovány informace pro občany a občanky, aj. Český jazyk je velmi variabilní a dovoluje vyjádření oslovující muže i ženy např.: pracovníci/pracovnice pracovníci a pracovnice pracovníci/-ice pracující Vážená paní, vážený pane

12 12 Ukázka Městský úřad Slaný Název odboru Popis pracovní činnosti Jméno zaměstnance/-kyně xxx Podrobné rozepsání požadovaných činností Tajemník Vedoucí (název odboru): Xxx (jméno referenta/-ky) převzal/-la dne: 4.2 KDE POUŽÍVAT GENDEROVĚ KOREKTNÍ JAZYK Inzerce volného pracovního místa Webové stránky Interní dokumenty, směrnice, metodiky, pokyny a nařízení vedení úřadu Sdělení pro obce ORP Slaný Jakákoliv obecná komunikace k občanům a občankám Města Slaný

13 13 5 ZÁVĚR Tato metodika vznikla v rámci projektu Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný. Jednou za aktivit projektu byl genderový audit, který hodnotil stav úrovně dodržování rovných příležitostí žen a mužů na MěÚ Slaný. Z auditu vzešla řada doporučení. Tato metodika má sloužit k tomu, aby úřad a jeho zaměstnanci a zaměstnankyně mohli ve svých stanoviscích a postojích zohledňovat rovné příležitosti žen a mužů v duchu gender mainstreamingu, tedy aby jim byla průvodcem a pomohla nastavit procesy tak, aby pro všechny zúčastněné strany byly postupy srozumitelné. Uplatňování strategie genderového mainstreamingu bylo v roce 1997 rozhodnutím Evropské komise zakotveno v Amsterodamské smlouvě a od té doby platí pro všechny členské země jako závazný princip, platný tedy i pro Českou republiku. V současné době je práce s tímto principem v České republice v začátcích, proto je důležité, že MěÚ Slaný si nechal vypracovat metodiku na tuto oblast. Dle této metodiky by se na úřadě měly zavést následující procesy a postupy: Hodnotit rozhodnutí vzhledem k dopadům na obyvatele města muže zvlášť a ženy zvlášť. Vyhodnocovat a sledovat statistiky zpracovávané městem a to i z pohledu odpovědí mužů jako skupiny a žen jako skupiny. Cíleně iniciovat a podporovat místní iniciativy pracují na posilování postavení žen. Podpora slaďování osobního a rodinného života. Výslovné a odmítnutí diskriminace. Dodržovat genderově korektní jazyk. V této metodice je popsáno jak, by se mělo postupovat, aby MěÚ Slaný mohl být považován za úřad rovných příležitostí. Zde nutno dodat, že již nyní je úřad vstřícným zaměstnavatelem. Metodika a její zavedení do praxe formalizuje pouze postupy, které jsou již součástí firemní kultury.

14 14 FORMULÁŘ Záznam o Podání Jméno: Příjmení: Popis POSTUP ŘEŠENÍ Zvolený postup řešení Datum Výsledek O výsledku podání byla osoba osobně informována dne: S výsledky podání jsem byl/-la seznámen/-na Podpis: Datum:

METODIKA FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE

METODIKA FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE Kontaktní osoba: Ing. Marek Pavlík, PhD. E-mail: pavlik@mc-triton.cz Název projektu: Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný Číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/88.00208 METODIKA FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE

Více

vedoucími zaměstnanci a zaměstnankyněmi MV dle předmětu činnosti útvarů, policejním prezidentem a generálním ředitelem HZS ČR

vedoucími zaměstnanci a zaměstnankyněmi MV dle předmětu činnosti útvarů, policejním prezidentem a generálním ředitelem HZS ČR PRIORITY A POSTUPY MINISTERSTVA VNITRA PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ PRO ŽENY A MUŽE NA ROK 2016 (Akční plán k resortní strategii podpory rovnosti žen a mužů na rok 2016) 1. Vyhodnocení plnění za

Více

Rovné příležitosti. Od nediskriminace k rovným příležitostem

Rovné příležitosti. Od nediskriminace k rovným příležitostem Rovné příležitosti Od nediskriminace k rovným příležitostem Rovné příležitosti Dva klíčové prvky všeobecného principu rovných příležitostí jsou zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti (článek

Více

Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů

Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Rovné příležitosti žen a mužů = neexistence překážek pro účast

Více

GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ

GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ pro Euroface Consulting s. r. o. Martin Jára, LOM Rámec Přelom 2012-3 7 zaměstnavatelů Zlínský a Moravskoslezský kraj

Více

Prosazování genderové rovnosti

Prosazování genderové rovnosti Prosazování genderové rovnosti Ing. Petr Pavlík, Ph.D. Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Tento projekt je financováno z Evropského sociálního fondu prostřednictvím

Více

úkolu. Předložení Priorit a postupů ministerstva na daný rok.

úkolu. Předložení Priorit a postupů ministerstva na daný rok. Příloha k Příkazu ministra č. /2017 Úkol: Ukazatel plnění: Gestor: Termín plnění: Institucionální zabezpečení 1. Každoročně vyhodnotit plnění Předložení vyhodnocení ředitelka odboru 31. ledna 2018 opatření

Více

Analýza stavu rovných příležitostí pro ženy a muže ve vybraných úřadech samosprávy. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D.

Analýza stavu rovných příležitostí pro ženy a muže ve vybraných úřadech samosprávy. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D. Analýza stavu rovných příležitostí pro ženy a muže ve vybraných úřadech samosprávy Ing. Petr Pavlík, Ph.D. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D. Úvod Širší kontext politiky genderové rovnosti Prosazování rovných

Více

NEBRAŇME SE GENDERU!

NEBRAŇME SE GENDERU! 1 GENDER 1.0 Projekt reaguje na současnou situaci na trhu práce tím, že se snaží svými aktivitami snížit rozdíly v postavení žen a mužů. Součástí projektu je provedení genderového auditu na MěÚ Moravský

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL. Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL. Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno VÝCHODISKA Rozhodnutí krajské samosprávy schválení realizace projektů: Smart kraj = smart

Více

úkolu. Předložení Priorit a postupů ministerstva na daný rok.

úkolu. Předložení Priorit a postupů ministerstva na daný rok. Úkol: Ukazatel plnění: Odpovídají: Termín plnění: Institucionální zabezpečení 1. Každoročně vyhodnotit plnění Předložení vyhodnocení ředitelka odboru 31. ledna 2017 opatření Priorit a postupů vlády splnění

Více

Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje 2010-2020

Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje 2010-2020 Analýza platných dokumentů v oblasti inovací a konkurenceschopnosti v ČR Zjištění míry uplatňování genderově citlivého přístupu ve strategických dokumentech Regionální inovační strategie Moravskoslezského

Více

S 2-017, verze 1 Strana 1/7

S 2-017, verze 1 Strana 1/7 S 2-017, verze 1 Strana 1/7 Obsah 1 Účel, cíl... 3 2 Závaznost a odpovědnost... 3 3 Definice... 3 4 Vytváření a posilování protikorupčního klimatu... 3 4.1 Preventivní osvětová opatření pro boj s korupcí...

Více

PERSONALISTA 21. STOLETÍ

PERSONALISTA 21. STOLETÍ PERSONALISTA 21. STOLETÍ Genderové audity na úřadě případová studie Petr Špindler Praha 15. 6.2018 Cíl genderového auditu Zmapování stavu rovných příležitostí a návrh možných opatření k dosažení genderové

Více

Priority a postupy MŠMT při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže na rok 2009

Priority a postupy MŠMT při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže na rok 2009 Priority a postupy MŠMT při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže na rok 2009 A. Úkoly pro MŠMT vyplývající z aktualizovaných opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí

Více

Závěrečná zpráva. Úřad městské části Praha 18 5/2018. Mgr. Pavel Černý Dotazník k genderovému auditu

Závěrečná zpráva. Úřad městské části Praha 18 5/2018. Mgr. Pavel Černý   Dotazník k genderovému auditu 5/2018 Závěrečná zpráva Úřad městské části Praha 18 Mgr. Pavel Černý pavel.cerny@sociores.cz www.sociores.cz Dotazník k genderovému auditu Stručný obsah 1. Údaje o výzkumu... Chyba! Záložka není definována.

Více

V y h o d n o c e n í

V y h o d n o c e n í MINISTERSTVO OBRANY V y h o d n o c e n í Příloha 2 Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 až 2018 (usnesení vlády České republiky ze dne 11. července 2016

Více

Služba šitá na míru Vybrané výsledky výzkumu VOP

Služba šitá na míru Vybrané výsledky výzkumu VOP Služba šitá na míru Vybrané výsledky výzkumu VOP Mgr. et Mgr. Marína Urbániková, Ph.D. Kancelář veřejného ochránce práv ČR 2. listopadu 207, Brno, Slaďování pracovního, osobního a rodinného života ve státní

Více

DEKLARACE PŘEDSEDNICKÉHO TRIA: ROVNOST ŽEN A MUŽŮ. Neformální setkání ministrů odpovědných za rovnost mezi muži a ženami 14. listopadu 2008 Lille

DEKLARACE PŘEDSEDNICKÉHO TRIA: ROVNOST ŽEN A MUŽŮ. Neformální setkání ministrů odpovědných za rovnost mezi muži a ženami 14. listopadu 2008 Lille DEKLARACE PŘEDSEDNICKÉHO TRIA: ROVNOST ŽEN A MUŽŮ Neformální setkání ministrů odpovědných za rovnost mezi muži a ženami 14. listopadu 2008 Lille 1 Neformální setkání ministrů odpovědných za rovnost mezi

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí Oddělení rovných příležitostí žen a mužů Radan Šafařík, Lucia Zachariášová

Ministerstvo práce a sociálních věcí Oddělení rovných příležitostí žen a mužů Radan Šafařík, Lucia Zachariášová Projekt CZ 13 Domácí násilí a genderově podmíněné násilí / Uplatňování hlediska rovných příležitostí žen a mužů a podpora slaďování pracovního a soukromého života Ministerstvo práce a sociálních věcí Oddělení

Více

Gender v podmínkách Krajského úřadu Jihomoravského kraje 19. Národní konference kvality ČR, 20. února 2013, Brno

Gender v podmínkách Krajského úřadu Jihomoravského kraje 19. Národní konference kvality ČR, 20. února 2013, Brno Gender v podmínkách Krajského úřadu Jihomoravského kraje 19. Národní konference kvality ČR, 20. února 2013, Brno Mgr. Gabriela Mátéová Jak jsme začínali Od roku 2001 genderové statistiky Od roku 2006 zavedena

Více

EU a rovnost žen a mužů ve sportu. Jana Janotová Zástupce ČOV v EU kanceláři EOC

EU a rovnost žen a mužů ve sportu. Jana Janotová Zástupce ČOV v EU kanceláři EOC EU a rovnost žen a mužů ve sportu Jana Janotová Zástupce ČOV v EU kanceláři EOC 1. Rovnost žen a mužů v EU Rovnost žen a mužů je: základním právem a hodnotou EU součástí zakládajících smluv Evropských

Více

MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST

MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Seznam literatury Korupce a diskriminace + Korupce + Základní pojmy + Pojem korupce

Více

V y h o d n o c e n í

V y h o d n o c e n í MINISTERSTVO OBRANY V y h o d n o c e n í Příloha Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 až 2018 (usnesení vlády České republiky ze dne 11. července 2016

Více

Gender mainstreaming pohledem genderového projektu: Prolomit vlny www.proequality.cz

Gender mainstreaming pohledem genderového projektu: Prolomit vlny www.proequality.cz Gender mainstreaming pohledem genderového projektu: Prolomit vlny www.proequality.cz Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky 2.5.2007 1 Gender mainstreaming

Více

Diskriminace ve vzdělávání

Diskriminace ve vzdělávání Diskriminace ve vzdělávání Veřejný ochránce práv a jeho působnost v oblasti školství, úvod do problematiky diskriminace Petr Polák, Hana Puzoňová Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce

Více

Aktualizovaná opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže

Aktualizovaná opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže Aktualizovaná opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže 1 Příloha k usnesení vlády ze dne... 2012 č.... Úkol: Ukazatel plnění: Odpovídají: Termín plnění: 1.

Více

Evaluace průřezových témat

Evaluace průřezových témat KONFERENCE 2013 EVALUACE PRO BUDOUCNOST Evaluace průřezových témat Daniel Svoboda 28. 5. 2013 1 Úvod Busanské partnerství pro efektivní rozvojovou spolupráci potvrdilo, že odstraňování chudoby a nerovností

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 19. října 2011 č. 770 k Souhrnné zprávě o plnění Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v roce 2010 Vláda

Více

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH Alena Křížková Marta Vohlídalová Romana Marková Volejníčková Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Situace v ČR Rozdíl v průměrné mzdě mužů a žen v ČR je

Více

Rozdíly v přístupu ke kariérnímu růstu žen a mužů v samosprávě a ve státní správě

Rozdíly v přístupu ke kariérnímu růstu žen a mužů v samosprávě a ve státní správě Rozdíly v přístupu ke kariérnímu růstu žen a mužů v samosprávě a ve státní správě Eva Ferrarová Koordinátorka problematiky rovnosti žen a mužů v resortu Ministerstva vnitra Zákon 234/2014 Sb., o státní

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech v krocích

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech v krocích Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech v krocích Mgr. Kateřina Břenková, MBA Ing. Štěpánka Cvejnová kancelář náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo

Více

Koncepce rovnosti žen a mužů v Ministerstvu kultury na léta

Koncepce rovnosti žen a mužů v Ministerstvu kultury na léta Koncepce rovnosti žen a mužů v Ministerstvu kultury na léta 2017-2020 Ministerstvo kultury, 2016 Obsah I. Úvod 3 1. Obecný cíl, vize a principy Koncepce rovnosti 3 2. Kontext Koncepce rovnosti 4 3. Institucionální

Více

Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Akce 3 CIP EQUAL

Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Akce 3 CIP EQUAL Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Akce 3 CIP EQUAL Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, odbor řízení pomoci z Evropského sociálního fondu, vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí

Více

Gender mainstreaming. Ministerstvo práce a sociálních věcí Řídící orgán CIP EQUAL

Gender mainstreaming. Ministerstvo práce a sociálních věcí Řídící orgán CIP EQUAL Gender mainstreaming Ministerstvo práce a sociálních věcí Řídící orgán CIP EQUAL Jak lze dosáhnout genderové rovnosti? Strategie na cestě ke konečnému cíli genderové rovnosti Integrování genderového hlediska

Více

Projekt Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, registrační číslo: CZ.1.04/3.4.04/88.00208

Projekt Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, registrační číslo: CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Návrh systému odborného poradenství v oblasti rovných příležitostí na MěÚ Slaný klíčová aktivita 7 projektu Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný Základní teze a cíle Cílem aktivity je nastavit systém

Více

Metodika hodnocení personální politiky

Metodika hodnocení personální politiky Metodika hodnocení personální politiky Č. j.: TACR/1-61/2018 Uchazeč má možnost získat bonifikaci 10 bodů, pokud prokáže pokročilou úroveň řízení lidských zdrojů ve své organizaci (organizace hlavního

Více

Matice k gendrově politickým strategiím

Matice k gendrově politickým strategiím / GENDER TOOLBOX Matice k gendrově politickým strategiím Cílová skupina (-y): Řídící skupiny, vedoucí pracovníci/pracovnice, multiplikátorky a multiplikátoři U delších gendrových školeních nebo kurzů:

Více

Rovnost v odměňování právo versus praxe. Mgr. Veronika Bazalová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv

Rovnost v odměňování právo versus praxe. Mgr. Veronika Bazalová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Rovnost v odměňování právo versus praxe Mgr. Veronika Bazalová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Co je to rovnost? nedosažitelný ideál, ale zároveň hodnota, která se stala právním

Více

Závěrečné zpráva. Frýdecká 410, 739 61 Třinec IČ: 26840791. Úřad práce České republiky

Závěrečné zpráva. Frýdecká 410, 739 61 Třinec IČ: 26840791. Úřad práce České republiky Závěrečné zpráva Projekt "Práce jinak šance rodině i zaměstnání" Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/88.00178 Příjemce projektu: Kvalifikační a personální agentura, o. p. s. Závodní 815, Třinec

Více

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria pro hodnocení 1) 1 Rovný přístup ke vzdělávání 2 Školní vzdělávací programy (vzdělávací programy)

Více

DEFINICE KLÍČOVÝCH POJMŮ PŘÍMÁ / NEPŘÍMÁ DISKRIMINACE OBTĚŽOVÁNÍ A SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ

DEFINICE KLÍČOVÝCH POJMŮ PŘÍMÁ / NEPŘÍMÁ DISKRIMINACE OBTĚŽOVÁNÍ A SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ DEFINICE KLÍČOVÝCH POJMŮ PŘÍMÁ / NEPŘÍMÁ DISKRIMINACE OBTĚŽOVÁNÍ A SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ LEGISLATIVA EU V OBLASTI ROVNOSTI ŽEN A MUŽŮ ERA, 12.-13. DUBNA 2018 CHRISTA CHRISTENSEN ŘEDITELKA PRO VZDĚLÁVÁNÍ,

Více

Dotazník pro osoby na MD či RD z hlediska genderové problematiky

Dotazník pro osoby na MD či RD z hlediska genderové problematiky Dotazník pro osoby na MD či RD z hlediska genderové problematiky Bydliště Věk 1% tišnov jinde -3 3-71% Vzdělání Jste nyní na 1% sš s maturitou vš MD RD % 91% V jakém rozsahu jste si RD zvolila? Jste v

Více

Část A: Minimální standard rovnosti žen a mužů ve státní správě

Část A: Minimální standard rovnosti žen a mužů ve státní správě Vyhodnocení plnění Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v České republice na léta 2014 2020 a Aktualizovaných opatření priorit a postupů vlády při prosazování rovnosti žen a mužů Část A: Minimální standard

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 14-35

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 14-35 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví 11. 9. 2012 2011/0369(COD) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 14-35 Návrh stanoviska Mariya Gabriel (PE491.303v02-00) k návrhu nařízení Evropského parlamentu

Více

Článek 1. Rozsah platnosti

Článek 1. Rozsah platnosti Městský úřad Slaný ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE číslo 3/2007 Velvarská 136 Účinnost od: 1.05.2007 ETICKÝ KODEX Rozdělovník: tajemník MěÚ, vedoucí odborů MěÚ, vedoucí složek města Vydal: ing. Petr Kolačkovský,

Více

Energetický regulační úřad

Energetický regulační úřad Energetický regulační úřad Masarykovo náměstí 5 586 01 Jihlava ETICKÝ KODEX zaměstnanců Energetického regulačního úřadu a státních zaměstnanců zařazených ve služebním poměru u služebního úřadu Energetický

Více

Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji

Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji Autor bakalářské práce: Sabina Šuldová Vedoucí bakalářské

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Souhrnná zpráva

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Souhrnná zpráva Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Souhrnná zpráva Respondenti/ tky: Projektu se zúčastnilo 6 firem Respondenti/tky : 259 respondentů/ tek (141 žen a 118 mužů) Národnost: 242 Čechů/Češek,

Více

PRÁCE NA DÁLKU BENEFIT PRO SLADĚNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ TŘEBÍČ

PRÁCE NA DÁLKU BENEFIT PRO SLADĚNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ TŘEBÍČ PRÁCE NA DÁLKU BENEFIT PRO SLADĚNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ TŘEBÍČ PRÁCE NA DÁLKU BENEFIT PRO SLADĚNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ TŘEBÍČ KONFERENCE NA TÉMA: SLADĚNÍ

Více

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun Číslo kritéria Obsah kritéria Stručný popis naplňování kritéria (jde o příklady řešení, je nutno upravit podle faktických postupů

Více

Interní směrnice o ochraně osobních údajů (GDPR) NATUR TRAVEL s.r.o.

Interní směrnice o ochraně osobních údajů (GDPR) NATUR TRAVEL s.r.o. Interní směrnice o ochraně osobních údajů (GDPR) NATUR TRAVEL s.r.o. 1. Úvod obecné definice 1.1 Předmět a účel Tato interní směrnice o ochraně osobních údajů představuje jedno z technickoorganizačních

Více

Národní inovační strategie České republiky

Národní inovační strategie České republiky Analýza platných dokumentů v oblasti inovací a konkurenceschopnosti v ČR Zjištění míry uplatňování genderově citlivého přístupu ve strategických dokumentech Národní inovační strategie České republiky Mgr.

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 4

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 4 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Firma 4 Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy podmínky a kompetence, které musí uchazeč/ka

Více

7370/11 eh/eh/mo 1 DG G 2B

7370/11 eh/eh/mo 1 DG G 2B RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 8. března 2011 (OR. en) 7370/11 SOC 205 POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Č. předchozího dokumentu: 7166/11 SOC 184 Předmět: Evropský pakt pro

Více

Projekt ŠANCE Seminář Gender Mainstreaming 2. května 2007 - Praha

Projekt ŠANCE Seminář Gender Mainstreaming 2. května 2007 - Praha Projekt ŠANCE Seminář Gender Mainstreaming 2. května 2007 - Praha Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky Projekt ŠANCE Zahájení projektu: září

Více

Případová studie Apis zateplování oken, s.r.o. Helena Králíková

Případová studie Apis zateplování oken, s.r.o. Helena Králíková Případová studie Apis zateplování oken, s.r.o. Helena Králíková Inovace vzdělávacích programů dle požadavků podnikatelské praxe v rámci procesu stabilizace VOŠE Zlín STUDENTI A PRAXE CZ.1.07/2.1.00/32.0038

Více

POKYNY PRO POLITIKU ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ

POKYNY PRO POLITIKU ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ PRACOVNÍ PŘEKLAD POKYNY PRO POLITIKU ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ pro Finanční mechanismus EHP a Norský finanční mechanismus Schváleno 7. dubna 2006 1. Úvod 1.1. Věcné prohlášení Rovnost příležitostí je v popředí

Více

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) L 40/72 17.2.2017 ROZHODNUTÍ ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2017/274 ze dne 10. února 2017, kterým se stanoví zásady pro poskytování zpětné vazby k plnění úkolů dílčích koordinátorů z vnitrostátních

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 15. května 2013 č. 348 k Souhrnné zprávě o plnění Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v roce 2012 Vláda

Více

Cena Ústeckého kraje za společenskou odpovědnost za rok 2016 Podnikatelský sektor DOTAZNÍK

Cena Ústeckého kraje za společenskou odpovědnost za rok 2016 Podnikatelský sektor DOTAZNÍK Základní údaje o organizaci Organizace: Cena Ústeckého kraje za společenskou odpovědnost za rok 2016 Podnikatelský sektor DOTAZNÍK Sídlo organizace: Kategorie: (*nehodící se škrtá) a) do 250 zaměstnanců*

Více

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Jana Kvasnicová Obsah Rovné zacházení a zákaz diskriminace Antidiskriminační zákon Pojem zdravotního postižení Pojem diskriminace Ochránce

Více

STRATEGIE ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI A UŽIVATELŮ VODY DO PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD. pro období 2013 až 2015

STRATEGIE ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI A UŽIVATELŮ VODY DO PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD. pro období 2013 až 2015 STRATEGIE ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI A UŽIVATELŮ VODY DO PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro období 2013 až 2015 1 1. Úvod Plánování v oblasti vod nepředstavuje pouze proces vědecký a odborný. Plánovaná rozhodnutí

Více

Vyhodnocení plnění. Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 až 2018

Vyhodnocení plnění. Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 až 2018 Vyhodnocení plnění Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 až 2018 a Doporučení Rady vlády pro rovnost žen a mužů směřující k odstraňování překážek a k vytváření

Více

Praktické zkušenosti z realizace auditu Nejčastějšípříklady/opatření z praxe

Praktické zkušenosti z realizace auditu Nejčastějšípříklady/opatření z praxe 1 Praktické zkušenosti z realizace auditu Nejčastějšípříklady/opatření z praxe Jana Brabcová poradkyně a hodnotitelka Auditu rodina & zaměstnání jednatelka Grafia, s.r.o. 2 ZKUŠENOSTI Z AUDITOVANÝCH SUBJEKTŮ

Více

1. Prosazování principů rovnosti žen a mužů jako součást politiky vlády

1. Prosazování principů rovnosti žen a mužů jako součást politiky vlády 1. Prosazování principů rovnosti žen a mužů jako součást politiky vlády 1. 1. V rámci své mediální politiky a s ohledem na průřezový charakter politiky rovných příležitostí žen a mužů zdůrazňovat tento

Více

Směrnice pro nakládání s osobními údaji. Městský úřad Vamberk

Směrnice pro nakládání s osobními údaji. Městský úřad Vamberk Směrnice pro nakládání s osobními údaji Městský úřad Vamberk Copyright Pro IT, a. s., 2010 Obsah 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Citlivé údaje... 4 3. Pověřené osoby... 5 4. Bezpečnost informací... 6 4.1.

Více

2 ZJIŠTĚNÍ GENDEROVÉHO AUDITU

2 ZJIŠTĚNÍ GENDEROVÉHO AUDITU 2 ZJIŠTĚNÍ GENDEROVÉHO AUDITU 2.1 GENDEROVĚ KOREKTNÍ INZERCE VOLNÝCH PRACOVNÍCH MÍST V České republice se často v inzerci volných pracovních míst užívá genderově nekorektního jazyka. A to buď explicitně,

Více

HORIZONTÁLNÍ TÉMATA. Lucie Bendlová 24. 6. 2014

HORIZONTÁLNÍ TÉMATA. Lucie Bendlová 24. 6. 2014 HORIZONTÁLNÍ TÉMATA Lucie Bendlová 24. 6. 2014 Obsah OBSAH : Úvod Cíl horizontálních témat Neutrální vliv Rovné příležitosti Udržitelný rozvoj Horizontální témata obecně, dokumentace Zásada plnění HT Důsledky

Více

ETICKÝ KODEX. PRVNÍ CERTIFIKAČNÍ AUTORITA, a.s. Předmluva

ETICKÝ KODEX. PRVNÍ CERTIFIKAČNÍ AUTORITA, a.s. Předmluva ETICKÝ KODEX PRVNÍ CERTIFIKAČNÍ AUTORITA, a.s. Předmluva První certifikační autorita, a.s., (dále též I.CA) je nejdéle působícím poskytovatelem certifikačních služeb v České republice a prvním, který získal

Více

1. Účel. 2. Etický kodex

1. Účel. 2. Etický kodex E T I C K Ý KO D E X T E C H N O LOG I C K É AG E N T U RY Č E S K É R E P U B L I K Y Obsah 1. Účel... 3 2. Etický kodex... 3 2.1. Zákonnost... 3 2.2. Profesionalita... 3 2.3. Efektivnost... 4 2.4. Nestrannost...

Více

Projekt Optimalizace institucionálního zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů v ČR

Projekt Optimalizace institucionálního zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů v ČR Optimalizace institucionálního zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů v ČR: Projekt Optimalizace institucionálního zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů v ČR Ministerstvo práce a sociálních

Více

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 Práva dítěte. Evropská unie podporuje práva dítěte v souladu s článkem 3 Smlouvy o Evropské unii. Tato práva jsou součástí základních

Více

PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU (ke dni 30. 4. 2014)

PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU (ke dni 30. 4. 2014) [PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU] 1 PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU (ke dni 30. 4. 2014) Realizovaný v rámci projektu Genderová politika - už víme jak na to! Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/88.00083 Realizátor

Více

Diskriminace v oblasti přístupu k zaměstnání a samotném zaměstnání - využití mediace v těchto konfliktech

Diskriminace v oblasti přístupu k zaměstnání a samotném zaměstnání - využití mediace v těchto konfliktech Diskriminace v oblasti přístupu k zaměstnání a samotném zaměstnání - využití mediace v těchto konfliktech Michal Hubálek V poslední době bylo před soudy projednáváno několik případů s diskriminačním prvkem

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Název poskytovatele Armáda spásy v České republice z. S. Terénní programy

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Název poskytovatele Armáda spásy v České republice z. S. Terénní programy POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Armáda spásy v České republice z. S. Druh služby Identifikátor Číslo služby Forma služby Terénní programy 148 33 65 76 Terénní Název zařízení

Více

Zpráva o plnění IPP SFŽP ČR za rok Č.j.: SFZP /2018

Zpráva o plnění IPP SFŽP ČR za rok Č.j.: SFZP /2018 Č.j.: SFZP 001248/2018 Zpráva o plnění Interního protikorupčního programu Státního fondu životního prostředí ČR (IPP SFŽP ČR) za rok 2017 Obsah Úvod... 2 1. Vytváření a posilování protikorupčního klimatu...

Více

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky pro období 2012-2020

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky pro období 2012-2020 Analýza platných dokumentů v oblasti inovací a konkurenceschopnosti v ČR Zjištění míry uplatňování genderově citlivého přístupu ve strategických dokumentech Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti České

Více

Genderové školení pro sociální pracovnice a sociální pracovníky

Genderové školení pro sociální pracovnice a sociální pracovníky / GENDER TOOLBOX Genderové školení pro sociální pracovnice a sociální pracovníky Příklad Angeliky Blickhäuser a Erwina Germscheida Čas Program 09.30 Metoda grafiti: veřejné a dobrovolné dotazování na očekávání,

Více

Autorka: Dr. Jane Pillingerová Prezentace pro Konferenci EPSU o kolektivním vyjednávání Bratislava, 14.-15. září 2010

Autorka: Dr. Jane Pillingerová Prezentace pro Konferenci EPSU o kolektivním vyjednávání Bratislava, 14.-15. září 2010 Rovná odměna a vliv recese na pracovnice Autorka: Dr. Jane Pillingerová Prezentace pro Konferenci EPSU o kolektivním vyjednávání Bratislava, 14.-15. září 2010 Proč přetrvává genderový rozdíl v odměňování?

Více

Diagnostický ústav pro mládež, Praha 2, Lublaňská 33

Diagnostický ústav pro mládež, Praha 2, Lublaňská 33 Diagnostický ústav pro mládež, Praha 2, Lublaňská 33 ETICKÝ KODEX ZAMĚSTNANCE Diagnostického ústavu pro mládež, Praha 2, Lublaňská 33 Preambule Základními hodnotami, které má každý zaměstnanec státní příspěvkové

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

Hloubková analýza statistik. v odměňování žen a mužů v ČR

Hloubková analýza statistik. v odměňování žen a mužů v ČR Hloubková analýza statistik a mezinárodní srovnání. Aktuální rozdíly v odměňování žen a mužů v ČR Alena Křížková Kristýna Pospíšilová Marta Vohlídalová Hana Maříková Praha, 1. 11. 2017 Proč řešit nerovné

Více

Protikorupční politika Jihomoravského kraje

Protikorupční politika Jihomoravského kraje Protikorupční politika Jihomoravského kraje (aktivity Jihomoravského kraje v oblasti boje s korupcí) 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2. 2013, Brno Mgr. Hana Bočková, Ing. Jarmila Beránková,

Více

Resortní strategie podpory rovnosti žen a mužů na léta 2016 až 2020

Resortní strategie podpory rovnosti žen a mužů na léta 2016 až 2020 Resortní strategie podpory rovnosti žen a mužů na léta 2016 až 2020 Ministerstvo vnitra 2015 Obsah 1. Úvod do problematiky rovnosti žen a mužů 3 2. Institucionální zajištění rovnosti žen a mužů v ČR 5

Více

Etický kodex. SPD Kroměříž, a.s. Platnost od SPD Kroměříž a.s. Kaplanova 1852/1e IČO: Kroměříž DIČ: CZ

Etický kodex. SPD Kroměříž, a.s. Platnost od SPD Kroměříž a.s. Kaplanova 1852/1e IČO: Kroměříž DIČ: CZ Etický kodex Platnost od 1.1.2018 je stabilní českou společností zabývající se strojírenskou a elektromechanickou výrobou s dlouhou tradicí. Jako taková má společnost společenskou odpovědnost vůči zákazníkům,

Více

2. Evropský sociální fond

2. Evropský sociální fond 2. Evropský sociální fond Úkoly Evropského sociálního fondu vyplývají jednak přímo ze Smlouvy (speciální ustanovení o ESF), jednak z rámce úkolů strukturálních fondů. Smlouva o ES: Hlava XI článek 146/ex-čl.

Více

PREZENTACE STRUKTUROVANÉHO DIALOGU S MLÁDEŽÍ Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží Mgr. Jan Husák E-mail: jan.husak@crdm.

PREZENTACE STRUKTUROVANÉHO DIALOGU S MLÁDEŽÍ Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží Mgr. Jan Husák E-mail: jan.husak@crdm. PREZENTACE STRUKTUROVANÉHO DIALOGU S MLÁDEŽÍ Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží Mgr. Jan Husák E-mail: jan.husak@crdm.cz www.strukturovanydialog.cz CO JE STRUKTUROVANÝ DIALOG S

Více

Gender mainstreaming Proč a jak na to. Monika McGarrell Klimentová Praha, 29. 5. 2014

Gender mainstreaming Proč a jak na to. Monika McGarrell Klimentová Praha, 29. 5. 2014 Gender mainstreaming Proč a jak na to Monika McGarrell Klimentová Praha, 29. 5. 2014 Gender mainstreaming Proces hodnocení důsledků jakékoliv ve městě plánované činnosti ve všech oblastech na všech úrovních

Více

Pravidla k přijímání a vyřizování stížností, připomínek a podnětů

Pravidla k přijímání a vyřizování stížností, připomínek a podnětů Domov pro seniory Trutnov, R. Frimla 936, 541 01 Trutnov, IČO 70153906 Pravidla k přijímání a vyřizování stížností, připomínek a podnětů Uživatel domova pro seniory Trutnov, zaměstnanec, rodinný příslušník,

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Část I. - Všeobecná ustanovení

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Část I. - Všeobecná ustanovení ORGANIZAČNÍ ŘÁD Obecná ustanovení Na základě ustanovení 9 odst. 1 zákona č. 65/1965 Sb. zákoníku práce v platném znění vydávám jako statutární orgán školy tento organizační předpis. Část I. - Všeobecná

Více

Rada statutárního města Chomutova

Rada statutárního města Chomutova SMĚRNICE RSMCH Platnost od: 1.5.2013 Číslo: 038/03-13 Autor dokumentu: Správce dokumentu: Rada statutárního města Chomutova Odbor interní audit - právní úsek Název dokumentu: Pravidla pro periodické práce

Více

PRŮMSTAV. Slaďování profesního a soukromého života

PRŮMSTAV. Slaďování profesního a soukromého života PRŮMSTAV Slaďování profesního a soukromého života PRŮMSTAV (www.prumstav.cz) 2 PRŮMSTAV: Naši zaměstnanci POHLAVÍ PŮVOD, NÁRODNOST SEXUÁLNÍ ORIENTACE VĚK HENDIKEP NÁBOŽENSTVÍ ROVNOVÁHA MEZI PRACOVNÍM A

Více

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01 Zvyšování kvality poskytované sociální služby Nahrazuje: Proces nový dokument Jméno a příjmení Funkce Podpis Seniorpark Valašské Meziříčí, Domov pro seniory Žerotínova 1568 757 01 Valašské Meziříčí Zpracování:

Více

Kroky na úrovni vlády ČR v oblasti sladění pracovního, soukromého a rodinného života

Kroky na úrovni vlády ČR v oblasti sladění pracovního, soukromého a rodinného života Kroky na úrovni vlády ČR v oblasti sladění pracovního, soukromého a rodinného života Lucia Zachariášová Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR Programové prohlášení vlády ČR

Více

Help-in, obecně prospěšná společnost 792 01 Bruntál, U Rybníka 4 SMĚRNICE PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ V SOCIÁLNÍ PORADNĚ

Help-in, obecně prospěšná společnost 792 01 Bruntál, U Rybníka 4 SMĚRNICE PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ V SOCIÁLNÍ PORADNĚ Help-in, obecně prospěšná společnost 792 01 Bruntál, U Rybníka 4 SMĚRNICE PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ V SOCIÁLNÍ PORADNĚ (výtisk č.1 - sídlo) Zpracoval: vedoucí služby Vydal: Mgr.Jana Hančilová

Více

PROFESNĚ - ETICKÝ KODEX

PROFESNĚ - ETICKÝ KODEX ASOCIACE PRÁDELEN A ČISTÍREN ČR sídlo: Brno, Purkyňova 125, 612 00 Brno PROFESNĚ - ETICKÝ KODEX Tento Profesně etický kodex: - platí od 1. 1. 2014 - byl schválen Kolegiem dne 23. 10. 2013 1 PREAMBULE Asociace

Více

Preambule. Článek 1 - Účel. Článek 2 - Oblast platnosti. Článek 3 - Pojmy, definice, zkratky

Preambule. Článek 1 - Účel. Článek 2 - Oblast platnosti. Článek 3 - Pojmy, definice, zkratky Kodex etiky zaměstnanců Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Článek 1 Účel Článek 2 Oblast platnosti Článek 3 Pojmy, definice, zkratky Článek 4 Pravomoce a odpovědnosti Článek 5 Postup Článek 6 Dokumentace

Více

O ROZMANITOSTI A SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA NA PRACOVIŠTI S MPSV A LINET, spol. s r.o.

O ROZMANITOSTI A SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA NA PRACOVIŠTI S MPSV A LINET, spol. s r.o. O ROZMANITOSTI A SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA NA PRACOVIŠTI S MPSV A LINET, spol. s r.o. Tisková konference Praha, 11. června 2014 Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Projekt: Metodika řízení

Více